• obda

    Kdysi jsem koupil tento rovnák patky http://www.kupkolo.cz/…e_89986.html Ale připadá mi, že od oka je po srovnání patka křivá. Máte s tím někdo zkušenosti?

    0 0
    • Smazaný účet  

      Jeslti rovnas podle navodu, tak mas krive oci:)

      0 0
    • Vilém  

      Uhelnik nejaky mas? Pokud ano, tak si jej prekontroluj.

      0 0
      • obda  

        Jak přesně? Když mezi matici a rovnák sevřu hranu kovového pravítka, tak je tam rozdíl mezi těma polohama o 180 stupňů. Ideální by byl asi pás plechu s naprosto kolmo vyvrtaným závitem, ale ten nemám. Ani pás plechu s dírou bez závitu.

        0 0
        • Vilém  

          Osa sroubu by mela byt kolma na tu zohlou kulatinu.

          Nebo jak rikas ty, kus nejakeho plechu, do nej vrtnout diru, vyrezat M10×1 zavit a pak tocit kolem osy a odmerovat po obvodu vzdalenost od toho plechu. Coz je pro tebe asi tezko realizovatelne.

          Pak me jeste napada treba nejake stare zadni kolo, na nem posunout osu v konusech, tak aby zastal na jedne strane jen castecne nasroubovany konus a do nej pak nasroubovat sroub rovnaku, je tam stejny zavit. Pak bys tocil rovnakem a kontroloval, zda je po celem obvodu kola stejne daleko od rafku.

          0 0
      • xshreck  

        rovná musí být jen ta část, kde se posouvá měřící tyčka… takže úhlníkem nic nezměří

        0 0
    • mastihuba  

      tak to pak máš originální rovnák na vohýbák :)

      0 0
    • JSt  

      podstatny, jak to radi, ne jak se to tvari ;-)

      0 0
      • obda  

        Tak XT hazka mi na bajku pobere i dost ruzne polohy patky, ale Soru na silnici jsem nebyl schopen uspokojive seridit :(

        0 0
        • JSt  

          co to znamena?

          spatne radi jen na velkych nebo malych nebo nekde vprostred kazety?

          0 0
    • MlokCZ  

      Klidně rovnej od oka dle přehazky (přehodit na prostřední pastorek). Akorát se od oka o něco hůře řeší směr rovnání když je rovnák vodorovně (tam to není od oka tak vidět a prostřední pastorek je podmínkou).

      On nemusí být ten rovnák ani moc (nebo vůbec) křivý. Jde taky o dosedací plochu patky. Ta nemusí být zcela rovná a přehazka a rovnák nemají totožný tvar a nemusí po našroubování dosednout stejně.

      Rovnal už jsem Parktool rovnákem hodně patek na větším množství kol a většinou mi to dle měření rovnáku sedí, ale občas na některém kole ne. A když to nesedělo, tak jsem jednou zkoušel kontrolovat i zadní kolo, jestli není třeba křivě napletené a nebylo.

      Takže prostě když to nesedí dle toho měření rovnákem, tak to vezmu od oka a neřeším. Srovnání dle oka mi vždy stačilo, aby to řadilo perfektně (a přitom před rovnáním to už bylo špatné).

      0 0
    • Trog  

      Zrovna dneska jsem rovnal patku kamaradovi(Rám GT Force,masivní patka na dva 5 mm imbusáky).Přehazka byla až v drátkách,když měl na nejlehčím převodě.

      Rovnám patky velkejma kombinačkama a vždy s uspěchem. :)

      Sundám přehazku chytnu patku kombinačkama do hadru trochu zaberu,nasadím přehazku,zkon­troluji jeslti sedí horni doraz(tak jak byly nastaven před nehodou),pokud doraz nesedí a přehazka jde furt směrem k výpletu tak opakuji.

      Po nasatzení řetězu přitáhnu hodně lanko a když je patka ještě křivá tak se to ukaže při řazení lehčích převodu.(hádá se to na hoře a dole to chodí)

      Oprava trvala cca 10–15 minut a majitel byl naprosto spokojen.

      Při hodně ohlé patce ovšem může patka při rovnání prasknout…

      0 0
      • MirosPikos  

        Rovnám šroubem (starou osou) kterou našroubuju místo přehazky. Příjde mi to jako vhodnější nouzák než kleště. Krom toho, je v tom pak větší cit. Píšu jen pro inspiraci (jak zlomit patku :) )

        0 0
        • Trog  

          Díky za inspiraci,dlouhej šroub namontovat místo přehazky může být dobra improvizace a jak píšeš i přesnější než kleště.Ale vžy je hraje největší roli cit a šikovnost,když má někdo ruce levý tak mu nepomůže ani rovnák za 5 litrů.(viz. 99% bikerů v mém okolí.)

          Ps:udělat si doma dílnu na opravu kol je zlo,pak chodí každej s každou blbostí!

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.