Křivé převodníky - standard u levných klik?

30 nepřečtených
  • Jades

    Ahoj, chci se zeptat, zda je normální, že nové, nejeté kliky z levnější cenové hladiny mají křivé převodníky? Trochu mě to mate a nejsem si jistej, jestli jsem moc cimprlich a kladivo řeší vše, nebo mám smůlu na výběr komponent.

    Když jsem koupil kolo, vzhledem k noname osazení, co se týče klik, mne to ani nepřekvapilo, jen mě zarazilo, že i tohle montuje na kola LF. Při nejtěžším převodu (48/14) ve dvou místech škrtal řetěz o přesmyk a hobloval vodítko. Je otravný s tím jezdit, tak jsem si objednal jiné kliky – risknul jsem Suntoury XCE. Jasně, levný, ono taky na krose za 6 kKč nemá smysl mrhat XTéčkem, že. Ale říkal jsem si, že i když vydrží chvíli (jsem sváteční turista, takže chvíle je u mne relativní pojem – ročně natočím tolik, co někteří za měsíc, ba možná za týden), dá se s nima jezdit bez toho otravnýho vrzání i na nejtěžší převod. Kliky dorazily, dojem nic moc – inbusy ve šroubech domlácený od přetahování pneušroubovákem ve fabrice, ale horší – velká pila zase háže. Zkusmo jsem to nasadil na osu (kua, taky značka – KENLI), natáhnul řetěz a zase starý známý: vrz, vrz…

    Tak je asi vrátím, ale co tam teda mám vrazit – budou Shimana lepší? Měl jsem v merku ještě M311 nebo 440, máte s nima někdo zkušenost? Nebo je házení normálka a mám to přihnout ve svěráku? Chápu, že levný kolo nebude zlatý, beru levný komponenty a kratší životnost, ale aby to ani nebylo normálně funkční?? Vždyť to nebylo z Kauflandu :-/

    0 0
    • jonti  

      Normalne priohnout klestemi nebo ve sveraku, moc to resis.

      0 0
    • jIrI___  

      To škrtáni o smyk se projevuje i když klikama točíš „na prázdno“? Míval jsem stejný problém při zátěži, ale bylo to způsobeno malou tuhostí klik. Řešením byly HTII kliky.

      0 0
      • Jades  

        Právě naprázdno a pak samozřejmě i při jízdě. Okem je vidět, jak pila s řetězem rozmetá do stran a vodítko smyku to nepobere. U toho původního pohonu to beru, je to snýtovaný noname, za směnu toho Číňan musí namlátit kontejner (kam to pak, kua, všechno perou?), žádný ciráty s tím. Ty Suntourky už původ nezapírají, schválně jsem bral smontovaný, abych mohl kotouč shodit a srovnat, kdyby časem… A ono ne časem, ale už od nova. A já jsem takovej *******, že než něco reklamuju a vracím, snažím se to zprovoznit, ale tak si říkám, jestli není na čase se na to vybodnout. Dva šestihrany ok, do dvou byl problém nastrčit klíč, tak dumám, jestli to zkoušet a domrvit víc, nebo zabalit a vrátit.

        0 0
    • Bokec  

      KLADIVO A SVĚRÁK TO JISTÍ .-)

      Či pokud si cimprlich tak vem sikovky a přihni to přímo na kole.-)

      0 0
    • Vilém  

      Napred bych poladil smyk no a pokud to bude stale hazet, tak gumova palicka a porovnat.

      0 0
      • Jades  

        Viléme, smyk za to nemůže – to jsem zkoušel jako první u té původní kliky. Můžu ho samosebou posunout, ale pak to zas schytá druhá strana vodítka. Pila má prostě „osmu“ mimo toleranci, která už nevejde do šířky vodítka smyku.

        0 0
        • MnemonicJ  

          a není možný, že máš třeba křivou osu, když to dělají oboje převodníky? Neříkám, že není možný, že jsou křivý, možný je všechno :)

          0 0
          • Jades  

            No, to mě nenapadlo – osa je čistokrevná rejže. Kolo má tak 150 km, LF Viatic, podpoříš českého výrobce, říkal jsem si. A tohle? Mohl být Olpran za 3 kKč z Globusu fakt horší?

            No, ale zjistit tu osu? Měl jsem ji venku, je to ta Kenli 68×118, vakl nemá očividnej, úchylkoměr nemám. Hodit to do šmelcu a dát Shimano? Že já neposlechl kamaráda, co mi říkal: neber to, budeš nešťastnej – přitlač a ber Deore! :-(

            0 0
            • Vilém  

              Zkus si udelat na klikach znacky v mistech, kde to skrta. Pak stahni kliky a pootoc je na 4hranu o 90st. Pokud to bude skrtat na stejnejch mistech, tak to osou nebude.

              0 0
              • MnemonicJ  

                souhlas, asi nejjednodušší způsob, jak to ověřit… Minimálně je dobrá zpráva, že ta osa nemá vakl. Uvidíš potom. V případě že osa bude OK, tak bych to asi porovnal a na další řešení bych se vykašlal. Radši bych to vyřešil sám, než se otravovat balením, posíláním, dohadováním… Koukal jsem, že ty kliky stojí na webu nějaký 3–4 stovky, když to za kilo pošleš zpátky, tak jsi podle mě vyhodil prachy zbytečně.

                0 0
              • iiki  

                Pokud jsou, tak hodinky to ukážou přesně. Zrovna montováno, fungláč BB-UN26, rozdíl 6 setin, na velkém převodníku to dělá zhruba milimetr.

                Jinak HTII nejdou úplně ideálně, taky mě nepatrně hází (možná zraje ložisko, už má něco najeto), tuhost v oblasti středu je znatelně větší u HTII než u 4hranu.

                0 0
                • iiki  

                  Sakryš, přehlíd jsem, že nemá čím to změřit.

                  0 0
              • Jades  

                Děkuju za radu, Viléme, (možná se pletu, ale jak se tak probírám BF, z Vašich postů mi přijde, že už Vám toho okolo kol prošlo pod rukama dost a dokážete fundovaně poradit jako pár dalších odsud – servisman?). Přesně to mě napadlo včera v práci, když jsem přemýšlel, jak to vyřeším. Přesadit kliku na čtyřhranu o 90° a pokud bude házet převodník v jiném segmentu, než prvně, je vinna osa – v opačném případě placka.

                Nakonec jsem to ani nepoužil, protože jsem risknul ty šrouby, narval do nich 5 inbus a naštěstí šestihrany vydržely a nevymlely se, jak jsem se bál. Pak stačilo placku položit na rovinu zubama dolů (použil jsem skleněnou desku) a bylo jasno. I ze špatných fotek v příloze je vidět, že někde leží na ploše a jinde visí ve vzduchu. Teď mám otázku: jak to srovnat? Bušit do toho na rovině paličkou asi nic neřeší – pružení vrátí převodník do výchozího tvaru. Stáhnutí ve svěráku bude asi to samé, propruží to a po povolení žádnej efekt, ne? Jak to rovnáte vy ostatní?

                0 0
                • Vilém  

                  Ja to vzdy rovnal na klikach. Bud tou zminovanou gumovou palickou, nebo nejakejma klestema.

                  0 0
                  • Jades  

                    Dobrá, smontuju to dohromady a zkusím siky nebo tu paličku. Děkuju všem za rady a pomoc!

                    0 0
                    • JSt  

                      pocitej s tim, ze pri silnejsim zaberu se ti ten prevodnik mozna zas pokrouti zpet. :-)

                      0 0
                      • Jades  

                        Pak by šel na reklamaci nebo do šmelcu (pokud by ji neuznali) – přece není možný prodávat něco, co evidentně neplní svůj účel, ne? Budˇ je to na stěnu do garáže jako dekorace, nebo to má přenášet normální sílu z nohou na řetěz a pak se to nemůže vlnit jako zmije. Chápu, že milimetr, ušetřenej na plechu, z kterýho to lisují, se v tisícových sériích promítne hezky do nákladů, ale zas to nemůžu dřít na krev a dělat to z konzerv od sardinek?!

                        Jinak včera jsem to protáhnul, ať si to sedne a můžu kliky dotáhnout natrvalo a můžu říct, že pocitově o kus lepší, než to čudo, co tam bylo z výroby – už od pohledu jsou páky Suntouru robustnější. V kopci nad Novýma Zámkama u Litovle to rozhodně ustály elegantněji převodníky, než moje dýchací soustava – svinsky rychle jsem opustil zdejší dogma „per tam velkou!“ a omluvil se 28 placce a pastorku, že jsem je podezíral z příživnictví (začínám se poohlížet po TZ31 s 34 pastorkem). Na levé straně hrudníku se mi cosi pokoušelo prokopnout žebra a vylítnout ven, hubu jsem měl dokořán jako kapr o vánocích na kredenci a jen jsem čekal, kdy mě odfoukne do škarpy průvan nějakýho chrta na žiletce, co si ten 50-ti metrovej krtinec dává pro zahřátí. V tu chvíli i kdyby ty převodníky brousily rámovou trubku, bylo by mi to putna. Ale drž palce, ať tu sezónu odjezdí :-)

                        0 0
                • jIrI___  

                  Když bych to už měl sundané, tak bych převodník vhodně upnul do svěráku a pobouchal křivá místa gumovou palicí, příjde mi to pohodlnější než do toho mlátit na kole :)

                  0 0
                  • Jades  

                    Jj, to určitě pohodlnější je a i pro osu a rám asi šetrnější, ale už je hotovo – dvě tři rány a už se vejdu s řetězem na všech rozumných převodech mezi vodítko smyku, aniž bych ho frézoval článkama. Neskutečnej pocit, cvaknout tam 3/7 nebo 1/1 a pořád slyšet jen šumění plášťů :-)! Ještě jednou děkuju všem za pomoc a rady, příště se s tím nebudu tak crcat. Asi jsem zkaženej reklamou na Head&Shoulders Wash and Go („…chci si vlasy jen umýt a jít“) – chci si kliky jen nasadit a jet se projet, ne jim domlouvat palicí a proměřovat hodinkama.

                    0 0
        • Vilém  

          Pouze v zaberu, nebo i pri toceni naprazdno?

          0 0
    • JSt  

      opticky ti muze hazet prevodnik do stran kvuli nabehum. skrkat o presmyk to bude nejspis kvuli kroutici se ose/klikam. nebo teda taky muze byt opravdu ohly prevodnik. :-)

      0 0
      • Jades  

        SR náběhy nemá (mimo 2 „pecky“) a fakt to hází, zdálo se mi to už po obhlídce při vybalení z krabice. Tak jsem měřil výšku pily od řetězového chrániče a potvrdilo se to, lítá tam pár mm. Doufal jsem, že to může být ještě ten plastovej chránič, ale řetěz ukázal, že není…:-(

        0 0
        • gerrard  

          Demontuj to a poloz prevodnik na rovny stul, jestli se bude viklat, tak je sisaty. Ale mit sisate dva po sobe to je divne.

          0 0
          • Jades  

            To bych rád, ale bojím se těch inbusů – domrvený mi to zpátky nevezmou.

            0 0
            • gerrard  

              Pokud tam mas imbus z obou stran, tak je to OK horsi jestli tam je z druhe strany „drazku s dirkou“ to se povoluje bez odrbani hur. _Zkus co ti radil Vilem. Pootocit kliky o 90 stupnu.

              0 0
    • petrun  

      Normální to v žádném případě není. Force Ten2+ jsou také low-end kliky a křivé převodníky nemají. Pokud hází moc, jednoznačně reklamovat. Pokud nebude reklamace uznaná, odnes kliky na ČOI.

      0 0
      • Jades  

        Mám 14 na vrácení bez důvodu, je to z netu. Teď musím do rachoty, zatím všem děkuju a zítra sem hodím fotky, třeba mi něco uniká a vyučíte mě.

        0 0
    • scota  

      A ta osa je určitě v pořádku? Se Shimanem jsem nikdy neměl problém ani s osou ani s klikama. Levné = dvakrát placené ;-) Chce to alespoň Aceru nebo Alivio.

      http://www.velohanak.cz/…barva-cerna/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.