• Necris

    Mám rozpočet 35 tisíc na koupi nového 29" a rád bych nějaké tipy. 35 tisíc je opravdu strop. Mám možnost kupovat v okolí Prahy, Hradce Králové, Plzně a Českých Budějovic.

    • 190cm/86 Kg.
    • Upřednostňuji sportovní posed před pohodlím.
    • Rád bych teď ulovil nějaký model 2011 kvůli slevám.
    • Jezdím hlavně krátké intenzivní trasy. Upřednostňuji kratší trasyv tempu (30–50 km) každý den, než dlouhé pomalejší vyjížďky.
    • Hodně toho nastoupám do kopce.
    • Na osazených pláštích sice tolik nezálež, ale nerad bych tlustějšínež 2,1. Nejlépe nějaké rychlíky jako CrossMark nebo Racing Ralph.

    Za úžasnou cenu je tento TREK X – Caliber

    Zatím je to favorit, bohužel ho nemůžu nikde sehnat v odpovídající velikosti k vyzkoušení. Co vy na to ?

    0 0
    • MJ24  

      Já řeším podobný problém ale spíš budu kupovat až v zimě nebo na jaro a tak vybírám z modelů 2012 zatím mám jako favorita Giant Xtc 29er 1, a dnes jsem objevil Canyon AL29 8.9. Ten Canyon se mi líbí, ale převodník 36 jako největší se mi zdá málo, ale tak do by se doladilo, jinak se mi líbí pevné osy vepředu 15 a vzadu 12. O tomhle letošním X-calibru sem taky uvažoval vypadá supr za tu cenu.

      0 0
      • Janes  

        Nekupujte to. Je to slepá vývojová větev !

        0 0
      • Necris  

        Já už 29 měl. Sice horší kategorie, ale 36 zubů už vím že je málo. Hrozně málo. Jezdil jsem často i fláky po silnici nebo zpevněné polňačky a 36 zubů bych nechtěl.

        Máš nějaké obchody kde zkoušet ? Já totiž nechci objednávat někde na eshopu. Na radotíně jsem koukal, v téhle cenové relaci jsou docela vybraní.

        Ještě jsem uvažoval nad Specialized Carve, ale ta jejich geometrie mi za ty hrozné komponenty asi nestojí. Nehledě na to že G2 od fishera mi lidi chválí víc.

        Ještě jsem zkoušel Authora a jede to úplně stejně jako Dexter, jen je to o dost lehčí a řidítka jsou trochu jinak. Spíš pohodlnější vzpřímená jízda, což tak úplně nechci.

        0 0
        • MJ24  

          nevíš náhodou jaký je rozdíl mezi 26" a 29"? myslím tím když bude na 29" nejtěžší převod 36–11, jaký adekvátní převod by to byl na 26"? alespoň nějaký přibližný přepočet

          0 0
          • jan.vitek  

            Co zkusit trojčlenku, chlape? Vychází to na cca +11% rozdíl.

            0 0
          • jan.vitek  

            Co zkusit trojčlenku, chlape? Vychází to na cca +11% rozdíl.

            0 0
          • jan.vitek  

            Co zkusit trojčlenku, chlape? Vychází to na cca +11% rozdíl.

            0 0
          • jan.vitek  

            Co zkusit trojčlenku, chlape? Vychází to na cca +11% rozdíl.

            0 0
            • MJ24  

              ok to je mi jasne, jen sem koumal jestli není nějaký sofistikovanější výpočet jak zjistit přesně podobný převodový poměr u 26" takhle to vychází že 36–11 na 29 je zhruba stejné jako 44–12 na 26"

              0 0
              • Necris  

                To co on napsal je energetická náročnost. Prostě kola jsou cca o 12 procent větší, tak si lidi myslí že jsou o 11 procent energeticky náročnější. Na roztočení ano, ale na setrvačnost zase vychází lépe. Převodové poměry jsou na tom stejně. Na stejný převod při stejné frekvenci šlapání pojedeš na 29" o cca 11 procent rychleji.

                Co se 44 zubů týče, tak přesně to jsem jezdil na svém starém Dexteru 29" a přišlo mi to ideální. V kombinace x10 rychlejší na MTB nepotřebuji, nebo maximálně z hooodně prudkého kopce.

                0 0
                • MlokCZ  

                  S energetickou náročností roztočení kol to nemá vůbec nic společného. Ta vůbec na průměru kol nezáleží, už se to tu řešilo v historii (díky tomu, že větší kola mají zase menší úhlovou rychlost otáčení při stejné rychlosti celého kola). Rozdíl udělá pouze hmotnost a to pak záleží už na konkrétních kolech.

                  0 0
                  • Necris  

                    Příště by to chtělo přečíst si víc než jen první větu příspěvku. V druhé větě jsem to pak napsal :D

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Já to četl celé moc dobře včetně třetí věty.

                      Na roztočení ano, ale na setrvačnost zase vychází lépe.

                      To právě záleží pouze na hmotnosti. Stejně těžká 29" kola jako 26" kola se budou roztáčet úplně stejně a setrvačnost budou mít také stejnou. A jestli budou a případně o kolik těžší 29" kola už záleží na konkrétním případu.

                      0 0
                      • martinnecas  

                        Nechci rýpat, pánové, ale troufám si tvrdit, že pokud srovnáme moment setrvačnosti dvou kol o stejné hmotnosti, jedno o velikosti 26" a druhé 29", pak je jasné, že moment setrvačnosti bude mít větší kolo 29". Moment setrvačnosti totiž záleží na hmotnosti a na druhé mocnině vzdálenosti od středu otáčení. 29" kolo má hmotnost rozloženou dál od středu otáčení (nejtěžší je ráfek a plášť).

                        Tudíž ty 29" kola se budou hůř roztáčet a budou lépe držet rychlost, jakmile se rozjedou (oboje je kvůli vyšší setrvačnosti, než stejně těžká 26" kola.

                        Nebo mě opravte, pokud se pletu:-)

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Jenže tady nejde jen o moment setrvačnosti, to jsi toho hodně vynechal a pak z toho udělal chybný závěr. Moment setrvačnosti kol je jen část problematiky a sám o sobě nic neznamená.

                          Tady to máš podrobně

                          http://www.bike-forum.cz/…-thread.html#…

                          A tam to máš jasně spočítané a závěr je jednoznačný:

                          W2/W1=m2/m1 (tedy zavisi jen na hmotnosti, nikoliv na polomeru)

                          Když budu mít stejně těžké 29 a 26 pláště, tak moment setrvačnosti bude větší u těch 29tkových, ale energie potřebná na roztočení na stejnou dopřednou rychlost soustavy jezdec+kolo bude totožná.

                          A pročti si to i dále. Dál se tam rozebírá už ta rozdílná hmotnost kol (a zejména nárůst hmotnosti na obvodu kola) v neprospěch 29tky a jak je to poměrně nevýznamné vůči zbytku celé soustavy a v celku se to ani při té rozdílné hmotnosti moc neprojeví.

                          0 0
                          • martinnecas  

                            No, vypadá to logicky… Nicméně nedá mi to.

                            op to má sice formálně dobře, ale myslím, že základní úvaha je chybná.

                            Nás totiž nezajímá práce, kterou potřebujeme k roztočení kola, ale VÝKON, jaký k tomu potřebujeme. Výkon = práce vykonaná za jednotku času. Zjednodušeně řečeno, ty pokud budeš chtít roztočit 29" kolo (na danou rychlost), potřebuješ k tomu sice stejnou práci, jak u 26" kola, ale bude ti to trvat déle (delší čas), tím pádem budeš potřebovat větší výkon.

                            Srovnávat jen práci (energii) je bezpředmětné.

                            Takže i Tvá úvaha, Mloku, že stejně těžká 29" kola jako 26" kola se budou roztáčet úplně stejně a setrvačnost budou mít také stejnou je IMHO blbě. Jednak ta setrvačnost stejná nebude (vždy jsi to i napsal v Tvém dalším příspěvku) a druhak se nebudou roztáčet stejně. Pokud je bude roztáčet stejně výkonný jezdec, tak mu roztočení 29" kol bude trvat déle.

                            Vždyť když kdesi testovali 26 vs 29, tak měli na zadním kole přidělaný jakýsi udělátko – wattmetr, k měření výkonu.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Tak teď jsi napsal už pouze samé naprosté nesmysly. Jak chceš větším výkonem po delší čas dostat stejnou práci jako s menším výkonem po kratší dobu, to tedy opravdu nepobírám. A proč by při stejné práci a stejném výkonu jezdce měl být rozdílný čas, tak to už vůbec ne.

                              Dnes už opravdu nemám sílu tady vysvětlovat základy fyziky a aplikaci jednoho jednoduchého vzorečku. Nastuduj a zkus to znovu.

                              A při testování Watmetr používali, protože měli kola různé hmotnosti (a to jak celek, tak jen kola samotná) a hlavně tím řešili srovnání dalších vlivů jako energii potřebnou pro překonávání překážek a pro různý povrch.

                              0 0
                              • Siny  

                                Hlavně kluci nezapomínejte, že ty kola roztáčíte na stejnou rychlost, ale obvodovou, né úhlovou. Takže obě sice jedou stejně rychle, ale 29 se otáčejí pomaleji.

                                dále uvažuji kola stejné konstrukce, hmotnosti.

                                29 májí větší setrvačnost – při stejné úhlové rychlosti – IMHO

                                pokud bychom brali obvodovou rychlost, která nás ale zajímá, tak se mi to nechce počítat, ale mělo by to vyjít stejně pro 26 i 29

                                Stejně to bude i s prací a výkonem, takže tady má Mlok pravdu.

                                V reálu budou ale kola stejně těžká nebudou, takže trochu víc setrvačnosti tam bude.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Samozřejmě, že se bere celou dobu stejná obvodová rychlost (jde o dopřednou rychlost soustavy kolo + jezdec a ta je stejná s obvodovou rychlostí a úhlová rychlost tedy bude vždy u 29tky menší).

                                  Vše co jsi napsal je pravda. A právě v tom odkazu co jsem uváděl je to komplet přesně spočítané včetně situace srovnání odpovídajících kol 29×26 (tedy stejný typ pláště a odpovídající kola Cmax ST x C29ssmax), které se budou lišit hmotností v neprospěch 29tky.

                                  0 0
            • MlokCZ  

              Vychází to o něco méně. Konkrétně u RaR 2,25 je to 9% (beru reálné obvody/průměry obou plášťů jak to mám nastavené pro tacháč).

              36/11 pak vyjde zhruba na těch 44/12.

              0 0
          • jan.vitek  

            Sorry, tolikrat jsem to psat nechtel, je to nejaky error ;-)

            0 0
          • Ruprt2  

            Co zkusit trojčlenku, chlape? Vychází to na cca +11% rozdíl.

            0 0
        • king-bike  

          G2 je dobry?? bouchnes nekde vidlici a na dlouho si skoncil sezonu

          0 0
      • MJ24  

        sakra zjišťuju že přesmyk XO na dvojpřevodník je kompatibilní jen s 36zuby, nemáte někdo zkušenosti s tím jestli by tam dodatečně šlo dál alespoň 38 nebo 40 zubů?

        0 0
        • šlapatko  

          Poměr převodů neporadím, ale na 29ce potřebuji lehčí.Nejlehčí převod mám 24–36 a vyjedu více než na 26ce.Nejtěžší převod 42–11.Ten opravdu nevyužiju.Při rychlosti 38–40 km/h jedu převod 42–15.Kadenci jsem nepočítal:-) Časem kliky překopu na 24–38.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Takový dotaz je tady zhruba 2× do týdne. X-Caliber se prodává zlevněný od začátku, možná by šel sehnat pod 30.000,– Kč.

      Co Felt: http://jizdni-kola.heureka.cz/…-elite-2011/

      0 0
    • Ruprt2  

      úžasná cena je ta akční cena co je na stránkách?

      0 0
    • martinnecas  

      Trek Gary Fisher Paragon za 36 tis.

      Cube Reaction 29 GTC Pro za 37,5tis (sice dražší, ale podle mě vynikající poměr cena výkon)

      Jinak asi ten X-Caliber bude dobrá volba, ale toho opravdu bez problémů seženeš do 30tis

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ten Paragon má dobrej bonus: Fork sag meter :-)

        0 0
      • Barberry.pha  

        zkus se spise kouknout po tom Paragonu, my se podaril koupit v jednom obchode posledni kus se slevou od prodejce za 32 tisic, takze na tech 35 by ses mohl nekde dostat.

        Je o radu vyse a lepsi osazeni nez ten x-caliber, o kterem jsem taky uvazoval, ta cena je akcni a platila cely rok, jinak pristi rok ma byt akcni cena na x-caliber 2012 30 tisic http://www.kola-visek.cz/index.php…

        bohuzel letosni modely se mi libily vice a tak jsem si radeji ho poridil uz letos a s tou cenou u toho paragonu jsem max spokojen :)

        spise se muze nekomu libit vice ten x-caliber nez paragon co se tyka vzhledu,

        mi se na tom paragonu zase libi ze vypada vice jednoduse a nebude takove lakadlo pro nenechave ruce.

        Mam 186 a 85 kg a velikost ramu mam 19"

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak oni model X-Cal 2012 budou prodávat ještě levněji než letošní? To musí těch rámů mít namlácených, už ho nechci :-)

          0 0
        • Janes  

          Co se týká vzhledu(laku), tak tomu dal Trek pořádně na prdel.

          0 0
          • Necris  

            Souhlas, mě se ten černej s modrou na fotce nelíbí. Otázka je, jak bude vypadat v reálu.

            0 0
            • Barberry.pha  

              No je tam jeste cast vrchniho ramu bily, treba to bude vypadat ve skutecnosti lepe, treba, ale nechtelo se mi na to spolehat, a podle fotek se mi ta kombinace nelibila, letosni model byl daleko lepsi, a tak jsem radeji koupil letos jeste toho Paragona a jsem spokojeny.

              Priso rok uz to bude SuperFly elite AL, a baravne zajimavejsi nez ten x-calibre, bila-cervena, viz na tom kola visek, ale za ty penize jsem necekal ;)

              0 0
          • king-bike  

            ty matovky to je hruza!!

            0 0
    • maxipes-fik1  

      Tak to přeji hodně štěstí. Já měl problém sehnat takové kolo v adekvátní cenové relaci a velikosti rámu už začátkem léta. Nakonec se povedlo (viz. profil).

      Ono všude je spousta reklam na slevy, ale když pak člověk poptá svou velikost (taky mám 190 cm), tak najednou ticho po pěšině.

      0 0
      • Necris  

        Jo, přesně to se děje. V obchodech mají vystavený většinou jeden model za 60 kolíků který zrovna nikdo nechce … no fakt nevím KDE to mám poptávat. Asi zkusím německo.

        0 0
        • maxipes-fik1  

          Mě to dokázal vyřešit Velointest. Předváděcí bike mi přestavěl na fungl nový, větší rám. Tak zkus tam, jsou max. ochotní a k tomu vědí, co prodávají. I když už teď budou taky vybraní…

          0 0
    • Mirek_29  

      RB CCR team jen přehoď vidlici za foxinu a ještě ti zůstane 700kč :-)

      0 0
    • Mark-H14  

      Já mám jen 175 cm a uvažuji také o 29". Zatím je mým favoritem Big Nine Lite 1200-D.

      http://www.merida-bike.cz/…-1200-d-2012

      Katalogová cena je věc jedna prodejní v reálu věc druhá. Můžu ji mít v cedně kolem 30tis.

      Vím, že je zde mnohdy antimeridová nálada, tak snad jsem Vás tím moc nenaštval. Marek

      0 0
      • šlapatko  

        Náhodou Merida má slušné kola poměr cena výkon.Navíc mají na rok 2012 přepracované rámy.Vzpěra u kotouče.Letos mají 29ky až k hranici 15000kč.Myslím že je budou prodávat jako rohlíky:-)

        0 0
      • Azmir  

        Za 30tis si myslím že to je dost slušně osazené, takže pokud se ti líbí, proč ne.

        0 0
      • Necris  

        Tuhle meridu recenzovali v iVelu jako druhou nejlepší po X-caliberu :/ Horší byl Author Revolt a největší propadák nějaký Giant. Prý hodně dobře šlape a je tuhá.

        0 0
    • Necris  

      Tak jsem si ho dneska vyzkoušel. Je fajn, reba je také fajn, ale co není fajn je fakt, že prodavač mi při mé výšce 190–192 cm a 86 Kg tvrdil, že 19" rám je pro mě akorát. Myslel jsem, že ho ZABIJU. Měl poslední kus a potřeboval ho prodat.

      0 0
      • šlapatko  

        Fishera jsem měl půjčeného od kámoše v 19tce a na mých 192 je taky malý.Samozřejmě že se sedlovkou 400mm a představcem 12cm se dalo pojezdit:-) Radši preferuju krátký peředstavec a sedlovu vysunutou cca 25cm.

        0 0
      • Polka  

        …taks ho koupil :)

        0 0
      • jeffino  

        pokud máš dlouhý nohy, tak stopro 21", já mám 195cm a jezdím 21", protože 19" je fakt málo(vyzkoušeno)

        0 0
      • Necris  

        Si dělejte srandu…Ta DRZOST se kterou se mi to snažil VNUTIT … jel jsem na tom jako na čopru :D Podle mě potřebuju minimálně 21 ;)

        0 0
      • anibul  

        JJ,19ka je určitě málo. Já ho mám od července a když jsem se rozhodoval tak se mi zdála i 20ka dost malá (190cm/115kg).

        Rozhodoval jsem se mezi x-calem, Authorem Instinct a Scottem Scale elite. Nakonec jsem vzal 21ku X-cala. asi má nejhorší osazení, ale stačilo se na každém projet cca 20 minut a bylo jasno. Sedl mi nejlépe , tak byl můj.Zatím jsem najel něco málo přes 2000km a opravdu paráda. Každý odpůrce 29tek by měl zkusit dát tak 40–50km v terénu na 29tce a pak teprve hodnotit. Je to proti 26ce kombajn…a zkuišenosti? řekl bych, že je to za cenu 32kkč celkem vyvážené kolo. Řazení nahoru/dolu jen palcem mě trochu mátlo a nahoru má trošku delší chod bych řekl. Pneu jsou průměr, dost hlučejí. Jedinou slabinu vidím v brzdách, při mojich 115kg bych řekl, že jsou slabé.

        0 0
        • jeffino  

          pláště mi přijdou spíš naopak lepší průměr, už tím, že se rychle sjíždějí:-), ale kola budu určitě měnit, nic to nevydrží, tuhý to bylo max. prvních 300km:-/.

          0 0
        • Necris  
          1. Pláště – TAky jsem si toho všiml. Lepší je CrossMark který jsem

          zvyklý jezdit. Raketové pláště na raketové kolo. X-caliber ve mě opravdu budí šlapací dojem, sbalit se do řidítek a jet. Navíc mi přijde, že by měly být osazeny snad obráceně, než je měl. Vzorek byl orientován protichůdně od směru odvalování :D To jsem ještě neviděl.

          1. Osazení – Za ty peníze je nejlépe osazené. Vidlice fajn, rám supr,

          vše ostatní taky fajn. Až na přesmykač.

          1. Brzdy – jezdil jsem na svém starém původní Tektro Auriga. Oproti

          těmto avidům naprostá hrůza a už vůbec to nebrzdilo. A dalo se to.

          Hlavně že to nějak brzdí. U brzd jsem ochoten hodně slevit, pokud brzdí

          alespoň nějak.

          1. 29 – už bych 26 nechtěl. 26 na blbnutí, 29 na výkonnostní

          ježdění. Takto to mám pro sebe oddělené. Jezdím lesní cesty, asfaltu se

          nevyhnu … ale z vyjeté cesty sjedu málokdy. Všude tam je

          29 rychlejší.

          0 0
          • jeffino  

            já si na 29" docela dobře zablbnu:-).

            0 0
            • Necris  

              Však já taky, ale 26 bude vždycky hravější. Takže když to preferuješ, tak si prostě koupíš 26 a je to ;)

              0 0
        • Necris  

          No dneska mi přijde že má osazení nejlepší ;)

          0 0
      • DaSnail  

        mněl si ho ZABIT. teď muže zničit život nějakému dalšímu bájkerovi..

        0 0
    • marekvag  

      Zdravím,

      X-Cal můžu klidně doporučit, ale možná bych si koupil už model 2012. Stojí něco málo pod 30 tisíc (případně se dá ještě trochu doladit, kdyby si do toho chtěl vrazit víc peněz). Možná by měl dovozce už teď i tvojí velikost (už jsem letos prodával jednu 19´, takže je možný že tam maj i něco naskladněný).

      0 0
      • marekvag  

        jestli chceš, tak ti zjistim, jestli se X-Cal 1212 ve velikosti 21" dá momentálně už sehnat…

        0 0
        • Necris  

          Určitě zjisti. Hlavně bych potřeboval nějakou destinaci, kde ho vyzkoušet. Myslíš, že cena půjde po vánocích nahoru ? Kdybych ho totiž nemusel kupovat hned ale až za měsíc, byl bych raději.

          0 0
          • marekvag  

            Zjistim a zejtra napíšu jak to vypadá. Dělám v shopu v praze (praha 4, Modřanská 51), tak tam by to neměl bejt problém vyzkoušet (případně by šel asi na vyzkoušení použít nějakej jinej ať už vyšší nebo nižší model). Jinak co se týče ceny, tak je zase zvýhodněná (z nějakejch cca 40 – 42 tisíc na nějakejch cca 29 tisíc), což by se mělo držet tak odhadem minimálně do listopadu 2012, takže je času dost ;-) .

            0 0
            • Barberry.pha  

              Tak ta cena ja s nejakych 37 tisic na tu akcni 30 tisic, ktera by mela platit, jako u letosniho x-caliberu, cely rok

              tady je ten x-caliber 2012 i s komponenty

              http://www.kola-visek.cz/index.php…

              0 0
              • marekvag  

                jestli tu původní cenu maj dobře, tak ho docela zlevnili proti loňskýmu roku…

                0 0
                • Barberry.pha  

                  Jj cena spadla asi o 3 tisice oproti letosni cene, o tom x-calibru jsem taky uvazoval, jestli letos nebo az novy model, ten se mi nelibil podle fotek barevne, a nakonec mi nabidly dobrou cenu na paragona a vzal ho a jsem spokojeny a muzu ho projizdet tedka a ne az najare ;)

                  0 0
                  • Necris  

                    To mě pěkně štve :D Ale radši si za nějakou pěknou cenu koupím toho nového až ho naskladní, než oblézat letošní modely a prosit se o velikosti.

                    0 0
                    • Barberry.pha  

                      Tak kdyz jsem jeste pocital s tim ze ho koupim az na jare, tak mi bylo receno, ze uz nekdy od prosince, ledna, meli byt skladem a moznost je koupit. Zkus se zeptat u nejakeho vyhlidnuteho prodejce, mel by ti rict kdy budou k dispozici.

                      Ja si chtel predtim pujcit nejakou testovacku 29", a prvne si to zkusit, ale nakonec jsem to risknul, projel toho paragona kolem obchodu a koupil :)

                      A kdyz pak v tydnu vyrazil do terenu a projet ho, pro me max nadseni ;)

                      0 0
                      • Necris  

                        Paragon je prý stejná geometrie jako tenhle X caliber, jen lepší slitina a samozřejmě jinak komponenty. Jestli to tak je a pocit je podobný tomu co jsem zažil na tom caliberu, tak naprosto souhlasím. Jenom potřebuji sehnat velikost 21", možná 22".

                        Byl bych hrozně rád, kdybys mi poslal nějaké dojmy z toho kola jako PM tady na fóru. Rád bych o tom něco věděl. Dokonce i toho paragona zvažuji, uvidíme za kolik bude.

                        0 0
                        • Barberry.pha  

                          Tak nejak nevim jak tady poslat PM, zdali to vubec jde.

                          Uprimne se v kolech moc nevyznam, spise jsem dal na radu znamych v obchode a pak si to vyzkousel, nejezdil jsem ani na 26" nejak dlouho takze jsem si nemusel zase az tak zvykat na nove, ale zase nejakou dobu abych to mohl porovnat. A ja jsem s tou 29" spokojeny, budu se ucit tedka na ni, jak jezdit v terenu atd, zase nemama v planu zadny extremy, takze myslim ze s ni budu spokojeny a na to moje jezdeni bude stacit maximalne a vyuziju ty prednosti te 29".

                          Kdybys mel nejaky dotaz, pisni mi na mail.

                          0 0
      • Necris  

        Určitě na tom potuním pláště, byly hrozný.

        0 0
        • marekvag  

          Nevim jaký pláště má ten novej X-cal, ale Bontrager představil letos pár novejch gum a jestli na něm budou stejný jako na kolech trek Superfly, tak ty byly docela slušný. Testoval jsem je letos na Trek World v Rakousku a seděli docela dobře i za mokra (asi první Bontrager gumy o kterejch se to odvážim říct :-D ). Nicméně ten starej model měl fakt strašný pláště…

          0 0
          • Necris  

            Měli vzorek orientovaný PROTI SMĚRU JÍZDY. Nebo je ten blb měl nasazené opačně…

            0 0
    • scota  

      Racebike CRR 29 Base nebo Team. Není problém otestovat ;-)

      0 0
    • Necris  

      Při zkoušení praskal vzadu výplet. Prý že si musí sednout. To je asi kec že ?

      0 0
      • Vilém  

        Pokud to bylo nove nejete kolo, tak je jiste lupani ve vypletu normalni a opravdu si sedne.

        0 0
        • Necris  

          Bylo nové a nejeté, nicméně lupalo fakt hodně :( Skoro na každé šlápnutí.

          0 0
    • king-bike  

      kdyz pevnou 29er tak jedine Specialized No.1

      0 0
      • Necris  

        Jenže na těch je tak příšerné osazení .. navíc v této cenové kategorii je model Carve, který je hodně pohodlně laděn, je z nich nejtěžší a samozřejmě nehůře osazen. Prostě nejdražší a nejhorší poměr cena/výkon. Jestli recon nebo reba, o tom netřeba diskutovat.

        Jediné co je plus je fakt, že geometrie je prý stejné jako s works ;)

        0 0
    • Mike  

      ja mam objednany http://kellysbike.com/index.php…

      0 0
      • DaSnail  

        ale ty musíš jazdit kelys, ne? alebo si si to vybral dobrovolne?

        0 0
    • baruna1  

      líbilo by se mi tohle , co myslíte ?

      http://www.bikeinvest.cz/…-29/d-76184/

      0 0
      • Mark-H14  

        Mě by se zase líbilo tohle, co myslíte?

        http://www.merida-bike.cz/…-1200-d-2012

        0 0
        • ToBla  

          Trek X-Caliber je pěkný kolo. Bral bych ale spíš Paragon,

          lepší rám, brzdy Elixir místo Juicy (nejsou nic moc).

          http://www.zbozi.cz/…

          0 0
          • Necris  

            2012 má elixir 1 … jsou lepší hlavně o ty pazvuky …

            0 0
            • ToBla  

              Model 2012 je pěknej. Ale stejně mě vychází líp Paragon 11 ve slevě než akční X-Cal 2012 právě díky lepšímu rámu, vidlici a dalším komponentům..

              0 0
        • Necris  

          Tu bych si taktéž rád projel. Hodně mi v hlavě vrtá hlavní konkurent tohoto, tedy Author Revolt 29 ;)

          0 0
        • Necris  

          Osazení je samozřejmě parádní. A v iVelu psali, že meridě se hned napoprvé povedla geometrie rámu a že je to celkem slušná raketa. Lepší odezvu na šlapání má prý už jen ten Fisher, na druhou stranu je prý mnohem méně pohodlný (což potvrzuji, moc pohodlný není). Asi to nejde skloubit dohromady. Nemohu porovnat, nicméně jí hodnotili hodně kladně.

          „RECENZE“: http://www.google.cz/url…

          0 0
      • scota  

        Myslím, že zatím není skladem.

        0 0
      • scota  

        Myslím, že zatím není skladem v ČR.

        0 0
        • šlapatko  

          Na X-bikes mají Marin nail trail za 35000kč.Taky vypadá slušně.Osobně se mi tam líbí Salsa:-)

          0 0
          • jeffino  

            x-bikes bych bral hodně s rezervou:-/. mimochodem např. giant jsou určitě černý neofiko dovozy, takže případná reklamace může být problém.

            0 0
            • šlapatko  

              Tohle jako zákazník nemohu vědět.

              0 0
              • jeffino  

                co, že to jsou černý dovozy ? informoval jsem se u jednoho z oficiálních prodejců a ten mi to potvrdil.

                0 0
    • LáďaH  

      100. :-)

      0 0
    • Necris  

      Jako alternativa mě ještě napadl tenhle GIANT XTC Composite 29

      0 0
      • ToBla  

        Pěknej kousek! Cena už tak pěkná není (trochu mimo původní rozpočet).

        0 0
        • Necris  

          Počítám s tím, že se bude dát trochu ukecat :D Ale je to jen nástřel.

          0 0
        • Necris  

          Ne vážně…budou dělat tu samou verzi po 40k z nekompozitu a s horším osazením. Ale geometrie bude po stylu ostatních značek, tedy stejné jako na dražším modelu.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.