• Adam1985

    Ahojte. Budu měnit na kole řetěz + kazetu a stávající kliky jsou už taky po smrti – hlavně prostřední převodník. Tak budu muset koupit nové kliky, chtěl bych tady tyto: http://www.kolo-dily.cz/…56/vmcchk,1/ , uvádím jako příklad – ale do vyšší řady bych moc nechtěl jít. Deore kliky mám na kole 4 roky a vydržely toho až až, takže v této řadě budu pokračovat. Gramy nepočítám!:-) Ale jedná se mně o to, jestli je v těch klikách nějaký rozdíl? Nebo jsou stejné? Jde mně o to, že u nás v servisu stojí všechny ND na kolo daleko víc, než jsou na netu. A tak bych rád koupil z netu s tím, že v servisu už jen vymění. No a nerad bych něco koupil z netu a pak zjistil, že je těch klik víc druhů – nemyslím řady, ale např. nějaké rozměry – a bude mně to k ničemu. Díky za rady, Adam.

    0 0
    • DAWE25  

      Rozdíl zde je, tyto kliky na které jsi dal odkaz jsou už na osu Hollowtech II. Ale pokud jsou i s osou, což z popisu mi není jasné, tak se to vymění celé, stejně bys měnil asi i 4 hran pokud máš v pytli kliky, takže defacto není co řešit. Tyto kliky budou i lehčí a tužší.

      0 0
      • Adam1985  

        Takže pokud se kliky prodávají takto jako celek: http://www.kupkolo.cz/…10_5337.html , tak by to mělo pasovat na každý rám, že?

        0 0
        • kubad  

          Na každy ne, ale na většinu jo.

          0 0
        • kali222  

          na kazdy kolo se spravnou delkou stredu a spravnym zavitem :)

          pokud mas beznej seriovej ram na mtb,tak to pujde.

          0 0
          • Adam1985  

            Mám Merida Magnesium Elite – myslím, že běžný rám, takže by to mělo být OK, ne? Chystám se je objednat.

            0 0
            • Vilém  

              Ty uz ji zase neprodavas?

              0 0
              • Adam1985  

                Myslím, že zájem bude nulový, takže řeším poléčení a nechystání na sezónu.

                0 0
            • siafu  

              Mám doma ten samý rám a XT 04 bylo OK.

              0 0
              • Adam1985  

                A neprusknul ti ten rám? Mluvil jsem s člověkem, který mně kolo skládal a říkal, že konkrétně u tohoto rámu je to docela běžná věc a já bohužel nejsem vyjímka!:-(

                0 0
                • Vilém  

                  Ty ramy praskaly jak na bezicim pase. Samo mistni zastoupeni Meridy do nich ke konci lisovalo vlozku do sedlove trubky, v podstate tak, jako ty jsi to opravil. Pak to bylo OK.

                  0 0
                  • Adam1985  

                    Jen mě mrzí, že jsem to s praskáním rámu nevěděl dřív – to bych tam mu vložku dal preventivně. Zbytečně to odrazuje při eventuelním prodeji…ale je fakt, že ho ani tak prodat nechci a dávat kolo za 3tis. kč se mně nechce. Teď koupím ty kliky, vyměním řetěz – kazetu a bude se jezdit dál.

                    0 0
                • siafu  

                  Rám neprasknul, byl pořízený s vlisovanou vložkou, bohužel hmotnost už slavná nebyla, dívám se a mám u něho uvedeno 1690 g (?) ve vel. 16". Teď už mám Almu a ta byla pocitově hned o poznání lehčí.

                  0 0
                  • Adam1985  

                    Taky si myslím, že to s hmotností u „hořčíku“ není moc slavné…ale vypadá to, že letos s ním ještě vydržím.

                    0 0
                    • siafu  

                      Zase když srovnám dosud ježděné rámy – Merida Kalahari, Merida Magnesium Elite a Orbea Alma, tak pocitově největší skok byl z rámu Merida Kalahari na Merida Magnesium – prostě to o poznání líp jelo, jiná geometrie. Přechod z Merida Magnesium na Orbea Alma už nebyl tak výrazný, jo Orbea je lehčí, skvěle vypadá, líp hodnotím geometrii, ale už to pocitově zkrátka nebyl takový skok jako to bylo v případě Kalahari a hořčíkového rámu při první jízdě.

                      Rám od Meridy zatím skončil pod postelí, prodávat ho nemá cenu, malá velikost, blbá barva, tak si ho raději zatím nechám než se ho za pár korun zbavovat. No a kdyby se něco stalo s Almou, tak to bude aspoň na co rychle přehodit. Ještě by mě zajímal třeba Scott Scale, ale to je rám, který se musí koupit jako celé kolo, protože MOC samostatného rámu ve srovnání s cenou kola je nesmyslná.

                      A ne tak ten rám bude ještě o něco těžší, na fotce vč. alu misek IHS (FSA), pravé misky s ložisky (nejde mi sundat), bez sedlové objímky, patka + čepy – prostě takto si „lightweight“ rám nepředstavuji, vedle Alma 16" – misky hlavka jsou na fotce ocelové, byly vyměněny za hliníkové FSA.

                      0 0
    • CLZ  

      Nechci zakladat nove vlakno… tak se prizivim, jako u baterek..:)

      Mam v tuto chvili kliky Alivio najeto cca 7kkm tedy 4-hran (nevim zda je to same ISIS a Octalink?). Osu jsem po strhnuti obou plastovych misek vypajel (vrchni casti misek), vylisoval a vypajel (diky bohu za ty dary, ze se to povedlo)..:D.

      Po zimni generalce budu davat novou kazetu SRAM PG 850 a retez Shimano HG-50 .

      A stojim ted pred rozhodnutim:

      1. koupit stred 4-hran + znovu Alivio… libi se mi a byl jsem s nima

      spokojeny… vydrzeli mi rekl bych pomerne dlouho

      1. koupit lepsi kliky + k nim jsou jiz jine stredy… zde bych potreboval

      pomoc, nevyznam se v tom, zda se museji menit cele stredy, nebo treba pouze

      loziska (idealni), nebo se to dela tak, ze se s klikama vymeni vzdy

      i stred?

      Rozpocet 1500–2000,– stred i kliky.

      Rocne najezdim cca 5kkm, nechrtim, ale kdyz budu za neco davat penize, chci vedet, ze to ma smysl, dekuji za odpovedi.

      0 0
      • kali222  

        4hranne osy -obzvlaste shimano, jsou na tom s vydrzi dobre. 4hran neni to same co isis a octalink(na octalink sem slysel vzdy to nejhorsi, co se tyce vydrze :)) me celkem drzely a drzi). podle popsane vybavy, bych tam dal nejake podobne, co byly a zbytecne nezvetsoval cenu kola a dal jezdil a jezdil. pokud by jsi chtel zkusit H2, tak s klidem sahni po deore. kdysi byvali vyprodejove za 999,– komplet kliky s lozisky.

        0 0
        • CLZ  

          nejlevnejsi jsou TYTO … proto se ptam… najezdil jsem s nima hafec km a zadny problem… az ted s tou osou..:( Jsou nejake vyhody H2 oproti 4-hranu? A moc dobre nechapu oznaceni integrovana osa… na jakem principu to funguje?

          0 0
          • Vilém  

            Vyhodou HT2 je vetsi tuhost celku. Integrovana osa funguje podobne jako ahead hlavove slozeni, je to videt na tech fotkach v odkazu, co jsi dal. Misky s lozisky nasroubujes do ramu, prostrcis osu, ktera je soucasti prave kliky, na druhe strane vymezis vuli a stahnes levou klikou osu, stejne tak jako predstavcem krk vidle.

            Nevyhodou je nizsi zivotnost stredovych lozisek vuci 4hranu a nemoznost zvolit vhodnou retezovou linku, takze se vic krizi retez.

            0 0
          • kali222  

            vyhoda hm :) tuhost, kterou ale nekteri nezaznamenaji. :P a tu integrovanou osu ti nejlepe vysvetli obrazek sundanych klik. to co jsi ted sroubovaval do ramu byla zapozdrena osa. u integrovane mas s pravou klikou spojenou osu a do stredu ramu montujes jen loziska.

            0 0
            • kali222  

              tak Vilem byl rychlejsi :)

              0 0
            • CLZ  

              diky kluci..:) asi budu jeden z tech co to nezaznamenaji… takze zustanu u sveho…

              0 0
      • Adam1985  

        Co se týče těchto technických věcí u kol, jsem mimo mísu – ale třeba ty Deore 2010 jsou i se středem za cca 1300kč. To se dá, ne?

        0 0
        • CLZ  

          jde… ale jestli to pro me bude mit i nejaky vyznam…

          0 0
          • Adam1985  

            Opět se potvrdí moje technická nevzdělanost, ale beru to tak, že Deore by měla být vyšší řada než Alivio, ne? A cena je skoro stejná za vyšší kvalitu…ale rozumím ti, když je člověk s něčím spokojený, tak proč víc utrácet. Já jsem chtěl kliky SLX – doteď mám Deore a po stejné úvaze jak ty budu kupovat opět Deore a na SLX prdím – je tam už značný cenový rozdíl…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.