• Toolak

    Jaký máte názor na koně v lese? Už jsem několikrát narazil na kdysi krásnou stezku, dnes totál zdevastovanou koňskýma kopytama. Vyskytují se hlavně v blízkostí koňských farem. Věřím, ono je to asi krásný, sedět na hřbetě kobyly a nechat ji, ať se škrábe pěšinou vzhůru…a jen se rozhlížet a kochat se… Jenže když tam projedou vícekrát tak je z toho oraniště, hlavně pak v mokru prakticky nesjízdný.

    A pak, kdo víc škodí lesu? Po mě tam žádný stopy nezůstanou!

    Docela by ch se přimlouval za to, aby vznikl nějaký seznam takto devastovaných úseků. Ať je můžeme zavčasu vyškrtnout ze svýho itineráře.

    0 0
    • Horyna  

      Tady se to před nedávnem dost do podrobna rozebíralo.

      http://www.bike-forum.cz/…-stezky.html#…

      0 0
    • zichis  

      dřív než začneš na někoho nadávat jak starej dědek co se mu protrhly pemprsky, tak se nejdřív zamysli nad sebou, frajere. Žeprej " Po mě tam žádný stopy nezůstanou"

      a dřív než založíš novej thread jenom kvůli tomu žes zrovna projel koňským koblížkem, nech si to aspoň den rozležet v hlavince, zda je to vůbec potřeba. Určitě mezitím přijdeš na to, že takový téma už tu bylo mnohokráte probíráno.

      0 0
      • BB  

        tak to nečti a nepruď

        0 0
      • Toolak  

        Z tvýho kidu je vidět, frajere, že se asi chováš v lese jako to boží hovado! Asi ti ušlo, že nenadávám! Toleruju ale zároveň se podivuju! Nad tím jak kdekdo buší do bajkerů, co by ničitelů lesa a devastace kopytama je každýmu šuma fuk. A vůbec tady nejde o koblížky. Mám pocit že dřepíš doma na prdeli, bajka znáš akorát z tv a nikdy jsi takovou cestou nejel. Docela bych tě rád viděl na jednom takovým úseku sakrovat a kuwowat. Dřív to byla super stezka max široká půlmetr. Jako na houpačce. Nahoru dolů. Moderně řečeno, přírodní singltrek jako blázen. Dnes?  Na dva metry široký oraniště!! A to je, brachu, stopa jako blázen! A můžeme se dokenočena přít zda to JE či NENÍ  devastace! Ne můj sotva znatelný otisk pláště! A když něco žeru nebo piju, vše si sbalím a dovezu domů…jen tak pro pořádek. V lese po mě zůstane jen pochcanej pařez kámo.....

        0 0
        • jerrry  

          OK. Jsi drsnej hoch, Toolaku. Drsnej bajker. A mas svatou pravdu. Chapu Te a rozumim Ti. Drsny vyjizdky jsou pro Tebe vsim. A je hnus, kdyz takovej borec nekde v terenu zjisti krutou pravdu, ze ten jeho drsnej bajk neprojede vsechno, i kdyz mu to katalog vyrobce drsnejch MTB specialu tvrdil a prodavac nadsene a usluzne prikyvoval :-) Chapu Tvoje rozhorceni kdyz musis sesednout a potupne tlacit. Kazdej drsnej hoch se totiz v takovym okamziku musi drsne ****** :-)

          FAkt by to chtelo udelat nejakej ten seznam OK tras pro drsny hochy, aby nemusely ty svy drsny bajky nahodou tlacit pres nejakej bordel. Tak se do toho pust, aspon budes mit co na pracia treba i dobrej pocit :-)

           
          0 0
          • MaPa  

            LOL

            0 0
          • Splinter  

            nevím, proč do něj reješ.. Je smutnej, že mu koňáci rozdupali cestu..

            Běž si radši zajezdit okolo panské líchy…

            0 0
            • Blade  

              Stačí se podívat, jakou má charakteristiku v profilu, už to dost vypovídá..

              0 0
              • jerrry  

                pokud budeme brat popisky v profilu opravdu vazne, pak ta tvoje ma taky zajimavou vypovidaci hodnotu … nicmene jsem pro to, brat je s jistou rezervou :-)

                0 0
              • Vilém  

                Mas pravdu, mail v profilu take o mnohem hovori:)

                0 0
            • jerrry  

              Ja do nej nereju .. ja ho i chapu. Obcas taky tlacim a nadavam na zas*any hajtry, ale me to za par minut prejde a rozhodne nez dorazim domu na to zapomenu. Proto, kdyz vidim jak je nekdo schopen proklamaci typu „A pak, kdo skodi vice lesu..“ musim se smat. Nebo je to vazne drsnak, co to bere velmi osobne .

              Ad Panska Licha – pokud jsi schopen dobrovolne krouzit na kole kolem konskeho rance, pak mi prijde divny, ze se pohorsujes na vetsim mnozstvim rozdupanych cest. Co takhle vyrazit nekam jinam ?

              0 0
              • pepek  

                Co kolem ranče? Vy si to „kolem ranče“ představujete tak 5 km – a tam začíná zase další ranč, „kovbojové“. Kamkoliv vyrazíš, je v blízkosti nějaký „ranč“ s „drsnýma jezdcema“ v dlouhých kabátech a širokých kloboucích (v létě.)

                0 0
        • Alibaba  

          Šmarjá, to je situace ! Už léta poslouchám, jek jsem out, když valím na HT a nakonec drsňák na Fullu na hrbolcích nic nezmůže…:-O

          0 0
    • jackasss1  

      Les je nás všech a mě osobně jezdci na koních nevadí. A pokud se ti nelíbí oraniště s trochou bahna, tak nevím, proč vůbec jezdíš do terénu a jinak přece vždycky můžeš tuhle stezku objet po stezce jiné ne?

      0 0
      • M_ishak  

        Myslím, že když člověk nemá problém vyhnout se kamenům velkým cca 10 cm +, neměl by mít problém ani s prohlubní od kopyta. Je to podle mě takovéto klasické nadávání všech na všechny…

        0 0
    • M_ishak  

      „Po mě tam žádný stopy nezůstanou“

      To je chválihodné, ovšem po značné části lidí tvé generace (a starší) zůstává v lesích neskutečný bordel. Naštěstí mladí lidé už v tomto směru smýšlí poněkud lépe (když ty se v hospodě před svými vrstevníky zmíníš, že třídíš odpad, vysmějí se ti, zatímco mezi mladou generací je tomu většinou naopak). Je pravda, že starého psa novým kouskům nenaučíš, tudíž chápu, proč lidi, přestože mohou legálně zdarma odvézt vytříděný bordel do sběrného dvora, raději (jak jsou zvyklí) zavezou pytel PETek do lesa. Pak za nimi někdo musí jít, a uklidit. Tuhle jsem projížděl chráněnou přírodní památkou a nějaký inteligent vysypal bordel své domácnosti pod značku, která to oznamovala – nevím, co se mu při tom honilo hlavou, či co tím chtěl říct. Pravděpodobně za tím nebude nic moc hlubšího.

      Chci tím říct, že nějaké takové věčné vzájemné nadávání každého na každého, motorkáře, kamioňáky, chodce, pejskaře, bruslaře, cyklisty, český prasata obecně, nyní koňáky, by nebylo třeba, kdyby si v první řadě každý zametl před svým prahem. Ty máš zřejmě zameteno, OK, ale tvá generace ohledně chování v přírodě nemá. A problém, že kůň zanechává stopy, je v tomto pohledu naprosto malicherný.

      0 0
      • kovar  

        to byla ale rána, jak ta hrubka, kterou jsi vygeneroval v generalizujících kydech o generacích praštila přes oči.

        0 0
      • ekib  

        Myslím, že to jsi značně přestřelil a chování co zmiňuješ nesouvisí s věkem ale s inteligencí.

        A starší generace bych řekl je na to v určitém směru dokonce lépe, např. můj děda využil každý pytlík, krabici od mléka. A hlavně nejlepší recyklací je nízká spotřeba. Ono není všechno tak jak nám tvrdí masmedia, jen se to chce o věci více zajímat.

          
        0 0
        • M_ishak  

          V jednom časopisu z roku 1929 jsem četl jistou radu. Nemůžu to najít, abych ti to oscanoval (popravdě řečeno, ani jsem to nehledal, páč je toho cca 40 cm balík). Bylo tam popsáno, že je zlozvykem vyhazovat boty a jiné hořlavé věci do lesů a škarp. Přitom je vhodnější je spálit. žeprý se člověk ohřeje a popel je dobré hnojivo.

          Zrovna tak jsem projíždel průsekem v lese (starém, vzrostlém), kde dělali skrývku zeminy před stavbou dálnice. Hleděl jsem jak sova a následně zjišťoval, zda tam náhodou nebyla rekultivovaná skládka, kolik odtud vydolovali bordelu. Skládka tam nebyla, takže by bylo zajímavé, kdyby příroda měla vydat vše, co zelení milosrdně skrývá.

          Za názorem, že mladí lidé se k přírodě chovají ohleduplněji než staří, si stále stojím a zatím mě argumenty nikdo nepřesvědčil o opaku.

          0 0
          • Blade  

            Ano, jsou to především staré babičky a dědečkové, kteří randí v našem městě kolem rybníka, pohazují pytlíky od čipsů, petky od kokakoly a rozbíjejí lavičky a rozkopávají odpadkové koše.

            Závidím ti tvůj svět, kde se mládí poučilo z chyb stáří…

            0 0
            • Volf  

              Jo a také je hodně baví sprejovat informační tabule, lámat značení, otáčet značky a ve své tuposti a frustraci z vlastní neschopnosti jen škodit a ničit to, co jiní dokázali. U nás koukám žijí ti samí lidé:-)

              0 0
            • Excel  

              ..a pohazují šprcky, kdo by to do těch důchodců řekl.....

              0 0
              • Martin  

                mladej může, starej musí :-)

                0 0
          • ekib  

            Blažená je nevědomost.

            Jsi klasický demagog. To že dříve byly povoleny sklády všude je prostě fakt, např. dříve (v 50-tých letech) když se používaly kyseliny a jiné chemikálie tak po použití se prostě nalily do např. zatopeného lomu. Prostě se to nezkoumalo jako se dnes nezkoumá plno jevů související se současnou generací (zjisti si co znamená recyklace plastu a jak je enrgeticky náročná). Současná „ekologie“ je marketingově řízená a ve vztahu k přírodě má pramálo společného (viz. eko motory do osobních aut versus lodní motory námořních lodí – zkus si to opět dohledat).

            Kdyby mladá generace byla ekologická tak v první řadě omezí spotřebu, opak je pravdou. Ono totiž ekologická zátěž není jen to že odhodím někam odpad ale i to kolik svinstva vzniklo při výrobě a následné likvidaci toho co mě obklopuje. A myslím, že by bylo krásné srovnání s tím rokem 1929 kdy 98% materiálů bylo čistě přírodních a např. jedny boty se nosily do rotrhání a vše se dávalo do papírových pytlíků prakticky bez potisku.

            Každá generace si nese břímě své doby a problém současnosti je, že je těžké posoudit co je pravda a co je „pravda“.

            0 0
            • drtyc  

              s motorama tady radsi moc nevyskakuj. sice na objem splodin to bude nejak, ale ta ucinnost prepoctena na naklad a to i pres to, ze nejezdej po hladky hladine…

              0 0
              • drtyc  

                btw. vsimli ste si nekdy, jak je ta cestina suchozemska? treba takova „hladina“ s 10m vlnkou pusobi dost blbe.

                0 0
              • ekib  

                Proč bych se neoháněl, sám jsem je dříve navrhoval.

                Problém není ve splodinách na tunu ale v tom, že lodní motory používají palivo, které stačí aby smrdělo „naftou“. A když si uvědomíš, že flotila největších lodí světa (cca 20 lodí) vyprodukuje více škodlivin, než všechna auta na zeměkouli, tak přechodem na normální motorovou naftu, by byl ekologický počin jako blázen. Jenomže to není tak mediální a přeprava by se zdražila.

                A to nemluvím o nesmyslnosti pořád někam něco převážet v takovém měřítku jako dnes.

                0 0
          • Gorgov  

            koukam, ze tady je cim dal tim vic blaznu…uz je to samej zblebt…

            0 0
      • petrbw  

        Blbost kvete ovšem napříč generacemi, jak svým příspěvkem dokazuješ.

        0 0
        • M_ishak  

          V čem konkrétně se mýlím? Já jsem přesvědčen, že to tak je. A že nekteří težko snáší, že jsou zástupci oné starší generace mi napovídá, že jsou asi ony příslovečné potrefené husy. Totiž, nikde není uvedeno, že neuznávám možnost výskytu světlé výjímky :O)

          0 0
    • miki  

      Mám čerstvou skušennost s koňskou stezkou co vede po značený TZ.Koňáci si tam sami vytvořili překážky ve formě napříč položeného spadlého stromu,nejlépe několikrárt za sebou s nemožností to objet nebo přejet takže musí cyklista zastavit a koňík hravě skočí.Asi si myslí že si můžou v lese dělat co chtějí a pak nadávají na cyklisty .

      0 0
      • jerrry  

        Ja nejak nechapu, k cemu by konakum byly stromy nakaceny pres cestu ? A jeste k tomu polozeny tak, aby se nedaly objet ??? Predstava konaka co jede na vejlet do lesa s pilou a umyslne kaci stromy mi prijde vic nez podivna …

        0 0
        • miki  

          Oni ty konáci dříví nepokáceli ale jen položili co leželo opodál .prostě si chtějí s koňíkem skočit.Nic je nezajímá.

          0 0
          • jerrry  

            obcas sem s konikem i skakal – ale moc ne. a) to neumim b) skakat v lese je o moji drzku a konsky nohy. Strom v lese pres cestu je pro konaka mnohem vetsi opruz nez pro kohokoliv jinyho

            0 0
      • Flegmatik  

        Tak máš ty stromy odstranit, aby se tam dalo projet – a nejen tobě, ale i ostatním. Pokud jsou ty stromy těžký, tak si tam vezmi příště nějakou pomoc.

        0 0
    • Horyna  

      Já nevím co se pořád musí řešit. Měl bych ještě pochopení pro silničáře že jsou děravý silnice a řidiči aut prasata, ale na biku si prostě jezdím a neřeším. Já nevím jestli každýho láká jezdit nějaký upravený singly bez kamenů, kořenů a větviček pořád do kola. Já se snažím objevovat nový místa a trasy a u toho překonávat nástrahy s tím spojený. 

      Jasně že bych chtěl aby rohlík stál zase 20halířů, nebyli ve vodě sanice a erekce na slunci ale není tomu tak a tak se podle toho zařídím. Svět se mění, mám si teda sednout do křesla a čekat konec. Šmarjá lidi neblbněte a neřešte! Hlavně bejt zdravej a na to kolo moct vůbec sednout.   

      0 0
      • pavlix  

        Přesně tak, souhlas, sednu a jedu, když narazím na problém objedu a jedu jinam, dyť těch cestiček a cest v lese je spousty (aspoň u nás :-) ) Mám jinší starosti než řešit kousek přeoraný cesty.

        0 0
    • ekib  

      Nevadí mě to.

      Co mě vadí je teď nová móda lesáků a to je zavážet lesní cesty makadamem (velké šutry  – cca do 20cm – lámené v kamenolomech), v sobotu jsem jel cca 2 km po takové cestě, která byla čerstvá a byl to zážitek.

      0 0
      • Martin  

        tak tímhle mě lesáci nedávno taky nemile překvapili. jedu si po své oblíbené lesní cestě, kde se dalo v klidu pěkně valit a najednou za zatáčkou úsek z hrubých šutrů. velice nešikovné

         

        co se těch koní týká – bohatě by stačilo, kdyby s nima koňáci nevyjížděli po dešti do mokrýho – na rozdupaných cestách se docela blbě jezdí (jo, jsem máslo a nemám techniku) a ještě hůř chodí.

        0 0
    • Alibaba  

      Osobně to vidím takhle:

      „Koně tu byli dřív, kdo s tím má problém, ať jezdí na rotopedu !“

      0 0
      • Blade  

        Opravdu typická lesní zvěř, tihle koně ;-)

        0 0
        • miki  

          Kola byli dřív než auta tak je taky vyženeme???:

          0 0
        • Alibaba  

          …mnojo, máš pravdu. „Bajky“ byly v lese odjakživa, než je – divoké – člověk vzpřímený zkrotil, aby se posléze stal opět člověkem přihrbeným…

          0 0
          • Blade  

            Kůň je v lese stejnej host, jako biker. Proč by jeden měl tomu druhýmu dělat nepříjemnosti a ten kvůli němu dělat ústupky?

            0 0
            • Alibaba  

              Schválně mi někdy spočítej kolik potkáš koní a kolik bajkerů v lese…Těch pár jezdců má stejný práva jako my. Koně u nás jezděj co pamatuju a nikdy mi problémy nedělali, potkám je tak jednou dvakrát za tejden. Bajkerů je za posledních 5–10 let po lesích sto (a víckrát) víc, než před dvaceti lety. Musely se jim přizpůsobit stovky (možná tisíce) km lesních cest a změnit se na lesní silnice. Myslím si, že by za svou rozpínavost občas mohl být bajker trochu „velkorysý“ a uvědomit si, že není pánem tvorstva.

              Mimochodem, nedávno mi to nedalo a v lese, kde jsem na začátku devadesátých let, nepotkal za dvě hodiny živáčka, jsem vykouřil cígo (15min) a počítal bajkery/cyklisty. Došel jsem k číslu 86.....

              0 0
              • Martin  

                ehm… cígo v lese? v lese se nesmí zapalovat oheň ;-)

                0 0
                • Alibaba  

                  Ksakru, to mi uteklo!  Chtěl jsem napsat, během čtvrthodinky opravy defektu ;-)

                  0 0
                  • Martin  

                    no to je jediná věc, co tě omlouvá :-D

                    0 0
                  • jerrry  

                    urcite to bylo to „elektronicky“ cigo, pochopitelne :-)

                    0 0
              • Tomínos  

                No ono to kolo neváží zase s bajkerem asi 700 kilo nebo kolik :-) Ale to je jedno, spíš mě dostalo, že u nás jednom úseku motorkáři a koňáci adělali ze silnice tankodrom, lidi si vyšlapali asi půlmetrovou pěšinku vedle a když jsem tam byl včera tak v ní už byly pěkný díry od kopyt, takže z pěšinky kterou se dalo obejít 15 čísel našlehanýho bahna suchou nohou bude za chvilku zřejmě taky 15 čísel našlehanýho bahna. Ale to není problém koně, spíš toho hovada co má na hřbetě, počítám že tomhle případě inteligence koně převyšovala inteligenci jezdce, jen je bohužel ten kůň vychovanej tak aby poslouchal. :-)

                0 0
    • beeker  

      Mě koně někdy serou, na pár pěkných TZ co mám kousek od baráku jezdí i když je po 3denních deštích a ty cesty ještě k tomu vedou spíše po spádnici, pak je tam úplné oraniště, prostě hnus. Až ho tam někdy uvidím jet po dešti a rozorávat cestu, tak ho asi sundám šutrem.

      0 0
    • li-borg  

      Třikrát jsem smazal napsaný text, protože mi nakonec vyšel jako strašně moralizující. Takže – snad se jednou potkají všichni ti extémisti co akceptují jen to svoje moto, kolo, koňo, pěšo atd. na jednom místě a jednou provždy si v tom udělají jasno. No a pokud to dobře dopadne, tak se pozabíjí a ostatním se jen uleví. (tento text neber osobně, ale jen obecnou reakci)

      0 0
      • kili  

        Na kone!

        0 0
        • Blade  

          No co si stěžuješ? Každej druhej frajer by tady nehnul brvou a objel by to bez ztráty květinky tím roštím vlevo/vpravo :-)

          0 0
        • Lenka.05  

          Toho bahna by tam bylo míň, kdyby tam nebyly důlky od kopyt? Tady taky jezděj koňáci, semtam něco zdupou, semtam položí v lese koblih. Koblih objedu (jak už tu bylo napsáno, člověk co zvládá přejet pár kamenů a kořenů, zvládne se vyhnout i koňskýmu koblihu, pořád mi vadí méně než pohozená petflaška) a na zatvrdlých vyhloubeninách v cestě mi proběhne hlavou „ti to tu zas zdupali“ :) ale jede se dál, od toho mám horáka, abych překonala pár hrbolů v cestě, není to žádné drámo většinou.  Občas vidím rozrytou cestu plnou stop po kolech…to zas budou nadávat pěšáci… :) Take it easy…

          0 0
          • novcze  

            tak tam jeď až to zaschne, do toho kopce se přes ty „hrbolky“ pojede výtečně :))

            0 0
          • zichis  

            bude pro tebe asi velké překvapení, když ti prozradím, že do důlků se z nějakého nadpřirozeného důvodu ráda shromažďuje voda a nechce se jí ven. Proto tam taky vydrží všude okolo déle bahnivo. A jak je ta zem pořád měkká, tak se ty důlky vícavíc prohlubujou. Díky koňům, autům a -nebudeštomuvěřit- i díky bikerům.

            0 0
    • Barak  

      Nj, někde je rozdupaná cesta od koní, jinde zas v lese od bikerů rozježděná stráň a na stromy přibitý lávky a další zvěrstva, všechno má svůj úhel pohledu. Neřeš a jezdi. ;-)

      0 0
    • Flegmatik  

      :-) Mrkněte, jak pěkně diagonálně umístěné bobky jsem dneska potkal… Ten kůň snad musel být ožralej…

      0 0
      • ekib  

        A kterej jsi trefil? :-)

         
        0 0
      • Blade  

        A nebo to bylo synchronizovaný ****** několika koní jdoucích vedle sebe ;-)

        0 0
        • Flegmatik  

          No jo, jenže jeden kůň neudělá jen takovej jeden malej bobeček – ten vysere celý Říp v měřítku 1:72 – a tady je to rozkouskovaný dle peristaltiky střev :-)

          0 0
    • klobrch  

      Mě osobně koně v lese nevadí, pokud když jedu za nějakou kobylou se mi nevyse.e na přilbu, neb jí sahám na kole rovnou pod ocas. V okolí Veverské Bitýšky u Brněnské přehrady je koní jak naseto. Zase mám bezva zážitek, když jsem se vyřítil z úzké zarostlé pěšinky na širokou lesní cestu a po ní kráčeli tři koně s dvěma hezkýma jezdkyněma a jedním tlustoprdem. Milí koníci jak mě uzřeli, tak přední nožky hore a pak zase zadní a všichni tři koňáci leželi na zemi. Na půl huby jsem prohodil „Soráč“ a byl v čudu. To daleko víc mě v lese sejří „zelení mužíci“ t.j. tzv. zfanatizovaní ochránci přírody a ekologové. Těm bych fakt dal někdy s radostí do huby, neboť větší blbci už snad mohou být jenom naši politici.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.