• Filipnos

    Prosím co se nastavuje kompresí? Ptal jsem se ségry která jezdí závodně a Říkala že si taky není jistá, proto se ptám vás :) (jestli někomu pomůže mám Rockshox Lyrik RC)

    0 0
    • Mereck  

      Hodně zjednodušeně řečeno : komprese je ochota vidlice jít do zdvihu. Při úplně otevřené kompresi bude vidlice maximálně aktivní = bude za potřebí minimální síly, aby se začala nořit do zdvihu. Čím víc budeš kompresi utahovat, tím víc bude vidlice tuhnout = začne pracovat až pod větší silou.

      Někdy je komprese rozdělena na LS nízko rychlostní = ovládá chování vidlice v návaznosti na síly způsobené tvojí váhou pomalými nerovnostmi terénu a HS vysokorychlostní = ovládá kompresi způsobenou např. rychlým sledem nerovností za sebou. Nikdy zde nejde o rychlost kola a jízdy, ale rychlost stlačení vidlice.

      Tak. Za chvíli ti tu někdo pravděpodobně napíše, že melu kraviny, je to jinak… a budeš z toho stejně mít hlavu v pejru :-)

      0 0
    • novas752  

      Prostě to zabraňuje vidlici lehce proletět zdvihem skoro na doraz při prudkém brzdění nebo na dopadu skoku. Je zo v podstatě odskok otočený vzhůru nohama, zpomaluje to rychlost zanořování. A v případě RC patron to znatelně omezuje citlivost, ty lepší Chargery už mají kompresi rozdělenou na nízko a vysokorychlostní (nízkorychlostní řídí chování při šlapání, na teréních vlnách, vysoko na počátku brzdění, na dopadech, při rychlé jízdě přes kořeny). Některý vidlice maj i dvojí rychlost odskoku. :)

      0 0
      • Mr.Duck  

        Kazdy charger co ma bladder, vcetne RC v Pike a Lyrik, ma oddeleny LSC a HSC. U RC, RCT3 nastavujes tocitkama low speed, a high speed se nastavuje podlozkama(shim stack) vevnitr. To same plati o chargerech a odskoku, vsechny maji low speed i high speed. Pisu vsechny co maji bladder, protoze ten z Revelation Charger RC co ma nejaky IFP ma tusim o dost jiny design a jeste sem ho nezkoumal :)

        LSC ti dava hlavne oporu v zatackach, na odrazech, pod brzdou, pri slapani, pumpovani atd, plynulejsi pohyby, zatimco HSC resi narazy.

        0 0
        • novas752  

          Jo to ano, já měl na mysli vnější nastavení – točítka. RC chargery maj na kompresi jen jedno. Ve 14 letech se hned po zjištění co je to komprese pravděpodobně v shimstacích hrabat nebude. :)

          0 0
    • Filipnos  

      Děkuji všem za odpověď

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.