Kolo 20" - upgrade z 6sp 14-28 na 8sp

17 nepřečtených
  • Mimoň

    Ahoj,

    chtel bych se zeptat na moznost upgradu detskeho kola 20" s sroubovacim vicekoleckem 6sp 14–28 na „neco“ lepsiho. Bohuzel s tim nemam zadne zkusenosti a ocenil bych kazdou radu.

    Tedy pocitam s vymenou razeni, prehazovacky, retezu a k tomu

    1. cinske vicekolecko 8sp 11–32 za cca $25 – https://www.aliexpress.com/…8692547.html?…

    nebo

    1. preplest kolo s jinym nabojem a orechem pro kazetu 8sp

    Mezi patkami jsem nameril cca 132mm(?). Nejjednodušší by byla ta cina, ale vubec netusim jestli to bude pasovat a vejde se to. S vyberem vhodneho naboje a prepleteni mam zkusenosti jeste mene. Díky!

    0 0
    • Tomas_82  

      Nech to přeplést na kazetový náboj a dej tam 9sp 11–36. Případně nechat náboj a dát tohle:

      https://www.jizdnikola.net/…cerne-p81862?…

      0 0
    • TommyP3  

      Pokud jde jen o počet převodů tak osmikolo se dá za stejně peníze koupit u nás. Třeba zde: https://www.dajsport.cz/…roubovaci-8s. Bohužel nezačíná tou 11kou, popravdě doteď jsem žil v domění že má sroubovaci kolečko minimálně 12 – 13 zubů kvůli tělu volnoběžky. Holt Čína je dal. Jinak kvůli váze a možnosti výběru odstupňováni je lepší naplest naboj s orechem a dat kazetu. 135 mm by měla zadní stavba dat v pohodě.

      0 0
    • xtonda  

      Osmipastorek (kazeta i kolečko) je o dost širší než 6, přijde mi, že by se to stejně na současném náboji nevešlo do rámu, dal bych nový zadní kolo kolo na kazetu 8sp+ předělal to na 9 rychlostí s kazetou 11–36.

      0 0
      • TommyP3  

        Počet pastorků je pořad vázány šířkou náboje která je 135 mm, tak jak ořech 9 sp. Pobere 12 sp. Kazetu. Kdyby se s každým stupněm navíc měl rozšířit naboj, tak máme dnes okopane paty od spodku zadní stavby. I Naboj 142 je pořád v reálu 135 mm široký.

        0 0
        • Tomas_82  

          Jenže šroubovací vícekolečko je trochu jiný případ…

          0 0
        • Tomas_82  

          Konkrétně – ořech je stejně širokej až od 8sp. Od sedmi pastorků dolů se šířka mění. Navíc na 20" kolech často bývá náboj 130mm.

          0 0
          • oddie  

            Což vůbec ničemu nevadí, silniční náboj má taky 130mm a je na 8sp a výše.

            0 0
        • xtonda  

          Ale ono to tak je, s každým pastorkem navíc se zvětšuje šířka kazety/vícekolečka, od 8sp je to o velmi málo a je to nějak udělané tak, že to všechno sedne a ořech i náboj je stejný. U MTB 11sp a 12sp je to ale už řešeno tak že největší je uchycen na předchozí a ne na ořech a přesahuje k výpletu a u silniční 11sp je opět ořech rozšířen.

          Mezi 7 a 8 byl ovšem docela skok a 7sp HG ořech je kus kratší než 8+ sp, dá se dát 9sp kazeta bez jednoho pastorku na 7sp ořech akorát to pasuje a jde dotáhnout. A 6sp je ještě o kousek užší než 7sp. Píšu o kazetách ale u vícekoleček je to totéž aby to bylo kompatibilní s řazením. Takže dohromady je rozdíl v šířce mezi 6sp a 8sp cca 6 mm přičemž rozteč pastorků na 6sp je 5,5 mm a jak koukám na tu fotku tak tam místo na pastorek navíc není, aby na něm hladce chodil řetěz bez drhnutí o zadní stavbu.

          Nezvětšuje se O.L.D., ale posouvá se pozice příruby ve které drží dráty, takže se nerozšiřuje zadní stavba.

          Viz

          https://www.sheldonbrown.com/…spacing.html

          https://en.wikibooks.org/…g_Dimensions#…

          https://bike.bikegremlin.com/…s-standards/

          0 0
          • vilemx  

            Mas pravdu, predsedo. U prcka jsem dal na 20” kole misto sroubovaciho 6 sp. sirsi 7 sp. a retez drhnul o horni vzperu. Nastesti byl hlavnim duvodem vymeny kolecka lehci prevod, takze ztrata nejtezsiho prevodu by nebyla fatalni. Dohnal jsem to na strojarskeho hulvata sirsimi kontramaticemi konusů.

            0 0
    • pokec  

      Řešil jsem to stejné, ale měl jsem „výhodu“ že na kole bylo 32 drátu, takže jsem vzal na bazaru Shimano nábu 135mm (ale rozteč pátek mám na 130 nábu) přepletl a ubral/vyměnil jsem podložky mezi maticemi a kónusem tak, aby rozteč byla právě těch 130mm (když si s těmi podložkami pohraješ můžeš si i vyladit řetězovou linku vzadu dle potřeby, nelze jen ubrat podložky na jedné straně – mě se řetězová linka posunula blbě).

      Ty máš akorát tu nevýhodu že musíš najít náboj na 24 drátů. (A nemám zkušenosti se změnou rozteče náby u průmyslových ložisek, u konusu to bývá v pohodě)

      Jinak kdybych to řešil v novém, tak bych nešel do 8sp ale rovnou aspoň na 9sp.

      0 0
    • Mimoň  

      Uz mam prepleteno, krasne to zapadlo a i na krajnich pastorcich je retez pruchozi, toho jsem se trochu obaval. Ted jeste vhodnou přehazku a řazení…

      Nebude nekdo potrebovat puvodni orech, vicekolecko, retez, prehazovacku a revoshift? ;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.