• pee.tr

    V sobotu jsem lehkým proudem vody omyl kolo po závodě (dost bláta) přičemž vše chodilo. Dnes ráno jsem chtěl vyjet a kliky (komplet SLX) se otáčely docela ztuha jak dopředu tak dozadu i se sundaným řetězem. Párktát jsem s nima točil, abych zjistil, odkud může problém pocházet a najednou se roztočily. Nevím úplně jistě (nebyl čas zjišťovat, vzal jsem raději do práce silničku), ale zdá se, že už se točí normálně. Chci se zeptat, jestli by to mohlo ukazovat na to, že se něco dostalo do ložisek, nebo lehce mohly přireznout kuličky, či co já vím. Má smysl ty ložiska rozebírat? resp. dokážu je v domácích podmínkách bez úhony otevřít a zase zavřít, aniž by pak do nich šlo víc bordelu než doposud. Myslím, že tu o tom někdy cosi bylo psáno, ale už si nepamatuju. Díky předem za vaše rady a připomínky.

    0 0
    • Vilém  

      Nebylo by od veci zkontrolovat loziska. Podle popisu je tipuju na vyplaveny. Pak to zarezlo a chvili trvalo, nez jsi to utrhl.

      Rozebrat to jde, postup jak vyndat bez poskozeni plastovy krouzek z loziska je dohledatelne tu na foru. Mozna to namazanim na chvili zachranis, ale cekej brzkou vymenu, bud lozisek, nebo stredoveho slozeni.

      0 0
      • pee.tr  

        Je fakt, že krátký brody tam byly, ale zas ne nic hroznýho, že by to tam zateklo. A při mytí, no zatím se mi to nestalo, ale je možný, že tentokrát jo, no. Ono nějaký občasný popraskávání se odkudsi ze středu ozývalo ještě před závodem.

        0 0
        • K2  

          Tuhle zkušenost mám za sebou, hledej vlákno výměna ložisek Hollotech II.

          Jde to v domácích podmínkách, použil jsem obyč ložiska oboustranně zapouzdřené za 50 Kč, jezdím s nima už 3tí sezonu bez problémů

          Žádnou akci s více brodama jsem nejel, ale týdenní dovolenou ve sračkách přestály bez újmy…

          0 0
          • maajkee  

            3 sezóny jedny ložiska? Hmm, já dávám tak troje ložiska během jedný sezóny :)

            0 0
            • fousac  

              hmm… ja na deorka sahnul naposledy pri montazi leta pane 2005 a porad slapou jak svycarsky hodinky.. kilaku uz maj pozehnane a pri myti vapkou si taky servitky neberu.. co delam spatne? ;)

              0 0
            • scret  

              troje za sezonu? co s tim delas?:)

              0 0
            • JSt  

              tak to neumis namontit. ja menil ted v puli pate sezony a vic nez 12k km. blata dost a myto zasadne wapici. ;-)

              0 0
              • pee.tr  

                Jde o to, kdo za jak dlouho těch 12k natočí. :-) Já za sezonu a půl někdo třeba jen za půl.

                0 0
                • Vilém  

                  Ze by maajkee tocil tak 35tkm rocne? :) Zrejme slusnej oddil.

                  0 0
                  • Martin  

                    maajkee na to má mentálně, votomtoje

                    0 0
          • oddie  

            Dtto, teď jsem přendaval kliky s osou na jiný rám, a ložiska po 1500 km byly zcela bez problémů.

            0 0
            • pee.tr  

              Ty moje mají teď kolem 12ti tisíc. A kromě dvojího (poslední zrovna asi 50km před sobotním závodem) sejmutí levé kliky, kdy se mi po čase dostává bordel s vodou do drážek mezi osou a klikou a pak to tam občas křupe, šly taky zatím jak hodinky. Wapku jsem nikdy nepoužil.

              0 0
            • Lada,s  

              No ještě aby byly po 1500 km na výměnu, to už by bylo fakt smutné s tou výdrží materiálu

              0 0
              • Vilém  

                No v dobe uvedeni HT2 systemu na trh to az tak neobvykle cislo nebylo. Pak na tom trochu zapracovali.

                0 0
              • oddie  

                Popravdě, po přečtení zdejších strašících témat, jak nevydrží ani půl sezóny, jsem při jejich koupi rovnou pořídil i ložiska z enduroforkseals do zásoby, tak uvidíme, kdy na ně přijde řada.

                0 0
          • pee.tr  

            No, jde o to, jestli jsou na vině ložiska jako taková, nebo spíš ty jejich krytky, co je mají před bordelem chránit. Kdyžse tam bordel dostane, tak to asi dlouho nepřežije žádný ložisko. Asi je to občas i o náhodě. Trochu mám obavu, že jak jsem před pár dny sudával a čistil levou kliku, že jsem tam hadrem mohl zahnat nejaký nečistoty. Říkám to furt, jakmile se vytvoří kolem nějaký škvírky v blízkosti ložiska povlak z oleje a prachu, raději na to nesahat. Kdysi jsem si takhle vyleštil okolí ložisek přední osy a při následné vyjížděce hned zadrhalo kolo.

            0 0
          • pee.tr  

            Osobně jsem brody, kde by šla voda až po střed asi taky nejezdil. Sice se dolů v brodech nedívám, ale taková hloubka to myslím nikdy nebyla (ten nehlubší na Králi právě z těhcto důvodů přenáším), navíc to bylo v rychlosti, kdy přední kolo vodu rozhrne a víceméně jen náhoda by mohla zapříčinit, že by se za téhle situace voda dostala až k ložiskům.

            Teď nevím, co udělat:

            1. koupit ložiska a za pomoci tepla a zimy se je pokusit vyměnit
            2. koupit celé středové složení, ale jaké kontrétní by to mělo být?

            Na kupkolo nějak přímo SLX 660 psáno nemají a nevím, jak moc se kvalitově liší ty dražší od levnějších.

            1. koupit vše i s klikama, páč zuby velké pily mám už částečně

            odrbané a dřív nebo později bude potřeba výměna

            1. jezdit jak to je dokud se to nerozsype úplně a až pak zvolit bod 2, reps.

            3 ;-)

            0 0
            • Vilém  

              No nekdy osa vyrezne od vody, ktera se do ramu dostane skrze rozriznuti sedlove trubky, nebo kolem sedlovky. Pak kdyz neni ve stredove trubce vyvrtana dirka, tak se tam voda muze hromadit a pak udelat neplechu.

              0 0
              • pee.tr  

                Je to možný, tudy mi tam určitě chčije dost, ale popravdě si nějak teď nemůžu vybavit, jak by se mezi osu a kliku dostala voda ze sedlový trubky. Nic není nemožné, ale tohle snad už skoro jo, ne? To by ten domeček dole v rámu musel bejt totálně plnej vody a i tak je tam přece jednak ta umělá trubička mezi miskama ložisek a pak že by tekla voda ven z prostoru středového složení po ose, když je to nehybný spoj a oboje se otáčí spolu? Neni možný.

                0 0
                • pepek  

                  Úplně stačí voda, co se tam vysráží, když kolo taháš z tepla do zimy a opačně.

                  0 0
                • Vilém  

                  Vetsina ramu, teda aspon HT, ma ve stredove trubce diry v miste napojeni ostatnich trubek, tudy se voda dostane az ke stredovemu slozeni. Pres O-krouzky na plastove rozperce misek by se nic dostat nemelo, ale vzdy to pravda neni. Osobne si do vsech ramu, kde neni dole dirka na odtok vody, tuto dodelavam. Delam to od te doby, co jsem jednou servisoval kolo, kde te vody bylo snad pul litru a sezrala temer pulku tloustky stredove trubky.

                  0 0
                  • pee.tr  

                    Chápu. Kdysi jsem čistě náhodou zvedl předek svýho ocelovýho olprana, který měl dírky na zadní vidli až téměř u středů kol. Lila z toho rezavá voda snad půl minuty. Taky byl asi pěkně přechlastanej. :-)

                    0 0
            • Smazaný účet  

              Nejjednodussi je koupit nove stredove slozeni…staci nejlevnejsi, kolem 200Kc tusim. Pokud mas vercajk, tak vymena ja na chvliku a pak muzes jezdit…navod najdes trebas na ivelu.

              Driuha moznost je koupe tech lozisek a samostatna vymena. Pohledej tu na foru jaky lozisko, smir se stim, ze neorigo lozisko je asi o milimetr sirsi…vse je uz desetkrat porbrane tu na foru…vyhoda tohodle je, ze loziska se nechaji koupit lacno a pak v pripade problemu jenom menis a menis…

              Osobne se chystam na kombinaci obou metod…jedno slozeni v zaloze ve kterem jenom vymenim loziska a pockam az mi na nejakem kole slozeni odejde…

              Kupovat kliky, pokud ty soucasne fungujou, je blbost…prevodniky se daji koupit i zvlast..

              0 0
              • pee.tr  

                Vercajk mám, měl jsem na tomhle kole čtyřhran a HT2 jsem si dával sám. Není problém. Pokud se dá na ty levný spolehnout, pak by to problém řešilo. Ono i to pětikilo by se dalo oželet pokud by to těch 12k zase vydrželo. Jsem měl obavu, abych ty případný levnější fakt neměnil každej měsíc :-)

                0 0
            • Smazaný účet  

              jezdit dto do mrtva je taky kravina..uz tu byly i kliky, kterym praskla osa, nejspise vlivem nahrati trenim pri protaceni se v zaseklem lozisku…

              0 0
    • Richi  

      Nejezdit, je dost velká šance, že zničíš i osu.

      Rozdělat, z ložiska vydloubat krytky, vyčistit a namazat.

      Může to pomoci, ale je dost možné, že už je ložisko stejně v háji.

      0 0
      • pee.tr  

        Jj, ještě ale vědět, jak ty krytky vydloubat. Že by taky teplem?

        0 0
        • Richi  

          No Shimano jsem nerozdělával. Měl jsem osu Aerozine a zjara 3× zmoknul. Konec. Ložisko se seklo a trochu jsem odřel osu. Teď mám XTR.

          Nicméně sundat tu vrchní krytku a potom by tam měly být už jen ty plastové … kroužky, prachovky, nevím jak to nazvat. Ty jsou jen vsazené, to vydloubneš třeba nožíkem.

          Já to sice rozdělal, vyčistil, namazal i „rozchodil“, ale už to bohužel stihlo vyreznout a chodilo to, jak když jsou místo kuliček kostičky.

          Třeba je ale Sh kvalitnější matroš a bude to OK.

          0 0
          • pee.tr  

            3× zmokl a K.O.? Tak to je masakr. Kdybych posčítal, kolik hodin v dešti i vyloženě v mokrým bordelu tyhle najely, tak koukám, že si ještě můžu pískat.

            0 0
            • Richi  

              Nová nebyla ale to byla spíš moje chyba. Zanedbaná údržba a už málo vazelíny, proto klekla.

              0 0
    • unitak  

      Oživím to zde…poprvé mám pressfit střed, v tom boost kliky SLX 7120, řetěz není nasazený a když chci roztočit kliky jen tak prstem naprázdno, tak mi to udělá max dvě celé otáčky.

      Střed mám nalisovaný ze servisu a kliky jsem si dával sám, dotažené jsou „jen prsty“ takovým tím utahovákem, takže přetažené nejsou.

      Je to normální? Na mém ex biku ne-boost, klasický Shimano šroubovací střed jsem do klik ťuknul a točily se „jak blbé“…

      Díky

      0 0
      • nooski  

        Pokud se nezadrhávají je to cajk. Ložiska jsou plná čerstvé vazelíny. To si časem sedne.

        0 0
        • unitak  

          Ok, díky. Jdou krásně plynule, jen prostě „nelítají“..

          0 0
      • adam1  

        Mělo by se to lehce točit ,sundej kliky a zkontroluj ližiska musí jít lehce ,další věc jestli ti tam nechybí krytky ložisek ?

        0 0
        • unitak  

          Ložiska se točí normálně, asi tak jak ty kliky no…je tam nejspíš hodně vazelíny, jak psal kolega výše. Zkoušel jsem ten pojistný utahovák úplně povolit a vyšroubovat a kliky se točí dalo by se říct pořád stejně. Zkoušel jsem kliky i úplně vyndat a dát zpět a efekt žádný. Měl jsem trošku problém tam ty kliky do středu natlačit, ale nakonec se podařilo. Asi tím, jak je vše nové, tak to šlo ztuha (nedělal jsem nic extrémní silou), ale lehce to úplně nešlo…

          0 0
          • adam1  

            Že ti kliky nešly nasadit?Jako těsné to je ale jestli násilím tak je něco špatně ?Co tam máš za střed ?

            Ale samo projeď to a pak uvidíš možná si to sedne /povolí a půjde lehce?

            0 0
            • unitak  

              Násilím ne…párkrát jsem bouchl dlaní do osy / středu převodníku a kliky zajely srkr. Předchozí kliky na ex biku jsem prostě lehce protlačil a nemusel do ničeho bouchat. Střed tam je pressfit XT mt800.

              0 0
              • Tomas_82  

                Je to normální, protlačit jdou trochu ztuha. To otáčení se časem trochu zlepší, pak po pár vyjížďkách v bahně zase zhorší:-) A časem tam dáš lepší střed.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Fakt je ten, že úplně zlehka se mi naposledy točily kliky na čtyřhranu, ať už s holou nebo zapouzdřenou osou.

                  0 0
            • Vilém  

              Co by bylo spatne? U shimana uplne normalni vec, doklepavam je gumovou palickou.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.