Přesmykač SLX pro dvoupřevodník-problém seřízení

38 nepřečtených
  • lutte1

    Ahoj bikeři.Potřebuji poradit s instalací a seřízením přesmykače SLX FD-M667(pro dvouplacku) ke klikám SLX 2-tác s RR na rámu RB Monster En 09 s pákami Sram X-9 2007.

    Nevím proč ale nedaří se mi to zaboha seřídit.

    První problém je že pružina je dost silná a i s relativně dlouhou pákou u sramu to jde pěkně ztuha.

    Druhý,mnohem horší problém je.Snad to popíšu přesně.Když seřídím dolní doraz na 1.placku tak aby šlo řadit 1–9 na kazetě a dotáhnu lanko,tak nastává problém na druhé placce že musím hodně povolit doraz aby páka zařadila(cvakla) pak je ale vodítko hrozně venku a drhne mi řetěz o vnitřní(blíže rámu) část vodítka.Řešením je doraz utáhnout ale pak je třeba pro zařazení lanko pro 1.tác nechat povolené(lehký průvěs lanka) a tím se ale oběví mrtvý chod na pákách.

    O co mi jde,má někdo zkušenosti s touto kombinací a dokázal by poradit v čem je problém?Výška přesmyku se zdá ok i natočení vůči řetězové lince.

    Děkuji moc za pomoc.

    0 0
    • lutte1  

      PS. Prosím nepiště koupit jiný přesmyk,tenhle by měl spolehlivě fungovat.Tuto volbu beru jako poslední východisko.Děkuji za reakce! :)

      0 0
      • mdk  

        Ad 1 na co ti je prevod mala placka maly pastorok?

        ad 2 nebude sa ti krizit troska moc retaz?

        Ja na svojom biku mam 24/36/rr a 11/34..Pre 36 pilu mi zobere vsetky prevody a pre 24 pilu mi berie najvecsich 6 pastorkov (potom us to drie o smyk)a zvysok ani nepotrebujem kombinujem to z 36 pilou a vecsim pastorkom…

        Inak si ale myslim ze to inak ani nezkombinujes

        0 0
        • lutte1  

          Tohle neřeším , to bych ještě snesl.Ale prostě při řazení pákou jde vodítko přesmyku moc ven a není jiná možnost jak tomu zabránit než povolit lanko.Ale pak je lanko moc volné na malé placce.Rozuměj že doraz je seřízený a tak se lanko prověsí,tím získám velký mrtvý chod na páce řazení.

          0 0
          • duk  

            Nevím jsetli se mi to jen zdá, ale přijde mi že ten spodní schod v řazení je u sramovejch páček větší než vrchní. Rozuměj: z velký na střeďáka se povolí lanko z páčky o menší kus, než ze střeďáka na malou. Tak jsem to aspoň vypozoroval při cvakání naprázdno a pokud je to pravda mohlo by to pravděpodobně bejt příčinou toho „mrtvýho chodu“ páčky. To že je lanko hodně povolený podle mě ničemu nevadí.

            0 0
            • lutte1  

              Díky za poznatek zkusím to otestovat na sucho!

              0 0
            • duk  

              Ještě mě napadá jestli máš správně uchycený lanko v přesmykači a nemáš ho na druhý straně toho šroubu, to by mohlo hodně změnit přepákování a způsobovat ten tvrdej chod i průvěs.

              0 0
              • lutte1  

                Mám ho stejně jako je to dole na fotce co jsem vložil.Mělo by to být správně.

                Jinak ten chod těch páček jsme teď zkusil.A máš pravdu!Posun ze 2 na 3 je o polovinu kratší než z 1 na 2.Tak ještě to zkusím nastavit na 2–3.To by mohlo šlapat lépe,tím se vyřeší ten průvěs. :) Díky chlape!

                0 0
              • v POHODÌ klokan  

                Přesně tenhle problém jsem taky měl – lanko uchycený z druhý strany. A nešlo to zaboha seřídit :-)

                0 0
                • lutte1  

                  Jojo to znám.:)Ale fakt jsem to koumal i podle fotek uživatelů a mám to dobře. :)

                  0 0
    • juli  

      ad. tuhost chodu. Předpokládám, že lanko od dorazu bowdenu na rámu vedeš okolo ramínka a pod šroub. Pokud bys vedl lanko od dorazu přímo pod šroub, tak je chod tuhý.

      ad. špatně fungující řazení. Moc jsem nepochopil o co go, tak napíšu jak nastavuju přesmyk já. Výškově nastavím přesmyk 1 max.3mm nad zuby vnějšího převodníku, čili to je mezera mezi vnějším vodítkem řetězu přesmykače a zuby vnější placky. Vnější vodítko nastavuju rovnoběžně s vnějším převodníkem.

      Když je řetěz na největším pastorku kazety a vnitřním převodníku, nastavím dorazem minimální mezeru mezi řetězem a vnitřním vodítkem přesmykače. Jen takovou mezeru, aby řetěz neškrtal o vnitřní vodítko. Pak zapojím lanko, několikrát za volnou část lanka mezi dorazy pořádně zatáhnu, aby si bowden sednul do koncovek a dorazů, potom případně volné lanko ještě napnu.

      Seskáču na nejmenší pastorek kazety a zařadím vnější převodník. Dorazem na přesmyku nastavím mezeru, mezi vnějším vodítkem přesmyku a řetězem na velké placce, takovou, aby řetěz neškrtal o vodítko.

      the end

      0 0
      • lutte1  

        Jo mě je jasný jak nastavovat přesmyk,dělal jsem to už mnohokrát u různých kol.Tady je problém jak nastavím dolní doraz jak říkáš a pak natáhnu to lanko.Tak při řazení na velký(druhý ze dvou ) převodník jde přesmykač moc daleko.Prostě jako by neseděla indexace a pro celý chod páky řazení se vodítko příliš posune.Pak řetěz vyloženě drhne o vnitřní část vodítka.Snad tomu rozumíš.

        K tý tuhosti lanko mám vedené viz ukradené foto.

        0 0
        • Vilém  

          Pri zhozeni na malou pilu nemusi byt lanko napnute. Musis udelat oba dorazi a lanko napnout tak, aby to nemelo snahu tahat dal. Tzn v tomto pripade musi byt lanko volnejsi.

          0 0
          • lutte1  

            Jo ale když je tam průvěs který ti na pákách ,který už tak mají dost dlouhý chod udělají mrtvý chod cca 3 cm.To není normální. :(

            0 0
        • juli  

          Jo, chápu. Dneska jsem montoval kombinaci kliky Saint 810, přesmyk SLX 667, páčky XT 08. Chod v celém rozsahu 36/11–34 i 22/11–34 byl bez problémů. Takže jak píšeš, hledal bych problém na páčce řazení, možná, že i tam je jádro té tuhosti.

          EDIT: Jinak k nastavení páčky: malá placka – odřazeno na malou, velká placka – zařazeno na prostřední.

          0 0
          • lutte1  

            To mi radši neříkej. :D

            0 0
            • lutte1  

              Jinak páky jsem kontroloval ty chodí v pohodě co se týče odporů,trochu odpory dělají lanka,ty vyměním za nerez , teď jsou tam teflonový.Hodně ztuha jde něž přehodím ten řetěz,než to začne tlačit řetěz k převodníku tak to jde v poho a pak to jde hrozně,když to tlačí řetěz na 2. převodník ztuha,nevím proč. :(

              0 0
              • juli  

                V tomhle ohledu bych šel cestou nejmenšího odporu (doslova) – výměna lanka, ale i bowdenu pro přesmyk za nové.

                To bohužel, ale neřeší krok řazení, alebrž pouze tuhost.

                0 0
                • lutte1  

                  bowden je nový , teflonový lanko lehce jetý ,spíš mě trápí proč ten přesmyk s těma pákama takhle kravne :(

                  0 0
                  • juli  

                    V tom případě jsem v koncích.

                    Pujč si někde levou páčku (jakoukoliv) a zkus to s ní.

                    0 0
                    • lutte1  

                      Tak o víkendu sundam z druhýho kola deorko a uvidí se.Ale sram by měl fungovat taky takže pokud to s deorkem půjde dobře tak buď zkusit rozebrat a zjistit v čem je problém nebo pokud to bude poškozený,což se nevylučuje,tak sehnat nový levý X9. :(

                      0 0
                  • romachain  

                    Není nějakej rozdíl v přepákování mezi klasickým přesmykačem SLX FD-M661 a tím co píšeš že tam máš SLX FD-M667? Ty páky jso předpokládám klasika třípolohový, tak jestli je to vůbec kompatibilní…

                    0 0
        • Smazaný účet  

          I ty jeden :0)

          0 0
    • lutte1  

      Tak tímto chci slavnostně prohlásit problém za vyřešený.Děkuji všem zúčastněným za rady a náměty.:)

      Duk uhodil hřebíček na hlavičku.Bylo to rozdílnou indexací sramáckého řazení pro jednotlivé převodníky.Teď jsem to nastavil pro 2–3 a chodí to bezvadně.Dokonce tuhost se rapidně zlepšila.Vůbec nechápu jak … ale jsem šťastný jak blecha, že jsme to společně vyřešili. :)

      O víkendu už to jen jemně poladím na celý rozsah.

      Děkuji! :)

      0 0
      • maple  

        Prosím tě, jak zabrániš páčce, aby šla do třetí polohy, jakoby na nejmenší placku?

        0 0
        • parduba  

          Nijak-akorát se ti udělá vůle na lanku.

          0 0
          • maple  

            v tom případě je to na pytel, když to nastavím na velký-střední, tak nemůžu zablokovat třetí polohu a určitě tam furt budu nechtíc cykat. teď to mám na malý-střední a dorazem zablokuji krok páčky na velký.

            0 0
          • maple  

            teď mi to dělá problém v tom, že na stojanu vše perfektně šlape, ale když chci hodit na větší v tahu, tak nechce přehodit nahoru. nevíte čím to je?

            0 0
            • parduba  

              Zkus víc napnout lanko ale ne moc aby neškrtalo vodítko na malým převodníku.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Nekde se tu probiralo ze posun presmyku z male na prostredni placku neni uplne stejny jako z prostredni na velkou. Pokud to mas udelane tak, ze zarazenim „velke“ natahnes presmyk na prostredni a zarazenim prostredni spadne smyk na „malou“, tak by mohl byt problem v tom.

              Ja to mam nastaveny smyk na dvojplacku tak, ze zarazena mala odpovida male, zarazena stredni odpovida stredni a nahoru to uz nejde, bo mam utazeny doraz. Tak nemusim ani resit problem ze bych odradil vice nez muzu a provesilo se mi lanko.

              0 0
              • maple  

                jasně, tak to mám i já. Jen jsem tu četl, že lutte to udělal jak píšeš a je to prý lepší. Což se mi nezdá. Horním dorazem zabrániš páčce v chodu nahoru, ale nejde ji zabránit v chodu dolů, jestliže by velká placka znamenala střední a střední malou. Bohužel se tady autor ještě neobjevil.

                0 0
                • lutte1  

                  Ahoj,já jsem to zprvu zkoušel nastavit na 1. a 2. polohu na páčkách.Ale nedalo se to seřídit._Jelikož jsem pak zjistil na radu tady na fóru že to X9 od sramu,možná i ostatní sram táhne z 1 na 2ku o několik mm víc než z 2 na 3ku.Můj problém právě byl v tom že řazení při správném nastavení na malou placku posunulo při řazení přesmykač moc „ven“.Šlo to seřídit jedině s velkým průvěsem lanka na malý placce.To ale bylo na houby.Protože to šíleně prodlužovalo chod řazení.

                  Když jsem to dal na 2. a 3. polohu řazení.Problém zmizel.To že si občas odřadíš na 1.polohu se ti stane.Nejde tomu zamezit.Snad by šla udělat nějaká úprava v řazení,ale vzhledem k tomu že to ničemu nevadí a rychle si na to zvykneš že nemáš odřazovat na 1. polohu, bych to vůbec neřešil.

                  0 0
    • maple  

      Ještě jeden problém: u přesmyku SLX 2×10 nemůžu naštelovat rozsah na velkou placku na celou kazetu. Je možné, že přesmyk to nepobere? Nemůžu jezdit velkou-velkou? Drhne řetěz o vnitřní stranu vodítka při řazení čtyř největších pastorků. Taky musím mít přesmyk dost vysoko, vodítku vadí zadní stavba.

      0 0
      • Vilém  

        Nevim jak 2×10 SLX, ale u 2×10 pouzivam SLX 2×9 smyk FD-M667 a pobere celou kazetu bez skrtani.

        0 0
        • maple  

          zajímavé, zkusím tam dát můj XT na 9 a ten SLX na moje kolo, kde mám 3×9 převody.

          0 0
    • pavelmisar  

      Čau, mám přesmykac Ultegra. Seřízený, vše funguje hladce až na jednu věc. Když dam dozadu na největší pastorek a jdu z malé pily na velkou na “3.stupeň” vše OK řetěz o nic nedře. Když jdu ale na “4.stupeň” a pak se vrátím na “3.stupeň” tak řetěz už o klec přesmykače dře. Když na něho zatlačím rukou, vrátí se do polohy jak má být a vše je OK. Lanko chodí hladce, pohyblivé části přesmykače jsem prostříkal teflonovým sprejem a ještě jsem zkoušel i silikonový sprej. Nepomohlo. Někdo nějaké rady? Kromě koupě nového přesmyku zatím :D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.