• speedy gonzales

    rad bych vas zase upozornil na jednu zpravu z cinnosti CEMBY.

    www.cemba.cz/clanek.shtml?…

    ve zkratce: Sprava CHKO Jizerky si vyzadala od KCT zpravu o trendech v cykloturistice. Klub ceskych turistu ucelove vytahl: 80% lidi ma tereni kola, ale vetsina chce asfaltove a zpevnene cesty. jen 5% jezdi pres koreny a skaly.

    co to pro bajkery znamena? Sprava CHKO pri budoucim planovani pro cyklisty udela nekolik asfaltovych cest a tam taky cyklisty vykaze.do lesa ni krok (v nasem pripade slapnuti). tady uz prestava veskera sranda.

    podle neoficialnich zprav se proslycha, ze vedeni KCT prosazuje oddeleni obou skupin – vyhrazeni „mekkych“ povrchu pesim, cykliste na zpevnene povrchy.

    Pokracovani: Priste i ve vasich horach

    0 0
    • náčelník  

      Kolo má dnes každý, takže se dá věřit, že většina chce asfalt. Ale takový většinový cyklista najede sotva 50 km za rok. KČT by měl poslouchat názory těch, kteří na kole opravdu jezdí. Chtělo by to nějak přepočítat na „člověkokilometry“, pak by byly požadavky většiny určitě jiné.

      V Jizerkách je asfaltu už dnes až až.

      0 0
      • speedy gonzales  

        no ja bych chtel predevsim videt do jake miry je ten jejich vyzkum relevantni. jestli to byl teda vubec vyzkum. zkratka by mi stacilo kde ty data vzali:-)

        i kdyby bylo pravda ze 95% chce asfalt tak je problem v tom ze se dal uz nemluvi o vsech pruvodnich jevech. pomer km (jak rikas ty), ze lide chteji zpevnene protoze ty lesni sou od lesaku ve strasnem stavu,…

        co me strasne vytaci je to, ze clovek bez kola muze mit vic prav nez clovek s kolem. z teto logiky KCT jsem docela nepricetny.

        0 0
    • fousek  

      Ma to svy vyhody, muzes prodat celopero a koupit si silnicku:-)

      0 0
      • Blackbiker  

        Asi hodím na Reigna slicky a zamyslím se sám nad sebou:-):-)

        0 0
        • zikky  

          nemusis se zamyslet protoze pokud to dopadne tak ze tu budou ty dlanice pro bikery tak tech lidi se slikama na celoperech bude vic…ja do toho pudu taky :-))

          0 0
          • damy  

            No jasně. Za chvilku to bude vypadat tak, že v lese si celopéro zamkneš a odemkneš na silnici prní třídy po cestě z lesa. :)

            0 0
    • kolombo  

      Změny povrchů neplánuje Správa CHKO, ale Lesy ČR Frýdlant v Čechách, kterým lesní cesty patří. Základní problém reakce KČT je v tom, že KČT postavilo otázku takto: buď asfalt a nebo kamenité a kořeny prorostlé cesty s extrémním sklonem. Na to většina rekreačňáků řekne: ASFALT. O cestách typu Viničná, cyklostazka v Oldřichově v hájích a podobně se účelově mlčí. Přitom nemají asfaltový povrch a jsou opravdu dobře udělané a hojně používané. Přitom 2 ze tří cest, které jsou navržené do asfaltu, jsou tak profilem výrazné, že na rodinnou cyklistiku se příliš nehodí.

      0 0
      • pavelm  

        Víš konkrétně o nějakých cestách ktereé byly navržene na asfalt?

        0 0
        • kolombo  

          Jedna z cest je plně panelová Promenádní cesta. Druhý dvě jsou v připojené mapce, je to oblast severovýchodně od Oldřichova v hájích, jedna cesta je prakticky celá v perkovém provedení a část je malinko horší, druhá je kvalitní perková cesta prokládaná kousky asfaltu.

          0 0
          • Troll  

            Mozna se zeptam blbe, ale co je to „perkova“ cesta??? Asfalt, sterk, makadam rozumim, ale tohle…

            0 0
            • kolombo  

              Perk je zvětralá žula, taková štěrkovitá zemina, co z ní je většina cest v Jizerkách. Na cesty pro kola naprostoi ideální, místní, je jí dost a dobře funguje. Lepší, než asfalt.

              0 0
      • marapara  

        Je to fakt neštěstí. Ale je nutno rozdělovat mezi cyklisty bikery – ti co rádi jezdí po lesních cestách, loukách, hřebenech, singltrecích, kterým nevadí kořeny a kameny a cykloturisty, kteří jezdí jen tak o víkendu plácat se po asfaltkách. Bohužel té druhé skupiny je asi početně mnohem víc, než bikerů, i když najedou mnohonásobně méně, než bikeři.

        0 0
        • kolombo  

          Nelze to stavět tak, že je buď asfalt a nebo skoro nesjízdné cesty pro tvrdé „opravdové bikery“. Je spousta neasfaltových cest, které jsou krásně sjízdné a pro rekreační cyklistiku jako stvořené. Bohužel, tímhle tempem budou velmi brzo všechny v neudržovaném asfaltu :-( A mluvit o tomto typu cest se nějak některým lidem a některým organizacím nehodí do krámu :-(

          0 0
        • tk  

          ja myslim, že je to jinak:

          je třeba uznat, že většina cyklistů je právě někde mezi ortodoxními cyklo asfaltovými turisty a lidma co jezdej FR / lidma co jezděj fyzicky naročný rychlý XC.

          vem si moji mámu. je jí přes 50. fyzička dneska už nic moc. technika nic moc. ale ráda jezdí přírodních terénních cestách. další asfalt v jizerkách (jsme jablonečáci) nechce.

          právě, že se tu roztáčí asfaltová spirála. jak říkal kolombo, terénní cyklistika se vykreslí jako že je JENOM a hlavně přes kořeny a skály a velká dřina. lidi pak kloužou k asfaltu. ale to je proto, že pěkných středně technicky náročných lesních cest je tak málo.

          0 0
        • vojta  

          Pokud by platil predpoklad, ze valna vetsina tady zaregistrovanych jedincu ( >9000) inklinuje spise k terenu, nez k asfaltu ( i kdyz se treba povazuji stejna jako ja za turistu a jsou prosti jakychkoliv sportovnich ambici ) neni to v porovnani s clenskou zakladnou KCT (~40000) zas tak male cislo. Kdyby CEMBA mela tolik clenu, treba by i KCT a spol. vzalo na vedomi, ze terenni cyklistika neni zalezitosti pouze uzke skupiny lidi.

          0 0
          • cabbage  

            no, neoficiální statistika tvrdí že sem píše 30 lidí a zbytek nicků má kibic.. 31 členů neni už tak veselý číslo…

            0 0
            • vt  

              musis do Cemby prihlasit vsechny pribuzny ;-)

              0 0
    • goofy  

      Nemam slov. Uz jenom cekam, kdy nam zacnou asfaltovat hrebenovky po Beskydech

      0 0
      • raceman  

        bacha ať to nezakřikneš :-((((((

        0 0
      • Darkson  

        ty si děláš srandu, ale na brdech už lesáci začali:-(((

        0 0
        • Smazaný účet  

          ja myslel, ze je to tam jeste po vojacich. no tak to teda :(

          0 0
        • Pebe  

          škoda, že jsem si smazal fotky z víkendu, ale to co provedli na Brdech je nehorázná prasárna, to jsem nepochopil :-(

          0 0
        • Peslezedirou  

          Už i na cestě na Závist :o(

          0 0
        • Twister  

          No, nevim jestli už tam bylo tohle o Trans Brdech, ale dost mě to minulej víkend šokovalo. Rozcestí na hřebeni mezi Halounama a Kytínem. Vyasfaltovaná pěkná šotolinka do Kytína. :( Zmrdi.

          0 0
          • Twister  

            ještě foto

            0 0
            • speedy gonzales  

              wow

              0 0
            • bam  

              jj a to bohuzel neni vsechno co tam „vylepsili“ :( a vypada to ze jeste vylepsi

              0 0
              • Troll  

                CEMBA rulezzzzz! www.cemba.cz/prihlaska/

                Treba jim konecne nekdo rekne, ze tohle (snad proboha) NIKDO nechce. Ani cykliste, ani turiste. Nejhorsi je, ze to delaji s „dobrymi umysly“. Jo jo, cesta do pekel je dlazdena dobrymi umysly…

                0 0
                • bam  

                  Jo to mas pravdu. Letos jsem tam byl kratce po tom co na hrebeni vyasfaltovali prvni kus. Nekolik pesaku se me ptalo kam az je to vyasfaltovany a byli z toho taky dost otraveny.

                  0 0
                • vt  

                  Ja tu cestu chci (sem cyklista i turista :-) Konecne zas novy Brdsky silnicni usek … jupiii … snad to i protahnou dal !

                  0 0
            • zbartos  

              Tahle cesta vypadá ještě docela pěkně a úzce, oproti některým dálnicím. BTW jsem ohromen, jak si každý dovoluje spílat lesákům, že si postavili asfaltovou cestu. Finanční kalkulace nákladu na stavbu a údržbu lesní cesty NEJSOU jednoznačně ve prospěch cest s vozovkou z mechanicky zpevňovaného kameniva (MZK) a jiných neasfaltových povrchů. Pokud navíc majitel lesa dostane nějakou dotaci na budování cyklostezky, může si dovolit vyšší vstupní investici a ušetrí na údržbě (u neasfaltových vozovek je to přesně naopak). Neodvážil bych si ani tvrdit, že všichni chtějí neasfaltové povrchy. Chtělo by to ale, aby se před každým takovým budování nové cesty s dotací na cyklostezky zjistilo, zda tam vůbec vyznavači asfaltových povrchů budou jezdit. I když je fakt, že až tam asfalt bude, troufne si tam jet i ten, kdo by tudy po cestě s neasfaltovým povrchem nikdy nejel......

              0 0
              • martt  

                Ja chcem asfalt. Zaroven ale nechcem aby bolo zakazane jazdit v lese po neasfaltovych cestach.

                Pekna vyasfaltovana cesta v lese, v tieni, kde nejazdia ziadne auta, kde nie je blato ani ked prsi, mi uplne vyhovuje.

                Na jazdenie po lese mame mnohonasobne viac ciest ako tych asfaltovych.

                Hovorim o situacii v Bratislavskom lesnom parku.

                0 0
                • hribik A1  

                  lesnych asfaltiek je spusta, ale vacsinou su to doooobre rozmlatene tankodromy, nic pre ziletky. ako je to v ba, neviem, hovorim o situacii v okoli tn+70km. vdaka stavu vacsiny slovenskych ciest vobec mam radsej hybrida nez nejaku ziletku, aj ked 90 % jazdim na asfalte rozneho stupna roztankodromo­vanosti (10 % cez luky, polia, po pekne ujazdenych hlinenych chodnickoch a tak). nic viac orientovane na cesty bysom nechcel a obdivujem ziletkarov ze na tych prisernych slovenskych cestach s tym vobec zvladaju jazdit

                  0 0
                  • martt  

                    ja pouzivam ziletku len na hradzi

                    po Malych Karpatoch ale aj po Bratislave jazdim s dvoma roznymi horskymi bicyklami.

                    Ale ako som povedal, nie som apriori proti asfaltovym cyklocestam.

                    0 0
                    • hribik A1  

                      heh, asi mate hradzu v lepsom stave ako my tu. tn hradza je (hlavne cast pri zamarovcach) arcitankodrom na ktorom sa trapia ziletkari, korculiari atd. na priserne hrbatom povrchu v hustote premavky zhodnej s hustotou dopravy medzi zilinou a strecnom na hlavnej ceste. ale este ani tato hradza nema najhorsi povrch. piestanska je iny hardcore…

                      0 0
                      • hribik A1  

                        ako „piestansku hradzu“ som myslel tu na kupelnom ostrove, od golfaku ku kolonadovemu mostu. ta je fakt priserna. ta druha na ostrove je ovela lepsia, ostatne neviem.

                        0 0
                        • martt  

                          nasa hradza je po oboch stranach Dunaja od Ba do Gabcikova a je perfektna. Aj na cestaku uplne pouzitelna.

                          Cez vikendy v blizkosti Bratislavy je ale neskutocne preplnena.

                          0 0
              • speedy gonzales  

                jj mas pravdu, nedelejme hon na carodejnice:-)

                0 0
            • maaareee  

              Je to smutný, člověk už si pomalu na „normálních cestách“ nezajezdí. Ale za to když se stane bruslařem nebo když si pořídí kecky s vibram podrážkou…

              0 0
              • goofy  

                I v keckach s vibram podrazkou radeji chodim po lese/hline/su­trech/kamenech, nez po asfalte :-(

                0 0
      • MirkoCarver  

        Tak si zajeď do Krkonoš, tam už jsou asfaltový dávno a stále přibývají. Jsou tam i asfaltky kam s kolem nesmíš, jen autem, když si dole koupíš výjezd. Cyklotrasy v Krkonoších jsou takřka všechny stavěny pro treka, cca 50% asfaltu… Rozumně se dá jezdit jen po turistických značkách…

        0 0
    • mastihuba  

      myslím že todle to by pro někoho moh být konečně důvod vstoupit do ČEMBY.

      snad je ještě čas s tím do budoucna něco udělat, aby se příště neptali KTČ. :(

      0 0
    • pavelm  

      „Znamená to, že klub doporučuje další asfaltování Jizerských hor..“ to je pekna blbost. Jednak hlavni tahy Jizerek jsou uz protkane asfaltkami a panelkami a za dalsi myslim ze nejake dalsi asfaltovani tech malo neasfaltovych cest v centru Jizerek (prevazne po hrebenech) by jiste neproslo i kdyby si to cyklisti prali. Za dalsi – v Jizerkach jsem casto a za poslednich 10–15 let nepamatuju ze by v centru Jizerek vznikla nova asfaltka nebo panelka.

      0 0
      • tk  

        to je nedorozumění:

        Lesy ČR nechtějí v rámci tohoto projektu v JH stavět nové cesty. oni chtějí asfaltovat stávající perkovky.

        Co chce KČT je jasný: všichni cyklisti na asfalt. bikerům jednu dvě trasy v republice. a krásné přírodní cesty ponechat pěším turistům.

        0 0
    • Smazaný účet  

      No, od KČT asi těžko mohli čekat jinou odpověď. Však je to klub turistů, nikoliv sportovních horských cyklistů (i dyž já sem tam vlastně taky). Myslim, že KČT nelze brát za oficiální zástupce návštěvníků hor, zastupuje zájmy jen jedné skupiny (ačkoliv je zřejmě nejpočetnější, co si budem nalhávat). Bohužel státní organizace zřejmě jiné skupiny nevidí/nevnímají.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nehledě na to, že pokud byly „objednavatelem“ Lesy ČR, je nasnadě, že podobný výsledek jim jde do noty. Cesta s pevným povrchem se na svážení dřeva hodí a ještě se blýsknou, že udělali něco pro turisty.

        0 0
        • pavelm  

          Vis co ale ja si zrovna u Jizerek neumim nejake dalsi rozsahle asfaltovani predstavit. Proste nevim kde. Hlavni tahy uz jsou propojene. Byla zminena cyklosteska v Oldrichove – ta vede z 90% vesnici a vede jiz z vetsiny po asfaltu. Byla zminena vinicna-jedine ze by tudy chteli udelat silnici pro auta a zkratit tak cestu z Oldrichova do Hejnic, ale v tuto chvili ta cesta je nove upravena a normalne sjizdna i pro auta lesu.

          0 0
          • snowfil  

            Já nevidím problém v dalším asfaltování (asfaltovat se asi bude pořád, záleží kde a v jaké míře). Konkrétně u Jizerek vidím ******* v tom, že chtějí cyklisty vykázat právě jen na ten asfalt (a časem to málo, co ještě vyasfaltováno není může být jen pro členy KČT). Toto se může rozšířit i mimo Jizerky a v duchu takové logiky se opravdu začne zakazovat a pak i asfaltovat „pro cyklisty“ např. i v Beskydech nebo Javorníkách, kde těch přírodních cest je naštěstí pořád dost :-(

            0 0
    • yetti  

      Uz jsem tu o tom psal, ze na Nemecke strane Sumavy se s kolem dostanes akorat na vyasfaltovane cesty, ktere jsou znacene jako cyklostezky a nikam jinam se nesmi. Dokonce ani na zpevnene siroke sotolinove nebo pisecne cesty, pokud nejsou pro kola primo urcene. Jezdim tam ted sice pomerne casto, protoze u nas se diky kalamite neda skoro nikam projet a je pravda, ze Nemci meli drivi z cyklotras odklizene hned jak slezl snih, ale na bikereni je to celekem opruz a skopcaci tam po tech asfaltkach poslusne prohani ty svoje fully od Cannonu a Canyonu. Bojim se, ze se tenhle sileny pseudoochranarsky nesmysl zacina prosazovat i u nas. Posleme buldozery a jinou tezkou techniku do hor, aby vybudovala cyklodalnice skrz lesy, aby nam bikeri nahodou neposkodili korinky stromu, protoze na to jsou lesy obzvlast haklive :-)

      0 0
      • martt  

        V Rakusku (aspon teda tu u nas vo Wienerwalde) je to uplne to iste. A pre istotu je pri kazdej odbocke este aj niekolko zakazov vjazdu bicyklom a aj tabulka rakuskych lesov ako sa zvierakto brani cyklistovi…

        Napriklad v mojom bezprostrednom okoli je sice v lese ciest (poriadnych ciest kde jazdia aj autobusy) plna prdel ale jedina legalna je tato: www.geo-coaching.net/…owdetail.php?…

        Inac jazdit je legalne dovolene iba do siedmej vecer. Fakt ten slovensky bordel je mi milsi.

        Povolene cesty si mozes kuknut tu www.mtbwienerwald.at/mbike/ww/ www.mbike.at/mbike/noe/

        0 0
        • martt  

          tu som nasiel mapu tej cesty aby bolo jasne ako daleko to moze prist. Polovicka je nielen po asfalte ale dokonca po silne frekventovnej ceste cez Hinterbrühl. Zbytok ide po strkovej ceste sirokej asi desat metrov. Vsetky cesty v tej mape, ktore su biele, su tiez strkove, sirky na dva nakladaky. Tie ktore su hnede, su normalne lesne zvaznice sirky na nakladak a tie ciarkovane, tiez znesu nakladak. Na tej povolenej ceste je pri kazdej odbocke zakaz vjazdu cyklistom.

          A Rakusania to vacsinou dodrzuju. Pochopitelne, lebo ked Ta druhy krat chytia, dostanes sa na sud s Besitzstörun­gsklage a pokuta moze byt az niekolko tisic EUR!

          Rozhodne nechcem aby to na Slovensku tiez prislo do tohto stadia.

          0 0
          • brantec  

            Ty jo, tak to je mazec:-/ Nemuzes prakticky nikam a jeste ti urcuji do kdy..to je proste hnus!

            0 0
          • Misiak  

            „to si delas kozy, ne?“ na toto uz nemam slov… zlaty slovensky chliev…

            0 0
            • martt  

              je to uplna pravda. Ked chces prid ma navstivit, byvam rovno na kraji Wienerwaldu, a mozes sa presvedcit osobne.

              0 0
              • Misiak  

                no tak podla poslednych sprav sa to v tom nasom chlieve pobera rovnakym smerom. ach jaj… :(

                0 0
                • -Alan-  

                  Není to úplně pravda. Za prvé se na Slovensku schyluje k zákazu stezek a pěšin, ne cest na náklaďák. Za druhé asi pokuta za přestupek nebude několik tisíc euro. Ale souhlasím, ten směr nepotěší.

                  0 0
        • pepino  

          „Inac jazdit je legalne dovolene iba do siedmej vecer.“ Fakt? Já myslel, že je Hitler násilně obsadil, a ne, že je tam doteď :-)

          0 0
        • blue  

          z jakyho duvodu se nesmi v rakousku jezdit na kole po sedmy vecer?

          0 0
          • Misiak  

            tirolski skriatkovia :)

            0 0
          • martt  

            polovnici tvrdia, ze kvoli plaseniu zvere.

            Inac su tu aj ine pikantnosti, na bikovej ceste (mnohometrov siroka strkova cesta) jeden z vlastnikov nesuhlasil s cyklocestou a bolo treba ASI STO METROV CEZ JEHO POZEMOK TLACIT, potom si mohol zase nasadnut a ist dalej.

            A napriklad majitel usadlosti Richardshof je uplny nepriatel cyklistov, takze tato hruba cesta www.niederoesterreich.at/…/default.asp?… je bicyklom uplne zakazana.

            Povolene su iba tieto cesty www.mbike.at/…/ffp_mid.asp

            0 0
        • Michal.J  

          Já si pamatuju že když jsme byl be Vídni existovali tam normální MT stezky lesem, ještě někde mam mapy. Bylo to na okraji Wienerwaldu, ke stezkám se dalo dostat po městských cyklotrasách. To už neplatí? Na webu to pořád je: /www.mtbwiener­wald.at

          Přišlo mně to dost super a záviděl jsem jim to.

          0 0
          • martt  

            to plati, ved to su tie povolene cesty. Ale vsetko okrem nich je zakazane. V mojom okoli su desiatky sirokych ciest a povolena je iba jedna.

            0 0
            • Michal.J  

              No já bych neřekl že to je jedna, je to několik propojených okruhů a celkem to má hodně kilometrů. Pokud tam jsou lesy soukromý tak se to dá pochopit,l majitel y měl možnost si vybrat co ses tim lesem stane, co tam dovolí a co ne. Něco jinýho je ale ve státních, ty by měli být přístupný veřejnosti a jediná omezení by měla mít souvislost s ochranou přírody.

              0 0
              • martt  

                lesy su to statne Öbf (Österreichische Bundesförste).

                Takze este raz mapa mojho okolia (pridal som krizik kde byvam). A teraz kukaj, su tam desiatky ciest a povolena je len ta jedna co je namalovana cervenym. Navyse ak chces ist cele kolecko, tak jeho polovica je na velmi frekventovanej asfaltke cez Hinterbrühl.

                Oproti tomu fakt zlata Bratislava, akurat, ze v nej nebyvam tak blizko lesa.

                0 0
    • Martin  

      no to je zase pěkně objednaný průzkum… já, ač na bahňáka lezu málo a když už na něj vlezu, tak jezdím hlavně po polních a rovnějších lesních cestách, si myslím, že asfalt je ZLO. to fakt za chvíli můžou bajkři prodat MTB a nakoupit silničky s trojplackou :-) chápu že normální víkenďáci taky chtějí jezdit, ale měla by se najít rovnováha mezi asfaltem a přírodními cestami

      0 0
    • -Alan-  

      Co na to napsat pozitivního? Snad jen to, že mě to konečně donutilo přihlásit se na Čembu. Snad za nás bude kopat úspěšně, když nás bude dost. Jinak by to asi chtělo trochu přehledněji upozornit na tu přihlášku, já to nemoh najít a hledal jsem nejdřív vlákno na B-F, kde je na přihlášku odkaz.

      0 0
      • Luka  

        tri odkazy na uvodni strance a obr zlutej ramecek ..to se snad prehlidnout neda ne?? …ale je fakt, ze mozna by to mohlo bejt v menu. tam to vetsina naroda bude hledat nejdriv..

        0 0
        • goofy  

          Mohlo by to tam sice byt, ale tohle prehlidnout nejde, sem si teda myslel :o)

          0 0
        • cabbage  

          jo ale strčit to do hlavní lišty(sloupce) by bylo lepší – tkahle je to takový provizorní. na foru taky neni registrace nijak schovaná..

          0 0
        • -Alan-  

          To nedá, ale když jsem tam koukal včera, tak jsem rozhodně nečučel na žlutej obdélníček velikosti VGA. Nevím co se stalo.

          0 0
    • Luka  

      www.kct.cz/?… … uz jste to cetli, Cembove? Ja ted to nasla v novinach „listy prahy“.. prej to bude co nejvic po lesnich cestach (podle clanku)… tak nevim… ale nabylo by vhoodne aby se tam Cemba trochu zaprezentovala? Udelala si pruzkum, co je lepsi jestli asfalt nebo pekna nenarocna prirodni cesta?… hm?

      0 0
      • goofy  

        Hmm. Tak tam by asi fakt chtelo lobovat a minimalne aspon zajet, pod cim si predstavuje KCT pojem cyklistika. Aby ty lesni cesty prave nebyly asfaltky…

        0 0
      • tk  

        vím o tom. ale já jsem tou dobou na školení o krásách singltreku u globální bajkové matky IMBy.

        účast ČeMBy považuju za vynikající nápad. podle mě to lze pojmout 3 způsoby: 1: přijít mlčet obhlížet 2: přijít tvrdit, že jsme ČeMBA, propagovat a vyptávat se 3: a možná nejlépe. nabídnout se organizátorům, že ČeMBA uspořádá terénně cykloturistickou vyjižďku.

        dám výzvu členům ČeMBy, zda by se toho něchtěl někdo ujmout. bf čembisti si to snad přečtou zde.

        0 0
    • gumid  

      Kdo to je, ten „turista“ podle KČT? Pokud dokáží výzkumem doložit „cyklistu“ – jak vypadá podle jejich vlastních hodnocení turista? Je to člověk, který se plouží odpolední procházkou cca 5 km, nebo „chodec“ s denní dávkou 50 a více km? Nebo opravdový turista – člověk, jenž po svých poznává krajinu a je to jeho životní styl? Každý z nich přece preferuje jiný povrch, trasování apod. Bohužel, zatím to vypadá tak, že stoletý KČT uzurpuje jedinou možnou pravdu. A teď chci připomenout, že si hluboce vážím opravdových turistů, trasérů a značkařů KČT. Co mě ale vytáčí, jsou jejich bafuňáři – zasloužilí osakovaní činovníci, kteří jsou nepostradatelnou akvizicí jakékoliv lidské činnosti. Oč méně ji provozují a rozumí jí, o to vehementněji do všeho serou rozumy. Jsou všude, tahle chátra chytrolínů. Necháme se umlčet a zašlapat do země?

      0 0
    • ememem  

      no, nechcem sa motat do zalezitosti cudzieho statu ale jak tu tak pozeram na tie linky tak fakt neviem ci mame k sebe tak blizko alebo proste jak hovori klasik „kokoti su vsade“. u nas snad ani neexistuju militantnejsie organizacie ako su ochranari-ekoteroristi – dnes bohuzial bohvie preco aj obdareni znacne silnou podporou zakona -ktori by okrem seba najradsej vyhnali kazdeho a kto nebude v ich partii tak bude sediet doma alebo ho mozno pustia do zoo. hned za nimi KST (Klub Slov. Turistov)ktori by tiez vyhnali uplne kazdeho okrem seba lebo vsetci nie pesi ich ohrozuju a oni maju najvacie prava na vsetko lebo su najmasovejsi. bohuzial su takze z toho pramenia aj najvacsie prijmy a preto si asi aj dost presadia.zaroven su to najvacsi primitivy hned po stvorkolkaroch akych som kedy v prirode stretol, co sa tyka agresivity a pocitu ze my sme kingovia tak sa im v pohode rovnaju. zo zvysujucim sa vekom tento trend ma stupajucu tendenciu. moje riesenie ktore osobne v SR praktikujem – srat na oboch, jazdit, lyzovat, liezt atd. kde len chcem a nech mi niketori z nich prijde volaco skusit. taku reality show este v tv nemali. samozrejme ze nie zamerne skodit ale postoj uproseneho prizdisraca mi proste nesedi, tam kde nie je pochopenie ba ani len zaujem pochopit si respekt treba vynutit. tak ako chlapci na stvorkolkach.

      0 0
      • blue.sun  

        Proč mají „ochránci“ přírody tak silnou podporu? Protože si na tom každej snadno nahoní politické body u většiny lidí. Bohužel, ti lidé taky nevidí, že se tím čím dál více uzavíráme do pastí měst a asfaltu, ze kterých není cesta ven. Takovým je to často ale i jedno, buď nevylezou do přírody vůbec a nebo na procházku. Nějaké „sportovní využití přírody“ neznají. Neříkám, že je to tak u všech, ale velká část taková je. Mně taky na přírodě záleží, ale vím, že ochrana neznamená vykázat člověka z kontaktu z přírodou.

        0 0
    • Beeda  

      zdarec, mala ale preci jen souvislost…

      Vidim docela sporny bod u CEMBA – viz. Poradna


      Požadavky třech pilířů cyklistiky:

      DOPRAVNÍ CYKLISTÉ

      • povrch cesty musí umožňovat efektivní přesun, v extravilánu není nezbytně nutné užít asfalt.

      Tady se domnivam, ze pokud uz kategorizujete a zastupujete vsechny cyklisty a ne jen MTB, tak pro RYCHLOU DOPRAVU je nutno uzit vsude asfaltu, tedy i v extravilianu…

      Samo, ze u CYKLOTURISTu a TERENICh je asfalt nezadouci…

      B.

      0 0
      • Smazaný účet  

        to bych netvrdil. dobře zaválcovaná šotolina frčí dost slušně. druhá věc je ta, že dopravní cyglisti obvykle nejezdí s jazykem na vestě.

        0 0
        • Beeda  

          ja se dopravuju do prace na silnicnim kole, proto jsem psal nejen MTB, takze sotolinu NE. B.

          0 0
          • goofy  

            A ty se dopravujes do prace pres hory?

            0 0
            • Beeda  

              ne, z kraje mesta do centra, cili pokud chce ci Cemba hajit zajmy „doravnich cyklistu“ (tak jak to vyskatulkovala tri skupin) tak dopravni cykliste preferuji asfalt – proste bud vyhrazeny cyklopruh na komunikaci nebo uplne oddelena trasa…

              0 0
              • kolombo  

                No dobře, ale tady se nejedná o dopravně využitelné trasy, jedině snad pro některé lesní dělníky, kdyby se jim chtělo jezdit s motorovou pilou na zádech do práce na kole. A u tras pro pohyb v přírodě razíme jiné zásady, než pro dopravní trasy. Takže žádný asfalt ale pěkně uválcovaný hlinitý mlat – perk.

                0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                Ja se taky dopravuju do prace na silnicce, a zrovna jsem si stezoval ve vedlesim vlaknu, ze me dopravni znaceni nuti ze silnice na uzky panelovy chodnik (extravilan Kolodeje-Ujezd nL). Jinak prirucky Cemby jsem si procet a souhlas 99%ni, jen me trochu zarazilo ze Cemba ziletkare nepovazuje za cyklisty, nebo aspon mi do zadne skupiny moc nezapadaj.

                0 0
                • kolombo  

                  No, je to tak, kdo má jen žiletku, tak je divnej a nebudeme se jím vůbec zabývat :-D

                  Ne, je to tak, že o dopravní cyklistiku se stará ve většině měst a také v přírodě už dnes dost dalších organizací. Někdy bohužel výrazně zasahují i mimo zastavěné plochy a mimo doopravní koridory.

                  Takže v Praze a okolí je to například ten Automat, mimo prahu Tě přebíráme do péče m :-)

                  0 0
                  • Hroch obojzhivelnyj  

                    Me je jasny co Cemba chce a ze zastupuje zajmy skatulky terennich cyklistu, jenom me zarazilo ze zavedla dalsi dve nazastupovany skatulky (dopravni cyklisti a cykloturisti, a uz ne sportovni silnicni cyklisti). No je fakt ze ziletky cyklostezky nepotrebujou, pac se jim tam pletou ostatni skatule, ale aspon vzit jejich existenci na vedomi jste vzit mohli. Jen tak pro poradek, stridave se pohybuju ve vsech 4 skatulich. A pokud jde o singletracky tak moc drzim palce a tesim se ze se doziju singletracku zejmena po celejch vojenskejch Brdech.

                    0 0
                    • Andrzej  

                      no to rozdeleni ja asi hlavne proto, aby lidi, kteri zatim meli se stavbou cyklostezek co do cineni pochopili, ze jsou zhruba 3 skupiny, nebo druhy cyklostezek… ja si na jezdeni na silnicnim kole nedovedu predstavit, kde by se na to dala postavit cyklostezka, i kdyz to bude mit super povrch, tak potrebuju dost velkeo sirku a primereny polomer zatacek apod.....

                      0 0
                      • Andrzej  

                        a este dodam, ze pokud na silnicnim kole jedu pomalu, tak zapadam bud do skupiny cykloturistu a lehce hrubsi povrch mi nevadi a nebo se prepravuju a to tam taky je jako jedna moznost :)

                        0 0
                        • Hroch obojzhivelnyj  

                          No na silnicce prave jezdim protoze chci jet rychle… Receno s Ginsbergem, Never nikomu kdo ma prumer pres tricet!!!

                          Kdyz to takhle otocis a delis podle stezek, tak to smysl ma. Ovsem ve sborniku se mluvi o pilirich cyklistiky. Holt se musim smirit s tim ze ziletky nejsou pilirem cyklistiky (a pomalu se odsouvaji do zapomeni, mezi akvabely a skokany na lyzich).

                          0 0
                          • Andrzej  

                            jojo, ja sem se jenom snazil rict, ze to je brano z pohledu staveni caklostezek a ty pro silnicni kolo ani poradne nejdou vybudovat. na to jsou idealni cesty (bez aut :)))))

                            0 0
                    • kolombo  

                      Máš pravdu, že právě do tohoto dělení silnička nějak nesedí. Klasická doprava to není, ale podle mého, pokud budou okresky vypadat tak, jak vypadat mají a řidiči se naučí jezdit tak jak mají, tak bude prostoru na ježdění dost. Ja se tady raději zatím schovám před auty v lese, galuskáče už asi nikdy znovu zprovozňovat nebudu …

                      Nicméně předám připomínku Tomášovi k zapracování. Ale to dělení se připravovalo pro jednání o dopravních cyklotrasách a bylo potřeba zdůraznit právě ty další dva pilíře, tedy turistiku a ten terén …

                      0 0
                    • Rychlej turista  

                      Silničář je moc rychlý a proto na stezkách i se sebelepším povrchem jezdit nemůže, je to nebezpečné pro něj i pro ostatní.

                      0 0
                • zikky  

                  a neni to taky tim ze ta skratka CEMBA skryva slovo MOUNTAIN BIKE?

                  0 0
                  • Luka  

                    na ziletce se prece taky jezdi po horach :))

                    0 0
                    • zikky  

                      ajo vlastne ted kdyz to bude vsude vyasfaltovany tak to pude taky…:-))

                      0 0
      • tk  

        1: ono to není tolik o tom, že by ČeMBA chtěla hájit zájmy dopravních cyklistů. chceme spíš naučit úředníky rozlišovat mezi různými typy cyklistiky a jejich různými požadavky. už jsem tu někde psal, že o dopravní cyklistiku se někdy líp, někdy hůř, někdy laxně ale někdy taky extremisticky, starají jiná občanská sdružení. čemba s nimi chce být v kontaktu a tam, kde to bude přínosné spolupracovat. ale ne fušovat do jejich řemesla.

        2: já myslím, že z formlulace „není nezbytně nutné“ je košer. říká většinou je asfalt vhodný, jsou však vyjímky. vem si třeba, že když se stavěj cyklostezky kolem řek, vždycky se najde někdo kdo je používá dopravně (a to je dobře) a přispívá na ně fond dopravní infrastruktury. Svým primárním účelem jsou to ale rekreační stezky. pokud nejsou učeny i pro bruslaře, asfalt na nich být nemusí. po dobře vyvedených štěrkovkách se to dá valit i na silničce dost efektivně. a nepraskaj kvůli kořenům stromů a jiným nezbednostem. kaluže se na nich dělaj proto, že je často odfláknutá profilace koruny a pokulhává příčný odtok vody.

        0 0
    • v3d  

      Pro mě to byl alespoň poslední impuls k tomu, vyplnit přihlášku:)

      Jinak nechám na hlavounech, jestli by nestálo za to, udělat na cemba.cz jednoduchou anketu pro členy, co vlastně jezdí (s možností více odpovědí samozřejmě). Aby se pak mohli ohánět jasnym seznamem, že (co já vim) 3000 bikerů by rádo singletrack, 500 rádo „kořeny a skály“ a 27 lidí radši po asfaltu (v čembě jich asi víc nebude:) ).

      Možná by to bylo pro některý lidi, co rozhodujou překvapení, že to fakt neni jenom asfalt/šutry..

      0 0
      • speedy gonzales  

        to je „vyzkum“ ala KCT dokud se nezada seriozni vyzkum nezavisle agenture tak to nema valnou hodnotu. ale zkusenost s KCT a dalsimi prospechari ukazuje se ze to v budoucnu bude asi nevyhnutelne. bohuzel provedeni takoveho vyzkumu je velka financni castka. snad nejaky grant, spoluprace se statnima uradama,…

        nejlepsim argumentem v tuto chvili je pocet clenu cemby. kazdy clen dela hlas cemby silnejsi.

        0 0
        • Jirik123  

          btw kolik uz ma cemba clenu?

          0 0
        • v3d  

          No, je to jen nápad, ale je to zadarmo a první svýho druhu, tak bych to hned neodsuzoval, alespoň budou nějaký čísla, takhle mi to přijde, že se nějak automaticky předpokládá, že všichni členové milujou jenom singletracky stejně jako vedení. Já třeba jo, ale když je to MTB asociace, tak třeba ne všichni;)

          Hlavně jsem ale myslel, že má čemba alespoň desetkrát víc členů:-)) Ale co, dyť je to zadarmo, ne? :)

          0 0
          • Jirik123  

            do cemby je mozne vstoupit teprve mesic, takze 200 clenu je myslim slusne skore.

            0 0
            • speedy gonzales  

              presne tak, za mesic to je docela uspech. navic spousta lidi ceka co se z toho vyklube.ja myslim ze je to na dobre ceste:-)

              i kdyz bych byl radsi kdyby zadne cemby nebylo potreba…

              0 0
              • v3d  

                To je samozřejmě relativně pěkný číslo, ale já se nechal zmást příspěvkem Vojty, kde píše >9000 a špatně jsem to pochopil:o(

                0 0
          • tk  

            já bych ten nápad s anketou taky tolik neodsuzoval. chtěli jsme zařadit pár takových otázek už do přihlášky, ale nějak se to nepodařilo vymyslet. až na webu čemby pojedou členský účty něco jako výzkum preferencí členské základny určitě uspořádáme.

            myslim, že takový informace maj svůj význam i pro eventuální sponzory a partnery ČeMBy.

            ale je potřeba s daty a výsledky zacházet férově. netvrdit, že jsou reprezentatvní a že se vztahují na všechny cyklisty.

            0 0
            • v3d  

              Prima, přesně tak.

              0 0
            • Michal.J  

              Ale vždyť tohle si dělal Shocart – průzkum mezi uživateli kde chtějí jezdit, Aleš to tam předváděl na konferenci, teď je to myslím ve Velu v nějakým článku.

              0 0
    • T-Bag  

      nic proti KCT ale jsou to uplny hovada!

      0 0
      • Smazaný účet  

        ja bych spis rekl zapskly pesaci. proste hodne nedelnich vyletniku nesnasi bikery na turistickych znackach (castecne opravnene – pitomci, co si to frci 40km/h prudkymi zakruty).

        0 0
    • Smazaný účet  

      nj, doufame, ze cemba uz chko jizerky kontaktovala s protinazorem :)

      holt se musi dostat do povedomi ze KCT zastupuje pesi a ne cyklisty, ponevac to tak z 90% je

      0 0
      • kolombo  

        Na webu ČeMBA to visí už několik dní, stačí se podívat, ale Správa CHKO JH není ten, kdo do toho bude mluvit a nebude to ani rozhodovat. Je to v kompetenci Lesů ČR.

        0 0
    • HastySnail  

      je treba si uvedomit ze cesty pro cyklisty jsou cesty jako kazde jine a biker jako zastupce urcite (a velmi pocetne) odnoze cyklistu, tyto cesty v podstate nevyuziva… dalo by se rict ze vyhledava neupraveny teren, tudiz pro nej nikdo nemuze nic upravovat… urednici neco delat musej, tak vymejslej cokoliv, jen aby bylo videt, ze neco delaj. Tezko nam jako bikerum muze nekdo zakazovat jezdit v terenu mimo cesty (pokud to nebude soukromy pozemek) a to ze si nekde vyvesej cedulky zakaz cyklistum, to je pouze jejich plejtvani nami zaplacenych prostredku (dani) a tezko to bude nekdo respektovat. uz vidim jak policie nebo spravce narodniho parku beha po lese a chyta neposlusny bikery. Kdybych takovyho cloveka v lese potkal, tak se mu vysmeju do ksichtu a odjedu, nebo mu ani neumoznim me zastavit. Narizovat si muzou cokoliv, ale pokud to nebude mit urcitej smysl a bude to lidem k smichu, stejne to nikdo respektovat nebude a je to jen vyhazovani penez, ktery by mohly jit na prospesnejsi veci. A jestli budou pokracovat ve zbytecnym asfaltovani hezkejch prirodnich cest, tak verim, ze se vetsina lidi nasere a pujdou jim po krku. Prirody uz takhle mame malo, nevim proc ji nicit a jeste do toho investovat. Omlouvam se za nektera slova pouzita v tomto prispevku. Bajku zdar.

      0 0
      • Michal.J  

        Ty jsi asi nejezdil třeba na Šumavě? Tam se nesmí nikde jinde než po silnicích a pár zpevněnejch cestách a fakt se to hlídá. Na bavorský straně je to ještě horší.

        0 0
      • Lišák  

        „Tezko nam jako bikerum muze nekdo zakazovat jezdit v terenu mimo cesty (pokud to nebude soukromy pozemek)“

        V Lesním zákonu je psáno něco o tom, že se může jezdit jen po cestách a pěšinách, nikoliv mimo ně. Takže nám to zakazuje zákon a ten by se měl respektovat.

        0 0
    • Pablo  

      Jakýkoliv asfaltování na horách je zločin proti přírodě a nechápu, jak ho může CHKO podporovat nebo o něm jen uvažovat. Pokud chce někdo dělat fyzicky nenáročný pěkný cesty, ať se mrkne na Viničnou. Nechápu, proč v Jizerkách oddělovat pěší a cyklisty. On někdo viděl v Jizerkách pěší? Vlastně jo, viděl jsem celej autobus pěších, vozil důchodce z Libverdy po celých horách a smrděl jak ****! Nebo to možná byli ti pěší, kteří jezdili stejně smradlavou Avií nahoru a dolu při otevření rozhledny na Smrku. Kdyť tady vůbec nejde o hory, tady jde o korýtka, o moc, o dotace, o zakázky.

      0 0
    • PepikW  

      Třeba na asfaltování dostanou Frýdlantské Lesy ČR dotaci, nejlíp z EU :((( Na úklid bordelu, co sami v lese nechali žádnou nedostanou, tak na to s… !

      0 0
      • PepikW  

        O tom, že to jsou ignoranti, kterejm o les vůbec nejde, svědčí tohle foto. Ty pytle s prokazatelně jejich odpadem jsem fotil už vloni na jaře a posílal CHKO a LČR. Po roce beze změny, jen vedle přibyla přibližovací linka :((

        0 0
        • PepikW  

          Ještě to foto :)))

          0 0
          • PepikW  

            A abych nenadával jen na frýdlantské lesníky: Takhle to vypadalo včera u Býnovce na Děčínsku – skoro 1/2 roku po orkánu. 3km protlačování kola lesem :((( (Možná se taky zhlídnou v asfaltu)

            0 0
            • Tukos  

              No nevím jestli právě lesníci odhazují pytle s odpadky do lesa. Ta první fotografie sice říká, že se jedná o věci lesáků, ale podle mne jsou tam pouze uskladněné před dalším použitím. To že se povalují všude kolem je sice smutné, ale jsem přesvědčen, že to tam rozházeli návštěvníci lesa. Takže shrnu li to. Lidi, kteří pro les udělají maximálně to, že užívají jeho rekreační funkci tam udělají bordel a lesáci jsou pak ti, kteří tu přírodu poškozují tím, že po někom nezametli hromádku. TAK TO TEDA NE ! Pokud uvidíte někde černou skládku, stěžujte si na příslušné obci ať tato sjedná nápravu (za státní peníze). Je to sice další plýtvání veřejnými prostředky, ale plýtvají jimi právě nezodpovědní občané, kteří dělají onen nepořádek.

              0 0
              • ares  

                Dotyční občané neplýtvají veřejnými prostředky, oni je zne/využívají… Vědí totiž, že pokud je nikdo nelapne, a nelapne, tak je zbavení bordelu stojí litr benzínu a pět minut strachu. No nekup to!

                0 0
              • PepikW  

                NÁVŠTĚVNÍCI LESA běžně odhazují bílé pruhy igelitu s potiskem „mléko“ !

                0 0
                • martt  

                  nebol tam nejaky XC pretek alebo maraton?

                  0 0
                  • PepikW  

                    Myslim že v okolí N.Města p.S. nikdy. Kdo by to tak mohl používat? Narazil jsem na tohle „mlíko“ i tady u nás u Tisý.

                    0 0
                    • náčelník  

                      Před nějakým časem tam vedla trasa Jizerské padesátky. To jen pro pořádek, souvislost to mít asi nebude :)

                      0 0
                      • PepikW  

                        Tak to sem netušil, myslel sem, že by mě tchám o takové události informoval :)) Když tak koukám na mapku – to byl nějakej silničářskej závod, nebo bikeři preferují asfalt ? :))))

                        0 0
                        • náčelník  

                          Ona jak Jizerská 50, tak Nova Cup se dají nazvat s nadsázkou „silničářskej závod.“ Velká část trasy je v CHKO, tak se to dá pochopit. Na „pravý“ MTB maraton se musíš vypravit jinam.

                          0 0
              • PepikW  

                NÁVŠTĚVNÍCI LESA běžně odhazují plastové kyblíčky

                0 0
              • PepikW  

                NÁVŠTĚVNÍCI LESA běžně zahrabávají plachty černého igelitu

                0 0
              • PepikW  

                NÁVŠTĚVNÍCI LESA běžně přinášejí kyblíky a štětce od barev

                0 0
              • PepikW  

                NÁVŠTĚVNÍCI LESA běžně jezdí střílet rachejtle z rozhledny a slavit Nový rok teréňákem na Smrk (dokonce služ. autem LČR s prošlým povolením vjezdu)

                0 0
              • PepikW  

                CYKLISTI zase způsobují svými drapáky šílenou erozi (stopy biků jsou nepřehlédnutelné)

                0 0
              • PepikW  

                No a teď zcela vážně : TAK TO TEDA ANO ! Tohle je detail z loňska, toho, co tam dodnes leží (několik km za závorou). Řěšil jsem to vloni s p. Huškem, šéfem Správy CHKO. Letos, po roce, jsem jel okolo a k žádné změně nedošlo, jen je toho víc. Cituji p.Huška: „Dokumentovaný nepořádek je nepochybně pozůstatkem pracovní činnosti dodavatelů lesnických prací pro Lesy ČR“.

                Samozřejmě mi vadí i bordel po turistech a cyklistech. Podle mě to dělají hlavně „výletníci“ a většinou pěší (cyklista by bidon nezahodil, i když zase někteří vozí i PETky). Ovšem občas mě překvapí odpadky i na těžko přístupných a odlehlých místech, kam obyčejní nedělní výletníci nezabloudí :(

                Podle tvé reakce jsi zřejmě zaměstnanec LČR s opravdu PŘÍKLADNÝM a POZITIVNÍM vztahem k návštěvníkům lesa :((( Měl by sis ale uvědomit, že les není jen „továrna na dřevní hmotu“!

                0 0
                • Tukos  

                  Takže jo, zareaguji. Sice asi nahrávám na další smeč, ale udělám to. Předně neslučovat CHKO a LČR. Jedná se o nezávislé organizace. Kyblíky od morsuvinu by se měly samozřejmě odvézt, stejně tak obaly od sazenic. Neříkám, že je to v pořádku, ale pevně věřím, že vše bude napraveno (například ony kbelíky se odvezou naráz po ukončení nátěrů proti zvěři). LČR prostřednictvím najatých firem provozují v lese činnost, která má prostě průvodní jevy, ale ty jsou napravitelné. Navíc jestli tam plastový kbelík leží týden nebo měsíc je celkem jedno. Budete se divit, ale můj vztah k návštěvníkům lesa je opravdu pozitivní, o příkladnosti bych nerad mluvil, neboť nevím k čemu se vztahuje a není nikde dán kodex chování lesáků vůči veřejnosti. Jako revírník jsem měl dost příležitostí najít v lese spoustu černých skládek, které jsem pak musel řešit, neboť viník se nikdy nenašel a stálo to nemalé finanční prostředky z pokladny LČR (na to žádná dotace není, maximálně pokuta od ČIŽP). Bohužel nemohu posloužit fotografiemi, fotím si radši hezké věci, a věřte je jich dost. Přes vše co jsem napsal bych rád upozornil, že nejsem Vaším kritikem a nerad bych zde vyvolával vášně. Mě osobně bikeři ani turisté nevadí. Jde jen o to, aby se v přírodě pohybovali podle nějakých pravidel a snažili se o empatii. Zatím mám pocit, že každý má na prvním místě sebe a neřeší problémy, které vzniknou jiným (viz. rozčilování se bikerů nad tím, že lesáci nezametli cestičku, když tam prováděli těžbu). Je nutno vzít v potaz to, že návštěvníci lesa jsou zde tolerováni, ale nikoliv preferováni, neboť lesu jako takovému nic nepřinášejí (pozitivního). Přesto je ze strany lesáků učiněno dost pro to, aby veřejnost mohla rekreační funkci lesa užívat dosytosti. Doufám, že jsem Vás moc nenamích a uvědomuji si jistou neuspořádanost mé reakce, ale doufám, že bude přijata, jak byla myšlena a rád odpovím na další připomínky.

                  0 0
                  • PepikW  

                    OK, zareagoval jsem na tvoje: „TO TEDY…“. Ten nepořádek jsem fotil vloni na jaře na základě diskuse s šéfy CHKO JH (Hušek a Vršovský) na HorechDolech. Jinak taky fotim jiná témata (třeba u Jetřichovic :)). Oni to předávali Frýdlantským lesům. No a když jsem tam letos po víc než roce zas projížděl, nedalo mi to, nenafotit pokračování :( . On rok není měsíc, dva, navíc na těch igelitech bylo vidět, že tam leží už leta. Tady naši místní ochranáři všech druhů zas svádí vinu za erozi v pískovcích taky na bikery. Ovšem největší eroze vzniká na širokých nezpevněných cestách po spádnici, kde po průjezdu těžké techniky zmizí nenávratně odvodňovací strouhy. Ale na „tapetě“ jsou cyklisti, to pak naštve, tak se nediv.

                    0 0
                    • Tukos  

                      No já se nedivím. Všeobecná informovanost o lesích je celkem mizerná a Lesy si za to můžou samy. Samozřejmě že i u lesů jsou někteří odborníci spíše slabší a dělají chyby, či něco horšího. Pro ochranáře však nemám moc dobrých slov, neboť ti se nejradši přivazují ke stromům nebo aspoň kecají do všeho a zanic nezodpovídají. To dříví nejde jen tak tahat nějakou „lehkou“ technikou a většinou se tak musí činit po spádnici (technicky to ani jinak moc nejde, případně jsou škody větší) je však nutné tyto rýhy asanovat překopy pro odvod srážkové vody.

                      0 0
                      • PepikW  

                        Píšeš, že je nutné … Bohužel po spoustě poničených cest (a myslim, že ne od návštěvníků) jezdim léta (možná už desítky :)) a stav je čím dál horší. Jen občas dojde na údržbu a to se pak jedna z desítek cest stane „dálnicí“. Něco je třeba v téhle „fotoreportáži“ pepikw.rajce.id­nes.cz/Etapa_De­cin-Hinterhermsdorf

                        0 0
                        • Tukos  

                          Bohužel, nenačetlo se to. Nevím o co konkrétně šlo, ale tento přístup se nelíbí ani mně. U cesty v lese nejde ani tak o povrch (pokud je sjízdný) jako o odvodnění a sklonové poměry. V lesnických melioracích nás na fakultě učili že nejdůležitější je neustálá údržba za halíře. Jinak se investují miliony. Nevím co kolegy k tomuto systému u vás vedlo. Tedy možná tuším, ale to není předmětem této debaty (zadávání veřejných zakázek a pod.)

                          0 0
                      • zbartos  

                        Soustřeďovat dříví jinak, než těžkou technikou po spádnice lze, ale je to třeba dražší, nebo/a technologicky náročnější.

                        Každopádně by se minimálně mělo začít u toho, co jsi v minulém příspěvku sám napsal, u vytvoření Etického kodexu majitelů lesů včetně LČR. Podle mne, by měl tento Etický kodex, či spíše zákonný předpis pro všechny majitele lesa, omezovat/zakazovat ponechávání stromů, kmenů a větví po těžbě na LDS včetně lesních stezek a pěšin déle, než do konce pracovní směny (to by ovšem nesměli chlapi pracovat v lese sami a bez ráčnového navijáku, který je běžnou/?povinnou? součástí vybavení těžaře v chytřejších zemích). Etický kodex/zákon by měl upřesnit, že nepřiměřené poškozování lesa a ostatních pozemků při soustřeďování dříví (viz Lesního zákon pragraf 34, odstavec 1) jsou již i koleje o hloubce např. 10 cm atd.

                        Osobně se domnívám, že socialistický šlendrián při hospodaření ve státním/ničím majetku je pro lesnický pesonál i dělnictvo tak samozřejmý, že budeme mít v ČR dříve singletraily, než se výše uvedené zásady Etického kodexu stanou samozřejmostí či právně vymahatelné.

                        Ad Samovolné účinky lesa na rekreační funkci (viz Tvůj další příspěvek). Podle mne jde o velmi spornou tezi. Rekreační funkce je lidem přístupná v podstatě pouze skrze lesní cesty (ve smyslu všech šesti kategorií dle ČSN 736108 LDS, tedy 1L až 4L + lesní stezky + lesní pěšiny).

                        Takže hospodářsky neudržovaný les s neprůchodnými cestami (resp. bez cest) i hospodářsky udržovaný les, který má lesní cesty neprůchodné/zničené těžbou dříví, soustřeďováním dříví, odvozem dříví, špatným trasováním cest a neudržováním cest, ma stejný efekt na rekreační funkci. A ten efekt je NEGATIVNÍ, lidi odpuzuje a žene proti lesníkům.

                        Proto lesníci musí NESAMOVOLNĚ vkládat do LDS a do technologie obhospodařování lesa (nemyslím jen stroje, hodně vyřeší sezónnost prací, t.j. práce na sněhu a v mrazu) peníze, aby se lidé mohli v lese pohybovat.

                        Pokud se nebudou (nemohou, nechtějí, neumějí) lesníci starat o cesty, které potřebují pro přesun dříví od pařezu na veřejnou komunikaci, tak ať podporují alepoň dobře vyprojektované lesni stezky a lesní pěšiny (pro anglofily singletraily, singletracky), které většinou povedou mimo hlavní pohyb dřevní hmoty a nebude tak složité je udržovat.

                        Já samozřejmě upřednostňuji péči o stávající LDS včetně přetrasovaní neudržitelných úseků cest, doplnění vybavení cest o odvodnění a včetně pravidlené údržby o LDS. Singlík by měl být jen něco navíc, takvou třešinkou na dortu skvěle vypadající LDS.

                        0 0
                  • kolombo  

                    Je nutno vzít v potaz to, že návštěvníci lesa jsou zde tolerováni, ale nikoliv preferováni, neboť lesu jako takovému nic nepřinášejí (pozitivního). Přesto je ze strany lesáků učiněno dost pro to, aby veřejnost mohla rekreační funkci lesa užívat dosytosti.

                    Les je Tvůj vlastní nebo státní? Pokud je státní, tak stát by měl mít podstatné slovo k tomu, jaké funkce má především plnit. Koneckonců i Národní lesnický plán hovoři o významné rekreační funkci lesa … Co se lesáků týče, tak již několik generací lesníků pracuje na totálním rozvratu přirozených lesních ekosystémů a vytvářejí neživotaschopnou smrkovou monokulturu a vytváří tím další a další problémy pro mnoho generací po nás. A ještě netolerantně píšou o tom, že je to jejich dobrá vůle nás pustit do lesa.

                    Co tak začít mluvit vážně a chápat i potřeby druhé strany?

                    0 0
                    • Tukos  

                      Já si nemyslím, že je důležité čí je les. Soukromý nebo veřejný je spravován podle stejné legislativy a principů. Do soukromého lesa je možný vstup za zcela stejných podmínek jako do státního či komunálního.

                      Národní lesnický program hovoří o všech funkcích lesa a pokud vím, žádná nestojí výše ani níž. Důležité je trvale udržitelné hospodaření ve všech směrech.

                      Rozumný lesník ví, že les musí jak vydělávat, tak se v dobrém stavu dožít obmýtí. Toho lze dosáhnout pouze pěstováním na přírodě blízkých základech. Mnozí lesáci to vidí tak, jak jste to popsal, ale věřte, týká se to právě spíše soukromníků.

                      Monokultura je takové moderní ochranářské zaklínadlo. Například smrkový porost má na základě exaktních měření lepší schopnost vázat vodu (retenci) než listnatý. To neříkám proto že jsem pro ony monokultury, jen bych rád, aby nebyly používány některá klišé, která se často jenom opakují a nejsou opřeny o seriózní poznání.

                      Podotýkám, že mezi některými kolegy jse považován za rebela.

                      0 0
                      • kolombo  

                        Můj příspěvek byl částečně míněn jako nadsázka :-)

                        Ale řekl bych, že kromě vrcholových partií našich hor byla původní skladba lesů smíšená a až po jejich vykácení, především při rozvoji sklářství a dalšího průmyslu, byl původní porost nahrazen nepůvodním smrkem. A třeba v Jizerských horách právě tohle nastartovalo dnešní problémy se zalesněním vrcholových partií hor.

                        0 0
                        • Tukos  

                          Neznám detailně problém Jizerek, ale vím, že na jejich problémech se podílelo více vlivů (např. kyselé deště …). Pokud les na hřebenu padne třeba vlivem větru, námrazy, sněhu, hniloby (zvěř) … je problém ho obnovit skoro vždy. Samozřejmostí by však mělo být to, aby nová skladba dřevin byla stanovištně vhodná. U nás -Rychlebské hory- máme zvláštní problém, buk se nám zmlazuje s takovou intenzitou, že vypěstovat nějaký ten smrk je opravdu problém, dokonce kultury čistě smrkové se po několika letech přemění v krásnou bučinu. Z toho bude mít jistě spousta lidí radost, ale z buku krov nepostaví. Inu je třeba se opravdu dívat na věc komplexně.

                          0 0
                          • RUR  

                            Krov postavím z jedle z Ukrajiny(z Ruska) když to přitáhneš po milionech kubíků bude to levnější i s dopravou- tady u nás chci klid! Vím, trochu drsně řečeno:-) Ale jediní smysluplná funkce lesního hospodářství(imho stejně jako zemědělství) není něco produkovat-to umí jinde levněji-,ale zachovat kulturní krajinu k rekreačnímu užitku jejich obyvatel. Na to bych byl ocoten otatně i přispívat(byť to formou daní dělá už každý z nás)

                            0 0
                            • Tukos  

                              Dovoluji si tvrdit, dost krátkozraké.

                              0 0
                              • kolombo  

                                Nepřipadá mi to tak krátkozraké, obzvlášť, když spousta našeho dřeva odchází za hranice také. A v dobách, kdy byla skladba lesů více přirozená, a tedy v lese rostlo daleko méně smrků, se stavěl krov a to neměli možnost dopravit dřevo na stavbu z daleka. Pěstování dřeva na krovy bych fakt jako nejdůležitější úlohu lesnictví v ČR neviděl, daleko zajímavější je ta krajinotvorná a rekreační funkce a pak samozřejmě i nějaké to dřevo …

                                0 0
                              • Michal.J  

                                Ona se spousta dřeva od nás vyváží tak jak je, to je pro mně prostě drancování. Smysl by mělo kdyžtak už z toho dřeva dělat nějaký výrobky a ty pak vyvážet, nebo aspoň prkna.

                                0 0
                  • tk  

                    tukosi, je dobre, ze se tu objevuje hlas praktickeho lesnika. a tohle rozhodne neni mineno jako smec.

                    nesouhlasim s tebou v tomto: návštěvníci lesa … jsou zde [v lese] tolerováni, ale nikoliv preferováni, neboť lesu jako takovému nic nepřinášejí (pozitivního). Přesto je ze strany lesáků učiněno dost pro to, aby veřejnost mohla rekreační funkci lesa užívat dosytosti.

                    l: nejde preci o to, jake dobro / uzitky prinaseji navstevnici lesu, jde o to jake dobro / uzitky prinasi les navsteniku. a ty uzitky jsou nemale a maji celospolecensky vyznam. lesnici by se meli naucit pecovat i o tyto uzitky a jejich vyuzivani navstevniky. toto plati dvojnasob, pokud mluvime o lesich ve vlastnictvich statu, ci obci.

                    ale obecne se lesnici musi ucit jak navstevnost lesu zmenit ze zateze na zisk. ekonomicky potencial navstevnosti lesu zatim neni vyuzivan. to ale predpoklada, ze lesnici prestanou „trpet“ a zacnou se aktivne „starat“

                    2: ze strany lesniku NENI ucineno dost pro rekreaci (zehnam vyjimkam) a to ani v tzv. primestskych lesich. z aktivnich rekreantu (a CeMBy) jde podle me predevsim o to, ze v ceskych lesich neni o lesni dopravni sit aktivne pecovano s ohledem na jeji rekreacni vyuzivani. nedavno mi zkuseni lesnici tvrdili, ze nic jako „lesni stezka“ neni CSN 73 6108 o LDS zmineno.

                    lesu zdar bajku zdar

                    0 0
                    • Tukos  

                      Dívám se do tvého profilu a mám pocit že se jmenuješ stejně jako zakladatel ČEMBAy. Pokud jím náhodou jseš, těšímne, že můžu reagovat přímo na Tebe.

                      Možná jsem to měl říct dříve, ale mimo lesníka jsem i vášnivým bikerem, a proto se snažím být objektivní, neboť nic jiného mi nezbývá, myslím, že vidím problém z obou stran dost podrobně.

                      Máš pravdu, nejde o nějaké užitky, jde především o les. To, že jsem napsal, že turisti nejsou praferováni, neznamená, že jsou zavrhováni, či je jim snad pohyb v lese záměrně ztěžován (vyjímka v podobě primitiva se vždycky najde). To že les plní nějakou rekreační funkci je věc víceméně samovolná a není nutno ji podporovat tak jak si většina zde přispívajících představuje. To co je podporou rekreační funkce pro bikera, není třeba pro pěšího turistu nebo myslivce. Jistě tento singltrack mohou použít i tito rekreanti, ale kdybychom měli vyjít vstříc všem, tak bychom řešili jenom rekreační funkci. Les jich má mnohem víc a všechny jsou si rovnocenné (včetně té dřevoprodukční). Nesmíme zapomínat, že nejlépe fungující les jakožto ekosystém s vysokou mírou rezistence i rezilience je ten, kde člověk musí zasahovat co nejméně. Když to shrnu, tak les kde budem mít spoustu odpočívadel, upravených studánek a pod. nebude včeobecně více rekreační než ten který zůstane přirozený. LDS, která je najvíce zajímavá pro cyklisty není primárně určená pro cyklisty. Samozřejmě že lesníci mohou nějakým způsobem zohlednit jejich potřeby, ale sám si nedokážu představit jak. Vytrasovat v lese stezky samozřejmě umíme (lesníci znají dobře terén a mají i teoretické znalosti pro trasování lesních cest, které se neliší od pravidel pro singltracky), je ale nutno podotknout, že není v našich možnostech zdarma tyto činnosti poskytovat veřejnosti, nehledě na další údržbu a zohledňování výroby vzhledem k nějakým stezkám. Jistě, můžem vybudovat síť stezek a vybírat vstupné, to by snad byl onen způsob využití ekonomického potenciálu rekreační funkce, já za sebe však tvrdím NE. Veřejné užívání lesa má u nás velkou tradici, a proto já osobně odmítám zpoplatnění vstupu do lesa. Lesníci navíc nejsou cvakači jízdenek a jejich práce spočívá v něčem jiném, ale to je opravdu na dlouho.

                      0 0
                      • tk  

                        ano, jsem předseda čemby.. že jsi vášnivy bajker jsem odtušil.. jsme přeci na b-f. potěšení je na mé straně. k tvé reakci:

                        jistě nelze tvrdit, že rekreační funkce je pro každou uživatelskou skupinu stejná. nicméně ČeMBA oficiálně zastává názor shodný s tím, který výše vyjádřil zbartos: Největší masa rekreačního využívání lesa se odehravá na LDS (cestach různé třídy) a kvalita rekreace je do značné míry odvislá od toho jak je LDS přístupná rekreantům.

                        v českých podmínkách je singltrek potřeba stavět většinou tak, aby VYHOVOVAL sdílenému užívání, ne jen bajkerům. (na blbnutí může být sem tam odbočka)

                        vím, že lesníci mají znalosti v trasování a staničení hospodářských cest. ale i podle lesnických akademiků v tomto oboru činných, jejich znalosti v rekreačních stezkách značně pokulhávají. když jsem se snažil dopátrat jesli existují příručky pro stavbu loveckých chodníků, zjistil, že se stavějí „podle citu“. pro lesní stezky a chodníky nejsou žádné normy ani technická doporučení. A MZe požadavak ČeMBy o jejich vypracování zatím odmítá.

                        výhodou dobře konstrovaných lesních stezek a chodníků (pro anglofili a bajkery: singltreku) je také to, že jejich rekeační využívání nevyvolává masivní náklady na údržbu. ale i tu platí to co jsi řekl, údržba za halíře ušetří investice za miliony. lze tedy argumentovat, že po počáteční investici rekreační stezky výdají plynoucí z rekreace (a to zvlášť v intenzivně navštěvovaných územích) zlevní.

                        obecně mám pocit, že péče o rekreační funkci (jako složku sociálního pilíře lesního hospodářství) není v rovnováze k péči o pilíři hospodářskému a environmentálnímu. ČeMBA bude jako organizace hájící zájmy zodpovědné uživatelské skupiny požadovat, aby se péče o rekreační využívání LDS a stavba a údržba rekreačních stezek stala explicitní součástí veřejné objednávky.

                        Do budoucna je potřeba uznat, že tato činnost, tedy péče o rekreační funkci, je intergrální složkou tzv. multifunkčního lesního hospodářství.

                        konkrétně je třeba nyní pro projekty rekračních stezek hledat partnery. LČR mají své zdroje, MMR má své zdroje, EAFRD něco přihodí. samosprávy mají přísun euro peněz. pokud dokázeme jako bajkeři správce lesa a věcí veřejných pčesvědčit, ze rekreační stezky (a k rekreaci vhodná LDS) by mely být součástí občanského vybavení a nabídky cestovního ruchu, a peníze se sdruží, je cesta otevrena.

                        když ČeMBA (a lesniční ekonomové) mluví o využítí tržního potecniálů užitků lesa a lesnických služeb, nemají tam na mysli přímé zpoplatnění. ČeMBA také JEDNOZNAČNĚ stojí za tím, že obecné uživání lesa v ČR musí zůstat zadarmo.

                        K využití potenciálu lesnických je třeba hledat nové cesty, k jejich nalezení ale brání i to, ze lesníci se stále nejvíc považují za pěstitele lesa. Oni jsou ale spolu se státní ochranou přírody de fakto managmentem rekreace a krajinných zažítků velké části obyvatelstva.

                        to je traktát, že bych si dal pěstí, ale jak se říká co na srdci, to na jazyku.

                        bajku zdar lesu zdar

                        0 0
                        • Tukos  

                          No jo, vidím, že jseš opravdu zapálený. Nezbývá než popřát hodně štěstí (Tobě i ČEMBě). Myslím, že bychom to tady měli ukočit. Za chvíli bychom psali slohovky jak k maturitě. Takže někdy příště…

                          0 0
                          • tk  

                            kdo chce zapalovat, musí sám hořet. viva la ČeMBA!

                            0 0
      • kolombo  

        Samozřejmě, že akce proběhne za finanční podpory EU. A není to oprava lesní cesty, je to budování cyklotrasy.

        Ještě to schrnu:

        1. asfaltování chystají Lesy ČR, závod Frýdlant v Čechách
        2. Správa CHKO JH akci neorganizuje, neplatí a taky ji nemůže zablokovat.
        3. KČT je toho názoru, že cyklisté asfalt požadují.
        4. ČeMBA je toho názoru, že vsechny tři plánované cesty je lépe opravit v přírodním materiálu a ušetřené peníze použít jinde, třeba na opravy jiných cest nebo budování singlíku.
        0 0
    • karliner  

      Tak se ČEMBO snaž…

      0 0
    • Dados  

      A to nás případně v tom lese chtějí honit jak? :))) Ať si zakazujou – to je jejich problém..

      0 0
      • speedy gonzales  

        nebudme detinsti.. opravdu mas pocit, ze jsi tak nedostizitelny?

        0 0
        • Radek Broz  

          Úplně upřímně, i když nechci hrozící zákazy nijak zlehčovat, si myslím, že by mě jen tak nikdo zastavit nedonutil. Byl bych obezřetnější, jezdil bych častěji v „gangu“ jako mtorkáři. I do kopce bývá většinou možnost zalomit to z cesty dolů do svahu, případně to v mžiku otočit a ujet. Dokud by se jim nedalo právo používat zbraň, tak bych to tak moc nepřeceňoval.

          0 0
          • Karlos009  

            Nebuď si tak jistej, už to tady bylo ve spojení s motorkářema, dají na cestu do listí nějaký pás s hřeby a o 200m dál si tě pěkně vychutnají, třeba i s policajtem. Navíc je ochranář teď „veřejný činitel“, takže mu dáš facku a deš bručet. Já jim teda taky nezastavuju, ale chci se i do budoucna courat v klidu po lesích a né se nahánět a hádat s bandou blbů vybavených neskutečnýma pravomocema. A k tomu to pomalu směřuje.

            0 0
          • speedy gonzales  

            ja bych to nahaneni videl mozna az jako druhotny problem. co si myslim ze by bylo daleko horsi je to ze by to pekne otravilo jezdeni. jezdit s pocitem ze na tebe kazdou chvili vyskoci ochranar (jak ale rika klasik:na vsechno se da zvyknout). ten pocit by mi jezdeni hodne otravil. nemluve o tom, jak by jezdeni dokazaly otravit prekazky bajkerum kladene.

            chci rict: nejde o to jestli ujedes nebo ne. jde o to, ze ti to jezdeni muzou znechutit, aniz bys ochranare vubec zahlidl.

            0 0
            • Radek Broz  

              V tom máš samozřejmě pravdu, otrávilo by to.

              Překážky: No… Třeba cedulí „Kalamita Zákaz vstupu“ mám doma 6;-) Širší cesty by určitě nedostali víc závor než teď – lesáci je využívají. Nějaký smysluplný masivnější znepřístupnění užších cest si tkay moc představit nedovedu – čím? Většinou se dá vše v klidu objet svahem.

              Některý cesty už se snažej někdy přehrazovat kmeny proti motorkářům už teď – pokud nejde odtáhnout, klidně tam dojedeme s motorovkou. Podruhý se na stejnym místě neobjevěj.

              Ale samozřejmě jsou to nemilý komplikace a nesmíme to nechat zajít tak daleko, že by na ně došlo.

              0 0
              • v3d  

                Fakt považuješ kradení varovných cedulí a řezání zátaras proti motorkářům za správný řešení (chování)? Ještě se tim prosim tě vytahuj… Takový lesapáni sou fakt nejlepší.

                Neřikám, že se lesáci chovaj nějak dokonale, ale proti motorkářům, který (někteří) ty lesy fakt kurvěj ty zátarasy prostě bejt musej a když to pako jako ty rozřeže, tak sou óhromně populární. Známej má les, vim o čem mluvim

                0 0
                • Radek Broz  

                  Když si nějaký pako svévolně co 10m bez jakýkoliv právní opory zatarasí cestu, je to ok? (pravděpodobně to stejně nedělá majitel, ale nějaký snaživý „spasitel světa“.

                  0 0
                  • v3d  

                    Reagoval jsem na to, že v lese bereš varovný cedule a pochopil jsem, že řežete i ty zátarasy. Že kradení těch cedulí je *********, na tom se nás tu shodne asi víc, u těch klád je to samozřejmě sporný, ale neznám okolnosti. Btw samospasitel asi nezajede do lesa s technikou na taháni klád:)

                    Na druhou stranu je tam (ty klády) ale pochopim, kdyz vidim, ze cedule a zavory na motorkáře/čtyř­kolkáře prostě neplatí a vysmívají se jim asi jako ty (předpokládám). Ten známej si s nima neví rady, protože motorkáři maj vliv na les docela velkej (ve srovnani s bajkerama) a on má svázaný ruce. Neni ale debil, aby tam pohazoval hřebíky apod.

                    0 0
                  • zikky  

                    a co maj ty lidi jako delat…asi vis moc dobre jak to vypada v lese kdyz se tam proriti 6 nebo klidne i 10 typku na croskach a je jim uplne jedno kudy jedou…na kole kdyz jedes lesem tak dejme tomu polames naky vetvicky ale je to minimalni(krom nakyho strasnyho DOWNHILLOVANI) ale motorkar kdyz ma krosku ktera ma treba 80 koni a vazi 100 kilo+ridic tak si predstav tu paseku…vykon prenasenej pres zadni kolo na kterym je drapak jak prase a jeste to ty blbci stavej na zadni atd…nerikam ze vsichni ale uz sem potkal dost machyrku…a pokud je nezastavi ani klady tak to dopadne tak ze budou lesy oploceny a to budem mit po prdeli i my…tak je tady neobhajuj i kdyz ses treba jeden z nich…

                    0 0
              • -Alan-  

                Radku, pořád se mi zdá, že to vidíš moc z kopce dolů. Ale když si dáš trasu 70–100km, tak to těžko budeš chtít jezdit s motorovkou. A to byl jen jeden příklad. Bohužel se mi zdá, aniž bych chtěl tvrdit něco o hovadech který někam nepatří, že právě stopy z freeride a downhill ježdění jsou tím, co některé lidi dráždí hodně. Trochu to připomíná stopy motorkového řádění. Ale jak jsem psal – i tenhle druh cyklistiky má mít své místo. Jenže po vybudování bike parků se můžou tito cyklisté realizovat tam, ale bajkový tuláci se se zákazem jízd budou vyrovnávat hůř. Vůbec mám pocit, že cyklistika je nějak na seznamu, jestli mi rozumíte. Vadí úředníkům, řidičům, chodcům, policajtům, manželkám… Možná by do iniciativ Čemby chtělo zatáhnout hospodské a majitele zařízení, které z cyklistiky žijí. Alespoň v případech, kdy nejsou na křižovatce asfaltek, ale žijí z „terénní“ cyklistiky. Možná i oslovit asociaci prodejců jízdních kol (název přesně nevím, bylo to na Kastar.cz), jenže oni můžou klidně prodávat silničky nebo cross kola, takže je jim to vlastně putna.

                0 0
                • speedy gonzales  

                  na zpracovani AVDK se uz pracuje. 27ho mame prezentaci na jejich schuzi.

                  s tim ze muzou prodavat silnicky a crossy nemas uplne tak pravdu.jako jeden z argumentu cemby by tam melo zaznit taky to, ze podpora a budovani vhodneho prostredi pro tereni cyklistiku otevre tento sport mnoha lidem a bude znamenat rozvoj celeho odvetvi. jim, jakozto kapitalistum, jde o zisk. takze by si meli dokazat spocitat, ze pokud chteji zvysovat zisk, maji jen dve moznosti: 1) zvetsit svuj podil na trhu (silene naklady na reklamu 2) zvetsit cely trh (automaticky a „zadarmo“ se zvetsi jejich dil)…cemba je samozrejme ta druha cesta.

                  0 0
                • treatt  

                  Kdepak, já teď třeba budu mít brzo doma dvě silničky a mám dva biky. Pokud nebudu moct jezdit na biku, tak si ho nepořídím, tedy nekoupím ta dvě kola. To je 50% tržeb a to by mě jako obchodníka docela zajímalo… Myslím, že nejsem sám takový. Ano, bike lze hypoteticky nahradit trekem…ale prostě to není stejný. Mimochodem na treku nemáš moc technologií, jsou to jednoduchý kola, tudíž levnější. Oproti fullu dosti výrazně. A marže prostě bude vždycky větší na drahým kole, než na masovce za pár korun. Tedy jedno by jim to rozhodně být nemělo

                  0 0
                  • ares  

                    Fanda do technologií si pořídí live mašinu, i kdyby se na ni měl dívat z postele. :-))) Brácha po zkušenostech, kdy mu podvakráte ukradli pěknýho treka, koupil fulla v Tescu za 3500 Kč a nemůže si ten krám vynachválit. Na rozbitý asfalt kolem nás to je ideální stroj. Kloudnou mašinu si koupí, až ji bude moct parkovat v bytě. Nepotřebuje kořeny, preferuje pohodlí. Pokles prodeje řádných fullů by jistě nastal, nemyslím si však, že nějak dramaticky. :-)

                    0 0
          • -Alan-  

            Nezapomeň, že pokud budou bajkeři ujíždět, tak budou moct ochranáři žádat služební terénní motorky (když už jsi zmínil ty gangy motorkářů). Něco jako bránit mír budováním armády. A to jim potom budeš ujíždět těžko.

            0 0
      • vojta  

        Nemyslim si, ze by to byl az tak velky problem. Ne vzdy je to z kopce a kdyz na tebe ve vhodnem stoupani huknou a prehradi stezku, tezko pridas plyn a zmizis temer libovolnym smerem v dali jak motorkari …

        0 0
      • -Alan-  

        Navíc bych u zelených nepodceňoval reflex lovit.

        0 0
      • speedy gonzales  

        no a jeste bych pridal. ve chvili kdy bude zakaz, tak je to opravnuje tam stavet ruzne obstrukce a prekazky, tak aby z uzivani cest vyloucili cyklisty. takze ani nebude potreba honit…

        0 0
        • kolombo  

          Doporučuji pozornosti Slovenský zákon, kdy má Stráž ochrany příroda právo použít střelnou zbraň a to nejen ke svojí obraně.

          0 0
          • Peslezedirou  

            To je něco jiného, slováci jsou prostě divokej národ :o)

            0 0
          • Lišák  

            Tak to je drsný…

            0 0
          • -Alan-  

            že by nás čekala partyzánská válka? Na to sakra nejsem připravenej, nemám uzavřenou pojistku.

            0 0
          • treatt  

            Ufff…tak to jdu pro jistotu priste na paintball na kole, abych potrenoval unik pred strelbou :-O

            0 0
          • Misiak  

            to aby sme zacali vlacit so sebou na biku gulomety. ach jaj, kam to do toho ruksaku narvem? :-/

            0 0
            • hribik A1  

              gulomet nestaci, bude treba poriadny kanon! takze uz si zvykaj nesadat na bajk ale rovno do tankoch… :D

              0 0
      • treatt  

        Tohle jsem si přesně říkal, když zakázali jezdit dokonce i po asfaltce, která vede ze Špindlerovky na Labskou boudu. Udělal jsem dva vzdorovité výjezdy, jedno ujetí ochranáři, kterých tam vartuje neskutečné množství a dneska by mi to už za to dávno nestálo. Tak jen vždy koukám na autobusy a jeepy, které tam v pohodě můžou. Obecně už do Krkonošna bike nejezdím, protože by mě jen štvalo, že nemůžu jet tam, kam bych chtěl a nesmím uhnout ze značené cesty. Tak, jak jsem psal výš, děkuji za tento dread, ještě dnes dám přihlášku do cemby

        0 0
        • treatt  

          Tak jak řekli, tak udělali. Dnes jsem zaplatil příspěvěk a taky se tedy angažuju!

          0 0
    • snowfil  

      Tento příběh má ale i další rozměr. Když zakážou jezdit v lese, tak se z MTB stane underground a to muze mit dopad jak na obchody (kšefty s bajkovým zbožím budou třeba jen v krajských městech:-), tak na další možnosti s tím něco udělat. Teď, když je pohyb na kole v lese legální a využívá jej dost cyklistů je jednodussi něco prosadit nebo změnit než v případě, že bude všechno zakázané a pár „pankáčů“ se bude dožadovat vstupu do lesa na kolech, takže si myslím, že není dobré stavět se k tomu stylem „já jim vždycky nějak ujedu“ a „vždyť se zase tak moc neděje, zatím se máme celkem dobře“

      0 0
      • -Alan-  

        Tady jsi narazil na velkou naději. Když budeme jen volat, že chceme jezdit v lese, tak nás KČT umlátí. Má tu tradici a známé a konexe a chodit je taky fajn a cyklisti tam opravdu někdy prudí :-P Ale když se do toho zapojí, že cyklisti drží nad vodou spousty pohostinství, prodejen, servisů atp., tak je možná naděje.

        0 0
        • kolombo  

          Problém je v tom, že spousta lidí bude ochotně jezdit i po asfaltu a nebude jim to připadat divné :-( Podívej se, jaký kšeft je třeba spinning, to je hodně divná cyklistika. Je potřeba intenzivně tlačit na to, že příroda fakt nejsou asfaltové cesty s příkopem …

          0 0
          • snowfil  

            jj…a proto si myslím, že je nutný dobrý ČeMBA marketing nejen vůči cyklistům, ale i prodejcům (a ti by to pak měli přenášet na zákazníky a ukázat jim alternativy k „asfaltovým Jizerkám“ – aspoň pokud sami rádi jezdí v lese), klubům (co pořadatelé závodů např. J50?)…, protože lidi jsou hovada a když jim někdo dost dlouho a šikovně opakuje, že chtějí jezdit po asfaltu nebo šlapat v posilovně, tak tomu začnou věřit :-( Proto by se jim mělo stejnou měrou a stejně šikovně tlačit, že chtějí jezdit v lese a ukázat proč. V boji Davida s Goliášem, ve kterém (snad jen zatím) ČeMBA vůči KČT je, by poptávka po přírodních cestách i z jiné strany mohla znatelně pomoct. Zároveň je mi jasné, že to chce čas, lidi a peníze…

            0 0
    • Splinter  

      Humus, co se tady děje… Asfalt tak do města na cyklostezky po městech… Prostě „dopravní stezky“.. Tam pojedu když se potřebuju dostat z A do B… A ne asfaltovat v lese, kde si to člověk snaží užít a ne to mít co nejrychlejš z krku…

      Přijde mi, že lidi jsou už tak civilizovaní, že zachvílu budou do každýho kopečka jezdící schody a z kopce radši lanovkou, aby si někdo náhodou neodřel loket, nedejbože zlomil nehet na prstu…

      0 0
      • Jarous1  

        Já bych to zas tolik neodsuzoval… Tyhle asfaltové dálnice bych pojal jako opravdu dopravní magistrály pro co nejrychlejší přesun z bodu A do bodu B. Samozřejmě by ale „po cestě“ měla být možnost někam odbočit, právě do těch šotolinových apod., třeba i oficiálních pěšinek… V případě, že ale budeme opravdu vytlačeni jen na tyto asfaltky, tak budu nadávat o 106…

        0 0
      • -Alan-  

        To neříkej. U nás v Hradci Králové byly jedny z prvních asfaltových cyklostezek v republice ještě za tvrdého socialismu. Ale kupodivu je někdo projektoval při výstavbě městského okruhu a přispívají nejen k bezpečnosti, ale vcelku i k pohodové jízdě. Jenže teď nanovo se staví stezky proticyklistické a co víc, okoukali to z Pardubic. To je velká prohra nejen cyklistická :-) O co jde? Na části chodníku se „vytvoří“ cyklostezka (značkou) a pletou se tam sloupy, je to úzký, takže se motáš mezi chodci atp. A navíc je to každou chvíli přerušeno odbočkou ze silnice, po který bys normálně jel. Jenže podle zákona ty musíš vždy dát přednost, dokonce mám pocit, že bys se snad mělo i vést kolo, což je někde i napsáno. Není to tohle náhodou hnus, velebnosti? Cyklostesky asfaltové by se měly budovat mezi místy, kde je hlavní silnice úzká a dá se vést souběžně. Typicky Ždírec nad Doubravou směr Trhová Kamenice. Takže pozor na ty města, tohle volání může někdy taky zlikvidovat cyklistiku jako formu dopravy.

        0 0
        • Splinter  

          Tak to jsi mě nepochopil… Za cyklostezku nepovažuju chodník o šířce 2 metry, kde stojí sloupy od pouličních lamp, lítaj bruslaři, maminky s čoklama, tatínci s čoklama, děti s čoklama, případně čokli samotní a která pokud možno vznikla postupem: Tendle chodník je docela ok, tak tam uděláme stezku → akorát se tam prdne cedula a je stezka.. Navíc každých 50m je konec/přechod/a pokračujem.. Tohle je otrava a ne stezka… ->pak jedu po souběžné silnici…

          0 0
          • -Alan-  

            Na souběžné komunikaci je zákazová značka. Dokonce mám pocit, že i když tam není, tak je cyklista povinen použít jemu vyhraženou stezku. A nevěřil bys, kolik puristických motoristů jezdí po silnici. Zřejmě nedělají přestupky, takže hodí kamenem (respektive nervózně troubí).

            Jasně že to není cyklostezka. Ale přesně tohle u nás ve městě teďkom roste. Pruda veliká!

            0 0
            • Splinter  

              Jo chápu, ale prostě to nerespektuju…

              0 0
              • blue.sun  

                Potíž je v tom, že za to může být pokuta :( A každá koruna, která jde na účet PČR, případně MP, je špatně vynaložená.

                0 0
    • Twister  

      Tak jsem právě vyplnil přihlášku do čemby. Poslední hřebíček.

      0 0
      • Lišák  

        Já dnes přesvědčil jednoho kamoše a jednu kamošku-takže další dvě dušičky :-)

        0 0
        • v3d  

          Jj, taky zpracovávám svý okolí:o)

          A – ano, opravdu je půl pátý a já ještě nespim:( zas.ana bakalářka

          0 0
    • gumid  

      Navrhuji radikální řešení: pokud se „ochránci“ jeví jako fatální problém pro MTB = INFILTRUJME se do jejich řad!! Je to úlet, jasně. Jenže problém s lidma je v tom, že ne každý má v hlavě vše srovnáno tím správným způsobem a mnoho lidí si potřebuje něco dokázat, zvýšit své ego apod. Proto se z nich stávájí „ultras“ a je jedno, jedná-li se o fandy míčového sportu, ochranáře „přírody“ apod. Problém je je v obyčejné lidské omezenosti a BLBOSTI, protože jen tahle vlastnost může stát za postoji některých militantích ochranářských skupin. Jejich síly nestačí na opravdové a fatální „ničitele“ životního prostředí – tam utřou hubu a nikdo se s nimi nebaví – tak si své mindráky vybíjejí na snažších cílech. A lpět na přihlouplém zákazu podepřeném chatrným argumentem – no není tohle ukázka lidské malosti zaštítěně „průkazem a uniformou“? Necítím se jako cyklista jako nějaké zvíře, které se musí internovat,vyčlenit do škatulky – jsem prvé řadě člověk, občan a nechápu, proč mě má šikanovat „nadobčan“, který je zaštíťen „pravdou“. Celé mě to připomíná hon na čarodějnice – s motorkáři si neví rady, tak skřípneme aspoň cyklisty. Později si došlápneme na on-liny a atd. Nakonec zakážeme všechno všem, jen pár „kvalitních“ soudruhů přece ví nejlépe, co lid potřebuje......

      0 0
      • Luka  

        .. „sikanovat nadobcan, ktery je zastiten pravdou“ a URADEM. Dej blbci urad a vymysli lejstro..

        0 0
        • gumid  

          jo, bohužel, takto se cítím téměř vždy, když jsem nucený jednat s ÚŘEDNÍKEM.

          0 0
      • v3d  

        Máš recht woe

        0 0
    • mr.antik  

      Takže to budu muset jezdiš už jen na ještěd.. tam snad asfaltovat nebudou…

      0 0
    • kudlanka32  

      kill them all :) Did you smell that? What? That's napalm, son. Nothing else on world smells like that. I love smell of napalm in the morning......­.smells like.....victory :-P

      nebo tak nejak to bylo :-P

      0 0
      • cabbage  

        z čeho to proboha je? nějakej film o vietnamu?;)

        0 0
        • blue  

          už bys mohl umět používat google, ne? ;-)

          www.imdb.com/…78788/quotes

          0 0
        • -Alan-  

          Začátek nemusí bejt jasnej. Ale výrok, že miluje ranní vůni napalmu, to už napoví hodně.

          Skoro mám ale pocit, že ten napalm by tu byl použit na likvidaci cyklistů, které by se jinak nepodařilo chytit. Nebo se mýlím?

          0 0
        • kudlanka32  

          jj…muj oblibeny film…ne kvuli tomu vrazdeni samo :) hi hi.....ale na hlasku „vybombarduj je az do doby kamenny, synu“ zapomenout nelze.....jen me napadlo ze estli nekdo zacne hlasat nejaky p*coviny o tom ze vetsina chce jezdit po asfaltu a v dusledku toho me nekdo bude nahanet po lese tak ho asi nebudu mit rad…uz takhle stacej schvalne navaleny kameny a vselijaky jiny prekzaky v neprehlednejch mistech (obvykle u civilizace samo ne v hlubokem lese).....

          0 0
    • tk  

      update: ČeMBA dopisem žádá KČT o poskytnutí zdroje asfaltových a 5% informací

      www.cemba.cz www.cemba.cz/clanek.shtml?…

      bajku zdar tk

      0 0
    • -Alan-  

      Někteří lidé, včetně mě, na tohle reagovali vstupem. Chci si na svoje stránky dát banner s upozorněním a odkazem na Čembu, ale ten co je na stránkách je strašně velký. Dali byste si na stránky někam „malou čembu“, kterou bych využil pro ten banner? Sám jsem si ji udělal v gimpu, ale třeba by se to mohlo hodit někomu dalšímu.

      0 0
      • Luka  

        souhlasim, chci ho taky

        0 0
        • -Alan-  

          Tak to to chceme oba ;-)

          0 0
          • Michal.J  

            Když den, dva vydržíte…:-)

            0 0
            • -Alan-  

              No co jiného můžeme dělat. Zatím jsem si na svém webu pomohl jak se dalo. Snad mě ČeMBA nebude žalovat za zneužití loga.

              0 0
            • -Alan-  

              Nějak jsem si zatím nevšim, jestli se něco stalo s oficiálním bannerem Čemba nebo jinou formou propagace pro začlenění do našich stránek. Někdo něco ví?

              0 0
              • Luka  

                nevi. a me zajimaj i ty nasivky a samolepky…kdy teda budou?

                0 0
                • -Alan-  

                  Z webu se mi zdá, že snad už jsou, co? Jen spíš jde o to, jak se k nim dostat. Posílat to po jedné je zřejmě malinko neefektivní.

                  0 0
                  • Luka  

                    no jasne, ale kdo je sutoriovany Cembista?

                    0 0
                    • -Alan-  

                      promiň, obávám se, že ten překlep jsem nepochopil nebo je to moje omezená slovní zásoba

                      0 0
                • Splinter  

                  Už mám na bajku, pude aji na helmu:)

                  0 0
              • sun7dots  

                Ofiko logo pro weby jsem na strankach zatim nic nevidel, toz jsme si na webu museli pomoci samotvorbou.. Jenom jsme si to mozna poupravili vic nez zdravo, ale tak snad to nikomu vadit nebude;)

                0 0
                • pos3k  

                  pekny

                  0 0
                • Radek Broz  

                  To je fakt víc než je zdrávo:o) Imho existuje inverzní verze na tmavej podklad a hlavně nalepit k tomu takhle text je celkem prasárna.

                  0 0
          • Luka  

            ale notak, ja su skoro-vdana zena :DDDDDDDDD

            ale jo… stejne tak uz se moc tesim na CEMButik.. ty reflexky, samolepky na kolo i helmu, uz aby to bylo, uz abych se „ocejchovala“ :)

            0 0
            • -Alan-  

              Nojo, dyk já už jsem skoro taky tatík. Ale takhle při pátku je veselo a Bike-fórum je taková nevinná hra.

              0 0
              • Luka  

                to je pravda :) je veselo… a -jentak mezi nami – UKRUTNY VEDRO! UF!. No, snad preziju cestu kolmo dom :) (sebrala jsem Habibovi zadni kolo ]:)))))

                0 0
                • -Alan-  

                  Já tu mám kancelář ve starým paneláku pod střechou na slunečnou stranu. Budova opuštěná sovětskou posádkou, na kterou se z hlediska izolace nešáhlo. V těhle dnech odpoledne musím otevírat počítač a chladit přenosným ventilátorem. Takže víš na co jsem přes léto odpoledne v práci? Taky jsem tu na kole, včera jsem bajk servisoval, ale nakonec jsem vzal pracáka. Asi si pojedu odpoledne najet kilometry, snad mě bouřka neskolí.

                  0 0
            • tk  

              samolepy dorazily: www.cemba.cz/novinky.shtml?… jenom distribuce bude zatim pomalejsi. ale co byste chteli, kultovni objekty neni mozne ziskat v kazde trafice. Viva la ČeMBA!

              0 0
            • Andrzej  

              na co ty baby neprijdou :) cembar i cembeer jsme uz vymysleli, ale cembutik… :)

              0 0
    • Honzajs  

      Když jsem viděl ty samolepky, co takhle lepit na ty cedule žlutý co vyznačují cyklotrasy, nějakou samolepku s odkazem na ČEMBU. Myslím na ty trasy, co vedou lesama apod. Já vím, blbej nápad, asi by to u KČT narazilo…:-(

      0 0
      • Jirik123  

        no myslim, ze takovejhle spam by byl spis kontraproduktivni.

        0 0
      • Radek Broz  

        Ty žlutý cedule by užily samolepky „tahle cedule je naprostá pí… a totálně neúčelné vynaložení našich prostředků.“

        0 0
      • kolombo  

        Myslíš to tak, že se hlásíme k jejich umístění a souhlasíme s tímhle pojetím cyklistiky? Jsou věci, které bych asi nedělal. Dej si je na kolo a jezdi tak, ať neděláš té nálepce ostudu.

        0 0
    • Teg  

      Dámy a pánové zamyslel se někdo z vás nad tím kolik stojí ta jedna pitomá žlutá cedulka na hliníkovým sloupku? Nebo jakým způsobem se udělují dotace na cykloztezky? Jak se potom s penězy hospodaří? Celý problém je zakopán v systému dotací a je to vlastně takový kolotoč ze kterého nelze vystoupit.

      Místní správy (myslim malé obce) jsou totálně bez peněz a ty které peníze měly tak už je nemají díky společnému zdanění manželu (aby stát netratil vzal to obcím). Takže od místní samosprávy se nějakého budování „singlu“ nedočkáte, protže 1. starosta o tom nic nebude tušit 2. není to masově podporovaná záležitost (obce mají jiné prioryty) 3. schází osvěta (určitě budou svělté vyjímky – doufám)

      Obce budují stezky na základě dotací které dostanou z kraje. Samo o sobě dostat dotaci je docela problematická záležitost a i přesto že máte dobrý projek podpořený mnoha pro a děláte to tak jak se má nemáte nic jisté. (Krajům chybí nějaký trvalý a dlouhodobí strategický náhled odkud kam by co mělo vést, takže dotace uděluju bodově a to je k ničemu) Výše dotací se pohybuje alespoň v mém kraji cca kolem 121K za což postavíte víte co. Pokud na to „víte co“ vypíšete jako obec výběrové řízení tak postavíte tak 50m promenády pro kočárky

      Tudy cesta nevede, takže zkusíte jít cestou dotace z EU. Uděláte projekt na „single“ a zjistíte: že EU vám dotaci na single nedá a nebo vás bude lobing stát víc než „single“ pokud nedej bože vyjedete z lesa na louky (může to být kdekoliv) a kouknete se do pozemkový mapy a zjistíte že tam je několik vlastníků a máte mnoho jednání na mnoho dní. Protože to, že někam vede pěšina ještě neznamená že ta pěšina je katastrálce a pokud tam není tak jste na soukromém pozemku a smolíček. Takže jdete jednat s majitelem a majitel když řekne ne tak tam může být co chce, ale pokud tam oficiálně pustíte kola (jakoukoliv formou značení) tak ******* jde za váma. Obslužný cesty by měli být v poho, tak změníte projekt odkloníte po jiný cestě a zjistíte: že to buď není atraktivní, nebo že někde vylítnete na asfalt II třídy a musíte se kus vracet nebo jinou vopičárnu, kousnete to a zjistíte že máte 15km singlu a z toho vám chybí 3km dodělat a je to. Přinesete to do zastupitelstva a protože na dotaci nedošáhnete požádáte je o podporu projektu. Náklady budou sice minimální, ale: obec bude mít jiný priority, nebudete mít podporu obyvatelstva no to aby to tam vzniklo a tudíž na to aby na to šli obecní prachy.

      Řeknete si ok nejde to přes obec zkusíme mikroregion, tam máte větší šanci se dostat na prachy z EU, absolvujete kolečko jednání, uděláte mikroregion, uděláte projekt, podáte žádost o dotaci na EUprachy a nic. Začnete se pídit po tom proč nic a zjistíte že „EU“ skutečně nemá zájem na tom aby tam vznikl „singl“ jó kdyby tam byl asfalt to už jsou pořádný prachy a na to by „EU“ určitě slyšela a když už se vám to tak nadhodí tak vám sama zavolá firma co dělá povrchy. No rozhodutí je na vás, buď tam bude asfalt a nebo to děláte za svý.

      Suma sumárum: Musíte mít obrovskou chuť dělat něco pro lidi Investovat dost svého času a nervů do jednání Tlačit na správný lidi Mít přístup k penězů (alespoň na benzín katastrální mapy atd..) No a po roce snažení se vám možná podaří udělat těch 15km singlu.

      Je to smutný ale je to realita a obdivuju každýho kdo to jenom maličko zkusil, protže v dnešní době to opravdu není prdel.

      0 0
      • Andrzej  

        myslim, ze par schopnych lidi ve vedeni cemby tohle vi a rozhodne dela vic, nez ze jenom sepisuje na bikeforu seznam problemu

        0 0
      • kolombo  

        Na dva roky věku máš sakra přehled :-) Chceš pomoct a nebo jen tak rejpeš do problému? Vypadá to, že se v tom celkem orientuješ … Kontakt na mne je v profilu.

        0 0
      • v3d  

        Věcný, poučný, prima…

        Sem teda nikdy single nestavěl, ale můžem si dát brigošku někdy:) Ať si ty čembácký nálepky nějak zasoužíme… (Rejpalové si odpustí komentáře k praktické nemožnosti takový akce;) )

        0 0
      • pos3k  

        zareaguju jenom na cedulky :)

        je nutne brat znacku cyklotrasy jako dopravni znacku? Podle me ne. Pokud je k tomu duvod padnejsi nez zdravy rozum, tak bohuzel..na „chodnicich“, po silnicich..dejme tomu, ale v lese? nebo kdyz to vede trasou kde normalni auto ani nesmi?

        Zastavam nazor, ze vetsina „nutnych“ ceduli jde delat z materialu, ktery je nejdostupnejsi a urcite levnejsi, vcetne tvorby popisu, potazmo existuji barvy, ktere stromu az tak neuskodi :-)

        0 0
      • Karlos009  

        Jo, taky mám takovýho spolupracovníka. Vždycky když někdo příjde s nějakým nápadem, dá si neuvěřitelnou práci s tím, sepsat všechny možný důvody proč to nepůjde. :-/

        0 0
        • Teg  

          Neberte to prosím jako rejpání. Něco o týhle problematice vim. Jen jsem chtěl poukázat na to, že už jenom to natáhnout od někud někam stezku není sranda a naráží to na spousty problémů. Jakýkoliv značení který není podporovaný samosprávou, nebo který někde vznikne načerno, vzbuzuje negativní ohlasy. Prosadit v tomhle státě cokoliv co se týká pozemků je hodně pracná a složitá věc. Nerad bych aby se na singl začalo koukat jako na bezproblémovou snadnou a levnou věc, kde za minimum práce dostanete maximum „kořenů“ a na ty co to nechápou jako na tupce a zaostalce který brání tomu co se stejně děje. Občas nestačí jenom chtít nebo moc chtít, ale závisí to i na faktorech s kterýma se těžko hýbe.

          Jsem rád že vznikla ČEMBA a že je to konečně centralizovaný a rád přispěju svojí troškou do mlýna.

          0 0
          • Andrzej  

            jj, ja sem to taky nemyslel spatne, ale trosku z toho co pises mi prijde, ze cinovniky cemby povazujes za nejake naivni snilky kteri o tom nic nevi…

            0 0
            • Teg  

              No já jsem svůj příspěvek mířil taky trošku jinam, ale teď když si to po sobě pročtu tak jsem se špatně vyjádřil.

              V podstatě jsem chtěl trošku nastínit to ,že ti co usilují o budování asfaltů, jsou fandové (myslím tím samosprávu) a v podstatě táhnou za jeden provaz, chtějí pomoct cyklistice a z 90% nemají páru o tom že někdo má rád kořeny a bahno. Nicméně oni jsou ti kdo dávají věci do pohybu. Takže je velice krátkozraké říkat jim že asfaltují svět a že singl svět spasí.

              Jako příklad uvedu: obec s rospočtem 6M dostane dotaci 120K na stezku a starosta prosadí cca 200m asfaltu tj dalších 140K pro obec pokud to budou dělat levně (ale samo záleží na parametrech). Po roce přijde někdo a vyčte mu proč neudělal singl a co myslíte že udělá starosta, který v dobré víře budoval asfalt.

              To samý je s lepením nálepek ČEMBY na žlutý cedule cyklotras nebo jíný zoufalosti. Tím si akorát budete s prominutím s**t do vlastních bot.

              Taky bych si přál aby tady bylo víc singlů a aby se daly najít někde centralizovaně a měli jednotný značení, ale to je běh na dlouhou trať. A nerad bych aby se začínalo tím že se vykope válečná sekyra jen pro to že nás někdo označil za zbylých 5% Mám taky svůj podíl na „asfaltování světa“ ale to nic nemění na tom že moje srdce patří XCčku nebaví mě plahočit se po asfaltu, ale nerad bych, a teď to prosím berte hodně moc v úvozofkách, aby bajkeři dostali nálepku jakých si „motorkářů“ bez motoru.

              PS: nemam nic proti motorkářům

              0 0
              • speedy gonzales  

                mas urcite pravdu a ja s tebou souhlasim. alfou i omegou cemby bude uspesnost pri presvedcovani a spolupraci se samospravou a schopnost cerpat statni a predevsim evropske penize.takze tuny byrokracie.

                ted jsem zbezne zkoumal moznosti mistnich akcnich skupin (coz souvisi s mikroregiony) a dotace z programu leader. kdyby jsi k tomu mel nejake info, urcite bych byl vdecny. kdyztak je mozne i na mail.

                0 0
              • Volf  

                Nebudu polemizovat ani o čistých ideálech starosty a už vůbec ne o lepení nějakých nálepek. Zaujala mně tvoje věta o motorkářích bez motoru. Ono když totiž pozoruju jakým směrem se ubírá teréní cyklistika tak mám dojem, že díky masírce produkt managerů se začínají prodávat kola na kterých se nedá jezdit ve smyslu celodeního ,, putování ,, krajinou. Jinými slovy pokud dáš na řeči, že jediný správný kolo je full s min. 150 mm nak oběma koly a s pneu 2,5 palce, tak si na něm opravdu asi moc nezajezdíš. No a ono ti potom vlastně nezbyde nic jinýho než vyrazit mimo cesty. No a tím vzniká ta tebou popsaná skupina motorkážů bez motoru. A k těm singlům. Většina bikerů je nevyužije, protože je obsadí právě skupina těch motorkářů co nikam nedojedou a tak si prostě najdou úseky který budou víc technický a tam se můžeš jen modlit aby jsi je nepotkal když to poženou dolů. Oni ty cyklostezky asi musí mít určitou šířku i z důvodu bezpečnosti. Nejsem jejich příznivcem, ale na druhou stranu si myslím, že dneska se už v lese potkávají tak rozličný druhy cyklistiky, že asi ani není možný udělat kompromis. A tím jak se budou dál prodávat kola který už nejsou na ježdění, ale jen na sjíždění a na poskakování po balvanech bue vznikat i víc a víc zákazů, protože pokud by se třeba na Sněžku povolilo jezdit na kole, tak se tam mezi prvníma začnou tlačit tito ,, motorkáři,, a začnou hledat prvosjezdy a tak podobně. No a my Češi jsme mistry světa v plošnejch zákazech a zase budeme mít argumenty proč asfaltovat lesy. No a zase jsem se dostal oklikou tam kde jsem začal. Já prostě vidím největší problém právě v těch ,, motorkářích,,.

                0 0
                • kolombo  

                  Nepřipadá mi, že po singlu se sklonem cesty kolem 10ti % by se to dalo na sebelepším enduru nějak zvlášť valit. To spíše platí pro většinu dnešních lesních cest, které daleko prudší. Navíc singl má jízdní profil uměle zúžen a je díky tomu přehlednější. Takže právě tohoto bych se tak nebál. Ale aktivity free jezdců vždy budou komplikovat vztah cyklistů s ostatními, pokud se free nejezdí po vyhrazených trasách. Třeba na Ještědu sice lanovka bez problémů vozí kola, ale ty cesty jsou z větší části tak nějak lesem :-( Což není jen chyba cyklistů, ale i toho, kdo provozuje lanovku, ale nějak už nemá to ostatní …

                  0 0
                • Andrzej  

                  ja mam takovou zkusenost, ze si spickove zajezdim na mem 17kg mtb na stejnych mistech, po kterych jezdi lidi s crossem, ale oni z toho skoro nic nemaji a jenom se trapi (presto tam jezdi…) podle sirky plastu to fakt nejde tridit. fakt jsou stezky, na kterych se muze bavit vetsina cyklistu, bohuzel u nas jich je minimum.

                  0 0
              • Andrzej  

                no, zkontaktuj se mailem s cembou, at trosku poznas cloveka ktery to vede a zaroven poznas v tehle diskuzi ze lepeni nalepek cemba na zlute znaceni asi neprojde...... vetsina lidi, kteri tu s tebou souhlasi jsou spis ti aktivnejsi cembisti.

                0 0
          • kolombo  

            Já myslím, že taky trochu víme o co jde. Naštěstí existuje místo, kde místní samospráva má oprávněný pocit, že na turistice si může ten jejich kout ČR jedině pomoci s poměrně velkou nezamšstnaností. Sice si zatím myslí, že bude stavět hlavně sjezdovku, ale já myslím, že se nám podaří mu vysvětlit, že zima je krátká a hezké jaro, léto a podzim jsou daleko delší :-) Navíc nám asi víc půjdou na ruku ochranáři, stavět sjezdovku nebo singl je sakra rozdíl v zásahu do krajiny. A vypadá to, že by na to mohly slyšet i Lesy ČR.

            0 0
            • PepikW  

              Libverda? to by mě zajímalo :)

              PS. Ty sjezdovky tam SCHKO nikdy nepovolí – je to moc velký areál. A menší variantu preventivně zamítnou jako první díl „salámu“.

              0 0
    • Volf  

      Když ono to je těžký. Potřebuješ zaasfaltovat kus lesa, navlíkneš to na cyklostezku a odůvodníš to účelově položenou otázkou ve smyslu jede se vám líp po zpevněným povrchu ? No a pro bikery to znamená, že stejně jednou skončíme buď na silnici nebo na vyasfaltovaným pruhu v lese, kde se budou hemžit bruslaři, pěšáci, maminy s kočárkama protože součástí takovejch stezek budou i odstavný parkoviště, aby se tam dalo dobře dojet autem. I když poslední dobou mám dojem, že takovej ten boom cyklistiky kdy jsem někoho potkával i v bohem zapomenutejch koutech je už pryč a spíš se lidi proháněj na bruslích než na kolech. A řeknu ti, že by mně to vůbec nevadilo, kdyby se cyklistika zase stala takovou tou činností, kterou ostatní moc nemusí…

      0 0
    • mastihuba  

      Tak jsem se poslední dobou dost bavil se spoustou lidí co jezdí převážně asfalt. Trekingáři, favoriťáci i lidi s horskejma kolama. Všichni argumentují tím že na asfaltu to odsejpá, nedrncá, není tam bláto… Podstatný je to že když se jim srozumitelně vysvětlí co je jednoduchej singl, tak proti tomu nic nemají a v zásadě souhlasí že asfalt není podmínka. Pokud by se teď dělal průzkum cyklistů, tak mám obavu že nás asfaltéři skutečně utlučou čepicema.

      0 0
      • RomanH  

        Tak bych je vykazal do Krkonos. Byl jsem tam tento vikend, kluk od Horske nas protahl i par zakazy, nicmene 80% cest vedlo po rozbitem lesnim asfaltu. Musim rici, ze to tu krasnou krajinu okolo hodne z meho pohledu degraduje.

        0 0
        • mastihuba  

          No právě, když je asfalt rozbytej, tak se musí udělat novej, a mezi lidma, kteří rozhodují o stavbě cest informace o singlu nejsou žádný. ČEMBU čeká běh na dlouhé trase.

          0 0
        • zikky  

          dobre ale ja se bojim toho ze kdyz uz budou asfaltovat ty stary ze se jim tam priplete neco novyho…ja mam v Krkonosich taky oblibeny trasy ale ty vedou po asfaltu minimalne(spis vubec).no uvidime co a jak se vyresi.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.