jezdite nekdo dlouhodobe s artrozou v kolenim kloubu?

203 nepřečtených
  • bzencan79

    Cau,

    pred tremi lety jsem mel sportovni uraz (pripravoval se na novou sezonu – badminton). Urval krizak, pak sel na ACL rekonstrukci k sportovnimu doktorovi do FN Olomouc (nejaky Spicka…varuji Vas pred nim!), ten to pekne podelal (blbe vyvrtane tunely a katastrafal. pooperacni pece – tvaril se velmi dlouho, ze je vse okay)..od te doby jenom problem za problemem. Uz jsem byl na dalsi operaci (tentokrat jiz FN Brno – primar), ted mne ceka dalsi mega reoperace. O to ale nejde> byla mi diagnistikovana artroza (po te druhe atroskopii doslo k vylevu krve do kloubu, coz jej asi uplne odstrelilo). Dnes jsem v denodennich bolestech…noha zmrzne pri cemkoliv, mam tam chronicky zanet a bolesti v podstate furt. Nemuzu vubec chodit (jen kulham). Nejvetsi oprsu vsak je, ze nejsem schopen ani delat praci – nevydrzim sedet za stolem bez bolesti – koleno totalne zmrzne.

    Kolo (a plavani..ktere ted nelze) je jedine, co jeste muzu nejak delat.

    V tomto smeru by mne zajimalo: je tu nekdo, kdo ma take artrozu a dlouhodobe jezdi? A pokud jo, je neco, co se ti osvedcilo? (na co si davat pozor..napr. nastaveni uhlu na kole atd.).

    Za jakoukoliv normalni reakci budu vdecny.

    0 0
    • AussigBiker  

      Ano, lehká artróza v jednom koleni, která se udělala pár let po ATR, odebrání kousku vnitřního menisku.

      Že noha zamrzne – co tim myslíš? Otok a ztuhnutí?

      Kromě tohohle moc neporadim, zatim jezdit můžu.

      Funkční silový trénink: to asi k tomu přispělo – výpady, cvičení s kettlebellem a tak – s tim mám útrum. Po cvičení koleno oteče, zatuhne. A bolí a a bolí a bolí klidně pár dní. Jedno jestli ležim, chodim, sedim, v jakýkoli poloze. Když se to sejde, bolestí vůbec nespim.

      Můj MUDr. Kolenovrt mi předepisuje jednou za půl roku Condrosulft, nějaká kloubní výživa či co a ten mi pomáhá. Bez něj koleno cejtim. K Vánocům jsem dostal pixlu Alavisu a ten jsem ještě nezkoušel.

      0 0
      • yetti  

        .

        0 0
      • bzencan79  

        Diky za tuto odpoved.

        Zamrzne…no pracuji ve vede, musim sedet za stolem a psat. Kdyz si ted za stul sednu…asi do 1 hodiny bez pohybu zacnu chytat krece do nohy. Kdyz pak vstanu, hybnost je znacne omezena..tzn. vubec nepropnu koleno a ohnout to je take slozite. To jsem myslel asi tim „zmrznutim“. Ale v podstate: otok a ztuhnuti je spravny popis.

        Na konci pracovniho tydne..kdyz se snazim neco delat napr. 3–4 dny, zacne to byt peklo. Musim pak sedet na pohovce s nohou vzhuru (mirne proplou) a pocitacem na koleni. Moc prace tak ale neudelam.

        Tzn. sedeni je pro mne zabijak v tuto chvili.

        Chozeni jsem uz zacal skoro vynechavat.

        Jinak mam lehkou bolest skoro furt a take je koleno casto „vrele“ na omak – tzn. chronicky zanet.

        Zkousel jsem ten „zazracny“ Wombenzym, ale bylo mi z toho spise blbe od zaludku.

        Jedine, co mi zatim jeste bezpecne pomaha od bolesti je chlazeni…tzn. ice packy klidne na 40 minut. Funguje to i Tobe?

        Na Condrosulft se zeptam toho sveho. Ja ted od nej dostal > Hyalone. To je takova blbost, co pichnes (kdyz se trefis) do prostoru toho koubu a ma to pry posilit chrupavky a pomoci od bolesti. Jedna davka 2500kc. Uz jsem to jednou mel, ale nevim, zda to melo nejaky ucinek..dal mi to tam behem operace.

        Samozrejme, ze mi artrofuje VMO…tak chci ted opet aspon delat kolo. Lidi rikaji, ze to ma pomahat od progrese u artrozy. Je to ale pravda a jaka zatez?

        Subjektivne>po projeti na kole se na par minut i hodinu citim lepe..koleno se hybe. Pak to ale opet ztuhne.

        Je mi teprve 40 let. Do oper.rekonstrukce s ACL jsem nemel jediny problem. Jak rychle to nastoupilo u Tebe?

        0 0
        • AussigBiker  

          40 jsem oslavil trombozou a embolii vloni. Meniskus jsem si dojebal tusim v 2012, ten rok byla i operace, artroza nastoupila cca 6 let potom. Ale mam nadvahu a asi jsem k tomu prispel tim cvicenim. Jenomze veslovani je strasna drina a nechtelo se mi, ale budu muset :)

          Jestli ti pomaha jednou za 20 min (treba) se projit po kanclu, tak je to neprijmeny, vytrhava to z koncentrace, ale asi se neda nic delat.

          Ja to chladit nezkousel, trenerem kam jsem chodil mi bylo receno, ze je to fuk, ze to na to nepomaha. Sam ma x operaci kolena a artrozu patyho stupne v lokti, takze s tim ma zkusenost. Ja to nechal vybolet. Ja tam chtel zajit a domluvit se co a jak bych mohl cvicit, ale mezitim jsem si dodelal druhy koleno padem na kole, do toho se pridala embolie, takze do leta utrum s fyzickou zatezi :)

          Ucrite je dobry neslapat silove. V mladi jsem vesloval, tak holt zkusim kolo, doma mam rotoped, zkusim zase teda veslarskej trenazer a uvidim co to udela, az se zas budu moct hejbat.

          Udajne pohyb – setrnej na klouby – pri artroze pomaha a musim rict, ze je to asi pravda, ale nesmi to bejt tak aby to skodilo. Pomoc od artrozy v soucasny dobe nejde, spis spomaleni progresu, jestli se da uplne zastavit nevim.

          Musis si vychytat co ti bude fungovat. Bohuzel ten zanet ti urcite nepridava. Jestli v kloubu dela i nejakou napln (hnis, voda nebo co ja vim), tak to je peklo. Kdyz jsem mel naplneny koleno vodou (stacilo malo) nebo krvi (druhy dojebany koleno), tak jsem s tim vubec nemohl hejbat, bylo tvrdu jako beton a bylo mi i na omdleni.

          Condrosulft je 400 (slabsi), pak tusim 800 (silnejsi), kdyz nezabere, tak opichy a pak umelej kloub. Ale ten je na 15–20 let, takze si rikam, ze kdyz to jeste par let zvladnu s vlastnim, tak to vadit nebude.

          Jakej lek a pripadne jaky opichy to asi taky bude individualni, asi to chce sem tam neco zkusit. Kolegovi bylo spatne z Alavisu a s kolenama mu nepomohl, ale on poradne nevi jeslti ma artrozu nebo co presne :). Nekomu opich pomuze, nekomu vubec, nekomu na pul roku a pak musi calovat znova…

          Rozhodne je skoda, ze se ti to takhle zchumelilo, preju brzkej navrat do novyho normalu.

          0 0
          • bzencan79  

            Jejda..tak vidim, ze jsme se tady sesli:-(.

            Tak 40catku jsi moc idealne neslavil.Ja vlasnte take ne: byl jsem v nemocnici s potencionalnim zauzlenim strev – dodnes si to pamatuji (neni tak davno).

            Ja nemam nadvahu (naopak), zeru cely zivot zdrave veci (az na cokoladu), nechlastam, nekourim…od mala sportuji. Stejne to je uplne jedno:

            ve 33 jsem mel prvni nador, ve 35 relaps, v 37 uplne jiny nador…mezitim 5 kol chema, operace, ktere trvaly pres 7 hodin..a dalsi tisice blbosti.Na Zlutaku jsem byl a jsem dodnes „vitany“ host a travil tam mesice…A kdyz uz se zdalo, ze jsem to vse hodil za sebe, tak jsem si urval na treninku ten vaz, pote vletel do jednoho Mudra, ktery byl uz asi v patek odpoledne pri te operaci uz unaveny a tri roky pote, stale z toho nejsem venku. Jak pises: je to zanet kombinovany s vodou v koleni (a po te posledni atroskopii pak krvi – nekolikrat mi z toho kolena tu krev tahali). Cele to je nejake divne…a kdyz se doktora zeptam, co pro to muzu sam udelat, tak jeho odpoved je: nic.

            Na bolest jsem zvykly a necim jsem uz prosel…ale toto posrane koleno mi dava zabrat.

            Kazdopadne: „Ja to nechal vybolet“ zni jako zajimava strategie…no otevrene receno, vlasnte na p…:-). Mam ale pocit, ze to nakonec bude tady stejne.

            0 0
            • tachmude  

              Tak mě to začalo před měsícem a půl. Nejdřív vytahování nějaké sračky z pravého za týden z levého a za další týden opět z obou. Dále bolest spodní části nohou zjištěna trombóza. Před týdnem už netahali z kolenou nic a kdyby se to zhoršilo mám dojít. Jinak právě 3 artróza levé 2–3.Teď to mám stejně jako ty. Jakmile sednu za chvíli kolena tvrdé a rozchází se to hodně blbě. Taky nevím co s tím. Když tak dej vědět jak jsi to zvládl do relativního normálu.

              0 0
              • bzencan79  

                Kde to ted resis?

                Ja se snazim ve FN Brno na ortopedii.

                Dam vedet. U mne pujde ale o dalsi operaci.

                Mam tam fakt technicky neco posraneho – ten puvodni operater totiz vyvrtal ty tunely tak, ze je tam i spatny uhel. Takze spatne natazeny vaz mozna zpusobuje i ten zanet…a artroza je vysledkem tech komplikaci.

                0 0
                • tachmude  

                  No zatím to těším tady. Tak nějak mám dost z toho čekání na ortopedii. Můj rekord 6 hodin.

                  0 0
              • AussigBiker  

                Jinak vlastně taky, po delším sezení, když je koleno ohnutý, tak se taky musim rozpohybovat. Nebo několika hodinový stání na koncertě, to potom chvíli cgodim jako Golem.

                0 0
            • AussigBiker  

              Ty kráso, to si teda užíváš. Narozeniny jsem slavil na JIPu :) Bohužel, že pro to nemůžeš nic udělat to má asi pravdu, všechno si to musí asi sednout a nějak se s tim musíš naučit ty a tělo hlavně fungovat. Já jednou šel s vodou v koleni k doktorovi a mezitím se mi udělala z ničeho nic v lokti, už jsem myslel, že budem muset platit vhodný a stočný :-D Ideál je zbavit se zánětu… Ale těžko radit.

              To chlazení někdy zkusim, ale já většinou nemám doma nic mraženýho. Uvidim jak to buxe fungovat…

              To já zas pravidelně chlastám… Ale to si nevybereš, nějak bylo, nejak bude…

              0 0
              • bzencan79  

                hele..tak to chlazeni fakt vyzkousej.

                Jenze,ono to mozna u mne funguje prave proto, ze tam je ten zanet: zmrazim jej na nejakou dobu..pouzivam to jako umrtveni…pak se mi hned ulevi..nez mi to za dalsich par minut rozmrzne;):-):-).

                Na to mrazeni mam v mrazaku takove ty packy..(modra sracka uvnitr…muzes to zmrazovat a rozmrazovat)

                40catiny na JIPu? NO aspon tam mas na dva pacienty vetsinou jednu sestricku. Super servis.

                JIP mam rad (kdyz je clovek v stabil. stavu).

                Horsi jsou pak ty normalni luzka..tam zacina valka:-)

                0 0
    • yetti  

      Bojuju s artrozou od 15ti let a jezdit na kole se dá na rozdíl od jiných sportů úplně v pohodě. Momentálně mám pravé koleno na třetím stupni a levé skoro na čtvrtém a pořád to jde.

      U žádné kloubní výživy jsem nikdy neměl pocit, že by to jakkoli pomáhalo (zkoušel jsem i ten Comdrosulf).

      Jediné co mi citelně pomáhá jsou obstřiky Renehavisem, ale stojí to ranec. Sice tvrdí, že by to mělo mít účinek až na dva roky, ale to asi jenom u menšího poškození. Mě to pomůže jen na pár měsíců.

      0 0
      • bzencan79  

        Yetti, tak to rad slysim. Tzn. ze to neni uplne ztracene … ja jsem cely zivot hral raketove sporty…po tom uraze pred tremi roky jsem raketu nedrzel ani jednou v ruce. Takze si zvykam na novou realitu a snazim se nyni pochopit> kolo tedy neskodi, ze? Nakolik tomu ale davas zabrat? Tzn. slapes do pedalu bez problemu, jedes i na silu?

        subjektivne mam pocit, ze mi kolo aspon na chvili pomuze koleno rozhybat..nez mi to zase „zmrzne“. Ve skutecnosti ale neivm, zda jej nerasuji tim, ze v podstate jedu stale s urcitou bolesti (tzn. pres ten chronicky zanet). u mne ta artroza prisla silene rychle…z nice­ho nic.

        0 0
        • yetti  

          Jsem odkojenej silniční cyklistikou v době, kdy se jezdily z dnešního pohledu neskutečně těžké převody, takže ano šlapu hodně silově a spíš nižší kadence (prostě starého psa nevé kousky nenaučíš). Jezdím jak na silnici, tak na biku minimálně 100km týdně. rád bych jezdil víc, ale není čas.

          Kolo a plavání mi doktoři vždy doporučovali jako nejlepší rehabilitaci, protože artrotické klouby se musí hýbat. Jedinej problém na kole mám s tím, že už pár let nemůžu jezdit v zimě, takže v zimě natáčím kilometry na trenažéru.

          Co se týká raketových sportů, tak i to se dá, ale musíš si vybírat povrch a přizpůsobit pohyb po kurtu. Tenis už nehraju, ale ne kvůli kolenům, ale kvůli artroze v rukách (hlavně prstech), protože mám problém udržet těžkou tenisovou raketu. Pravidelně už hraju jenom squash, ale po pravdě už toho po kurtu moc nenalítám, ale pořád mě to baví.

          0 0
        • Tommit  

          U tebe si říkám, že jsi zrovna ten člověk, který by mohl jezdit na elektrokole, co? Alespoň po dobu nějaké rehabilitace.

          Já měl třikrát těžkou luxaci čéšky z volejbalu kolem 25let věku. artrozu mám ve 40 taky, ačkoliv lehčí – každopádně po každém tom úrazu to chtělo rok rekonvalescence. Neudělal jsem samozřejmě dřep, v autě jsem vydrzel sedět 20minut. To právě trvá ten rok, než se to dá dohromady…Teď už zase volejbal hraju, ale nedělá mi na koleno dobře. Běhání jde, ale tak do 20km. Kolo mi nevadí v jakémkoliv množství, to jsem omezen spíš leností…

          0 0
          • bzencan79  

            Tak ja jsem v soku z toho, co vsechno davate. Jak Ty tak Yetti. Uplne vazne. Ja od te rekonstrukce ACL (leden 2018) uz nebyl schopny ani jednou se rozbehnout – tzn. ani beh na 10 metru (vlaky i tramvaje mi ujizdeji pred ocima). V podstate to mam ve fazi, ze je to takova bolest, ze jsem rad, kdyz si dojdu na nakup a zpet. Predstava, ze bych mohl na kurt nebo na volejbal apod. to mi ted prijde jako uplne sci-fi. A fakt si nemyslim, ze jsem clovek, ktery je precitlively na bolest.

            Navic je to zatim u mne progresivne horsi.

            Vase odpovedi mi ale zaroven dodavaji trochu nadeje: zda se, ze se neco v mem tele sere a pokud se to vyresi, tak budu moci fungovat lepe.

            Aspon Vase popisy mi prijdou vzhledem k soucasnosti fajn.

            0 0
            • Tommit  

              Já to své zranění nechci zlehčovat, jsou horší zranění kolena, sice mě to stálo 5 let sportovního života, ale nakonec stejně bych se tim sportem v žádném případě neuživil. U mě se jedná o to, že mi češka vylétla ze správné dráhy a orvala to tam vevnitř. Takže hodně krve v koleni, mnoho punkcí, řešení- cilené posilování kvadricepsu a na volejbal se vyprdnout. No, stejně jsem to nevydržel, soutěž hraju pořád, protože až skončíme my, ročníky 75–85, tak to budou moct celé zavřít…ale to sem už nepatří a omlouvám se za filozofování.

              0 0
              • bzencan79  

                jojo…hraval jsem jako starsi a dorostenec taky. Za dorostence jsme v jednu chvili dokonce hrali narodni…a v nasem meste jsme byli posledni rocnik, ktery volejbal vubec zavodne hral.

                0 0
              • AussigBiker  

                Pardon za offtopic, to je volejbal na tom tak spatne? To by byla skoda. Pritom si rad ctu Hanikovy postrehy na isportu, kde pekne pise. Tak bych cekal, ze volejbal bude vzkvetat :)

                0 0
                • bzencan79  

                  no zalezi asi kde. U nas je to mala dira…a s moji generaci najednou skoncilo mnoho sport. oddilu (krome fotbalu). Proste najednou ty generace za nami uz nebyly schopne dat dohromady oddil a hrat nejakou soutez.

                  0 0
          • Mikikuba  

            Mě rekonvalescence po ortho operaci trvá rok i dva…

            0 0
            • Tommit  

              Přesně tak, já byl pouze na artroskopii, nejak mi to celé čistili a trvalo to rok, než jsem začal nějak pořádně běhat a skákat a další roky, než jsem dostal tu ukrutnou bolest toho okamžiku zranění z hlavy. Chce to trpělivost a nic neuspěchat.

              0 0
              • Mikikuba  

                Přesně tak každodenní posilování a protahování a vše cílené cviky a naslouchání tělu.

                0 0
                • onuce  

                  To ovšem není žádný život, co popisuješ, ale řehole. Také trocha zdravého rozumu a přirozeného pohybu.

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    Vždyť si dělej co chceš. Já říkám co vede k aktivnímu životu bez bolesti pokud máš ortho problémy. Každého volba. Jinak to cvičení zabere 30 minut což každej profláká denně s přehledem..Teď jsem dala přes 200 v kopcích což bych rozhodně po těch operacích bez cíleného cvičení nedala a mě to tak baví…Asi tak. Chci žít ještě pár let bez bolestí…U většiny lidí jde o obyčejné vymlouvání a lenost proč to nejde. A upřímně u tebe je to právě toto a to nemyslím nijak zle a osobně. Vždy je třeba najít cestu.

                    0 0
                  • Tommit  

                    Ono to zase tolik času nesežere:-) A když to pomáhá…

                    0 0
                  • AussigBiker  

                    Cekal jsem kdy se tu objevite a napisete svoje postrehy, pane kolego :)

                    0 0
                  • Lister  

                    Jaká řehole? Základní protržení a nějaké balanční cvičení zvládneš za pár desítek minut klidně večer u televize.

                    0 0
                    • Prasopes  

                      Základní protržení fakt pobavilo:-) Já bych se raději večer u televize neprotrhával:-)

                      0 0
                • MlokCZ  

                  Přesně tak to je. Já k tomu jen doplním, že kromě posilování a protahování je tedy aspoň v mojem případě (trochu jiný problém, skokanské koleno, tedy problém se strukturálními změnami u patelární šlachy) ještě hrozně důležitou součástí každodenního cvičení samo masáž na masážním válci (používám RumbleRoller). To vede k uvolnění napětí v okolních svalech a není pak patelární šlacha v neustálé tenzi.

                  A pak řešení disbalancí a dalších problémů těla, které nepřímo s kolenem souvisí. A to chodidla, kotník, kyčel a i horní část těla.

                  Časově to tedy až tak nenáročné není. Když se to nasčítá masáž, posilování a protahování, řešení disbalancí a k tomu ještě pár věcí cíleně na záda a krčí páteř, tak když jedu poctivě, tak je z toho celá hodina každý den. Pak to většinou rozděluju, že ne úplně vše cvičím každý den a čas od času jeden den vynechám (úplně maximálně vynechávám jeden den v týdnu, ale většinou třeba jen jeden den za čtrnáct dní).

                  Nejlepší informace, co jsem k tomu kde získal (to jsem hledal roky a samozřejmě v angličtině ze světových zdrojů, v češtině je toho opravdu minimum) jsou od Martina Kobana, který má stránku

                  https://www.fix-knee-pain.com/

                  Na stránce jsou jen základní informace, více toho mám v knížce co napsal (ale ta už je nějaký rok stará a poznatky trochu upravil) a pak nejlépe v kurzech, které pravidelně pořádá. Kurz je ale tedy zaměřený především právě na skokanské koleno.

                  Velká část cvičení je ale vhodná i na většinu jiných problémů s kolenem. Doporučuju prostudovat.

                  Informace od něj bylo to jediné, co mi pomohlo. Předtím více doktorů, více fyzioterapeutů a cvičení dle jejich rad, k tomu rázová vlna a stejně to nic nevyřešilo. Některé programy od některých fyzioterapeutů už se trochu blížily tomu, co bylo potřeba s tím dělat, ale vždy tomu něco chybělo nebo naopak přebývalo a výsledek byl mizerný. Samotná rázová vlna mi vlastně vůbec nepomohla. Trochu více toho tu je v samostatném vláknu.

                  A obecně platí, že je potřeba to co nejvíce rehabilovat, ale zase tak aby se to nepřetížilo. Úplně nejhorší je nechávat to v klidu a doufat, že se to samo zlepší.

                  Jen ta správná hranice se velmi obtížně hledá. Zvlášť u skokanského kolene, které má velmi dlouho dobu zpětné vazby (tzn. když se to samo ozve, že je to už přetížené, tak k tomu vedlo už několik předcházejících týdnů a je to pak zase na více týdnů se vrátit do stavu před přetížením).

                  A ještě bych doporučil si aspoň ze začátku prvních pár měsíců vést deník. A v něm co bylo odcvičeno + jaká zátěž nohy mimo rehabilitaci a k tomu podrobné hodnocení jak to bolí, jak to tuhne, atd. Pak zpětně jde z toho vyhodnocovat a korigovat rehabilitaci a jinou zátěž. Když se to nepíše, tak za měsíc už si pořádně nikdo nepamatuje, jak to bylo před měsícem a opravdu tak deník hodně pomůže.

                  0 0
                  • onuce  

                    Teď to nemohu najít, ale psal nějaký věhlasný ortoped, že rehabilitace je dnešní modlou. Prý se jí řeší vše, ačkoli často je spíše placebem. Podle něj, i podle mne, je nejlepší rehabilitací přirozený pohyb. Tedy chci jezdit na kole, rehabilituji na kole… Nějaké desetiminutové vyumělkované cviky… omlouvám se, ale vnímám to pochybně.

                    0 0
                    • Lister  

                      Pokud máš zkrácené vazy a přetížené úpony tak si to jízdou na kole budeš jen zhoršovat.

                      Nemusíš cvičit zrovna nějaká složitá cvičení, ale základní protahování je nutnost skoro vždy. Pokud to člověk nedělá, ať si pak nestěžuje, že něco bolí.

                      0 0
                      • onuce  

                        No a není přirozeným protahováním již jen běžné ********* kol přípravy snídaně?

                        0 0
                        • rask  

                          Protahování přiřození šukáním kol při přípravě snídaně? Zajímavá technika, to by na kolena mohlo mít blahodárný účinek, zkusím.

                          0 0
                      • MlokCZ  

                        U protahování je potřeba si dávat pozor na jednu věc. Pokud dojde k problému a nejprve díky tomu je nějaký čas bez pohybu a vše začíná ochobovat, tak je problém rovnou vlétnout na protahování.

                        Je potřeba současně nejprve posilovat a pak to protahovat. Protahovat ochablé svaly může být problém.

                        Tohle byla jedna z mojich chyb na začátku. Moc jsem protahoval a málo posiloval. Také to bylo dané tím, že jsem na začátku poslechnul prvního ortopeda, který vlastně ani nezjistil co s tím mám a nařídil 2 měsíce klidu. To celý problém ještě zhoršilo a začínal jsem ještě už i z trochu ochablých svalů za tu dobu.

                        0 0
                    • MlokCZ  

                      To je mi naštěstí úplně ukradené jak to vnímáš.

                      Dnes mám dobrou náladu, tak ti aspoň napovím. Před 3 lety, když jsem si to způsobil (ze squashe a běhání, bohužel když se ozvala bolest, tak už bylo pozdě), tak jako první jsem zkoušel opatrně právě kolo a i k tomu aspoň nějaké protahování. Výsledek byl, že to šlo úplně do p…e a stav se výrazně zhoršil, že jsem nemohl ujet ani 2km po rovině pomalým tempem.

                      A aktuální stav:

                      • kdybych nechtěl více sportovat a zatěžoval to poměrně málo (a tím myslím nejen kolo a i jen chůzi) a jen rehabilitoval (to je ideální pro můj problém), tak jsem zcela bez bolesti a ani nevím, že něco s patelární šlachou mám
                      • jenže já chci jezdit o hodně více, takže je to nikdy nekončící boj, kdy se pomocí rehabilitace postupně dostávám na možnost jezdit o něco více a stačí to trochu přehnat s nájezdem a jsem zase o 1–2 měsíce zpět
                      • chůze je asi nejhorší, protože se chová nejzákeřněji, tedy nejdřív pořád vše dobré (při chůzi žádná bolest nic) a ozve se to až s velkým zpožděním zpětně, když už je to přetížené, i když zase tam není tolik ohnuté koleno jako na kole
                      • kolo se aspoň ozve o trochu dříve už při samotné jízdě (nemusí to hned vůbec bolet, ale jen takový specifický divný pocit)

                      V mojem případě je ale kolo horší než když je problém s klouby. V mojem případě platí, že patelární šlacha snese nějakou zátěž, která je daná těmito vlivy, které se mezi sebou násobí:

                      • délka zátěže
                      • intenzita zátěže (z pohledu velikosti síly působící na patelární šlachu)
                      • dynamika (odrazy a dopady jsou to nejhorší)
                      • ohnutí v koleni (čím je zátěž při více ohnutém koleni, tím hůř, bohužel tohle je nevýhoda kola, které tak není zrovna ideální zátěží)

                      Pro zlepšování pak nejlépe vychází HSR (heavy slow motion). Bez všech těch rehabilitačních cviků k tomu to nejde vůbec. To už jsem si první rok vyzkoušel opravdu dostatečně. Vždy maximálně opravdu malé zlepšení následované zase propadem na mizerný počáteční stav.

                      A o ortepedech si už myslím své. Možná jsem měl smůlu, ale to, co jsem získal za doporučení více z nich nevedlo vůbec nikam. U fyzioterapeutů už to bylo lepší, ale stejně dlouhodobé výsledky v podstatě pořád žádné.

                      Skoro bych to shrnul, že v ČR skoro nikdo vůbec netuší, co s vážnějším skokanským kolenem.

                      V rámci rehabilitace (cíleného zlepšování) bych teď mohl kolo používat jen velmi krátké (třeba jen 20–30 minut) a v tom naopak krátké silové intervaly. Delší kolo si mohu dovolit právě jen díky té cílené jiné rehabilitaci a vždy v závislosti na tom v jaké jsem fázi.

                      0 0
                      • onuce  

                        Ano, jistě. Zde se však řeší artroza, tedy vlastně mechanické poškození kloubu. Šlachy, vazy, úpony, to je jiná kategorie. Tam proti rehabilitaci nic nenamítám.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Rehabilitace je potřeba vždy, u kolenního kloubu je právě i velmi podobná té pro patelární šlachu.

                          0 0
                          • onuce  

                            Tedy Vaším konstatováním je to dáno. Děkuji. Přesto se zeptám, co rehabilitace přirozeným pohybem?

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Dle konkrétního problému může být také v některých případech využitelná. Ale vždy doplněná o cílenou rehabilitaci.

                              Ani u stejného typu problému nic nikdy neplatí univerzálně, každý reaguje trochu jinak a má daný problém v jinak vážném stavu.

                              Je potřeba tedy opatrně zkoušet. A samozřejmě přiměřeně dle typu problému. Na něco se některý pohyb vyložně nehodí a na něco zase je dobrý.

                              Konkrétní věc nelze na dálku nikdy nikomu konkrétně doporučit. To právě často nezvládne ani ortoped/fyzio­terapeut ani v rámci osobní návštěvy.

                              0 0
                            • roman 3D  

                              potřebuješ elektrokolo

                              0 0
                              • onuce  

                                Elektrokolo jsem sic nikdy nezkoušel, ale: Je těžké na manipulaci, přenášení přes padlé kmeny, do schodů, do vozidla… Neměl bych jej kde dobíjet při táboření v autě. A hlavně bych musel mít nějaký dres s výrazným označením invalida, abych se nepropadal hanbou při každém setkání s cyklisty.

                                0 0
                            • Krov  

                              Jak už psal Mlok, někdy to možné je. Ale často to nestačí a někdy to může být naopak škodlivé. Třeba problémům způsobené slabými vazy v koleni asi nepomůže běhání, ale cviky na zpevnění.

                              0 0
                      • Mikikuba  

                        Shrnula jsem to jednoduše, ale je to vždy souhrn všeho možného jak píšeš. Mám posilování i všechny domácí fyzioterapie rozdělený do dnů takže pokud bych neposilovala fakt je to 30 minut denně. Zatím mi to obden funguje. Nicméně chci i posilovat ať už core či ostatní věci a pak to zabere víc času to je jasný. Nicméně jsem si tu cestu našla a jezdím co jsem psala téměř bez bolesti. Ale samo samo by to rozhodně nepřišlo. A ježděním na kole pouze už vůbec ne. Cyklisti jsou jedni z nejvíc disbalancovanejch sportovců mimo jiné. Akorát se problémy objevují později protože se nejedná o nárazy jako fotbal basket volejbal a další. Našla jsem si pár top fyzioterapeutů a rozhodně neplatí, že to každý umí…Každej z nich má svou cestu a já si vybrala co mi funguje a na něco přišla sama jen znalostí anatomie. PS. Válce na uvolnění fascií používám taky:)

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Nevím kolik uvolňuješ na válci. Já docela hodně a tím to pak bohatě stačí i na posílení core.

                          I co to už cvičím dlouhodobě (2 roky), tak když některý den mám více zatuhlé svaly nohou a potřebuju delší masáž, tak se mi ke konci stává, že už nemůžu. Právě nestíhá už střed těla udržet polohu a je to ve všech možných polách a také tím jak hodně jedu každou nohu zvlášť a druhou držím ve vzduchu.

                          Moje levá noha (ta s problémovou patelární šlachou) ale potřebuje uvolňovat opravdu hodně když ji zatěžuju. Vždy cvičím samozřejmě obě, ale právě vidím jak pro druhou nohu by stačilo cvičení na válci mnohem méně.

                          Takže aspoň tady to šetří čas.

                          Nejlepší info a spolupráci s fyzioterapeuty jsem měl v Praze na fyzioklinika.cz V Plzni to pak bylo už horší. Tady jsem toho zkusil opravdu hodně a ohledně celého těla (měl jsem problémy i se zády s 20+ let sezení u počítače) to bylo super. Ale samotné skokanské koleno většina přiznala, že neví co lepšího mi poradit i když se to ze začátku vůbec nelepšilo.

                          Nemůžu ale pořád jezdit do Prahy a i tam byl přínost pro skokanské koleno jen malý oproti tomu, co jsem si našel sám a pak nakonec nejvíce právě od Kobana (nejdřív knížka, pak jsem si zaplatil i ten kurz a v rámci toho nejen nejlepší informace, ale také dlouhodobé individuální konzultace, i když jen na dálku).

                          Já mám bohužel k ideálním stavu (za ten považuju, že nebudu omezený patelární šlachou v nájezdu km) ještě opravdu hodně daleko, i když jsem se za ty dva roky hodně posunul k lepšímu.

                          V rámci všeho cvičení jsem zcela vyřešil všechny jiné problémy než patelární šlachu (tedy o zádech už nevím vůbec, o krční páteři také ne, občasné bolesti hlavy už také ani nepamutuju). Paterální šlacha bohužel pořád vzdoruje, i když je to lepší a lepší. Jenže tam jsou to už nevratné strukturální změny, takže je jasné, že zcela ok už nikdy být nemůže.

                          A operace, která by opravdu pomohla na to neexistuje (jsou dva druhy operace, která se k tomu dělá, ale ani jedna neřeší vlastně podstatu problému a často stav spíš ještě zhorší).

                          0 0
                          • Mikikuba  

                            Všechno je to na dlouhý povídání:)

                            0 0
                            • kejda  

                              U Mloka ještě delší než dlouhý…

                              Mám obě kolena v hajzlu, ale takový kokotiny rozhodně nedělám.

                              0 0
                              • Lister  

                                Možná bys je pak neměl v hajzlu?

                                0 0
                                • kejda  

                                  No obě se mi tam naráz nevlezou, musím je tam dávat po jedné :)

                                  Ne vážně, warming-up a strečink po cvičení se snažím, ale abych dělal takové cvičení, tak to fakt ne…

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Přesně tak jsem k tomu přistupoval, než jsem si tu patelární šlachu zkurvil. Zahřátí a strečink jsem se snažil dělat vždy a přesně o tom to je, že to nestačilo. Je tedy fakt, že jsem na tom pracoval mnoho let (třeba squash jsem hrál přes 15 let a to hodně).

                                    0 0
                                    • kejda  

                                      Tak vždy záleží, jakou úroveň squashe jsi hrál. Jestli 1.ligu nebo s kámošema 2× týdně, to je rozdíl. Propastný, co se týče zátěže v tréninku. A případně turnaje, které trvají běžně celý den…

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Neviděl bych to takhle černobíle. Sice zcela souhlasím, že to co uvádíš je velký rozdíl v celkové zátěži. Jenže to samo o sobě nic neříká. Kdo má malou a zvlášť ne zcela pravidelnou zátěž, tak jeho tělo není adaptované a může na tom být ve výsledku i hůř (co se týká rizika zranění).

                                        Na fyzioklinice jsem se bavil o tom, jestli tam mají podobných případů jako já více a jak se daří vyřešit. Měli/mají jich tam více a některé se dařilo/daří vyřešit zcela, některé ne (ti se většinou opakovaně vrací po prvnotním mírném zlepšení a následném pokusu o nějakou zátěž). Takže očividně moc nevědě, co s těmi těžšími případy.

                                        A pak vznik těch případů. A prý nejvíce případů jsou právě příležitostní sportovci. Ale je možné, že u nich se to naopak daří vyřešit lépe, že to nejsou dlouhodobější problémy s větší stukrurální změnou (u patelární šlachy), takovou přesnou informaci už jsem nezískal (to už ani nevěděla takhle přesně).

                                        V mojem konkrétním případě to byla vlastně kombinaci obojího. Když jsem před 20–25 lety hrával nejvíce (těch 15 let hraní byl odhad, po třicítce jsem měl některé roky bez squashe a před squashem jsem ještě mnoho let hrál badminton a v některých obdobích jsem střídal oboje, i když to nebylo úplně ideální, kazil jsem si navzájem techniku), tak jsem hrával pravidelně soutěže (i když až první liga to nebyla, na tu už jsem neměl) i turnaje a trénink 4× týdně.

                                        V té době tělo bylo adaptované na tu zátěž a také ještě mladší, takže jsem zranění nemíval v podstatě vůbec. Ale protože jsem právě jen protahoval a neřešil důsledně další věci (kompenzační cvičení a další věci, co řeším teď), tak jsem si za těch mnoho let vypěstoval opravdu velmi slušné disbalance (levá vs pravá půlka horní části těla, problémová levá kyčel a pravý kotník, chodidla také ne v ideálním stavu, atd.).

                                        To samo o sobě ještě problém nebyl.

                                        Pak se toho sešlo více najednou. Vypěstované disbalance, věk (problém mi vzniknul 3 roky zpět, tedy ve 41 letech, kdy už to nebylo na squashi jako ve 20) a pak to přišlo i z poměrně malé zátěže. Jenže se to pro tělo nasčítalo, ten dlouhodobě pěstovaný základ, věk a pak možná přílišné navýšení zátěže v daném období (i když byla zátěž výrazně menší než před těmi 20 lety).

                                        Bohužel hlavní problém byl v tom, že to bylo bez varování. Tzn. jakmile se objevila první bolest, tak jsem okamžitě snížil zátěž na minimum a to opravdu extrémně. Squash jsem třeba vynechal hned úplně a jen jsem zkoušel kratší kolo. Ale bylo už pozdě, strukturální změny tam už byly.

                                        0 0
      • bzencan79  

        Nasel jsem cenu RenehaVis , zhruba kolem 3 890. Sedi to? U mne ten Hyalone byl 2500kc…takze podobna vec. Blbe pry je, ze to dlouhodobe nebude fungovat..tzn. ze se po case ta efektivnost toho leku pry snizuje.

        0 0
        • yetti  

          jj, ale dávají se dvě dávky po sobě, takže cca 8tis do jednoho kolene

          0 0
          • bzencan79  

            okay,to je dost.

            0 0
            • yetti  

              za těch 30 let co s artrozou bojuju mi do kolen píchali kde co, ale tohle je u mě zatím jediné co zabírá, ale to může být u každého jinak.

              0 0
          • bzencan79  

            Yetti, toto je osobni. Mozna ne uplne na debatu tady. Jak to ale zvladas 30 let? Ja to mam ted asi rok…nebo par mesicu (tezko rici, kdy se to rozjelo a zda ty bolesti zpusobuje spatne nastaveni toho novehu vazu ci jiz ta artroza). Kazdopadne> neni skoro hodina, kdy bych si nebyl vedom, ze to koleno je na hovno a ze mne to boli. bolest je mirna, takze nikdy zada katastrofa. Ale vsudypritomna. Neumim si predstavit, ze bych tak fungoval 30 let. No mozna mam ale limitovanou predstavivost?

            Proc Ti nedali moznost umeleho kloubu?

            0 0
            • yetti  

              Osobní to je, ale třeba to nekomu pomůže.

              Poté co mi v 15ti jako aktivnímu sportovci diagnostikovali autoimunitní onemocnění, které mi ničí kloubní chrupavky, tak jsem několik let v podstatě vůbec nesportoval, protože mě revmatologové poiřád strašili a rychle se to zhoršovalo.

              Pak jsem se po operaci kolene dostal k ortopedovi, který mi řekl, že můžu sportovat co vydržím, že mi bolest dá dobře vědět kam až můžu jít. Tak jsem začal znovu jezdit na kole a ono se to rozhýbalo a postup nemoci se výrazně zpomalil. Zhruba ve 20ti jsem pak začal znovu hrát tenis, squash i lyžovat. Samozřejmě ne tak jako před tím, ale jde to. Někdy to bolí víc, nekdy míň (čím je tepleji tím se mi lépe sportuje), ale jde to. Hlavní je se neposrat :-)

              0 0
              • AussigBiker  

                V rodine mam detskyho obvodaka, atestaci detskej neurolog a jeste nejaky atestace (ma jich vic), co utek prave z nemocnice na obvod. No ten rikal, ze nektery deti maj ze sportu zhuntovany klouby jak 40 lety detci nebo i hur. A nekdo je uplne v pohde.

                A udajne, ale presne si to nepamatuju, Kolar prej podle rentgenu panve pozna jestli danej clovek vhodnej na sport nebo ne.

                0 0
              • šimlos  

                Já to mám taky, naštěstí jenom od roku 2017, občas to chytne pár prstů na ruce, koleno, rameno a kyčle. Krček levé kyčle jsem si ještě k tomu předloni na bajku zlomil, takže ho mám sešroubovaný, na umělý kloub jsem byl prý ještě moc mladý :-) Měl jsem štěstí na revmatologa, který mi místo cpaní prášků a odrazování od pohybu naopak naučil sérii ranních cviků na rozehřátí kloubů kterou každé ráno cvičím a kolo a vůbec pohyb doporučuje. Ono to funguje, na silničce i na bajku normálně jezdím, občas to sice bolí a člověk je dřív unavený ale pořád to jde. Kortikoidy jsem za tu dobu musel vzít naštěstí jenom dvakrát, to jsem prostě nemohl vstát ráno vůbec z postele.

                0 0
    • roman 3D  

      můj názor ze zkušeností obdobného průběhu v rodině (7 operací téhož kolena za dva a půl roku) je umělý koleno. Kámoš bývalý ligový fotbalista si nechal v 38 vyměnit obě kolena a dodnes 52 let mydlí okresní přebor, na jedný noze pro jistotu ortézu, druhý noha bez

      0 0
      • bzencan79  

        wow.....to je podobny vek jako ja. Ja ale myslel, ze ty umeliny delaji jen az to nejde jinak. Tzn. kolem 50tky a vice. Ono to totiz neni nvzdy..myslim.

        Kde mu to delali? Kdo mu to delal?

        Romane, muzes mi jeste rici> obdobny pribeh v rodine. Co tim mas konkretne na mysli? ACL rekonstrukce a pote mnoho a mnoho komplikaci?

        Ja jsem ted v procesu, kdy to resim. Je to dost neprijemna vec (a to mam za sebou nekolikalete nadorove leceni…nikdy by mne nenapadlo, ze koleno muze cloveka vytrapit vice nez nejaky rakovina).

        0 0
        • roman 3D  

          mě rupnul křižák před 4 lety – operace – odstranění zbytků a jelikož to neodnesly ostatní vazy ani meniskus, tak jsem si plastiku dělat nenechal (po schválení ortopedů), mám celkem osvalený nohy, dokonce hraju s tím okresní přebor v čutaný – ale v ortéze pro jistotu, tenis taky ortéza i když si myslím že by to šlo i bez ní jak jsem zjistil když jsem si ji párkrát zapomněl:-). Běhání a normální život naprosto v pohodě bez ortézy.

          Ten případ v rodině, z úrazu po sportu problém s vazama a praským meniskem, operace (ACL povolený), záněty opakovaný, operace, záněty až to odnesla chrupavka. Nic nepomohlo dlouhodobě, ani kortikoidy, ani vyživovací injekce – ono když není chrupavka tak to prostě nevyléčíš nikdy pořádně. Jinak několik operací specialista co dává dohromady čutálisty a poslední operace před umělým kolenem už dělal v Praze na Malvazinkách Mudr. Hospodar, kterej bude dávat i umělý koleno

          0 0
      • Mikikuba  

        Otázka zní co bude v 60ti …Umělý koleno má nějakou životnost a blbě se reoperuje…Čím pozdějc tím líp.

        0 0
        • AussigBiker  

          No jo, si predstavuju, ze je to jak se skrini Ikea. Jak ji jednou rozeberes, tak pak uz nikdy nebude poradne drzet a bude se vselijak vyklat :D

          0 0
          • Mikikuba  

            Asi tak:) ale třeba se ještě za nějaký rok něco vymyslí. Ten vývoj jde kupředu mílovými kroky. Odkládám výměnu kolena i kyčle dokud budu moct jezdit dvoustovky:) Mám od malička velký problémy – Perthes nepoznaný a tudíž velký následky…Ale zatím mě drží svaly oba klouby a jakž takž funguju.

            0 0
            • AussigBiker  

              To obdiv vzhledem k diagnoze, prognoze a cos najezdila :) V pokrok doufam.

              Nekde jsem cetl, ze jak jsou ty extremni bezecky maratony, jak bezej tejden v pousti a tak – ze se zacne chrupavka poskozovat, ale po nejaky dobe obnovovat, ale ze se nevi proc a jak to funguje. Tak doufam, ze se to nekdy zjisti a udela se progress v medicine co se chrupavek tyce :) Ale mozna to byla zprava typu „Britsti vedci maji baterii, co vydrzi vecne a je nabita za pet minut“.

              0 0
            • bzencan79  

              Myslis vsak, ze to jde dopredu rychle?

              V posledni dobe jsem musel precist docela dost med. casaku a muj dojem je takovy: v jistych smerech jsme udelali ohromny skok, ale v mnoha jinych vecech je to stale stejne – a nejzakladnejsi problemy jsou ohrome tezce resitelne. Tzn. za poslednich 20–30 let se v tomto ohledu nic nezmenilo. Kdyz si ctu napr. literaturu o fibroze a vidim, ze s tim medicina vubec neumi pracovat – a to je v podstate jen debilni srust v pooperacni fazi (v koleni ci jinde). Presto to dokaze cloveka uplne vyradit z normalniho zivota. A dokonce i diagnostika neni v tomto presna. Takze na to ani nedostanes, pokud bys potrebovala, uznani na invlad. duchod a pomoc.

              Tzn. u mne se micha nadeje v pokrok s tim, ze kdyz zacnu resit realitu nejakych zdravotnich komplikaci, strasne rychle si uvedomuji, jak ohrome limitovane jsou stale nase schopnosti.

              0 0
              • Mikikuba  

                Když porovnám jak mě operovali v 13ti a teď klouby tak fakt pokrok je velký. Rychle nemyslím rok ale třeba 20 let…:)

                0 0
                • Krov  

                  Náhrady velkých kloubů opravdu hodně pokročily. A ty kolenní zvlášť – MUDr. Trč teď v rozhovoru říkal, že by obecně měly mít už delší životnost než kyčle, kde už dneska počítají se 30 lety. Bohužel pořád je pár procent případů, kdy implantát nefunguje ideálně nebo selže předčasně, takže dokud to jde, tak bych s operací nespěchal. Já kyčel odkládal asi 8 let.

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    Přesně tak.

                    0 0
                  • Belin  

                    Pochopil jsme správně, že jsi dlouhodobě odkládal operaci kyčle (předpokládám TEP) a nyní už ji máš za sebou? Pokud ano, mohl by ses prosím podělit o zkušenosti (třeba i mailem, pokud to nechceš sdílet úplně veřejně)? Momentálně řeším pooperační stav v rodině a potřeboval bych nějaké info od člověka, který má výměnu kyčle za sebou a věnuje se nějakému sportu.

                    0 0
                    • Krov  

                      Jsem po operaci teprve 3 měsíce, takže na nějaké závěry je ještě trochu brzy. Plnou axiální zátěž by mi měli povolit až po rentgenu na kontrole teď ve čtvrtek, takže bez berlí ještě nechodím. Kolo celkem bez problémů, i lehčí terén a v spd, ale zatím to nehrotím, jezdím jen volněji okolo 20km. Hodně jsem cvičil, hlavně posílit svaly, které by měly bránit vykloubení nebo byly narušeny při operaci a pak protahování. Napsat se toho dá hodně, ale je to trochu off topic ve vlákně o kolenu, tak spíš mi napiš přes SZ, co by tě zajímalo.

                      0 0
                      • Belin  

                        Díky za reakci. Myslel jsem, že jsi po operaci déle, ale i tak předám tvůj kontakt, ať nedělám prostředníka.

                        Každopádně přeji brzký a bezproblémový návrat k plně aktivnímu režimu.

                        0 0
        • roman 3D  

          to jo, nicméně má se člověk zdravotně trápit další roky?, navíc věřím že do budoucna se to vymění i víckrát díky tomu jak medicína pokračuje ve vývoji

          0 0
          • yetti  

            Nejde jen o životnost umělého kloubu, ale jako u každé větší operace existuje poměrně značné riziko komplikací. Výsledkem může být i to, že po výměně kloubu bude mít člověk více omezení než před tím. Takže podstoupit takové riziko by měl člověk až když už to opravdu jinak nejde.

            0 0
    • doubleingram  

      Ja uz rok resim zase chodidla, hlavne kloub palce pravy nohy, ale i plantarky, bolest pat. Dal mi do toho palce jednou kortikoidy, rentgen ok, pak da Hyalouronovou. Pry zkusit razovku, ty moc nedavam. Vyzivy jim uz roky, micham si to sam, je to nejlevnejsi.

      Nekdo podobny problem?

      0 0
      • bzencan79  

        Co se tyce kortikoidu..to mi zabere na dva dny. Pak uz to nema vubec efekt:-(.

        Nemohu k tomu moc rici, neznam to na sebe. Poznal jsem ale jednoho cloveka, kdo kvuli problemu, ktery popisujes, musel nechat tancovani a sport v patnacti letech..resp. od patnacti zije s bolestmi. Navic to je dnes doktorka.

        0 0
        • doubleingram  

          Me ten kortikoid vydrzel taky jen par dni, zastavi to zanet, ale ne pricinu.

          0 0
        • šimlos  

          Jo, kortikoidy jsou spíš na akutní problém a ne na dlouhodobější užívání. Já to párkrát bral na artritidu, uleví to od bolestí a člověka to tak nějak srovná, ostatně prý je to pěkný svinstvo..ale to všechny účinný léky.

          0 0
      • Lister  

        Jo. Nemůžu běhat, musel jsem přestat jezdit na kolonce a nemůžu doma cvičit na crossovém trenažéru, vadí i hodně náročná chuze. Musel jsem se naučit dřepet na druhé noze, což mi moc nejde.

        Ale na kole to necítím vůbec – tam se palec neohýbá. Mám běžné dostupné profilované vložky a je to o něco lepší. Chce to vyzkoušet do každých bot.mam trochu jiné.

        0 0
    • onuce  

      Mně před rokem a půl praskl meniskus při tahání těžkých desek do schodů. To jsem ale nevěděl, jen občasné mírné píchání v koleni mě z opatrnosti dohnalo na ortopedii. Nejprve mi tvrdili, že mám běžnou artrozu. Pak MR a artroskopie. Po operaci se bolest začaka stupňovat, nemohl jsem vůbec chodit. Dlouho mě nikde nechtěli znovu léčit, když již jsem byl po operaci a operatér zas, že víc pro mne nemůže zdělat. Mezitím dvakrát injekce kyseliny hyaluronové, vždy za pět a půl tisíce. Teď v březnu nová operace v Berouně, kde zjistili poškození chrupavky IV stupně. Po první oprrsci zůstaly ostré hrany menisku a kus dokonce přes sebe. Po operaci úleva, začal jsem jezdit na kole. Rozbolelo se mi ovšem přetížením druhé koleno, asi také ruplý meniskus. Nicméně před čtrnácti dny jsem dostal další injekci kyseliny hyaluronové a od té doby peklo. Chodit nemohu ani o berlích, bolí to i na kole. Bolí to celé dny, nemohu spát. Občas je bodavá bolest až k slzám. Pomůže jen opakované napatlání velkého množství Voltarenu. A také bych rád věděl, zda se teď kolem léčím, či si jízdou ubližuji..

      0 0
    • gek  

      Já mám vyndaný celý meniskus z jedné nohy od 28 let věku (teď mi je 48). Když nad tím přemýšlím, tak to je možná plus v mém životě, protože mi od bolestí pomáhá pohyb a tak si pořád držím už těch 20 let (73–75/180). Když nejezdím na kole, běžkách, neběhám (to opatrně) tak mám právě nepříjemné pocity a bolesti v koleni.

      První roky po operaci jsem křičel bolestí (potajmu v autě), když jsem si sundal běžky (změny teplot vadily), teď už mne to nebolí, ale posledních 10 let zase tuším artrózu, takže už nemohu běhat tak jako před těmi deseti lety. Myslím, že kolo a klasický běh na běžkách je ideální kompenzace (bruslení mne více baví, ale tam to koleno více odnáší).

      Vezmi to jako ideální motivaci pro stav tvého těla, začneš řešit váhu (budeš tak více jezdit), core, rovnováhu a přemýšlet jak se posunout i když Ti koleno brání:). Váha těla je klíč k odsunutí problémů.

      0 0
      • gek  

        …jo a Condrosul (nebo jak se to jmenuje) a injekce do kolena můj stav nijak neovlivnily (asi zbytečné tisícové investice) – začal jsem více přemýšlet co mohu a na co dát při pohybu pozor.

        0 0
        • onuce  

          Je to tak. První dvě injekce bez efektu, poslední stav vyloženě zhoršila. Hlavně kdybych k lékařům vůbec nechodil, mohl jsem dodnes fungovat normálně, jen s minimálním občasným pícháním po velké zátěži. Nyní mám o patnáct kilo méně a přitom nemohu ani běžně chodit

          0 0
      • onuce  

        Ano, děkuji. Již jsem zhubl patnáct kilo. Ale stav se jen zhoršuje. Vyeskalovalo to poslední injekcí. Občas mi kolenem projede taková bolest, že skoro upadnu. Na kole to bolí snesitelně, nicméně mám teď strach dát prudší výšlapy.

        0 0
      • onuce  

        A Vás roky bolelo koleno po odebrání menisku? Všude jsem četl, že to naopak přináší okamžitou úlevu. S vizí brzké artrozy ovšem.

        0 0
        • gek  

          Nemám to z vlastní hlavy, ale vnímání bolesti má každý nastavený jinak a vůbec to není o „hrdinství“, ale o tom že jsme každý jiný a jinak nás příroda nastavila. Taky je něco jiného se zranit ve dvaceti a ve čtyřiceti. Ve čtyřiceti to trvá násobně déle, ale zase jsme rozumnější, trpělivější a více přemýšlíme:).

          Okamžitou úlevu jsem určitě nepocítil. O koleni od té doby pořád „vím“.

          Po operaci jsem shodou okolností založil rodinu a nějak bylo mnohem méně času se hýbat, přesto jsem se hýbal a tak vlastně zvolna rehabilitoval. Postupem času jsem se zase rozhýbal více. Mám prostě stavy, kdy o koleně nevím (mám pak z toho radost) a kdy o něm vím. Pak o tom přemýšlím a reaguji. Je to součástí mého já. Vím, že přibrat je problém a přestat se hýbat taky. Tak se podle toho chovám.

          0 0
          • onuce  

            Na té bolesti je nejhorší, že je pronikavě bodavá. Kdyby to byla tupá, byť trvalá bolest, snášel bych ji lépe.

            0 0
      • AussigBiker  

        Na auto jsem zapomnel. Kdyz me to bere, tak pri mackani spojky rvu bolesti, pirsti auto bude automat :)

        0 0
        • bzencan79  

          Tak s tim mam zkusenosti trochu …nekolik let jsem zil ve Statech a tam se v podstate nicim jinym nejezdilo. A musim rici, ze to bylo mnohem pohodlenejsi nez paka. Tzn. pokud auto pouzivas jako obyc. uzitny prostredek. Jen doporucuji. A dnesni automaty radi lepe, nez vyjezdeni ridici:-).

          0 0
    • doubleingram  

      Takze hyaluron je spise horsi, co tu ctu?

      0 0
      • gek  

        To bych taky rád věděl:). U mne to k ničemu nevedlo, ale znám hlasy, kde to pomohlo. Jsme prostě každý jiný.

        0 0
        • onuce  

          Hovořil jsem s jedním pánem, který dostává ty injekce od stejného doktora jako já, a ohromně si je chválil. Že prý po nich vždy několik měsíců funguje bezvadně.

          0 0
    • Pán z Dubu  

      O5 se mi ozývá už jednou operované koleno. Condrosulf, hyaluronová injekcí do kolene v různých přípravcích, každodenní cvičení…. .

      Bolestivé je sezení. Vysledoval jsem u sebe silnější bolesti a jejich delší přetrvávání z ostřejších kolenních úhlů.

      Co se týče cyklistiky:

      Od letoška zkouším kratší kliky na kole. Pro mou vnitřní délku dolní končetiny 79 cm mám kliky zkrácené na 151 mm (vozíval jsem konfekčních 170 mm). Zatím jednoznačné +.

      0 0
    • Lister  

      O ceně mi přijde, že pokud nedrtis těžké převody tam je kolo při do Re nastaveném posedu a vhodné délce klik a převodu docela.millardny sport – ke kolenum.

      Kolena mne bolí docela často, za ortoledem nejdu bojím se právě toho menisku, ale asi to raději nechci vědět.

      Před 2 dny mi při turistice 2× silně ruplo v pravém koleni, sotva jsem dokulhal, ale včera 85 silničních km bez bolesti.

      0 0
      • minusak  

        Na kole prasklý meniskus nepoznáš (moje vlastní zkušenost) To je velice častý jev

        0 0
    • bikemike  

      Artróza p. kolene IV. stupně, momentálně jsem v pořadníku na totální endoprotézu. Při chůzi mám problém, na kole zatím v pohodě. Ta týden nájezd cca 100km, točim lehké převody.

      0 0
      • onuce  

        A co ježdění na kole po totálce, dá se na bajku? Vím, že ještě nemáte zkušenost, ale co Vám třeba řekli…

        0 0
        • AussigBiker  

          Děda jezdil s plechovym kolenem úplně v pohodě snad 15–29 let. To bych jako problém neviděl. Gymnastika bude horší, nevim jak dneska, ale tenkrát nebyl takovej rozsah pohybu.

          0 0
          • onuce  

            To je povzbuzující. Jen nevím, zda vůbec při mojí autoimunitce mohu totálku mít. Vypudila mi i titanový zubní implantát.

            0 0
            • Krov  

              Dneska je plno různých materiálů a dělají se krevní testy, jestli mohou použít konkrétní materiál. V nejhorším ti dají dřevěnou :-)

              0 0
              • onuce  

                Máte pravdu, vždyť celý klášter Plasy stojí na dřevěných kůlech.

                0 0
        • roman 3D  

          dá se hrát i fotbal a to s obouma umělejma, ale je to kus od kusu

          0 0
    • bzencan79  

      Vsem DIKY za reakce.

      Vubec jsem netusil, ze je tu tolik lidi, co k tomu budou schopni rici i neco rozumneho.

      Ja dnes dostal interpretaci sveho posledniho MRI od me zname radiolozky:

      „Ten "vaz“ teda moc pěkný není, podle mě je tibialní kanál trochu víc vepředu… takže na chrupavku je ta viskosuplementace fajn, zpomalí to další změny…"

      Prekladam, co to rika> kdyz delate rekonstrukci ACL, existuji dva nejzakladnejsi problemy v techn. casti operace: vyvrtat spravne kanaly (kudy se pak novy vaz natahne). Vrta se jak do fibie tak femuru. Musite vrtakem trefit spravny uhel na obou koncich a ty diry musi byt perfektne vycentrovane vuci sobe. Pokud nejsou, je to problem…vaz se nehybe prirozene, zachytava ci drhne..coz muze vyvolat jeho poskozeni, ci ztratu extenze nebo flexe, kyklop leze, zanety a take artrozu, atd.

      Jinymi slovy receno, u mne je asi jedno, co v soucasne dobe budu delat …jde o mechanicky problem uvnit kloubu, ktery zle opravit jen operaci (bohuzel ta je pri spatne vyvrtanych tunelech uz velmi problematicka…me­zitim se mi uz rozjela artroza).

      Kazdopadne k te debate ohledne rehabilitace vyse: cokoliv, co jsem doposud precetl v odborne literature jasne rika, ze rehabilitace a pravidelne cviceni je dulezite. A bohuzel v CR v tomto smeru to nase lekarstvi strasne zanedbava…ortopedi jakoby ani nevedeli, ze se pak ma cvicit.

      Souhlasim vsak s nazorem, ze u kazdeho cloveka to cviceni bude asi jine…kazdy bojujeme s jinym problemem. A najit dobreho fzyioterapeuta (jako i dobreho operatera) je daleko tezsi, nez si clovek predstavuje. To skutecne dobre je vzdy nedostatkove zbozi…kdekokliv a kdykoliv.

      0 0
      • onuce  

        Jen bych doplnil, že rehabilitace a cvičení je důležité zejména pro pacienty s nemožností přirozeného pohybu. Pro většinu ostatních, kteří mohou, a často musí, vykonávat běžné potřeby, plus si rekreačně zasportují, může být cvičení zbytečnou zátěží navíc, se všemi negativy z toho plynoucími.

        0 0
        • doubleingram  

          Blbost podle me, pokud cvicis rel. dobrem, tak to ma pro naprostou vetsinu lidi prinos.

          0 0
        • MlokCZ  

          To je úplný nesmysl. Je to totiž přesně naopak.

          Většina těch rehabilitační cvičení nejen, že řeší následky zanedbávání těla, které se projevily už nějakým problémem. Ale úplně stejně těm problémům předchází.

          Tedy jednoznačně nejlepší přístup je cvičit takové věci celý život i když žádné problémy nejsou. A tím se zabrání už vzniku právě většiny problémů.

          A další pointou je, že preventivní cvičení stojí výrazně menší úselí než následné řešení škod na těle. Navíc ty následné škody lze už často jen omezovat a zlepšovat jen v určitém rozsahu. Prevencí se oproti tomu dá udržet tělo mnoho let v pořádku.

          Kdybych věděl vše o rehabilačních, kompenzačních, protahovacích a posilovacích cvičení co dnes a dle toho i cvičil už před lety, tak především k problému co mám by vůbec nedošlo.

          Boužel i když něco jsem věděl (třeba protahovat jsem protahoval vždy), tak to bylo nedostatečné včetně toho reálného cvičení.

          Jen provozovat jakýkoliv konkrétní sport a neřešit dostatečně ty uvedené věci je právě cesta jak si nějaký ten závažný problém způsobit.

          0 0
          • onuce  

            Ano, ale já psal právě již o pacientech s nějakým poškozením. Tam je nepřetěžování a odpočinek důležitý.

            Pro příklad: Mám dle ortopeda šlapat na rotopedu. Bude to mít ale přínos, po půldenním švihu na kole?

            0 0
            • MlokCZ  

              Jistě, nepřetížit je vždy důležité (stejně tak jako dostatečně s tím něco dělat a nenechat to jen ochabovat odpočinkem) a někdy velmi obtížně kontrolovatelné (když to reaguje až s velkým zpožděním). A právě v tu chvíli pak je vždy lepší dát přednost cílené rehabilitaci před nějakým typem běžného pohybu (chůze, kolo, atd.).

              V některých případech ale může samozřejmě být třeba kolo i cílenou součastí rehabilitace (ale nikde ne jedinou součástí).

              A až když to dané omezení dovolí, tak kombinovat obojí.

              Nedostatečná trpělivost při cílené rehabilitaci a vrhnutí se hned na nějaký konkrétní běžný pohyb bývá právě častým důvodem neúspěchu (nebo v lepším případě pomalejšího zlepšování). Druhým důvodem je pak opačný přístup nechat to v klikdu a nědělat nic, že se to samo spraví.

              0 0
              • onuce  

                Rozumím, děkuji. Tak doufám, že jsem to zlepšování jen zpomalil.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Já to moc v jiném vláknu nečetl. Ale co jsem krátce zachytil ten nájezd na kole hned po operaci, tak to mi přišlo jako nejlepší cesta jak to totálně dokurvit…

                  Tím neříkám, že kolo nezařazovat. Sám bych nějaké ve stejné situaci v rámci rehabilitace zařadil, ale v násobně menším objemu a také jen jako část rehabilitace.

                  0 0
                  • onuce  

                    No ale skutečně řádně se mi to rozbolelo až teď po injekci kyseliny hyaluronové. Čekal jsem naopak zlepšení.

                    0 0
                    • bzencan79  

                      ono to s tou injekci neni tak jednoduche…je kolem toho i mezi doktory/ortopedy kontroverze. Viz napr. tato debata>

                      https://www.youtube.com/watch?…

                      jeden z nich tvrdi, ze to musi byt presne zavedeno tam, kam ma…a oni na to v USA pouzivaji i sono, aby ten kloub. prostor presne trefili.

                      Predpokladam, ze u nas to tam jen vpichnout a doufaji, ze se umi trefit.

                      Kdyz to netrefis, tak to spise napacha skodu.

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        Přesně. Musí se to perfektně trefit.

                        0 0
                      • onuce  

                        No jo, jsou to šarlatáni. Proto jsem i odmítl nabízenou léčbu plasmou za dvacet tisíc. Na západě prý propracovaná metoda, zde pokus omyl.

                        0 0
                        • Mikikuba  

                          Nikde to není propracovaná metoda. Všude pokus omyl a odpověď je podle toho jestli z toho doktor něco má. Nepiš nesmysly.

                          0 0
                          • onuce  

                            Tak jsem to četl. Že na západě běžná propracovaná ortopedická metoda, zde stále nutná přítomnost hematologa.

                            0 0
                            • Krov  

                              Žádný těžší ortopedický stav plazma nespraví. Myslím, že pomůže jen v případech, které by se spravily i bez ní, ale proč to pacientovi neprodat, že…

                              0 0
                              • doubleingram  

                                A co z techto „doplnku“ teda funguje?

                                0 0
                                • Krov  

                                  Já jsem v tomhle dost skeptik. Většina „zázračných“ metod (kmenové buňky, plazma) silně zavání klamáním zoufalého spotřebitele. Dočasnou úlevu mohou přinést některé injekce, ale jak už tu zaznělo, musí se přesně trefit a to nezáleží jen na šikovnosti ortopeda, ale i na štěstí. Některé látky podávané injekčně (kortikosteroidy) přinesou úlevu spolehlivěji, ale v zásadě působí destruktivně hlavně na úpony, takže pro aktivní lidi není vhodné opakované použití. Někomu pomáhají nesteroidní antirevmatika (brufen, aulin, diclofenac…), ale ty taky není dobré jíst jako lentilky, odnese to trávicí soustava. Teoreticky neškodné jsou látky SYSADOA (glukosamin sulfát, chondroitin…), ale působí až po několika týdnech a jen na někoho (já rozdíl nikdy nepoznal), navíc je zase jen proti bolesti – existuje jen 1 studie, která tvrdí, že při trvalém užívání se o 1/5 zpomaluje úbytek chrupavky (zkoušel se kolenní kloub), ale i ta byla částečně zpochybněna.

                                  0 0
                        • Lister  

                          Ono těch věcí se dá zkusit i víc.

                          Poslední hit je použití kmenových buněk, nebo teda spíš mezenchymálních bu­něk.

                          0 0
        • dr nick riviera  

          To není pravda. To, že to (fysioterapii) Vy odmítáte, je Vaše věc, ale nešiřte ty bludy mezi ostatní. Dobrý fysioterapeut může člověku hodně pomoct a já bych rozhodně šel nejprve za fysioterapeutem a pak až za ortopedem. Protože když se to po fysioterapii nezlepší, tak na tu operaci pak jít můžete, ale obráceně to jde blbě (což moc dobře víte..).

          Jinak artrosa a kolo jsou vcelku v souladu – když to hodně bolí, tak bych začal několik minut několikrát denně na rotopedu s nulovou zátěží. A postupně přidávat a řídit se tím jak to ne/bude bolet. Na kole preferovat roviny a vyšší kadenci a řídit se tím jak to ne/bude bolet.

          0 0
          • onuce  

            A když jsme u toho, jelikož jsem v bolestech začátečník, co používat právě proti bolesti? Voltaren pomáhá ve velkém množství a při opakované aplikaci. Jenže to bych jej musel mít kbelík na měsíc.

            0 0
            • kejda  

              Nesmíš to žrát jak lentilky…

              0 0
              • onuce  

                Voltaren je mast

                0 0
                • šimlos  

                  Jestli mast, tak zkus Biofreeze gel, patlám si to na dědkovský klouby s velkým úspěchem, cena ale vyšší, kolem 250 Kč za tubu, v lékárně to většinou skladem nemají, vždycky mi to musí objednat.

                  0 0
                  • onuce  

                    Dobře, děkuji. A to je silnější než Voltaren?

                    0 0
                    • Krov  

                      Neupínej se tolik na to, co je silnější. Větší problém mastí je, že se nedostanou dostatečně hluboko pod kůži. A pak samozřejmě pozor na možné (i vypěstované) alergie.

                      0 0
                      • onuce  

                        Děkuji. A právě proto mimo mast přemýšlím o něčem polykacím.

                        0 0
                    • šimlos  

                      Mně to na bolest kloubů ale i třeba na naraženiny pomáhá víc než Voltaren. Chce to ale zkusit, co je pro koho lepší.

                      0 0
            • yetti  

              U mě jsou na bolest kloubů nejúčinější Aulin nebo Nimesil (obojí je na předpis), ale každýmu funguje něco jiného

              0 0
            • šimlos  

              Xefo rapid, na předpis.

              0 0
            • dr nick riviera  

              Já si myslím, že mastičky moc nepomáhají. Níže zmíněné léky na bolest pomoct můžou, ale právě jen na tu bolest. Jestli Vás kolena bolí, tak to má nějakou příčinu, a lékama na bolest ji nevyřešíte, spíš naopak..

              0 0
              • onuce  

                Já vím, ale když pak nemohu bolestí usnout…

                0 0
                • dr nick riviera  

                  No jo, to jsou pak všechny takové rady hraběcí, chápu..

                  Co Váš praktický lékař? Ten by měl pomoct..

                  0 0
                  • onuce  

                    Moje praktická lékařka teď chce ordinovat jen on-line. Ačkoli vlastně v době e-receptů… Až ji budu volat skrze výsledky MR, přifařím k tomu prosbu o… o jaké prášky tedy nakonec konkrétně? Děkuji.

                    0 0
        • AussigBiker  

          To je úplně špatně, pane kolego.

          0 0
        • skier59  

          Proboha onuce, ty nic nedoplňuj. Tebou popsaná rehabilitace by měla být odstrašujícím příkladem pro ortopedické pacienty. Tvých nářků jsou tvoje vlákna plná. Ušetři nás, prosím, svých myšlenek a doporučení ohledně rehabilitace.

          0 0
          • onuce  

            To nejsou moje vlákna…

            0 0
            • skier59  

              Jasně, slovíčkaření jako vždycky. Vlákna, ve kterých se píše o všech tvých problémech. Například teplém plánu a podobných blbostech.

              0 0
      • AussigBiker  

        U nás je zdravotnictví hodně dobrý. Ale následná péče, když tě vypustěj z nemocnice je hodně zanedbáná. Já k oboum ATR dostal poukaz na 10 fyzio terapií. Že by při první varovali co dělat nedělat, to vůbec. Při druhý RHB standartní postup, bez ohledu na to, že mi v koleni hodně křupalo, páč jsem přišel o skoro celou chrupavku. Neřešila, že by to kloub mohlo ještě víc poškodit. Dobrou reklamu si tim neudělala a já budu shánět někoho, kdo bude vědět co a jak, ale jde o to něco vyzkoušet a najít si co bude fungovat. Já doufám, že veslařskej trenažér půjde, je hodně efektivní na hubnutí, hodně velká dřina a zároveň kombinace silovýho, vytrvalostního kardia a je na to na celý tělo :-)

        0 0
        • bzencan79  

          „U nás je zdravotnictví hodně dobrý.“

          Priznam se, ze toto je neco, o cem nekolik let uvazuji. A vidim to jinak, resp. diferenciovaneji.

          Zdravotnictvi je dobre, pokud mas trivialni veci a potrebujes videt docela slusne vzdelaneho cloveka – venku to casto resi jen sestry. Nase zdravotnictvi je super, kdyz je clovek nizko na socialnim zebricku. Stale tu dostanes peci, kterou by sis venku nemohl dovolit nebo bys nevedel jak. Zdravotnictvi tu je super, kdyz jsi ozrala a prijdes na pohotovost. Zdravotnictvi je tu super, kdyz si zpusobis problemy vlastni zivotospravou a nechas se operovat na ucet statu a jinych. Zdravotnictvi je super, kdyz te poslou do lazni (to je fakt na svetove urovni). Zdravotnictvi je super, kdyz mas super velky problem (a nemusi se tu resit cena Tveho leceni). Jenze vsechno mezitim…vsechno,co se nevleze do tech „normalnich“ znamych problemu, ktere se umi resit „strojove“, ci vsec, co je mimo kategorie, ktere jsem popsal vyse…vse toto je problem. Tzn. tech 10–15% pripadu, ktere skutecne peci vyzaduji, jejich problem neni trivialni a zaroven ale na nej primo neumiraji (i kdyz ti muze jinak uplne znicit zivot). Pro takove lidi je toto zdravotnictvi katastrofalni: cekekacky, totalni nekomunikace, neprofesionalita, neschopnost neco resit, nemoznost najit skutecnou pomoc.

          Bohuzel tech 10%-15% pripadu je casto to, o co ve skutecnosti v medicine jde. Tzn. ty pripady, kde nezaberes na „protokol“. Kdy je treba trochu namahy a uvazovani o tom, co se s Tebou deje.

          Tzn. problemy, ktere potrebuji peclivy a presny pristup. V tomto nase zdravotnictvi velmi tvrde selhava – nebot tady se to sije vsechno pres jeden metr…jako na bezicim pasu. Jedina vyjimka: kdyz toho doktora znas osobne.

          Podle mne mame v CR silnou tendenci precenovat nase zdravotnictvi. Nase lidi to uklidnuje. Chapu to. Za mne to vidim jako neco, co nas ale i oslepuje: ve skutecnosti se strasne moc veci fusuje, zatajuje..system nema zpetnou vazbu a je neprustrelny (toto nerikam jen tak.....). Lekarum se odpousti veci, ktere by se odpoustet nikdy nemeli.

          Nakonec nase zdravotnictvi funguje jako nas jiny statni sektor: neni duvod si myslet, ze je v tom nejaka vyjimka.

          80–90% populace si to ale nikdy nemusi uvedomit, protoze nikdy skutecne neresi neco zasadniho. Nebo to resi jen jednou za zivot a pak si mysli, ze meli zrovna smulu.

          Nepisi toto, protoze chci na nase zdravotnictvi kidat spinu.

          Jen jsem proste videl uz prilis mnoho veci, potkal se s prilis mnoho doktory, abych na to veril.

          U lekaru vidim casto zneuzivani moci a aroganci, take ignoraci a hloupost. Nectou novou literaturu, po atestacich v podstate uz nemusi otevrit knihu a hodne z nich, kdyz se s nima znas, to take priznaji. Hodne z nich jsou normalni automechanici lidskeho tela..a ne vzdy ti nejsikovnejsi. A lekarske EGO? no to je tema sama pro sebe. Jeste jsem nevidel doktora rici:sorry. A pokud se tak stane, tak to vlastne nechces..nebot to uz musi byt pruser.

          V kazde nemocnici (a oddeleni) je nastesti vsak nekdo, kdo je dobry a maka a zaslouzi si nas respekt. Sestry i doktori..vzdy tam nekdo je,kdo tam ma byt. To jsou presne ti lidi, kteri cely ten system drzi jakz takz v laufu. Je jich ale daleko mene, nez by si clovek predstavoval Proto rikam: je to velmi podobne jinemu statnimu sektoru v CR. na 1 dobreho doktora/urednika mas 5 dalsich, u kterych se to rici neda.

          CR udelala sileny skok vpred. Ve statnim sektoru to je ale jeste dost velka hruza (a to nepisi jako nejaky pravicak, ktery si mysli, ze trh zpasi vse......to je dalsi takova silena ideologie, kterou nekteri lidi nahradili tu ideologii predeslou…oboji je smesne… zadny ismus v realite nefunguje bez problemu.

          No jsem zvedavy, co na toto reknou ostatni…

          0 0
          • AussigBiker  

            Dobrý = nepřítel skvělého :-). Asi souhlasim. Já naštěstí po doktorech nelítám, nic mi nebejvá. Ale musim zaklepat na dřevo, já měl asi dycky štěstí, respektive neměl jsem smůlu. Možná až s tou embolií, ale v tom nemá cenu se v tom rejpat a už vůbec ne tady a stejně by to byly spekulace.

            Mám chronickou rýmu od narození, systém neví co s tim a si nikdy vědět nebude :-) Pak přichází na řadu metody pokus omyl.

            Je to o lidech, šmejd zůstane šmejdem, jedno jestli doktor, popelář, nebo účetní.

            0 0
            • bzencan79  

              „Dobrý = nepřítel skvělého :-)“

              haha, vlasne jo:-):-):-).

              O lidech to je ale vzdycky, s tim souhlasim 100%.

              0 0
          • onuce  

            Krásně napsáno. Naprosto s Vámi souhlasím.

            0 0
          • šimlos  

            Já na to, kolik jsem měl úrazů a operací ,jsem měl vždycky štěstí na doktory i sestřičky. Taky zubaři v pohodě. Podle mne měly zůstat zachovány všechny poplatky, to bylo vymyšlený dobře, kromě placení položek léků na receptu. Do systému to přineslo peníze a lidem minimální náklady, 30 korun měl každý a nikdo nejí doma taky zadarmo, to zrušení byla blbost, dneska je zase zpět zneužívání pohotovostních služeb včetně dovozu sanitkou a zbytečné návštěvy praktiků.

            0 0
            • Lister  

              Pohotovostní poplatky dál fungují.

              Regulační smysl to nemělo a těch 30 korun byl pro praktiky spíš opruz s administrativou.

              0 0
              • šimlos  

                Po mně na pohotovosti za poslední dva roky nic nechtěli..Ale to je jedno, odskočme od tématu poplatků..

                0 0
              • Krov  

                Táta byl praktik a říkal, že 30 Kč jako regulace fungovalo velmi dobře. Odpadli třeba ti, co si chodili jen pokecat. A administrativa s tím nebyla prakticky žádná – 1× měsíčně 1 položka do výkazu každé pojišťovně.

                0 0
            • R-A-D-I-U-S  

              A úplně nejvíc peněz by do systému přineslo, placení zdravotního pojištění podle míry zjištěného sebepoškozování (kouření, nezřízené pití, drogy, přejídání, žádný pohyb) u konkrétního jedince, plus spotřební daň u věcí prokazatelně škodlivých (kuřivo, alkohol), odvedená přímo do zdravotního systému. (bohužel zatím utopie)

              0 0
              • Krov  

                Zapomněl jsi u toho sebepoškozování nadměrný pohyb a pády na kole :-)

                0 0
                • R-A-D-I-U-S  

                  Nemám žádná data, ale i tak jsem přesvědčen, že by se ušetřilo ;-)

                  0 0
              • doubleingram  

                To by bylo super, ale dokazuj to.

                0 0
              • šimlos  

                To je utopie asi i do budoucna. Byl by potřeba takový úřednický aparát, že by náklady asi převážily zisky. Ale bylo by to dobrý, to rozhodně.

                0 0
          • R-A-D-I-U-S  

            Částečně asi máš pravdu. Ale k čemu špičková péče, když si jí nebudu moct nikdy dovolit. Kvantita má taky svoji kvalitu. Doktoři jsou taky jenom lidi.

            0 0
          • kejda  

            Budu oponovat. Levé odrazové koleno zničeno házenou, v roce 2005 operace, poté, co jsem nebyl schopen řídit více jak 60 km v kuse v autě bez procházky, ASK plus řez, resekce patelly na polovinu její normální tloušťky, aby se neotírala a zbytek chrupavky, zbytek jest chondropathie 3.stupně. Provedeno v Brně, normální operace, nic navíc. Pouze reha bazén. Fyzio nula.

            Po 15 letech ještě většího kouře, než to koleno zažilo předtím, vyšší váha, více sportu, nevím, že existuje bolest v koleni. Bavím se o cca 10 hodinách závodního zatížení kolene týdně, sporty typu squash a badminton, plus kolo, samozřejmě.

            Pravé koleno se začíná pomalu připomínat…Ale ještě to není na hraně.

            0 0
            • onuce  

              Tomu říkám rehabilitace hrou! Tak by to mělo vypadat.

              0 0
          • doubleingram  

            Vidim to dost podobne. Krasne priklady z posledni doby jsou kluk s mandlema na CT (doktorka normalne frci dal jako by se nic nestalo, vimn ze zakulisi) a Kubera.

            0 0
    • Pikaču  

      Ty jo, tady je toho mraky ze to nestacim ani pročíst ( a nebudu). Nicméně k tazatelu. Mám chondropatii pately 2 a 3 stupne ( vlastne ted uz asi artrozu, tuhle diagnozu mam 12 let starou). Kolena hooodne bolela dokud jsem hral basket. Pak jsem si urval predni křížový vaz a poskodil meniskus. Na plastiku vazu jsem nesel a pak zadny sport nedelal. Pribral a koleno bolelo vic a bolelo. Kazdy schod bolel. Driv i za aktivni basketove kariéry bolely kolena při chůzi z kopce…

      Pak me dostala cyklistika na tolik ze to uz žeru ( watty, trenazer, zavody, treninky, strava segmnety :)))

      Kolena/kolena poslouchaji a funguji. Řešení je jednoduche =Svaly na nohách!! K těm jsem došel jizdou na kole a frenkvenčnim slapanim. Zhubl zase a nepotrebuji žádný alavis, zadne hyal…injekve nebo krevni plasmu ( to mam za sebou taky z basketbalove éry). Taky doporucuji strecink a obecne cviky na údržbu těla.

      Nicméně jizda na kole je reseni jen teda frekvenčně slapat. Obcas ale musis slapat silově ale to nevadí. Po zátěži chvili ledovat a pak az posili svaly tak uz kolena nebudou ani pri silove jizde bolet.

      0 0
      • bzencan79  

        presne jak pises. freivencni slapani…to mi dobre dela. jakmile ale zkusim nejaky kopec, tak je to horsi..tzn. kdyz potrebuji tou nohou zatlacit do pedalu vice. muze ale jen freivencni slapani vybudovat sval hmotu? zni to mozna jako blba otazka, ale prece jenom kdyz to jedu vice svihove nez zapinanim svalu?

        0 0
        • Pikaču  

          musíš poslouchat tělo! je bolest a bolest. když jsem citíl bolest z špatně nastavených kufrů nebo posedu tak tudy vlak nejede.

          Ale pokud jdes občas přes bolest a zkusiš nějaky kopec, ve stoje, spurt tak to svalům prospěje rychleji.

          Svaly lze posílít frekvenční jídou. Musíš ale jezdit často. Když jsem první rok začínál jezdit tak mě i týden pauza vratíla zpět k bolesti kolen.

          Ale silovější občasná jízda udělá vetší skok při posílení svalů.

          Dělej to co tě tělo pustí.

          Neboj se po jizdě v začátcích ledovat po jizdě (silovější) cca 15 min. Hlavně nezobat leky proti bolesti, to už je potom fakt něco špatně.

          Časem se to zlepší. Nezoufat a vytrvat.

          jo a ten strečing, zkrácená zadní strana stehen uděla taky svoje. nebo si pořidít takový váleček na hamstringy a lýtka.

          Edit:

          ještě mě napadá spravně nastavené kufry- jezdíš doufám v tretrách? ty je potřeba správně nastavit. pokud tretry nepoužíváš tak to může dopadnout blbě, když zabereš a máš špatnou pozici chodidla=kolena.

          0 0
          • yetti  

            Tak chondropatie 2. i 3. stupně se dá opravdu v pohodě zvládnout bez analgetik. Na druhou stranu zase takové zlo analgetika nejsou, aby je člověk párkrát měsíčně při výraznější zátěži nepoužil. Důležité je nezobat při každém zabolení, ale jen když je to opravdu třeba. Já jsem nucenej brát hafo léků už 30let a zatím žiju a hlavně sportuju.

            0 0
          • bzencan79  

            Jezdim kazdy den mezi 1–2 hodinama..behem sezony.

            kufry nemam. Nekolik duvodu pro to (napr. teren, kde casto jezdim…mam horaka a tady je hodne pisku). Mam pedaly s couhajicimi srouby, takze noha je je relativne stabiilni..ale ano, pozici chodidla nemam asi vzdy fixovanou.

            0 0
            • Pikaču  

              O fixaci nejde. Nepolozis na pedal nohu do spravne pozice. Znamej ai takhle utrhnul krizovy vaz na kole.

              0 0
              • dr nick riviera  

                Opravdu? Nemuzes to trochu rozvest? Jako ze slapl na kole a prdnul mu vaz? Taky mam platformy:-)

                0 0
                • Pikaču  

                  Znamej byl na plastice zadniho krizeneho vazu. Pak po roce se rozhodl ze zacne jedit na kole do prace a trochu jezdit ze ho boli koleno.

                  No a nechápu ani sám oprel se do toho mel nejak blbe nohu na pedalu a rupl mu zase ten operovanej vaz.

                  Moje zkusenost je ze kdyz jsem mel blbe nastavené kufry a špatně natoce a chodila tak kolena bolela fest ( v urcitem místě). Když je mám správně nastavene vse je ok.

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    Nejde o to je mít „správně“ ale pro daného člověka fyziologicky. To si lidi honě pletou a snaží se řídit obecnými poučkami…Což je dobře jen u naprosto zdravýho člověka což je ortopedicky v dnešní době pár jedinců ze sta…

                    0 0
                    • Pikaču  

                      Ano, správně nastavené pro mě. Nevěřím ale ze by moje zmrvená kolena patřila do kategorie zdraveho jedince a kdyz jsem se ridil obecbou pouckou ze na takova spatna kolena je lepsi vetsi vůle kufru byl to omyl. Skoro úplná fixace ( 0–1°) kufrů mě sedla nejvic.

                      Samozřejmě pro každého plati neco jineho a bud mu to nastavi nekdo zkušený nebo pokus-omyl jako u mě.

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        Přesně tak. Obecně na nemocná kolena platí právě větší vůle. Nejlepší je sedět na trenažéru a točit volně a nechat fyziologicky onoho daného člověka teda jeho kolena teda přesněji celé nohy :)šlapat a podle této polohy to zafixovat. Někdo během šlapání hejbe třeba s polohou paty a v ten moment rozhodně potřebuje větší vůli. Obecně platí, že nesmíš cítit v jakémkoli bodě otáčení žádný odpor jakýmkoli směrem. Podle mě na nemocná kolena neupevnění je spíše klad pokud si nenakládáš dvoustovky a nezávodíš. Rozhodně menší škoda než špatně natvrdo uplé nohy.

                        0 0
                  • dr nick riviera  

                    Dik. Tady je dulezite, ze to bylo uz po operaci. U zdraveho by se to stat nemelo.

                    0 0
      • onuce  

        Moc děkuji za tento Váš příspěvek, jdu tedy přec jen správnou cestou! Zdravý rozum vítězí nad mikikubím drilem. Dnes se mi bude dobře usínat.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Fry3  

      Čau, taky přidám svou zkušenost 39/nadváha. ACL jsem měl operované v roce 2001 / 2006 utržená čéška / 2011 utržená druhá čéška. Ano, jedu v pětiletkách :( Všchno z kontaktního sportu (fotbal, florbal). Stručně co jsem zjistil, že mi pomáhá a no co si mám dát pozor. Třeba to pomůže i vám:

      1. Geloren – 2016 mi praskl meniskus a měl jsem jít na operaci. Mudr. zkoušel všechno čím to zachránit, ale nic nepomáhalo. Poslední co jsem zkusil a hlavně díky recenzím (heuréka přes 1000) byl Geloren (výživa pro koně, navíc mi chutná více než Alavis) a po 14dnech klid a dodnes je vše v pořádku a o kolenech nevím. Bonus asi mi potom i zhoustly vlasy :D Jo a užíval jsem ho jen 2 kúry. 3 měsíce pauza a 3 měsíce.
      2. Roller – jak už tu někdo psal tohle je pro mě zázrak. Před svičením to svaly protáhne a prokrví a po cvičení nádherně uleví.
      3. Plavání – to je prostě přirozená rehabilitace sama o sobě.
      4. Poznat své tělo – když ti naznačí dost, tak prostě přestat a dát mu čas se regenerovat. Vrátí se to mnohonásobně a pohyb bude radost a ne utrpení. Dřív jsem byl magor s heslem „co bolí to roste“.

      Měl bych ale také jednu otázku.

      Vybírám kolo a nevím jestli full nebo hardtail. Ulevil by full více kloubům? Máte někdo zkušenost? Jezdím většinou po lesních cestách/stezkách.

      Díky

      0 0
      • onuce  

        Rozhodně full! Můžete na něm dřepět jako pytel a zcela tak odlehčit kolenům. Na HT je nutno být neustále přizvedlý nad sedlem.

        0 0
      • yetti  

        Full je určitě úleva pro záda, ale není mi jasné jak by mohl ulevit nemocnému koleni.

        Třeba já potřebuju kvůli kolenům dost specificky nastavený posed a hlavně jsem hodne citlivý na jeho změnu a i když se u XC fulla poloha sedla vůči pedálům mění velmi málo, tak mi to vadilo a vrátil jsem se k hardailu

        0 0
        • MlokCZ  

          Co jsi jezdil za fulla? Měnící se polohu sedla vůči pedálům, to je specifikum pár vyjímek z celého trhu.

          A pomoct může z více důvodů. Srovnání je platné samozřejmě pouze za předpokladu, že na tom HT a fullu jezdím to samé (pokud na fullu budu jezdit o hodně těžší terén, tak to může pak být klidně na fullu horší):

          • v rozbitém sjezdu ve stoje je to pro nohy obecně na fullu o dost menší záhul
          • jakékoliv dopady (i z miniskoků) to samé
          • ve šlapavých rozbitých pasážích se na fullu nemusíš zvedat každou chvíli ze zedla (nebo až mnohem později)
          0 0
          • yetti  

            Asi jsem to blbě napsal. Při propružení se lehce mění předo-zadní poloha sedla vůči ose (v podstatě se zmenšuje úhel sedlové trubky) a člověk šlape jakoby víc před sebe a já jsem na to kvůli bolavým čéškám hodně citlivej. Zdravej člověk to asi ani neregistruje, ale mě při delší vyjížďkách z toho bolely kolena.

            0 0
            • MlokCZ  

              To muselo být něčím jiným:

              • to samé dělá i jen vidlice, když propruží
              • aby to bylo aspoň trochu znát, tak musí jít o ne úplně malou překážku, na HT bys na takové musel zcela přestat šlapat a postavit se
              • a hlavně by to muselo být po dlouhou dobu a ne jen zhoupnutí na překážce
              • mnohem větší změny v tomhle ohledu jsou rovina vs výjezd
              • do výjezdu každé odpružení samo o sobě změnu zhorší (navíc ke změně, kterou dělá sklon kopce), tedy i jen na HT samotná vidlice (ve výjezdu se zmenší sag na vidlici)
              • změny ve výjezdu jsou na rozdíl od překážky opravdu dlouhodobé a tedy opravdu poznat

              U fullu jsou sice obecně tyhle změny horší, protože se to ve výjezdu nasčítá (nárůst sagu na tlumiči a snížení na vidlici), ale zase na druhou stranu to můžeš na vhodném tlumiči kompenzovat. Tedy omezíš nebo zcela zamkneš tlumič do výjezdu a tím se udrží dynamicky (při šlapání) v menším sagu.

              Na menším zdvihu pak může být s vhodným přepínáním tlumiče situace lepší než HT (omezení tlumiče může snížit sag ještě o trošku více než ho navýší změna rozložení hmotností mezi přední a zadní kolo).

              PS: Na tyhle změny jsem opravdu super citlivý (i když mi nezpůsobují problém s kolenem, ani na můj problém s patelární šlachou to nemá vliv) a nemám je rád. Kromě polohy pro šlapání to mění i sklon sedla, což také nemám rád.

              Proto nemám rád a už roky nejezdím HTčka s odpruženou, protože tam s tím neuděláš nic. Na HT tak raději jezdím s pevnou vidlicí (není to jediný důvod).

              Na fullu i když mám 130mm zdvihu, tak je to pořád celkem pohoda právě díky možnosti omezit tlumič přepnutím režimu do výjezdu.

              Spíš si myslím, že jsi měl problém proto, že jsi fulla neměl vůbec nastaveného stejně jako máš HTčko. U fulla pokud tohle chceš opravdu pohlídat, tak musíš při nastavení sedla brát ohled na to, jaké konkrétně vozíš sagy.

              Na fullu mám v nezatíženém stavu sedlo o skoro celý 1cm více vepředu než na celopevňáku, protože znatelně větší sag na tlumiči než vidlici. Při jízdě je pak ± stejně.

              Oproti HTčku s odpruženou je pak rozdíl ještě větší, protože u jen odpružené vidlice po nasednutí jde sedlo dopředu vůči středu (sag pouze na vidlici).

              Dříve u fullů často býval příliš malý úhel sedlové trubky a sedlo vůbec nešlo dostat dostatečně dopředu. V poslední době šel trend zase už skoro opačným směrem, když se objevují sedlové úhly i třeba 76° a více a tomu vozí teleskopy s rovným zámkem.

              A nebo jsi neřešil tlumič do výjezdů (nepoužíval režimy omezení tlumiče a tím i snížení sagu) a měl to nastavené pro rovinu. Pak jsi ve výjezdech šlapal o hodně víc před sebe než jsi potřeboval.

              0 0
              • yetti  

                Abych kolenům ulevil potřebuju šlapat spíš za sebe než před sebe, proto na MTB vozím sedlovky s přímým zámkem a na silnici mám sedlovky s velmi malým ofsetem. Před lety jsem měl jako druhé kolo Cannon Rush, což byla pěkná houpačka a měl jsem na tom s kolenama velké problémy. Vloni jsem po letech měl od kamaráda půjčeného Epica, že bych ho od něj koupil a měl jsem úplně stejný problém jako na tom Rushi. Vždy mi po cca 30km začaly bolet kolena vpředu v místě čéžky. Hardtaily jsem měl mezi tím tři a problémy žádné.

                0 0
      • bzencan79  

        Souhlas, ja take pravidelne plavu. 3–4tydne. Blbe je, ze kvuli covidu ted nemam kde. Jinak citim, ze voda ma i dobry terapeut.ucinek -opuchle koleno ma tendenci trochu splasknout v bazene.Take v bazene cvicim.

        co se tyce hardtail ci full---tak to je za mne jednoznacne. Full bez jakychkoliv debat-na telo to je opravdu daleko setrnejsi.

        ja jsem sam sel do hardtailu a prestoze mam relativne okay kolo (Scott Scale), je to kostitras. Dnes by mi dalsich 10–20tis za fulla prislo jako levna vec vzhledem k pohodli.

        pristi horak bude urcite celopero!

        0 0
        • šimlos  

          Mám to stejně. HT mám slušný s karbonovým rámem ale uvažuju taky o fullu, neměl jsem si ho od kámoše půjčovat :-) Fulla jsem měl, ale už je to skoro deset let a dnešní fully jsou, co se týká jízdních vlastností, zase někde jinde…

          0 0
      • dr nick riviera  

        Jenom poznámka k plavání – prsa moc ne, radši kraul/znak.

        0 0
      • šimlos  

        Kloubům přímo asi full na rozdíl od HT neuleví ale bedrům a zádům rozhodně a z té větší jízdní uvolněnosti na fullu bude plynout i menší celková únava a větší jízdní pohoda :-) .Za mně full.

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.