Jeseníky Dlouhé Stráně - Praděd

82 nepřečtených
  • Sumpicek

    Chystáme se kamarády poprvé do Jeseníku, chtěl bych to projet od lanovky z Koutu na Dlouhé Stráně a potom pokud by to šlo na Praděd, dá se jet po té modré? Dále Cervehohorske sedlo a nekudy terénem dolu do Koutů. Mate to tam někdo takto projeté? Připadne uvítám jinou radu na projizdku v okolí.

    0 0
    • RendyD  

      No, po modré Divokým dolem leda po svých, na kolo to asi nebude… Je to taková krpatá, mokrá a členitá cesta, pokud si pamatuju.

      0 0
    • pepek  

      Myslíš od dolní nádrže po modré na Praděd?

      0 0
      • RendyD  

        Jiná značená tam není, jen ta modrá, tak myslím, že má v plánu tama.

        0 0
        • pepek  

          Tak pokud má enduro (motorku) a nechytí ho ochranáři, tak by to šlo. Pokud ne, tak bych si asi spočítal vrstevnice a hledal jinou cestu.

          0 0
        • Zdeno Micio  

          Modrá je akorát na pěší. Jednou jsem ji dal nahoru naivně na kole, ale jen na rameni. Dolů to dávali jen borci na DH, které jsem potkával :-)

          0 0
      • devet  

        NE a NE. Já jsem tudy hnal ženu i kluka. Těch jmen, co jsem dostal. A žádné slušné… Modrá je pro zkušené turisty. Kameny mokré a stoupání příkré. Kolo na rameni.

        0 0
    • Luk029  

      Nad spodní nádrží se dáš vrstevnicovou cestou(na mapě jde najít) až dojedeš na cyklotrasu co vede s Koutů na Švýcárnu.Pak už jenom do kopce až na tu Švýcárnu. Po modré rozhodně ne!!! Je to tam o hubu i pěšky. A kdo by se chtěl tahat s kolem do takového brdu. :-))

      0 0
    • Sumpicek  

      Jsem si teď přiblížil mapu a vidím to převýšení. Co od horni nádrže kolem Homole pak na modrou, zelenou pak po cervene na Ovcarnu a odtud na Praděd .

      0 0
      • Chiron  

        Na té červené mezi Ovčárnou a Jelení studánkou mají kola zákaz. Taky sem to nedávno řešil, jak to spojit až tam pojedu. Zatím sem to teda nevyřešil, aspoň tak aby z toho byl nějaký zajímavý okruh. Hlavně že to tam celé vyasfaltovali a kde ne, tak sou zákazy na každém kroku :/

        0 0
      • RendyD  

        Furt se mi nejvíc líbí alternativa, co psal Luk029…

        0 0
    • Dan.45  

      zkoukni stránky CAC Šumperk, já jako šumperák to mám projeté vše, pokud na praděd tak jednoznačně přes Petrovku a dále přes Svýcárku, ale docela se oblečte je tam už docela zima(nad 5 stupnu to už téměř není) a pokud na dlouhý tak buď po asfaltu a nebo nejlepší cesta je z vernýřovic přes Branku, ale dá se tam dojet i z koutů, jeslti někdo jel koutecký kpž…->nejlepší možnost pro bajkera na mtb ;) viz mapa

      0 0
      • Luk029  

        :-)) a já jako Bruntalák to mám taky vše projeté. Tak ti dávám za pravdu :-))

        0 0
    • Pa.T2  

      Dnes byl v Jeseníkách nádherný den. Rozhodně to byl spíš letní den než podzimní. Když jsem vyjížděl ze Šumperka (14h), bylo 16°C. Hodně přituhlo za Vernířovicemi směrem na Branku. Teplota klesla až na 13°C. Cca od 800 m.n.m. začala teplota stoupat. Já, navlečený v dlouhém dresu a se zásobami teplých hader v plném CamelBaku, jsem se pěkně pekl, protože jsem to neměl kam odložit :D Nahoře na Dlouhých Stráních bylo 21°C ve stínu, na Sluníčku 26°C. Takovej pařák jsem tu zažil málokdy v létě :)

      0 0
      • C.A.C  

        Zítra tam valíme, tak doufám, že bude zase pařák. Bereme to oklikou přes Skřítek.

        0 0
        • Pa.T2  

          Tak podle předpovědi by mělo být minimálně dobře jak dnes :) Kolem Skřítku je to prý dost zrychtovaný od lesáků :/ Vlastně nejen tam…

          0 0
        • Radez  

          Ahoj,

          v létě sem tam jel velice vypečenou trasu. Perfektní trasa zakončená kufrem v Hraběšicích u kohosi v zahradě :-).

          0 0
    • Radez  

      Kdysi sem plánoval jet po modré Divokým dolem taky, prakticky jsem to taky uskutečnil, nedá se tam jet ani dva metry za celou délku té trasy, páč se tam pořádně ani nedá jít. Celou dobu sem nesl kolo na hrbu a klel. Bylo to taky poprvé, co sem měl hypoglykémiu a velkou zásluhu na tom mělo právě štrekování se do toho posranýho kopce s kolem na hrbu :-). – jo a hlavně tam je zákaz označenej cedulou. Ale kousek pod místem, kde začíná tato modrá, tak je neznačená cesta, která mírně stoupá až po pár kilácích se napojí na asfaltku (na ní pořád do kopce), kterou se dostaneš na Švýcárnu (pak samozřejmě končí, není to celý asfalt), pak Praděd. Z ČHS se pak dá sfouknout po zelené zpět do Koutů.

      Ale doporučil bych začít v Koutech po té zelené valit na ČHS, možný se otočit kolem Bílýho sloupu a u Vřesovky (dál na Šerák je po červené zákaz)pak valit přes ČHS po žluté do Filipovic, po modré vydupat na Šerák, Pak buď po sjezdovce dolu na Čerňavu, nebo po šutrácích po červené,pak po modré a zelené do Branné, pak valit po modré zpět na Přemyslov, ale neuhýbat z cesty, co vede do Přemyslova na tři kameny (to je mistama nejetelný, dost sem se tam spálil :-)) a pak už zas jen sfrčet do Koutů. – tu trasu mně kdysi poradil C.A.C :-)

      0 0
    • Mark-H14  

      Prosím zdejší zkušené bikery o tip na pohodovou trasu, která by zahrnovala třeba spodní i horní nádrž Dlouhých strání. Nebo asi jen horní? K té spodní je to stále asfalt, nebo se pletu?

      Na cykloatlase i jinde je to sice značené, ale znáte to, když tam jedete poprvé…

      Mělo by to být cca 60km +/- aby to zvládla i manželka bez remcání. Třeba něco jako tato naše oblíbená:

      http://www.cykloserver.cz/…lety/detail/?…

      Děkuji za Váš čas.

      0 0
      • Martin  

        kde chceš startovat?

        0 0
      • tom xtr  

        Jestli je pro tvoji ženu ta trasa z cykloserveru pohodová a má být start z K.S., tak klidně třeba tudy: K. Studánka – Karlov – Mravencovka – Alfrédka – Zelené kameny – Pod Ztracenými kameny – rozcestí Branka – Horní nádrž – Dolní nádrž – Petrovka – Švýcárna – K- Studánka.

        Bude to ale něco přes 70km a slušný převýšení.

        0 0
      • tom xtr  

        Jestli je pro tvoji ženu ta trasa z cykloserveru pohodová a má být start z K.S., tak klidně třeba tudy: K. Studánka – Karlov – Mravencovka – Alfrédka – Zelené kameny – Pod Ztracenými kameny – rozcestí Branka – Horní nádrž – Dolní nádrž – Petrovka – Švýcárna – K- Studánka.

        Bude to ale něco přes 70km a slušný převýšení.

        0 0
        • Singlespeed  

          Dolů k dolní nádrži bych jel taky terénem přes Velkou Jezernou, Františkovu myslivnu a Zámčisko.

          0 0
        • d  

          Na té trase, kterou jsi naplánoval, je pohodový akorát tak úsek Švýcárna – KS. Navíc teď tam zase uhodila zima.

          0 0
        • Mark-H14  

          Z Mravencovky na Alfrédku přes „Pod jelení studánkou“ a nebo „Liščí kámen“ ?

          Trochu se ještě obávám úseku Petrovka – Švýcárna, když jsem tam loni při cestě v opačném směru míjel holku na Epicu, jak se trápí … aby mě žena neumlátila pumpičkou :))

          0 0
      • Mark-H14  

        Chtěl jsem jet z Loučné, nebo z Koutů. Měl jsem to napsat.

        Těžký terén nepřichází v úvahu máme celopevná kola.

        No a ta trasa z cykloserveru z KS do KS je pro manželku v poho, ale vlastně se tam terénem téměř nejede.

        0 0
        • Singlespeed  

          Zde uvedené trasy jsem ještě nikdy nejel ani s odpruženou vidlicí, vždy jen s pevnou, takže žádný obtížný terén nehrozí (asfalt, šotolinka, lesní cesta nebo pohodový trailík).

          0 0
    • Delkim  

      máte někdo naklikané nějaké trasy pro silničku kolem Červenohorského sedla, resp. já to budu mít jako výchozí místo?

      na Praděd, Dlouhé stráně a tak, v Garminovi se mi bohužel nedaří naklikat trasu pro silničku, abych si byl jistý, že to je sjízdný a nevytvářím trasu pro bike :(

      mám třeba tenhle tip z 53×11, jenže to je bez přiblížení a já nejsem schopný třeba ty Dlouhé stráně správně „překlikat“ do Garmina :(

      http://www.ivelo.cz/…pani-praded/

      díky moc!

      0 0
      • Martin  

        IMHO je nejlepší jet Dlouhé stráně následovně:

        viz mapa: http://mapy.cz/s/aApJ

        musíš dojet do Loučné, v Loučné si chytit cyklotrasu č. 6155 a té se držet až k Tetřeví chatě a od ní pak po hlavní cestě nahoru na horní nádrž a potom klasicky dolů k dolní nádrži. myslím si, že je lepší jet po trase 6155 nahoru, protože asfalt tam místy není nic moc a sjezd na silničce by byl nepříjemný. ta hlavní cesta na dolní nádrž je kvalitnější.

        ta cyklotrasa č. 6155 je docela prudká, ale když se kousneš, tak to dáš. kamarád to vylámal na singlu s převodem 42/20 :)

        0 0
      • ¨MZ  

        My to jeli před pár dny, v Loučné kousek nad školou se dáš nahoru kolem potůčku a pojedeš pořád po asfaltce až nahoru, tam ani není kde uhnout, u turistického altánu se dáš mírně vpravo, prostě pořád do kopce, vyjedeš nahoru k horní nádrži, tu obkroužíš, je tam jednosměrka, zase kousek dolů k altánu a tam ostře vpravo a sjedeš k dolní nádrži a do Koutů. Trasa

        0 0
        • Delkim  

          díky oběma, myslím že jsem to naklikal správně

          krásný 30 km kolečko a 800 m převýšení, to fakt tady kolem Labe nemáme :)))

          0 0
          • Singlespeed  

            Ještě si to doklikej až nahoru k vodě ;-)

            0 0
            • Delkim  

              jasný, tam jsem to neklikal, tam už nemám kam blbě odbočit :)))

              a nádrž je do půlky července kvůli údržbě bohužel prázdná :(((

              0 0
              • ¨MZ  

                I tak stojí za to se tam podívat

                0 0
                • vitan  

                  a pak že nemáme v čr pořádnou dráhu:)

                  Tady by to měla Dukla i s vysokohorským soustředěním:)

                  0 0
                  • JSt  

                    tam se jezdi na jarni pripravu ]:-P

                    0 0
                    • pocestny  

                      Predminuly rok taky opravovali, měli to vypustene, ze pry ten plast prosakuje. To tam delaji tu opravu znovu?!

                      Mimochodem jezdili tam kluci na skatu nebo longboardu, pak na ne nekdo rval at z tama vypadnou…

                      0 0
                      • Martin  

                        tuším na idnesu jsem četl, že oprava z předminulého roku byla odfláknutá a ČEZ se tahá se zhotovitelem o reklamaci

                        0 0
    • Karlos14  

      Ahoj, o víkendu jedu do Jeseníků a v sobotu mám v plánu jet tuto trasu na MTB. Cíl je projet Praděd a Dlouhé Stráně v jeden den. Budu ale vyjíždět až po poledni. Za jak dlouho bych to mohl ujet? Stihnu to do večera? Případně dala by se trasa ještě někde zkrátit?

      Jinak běžné MTB vyjížďky kolem 50km a převýšení 800m jezdím s průměrem 23km/h a ročně najedu 4000–5000km tak bych to snad měl zvládnout. Co myslíte?

      0 0
      • Singlespeed  

        To stihneš v pohodě. Asfalt + lesní šotolinky = bude to pěkně odsýpat.

        0 0
        • Karlos14  

          ok dík

          0 0
        • Pavel  

          Přesně tak, před pár lety a mnoha kily bych napsal to stejné. A taky to tehda tak i bylo.

          Dnes už jezdím rozvážněji.. :-)

          0 0
      • Delkim  

        .

        0 0
      • ZPetr  

        Trochu zábavnější to je z Dlouhých strání na Františkovu myslivnu a pak Alfrédka. Sice kouskem přes CHKO ale je to na tobě.

        0 0
        • Pavel  

          Na mobilu vidím pikaču, takže jen tak z hlavy, ale není to něco „národního“? A není to přes morenove pole?

          0 0
          • Singlespeed  

            Kousek trasy kolem Jeleního Hřbetu je „národní“ (NPR Praděd, takže ilegal), ale jinak pěkná trasa, taky to tak jezdím.

            0 0
        • pocestny  

          Nic zábavného tam není.

          0 0
          • Le Corbusier  

            Tvoje rada mu po pěti měsících a metru sněhu jistě přijde vhod.

            0 0
            • MavasH  

              Tak možná v tom je ten problém… vše zabávné se schovalo pod tím sněhem ;)

              0 0
    • Tomi.B  

      Poprosím o aktuální stav silnic k nádrži Dlouhé Straně. Startovat plánuji od Zábřeh. Případně od nádrže na praděd nejlepší cesta pouze silniční trasy děkuji.

      0 0
      • Dvojan1  

        K nádrži po Uhlířské cestě. Jel jsem tam před rokem. Trochu horší asfalt, ale jedeš pomalu, tak to nevadí. https://mapy.cz/turisticka?…

        2 0
      • Dvojan1  

        A z5 klasicky po pěkném asfaltu okolo spodní nádrže. Tam se jede pěkně. https://mapy.cz/turisticka?…

        2 0
        • dan001  

          Jel jsem to nedávno naopak, takže nahoru kolem spodní nádrže a dolů po Uhlířké cestě. Taky to jde, ale příště asi radši fakt naopak. Ta uhířská má horší povrch.

          1 0
      • Dvojan1  

        Od 1:44 – 4:40 min. https://www.youtube.com/watch?…

        1 0
      • pocestny  

        zeptej se tady toho, to je takový trošku silničář a nedávno tam byl

        jinak hlavní cesta na Dlouhé stráně byla před rokem v dobrém stavu.

        https://www.bike-forum.cz/…va-a-okoli-2#…

        1 0
      • Melvin  

        Nahoru jak píšou ostatní z Loučné a sjezd k dolní nádrži. Pokud chceš i Praděd tak defakto jediná možnost (na silnici) je přes Červenohorské sedlo, Vidly do Karlové Studánky a nahoru. Ale počítej, že jen ten úsek co jsem teď napsal má skoro 70 km a cca 2500 m nastoupané. Pak se samozřejmě musíš nějak vrátit a to je nejlepší dokončit okruh a tedy jet do Malé Morávky, Rýmařov, Skřítek. A to už budeš na víc jak 3000 m. Na biku to jde ze Strání daleko lehčeji a kratší cestou kolem Švýcarny.

        1 0
        • JSt  

          po sotolu pres svycku to je na silnicce nahoru jetelny vpohode. ;-)

          0 1
          • kadlec  

            No tu pohodu bych rad videl

            Pod svycarnou je ceste z velkych sutru a i na MTB na prd a nad svycarnou to je taky rozmlaceny

            0 0
            • iceduck  

              Ten biker friendly úsek pod Švýcárnou se dá i na gravelu… teda nahoru, dolu sem na to od té hrany neměl morál :)

              A to nad tím je to už #gravelspecific

              0 1
              • kadlec  

                Tak ono by to slo i jednokolce, ale stoji to za ho.no a pokud uz mas 80km v nohach a pres 2000 nastoupano, tak te ty sutry serou, zpatky me to nevadilo

                A na silnici bych to jet nechtel

                0 0
                • JSt  

                  mas volbu mezi sotolinou a trikrat delsim asfaltem s dvounasobnym prevysenim. i kdybys to kolo natruc nesl celou cestu, budes u vysilace rychleji nez pres sedlo a vidly. ;-)

                  0 0
                  • Melvin  

                    Jako kdybych to bral doslova, tak bych si úplně jistý nebyl. Od spodní nádrže po Hladové cestě, k rozcestí k asfaltce na Praděd je to 12 km. Takže v tretrách počítám přes 3 hodiny chůze + kufry na odpis. Po asfaltce je to 48 km. To dáš za 2 hoďky v pohodě. Ale jo, na gravelu se to dá celkem v klidu a na silnici by to se zapřením a občasnou chůzi asi taky nějak šlo. Jinak za mě pokud jedu na kole, tak chci šlapat a né chodit, to můžu i bez kola.

                    2 0
                    • JSt  

                      jel jsem to cely v pedalech na 23 mm gumach. nic technickyho tam neni. tolik k tomu chozeni. ;-) ale jako silnicni svih to je pres sedlo lepsi, to nerozporuju. ;-)

                      0 1
      • Roura74  

        Byl jsem ve středu, příjezd na hlavní parkoviště jak byl bufáč je zavřenej, k nádrži se dá vyjet až další asfaltkou co je skoro na protilehlé straně. Jezdilo poměrně dost aut, což mě docela překvapilo.

        0 0
    • thomasx2016  

      Jako vím že to sem trochu nepatří asi a trochu pozdě,ale tak zkusim,ale někdo náhodou kdo má taky zítra v plánu jet na Praděd od Koutu nad Desnou ? mám v plánu vyrazit odtamtud okolo 10:06 resp jak přijedu vlakem tou dobou od olomouce.Tak kdyby náhodou někdo.

      0 0
    • Beekeeper  

      Někoho znalého prosím o revizi trasy zda se někde v trase blízkém okolí nenachází nevyužitý potenciál.

      kolo mtb full. sobota. pokud možno legálně a mimo davy. díky

      https://mapy.cz/s/nedatucare

      0 0
      • kamator  

        Je to výživná trasa. Docela pěkná je “slepá odbočka” pod Břidličnou (z bodu č 2)-na konci je pěkný výhled a přijedeš pod suťová pole.

        1 0
        • Beekeeper  

          Díky. Vlastně jsem to tam i měl… ale pak to trochu pokrátil… ale díky za tip, že to stojí za to.

          0 0
      • Melvin  

        Píšeš legálně a máš tam kousek trasy v NPR. Navíc tam (od Kotle) budeš muset kousek tlačit, plus to tam bude asi dost podmáčené. Ale zrovna ten úsek je celkem hezký. Jinak pokud chceš jet legálně tak to vem z Karlova na Alfredku po zelené. Respektive na Mravencovku po cyklostezce a pak po zelené. Část modré na Fr. myslivnu taky budeš tlačit. To je úsek, který je lepší naopak. Tak jako ta zelená z Alfredky.

        0 0
        • Singlespeed  

          Ten červený kousek je docela dobře sjízdná pěšina, místní tudy chodí i sem tam nějaký biker projede, takže bych výjimečně přimhouřil oko. Trochu opruz je ale věčně podmáčený úsek pod Goeringovkou (Jelení chata). Tam si asi nabagruje vodu do bot.

          1 0
          • Melvin  

            Posledně jsem šel z Májové cesty směrem ke Kotli, tedy po hranici NPR a potkal jsem strážce. A ten mi tvrdil, že tam nesmím být, že podél hranice je ještě 50 m pásmo. Což mi teda přišlo jako kravina, bo kdyby to tak bylo, tak vlastně v době, kdy příjdu k zákazové značce už porušuji zákon. Nakonec jsem mu řekl, že to teda otočím, počkal až odjede (byl na kole) a pokračoval jsem dál. Ten den jsem ho potkal pak i na hřebeni, už byl pěšky chvíli po tom co tam vyhmátl nějakého bikera. Doma jsem se pak snažil něco dohledat ohledně těch hranic a nic jsem nenašel, takže ani nezjistil, kdo měl pravdu.

            0 0
            • Singlespeed  

              Se strážci nemá cenu diskutovat. Často vykládají záměrně nesmysly v rozporu s právní dokumentací k NPR nebo PR.

              0 0
        • Beekeeper  

          Díky. Psal jsem „pokud možno“… a tady jsem taky přimhouřil to oko jak píše singlespeed :)

          Ok, to stoupání jsem tedy hodil na Mysliveckou cestu nahoru přes „střední“ máj.

          Jinak v záloze je ta lyžařská trasa přes malý kotel, to kdyby bylo třeba trochu krátit.

          0 0
        • Zvanty  

          Než po zelené z Mravencovky na Alfrédku je lepší to vzít po lyžařské přes Malý kotel (jel jsem i na silničce).

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.