• Jirka77

    Tak jsem si včera udělal dlouho plánovaný výlet na silničce výlet do Jeseníků a byl jsem velmi nemile překvapen úrovní zdejších silnic. Abych těm co nejsou jako já místní a neví co je čeká, když se vydají užít si kopečků v Jeseníkách pomohl vyhnout se těm nejhorším úsekům, napíšu zde kudy jsem jel a jak ta cesta vypadala:

    Šternberk – Rýmařovav po 445 – tragédie, silnice je vemi rozbitá místy na ní roste tráva

    Rýmařov – Dolní Moravice po 445 – to stejný, pak dál do Karlovy Studánky už je to OK

    Hvězda – Praděd – super!

    Kralova Studánka – Vidly po 450 – totální hrůza, místy je to na silničním kole v podstatě nesjízdné, chybí obrovské kusy asfaltu

    Vidly – Bělá po Praděm – celkem OK jen ten pás kamenů v asfaltu před Bělou mě nepříjemně překvapil

    Bělá po Praděm – Červenohorské sedlo – supr, překvapil mě i malý provoz

    Červenohorské sedlo – Kouty nad Desnou – silnice je pocelé šířce posypaná 1 cm tloustou vrstvou živice, opravdu supr sjezdík (pro masochisty)!

    Kouty nad Desnou – Rapotín – Rýmařov – pohoda,celkem malý provoz

    Rýmařov – Dlouhá Loučka po 449 – pěkně roflákaný, ale asi přeci jen lepší cesta než ta 445

    Dlouhá Loučka – Paseka – Komárov – Šternberk – celkem na pohodu

    0 0
    • Lister  

      Muhehe, to jsi jel ještě ty lepší úseky – v zimě jsem přes to Sedlo jezdil 4×-6× týdně a bylo to fakt prima. Magorovi, který zavrhl tunel, bych nejraději ufikl koule a usmažil mu je k večeři.

      0 0
      • dancing dog  

        A nepočítej s tím, že by se výhledově udělala na šumperský straně rekonstrukce jako na vaší straně..to vím z řsd, prej tuhle generaci asi ne :-(

        0 0
        • Lister  

          A to je právě ten paradox – 3 roky spravují jednu stranu silnice, jejímž výsledkem by údajně měla být širší tříproudá cesta a údajně větší poloměr zatáček, aby v zimě kamiony neblokovaly silnici. A sám víš nejlíp, že tam žádné tři pruhy nejsou. Sice je ta krásná silnice fajn, ale k čemu – když se přehoupneš přes horizont a máš tam ten tankodrom. Navíc je ta druhá strana i mnohem prudší, zatáčky utaženější, takže když se někde něco zablokuje, tak to stejně bude tam.

          Rekonstrukce zničila několik podnikatelů na Sedle, protože hlavní klientela – Poláci – se tam neměla jak dostat. Navíc se vytěžená suť vozila 40–50km daleko přes celý okres. Stovky kamionů po hlavních tepnách našeho malého okresu udělalo svoje – spravil se jeden krátký úsek a zničily se stovky km jiných silnic. To mi fakt hlava nebrala. Navíc si asi každý dokáže představit, jak to muselo být příjemné pro ty lidi, když kolem nich ta těžká technika pořád jezdila.

          Výsledkem je paskvil, který absolutně nedává smysl, dopravní obslužnosti kraje to nějak nepomohlo a v zimě se tam kamiony blokují vesele dál.

          IMHO kdyby byl tunel, tak se Sedlu uleví a celkově i přírodě, protože ty tisíce kamionů supících do té výšky přece jen sežerou nějakou naftu a o zrychlení provozu a zlepšení dostupnosti celého regionu ani nemluvím. Na sedlo by jezdili jen turisté a lyžaři a jedna cesta by tam vydržela 20 let.

          Prostě tohle vymyslel jen totální *****…

          Tož jsem si ulevil.

          A jak to souvisí s původním tématem – no třeba tím, že kdyby byl tunel, tak by pro nás silničáře na tom sedle zbyl klid, čistý vzduch a kvalitní asfalt. Tož tak :-)

          0 0
          • Frankie  

            Jj, otazkou asi porad zustava co by bylo od tunelu dal smer Jesenik a Polsko, ona takova dalnice par km od Pradedu taky nic moc, ale jinak souhlas … :( F

            0 0
            • Lister  

              My už jsme teď transitní region pro přilehlé území Polska, tunel by to nijak výrazně nezhoršil. Protože aby se tudy hrnuly kamiony ze vzdálenější části Polska, to by se jim nevyplatilo – na to jsou jednodušší trasy.

              0 0
              • Frankie  

                Stejne, kde jsou ty doby, kdy jsme tam u nas v Bele mohli na silnici pomalu hrat fotbalek a dneska o vsedni den kamion za kamionem… :( F

                0 0
          • mastihuba  

            letos už se dělá druhá strana do koutů, nebo je to zavřený z jinýho důvodu, nějak nemám přehled. V každým případě motorkáři si tu spravenou část pochvalují. :)

            0 0
            • Lister  

              O žádné uzavírce nevím???

              A je to pro mě aktuálně důležité, protože tam chci zítra projíždět – jdu zjišťovat.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Byli jsme tam minulou neděli a už to vypadá, že se tam něco děje. Ale uzavírka nebyla, auta jezdila. Stromy už se tam ale prý kácí…

                0 0
              • Pan Jan  

                Žádná uzavírka tam není. Jediná objížďka je v Rapotíně, ale to je cca 1 km, takže v pohodě.

                Na Sedle od Šumperka se prořezává, to ano. Uzavírka tam však bude vždy v létě v roce 2014 a 2015.

                Jinak sjízdné to tam je na silničce v pohodě, dokonce jsem tam měl menší bobky, než dolů směrem na Jeseník, protože tam je těch motorek fakt dost…

                0 0
              • mastihuba  

                Jak jsem tě naháněl minulý týden, tak v Domašově byla objížďka na Šumperk přes Ramzovou, tak jsem myslel že už se tam něco děje.

                0 0
    • dancing dog  

      Ze Sedla do Koutů nedávno v celym useku frezovali a lepili, to pak skoro vždycky posypou štěrkem…nahoru mi to při průměrce asi 5 km/hod. ani nevadilo .-), a sjezd dolů do Bělý na novym asfaltě je pohádka…jinak kvalita některých úseků fakt nic moc, ale na 2.stranu povrch na silnicích 2. a 3. tříd je v podhůří Jeseníků obecně mnohem lepší než u nás v Krušných horách…včera jsem jel šumperk, St.město , Chata Paprsek, nazpátek ze St.města do Hanušovic naprosto zapadlou silničkou mezi loukama a nádherným výhledem na Jeseníky nalevo a Kraličák napravo, projelo asi 5 aut a asfalt naprosto v pohodě. Na Papsek to stoupání taky pohoda. U nás by to byl vše autodrom…

      0 0
      • Jirka77  

        Prostě jsem to vzal přes to Sedlo špatným směrem. Proto to sem dávám, aby si Ti co to neznají mohli vzít ponaučení z těch, kteří ukázali, že tudy cesta nevede:-)

        0 0
      • prvniodkonce  

        Tak zrovna Paprsek neni v kvalite asfaltu zadna hitparada, ale udoli nadherné. uplna katastrofa jsou silnice v Polsku.

        0 0
    • Zbyněk  

      Já tvrdím, že kolem nás (Šternberka) jsou nejhorší silnice v republice, a každý, kdo tudy projede mi dá za pravdu.

      Ta 445 přes Mutkov a Kněžpole je moje oblíbená a zdaleka není nejhorší (nepočítám momentálně rozkopanou Hlásnici). Sice se tady v poslední době hodně asfaltuje, ale vždy se udělá jen malý úsek viz Mutkov-Huzová. Jediná souvislá pěkná silnice je Šternberk – Paseka v sč. protažená až skoro do Sovince. Ve vzálenějším okolí je pěkná cesta mezi Pradědem a Valšovem nebo z Budišova do Guntramovic.

      0 0
    • popik  

      Nedávno jsem přes Jeseníky jel, nejhorší úsek byl v Jeseníkách mezi Novýma Losinama a Přemyslovem. Oproti úseku Rýžoviště – Křišťanovice (Nízký Jeseník), to však bylo docela v pohodě.

      http://www.bikemap.net/route/569523…

      0 0
      • Zbyněk  

        Ten úsek z Lomnice do Křišťanovic už snad ani není vedený jako silnice 3. třídy (alespoň už silničáři odmontovali značky). A to je ta cesta nad Lomnicí trochu vyspravená – bávalo to ještě horší! To už jsou lepší lesácké asfaltky, které tuhle „silnici“ křižují.

        Cesta z Rýmařova přes Jamartice do Šťáhle taky asi nebyla nic moc, co?

        Nakonec bych se chtěl zeptat na stav silnice z Dvorců do Guntramovic, tam jsem ještě nikdy nejel.

        0 0
        • popik  

          Z Jamartice do Štáhle se to myslím docela dalo (nic co by se mi vrylo do paměti)

          Z Dvorců do Guntramovic to taky není nic moc, hlavně když sjízdíš z kopce do Guntramovic (je tam i značka upozorňující na havarijní stav vozovky ;-) )

          0 0
          • daymaker  

            tahle značka mě vždy pobaví… měla by být spíš na všech našich hraničních přechodech! ale oproti Polsku, nebo Slovensku jsme totální Schweiz… :-)

            0 0
    • Edy  

      Souhlas, Na Vidly se to blbě sjíždí hrůza silnic a ten pás kostek přes silnic za Vidly, skoro jsem prodřel plášťovku, Ale potom zpátky z Červenohorskýho sjezd super. Jel jsem to před měsícem.

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Já jsem myslel, že jsem prd biker a když tady čtu vaše reakce na sjezd z Videl. Nedávno jsem tam jel a nepřišlo mi to vůbec strašné. Nevzpomínám si, že bych si tam dával vůbec na něco pozor. Zato na Lyru to je jiná, z obou stran je to docela bída.

      Další silnice už mi přišly v super stavu. Teda kromě ČHS nevím, ze strany z Jeseníku je to dálnice a z druhé strany jsem už nějaký ten rok nejel.

      Náhodou nevíte někdo, jak vypadají Dlouhé stráně ? Z obou stran nejlépe, jak přímo po hlavní cestě, tak i přes Mravenečník. Vím, že právě ta Zmijí stezka byla jeden rok po povodních úplně splavená…

      0 0
      • beeker  

        Jestli myslíš cestu z Loučné kolem vrtulí tak ta je v pohodě, jenom pod vrtulema se staví sjezdovky a cesta to křižuje, tak tam byl z toho bordel.

        0 0
      • MlokCZ  

        Z Koutů co jezdí autobus s prohlídkami je pěkný asfalt po celou cestu až nahoru (tedy jel jsem až od spodní nádrže na kterou jsem přijel lesní cestou směrem od Červenohorského sedla). Směrem k vrtulím vypadal asfalt taky dobře, ale tam jsem jel asfalt jen malý kousek, první kousek od horní nádrže k vrtulím jsem jel terénem (kolem Mravenečníku) a pak níže zase terénem.

        Popisuju čtvrteční stav.

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Tu cestu, myslím, že před 2 lety opravovali a bylo to hodně rozbité, tak jsem se radši zeptal, jestli to náhodou ještě nedělají, než se tam vydám. Od té doby jsem tam nebyl…

          0 0
    • *Petr*3  

      Teď v úterý jsem si dal okruh z Malé Morávky přes Col de la Vidly na Monte Selle Rosso a zpět přes Passo Elfo a sjezd do Koutů mě nemile překvapil. Byl jsem přesvědčený, že cesta přes Sedlo je opravená z obou stran, nahoru super, ale dolů jsem si připadal na nedávném Salzkammergut, když mi šustila na asfaltu šotolinka pod plášti.

      A povčerejších vládních škrtech…

      0 0
    • jan 2  

      Všem se omlouváme za stav místních komunikací, ale je nutné nejdříve vystavět řadu tunelů, obchvatů a dálnic v Praze a Brně a poté teprve snad přijde řada na místa jako je kdo ?, co? jo aha Jeseník

      0 0
      • prvniodkonce  

        Tak to se tam asi nikdy nedockate, pze z obchvatu Phy je uplny hov*o. btw, chtel bych se u Phy svézt treba 5 km v kuse po hladkém asfaltu tak jako v Jesenikach.

        0 0
    • vitan  

      Hodím to sem.

      Potřebuji poradit/inspirovat s trasou na silniční kola:

      • start a cíl v Karl.Studánce
      • délka cca 140km

      Díky všem

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Kolik plánuješ vrcholů? :)

        Ti naklikám takovou trasu, že týden budeš ze schodů pozpátku. :D

        0 0
        • vitan  

          hoď to sem:) budu dělat hlavního domestika, takže stejně všechny ty Cavendishe(před hospou) budu muset dotáhnout nazpět sám:)

          0 0
          • daymaker  

            stejně ti to Fuhrer přeplánuje… radši si dej pivo :-)

            0 0
          • daymaker  

            jinak z mé strany mohu doporučit natáhnout to za Zlatých hor směr Mikulovice-Cerna Voda a směr Žulová a dolů Vápenná, nebo až hore do Javorníku.. kolem čáry spravili teD až na pár úseků asfalt… provoz 0 a cesty paráda…

            0 0
          • daymaker  

            a kolem Rejvízu kdyby jste jeli a chtěli si dát kapánek jiné stoupání, tak ze severu z Písečné se stoupá přes osadu Chebzí nahoru na Rejvíz… utopená silnička v lese, loni se tam jela etapa Czech Cycl. Tour… moc pěkné a z Rejvízu se to dá zase motat oběma směry… jinak se třeba ozvi, možná aj poradím… jezdím pomalu, ale všude.. :-)

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Tu cestu znám. V tomhle počasí to bude hnus, bude tam naplavená hlína a bordel z lesa. To bych asi nedoporučoval.

              0 0
              • daymaker  

                jel jsem tam cca před 3 týdny… v pohodě… občas šiška s klackem a trochu kamínků… oproti Roubaiux čisto krásno… :-)

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Tak to jo. :) Je pravda, že já tam byl naposled tak 3 roky zpátky a pokaždé v hnusném počasí. :)

                  0 0
          • Biker jak Pes  

            http://www.bikemap.net/…va-studanka/#…

            Našel jsem už hotovou trasu, kterou bych zhruba vymyslel i já. :) Prostě Jesenická klasika, nic extra, ale o nic nepřijdeš a Mountain Top Finish jako bonus. :)

            0 0
            • daymaker  

              hele, nevím, jestli to Víťan nechtěl na 1 den…? .-)

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Však jsem ho varoval, tohle má za 5–6 hodin objeté. :)

                0 0
              • vitan  

                no jasně, že chci na jeden den…Pejsek naklikal zatím jen kompenzační půlden na vyjetí…:P

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  http://www.bikemap.net/…ly-jeseniku/

                  Tady to máš.

                  Nevím, co si stěžuješ. Předpokládám, že znáš Tomáše Petrečka, horolezce z Opavy, občas jezdi na Vetroše. Pamatuji si jeden jeho trénink na kole. Opava – Praděd – Opava – Lysá hora – Opava – Praděd – Opava. Cca 750 km, čas nějakých 17 hod nonstop, což je zhruba 27,5 km/h průměr a převýšení jsem radši zapomněl… :D

                  0 0
                  • Maato  

                    Petreček je hustý to jo, ale s těma 750km jsi to přehnal. :) Bylo to 460 s průměrem 25,8!

                    Odkaz na trenink

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Jaj, omlouvám se. Měl jsem opravdu zafixované v hlavě to sedmikilo, alespoň těch 17 hod jsem trefil. :)

                      0 0
                  • vitan  

                    Díky, jsem tě chtěl jenom hecnout:)

                    Minulý rok jsme s Mílou jeli: Opa – Krnov – Jindřichov – Zlaté Hory – Vrbno – Milotice – Leskovec – Opa

                    Byla to dobrá etapa-

                    Tomáše-Hasiče znám, ale takovou etapu bych asi nedal mentálně – chceme dělat okruhy a ne zbytečně vyjíždět nahoru/dolů.

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Je mi to jasné. Když jedu do Jeseníků tak jezdím právě profláknuté trasy na Praděd, Dlouhé Stráně, někdy Rejvíz, ale nic víc. Tyhle velké kopce mě baví nejvíc. Ty dědinky, co jsi napsal dole vůbec neznám, takže tam bych ti nepomohl. :)

                      0 0
                      • vitan  

                        zkus si to někdy projet – kopečky tam jsou taky a provoz minimální.

                        Žulová, Javorník atd jsou taky parádní, ale na to všechno nebude dostatek času. Když budeme v Karl.Studánce, tak to fiknem právě směrem na západ.

                        0 0
                • Lister  

                  Takže má to být těžší nebo lehčí? Protože možností je tuna, stačí jen přibližně vědět kolik chceš kopců, jestli se chceš škrábat na Praděd a podle toho si vybrat.

                  Kdybych to chtěl stihnout v jeden den a chtěl si užít zajímavé výjezdy a sjezdy, tak bych asi kombinoval tří kopce – Červenohorské sedlo (a na to bych se rozhodně škrábal ze Šumperské strany a užil si sjezd na stranu Jesenickou), Vidli nebo Rejvíz a jako třešínku na dortu Praděd.

                  0 0
                  • vitan  

                    zatím to máme takhle:

                    Studanka > M. Moravka > D. Moravice > Rymarov > Janovice > Nove Pole > byvaly Ferdinadov (zanikla sudetska obec) > Bedrichov > Tremesek > Mladonov > Sumperk > Hrabesice > Rudoltice > Sobotin > Marsikov > Velke Losiny > Kouty > Cervenohorske s. > Donasiv > Vidly > Studanka

                    • pokud vyjde čas, tak bouchneme ještě Rejvíz
                    0 0
                    • Zbyněk  

                      Cesta z Ferdinandova na Bedřichov je ve špatném stavu, hlavně v horní polovině je asfalt téměř rozpadlý. Pak od odbočky na Dobřečov do Bedřichova tankodrom. Na Třemešek OK, kousek dál v lese opět tankodrom, zbytek do Malína jde (konec je myslím nová cesta). Stoupání přes Hraběšice na Traťovku po trochu hrbaté asfaltce, ale dá se. Jinak provoz je v tomhle úseku téměř nulový. D. Moravice – Rýmařov je úplně nový povrch.

                      0 0
                  • Lister  

                    Např – možná jsme se někde lehce uklikl, ale pro představu.

                    0 0
                    • vitan  

                      díky

                      0 0
                    • Pan Jan  

                      A já bych to např. ještě maličko vylepšil. Z Mnichova (Vrbno p.P.) jet přes Drakov na Rejvíz. Na to, že to je lesní cesta, tak je tam docela hezký asfalt (určitě lepší, než z Heřmanovic do H. Údolí) a člověk je na Rejvíze šup rup.

                      0 0
                      • Lister  

                        Je to naklikane přesně v opačném směru.

                        Mám rád sjezd z Rejvizu do Údolí a tak bych si to pak klidně vyslapl nad Hermanovice.

                        0 0
                      • daymaker  

                        tak tak, z Drakova(Vrbna) jezdím do D. Údolí na chalupu na silnici… lepší než přes Heřmanovice

                        0 0
            • Zbyněk  

              Podíval jsem se na tu Tvoji trasu a mám pár připomínek:

              1. ze Sobotín bych to vzal zkratkou přes Maršíkov
              2. na Stráně nahoru určitě z Loučné
              3. na ČHS se dá i mimo hlavní silnici? to jsem nevěděl
              4. Lyru bych objel přes Vrbno – lepší povrch
              0 0
              • Biker jak Pes  

                Tu trasu jsem nedělal já, pouze jsem se podíval, jestli už náhodou něco podobného nebylo. Upřímně, ani jsem se pořádně nepodíval, kudy to vede. Pouze viděl hlavní body a mrsknul jsem to sem. :D

                1. 100% souhlas
                2. Taky tak, tu hlavní cestu nahoru bych si nechal na sjezd.
                3. Taky to neznám.
                4. Asi jo.

                Nicméně se dívám, že i přes Skřítek jsou nějaké zkratky. Zkusím to naklikat znovu podle svého.

                0 0
                • obda  

                  Zkratky přes Skřítek? Nevím nevím, ale pokud se něco za poslední roky nezměnilo, tak bych je raději nezkoušel ;)

                  0 0
                  • Zbyněk  

                    Asi myslel cestu z Vikýřovic přes Vlčí sedlo. Podle mapy by to šlo, ale nejsem si jistý tím povrchem. Spojí se to s cestou z Loučné na Stráně nad oborou, tam kde začíná ten prudký úsek.

                    0 0
              • obda  
                1. no tak určitě
                2. tak tak
                3. Je to klasická asfaltka po žluté značce, v zimě se tam jezdí na

                lyžích ze Sedla do Koutů. Jaký je aktuální stav asfaltu netuším, ale nahoru by to asi šlo.

                1. netuším, dlouho jsem tam nebyl
                0 0
            • kolda  

              jesenická klasika :) odbočit na D. Stráně – to je otázka morálu :)

              0 0
      • Lance  

        co to planujes? mrkni na trasy zavodu miru 2013, tam je dobra inspirace, viz jak pise nize daymaker, do zulove, jinak zkus si najit tu zrusenou etapu, ktera mela startovat v karl. studance

        0 0
        • daymaker  

          já bych byl v klidu.. kluci to budou ráno trasovat podle počtu nakoupených a vypitých beček minulou noc… :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.