JEDNOSTRANNÉ NÁŠLAPY v terénu

87 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Ahoj, už tady podobná tématy před x lety byla, ale odpověď jsem tam nenašel, tak to zkouším tady.

    S přítelkyní jezdíme na MTB spíše po lesních cestách (rekreačně pro kondici na rychlost 40–70km / den), nicméně sem tam objevujeme nějaké ty traily, kde to je pro mě technicky dost náročné (především při sjezdech). Já jezdím na platformách (aktuálně Exustar E-PB67), které jsou v náročnějším terénu skvělé, nicméně na rychlejších lesních cestách (cca 70% našeho ježdění) přítelkyni závidím SPD.

    Přešel bych na SPD, nicméně si nedokážu představit, jak bych v tom projel ty technicky náročná místa, kde i s platformama vrávorám a při průjezdu si musím třeba 5–10× pomoci nohou na zemi, či dokonce hodit kolo nad hlavu a projít těžký úsek pěšky. Ptal jsem se přítelkyně jak to projíždí na SPD a ona, že se prý na všech těch těžkých místech (hlavně nebezpečných sjezdech) vycvakává…jelikož nezná terén, neumí odhadnout co nás za zatáčkou čeká a kde bude potřeba improvizovaně v poslední chvíli vycvaknout / zastavit / podržet se nohou. Ačkoliv s SPD jezdí pravidelně 4 roky a má fakt velké nájezdy, během posledních 2 týdnů nového karbonového Lectora takhle 2× položila i se sebou :o)

    No a proto mě napadly jednostranné nášlapy, které by mi umožnily většinu jízdy (kdy valíme na rychlost) zvýšit efektivitu a při technicky náročných sjezdech / průjezdech v terénu se přehodit na druhou stranu a pomoct si nohou kde to bude třeba nebo aspoň spadnout nezapnutý, když už na tu hubu poletím:

    https://bike.shimano.com/…D-EH500.html

    https://www.crankbrothers.com/…doubleshot-3

    Koukal jsem, že na to dělají i enduro boty, které podrážkou zvládnou současně SPD i platformu:

    https://www.northwave.com/…9183023.aspx

    https://www.northwave.com/…1580001.aspx

    Na ceně mi příliš nezáleží (kolo je 2 týdny nové, v karbonu – Ghost Lector, takže na pedálech/botech šetřit nechci).

    Tedy mi to vcelku přijde jako fajn alternativa… nicméně většina lidí v diskusích jednostranné nášlapy „hejtuje“ jako boty „pro strejdu na nákupy“… tak jsem si říkal, že se zeptám vyloženě na tuhle kombinaci a situaci.

    Předem díky za názory :o)

    0 0
    • -b-n-x-  

      NE!

      0 0
    • rockab  

      Znám asi 10 lidí kolem mě, kdo si koupil jednostranné pedály. Za pár jízd je všichni prodali a mají klasické, oboustranné SPD ;-)

      Každý na SPD aspoň jednou upadne, po čase by už ale neměnil…

      0 0
      • -b-n-x-  

        Presne. Me se nekdy zda sen jak jedu na kole s jednostrannymi pedaly. Probouzim se uplne oroseny a vydeseny :D

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
        • Smazaný účet  

          jezdim jednostranne spd , ale platformy teda a super. muzu s tim klidne do obchodu ve cvickach. A otaci se mi to snad skoro vzdy naslapy nahoru takze zase pohoda. :D

          0 0
          • -b-n-x-  

            Tak to zni dobre. Ja mam zkusenosti nekdy pred 20 lety, a to tak proste nefungovalo.

            Nicmene, stale to neni nic pro mne. Jezdim na platformach, a tudiz bych si to musel zase otacet. Ja vim. Vzdycky si neco najdu :-)

            0 0
            • Esi  

              Když budeš potřebovat platformou část tak budeš mít SPD kufry s přišroubovaným 100g závažím a bude se ti to otáčet platformou nahoru úplně samo :-)

              0 0
              • -b-n-x-  

                Kurde, chytre a elegantni!

                Presne co od BF ocekavam :D

                0 0
                • Esi  

                  BF nekonečná studnice blbých nápadů :-)

                  0 0
    • va-bo  

      Beru to samozřejmě jako nadsázku, ale jaký je rozdíl bejt zacvaknutej v jednostranným SPD nebo oboustranným? :-)

      0 0
      • -b-n-x-  

        Kdyz uz jsi zacvaknuty, tak zadny rozdil. Ale to zacvakavani je nocni mura. Kdyz mas oboustranne, tak proste sednes na kolo, cvaknes a jedes. Na tomhle si to musis najit, natocit a az potom cvaknout. Takhle se to nezda byt problem, ale kdyz potom na vyjizdce v terenu delas podobnou akci vicekrat (a hlavne nekde v prudsim, terennim kopci), tak to je fakt zazitek :-)

        0 0
    • Anahita  

      Ahoj. Mám jednostranné chvíli a celkem mě to rozčiluje. Přesně to, co všichni říkají.. To hlendání správné strany.. koupila jsem si je přesně z toho důvodu, co píšeš a pro větší jistotu s učením se na SPD. Ale vznikl mi nový problém. V nějakém neznámém terénu se cítím nejistá, že nestihnu včas vycvaknout a když zas v tretrách stojím na nezacvakávací straně (mám měkčí turistické tretry) tak zas necítím jistotu přilnutí boty k pedálu, jelikož ta tretra je prostě jiná než klasická bota že.. Nebo jak to napsat… A fakt čekám kdy mi sjede noha.. Takže ani v řiť ani v oko :-D .. Podle mě buď oboustranné SPD nebo zůstat na platformách..

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pak kdybych na celou myšlenku zapomněl a kdybych místo toho vzal klasické SPD, ale s větší oporou pro sjezdy v terénu a kufry pro vypnutí do všech stran:

      https://bike.shimano.com/…D-M9120.html

      …plus klasické SM-SH51 nahradil SM-SH56

      …abych se mohl v případě nouze vypnout do všech stran… a neválel se s novým kolem po zemi tak často? :)

      Problém totiž je, že některé sjezdy / pasáže prostě bez nohy na zemi neprojedu… tedy buď budu mít něco z čeho se půjde velmi snadno a rychle nouzově vypínat nebo nezbyde než to projít pěšky…

      0 0
      • -b-n-x-  

        Muj nazor je, ze pokud nejsi na SPD zvykly, nebo se nechystas zavodit, tak asi lepsi budou ty platformy. O neco univerzalnejsi, muzes dat jakoukoliv botu, a jako bonus = muzes se naucit lepsi techniku ovladani kola.

        Ale klidne si kup ty jednostranne. Je tu par lidi, co to chvali.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Díky, já si spíš nechám poradit :)

          0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
            • Smazaný účet  

              Nepotřebuji se trápit s tím, s čím už se xxxx lidí trápilo předemnou, jen abych pak došel ke stejnému výsledku. Já myslel, že proto to forum tady je :o)

              0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
              • Pentaroth  

                Kup Shimana 520, jsou za pár stovek, vydrží věčnost. A uvidíš, jak se ti na tom bude jezdit. Já si to už bez SPD nemůžu představit:-) A časem se vycvakneš intuitivně. Tedy než budeš padat:-D

                0 0
      • JachymP  

        Můj názor je, že normální SPD jde vypínat snadno a naučí se to každý za 2 až 3 vyjížďky a to i v brutálním terénu. Není třeba vymýšlet kolo. Při pádu s tím taky není problém, spadl jsem mnohokrát a tretra mi nikdy zacvaknutá nezůstala. Spíš naopak, začátečníci mají tendenci je hodně povolit a může být problém, že je pak vytrhnou nahoru – to se mi jednou taky stalo a byl z toho blbej pád.

        Platformy jsou pro ty, co ví že je chtějí a proč je chtějí. Pro ostatní bikery, kterým nestačí jezdit v teniskách, jsou SPD. Zvykne si na to každý rychleji, než se zdá.

        Jo a na Lectoru jezdit v platformách – to je fakt nesmysl…

        0 0
      • xtonda  

        Ještě se podívej na tyhle pedály, mají menší úhel a menší sílu vypnutí, takže v krizovce to prostě pustí, kufry SH56 jsou u nich standardně.

        https://www.kupkolo.cz/…ick-r_z1240/

        0 0
      • embi  

        Kufry SH56 jsou skvela vec! Vozim to vsude a nemuzu si to vynachvalit.

        0 0
    • Espen  

      Když je ti líto nového kola s kterým mlátí o zem, tak se těm místům vyhněte nee!!!

      0 0
      • Smazaný účet  

        Podle mapy vždy neodhadneš co tě čeká, když to neznáš… a vyhnout se často znamená vrátit se x kilometrů zpátky…

        0 0
        • Espen  

          Já spíš pochopil, že chceš pro přítelkyni ty jednostranný.

          Já teď X let vozil silniční pedály, takže jednostranný,ale do těch se nastupuje dobře, jdou vždy natočený správně.

          Kup si normoš SPD a těžší úsek přijedeš jako na koloběžce no.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jojo… to mělo být pro mě.. přítelkyně možná občas spadne, ale hlavní nemehlo jsem tady já :o)

            0 0
            • Esi  

              S SPD se naučí snad každý, už bych na kole bez nich snad ani neuměl jet, používal jsem je i s dětma v sedačce a žádný problém, jestli máš vycvaknout nebo sundat nohu z pedálu je časově nepatrný rozdíl, oboustranné pedály jsou k ničemu

              0 0
              • -b-n-x-  

                Jako, celkem souhlasim, jen bych ze sve zkusenosti asi nedoporucoval ucit se jizdu po zadnim se zacvaklymi spd. Na to jsou asi lepsi ty platformy :-)

                0 0
                • Smazaný účet  
                  0 0
                • Esi  

                  To určitě, ale zase preventivně vycvaknutý pedál nebo sundaná noha z platformy je ideální způsob jak jít v nějakém prudším místě přes řidítka, za sedlo se chodí s jednou nohou mimo pedál celkem blbě

                  0 0
          • novas752  

            Teda s nácvakem do silničních SPD mívám občas docela problém. Neumim si představit že bych to lovil někde v terénu.

            0 0
    • jirkous3  

      Já na trekovém kole jednostranné SPD používám a jsem s nimi spokojený. Na silničce pak mám oboustranné, ale to je něco jiného. Nikdy bych ty jednostranné ovšem nechtěl do terénu. Ony jsou vhodné spíš když jedeš po zpevněné cestě piánko s kámošemi a klábosíte po cestě. Při takových cestách se mnohdy nezacvaknu za celý den. Výborné jsou taky když jedeš s kolem jen třeba na koupák v teniskách. Do terénu jsou ale blbé, většinou se ti nepodaří správně natočit pedál a když se nechceš zacvaknout, musíš si výjezd vyšlápnout prostředkem tretry. To je má osobní zkušenost.

      0 0
    • va-bo  

      Mnoho let jsem jezdil na šlehačích (Mallet) – spokojenost. Teď jsem přešel na platformy HT HTI-ANS01 a je to lepší, ale chce to dobrý boty ( 5 Ten).

      0 0
    • mr.antik  

      učit se učit se učit se, nic jiného nepomůže.

      Jednostranné pedály jsou fakt jen ně najkého trekinga nebo kolo na nákupy, když člověk střídá boty.

      0 0
    • Jiri.velmez  

      Sám jezdím na jednostranných SPD a je to o zvyku já zacvaknu na první dobrou, ale když jsem půjčil kolo sousedovi tak si nezvykl

      (Má oboustranné SPD). Jednodušeji se učí oboustranné.

      Doporučuji buď ty co jsi vyhledal ty https://bike.shimano.com/…D-EH500.html

      Nebo https://bike.shimano.com/…D-T8000.html

      0 0
      • Endryju  

        Souhlas. Několik let jsem jezdil na jednostranných a nebyl problém si zvyknout. Pedal se většinou otočí nášlapem dolů a pak ho jen automaticky otočíš a zacvakneš.

        …a až si na nášlapy zvykneš, stejně přejdeš na oboustranné.

        0 0
    • Rychlej turista  

      No tak já vozím silniční SHIMANO PD-ES600, oproti XTR úspora 64 g a lepší aerodynamika :-)

      Na běžné ježdění není problém – zacvaknu se a po švihu se zase vycvaknu. Na závody (nebo když se někdo neustále potřebuje vycvakávat) bych to ale nedoporučoval, i když poslední 24 hodinovku jsem na jejich starší verzi objel. Ale to bylo omylem, protože jsem je zapomněl vyměnit, kdy ze stresu ze Sida, kterého jsem na ten kořenový okruh byl nucen nasadit, jsem na ty pedály zapomněl :-D

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
      • Emp14  

        Vážně i trhnutim nahoru? Není to trochu proti logice naslapu. To bych se při každém druhém poskoceni zabil.

        0 0
        • Breakpain  

          Kufry pro zacatecniky ;)

          A extra tahat bys za kufr nemel, spis za plochu pedalu, jako bys mel plarformu ;) …

          0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
          • Emp14  

            Jistě :-) ale ja jsem nemluvil o bunny hopu.

            0 0
            • Vilém  

              Tak v jake situaci tahas za kufr pedal nahoru?

              0 0
              • Esi  

                Když mám našlápnutou jednu botu a potřebuju dát pedal nahoru bych mohl šlápnout a rozjet se, jinak asi nikdy :-)

                0 0
        • jirkous3  

          Jmenuje se to Click¨r http://cykl.cz/…mano-click-r a opravdu to funguje, mám je na jednom kole. Ve skutečnosti totiž nikdy netáhneš přímo nahoru, ale spíše šikmo dopředu takže se z pedálu nevytrhneš. Nicméně, je to spíš na turistické kolo, a to platí všeobecně pro všechny jednostranná SPD.

          0 0
          • xtonda  

            To sou dvě různé věci.

            Existují dva typy kufrů SH51, kde lze vycvakávat jen vytočením paty do strany a SH56 které pustí více směry – noha se dá vyndat i do strany nebo šikmo vzhůru.

            A pak sou dva různé typy pedálů, běžné SPD a pak ty Click'R, kde je menší vypínací úhel a menší síla.

            Nicméně pro oba typy pedálů lze použít oba typy kufrů, jen k SPD pedálům se standardně dává SH51 a ke Click'R SH56. A i u Click'R s SH56 to při rozumném utažení přímo vzhůru drží fest, ale při tom se lze vypnout snadno i trhnutím nohy do strany.

            Mě Click'R vyhovuje, mám tím vymezenou polohu nohy na pedálu a drží mi to jak potřebuji a přitom se snadno vycvaknu a mám menší riziko, že se potluču protože mě pedál nepustil. SPD sem nezkoušel, takže nemám přímé srovnání.

            0 0
            • jirkous3  

              Já mám na jednom kole SPD a na druhém ClickR a rozdíl tam je. Nicméně ani když kola střídám tak v tom není problém. Ty ClickR jde snadno vytrhnout prakticky všemi směry jen ne dopředu. Osobně se mi líbí vypnutí třeba vykloněním nohy. To u SPD nejde. Ani u jednoho typu se mi ale nikdy nestalo.,že by se mi noha sama vypnula. A to ani při šlapání ve stoje. Jinak oboustranné SPD jsou rozhodně pohodlnější na zacvaknutí. U ClickR musím někdy trochu hledat správné místo. Možná to dělá i ta ohrádka a jiný typ treter. Oboustranné jsou zase lepší na průjezdy měst, obzvlášť když se chceš kochat. To pak je lepší se nezacvaknout.

              0 0
              • xtonda  

                V SPD a ClikR pedálech je rozdíl, ale pak je i rozdíl mezi kufry a ten je nezávislý na pedálech, oba typy kufrů se dají použít s obouma typama pedálů. S SH51 by to nemělo jít více směry ani na ClickR pedálech a naopak s SH56 by to mělo jít více směrově i na SPD, samozřejmě větší silou odpovídající SPD.

                Teda mám jen ClickR pedály a kupuju jen SH56 kufry, takže nemám reálné srovnání jak se jednotlivé kombinace chovají.

                Já sem začínal s ClickR pedálem úplně povoleným a to mi to vypadávalo na nerovnostech, tak sem to postupně přitahoval až sem spokojený. Teď to drží a přitom lze vypnout stále hodně snadno.

                0 0
            • jirkous3  

              Jo a k těm kufrům. Zkoušel jsem kombinaci kufrů od ClickR s SPD pedály a to nestačí k snadnějšímu vycvaknutí. Noha je jen v pedálu trochu volnější. Obráceně to taky nefunguje. Kufr od SPD v ClickR je pevnější a nejde tak snadno vytáhnout. To jsou mé dojmy z praxe.

              0 0
        • danielh  

          Mam ty 56 kove kufry a vycvaknout trhnutim nahoru nejde ale jde celou nohu vyklopit do vnejsi strany jako obycejnou botu a tam pedal dovoli spd botu pustit coz je vyhoda diky ktere sem si jeste nerozbil hubu, narozdil od kufru 51 ktere jdou vycvaknout jen tim neprirozenym pohybem paty do boku, diky cemuz jsem mel pekne rozbite koleno ze zacatku. Jinak mam jednostranne pedaly shimano 324 a zadny problem s nacvakavanim.

          0 0
          • xtonda  

            Tak, i na ClickR pedálech SH56 kufry kolmo nahoru drží celkem fest, výhoda je, že lze vyndat nohy vytočeném podle podélné osy chodidla nebo prostě tahem do strany a šikmo vzhůru. Pro mě je tady hlavní, že když zacvaknu, tak má nohu pořád stejně a nemusím lovit polohu nohy na pedálu a drží to v předozadním směru, nahoru moc netahám.

            0 0
    • theedge  

      Hele nauč se jezdit na SPD normálně zacvaklej. Jednostrané pedály tě budou otravovat, protože věčně bude hledat polohu na zacvaknutí.

      jezdit preventivně vycvaknutej je úplnej nesmysl, protože ta bota pak na pedálu blbě drží a tím hůř se ti jede a stabilitu a oporu do kola pak máš minimální.

      Musíš si uvědomit co chceš – koupil jsi si Lectora což je sice hodně rychlý XC HT, ale co se týče prostupnosti terénem tak je na úrovni běžného turistického kola ( běžné MTB HT ). Vozit na takovém kole platformy je nesmysl – zabíjíš tím největší výhodu toho kola a tou je rychlost. Pokud tě to láká do větších terénů tak Lector není úplně to správné kolo.

      V technice by ti nejvíc pomohla teleskopická sedlovka, díky které můžeš pracovat s těžištěm a kolem. Tu tam předpokládám nemáš, protože se na takový kola standardně neosazuje.

      Ale hlavně jezdit zacvaklej. Jezdit preventivně vyzvaknutej na SPD pedálech je nesmysl. Samozřejmě cvičit a jezdit s SPD a zvyknout si na to – nejvíc to je o hlavě. Najít si pedály které poskytují nějakou oporu i když se ti nepodaří zacvaknout. Třeba Nukeproof Horizon CS, Shimano Saint SPD . Pedály jako Shimano XT, XTR typu M9020 té opory moc neposkytují – ale rozhodně lepší než jen M520.

      Vycvaknutí SPD je dílem mžiku – chce to jen cvik.

      0 0
      • -b-n-x-  

        PResne tak.

        Me prijde, ze ty uvahy o jednostrannych spd, preventivnim vyckavani, atd… maji asi jen lidi, co prilis nejezdi. Mozna teda jsou nejake vyjimky. Ale kazdy kdo trochu jezdi, tak se aspon podle me, vyprofiluje bud na naslapy, nebo platformy.

        0 0
    • woncha  

      Resim podobnou vec. Jezdim dlouho a s SPD se neperu, ale jsou situace kdy v technickych pasazich vymeknu a vycvaknu se. Aktualne vozim Sainty SH PD-M820, u kterych jsem myslel ze vyuziju vyhodu obou variant. Vysledek je po roce rozpacity. Zamky mam nalehko, aby me kombinace pinu a SPD nepolozila, takze ve finale odpada jak jistota pri zacvaknuti, tak navolno – pres SPD je grip minimalni (Giro Chamber II).

      Zvazovane varianty:

      1. jezdit na platformach – s dobre zvolenou botou lepina tolik, ze se s nima da jet i turisticky vylet. Navic ten pocit ze jsem zapracoval na technice…
      2. Oboustranne pedaly – mel jsem oboustranne z dekace (ne platformy), vyhoda byla z vzdy koncily ve stejne poloze = stacil grif a vedel jsem co mam pod nohou. Bylo to na jistotu, ale SPD zamek odesel po roce a na rovne casti nic moc grip. Ted mam na cestaku PD-T8000 a tam je to vzdy loterie = vlastni vahou se nikam neotoci. SDP super, platforma lepi (tzn je udelana tak aby lepila i botu s SPD), ale jako celek nikdy poslepu nevim kterou stranu slapnu.
      3. Vrtaji mi hlavou Magpedy, nazory na foru jsem tu cetl, ale zkusenosti je malo. Vozite je nekdo?
      0 0
      • novas752  

        Sainty m820 vozim taky a jsem s nima max spokojenej. Ale mám teda boty Shimano AM5 – mají v podrážce prodloužený „žlábek“ pro zámek pedálu, takže můžeš na pedálu stát nezacvaklej.

        0 0
    • tl-brq  

      Mám PD-EH500 na Gravelu, velká spokojenost. Když jedu s malým kolem domu nebo do práce (kde se mi nechce sedět v tretrách) je to pohoda v teniskách. Jinak jezdím zacvaknutý. Mám už třetí jednostranný, před tím jiný od Shimano, dříve cosi od Authora. Všechny tři se nacvakávaly v pohodě, v naprosté většině případů se nacvakávací částí natočily k botě – odhaduji že to je otázka vyvážení na ose. Takže je naopak trošku méně pohodlné nastoupení nenacvakávací.

      0 0
    • Idas  

      mam vyskouseny

      https://www.bike-discount.de/…ingle-460272

      0 0
    • nitraq  

      Kdyby se někdo chtěl zbavit nějakých jednostranných, užil bych je:)

      0 0
    • Majkí  

      Osobně jsem roky jezdil XC na klasických Shimano 520. S přechodem na vyšší zdvihy se našla místa, kde to s nášlapy nebylo stoprocentní (např. úzké pěšinky v traverzu, volné šutry, padáky v blátě, atd.). Koupil jsem pedály Wellgo D10 a k tomu boty Shimano AM5 a jsem spokojen. Většinu času jezdím SPD, ale když je potřeba, tak otočím na piny a drží to pěkně. S Fiveteny by to možná drželo ještě o něco lépe. Pinová strana je taky fajn třeba na trénink bunnyhopu nebo manuálu. Nevýhoda je samozřejmě vyšší hmotnost bot a pedálů.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Hosi, vy snad zviklate me skalopevne presvedceni, ze ty jednostranne pedaly jsou ta nejvetsi picovina co jsem na MTB kdy zazil :-)

        0 0
        • krabica  

          Nenech se zviklat, je to kokotina… :-) Zákonitě musí nastat situace, že máš pedál jinak natočený než potřebuješ, což je k nasrání…

          0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
          • Majkí  

            Zvykneš si, neboj :-)

            0 0
            • krabica  

              Jako, že to někde sypeš v rozbitém terénu dolů a zároveň trefuješ správnou stranu pedálu, protože si byl třeba nucen sundat nohu, nebo jedeš s jednou nohou zacvaknutou a druhou na volno? A co když do toho ještě přijdou nějaké skoky? :-)

              0 0
              • Majkí  

                Naprostou většinu sjezdů i skočky jezdím normálně s spd. Tu pinovou stranu používám hlavně na nácvik techniky, abych nemusel mít dvoje pedály, a když cítím, že se blíží např. klouzavý úsek na blátě, tak to za jízdy otočím a jsem jistější. Samozřejmě mít jednu nohu nacvaklou a druhou ne je blbost.

                0 0
                • krabica  

                  Mně jde spíš o nouzovou situaci, třeba jseš nucen ve vracečce šlápnout na zem, ale zároveň je to v bordelu, žádný klid na hledání správné strany pedálu…

                  0 0
          • Esi  

            No a pokud za mokra dáš zpátky nohu a čekáš platformu a je tam SPD tak v nějakém složitějším místě i dost o držku, prostě je to určeno k domu aby jsi mohl s rodinou jezdit na výlety s našlapala a na koupaliště v žabkách (sandále s nášlapná jsou sice frajeřina, ale dost drahá)

            0 0
            • krabica  

              +1 :-)

              0 0
            • -b-n-x-  

              Sandale s naslapama je snad ta druha nejvetsi kokotina na MTB :-)

              0 0
              • Esi  

                No to rozhodně, já je viděl v nějakém shopu, bylo to od shimana, stalo to asi 2200kč. Velkej úlet :-)

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Me by zajimalo k cemu vlastne maji byt urceny. A zatim jsem nato jeste neprisel.

                  Mozna snad na nejakou plazovou profi cyklistiku :-)

                  0 0
                  • Esi  

                    Netuším, ale je to taková kravina že jsem ji musel zmínit, neznám teda nikoho kdo by to jen zkoušel :-) jedině snad kdyby někdo toužil po možnosti si v terénu ukopnout palec, v tretrách se ti to tak snadno nepovede :-)

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      No právě. Jelikož jsem si kdysi ukopnul palec, tak se v tomto již cítím dostatečně poučen :-)

                      Na kolo jen ve vhodné obuvi.

                      0 0
                  • jirkous3  

                    Já znám dva lidi co je používají na lehokolech a jsou s nimi spokojeni. Jenže na lehokole nejsou SPD kvůli lepšímu přenosu síly, ale jen aby nohy nesklouzly dolů.

                    0 0
                    • theedge  

                      Tak lehokola jsou ta nejvetsi blbost v cyklistice vubec :-) Na silnici bych tomu zakazal jezdit.

                      0 0
                      • jirkous3  

                        Možná by ses na to díval jinak kdybys měl potíže se zády a na normálním kole trpěl bolestí.

                        0 0
              • Davidakta  

                Ta první je co?

                0 0
    • Venca23  

      Začínal jsem na SPD 520 s klasickejma turistickýma měkkýma tretrama, vždycky mi vadilo že když jedu náročnější úsek, kde si potřebuješ šlápnout na zem, tak na klasickejch SPD ti bota klouže pokud není zacvakla a nedá se na nich jet bez zavvaknuti, chybí opora boty. Nyní mám kombinaci Crankbrothers doubleshot 3 a k tomu Fiveten kestrel. Jsem s tímto naprosto spokojený, téměř po celou dobu mám nacvaknuto. Ale když se pak objeví složitější úsek, kde si potřebuju šlápnout není problém se opřít do pedálů jak na straně kde je zámek tak na straně s piny a to u klasických SPD jde blbě. Já už bych neměnil.

      0 0
    • MichaelSimek  

      Ja to dělám obráceně, ve sjezdech si zacvaknu aby mi nesjela bota a hlavne abych mohl dělat ty banyhopy. Všude jinde rychle prezuju do sandálů a jedu na ty nezacvakavací straně aby si nikdo nemyslel jsem jsem pumpičkář nebo jiná potvora ~.

      0 0
    • Kuba78  

      Koupil jsem je kdyz deti zacinaly jezdit na kole s tim, abych mohl obcas s nimi jet jen tak, treba v sandalech, kdyz jedeme na zmrzlinu treba. Predtim jsem 15 let jezdil spd klasicke oboustranne. Mam je na kole dodnes, uz par let. Ano, je otravnejsi chytit sprwvnou stranu, ale da se s tim naucit zit – jak casto to budes delat? Na zacatku vyjizdky kdyz nacvaknes a jedes, potom jednou za cas v nejakem technicky narocnem useku.. a to je vse. Takze pokud nebudes neustale citit potrebu vycvakavat a nacvakavat neni to tak hrozne. Ale je pravda ze jezdim turisticke tretry, shimano mt44 to neni zadna tvrda bota, takze mi to asi na te strane bez naslapu drzi lip nez nejaky zavodni karbonovy tvrdy jak kamen.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Díky všem za komentáře. Nakonec jsem vyzkoušel XTR Shimana M9120 s kuframa SH56 a už u nich zůstanu… minulý víkend jsem s nimi jel poprvé v terénu a úplně bez problémů, bez pádů.. po pár hodinách jízdy mi to přišlo, jak kdybych na nich jezdil vždycky.

      Výhodou je, že jak mají širší support pro botu, tak se na nich dá nouzově jezdit i v klasických botech (když člověk zapomene tretry nebo potřebuje jen kousek někam přejet).

      S těma SH56 mě pár lidí strašilo, jak je to pro začátečníky do města… že to vypíná na všechny strany… ale teda mě to vypíná jen do strany… zkoušel jsem cvičně vypnout zvednutím paty / škubnutím nohy nahoru a ani prd… nevyplo to nikdy. Takže ani nějakého nechtěného vypnutí při jízdě se nebojím.

      Vypadá to, že jsem našel, co jsem potřeboval…

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce