je vhodné nebo nevhodné vytvořit novou cestu pro jizdu na kole?

7 nepřečtených
  • johnsa

    Částečně reaguju na přečtení diskuse o MountainBajking v podání Dumba (zde: www.bike-forum.cz/…0/forum.html#…), ale jen vzdáleně, jelikož mne napadla jiná otázka u které nevím odpověď. Kodex ČeMBa uvádí „nevytváření nových cest“. Ptám se ze zájmu…v Praze v lesoparku jsou cesty asfaltový a cesty šotolina např. o šiřce 1m a dále cestičky vychozené. Poslední zmiňované jsou cestami, které jsou, asi časem, místně a časově zavedené, lidmi vychozené nebo také vyježděné. A k mé otázce:

    1. jsou tyto cestičky „existujícími cestami“ ve smyslu kodexu ČeMBA? a druhá doplňující otázka 2. je možno nebo není vhodné vytvořit další cestičku, mluvíme-li o lesoparku nikoliv o soukromý lesní pozemek?; a s ohledem na „práva a povinnosti správného kolaře“ (dovolím si ve spojitosti uvést odkaz: bike-forum.cz/forum/fot­ky/bikeri_v_ak­ci.html?detail=9878, bez osobního despektu k autorovi; to je pro ukázku pro dotvoření obrázku o „nové cestičce“; dále tyto cesty byly také vytvořeny asi uměle, těžko říci: bike-forum.cz/forum/fot­ky/ostatni.html?de­tail=9876, bike-forum.cz/forum/fot­ky/ostatni.html?de­tail=9941, apod.). Rád bych si pro sebe vytvořil osobní kodex co je možné a co ne, rozlousknul oříšek nad kterým trochu tápu. Díky a hezký den.

    0 0
    • Luka  

      pokud byla cesta „vychozena“ berou ji lesnici jako ze tam uz proste JE a ze ji muzeme treba: zlepsit, opravit, upravit, atd…

      0 0
      • šlapatko  

        Často po takových cestičkách putuju,taky si někdy říkám jestli tam mám vůbec co dělat.Jsou to chodníčky,široké tak půl metru.Nejspíš tudy chodí zvěř.Nikdy jsem tam nepotkal ani živáčka.

        0 0
    • kámen úrazu1  
      1. Viz odpověď Luky. Jsou to cesty.
      2. Vytváření nových cest bez povolení majitele je možné, ale neslušné a v některých případech i nezákonné (asi nikdo nebude vymáhat zákon při vyšlapání zkratky přes měststký trávník. Z toho vyplývá, že vytvářet nové cesty ano, ale jen s povolením majitele. Vše ostatní může být použito proti bikerům.
      0 0
    • xentar  

      jak tu píší kolegyně, z právního hlediska je vytváření nových cest špatně, pokud o něm neorzhodl majitel/správce daného pozemku.

      Speciálně lesoparky u velkých měst jsou docela citlivá oblast, když se tma vrhne někdo s motykama nebo bude jezdit mimo cesty, můžou se ozvat ekoteroristi, že jim někdo ničí poslední kousek přírody u panelový džungle, a bude problém…

      0 0
    • MlokCZ  

      Jak už psali ostatní. Pokud už cesta vyšlapaná je, tak už tam prostě je a cesta to je.

      K vytváření nových si myslím následující. Jen tak by se neměly vytvářet v žádném případě. V některých specifický případech a při splnění některých podmínek to vidím ale jako vhodné:

      • vždy je třeba souhlas majitele
      • a teď některé vyloženě vhodné případy, které mě napadají, kde nová stezka má smysl:

      lesem vede existující stezka, která ale v některých místech nevyhovuje požadavkům na singletrack a má tedy některá místa, která se mohou snadno poškodit deštěm (třeba přílišný sklon), tady vidím jako vhodné při úpravě takové stezky tyto problematické úseky přetrasovat a vytvořit část cesty nově, aby splnila technické parametry udržitelnosti sigletracku další případ vidím třeba tam, kde existuje už více stávajících single tracků a třeba jen chybí krátký spojovací úsek mezi nimi pro vytvoření delšího souvislejšího úseku

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.