• brabi

    zdravím,

    poprvé sem se sám rozhodl pro servis svého kola. Vytáhl sem zapouzdřený střed, který mi přijde takový přidřený a nějak v něm přeskakuje.

    Je mi jasné, že je lepší vždy koupit novej, ale teď právě otázka jaký? Mám na tom svém parametry:

    BC1.37" x 24T, 73×116

    jenže žádný s takovými parametry se mi nikde nepodařilo najít. Je možné tam dát jiný rozměr? 73 dodržím to je jasné, ale jinou délku jestli to nebude vadit? Potřebuju aby byl na čtyřhran.

    díky za rady

    0 0
    • kubad  

      jiná délka osy znamená že se změní poloha klik , a to asi nechceš

      0 0
    • Jakobo  

      Potrebujes stred 4hran, normal BSA pro domek 73 mm, delka osy 116. To je vsechno. Neni to uplne bezne, ale jak vidim sehnat se da. Pokud je, a asi bude na prumyslech tak staci koupit jakykoliv stred od Force, Neco… a jen vymenit loziska, protoze ty loziska byvaji stejne. Zatim jsem se s jinou velikosti nesetkal. Delal jsem to tak uz nekolikrat.

      0 0
      • brabi  

        já sem právě našel střed 73×113 tak sem myslel že to na klikách nebude poznat. Zkoušel sem ten můj střed rozebrat a vůbec sem nepřišel na způsob. Jak je tedy možné ho rozbrat?

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
        • Jakobo  

          Ja vubec nevim co mas za kliky a jaky mas presne stred. Tys byl zatim jen schopen opsat cisla ze stredu a dostals odpoved co presne hledat. Komplet stred se da koupit, staci hodit do googlu (v nejhorsim na ebay sezenes 100%). Pokud chces levnejsi repasi fakt neporadim, zatim fotka, typ, vyrobce, nic takoveho tu neni. Mozna nejlepsi jak pise dole Venkovan zajdi zase do servisu, nekdo je zivit musi :-)

          0 0
        • WRC24  

          https://www.baseshop.cz/…isky-848061/

          Sedne bez potíží.

          0 0
          • Jakobo  

            +1

            0 0
          • xtonda  

            Domek 68mm, to asi ne, když tazatel má 73

            0 0
          • brabi  

            moc díky :) … ale koukám že tam je psáno domeček 68mm…ale je to stejný výrobce jako mám teď

            0 0
            • Jakobo  

              No tak presne v techto jsm menil loziska, vyklepl kladivem pres mosaznou trubku a z jineho stredu pouzil nove loziska.

              0 0
              • brabi  

                ok moc díky, asi to tak udělám…koupim jakýkoliv střed a vyndám z něj ložiska a přehodim…tam je tedy jedno jestli koupim 68 nebo 73?

                0 0
                • Jakobo  

                  Ja jsem to takhle delal v zahranici, kde jsem nemel moznost koupit samostatne loziska a nemel skoro zadne naradi. To ale v CR neplati. Opis cislo z loziska a kup pouze samotne loziska. Aspon nebudes muset vyrazet z noveho stredu s rizikem jejich poskozeni. Stred podrz v ruce za misku, nemusis ani pres hadru a uderem na konec osy cele vyklepni z prave misky. Toto jde snadno. Pak musis dostat ven loziska, treba ve sveraku a na osu uderit kladivem, taky to chce ale uz pres mosaznou tyc, matku… V hehorsim aspon zasroubuj srub a podloz jej, at doseda celou plochou a ne jen na zavitu. Drevenym kladivem to ani nezkousej, je potreba kratka ostra rana. Jedna stra jde vzdycky lip, nevim ted ktera. Nalisovat nove jde lepe, osu pred tim vycisti od rzi a necistot, dosedaci plochu vylesti. Osu nejlip vymrazit a loziska trochu nahrat. Podloz vnitrni prstenec loziska, ne vnejsi (ikdyz mne nic jineho nezbyvalo, normalne jsem to naplatil a vsechno se tocilo jak melo). Nezapomen jeste pred slozenim vlozit mezi loziska tu hlinikovou trubku.

                  0 0
    • Tydlii  

      Zahodit stred i s klikama a nasadit něco s dutou osou a adekvátních stred k tomu. Ušetříš až kilo hmotnosti a problémy do budoucna

      0 0
      • Jakobo  

        To je take reseni. Zapouzdreny 4hran je ale co do bezproblemovosti neprekonatelny. Uz jsem to tady psal nekoikrat, vetsina, co si tady stezuje na tuhost nema kliky spravne namontovane, ja jsem nikdy rozdil mezi klikama XT s dutou sou a klikama Alivio 410 se 4hranem nepozoroval. Tam je fakt dulezity ten vysoky utahovaci moment, aby kliky dobre sedely a zvolit spravnou delku osy.

        0 0
        • wladeq  

          Fotek zlomených, protočených nebo servaných ctyřhranů na netu najdeš řek bych až až, tolik k bezproblémo­vosti 

          0 0
          • Jakobo  

            No to silne pochybuji.

            Mozna u nejakych tech nejlevnejsich kol ze supermarketu, kde jsou tyto stredy bezne. Protocit kliku na ose to uz chce umeni nebo mit radne nasrane v rukach pri montazi. Jak je mozne servat 4 hran netusim, kliky byvaji bezne z hliniku, zatimco osa je ocelova, opet mozna nejake Tesco kola, kde jde ocel na ocel. Zlomit se muze cokoliv, videl jsem to jednou na nejakem kole z 80 let, na kterem se jezdilo nekolik desetileti.

            Je treba odfiltrovat ty levne tescobiky nebo se i podivat na relativni cetnost. 4 hran je velice spolehlivy, tady myslim osa dnes Shimano BB-UN55 a ne nizsi, dobre jsou stredy VP na prumyslech, kliky Shimano, Sturmey apod. Tam problem fakt neni.

            Naopak u HT II staci jezdit kratce s malinko nedotazenymi sruby na leve klice a hned je problem, malinko se to vymamlasi a ve spojeni obou uz bude navzdy vule. Toto se u 4 hranu nestane, jednak se hned tak sam o sobe nepovoli a hlavne drobne vymamlaseni se porad da jeste zachranit, pac je to jen 4hran – dorvat, pilnik apod.

            Dalsi probem, vsechny dute osy vyzaduji 100% souosost a soubeh obou stran domku. To u zapouzdreneho 4hranu neni nutne. A dalsi.

            0 0
            • Aww  

              +1

              Jestli se 4hran protočí, zlomí, nebo vymačká klika, tak se předpokládám bavíme o osách za pár korun a adekvátních klikách.

              Problém 4h v současnosti je, že není tak jednoduché sehnat ekvivalent BB-UN72/91 (některé Kinexy) a podobně, ale to tolik neříká o 4h obecně.

              0 0
              • Hrabex1  

                asi taky zalezi na discipline. U DH to asi opravdu problem byl, kdysi v jednom rozhovoru si Octalinky pochvaloval Marosi s tim, ze se narozdil se 4hranem jeste nesetkal s zadnym zlomenym. U XC to asi takovy rozdil nebude.

                0 0
                • Aww  

                  Asi ano, to jsem tam nedopsal – počítám XC/silnici, s DH nemám dost zkušeností. A na tom „lehčím“ použití se zlomené osy, vymačkané kliky a obecně malá životnost prakticky nestane, pokud počítáme s něčím jako BB-UN72+ nebo třeba zapouzdřená silniční campa.

                  Čímž pokrok nechci zpochybňovat, jen je (obzvlášť pro mne) škoda, že spolu s tím se 4h posunul do kategorie „kolo za pár, osa za 150,–“.

                  0 0
                  • Hrabex1  

                    vymackany kliky ale znamenaji spis zanedbanou udrzbu.

                    0 0
                    • wladeq  

                      Jo, mluvil jsem o hrubším zacházení…po zlomených nebo ohnutých rychloupínákách bylo tohle asi číslo dvě. Prostě váha/tuhost bída…ale na žiletku to asi stačí, to nerozporuju 

                      0 0
    • Velomiwookie  

      .

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.