• Nimrod

    tak pomalu uzrává čas na výběr vařiče na výlětění. rád bych nějaký, který:

    by uměl požrat vícero druhů paliv

    bude spolehlivý, ba dokonce bude hrozit, že mi vydrží při náležité péči do konce života (tudíž akceptuji i relativně vysokou cenu)

    nebude mít vysokou spotřebu

    ideálně malý a lehký

    co jsem našel, tak mi vyšel jako nejlepší primus omnilite ti. ale proč proboha se v něm nedá spalovat tekutý líh?! to jako jediný palivo vidím jako dostatečně perspektivní… nebude problém ho sehnat za 100 let, bude nejspíš méně smrdět než nafta, benzín, petrolej atd., nejspíš ho bude moct nahradit silná vodka a podobně. nevím, jak je na tom s výhřevností, nevím, jestli něčemu škodí a už vůbec nevim, jestli by přesto nešel v tom primusu spálit bez újmy vařiče :-)

    tak budu rád za všechny kloudné názory, tipy a třeby i typy :-)

    0 0
    • JSt  

      nevim, jakou mas predstavu o tom vyleteni, ale neni lepsi koupit za par supu var, ktery je mensi a lehci?

      0 0
      • maajkee  

        No já jsem koupil vařič asi za 4 stovky v lidlu, ale jsem holt pohodlnej člověk, takže se radši najím vždycky někde v hospodě a do džungle nejezdím, takže jsem ho za 3 roky použil jednou, myslím, že při týhle frekvenci mi tak vydrží do konce života :D

        0 0
    • gazman  

      Líh jsem nezkoušel a nevím proč bych měl, benzín seženeš všude. Topil jsem v něm normálním i technickým a taky plynem. Výkon je brutus a s litrem benálu toho uvaříš spoustu. Vařil jsem pro tři lidi týden (jídlo a hodně kafe a čaje, kosa Švédsko podzim) nebo třeba taky tři lidi 10 dní (Kosa vítr Island) a spálil jsem pokaždé ani ne 0,7l Měl jsem tam skoro od novoty problém s netěsností o-ringu mezi pumpou a víčkem, poslali mi novou pumpu. Údržby to nějak moc nechce.

      0 0
      • ememem1  

        benzín seženeš všude.- omyl. pokial sa chystas niekde do azie(afg. pak. india, nepal a pod.) tak zabudni. iba petrolej.

        0 0
        • madcat  

          Auta v Indii jezdí na co? Na petrolej?

          0 0
          • ememem1  

            zjavne rozpravas o niecom o com ani len netusis. sa snad nebudem prechadzat s varicom po dilli. chod do kopcov a uvidis jake palivo tam zozenies. ale kludne si mysli aj nadalaj co len chces.

            0 0
            • gazman  

              Tak vzít si sebou petku z benálem není problém že? Jak jsem psal spotřeba je malá, dvoulitrovka s benálem pro jednoho si dovolím tvrdit že bude stačit na měsíc. Mimochodem když to sežere naftu tak, petrolej klidně taky že:-)

              0 0
              • ememem1  

                to neviem ale asi hej. povacsien sa ale na hustejsie paliva musi vymenit tryska.

                0 0
                • gazman  

                  Jo tryska se vyměnit musí.Je součástí balení a trvá to 3 min.

                  0 0
        • gazman  

          Tak jasně no, pokud chceš být sedm let v tibetu a nesestoupit z hor tak tam benál asi neseženeš:-))) Ale to už bys měl lepší ten ******** dřívkáč a topit v něm jačíma hovnama:-D

          0 0
          • ememem1  

            kam zostupit? vobec nemusis ist liezt alebo robit vht a pod. , staci taky poznavaci trip po krajine – v horskych dedinach petrolej zozenies bezne, benzin ne, naco by tam aj komu bol. tak tomu treba aj prisposobit vybavu, to je vsetko.

            0 0
            • gazman  

              Petrolej to žere takže no problem.Dokonce si myslím že jsem to i zkoušel, nejsem si jist.

              0 0
            • jeffino  

              kecáš blbosti, např. v některejch vesnicích mají generátory a ty jedou na beňo, notabene, když budu ve vesnici tak si nechám za směšnejch pár šupů uvařit a benzín pošetřím až na ledovec.

              0 0
              • ememem1  

                ak tam vobec agregat je tak ja som nevidel ani jeden ktory by isiel na benzin, vsetko boli naftaky. hned vidno ze mas toho v danej oblasti za sebou mnoho.

                0 0
                • jeffino  

                  nevím teda o jaké oblasti mluvíš, já teda obecně ze svých zkušeností z and, himalu, pamíru, karakoramu a kavkazu a sehnat benzín tam prostě problém nebyl (zvláště v těch rukojazyčných), s msr-kem, s litrovou flaškou vydržím s vařením pro 2 na 8 dní úplně v pohodě, takže nemusím na každým rohu doplňovat..si kup nějakej normální vařič, at nemusíš řešit blbosti:-)

                  0 0
    • Rychlej turista  

      Topím dřevem :-)

      0 0
      • gazman  

        A když nemáte dřevo, tak tam dejte kamení, sníh, nebo to co máte po ruce, třeba rukavice!!

        0 0
        • Rychlej turista  

          Dřevo do tohoto je všude. Zpravidla stačí to, co najdeš v okruhu několika metrů. Důležité je, že hoří i za mokra a v takovém případě si vystačíš s tím, co si natrháš na stromě, pod nímž sedíš.

          0 0
          • Smazaný účet  

            No..treba zrovna na Islandu je toho dreva vsude spousta:)

            0 0
          • ememem1  

            to by som chcel vidiet jak s tym varis v zime a kolko ti potrva nez uvaris liter vody. pripadne ked zacne fukat vietor. aj udrziavanie nadoby ako tak cistej musi byt radost. ale hlavne ze je to levny…

            0 0
            • Rychlej turista  

              V zimě naprosto v pohodě, jen to chce nedávat do sněhu. Mi se osvědčil pařez. Vítr nijak nevadí, jen trubka si sedne proti větru a šlehajícím plamenům. Voda je v něm za chviličku, umí to plamen asi 40 cm vysoký, takže pokud na něj dáš hrnec, plamen ho olizuje po celé ploše, i z boku. A socka vlastnost je velmi důležitá – nemusíš se stresovat palivem, protože je ho všude dost – jsi nezávislý. Co myslíš tím udržováním čistoty moc nechápu. Prostě vyklepeš popel a složíš do ešusu.

              0 0
              • ememem1  

                no, ja som presvedceny ze pri –20 to ani neprdne lebo ti zmrzne baterka toho ventilatora a je po parade lebo bez toho nuteneho vdzuchu je to o nicom. a navyse je nutne z toho kopa bordelu ktory ked nechces mat po zbaleni v batohu tak musis ocistit. jak varic tak hrniec.

                ok, mozno je to v lete pouzitelne ale neni to nic extra prakticke. navyse je to absolutne nepozitelne v stane a pod.

                0 0
                • Mamut  

                  Pri –20C uvarim na drievkaci daleko rychlejsi ako na plyne. Ta baterka do toho nie je nutna, funguje to slusne aj bez nej. Mam hand-made drievkac (podla mna znacne lepsi, lahsi a zbalitelnejsi ako ten od Condora) a vdaka zavetriu na 2/3 obvodu vari vyborne bez akehoholvek nuteneho vzduchu. Ak fuka slaby vietor, tak sa zavetrie otoci otvorom na vietor, ak silny, tak sa nim ohen kryje. Je idealny na veci, ktore sa nechaju zovriet a potom sa pomaly dovaria. Ked ho uz raz rozlozis a nastartujes, tak je ti uz jedno ci varis 10 minut alebo hodinu. Vdaka tomu mozes varit viac veci a nie si odkazany iba na par predvarenych/de­hydrovanych veci a kuskus. Ked po 10 dni v horach zlezies do dediny a nakupis tam obyc. ryzu, sosovicu, fazulu, tak k tomu nepotrebujes zhanat este obchod s bombami alebo benzinku. Dreva to spotrebuje nasobne menej, ako by spotreboval ohen, na ktorom by si uvaril to iste. Od nejakych 4–5 dni to uz na vahu vyjde lepsie ako plynak a bomby, kto vari aj rano, tak este skor. Plynak ma ale lepsi komfort, takze povedzme, ze do 6–7 dni sa oplati viac plyn. Isteze to nie je varic hocikam, do Gronska by som si ho nebral, na zimny Island alebo Saharu tiez nie. Ale par klacikov na uschnutej vetve kosodreviny najdes vo vacsine hor. Plyn rychlo nastartujes, rychlo zbalis a nesmrdis dymom. Ale od urcitej doby treku sa uz plyn dost prenesie. Takze mam plyn na kratsie vylety (a plnim rucne bomby) a drievkac na dlhe.

                  0 0
                  • Atilla  

                    +1

                    0 0
                  • ememem1  

                    Pri –20C uvarim na drievkaci daleko rychlejsi ako na plyne. – :-) ok, asi preto to vsetci tak robia. zo zbytkom ciastocne suhlas.

                    0 0
                  • gazman  

                    Když bude v horách nebo kdekoli pár dní chcát tak si s tím vyřízený, o lesích v tropech ani nemluvě. Takový mrznoucí déšť, který všechno obalí ledem tě taky postaví mimo hru a bude stačit pár hodin. Mě ten dřívkáč připadá o.k. tak na pionýrský tábor nebo pro děcka na zahradu, plamen se nedá regulovat, takže pokud chceš méně tepla tak musíš šibovat s ešusem, ve stanu si neuvaříš nic, takže když tě špatné počasí zavře na pár dní v horách do stanu, jíš a piješ studené. Nevidím to moc prakticky.

                    0 0
                    • Atilla  

                      No, na nožnění jsme vařili v dřívkáči když bylo všude 0,5m sněhu a –10. Spaní v záhrabech, atd. Řešení je jednoduché. Vezmeš nůž pokácíš stromek, rozsekneš v půli a máš topiva aleluja.

                      0 0
                      • gazman  

                        V horách ale bývá třeba 3m sněhu. Stromky výše nerostou vůbec a koska je pod sněhem. To je jedno, ***** na to, každý jak chce. Můžem si tu argumentovat do nekonečna jak šulini.

                        0 0
                        • ememem1  

                          asi tak, jak niekdo chapat nechce tak to proste nejde.

                          0 0
                          • Mamut  

                            Mam asi 10 rokov Var, a asi 8 rokov drievkac a striedavo ich pouzivam. Ku inym sa nevyjadrujem. Co chces, ty apostol najvyssej pravdy, kazat o chapani? Mozno sa mylim, ale myslim, ze maximalne si ho videl nazivo (nezapaleny), ale plna huba reci o chapani.

                            0 0
                            • ememem1  

                              skus si precitat na co reagujem a pouzivaj si co len chces. je mi to uplne jedno.

                              0 0
                        • Atilla  

                          Každému jeho jest, mě holé skály nebaví. Jsem rád v lese a tam si hospodařím po svém. A čím míň toho potřebuju tím víc se cítím jako člověk.

                          0 0
                        • scret  

                          tak tak, nikdy se nemuzete domluvit, uz vzhledem k tomu, ze Atilla asi nebyl nikdy v horach a kdyz, tak ne v zime… Tam proste drivkac je k prdu… Kdyz tam neni nic krome snehu a skaly…

                          0 0
                          • gazman  

                            Ale zas zvládne udělat v lese záhrab v 50cm sněhu, to je slušná frajeřina si myslím ne?

                            0 0
                            • scret  

                              kdyz je dobre vybaveni a silne paze, jde i to:))

                              0 0
                            • Atilla  

                              Kdo chce hledá způsoby, kdo ne hledá důvody.

                              0 0
                              • gazman  

                                Nebude jednodušší si vzít příště do lesejka stan, nebo přivázat špagát ke stromu a k zemi a hodit na to celtu, než porubat vegetaci vůkol a půl dne tvořit toto apartmá?:-)

                                0 0
                                • Atilla  

                                  Proč? Přijet na hory s 80l krosnou a vším umí každý blbeček. Mě stačil 35l batoh na 3 dny venku a dělal jsem to velkým nožem asi 3hodiny. Ono když je přes noc –15 tak se pod celtou moc dobře nespí.

                                  0 0
                                  • gazman  

                                    Na hory? Dobrý spacák celtu a žádný bordel v lese dělat nemusíš a ty tři hodiny stavařiny využiješ popřípadě k lovu divé zvěře velkým nožem, čímž eliminuješ konzervy a sbalíš se do 40 taky:-)

                                    0 0
                                    • Atilla  

                                      Mám od jurka atak do zimy, ale šlo se spát do záhrabu, tak se šlo i když bylo sněhu málo. Člověk se u toho aspoň zahřál.

                                      0 0
                                      • gazman  

                                        Tak jo pokud jste se domluvili že stany neberete, tak je to jasné a zkusit třeba všechno, v takovém bivaku je dobře, jen bych si dal ležení výš a vedle sebe ještě hrábnul díru pro studený vzduch, nějaký ten celsius navíc to dá.

                                        0 0
                                        • Atilla  

                                          To vím, ale sněhu bylo fakt po málu a hrabat nebylo kam, příště bych to ale líp vychytal, člověk se vždycky něco naučí:) Ale zima nebyla.

                                          0 0
                                          • gazman  

                                            Já jsem myslel, že by sis jako nechal méně místa nad hlavou a tak by se dalo udělat na boku drážku dolů, ale to je detail, nora dobrá, není co řešit

                                            0 0
                                            • Atilla  

                                              Vylézt na malou když se probudíš s močákem k prasknutí už byl i takhle zážitek:) pak už jsem chcal do lahve, ale měl jsem hrachy abych si nepolil spacák:)

                                              0 0
                                              • Atilla  

                                                Ono zase jsem si to nechtěl dělat velký abych to vydýchal. Když jsme byly v hlubokém sněhu, tak to byla pohoda a hlavně jsme díry dělali pro 2.

                                                0 0
                                              • JSt  

                                                to mne moc nekoresponduje s tim, ze ti nebyla kosa. ;-)

                                                0 0
                                              • gazman  

                                                Rozhodně bych nikam nechodil a chcal do sněhu vedle sebe, chcal jsem takhle i ve stanu do předsínky, jeden zip spacák, druhý stan, hodit se na bok vystrčit slimáka a jedem, lehce pochcaný spacák a pár kapek ve stanu nevadí, když je venku peklo, tak je to dobré řešení. Flaška je taky v pohodě, strčíš ji pak do spacáku, využiješ teplo chcáků. Ty vole jsem básník!!

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  :DD

                                                  0 0
                                                • scret  

                                                  tak to ja to bud vydrzim anebo jdu ven, ale nekdy je to peklo…

                                                  0 0
                                                • Atilla  

                                                  No jo kdybych tam byl jen na jednu noc, tak bych taky chcal do sněhu. Ono další věc je že mám ždárák bez zipu a vysoukat se z toho je peklo. Ta flaška jakž takž šla, ale na příští chrápání si vezmu něco s extra širokým hrdlem, páč narvat péru do té od nestea jde, ale jak se lahev plní, tak ten vzduch che pryč a dějou se pak zajímavé věci.

                                                  0 0
                                                  • scret  

                                                    :)

                                                    Jj, taky mam zdarak, do kteryho se musim soukat vrchem, takze chcani nepripada v uvahu:) Do flasky treba od nestea by to slo, ale kdo ji ma na hory sebou tahat?:)

                                                    0 0
                                                  • jipík  

                                                    ještě to jde i do flašky od mléka :-D

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Jako jde to do ní, ale i tak je to boj. Navíc jsem měl jen litrovku a nakonec jsem stejně musel vylézt a vylít jí páč byla plná:(

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    přečetl jsem „a vypít jí“ a obdivně zamručel „uf uf, drsňák“. po druhém přečtení jsem zklamán. :-)

                                                    0 0
                                                  • Tomínos  

                                                    Tak chcát do camelu nebo hydrapaku ne? Tam je hrdlo dost široký. :-)

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    dobrou chut:)

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Tak proto ho Kamil nosil i v zimě:)

                                                    0 0
                                                • Frostty  

                                                  :D:D:D

                                                  0 0
                                  • JSt  

                                    pokud mas jako program na horach resit pul dne spani, tak jo. ;-)

                                    0 0
                              • jIrI___  

                                Ty pokácené stromky vypadají celkem zdravě…

                                0 0
                                • Atilla  

                                  To je nálet, toho fakt škoda není.

                                  0 0
                                  • Nikovlas  

                                    Takže hodnotu má jen to, co tam vysaděj lidi? To je takovej „ekonomickej“ ná­zor.

                                    0 0
                                    • Atilla  

                                      Uklidní tě když ti řeknu, že tohohle bordelu jsem vykácel za tu dobu co pomáhám stavět skoky asi tak 500ks?:)

                                      0 0
                                    • JSt  

                                      je to plevel. stejne jako kdyz zaslapnes pampelisku. akorat je to trosku vetsi. tohle bych bral s rezervou… spis by se mne nechtelo tri hodky srat se stavbou. :-)

                                      0 0
                                      • Nikovlas  

                                        To můžeš říct o všem, co nikdo nevysadil, že je to plevel. Přesto si myslím, že to není záminka k tomu to pokosit jen proto, abych si dokázal, že umím vykopat díru ve sněhu a naskládat na to kusy dřeva. Ne, nemyslím si, že by to byla kdovíjaká škoda na přírodě, spíš se blíží nulové – jen se mi to zdá zbytečný. Raději si vezmu ty 2 kila do batohu, než dělat v lese svinčík a strávit tím 3 hodiny.

                                        0 0
                                        • Atilla  

                                          V tom případě je zbytečné stavět Rychleby a singltrek jen aby sis dokázal, že to dáš.

                                          0 0
                                      • pepek  

                                        Řekni mu tu o kosodřevině :-))

                                        0 0
                                        • JSt  

                                          myslis tu jak zelenaci vyjebali klec na keprniku a pak nevedeli, co s ni? to strasne rad vypravuju… ;-)

                                          prvni eko zpusob jeji likvidace navrhli svoz na vlecce traktorem. :-) pak jim doslo, ze by hreben tragacem strasne dorypali. tak je napadl helikopternik. to skrecli, pac hodka vrtasu v lufte vynde na bratru sto tycek. to, ze ten vrtulnik taky nebude nejekologictejsi reseni, o coz by jim melo jit v prve rade, jaksi opomneli. :-) ze by to slo, ano uznavam, ze obtizneji, svezt z hrebene konikem na vlecce je nenapadlo. misto toho usporadali sabbath u vatry na vrcholu keposa. :-) ted to tam chodi monitorovat, jak moc to tim vyklucenim kosodreviny dosrali.

                                          a to vse kvuli vykonstruovanemu problemu klece, aby meli co na „pracu“.

                                          0 0
                                          • pepek  

                                            Kleč je nepůvodní, brání přirozeným lavinám v činnosti, čímž přijdou zkrátka nějaké rostlinky – řešení? Popíliť, všetko popíliť! Dobře jsem to pochopil?

                                            0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            a *****:D

                                            0 0
                          • Mamut  

                            17 dni v centralnych Pyrenejach na konci jari (takze navrchu tak zhruba ako na konzi zimy) je postacujucim testom?

                            0 0
                            • gazman  

                              Jde o to, že dřívkáč má limity, které benzín nemá, je to tu jak mluvit do zdi. Uvádíš kde ti ta hračka dostačovala, můžu uvést sto příkladů, kde bys s ní byl nahraný, takže dostatečný test možná tak v podmínkách při kterých si testoval.

                              0 0
                        • jipík  

                          :-) no hovno taky hoří ne :-D

                          0 0
                          • gazman  

                            Čerstvé ne a kde bys ho usušil. Leda že bys to zkusil jako s mokrou sirkou, třít ho ve vlasech:-)

                            0 0
                    • Mamut  

                      Ja ale nikde netvrdim, ze funguje uplne vsade. Ale ze ma postacujuco vyhod proti plynu a benzinu, aby sa mi ho oplatilo na dlhsie treky tahat. Mozem rovnako argumentovat, ze ak 2 tyzdne nestretnes benzinku, tak dalsi mesiac zeries suchu ryzu, kdezto ja grilujem prasa. Debilnych prikladov na obe strany sa da vymysliet plno. V priebehu dna si najst jeden suchsi klacik na zaciatok varenia (a dalej to uz krmit aj mokrym) tiez nie je problem. Mam najradsej, ked „debilnostou“ parhodinoveho nosenia dreva najviac argumentuju tyzdnovy nosici 0.5kg plynu alebo litra benzinu.

                      Plamen sa da samozrejme regulovat, nie tak pohotovo ako na plyne, ale v rozsahu asi podobnom. Ano, v stane neuvarim, smrdim trocha dymom, rozkladam ho 5–10 minut. Za to je lahsi a mozem ho vozit lietadlom, na rozdiel od plynovych bomb. A je fakt super prist s Var-like varicom do Francuzska alebo Spanielska a nahanat tam obchod, ktory ma Colemanske bomby a nie CampinGaz, pretoze takych vela nie je. A na OF sa daju najst pribehy, kde nepustili do lietadla ani prazdnu flasu od benzinu, pretoze po nom trocha smrdela. A var, ked prides o hlinikovu flasku na benzin.

                      Proste su pouzitia, kde je lubovolny specificky typ varica na nic. Ale smahom odsudit celu kategoriu drievkacov, pretoze „som ich videl na fotke a je to blbost“ a pretoze „mam benzin, ktory mi vzdy vyhovoval“ nevyzera ako podlozeny argument.

                      0 0
                      • Jakobo  

                        To neres, kazdy ma svoje metody, nema smysl presvedcovat druhe. Ja treba jezdim po Norsku s plynakem a pokud je moznost, stejne delame normalni ohen. Navic jsem dostal 4 pulkilove bomby, to mam do konce zivota. Zakladatel at si vybere co chce, ma svoji hlavu a informaci je tu uz dost. Za tyden varic treba rozsedne nebo mu na nej spadne kamen a muze vybirat znovu.

                        Spis by me zajimala ta konstrukce toho drivkace, to mas z nejakeho stareho emalu? Nejaky popis by nebyl? Bych si to rad udelal.

                        0 0
                        • Mamut  

                          To zavetrie je zhodou okolnosti prave z velkej pixly od primalexu. Dvojita miska su dve do seba vlozene nerez misky z OBI zosrubovane dokopy. Podpery esusu a nozicky varica su nacvakavacie z vytvarovaneho dratu – z tenkych bikovych spic. Fukar je klasika z OBI. Vahovo by sa dalo este usetrit, keby vonkajsia miska bola hlinikova, len zohnat dost podobny rozmer. A trubku od fukaru mam tiez z nedostatku prilezitosti ocelovu, hlinik by bol fajn (pricom tam by prezil mozno dokonca aj plast). Az sa raz dokopem ho poriadne nafotit, tak ho poslem na svetoutdooru.cz, kde mi pred rokmi boli inspiraciou sa do toho pustit.

                          Zajtra ak nezabudnem, tak tu hodim nejake fotky.

                          0 0
                          • onuce  

                            Zabudol! Škoda sice, ale stejně jsem se zde inspiroval a táhl na švih upravenou plechovku. Schválně vysokou, aby měla lepší tah. Předpokládal jsem díky tomu méně vyzrazujícího kouře, než z klasického ohně na zemi. Opak je pravdou, jsem prosáklý kouřem a zhnusen. Těšil jsem se… Špekáčky pololedové.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              A mas tam dole dost direk, aby to melo dostatek luftu, ty tahu?:)

                              0 0
                              • onuce  

                                Ano, dno víc neplechu, než plechu, otvory dole po obvodě… No nic, již jsem to rozšlapal. Je nějaká možnost, aby bylo ohně bez kouře? Nejaký skládací grill… Ale co do něj? Suším teď v bytě bukové dříví…

                                0 0
                                • nomecz  

                                  Tak si ho budes muset brat s sebou, bez suchyho dreva se koure nezbavis /nebo muzes udelat misto spekacka plynacka pripadne benzinacka nebo lihacka :)

                                  0 0
                                  • onuce  

                                    Ano, s tím počítám. Koupil jsem i ruční tescopilu, ještě nacetluji na kratší… Ale co ideálně jako lehké a přenosné topeniště? Děkuji.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      hehe…priprava dreva doma' … v tom vasem panelaku by to slo, ne?

                                      pokud je mokre drevo, hulit to bude…musis mit suche vetvicky…

                                      0 0
                                      • onuce  

                                        Šlo. A dával jsem suché větvičky, odlamoval suché, ale neležící na zemi. Stejně to zadýmovalo šíleně. Všichni lesní pohůnci by se seběhli, kdyby na ně zrovna nebyla zima. Co toto?

                                        https://www.hanibal.cz/…maly-id10676?…

                                        0 0
                                        • onuce  

                                          Tohle je na jedno použití? Děkuji.

                                          https://www.dalekohledy-puskohledy.cz/…kogril-p1904?…

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            Je to konstruovano na nedno pouziti…proste to drevo shori…mozna ne vsechno, ale na opakovane pouziti to nebude. Pokud te trapi kour, porad muzes plechovku naplnit drevenym uhlim;)

                                            0 0
                                            • onuce  

                                              Děkuji. Ano, přemýšlím vyrobit nějaký cestovní grill z nerez ušusu. A jaký druh dřevěného uhlí nejouří?

                                              0 0
                                              • pocestny  

                                                Žhavé

                                                0 0
                                                • onuce  

                                                  Ano, tak přemýšlím, jakým postupem uhlí rozžhavit bez dýmu. Možná cestovním vařičem na PB. Existovaly grilly do bytu včetně speciálního uhlí, tuším kokosového, ale již nelze sehnat.

                                                  0 0
                                                  • black.horse  

                                                    ty interiérové grily, např. Lotus gril a do něj tohle uhlí https://grilovaci-naradi.heureka.cz/…-uhli-2_5kg/ uhlí rozjet podpalovačem a hlavně naprskat tuk z masa přímo na uhlí, pak je to cajk…

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Ještě prosím, jaký podpalovač je pro tento účel nejvhodnější? Jinak přemýšlím, že bych nerez víčko ešusu provrtal, nevím jak hustě ovšem, a opatřil čtyřmi šrouby na křídlatky jako nožky. Rošt na grilování nebudu tahat, grilované napíchnu na větev…

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Tak jsem objednal, jsem zvědav…

                                                    0 0
                                                  • black.horse  

                                                    poreferuj pak jak to dopadlo…

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Děkuji. Objednal jsem v ElektroWorldu, protože je tam možnost osobního odběru, ale nakonec to vypadá na dlouhé lokty… V hobbymarketech v okolí nemají, že prý není sezona… Ach jo.

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Nakonec jsem z nouze musel koupit uhli obycejne, abych zitra mohl testnout hotovy cyklogrill.

                                                    0 0
                                                  • jIrI___  

                                                    Pokud cheš uhlí, které absolutně nekouří a nevydává žádný zápach, podívej se po kokosových uhlících pro vodní dýmky, např. https://uhliky-do-vodni-dymky.heureka.cz/…rico-1kg-72/

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    No tedy, moc vám oběma děkuji. Koupím obé a budu testovat. Grill samotný asi víčko z nerez ešusu… Ještě jednou moc děkuji za skvělé tipy!

                                                    0 0
                                                  • Advid  

                                                    Dobře rozhořený dřívkáč taky skoro nekouří. Ale než se rozhoří, tak jo, no.

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Děkuji. Objevil jsem toto a neskrývám nadšení! Jen netuším, čím konservu rozříznout… laser nemám.

                                                    https://www.youtube.com/watch?…

                                                    0 0
                                                  • jIrI___  

                                                    Pilkou?

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Pilkou to nepůjde, slabý plech v tomto tvaru bude pilku kousat.

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    Flexa nebo nuzky na plech

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Děkuji. Ani jedno nemám, budu muset improvizovat…

                                                    0 0
                                                  • jIrI___  

                                                    Tak pak dremlík, tím uděláš krásný řez.

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Děkuji. Co je to prosím dremlík?

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Aha, již jsem vygooglil…

                                                    https://cs.wikipedia.org/…undrov%C3%BD

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    https://www.dremelcz.cz/dremel-8200

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Děkuji. Hezké tvořítko!

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Nicméně opustil jsem nevzhledné plechovky a nakoupil vše v domácích potřebách. Na ohýnek ze dřeva odkapávač, na grilování solidní nerez tácek a rošt. Jen udělám nožky z nerez šroubů…

                                                    0 0
                                                  • jIrI___  

                                                    Vidím správně, že jako zdroj tepla tam máš rychlozápalné smradláky? :O

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Proč smradláky?

                                                    0 0
                                                  • jIrI___  

                                                    Protože rychlozápalné uhlíky oproti kokosákům prostě smrdí. A navíc mají celkem mizernou výhřevnost. Ale když už je máš, tak je hlavně nech pořádně rozhořet (dokud nebude bílý popel na povrchu celého uhlíku) a až pak je použij k čemu zamýšlíš. A tip na závěr (platí pro kokosáky i rychlozáplné) – vymodeluj kolem nich z alobalu komín., daleko rychleji se nažhaví.

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Kokosové uhlí jsem zatím nesehnal. A ten komín jen pro rozhoření? A to jako nějakou rourku? Děkuji.

                                                    0 0
                                                  • jIrI___  

                                                    Úplně jednoduše uplácej čepici s průduchy dole :)

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Aha! To vypadá dobře, děkuji!

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Uhlí do vodnice chytlo od sirky, jiskřilo chvíli, a již žhne!

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    A již griluji…

                                                    0 0
                                                  • nomecz  

                                                    no tvl tolik drbání kvůli buřtu…, nechcu vidět až si budeš chtít v lese udělat kotlíkovej guláš :-)

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    To není skrze jeden buřt! Cílem je vytvořit dokonalý cyklogrill. Použitelný na každém švihu.

                                                    0 0
                                                  • sodek  

                                                    konserva to byt topry češtin

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Konserva je česky naprosto v pořádku. Čteme konzerva.

                                                    0 0
                                                  • sodek  

                                                    Máš recht. Není to zas až tak dávno, co nám češtinu takhle zprznili a povolili současné používání s/z.

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    To nevím, používal jsem to vždy, povolení, nepovolení… píši prostě, jak mi prsty narostly.

                                                    0 0
                                                  • Jakobo  

                                                    Onuce prestan tady ze sebe delat hnupa. Akorat zasiras vlakno nekonecnymi prispevky a tim priblblym dekovanim. Zaloz si vlastni blog, kde muzes do sytosti informovat o prubehu dne. Pokud to teda bude nekoho zajimat.

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Není třeba žhavit vyšší teplotou, jak píší, třeba plynovým hořákem?

                                                    0 0
                                                  • jIrI___  

                                                    Kokosáky zcela určitě. Nejvíc se mi na nažhavení osvědčil turistický plynový vařič, v domácích podmínkách pak normální plynový hořák na sporáku (obojí v kombinaci s alobalovou čepicí zmiňovanou výše).

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    Děkuji! Objednal jsem bukové uhlí Lotus, snad bude možno jej zapálit jen tím zapalovačem, jak je ve videu o grillu z plechovky…

                                                    0 0
                                                  • onuce  

                                                    …ten hořáček je také Dremel. Dnes prvně jsem to četl a teď zde znovu…

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    pokud to tim zapalovacem nehodlas smazit nekolik minut, nepocitej se zazehem…ty samorozpalovaci uhliky, ktere sly od sirky, jsou napustene nejakym okyslicovadlem – mozna dusicnanem.

                                                    0 0
                                        • Stingray  

                                          Nevím co řešíš,musíš prostě rozdělat velkej oheň kterej nedýmá. I když je úplně mokro, tak mi oheň takhle nekouří.

                                          0 0
                                          • onuce  

                                            Ovšem velice kouří při rozdělávání. Již ale pravidelně žhavím svůj stealth cyklogril, tedy vyřešeno. Děkuji.

                                            0 0
                            • jIrI___  

                              Takhle vyuzený špekoň musel být opravdu lahodný :D

                              0 0
                            • Rychlej turista  

                              Málo vzduchu. Já dělám díry až nahoru a hoří to fest a bez kouře. Že tím zmizí komínový efekt je mýtus.

                              0 0
                              • onuce  

                                Děkuji. No koupil jsem ten legendární nerezový odkapávač, jež má otvory všude. Tak uvidím. Jen nevím, zda nejsou otvory malé, viz foto výše.

                                0 0
                                • pocestny  

                                  Vzdyt jsem tu psal ohledně odkapávače, že ten vysoký líp hoří než nižší, a nevim zda jsem tu i psal ze bych žádné díry nezakrýval, ze to nema smysl, nebo jsem si to jen myslel, bo si pamatuju, že někdo kutil zakrytí otvorů horni poloviny plechem. Tak pro jistotu znova, stručně řečeno: odkapávač nechej tak.

                                  0 0
                      • MI.KU  

                        Bych podotkl malý detail. Pokud sezenes palivo – nějaké dřevo a td – tak i když nebudeš mít drivkac tak si snadno uvaris proste si uděláš ohníček.

                        Láhev od benzinu do letadla – pokud má člověk trochu rozum tak ji na letišti vymeje teplou vodou s mydlem nebo vyplachne rostlinným olejem který tam také bezne koupíš vysusi s nechá ji hlavně v batohu otevřenou. Potom není sebemenší problém.

                        Plyn si samozrejmne nevezmeš a jak si psal je rada míst v Evropě – natož jinde – kde zrovna plyn co chceš – správný zavit, ale i směs třeba když chceš zimní a mají jen ty obyčejný. A mimo Evropu a ,,civilizaci,, je to ještě horší.

                        0 0
                        • gollum  

                          Co jsem se díval na horách, v místech, kde moc stromů nebylo, tak trocha dřeva se dala najít dost často, množství k vaření na dřívkáči dostatečné, ale na oheň na uvaření jídla to rozhodně nestačilo… Pak taky, pokud je dřevo mokré/namrzlé, tak je potřeba buď dmýchadlo (tzn. dřívkáč, nebo do ohně neustále foukat…), nebo je potřeba trochu větší oheň (sehnat na něj dřevo a zapálit ho aby se pořádně rozhořel je práce na několik hodin…).

                          0 0
          • scret  

            chtel bych videt, co bys dal do toho drivkace v zime nekde v horach:) a zatapeni goracovou membranovkou leze trochu do penez ne?:)

            0 0
            • JSt  

              muzes do toho ******. ;-)

              nehlede na to, ze kdyz mas drevo, muzes si rozdelat normalni ohen. ;-) neverim, ze by to drevo bylo v te skatuli tak dokonale spalovany, ze by nedymalo a nebyls videt na hony daleko.

              0 0
      • OndraB  

        Dřívkáč je super.

        Vždy jsem ho měl rád, je to klasický oheň podpořený větrem.:)

        Trochu nevýhoda klasickýho plamene je černý kotlík, ruka pak batoh…

        Dřevo je taky všude, popř si pár větviček vezmeš sebou. :)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Jo, o to jde – poctivý oheň :-)

          0 0
          • Fran-tic  

            mám dotaz, doteď jsem používal klasiku na pevný líh, ale už mě přestalo bavit shánět ty kostky, leze to do peněz a je to otrava. potřebuju něco na delší dobu (třeba tři týdny v horách). Jak je to s tou baterkou, co pohání dmychadlo? 10h a je úplně out a vařič k pronesení (to bych šel po benzínu) a nebo se to nějak dá?

            0 0
            • Rychlej turista  

              Mám furt tu původní. A jela i v mrazu na novoroční vyjížďce, takže to žere nula celá, nula, nic :-)

              0 0
              • Fran-tic  

                hmm, to zní dobře. a to dmychadlo jede v klidu? četl jsem na motorky dmychadla nějaké negativní recenze. asi bych to ve výsledku zkusil nějak pokutit doma v dílně :) škoda, že to je hlučnější

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Úplně potichu to není, ale dá se. Nemusí být ale zapnuté furt, hoří to i normálně a když potřebuješ, tak si třírychlostně přidejchneš :-)

                  0 0
    • ememem1  

      preco by mal spalovat lieh? kde to chces na tripe zhanat? benzin, nafta a mimo europu petrolej je zaklad.

      mal by si si ujasnit co chces a naco to chces pouzit. pokial menis jazdit do kempov autom tak si kup velku bombu a dvojplatnicku. pokial to chces aj prenasat tak ja osobne bych sa na podobne modely vykaslal a kupil maly plynovy, v civilizovanom svete zozenies bombu skor jak liter benzinu.

      a pokial chces varic kde mozes nacurat a bude to horiet aj pri –30 a 100km vetre tak overene je klasicke MSR XGX. cena za to je ze v principe ma len dva stavy on a off (cize plamenoment alebo vypnute) takze na nejake jemne dovaranie a pod. treba trocha cviku.

      0 0
    • Smejči  

      Ahoj, pokud ti stačí plyn, tak doporučuji VAR. Levný, výkoný, dobrá spotřeba, snadno rozebíratelný. Mám s ním dlouholetou zkušenost. Poté co mi ho ukradli, jsem dostal k Vánocům Coleman F1. Je taky super, ale pokud budu zase jednou měnit, tak se vrátím k VARu.

      0 0
      • scret  

        duvod? Je pravda, ze VAR je klasika, ale dle meho nazoru tomu chybi piezo:)

        0 0
        • Smazaný účet  

          piezo je fajn…treba kdyz ti do nej trochu naprsi:)

          0 0
          • scret  

            mam Markilla s piezem, vozim ho vsude a nikdy nebyl problem! Btw. proc by ti do nej melo naprset? Predpokladam, ze ho mas v baglu, pak vytahnes, das esus, zapalis a varis:)

            jen vim, ze vsichni my kamosi si ode mne nechavaji piezem zapalovat jejich varice:))

            0 0
        • JSt  

          to je podle me prvni vec, ktera se ti vysere. staci trochu vlhka.

          0 0
          • Smazaný účet  

            jak pises…zkusenost pri vystupu na grossvenediger…rano pizea cvakaly a prisel na radu zapalovac…

            0 0
            • JSt  

              scret ma nejspis everdry piezo. ;-)

              0 0
              • scret  

                nj, hosi, to nesmite mit ale Colemany apod.:))

                Ja mam Markilla, kolega ma Markilla a piezo nam drzi cca 7let, nikdy mne nenechalo ve stichu… Btw. o vikendu jedu do Totes gebirge do zahrabu, tak vam pak muzu poreferovat jestli se neco nerozbilo:)) ale obavam se, ze vas zklamu:)

                Jinak nevim, co s tim delate, ze to mate mokry?:)

                0 0
                • gazman  

                  Abys to nezakřikl :-)!!!

                  0 0
                  • scret  

                    no, myslim, ze na horach jsem neco uz zazil a svymu materialu duveruju, obavy o varic fakt nemam…:)

                    jen mi uz jde pomalu do kopru asi zimni spacak:( minule jsem trochu klepal kosu:( prinejhorsim ho dostane zena na spani jako trisezonak:)

                    0 0
                    • gazman  

                      Kdybys do něj nelezl večer ožralý s mačkama, vydržel by déle :-DD

                      0 0
                      • scret  

                        ty se smejes, ale me jednou na kram donesla nejaka „zakaznice“ spacak na reklamaci, ze je uvnitr roztrhanej… V 90% to prdlo az vedle siti, ne ve svu, tzn. musela se do toho soukat dle meho nazoru v trekovkach… prtze, to uz chce kumst, aby se trhal matros… a hrozne se rozcilovala, kdyz jsem ji to nechtel na reklamaci vzit:)

                        0 0
                    • Slavoš  

                      //jen mi uz jde pomalu do kopru asi zimni spacak:( minule jsem trochu klepal kosu:( //

                      To nebude spacákem,ale věkem.

                      :-D

                      0 0
                • JSt  

                  ja jsem vklidysu. var zadne pičézo nema. ;-)

                  0 0
        • Smazaný účet  

          Klasika chce klasiku, takže sirky se škrtátkem do filmovky, zatim nezklamaly nikdy. ;-)

          0 0
          • scret  

            heh:) zajimalo by me, co by ti na to rekl kamos, kdyz jsme na Dachsteinu v zime, za vanice v –20 snazili rozdelat ohen na jeho Varu:))

            moje piezo nastesti nezklamalo…

            Sirky jsou k prdu, dobrej je takovej ten „proudovej“ zapik…

            0 0
            • Smazaný účet  

              nevim, no, v zas tak krutejch podmínkách jsem asi nevařil, to se radši někam skovám. já mam asi 15 let starej klasickej zapalovač s piezo krystalem, ten se něco nareisoval, a když nešel, vytáh jsem sirky… :-)

              0 0
          • gazman  

            Mám teď už v lékárničce po jedné prekérce v Kanadských horách stabilně křesadlo, to můžeš vytáhnout z vody a šlape dycky, vítr tomu taky nevadí.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Tak křesadlo je snad samozřejmost. Přece nebudu dřívkáč zapalovat sirkama nebo dokonce zapalovačem, to by byl vrchol nevkusu :-)

              0 0
      • Atilla  

        Taky mám F1 a šel bych znova do VARu:) Prostě nezničitelná klasika na kterou není problém koupit ND.

        0 0
      • Smejči  

        Tak už jsem zase zpátky u VARu. F1 měl okolo plastový kryt, který „odkápl“, když se při vaření ve větru plameny otočily dolů.

        0 0
        • Jakobo  

          Ja teda musim rict, ze cinska klasika za 9 dolaru, ktery jsem kupoval pred 5 lety stale vari bez jedineho zavahani a uz uvaril minimalne 100 jidel a caju, je to nezmar, piezzo porad cvaka za kazdych podminek. Cekal jsem, ze se rozsype nebo se upali ta elektroda a furt jede. Beru jej i na delsi expedice. Ony tyto cinske varice maji kupodivu slusne zpracovani. Co je super je vlozka z mosazi, dvoji tesneni a kovova rucka. Paradoxne Var nic z toho nema. Zavit na bomby je primo v hliniku, jedno tesneni a rucka je plastova. U Varu taky posledni roky poklesla kvalita. Zavit na lahev nejde az na konec a doreze se az zarvanim na lahev, nozicky jsou na volno. Vyhodou je zavetri a vetsi stabilita.

          Kupoval jsem vice varicu z ciny, ale ten nahore i pres pomerne malou stabilitu (neni na siroke a tezke hrnce) se mi zdal nejlepsi, ma vetsi piezzo a pod mrizkou horaku je jeste jedna dratena, to pomaha dobremu rozprostreni plamene. Pri trose opatrnosti a v rovnem teneu jsem na nem varil i ve velkem 2 l ledvinovem esusu kotel spaget.

          Ty varice kupovane na zkousku jsem rozdal a nechal jen ten prvni a Var 2. Krome toho mam benzinak, stary Optimus Nova jeste vyrabeny ve Svedsku, ten ale nepouzivam. Dnes je varicu sedm prdeli a kazdy si vybere, dobre jsou ty komplety s nadobkou a vymenikem. Pokud bych mel varit pro vic lidi v horach, zkusil bych neco takoveho Stabilni to bude, varit by se melo dat i s obracenou bombou v nizkych teplotach a velke vysce.

          0 0
      • Vilém  

        To jsem si zkusmo udelal a kdyz k tomu das zavetri, tak pohoda. Na caj ap. jsem vubec plynovy nevytahoval.

        0 0
        • jIrI___  

          Já to používám venku na rozpalování uhlíku k vodárně a samotného mě překvapilo, jak dobře to spolu s nějaký závětřím jde.

          0 0
      • Bulda  

        http://www.nalehko.com/varic_plechovka

        ještě jednodušší a netřeba stojan na ešus

        0 0
        • Kamikaze 591  

          To jsem zkoušel, ale nějak jsem nevychytal přesné rozměry a tak mi to přisávalo málo vzduchu. Jestli se to někomu povedlo, byl bych docela rád.

          0 0
      • Smazaný účet  

        je to jednoduchej princip, no, nahřát, zapálit páry, pak už se hřeje sám. mam starej vařík což je jen o něco komplikovanější. problém lihu je malá výhřevnost, na kafe a svařák dobrý, polívku eště taky, ale vařit s tím kotlik těstovin s gulášem bylo asi na 5 naplnění a hodinu a půl.

        0 0
        • Janes  

          Vařík mě provázel na vandrech leta, nejlepší bylo otevřít plechovku, z víka udělat improvizované držadlo a rovnou s tím na Vařík, kotlík nebyl třeba :-). Takový Trenčanský párek s fazuľkou…

          0 0
        • Bulda  

          legenda, hlavně je boží ten miniešus, co je to v něm složené

          nejlepší je ale ten návod

          Potřebuje vaš dítko rychlého nasycení? Je vypnut elektrický proud? Nevadí! :D

          http://www.svetoutdooru.cz/clanek/…

          0 0
    • Jenda  

      sice pro tvoje pouziti asi trochu mimo ale mam vybornou zkusenost s timto http://www.mall.cz/…aded-feather

      Spaluje sice jen benzin ale prijde mi ze kde jezdi auta tak ho lze sehnat stejne dobre jako cokoli jinyho, vyhoda je ze nadrzka se pri vareni mirne zahriva takze v mrazu to pomuze, varim na tom v upravenym 2 plastovym mlikovaru, prepravni futral jsem si udelal z novodurovy roury takze je to „neznicitelny“. Nejvetsi nevyhoda bude problem s prepravou v letadle, vidim potencialni problem presvedcit celniky ze v tom fakt zadnej benzin neni a tedy to muze na palubu letadla.

      0 0
    • MANNAZ  

      Klidně VAR, VAR II. Je na ně spolehnutí. COLEMAN trochu výkonnější. Nebo pro otrlejší povahy „vraha turistů“ – je to ale benzíňák.

      0 0
      • mr.antik  

        Var jedničku ne, přijde mi dost neúčinej (možná by se to nechalo nějak seřídit).

        Jinak k tématu, na menší výlety v klidu nějaký „kapesní“ plyňák (položíš, zapálíš, vaříš) na expedice pak něco důmyslnějšího. Přijde mi to lepší než jedno zářízení, pokud teda Nimrod netráví půlku života někde mimo civilizaci.

        0 0
      • ememem1  

        var ma u vas (samozrejme ze nikde mimo nikto ani len netusi ze nejaky var existuje) delko lepsi image jak je skutocnost. ako bola to bomba po 89 lebo dovtedy nebolo nic a zrazu sa dal za par korun kupit pouzitelny plynovy varic. ta doba je ale prec, za tie iste peniaze su spolahlivejsie overene kusky.

        0 0
        • mr.antik  

          taky předpokládám mluvíš o varu jedničce, která se vyráběla kdesi v jabloncecký garáži. Var II za pětikilo bych řek standardní plynovej vařič, za dvacku koupíš náhradní těsnění, není co řešit.

          0 0
          • ememem1  

            ale je, ta jeho myticka spolahlivost je naozaj len myt, jasne ze chlapci co to dostanu ako sponzorske a par bubakov k tomu o tom pisat nebudu. a mimochodom ani s tou jeho vyhrevnostou to neni ziadna slava, proste za tie prachy (pripadne o malo viac) sa da kupit lepsie a o dost. ale jak kdo chce…

            0 0
            • Mamut  

              Na spolahlivost Varu som este nevidel kontrapriklad iny, ako totalna blbost majitela. A vtedy ta nespasi ani bandaska s napalmom. Na Vare je genialne a nikym (cenovo dostupnym) neprekonane zavetrie. Dalej cena, obstojna vaha (aj ked urcite nie rekordna, ale ked k superlitom pridas vahu podobne efektivneho zavetria, tak prehras proti Varu), nahradne diely, rozoberatelnost bez naradia.

              Vyhrevnostou by som s nezaklinal, pretoze to co sa uvadza ako vyhrevnost je len cisto matematicky prepocet maximalnej spotreby plynu za cas. Takze to viac popisuje prierez „trubiek“ vo varici, nez nejaku efektivitu alebo schopnost preniest teplo na jedlo (takze distribuciu plamena a pod.).

              0 0
              • ememem1  

                Na spolahlivost Varu som este nevidel kontrapriklad iny, ako totalna blbost majitela. – tak to si toho este nevidel vela. ja som ho videl aj letiet z bivaku do doliny a poznam par chlapcov co su s nim na reklamnych fotkach v outdoorovom platku a keby si ich pocul v reale…(mena ti tu z pochopitelnych dovodov nenapisem ale domysli si, neni to az taky problem).

                Na Vare je genialne a nikym (cenovo dostupnym) neprekonane zavetrie. – ked myslis…imho je uplne o nicom

                nahradne diely, rozoberatelnost bez naradia. – ja mam plynak kde som 15 rokov nijaky nahradny diel ani nic rozoberat nepotreboval. mimochodom prave jeho absolutna kopia je aktualny model var-u :-). btw prvy var1 bola viac ci menej podarena kopia huschu.

                Vyhrevnostou by som s nezaklinal, – ok, ale staci pozriet testy typu za kolko zovrie v danych podmienkach liter vody. nehovorim ze je na tom uplne zle ale nicim nevynika, v pomere k cene o nicom.

                jak hovorim, bola to super vec v 90-tom, dnes je to o nicom, parametre priemer a cena neni nicim zaujimava.

                0 0
                • Mamut  

                  Ked ho niekto hadze do doliny…no to sa po tom tazko vari, to by ani drievkac nedal, uznavam.

                  mena ti tu z pochopitelnych dovodov nenapisem

                  To mam vzdy na takychto zkazkach najradsej. Ale bez mena prezijem, to ma nezaujima, radsej dodaj aspon trocha podrobny popis, co s tym robili, ze sa to posralo. Mna by celkom zaujimalo, na co si dat na Vare pozor, az zase na neho budem niekde spoliehat.

                  0 0
              • Vilém  

                Zavetri, to je ono, to je na VARu to nej. Mam nejakyho Colemana a ac jsem s nim spokojen, tak zavertri v podobe jako ma VAR, mi chybi ze vseho nejvic.

                0 0
                • Atilla  

                  JJ, na horách jsme vařili se závětřím pořád. Na F1 jsem ho chtěl nějak vykoumat, ale nikdy se mi ho nepovedlo ho udělat tak aby fungoval jako na VARu.

                  0 0
                  • scret  

                    jj, dobry zavetri je k nezaplaceni… Taky ho resim na svym Markillu, to VARacky tam nejde:( Ale videl jsem takovou sikovnou harmoniku, ktera se obtocila kolem kartuse a varice a castecne i esusu…

                    0 0
                    • JSt  

                      to z varu je jen poklicka z esaku s par dirama. tak to z ni muzes zkusit vyrobit. ;-)

                      0 0
                      • scret  

                        uz mne to taky napadlo, ale idealni by bylo, aby to bylo o chlup vetsi, abys to nasadil jeste na poklicku esaku a mel to krasne v jednom po kupe…

                        0 0
                        • Mamut  

                          To zavetrie sedi krasne na spodok bezneho esusu. A rovnako dobre sedi aj na Primus ETAPower s vymenikom 1.7L. Takze objemovo mi nezabera nic.

                          0 0
                          • Jenda  

                            jak jsem psal vyse, pouzivam predelanej mlikovar, ispirace zde

                            http://www.horydoly.cz/…-do-hor.html

                            podle me nic moc lepsiho vymyslet nejde akorat to chce dobre naladit pocet hornich otvoru na odvod spalin

                            blby je ze se hlinikovy mlikovary uz moc nedaj sehnat:-/

                            0 0
                      • Smazaný účet  

                        vyrobeno pro kamose…asi hodinka prace s vrtackou a pilnikem:)

                        0 0
                        • ememem1  

                          je to na seriozne pouzitie aj tak o hovne lebo to podfukuje a pri silnom vetre je efekt minimalny. zavetrie musi byt vyssie ako plamen inac je o nicom. idealne ked obaluje varic, plamen a siaha az kus hrniec. obycajny hrubsi alobal (pripadne dvojmo-trojmo) urobi lepsiu sluzbu, nestoji a nevazi nic a hlavne je ovela skladnejsi jak ten kram.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Trochu pomuze, ale jinak souhlasim…

                            0 0
                          • JSt  

                            je to na seriozne pouzitie aj tak o hovne lebo to podfukuje a pri silnom vetre je efekt minimalny.

                            pokud se pred opravdu silnym vetrem neumis schovat, mas uplne jinaci problem nez vareni. ;-)

                            0 0
                      • scret  

                        to znam, 270g:( tywa, to je cca pulka myho cepinu:))

                        videl jsem kdysi ale jeste lepsi, lehoucky, shrnovaci…

                        0 0
                        • ememem1  

                          kup si hrubsi alobal, priapdne ho este preloz na dvojmo a mas po probleme, cena 20 centov.

                          0 0
                    • Mamut  

                      To som videl tiez http://sport.popina.cz/…-p-1004.html ale je to tazke a podla ceny asi zo zlata.

                      0 0
    • MirosPikos  

      Bral bych něco takového :)

      Od Rusáků

      Podobný doma máme, asi německý JUWEL nevím, ale konstrukce téměř identická. Je po tátovi a stále dobře slouží.

      A je spoustu „jiných“http://­www.ebay.com/it­m/Russian-pressure-stove-cult-Szmel-4-petrol-gas-gasoline-condition-de-luxe-/130873872050­?pt=LH_DefaultDo­main__0__&hash­=item1e78b0ceb2 a podobných

      0 0
      • Jakobo  

        To je Primus od Svedu, rusaci to totiz jen okopirovali (ostatne jako skoro vsechno). Jinak zadna gramarina, samotny varic bez naplne ma tak 1.5 kila.

        Jinak co se tyce varice, nejjednodussi a nejspolehlivejsi jsou plynove, kartus dnes koupis vsude (pominu-li cenu, ktera je u te kartuse se zavitem 10nasobna oproti std 2 kg bombe, ale porad na tyden asi to nejlepsi). Benzinove jsou slozitejsi, u levnych se snadno neco podela (pist…) a navic jsou nebezpecne, kdysi to komusi vybuchlo v jednom kempu, hruza!

        Mam zkusenost i s varici z DX, nejlepsi byl tento , ochrana proti vetru, stabilni, horel jak sporak v kuchyni, ale zas asi 230 g vcetne obalu a ted vidim je vyprodany. Tak neco podobneho, sel bych do Var 2, ten se mi hodne libi. Jinak Primus ted vyvinul Eta serii, prodava se set horak+esus a jsou mimoradne kvalitni a efektivni. Kolik stoji v CR nevim, tady v Norsku ve sleve tak 1500 Kc, eta serie Uz to od nich kopiruji dalsi vyrobci (Jetboil), tak se daji najit alternativy za nizsi cenu.

        0 0
        • Stipka  

          Var 2 mám a jsem spokojený, máme ho v podstatě všichni a velká spokojenost:)

          0 0
        • JSt  

          no, on ten origo plyn v kartusi je „krapet“ vyhrevnejsi nez klasicky propanbutan. jinac neni problem sesmolit si prepoustak a ty maly bombicky plnit doma. ;-)

          0 0
          • RomanH  

            Znam cloveka, kterymu to doma buchlo ;-)

            0 0
            • JSt  

              chce to s citem, kdyz nemas budik. kamosovi se jednou dno vypouklo, ale bez exploze. zakopal to pod zem. :-D

              0 0
              • Frostty  

                :D:D:D

                0 0
              • gazman  

                Stalo se mi to taky, normálně jsem jí vypotřeboval, zakopávat není třeba, tim vypouknutím naopak v ní klesne tlak, takže jí můžeš dobrat, ale znova už bych jí určitě neplnil:-)

                0 0
                • JSt  

                  to je sice pravda, ale naskyta se otazka, jestli tim prohnutim plechu neztrati bombice vic na pevnosti nez na tlaku…

                  ja bych to na zadech nest nechtel. ani bych nechtel, aby to nesl nekdo vedle me. :-D

                  0 0
                  • gazman  

                    Tak jasne, já jsem ji vytáhl s batohu, že jako povaříme. Bylo to první den výletu. Jak jsem to viděl, tak jsme si na ni hned uvařili všichni. Tlak klesl a já to normálně pak dobral. Pokud by rupla tak myslím že ve švu a kdyby to nemělo jiskru tak by si myslím normálně vyfučela a basta. Je ten smrad by byl v báglu brutus asi:-)

                    0 0
                    • Jakobo  

                      Jen technicka, tlak nepoklesne, dokud je v lahvi zkapalneny plyn, je stale stejny. Zavisi jen na vnejsi teplote a snad atm tlaku. Neco jineho jsou lahve s natlakovanym plynem jako argon na svarovani, u toho pak s odberem tlak klesa, proto se pouziva redukcni ventil.

                      To, ze plamen v case hori min neni nicim jinym, nez ze kapalny plyn se nestaci tak rychle odparovat.

                      0 0
                      • gazman  

                        Ta jo, tlak neklesl, ale přežil jsem a flašku doužil:-)

                        0 0
              • Vilém  

                Co pod zem, do ohne s ni:)

                0 0
                • scret  

                  halyvúd:)

                  0 0
                • Jakobo  

                  Jsme meli zrovna minuly tyden pozarni cviceni, pozarnici nam ukazovali vybuch male PB kartuse. Prve mala rana, jak to vyfouklo dno a pak velka, kdyz dno povolilo. Jeste lepsi ale byla voda do horiciho oleje v panvi, z toho jsem mel velky respekt, to bylo doslova peklo!

                  0 0
              • Peslezedirou  

                Pastička na detektoráře :-))

                0 0
          • Jakobo  

            Ale prd, vyhrevnost propanu i butanu je dost podobna. Stejne, vyhrevnost neni az tak dulezita, podstatny je bod varu resp. mnozstvi par v lahvi. V 2 kg lahvi bude vzdycky vyssi tenze par kvuli vetsimu objemu a povrchu nez u male kartuse.

            Jinak co vim, letni smes v 2–10 kg lahvi PB je 40/60, zimni 60/40. U kartusi je to 70/30, tech 10 % je celkem zanedbatelny rozdil. Pro zimu se do kartusi dava tusim izobutan ci co.

            0 0
            • Jakobo  

              Blbe napsane, u kartusi je to samozrejme bezne PB 30/70.

              0 0
              • JSt  

                to mam jen vypozorovane bez teoretickych znalosti. proste origo flaska uvari vodu driv nez doma plnena.

                0 0
                • Jakobo  

                  Ale ja jsem se nebavil o samo-domo prepoustenych kartusich, rec byla o vyhrevnosti plynu v kartusich a normal, treba 2 kg PB lahvich.

                  Jak jsem psal prve, smes pro velke lahve je mirne odlisna kvuli vetsi odparovaci plose hladiny v lahvi, vysledna vyhrevnost bude ale priblizne stejna. Muze to byt i vodou nebo nejakymi uhlovodikovymi zbytky, ktera ti do kartuse natece jako prvni pri otoceni 2 kg lahve, ve velke lahvi se ta trocha spis ztrati.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    však ano, origo kartuše vs doma plněné z pb lahve. ale ona se liší směs i v jednotlivejch origo kartuších. já teda můžu potvrdit že ten rozdíl 70/30 origo vs 60/40 naplněná poznat je.

                    0 0
                    • scret  

                      jj, poznat to urcite je, ta druha se spis doporucuje na takovy normalni kempovani…

                      0 0
                    • Matmas  

                      Dá se sehnat i čistý propan, teda alespoň se tak leckde tváří.

                      0 0
                  • Mamut  

                    2kg uvari rychlejsie skor kvoli tepelnej kapacite toho objemu v nej. Proste varenim sa tak neochladzuje, takze ochotnejsie splynuje tekutu fazu na plynnu.

                    0 0
      • ememem1  

        to je dnes oboje uplne pase, ked uz tak msr.

        0 0
      • Smazaný účet  

        máme doma snad stoletej mosaznej primus, krásnej, ale pokud si vzpomínám, nepovedlo se nám ho spolehlivě uvést do chodu. nějakej juwel jsme taky měli, ale ten se dycky přehřál a začal prskat benzín. ruskejm strojum bych nicméně věřil. :-)

        0 0
    • Nimrod  

      tak zkusím něco v bodech:

      • výletění pěšmo či kolmo
      • na vícero druzích paliva trvám, proč už tu padlo
      • dřívkáč nechci
      • chci regulaci plamene

      a dále: nerad kupuju věci, které bych měl za pár let vyhodit, raději si koupím jen jednu a budu ji užívat k plné spokojenost mnohá desetiletí :-) problém vidím v tom, že za mnohá desetiletí bude asi problém sehnat benzín, naftu, petrolej, možná i klasický plyn. co pak budu s takovým vařičem dělat? nehledě na to, že ceny těchto paliv asi porostou… proto bych rád měl zadní vrátka v podobě lihu (a nějak mi uniká, proč žádný „multi fuel“ vařič ho neumí). jen na okraj, taky jsem zkoušel sesmolit z plechovek vařič, ale moc mi teda nenadchl, přišlo mi to podobně výkonný jak na tuhý líh, jen je ještě horší možnost regulace plamenu a jednou mi v tom i hezky baflo a musel jsem hasit :-)

      rád bych se vyhnul všelijakým napodobeninám, protože nevěřím, že budou tak úsporné (ten primus fakt asi drží prim a to mi hodně láká) a spolehlivé jako předlohy.

      ještě bych rád dodal, že se pohybuji v civilizaci, tudíž by momentálně byl pro mě ten primus a další hodně luxusní, ale kdo ví, co bude za pár let? táhne mi to všelikam… :-) navíc furt je lepší mít možnost které nevyužiji, než aby pak možnosti chyběly…

      0 0
      • scret  

        ja ti nevim, resit neco, co bude za 20–30let mozna…

        0 0
        • Nimrod  

          že za 20–30 let bude problém s palivy vyráběné z ropy je fakt, v tom nevidím slůvko „možná“ :-) sehnat to půjde asi i za těch 100 let, ale cena bude již příliš vysoko

          0 0
      • Smazaný účet  

        imho chceš kravinu, tahat na výlet malou teplárnu. něco co sežere všecko? je to malý a lehký? bude fungovat a palivo bude dostupné za 50 let? jestli ty si trochu nevymýšlíš. pořiď si motor z migu 15.

        0 0
        • jIrI___  

          :D

          0 0
        • Jakobo  

          +1, líp bych to nenapsal.

          0 0
        • Nimrod  

          mi to zase jako malá teplárna fakt nepřipadá :-) vymýšlím si z toho důvodu, že bych se doopravdy nerad dočkal doby, kdy bych měl funkční věc, kterou bych neměl ale už čím nakrmit, popřípadě by krmení stálo už příliš. Je na tom něco divného?

          jelikož jsou ale všechny multi fuel vařiče jen na paliva vyráběná z ropy (alespoň jsem nic nenašel), tak budu muset od této idee opustit..

          0 0
          • JSt  

            mne na tom prijde divny, ze na tebou zamyslene pouziti staci vec za desetinnou cenu, ktera se ti vleze do kapsy a ty vymyslis drahy velky picoviny. :-D

            0 0
          • scret  

            auto mas? cim ho budes krmit za 20let?:)

            0 0
            • Nimrod  

              nemám :-)

              0 0
              • scret  

                a protiatom.kryt mas?:)

                pitna voda prej uz taky nebude… myslim, ze kdyz bys to bral takhle, najdes vic problemu nez ze nebude benzin:)

                0 0
                • Nimrod  

                  no ták, já fakt nechci debatit o tom, co nás hezkého možná čeká…

                  dám ti příklad z jiného odvětví. fotím mimo jiné s rolleiflexem, který dostal děda za maturitu. v tý době se používalo vícero druhů filmů, ze svitků to byl hlavně 127 a 120. 127 se už drahně let nevyrábí, 120 furt jo. kdyby byl na 127, tak by byl rollei jen do vitríny, jináč by byl naprosto k prdu. nerad bych, aby cokoli, co kupuju, muselo kdesi ležet jen proto, že to není čím nakrmit

                  0 0
                  • scret  

                    v pohode… Ale v dnesni dobe si kolikrat nevyberes…

                    U toho varice te ale celkem chapu… Moct spalovat vsechno je idealni… otazka jak to bude v praxi s dostupnosti takovyho varice…

                    0 0
                  • mr.antik  

                    tak kup VARa, kterj už někomu 10 let sloužil (třeba ne moc intenzivně), vyměň těsnění a máš to po mentálnlí stránce naprosto v pohodě.

                    0 0
      • RomanH  

        Pred cca 12ti lety jsem resil to stejne, navic jsem potreboval vyresit i prepravu letadlem. Chtel jsem si koupit ten multifuel od MSR, do kteryho muzes snad ****** / nachcat a ono to hori, ale kamarad, co ho ma, me od toho zrazoval – rikal, ze si vetsinou vystacim s plynakem, a pokud jo budu potrebovat, ze mi to MSR pujci, ze kde to jde, vozi jen plynak kvuli pohodlnosti a jednoduchosti.

        Koupil jsem Var2 a za tech 12 let jsem benzinak nepotreboval :-) Jo, a na rodinou dovolenou k tomu muzes vzit redukci a velkou bombu, i kdyz dva horaky jsou v takovem pripade jeste lepsi.

        A jako perlicka, nekde bych nasel fotku, jak v cca 4500m pod sedlem Shingo La varim testoviny na krabickovym varici s pevnyma kostkama lihu – nejvetsi problem bylo zapalit tu kostku, pak uz to slo taky.

        0 0
        • Nimrod  

          to tě obdivuju, pevný líh už fakt nechci.. :-) byl problém přivést k varu 1 1/2 litru vody při 5°C, vařit na tom rýži je taky moc fajn… :-)

          0 0
        • jeffino  

          já to MSR-ko mám a kupodivu za těch víc jak deset let co ho mám a navzdory tomu, že známejm se postupně vysral, funguje naprosto spolehlivě, benzín seženeš všude, nikdy jsem s tímhle problém neměl.

          0 0
      • Jenda  

        zadnej varic pokud ho budes pouzivat casteji ti imho nevydrzi ani 10 let, zejmena automobilovej benzin je dost agresivni sracka, horaky taky nejsou nesmrtelny. Fakt hledat varic s extra dlouhou zivotnosti je blbost.

        0 0
        • Nimrod  

          tak že by se, když to půjde, používalo co nejšetrnější palivo beru jako samozřejmost, ale celkově jsem žil v přesvědčení, že pokud se vařič čistí atd., tak v případě kvalitní konstrukce vydrží podstatně déle jak 10 let

          0 0
    • oddie  

      Tenhle kousek mám doma navíc, nový, nepoužitý, kdybys chtěl…

      Coleman Exponent Multifuel.

      0 0
      • Nimrod  

        děkuji pěkně za nabídku, bohužel k této firmě mám jistou, zkušenostmi nepodloženou, nedůvěru

        0 0
        • oddie  

          V pohodě, nepřekáží, jen jsem si na to vzpomněl, když jsem viděl to téma… Žena jich kdysi nakoupila zásobu, protože chtěli různí známí okolo, a někdo jej pak neodebral, tak mi tu jeden zbyl. My jsme náš normálně používali, ale na nějaké orig. palivo, na petrolej se tam musí dát jiná tryska, která je v tom balení, ale musí se to prostě přendat, asi to jinak zplynuje nebo co. Jestli existuje takový, co hoří opravdu na cokoliv tekutého bez nutnosti výměny trysek či zplynovačů ani nevím.

          0 0
          • Nimrod  

            vždy se mění tryska dle typu paliva, ale v tom nevidím zas takový problém, měla by to být asi u všech vařičů běžná věc a tudíž by na to měli konstruktéři myslet

            0 0
            • oddie  

              Vyměnit to není žádný problém, což o to, ale je to prostě trochu opruz.

              0 0
      • stary.otakar  

        Čau, ještě máš pořád ten vařič?

        0 0
    • Vilém  

      Rika se, ze v Brne je spousta dobrejch varicu.

      0 0
    • Nimrod  

      ještě jestli mohu býti tak smělý.. furt přemýšlím o tom, co se bude v budoucnu spalovat a napadl mi bioplyn. má to potenciál? musela by být nějaká úprava o proti normálnímu propan-butanu? mnohé by to řešilo :-)

      0 0
      • pepek  

        Tam je problém s pořadím: napřed se musíš najíst, vyrobíš bioplyn a pak můžeš teprve vařit. Potřeboval bys to ale naopak.

        0 0
      • mr.antik  

        co se bude spalovat asi dnes není jistý, pravděpodobnější je, že ti manželka řekne, že už jsi se narajzoval dost :-)

        0 0
    • děd (ek)  

      Mám už osmý rok MSR WhisperLite Internationale, funguje naprosto spolehlivě, neucpává se, stačí protřepat, odkaz třeba tady: http://www.hanibal.cz/…ernationale/?…

      0 0
      • Matmas  

        nám se třeba ucpala přívodní hadička, asi by to bylo šlo spravit i na místě, ale těžko říct, jak by to lanko uvnitř bez kleští dopadlo, rvát to tím jejich klíčem… Naštěstí to bylo na konci treku a na ty dva večery a ráno jsme měli akorát to správné množství benzínu, abychom navařili nad plechovkou (závětří posloužilo jako perfektní stojánek i s dírou pro přívod vzduchu, akorát pak bylo vše černější než noc)

        0 0
    • zuzi01  

      mam msr http://www.hanibal.cz/…r-xgk-ii-ex/?…

      nekolik let, akorat vymena tesneni(po cca 4 letech) za par kacek jinak v pohode

      smrdi, je hlucnej, spali vsechno a zatim nikdy problem

      vyhoda proti plynu klidne muzes varit brambory a, restovat maso a pak proste zajedes na benzinku a doplnis, na emerickej benzin(voda 81 okt) mesic v poho, naftu sem teda jeste nezkousel

      skladnej pomerne je

      0 0
      • Vrci  

        Taky hlasuji pro MSR. Většinou provozovaný na tech. benzín na 14 dní pro dva stačil jeden litr.

        0 0
    • Nimrod  

      http://www.outdoorforum.cz/viewtopic.php… zajímavý je poslední příspěvek… asi to je schopné líh požrat bez újmy uživatelů a jiných bytostí v okolí, ba dokonce to snad i produkuje teplo schopné něco ohřát :-)

      0 0
    • Nikovlas  

      Rozhodl jsem se obnovit a odlehčit část outdorové výbavy. Udělal jsem si lihový vařič a sháním nějakej rozumnej kotlík. Ideální by byl třeba tenhle , ale ještě ideálnější by byl cca 3×, levnější – proto se spokojím s anodizovaným hliníkem namísto titanu. Bohužel jsem nenašel žádný, který by mi vyhovoval tvarem a rozměry – cca 1–1,5l, spíš širší, než hluboký, jednoduchá poklička. Prostě jako ten Evernew, akorát hliník. Víte někdo o něčem?

      0 0
      • Nimrod  

        jestli to dobře chápu, chceš hliník kvuli ceně, nicméně pokud nevaříš jen vodu, dost možná by ho to chtělo i kvuli vlastnostem, protože jsem někde na outdoor fóru četl o tom, že v titanových nádobách se dost blbě vaří věci jako pudink a podobně, že titan špatně rozvádí teplo a pudink má tendenci se připalovat v jednom místě, kde je plamen, a jinak zůstávat studený. to jen na okraj, třeba se k tomu někdo vyjádří, cekem by mi to zajímalo :-)

        0 0
        • Nikovlas  

          Chci v tom i vařit, ale pudink pravděpodobně ne. O té menší vodivosti jsem četl – krom připalování to může způsobit i další problémy – nerovnoměrné ohřátí dna vede k nerovnoměrnému roztažení materiálu – dno titanových ešusů je náchylnější ke zkroucení. To se ale stane při používání výkonného vařiče se soustředěným plamenem (např. tenhle ) – pokud ale člověk nevaří „namax“, tak by to snad mělo být ok. Já chci každopádně zkusit ten líh – a ten je o dost slabší, takže se nerovnoměrného ohřátí tolik nebojím.

          Hliník rozhodně kvůli ceně – pokud by byl za tisícovku titan, dost bych o tom uvažoval.

          0 0
    • jIrI___  

      Máte někdo zkušenosti s Pinguinem Hiker, příp. jeho srovnání s Colemanem F1 Spirit . Použití v nenáročných podmínkách, žádné vichry nebo mínusové teploty :)

      0 0
      • fargo.  

        Mám několik let toho Spirita a zatím max. spokojenost. Kybych o něj nějakým způsobem přišel (jako jsem přišel o Var1), šel bych do něj znova. Do Var1 jsem už nešel.

        0 0
        • jIrI___  

          Coleman je klasika, věřím že bych jím nic nezkazil. Hiker je oproti němu zase relativně novinka, ale nedá se najít tak moc zkušeností uživatelů jako u F1.

          0 0
          • Evilcleaner  

            osobně bych si vařič bez pořádného závětří nikdy nekoupil, jak je na tom tento?:-) (coleman)

            0 0
            • Erknold  

              to mi připomíná, že jsem chtěl na svou F1 něco zbastlit před letní dovolenou. Jinak Coleman je samozřejmně nedělá :)

              0 0
              • Nimrod  

                když už se tu řeší to závětří… už nějakou dobu uvažuju o tom, že ke svýmu primusu zbastlím nějaký kloudný, ne ten naohybanej kus hliníku, kterej má tendence ulítávat i při slabym větru. nejvíc se mi líbí něco takového , ale upřímě řečeno jsem ani nenašel nic moc jinýho, co by vypadalo rozumně. nemá někdo nějaký nápad? v tomhle vidím výhodu i v tom, že teplo by bylo dost přesně nasměrovaný na hrnec, zlepšila by se efektivita

                0 0
                • Vilém  

                  A co nejaky ve stylu paravanu?

                  Vozival jsem ssebou pro tento ucel kus tvrdyho alobalu. Vzdy to ten tyden az dva skladani a rozkladani prezilo, pak jsem vzdy vyhodil.

                  0 0
                  • Nimrod  

                    něco podobnýho je v originále . problém je ten, že je to moc lehký a není to k ničemu upevněný, takže stačí fakt aby trošku fouklo a už to má tendence utíkat

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Něco podobného (skládací hliníkové pláty) jsem kdysi dávno koupil za pár dolarů na aliexpressu a má to na krajích 2 delší dráty, kterými to zabodneš do země. Není to žádná hitparáda, ale lepší než nic :)

                      0 0
                      • Nimrod  

                        zajímavý, většinou vařim na kameni :-D kupodivu nekecám :-)

                        0 0
                    • Vilém  

                      Ty ve stylu jak jsem postnul vyse maji v miste spoje dve „jehlice“, kteryma to muzes zapichnout do zeme.

                      Asi nejakej zkusim objednat, abych upgradoval z toho alobalu, jini cinani to nemaji az tak zadraho.

                      0 0
      • scret  

        asi jsem zhejckanej uz dneska, ale bez pieza bych varic uz nechtel…

        0 0
        • jIrI___  

          I sporák doma zapaluju zapalovačem, takže s tímhle problém fakt mít nebudu :-D . A u těchto levných základních modelů jsem na piezo snad ani nenarazil.

          0 0
          • Erknold  

            navíc je piezo docela velký (v porovnání s klasickou F1)

            0 0
          • Jakobo  

            Je to ale velice prakticke. Otocis koleckem, cvak a varis. Clovece sice vim, ze uz muze byt jedno, jestli 300 nebo 600, ale mam ten varic z DX http://www.dx.com/…-2-ag3–46371#… proste klasika DX, pouzivan na dovolenych posledni roky a je perfektni. Uz jsem na nem uvaril minimalne 50 obedu, caje nepocitam. Vcetne krabicky 100 g, to piezo neni zadna hracka ze zapalovace jak u nekterych dalsich na DX. Pokud chces mermomoci bez piezo a znackovy, bral bych Var 2 kvuli te genialni jednoduchosti a zpracovani.

            Jeste jsem nedavno z ****** koupil tento http://www.dx.com/…ilver-361857#… oproti tomu prvnimu je o neco vetsi, tezsi, ale zase stabilnejsi. Zpracovani lepsi, ale zas nema zebrovani chlazeni mezi lahvi a horakem a skatule je zbytecne velka. Ale zas hori pekne.

            0 0
            • jIrI___  

              S DX bych problém neměl, naopak bych ho uvítal, ale do dvou týdnů to předpokládám nestihne přijít. Takže jsem omezený na kameňáky v okolí a v případě krajní nouze na české eshopy :)

              0 0
            • Jakobo  

              Mne posledni dobou chodi baliky z Ciny do 10 dnu, uz nekolikrat. Rekord byl 7 dnu. No ale jiste to neni.

              Potom bych ja koupil ten Var 2. Muzes k nemu dokoupit zavetri, ruzne redukce, ND, da se cely rozdelat a profouknout (teda ne, ze bych to u jinych varicu nekdy nepotreboval) atd. Ja jej nemam, ale znami kolem jo a chvali jej.

              0 0
              • Martin  

                var2 můžu jenom pochválit, zatím mi fungoval vždycky, i v dost silném větru… to závětří je fajn věc

                0 0
                • Smazaný účet  

                  závetří byla fajn věc, dokud ho při vaření přítelkyně nezapálila. Jak to dokázala dodnes nechápu.

                  0 0
                  • Jakobo  

                    Vzdyt je to z nejakeho hliniku? Jedine, ze by zkouseli nejakou lehci slitinu s horcikem a ta hori. Kazdopadne meli jste jim poslat mail s fotkou a upozornit na to. Mozna byste i dostali zdarma nove.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      jo z hliniku, měl jsem snad jeden z prvních kusů, zbyl z toho slušnej polotovar. Nový stojí kilo, tak to nemá moc cenu řešit. Spíš jsem nechápal, jak to dokázala, mě dost let sloužilo vez známek újmy..

                      0 0
                  • Martin  

                    baby's on fire?

                    0 0
              • jIrI___  

                Var2 bych nechtěl. Neříkám že je špatný, ale bratránek si při jeho reklamaci prošel peklem a to prý na něm měl pokaženou jen nějakou banalitu.

                0 0
                • scret  

                  „ale bratránek si při jeho reklamaci prošel peklem“ – nejak nechapu, bud uznaj nebo ne… Kdyz ne, koupim za 6–7kil novej.. neni to zas zadna draha vec za x tisic…

                  0 0
          • scret  

            tak clovek se bez toho oebjde, ale kdyz to mas, je to supr…

            Pak me neustale kamosi na treku votravujou, abych jim zapaloval taky varic tim mym:))

            0 0
            • Erknold  

              jim kup k narozeninám křesadlo, ať se snaží zálesáci :)

              0 0
      • Vilém  

        Ja si vcelku zamiloval na nenarocne pouziti lihovy varic z plechovky. Kdyz jsem jej naposled bral ssebou, tak na 3dl lihu jsme vydrzeli 2 tydny 2× denne delat vodu na caj a kavu. Nakonec jsem vubec plynoveho colemana nevytahl, i kdyz jsem ho mel taky.

        0 0
        • jIrI___  

          To používám na rozdělávání uhlíků k vodní dýmce, když jsem někde venku :). Přeci jen mi ty plyňáky ale připadají o kus efektivnější.

          0 0
          • Vilém  

            Tak jo, plyn je plyn, je to rychlejsi. Ale zase to zabere nejaky misto. Ten z plechovky ma par g, je malinkej a k tomu mala PETka s lihem. S nejakym zavetrim jsem byl mile prekvapen, jak to funguje, takze jak jsem psal, na vareni vody ho pouzivam radsi.

            0 0
      • Smazaný účet  

        mam spirita a pri stazenem vykonu mi „pcika“…proslehama plamen skrz sitko az ke trysce…parkrat mi takhle zhansul. Mozna mam jenom stesti na kus, ale nijak jsem to zatim neresil.

        Dela to s coleman bombama-jine jsem netestoval.

        0 0
    • Jakobo  

      Tak jsem o vikendu pri vyletu na bezkach zkousel lihovy varic z vyzbroje svedske armady Svea spolu s tim jejich zavetrim a esusem a zaver je, ze plynak je plynak a pri beznem cestovani po Evrope bych nic jineho neresil. Cenove ten lih imho uz taky neni zadna hitparada, regulace spatna, vykon nizky, v pripade dohoreni by se nemel doplnovat dokud nevychladne atd.

      Tak jsem si jen vzpomnel na toto vlakno.

      Pisu to se i proto, ze se tady obcas resi vareni pro vicedeni vylety na kole. Pokud ne plyn, tak nerezovy odkapavac z Ikey a drevo jako palivo. Moc to nevazi a plynovou bombu strcim dovnitr. Varic z DX slouzi uz leta.

      0 0
      • mvd  

        Zvyknul jsem si na benzíňák, a tu jeho jednu nectnost (čadivý plamen během zahřívání) jsem vyřešil tím, že samotný vařič má extra návlek, a teprve po navlečení se poklízí celý komplet do obalu. Dá se tak udržet přijatelná čistota. Pořizoval jsem ho kdysi dávno kvůli výletu na Kamčatku, kde plynovou kartuš nešlo v té době koupit. Po přistání první benzínka a už se vařilo. To samozřejmě platí i pro cesty do civilizovaných destinací. Benzín je prostě vždycky dostupnější než plynová kartuše. Samotné náklady na palivo jsou pak směšné, takže si fakt vyvařujeme po libosti :o) Vařil i na Elbrusu v –15 st, kde už by plyn měl asi problém zplynovat.

        0 0
        • Jakobo  

          Kdysi jsem mel v garazi na vareni caje nejaky staricky primus a na rozehrati jsem pouzival lih, ten tak necadi. S naklady souhlas v pripade, ze varis casto. Pro me je to jednou za rok par tydnu na putaku a sem tam jednodenni vylet, uvarit caj nebo polivku. To pak cenu za bombu nema smysl resit. Se zplynovanim v chladu jsem zatim problemy nemel. Jen pro zajimavost co mas za varic? Problem je ten, ze spousta varicu je dual-fuel a umi jen benzin nebo plyn, petrolej a naftu jen nektere. Jaky benzin netusim, zkusenosti nemam jen vim od znamych, ze automobilovy by se pouzivat nemel, pac ty ruzne aditiva a chemikalie v nem varic po case znici. Technicky benzin nebo originalni Coleman benzin vyjdou taky pekne draho. Jinak jeden cas jsem hrozne chtel Svea 123, klasicky benzinak, ale je to opet jen na cisty benzin.

          0 0
          • mvd  

            MSR – přesný typ nevím. Je to asi 15 let, co jsem ho kupoval, ale nedávno jsem ho viděl v nabídce, jen trochu modifikované nožičky. Nevím, jestli v té době už byly dual benzín/plyn, ale ten můj to neumí. Je to dual benzín/petrolej. Údajně k němu existuje i tryska na naftu, ale je to prý už humus na tom vařit (říkala jedna Holanďanka, která na něm vařila dva roky při cestě na kole z domova do Kapského Města, a v některých afrických zemích prý benzín vůbec není, jen nafta :o) ). Ten petrolej je na vaření v pohodě, ale drahý a na cestách nedostupný. Takže vařím na Natural, a úplně bez problémů celá ta dlouhá léta. Má to trochu tendenci zanášet trysku, ale ta je „rychločistící“ – bez rozebírání. Když máš pocit, že má menší výkon, tak s vařičem ve svislém směru několikrát zatřeseš (klidně během vaření, jenom nadzdvihneš na chvilku ešus) a závažíčko s jehlou pročistí trysku.

            0 0
            • Manzak  

              Tak to asi mas Optimus Nova myslim podle toho jak popisujes to cisteni.

              0 0
              • mvd  

                Néé. MSR to je určitě, jenom nevím přesný typ.

                0 0
              • Jakobo  

                MSR maji skutecne cisteni trysky trepanim. Optimusy se cisti zasouvanim magnetu pod horak. Ostatni varice treba stetinou z oceloveho kartace.

                0 0
          • mvd  

            Ještě jsem chtěl doplnit, že po všech těch zkušenostech si dneska myslím, že dual benzín/plyn asi bude nejlepší volba. A asi ten MSR, protože se zdá, že ten benzínový režim má nejlíp zvládnutý – dlouholetý provoz na Natural zcela bez problémů. Benzín na základní vaření venku před stanem, když nevadí saze během roztápění. A k tomu jako rezervu malou plynovou kartuši, když je hnusně a je potřeba si uvařit ve stanu. Ostatní paliva (petrolej, nafta) se sice zdají jako výhodná univerzálnost, ale v praxi je nevyužiješ (kromě toho extrému, zmiňovaného tou Holanďankou :o) ). Prostě, dokud budou jezdit na celém světě po silnici auta na benzín, tak to bude nejdostupnější (a z hlediska vaření i nejlevnější) palivo.

            0 0
        • scota  

          Na Elbrusu jsem uvařil na plynu, ale byl to porod. Některé bomby, ale mají lepší složení plynu.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Do vyssich vysek de delaji smesi s vetsim podilem propanu. Je sice mene vyhrevny nez butan, ale vyparuje se drive…

            0 0
    • scota  

      Měl jsem Plynový Camping gas, který asi po 12 letech dosloužil. Koupil jsem Primus s piezo zapalováním a nebyl jsem spokojen. Po několika reklamacich jsem vzal MSR.

      1 0
    • Janes  

      https://www.youtube.com/watch?…

      Promiń to nešlo nedat to sem :-))

      0 0
    • pocestny  

      Když už jste toto téma vytáhli, pořídil jsem Pinguin surpass titan a zde ho ještě nikdo nezmiňuje odkaz

      Jedná se o levný ultralight vařič, bez piezo zapalování, mám s ním zatím zkušenost za poslední 4 měsíce (léto), nejvíc oceňuji hmotnost, plynulost regulace na nižší výkon a fajn obal (více viz moje recenze na Heuréce z 9.8.2016)

      Edit: Měl jsem VAR II, max spolehlivost, akorát že tohle váží polovinu…

      0 0
      • Vilém  

        Koukam, ze cinani je o moc levneji nemaji.

        0 0
        • pocestny  

          jj, zdá se že jde o tentýž výrobek (jen na dx chybí foto toho černého textilního obalu, ten plastový sebou nenosím. Poněkud zcestný popis „big burner head“ protože ten vařič patří k menším)

          0 0
        • Jakobo  

          Mne se na techto varicich nelibi, ze cela zatez lezi vice ci mene na zavitu, takze nic tezkeho bych na varic nedaval. V tom pripade kidne jen tento Mozna jej ze srandy objednam, na youtube hori pekne.

          0 0
          • pocestny  

            ta hmotnost… wow. imho ten plamen je o něco víc soustředěný na střed než u toho pinguina (a některé ešusy s tím mohou mít problém – ešus z titanu bez nepřilnavé úpravy… ale na ty užší modely bude fajn)

            0 0
            • Jakobo  

              No to jo, bude to jak MSR rocket, jeste vic soustredene. Jestli mas Ti nadobi, ktere vede o dost hur nez hlinik nebo nerez, tak ten tvuj bude lepsi. Jinak pro opravdove gramare jedine Optimus 111!

              0 0
          • black.horse  

            Mám ho krátce, malej, lehkej, vaří rychle, má pěkný výkon, ale bacha na stabilitu, ty pacičky jsou celkem malé, doporučil bych ešus s vroubkováním jako na fotce, dost to zvedne stabilitu, starý plecháče bez toho nevím jak budou v praxi jisté…

            Jinak jsem si udělal rychlý test v pokojové teplotě – 500ml vody + 5g plynu + 2:30/min:s = bod varu, do 1min studený vařič, že jsem ho vzal do ruky a odšrouboval.

            0 0
          • jIrI___  

            Mám nějaký Pinguin Hiker a ten má dole takový frézovaný kvádr, kterým se po zašroubování opře o rantl bomby, co je kolem ventilku.

            0 0
    • lodyh  

      MSR Whisperlite Universal, letos v Kanadě mi jel 90 dní v kuse 1–2 denně. Jednoduchý mechanický čištění hadičky, bylo potřeba tak 2× do měsíce, pálili jsme 87 benzin. Žere benzín, petrolej i karťuše. Ten líh nevím. Plamen se v určitym rozsahu dá i regulovat. Vydrží hodně, nezacházel jsem s ním kvůli neustálýmu balení zrovna v rukavičkách.

      Měli jsme ve skupině i Primus Omnifuel a zdaleka nebyl tak bezproblémovej. Měl čištění hadičky přes nějaký magnet a nebylo to tak efektivní jako párkrát zatahat drátem u MSR.

      0 0
      • lodyh  

        Aha, kopu do mrtvoly. No třeba to někomu k něčemu bude.

        0 0
    • pocestny  

      Říkal jsem si, ze i přes všechnu mou snahu o gramaření (titanový ešus a vařič, …) udělám tak trochu krok stranou a pořídím si nějaký dřívkáč, o kterých jste (nejen) v tomto vlákně diskutovali. Vzhledem k tomu, že jde jen o pokus, jak si ohněm zpříjemnit nějakou akci, jsem do toho nechtěl vrazit moc peněz, ani jsem neřešil skladnost a hmotnost. Nechal jsem se inspirovat předchůdci, a sestavil jsem si ho z odkapávače příborů a litrové konvičky na mléko, tedy podobně, jak jsem viděl na těch internetech. Líbil se mi ten model IKEA ver. 2.0., ale dal jsem raději dolů trojnožku (neviklá se na nerovném jako čtyři nohy) s pojistnými maticemi (aby nepovolily) a nahoru 4 packy opatřené křídlovými maticemi pro rychlejší montáž do pohotovostního sta­vu.

      Náklady na vařič přesáhly o něco stokorunu, konvička se pohybuje cenově 120–180kč, jak kde. Ale ta není nutnost.

      Hmotnost vařiče je 271g, konvičky 422g (693g). Oproti tomu Ti-vařič + Ti-sada ešusu + střední bomba váží 75+(200 až 300)+385 = což je celkem 650 až 750g. Takže si zase tak zásadně nepohorším.

      Vidím tam spíš problém míchat jídlo v úzké konvici ode dna, dost omezené možnosti regulace plamene, a taky v tom, že je vše od ohně zasrané, takže ještě potřebuju nějaký slušný obal. Nutnost neustálého přikládání dřeva neřeším, to považuju naopak za celkem příjemnou činnost.

      Inspiraci jsem čerpal mimojiné zde: různé dřívkáče jedny z mnoha videí a ta verze 2.0

      0 0
      • Jakobo  

        No jo, ten odkapavac je klasika. Misto tech srubu na drzeni nadoby vem stanove koliky nebo 2 dlouhe hrebiky, je to stylovejsi a nemusis nic srubovat. Ty sruby se stejne casem opali a jdou pak blbe, uvidis sam.

        Vic by se mi libil svedsky esus jak to pouziva Kraken tady https://www.youtube.com/watch?…, jenze to zavetri je z hliniku a co vim nikdy se z nerezu nedelalo, ten esus se delal i v nerezi. Mne je lito ten hlinik vypalovat. Varic mam komplet a obcas pouzivam spis jen ten esus na plynu nebo primo na ohni. Lih me moc nepresvedcil co do rychlosti a komfortu, navic mi ten varic hori zevnitr a ne tema dirkama po obvodu. Nevim kde je problem.

        http://www.svetoutdooru.cz/…dle-vrabiho/ Tady je navod na vyrobu drivkace s dmychadlem, vleze se do vetsiho esusu. To uz je ale na baterky. Az budu mit cas a sezenu nekde stary esus a tu misku tak to vyzkousim. Ten vykon je brutalni, udalne litr vody vari do 2 minut.

        Me spis u tech drivkacu odrazuje jak je pak nadobi zasrane zvlast pokud se pouziva vlhke nebo smolne drevo. Jo, tu cernou vrstvu nedrhnout dratenkou, ale namocit do stredne silneho roztoku hydroxidu nebo nasyceneho roztoku praci sody, i z hliniku, staci na chvili namocit a po 10 minutach to jde dolu s minimem namahy. V nouzi pouzivam savo, je v nem hydroxid kvuli stabilite chlornanu.

        0 0
        • kankrlicek  

          Na drhnutí zasraného nádobí používám tu nejlevnější zubní pastu a kus hadříku.

          0 0
          • Jakobo  

            Jenze to je drina resp. cas a zbytecne odiras hlinik, naoh to udela za tebe. Nesmi to by silny roztoh, aby se hlinik nezacal rozpoustet, par zrnek do teple vody, u nerezi je to fuk. Proste primerena koncentrace, abys mel trochu mydlove ruce kdyz si je namocis. Je to vlastne zmydelnovani tuku na mydlo. Totez u nadobi zasrane zaschlym olejem, je to prakticky jedina moznost jak ten zaschly olej odstranit. Zaschly rostlinny olej nerozpusti ani benzin, toulen nic. Zkus to priste a budes se mlatit do hlavy, zes to tak nedelal driv. Fakt minimum namahy. Vim sam jake to je drhnout emal v pisku.

            0 0
        • pocestny  

          Jo, asi je to klasika, nechápu, proč jsem do dřívkáče nešel dřív.

          Řešení se stanovým kolíkem nebo hřebíkem jsem viděl na videu, je pravda rychlejší a dá se nastavit vhodná výška. Uvidím, možná to tak udělám. Vařil jsem na tom teď 3 dny a skutečně jsem jeden šroub tak utáhl, že jsem musel použít dva klacky na způsob kleští, abych ho odšrouboval.

          Hoření po obvodu není sebemenší problém, ten IKEA vařič je i přesto překvapivě rychlý – vaří i ve větru i v dešti, většina tepla jde nahoru, ale hřeje i do okolí, což bylo teď na konci října fajn. Po zácviku bylo to vaření docela radost, při troše šikovnosti se dá kouření omezit na minimum. Lehce jsem připálil jenom bramborovou polívku (první jídlo a zjištění, že to vaří opravdu rychle), další jídla už jsem vychytal. Dají se nad tím třeba usušit boty…

          Jestli bych na tom ještě něco zlepšil, tak sehnal bych si lžíci s delší rukojetí. Obal jsem vyřešil jako sáček + tady ten levný lehký batoh , co jsem měl doma navíc. Tyhle batohy váží pár gramů, a používají je moje děti, a nosí si v tom spacáky s karimatkou, píšťalku a hračku…

          Nevýhody jsou jasné (špína, nebo třeba nemožnost vařit v útulni s dřevěnou podlahou atp.). Ale jak jsem psal, je to pro mě takový skok pryč z nudy rutinního výletu. A zasrané nádobí mi nevadí, tu konvici jsem koupil speciálně pro tento účel, a je při přepravě zasunutá ve vařiči, ale děkuji za tip s hydroxidem sodným.

          Svedsky esus je lehčí a prostorově úspornější řešení než nerez konvice s okapávačem, prostě gut. Ale to vrabiho řešení s elektrickým motorkem bych nechtěl. Kdybych neměl „okapávač“, koupím si nejspíš ten skládací „4heat stove v.2“.

          0 0
      • pocestny  

        Tak utekl další rok a vyzkoušel jsem i tu o 5 cm vyšší verzi okapávače příborů IKEA. Vyřízl jsem do něj flexou otvor na přikládání dřeva z boční strany, a jak říkal Jakobo, použil jsem místo přišroubovaných pacek 2 hřebíky. Musím říct, že ta vyšší verze hoří mnohem líp, vejde se tam víc paliva, a člověk nemusí nonstop příkládat, ale zvládne u toho i jinou činnost. Nádobí je sice zasrané, ale čert to vem, je to moc příjemné vaření…

        Kromě toho, inspirován jedním skvělým starším zkušeným turistou, jsem zkoušel podpalovač z dřevité vlny, a to je taky skvělá věc na vaření (dřívkáč k tomu není třeba, necháte to hořet mezi třemi kameny, na které položíte hrnek).

        0 0
      • onuce  

        Je to nádhera. Již jsem si přinesl plechovku od psího žrádla, je pěkně vysoká pro vytvoření komínového efektu. Udělám dírky jen do dna a u dna. A to mi právě přijde na tom odkapávači z Ikei špatné, že má díry po celém obvodu, a až nahoru, tedy se musí ztratit tah…

        0 0
        • pocestny  

          No ikea okapávač táhne dostatečně a vaří to opravdu rychle, vůbec bych ty díry nezakrýval. ale kreativitě se meze nekladou…

          0 0
    • MI.KU  

      Zajímavé téma ;)

      Mám Primus OmniLite-Ti – spaluje plyn, technickej benzín, automobilovej benzín, petrolej, naftu, letecké palivo.

      Jeho výhoda je nejvyšší účinnost mezi benzínaky, snadná údržba včetně komplexní rozborky v terénu a odolné provedení – pumpa je hezky kovová a né plastová jako u všech MSR včetně XGK EX.

      Za mne pokud nevadí cena je to nejlepší volba pro cesty mimo civilizaci nebo dlouhé treky.

      0 0
    • Hajis  

      Řešil jsem velice podobné dilema, taky jsem chtěl něco hodně univerzálního a hodně kvalitního, tahal jsem nějakou dobu benzínovej MSR vařič, ale na kole mě prostě štvalo tahat sebou těžkej benzín/petrolej/at­d. Zkoušel jsem i pevný líh, ten je skladnej, lehoučkej, relativně dlouho hoří, ale jakmile není dokonalý bezvětří tak na tom člověk nic neuvaří. O zimě ani nemluvím. No prostě jsem nakonec skončil u vařiče Jetboil a od té doby už ani neuvažuju o jiném vařiči. Na tu jednu maličkou bombu uvařím v klidu 8–9 litrů vody (vyzkoušeno venku v různých teplotách atd) takže na běžnou víkendovku BOHATĚ jedna malá bombička stačí (stojí stovku) a na delší tripy není problém si jich vzít víc, nebo rovnou koupit větší.

      0 0
      • Smejči  

        Jetboil je urcite super. Jak resis, pokud nechces zalevat jen dehydrovanou stravu, ale udelat si treba testoviny, chvilku to povarit, nebo kuskus a vedle v necem osmahnout trochu cibulky s cesnekem? Jde na to pouzit i jine nadobi? Ze si k tomu vezmes navic jeste mensi nadobu z esusu apod..?

        0 0
        • Hajis  

          Je na to normálně adaptér na jakýkoli jiný ešus atd, ale obecně v tom uvařit těstoviny či cokoli jiného není problém

          0 0
          • Hajis  

            Jinak jetboil dělá i parádní pánvičku s tím tepelným výměníkem co má i ta základní nádoba jetboil

            0 0
      • MI.KU  

        Jetboil je na víkendy super.

        Problém je když se jde na jiný akce.

        Takovej 3–4 týdenní trek je potom ve prospěch benzinaku.

        Chodím přes zimu třeba hodně po skotských ostrovech – v těch malých vesničkách tu mimo sezónu plyn nekoupis – tedy ne do variče jen velké bomby k baráku jelikož tu lidi berou plyn takto – z venku baráku mají 2×30l

        Nosit sebou plyn na měsíc se dost pronese a zabere místo.

        Další problém jsou minusovy teploty jako –20°C a víc

        Zimní směs je OK do těch –20 max a i tak má vařič od cca –5/-10 raketovou spotřebu plynu. Normální směs tak do 0/-5

        Mimo Evropu je to ještě větší problém – nedostupnost kartusi a do letadla si je vzít nesmis.

        Na delší vaření to není.

        Jinak ještě lepší než Jetboil je MSR WindBurner – asi top plynovej vařič v malém provedení.

        0 0
        • MI.KU  

          Ještě doplním ze na OmniLite Ti na plynovou kartuši 230g dám 25l vody za tepla.

          0 0
          • MI.KU  

            PS2: Ještě je dobrý sledovat odolnost vůči větru.

            U plynu je na tom nejlíp ten sálavej WindBurner. Naopak Jetboil v silném větru nedokáže uvést vodu do varu – případně s velkými problémy – třeba 8–10 minut.

            0 0
        • Manzak  

          No jo, ale tohle je spis takovy ucelovy zduvodnovani toho ze mas rad benzinaky. Treba ja zil v oblasti Loch Ness, a nepamatuju zimu –20, vzdycky kolem 0. Kde tam je takova kosa, mozna na Shetlandech? Ale i o tom pochybuju, je tam vsude klima ovlivneny Golfskym proudem.

          Jestli se ti plyn pronese, tak benzin se nepronese? Na mesic by mi stacila 2×230g i s rezervou, nebo ta 450g, pokud netavis snih a to ve Skotsku netavis. A nemusis mit ani zimni smes staci varic s hadickou a drzak na otoceni plynu dnem vzhuru. Ve stanu si asi taky neuvaris, ale tak kazdyho vec, kdyz se s tim chces tahnout tvuj boj. To uz bych radsi resil lihacem, jestli tam fakt neni k sehnani plyn a neni moznost si ho vzit z domova (vazne po Skotsku litas letadlem?)

          Mam Optimus Novu, letitou, ten starsi typ jeste s cervenou flaskou, a uz se akorat vali u nasich v garazi v regalu, a pokud nekam nevyrazim na hodne dlouhou dobu do Asie nebo Afriky, tak tam taky zustane.

          Ale kdyz uz nas takovej zapal pro benzinaky, tak pocitam ze se v tom orientujes, ktery z nich je asi tak nejlehci a nejskladnejsi? A co ty cinsky multifuely, jsou pouzitelny, pouzivaji to lidi?

          0 0
          • Jakobo  

            Mam to tak taky, doma hafa varicu pro vsemozne apokalypsove scenare, ale nakonec na vicedenni treky stejne vetsinou balim jednoduchy plynak s montazi nahoru na bombu. Na Korzice mi 230 g bomba vydrzela 4 tydny kazdodenniho vareni spaget, obcas jeste caje nebo polevky. Presne den pred odjezdem byla prazdna. A to nemluvim o tom, ze v CR se bomby daji jednoduse naplnit. Univerzal benzinak je vyhodny v zemich 3. sveta nebo opravdu pro vareni ve vice lidech, vyjde to levneji, spousta benzinaku spali i mene kvalitni levne palivo jako kerosen, nafta ad.

            Mimochodem tu Novu pokud bys prodaval tak bych mel vazny zajem.

            0 0
            • jIrI___  

              V létě na Korsice mi 230 g bomba Coleman v kombinaci s vařičem Pinguin Hiker vydržela tak tak 10 dnů (po příjezdu domů jsem na zbytku plynu stihl rozpálit jen jeden kokosák do vodárny). Vařilo se na ní 2× denně pro dva lidi (ráno voda na čaj a kaše, večer těstoviny nebo fazole a podobné blivajzy z plechovky).

              0 0
              • Jakobo  

                Jo, to tak odpovida. Byl jsem tam take v lete a varil jsem vetsinou 1× denne jen pro sebe. Tazke asi tech 30 porci testovin, sem tam navic caj nebo zalit polevku do hrnku.

                0 0
                • MI.KU  

                  Nojo ;)

                  Můj režim je 3 x jídlo – 1l a k tomu 2–3l čaje – takže minimálně 3l denně, optimálně 4l

                  Vynásobením to 30 a je to 90–120l

                  Pripocti k tomu potom ztráty díky větru mrazu a tavení sněhu a zjistíš ze 1 – 2 × 230g plynu není reálné.

                  0 0
                  • Jakobo  

                    To myslim nereagujes na toho spravneho, nikde jsem to netvrdil ani se nehadal. Jen jsem uvedl, ze 230 g plechovka mi na Korzice stacila. Ve Francii je vyborne jidlo a tak jedno teple jidlo v zari mne stacilo, v horach sem tam caj nebo polevka na zahrati. Pri cestovani po Norsku posledni roky varim 2× denne kase nebo testoviny + caj a na 2 tydny mam velkou 450 g bombu.

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Tak neříkám ze ses hádal – jen mi byla záhada tak nízká spotřeba.

                      Na 2 týdny 450g to už vypadá lip ;)

                      0 0
                      • pocestny  

                        No, dumám tak nad tím celý den, a řekl bych že ohledně spotřeby plynu v zimě asi budeš mít pravdu…

                        450g v létě ±30 dní

                        230g v zimě tak 5dní

                        …a to ještě v úsporném režimu, žádné 3l denně

                        0 0
            • Manzak  

              Nova je pamatka na strejdu kterej uz bohuzel mezi nama neni. A taky je mozny, ze sednu na kolo a vypadnu nekam na nekolik mesicu pryc. Mel jsem ji naposledy loni na jare na 2 tydny na kole abych vypalil ten starej benzin co tam byl, a jen jsem si potvrdil, ze to je otrava a ten plyn je proste komfortni, vcetne toho vareni ve stanu v predsince kdyz treba prsi a fouka. Takze fakt jen v nezbytnych pripadech. Jestli ji ale nutne „potrebujes“ tak bych uz spis koupil ten Polaris, to je vlastne Nova co umi palit i plyn.

              Jinak na doplneni plynu, treba jestli mas doma nekolik poloprazdnych kartusi a chces si to prepustit do jedny, nebo si to chces doplnovat z tech levnych napichovacich ktere koupis v kazdem hobby marketu, se hodi prepousteci ventil G-Works Gas Saver Plus vyrabi se to nekde v Jizni Korei.

              0 0
              • Jakobo  

                Napisu to na rovinu. Podivej se nekdy na ten konektor, pokud je na nem napsane „Cejn“ tak ten varic neprodavej. Navic bude na ruznych dilech napsane Made in Sweden a ne Optimus of Sweden, trik Katadynu. Ta Nova ma spickove zpracovani a Optimus na nem zurocil 50ti lete zkusenosti s varici. Krome toho, ze nespaluje plyn a lih do nej muzes snad i nachcat a bude to horet. Hlavne kvalita zpracovani je trida, kovova pumpa, zadny plast a nemusi se menit tryska podle paliva. Takze jako varic na mezikontinentalni let ideal.

                Jinak musim souhlasit s tim, ze u plynu vyhody prevazuji. Cistota, zadny predehrev, vyssi bezpecnost, nehrozi vyliti benalu do baglu a dostupnost sroubovacich kartusi treba ve skandinavii dobra. Na jihu evropy Francie, Italie, Spanelsko bych si nebyl tak jist, myslim propichovaci nebo ty bez zavitu jsou castejsi. Prepousteni znam, ale zatim mam dost bomb, celkem casto mi znami daji zadara 450 g z nefunkcnich grilu, spis je nestiham spotrebovavat.

                0 0
                • Manzak  

                  Kouknu kdyz si vzpomenu, ted to ale nemam po ruce. Jinak to tak ale asi bude podle toho co pises, pumpa je kovova, plast tam nikde neni, a je to jeste ta verze se sklapeci regulaci, ne ten krouzek na hadicce co delaji ted. V zivote jsem s ni taky nemel jedinej problem, pred casem me prekvapilo ze na to nadavali ty ucastnici z expedici zlutych trabantu, a ty uz asi meli tu novou verzi. Akorat tu trysku na naftu to tam ma v nahradnich dilech, ale tu jsem nikdy nepotreboval.

                  Je to pro me docela zklamani ze to je prodany, nebot Optimus je zrovna moje oblibena znacka.

                  A co se tyka toho prepousteni, tak muzes plnit z tech velkych ty male 100g kartuse, ne? Abys netahal na par dni tu velkou poloprazdnou kurvu. Ale musis si to spocitat ten ventil taky neco stoji.

                  0 0
                  • Advid  

                    A co takhle? http://www.horydoly.cz/…na-plyn.html

                    0 0
                    • Mamut  

                      Tento je dost humpolacky. Pred asi 8 rokmi niekto na Outdoorfore spravil par daleko krajsich a jednoduchsich mosaznych redukcii, ktore spolu s polovickou Var2 funguju ako pekny prepustak. Var2 ide samozrejme zase poskladat do normalneho pouzitelneho stavu. Asi 200Kc za to chcel. Dodnes som mu vdacny.

                      Pri plneni neotacat velku 2kg bombu uplne dole hlavou, radsej posledny kus plynu obetovat, inak sa do bombiciek dostane aj bordel, hrdza atd.

                      0 0
                      • Japhy  

                        Mám asi 15 let redukci vyrobenou z torza darovaného VAR1 se strženým závitem, koupená redukce na 2kg Meva napatlaná epoxidem narvaná na sílu a celé zalité epoxidem ještě jednou. Ta hadička a šroubovací spojka ve mně nebudí důvěru, postrádám její smysl.

                        0 0
                    • Manzak  

                      To je neco jineho. Ten ventil na ktery jsem dal odkaz slouzi k prepousteni plynu mezi kartusema a ne plneni z velke plynove flasky od sporaku.

                      Jde zhruba o to, ze mas doma nekolik poloprazdnych 100g kartusi a nevis jestli ti vystaci, nechces tahat treba 2, tak jednu na chvili do mrazaku, druhou do teply vody a prepustis si to do jedny. Nebo koupis levnou 450g kartusi a plnis si z ni ty maly 100 a podobne…

                      0 0
          • scret  

            krasne napsano:)

            Vzdycky kdyz kamos vytahnul v alpach benzinak, tak jsem nechapal, proc tu smradlavou vec vozi:))

            0 0
          • MI.KU  

            Ne v UK není zima –20 ale kousek vedle mas třeba Norsko nebo na druhou stranu Island a tam tyhle teploty mas – v Norsku jsou ty teploty –20 ještě hodně v pohodě že ;)

            Po UK nemusíš litat letadlem ale když chceš někam jinam – dal nebo z ČR tak většinou tím letadlem letis.

            Benzin si snadno doplnis v každé vesnici – vždy najdeš technicky, automobilový nebo naftu případně petrolej v zemích 3 světa jak jsi správně napsal.

            Na měsíc by ti stačila 2×230…? Kolegovi pod tebou dokonce 1×230g – no a co mate za zázračný variče ze to vaří na vzduch? Nejuspornejsi verze Jetboil spotřebuje 230g na 25–30l vody v bezvětří za pokojové teploty – v mrazu a větru je spotřeba úplně jinde. Tedy 230g kartuše na týden – v mrazu a větru a k tavení sněhu na 2–3 dny.

            Věř mi ze benzinaky nemiluji – ale u plynaku už mi došla trpělivost z nedostupnosti plynu v malých vesnicích a s nevýhodou v mrazech.

            Neříkám ze je benzinak dokonalej – není – ale pro dlouhé treky na těžko je to lepší volba – na vikendovky nebo po trek po kempech v teplu bych vzal plynak – respektive dnes už ne – připojil bych kartusi plynu a vzal si jen 300ml lahvicku s pumpu pro případ nouze.

            0 0
            • scret  

              Byl jsem nekolikrat i v zime vic dni a i s varenim ze snehu jsem kartusi nevyplacal za 2–3dny. Ale jinak te chapu. Bohuzel asi idealni vareni neexistuje. Resp. spis kazdy si vybere, co mu vyhovuje. Ja tim, ze nelitam nekam trajdat, vzdy jedu autem, tak mi nedela problem mit plyn. Naopak ocenuju rychl.pripravu. Vytahnu varic, cvaknu piezo a za chvili varim. To u benzinaku nemas… Alespon nikdy nikdo me o tom nepresvedcil…

              Ad nizke teploty – i horolezci ve vys.vyskach a mrazech pouzivaj plynaky, proc asi?

              0 0
              • MI.KU  

                Jenže v 8000 je jinej tlak a používají se speciální kartuše – navíc asi netravis měsíc na vrcholu ;)

                Jo ideál není ale na druhou stranu na tom OmniLite mi v teple dá kartuše těch až 25l vody – tedy to samé co plynový vařič – systémy jdou o par litru na tom lip.

                Tedy mám vždy možnost volby.

                Komfort plynaku nebo – jako režim plynu – když jedes na benzin to samozrejmne nemá.

                Piezo je hezká věc ale taky selže – kresadlo je jistota.

                Když se s tím člověk naučí dá se vařit i ve stanu.

                Samo na tu vikendovou/týdenní turistiku v civilizaci bych použil plynak. Třeba ten WindBurner sem zkoušel a je to lepší než Jetboil – hlavně v tom ze ve větru prakticky nezvyšuje spotřebu zatímco Jetboil má vážný problém dovést vodu do varu.

                0 0
                • Jakobo  

                  Skandinavie je buhviproc kolebka vsech turistickych varicu (nejen Optimus a Primus, ale i Svea, Høvik a spousta dnes uz zapomenutych firem), ze kterych se pozdeji vyvinuly vsechny moderni varice. Svedove na zacatku 20. stoleti vubec vyvinuly nekolik systemu zplynovani, nektere na tu dobu hodne sofistikovane a princip se pouziva dodnes. Snad vsechny varice na zapade v 30.-70. letech byly vice ci mene dokonalejsi kopie (za vsechny Juwel 33 nemeckeho Wermachtu, rusky kopie Optimusu 111 a 8R, Meva take okopirovala nekolik varicu). Nedostizny je i system Trangia lihoveho horaku, tzv. bourkovy varic.

                  Stejne tak norska firma Bergans vymyslela snad uz na konci 19. stoleti ramovy system batohu, ze kterych se behem tech >100lete evoluce vyvinuly krosny a vsechny moderni bagle s vyztuhou tak jak je zname dnes.

                  Hodim sem fotky pradedka vsech tech varicu, tlakovaci varic, ktery se vyrabi prakticky beze zmen dodnes, ikdyz dnes uz jen na dalnem vychode. Jsou to naprosto spolehlive varice s pomerne slusnym vykonem a regulaci, bezne kolem 3 kW, ale delaji se i horaky 10 kW. Mel jsem kdysi tusim Primus No.1 v garazi na vareni. Jsou bud hucaky (roarer), co huci jak raketa nebo tiche (silent burner), viz ten na fotce.

                  Pokud tento varic najdete doma ve sklepe, kde lezel od 2. svetove, ometete letity prach a procistite trysku, varic zrejme bez zavahani nastartuje i s 50 let starym petrakem. Stejne tak to bylo s tim varicem na fotce, ten mi dal nedavno jeden stary dedek. Akorat jsem musel namocit pres noc kozenou pumpu do oleje.

                  Nekdy ve 30.-50. letech se zacaly delat prenosne verze s odsrubovatelnym horakem do plechove krabice, v 50. letech se vyvinula krabicova verze Optimus 111 a to bylo delo, pouzivaly jej armady po celem svete, delala se i arkticka verze s lepsim predehrivanim. Tech 111 je nekolik typu. Obecne tech svedskych a norskych varicu je spousta, neco se najde na https://classiccampstoves.com/ nebo http://www.fogas.se/…enapparater/

                  0 0
                  • Jakobo  

                    Ovsem legendou mezi benzinaky je Svea 123. Tento varic byl prvni ultralight varic, varice na tom principu vznikly tusim ve 30. letech. I na dnesni dobu je pomerne lehky nato, ze je cely z mosazi. Na tom principu vyrabelo varice hned nekolik firem, ale Svea 123 je z nich nejznamensi asi proto, ze jako jediny prezil. Firmu Svea koupil Optimus, jmeno tohoto modelu ale zachoval.

                    Kazdopadne tento varic ma povest nejspolehlivejsiho varice na svete, zatim jej o to prvenstvi nepripravil zadny MSR Pocket Rocket, Jetboil, Omnilite a asi uz ani nepripravi. Tento varic byl na vsech znamych vrcholech sveta a ackoliv funguje pouze na benzin a nejlip na cisty oktanovy benzin, nehrozi u nej ucpani tak jako u MSR a dalsich s pumpou a filtry, funguje i na automobilovy benal, pri jakekoliv teplote a v jakekoliv nadmorske vysce. Bohuzel pote, co se Optimus prodal Katadynu a ve snaze ze zname znacky vytriskat co nejvic se vyroba presunula ze Svedska do Ciny, tak kvalita u Optimusu sla prudce dolu. Takze dnesni Svea 123 uz neni to co to byvalo. Hlavne detaily zpracovani, funkcnost je nastesti zachovana. Fotka prachmizerna, na netu je ale fotek i videi dost. Jakmile varic nastartuje tak dela zvuky jak letici V1, puf puf puf. Wermach jej zavedl do armady jako Juwel 33, pozdeji Juwel se delala civilni verze 34, 84, stejne tak rusaci, ceska Meva ad. Ty kopie ale byvaly nebezpecne.

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Hezký povídání.

                      Kopii té 123 sem kdysi dávno jako kluk měl – tuším ze to byla ta Meva.

                      U OmniLite a OmniFuel se nic neucpává díky absenci predehrivaci trubice. Výhoda je ze se dá snadno komplet rozebrat venku – snad jen to Kožený těsnění na pístu pumpy – musí se mazat jinak praskne – náhradní sebou váží nula nula nic ;)

                      MSR XGK je taky fajn vařič ale ta plastová pumpa to kazi plus se musí procistocat to predehrivaci.

                      Tyhle starý kousky sou fajn pořad mají cosi do sebe.

                      Kolik váží ten origo Svea 123 ?

                      Ten OmniLite 450g s pumpou a láhví.

                      0 0
                      • Jakobo  

                        Prave to prijde temer na stejno, puvodni Svea 123 jeste delana ve Svedsku asi 430 g, treba v porovnani s Novou je dokonce lehci i pokud k tomu prihodis druhou lahev na benal. Ta verze 123R ma mozna 450 g. Nutno ovsem napsat, ze vykon tohoto varice je v porovnani s benzinaky na pumpu polovicni, naplno da 1500 W, s pridavnou minipumpou o par set vic.

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Jj ale tak i tak je to hezká věc.

                          A kolik bere? Respektive jakou má spotřebu?

                          0 0
                          • Jakobo  

                            Ono je to u vsech znackovych benzinaku v podstate stejne. Vyssi vykon je umerny vetsi spotrebe a kratsi dobe ohrevu. Varic mam zatim jen kratce, varil jsem na nem mozna 12×, vlastni srovnani teda nemam.

                            Uzitecny objem vyrobce uvadi 0.13 l, realne se vleze vic. Doba varu max 45 minut, spotreba pry 24 ml benalu na litr vody, takze 5 l na tu malinkou nadobku venku je celkem realnych, na vikendovku by stacil. Do pleskacky bych pripadne vzal dalsich 230 ml a s tim bych uz par dnu vystacil. Mozna jej letos vezmu na nejaky vicedenni trek, zatim jsem vzdycky balil plynak, to pohodli je nesrovnatelne vetsi. Tu Sveu 123 jsem si stejne koupil spis do vitriny, pac jsem jej proste chtel mit.

                            0 0
                            • MI.KU  

                              Tak 5l na tu nadobku to vypadá hezky.

                              Na kolik vyšel?

                              0 0
                              • Jakobo  

                                Cena je pekelna, ja jsem jej kupoval v Norsku za 900 Nok, coz je ted nejakych 2500 Kc. U nas v CR stoji pres 3 tacy. Na druhou stranu treba v USA se daji sehnat ulozenky zapadle nekde v obchodech doslova za par dolaru, pomerne casto se tim nekdo chlubi na forech. A to bude jeste ta starsi verze bez R vyrobena ve Svedsku, ten bych bral hned. Co trochu sleduju tak v Norsku a kupodivu ani ve Svedsku nic takoveho nevidim a dokonce ani na bazarech se neprodavaji, ani nove. To spis ta rada Optimus 111 z vojenskych skladu, to uz ale je uplne jina liga.

                                0 0
                • scret  

                  kollikrat ti piezo selhalo? osobne mi za cca 15let hodilo jiskru vzdy a vsude… Tam kde ostatni meli problemy, snazili se skrtat, tak ja uz horel a zacal varit…:)

                  Ale ano, muze to taky selhat, tak jako vsechno ostatni… Nicmene ja si zatim nemuzu stezovat…

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Snažili se škrtat – jako s kresadlem? Jednou škrábnu a je to.

                    Hele jednou – ale dostalo zasah takže vlastně moje vina.

                    0 0
                    • scret  

                      vzpominam si na zimni Dachstein s kamosem. Bez stanu, jenom ve zdarakach. Posledni den jsme chytli snehovou bouri a on si ani neskrtnul:) Diky me jsme aspon napul uvarili nejaky hnusny testoviny a sezrali je, ale aspon trochu teplyho do zaludku…

                      0 0
            • Manzak  

              No tak ale tys psal o Skotsku a zime –20, a ted najednou je z toho Norsko a Island. Na Islande ale plyn je, na to tam jede vetsina turistu, ve Svedsku plyn sezenes na benzinkach, a myslim ze v Norsku to bude stejny (to potvrdi nebo vyvrati jakobo). A i v tom Skotsku treba na benzince ve Fort Augustus je maji, na vysocine jsou benzinky rozlehle i s obchodem, to neni jako dole v Anglii, takze snad se to da naplanovat, vis kam jedes a na jak dlouho a podle toho prece nakoupis zasoby ne? Takovy benzinky jsou vsude kde je letiste na kterym pristanes.

              Jinak jo, 2×230 by stacila i s rezervou, kdybych setril tak i ta 230 jak tu nekdo psal, neni mi jasny proc mas takovou spotrebu, to smazis rizky v trojobalu? Me pripada ze si to spis snazis racionalizovat. Nejsou to zadny specialni podminky a oblasti kde jini nefunguji spokojene s plynem. Takze je to tak, ze patris k te mensine co preferuje benzin, tezko ale o tom presvedcis tu vetsinu, to zas musis chapat.

              0 0
              • MI.KU  

                Ne kdybys četl pozorně tak sem psal ze třeba ve Skotsku mimo sezónu ve vesnici plyn nekoupis. A ze v –20 je taky na nic

                Tedy dvě rozdílné věci nespojoval sem tu teplotu s tím predeslym bodem – tedy s polohou.

                Jaký tu sou benzinky mi nemusíš říkat – teď jsem v UK já zde totiž pracuju. Věř tomu ze teď – mimo sezónu – tu na benzince ve vesnici plynovou kartusi nekoupis – je to sezonní zboží. V Norsku opět – na vesnici jsi teď bez šance.

                Samozrejmne ve městech kartusi koupíš. Jenže když jdeš na trek nechceš pak sednout na autobus a jet půl dne někam do města protože ti došel plyn.

                Jako ze plynak sem taky samozrejmne používal.

                Jak sem psal jinde – na měsíční trek ti 2×230 nestačí – ne v mrazech, větru a při tavení sněhu s potřebou 120l na 30 dni. To sem zkusil jednou na 2 týdny a obnášelo to 5×230g.

                Znám slečnu co ve Švajzu jede na plyn v zimne protože ji benzin smrdí a vadí ji ty starty – v Jetboilu má 230g na víkend.

                Samozrejmne když někomu stačí litr na den a ještě netavi ze sněhu tak má úplně jiný spotřeby.

                Možná ti to přijde divny ale chápu ze někomu – většině – plyn přijde lepší.

                0 0
                • Manzak  

                  Ted uz z toho je mesic trek v –20, taveni snehu, bez moznosti doplnit zasoby paliva vyjma benzinu. To pak ano, zvolil jsi dobre, respektive asi jedinou moznou alternativu. Akorat je to uz trochu neco jineho nez jsi psal na zacatku.

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Je to pořad to samé co jsem psal na začátku – nebo ti mám ten příspěvek citovat?

                    Zvolil dobře – ono sem s tím kdysi jako kluk začínal pak jel na plynu a teď se k tomu – víceméně nucene – opět dostal.

                    0 0
                    • Manzak  

                      Neni treba citovat, ja to chapu dobre.

                      Chodis v zime hodne po Skotsku, takze na 3–4 tydny a teplotu kolem 0 potrebujes benzinak, a taky tam litas letecky a tak si nemuzes vzit plyn z domova. Taky 50g plynak se pronese a proto je treba vzit 0,5 kg benzinovy set.

                      Jo, a v Norsku a na Islande je zima –20.

                      0 0
                      • MI.KU  

                        Takže vidím že je nutné to citovat:

                        —————————

                        Jetboil je na víkendy super.

                        Problém je když se jde na jiný akce.

                        Takovej 3–4 týdenní trek je potom ve prospěch benzinaku.

                        Chodím přes zimu třeba hodně po skotských ostrovech – v těch malých vesničkách tu mimo sezónu plyn nekoupis – tedy ne do variče jen velké bomby k baráku jelikož tu lidi berou plyn takto – z venku baráku mají 2×30l

                        Nosit sebou plyn na měsíc se dost pronese a zabere místo.

                        Další problém jsou minusovy teploty jako –20°C a víc

                        Zimní směs je OK do těch –20 max a i tak má vařič od cca –5/-10 raketovou spotřebu plynu. Normální směs tak do 0/-5

                        Mimo Evropu je to ještě větší problém – nedostupnost kartusi a do letadla si je vzít nesmis.

                        Na delší vaření to není.

                        Jinak ještě lepší než Jetboil je MSR WindBurner – asi top plynovej vařič v malém provedení.

                        —————————

                        To že to prekrucujes už není můj problém.

                        Ve Skotsku sou zimní teploty cca 5/-5

                        V Norsku – když pominu nějaký oblevy – sou zimní teploty –10/-30 maxima jsou přes –50

                        Na Islandě jsou zimní teploty –10/-20

                        Pokud chceš více univerzální vařič do těchto podmínek na dlouhé treky tak té benzin nemine.

                        Pokud chceš vařič na letní dovolenou a víkendy pak ti plynak stačí.

                        0 0
                      • MI.KU  

                        Takže je to nutné OK tak znovu

                        ——————-

                        Jetboil je na víkendy super.

                        Problém je když se jde na jiný akce.

                        Takovej 3–4 týdenní trek je potom ve prospěch benzinaku.

                        Chodím přes zimu třeba hodně po skotských ostrovech – v těch malých vesničkách tu mimo sezónu plyn nekoupis – tedy ne do variče jen velké bomby k baráku jelikož tu lidi berou plyn takto – z venku baráku mají 2×30l

                        Nosit sebou plyn na měsíc se dost pronese a zabere místo.

                        Další problém jsou minusovy teploty jako –20°C a víc

                        Zimní směs je OK do těch –20 max a i tak má vařič od cca –5/-10 raketovou spotřebu plynu. Normální směs tak do 0/-5

                        Mimo Evropu je to ještě větší problém – nedostupnost kartusi a do letadla si je vzít nesmis.

                        Na delší vaření to není.

                        Jinak ještě lepší než Jetboil je MSR WindBurner – asi top plynovej vařič v malém provedení.

                        ———————

                        To že nechápeš ze je to souhrn podmínek není můj problém.

                        Ve Skotsku mas zimní teploty 5/-5

                        V Norsku –10/-30 maxima –50

                        Na Islande –10/-20

                        Pokud chceš vařič který bude univerzální na dlouhé treky i za těchto podmínek dojdes na benzinaky.

                        Na všechno ostatní – letní dovolená, víkendové akce – je plyn snazší.

                        0 0
                      • MI.KU  

                        Takže je to nutné OK tak znovu

                        ——————-

                        Jetboil je na víkendy super.

                        Problém je když se jde na jiný akce.

                        Takovej 3–4 týdenní trek je potom ve prospěch benzinaku.

                        Chodím přes zimu třeba hodně po skotských ostrovech – v těch malých vesničkách tu mimo sezónu plyn nekoupis – tedy ne do variče jen velké bomby k baráku jelikož tu lidi berou plyn takto – z venku baráku mají 2×30l

                        Nosit sebou plyn na měsíc se dost pronese a zabere místo.

                        Další problém jsou minusovy teploty jako –20°C a víc

                        Zimní směs je OK do těch –20 max a i tak má vařič od cca –5/-10 raketovou spotřebu plynu. Normální směs tak do 0/-5

                        Mimo Evropu je to ještě větší problém – nedostupnost kartusi a do letadla si je vzít nesmis.

                        Na delší vaření to není.

                        Jinak ještě lepší než Jetboil je MSR WindBurner – asi top plynovej vařič v malém provedení.

                        ———————

                        To že nechápeš ze je to souhrn podmínek není můj problém.

                        Ve Skotsku mas zimní teploty 5/-5

                        V Norsku –10/-30 maxima –50

                        Na Islande –10/-20

                        Pokud chceš vařič který bude univerzální na dlouhé treky i za těchto podmínek dojdes na benzinaky.

                        Na všechno ostatní – letní dovolená, víkendové akce – je plyn snazší.

                        0 0
                      • MI.KU  

                        Takže je to nutné OK tak znovu

                        ——————-

                        Jetboil je na víkendy super.

                        Problém je když se jde na jiný akce.

                        Takovej 3–4 týdenní trek je potom ve prospěch benzinaku.

                        Chodím přes zimu třeba hodně po skotských ostrovech – v těch malých vesničkách tu mimo sezónu plyn nekoupis – tedy ne do variče jen velké bomby k baráku jelikož tu lidi berou plyn takto – z venku baráku mají 2×30l

                        Nosit sebou plyn na měsíc se dost pronese a zabere místo.

                        Další problém jsou minusovy teploty jako –20°C a víc

                        Zimní směs je OK do těch –20 max a i tak má vařič od cca –5/-10 raketovou spotřebu plynu. Normální směs tak do 0/-5

                        Mimo Evropu je to ještě větší problém – nedostupnost kartusi a do letadla si je vzít nesmis.

                        Na delší vaření to není.

                        Jinak ještě lepší než Jetboil je MSR WindBurner – asi top plynovej vařič v malém provedení.

                        ———————

                        To že nechápeš ze je to souhrn podmínek není můj problém.

                        Ve Skotsku mas zimní teploty 5/-5

                        V Norsku –10/-30 maxima –50

                        Na Islande –10/-20

                        Pokud chceš vařič který bude univerzální na dlouhé treky i za těchto podmínek dojdes na benzinaky.

                        Na všechno ostatní – letní dovolená, víkendové akce – je plyn snazší.

                        0 0
                      • MI.KU  

                        Takže je to nutné OK tak znovu

                        ——————-

                        Jetboil je na víkendy super.

                        Problém je když se jde na jiný akce.

                        Takovej 3–4 týdenní trek je potom ve prospěch benzinaku.

                        Chodím přes zimu třeba hodně po skotských ostrovech – v těch malých vesničkách tu mimo sezónu plyn nekoupis – tedy ne do variče jen velké bomby k baráku jelikož tu lidi berou plyn takto – z venku baráku mají 2×30l

                        Nosit sebou plyn na měsíc se dost pronese a zabere místo.

                        Další problém jsou minusovy teploty jako –20°C a víc

                        Zimní směs je OK do těch –20 max a i tak má vařič od cca –5/-10 raketovou spotřebu plynu. Normální směs tak do 0/-5

                        Mimo Evropu je to ještě větší problém – nedostupnost kartusi a do letadla si je vzít nesmis.

                        Na delší vaření to není.

                        Jinak ještě lepší než Jetboil je MSR WindBurner – asi top plynovej vařič v malém provedení.

                        ———————

                        To že nechápeš ze je to souhrn podmínek není můj problém.

                        Ve Skotsku mas zimní teploty 5/-5

                        V Norsku –10/-30 maxima –50

                        Na Islande –10/-20

                        Pokud chceš vařič který bude univerzální na dlouhé treky i za těchto podmínek dojdes na benzinaky.

                        Na všechno ostatní – letní dovolená, víkendové akce – je plyn snazší.

                        0 0
                      • MI.KU  

                        Neposlal sem to tolikrát schválně – psalo mi to chybu serveru.

                        To porovnání 50g plynak a 0,5kg benzinak si nemyslel ale tolik vážně viď?

                        OK

                        Jetboil Minimo 1l – 415g

                        Primus OmniLite + Alutech 1l – 620g

                        K uvaření 120l – tedy měsíční spotřeba – za ideálních podmínek dle parametru výrobce potřebuješ 5×230g kartusi.

                        230g kartuše váží 390g – tedy 1950g

                        Plyn celek 2365g

                        Benzin celek 3020g

                        V momentu kdy si v minusech a taviš sníh a fouká vítr budeš potřebovat minimálně cca 10 kartuší

                        Plyn celek cca 4,5kg

                        Benzin celek cca 4kg

                        Jelikož benzin – naftu – petrolej snadno doplnis v každé vesnici není nutné sebou tahat více jak 1l tedy cca 1,8kg – u plynu který na dost místech nekoupis tahas 4,5kg

                        Přeber si to jak chceš.

                        0 0
                      • MI.KU  

                        Neposlal sem to tolikrát schválně – psalo mi to chybu serveru.

                        To porovnání 50g plynak a 0,5kg benzinak si nemyslel ale tolik vážně viď?

                        OK

                        Jetboil Minimo 1l – 415g

                        Primus OmniLite + Alutech 1l – 620g

                        K uvaření 120l – tedy měsíční spotřeba – za ideálních podmínek dle parametru výrobce potřebuješ 5×230g kartusi.

                        230g kartuše váží 390g – tedy 1950g

                        Plyn celek 2365g

                        Benzin celek 3020g

                        V momentu kdy si v minusech a taviš sníh a fouká vítr budeš potřebovat minimálně cca 10 kartuší

                        Plyn celek cca 4,5kg

                        Benzin celek cca 4kg

                        Jelikož benzin – naftu – petrolej snadno doplnis v každé vesnici není nutné sebou tahat více jak 1l tedy cca 1,8kg – u plynu který na dost místech nekoupis tahas 4,5kg

                        Přeber si to jak chceš.

                        0 0
                      • MI.KU  

                        Neposlal sem to tolikrát schválně – psalo mi to chybu serveru.

                        To porovnání 50g plynak a 0,5kg benzinak si nemyslel ale tolik vážně viď?

                        OK

                        Jetboil Minimo 1l – 415g

                        Primus OmniLite + Alutech 1l – 620g

                        K uvaření 120l – tedy měsíční spotřeba – za ideálních podmínek dle parametru výrobce potřebuješ 5×230g kartusi.

                        230g kartuše váží 390g – tedy 1950g

                        Plyn celek 2365g

                        Benzin celek 3020g

                        V momentu kdy si v minusech a taviš sníh a fouká vítr budeš potřebovat minimálně cca 10 kartuší

                        Plyn celek cca 4,5kg

                        Benzin celek cca 4kg

                        Jelikož benzin – naftu – petrolej snadno doplnis v každé vesnici není nutné sebou tahat více jak 1l tedy cca 1,8kg – u plynu který na dost místech nekoupis tahas 4,5kg

                        Přeber si to jak chceš.

                        0 0
                      • MI.KU  

                        Neposlal sem to tolikrát schválně – psalo mi to chybu serveru.

                        To porovnání 50g plynak a 0,5kg benzinak si nemyslel ale tolik vážně viď?

                        OK

                        Jetboil Minimo 1l – 415g

                        Primus OmniLite + Alutech 1l – 620g

                        K uvaření 120l – tedy měsíční spotřeba – za ideálních podmínek dle parametru výrobce potřebuješ 5×230g kartusi.

                        230g kartuše váží 390g – tedy 1950g

                        Plyn celek 2365g

                        Benzin celek 3020g

                        V momentu kdy si v minusech a taviš sníh a fouká vítr budeš potřebovat minimálně cca 10 kartuší

                        Plyn celek cca 4,5kg

                        Benzin celek cca 4kg

                        Jelikož benzin – naftu – petrolej snadno doplnis v každé vesnici není nutné sebou tahat více jak 1l tedy cca 1,8kg – u plynu který na dost místech nekoupis tahas 4,5kg

                        Přeber si to jak chceš.

                        0 0
                        • Manzak  

                          Ok, už to chápu :D

                          0 0
                          • MI.KU  

                            Pak je tu ještě jedna věc co sme tiše přešli.

                            Ekonomičnost provozu.

                            Jestli vypálíš 30×230g kartuší ročně je to cca 9000 za plyn. Docela pálka ne?

                            U benzináku das za benzin cca 400

                            A za 10 let to sou ještě zajímavější čísla. ;)

                            Proste plyn je fajn to jo jen si to každý musí převrat dle toho co opravdu potřebuje a co se mu vyplatí – mě ta nedostupnost plynu vadí – sou momenty kdy bych na nej klidně jel.

                            Jinak co to tu dnes blbne nechápu.

                            0 0
    • pocestny  

      Buben z pračky, plechové nožičky… :-)

      0 0
    • jIrI___  

      Lehce OT – máte někdo zkušenosti s nějakou podobnou lucerničkou na plyn ? Zajímala by mě především spotřeba. Coleman u podobné věci uvádí spotřebu kolem 25 g plynu za hodinu, což je pro mě akceptovatelné, ale zajímalo by mě, jak je na tom ta Čína. Jestli nižší cena není vykoupená vyšší spotřebou…

      0 0
      • MI.KU  

        Ahoj sám ji nemám ale loni sem ji viděl v praxi u jednoho Švéda – je to pěkná věc pokud chceš svítit dlouho – na rychlé posvícení na chvilku to není.

        Spotřebu ti neřeknu – měl nějaký model od Primusu ve stanu to svítilo krásně – taky hřeje.

        Jinak se samozřejmně mění ty punčošky a vychází tak kolem 70 kč jedna což k plynu musíš taky připočíst – taky o tom uvazuji že bych si nějaký malý model pořídil.

        0 0
      • Jakobo  

        Taky jsem se na to uz parkrat dival. Kvalita a spotreba oproti Primusu tezko rict, ale po celkem kladnych zkusenostech s plynovymi varici z Ciny, jeden taham uz 5 let na cundry, bych se toho asi nebal. Na druhou stranu ucinnost premeny plynu na svetlo bude imho bidna, vetsina plynu se premeni v teplo, takze pokud nechces vytapet stan urcite prijde levneji koupit 4 tuzkovky a nejakou lucernu na LED. Navic LED sviti prakticky nekonecne dlouho, i skoro uplne vybite baterky porad jeste trochu sviti. Pokud ti jde o atmosferu nekde do chaty nebo jezdite autem zkuse podivat po klasickych petrolejkach.

        Pak jeste existuji lucerny Uco na cajove svicky, maji taky cylindr tak hori i ve vetru. Cajove svicky budou levnejsi, do zasobniku se vleze nejak 6 kusu, to je na nekolik dnu. Nedavno jsem videl recenzi od Krakena z bushkraftpo­ortalu. Asi by to slo i vyrobit, cylindr ze sklenky, kousek plechu, neni na tom nic sloziteho. https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • jIrI___  

          Vyhřívat nepotřebuju, pod stan nejezdím jindy než v létě :). Jde mi spíš o tu atmosféru, posvítit si večer venku u stanu k pivku nebo kartám apod.:). Petrolejku jsem taky zvažoval, ale přibylo by další hořlavé médium, plynovou bombu mám v podstatě vždy s sebou. U nějaké jiné podobné číny uváděli spotřebu 58 g/h a to už mi příjde celkem dost. Jako ekvivalent té petrolejky se vyloženě nabízí BRS-55 se spotřebou 7 g/h, oproti té lucerničce bude nevýhoda podstatně nižší svítivost vykoupená právě tou výrazně nižší spotřebou, ale zas výhoda je méně hlučný provoz :)

          0 0
          • Jakobo  

            Presne pro tyhle ucely bych si dovedl predstavit prave tu petrolejku. karty, pivko, leto… Navic do te petrolejky muzes nalit treba i tekuty podpalovac, ktere casto vyjdou levneji a mohou byt dostupnejsi. Je to totez, smes tezsich uhlovodiku vyssich rad.

            0 0
        • MI.KU  

          Já bych u tehlech plynových lucerniček viděl výhodu v mrazu – baterkie ihned ztrácí svou kapacitu.

          Jinak právě do zimního počasí je fajn že to vyhřeje stan.

          0 0
          • Jakobo  

            To s tim vyhratim stanu jo, ale to s tou kapacitou v zime je nesmysl, fama vytvorena tady na BF za ucelem podpory lithiovek. Uz normalni NiMH byly v 90. letech vyvinute pro teploty do –20. Na kole mam vepredu obyc svitilnu na 4 mikrotuzkove a jezdim denne na kole, nedavno bylo –19, vsechno OK. Nabijim tak 2× za sezonu, kdyz uz je svit ocividne nizky. Jak jsem ale psal, ono to sviti porad.

            U alkalickych baterek to bude jeste o chlup lepsi a nehrozi zamovybiti, proste nahodi baterky, pouzije parkrat na dovolene a po par letech vyhodi. Nabijecima bych se ani nezabyval, ty budou vybite presne tehdy, kdy svetlo vytahne ze skrine.

            0 0
            • MI.KU  

              Čelovka mi v minusech dávala cca 1/3 toho co v létě. Ruční baterka to samé.

              Baterie mobilu je v zimne taky hned ko. To samé u fotáku.

              Vesměs každá baterie má v mínusech nižší kapacitu.

              0 0
              • Jakobo  

                No jo, ale u lampicky do stanu nepotrebujes palit na 1000+ lumenu, staci 50, pak je odber o 2 rady mensi a clanek v klidu stiha dodavat proud. Spis je teda otazka, jestli se kapacita mrazem ztraci nebo clanek jen proste neni schopen dodavat vysoke proudy. To, ze chytre zarizeni hlasi vybitou baterku je zase jeste problem napeti pri zatezi v dusledku vyssiho vnitrniho odporu. Jak pisu, clanek nestiha dodavat proud a napeti klesa. U obyc led svitilen na tuzkovky zadna takova chytra elektronika neni, svitilna pak jen proste sviti min. Fotak, mobil a mozna nejake high-tech svitilny clanek odpoji.

                0 0
                • Martin  

                  Kapacita se mrazem ztrácí :) a i vyšší odběry jsou v kose problém, chemie v praxi.

                  0 0
    • pocestny  

      Prosím vás, jak jsou na tom čínské titanové hrnky z Aliexpressu? Můžete něco doporučit 600–750ml se sklápěcíma ušima a pokličkou? S jakým typem bomby to pak zkombinovat, aby se vešla? Rozměry těch zúžených bombiček jsem na českém webu moc nenašel (doma mám jen ty širší, asi 103mm, u hrnků jsem našel třeba vnitřní rozměr 91mm, no prostě nevim…).

      Našel jsem různé značky hrnků v rozmezí 19,50–25 USD i s recenzemi a hmotnost vypadá věrohodně. Na českých webech jsou poněkud dražší…

      0 0
      • Jakobo  

        On se titan moc na vareni nedoporucuje, takze pokud ti nejde o ultragramarinu nebo nebudes varit pouze cistou vodu radeji bych poridil nejaky hlinikovy esus.

        0 0
        • pocestny  

          No tak jasně že o tom uvažuji kvůli hmotnosti. Mám těžký hrnek z nerezu, k dřívkáči okay, ale…

          Hliník nechci, je podezření že má vliv na rozvoj alzheimera. Titan prý v těle s ničim nereaguje, a vaří se na něm celkem dobře (na ešusy od MSR si nemohu stěžovat).

          0 0
        • Martin  

          Ten titan by zajímal i mě jakožto čajmena, právě na čistou vodu.

          0 0
          • Jakobo  

            Titan ma spatnou tepelnou vodivost a to v kombinaci s minimalni silou dna u toho ultralight Ti nadobi zpusobuje pripalovani jidla, takze fakt jen ta cista voda. V hliniku mam vypozorovane, ze voda zarve nejrychleji. Mel jsem i nerez emal a tam to trvalo o poznani dyl. Altzheimer je blbost, navic dnes ma vsechno nadobi i to z Ciny elox. Mimochodem uz se tesim na ten rev za par let, az nejaky ekologicky aktivista upozorni verejnost, ze v nerezi je chrom, ze ktereho se uvolnuje karcinogeni sestimocny chrom. Podivejte se nekdy dukladne na dno nerezoveho hrnce, ve kterem se uz nejaky cas vari.

            0 0
            • Martin  

              Hliněné nádobí je příjemně retro :)

              0 0
              • Jakobo  

                Jo anebo smaltovany plechac s puntikama :-)

                0 0
                • Martin  

                  V Maďarsku si už asi 4 roky kupuju plecháček I love Balaton, ještě jsem si ho nekoupil :)

                  0 0
              • MI.KU  

                A má mnoho neprekonanych vlastnosti ale na outdoor se nehodí.

                Pokud nějaké i tak chceš mohu sloužit. ;)

                0 0
            • pocestny  

              Eloxovaný hliník jsem neměl kromě eloxované lžičky, nicméně máš pravdu, mělo by to omezit uvolňování hliníku do jídla. A z oceli se prý uvolňuje nejen chrom, ale i jiné těžké kovy. V tom s tebou také souhlasím. Ale nechci to řešit, pro mě je to off-topic, nechť si každý vaří v čem chce.

              K tomu připalování se asi neshodnem, protože jídlo se v hlinikovem esusu připálí stejně jak v titanu. Je to spíš otázkou typu vařiče – jaký má plamen, a ve způsobu vaření. To chce vařit tak trochu s rozumem, ztlumit a míchat nebo úplně vypnout (nechat jídlo tzv. „dojít“, po čase opět zapálit, přivést k varu a zase nechat dojít. Nepřípálíš nic a ušetříš plyn.). Ale fakt jsem ted uplně mimo téma mého dotazu…

              0 0
            • MI.KU  

              Jj a pokud v titanu někdo začne tavit sníh dost často vyrobí cedník ;)

              ALU vychází pořad nejlíp.

              0 0
              • pocestny  

                No, cedník nevim když titan taje při 1600°C, ale minimálně černé fleky jo, tak doporučuju každému, kdo chce tavit sníh, aby si to ošéfoval, že mu zbude 1 deci vody v petce, kterou nalije na dno, než začne tavit…

                PS: hliník roztaje prý při 660°C, tak já fakt nevim, proč tady tak najednou brojíte proti Ti?

                U Ti mám jednu nevýhodu, je tak drahej, že si ho nechci dojebat vařením na ohni, takže s dřívkáčem tahám ocelové nádobí.

                0 0
                • MI.KU  

                  To sou hezký teploty ale v praxi to funguje jinak.

                  Ta voda na tavení to je základ +1

                  Jde o to ze titan nevede dobře teplo takže se proste bodově prepali.

                  660 u ALU je taky mimo – to bys nemohl v ALU vařit na ohni který má přes 800.

                  U Ti mi o cenu nejde – proste jen se v něm nevari dobře a snadno se prepali kor když má horak vyšší výkon a ještě se hrnce snadno zmacknou v batohu jelikož jsou často hodně tenké.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    tepelna vodivost „titanu“ je 19–23 W/m K, hliniku cca 200 W/m K…to jenom pro podepreni toho, ze titan „lokalne pali“. Onehda jsme resili na jenom heateru problem s teplotou, puvodni deska byla z molybdenu, nova z nerezove oceli…rozdil v tepelne vodivosti taky cca jeden rad a docela nam to dalo zabrat…jeden si rekne „kovy vedou teplo dobre“, ale neni to tak uplne pravda…

                    V hliniku varit muzes, bo ho chladi vareny pokrm a druhak odvadi rychle teplo na volne strany a tim se taky chladi.

                    0 0
                    • MI.KU  

                      To je možný no.

                      Jj ALU vede opravdu hezky – jde to poznat i na úspoře paliva.

                      0 0
            • Mamut  

              Mas nejake zdroje k tomu chromu? Ja som nasiel, ze kovovy Cr je povazovany sa prakticky neskodny a Cr v ox.cisle 6 by si vyrobil z kovoveho len silnym oxidacnym cinidlom. Pri vareni mi to pride dost nerealne. (Problem je napriklad zvarovanie nerezu a dychanie par chromu.)

              0 0
              • Jakobo  

                K oxidacim a redukcim samozrejme dochazi, zalezi na varenem jidle. Vem si treba jen kolik mas dnes rusnych E prisad, mnohe jsou silne oxidacni cinidla. Treba do masnych vyrobku se bezne pridavaji ledky. To jsou samy o sobe silne oxidanty a v pritomnosti H+ iontu vznikne rekombinaci HNO3 (kobasa v kyselici). Vzhledem k tomu mnozstvi se to zda nerealne, ale tyto reakce tam skutecne probihaji. Pokud se k tomu pripocte vyssi teplota pusoboci po urcitou dobu tak Cr6+ vznikne. Jestli to je nebezpecne mnozstvi to uz ja nevim.

                0 0
          • pocestny  

            Jako čajmen bych si na horách udělal vodu na dřívkáči a voněla by kouřem :-D

            0 0
            • Martin  

              Taky možnost :)

              šupni mi prosím nějaké odkazy na titanové nádobí z Alíka, nějak neumím hledat :)

              0 0
              • pocestny  

                No myslel jsem něco jako Tomshoo 750 nebo třeba Toaks 750

                …a podobné modely, protože širší ešus už mám. Značkové alternativy od nalehko.com jsou cenově okolo 1500 Kč, takže mi ta čína stojí za úvahu. Ten Tomshoo má takovou „běžnější barvu titanu“, nevim proč jsou některé tmavší atp. a jaká bomba tam vejde, jestli vůbec. Když do toho nevejde bombička, tak bych takový hrnek možnáááá mohl nasunout na 1,5l pet lahev, takže by hrnek nezabral vůbec žádné místo v batohu. Nevim ani rozměr blbé petlahve (možná 89mm co jsem našel).

                0 0
                • Martin  

                  Něco podobného bych taky bral. Taky mám širší kastrolek, do kterého se vejde Var 2, ale přijde mi, že to nějak zabere moc místa v batohu a že vyšší užší nádoba, do které by se Var taky vešel, bude fajn.

                  Víc než 200 ml vody nevařím, takže bych mohl splašit i menší nádobu. Tenhle by mohl být fajn.

                  Díky, už vím jak se anglicky řekne hrnec :).

                  0 0
                  • Jakobo  

                    Kurna na co mate ty pidihrnky? V malem litrovem emalu uvarim bramborovou kasi, do ni nakrajim kus salamu a nejaky syr, nebo litr caje, to je tak akorat. Mozna jeste polevku ze sacku. Ale pokud mam varit spagety a do toho pak vyklopit 2 tunaky a nejaky protlak tak i velky esus je obcas maly. To kupujete vsichni dehydrovane jidlo kam se jen naleje voda?

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Já jo a klasický si dám ve vesnici. Tahat sebou suroviny cos psal je nemyslitelné.

                      Ale používám Alutech 1l – uvařit 1l čaje a potom vodu na jídlo.

                      Používat tyhle pidinadobky tak v tom člověk ani rozumně neudělá ten čaj.

                      Ale taky nechápu jak někdo dobrovolně přežívá na 0,5–1l vody denně aby ušetřil váhu – jo když je nouze tak hold ano ale dobrovolně se dehydratovat to se mi opravdu nechce – člověk pak nemá sílu na 20–30kg na zádech a klesá i tepelný komfort spacáku a oblečení a nereaguje správně na pot a další reakce a td a pokud je opravdu x dni od civilizace a sám zavání to pruserem.

                      0 0
                      • Manzak  

                        On totiz malokdo taha 20–30kg jako ty. Nicmene to je hodne velka promenna kvuli mnozstvi jidla, muzes spis napsat kolik vazi tvuj batoh bez jidla a vody? Mam pocit ze to nebude zrovna malo kdyz si vzpomenu na tvou dojmologii ohledne benzinaku nebo te 5kg hruzy jmenem Hilleberg, a tusim ze i batoh bude nejake dalsi tezitko, nejspis Deuter, ktery ma nevim proc zrovna u cechu vysokou oblibu. To se potom nascita, a i v zime clovek chlemta jako velbloud kdyz funi pod takovou nesmyslnou vahou.

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Ta hrůza od Hilleberga váží 3,7kg – i se servisní sadou a obalama 4kg.

                          Batoh od Deutera nemám – mám Fjällräven Kajka.

                          Bez jídla, bez vody, bez benzínu – dle toho kam jdu a co beru 11–13kg.

                          Zbytek váhy jsou jen zásoby jídla, voda a palivo.

                          0 0
                        • MI.KU  

                          Jinak voda – v zimne v práci nebo doma piju 4l plus jídlo, polivka – v létě 6l

                          Takže 3l na treku s 1l na jídlo je pro mne úsporný režim žádný chlemtání.

                          0 0
                        • MI.KU  

                          Kolik váží tvůj batoh zabalenej na měsíc bez vody a jídla?

                          0 0
                        • MI.KU  

                          Škoda, že už nereaguješ – to by mohla být zajímavá debata ;)

                          0 0
                    • onuce  

                      Skvěle! Mám ještě půl gauče tuňáka Kaiser Franz Josef a nevěděl na jaký způsob… Jistě, se špagetami! Výborný tip, děkuji!

                      0 0
                    • Martin  

                      Píšu, že jsem čajmen :)

                      nemusím řešit objemové vaření

                      0 0
                      • MI.KU  

                        A jakej máš rád a z čeho ho piješ? Tedy myslím doma :)

                        0 0
                        • Martin  

                          V podstatě cokoliv krom japonců, ti mi nejdou. Největší konvičku mám tuším 180 ml, jinak 150–160. Yixingové konvičky z Ebay.

                          0 0
                          • MI.KU  

                            To já sem tedy hlavně na Nepál a asi nejraději pozdní.

                            Nádobí handmade MI.KU ;)

                            0 0
                            • Martin  

                              Jj, nepály a DJ jsou klasika, která nikdy neomrzí a vždy potěší. Sikkim Temi, DJ Singell, DJ Margaret's Hope, Nepál Illam… mňam.

                              0 0
                              • MI.KU  

                                Jun Chiyabari

                                Himalayan Imperial Black lot no j-211b16

                                Hand Rolled Himalayan Tips j-218a16

                                Himalayan Spring lot no j-1617

                                Tyhle mám nejraději.

                                0 0
                                • Martin  

                                  Já jsem teď znovu objevil oolong, konkrétně útesové yancha. Da Hong Pao a Tie Luo Han už mám, ještě si chci koupit Bai Ji Guan a Shui Jin Gui, samozřejmě kultivary :) bo na originální nejsou finance :)

                                  0 0
                                  • MI.KU  

                                    Jj no já si hlavně musím vyrobit zas nové nádobíčko – staré se mi už nelíbí.

                                    Vidím to na neglazovaný silnostěnný porcelán – možná mix s kameninou a z venku nějaké temnoku do půlky jako dekoraci nebo vytvořit nějakou strukturu v proužku.

                                    Už se těším – pak zas pár čajů a budu kutit něco jiného :D

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      pak dej obrázek :)

                                      0 0
                                      • MI.KU  

                                        Jo když mi pošleš sz koncem března tak jo – jinak na to zapomenu – v ČR budu až v březnu

                                        0 0
                                  • jIrI___  

                                    Kde ty čaje nakupuješ?

                                    0 0
      • Manzak  

        Ty hrnky jsou delane na prumer kartuse. Ta mala ma 9cm i s tim rantlem dole, je identicka s napichovaci kartusi, ted jsem to meril metrem, ale videl jsem nekoho kdo ji mel v tom malem titanovem 550 ml Toaks. Vetsi objemy jsou na tu vetsi, ale to uz sis sam zjistil. Takze v tomhle obavy mit nemusis.

        Dale se taky nepropaluji diry do dna jak tu nekdo psal, ale spis se to dno pokrouti a deformuje, ale nejsi snad pako abys pod tim pustil varic na plny koule.

        Ja sam jsem si loni poridil Vargo bot 700 (nebo tak nejak), coz sice nechces kvuli cene, ale pro me to ma par vyhod. Ma sroubovaci vicko, takze nemusim tahat dalsi pitomej pytlicek, a to vicko ma i tesneni, takze tam muzes nechat nasaknout ryzi, cocku, testoviny atd, proste to setri plyn. Doma v tom mam kartusi, skladaci lzici, maly bic zapalovac a ten mrnavej varic z Ciny, a cely s plnou 100g kartusi to vazi 400g, a jak to je tak to hodim do batohu kdyz nekam jdu a mam v tom komplet vareni, nemusim resit jestli jsem neco nezapomel.

        Bohuzel cinani jeste nic takoveho nemaji, ale treba se to tam casem objevi, pac Vargo si to nechava dukladne zaplatit.

        0 0
        • pocestny  

          Diky moc. Tak asi tu čínu vyzkouším (i bez šroubovacího víčka). Jo, v recenzi někde u těch hrnku psali, že vnitřek má cca 91mm. Tak jestli chápu, cos výše napsal, tak ty 100g šroubovací i napichovací kartuše tam vejdou. Nenapadlo mě vůbec googlit 100g velikosti, teď jsem si to ověřil (má opravdu rozměr 7×9). Ale pro ty případy, že půjdu o víkendu někam sám, a budu sebou brát jen ten hrnek, to dává perfektní smysl. Buď do něj dám tu malou kartuši, nebo ho nasunu ze spodní strany PET lahve.

          Bezva, budu mít vyřešeno.

          0 0
          • pocestny  

            Mch. v obchodě jsem videl dokonce 230g kartuši o průměru 9cm. Ale byla v tom naka luxusácká zimní směs za luxusáckou cenu.

            0 0
          • pocestny  

            Takže už mám ten hrnek (Tomshoo 750ml). dle očekávání 140g s obalem a pokličkou, zdá se celkem pevný, bomba s vařičem se do toho vejdou, případně se do něj akorát vleze 1,5l PET lahev. Na pěšo většinou tu PETku beru a nasazený zespodu nezabere prakticky žádné místo v batohu… Takže za mě OK.

            0 0
        • black.horse  

          Ten závit vypadá fajn, škoda že namají i hliník verzi:-)

          0 0
        • Jakobo  

          Jeste k tomu vareni v titanu, tady se to taky resi, zrovna jsme na to nahodou narazil. Pisou, ze je potreba stale michat a to i polevku, nebo dat pod hrnek disperzator plamene.

          0 0
          • pocestny  

            Přečteno. No, respektuju (negativní) názor většiny, ale upřímně řečeno je mi to celkem jedno. Mám ten Ti set dva roky, a když se v tom vaří s rozumem, tak je to úplně v pohodě. Beru, že Eloxovaný hliník nemusí být vubec špatná možnost. Ale připaloval jsem i v alu ešusech i v oceli, dokud jsem se to nenaučil. Vlastně těstoviny dokážu připálit i na studenějším ohni ze dřeva v ocelové konvičce na mlíko, když to nepohlídám. Ve tvém odkazu je to celé o tom, vařit s rozumem. Nicméně ta podložka… To asi nedoporučím, mi to přijde, že to jen přispěje k dalšímu plýtvání palivem.

            0 0
    • rask  

      Vidim, ze v oblasti povestne znali cykliste nehledaji dealery, ale ptaji se primo na varice :-)

      0 0
    • pocestny  

      A jaké jednoduché závětří?

      Srolovaný tenký plech se mi moc nezdá. Celkem v pohodě by mohla být ta harmonika z 8–9 plechů (Vilém a Jiri to zde zmínili v roce 2015). Potkal jsem s tím už několik lidí, a někdo mi říkal, že to někde sehnal snad za „pade“ (2 USD). Víte o něčem za pade? Preferoval bych vyšší typy (13cm se mi zdá o ničem). A našel jsem až kolem 7 Eur.

      Vzhledem k tomu, že zas tak často na větru nevařím, tak jsem se ještě tak uplně nerozmyslel, jestli to vážně chci. Hmotnosti jsem našel cca 120g u nižších, 260g u vyšších. A čekal jsem méně. Prostě lehčí a levnější…

      0 0
      • Smazaný účet  

        tu prvni, dole v odkazech je jich pokokot

        https://www.aliexpress.com/…3056031.html

        0 0
      • Jakobo  

        Ma od lonska tu harmoniku, koupil jsem pres ebay Natural Hike (styl napisu jak Helly Hansen). Nevim jak ty levne, ale ma slusne zpracovani, stal asi 3 kila a kvalitne usite pouzdro. Celkem mohu doporucit, myslim tu harmoniku.

        Existuji i svinovaci z nejake slitiny titanu, ale co si vzpominam jsou dost nizke, chtel jsem zavetri na velkou 450 bombu s horakem nahoru+esus, ta harmonika vetsi to zvlada. Ten titanovy svitek je bud na lihac nebo na varic s hadici.

        Roky jsem jezdil bez zavetri, pak jsem rikal ze neco zbastlim, ale nakonec jsem koupil hotove. Urcite voda rychleji zarve, odhadl bych tak 20–30% usporu paliva. Nicmene jezdim natezko na kole, kilo sem kilo tam. To zavetri ma nejak 300 g jestli si dobre pamatuju, nic pro gramhonice. Jo jen bacha at nebouchne bomba, to zavetri pekne odrazi teplo, pri delsim vareni se slusne ohreje.

        Dalsi varianta je Var 2 s tim jejich zavetrim delanym na esus, to maji celkem vymakane.

        Nebo si porid Trangiu, nebo levnejsi verze svedsky vojensky esus, u origo dostanes lihac, lahev na lih a hlinikove zavetri. Vari se v tom krasne, ale posledni dobou se v CR prodavaji uz jen faky smejdy od Miltecu.

        0 0
    • vysmátej bajker  

      nemáte tip jak udělat malý a jednoduchý vařič na tuhý líh?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.