• maarty

    Jaké pedály používáte na závody – maratony,půlma­ratony? Které považujete za nejlepší a proč? Jde mi spíš o systém, než o konkrétní typ. Je znát větší opěrná plocha u spd a timů, nebo je lepší spořit gramy a líp nacvakávat v bahně s crankama?

    Anketa: Jaké pedály na závody?

    SPD
    16x
    53%
    4x
    13%
    10x
    33%
    0 0
    • Biker jak Pes  

      Bike – SPD Silnice – Time

      0 0
    • Bully  

      Tvoje starosti bych si opravdu nepral. Kdyby se nejaky system opravdu vyznacoval tim, ze je lepsi nez jiny, nemyslis, ze by se ostatni prestaly pouzivat? :o)

      0 0
      • Gorgov  

        ne, akzdej je to tiz lepsi v necem jinym, nejsou stejne drahy atd…na to se ostatne pta, takze tvoje reakce je naprosto zcestná.

        0 0
        • Gorgov  

          ajaj kazdej je totiz:)

          0 0
        • Bully  

          Ale jo, vzdyt odpovidas sam vlastne uplne stejne. Kazdej pedal je jinej, kazdymu vyhovuje neco jinyho, kazdej ma i jiny financni limity. Takze na otazku „ktere pedaly povazujete za nejlepsi“ pujde asi tezko odpovedet.

          0 0
          • mr.antik  

            pro mě jsou nejlepší M520ky, protože prostě jiný nemám, jedině platformy :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              jj souhlas, jelikoz nemam s jinyma zkusenosti tak taky preferuji SPD a M520, a navic s nimi nemam zadne problemy!

              0 0
          • Gorgov  

            neni pravda, kazdej totiz preferuje neco a proto muze s klidnym svedomim napsat, ktere pedaly povazuje za nejlepsi. Pokud by otazka znela „ktere pedaly sou nejlepsi“ pak je to jina, na to by se opravdu odpovidalo tezko. Ja treba povazuju za nejlepis klasicky shimana XTRka.

            0 0
            • maarty  

              Díky za názor místo výsměchu :-)

              0 0
            • MAJX  

              Jen se tě chci zeptat,proč ze všech shimano pedálů zrovna XTR ? Sou to jistě výborný pedály,ale jediný jejich plus je 25 gramů váhy a cca 2 kkč ceny nahoru – stojí ti těch 25 gramů za ty peníze,že sou zrovna XTR tvoje best ? Nic nekritizuju,nic v tom nehledej,jen mě to zajímá – konkrétně u tebe :-)

              0 0
              • coffield  

                Souhlasím s tebou. Vzhledem k váze a ceně jsou ze Shiman nejlepší 520 (385g?). Všechna shimaňácká SPD jsou totiž obecně prasecky těžká, včetně XTR, i když 325g už se blíží rozumné míře. A 520 jsou za těch pár peněz taky neuvěřitelné držáky – dají se snimi vyhrabávat šutry ze země :-)

                Ale kdybych vydělával rozumné peníze, což se mi vždy jednou za čas jako studentovi poštěstí, a zrovna si i kupoval pedály, asi bych si klidně doložil na XTR. Nejsou to tak hrozné peníze a člověk pak může hrdě dmout hruď :-) Jenže mně už asi nikdy pedály neodejdou :-)))

                0 0
              • Gorgov  

                Pokud bych měl ze sve kapsy zaplatit 2k jen za to, ze budu mit ty same pedal – XT x XTR jen o par gramu niz, pak dekuji nechci. tak to ovsem nebylo. Takze kdyz pominu cenu – rekneme ze bych neplatil nic za 520 stejne jako 959, pak ano, Xtr jsou pro me nej. Jinak je jasny, ze XT jsou stejne dobry:)

                0 0
              • Mug  

                Rozdíl myslím není jen ve hmotnosti, ale i v povrchových úpravách dílů resp. jejich životnosti.

                0 0
                • Blabas  

                  A ty snad nemáš pedály okopaný? Povrchová úprava není myslim motivace k velkým útratám.A mecha­nismus je nerez

                  0 0
                  • Mug  

                    Okopané ne. Ale po závodě v blátě ihned orezla místa, kde byla odřená povrchovka. V místech, kde se dotýká zarážka a podrážka. Mám SH – M540. Ale třeba mám jen jeden špatnej pár. Na strejch 515 se mi to nestalo ani po 5ti letech ježdění.

                    0 0
          • maarty  

            Ptám se, protože mám málo zkušeností a tady je spousta lidí, který ty zkušenosti maj, myslel jsem, že to je hlavní smysl existence bike-fora – předávat si informace, ale možná se pletu… Vím, že to je individuální, že každýmu vyhovuje něco jinýho, to je ok, taky se ptám na osobní názor. Jezdil jsem nejdřív spd,teď cranky – vycvaknu,nacvaknu úplně v pohodě,mám volnější kolena,to mi vyhovuje,ale zdá se mi,že je znát ta menší opěrná plocha/tretry Spec.Comp/. A když se okolo sebe koukám na těch závodech,tak vidim samý spd,pak semtam timy a skoro žádný šlehače a to i u těch,co jezdí hodně vepředu,maj duši přilepenou izolepou,šetří každej gram a pak maj xtr pedály,když šlehače za stejný prachy budou o 10deka lehčí,tak proto se ptám.

            0 0
            • Bully  

              Tak sorry, ja to nemyslel jako vysmech. Sam jezdim s SPD, konkretne s 540-kama (XT). Nacvakavat i vycvakat jdou dobre i v bahne, proti XTR nevazi o moc vic a nestoji zdaleka tolik penez. Aby byly slehace lehci, nez SPD, musel bys sahnout do kapsy dost hluboko. Jde u nich serizovat vule vypnuti, jeho uhel taky bohate staci, nepotrebuju, aby mi noha po pedalu volne litala. Pokud mas tretry s tuhou podrazkou, tak resit velikost operne plochy asi taky nema vyznam- mozna treba u vic „enduro“ disciplin, kde muze byt tahle vetsi plocha vyhodou, aby noha v narocnym terenu pri nacvakavani nesjela. A hlavne jsem na ne zvyklej, proto asi ani nic jinyho nehledam, pro jezdeni jsou pro me dulezity jiny veci.

              0 0
              • scret  

                „Aby byly slehace lehci, nez SPD, musel bys sahnout do kapsy dost hluboko.“

                no to si myslim ze neni pravda…

                0 0
    • Pišák  

      Volím Time.
      Po prvních zkušenostech se Shimano SPD jsem pokračoval na Time Atac Alium a potom na XS. Letos plánuji XS i na zimáka (výměna Sh). Důvody volby Time :

      • snadnost našlápnutí i vypnutí kdykoli
      • není zvětšující se vůle kufr-pedál a tedy stálé otravné chrastění
      • žádná údržba (pouze mytí společně s kolem)
      • subjektivně u mne Time vítězí pohodlím pro kolena (vliv axiální vůle ??).

        Cranky bych osobně nevolil kvůli malé opěrné ploše, na dlouhých trasách to trochu pociťuji i u XS (boty Sidi Dragon). Poslední modely Sh jsem nezkoušel.

      0 0
    • kali222  

      a mohli by mi nekdo vysvetlit ty rozdily?:-( mam obyc spd od welga a vadi mi to chroupani(vule zvetsujici se) hodne me to rozciluje:-( klidne bych do pedalu investoval. u tech time jak to ze se nezvetsuje vule?nidky jsem ten pedal nevidel, nevim tedy v cem je jiny :-( jdu googlit

      0 0
      • Bully  

        Vule se nejcasteji zvetsuje opotrebenim kufru v podrazce tretry, je potreba jej cas od casu vymenit, mozna je to timhle. Podle me kdyz SPD, tak origo od Shimana. Welgo v podobe verze s napisem Author jsem kdysi zkusil taky, putovaly do kose. Obcas v nich zustavala zacvakla noha.

        0 0
        • coffield  

          Já mám na Fujině prastará Wellgo z 2003 a vadí mi jen vysoký profil. Váha je jinak dobrá a jsou nezničitelné, bezúdržbové. A kufry vozím nové od 2005, shimaňácké. Vycvakávání je v mých tretrách OK, v jiných botách sem tam zlobí. Takže na Wellgo mi nesahat!

          0 0
        • olkyczase  

          Vůle mezi pedálem a kufrem vzniká ošlapáním kufru, ne opotrebenim kufru v podrazce tretry .. to si ani neumím představit .. J.

          0 0
          • Bully  

            :o)) dobre, vznika opotrebenim kufru oslapanim, ktery je umisten v podrazce tretry.. nepisu nic, co by tvrdilo opak.. Budem si hrat na chytani za slovicka? :o)

            0 0
            • olkyczase  

              Nejde o slovíčka, ale o ujasnění, zda nemáš jiný problém, než já a ostatní .. :-) J.

              0 0
    • JancA  

      dva roky jsem měla bajkový time a nedala na ně dopustit, srovnání v bahně při zacvakávání bylo jednoznačně pro ně oproti spd. Jenže letos v květnu na závodě na Orlíku jsem se do jednoho nemohla zacvaknout – a byl problém – náhradní kufry na spd měl každej, ale timový nikdo. Takže kvůli nekompatibilitě s ostatními závodníky letěly do koše (nemůžeš si půjčit kolo) a pořídila jsem shimana (xt asi) a naprostá spokojenost

      0 0
    • scret  

      no driv nejaky noname (system SPD) pak Ryčiny V3 comp (system SPD) kvalita na h… pak Shimano 54O (zase SPD) supr kvalita,za dobry penize nejnovejsi Exustar (SPD) uvidime…

      prave „Tajmy“ ani „slehace“ nechci,asi bych nezkousl ze mi noha v pedalu moc lita…

      0 0
    • jIrI___  

      Na MTB bych bral jedine CranBrothers. Resil jsem pred rokem stejne dilema, jestli koupit slehace nebo uz odzkousene SPD Shimano PD-M540. Jednalo se mi o to, ze na nich chci jezdit i nejake delsi trasy a slehace se mi moc nezamlouvaly opernou plochou ale zaroven se mi hodne zamlouvala konstrukce proti zanaseni bahnem. Nakonec jsem se rozhodl Pro CrankBrothers Candy a nemuzu si je vynachvalit. Neni to sice nic pro gramhonice, ale funguji perfektne, maji velkou opernou plochu pro tretru a sila predpeti pruziny je perfektne nastavena z vyroby, takze mi ani nechybi moznost nastaveni predpeti.

      0 0
      • Blabas  

        Měl jsem Wellgo 800 a spokojenost. Vlastně je ještě mám na zimáku. Mínus je váha. Mám už několik sezon šlehače. Všeobecné plusy jsou váha, jednoduchost tedy téměř bezúdržbovost, volnost. Nevýhoda číslo jedna a zastiňující všechny ostatní je, že kufry se vyrábí z měkčího materiálu, než SPD a tak se časem vymačkají, následuje větší stranová vůle, díky níž občas „nepustí“ a tak se sem tam člověk vyválí v prudkém výjezdu, když se mu nepovede vystoupit. Řešeno koupí nových kufrů každý rok. Bratru aspoň 400 peněz. Loni jsem „zlomil“ několik kamarádů na přechod na SPD a tak jsme začaliSh 520. Za ty prachy myslim rozhodně nejlepší poměr cena/výkon.

        0 0
        • olkyczase  

          souhlas, až na to nevycvaknutí, to se mi ještě nestalo .. mám LOOKy 4×4 .. J.

          0 0
          • johny.h  

            K tomu co píšeš, se mi navíc stávalo při zanešení kufrů, že občas při nacvakávání noha po pedálu přejede, nezacvakne se a pedály se díky malé ploše jenom protočí.

            0 0
            • olkyczase  

              No, mi se kufry zatím nikdy nezanesly, .. ale to bude tím, že do terénu skoro nejezdím .. mám silnici .. a sníh se poddá .. ;o) J.

              0 0
            • Blabas  

              stává se mi to, lae spíš kvůli tomu, že fakt nemaj plochu atak se jako moc ochotně otočí, pokud necvakáš přesně a relativně razantně.

              0 0
              • olkyczase  

                No to se mi snad ani nestalo .. rozhodně u SPD se mi často stávalo, že nešel zacvaknout při sebevětším tlaku. Vozil jsem v té době to nejlepší (pod 5000,–), něco se čtyřkou ve značení, vozil jsem je 11 let, denně v létě, zimě, bez nejmenšího zásahu a dodnes leží někde v koutě jízdyschopné .. jen jsou těžké .. A Looky kdykoli našlápnu automaticky bez přemýšlení .. a drží .. akorát ty kufry odchází rychle, do roka a do dne .. J.

                0 0
    • Splinter  

      Měl sem spd, mám Time. A nechcu nic jinýho:)

      0 0
      • MAJX  

        Měl sem taky SPD,mám taky TIME, koupil sem nový SPD … :-)

        0 0
        • roud  

          Důvod ?

          0 0
        • Fana.A  

          Souhlas. Jednoduché na nacvaknutí v čemkoli, nastavení předpětí, čistění. V jednoduchosti je síla.

          0 0
          • Fana.A  

            Myslím Time.

            0 0
          • MlokCZ  

            Ale ta cena, tam mi na Timech trošku štve. Ještě bych přidal, že mě vyhovuje i boční posuvná vůle (nemyslím rotační, ale posuvnou).

            0 0
          • olkyczase  

            A není nejjednodušší nastavení předpětí, když žádné není, jako u šlehačů ..? J.

            0 0
    • Sheep-Master  

      Taky řeším jestli zase koupit SPD který jsme nedávno oddělal nebo jít do šlehačů. Jak to je s těma šlehačema a opěrnou plochou? je to taková tragédie? ještě jsme koukal že některé modely mají rámečky, o to se tretra opře taky? jinak koukám na ty nejlevnější modely, okolo 1000Kč

      0 0
      • olkyczase  

        Levné Cranky mi oderšly za 3 měsíce v zimě. Prorezly uvnitř a spadly z osy. Proto jsem vzal ŠLEHAČE look. Mám je druhou zimu a drží. Jezdím denně. J.

        0 0
        • Blabas  

          Levné Cranky jsem za tři roky rozebral jednou. Loni v létě po mokrém pískovém ježdění, kdy jsem kolo utopil v řídkém bahně na přítoku Jizery. Velmi snadno rozebráno, vyčištěno a jedeme dál. Mažu zelenou Motorexovou vazelínou. Rez? Neznám:-)

          0 0
          • olkyczase  

            Asi v nich jezdíš málo a jen za sucha ..J.

            0 0
            • Blabas  

              Jo jo specielně kvůli ježdění za sucha jsem si tenhle systém kupoval. Jak je otevřenej a malej, tak se mi lépe opalují chodidla:-) Ve skutečnosti jsem měl chuť koupit nový pedály a držel jsem v rukou šlehačky a Ričiny V4. U těch se mi nelíbila hodně subtilní osička a tedy malinký ložisko. A zatím slouží dobře, tedy až na ty měkký kufry.

              0 0
        • Bully  

          Slehace Look jsou v podstate to stejny jako CrankBros, delaji je v licenci.

          0 0
          • olkyczase  

            Jo, ale Francouzi je dělají lépe ..Jak říkám, za cgvíli budou mít 3 roky a drží, kdežto Cranky odešly do 3 měsíců .. J.

            0 0
      • jIrI___  

        Ja mam Crank Brother Candy,ty maji ramecek a je na nich prave ta vyhoda,ze se tretra opre i o ramecek, ne jenom o ¨slehac¨

        0 0
        • Sheep-Master  

          no,Candy sou na mě moc draný, co řikáš na Smarty? vipadaj skoro stejně

          0 0
          • jIrI___  

            tak vidim ze je na kupkolo.cz podrazili :-( Ja jsem je tam kupoval za 990Kc. Jak jsem se dival na ty Smarty, tak mi pripadaji takove masivnejsi, jinak nevim, nemam s nima zadne zkusenosti. Zkus ale jeste prohledat net, treba ty Candy v cene nekde pod tisicovkou najdes

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.