Jaké koupit světlo na noční jízdu po silnici?

279 nepřečtených
  • marabu

    Chtěl bych se zeptat odborníků, jaké koupit světlo na kolo pro jízdu v noci po silnici. Ideální by bylo, kdyby mělo dva až tři režimy (High, Low, blikání), bylo na jednu 18650, širší záběr osvětlení a vydrželo i nějakou slušnou dobu svítit(víc jak hodinu na high).

    Na netu jsem koukal na několik světel:

    1)Hella HL 2000 – http://www.bikestore.cz/…ky-13427.htm

    je velice chválená a vydrží i slušně dlouho, ale přecijen už to je starý model a tudíž asi zase tak moc nesvítí, máte někdo zkušenosti v porovnání s novějšími SSC P7

    2)Aurora AK-P7–5(nebo podobné) – http://www.dealextreme.com/…dx/sku.15739

    opět chválená a má alespoň dva režimy, ale na High nevydrží ani hodinu a na Low toho asi zase moc neosvítí, navíc se prý hodně zahřívá

    Dokázal by mi tedy někdo doporučit vhodné světlo. Navíc by mne zajímalo, jak to je s oslňováním. Připadne mi, že typy jako je Aurura musí hodně svítit i nahoru a tudíž oslňovat protijedoucí, jako kdybych měl puštěná dálková. V takovém případě je mi i sebelepší světlo k ničemu, pokud bych ho nemohl používat(nebo vypínat pokaždé, když proti něco pojede).

    0 0
    • kubad  

      Auroru a podobné světla s +/-700 lumen nemá smysl na silnici zapínat naplno, naprosto zbytečné, a ta Hela je odhadem cca 15× slabší než Aurora.

      0 0
      • marabu  

        Tak 15× mi přijde trochu moc. To by buď Hella vubec nesvítila a nebo Aurora dosvítila půl kilometru. Ten Low režim má prý ale od výrobce cca 9% svitu High a to pak je na svícení před kolo celkem k ničemu. Já navíc nejsem elektrikář, abych si vyměnil rezistor a tim zvýšil výkon při Low režimu.

        Existuje tedy nějaké světlo, které by mělo rozumější ten Low režim (kupříkladu 40% High) a bylo ideálně na ty 18650 (přecijen je jednodušší ssebou mít dvě náhradní 18650, než se tahat třeba s 6ti AAčkama).

        A jak to je s tim oslňovánim?

        0 0
        • obda  

          Pokud si nehceš měnit rezistor, tak kup pětimódovou Auroru. Přepínat to mezi módy nebudeš, takže ty zbytečné módy mimo mid by nevadily. Na silnici by možná nevadil ani úzký kužel TR-801, která vydrží svítit dýl než Aurora na high.

          0 0
          • marabu  

            Mohl by jsi mi tedy napsat, jakou tu Auroru by jsi případně doporučil, plus jestli máš nějaké zkušenosti, co se týče výdrže na mid, úhlu kužele u tý TR-801.

            A hlavně to oslňování.

            0 0
            • MaPa  

              Já mám tuhle a na silnici zapínám na mid-mód, úplně to stačí. Ve městě na plno ti spousta řidičů začne blikat ať si to stlumíš ;-)

              0 0
              • marabu  

                Jak dlouho vydrží na ten Mid a jakej máš držák?

                0 0
                • MaPa  

                  Dlouho. Používám mid na dojíždění do práce 40min tam 40min zpátky, občas na noční vyjížďce když je nějaký přesun po asfaltu nebo když jede někdo přede mnou. Nikdy jsem neměřil jak vydrží pouze v mid-módu, ale tři dny do práce dala, víc jsem nikdy nezkoušel páč nabíječku mám standardně v práci.

                  Držák tenhle , ale protáhnul jsem vevnitř šroub z kotouče protože v originále je to do sebe jen nacvaknutý.

                  0 0
        • pepko  

          akurat si zabudol doplnit, ze aj na ten low rezim bude svietit viac ako cokolvek ine co sa da kupit v cyklopredajni … ja by som na tvojom mieste kupil asi 2ks nejakych lacnych 2mode auror (alebo nieco s inym nazvom) … aj tak svieti vsetko co ma P7ledku velmi podobne … akumulatory tiez dostanes 2ks … a potom mozes svietit 2×low rezim a svetlo ti asi bude stacit, v technickych usekoch prepnes na high … a navyse nemusis svietit do toho isteho bodu, ale osvetlis vacsi priestor pred bikom … zda sa mi to rozumnejsie ako nosit nahradne akumulatory …

          ale vymena rezistoru je samozrejme najlepsie riesenie …

          oslnovanie neries, aj tak budes svietit o kus menej ako auto … svetla na aute maju 2000–3000lumen a v poslednom case mam pocit, ze jazdi stale viac magorov co maju zle nastavene svetla a brutalne oslnuju, alebo dokonca ani nevypnu dialkove a to je potom pekna sleha do oci … tych par % lumenov z aurory, ktore svietia hore ich nezabiju …

          0 0
          • pepko  

            jo a teraz nekupuj modre trustfire sku.5790, zopar ludi co kupovali po vianociach sa stazovalo, ze maju velmi nizku kapacitu … zjavne rozpredavaju nejaku zlu seriu … a najhorsie je, ze to nikto nechce reklamovat, ze na to nemaju cas, takze sa to DX ani nedozvie …

            skus radsej sede trustfire sku.5776 …

            0 0
          • JSt  

            nemuzu si pomoct, ale to je naprosta uchylnost :-)). v noci na silnici vpohode staci jeden x-guard od authora, nikoho neoslnujes, neresis, ze ti scipnou po hodine baterky. fajnsmekr muze nainstalovat dva ;-)).

            jo, vedle aurory to opravdu vubec nesviti, presto je svitivost dostatecna ;-).

            0 0
            • Rychlej turista  

              Teď mě zalil blažený pocit, že nejsem sám :-)

              0 0
            • Paja  

              a myslis, ze ten author sviti vic nez Aurora na low mode?

              0 0
              • JSt  

                asi ne. kdyz jedete za mnou s aurorou naplno, tak muj svetelny kuzilek zcela zanikne :-). do sjezdu v lese se hodi vykonnejsi svetlo, ale jak rikam, na silnicu ten author sviti zcela dostatecne. jako bonus jsem s nim za 3–4 roky nemel zadny problem krom praskleho drzacku pri smotku.

                0 0
                • Paja  

                  Ve svetle Aurory na max. skoro zanikne i celovka, ktera ma pres 100 lumenu.

                  Na silnici mozna Author staci (ikdyz za sebe rikam, ze kdyz je du po silnici z Buku pres 50 jsem rad, ze si svitim Aurorou, driv jen s celovkou, ktera sviti o poznani vic nez ten Author, to nebylo uplne ono), ale vetsinou s tema svetlama jezdime v terenu, na coz ten Author moc vhodnej neni.

                  A jeste k puvodnimu, musis porovnavat podobnou svitivost, Aurora na low mod vydrzi svitit x hodin.

                  0 0
                  • Ricci  

                    Bodaj by nezanikla,ked ma iba nieco cez 100 lumenov,o­bycajna svetluska :-)))

                    0 0
            • pepko  

              ja uz len doplnim, ze borci od nas z dzedziny pravidelne jazdia celkom bez svetiel … ani vzadu ani vpredu ani odrazky … no a funguju a jazdia a aj kazdy vecer, ci je leto alebo zima … takze suhlasim, ze o svetle a vykone to naozaj nie je a sice zakon prikazuje mat na biku osvetlenie, ale to je aj tak len taky vymysel tam tych hore co sa tvaria, ze robia nieco pre nas obcanov …

              0 0
              • marabu  

                Je to o tom, protože ty „borci“ jsou stejný idioti, jako řidiči aut s těma jejich ledkovejma tuningama. Takhle nejenom, že nevidí, ale skoro ani neni vidět.

                0 0
              • JSt  

                zkus rozlisovat mezi nesvitit, svitit a jedu lovit klokany ;-)

                0 0
                • v POHODÌ klokan  

                  Hééj! :-)

                  0 0
                • pepko  

                  bud v pohode … ak by som chodil lovit klokanov (bez urazok) tak si postavim svetlo co by naozaj svietilo … ale na bike som spokojny s tym co tam mam teraz … svieti to ± ako auto, zatial viac nepotrebujem …

                  0 0
                  • JSt  

                    pripadam ti v neklidu? to snad ne ;-).

                    svitis ± jako auto, ktery ma topspeed 3×-4× vyssi nez ty. co svetla na aute, taky to nejak ladis? ono na zahradku toho jde docela dost namontovat ;-).

                    0 0
                    • pepko  

                      ako hovorim … bud v pohode … neries co ta trapit nemusi, lebo tu zbytocne pises bludy … suhlasit asi s tebou nebudem tak naco sa hadat … velmi pochybujem o tom, ze po niektorych cestach ktore idem dolu kopcom 30–40kmh by auto islo 3–4× rychlejsie … tipujem ze uz 50kmh by bolo na rozdrbkanie podvozku na aute … a to v aute nemusis az tak riesit ci nejaku jamu, kamen alebo koren obides alebo prejdes priamo cez to … ja sa na biku nechcem rozmlatit, mam rad prehlad o tom co ma na ceste caka, adrenalin nevyhladavam …

                      0 0
                      • JSt  

                        nepisu pod tebe proto, abys se mnou souhlasil, ale proto, aby te druzi brali s rezervou. znas nekoho druheho, kdo vozi na sviceni po silnici totok ;-)

                        0 0
                        • pepko  

                          viacero ludi sa tu na BF pochvalilo ze uz vozi 4 aurory …

                          a to sme tu pred 2 rokmi viedli rovnako nezmyselnu a zbytocnu debatu, ze naco kto potrebuje na jazdenie auroru … ze take nieco je uz len pre uchylov … ze aj jeden fenix je vela a v turbo rezime sa uz neda pouzit, lebo prilis vela svieti :-))))

                          pred 3 rokmi si par ludi kupilo fenixa a pochvalovalo si … pred 2 rokmi uz vela ludi vozilo 2 fenixy a niektori vozili 1 auroru … pred rokom uz ludia zacali kombinovat fenixa aj auroru, alebo auroru a tr-801 … v poslednych diskusiach bezne citam, ze ludia maju viac ks auror … mas pocit, ze dobre osvetlenie je naozaj taka zbytocna a nezmyselna vec ????

                          naozaj to vsetci kupuju a vozia len preto ze nemaju kam dat peniaze ? alebo len preto, ze sa chcu pochvalit ? alebo naozaj ti ludia len trpia nizsim stadiom uchylnosti ako aj ?

                          ja si ani nedovolim odhadovat co budeme vozit na biku o 2, 3, 5 rokov … ledky napreduju, akumulatory tiez … co budes vozit ty, to si vieme domysliet … ale co budem vozit ja, to som fakt zvedavy :-)))))))))))))­)))))))

                          0 0
                          • karliner  

                            Co budeš mít na řídítkách těžko odhadovat, vzadu na nosiči ale budeš mít kapesní temelín, to je jasný už teď :-)

                            0 0
                            • kubad  

                              dřív sem vozil 300lumen, dnes mám 1100lum a je tam stejná baterie a stejná výdrž :-)

                              takže s tím temelínem nepřeháňej

                              0 0
                              • pepko  

                                tak 3 roky dozadu som vozil 20W halogen a 12V/3.4A olovo … vazilo to par kil … a svietilo nejakych smiesnych 300lumen tak hodinu a pol …

                                4×liion 18650 ma vyssiu kapacitu … 12V*3.4A (olovo) = 40Wh = 43.7V2.9A (panasonic 2900mA) … akurat to vazi niekolko nasobne menej … 235g aj s drziakom …

                                to moje svetlo s desiatimi ledkami vazi aj s velkym chladicom 391g … nie je to malo, ale zase ani nejako vela …

                                takze ja ziaden temelin nepotrebujem …

                                ale vyrobci stale oznamuju novsie a novsie technologie … panasonic uz oznamil 4000mAh 18650 akumulatory …

                                http://www.fotonmag.cz/…akumulatoru/

                                vyrobci lediek tiez napreduju … ten komu sa nepaci modry odtien lediek sa uz nemusi obmedzovat na nizky vykon, ale moze tiez dosiahnut velmi slusne vykony …

                                http://www.fotonmag.cz/…ym-odstinem/

                                cree dosiahlo v laboratoriu ucinnost vyse 200lm/W … dnes ledky sa pohybuju tak okolo 100–120lm/W …

                                http://www.cree.com/…s_detail.asp?…

                                buducnost bude krasna, jasna, svetla … o 5 rokov bude kazdy vozit na biku 5000lm a nikomu sa to nebude zdat divne :-)))))))

                                0 0
                          • JSt  

                            nerozumis mi. ja vim, jak ty svetla sviti. aji dovedu pochopit, ze nekdo si veme do lesa dve aurory, aby to mohl poslat ve sjezdu jako za denniho svetla. ale na trajdani po silnici mit pet lateren jako ty? tohle neni standard ;-)

                            0 0
                            • pepek  

                              Šeroslepost je sfiňa. To ty, zvyklej na bludičku, nemůžeš pochopit.

                              0 0
                        • Smazaný účet  

                          Protoze pres tyden mam cas vpodstate jenom v noci, tak chci jezdit jako ve dne(bonus je minimum lidi). Jinak oslnování se snadno zabrani pridelanim ksiltiku treba z plechovky od piva. Jako bonus dostanes rozptylene svetlo primo pod kolo.

                          0 0
                          • funkatron  

                            ten silt vyskusam aj ja nejak zbuchat z plechovky

                            moze byt aj od piva?

                            bude mi stacit vrtacka, zverak a motorova pila? :D

                            (robim si prdel)

                            0 0
        • kubad  

          15× sem odhadl podle výkonu ve watech, a to má P7 ka tužším ještě vyšší učinnost než Luxeon, takže to bude sedět :-)

          ale to by asi líp rozvedl Pepko

          0 0
          • pepko  

            co som videl fotky, tak hella moze mat tak 30lumen … aurora na low bude mat asi 70lumen … ked vymenis rezistor za asi 2ohm tak aurora moze mat tak 150lumen a vydrzi svietit 5–6hodin … 1ohm moze dat tak 200lumen a vydrz 3–4hodiny …

            0 0
            • Rychlej turista  

              Měl bys sem dát fotku toho tvého morbidního monstra, aby si každý mohl sám udělat představu o tom, co považuješ za standard a nakolik jsou pro něj tvé rady relevantní. Nic proti tvé zálibě v luxech nemám, ale kdo o ní neví, mohl by tě brát vážně.

              0 0
            • marabu  

              A byl by někdo schopnej a ochotnej z Prahy(Jižní Město) mi ten rezistor přepájet? Ty čtyři hodiny by bohatě stačily. A kterou konkrétně Auroru by jste mi doporučili.

              Plus jakej držák, ty na DE mi přijdou takový forový.

              0 0
              • funkatron  

                ja som rovno so svetlom objednal toto

                http://www.dealextreme.com/…dx/sku.15342

                0 0
                • marabu  

                  Ale na DE to celkem kritizujou, hlavně to spojení, který se samo otáčí a špatně se nastavuje.

                  0 0
                  • funkatron  

                    uvidime, ked to pride

                    ak nebude ok, tak kupim ine :)

                    0 0
                    • pepko  

                      ten je na prd … stale sa mi uvolnoval, az som ho musel zalepit a zafixovat … ale je fakt ze ma minimalisticke rozmery a nezabera vela miesta na riaditkach …

                      na zaciatok by som vsak kupil nieco ine, inspirovat sa da tu:

                      http://forum.fotonmag.cz/index.php…

                      0 0
                • Vilém  

                  To mi prijde nachylny na urazeni a zbytecne slozity. Osobne vozim ten obyc gumovej a pohoda. Na dvouclankovou auroru toto + pojistnej s dvema suchacema.

                  0 0
                  • funkatron  

                    ano aj ten obyc gumeny som objednal ako rezervu :)

                    0 0
                  • madcat  

                    Ten obyčejnej gumovej se šroubem když je zima, tak se do něj strašně blbě nasazuje Aurora, protože to ztuhne na šutr :-/. Jinak je dobrej, světlo v něm drží dobře. Pořídil jsem i nějaký ty gumový se sucháčama, který se sice nasazuju suprově, ale zas při jízdě se v nich světlo hýbe – nikdy to nejde utáhnout tak, aby se to ani nehlo. A to kmitání při jízdě mě někdy docela štve… Mohli by soudruzi v Číně vymyslet nějakej ten obyč se šroubem na OS řídítka, a aby tolik netuhnul v mrazech.

                    0 0
          • kubad  

            oprava 12× :-) Aurora má jen 12W né 15W jak sem si myslel

            0 0
    • Rychlej turista  

      Pokud chceš světlo, které neoslňuje, musíš si koupit světlo, které je na to přímo dělané. Z těch, co znám je to akorát Sigma Mirage EVO, ale to je totálně morálně zastaralé a proto naprosto nevhodné. Nebliká a ani přepínat vůbec nejde, takže je úplně jedno, jestli ho zapneš a po 4,5 hodinách se ti vybije, protože stejně vůbec nesvítí. Takže je úplně k ničemu i to, že ho není třeba doma nějak dodělávat :-D

      0 0
      • marabu  

        Jinak řečeno, světla přímo na kolo svítěj málo a tydle „klasický“ baterky budou vždycky oslňovat. Tak nevim, jestli spíš zahučet do příkopu, protože ho nevidim, nebo se nechat srazit protijedoucím autem, který oslnim. :(

        0 0
        • martin_bakov  

          Tak si kup vicemodovou auroru, ale blby pak je ze musis furt cvakat abys projel skrz vsechny ty mody az do toho ktery chces.

          0 0
        • Rychlej turista  

          Psal jsem to s nadsázkou, což jsi zřejmě pochopil a to z toho důvodu, abych ušetřil práci luxhoničům. Je to prostě světlo, které svítí přesně tam, kam na silnici potřebuješ a tak silně, že tě nijak v této jízdě neomezuje a vidíš vše, co vidět potřebuješ.

          0 0
        • v POHODÌ klokan  

          Být tebou, tak koupím jen jednu auroru (nebo něco podobného) s dvěma módy. Většinou můžeš používat low mód (který není tak slabý, jak si myslíš, a na silnici plně dostačuje) a jen v případě potřeby přepneš na full. Podle mě nejjednodušší řešení. A navíc na té dvoumódové auroře se nemá co pokazit, poněvadž tam není žádná elektronika.

          0 0
      • Rušín  

        Mám starší Sigmu (cca z roku 2000 5+20W), po letech jsem oprášil a jsem s ní nyní spokojen.

        – nefunkční akumulátor 6V/2,7Ah jsem nahradil novým 6V/5,6Ah, který přímo padne do košílu na lahev (700g, 240 Kč), mám dva, jeden se nabíjí druhý připraven k jízdě

        – světla jsou malé, kompaktní, vodotěstné, nepřekáží, prefektní klip na řidítka, vůbec se neklepe při jízdě, přitom lze lehce doladit jeho polohu

        – optika uzpůsobená jízdě na kole

        – kvituji teplou barvu světla

        – každé má dva mody ON/OFF (to mi max vyhovuje)

        – 5W na silnici (dojezd) stačí, byť to není komfortní

        – v terénu svítím oběma (= 25W)

        – běžně funguju jak v autě: dálkový/tlumený a to jedním kliknutím ;-)

        – výdrž v kombinovaném režimu 4+h (na dvě vyjížďky za tmy)

        – blikaní vůbec nepotřebuju

        – blikačky si řidič skoro vůbec nevšimne nebo až na poslední chvíli, hlavně na nebezpečných místech (členitý terén v lese, zatáčky, přes keře)

        – pokud ale osvětluji „půlku lesa“, tak řidič o mě ví hodně dlouho dopředu, očekává něco „většího“ než cyklistu, podvědomě zpomalí a objedeme mě větším obloukem

        – pokud mám slapší akumulátor, jedu jen na 5W a autům co jedou přede i zamnou dopředu přisvítím, aby o mě věděli

        Nesouhlasím s R. turistou, že je to světlo na prd.

        0 0
        • pepko  

          ja sa tiez priklanam k nazoru, ze je to svetlo na prd … 700g vaha za akumulator smiesnej kapacity 33Wh je teda naozaj zla hodnota … samozrejme ked svietis dvomi ziarovkami, co je 25W tak tych 300–400lumen uz nieco osvetli … ale svietit to bude len nieco cez hodinku … 700g za take zle parametre je fakt bieda …

          ozaj s cim to napriklad mozes porovnat ? … nech si o tebe a tvojich nazoroch mozeme urobit lepsi prehlad …

          0 0
    • Zerocool  

      jezdím s Fenixem LD2 naprosto v pohodě…

      0 0
    • royal  

      kup 2 aurory, dej nekomu pivo za to ze ti je prepaji na 2.2 ohm a jezdi na low na obou (nebo jednu na full a kdyz uvidis auto protismeru tak ji prepnes na low). Rovnou budes mit zalohu pro pripad ze jedna kixne uprostred vyjizdky.

      Pak pumpni nejakyho kamarada o nefunkcni baterky z notebooka, z toho se da dostat dost funkcnich 18650, sice udrzej auroru tak 40 minut na full, ale zato jsou zadarmo :-)

      0 0
    • jonti  

      Na to jak ta Hella sviti je draha a Aurora je na silnici prilis silna, ma moc siroky kusel a oslnuje.

      Spis bych vzal svetlo typu Fenix, klidne neco z dealextreme za $20 na dve tuzkovky.

      Nebo klasicke svetlo na kolo, ktere bude mit tvarovany kuzel (jako treba Sigma Mirage, ale ta je uz historicka, v novych svetlech nemam prehled)

      0 0
    • Daf  

      Na silnici Sigma Mirage 5 bude úplně v pohodě. Je kvalitně udělaná a svítí naprosto dostatečně. I terénu svítí obstojně. Má sice jen dva režimy ON a OFF :) Ale zase vydrží svítit 4h.

      0 0
    • kafac  

      Ja pouzivam TrustFire TR-801

      Ma pet rezimu, z toho tri na sviceni Hi/Mid/Low i na ten nejnizsi sviti velmi slusne a vydrzi kolem 10hodin. Na Hi sviti o neco min jak Aurora

      0 0
      • madcat  

        Potvrzuju – mám teda jenom jednomódovou na helmu, ale je super světlo, navíc za tu cenu!

        0 0
    • funkatron  

      aky je rozdiel medzi aurorou a tymto?

      http://www.dealextreme.com/…dx/sku.12623

      ak nejaky je…

      0 0
    • Bebe  

      Lupine Tesla 4:

      http://bicy.cz/katalog/…

      0 0
    • Hynas  

      Pánové, dovolím se přiživit…jelikož tady padlo hodně o mirage; čistě teroristicky = mám doma sigmu 5+10W, svítila super jen do chvíle, než jsem si na přilbu nainstaloval fenixe LD20. Od té doby vozím jen jeho. A teď ten dotaz…dá se do „nějak“ do světlometů sigmy nainstalovat P7 LED, abych si pro cesty lesem udělal happy shining bike?

      0 0
      • jonti  

        Mam sigmu 5w, a kdyby to bylo mozne taky bych mel zajem. A stacila by treba i pouze na low rezim.

        0 0
      • kubad  

        no asi by to šlo, ale ze světla by ti zůstal jen obal vše ostatní bys musel nahradit, a baterii taky takže má to smysl?

        0 0
      • jIrI___  

        Nevyznám se v tom, ale řekl bych, že minimálně tělo od Sigmy není nadimenzované tak, aby uchladilo P7.

        0 0
      • pepko  

        ma to kovovy obal alebo plastovy ?

        0 0
        • Hynas  

          Plastový. Vycházel jsem teoreticky: Má to tělo, má to optiku, má to držák na řidítka, přepínač ON OFF, a NiMH baterii. Takže mi přišlo, že kdyby šly vyměnit vnitřnosti (zrušit halogenové žárovky, atd.), tak díky baterce by to mohlo pálit stromy kol cesty.

          0 0
          • pepko  

            tak s tym nic neurobis …

            0 0
            • Hynas  

              OK, díky za radu.

              0 0
            • zichis  

              a halogenová žárovka mu tam žhavila míň jak by topila ledka? To co přežilo 10W halogenku, musí logicky ustát i 10W ledku, tělo svítilny se neroztaví. Jenom je potřeba teplo ledky vznikající na mrňavoučké plošce čipu rozvést do větší plochy vložením hliníkové trubky nebo něčeho takovýho. Ale pravdou je, že halogenka se ledkou nahradit přímo nedá, kvůli konstrukci reflektoru. Reflektor pro halogenku odráží hlavně paprsky co vychází z žárovky dozadu, kdežto z ledky dozadu nic nejde, takže reflektor jakoby nefunguje. Bohužel.

              0 0
              • pepko  

                halogenova ziarovka ma prevadzkovu teplotu 200C a vsetko teplo vyziari ako IR ziarenie dopredu … ledka musi byt chladena tak na 80C a teplo odvadza dozadu na chladic … ale plastovy chladic bude chladit na prd …

                takze ano, je v tom velmi zasadny rozdiel … nie je 10W ako 10W …

                a ten reflektor je tiez problem … jedna by musel ledku nejakym sposobom dostat do vnutra reflektoru, presne do ohniska, tam kde ma vlakno ziarovky … ale aj tak by to asi svietilo divne …

                0 0
      • royal  

        a proc to delat tak slozite? :-)

        tohle pridelej na helmu, 2× auroru na riditka, kriklave zelenou vestu na telo a vetsina lidi co potkas te bude zdravit jako me, t.j. „Ty voe co to je?“ ;-)

        0 0
        • t29  

          když nás mají lidi za ufony, že jezdíme na kolech, je načase svoje ufonství férově přiznat :)

          0 0
    • Paja  

      Ohledne oslnovani protijedoucich aut Aurorou – zatim na me nikdo neblikal ani kdyz jedu s kopce s Aurorou na max., pokud jede neco proti, jednoduse Auroru na riditkach trochu pootocim tak, aby svitila vic „do zeme“ – v podstate takovy manualni prepinani dalkovy/potkavaci;)

      0 0
      •  

        hodím to za tebe, fungujou Vám vůbec když svítíte těma výkonejma světlama Vaše sportestry,compy?, já mám od cateye tohle SMART BIG EGG 184WW 2W eXtreme dioda white http://www.cykloworld.eu/…ww-2w-dioda/ a můj comp Sigma 2006 MHR se zastaví (zůstanou všechny hodnoty než jsem světlo zapnul) a VDO MC 1+ mi ukazuje nesmyslný hodnoty

        0 0
        • Vilém  

          Tak si to svetlo obal nebo vylep alobalem, to by mohlo pomoci.

          0 0
          •  

            spí než něco obalovat samo doma alobalem tak bych se toho světla raději zbavil a koupil Fénixe na tužkovky, ale nevím jak jsou tyhle lampy na tom s rušením signálu

            0 0
            • pepko  

              na fenix sa tiez niektori stazuju ze rusi …

              0 0
            • jIrI___  

              Když mám Fenixe zaplého na blikání, tak mi ruší Sigmu 1606 DTS (nic nezobrazuje). Když je na stálé svícení, tak všechno v pohodě.

              0 0
              •  

                každopádně od světla vyžaduju blikání i trvalý svícení a rád bych měl jistotu než něco koupím že to funguje / neruší

                0 0
            • Zerocool  

              fenix ruší taky, nevíte jak toto zamezit??

              0 0
              • JSt  

                urcite jsi prehlidl, ze to muzes zabalit do alobalu ;-)

                0 0
                • Zerocool  

                  nepřehlídl:) jen se mi toto řešení moc nelíbí, a proto by mě zajímalo nějaké další??? případně proč to ruší?? třeba ten Fenix na plynulé svícení nevadí ani na nejvyšší stupeň ale vadí blikání…

                  0 0
                  • pepko  

                    kazde viac mode svetlo obsahuje PWM modulator, co na nejakej frekvencii spina napatie do ledky … medium rezim sa robi priblizne tak, ze 50% casu ledka svieti a 50% nesvieti … pri low rezime svieti napriklad iba 10% a 90% casu nesvieti … no a pokial sa ti nahodou stane, ze tvoj tachometer vysiela na rovnakej frekvencii ako pracuje elektronika vo svetle tak to samozrejme rusi … ale tie vysielace vykony su tak nizke, ze moze staci zvacsit vzdialenost o 5cm a uz to nebude mat dosah … alebo si najdi ine svetlo …

                    0 0
                    • Zerocool  

                      mám dva fenixe, a měnit je nebudu jsou super a na těch pár zimních a jarních „najížděcích“ tréninků to přežiju, případně obalím do toho alobalu, světlo svítí perfektně a to jsem nikdy nezapnul ani ten turbo režim, to by mi asi můj Polar vyresetovalo:)

                      0 0
                      • pepko  

                        v turbo rezime to naopak moze fungovat na inej frekvencii … vyskusaj, mozno ti to uz nebude rusit …

                        0 0
              • Smazaný účet  

                http://www.bike-forum.cz/…ita-grr.html

                na odruseni se teprve bude pracovat. Tady imho nejvice vadi drat, ktery funguje jako antena.

                0 0
        • pepko  

          preto kazdemu doporucujem 2mode auroru, ktore nema elektroniku ale iba rezistor … PWM v ledkovej elektronike a bezdrotove tachometre jednoducho nejdu dokopy …

          0 0
        • MaPa  

          No tak Garmin Forerunner s originál pásem úspěšně ignoruje MTE „auroru“ která je tři centimetry od něj :-)

          0 0
        • Paja  

          Nevim, jestli ty bezdtarovy komjutry/tepaky neblbne jen blikaci mod. Auroru mam 2modovou a kompjutr dratovej, takze ani kdyz jsem mel 5modovej ultrafire, tak mi to nerusil. Tepak mam na ruce, takze neni na ruseni dost blizko.

          0 0
        • royal  

          primitivni 2-mode aurora ani 1-mode tr801 nic nerusi, ani nema jak, je tam jenom vypinac (v aurore prepinac a odpor).

          Cet jsem ale ze ty vicemodovy muzou rusit.

          0 0
          •  

            2-mode Aurora bliká i svítí? nějak se v těhlech světlech neorientuju,máš nějake odkaz kde by se dala koupit? / pokud možno v čechách

            0 0
            • Paja  

              Ne, 2mod Aurora jen sviti high/low.

              0 0
              •  

                tak to nic,potřebuju aby to blikalo,svitilo a hlavně nerušilo,koukám že toho chci nějak moc dohromady

                0 0
                • Paja  

                  No, to jo;), ja jsem z duvodu poruchovosti 5modovych svetel (behem roku a pul mi odesly 2 5modovy ultrafiry) sel do kombinace 2modova Aurora + miniblikacka Bikeguy Gemini(je taky na akumulator). Prepinani 5modu me stejne sr*lo;)

                  0 0
                  •  

                    ta miniblikačka Bikeguy Gemini neruší sporttestry a compy?

                    0 0
                    • Paja  

                      Nevim, jak jsem psal, pobliz blikacky mam jen kompjutr s dratem a tepak na ruce, coz je asi moc daleko, aby to nejaka blikacka na rodlech rusila.

                      0 0
            • Vilém  

              Pokud pozadujes i blikani, tak musis mit vic nez 2 modovou a ta zas rusit muze.

              0 0
      • vla  

        Ale ano, občas někdo bliknul i na mid mod. Než jsem i Auroře dal kšilt z pivní plechovky. Ještě ty kšilty vlevo zmáčknu, aby tam svítily méně. Má to i výhody. Kšilt odráží pod kolo to, co jde jinak ke hvězdám. Jednou jsem na úzké cestě v lese potkal džíp, který svítil tak, že jsem neviděl nic i když jsem si ho zakryl štítkem přilby. Také jsem přidal na svícení. Protijedoucí zastavil při kraji, zhasnul světla, já ztlumil a kynouc pozdrav, projel. Na dojíždění do práce Auroru neberu, je to dost těžký bazmek, na silnici stačí TR801, nebo podobné 3Watt světlo. Jen musím říct, že s poslední koupenou TR801 jsem velmi nespokojen. Hladký reflektor = kužel nic moc, nemá paměť posledního módu. Je to úplně jiné světlo, než popisují na stránkách a než mi přišlo před léty. Nereklamoval jsem. Možná měl. Ale bylo to pro manželku, takže mě to zase tak moc neprudí.

        0 0
        • vla  

          Uff, do prkna, jak to, že se to zařadilo sem, když jsem klikal na „Reagovat“ u příspěvku o oslňování?

          0 0
          • MaPa  

            Zařadilo se to dobře :-)

            0 0
          • Paja  

            zaradilo se to spravne, kdybych mel Auroru porad nastavenou na vzdalenost optimalni pro jizdu, tak na me asi budou blikat, ale jak uz jsem tam psal, kdyz jede neco proti, trochu to sklopim (a kdyz neprepne z dalkovejch, tak namirim primo proti…;)

            0 0
        • obywan  

          Nemáš náhodou tu bez paměti? Na DX jsou 2, jedna s a jedna bez paměti.

          Jak ta paměť vůbec funguje, když to má jen jedno tlačítko?

          Taky o tom světle uvažuju.

          0 0
    • zival  

      jezdim druhy rok s fenixem L2D, spokojenost, pouzivam lithiove baterky, ktere na nekolik pulhodinovych navratu potme staci, krome dealextreme jeste tenhle obchod: http://ledshop.cz/ – komunikace v pohode, doporucili kamaradi

      0 0
      • karliner  

        Ten shop je spíš dealerství věcí z dealextreme za dvojnásobné ceny :-)

        0 0
    • RomanH  

      Protoze nechci vlastnit vice svetel, tak i na silnici pouzivam Auroru (5ti-mod) + TR-801 na helme. Prijde mi, ze ta TR-801 je na silnici lepsi (rozhodne vice jak Aurora na MID mode). U te Aurory se na tmavem (a hlavne mokrem) asfaltu hodne svetla pohlti.

      0 0
      • jonti  

        U Aurory hodne zavisi na tom, na jaky chip narazis, mirne se lisi barva svetla i sila.

        0 0
        • RomanH  

          jj, vim. Ja narazil na hodne dobrou TR-801 (krasne zluta barva). Ta Aurora na plno sice sviti vice, ale barevne je to horsi. Je to loterie.

          0 0
      • Greyhound  

        Já to vozím stejně a ta TR801 svítí tolik, že mi to většinou stačí i v terénu. Akorát jsem jí ztratil tak mám teď obavy, aby mi nepřišel nějaká horší verze jak psal vla, s tou původní jsem byl nadmíru spokojen. Není lepší už teď vybrat místo TR801 něco s XPG, nemáte někdo zkušenost?

        0 0
      • pepko  

        to je o nahode … moje TR801 boli rozhodne viac do modra a aurora … takze ja by som to formuloval presne opacne …

        0 0
    • marapara  

      Stačí 5W Sigma Evo.

      0 0
      • Jenda  

        coz o to ona staci (byl jsem s ni velmi spokojeny) ale za stejny penize koupis dve TR801 s nabijeckou a jeste min 6 akumulatorama a sigmu jsem vozil nez jsem ji rozflakal a muzu rict ze jedna TR801 na riditkach a jedna na helme je daleko lepsi nez ta sigma.

        0 0
    • DaSnail  

      fenix LD20. po asfalte sa dá jazdiť na high, turbo ani neni treba.

      a okrem použitia na biku sa dá používať aj ako univerzálne svetielko. to aurora imho ne.

      0 0
      • marabu  

        Z jakého důvodu by neměla jít Aurora použít jako normální svítilna? To je jako tvrdit, že s Porsche se, na rozdíl od Škodovky, nedá jezdit po silnici.

        0 0
        • pepko  

          jasne ze sa da … DaSnail moc keca …

          0 0
          • DaSnail  

            každý neni blázon do lumenov jak ty. keď je pre teba aurora univerzálne svetielko ktoré si ochotný používať na také to domáce svietenie alebo nebodaj nosiť zo sebou, tak si buď divný, šeroslepý, alebo s tým len machruješ pred deckami… ;o)

            nehovoriac o tom, že pre použitie na biku sa na aurorách robia úpravy, ktoré ich vhodnosť na iné použitie rozhodne nezvyšujú.

            0 0
            • pepko  

              niekto je blazon a niekto zase moc keca …

              pouzivam hlavne ultrafire C2 alebo spiderfire … na bike su 100× lepsie ako fenix … fenix je sice tenky ale moc dlhy … na bezne nosenie so sebou su mensie a lacnejsie lampasiky … na svietenie okolo domu je tiez svetlo typu aurora uplne bezproblemove … na low staci a vydrzi pol dna … a hlavne nema taky uzky, maly a prepaleny spot ako fenix …

              v aute tiez vozim lampas na liion … nie preto ze sa nikde neda kupit nahradna bateria … ale hlavne preto, ze to nemusim riesit, liion sa sam nevybije ako nimh … ked chytim lampas do ruky raz za 3 mesiace, tak viem, ze bude fungovat …

              spolahlivost fenixu je tiez otazna … kamos ho musel reklamovat 2× … a postovne zo slovenska do prahy je dost drahe … a postovne ti nepreplatia tak ako ti to preplati DX … teraz pouziva hlavne auroru …

              0 0
              • JSt  

                kdyby kamos nepouzival hlavne a predevsim auroru, nebude to tvuj kamos. to je nam jasne ;-).

                0 0
              • DaSnail  

                a niekto je blázon ktorý moc kecá…

                z toho čo tu píšeš vyplýva že kto nemá aspoň štyri aurory, nemôže v noci jazdiť.

                a keď sa chceš ísť večer potichučky vyčurať, trochu si posvietiť v stane alebo pozrieť večer na cestovný poriadok na autobusovej zastávke, tak ideál je 300lumenov z aurory na low, najlepšie so sekonixom bez filtra. je to tvoj názor, podľa mna nieje správny ale nemám ambície ti ho meniť.

                možno by si sem mohol hodiť odkaz na staré vlákno z ledmanie, v ktorom píšeš o tom jak si rozbalil svoju prvú auroru a jaké boli tvoje dojmy.

                tak trochu budíš dojem, že bike máš len kvôli tomu, aby si mal kam namontovať všetky tie svoje svetlá. keby si chodil pešo a len tak svietil okolo seba, asi by si pripadal sám sebe čudne…8o)

                spolahlivost fenixu je tiez otazna … ty chceš naozaj tvrdiť, že čo sa týka kvality spracovania, na tom fenix neni o dosť lepšie? 8o)

                0 0
                • pepko  

                  dalsia hadka plna osobnych invektiv … toto nemam rad na bike-fore … vecna debata sa zvrhava na osobne utoky … pokracovat v tom nechcem …

                  a ty skus tiez nepokracovat … len si precitaj este raz svoj prvy prispevok … to si fakt prehnal …

                  fenix sa okrem použitia na biku sa dá používať aj ako univerzálne svetielko. to aurora imho ne.

                  0 0
                  • DaSnail  

                    s tým kto moc kecá si začal ty ;o)

                    v tom mojom prvom príspevku si skús všimnuť to imho takže nejde o objektívnu realitu, ale o môj názor. ty máš iný a ja ti ho (ako som už napísal) meniť nehodlám.

                    0 0
                    • marabu  

                      Přestaň tu prosím s tim flame. Mám takovej pocit, že máš svůj názor, kterej tu bohužel nikdo nezdílí.

                      0 0
                      • DaSnail  

                        jaký flame?

                        môj názor je takýto:

                        1. aurora má vyšší výkon jak fénix.
                        2. li batérie majú výhody oproti NiMH (keď to zrovna neni nejaká

                        nepodarená mrdkaséria z DX)

                        1. existujú ľudia, ktorým na nočnú jazdu po asfalte fenix postačuje.
                        2. existujú ľudia, ktorým na nočnú jazdu v teréne fenix postačuje.

                        (viem, zdá sa to neuveriteľné…)

                        1. ako univerzálne svetlo mimo bike je fenix

                        LD20 imho lepší ako aurora

                        1. spracovanie (možno aj materiál, to neviem) má fenix kvalitnejšie

                        ako aurora

                        nesúhlasíš s nejakým konkrétnym bodom, alebo len tak všeobecne celkovo?

                        a skús prosím hovoriť za seba, tvoje pocity o názoroch ostatných tentokrát vynechaj. dík.

                        0 0
                        • marabu  

                          Asi nevíš co je flame, ale klidně ti odpovědět můžu.

                          1–4 souhlas

                          5 je tvůj subjektivní názor (tak mi netvrď, že já mluvim za všechny)

                          6 to je možný, ale k čemu to je?

                          0 0
                        • Flegmatik  

                          Tam s tím Fenixem je spíše problém, že lidi, kteří si ho koupí, tak za menší cenu mohou mít vyšší výkon světla (když koupí nějakou P7). Takže je na každém, jak se rozhodne. Buď dražší, ale s nižší svítivostí, nebo naopak. A krom vyšší svítivosti je u většiny P7 větší reflektor, tedy i rovnoměrnější rozložení světla – nesvítí to do bodu, nýbrž na větší plochu před kolo.

                          0 0
                          • DaSnail  

                            na cene určite záleží. keby ne, tak mám miesto auror na rajdách asi Lupine.

                            ale ten fenix by som mal aj tak. nič lepšie neni…

                            (samozrejme- podľa môjho subjektívneho názoru a pre moje špecifické potreby 8oP)

                            0 0
                      • t29  

                        celý flame spustila pepkova hláška kde zapoměl smajlíka :)

                        Ovšem na druhou stranu, DaSnail doporučením Fenixe LD20 odbočil od světla na kolo k univerzální baterce.

                        Takže k tématu, poměr cena/výkon:

                        • Aurora se vleze do tisícovky i s nabíječkou, akumulátorama a držákemna řidítka. Fenix sám o sobě stojí třináct set, Hella taky.
                        • Aurora tvrdí 900 lumen, realita je cca 600 lumen na max. Fenix tvrdí200 lumen, dá se mu věřit, Hella bude daleko slabší než Fenix.
                        • Aurora + 1× 18650 váží 170g, Fenix + 2× NiMH AA váží 120g, Hella +4× NiMH AA váží 200g. Aurora a Fenix jsou kovové, Hella je plasťák.
                        • Hella může mít sebelepší rozložení světla, ale proti výkonu Aurorynebo Fenixe je to málo. Navíc ta Hella na řidítkách je šíleně velkákrabice.

                        Závěr: Hellu nebrat, na řidítka koupit Auroru a k ní případně na helmu nebo domácí svícení přikoupit Fenixe nebo něco podobného.

                        Sám vozím čtyři Aurory, konkrétně sku.15691 (dvě na řidítkách, dvě na helmě).

                        • na plný výkon vydrží svítit čtvrt hodiny, pak začne pomalu klesatjas, po třičtvrtě hodině si toho všimneš a po hodině je čas vyměnitbaterku. Mohl bys ji nechat slabě svítit ještě další půlhodinu, za cenumožného poškození baterky.
                        • na slabší výkon vydrží svítit celou noc, po deseti hodinách je časvyměnit baterku.
                        • je to 2-mode verze bez elektroniky, uvnitř jsem nechal sériově montovanýodpor, úpravy nejsou potřeba. Někomu se zdá plný výkon příliš silný aslabší výkon příliš slabý, ale na silnici je i ten slabší výkondostatečný.
                        • na plný výkon se v místnosti zahřeje tak, že za deset minut citelněpálí v ruce. Na kole se chladí proudícím vzduchem, takže tohlenebezpečí odpadá.
                        • oslňování protijedoucích aut neřeším. Tedy, neřeším hopřepínáním režimů, ale světla na helmě namířím víc do příkopu asvětla na řidítkách sklepnu, aby svítily blíž přede mě (držák sku.15642 se dásklepnout bez poškrábání řidítek:)
                        • za rok a čtvrt jsem u dvou Auror řešil problém, že poblikávaly anesvítily naplno. Pokaždé stačilo rozšroubovat vypínač a dotáhnoutkroužek, který drží tišťák s odporama. U verzí s elektronikou si párlidí stěžovalo, že jim elektronika odešla, někde se to tu na fóruřešilo.

                        Jo a proč vozím tolik světel… občas jezdím terénem, tam se čtyři Aurory hodí + dvě světla po stranách helmy spolehnivě upozorní každého řidiče, že si má dávat bacha :) Ale na běžné dojíždění do práce je jedna Aurora dost a na návrat potmě taky.

                        0 0
                • martin_bakov  

                  Ohledne spolehlivosti – jezdite do tmy jen s jednim svetlem ? Ja mam teda vzdycky dve a je jedno o jakych mluvime – chci se dostat vcas domu ze a mobilem si na cestu svitit nebudu :)

                  0 0
        • DaSnail  

          je moc velká, moc ťažká, moc silná, málo vydrží batéria, kvalita spracovania a tým pádom aj spoľahlivosť je niekoľko tried pod fénixom, batérie niesu štandard ktorý sa dá kúpiť v trafike…atď

          mám dve aurory a dva fénixy, takže nejaké porovnanie z praxe mám 8o)

          0 0
          • pepko  

            neviem presne ktoru auroru mas … ale medzi ultrafire C2 alebo spidefire a medzi fenixom zase nie je az taky velky vahovy rozdiel … moje ultrafire c2 s P7ckou a liion 18650 aku vazi asi 165g … fenix s nimh vazi kolko ?

            0 0
          • martin_bakov  
            • Ohledne spolehlivosti je blbost vyrazet s jedinym svetlem nekam do totalnitmy – at uz se menuje fenix nebo aurora…
            • Uznavam ze na silnici bude stacit fenix, ale Aurora je svetlo s nejlepsimpomerem cena / svetelny vykon, proto ho tady vsichni taky doporucuji.
            • Aurora na low mod dokaze sviti dostatecne dlouho
            • Davaj se do ni divny baterky, za to sem rad jinak by neumela tak dobresvitit a byla by jako fenix ;)
            0 0
            • jIrI___  

              Ty jezdíš v jeskyních? Totální tmu si jinde v přírodě nedokážu představit :-)

              0 0
            • DaSnail  

              to čo píšeš sa týka použitia na bike. tam vozím aj ja dve aurory.

              ja som rozporoval to, že aurora je použiteľná ako univerzálne svetlo mimo bike. podľa mňa ju v tomto fenix ďaleko prekonáva.

              btw, fenix na low mode svieti 71hodín… ;o)

              0 0
              • pepko  

                no ale take jednoduche to zase nie je … ja som zene na nocne svietenie po byte daval uz vselico … ale zasadna nevyhoda tych 5mode bola v tom, ze trochu neopatrne prepla a hned mala high rezim namiesto low rezimu … nakoniec skoncila pri spideri s upravenym vypinacom na 1 mode a ten s 33ohm rezistorom … vydrzi to svietit vyse 3dni v kuse a svieti to prekvapivo dobre na behanie po dome … kludne to mozeme nechat malej svietit celu noc pri postielke … aj ked na to tam asi vrazim este vacsi rezistor … no a tiez som tam dal sekonix wide a svieti to tak krasne plynulo rovnomerne … ani ked mi tym zasvieti priamo do oci, tak ma to nejak neprijemne neoslni … tato presna prisposobivost na poziadavky rodiny, to je presne to co ma fascinuje …

                0 0
                • DaSnail  

                  no veď o tom to je. tá aurora s ktorou behá po byte by zas bola nanič na biku. 33ohm je imho moc.

                  0 0
                • karliner  

                  Já tedy nechci rozporovat nebo zesměšňovat vaše krajové zvyky, ale my když chodíme v noci po bytě, tak místo čínských baterek používáme elektrické lustry nebo lampy a rozsvěcujeme je a zhasínáme pomocí tzv. vypínačů :-)))

                  0 0
                  • pepek  

                    Ale to není zase taková romantika. (sex při strobo režimu?)

                    0 0
                    • pepko  

                      akosi sa to nestretlo s pochopenim :-)))

                      raz sa to prihodilo a odvtedy ma 5mode vstup do spalne zakazany :-(

                      0 0
                      • pepek  

                        Škoda :-) Měl bys další novou oblast výzkumu osvětlení. Btw: Když vyrobíš nový světlo, tak si s ním posvítíš do očí? Pak máš vypálenou sítnici a potřebuješ stále více a více lumenů :-)

                        0 0
                        • pepko  

                          hmmmm … clovece … toto ma logiku … nad tym musim este porozmyslat …

                          0 0
                  • pepko  

                    a ja mam po byte, okrem inych veci, rozmiestnene aj taketo zariadenia …

                    http://www.dealextreme.com/…dx/sku.3156

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Pochopil jsem správně, že to má pohybové čidlo? Přesně něco takového by se mi hodilo na schodiště a chodbu. Když jde člověk v noci třeba na záchod, tak rozsvítit normální světlo je jak vypálit si oči a úplně po tmě je to zas o hubu :)

                      0 0
                      • pepko  

                        ano

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Tak to mám chuť vyzkoušet. Nevíš jak by fungovalo, pokud by bylo umístěné venku pod střechou mimo povětrnostní podmínky, samozřejmě kromě výkyvů teplot?

                          0 0
                          • pepko  

                            vodotesne to nie je … ale inak by to malo fungovat aj vonku … ale nie je to nejake vykonne … WCko to osvetli dostatocne, ale vo vacsom priestore sa svetlo strati …

                            0 0
                            • jIrI___  

                              Ještě poslední otázka, ostatním se omlouvám za OT. Je to klasický senzor, který ve dne (za světla) nereaguje, že?

                              0 0
                              • pepko  

                                ano … su tam dva potenciometre a jednym sa nastavuje citlivost na svetlo, pri ktorom uz nezapne, druhy ma nastavuje jas lediek … a potom je tam este prepinac na casovac – 20s, 60s, 90s …

                                0 0
                    • petrun  

                      Koupil jsem jeden kus: http://www.elektrozeta.cz/…rem-bile.htm

                      Moc se mi líbí jak funguje. Po výplatě plánuju objednat 10 ks a osvítím tím v noci 3 chodby a 3 schodiště naší skromné vily:-)))

                      0 0
                  • DaSnail  

                    vy máte štandardne v súkromných bytoch elektriku?!?

                    0 0
                  • martin_bakov  

                    Mel bys zasnout auroru a jit spat ! ;)

                    0 0
          • petrun  

            „nejaké porovnanie z praxe mám“ muhehe :-)))))

            Mám doma k dispozici:

            Fenix LD01, 2 x Fénix L2D premium Q5, Aurora AK-P7–3 SSC P7-C, Romisen RC-T6, 2 x MTE SF-15 SSC P7-D-SXO 4-mode, 2 x Aurora AK-P7–4 HA-III SSC P7-C 2-Mode, 2 x Aurora AK-P7–5 HA-III SSC P7-C 2-Mode

            Další modely jsem odjednával pro kamarády a spolupracovníky a než odešly, důkladně jsem je otestoval.

            S pepkem bych ale o ledkách rozhodně nepolemizoval. Víš kulový a hraješ si na děda vševěda:-(

            PS: Fénixy mám cca.2 roky, Aurorám nesahají ani po kotníky!

            0 0
            • DaSnail  

              že ty si to tu nečítal celé? 8o)

              0 0
              • petrun  

                Mně nadzvedlo za židle nejvíc to, že se podle tebe dá Fénix používat jako univerzální světlo a Aurora ne.

                Měl jsi někdy v ruce 5-mode Auroru či podobné SSC P7, XPE-WCR5 či MC-E 5-mode světlo? To jsou podle mně univerzální světla. Na Low mode také svítí desítky hodin ale na rozdíl od Fénixe je High opravdu High v kterém se Fénix úplně ztratí. Middle mod přesvítí slavné turbo Fénixu, navíc s delší výdrží. Strobo a SOS mají pochopitelně také.

                To samé „výdrž 71 hodin“. S Ni-Mh bateriemi? Než je vysvítíš v Low modu, bídně chcípnou samovybíjením!

                Dojíždění do práce při –14° s Ni-Mh nebo Li-Ion technologií také rychle oddělí zrno od plev:-)

                0 0
                • pepko  

                  no ale zase budme realisti … on si moze do fenixu kupit v kazdej trafike alkalicke baterie … s tym sa aurora naozaj porovnat neda … aj ked doraz treba dat na to „v kazdej trafike“, oni mu tam alkalicke totizto chcipnu za polhodinu, tak aby stihol dokupovat :-))))))

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jeste bych doplnil, ze kdy ja jedu v noci, tak potkavam otevrene trafiky cca co 20 minut, tkaze kdyz by dosly tuzkace, neni problem si hnedle nejaky koupit:)

                    0 0
                    • Flegmatik  

                      To asi nejezdíš v terénu mimo město, což? A v noci – myslíš tím skutečně v noci, cca po 22.h.?

                      0 0
                    • petrun  

                      To je taky jediný klad který takové světlo má. Na druhou stranu, když mi Aurora na High zdechne, přepne se na Low a svítí dál několik dalších hodin. Když se na Low přepne Fénix, do několika minut přestane svítit úplně.

                      0 0
                    • DaSnail  

                      když jedu, tak mi je trafika prd platná. na biku mám aurory… ;o)

                      0 0
                  • DaSnail  

                    no ale zase buď realista. veď tomu sám neveríš 8o)

                    0 0
                • DaSnail  

                  na tie 5mode aurory sa opýtaj pepka. viackrát tu rozhodne doporučoval nebrat! ja mu verím, takže o takejto možnosti ani neuvažujem… 8o)

                  0 0
                  • petrun  

                    Ponechal jsem si MTE SF-15 SSC P7-D-SXO 4-mode. Nejsou 4-mode jak píšou rýžožrouti v názvu i v popisu na DX, ale 5-mode. Hlavní důvod je že jsou o něco menší a než Aurora. Po úpravě jež spočívá v rozebrání koncového přepínače a ubroušení plastového prstence který zbytečně zvyšuje přítlak pružinky uvnitř o 2 mm, přepíná naprosto spolehlivě. Zatím fungují jak mají a z mé strany není žádný důvod k nespokojenosti:-)

                    0 0
                    • DaSnail  

                      ok, ja som sa riadil radami z fóra a bral som 2mode. 8o)

                      0 0
                      • petrun  

                        Opravdu záleží na co jí používáš. Na kole mám taky striktně 2-mode světla. Doma a na pěší vandry 5-mode. Na svícení na zvonky mi stačí cigaretka na klíče typu Fenix LD01. Nehledám univerzální světlo, takové totiž neexistuje:-(

                        0 0
            • JSt  

              tady nikdo netvrdi, ze by pepko nemel prehled o „sviticich technologiich“. myslim ovsem, ze s klidem muzes s pepkom polemizovat o tom, jestli je opravdu na kolo treba pet lateren :-))).

              0 0
              • pepko  

                jasne ze netreba pat …

                staci jedna …

                len musi mat 10 lediek …

                0 0
            • pepko  

              clovece … ty si tiez blazon ako ja ?

              0 0
              • petrun  

                To asi ne, já bohužel nemám čas na bastlení. Já jen levně nakupuju, osahám, vyzkouším, pokochám se a pak je pošlu dál. Když se mi něco líbí, nechám si to a používám :-)

                0 0
                • DaSnail  

                  ale tá tvoja zbierka ma celkom oslnila. len ma tam trochu mätú tie fenixy. načo ich vlastne používaš?

                  0 0
                  • petrun  

                    V současné době leží na obou nočních stolcích od letiště a s přítelkyní si s nimi svítíme (jsou v nich Enelopy) když jdem v noci na WC.

                    0 0
                    • DaSnail  

                      no vidíš, a tých cca 10 lumenov bohato stačí. a stačilo by aj menej.

                      a teraz si predstav že by si na rovnaký účel chcel používať 2modovú auroru upravenú pre použitie na bike (vymenený odpor, optika, filter…)

                      o tom tu celý čas hovorím… 8o)

                      0 0
                      • petrun  

                        Sériovou 5-mode Auroru na low si v této roli dokážu představit v pohodě:-)

                        0 0
                        • pepko  

                          5mode verzie mi zenska otlkla o hlavu … nic nez 20lumenovy 1mode pri posteli nechce … hold s fenixom by som nepochodil a upravit sa neda …

                          0 0
    • petrun  

      Když už chcete kupovat cyklosvětlo a bojíte se Aurory jak čert kříže, tady je 3 wattový model který není tak svinsky předražený jako Smarty, Helly, Sigmy a podobný bastardi.

      http://www.cyklosvec.cz/…

      0 0
      • pepko  

        ze sa nechas takto klamat … ak by to bolo naozaj 3W, tak to ten plast neuchladi … 3W ma fenix a pri tom slusno masivnom hlinikovom tele vyrobca pise ze na turbo pouzivat tak 10minut (vo vnutri … na biku neni problem) … plastovy lampas nemoze mat vias ako 0.5W …

        alebo inak … ak je to napajane 4×AAA mikrotuzka, tak tie maju kapacitu tak 800mA … cize by to dokazalo svietit pri prude asi 1A a napati 3.7V tak 1hodinu …

        lokalny predajcovia klamu az sa prasi … on cinan tiez napise somarinu, napriklad ze aurora ma 900lumen a nie 600–700, ale ak niekto oznaci 0.5W za 3W, tak to je 6× rozdiel … podvod jak svina … lokalne by som nekupil vobec nic …

        0 0
        • petrun  

          Viděl jsem jí na jednom biku, vypadalo to jako kov. Je možné že je to imitace, neřezal jsem do ní. Každopádně od značek zvučných jmen by stála ještě o 100% víc:-)

          0 0
          • zichis  

            „kovový“ nemusí nutně znamenat „lepší“. Existují velmi odolné plasty. Když se to nebude vevnitř přehřívat, klidně šáhnu po plastu, už jen s ohledem na hmotnost. Apropo, hmotnost, řešíte ji u světel, nebo je tohle slovo ve světlohoničských vláknech tabu? :-) Mě by třeba zajímalo, co váží ty všelisjaké Sigmy, Helly a taky homemady. Mám převáženou akorát Auroru sku.15739 (komplet s akku i s držákem) 215g a zdá se mi to dost. Jak jsou na tom ostatní?

            0 0
            • kubad  

              s ohledem na poměr ceny, výkonu má aurora váhu parádní :-)

              u mě je to takhle, ale svití to cca jak 1,5 aurory a baterie vydrží asi 5× tolik :-)

              0 0
            • Flegmatik  

              Spiderfire s nabitou 18650 váží 170 g.

              0 0
              • zichis  

                to započítáváš i přírůstek hmotnosti po nabití podle vztahu ?m=?E/c2 jo? To je teda puntičkářství maximální :-D

                0 0
            • petrun  

              Když jedu večer v listopadu řádit do lesa (prygltrail za naprosté tmy, atd…), vozím 4 Aurory. Nikdy mně nenapadlo něco vážit, Auroru už vůbec ne. Gram-onanie mně opravdu nebere:-)))

              0 0
      • Flegmatik  

        Tuhle jsem koupil holce, na DX, za 130 peněz. Ano, je tam napsáno na krytu „3W“, ale není to 3W výkon, ale jen označení té LEDky (výrobcovo označení). Ale jako svítí to docela solidně, dělá to malý bod (LEDka je hodně utopená)… Má to kovové tělo, plastový vypínač a tuším že i to „sklíčko“ je z plastu.

        0 0
    • Pablo  

      Tak jsem se rozhodl taky něco zkusit na MTB (z 80% na dojezd domů po slušné cestě, žádný extrémy v lese o půlnoci), zatím nemám s LED světlama vůbec žádnou zkušenost, takže trochu tápu, no zkuste mi zhodnotit nákup, hlavně bod 1:

      1. http://www.dealextreme.com/…dx/sku.33549
      2. http://www.dealextreme.com/…dx/sku.5776
      3. http://www.dealextreme.com/…dx/sku.13820
      4. http://www.dealextreme.com/…dx/sku.8274
      5. http://www.dealextreme.com/…dx/sku.3156

      ad 1) píšou tam, že to svítí „skoro“ jako P-7 a jestli to dobře chápu, je to nějaká nová LED, takže to vydrží o kus déle svítit

      ad 5) s mtb nesouvisí, nemusíte klikat

      0 0
      • pepko  

        R5 nie je zla ledka, najma technologicky, aaale … nemas istotu, ze tam je naozaj R5, mozno je tam iba R3 … za dalsie, vsetky XPG R5 co som mal tu cest vidiet, svietia dost studeno-modro …

        R5 nie je priama konkurencia pre P7 ledku, R5 ma plochu cipu 2mm2, P7 ma plochu 4×1mm2 … R5 je skor taky upgrade starsich lediek XR-E typu Q5, R2 …

        na bike by som zostal pri P7 … R5ky co som videl na DX su vsetko robene ako drop-in modul, to znamena, ze ledka nie je pevne spojena s telom, ale tie moduly su vymenne … tym je zhorsene chladenie ledky … par ludi sa uz na to stazovalo a potom to bastlia pridavanim teplovodivej pasty, lepidla alebo alobalu … ak by zacali robit TR-801 s R5 ledkou namiesto Q5, tak to by bolo super …

        ostatne veci vo vybere mas ok, len svetlo radsej vyber nieco ine …

        0 0
        • Pablo  

          Díky za info. Trochu teď váhám, TR-801 mi přijde málo, navíc mám takový špatný pocit z nákupu něčeho „už překonaného“ a hlavně lidi tu psali, že nové dodávky jsou horší. Aurory co tu lidi uvádějí mají podle fotek docela úzký kužel, chci vozit pouze jednu. No kdyby Auroru, tak kterou? Např. tato

          http://www.dealextreme.com/…dx/sku.12060

          zdá se má pěkně rozptýlené světlo proti např.

          http://www.dealextreme.com/…dx/sku.22567

          Sem žádnou neviděl v reálu, takže s tím kuželem tápu.

          0 0
          • pepko  

            aurory maju najsirsi kuzel, aky ktora ledka robi … Q5 robi velmi uzky, R5 trosku sirsi, ale P7 ma najvacsi led cip, takze aj najsirsi kuzel …

            0 0
            • Pablo  

              Šířka kuželu závisí hlavně na parabole, ne? Na těch 2 odkazech výše jsou 2 P7 a podle fotek kuželu v popisu (bude asi dost orientační, ale přeci) jsou to dost rozdílné.

              0 0
            • zichis  

              rozevření kužele má na svědomí jen a jen reflektor. Sice správně zmiňuješ tu velikost čipu, ale to není přímým důvodem širšího kuželu. Bych to řekl asi takhle: Svítilny s P7 mají reflektory relativně menší a proto je to světlo méně soustředěné.

              Si představ, že máš ledku R5 o prumeru 4mm a na ní reflektor o délce 40mm. Když dáš reflektor o stejné délce na P7 o prumeru 6mm, odrazí menší kvantum světla. Ale když na ni nasadíš takový reflektor, aby byly rozměrové proporce stejné -tj. délky 60mm, dostaneš úplně stejný světelný kužel.

              0 0
              • pepko  

                nemas pravdu … z P7cky nikdy neurobis thrower …

                0 0
                • zichis  

                  vždyť jsi thrower udělal z SST-90 a ta má plochu chipu tuším 9mm2

                  0 0
                  • pepko  

                    ano … ale z reflektoru som dosiahol najviac 20tisic lux … s pouzitim asferiky som sa dostal na 38tisic lux …

                    len tak pre zaujimavost, stara ledka Q5 v nejakom tiable a podobnom dosiahne z reflektoru asi 35tisic lux a s pouzitim asferiky az 65tisic lux …

                    takze mala ledka co da 200lumen dosvieti dalej ako velka ledka co da 2000lumen …

                    kam sa tie lumeny stratili ??? ako je mozne, ze luxy su dokonca nizsie ??? odpoved je jasna … svetelny kuzel je niekolkokrat sirsi …

                    0 0
        • zichis  

          chtěl jsem něco na helmu, tak jsem se nechal zlákat propagandou na svítidlo s R5, to po dvou měsících z DX došlo ale už po prvním zapnutí zjišťuju, že ta R5 nebude žádný terno. :-( Můžu nějak ověřit, že tam není R3? Na modulu je napsaný R5. Až budu mít proudometr, zkonfrontuji její účinnost s SSC P7.

          0 0
          • zichis  

            konkrétně je to svítilna SKYRAY z DX sku.32749 za $21.14 ale nevím jaká ledka je ve skutečnosti uvnitř. V popisu zboží je uvedeno XPE-R4 , v ohlasech pod tím někdo píše o XPG-R4 ,někdo o R5, na reflektoru mám napsáno R5, cena ale příliš nízká vzhledem k tomu že samostatný modul Cree XP-G R5 5mod stojí $14.54 … Tak si vyberte. Já tomu budu říkat R4.

            V mezích svého dovoleného proudu dává R4 světlo o trochu intenzivnější než SSC-P7 při stejném proudu. Ale neřekl bych že je účinější, prostě má míň fosforu, takže z ní jde víc intenzivnější modré barvy na úkor žluté. Mohl bych to ještě rozložit hranolem.

            Pro srovnání jsem zapojil 5mod modul ze SKYRAY s 5mod modulem Aurora do série. Tím mám zajištěno, že do obou teče stejný proud. Na fotce jsou oba moduly v módu High pod proudem 110mA. Překvapilo mě, že při tomhle slabém proudu se modul Skyray zahřál na 35°C, zatímco modul z Aurory zůstal kovově chladný. Přitom úbytky napětí na modulech byly téměř stejné (3,1V a 2,8V) takže příkon byl taky skoro stejný.

            ve srovnání s 5mode Aurorou má SKYRAY sku.32749 pár v­ýhod:

            • frekvence Strobe módu je pomalejší, zhruba 4Hz, perfektní na kolove dne.
            • v driveru je regulátor proudu, na který když přivedu větší napětí,omezí proud do LED. V auroře je jen šířkopulzní regulátor, bezproudového omezení, překročení napětí znamená likvidační prouddo LED.
            • oranžové tlačítko, není to k ničemu dobrý, ale líbí semi :-)
            • gumový obruče na těle jsou odendací a zastamdací
            • je kapku kratší a lehčí (170g s accu)
            • má větší rozsah regulace Hi=1A Med=200mA Low=50mA
            • drážky na těle umožnují přivázání gumkou na přilbu.
            • díky hladkému reflektoru a malému průměru ledky lze proud světlafokusovat do úzkého svazku. Na kolo se to takhle zaostřený samozřejměnehodí, ale je jednodušší rozptýlit soustředěné světlo SKYRAY nežzaostřovat rozptýlené z Aurory. Takže by to mohlo jít tvarovat tak, jak jepotřeba na silnici. Ještě budu experimentovat.

            pár nevýhod

            • barva světla mi nevyhovuje, mám raději teplejší, tohle je fialový jakzadušená kráva milka! Nebo jak ty všecky ty nekvalitní střepyz tržnice.
            • pochopitelně do ní nelze rvát takový proud jako jako do SSC P7, takžese z ní dá dostat maximálně těch 320 lm.
            • paměť driveru je jenom k vzteku. On si sice pamatuje v kterém módujsem ho naposledy vypnul, ale já ne! Takže to obvykle zapnu a nevím co tammám a kolikrát mám teda kliknout abych se dostal třeba na Low.

            *pořadí módů napiču. Obvykle potřebuju přepínat z Low na High v krizových situacích, takže rychle. U Aurory mám Hi hned za Low, ale tady se musím přecvakat přes Strobe a SOS.

            • SOS mód je tak pomalý, že chvíli trvá než zjistím jestli tam mám SOSnebo High, nebo zda to mám vůbec zapnutý. V jednom místě cyklu je10sec tma.
            • průměr těla je o 1,5mm větší, do držáku sku.8274 půjde blbě,nebo možná vůbec.
            • driver veškeré nadbytečné volty spálí. Když připojím jednu 18650,tak z ní na High teče 1A, a když připojím dvě 18650 sériově, tak diodasvítí stejně a z akumulátorů teče zase 1A !!!
            • předřazením odporu nelze snížit proud ve všech třech módechzároveň. Omezím odporem proud při Hi třebas na 200mA, ale při Mid pořádpoteče 200mA a při Low 50mA.
            • když si dám svítilnu k uchu, tak píská jak komár (asi 1kHz)Regulátor aurory bzučí na příjemější frekvenci (asi 200Hz)
            0 0
            • zichis  

              vlevo modul ze Skyray, vpravo z Aurory. Sériové zapojení.

              0 0
    • kankrlicek  

      Shodou různých okolností mi přišlo světlo z Taiwanu až před pár týdny. Na Velikonoce jsem udělal fotografický test, výdrž ještě nevím, tajvanský číňan tvrdí 20 hodin, ale na jaký výkon se nezmiňuje :) Zatím jsem na tom najel 1,5 hodiny na plný knedlík a baterka furt baterkuje.

      1. fénix na turbo
      2. Baoch na 10 %
      3. 35 %
      4. 100 %

      Fénix má světlo takové studené, Baoch mi vyhovuje svou teplotou víc.

      0 0
      •  

        na těch 35% to už svítí velmi pěkně,ale jak dlouho,kde jsi to kupoval,hoď odkaz,díky

        0 0
      • pepko  

        a co to je za svetlo ?

        0 0
        • kankrlicek  

          Odkaz byl tady na b-f, www. baoch.com a je to s dvěma reflektorama v jednom těle, 4čipové ledky. Tajvanec tvrdí 1200 lumenů :), ale fakt to svítí pěkně (jako každé nové trochu lepší světlo).

          Jak jsem psal nahoře, zatím jsem to použil cca 1,5 hodiny a z výzkumných důvodů převážně na 100 %, tlumil jsem jenom protijedoucím a protijdoucím :)

          0 0
          • zichis  

            teda, konektor napájení vypadá jak na koaxiál a ta krabička vypadá jako když se to vystřihne ze silnýho železnýho plechu a pozohýbá. Z čeho je?

            0 0
            • Vilém  

              Tipnul bych to na silnej duralovej plech a ten konektor je opravdu antenni BNC konektor.

              0 0
              • zichis  

                jo, už jsem to našel, o materiálu je tam přímo napsaný: Aluminum 5052 body

                hmotnost budky 180g + 230g akupack. To jde. Ale kapacita jen 2.6Ah

                0 0
                • pepko  

                  a napatie ?

                  0 0
                  • zichis  

                    nejspíš 7.4V Kdybych to měl vyrábět doma, udělám to stejně – zapojení ledek i akumulátorů do série, abych měl v přívodním kablíku v menší proud, tzn menší ztráty na drátech a konektorech.

                    0 0
          • kubad  

            ta svítivost bude +/- sedět, výdrž na max zaleží jakou máš kapacitu baterie pokud 2,6 Ah tak na max to moc přes 1,5h nevydrží, ale to si odzkoušíš sám jinak to vypadá zajímavě, na kolik to přišlo jen pro zajímavost?

            0 0
            • kankrlicek  

              Ještě nevím, kupoval jsem to dohromady s kámošem a není schopen se podívat, kolik mu odešlo z účtu :) Počítám 4.5kkč

              0 0
              • zichis  

                se divím, že to prošlo bez cla

                0 0
              • zichis  

                Sice to asi svítí pěkně, ale na silnici se stejně nedá použít. Asi budeš muset přikoupit ještě něco dražšího.

                Správný světlo na silnici to má házet pěkně po plochý dráze, nic nahoru, jen směrem na pravou krajnici to může být trochu zvedlý. Dám vzor, jen si odmyslete tamtoho ducha uprostřed:

                0 0
                • pepko  

                  to nie je moc dobry vzor … auto ma uplne iny svetelny kuzel …

                  0 0
                  • zichis  

                    jen jsem sundal přední sklo s fresnelkou. Když se dá zpátky, vyhladí se „duch“ ale roztáhne se to zbytečně moc do šířky.

                    0 0
    • funkatron  

      chcem sa opytat, ci niekomu z vas odisla aurora…a to bez nejakeho pouzivania…

      najprv mi poslali z DX americku nabijacku, tak aurora este chvilu svietila na tu polonabitu baterku…potom som mesiac cakal na europsku a teraz ked som nabil baterky, tak uz nesvieti vobec…da sa to opravit?

      0 0
      • t29  

        tohle vidím spíš na mrtvé baterky. taky se mi povedlo jednu nechat totálně vybitou a už ji nejde znovu nabít

        (voltmetr u vybité by měl hlásit cca 2,5 V, zatímco u té mrtvé mi hlásí nulu)

        0 0
        • funkatron  

          ale ked som ich hodil do nabijacky, tak dioda ukazovala cervenu…potom sa nabili na zelene

          ale svetlo nic

          0 0
          • t29  

            tak nevím… voltmetr by napověděl.

            jinak ještě můžeš zkusit propojit mínusko baterky s tělem aurory, abys obešel vypínač, ten dělá hodně problémů

            0 0
            • funkatron  

              a ked sa dotknem jazykom baterky, tak by som mal cosi citit alebo tento test sa neda v tomto pripade aplikovat? :)

              0 0
              • pepko  

                to je blby test … chce to nejaky multimeter, staci hocijaky lacny za 3eura z tesca alebo ineho hypermarketu … v principe si dostal dobre rady … treba to poskusat voltmetrom a multimetrom …

                inak nepises aky model a ake baterie … ale aj tak sa tam nema co len tak zrazu a bez pouzivania pokazit … rozobrat, premerat, poskladat … musi to slapat …

                0 0
              • zichis  

                jo. čtyři volty už na jazyku cejtit budou. Ale jsou cejtit trochu i tři, takže nepoznáš jestli je nabitá naplno, nebo v posledním tažení. Zjistíš jen, zda na ní nějaké napětí je.

                0 0
                • funkatron  

                  no lenze ja necitim nic, takze asi to bude fakt baterkami…

                  0 0
                  • zichis  

                    Testnul bych svítilnu tužkáčema. Tři plně nabitý NiHM dají dost napětí aby se rozsvítila. Jen je trošku eskamotérský umění udržet dva dráty a tři tužkáče rukama, aby to mělo všude kontakt.

                    0 0
        • funkatron  

          este sa ta opytam, ktore baterky by si mi z toho miliona bateriek na DX doporucil?

          je ich tam teraz fakt kopec…

          dikes

          0 0
        • funkatron  

          vcera som skusil dat baterky znovu do nabijacky a ked som ju zapol do siete, tie diody na nabijacke len blikali na oranzovo…

          co to je za hlasenie?

          dik

          0 0
    • Jauda  

      přídám se do tohoto vlákna. Mám podobné požadavky s občasnými výlety do lesa. Chci jen jedno -hlavní- světlo s více režimy. Doba šla trochu dopředu, tak co doporučíte teď.

      Kolik lm, jaké baterky (jestli 18650 nebo je něco lepšího) a nějakou nabíječku. Teď nemám vlastně nic.

      0 0
      • PatrikL  

        ešte by sa hodilo napísať koľko by si chcel maximálne minúť, dajú sa nájsť aj lacnejšie aj drahšie riešenia :)

        0 0
        • Jauda  

          to je pravda. Do 25$ za světlo bych se chtěl vejít. A rád bych měl i funkci blikání. Asi 4 hodiny jsem tu četl jenom o světlech a vůbec z toho nejsem moudrý. Jediné na čem se asi shodnete je dioda XM-L. Ale zase nevím, jestli je více lumenů k dobru nebo na škodu – stejně si tam píšou co se jim líbí.

          Celkem se mi líbí tahle

          0 0
          • oddie  

            Blikání je víceméně na prd, jen otravuje.

            0 0
            • Jauda  

              ono ráno o půl šesté když jedu do práce, tak já vidím dostatečně, ale jde mi o to, abych byl viděn i já! A blikání je přeci jen líp vidět než stálé svícení.

              0 0
              • oddie  

                Problém je, že ten blikací mód je u takového světla příliš silný, takže jako blikačka to reálně použít nejde. To tě ten protijedoucí tak akorát přejede, protože ho zcela oslepíš.

                0 0
                • Jauda  

                  když ji nastavím víc dolů, tak snad problém nebude. Jako u všeho je třeba zapojit mozek , i když kolo mám právě na pročištění hlavy.

                  Když tak nad tím teda přemýšlím, tak by mi stačila i teda nějaká 2módová, ale s tím že ten slabší mód by šel použít na cestu a ten silnější do lesa.

                  Má někdo vyzoušené něco takového?

                  0 0
                  • oddie  

                    Když to za šera namíříš před sebe dolů, bude to oslňovat zase tebe, protože ten svit je opravdu hodně ostrý. Ale když nevěříš, kup a vyzkoušej, co říci jiného. Ano, mám vyzkoušené leccos, včetně toho dvoumódového řešení, na které jsem nakonec předělal dvě lampy, které používám nejčastěji. Na „být viděn“ pak stačí i nejslabší mód třímódovky.

                    0 0
                    • Jauda  

                      a kterou konkrétně by jsi mi doporučil?

                      Mmch – nejsi i na peugeot-clubu?

                      0 0
                      • oddie  

                        Jsem. Co se týče doporučení, světel jsou mraky, záleží na tom, co preferuješ. Já mám z poslední doby úplně nejradši úplně malá lehká světla jako je UF 2100, A10B, s tím, že jsem si do toho dal jiný driver nastavený na 2 – mode. Jako levnou variantu mám ještě z dřívějška 501B, z které jsem vyhodil elektroniku úplně a předělal ji na 2 – módovou jen s předřadnými odpory. S většími světly neporadím, já šel dost po rozměrech a váze.

                        0 0
                    • PatrikL  

                      tak tak, blikanie na týchto lacných svetlách je iba vo „full“ režime, takže peklo aj pre cyklistu a aj pre vodiča… Ak už by veľmi chcel niečo čo bliká, tak môže k normálnemu svetlu žobrať nejakú malú a nevýkonnú blikačku ako napr. http://www.buyincoins.com/…ct-2176.html :)

                      0 0
                      • nooski  

                        Nevím proč tam přidali ta tykadélka. Normálně to ve mě evokuje nějaký hmyz a tím pádem odpor :-)

                        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.