Jak sundat kliky, co je na to potreba?

53 nepřečtených
  • ivaneck

    Drazi pratele, mam opet par skvostnych dotazu :o):

    1. Jak servisovat loziska ve slapacim stredu? Co je na to potreba? Mam kliky Truvativ Blaze, vazelinu mam a imbus osmicku taky.
    2. Na jakych sroubech je pripevnen nejmensi prevodnik na techto klikach? Mne prijde, ze ten rozmer je divnej, jeden imbus tak skoro jde, ale je to jenom skoro. No a mensi uz je moc malej.

    Diky za podnetne odpovedi.

    0 0
    • krhac1  

      Jde o to jaký máš imbusáky.Normálně se dělají v sudých velikostech(4,6,8…)­,tak si zkus sehnat ten mezi(…7,9)

      0 0
    • jecnak  

      Je na to potreba pouzit vyhledavani. Napriklad zadat „jak sundat“…

      0 0
      • ivaneck  

        to jsem napriklad zadal, ale nikde jsem nedosel k informaci, o kterou jsem tady zadal. Navic to je vsechno o klikach lx a xt, ja potrebuju rozdelat ty Truvativy. Vyhledavani pouzivat umim, dekuji za optani.

        0 0
    • martt  
      1. Ak je ten stred zapuzdreny tak sa vacsinou neservisuje nijak. U niektorych sa da prestrcit ihla na striekacke s vazelinou popod tesnenie az do loziska ale vacsinou to nie je potrebne.
      2. Ak ten imbus nepotrebujes uvolnovat, tak Ta to nemusi trapit. Ak ano, vezmi subleru, zmeraj jeho rozmer a kup si spravny imbus.
      0 0
      • ivaneck  

        diky moc,

        1. Prave ze mi ten stred zacal vrzat a trochu drhnout, tak to chci vycistit a promazat, jinak bych ho nechal na pokoji.
        2. Az tolik ho uvolnovat nepotrebuju, ale kdyz uz sundam vsechny prevodniky, chtel jsem sundat i ten nejmensi :o), kvuli cisteni a tak..
        0 0
        • martt  

          Ako som pisal, ta oska je ISIS a pravdepodobne vobec nebude rozobratelna/vy­cistitelna/na­mazatelna.

          Kvoli cisteniu nepotrebujes davat dole prevodniky. Ked budes mat dole celu pravu kluku tak ju napatli Arvou a ostriekaj wapkou a bude krajsia ako nova. Alebo ak si dost drsny, strc ju do umyvacky riadu.

          Mas uz vobec stahovak na kluku?

          0 0
          • ivaneck  

            dneska jsem sondoval po Plzni, kde co kolik stoji. V Ramale maji stahovak na kliky za 139 a na misky za 69. Jinak diky za upozorneni ohledne rozebiratelnosti, radsi se zeptam, pokud by to neslo, nema cenu ty serepeticky kupovat.

            Prevodniky cistim kartackem namocenym v nafte. Vim, ze to jde i kdyz tam ten nejmensi zustane na tech klikach, ale mam proste radost, kdyz to muzu rozebrat, pohrat si s tim a dat zase dohromady :o)

            Diky moc za rady

            0 0
            • martt  

              ale mam proste radost, kdyz to muzu rozebrat, pohrat si s tim a dat zase dohromady :o)

              aby Ti ale po tej rozoberacej akcii nezacali vrzgat prevodniky na klukach. Ja som skor zastanca teorie „never touch running system“.

              0 0
              • ivaneck  

                :o) Kdyz mne to neda … driv jsem si steloval sam jenom brzdy, ale pak, zrejme vlivem Bike-Fora, jsem se zacal stourat do vseho. Ted uz mi zbyvaji jen stred, naboje(tem nedavam moc casu) a vidlice, ktere jsou (zatim) netknute.

                Jinak opravdu diky za pripominku, skutecne je lozisko zapouzdrene, takze se tam pokusim dostat nejake mazivo, ale rozebrat to nepujde. Koupil jsem stahovak na kliky. Jeste prosim porad, jestli tam mam dostat olej nebo radsi vazelinu…

                0 0
                • goofy  

                  Radeji vazelinu. Olej tu vazelinu, ktera tam je, zbytecne rozredi.

                  0 0
                  • ivaneck  

                    dobra, pokusim se tam napatlat vazelinu. Je nejaka sance dostat ven bordel, pokud tam je, kdyz je to zapouzdreny? Furt nerozumim, proc to vrze

                    0 0
                    • goofy  

                      vrze to stejne v zavitu miska/ram nebo ve spoji klika/osa

                      0 0
                      • ivaneck  

                        no nevim, vrze to i bez zateze a jen pri otaceni, proto si myslim, ze je to neco s loziskem.

                        0 0
                        • Blackbiker  

                          Ahoj, pokusím se stvořit rozumnou odpověď na tvůj problém-máš kliky s ISIS osou-tzn.zapouzdřené ložiska na ose.(To nevyčistíš:-)).Kup určitě stahovák na kliky na ISIS osu-i dobudoucna se hodí.Misky na ose se dělají většinou buď z hliníku nebo z tvrzeného plastu a ta zapouzdřená osa ISIS je prostě pod zátěží může vytlačit.Misky mohou být zevnitř zdeformovány-tady může být problém-Takže doporučuju vyndat osu a zjistit jak na tom misky jsou. Ano, je třeba taky stahovák na misky.Další problém může být samotné spojení klik s osou, ale snad není:-)Prostě po rozebrání zkus kliky nasucho dát osu, jestli tam není nějaká vůle(ale nepředpokládám)­.Pokud bude s osou ISIS problém typu zadřená ložiska nebo ty vytlačené misky-je třeba koupit nové-misky se dají koupit i zvlášť!.Až budeš montovat vše zpět, nezapomeň namazat vazelínou,mis­ky/isis,isis/kli­ky. Vrzání by mělo být títmo odstraněno. Každopádně problém se středem jsem měl na pevňasu taky stejný-pomohla výměna misek:-)Jo,ten imbus je 8 standardně, pokud tedy nemáš jiné zajišťovací šrouby než standard:-) Takže s chutí do díla, maj sa Blackbiker

                          0 0
                          • ivaneck  

                            tak jsem poridil stahovak a kliky sundal. Vrze to, i kdyz otacim samotnou osou. V te mezirce mezi „rotorem a statorem :o))“ je nejakej bordel, prach a tak, snad to pujde necim vystourat nebo to vic rozebrat, ale to uz potrebuju stahovak misek, ze? Je jeste nejake dalsi naradi, co muzu potebovat?

                            0 0
                            • Blackbiker  

                              jj potřebuješ stahovák na misky, já si vždycky pomáhám nějakým domácím udělátkem, ale určitě kup, nebo si to nech od někoho stáhnout.Zapou­zdřenou osu s ložisky jsem nerozebíral-vyměnil vždy-tedy jen jednou-kus za kus:-) Hodně štestí-snad vše bude dobré.Já konečně dal dokupy Reigna-vyýměna ložiska, vyčištění dalších 3, promazání celé stavby(čepy, ložiska) a natažení nových bovdenů(řaících). Nerjhorší z toho byly kupodivu ty bovdeny-prostě Giant má problémy s uchycením bovdenů, ty se rozdírají o oka v rámu-prostě je to problematické a nějaké vložky do těch oček nejdou sehnat.

                              0 0
                          • ivaneck  

                            Tak jsem to vyfotil.. Problem, cili bordel, se zrejme nachazi ve skvire oznacene sipkou. Ted jdu shanet stahovak na misky, nekde mi ho nabizeli za 69, nekde asi za 350, tak fakt nevim, co tim mysli :o) Doufam, ze az stahnu misky, ze se na to dostanu, abych to vycistil

                            0 0
                            • Blackbiker  

                              V pohodě vem i za těch 69kč, tolikrát stahovat zase nebudeš:-).No fakt nevím jestli to vyčistíš-to bys musel celou osu rozebrat-když stáhneš misky tak vyjmeš akorát zapouzdřenou osu s ložisky.Ale je dobré že si to vše děláš sám-jen tak nejlíp zjistíš že stavba kola či rozklad:-) není nějaký extrémní problém:-)jen mít ty „přípravky“:-)

                              0 0
                              • ivaneck  

                                Jojo, prave proto mam radost, kdyz si koupim dalsi „blbinku“ jako treba nytovac :o). Koukam, ze jsi z Frydku-Mistku. To ti docela zavidim, budeme tam nekde kupovat paraglide a SKY je tusim ve Frydlante :)

                                0 0
                                • Blackbiker  

                                  Není co závidět, F-M mi nikdy nepřirostl k srdci, akorát tu jsou všude super-hypermarkety a hospody.Jsou tu jiná pěkná města/obce, ale víc v Beskydech, zrovna ten Frýdlant nebo Čeladná jsou dost pěkná místa. SKY je ve Frýdlantě nad Ostravicí, máš recht.

                                  0 0
                                  • ivaneck  

                                    Ale kopecky tam mate pekny. Delali jsme paraglidovy kurz v Kuncicich p. Ondrejnikem. A fakt nadhera. Kolem Plzne takovy tereny moc nejsou, musi se vyjet nekam dal..

                                    0 0
                            • martt  

                              to je ale dost zvlasna miska, neviem ci na nu zozenies stahovak. Normalne je to taky velahran na vnutornej ploche misky.

                              Kukni sem www.kovys.cz/index.php?…

                              Budes potrebovat nieco podobne tomuto www.kovys.cz/index.php?…

                              alebo to skus chytit blickami

                              0 0
                              • ivaneck  

                                Uz mi ten stahovak ukazovali, ale taky v kazdem kramu jiny.. To, co tam pasuje, vypada priblizne jak to v tou druhem odkazu. Ale stalo to 350,– Kc, coz mi prijde docela dost, tak budu jeste patrat po levnejsich variantach. Sikovkama to brat nechci, pokud to neni nutne, abych to neznicil.

                                Jinak jsem do tech mezirek napatlal vazelinu, ale vrze to dal, takze problem bude asi nekde vic uvnitr. Sezenu ten stahovak na misky a uvidime..

                                0 0
                                • martt  

                                  ak kupis novy stred, dostanes k nemu aj nove misky. A tie budu pravdepodobne na nejaky normalny stahovak. Takze tento speci stahovak bude potrebovat presne jedenkrat. Ja by som si to nechal stiahnut v servise.

                                  Apropos vazelina. Tu sa Ti samozrejme nepodari dostat zvonka do nejakeho zavitu. Ak chces zistit, ci to vrzga napr. v zavitoch misky, tak tam daj co najredsiu a najvzlinavejsiu kvapalinu (naftu, petrolej, uvolnovac sroubov). Kedze ale tvrdis, ze problem je rovno v lozisku, tak pravdepodobnost, ze ho budes musiet vymenit je velka.

                                  Este bacha na jednu vec. ISIS by mal byt sice normovany ale niektore kombinacie osky s klukou moc dobre napasuju.

                                  A existuje niekolko rozmerov/kombinacii dlzky domceku a osky.

                                  Kukni si tieto linky www.sheldonbrown.com/bbsize.html www.parktool.com/…eadhowto.asp?…

                                  0 0
                              • ivaneck  

                                ted mi to doslo, ja budu potrebovat oba klice, ze?

                                Ten stred by mel vypadat asi takto vseprokolo.cz/pic­ts/import/Tru­vativ-PowerSpline-1732311414144.jpg

                                Takze kdyz (treba klestema) sundam to cerny zubaty, tak pod tim budou dalsi zoubky, na ktery potrebuju dalsi stahovak.. A to je zrejme ten za 69 Kc.

                                0 0
                                • martt  

                                  Ja by som povedal, ze pod tym ciernym uz nebude nic a ze je to rovno miska. Ako vyzera ten stred z druhej strany?

                                  0 0
                                  • ivaneck  

                                    rekl bych, ze uplne stejne. Teda aspon na tom kole.

                                    0 0
                                    • martt  

                                      to je potom ale cudne. Na jednej strane to musi mat nieco bez priruby aby sa to dalo lubovolne hlboko nasroubovat pre rozne dlzky domceku (v ramci tolerancie). Napriek tomu, ze mam s opravovanim bikov dost skusenosti, tento konkretny stred by som si asi nechal vybrat v servise. Je to urcite lacnejsie ako speci stahovak.

                                      Zhod z toho pripadne ten leskly kruzok co je okolo osky, mozno dovidis az na loziska a budes ich vediet vycistit/namazat.

                                      0 0
                                      • ivaneck  

                                        ve Velo Plzen nabizeji stahovak za 190,– , ale zrovna ted ho nemaji. Takze bud zkusim nejaky levnejsi sehnat nebo to vezmu na hulvata sikovkama

                                        0 0
                                        • martt  

                                          Iba pre istotu: na strane prevodnikov to ma az na vynimky opacny zavit, to dufam vies.

                                          0 0
                                      • ivaneck  

                                        Jinak v Ramale rikali, ze kdyz ty zubaty cerny nesmysly sundam, ze tam uz neni co rozebirat, tak uvidime

                                        0 0
                              • ivaneck  

                                tak to nebyl moc dobry krok ty sikovky.. teda doufam, ze blicky jsou sikovky, jinak tu mame jazykovou barieru :o) Chytnul jsem to pres hadr, ale jak jsem to stisknul, tak se ulomil kus toho cerneho krouzku, uz to nechci pokouset, sezenu radsi ten klic..

                                0 0
                                • goofy  

                                  Muhahaaa :-DDD To byl plast? To by me nikdy ani nenapadlo to na to pouzit :o)))

                                  0 0
                                  • ivaneck  

                                    prdlajs plast, nejakej kov to je.

                                    0 0
                                    • goofy  

                                      Tak to byl asi nejakej hlinicek. Stejne bych pouzil poklepovou metodu a pokud by to nebyla ocel, tak se do toho nevrtal. Opravdu radeji kup ten klic a pak to sundej, bo muzes dopadnout tak, ze to uz nesundas…

                                      Musi to byt neco takoveho, co jsem tu daval v tom odkazu, ale uplne ono to nebude.

                                      0 0
                                      • martt  

                                        Poklepovu metodu som tiez niekolkokrat pouzil. Vezmes sekac, zasunies ho do tej vyhlbeniny na matke a buchas kladivom. Samozrejme tym matku poskodis ale s trochou stastia sa uvolni.

                                        0 0
                                • martt  

                                  No smola. Pamataj, ze moj prvy navrh bol „nechaj to vysroubovat v servise“.

                                  Blicky su sikovky. Nedaval by som tam ale ziadnu handru, jednoducho by som nechal zakusnut zuby kliesti do materialu matky (misky), aj tak ju po vysroubovani vyhodis. S tou handrou musis ovela viac tlacit. Je to ale aj tak cudne, ze sa ta miska zlomila, mne sa to s kovovou miskou este nikdy nestalo.

                                  0 0
                                  • ivaneck  

                                    Ono se dohromady nic nestalo, uloupl se jenom maly kousicek, ale radsi jsem toho nechal. A tu misku tam budu chtit jeste vratit, takze bych ji radsi nevyhazoval

                                    0 0
                            • goofy  

                              Potrebujes neco podobneho:

                              www.kovys.cz/index.php?…

                              0 0
                    • martt  

                      Vyskusaj ako sa toci oska vo vymontovanom stave.

                      U niektorych zapuzdrenych os sa da vybrat najprv prachovka, potom taka umelohmotna klietka, potom das gulicky na jednu stranu a vytiahnes osku. Maju to tak kinexy.

                      Niektore zapuzdrene osi maju priemyselne loziska.

                      Niektore zapuzdrene Shimana maju zo strany na oske v rurke puzdra matku, tie sa daju tiez rozobrat a vnutri su konusy (stare Alivia, STX apod).

                      0 0
    • ridebmx  

      cau. jestli je tam len nejaky bordel, zkus to preplachnut WD 40! nerozoberaj to-len daj dolu kliky, polož kolo na zem na bok, okolo tej osy nastriekaj toho WDčka nech to zatečie dovnútra, radšej viac než málo, nechaj pôsobiť zopár hodín, potom otoč kolo na druhý bok a zopakuj. mohlo by to pomôcť-bez toho že by si to musel rozoberať! mne to pomohlo, síce na iný typ stredového zloženia, ale za jednoduché skúsenie nič nedáš…

      0 0
    • killme  

      svezu se na tomhle threadu, snad nevadi…

      Jak sundat kliky se tu pise mnohokrat, ale jak je vratit zpet? Mam hollowtech I (octalink osa), maji se ty kliky nejak naklepnout, narazit na osu nebo staci dotahnout sroubem?

      diky

      0 0
      • goofy  

        Nasadit na osu a dotahnout sroubem. Tot vsechno umeni.

        0 0
        • ivaneck  

          Zkousel jsem to tam nejdriv natlouct pres prkynko, ale moc to neslo, zase tim sroubem je to otrava.

          0 0
          • goofy  

            Co je na tom otravnyho? To uz je pro nekoho tak slozite zasroubovat dva imbusy?

            0 0
            • martt  

              tiez sa cudujem :-)

              Ved sa to nerobi kazdy den a pri nejakom mlateni sa moze poskodit kluka, oska alebo lozisko.

              Ja osobne rozoberam len to co uz skutocne nefunguje. Moja zena odjazdila na vakliacom sa oktalinku celu sezonu a ani raz neprotestovala, takze tam ma ten stred stale. Rovnako kluky jej veselo pukaju a kedze nic nehlasi, ani sa nic neopravuje.

              0 0
            • ivaneck  

              No votravnyho na tom bylo, ze to slo ztuha a ja nevedel, jestli uz je to utazeny nebo ne. A taky jsem si pekne orval ruce o kliky. Ale to je rukama :o)

              0 0
              • martt  

                a znova sme pri tom, ze potrebujes poriadny vercajg, v tomto pripade inbus co sa strci do racne s predlzovackou :-)

                0 0
                • ivaneck  

                  vsak mam v planu poridit poradny vercajk, asi nejakou sadu. Cekam, az nekde narazim na peknou nabidku

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.