• gentoo

    Kdyz jsem v lete aktivne jezdil (predevsim hory) a travil na kole 15–25h tydne cisteho casu (tzn., cas bez pauz), mel jsem klidovy tep kolem 49, nejmene 46 tepu/min.. Aktivne nejezdim (jezdim uz jen tak 1× tydne a to jen opravdu lehce) uz vice nez mesic (asi mesic a pul) a ted mam klidovy tep kolem 70, nejmene 63 tepu/min..

    Zhruba pred mesicem jsem byl nachlazeny (bolest v krku) a bezprostredne za tim rymu. Kdyz jsem byl nachlazeny, byl jsem se projet na kole, ale tepovka sla hodne rychle nahoru – pri lehce sviznejsi jizde tepovka kolem 160–170 tepu/min.. Od te doby mam pocit, ze jsem mel vyssi tepovku celkove.

    Co ale ta klidova zmena TF? Z 46 na 63 tepu/min.? Neni to nejak moc? Co to vlastne vypovida? Ztrata kondice? Nebo neco jineho?

    Nekde jsem cetl, ze by se nemel prekracovat prah anaerobni TF (u me je to 178 tepu/min.), protoze se tim „vytaha“ srdce. Je fakt, ze ho obcas prekracoval a to i na dobu treba 10min. vkuse (napr. 180–185 tepu/min.). Je mozne, ze se mi srdce „vytahalo“ tzn., bylo vetsi a proto nizsi klidova TF … a po delsim odpocinku se zregenerovalo, stahlo a proto ta vyssi TF?

    Prominte za trochu zkomoleny a neprehledny dotaz :).

    0 0
    • McBlacky  

      záleží jak dlouho jsi trénoval (roky, měsíce).

      Pokud krátkodobě trénuješ hodně, tak ti to krátkodobě klesne, ale pak se to při vysazení zase vrátí.

      Kdo sportuje dlouho, má obecnou vytrvalost vysokou a ztrácí jen na síle.

      vyšší tepovka může být signálem nemoci, začínající nebo skryté. A sportovat při nemoci je blbost obecně

      co se týče srdce, neboj se toho. Aktivitou i vytrvalostní se ti zvětší, dochází i k určitým změnám, ale pokud nemáš vrozenou vadu, tak to není nic extra škodlivého. Tím, že bych nechodil nad ANP si nepomůžeš.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Můžu potvrdit, včera jsem sednul na kolo po 6-týdenní pauze. Tepy reagovaly citlivěji, ale nebylo to tak strašné, jak jsem čekal. Ale síla a rychlost v nohách nebyla skoro žádná. Očekávám, že během zhruba 3 týdnů bych se mohl dostat zpátky na nějakou normální úroveň…

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Ještě dodám, že během těch 6 týdnů má aktivita byla rovna nule, absolutně bez sportu. Poslední dva týdny jsem byl i nemocný.

          0 0
      • gentoo  

        Jak dlouho trenuji? Kratce. Jezdim tretim rokem (ale jen v lete). Prvni leto jsem zacinal a byl jsem na tom kondicne opravdu spatne. Stacilo vyjet mensi kopec po ceste a uz jsem citil jak se mi zacernuje pred ocima. Ten prvni rok jsem najezdil tak cca 1000km. Druhe leto jsem jezdil uz o dost vice, bylo to cca 2500km. Doposud jsem jezdil prakticky jen po cestach. Toto leto jsem si koupil nove kolo a jezdil hodne do hor (turisticke trasy atd.), tento rok jsem najel odhadem 3000–4000km, hlavne v terenu (na ceste by to bylo podstatne vice).

        Pres rok sedim prakticky nonstop u PC, proto ta velice spatna kondice na zacatku. Minuly rok jsem chodil alespon do infrasauny, melo by to posilovat kardiovaskularni system. Tento rok uz mam v planu chodit alespon 3–5× tydne do fitka, hlavne na rotoped.

        0 0
    • vasek80  

      Já teď také na kole sedím špatně tak 2× do týdne a to poslední měsíc. Už také cítím ztrátu fyzičky. Vylezu schody a hned jsem zadejchanej. Zajímavé, že na kole jezdím pořád víceméně to samé, tedy pocitově, protože tepák už neberu.

      Ale každopádně mám pocit větší únavy a vyšího tepu i při prochásce se psama a do schodů. Asi to bude podzimní únava.

      0 0
      • gentoo  

        Osobne mam pocit, ze staci zapojovat trochu jine svalove partie a telo to snasi uplne jinak – jako nesportovec. Tim mam na mysli treba beh. Po tomto obdobi mi sla kondicka celkem nahoru, ale jakmile mam behat, tak jsem kondicne hodne slaby.

        0 0
      • camillio  

        Jo, tak to vnímáme stejně. Na kole mi to jezdí i po pauze pořád „skoro stejně“, tj. vytrvalost drží, chybí „akorát“ síla. Naopak když vynechám týden-dva plavání, tak se v bazénu můžu utopit + mi tam jde celkem rychle do kopru technika, takže se po pauze 2 tréninky rozplavávám.

        0 0
    • mr.antik  

      já teda nijak extra netrénuju, ale mám vypozorováno, že nicnedělání cca týden = odpočinek, ale 14dnů už je dost znát, hlavně na síle – nejen nohy ale i zbytek svalů, prostě to první ježdění nic moc, ale rychle se to vrátí.

      To co popisuješ vypadá spíš na to, že ještě nejsi úplně zdravej, navíc je podzim takže můžeš být celkově „oslaben“ (nevim jak to nazvat odborně) takže bych se rozjížděl hodně v klidu a na pohodu.

      0 0
      • Smazaný účet  

        oslabenej = utahanej…mi osobne desne na podzim vadi ubytek svetla…uplne nejhorsi je vstavani za tmy:(

        0 0
        • gentoo  

          Minuly rok byl pro me podzim hodne depresivni, bylo to ale hlavne situaci ve ktere jsem byl. Celkove mi prisel podzim takovy „smutny“ – ubytek svetla s tim samozrejme souvisi.

          Ted mam treba pocit uplne jiny – je krasne jezdit v lese, kde je spoustu napadaneho listi – vypada to hezky :).

          0 0
      • gentoo  

        S tim jezdenim souhlasim. Taky po delsi pauze prvni jezdeni je takove slabsi.

        Co se tyce oslabeni, mozne to je, ale tak nejak neni z ceho. Je ale fakt, ze uz dlouhou dobu trochu smrkam, coz s tim muze souviset.

        0 0
    • Charles2k  

      To je poměrně dost velký pokles, možná nějaký vliv mohlo mít i to nachlazení. U mě ten rozdíl bývá max. cca 10 tepů, je ale fakt, že se celoročně snažím udržovat plaváním.

      0 0
      • gentoo  

        Asi klidovou TF zacnu trochu vice sledovat. Taky se mi to zda velky rozdil. Prijde mi, ze mam klidovou TF jako clovek, ktery nikdy nejezdil.

        0 0
    • fíha  

      Jediny raz, co som mal dojem, ze mam najazdene a dobre sa mi jelo, ma to preslo zhruba do 2 tyzdnov +/- Ale s kludovou frekvenciou to ajtak nehlo.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.