• RUSH

    Synovi(9)se zalíbilo na dětských závodech a tak jsem přemýšlel, jak by šlo jeho kolo (Superior XC 24 – http://www.superior.cz/…or/bike.html?…) vylepšit a hlavně odlehčit. Jiné se mi zatím kupovat nechce (alespoň zatím).

    A zjistil jsem, že to není tak jednoduché. Věci jako pláště, šlapák, kazeta je totiž téměř nemožné vůbec nakoupit. Máte někdo zkušenost s těmito věcmi?

    0 0
    • racker  

      Tak, kamaráde, to ti nezávidím. Tuhle anabázi jsem řešil vloni – mám doma docela úspěšnou mladší žákyni (je jí 12, všechny holky už jezdí 26´ale ta moje je opravdu malá a musí mít 24´)

      Postavil jsem jí čtyřiadvacítku na základě Pell´s team replica, protože tam vycházejí parametry rámu (není tak dlouhý jako ostatní), nicméně povyměňovat je tam potřeba kde co.

      Takže gumy: jediná rozumně dostupná guma ve 24´je Schvalbe Smart Sam (bohužel drát) nicméně pomůže to. Většinou je třeba ji u prodejce objednat.

      Největší ušetření váhy lze docílit výměnou klik s vnjšími ložisky. Není potřeba zrovna XT, tam hraje spíš i jejich tuhost, a to ti šprčci přecejen až tak neocení.. zatím :-)))

      Rozdíl ve váze je asi 480g !!! (Kliky Shimano, nevím číslo, ale stály asi 1500,– délka 170mm)

      Další lze ušetřit na vidlici. Jediná vzduchová vidlice s přijatelnou váhou je RST F1 (First), váha bez sloupku cca 1500g, to jsem nakonec kvůli finanční náročnosti vzdal, ponechal jsem Suntour XCR.

      Další relativně zásadní váha je kazeta XT je cca o 100g lehčí než deore.

      Potom už to jde pomalu a draze… Sedlo (dali jsme Specialized i kvůli pohodlí na titanu), další komponenty, sedlovka, řídítka, rohy, představec atd…

      Samostatnou kapitolou jsou kola – ale na shora uvedeném Pellsu jsou kupodivu docela dobrá a lehká s ráfky Mach 1 a přijatelnými nábami. Tady, kdybys chtěl postavit něco opravdu lehkého, je finanční náročnost značná.

      Dál jsme použili nášlapy Crank Bros ocelová verze na jehlách, tam oproti běžným nášlapům taky něco ušetříš.

      Dostali jsme se na váhu těsně kolem 10 kg, což tedy není žádná sláva, ale oproti původní to je docela úspěch.

      Kolo se docela osvědčuje i v konkurenci (Letos zatím 4 první místa, jedno vítězství je z krátké varianty Bohemia maratonu, dvě z Pekla severu, tam zatím vede. Jedno druhé a jedno třetí místo z MTB poháru Liberec a Vesec, a pár dalších slušných umístění).

      Kdybys chtěl nějaké konkrétní rady, ozvi se, můžeme komunikovat třeba po mailu. Mám celkem slušnou zkušenost s tréninkem dětí, pár rad mám i od Ondry Vojěchovkého – docela překvapivé a vysoce funční…

      Tak držím palce!

      0 0
    • RUSH  

      Pokročil jsem, a tak se podílím o své zkušenosti, třeba se to bude někomu hodit:

      Největší váhové úspory lze dosáhnout na obutí a na vidlici. Stávající pneu na Superioru(a myslím, že drtivá většina ostatních výrobců na tom bude stejně) váží cca. 730 g/ks (a mimochodem – vlní se jak had!). Existují pláště na BMX (Tioga), které váží v rozměru 24×1,75 pěkných 440 g/ks. To je úspora na obou kolech cca. 600 g. Investice asi 900 Kč celkem. Zmiňovaný Smart Sam váží asi 560 g (24×2,1), nejlehčí a asi jediný kevlarová plášť 24×2,1, Rocket Ron má pod 400 g, ale ten není podle mého názoru moc vhodný na většinu dětských tratí, kde často převládají pevné povrchy.

      No a pak vidlice – stávajíci RST váží cca. 2 kg. Pokud ji vyměním za ocelovou, s váhou kolem 1,2 kg ušetřím dalších 800 g. Cena kolem 1 700 Kč. Je na zvážení, zda není pevná vidlice v této věkové kategorii výhodou, či nikoliv.

      Ostatní komponenty asi měnit nebudem, protože se buď špatně shání, nebo se to nevyplatí. Více budeme odlehčovat ažpozději, ale to už bude normální velikost kol 26.

      0 0
      • Mark-H14  

        Díky za info. Opravdu se hodí. Také to zkusím klukovi trochu odlehčit. Pevnou ocelovou vidli už má. A vzduchovka při 30 kilech prý stejně nepracuje.

        0 0
    • jaradal  

      Aktuálně řeším stejný problém a Tebou uváděné kolo je jedním z našich favoritů.

      Zajímá mě, jaká je/byla reálná hmotnost toho kola.

      Díky.

      J.

      0 0
      • Patar  

        Velmi kvalitní rady může poskytnout Petr Hejhal.

        0 0
      • RUSH  

        Máte pravdu, zvážím kolo před úpravami a pak i po nich a dám to sem.

        Jedná se o tohle kolo (aktuální odkaz):

        http://www.superior.cz/…nt-blue.html

        0 0
      • RUSH  

        Já jsem na vážil 12,7 kg (bez úprav). Což na jednu stranu není na tuto cenovou kategorii špatné, na druhou stranu kolo o 1,5–2 kg lehčí bude sakra znát.

        0 0
    • kucka7  

      zkus se inspirovat tady ,je to sice 16"

      http://www.scottmtb.cz/news/&pg=2

      0 0
      • RUSH  

        Tyto stránky samozřejmě znám a není to 16, ale právě 24. Bude to asi nejdražší 24 (minimálně v ČR určitě).

        0 0
      • Alibaba  

        Jako inspirace dobrý, finální hmotnost pěkná…finální cena? He? Na dvě sezóny… Pochopitelně „mladý závodník“ musí být veden k tomu, že má (a vždy bude mít)ty nejlepší prostředky, chápu.

        Pro RUSHe, pochopitelně kola, vidle, kokpit a sedlovka dá dost. A ještě aby fachčilo řazení. Zbylý „ochcávky“…darmo mluvit.

        0 0
    • stařík  

      Stavbou dětských závodních kol pro děti od 6 let se zabývá Petr Švec 604 230 441. Má s rámy a s díly (malé kliky, malé nášlapné pedály, řidítka velikosti 30 atd.) nemalé zkušenosti. Silniční kola budou (možná už jsou) vystavena v prodejně MKV sport, U plynárny, Praha. Lze na nich okouknout nějaké ty vychtávky.

      0 0
      • RUSH  

        Prodejna se přesouvá do Dejvic, jsem s ním v kontaktu. Cross od něj by asi taky připadal v úvahu.

        0 0
    • RUSH  

      Řešíme zda odlehčovat stávající Superior (váha kolem 12,6 kg) nebo rovnou vyměnit za lehčí.Odhaduji, že syn na 24" kole bude jezdit ještě min. 2 sezóny. Jezdí různé amatérské dětské závody, baví ho to. A navíc má mladšího bráchu (5 let), který kolo později také využije.

      Do našeho užšího výběru se dostala

      http://www.cyklo69.cz/…ack/d-73639/ –

      váha 11,6 kg

      http://www.author.cz/…/sonic-2012/ –

      udávají 10,9 kg, ale nemám ověřeno

      http://www.merida-bike.cz/…mpion-v-2012 –

      11,7 kg

      http://www.scottmtb.cz/…scale-jr-24/ –

      11,8 kg

      anebo (možná) – http://www.mujsport.cz/…ale-rc-jr-24 – 10,4 kg

      Co si o nich myslíte?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.