Jak doplnit energii do pozitivní bilance?

21 nepřečtených
  • Lada1

    Po xx letech ježdění na kole jsem tu bohužel viděl zmínku o ZDV. Vždy jsem jezdil MTB spíše stylem časovka ca 1,5–2,5hodiny s tepem 150–180. A měl jsem dostatečný hlad/chuť normálně jíst. Váhově jsem se držel ca 72–73kg (mám 182cm).

    Teďka silnice- rovina a čas 3,5–4h(během jízdy jenom piju) tepově 120–135 obden a posilování ten den ,když nejedu na kole(předtím jsem plaval 1h ca 2,3km/h, než zavřeli bazény). Váhu „nemůžu zastavit“. Polar mi ukazuje skoro 7000kJ za vyjížďku – to je více než sním za den! Když k tomu přičtu bazální(aktivní) metabolismus (BMR/AMR) tak jsem –100% energie za den. To abych snědl aspoň 1/2kg rýže navíc. Začal jsem si proto psát jídlo na kaloricketabulky.cz . Bílkoviny mám ca 1,6–1,8g/kg tuky 25–35% BMR a sacharidy ca 35%-40% BMR. Z doplňků dávám akorát po tréninku 30g whey protein. Zřejmě mi chybí sacharidy, ale dávat si navíc 1/2kg rýže, vloček, brambor – to nezvládám. Cílem je nabrat 5kg -ideálně svaly :-) Pozn. na chytré váze mi to ukazuje tuky 12%, svaly 43%, voda 60%.

    0 1
    • Guzma  

      Svaly nepřibereš. Jde to prostě proti sobě. 4hodiny na kole jsou neslučitelný s nabíráním svalů. Já co začal jezdit na kole, tak jen hubnu, taky to neužeru. Ale cítím se takhle líp. Ve svých 43 letech už je pro mě lepší mít funkční postavu a být v dobré kondici než mít velký svaly. Buď výrazně omez kolo nebo se s tím vyrovnej jako já. Nabírat by šlo jen na steroidech a to ti fakt nedoporučuju.

      0 0
      • LM  

        Nabírání jde pomalu i při ježdění na kole, ale je potřeba mnohem víc žrát.

        Když jsem začal výrazně víc jezdit na kole (i přes zimu), tak jsem neplánovaně „zhubnul“ o deset kilo (75->65) a teď se mi to daří držet s občasným cvičením na 81 kg (mám 174 cm). Ale žeru jak kyselina.

        0 0
        • Lada1  

          ale to se nedá sníst. To je stejné jako ti rozežraní plavci (hlavně američtí) Phelps, Lochte https://behejsrdcem.cz/…ky-sampionu/ (Jan Micka v Česká ulička Michala Hrdličky na O2 taky říkal, že vezme 1kg nutelly deset rohlíků po odpoledním tréninku.)

          Zajímal by mě tvůj jídelníček a strávený čas na kole jak si se dostal z 65 na 81kg

          0 0
          • LM  

            Dá, ale než se ti trochu roztáhne žaludek, tak se do toho musíš přemoct.

            Když jsem s tím začínal, tak jsem do sebe k večeři cpal (doslova) 2× až 3× takové porce než dříve. Pak k tomu začal praktikovat svačinu mezi snídaní/obědem, po obědě nějaké zákusky a později ještě druhou svačinu mezi obědem/večeří. Jak si na to zvykneš, tak pak máš hlad pořád a žereš průběžně celej den :-).

            Postupně jsem přešel na vícekalorické potraviny (spousta masa, sádla, hodně% čokolády, rejže, brambory, vločky se smetanovým jogurtem a 40% smetanou) a trochu omezil ovoce, zeleninu i pečivo, takže ty porce už jsou menší.

            Běhěm přibírání zpět na „normální“ váhu jsem kolo omezil a začal více cvičit. Dohnalo mne sedavé zaměstnání a staré úrazy, takže s tím bylo potřeba začít něco dělat. Teď jezdím tak 10–12 hodin týdně (přes zimu méně).

            0 0
    • milan.v  

      No, ten problém bude asi hlubší… Odborník na výživu nejsem, ale dle mého to všechno nějak moc detailně pitváš…

      Je tu vlákno k výživě / občerstvení během dlouhých jízd… Jen pít po dobu 3 – 4hod. ale může být ten zádrhel, tělo pak do sebe futruje z jídla po jízdě…

      0 0
    • krabica  

      Na mně zabírá pivo, když ho nepiju, tak hubnu a když dám denně 3–5 škopků, tak to letí nahoru. 1 pivo má cca 1000kJ, takže by to mělo klapnout…

      0 0
      • JachymP  

        Souhlas pivo funguje dobře, když ho nepiju tak taky strašně hubnu. Pokud jedeš 4 hodiny je třeba dát během jízdy nejmíň 2 piva. Případně můžeš střídat s gelem (na 4 hodiny si beru 2 gely a když mám hlad ještě voltage). Taky je dobrý maso. A nezapomínej jíst něco večer u televize, slaný arašídy, popcorn, čokoláda však to znáš. Cyklistika je zkrátka energeticky náročná!

        0 0
    • scalar  

      Neřešit, jezdit.

      0 0
    • Plechovka  

      Jestli jíš 7000kJ za den, tak to je strašně málo. Já 70kg / 178cm jím momentálně 12000 kJ za den. 8000 kJ je pro mě dietka, při které už hubnu.

      0 0
      • Lada1  

        já jsem bohužel dneska tady: a to ještě jdu posilovat:-( Asi scvrklý žaludek, ale nic pořádného už do sebe nenacpu.

        0 0
        • nomecz  

          Skus rozmixovane vlocky ochutit necim sladkym nebo protejnem, rozmichat s vodou a pit to. Tohle mi jednu dobu dost pomahalo kdyz sem nebyl schopen uz vic jist.

          0 0
    • PPpeter  

      Zdravím. Poslední dobou, hlavně když jezdím na kole ale i obecně při všech aktivitách mám pořád nedostatek energie.. prostě už se necítím na takový výkon jaký bych zvládl před nějakou dobou. Asi to přichází věkem, ale mohli byste mi doporučit něco co vám pomaha na zvyseni energie? neco abych se necítil stále tak vyčerpný.. spim 8 hodin denně, jím taky poměrně zdravě

      0 0
      • LM  

        Víc jíst a odpočívat. Případně zkus týden úplně bez kola a pak by to taky mělo jet lépe :-).

        0 0
      • Smazaný účet  

        Metamfetamin, ketamin, chlast, AD, ale ty mají strašně dlouhý nájezd :)

        0 0
      • Polasekadam  

        Zkus Vitamen.cz Já jsem ho začal brát když jsem se už delší dobu cítil takovej vyčerpanej. Ani spánek mi moc nepomáhal. Zjistil jsem si že je to tím věkem. Tak jsem bral nějaké bylinky, hodně hořčík a další, ale nakonec jsem zkusil i Vitamen a ten mě zas napružil. Jinak souhlasím s LP, jíst a odpočívat je důležitý….

        0 0
      • Tydlii  

        .

        /nevšim jsem si ze je to tu starý/

        0 0
    • snas89  

      Tipl bych si, ze obrovsky deficit si vytvaris jenom tim pitim na 3–4 hodinach svihu.

      Za sebe bych doporucil jist cca kazdou hodku i kdyz nemas moc hlad. Napriklad ryzova buchta (recept na gcn) by mohla byt fain.

      Ale je to jen odhad. Pro uplnou jistotu bych doporucil nejakyho vyzivovyho sportovniho poradce.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.