• bamboosman

    Ahoj,

    vybírám 29" hardtail do 30k, dokázali byste mi poradit rám nebo kolo s dostatečně dlouhým rámem a kratší sedlovou trubkou? Měřím 182 cm, ale mám asi delší ruce a víc hmotnosti na trupu, takže se cítím na kratším rámu strašně namačkaný a „přepadávám“. Jinak nejsem žádný závodník, který jezdí na kole brutálně ohnutý, sportovní posez pro delší dobu v sedle. Rozměry vyplněné pro competitivecy­clist.com jsou v obrázku.

    Zkoušel jsem Scott Scale 960 ve velikosti L, ten mi sedí celkem dobře, i když by se ještě centimetr do délky snesl, ale cena se mi zdá přemrštěná, tak hledám alternativu. Ještě jsem vyzkoušel Trek X-Caliber, tam mi vyhovovala 21,5, která je už teda hodně vysoká, to by chtělo dvojitou výztuž gatí :) Máte ještě nějaké tipy na výrobce delších rámů nebo jak to vyřešit?

    Mockrát díky!

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Bylo by užitečné postnout i přímo výsledky z cc.com. Kalkulátor si s ‚asi delšíma rukama‘ přece už nějak poradil. Mimo to je délka rukou celkem korelovaná s délkou nohou, kterou zas nemáš nijak extrémní.

      Kdybys to s délkou rámu přehnal, mohlo by se stát, že se těžko dostaneš sedlem tam, kde bys měl být – to už tady také bylo. Řešení vidím spíš ve vzpřímenějším posedu, ne v delším rámu.

      Aha, v nastaavení pro bike neudává kalkulátor předozadní polohu sedla!

      0 0
      • bamboosman  

        Díky, tady je výsledek z cc…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Skoro to vypadá, že máš opravdu dlouhý trup (trunk), ale trochu mi to pak nekoresponduje s výškou po konec hrudní kosti (sternal notch), která je nějak podezřele malá – když přihlédnu k relativně dlouhým nohám (inseam) i trupu. Ruka 65 mi nepřijde nijak extrémní, sám mám 70 :-)

          Podle čísel ostatně soudím, že a) Kartágo musí býti zničeno a b) neřešíš primárně ruce, ale nohy a trup, které jsou z jedince o číslo většího.

          Kalkulátor Ti navrhuje kolo, které se v toleranci milimetrů překrývá s mým (~185 cm), ruce na takto velké rámy máš pravděpodobně spíš kratší, tedy musíš mít výš řídítka než já (já je mám hodně nízko), abys na rukách neležel. Výhodný by tedy byl rám s vyšší hlavou.

          Ještě si zkus nasypat svá čísla do výběru silničního kola, tam Ti to řekne, jak daleko za pedály bys měl sedět. To je totiž věc, která se ladí relativně nejhůř, protože offsetů sedlovky je omezené množství, zatímco délek a úhlů představců je naopak spousta, nějaké podložky to také snese.

          0 0
          • bamboosman  

            Paráda, díky moc za radu. Tohle mě teda vůbec nenapadlo. Byl jsem si dneska zkusit pár kol a potvrdilo se tvoje řešení, dali jsme na rám s TT 62cm nastavitelný představec, do větší výšky a výsledek byl téměř ideální.

            Teď je otázkou, jaký rám splňuje moje požadavky, zdá se mi, že výšku hlavy mají všechna kola přibližně stejnou, tak jedině představec s vyšším sklonem?

            ještě přikládám výsledky na silniční kolo, jak jsi psal…

            0 0
    • Jakobo  

      Spis nez body fit at ti nekdo zmeri rozpeti rukou, od konce prostredniku ke konci druheho. Pokud mas skutecne nepomerne dlouhe ruce, tak nameris pres 182 cm jinak je problem nekde jinde.

      0 0
    • Zafata  

      Tak to mi rekni, ze pri tve delce trupu a pazi je ti pokud beres Trek X-Caliber rocnik 2014 na delku akorat. Ja osobne mam na svou vysku 183 az 184cm.

      Actual Inseam 84 Cm

      Trunk 74 Cm

      Forearm 36 Cm

      Arm 72 Cm

      Thigh 61 Cm

      Lower Leg 57 Cm

      Sternal Notch 151 Cm

      Total Height 184 Cm

      Rozpeti pazi na svou vysku mam cca 186 az 187cm. Coz je hodne mimo bezne rozmery. No a mam Trek Superfly 7 2014 ve velikosti 19,5 a jsem z nej hodne nestastny a musel jsem si koupit misto 90mm predstavce 75mm a presto se na tom necitim. Na svou vysku vubec nemas kratke nohy a mozna mas trosinku delsi trup a paze, ale nic sileneho jako napr ja. Podle me je to jen tvuj pocit,ze ti prijde kratky posez. Bud rad, ze mas nohy dlouhe aspon tech 87cm ne jako ja, protoze sehnat dneska 19 velikost u 29palcoveho kola, ktery ma standover nizsi nez 80cm a i to je hodne na hrane pro me je proste horor a u vetsiny 27,5 palcovych kol to same. Podle me ti musi velikost Trek -X Caliber 2014 ve velikosti 18,5 sednout paradne.

      0 0
      • bamboosman  

        No tak to je zajímavý, ale fakt jsem se na 19" cítil tak jak píšu, 21 by byla asi moc, ale cítil jsem se na ní komfortně. Ale přijde mi zvláštní, že při tvé výšce a délce trupu je ti 19" dlouhá, taky záleží na ohebnosti, i když já jsem takový průměr, po zimě spíš slabší :D ale dík za tip, ještě ty různé velikosti budu muset pořádně otestovat, abych pak nelitoval…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.