Hlučný OŘECH víc než zdrávo

47 nepřečtených
  • M_ishak

    Zdravím, poslední dobou jsem si při porovnání s kolegy začal všímat hodně hlučného ořechu (Shimano). Na jaře jsem ho měl rozebraný, vyčistil jsem z něj rezavou směs čehosi, znovu namazal a složil. Cvrkání se zpravidelnilo a zjemnilo, ale ořech je děsně hlučný.Abyste mi rozuměli, je třeba ten zvuk rozdělit na dvě části.

    1. Cvrkání, které je naprosto v pohodě
    2. Jakýsi těžko popsatelný ostře kovový šum, k němuž by jakoby až rezonovala zadní stavba

    Teď si ale nejsem jist, zda tam už ten šum byl ještě před tím, než cvrkání ořechu začalo být špatné a vedlo mě k rozborce nebo jsem si ho až teď začal všímat.

    Jedno z mých podezření je, zda v ořechu nechybí ložisková kulička – dával jsem si pozor, aby se neztratila, ale to neznamená že se ztratit nemohla. Je mi divné, že v suchém stavu je mezi nimi taková vůle, že by se tam ještě jedna vešla. V namazaném stavu je vůle zaplněna vazelínou, ale šla by tam též nacpat, kdybych chtěl. I když tomu moc nevěřím, protože je naobou stranách stejný počet kuliček, tak se mi nezdá že by konstruktéři dali na každou stranu jiný počet.

    Každopádně jsem se nikde nedobral k vhodné odpovědi, proto jsem se rozhodl poprosit radu publika na B-F.

    PŘEDEM DÍK ZA NÁPADY ;O)

    0 0
    • Mara.147  

      A jak dlouho ho máš??? Po určité době a špatným zacházením ti může odejít. Nebo tu mezeru skus zaplnit vazelínou, to většinou pomůže, teda pokud není zničený.

      0 0
    • kyl  

      Tak to znovu rozeber a tu kuličku tam dej,novej ořech nekupuj je dražší než třeba střed XT.Vrátils tam zpět všechny setinové podložky?

      0 0
      • Blade  

        Nemyslím si, že by tam kulička chyběla. Co si matně vybavuju, když jsem loni rozdělával LX ořech, tak mezera o šířce cca jedné kuličky tam taky byla a to v obou ložiscích. Pokud by tam další kuličku musel, jak píše „nacpat“, tak by určitě byla přebytečná a ložisku by to nijak nepomohlo, spíš naopak.

        0 0
        • Wojtek  

          jn,ale v šimano konusech sem si toho všim,myslel sem ,že sem ji ztratil

          0 0
          • M_ishak  

            Mi se to zdálo též divné, ale byl jsem zvlášť opatrný, abych žádnou neztratil a neprohodil strany, rozložil jsem je na ubrousky, kde jsem je očistil. Bylo jich 2×25.

            Jak jsem psal v úvodu, uvnitř byla rezavá srajda, když mě špatný zvuk cvrčku donutil rozebrat ho. Tak taky spekuluju nad tím, že tam ta srajda vymlela vůli, já pak cvrčka rozebral, vyčistil, namazal a složil a vůle zůstala. Možná se to časem zaběhne a spraví, ale těžko říct.

            Teď před půl hodinou sem si byl protahnout pastelky a zjistil sem, že při 15 km/h je zvuk OK, při 22 km/h začínám slyčet ten šum a při vyšších rychlostech je už dost znát.

            Jediné prozatimní řešení je buď jezdit pomalu, nebo furt šlapat :O)

            0 0
        • M_ishak  

          Já se též přikláním k tomu, že ta mezera tam má být, zvláště, když si to i ty tak vybavuješ. S vazelínou je to tam pěkně rozložený, byla to jen spekulace. Je tam na každé straně 25 a 25 kuliček. Nemyslím si tedy, že by to navrhli jinak.

          0 0
          • Blade  

            Jj, tady chyba nebude, 50 kuliček jsem taky napočítal :)

            0 0
        • okm  

          Ta kulička se tam klidně přidat může, jenom pak musíš správně vymezit vůli pomocí těch podložek. Mám to hodněkrát vyzkoušeno, funguje to tak i tak.

          0 0
      • M_ishak  

        Když sem tam dal prvně všechny podložky, tak to bylo OK. Když jsem to po povšimnutí toho divného kovového šumění znovu rozebral, tak ořech měl znatelnou vůli. Nejtenší podložku jsem vytáhl a pak se vůle zmenšila, ale ten zvuk zůstal.

        0 0
        • juli  

          Tak mě napadá, nemáš příliš nízko prachovku (moc zatlačenou) v ořechu? Pokud se dotýká kuliček, bude to slyšet.

          0 0
          • Wojtek  

            to by takový bordel nedělalo,ne?

            0 0
          • M_ishak  

            Fakt? Já ji tam záměrně pořádně přitlačil, jelikož jsem myslel, že by hluk mohl být způsoben axiální vůlí v kuličkách. Teď si přesně nevybavuju, ale nepřitláčí tam tu prachovku i matice nad ní?

            0 0
            • juli  

              Matice nad ní je kontramatice konusu, takže prachovky by se neměla dotýkat. Kuličky jsou vymezeny vzdáleností mezi miskou a konusem, takže ten profilovaný, pogumovaný plíšek je prachovka a není důvod ji zalisovat na těsno. kromě prachu nic nedrží.

              Ale jestli je to skutečně zdrojem oněch zvuků to jen hádám.

              0 0
              • M_ishak  

                Sakryš, teď jsem zmaten, jestli jsem neudělal chybu – jestli jsem tu prachovku nestrčil pod tu bearing cone. Tu na ivelo (viz. Obr. v příloze) to mají nad ní.

                0 0
                • juli  

                  :-))))To asi ne. Pod misku bys to nedostal :-)

                  0 0
                  • M_ishak  

                    Já si to už nepamatuju přesně. Každopádně mám brouka v hlavě a rozložím to hned zítra (dnes by už ze mě drahá třetina mohla začít mít strach :O)).

                    A tak to dopadá, když si pořád říkám, že je pod mou úroveň číst návody. Jestli jsem to tam fakt napral, tak bych potřeboval někoho, kdo mě za to poliská – Wojtek to má koukám nejblíž :O)

                    Každopádně dám vědět :O)

                    0 0
                    • Wojtek  

                      jj,kde bydlíš?

                      jsem k dyspozici,ale oplácení neberu

                      bydlím na Dřevnické

                      0 0
                      • Wojtek  

                        mám doma jedno starší zapletené kolo,shimano,dyštak prodám :-) ?

                        0 0
                • Blade  

                  To si též nemyslím :)

                  0 0
                  • M_ishak  

                    No, čím víc nad tím dumám, tím víc to vidím bledě…každopádně dám vědět, hned jak to zítra prozkoumám.

                    DÍK VŠEM VÝŠE ZA RADY

                    0 0
                    • juli  

                      Tak ještě chvíli vydrž. Když budeš demontovat ořech, dobře si prohlédni hranu dutého šroubu jistícího ořech k náboji, nemí tam být ostrá nebo otřepená hrana. Prohlédní, popřípadě opatrně srovnej plochu prachovky, co patří nad misku. I její vnitřní otvor by měl být pravidelný, aby neměla chuť se otírat o vnější průměr konusu.

                      0 0
                      • Mr.Data  

                        Nedalo by se tohle trošku rozvest? Kousl se mi zadni naboj a pretrhl rychloupinak, jak se kolo protacelo v zadni stavbe. Po rozebrani vse ciste a na prvni pohled v porádku. Jedine co me napada je, ze se samovolne dotahly behem jizdy konusy a zablokovaly pohyb kola. Kazdopadne po seskladani ma naba na volnobehu takovy kovovy zvuk i kdyz je vse namazane. Jedine co jsem objevil je z pulky rozdrbana tahle hranka na te dute ose s vnitrnim sestihranem, co drzi nabu.Ta asi vykukuje az na misku a tam to dela neplechu. Staci vse zacistit pilnikem? Nebo ji ubrousit, aby do misky vubec nekoukala? Nevali se nahodou doma nekumu zbytne vnitrnosti FH-M775…

                        0 0
    • Zdyn  

      Pokud jsi v loziskach mel spinavej rezavej bordel, tak skoro urcite se ti tam dostala voda a vyrezly. Kontrola : mel jsi krasne stribrne, leskle a hladke kulicky i drahy? Pokud ne, tak to bude prave tim. Loziska jsou pak hlucna a cim vetsi rychlost, tim se to vice projevuje. Kulicky je mozne vymenit, ale s poskozenyma drahama nic neudelas. Pak uz jedine novej orech.

      0 0
    • WASP  

      určitě pokud byl zanesený delší dobu, dostaly zabrat i stěny toho ořechu. fungují jako konus. to vysvětluje ten hluk. už nejsou tak hladký jak by bylo třeba.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mohlo by to jít poleštit houbičkou nebo takovým tim leštícím filcem na nerez. Zrovna sem preventivně a zkoumavě rozebral vořecha na novatecu a konusy nebyly nějak brutal lesklý a kravál to nedělalo… A pokud se zdá, že kuliček je tam tolik, že by se tam vešla ještě jedna navíc, tak podle mě netřeba, provozem se rozlezou pěkně po obvodu.

        Ještě jednou soráč, ty víš za co.

        0 0
    • M_ishak  

      Tak, znovu jsem to rozebral a zjistil, že vše je sestaveno v pořádku, dobře to sedí jak v rámci ořechu, tak i ořech s nábojem, není tam vůle, ale přitom se to v ruce lehce protáčí a ladně cvrká. Jediný problém je, že dráhy kuliček mají v několika místech tmavé fleky. Takže jak říkají Zdyn a WASP, problém je nakonec asi tady. Tak jsem vysledoval, že při vysokých otáčkách v ruce, to i jemně chvěje zadní stavbou – rezonuje a zesiluje ten zvuk.

      Ovšem nejde mi na rozum, kde se tam ta voda vzala. Wapkou jsem to nikdy nemyl, nikdy jsem se s ním nebrodil a dešťová voda se tam nedostane. Problémy to začalo dělat tuto zimu. Mnohokrát jsem to přenesl z mrazu do vytápěné místnosti a kondenzovala na povrchu vlhkost. Ale že by to ublížilo ořechu by mě nenapadlo a ani tomu nevěřím. Ale ta vlhkost tam prostě byla.

      Nechám to plavat. Četl jsem na netu, že lidem ořechy Shimano časem stichnou, takže doufám, že si kuličky plochy zaběhnou a časem se to zlepší (po opravě jsem na něm najel jen cca 150 km – nebylo času). A když se to nezlepší a začne mě to lézt na nervy – jakože neleze, ale mám problém v tom, že musím mít všechno pünktlich a ne jinak – tak si koupím celý náboj, vemu z něj ořech a bude. koukal jsem, že ten samý typ se dá splašit kolem 3 – 4 stovek, tak to nemá cenu řešit :O).

       

      I když jsem problém nevyřešil, tak lidi co budou hledat na netu problém se svým ořechem, tato diskuze je nasměruje. JEŠTĚ JEDNOU DÍK VŠEM ;O)

       
      0 0
      • Richi  

        Tak zase alespoň nepotřebuješ zvonek na plašení chodců. :-)

        0 0
        • mastihuba  

          to je po třech letech cená informace :)

          0 0
          • Richi  

            No jo sakra, máš dočista pravdu, ale já tu mrtvolu nevykopal. :-))

            No nic, na chodce si už potom ale nestěžoval, takže tenhle problém byl asi už OK. :-)

            0 0
            • Mr.Data  

              Vytahl jsem vlakno kvuli teto malickosti:

              Tak ještě chvíli vydrž. Když budeš demontovat ořech, dobře si prohlédni hranu dutého šroubu jistícího ořech k náboji, nemí tam být ostrá nebo otřepená hrana. Prohlédní, popřípadě opatrně srovnej plochu prachovky, co patří nad misku. I její vnitřní otvor by měl být pravidelný, aby neměla chuť se otírat o vnější průměr konusu.

              0 0
              • Mr.Data  

                Nedalo by se tohle trošku rozvest? Kousl se mi zadni naboj a pretrhl rychloupinak, jak se kolo protacelo v zadni stavbe. Po rozebrani vse ciste a na prvni pohled v porádku. Jedine co me napada je, ze se samovolne dotahly behem jizdy konusy a zablokovaly pohyb kola. Kazdopadne po seskladani ma naba na volnobehu takovy kovovy zvuk i kdyz je vse namazane. Jedine co jsem objevil je z pulky rozdrbana tahle hranka na te dute ose s vnitrnim sestihranem, co drzi nabu.Ta asi vykukuje az na misku a tam to dela neplechu. Staci vse zacistit pilnikem? Nebo ji ubrousit, aby do misky vubec nekoukala? Nevali se nahodou doma nekumu zbytne vnitrnosti FH-M775…

                0 0
                • M_ishak  

                  Zrovna s pilníkem bych byl opatrný, abys nenadělal ještě horší povrch. Každopádně když lapovasím papírem zaleštíč t plochy, bude to jedině lepší. Otázkou je, jestli se při tom bloknutí vyloženě nevytlačily důlky do těch drah.

                  0 0
            • M_ishak  

              Po těch třech letech je to znovuzajeto – dráhy se asi vyleštily provozem a už je to tiché.

              0 0
              • Mr.Data  

                Po podrobnejsim zkoumani jsou ryhy i v misce a na konusu. Tak ten kovovy zvuk je jasny. Neni to nic hroznyho, ale po roce a pul uzivani bych cekal lepsi stav.

                0 0
                • M_ishak  

                  Zkus zaleštit lapovacím papírem.

                  0 0
                  • František M.  

                    Ahoj, pořeboval bych pomoct s demontáží ořechu. Je na něm napsaná značka Maddux, ale co je to za typ, už nepíšou. Projel jsem se na mokru a příšerně to vrže. A je možný, že už jsem to do nějakýho fóra psal.

                    0 0
                    • Vilém  

                      Nejlip by bylo vyfotit orech se sundanou kazetou. Na strankach vyrobce jsem nenasel zadne technicke info, ale da se predpokladat, ze koncepce bude podobna jako u jinych loziskovych nab.

                      0 0
                      • František M.  

                        tady jsou fotky

                        0 0
                        • Vilém  

                          Pokud za nej tahas smerem ven, od vypletu, takk se nehne?

                          Pokud ne, kat to bude zrejme kombinovane a loziska budou jen v nabe, v orechu budou kulicky ala shimano.

                          Pokud je to opravdu tak, tak musis vyklepnout ven osu, spolecne s levym loziskem, pak povolit sroub drzici orech a orech nasledne rozebrat, vycistit, namazat, slozit.

                          Potom opacnym postupem slozit.

                          Jinak co ta prachovka, co jsi s ni delal?

                          0 0
                          • Vilém  

                            Jeste dodatek. Pokud je to orech ala shimano, tak by bylo lepsi napred klepnout na osu z leve strany, abys vyklepl lozisko, ktere je v orechu, az potom postupovat, jak jsem psal vyse.

                            0 0
                          • František M.  

                            Já nic. jen jsem sundal kazetu. Přimapá mi nějaká pomačkaná. A jediný co vo tom vim je, že tam jsou dvě ložiska, někde. A tu osu Mám vyklepnout doslová? Třeba kladivem?

                            0 0
                            • Vilém  

                              Tak pokud jsi to neudelal ty, tak tezko rict, mozna to nekdo poskodil pri montazi, nebo nejake oprave. Potom se tam dostala voda a udelalo to to co to udelalo:(

                              Ano osu myslim vyklepnout, nejlip nejakou gumovou palickou, nebo aspon pres nejaky dreveny spalik.

                              Zalezi vsak jak je delana prachovka, pripadne koncovka na leve strane, tu musis napred sundat, aby osa sla vyklepnout.

                              Kdyz pak budes z leve strany klepat, tak by melo vylezt ven lozisko, i s tou poskozenou prachovkou.

                              Pak lozisko stahnes z osy, osu strcis nazpet do naby a vyklepnes stejnym postupem leve lozisko.

                              Potom bys mel videt, skrze nabu nejaky duty sroub s vnitrnim 6ti hranem, ktery drzi orech.

                              0 0
                              • Vilém  

                                Jinak kdysi jsem tu resil rozebrani podobne konstruovane naby.

                                0 0
                                • František M.  

                                  Už jsem tu sundal, šlo to vyklepnout, ale stuha. Ještě si můsím opatřit klíč kterým to sundám, desítka je malá. Asi se stavim v servisu pro prachovku, jestli se dá dokoupit. Už aby to jezdilo.

                                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.