• oxyaction

    Jezdim dost často po tmě a potkávam šílence na kolech.Šílence proto že nemají při jízde žádný světlo,ani se pak nedivim že pak o nás ty co jezdí autama nemluví zrovna hezky.Kolikrát mam sto chutí zařvat na šílence:kde máš světlo magore.Nejhorší je že to není jen jejich věc.Nevim co je k tomu vede,nejspíš na to serou.Možná máte jiný zkušenosti,já bych tipoval tak 70%bez světla.

    0 0
    • radek16  

      tak to si nemyslím… nevím jak u vás ale tu po brně jezdí dost hodně lidí se světlama… a já taky

      0 0
      • munro  

        Tak to s tebou nesouhlasím, spíš jsem pro to co napsal oxyaction. Dojíždím každý ráno v 6.15 do práce z Mokré Hory do centra Brna a neosvětlených jezdí dost a dost. Většinou tam existuje korelace bez světla – bez přílby.

        0 0
    • Marika88  

      Je to pravda, ale obcas dojde k situaci, kdy se nekde zdrzis a ac nerad, jedes bez svetla. Spousta tech silencu jak rikas, si to mozna dobre uvedomuje, ale proste v tu chvili s tim nejde nic delat.

      0 0
      • Krys  

        Prave preto nosim svetla stale so sebou, aj ked vyrazam skoro rano.

        0 0
        • radek16  

          já mám obě dvě světla na kole furt a už dlouho sem je nesundal…

          0 0
      • nOra  

        Nikdy nedojde !

        Zadni blikacku nikdy nesundavam ze sedlovky. Na delsi vylety vozim v batohu jeste jednu nahradni. ;-) Predni svetylko mam jen obrysove. Jsa viden ( snad :) moc nevidim.

        Jezdim pomalu a odrazky v dratech nemam za problem. Po par prekvapenich za volantem uvazuji dokonce o predni a zadni odrazce.

        0 0
      • motylekmodry  

        nevimjak ty ale ja mam svetla na kole porad, ve dne v noci. nejsem pako abych je porad sundaval nandaval, kdyz je staci vypnout ci naopak :DDDD

        0 0
        • nOra  

          Zadni CatEye mam uz snad pres deset let a pri kazde vymene sedlovky automaticky prehazuji blikacku a sedlo. Ale ze nejsem pako, tak predni uz nemam. :-( Novy predni sice nikdo asi neukradne ( fakt hoodne osklivy ;) ale sundavam ho kvuli vlhku. Vubec netesni.

          0 0
        • Marika88  

          Od rijna vozim v batohu blikacku i predni svetlo, ale zrovna asi pred tydnem se mi stalo, ze mi dosla baterka v prednim. Jasne, moje chyba, mam vozit nahradni. Nechci se nikoho neosvetleneho zastavat, jen jsem chtela rict, ze stat se muze cokoli – zapomenes, ztratis, rozbijes…

          0 0
          • nOra  

            Stane se. Ale nemelo by. Je potreba se na to koukat tak, ze bez blikacky proste nejsi videt, ale neni to jen Tvuj problem. Kdyz Te nekdo trefi, budes Ty „v pohode mrtva“ a on celkem nezaslouzene dostane flastr a dosmrti se mu bude zdat o ty tupy rane o kapotu.

            Pomuze Ti to, abys nezapominala? ;-)

            0 0
      • orca  

        to bych netvrdil – kolik aut si dovolí jet v noci bez světel ?? a to by mělo bejt i na kole bez světel ani omylem… v batohu nezaberou žádné místo ani váhu . Troufám si říci že jízda bez světel je 100% větší hazard než jízda bez přilby .

        0 0
        • Belial  

          Souhlas!

          0 0
        • Kovak  

          to je pravda, přilba už tě nezachrání stejně

          0 0
        • Thomasek  

          taky souhlas, neosvětlený cyklista = dárce orgánů, ve městě při pouličním osvětlení je ještě nějaká šance ho uvidět, ale mimo obec s klopenými světly (protijedoucí auto ⇒ držet se v pravém pruhu) – to jak jsem klidná povaha, tak mám chuť zastavit a shodit ho příkopu :-)

          0 0
      • Stancek  

        Dej si svetla do batuzku, nebo podsedlovky a tma Te nezaskoci. Par gramu navic Te nezabije, ridic co Te prehlidne muze… a byla by skoda perpektivni cyklistky.

        0 0
      • fousac  

        dojde k situaci, kdy se nekde zdrzis a ac nerad, jedes bez svetla

        → neexistuje!!

        neni duvod, proc by nekdo nemoh mit na kole ci v batohu aspon nejaky maly blikacky.. stoji par korun a nevazi nic.. odrazky a reflexni folie dtto…

        0 0
        • maxtor  

          Takhle radikálně bych to nebral. Mě se například jednou v noci stalo, že mi došly baterky do předního světla a jel jsem po neosvětlené cyklostezce. Když jsem viděl jet někoho proti mě, raději jsem dobrovolně sjel do trávky a zároveň se modlil, ať nepotkám někoho podobného, jako já. Prostě se stane. Alespoň si od té doby dávám větší pozor.

          0 0
          • Krys  

            vidis, tak nad tym som este neuvazoval. zeby som zacal nosit aj nahradne baterky?

            0 0
            • maxtor  

              Já mám halogenku na 5 akumulátorů – to se se současnýma ledkama nedá srovnat. Když hodinu svítíš, baterky jsou v háji a nabíjí se 15 hodin. Navíc, pokud je necháš 2 měsíce stát, tak se energie zmenší a vydží tak půl hodiny…

              0 0
      • miťo  

        Použitím odrazek zvýšíš svou šanci na přežití, když se někde zapomeneš do tmy.

        0 0
    • smallbrother  

      blikačku dozadu vždycky už za šera. Přední světlo obvykle jen když už je úplná tma. :( Na zimáku mám ale oboje stabilně a svítím.

      0 0
    • nadrazak 2  

      Já jezdím večer z práce.Je to cca 15km,potkám tak tak 10–15lidí na kole,ale svítí tak s bídou pět.A posledně jsem potkal nějakého chytráka co šel vedle kola po prostředku cesty a měl zadní červenou blikačku vepředu.Pocho­pitelně že šel proti mě.Někteří nemají ani odrazky.Vozím kolo olepené odrazkama,před.a zad.blikačku a na řidítkách 1w luxeon.

      0 0
    • mosquito  

      kdyz jezdim v Olmiku pozde vecer tak svetlo vzadu maji snad vsichni, vepredu tak 2/3, odrazky max 1/3

      0 0
    • Belial  

      Zadni jsem vozil porad, ale ted jsem ho ztratil. Koupil jsem nove a to nasazuju jenom v noci. Predni to same. Obcas se ale stane ze je to neplanovane a jedu po tme, hlavnim cestam se vyhybam, takze vetsinou hrozi, ze rozbiju hubu jenom sobe.

      0 0
      • Otaku  

        hehe, co az proti tobe podeje borec se stejnym uvazovanim? Řach!!

        0 0
        • jaski  

          :-D

          0 0
        • motylekmodry  

          berany berany ...... :D

          0 0
        • multib  

          Když pojedou každý po své straně, tak nic!
          Ale u nás se jezdí z Bohumína do Antošovic přes Odru a po hrázi rybníka a mám kámoše (býv. mistr republiky), co se neosvětlený srazil s jiným neosvětlencem a byla z toho zlomená ruka a plno pohmožděnin! Bez světla už nejezdí!

          0 0
        • Belial  

          Na kole se mi to ještě nestalo, ale když jsem šel kdysi sám přes les domů (nejbližší obydlí cca. 5km) asi o půlnoci, nesvítil měsíc a srazil jsem se s asi chlapem. To jsem se málem pos..l. On na tom nebyl líp.

          0 0
    • Hynas  

      Pravda, bez světel v současné roční době to opravdu nemá cenu. Neberte ohled jen na vlastní „ne"bezpečnost, ale i na ty druhé. Můžete si říct, že vy v autě jezdíte opatrně, sledujete situaci v silničním provozu, věnujete se řízení…ale spousta řidičů, no řekněme si pravdu, jsou kokoti. A to nejen ve tmě. Život i materiál může zachránit i hloupá nalepovací samolepka. Přesto blikačky mají své odůvodnění…bydlím v jednom místě v Ostravě, kde kolem garáže je hlavní tah na Novou huť…a tam ráno před šestou fičí jeden cyklista za druhým. Polovina z nich neosvětlená, takže když třeba opatrně z garáže vycouvávám, nemám problém někomu vjet přímo do cesty z důvodu, že jsem je prostě (i přes osvětlenou ulici lampami) neviděl. Prostě kokoti nadruhou! A kecy typu "blikačku nepořizuju, nemám prachy na rozhazování“ mi přijdou jako pěkná pitomost. Ale co! My, co si chráníme zdraví, majetek i vlastní budoucnost, rozhodně do takových věcí investovat musíme. A kdo ne, je hazardér a měl by se zamyslet…domluvil jsem. :o)

      0 0
      • orca  

        Ono nejde ani tak potkat neosvětleného cyklistu v osvětleném městě ale horší je to mimo město, párkrát jsem to zažil jako motorista a nikomu to nepřeji… jak jednoduše se dostat do kriminálu…pro blbost druhého .

        Tady bych apeloval na policii aby si TVRDĚ došlápla na neosvětlené cyklisty a nebuzerovala přejezdy chodníku a podobně.

        0 0
      • Krys  

        v tescu som videl zadnu blikacku za 30 kc. tolko snad dokaze kazdy nasetrit.

        0 0
    • o.1  

      Blikacku mam na stalo , vpredu odrazku a vozim pre pripad malu celovku Petzl Tikka- nevazi nic, zaberie malo a vydrzi skoro nekonecne dlho. Ale aj tak sa mi minule stalo ze som pristal hlavou – uz som nesvieti l- na osvetlenom chodniku pri dome som obiehal chodcov okolo po trave a trafil som jediny rigol co tam existuje aj prilba to trochu odniesla…

      0 0
      • Dubys  

        podle me to zbytecne zvysuje hmotnost a na kole to nevypada profesionalne.

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Nejprofesionálněji cyklisté vypadají v rakvi. Když se nehýbou, teprv vyniknou jejich nabušený lýtka. Tak nějak si to myslíš?

          0 0
        • nOra  

          Zapomel's smailika. Zvysuje hmotnost ctrnactikilovyho zabradli… :-) Takhle to vypada, ze's to myslel vazne. Ale takhle omezenej a sobeckej snad ani nikdo bejt nemuze. ;-)

          BTW ridis karu ?

          0 0
          • Dubys  

            s tim smajlikem by to postradalo ten spravnej patos. a kdyz rika, ze 70 procent lidi svetlo nevozi, tak nekdo ten hlas tech debilu tady musi predstavovat a ja to svetlo fakt zatim nemam – nekecam.

            0 0
            • nOra  

              Kdo je „profesionalne“ na prkne, neprispiva do BF. ;-)

              Kdyz napisu, aby ses dneska stavil v Tescu pro blikacku v hodnote dvou pivek, tak mi rozbijes drzku, protoze Ti pri tom ukradnou kolo… :-)

              Jezdim auto/kolo cca 5/1 a vozim zadni blikacku, pedalovy odrazky ( nebo reflex na tretrach a nohavicich ) a orazky v dratech. Myslim, ze ne kvuli profitu prodejcu. Ale tezko se hadat. :-)

              0 0
              • ivaneck  

                Tak jdi do Tesca i s kolem! Byl jsem takhle jednou v Kauflandu, na řidítkách rohlíky ;o), jenom jsem se bál, aby mi kolo nenamarkovali, i když by nebylo těžký je přesvědčit, že to tam fakt neprodávají…

                0 0
                • nOra  

                  :-))) To by se Superiorem nemuselo vyjit… :-)

                  Jednou mi chtela pokladni namarkovat krabici se studiovym 1U 2×30ti pasmovym equalizerem Alesis… Kdyz jsme to vybalili, tak se prekvapila, ze ani nevedela, co vsechno prodavaj… … nastesti nemela ten kod v databasi… :-))

                  0 0
                  • Dubys  

                    nech si toho…skryte narazky na moje nove kolo se mi vubec nelibi!!

                    0 0
                    • nOra  

                      Male rypnuti… Sorry ! Pamatuji si ta kola z drivejska… Ale vlastne je mi uplne jedno, jaky ma kdo kolo. Dulezitej je pilot. ;-)

                      0 0
                      • Dubys  

                        tak nezertuj ty petatricatniku a pod se v sobotu s nama raci projet, bez tak se vsadim, ze mas taky superiora:)

                        0 0
                        • nOra  

                          Petatricatnici ? Hosi jako kvet ? Najdes si to a das mi pak vedet, jak to mam s 35. pesim ? :-)

                          V So Budejky nezvladam. Krom toho, ze je mi blbe, mi bude blbe po Budvaru z patka, mam jeste dve dalsi akce, ktery jsem uz slibil. Ale kdyztak mi mailni kam jedete.

                          Neboj, nemam Superiora. Nejsem tak prachatej. ;-) Mam stary a omlaceny kolo, ktery pri my vaze muze v pohode vazit ctrnact kilo i s blikackou a je mi suma fuk, co o nem kdo rika. Pri tom kolik na nem stravim casu a kolik najezdim je to tak akorat, abych ho vyuzil. ;-)

                          0 0
    • Martin  

      souhlas, mamrdy bez světel bych na silnici taky nejraději neviděl. v tomhle období, kdy tma padá strašně rychle a bez varování :-), je jízda bez světla hazardem. zrovna včera jsem potkal pár neosvětlených jezdců a bylo to nemilé setkání… benga by si na neosvětlené opravdu měly dávat pozor a pokutovat je. fakt je to o držku. což mě připomnělo, že musím koupit nový žrádlo do světýlek.

      0 0
    • kubad  

      Souhlas, už je brzo tma včera sem se trochu zdržel a vracel se na kole už za hodně velkého šera. Mám na kole a sobě sice dost reflexních odrazek, ale radši tam ty blikačky dnes dám.

      0 0
      • maxtor  

        Vidíš to – já blikačku (zadní) vozím pořád. Včera se mi stalo nědo podobného, kdy jsem zatměl. Tak jsem si zanadával, že je tma a já nemám světlo, a pak jsem si uvědomil, že ta blikačka na rámu vlastně je. Úplně jsem na to zapomněl…

        0 0
        • Martin  

          pro všechny případy vozím ještě malou LED svítilnu s jednou diodou napájenou dvěma „čočkama“ CR2032

          0 0
          • maxtor  

            …a svíčku a 2 sirky:-)

            0 0
            • Martin  

              to je součást KPZ :-)

              0 0
          • nOra  

            Dobrej napad ! Kdyz ty compy v kanclu nevypinaj, ani se nevsimnou, ze jim to tam chybi… :-)

            0 0
            • Martin  

              co? baterka na zálohu CMOSky?

              0 0
              • nOra  

                ??? Kecas ! Fakt's ji kupoval ? :-)))

                Kdyz se to nastartuje a zavede se kernel je tam tak na rok, dva ta beterka navic… ;-)

                0 0
                • Martin  

                  ná osobně teda komp na noc vypínám… takže mě by baterka na zálohu CMOSky chyběla… tu LEDku jsem koupil normálně v krámě. když tak uvažuju, v podstatě jsem ze svého života vytěsnil přístroje napájené čímkoliv jiným lithiovým než je CR2032. tachometr (flightdeck i děda intertronic na zimáku), tepák, hrudní pás… pokud je někde lithiovka, pak CR2032 :-)

                  0 0
    • orca  

      když jsme se tak hezky rozepsaly je tu ještě jeden typ cyklistů 1/2 spořínci . Sice si koupí blikačku ale s obměnou baterií si zase moc nelámou hlavu . Čili když ji zapnou tak jim hezky svítí – subjektivní pohled z cca 1m. Ale z 10 a více metrů není již nic vidět .

      A tak nejen mějte blikačky a blikejte ale i měňte včas baterie !!! 

      0 0
      • Martin  

        v poslední době mě fascinujou starší občané na předpotopních kolech… světla maj poháněný alternátorem, jedou pomaličku po lehoučku, tím pádem se jim alternátor pomalu točí a světla jim adekvátně svítí. takže jsou taky houby vidět.

        0 0
        • hawrda  

          DYNAMEM.ALTERNÁRTOR JE NA AC PROUD.

          0 0
          • multib  

            Proč by nemohl být na kole aaaalternátor, já slyšel, že jednu dobu byly a světla svítila i při stání..ale to už je dlouho..

            0 0
          • Krys  

            Tu sa spomina, ze alternatory sa vyuzivaju aj na bicykloch: cs.wikipedia.or­g/wiki/Altern

            A tu tvrdia, ze dynamo na bicykli je v skutocnosti alternator: cs.wikipedia.or­g/wiki/Sou

            Clovek sa uci cely zivot. :)

            0 0
          • Martin  

            na kole je alternátor. stejně jako v autě. akorát že v autě je na výstupu usměrňovač zatímco na kole z toho leze AC proud.

            0 0
            • martt  

              Presne tak. Este doplnim, ze na aute je aj regler, a alternator sa sprava z hladiska spotrebicov ako zdroj napatia. Situacia je diametralne odlisna na bicykli, kde funguje alternator ako zdroj prudu (plati pre bezne bicyklove dynama, niektore lepsie modely maju regulaciu napatia).

              0 0
              • BH  

                a neni to tak, ze alternator vyrabi stridavy proud a dynamo stejnosmerny?

                0 0
                • Krys  

                  Ano je to tak, ale ziarovke je jedno co do nej tlacis. Okrem toho, ak potrebujes stejnosmerny prud, je vyhodnejsie pouzit namiesto dynama alternator s polovodicovym usmernovacom. Rotacnym pohybom vyrobis vzdy striedavy prud. V dyname sa usmernuje mechanicky, co je dost nespolahlive.

                  0 0
                  • BH  

                    jen by me zajimalo jak se u , dejme tomu alternatoru na kole, dosahlo toho aby to davalo stejnosmerny proud, kdyz tam urcite neni usmernovac.Nebo tam tece skutecne stridavy proud? Co to je AC proud?

                    0 0
                    • nOra  

                      Diodovy usmernovac je pomerne mala vec. Ve srovnani s civkou a magnetem alternatoru zcela zanedbatelna hmotnost.

                      AC=Alternating Current=stridavy proud

                      Nekdo uz to tu zminoval. Zarovce je suma fuk stridavej proud. To mas jako v lustru doma. Taky je tam stridavej. Takze je usmernovac celkem zbytecnej. Pokud bys nechtel pouzit nadprodukci k dobijeni akumulatoru.

                      0 0
                    • Krys  

                      Uf, odpoved na tvoju otazku je dost rozsiahla. Skusim aspon v skratke nejaky rychlokurz geniality: Na kole sa pouziva alternator (dynamom sa to nazyva omylom) to znamena ze dodava striedavy prud. Ak pripojis k alternatoru elektromotor na jednosmerny prud tak sa neroztoci, len bude vrcat a protestovat. Elektricky prud sa vyraba tak ze v magnetickom poli pohybujes navinutym dratom – cievkou. Pri tom pohybe sa v cievke indukuje napatie. Kedze magneticke pole nie je homogenne ale polarizovane, tak sa pri rotacnom pohybe cievky v magnetickom poli indukuje chvilu kladne a chvilu zaporne napatie. Na grafe to hodi sinusoidu. V generatore (bez ohladu na typ) je cievok viac. Kazda ma vyvedene konce dratov na kontakty na osi rotora. A teraz ta finta. Alternator
                      ma draty vyvedene na prstence sustredne s osou. Kazdeho prstenca sa dotyka pevny (nerotujuci) zberac (nejaky kusok pliesku alebo uhlik) z ktoreho je to vyvedene von z alternatora. Takto je odberane aktualne napatie, ktore sa indukuje v cievke, teda ta sinusoida → striedave napatie. Dynamo
                      ma draty z cievky vyvedene na segmenty rozlozene okolo osi – nie po celom obvode, ale tak, ze kazdy zabera cast obvodu – tusim sa tomu hovori komutator. Zberac sa pocas rotacie striedavo dotyka postupne vsetky segmentov. Takze vzdy na jeden vystup ide postupne prud z kazdej cievky. Je to cele skonstruovane tak, ze ten segment je pod zberacom vzdy ked ma prislusna cievka dajme tomu kladne napatie – ked uz ma zaporne je mimo kontakt, ale kontakt ma dalsia a tak stale dokola. Vysledne napatie sice nie je uplne konstantne, ale je aspon vzdy kladne.

                      0 0
                      • BH  

                        dik za vysvetleni,i kdyz princip generatoru celkem chapu, tak jsem si do dneska myslel, ze na kole je dynamo, ktere vyrabi stejsmerny proud.Co se tu clovek nedozvi.

                        0 0
                      • BH  

                        overeno zmereno, dynamo na kole fakt neni dynamo, dava to stridavy proud!

                        0 0
                        • Krys  

                          Aha, neveriaci Tomas. :)) Ale je super, ze ti staci exaktny dokaz. Mnohym nestaci ani to.

                          // Stoji chlapik v zoo pred vybehom so zirafami. Po pol hodine pozorovania odchadza so slovami: „Take zviera aj tak neexistuje.“ //

                          0 0
                • martt  

                  je to sice tak ale na bicykli sa to vola dynamo aj ked je to alternator. V aute sa to vola alternator ale napriek tomu to ma aj usmernovac a vyraba jednosmerny prud. Holt je to matuce.

                  0 0
                • Rychlej turista  

                  Je to tak. Na kolech se používaly alternátory nejen z toho důvodu, že žárovka svítí i na střídavý proud, ale hlavně proto, že alternátor, na rozdíl od dynama, které má komutátor, je lehčí a hlavně bezúdržbový.

                  0 0
      • wroum  

        ze se nestydis v tvym veku napsat takovou hrubku :-/

        0 0
      • ivaneck  

        Jejda, tys mě asi někde viděl ;o). Už jsem baterky vyměnil, ale mam problém, že když je nosím pořád v batohu, tak se někdy samovolně zapnou a vyblikají. Když je potom pustíš, tak blikají hezky, ale tak minutu dvě, toho už si potom nevšimneš, že rychle hasnou…

        0 0
    • Luka  

      od ty doby co se ted rano rozedniva az v 6:55, potkavam docela dost bikeru co svetlo maji. Naopak baby s nusema (mysleno obyvatele odlehlych mestskych casti dopravujich se po vsi na kolech) ty nemaj svetlo vubec.

      Alezase vcera rano, jak byla mlha, ze nebylo videt na vic jak 3 metry, jedu, kocham se hnusnym pocasim a usmivam se stastna ze mi je teplo. Najednou slysim odnekud zepredu zvuk tatrovky… si rikam, kdyz se vylouply svetylka bludicky v mlze, ze je jeste pekne daleko, tatrovka… a najednou tradaaa a objevila se tatra ktery svitili jen parkovacky, takze byly videt vazne na posledni chvili, a ty svetla co jsem videla patrily az tatre co jela za touhle. Kdyby me nekdo v ty mlze predjizdel, 100% by trefil tu nesvitici prvni tatru.

      Jinak zadni bliknu mam vzdy, poustim ji jen za sera ci ve tme. Predni vozim v batohu, cely leto jsem ji nepotrebovala,ale tenhle tyden je rano jeste tma a tak jsem preskupila tu furu veci na riditkach a narvala tam i predni svetylko… bez svetel se snazim opravdu nejezdit.

      0 0
      • alenzo  

        Také jezdím celoročně tma netma. A musím konstovat, že z lidí co jezdějí na kole jako hobby bohužel vidím nejvíc zatím silničářů co nemají žadné osvětlení. Oni to asi berou tak, že to světlo asi kazí vzhled jejich nadupané silničky. Já mám bajka i silnici a bez světel prostě v těchto časech nejedu. Jsem pro tvrdé postihy.

        0 0
    • multib  

      Viděl jsem v poledne, jak asi 12letý cyklista sjel z chodníku a přimo na kapotu protijedoucího auta, salto (měl přilbu), zvedl se a upaloval pryč..což potom v noci..

      0 0
    • multib  

      Mi se stalo ve dne na hlavní, projíždím křižovatku, na vedlejší čeká auto, řidič mi kouká do očí a když jsem 1 m před ním, vyjede, narazím, salto přes kapotu, zvednu se, opráším, zvednu kolo, zdá se mi OK, říkám řidiči OK, ale napíšu si SPZ a adresu, řidič odjíždí, já chci taky, ale kolo nejede, je bloklé o křivý rám, tak jdu s kolem na rameni dom, naštěstí pár metrů. Co pak v noci?!?!
      Jindy čekám na zelenou, ta se rozsvítí, já se chci rozjet a nic, kolo se nehne, zeslezu, čumím a 10 cm za mnou autobus!! Prostě bez motoru dojel, chtěl mne asi lehce žduchnout, jenže vysoký nárazník přišprajcl z. kolo k asfaltu. Tak jsem mu ukázal, ať couvne, couvl, otevřel dveře, říkám co teď, on ať si napíšu SPZ, napsal jsem, pak cajti, návštěva DPMO atd. Co teprve v noci?!!!

      0 0
    • multib  

      Když jsme u světel..
      Když jsem začínal na staré Favošce, měl jsem na každé straně beranů 3 světla (dynamové, ale na baterie upravené) a 1 uprostřed, prostě paráda. Akorát se ty berany blbě držely..

      0 0
    • Pá-dlista1  

      Dneska jsem si na to dal pozor a celych 100% cyklistu, chodcu, srnek a zajicu bylo bez svetel i bez helem. Ne ze bych chtel moralizovat v nevhodnem threadu, ale jsem rad, ze tu helmu vozim. Tu neosvetlenou srnku bez helmy jsem dneska liznul prednim kolem… to mohlo bolet.

      0 0
    • oxyaction  

      Nazdárek,nejezdíš náhodou Chot.,Mant.,St­.Aještě ke všemu si možná jel MTB krále šumavy a vezli jste mi do Klatov s dodávkou mojí herku.

      0 0
    • sportovni_biker  

      Chtěl bych si koupit nějaké přední světlo za málo peněz. Měl jsem v oku Author X-Ray, ale teď jsem našel tohle www.bagbike.cz/?…

      Cena je poloviční a vypadá úplně stejně. Myslíte, že tam ta kvalita bude? Nebo to bude nějak ošizeno oproti Authoru.

      0 0
      • multib  

        Power beam nedoporučuji, v terénu rádo vypadává z držáku. Narozdíl od Authora nemá magnetický spínač, ale to je spíš dobře. Ale kdyby jsi se rozhodl, vím, kde jsou za 130.

        0 0
    • oxyaction  

      Nazdar,tak to ti neporadim.Ale cena je dobrá a když ti ho někdo jako mě šlohne(chudák),ne­bude to tlik bolet.150/hod neni špatný ¡a pět diod taky ne.Hele,kup ho 250,–je taky slušnej obnos,nějaká kvalita tam musí bejt.Já vim,je to rada na prd.

      0 0
      • sportovni_biker  

        no kdyz jsem to srovnaval s tim Authorem, tak jsem nenasel rozdil, akorat jiny napis a 2× cena.

        0 0
    • oxyaction  

      Jinak dík za odkaz,maj tam vidli za pěknej peníz kterou jsem chtěl:M.

      0 0
      • sportovni_biker  

        Nemas zac.

        PS: Co sis vybral?

        0 0
        • radekbike  

          že by ta samá ještě jednou ? www.emos.cz/…Default.aspx?… jinak mám ji a od x ray žádný znatelný rozdíl mimo na pohled trošku levnějšího držáku na kolo…

          0 0
          • sportovni_biker  

            Bezva ještě levnější. Díky moc.

            0 0
            • radekbike  

              sice výpadá, že nejsou skladem, ale někde je snad seženeš…

              0 0
              • sportovni_biker  

                A zkoušel si to porovnávat s tím X-rayem?

                0 0
                • radekbike  

                  subjektivně – přijde mi jen z „levnějšího plastu“ svítivost oproti x-ray naprosto stejná, postatně lepší než u obou polarisů od smartu, vypínač u obou je posuvný magnetický, ale viděl jsem je i z mikrospínačem, oboje mají u nás normálně v krámku za cca250kč..

                  0 0
                  • sportovni_biker  

                    Díky. Napíšu jim, jak je to s dostupností a kdyžtak bych rovnou dvě vzal. O 300 Kč levnější akorát bez nálepky. Si myslím bezva kup.

                    0 0
          • sportovni_biker  

            A jak cca dlouho to ty mikrotužky utáhnou?

            0 0
            • radekbike  

              mám aaa aku gp950 mAh, a zatím cca 3–4 týdny 10km do práce 10 zpět svícení a možná je dobiju, ale sou ještě celkem ok jinak mám ve všech nabíjecí, tak výdrž moc neřeším, ale myslím, že kolem 10–15 h plným výkonem by měly všechny tady ty malé led světla vydžet…

              0 0
              • multib  

                LED světla obecně vydrží od 30 do 300 h. Tohlencto nejméně 50.

                0 0
    • Pá-dlista1  

      Mam dobrou zpravu. Snizil se absolutni pocet neosvetlenych cyklistu, ktere rano potkavam. V procentuelnim vyjadreni to ovsem vypada porad stejne :(

      0 0
      • orca  

        říkáš že přibylo cyklistů obecně ?? to je zajímavé , udeřily mrazy, benzín zlevnil … kampak na cyklisty s logikou…

        0 0
        • Pá-dlista1  

          //Pá-dlista (13.10.2006 09:39:10) 212.96.169.xxx 2×> Hazard bez světel (^ odpověď na 1× ^) Dneska jsem si na to dal pozor a celych 100% cyklistu, chodcu, srnek a zajicu bylo bez svetel i bez helem. // Kampak na cyklisty s logikou ;)

          0 0
          • orca  

            hmm jasně nikdo – a to jako ani ty nééé ????

            0 0
    • náčelník  

      Řada lidí jezdí bez jakéhokoli osvětlení, ale je i početná skupina, která sice blikačku má, ale s vybitými bateriemi, takže jenom tak „žhne“ a vidět je tak ze dvou metrů.

      Tuhle mě dorazila jedna dáma, která sice měla zapnutou blikačku na sedlovce, ale za ní na nosiči v košíku položenou tašku, která tu blikačku spolehlivě zakrývala. Tomu se snad nedá ani smát.

      0 0
      • Krys  

        Ukazkovy priklad tohe, ked niekto nieco robi len preto, ze musi. Predpokladam, ze keby to neukladal zakon, tak jazdi neosvetlena aj v noci.

        0 0
      • Stará Blažková  

        Nicméně policajti tohle pokutujou. Alespoň jeden můj kamarád za to pokutu dostal. Sice dozadu svítil (blikal), ale měl to něčím zakrytý. Dobře mu tak.

        0 0
    • Lobo  

      Uz jste negde videli prodavat tuhle blikacku? www.cykl.cz/index.php?…

      0 0
      • Lobo  

        Vypada to schopne. Melo by to byt videt i ve dne.

        0 0
      • Pebe  

        vypadá to super.....

        0 0
      • munro  

        omlouvám se, že oživuju tohle téma, ale pátral jsem trošku v Brně, zda tu blikačku někde nemají a nejlepší fór mi řekli u Hanáka – prý to u nich dodavatel předváděl a zdálo se jim to už fakt moc silný, tak to nevzali.

        0 0
        • Pebe  

          a nevíš, kdo je ten dodavatel?

          0 0
          • munro  

            Já si vždycky myslel, že Cyklomax, ale hoši v Hobby Sportu na Veveří, tvrdili, že někdo jiný – jsem ale pako, nezeptal jsem se kdo.

            0 0
      • Krys  

        Pozeram, ze to je podobna smartka, ako som si nedavno kupil. Ta ma ale viditelnost „len“ na 600 m.

        0 0
      • oxyaction  

        Jestli na tu blikačku někde"narazim"o­kamžitě jí beru.Dojíždim na kole do práce a tak ty tři stovky klidně dam.Myslim že vzadu je to světlo vo drobet důležitější než vepředu.Jinak samo přední světlo mam.Dík za tip.

        0 0
      • sportovni_biker  

        Tak co, zjistil kolem toho někdo něco víc? Dost bych něco takového potřeboval :-(

        0 0
      • Vojtas  

        jo tahle je hodne dobra, sem ji videl na S-L, bohuzel uz taky nevim na kterym stanku,

        0 0
    • Petr 1  

      I když autem najezdím desetinu toho co na kole,taky mě hejbá žlučí neosvětlený kolo a dětská bezstarostnost majitele.Absence přilby je jeho problém,jeho špatná viditelnost je však většinou problémem více lidí při nehodě.Abych se zastal osvětlených cyklistů musím uvést ještě jeden problém jízdy po tmě.Teď se po práci ze švihu vracím,ač nerad,po tmě.Počítám,že tak 80% protijedoucích motoristů nemá ani snahu přepnou s dálkových na tlumená světla a to je při jízdě serpentýnami z Kruš.hor docela vzrušujicí zážitek.

      0 0
    • Pá-dlista1  

      Pravidelne hlaseni: Dnes 50% cyklistu dokonce blikalo predni blikackou. Zbytek bez svetel. Bud to tu ctou nebo jdou do sebe sami od sebe :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.