GT Avalanche 3.0 - nejdou seřídit brzdy (brzdy nové)

24 nepřečtených
  • Dejwis

    Ahoj všem, jsem tu nově registrován, konečně sem se dokopal založit profil. Rovnou bych měl dotaz, spíše potřebuji pomoct…

    Bike GT Avalanche 3.0 Disc (2008)

    Před zimou jsem pořídil nové kotouče a destičky (BBB) – rovnou jsem udělal změnu ze 160mm na 180mm (P + Z + adaptér). Výměna proběhla lehce, ale nedařilo se brzdy seřídit tak aby to brzdilo. Nakonec sem ještě koupil zadní lanko vč. bowdenu a nové páky Avid FR-5. Brdzy sedí, lanko natažené, vše seřízené jak má být, přední brzda je docela slušná, ale zadní nebrzdí. Začne to terpve lehoučce brzdit až když se skoro dotýká páka řídítka rozumíte. Viděl to i jeden biker, koukal a zkoušel pár hodin vše možné, ale nepodařilo se. Zimu sem nejezdil, kolo uklizené a ted to chci dát dohromady. Proto se chci poptat tady, než bych to musel dát do servisu. Děkuji moc za info, rady, tipy…

    0 0
    • KubaBajk  

      Takže vylučovací metoda. Lanko natažené? Desky čisté, nezamaštěné? Kotouč nezamaštěný? Dosedají desky na kotouč nebo jen lechtají kotouč? Při zmáčknuté zadní brzdě v klidu..lze pohnout kolem?

      0 0
      • Dejwis  

        Lanko natažené (je to stejné se starým i novým lankem), desky nové a čisté, kotouč nový a čistý, desky jsou krásně vyladěné na obou stranách (lehce škrtají dá se říct, nemají skoro nic najeto, jen test před domem), pokud zmáčknu páku zadní brzdy, tak se právě skoro nic neděje, žádnej tlak jak má být. . .

        0 0
        • KubaBajk  

          Při zmáčknutí páky…dosedají desky na kotouč nebo ne? Pohybují se pístky uvnitř třmene?

          0 0
          • Dejwis  

            ano dosedají. pístky se pohybují…

            0 0
            • KubaBajk  

              Ty na tom máš ty Tektro IQ? Není na nich pohyblivý jen jeden pístek? Teď nevím, jestli tyhle brzdy mají pohyblivý jen jeden nebo oba dva…

              0 0
              • Dejwis  

                Tektro HO.

                0 0
                • KubaBajk  

                  Zkoušel jsi zmáčknout brzdu bez kotouče? Až můžeme vyloučit to, že pístky k sobě nejdou…

                  0 0
                  • Dejwis  

                    tohle přesně nevím, zkoušel jsem toho dost. Vidíš to na třmen? Je tam taková pružinka uvnitř, zda ta není problém. Dá se to nečím případně nahradit nebo musí být zase jen tato verze? Brzdy jinak byli slušný, sjížděl jsem i Klínovec, ale desky už byli na výměnu a kotouče začali nestíhat…

                    0 0
                    • KubaBajk  

                      Zkus, jestli ti jdou desky až k sobě a pokud ano, tak jak pevný je jejich stisk. Pokud je stisk slabý (zkusit např. mezi deskama sevřeným plochým klíčem), tak rozdělat třmen.

                      0 0
                      • Dejwis  

                        ok, jaká by tam tedy měla být asi mezera? Chápu to tak, že vyndám třmen, nechám tam desky a zmáčknu. Pokud desky nebudou u sebe je problém v tom třmenu co tlačí desky k sobě jo? (pružinka, jsou tam kuličky apod.)

                        0 0
                        • KubaBajk  

                          Přesně tak…a zkus sevřít ten klíč např. a při zmačknuté páce s ním zkus pohnout do stran, ještě předtím, než to rozděláš.

                          0 0
                          • Dejwis  

                            ok, díky moc. Zkusim co jen to půjde a pak dám vědět. Pokud tedy nebude tlak nic moc, je to na servis třmene. Jak sem se ptal, pokud to bude v třmenu, dá se někde sehnat díly na Tektro brzdy?

                            0 0
                            • KubaBajk  

                              Kulové servis, kulové náhradní díly:)

                              Kup nový třmen nebo bazarový, klidně i jiné značky. Stojí to pár kaček.

                              Pokud nudeš chtít mermomocí opravovat. tedy za předpokladu, že to bude opravitelné, tak to Ti s náhradními díly neporadím.

                              Ale troufám si tvrdit, že to bude neekonomické plus ztráta času, vzhledem k cenám bazarových třmenů mechanik.

                              0 0
    • Chlebovnik  

      Mechanické kotoučovky fungují následovně:

      Vnitřní destičku lze nastavit blíže či dále od kotouče – obvykle imbusem a dále je statická. Vnější destička se ovládá páčkou.

      Natáhni tedy lanko tak, aby bylo napnuté a spolu s pohybem páky se ihned začla pohybovat i vnější destička směrem dovnitř ke kotouči. Pak musíš nastavit vzdálenost vnitřní destičky pomocí toho imbusu tak, aby vzdálenost mezi destičkama v klidovém stavu byla o kousíček větší, než je tloušťka kotouče – můžeš použít třeba 2 vizitky, které vložíš mezi destičky a kotouč z každé strany. No a pak už jenom musíš ladit pozici třmenu vůči kotouči – doleva a doprava. Obě destičky by měly být co nejblíže kotouči tak, aby to neškrtalo.

      Dobré je povolit třmen v adaptéru, sednout na kolo s téma vizitkama – pod hmotností se rám kroutí a to co funguje v klidu může pod zátěží škrtat. Pak zabrzdit co to jde a opět ten třmen utáhnout – budeš mít pak cca. stejnou vzdálenost kotouče od destiček na každé straně.

      0 0
      • Dejwis  

        jasný, díky. právě že toto když udělám, tak to prostě nebrzdí, což vypadá na třmen ne?. Víkend má být krásný, tak na to kouknu. Pokud bude špatný třmen, rovnou bych pořídil nové. Koukal jsem se co se tak různě prodává. Mohl bych třeba původní Tektro třmeny nahradit např. Shimano BR-M416 nebo lépe Avid BB5? Kotouče ale mám již zmíněné kvalitní BBB 180mm, desky mám také BBB ale ty samozřejmě změnou třmenu musí být nové, ty bych snad prodal. Budou mi tedy uvedené nové třmeny bez problému sedět, nebo musím mít jiné?

        0 0
        • Chlebovnik  

          Třemeny BB5 teď prodává uživatel nyq:

          http://www.bike-forum.cz/…apod-ix.html#…

          Takže i když máš desky seřízené tak, že skoro škrtají o kotouč a zatáhneš za páku, tak to nebrzdí resp. neklade žádný odpor? A ta vnější deska se (když máš kolo s kotoučem vyndané z rámu) pohybuje spolu s pohybem páky? To je fakt divný.

          0 0
          • Dejwis  

            díky, už jsem mu napsal :-)

            ano, právě že mě zaráží že když mám desky seřízené jak říkáš, škrtá to o kotouč, páka seřízená, lanko natažené a vše utažené, tak pokud zmáčknu páku tak se to tváří jako kdybych neměl to lanko natažené a prostě to brzdí až na konci a opravdu málo.

            0 0
            • nalim63  

              Neprosmekává se ti ta páčka co za ní tahá lanko na tom čtyřhranu nebo šestihranu (už si nepamatuju co tam je).Já jsem je kvůli to mu už vyměnil za hydry. Ten čtyřhran se osmekal a nedalo se na ně spolehnout, že to nepřeskočí.

              0 0
              • Dejwis  

                nevim přesně. jestli bude chvilka, ješte na to o víkoši kouknu. ale vypadá to na výměnu třmenů a bude snad klid :-)

                0 0
                • Dejwis  

                  ahoj, prosím o potvrzení, zda mohu dát třmeny Avid BB5 bez problému. Můžu sehnat bez kotouče, ty mám. Kotouče mám 180 předek i zadek, to nevadí že? Destičky u toho jsou, takže půjde jen o výměnu třmenů a bude. Díky moc

                  0 0
                  • Dejwis  

                    Jen info. Dal sem před týdnem nové třmeny Avid BB5 jak sem psal a vše je v pohodě. Montáž bez problému, seřízení libovka a brzdí to krásně. Vše se ještě zajíždí. Kombinace Avid pák, Avid třmenů, 180mm BBB kotoučů je super. Dejwis

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.