• becis

    Ahoj,

    přemýšlím o nákupu sporttesteru ve formě hodinek. Do oka mi padli asi nejvíce hodinky Garmin Instinct, které dokážu mít cca za 6k + 1k tepák. Hodinky budu používat především na mtb a silničku plus občasný hiking.

    Nebo se dá v dané cenové hladině pořídit něco lepšího?

    Předem díky za ohlasy.

    0 0
    • Robertilos  

      Mám Garmin Instinct. Úplně stejné použití jako ty. Výškoměr je nepoužitelný, používám korekci výšky v Connect/Strava. V pátek jsem jel delší švih a čekal jsem, že vydrží uváděných 16 hodin v GPS módu. Pro jistotu jsem vypnul propojení s telefonem, ať to nežere baterku. Baterka chcípla po 12,5 hodinách, ale aspoň se uložila doposud najetá trasa. Podíval bych se raději po něčem jiném. Jo a předtím jsem měl Garmin F5 a tam výškoměr fungoval bez problémů.

      0 0
    • Šaffy  

      Volba je to dobrá, kamarád je má a je s nima spokojený. Já mám f5 a vydrž baterky je jinde, to je pravda, ale výškoměr nám ukazuje ± 10m rozdíl a pokud nechceš přesný měření tak je to dostačující, mě kde je tabule třebas 870m nad mořem tak mi f5 ukazují 863m.n.m. Takže ani ty nejsou asi přesné. Jinak kamarád si bere malou powerbanku a když jíme nebo pauzujem, tak je tam strčí a vydrží celý den bez problemů. A když budeš mít tepák tak můžeš sundat aniž by ti přestali měřit tep a dobíjet. Takže bych je v klidu koupil :-) jen co mi malinko vadí je velikost. Na mě jsou dost malé :-( ale aspon ti zas nebudou překážet na zápěstí.

      0 0
      • Robertilos  

        Tak to je kamarád šťastný člověk. O problémech s výškoměrem píše spousta lidí. Třeba teď jsem doma ve výšce asi 350 m.n.m. a na Instinctu je 633 m.n.m. :D Reklamovat se mi moc nechce, s tím jsem si dost užil u F5 s vadnou baterkou. Pokud je možná korekce výšky, tak neřeším a jezdím. Jestli ti F5 ukazují 863 metrů u 870m tabule, tak jsou superpřesné.

        0 0
    • Acanthophis  

      Viděl jsem je a měl možnost je mít chvíli na ruce, ale za mě bych radši šel do Fenix 3+ nebo příp. bazarových Fenix 5 (na bazaru je jich dost). Oproti nim je Instinct pořád v mnoha věcech pozadu a rozhodně ve mě navozoval spíš pocit „okopírovaných G-Shocků“ než-li vyvážených hodinek…

      0 0
      • Šaffy  

        Ano to je pravda, jsou to lepší plastové g-shock. No tak to má Radek celkem stěstí, že mu výškoměr funguje. Já jsem to nikdy nezkoumal jak to funguje u instinctů.

        Ale je pravda. Bazar f5 dobrá volba a je jich tam spoustu. Jestli výškoměr zlobí u instinctů tak f5:-) já je mám a zatím si nestěžuji

        0 0
        • michalc  

          Přidávám mojí zkušenost, mám Instinct 3 týdny.

          Velmi pozitivně hodnotím čitelnost displeje (černobílý transreflexní) oproti transreflexním barevným (např na Fenixech) je ten ČB bez podsvětlení deleko lépe vidět, zejména ve stínu a šeru. Oproti klasickým/netran­sreflexním (např u Apple Watch) ve dne není potřeba akktivovat podsvícení.

          Velmi příjemné na ruce, velmi lehké, o oproti například velkým Fenix lehčí.

          K tématům na této diskuzi:

          O problému s chybou měření barometru a tím pádem i nadmořské výšky jsem četl, je údajně dán tím, že otvor čidla tlaku je směrem k ruce (kvůli ochraně před blátem atd) a vlivem toho se občas ucpe potem z ruky a měří kraviny.

          Absolvoval jsem s hodinkami celodenní jízdu v horkém počasí a problém s měřením výšky nebyl, asi jsem měl štěstí, že se to potem nezalepilo, možná to bude o náhodě, možná individuální…

          K výdrži: Zjistil jsem (výrobce to nikde neuvádí), že velký vliv na výdrž baterie má kromě zapnuté GPS také intenzivní měření tepové frekvence. Když máte tep zobrazen na aktivní obrazovce hodinky asi tep měří častěji, než když je tep zobrazen na obrazovce, která není zobrazena (pak to asi měří méně často). Když jsem měřil aktivitu a tep jsem na aktivní obrazovce neměl (ale měření tepu bylo zaplé) vydrželo mi to 15 hodin, když jsem měl tep celou dobu na aktivní obrazovce, vydrželo to jen 11 hodin. Dejte si tedy tep na vedlejší obrazovku a na tep přepněte, jen občas, když to potřebujete vědět. Je to poměrně logické, před tím jsem měl Apple Watch 1 a ty i když GPS neměly, tak intenzivním měřením tepovky vytloukly baterku za 3 hodiny…

          0 0
          • doubeq  

            Díky za zkušenost, ještě se zeptám, jak spolehlivá je aktuální rychlost bez čidla rychlosti na kole v lese nebo mezi budovami? A co záznam trasy v těchto podmínkách? Mám zatím jen Sigmu Pure GPS a pod stromy nebo mezi budovami rychlost dost hapruje. Chtěl bych Instinct na víc sportů…

            0 0
            • nomecz  

              Presna moc neni, ale vzhledem k tomu ze cidla z aliexpresu stoji par dolaru tak bych to neresil a rovnou dokoupil

              0 0
              • doubeq  

                Pravda…A jsou i nějaká spolehlivá?

                0 0
                • nomecz  

                  Jako cidla nebo hodinky ? Uz principialne pokud ti jde o presnost tak nemuzes merit pomoci GPS ale pomoci cidel. Pouzivam cidla Magene jak na silnici (kadence a rychlost) tak na biku (rychlost) a pri porovnani meri naprosro stejne jako origo garmin cidla ktera jsou nekolika nasobne drazsi. To nejstarsi mam uz asi 3 roky a stale funguje, baterku menim 1× za rok.

                  0 0
            • michalc  

              Z hlediska přesnosti GPS měření ujeté vzdálenosti mi připadají velmi přesné. Při jízdě na kole mi při 150 km trase ukázaly odchylku 0,5 km od cyklocomputeru (cyklocomputer na kole mám nastaven velmi přesně). Testoval jsem to ještě při jízdě autem a v jednom autě mi to ukázalo odchylku do 5% v druhém autě dokonce naprosto shodné (jenom když se jelo tunelem, tak tam vznikl rozdíl když GPS v tunelu ztratila signál).

              Takže měření GPS velmi přesné.

              Zde ale nutné jedno upozornění: Nastavte si pro aktivitu 3D rychlost a 3D vzdálenost, v tom případě to jak rychlost, tak vzdálenost počítá s ohledem na stoupání/klesání, kdy při jízdě nahoru/dolu (čím prudší, tím je rozdíl větší) najedete větší vzdálenost než kolik ukazuje mapa (tj. 2D měření). Cyklocomputer/o­dometr v autě pochopitelně také ukazuje 3D protože po povrchu ujedete tu „3D“ vzdálenost.

              Bylo to ale v situacích, kdy jsem (kromě toho tunelu autem) neztratil signál. Hlubokým lesem jsem nejel…

              Ještě upřesňuji, že mluvím o Normal GPS, v řežimu UltraTrack by to bylo méně přesné. Ohledně Galileo/Clonas jsem přesnost nezkoušel.

              0 0
        • Fran-tic  

          vzhledem k poruchovosti f5 bych je jako bazarove doporučil jen svému největšímu nepříteli :)

          0 0
    • jakub_kencl  

      Mám je od dubna. Výdrž se záznamem GPS a bez spojení s tlf cca 12 hodin.

      Výškoměr jsem nikdy nijak nezkoumal, ale teď jsem byl v Tatrách, takže mohu posoudit.

      Popradské pleso 1494m + cca 8m na terasu hospody, Garmin ukazuje 1525m.

      O cca 2 hodiny později chata pod Rysmi 2250m Garmin 2242m.

      Druhý den Hrebienok 1285m Garmin 1281m.

      O dvě hodiny později Skalnaté pleso 1750m Garmin 1747m.

      Teď sedím doma na 242m a Garmin 240m.

      Tak si můžeš udělat představu o přesnosti.

      0 0
      • Fran-tic  

        oproti mým f5 (které jsou opět na reklamaci :) ) jsou tyhle hodnoty luxus. Mě to teda naposledy lítalo ±150

        0 0
      • michalc  

        Přidávám mojí novou zkušenost s měřením výšky:

        V práci mám dle Google Earth 378 m na kterou jsem to na začátku nakalibroval a občas se podívám a srovnám a hodinky stále ukazují podobně (dnes například 373 m) a nikdy to nebylo více než 10 m rozdíl.

        O víkendu jsem ale byl v horách na pěší turistice a tam, při vyšších nadmořských výškách byl rozdíl docela velký, ale stále stejná chyba (tj při určité nadm. výšce vždy stejná odchylka i když to bylo třeba o den později).

        • Výchozí bod dle mapy.cz 520 m dle hodinek 417 (skoro 100m)
        • Nejvyšší bod trasy (3 hodiny později) dle mapy.cz 1067 dle hodinek 987 (rozdíl 80m)
        • Koncový bod dne (ubytování na noc) dle mapy.cz 800 m dle hodinek 721
        • Druhý den (stejné místo) dle mapy.cz 800 m dle hodinek 727 (oproti předchozímu dni jen 6m rozdíl)
        • Nejnižší bod trasy dle mapy.cz 330 dle hodinek 314
        • Koncový bod, stejné místo jako start dle mapy.cz 520 m dle hodinek 462 (tj proti měření před 2 dny rozdíl 45m)

        Byly to dva slunné dny s malou změnou tlaku, dle meteostanic z internetu byl v té oblasti v sobotu 1026 a v neděli 1017.

        Na diskuzích popisovaný problém zalepení čidla potem jsem myslím neměl, náhlá a skoková změna tam nebyla, jednou jsem dokonce čislo profouknul.

        Profil naměřené trasy odpovídá profilu plánované trasy, jen je tam ten rozdíl v absolutních hodnotách.

        Autokalibraci jsem měl vypnutou…

        Zkusím ji nyní zapnout, zda to přesnost nezlepší

        Závěr:

        Je tam dosti velká chyba s rostoucí výškou, ale připadne mi, že ta chyba je konstantní a v čase se moc nemění. V místě s nadmořskou výškou shodnou jako místo kalibrace (370m) to bylo velmi přesné, o 600 výše tam byla chyba i 80m, což je dost. Připadne mi, že výška GPS je (asi po určitém zaokrouhlení) přesnější…

        0 0
    • Luwa  

      Také vlastním a max spokojenost, pravda je s tou výškou že to občas habruje. Ale vím kolik mám barák metrů nad mořem. Tak před každou aktivitou zkalibruji a pak měří celkem přesně. Mám pocit že se to vždy rozhodí někde když jsem dlouho v budovách a podobně.

      0 0
    • karf  

      No, při přejezdu do Alp jsem před prvním výjezdem na biku čekala cca 10 min než se chytí GPS, jak uvádí výrobce. Následný asi 2 hod. trénink mi naměřily Instinkty nastoupáno 3000m, což mi samozřejmě nikdo nevěřil :-))) Při běhu na louce rychlost cca 6 min./km a při zaběhnutí do lesa 12 min/km. Při plavání v otevř. vodě přestaly měřit vzdálenost po 20 m, ačkoliv stopky si vesele běžely, takže jsem si to nemohla omylem zápěstím zmáčknout. Volala jsem do tech. servisu Garmin a tam mi vysvětlili, že před měřením musím počkat, až se chytí GPS. :((((

      Závěr za mě: nebudu si dokupovat žádná čidla, ani skrývat obrazovku s tepovkou, to co od hodinek čekám (tep, rychlost) mi nejsou schopný nabídnout.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Instinctů bych se zde zastal.

        Při přejezdu delší vzdálenosti a zapnutí GPS dál od posledního místa, kde se přístroj naposledy sám zaměřil, mají problém (resp. déle to trvá) i jakékoliv jiné GPS přístroje, které jsem vyzkoušel (především turistické navigace). Zde trvalo zaměření GPS i několik minut. Instincty se mi zatím vždy chytly podstatně rychleji.

        Před zapnutím aktivity vždy zapnu na hodinkách GPS, aby se zaměřily a pak aktivitu měřily od reálného místa.

        Co se plavání v otevřené vodě týče, doporučuji přečíst tento krátký článek, který osvětluje, jak se situace má. Osobně (i když mi zatím vždy záleželo na teplotě vody a času) při plavání stylem prsa občas vystrčím ruku z vody, aby se hodinky zaměřily.

        Jinak je mám od listopadu a jsem s nimi absolutně spokojen. Nenašel jsem zatím nic, co by nefungoval tak, jak imho má.

        0 0
    • Tobigun  

      Po přečtení všech recenzí atd o nich začínám uvažovat. Při ceně 5800kč se mi zdají jako velmi dobrý kup. Má s nima někdo dlouhodobější zkušenost? Jak jste spokojeni atd. Diky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.