• osadilek

    dotaz do fóra,

    aktuálně používám k navigaci během cest na MTB iphone SE v držáku Quad Lock v ochranném pouzdře a zvažuji změnu za Garmin Edge 820. Jak řešíte navigaci během jízdy vy? Jaký je váš názor a proč? Za vaše odpovědi a postřehy předem díky.

    Anketa: Garmin Edge 820 vs iphone SE

    12x
    100%
    0x
    0%
    0 0
    • jaja01  

      garmin, protoze je k tomu urceny :-P

      jestli ti nevadi vysoka cena, pak neni co resit – specializace na kolo, odolnost, vydrz na baterii, barometricky tlak, zaznam trasy a veskereho infa o jizde a nasledny export do garminiho deniku, to vsechno mluvi pro garmina, to ale plati, pokud by byla otazka mam si koupit garmina nebo SE

      pokud uz mas SE a nebojis se o nej a vyhovuje ti to a baterie te vydrzi navigovat celou vyjizdku, tak moc nevidim duvod, proc porizovat 820 .. protoze na SE pustis na navigaci mapy.cz, na zaznam trasy treba endomondo a mas to same :-)

      ja osobne jezdim s 810, pokud mam pripravene trasy dopredu, naviguje me v pohode, ale pokud zkejsnu nekde uprostred hvozdu a chci se dostat domu, zapnu mapy.cz na iPhonu6S+, protoze na nem prehledne vidim, kudy pojedu a muzu to korigovat, garmin uz me nekolikrat v neznamem terenu poslal bud do totalniho hustniku nebo na cestu, ktera se postupne vyparila, zmizela

      0 0
    • Johnnyxjr  

      Na navigaci používám gpsmap a ten quard lock mám jako nouzovku vyřešeno forichtunkem dávám ho na garmináckou lištu původně jsem přecházel z 810 na 1000 a zvažoval jsem 820 ale má pro mě malej displej na záznam trasy používám F3

      0 0
    • black.horse  

      Kdysi před mnoha lety jsem chvíli taky jezdil s mobilní aplikací, ale hodně rychle jsem toho nechal, protože mobil byť se nám výrobci snaží vnutit jiný názor je primárně na telefonování a proto jej sebou tahám, kdybych si potřbeoval zavolat pomoc. Poté co se mi na vyjížďce při logování trasy několikrát vybil a já si všiml, že jsem bez nabitého telefonu někde v lesích a kdyby se něco pokazilo, pomoci se nedovolám a z telefonu se stalo nepotřebné těžítko. Už jen tenhle důvod mi stačí a to i přesto, že v mobilu jsou lepší, hezčí, přehlednější mapy. Na občasné užití mobilu při dohledání trasy proč ne, ale jako pravidelné logování tréninků za mě jednoznačně NE a na tohle užívat specializované zařízení (nemusí asi nutně být Garmin).

      0 0
      • SloM  

        Na tohle je jedno genialni reseni. Druhy telefon „archivniho typu“. Ty vydrzely tyden jako nic a na zavolani pomoci staci

        0 0
    • jecnak  

      Pokud bys ten iPhone pouzival jako specializovane zarizeni a v kapse mel jeste druhy telefon, tak je to celkem rozumne reseni na jizdy do cca 6h. Navic mas lepsi display a mapy. Uz jsem o tom uvazoval take a pokud Garmin v pristich letech vyrazne nevylepsi sve pristroje – hlavne velikost display a rychlost prekreslovani a konektivitu bez potreby specialnich aplikaci, tak svoji 6s popasuji do role cyklocomputeru.

      0 0
      • osadilek  

        Ahoj, díky za reakci. Dnes jsem byl v Garminu na diskuzi. Prodavač se zmínil, že během roku by měl ještě být nástupce Edge 1000 s displejem bez rámečku, což by šlo. Ta 820 je fakt dost malá. Na fotkách to vypadá lépe než ve skutečnosti. Posazení telefonu na řídítka mi z části řeší problém kam s ním…

        0 0
        • jecnak  

          Ona ani ta 1000ka neni moc velka – display zdaleka nesaha kam by sahat mohl. Rychlost prekreslovani mapy uz je ale dostatecna a vydrz v klidu pres 10h pri obcasnem zobrazeni mapy a podsviceni ma minimu (presto citelny na slunci a sviti ve tme). Mam Edge 1000 uz asi 2,5 roku a spokojenost. Presto ale budu vahat, zda koupit znovu neco od Garminu, i kdyz jsem mel predtim 705 a 805.

          0 0
      • ememem1  

        tiez som nad tym spekuloval ked som zistil jake zufalstvo su garmin displaye ale na mtb mi to prijde cele stale moc vachrlate a citlive, namiesto jazdenia davas pozor na telefon. na silnicku povedzme.

        btw jaky ma zmysel nosit druhy telefon vo vrecku?

        0 0
        • jecnak  

          Myslel jsem to tak, ze za cenu Garmina koupim levnejsi iPhone SE nebo pripadne pouzity tentyz ci verzi 6. Das ho do drzaku a mas normalni funkcni navigaci – Mapy.cz v offline rezimu pripadne Galileo s OSM. Jako sporttracker trebas Stravu. Datove pripojeni si nasdilim z druheho pristroje, ktery budu mit jako normalni telefon na bezne pouzivani.

          0 0
          • ememem1  

            aha, to by slo.

            0 0
            • jecnak  

              Jako bonus si muzes poustet MP3 z repracku a nebo jet podle autonavigace s plnou hlasovou navigaci. To druhe ale zatim neda baterka – Navigon ji vycucne behem cca 2,5h – nejspis kvuli stalemu prekreslovani ve 3d.

              0 0
              • BB  

                hlasová navigace mapy.cz funguje i s vypnutým displayem. Většinou to úplně stačí. Pak vydržíš celý den.

                0 0
    • atty  

      Používám primárně na záznam a přehled údajů z jízdy hodinky (F3HR), ale jezdím na MTB do práce/z práce a případné vyjížďky nejsou obvykle delší, než 3h. Nicméně mám telefon, který umí ANT+ (je takových docela dost, sice obvykle vyšší modely, ale umí to už i 5 let staré kusy, sehnatelné skoro za pár stovek). A tam je telefon ve vhodném obalu/držáku na řídítka ve spojení s dobrou aplikací na záznam a navigaci už docela zajímavý.

      Nedávno jsem si nainstaloval ipBike, který umí dohromady načíst ANT+ i BT čidla (takže mám na obrazovce HR i kadenci, pokud bych měl a potřeboval výkon, či něco jiného přes tyhle protokoly, jde to též. Navigaci to neumí (ani online, ani nahrané mapy), jen se zobrazuje mapový podklad. Výhoda (až trošku chyba) je možnost extrémní kustomizace datových polí, jejich velikosti, barvy, dokonce jejich střídání v rámci panelu a celkově hodně složité nastavení (protože se dá opravdu nastavit snad všechno smysluplné i méně smysluplné). Výdrž je pro „žiletkáře“ asi problém – i s novou baterkou 3000mAh se s rozumným podsvícením OLED FHD displeje telefonu, zapnutými snímači a mapou na displeji nedostanu přes 3h použitelnosti (vyřešila by asi nějaká powerbanka, ale chápu, že to už je na silničce hodně složité řešit.

      Na navigaci jsou věci jako Locus nebo OsmAnd na telefonu určitě lepší, aktualizace map je například u OsmAndu prakticky každý týden (alespoň pro ČR mi to naskakuje skoro co týden), k tomu se mapy a trasy dají předpřipravit, vybrat z vícero tras, či natrasovat průjezdní body, vyhnout se nechtěným místům atd. atd. Navigace, překreslování a routing je samozřejmě rychlejší (díky rychlosti procesoru telefonu a specializované aplikaci) ale opět s GPS a puštěnou mapou je to maximálně na cca 2–3 hodiny – pak telefon umře.V případě dobrého pouzdra/držáku na telefon je to i v situaci možného zničení „levnější“ řešení – slušný telefon, co tyhle programy zvládne a má ANT+ se dá sehnat do cca 3 tisíc, Garminí Edge 820 nebo 1000 je o poznání dražší.

      BB: nezkoušel jsem mapy.cz s vypnutý displejem, ale mám obavu, že telefon, co vydrží online na GPS reálně těch 10 a více hodin musí mít hodně čerstvou a velkou baterku (dnes bohudík není problém koupit slušně vybaveného „číňana“, třeba i s 6000mAh baterkou a tam bych tomu naprosto věřil – SG Note3 se zánovní baterkou a zapnutým podsvícením, alespoň tak, aby na to bylo trochu vidět, to je u mne maximálně na 3 hodiny).

      0 0
      • Trinec  

        Použití mobilu je super nápad . Jen je škoda, že ty apky tolik žerou. Mám delší dobu Garmin 800, ale ta obrazovka mě někdy fakt štve. Na to, že navy vůbec nepoužívám už koukám po něčem jiném. Líbí se mě ten nový Wahoo Bolt.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.