Garmin Edge 705, klub uživatelů

920 nepřečtených
  • BB

    Tak jsem se od dubna prokousal zákoutími 705, ale stále zůstává pár otázek, které bych chtěl konzultovat. Pokud to někdo vozíte, dejte odkaz, můžeme se spojit mailem a vyměnit si zkušenosti napřímo, dík.

    0 0
    • jezevec2  

      o 705 uvazuju, jako o nahrade za ,,nrmalni,, computer. Jak ti funguje uchyceni na riditka? Je dost pevne k hmotnosti Edge, nechveje se. Jestli si ho bral z USA je nejaky problem s provozem v CZ? Dik

      0 0
    • chodec  

      já nemám ale také zvažuji – hlavně váhám mezi tímhle a nějakým klasickým outdoor přístrojem jako je Colorado.

      Napadla mě taková myšlenka – dá se 705 použít jako outdoor navigace?, jaké má proti outdoorce nevýhody či funkční omezení (pominu-li trochu menší displej a asi krapet menší odolnost).

      Dík J.

       
      0 0
      • jezevec2  

        pozor – clovek, ktery se v GPS vyzna varuje pred coloradem – myslim ze kritizoval ergonomii ovladani – naopak mi doporucoval abych uvazoval o tomhle: http://navigovat.mobilmania.cz/…kovky/AR.asp?…

        rek bych ze na bika je lepsi ten Edge 705

        0 0
        • MlokCZ  

          Pokud někdo doporučuje Oregon, tak to je tedy hodně odvážné, pokud tedy nemá nějaký rychle dovezený kousek. Protože jinak se zatím o téhle gpsce nic moc neví a doporučovat něco, co by ani nezkusil… U Oregonu bude zvlášť důležetí ho vyzkoušet, jak bude dobře na kole fungovat ten dotykový displej (použitelnost v rukavicích, zasírání displeje), hodně záleží jak ho zvládli. A u Oregonu to tu nikdo nemůže mít pořádně otestované, takže se ví prd, jak to s tímhle modelem bude.

          Ergonomie ovládání je pak hodně individuální záležitost. Kvůli tomu bych bez vyzkoušení rozhodně Colorado nezavrhoval, i když mě osobně se až tak moc nelíbí a Oregon na první pohled zatím ano (ale bez toho, abych měl Oregon v ruce a chvíli testoval si o něm nic nedovlím říct).

          Jinak proč by na bike měl být lepší Edge 705? Chápu, že někomu to řešení vše v jednom sedí, já bych 705tku ale třeba rozhodně nechtěl a to z mnoha důvodů jako např.:

          • menší displej, kde současně potřebuju s mapou (kterou mám trvale přepnutou) zobrazit více údajů než u outdoorové gpsky. A to proto, že tep a aktuální ujetou vzdálenost mám na cyklocomputer
          • nechci gpsku vozit pokaždé, ale tepák vozím vždy
          0 0
          • jezevec2  

            ten chlapik mi rekl abych o nem uvazoval – nic netvrdil – sam Oregon nedrzel v ruce. Zabyva se Geocachingem, takze neco o tom vi, ale v tuto chvili to byl z jeho strany jen namet. Ja osone o 705 uvazuju – muzu se plest – vim, ze mas GPS zmaklytakze ti nic nerozporuju. U 705 se mi libi ze na relatine velkem display vidim udaje, ktere behem cesty sleduju – aktual. rych., prum. rych, tep. Jak se znam budou me zajimat i dalsi udaje – vyska, nastoup. metry, sklon atd. Tuhle moznost se Sigmou nemam. U 705 vsechny potrebne udaje. Ale jestli mas lepsi tip, necham si poradit. Nemam s GPS vubec zkusenosti. Vimale jiste, ze chci mit na ocich ty udaje, takze to budu pouzivat min. z 50= jako bezny computer. Kdybych vedel o necem jinem co ma velky display, sel bych do toho i bez GPS. Ale i novinky jako je ROX nebo ,,Z,, serie od VDO MAJI ± KLASICKE DISPLAY A JA TY DATA ZA JIZDY VUBEC NEPRECTU. NAVIC MAM DOJEM ZE 705 MA OSvetleni displaye. Budu vdecny za kazdy dobry tip. 

            0 0
            • MlokCZ  

              Pokud to chceš používat jako běžný computer s velkým displej s bonusem toho, že to je i GPSka, tak to je určitě vhodné. Akorát ti nesmí vadit, že se musíš starat pořád o baterky a měnit je (to samozřejmě musíš u každé gpsky, ale to je další důvod proč to já chci mít oddělené, u cyklocomputeru s tepákem baterky řešit nemusím). Problém bude ve chvíli, kdy budeš chtít současně vidět mapu a nějaké údaje. Už se dvěma údajema je to bída, protože ti na mapu nic nezbude (i na 60CSx je to se dvěma údajeme, co používám na mapě na hranici). A pokud budeš chtít vidět více než tři současně, tak na mapu zapomeň. Bez mapy není problém, tam si navolíš jaké údaje chceš a bez problémů můžeš vidět současně 6–8 údajů, které jsou poměrně velké. A pak pokud to chceš mít i jako počítadlo celkových ujetých km, tak to není žádný zázrak, protože každá gpska má tendenci napočítávat nějaké km i když stojíš (jak se mění trošku signál, tak si chvílema myslí, že se pohybuješ).

              Na Oregon jsem zvědavý, až ho budu mít možnost zkusit. Líbí se mi tam ten poměr velikosti displeje a přístroje a pokud bude ten dotykový displej povedený…

              0 0
              • jezevec2  

                Pokud to chceš používat jako běžný computer s velkým displej s bonusem toho, že to je i GPSka, tak to je určitě vhodné.  JJ – tak jsem to myslel. Co vim tak to ma 2 tuzkovy a ja jedu na tuzkovy kde co – mam Ansmann 2700 a zatim v poho. Umis odhadnout vydrz? Zmakne to 6–8 hod nonstop? jak sem te pochopil v tuhle chvili to je nej volba – nebo vis o jine alternative na tema VSE V JEDNOM? Mam uz na rodlech svetlo hope, computer, tepak, pop lock a taky zvonek (v Praze v provozu kazdych 10 min – lidi jsou telatka.....) Zkratka chci tu zkrumaz trochu probrat a dat 705 na predstavec.

                0 0
                • jezevec2  

                  .....a pak na to moc nesahat a neprepinat a kochat se 8 udaji. Jeste k tomu podsvetleni – da se tam permanentne zapnout nebo ne?  V TESTECH JSEM SI NEVSIML. DIK

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Mělo by jít, jestli je to stejné jako u všech ostatních outdoorových Garmin. Měl jsem Edge 705 sice v ruce, ale delší dobu nepoužíval, tak tyhle detaily neznam.

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Výdrž bude mnohem větší než 6–8 hodin. Přesně se musí vyjádřit nějaký dlouhodobější majitel.

                  Já odhaduju výdrž o něco větší než u 60CSx a ta má cca 20 hodin.

                  0 0
                  • jezevec2  

                    tak to je s vydrzi v poho – mozna ty ,,fotobaterky,, vydrzi jeste dele

                    0 0
              • makak  

                jojo, mám to taky tak. GPS (Vistu – což je velikostí mezi 705 a Coloradem ) beru jenom když potřebuju mapu. cyklocomp s tepákem je na kole stále …

                trochu tady autorovi vlákna děláme anti-reklamu na jeho produkt :-)

                0 0
                • BB  

                  takhle je to tady skoro pokaždé, já chtěl najít nějakou spřízněnou duši a ozvali se majitelé všeho možného, jenom ne 705. Ale naznačil jsi zcela přesně rozdíl mezi 705 a vším ostatním, co jsem viděl. 705 je určena na běžné denní použití na kole a to s mapou i bez mapy. Když jedu doma po známé trase, tak si alespoň pustím nějakou svoji starší jízdu a závodím proti sobě. A taky nevidím jediný důvod, proč by nešel použít na běhání, nebo pěšárnu.

                  0 0
                  • Nuvolari  

                    zdravim,

                    tuto navigaci vlastnim,tak se muzes ptat…

                    Jenom par vet…Nepouzivam kadenci ani snimac rychlosti.Nedrzi mi tam dost dobre magnet v dratrech ani ten z Polaru.Mam ji skoro tri tydny a jeste dodnes s tim poradne neumim.Jinak pouzivam mapu Topo 2 Pro.Nacita se to docela dobre…kdyz jedes na kole…zkousel jsem to v aute a to uz je horsi.Vypocet trasy trva podle delky trasy.Baterka docela drzi slusne.Dislpej sviti tak ,ze kdyz ho zapnes naplno v noci tak skoro oslepnes.Na slunicku ho chcetaky trosku podsvitit(teda aspon mapy).cyklocomputer je videt dobre.

                    0 0
                    • BB  

                      pro navigaci používáš volbu Navigate nebo Course ? Já jsem zkoušel nechat ho navigovat, podle uložené trasy v gpx, ale dochází při tom k samovolnému vypínání, tak jsem přešel na Course podle tras v tcx a je to OK. Zase to má tu nevíhodu, že pod tou fialovou tlustou čárou představující Course není vidět podklad. To v případě navigace pod čarou je vidět původní cesta. Zase když naviguje, tak zahnojí mapu názvy waypointů tak, že není vidět, co je na mapě.

                      0 0
                    • jezevec2  

                      proc ti ten magnet nedrzi na dratech? Chci to pouzivat i na mereni rychlosti. Dik

                      0 0
                      • BB  

                        na měření rychlosti v pohodě stačí GPS údaje. Rychlost to ukazuje velmi přesně a pokud ti nevadí, že to nefunguje v tunelu, tak čidlo na měření rychlosti je zbytečné. Takže pokud nepotřebuješ čidlo kadence a nevadí ti tunel, tak stačí 705 s HR.

                        0 0
                      • Nuvolari  

                        na mereni ty rychlosti me opravdu staci gps.Jinak ono to na svym miste drzi ale ma to tendeci se otacat kolem dratu…takze v manualu pisou magnet od snimace dat 5mm…kdyz se to ovsem stoci ,tak to narazi do snimace.

                        0 0
                    • shurty  

                      Zdravím, jsem rozhodnut si tuhle navigaci pořídit taky, jenom  se zeptám- prý  v listnatém lise ztrácí signál, je to pravda? Zvažuji, jestli koupit i s tím snímačem rychlosti nebo bez. Jsou to velké výpadky? pár metrů by mi asi nevadilo, ale kilometrový výpadek by mi asi trochu vadil…

                      0 0
                      • BB  

                        naprostá blbost, ještě nikdy jsem v lese signál neztratil. Ale snímač kadence a rychlosti doporučuji pořídit. Pokud chceš Edge jako jediný přístroj, tak na krátké švihy, kde nepotřebuješ GPS navigaci, ale pouze ujeté kilometry a tepovku, tak se hodí ho startovat bez GPS a šetřit baterii. Takhle jezdím třeba 14 dní bez dobíjení a tím šetřím cykly Lion akumulátoru.

                        0 0
                      • Bougemil  

                        Zdravím ...... používám běžně v Královehradeckém kraji a jede na 100% i v lese. Jednou do měsíce v Jeseníkácha pár výpadků bylo, ale nic tragického. A jestli „list“ nebo husté „jehličí“ je podle mě jedno. Snímačem rychlosti myslíš asi „kadenci“ (páč rychlosti jako max a prům. ti měří Edge automaticky) ................. nepoužívám. Celkově jsem s EDGEm (a kombinací MapSource + SportTracks) nadmíru spokojenej :-)

                        0 0
                      • weekend warrior  

                        signál je vsude ok, lae mám jiný problém, navigace se mi občas kousne: přestane navigovat, počítat a zaznamenávat nebo se úplně vypne. Máte někdo s tímto problém?

                        0 0
                        • BB  

                          jasně měl jsem. Určitě je potřeba upgradovat na firmware 2.6, to je základ odstranění ředy chyb. Mě se přístroj zakusoval v době, kdy jsem využíval volbu Navigate. Po určitém počtu zobrazených routepointů se vždy kousl. Tak po 60 až 70. Pak jsem ale začal pro navigování používat Courses, což je pro terén jasná volba a mám pokoj, Takže ani nevím, zda to ve verzi 2.6 opravili.

                          0 0
              • kolombo  

                Já měním baterky 1× za 1,5 dne používání.

                A pokud chci hodně čísel, tak přepnu na trasové počítadlo, když potřebuju mapy, tak tam mám jen čas a nadmořskou výšku.

                Ale mám 60CSx.

                0 0
          • gblp  

            http://www.tojesila.cz/

            To musíš vidět!!! Svět se zbláznil…

            0 0
    • alaks  

      Mám EDGE 705 od konce června,vyměnil jsem ho v akci Garmina za E-trex Legend.Používám ho hlavně při geocachingu. Je perfektně přesný :-). Bohužel jsem k němu nedostal senzor CSC 10.(Sice mi ho prodali o 1000,– levněji, ale ten senzor zatím nemohu nikde sehnat) Zatím mi to až tak moc nevadí, ale bral bych ho.

      0 0
    • Bougemil  

      Jsem úplně čerstvým uživatelem 705ky  -je to moje první GPS. Samozřejmě jsem ji koupil na bike. Stála mě cca 12 kolíků a v balení byl přístroj a měřič tepové frekvence a CD s instalací mapy TOPO1.2 a Atlas 7 (samosebou i držáky na kolo). Snímač na kadenci nebyl – v tu chvilku jsem si neuvědomil, že asi není součástí balení stejně jako "doutník-auto nabíječka.

      První jízda za mnou a mám pár asi „dětinských“ dotazů. Trasu jsem si nemapoval. Prostě jsem u baráku zapnul navigaci a jel trasu, kterou mám najetou s tím, že si ji pak uložím v sowtvare v compu a budu pak jezdit a porovnávat „na čas“ nebo s virtuálem, ale po příjezdu a propojení s PC mi to nic nedělá – sice to chce nahrát historii, ale žádná se mi neukládá – nastavení mám OK. Jen kontrolně: neměl jsem hned na startu zapnout „lap“ a po dojezdu ho vypnout ?

      Další: zaznamenává se mi někde celkový počet najetých kilometrů ? Po dojezdu jedné cesty nechám v GPS, ale před startem nové vynuluji, tak, že je vše OK. ale je fakt, že nikde nevidím, zda se mi ty předešlé najeté Km uložily.

      Sorry za možná trochu jednoduché, ale pro mě „bytostně“ důležité otázky, které jsem v manuálu nevyčetl a byla by škoda s takovou GPS jezdit jen přec funkci cíl ne ?

      Tak díky za info

      0 0
      • bastr  

        mám sice 305, ale myslím si že je to kromě map stejné. celkové kilometry můžeš mít jen v PC, jinak kolik jsi ujel v minulých dnech najdeš v menu v historii. jestli jsi nic z přístroje nenačetl tak je pravděpodobné že jsi neměl ještě provedenou instalaci po prvním připojením.

        0 0
      • bastr  

        ještě oprava, blbě jsem pochopil s tím že se ti tam nic nenačetlo. Aby se ti zaznamenávala trať musíš mít zapnuté stopky. bez stopek tiu to neukazuje ani aktuální stoupání atd.

        0 0
      • BB  

        Aby zaznamenal stopu, musíš zapnout stopky a potom je vypnout. Pokud chceš do PC, tak ještě reset a to udělá soubor .tcx v adresáři History. Ten pak přečteš pomocí sw Training Center. Jinak pár rad pro začátečníka:

        1. mnohem lepší než Training Center je freeware Sportacks, který najdeš na http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/ . Má řadu plug in, já jsem si stáhnul roční přehled, součet aktivit, import .crp (soubory z HAC4), export do .crs
        2. připravované trasy neukládat jako routes (formát .gpx), ale jako courses (.tcx, nebo .crs) do adresáře Courses. Course potom aktivuješ pomocí menu Trenink – Beh . Nějaký blbec přeložil Course jako běh.
        3. příručka stojí úplně za nic, pokud se cheš něco dozvědět, tak jdi na web

        http://forums.motionbased.com/smf/index.php?…

        kde se dozvíš mnohem více

        1. občas zkontroluj nový firmware, když jsem to v dubnu koupil, měl jsem tam 2.1, nyní už mám 2.4. To dělám pomocí programu Web Updater, který jsem si stáhl z Garmin.com

        Když bys potřeboval poradit, ozvi se na mail

         
        0 0
        • ptrs  

          zdravím jsem čerstvý majitel Edge 605.

          Mám jeden dotaz.Když dám navigovat na nějaký cíl je nějaká možnost přidat průjední body?

          Nebo přímo v Edge navrhnout nějakou trasu?

          0 0
          • BB  

            Zadání průjezdních bodů záleží na tom, v jakém SW děláš trasu. Pokud jsi v Mapsource a naviguješ po silnicích, tak prostě na ty průjezdní body klikneš při vytváření trasy. Pokud vyrábíš trasu mimo navigovatelnou cestu bod od bodu, tak je to zas na tobě, kudy to naklikáš. Abys viděl nějaký bod přímo v Edge na mapě, tak si ho udělej jako waypoint.

            0 0
            • ptrs  

              v software na PC je mi to jasný.

              Mě jde o to jestli to jde pokud dám navigovat přímo v Garminu .

              Prostě když se rozhodnu uhnout z trasy a jet jinudy ,jestli to dokážu nacpat do trasy nebo vytvořit jinou s alespoň dvěmy waypointy.

              0 0
              • jecnak  

                Navigovat primo v Garminu se da. Taktez to prepocitava trasu, kdyz nekde uhnes blbe nebo schvalne jinak.

                0 0
                • ptrs  

                  opět jsem nepochopen

                  Měl jsem na mysli situaci kde si dám navigovat na cílový bod,Edge vypočítá trasu,ale já chci jet někudy jinudy a chtěl bych přidat průjezdní bod pro úpravu trasy.

                  0 0
                  • alaks  

                    Teoreticky by to myslím snad šlo, když budeš vědět kam chceš jet a zadáš si tam souřadnice, tak by neměl být problém. Prakticky jsem to ale nezkoušel.

                    0 0
                    • ptrs  

                      souřadnice najdu jednoduše podle mapy,ale nějak jsem nepochopil kam bys je chtěl zadávat?

                      Takže ještě jednou.Na mapě najdu kam chci dojet dám navigovat.Edge spočítá trasu,ale já vím že chci jet trasou třeba o 200m delší ale pohodnější a chci přidat průjezdní bod ,aby trasu počítal tak jak chci já.

                      Podle mého názoru to Edge neumí.Pokud někdo ví jak to dokázat budu rád za info.

                      0 0
                      • alaks  

                        souřadnice najdu jednoduše podle mapy,ale nějak jsem nepochopil kam bys je chtěl zadávat? 

                        Přepiš si přímo v Edge souřadnice nějakého bodu, co tam máš a dej navigovat, určitě Tě to tam dovede. Využívám to takhle při geocachingu a funguje to.

                        0 0
                      • alaks  

                        Takže ještě jednou.Na mapě najdu kam chci dojet dám navigovat.Edge spočítá trasu,ale já vím že chci jet trasou třeba o 200m delší ale pohodnější a chci přidat průjezdní bod ,aby trasu počítal tak jak chci já.

                        Edge umí přepočítat trasu, když ji změníš- chvíli sice vzdoruje, chce aby jsi se vrátil, ale pak to přepočítá jinak a v podstatě Tě k cíli dovede.

                        0 0
                        • ptrs  

                          Dík ale stále mi neodpovídáš na to na co se ptám.

                          To že edge přepočítá trasu když uhnu z cesty je snad samozřejmé.

                          Mě se jedná o to jestli jde přímo v Edge naplánovat trasa podobně jako v Mapsource.Tedy způsobem že zadám postupně několik bodů kudy chci jet a on je mezi sebou spojí.

                          To že tě navigace nakonec dovede k cíli je snad úplně automatické .

                          0 0
                          • alaks  

                            Edge není počítač, takže jeho funkce v plánování jsou omezené. Já si tam zadám body a podle navigace pak jedu. Ale mapa Topo Czech 2, co je v přístroji se v některých případech se skutečností rozchází. Většinou vedou turistické značky ve skutečnosti jinak, než na mapě v Garminu.Takže trasu musím přizpůsobit. Nevím co od přístroje očekáváš, pro mne je velmi dokonalý a hlavně co se týká navigace a signálu, dost dobrý!!! 

                            0 0
                          • BB  

                            jednou routou to neuděláš. Musel bys navigovat od bodu k bodu. Když bys chtěl projet tři místa, tak bys to musel zadat třikrát. Samozřejmě ta místa by musela ležet na navigovatelných trasách. Nedovedl by tě na místo ležící na lesní cestě, kde navigovat neumí.

                            0 0
                            • ptrs  

                              ok ,tak to shrnu.

                              Edge je výborný strojek ,jen pro mě má několik much ,které se sice daj přežít ale kdyby soudruzi v Garminu přemýšleli mohla to být dokonalá mašinka.

                              Jenže oni to asi dělaj schválně protože kdo bi si pak koupil další model :-)

                              Je jasný že nový edge je koncipován jako primárně trénigový přístroj a tak jsou turistické funkce ořezány.Jen mi přijde že pokud bych měl být odkázán pouze na plánování trasy v PC tak nepotřebuji mapový přístroj a plně mi vyhoví EDGE 305 .

                              Stejně tak že v dnešní době nepodporuje SDHC karty je trochu zvláštní.

                              Podobně záznam trasy ,pokud mám záznam po 1s je pouze 4hod a úsporný 12hod.

                              Proč? když do paměti by se vešel i celý den?

                              Podstata vektorové mapy asi pánům z Garminu unikla ? Proč si nemůžu zapnout ty detaily mapy které mě zajímají ?Pokud jedu na kole ,tak mě zrovna nezajímá název ulice roztažený přes půl displeje.Proč to má volby pouze malý až nejvyšší detail a nemá to vrstvy s charakterem detailu jako i ty nejobyčejnější autonavigace?

                               
                              0 0
                              • kolombo  

                                To nemá zápis prošlých tras na kartu ??

                                60 CSx to má a tak mám všechny Active logy :-)

                                0 0
                                • alaks  

                                  Má to historii, kterou si můžeš zkopírovat i na kartu. Já to tak dělám :-)

                                  0 0
                                • ptrs  

                                  Zápis to má pouze do paměti,ale pokud máš mapy na kartě tak je tam 0,5GB volného místa ,takže fakt nechápu to omezení počtu zapsaných bodů?

                                  0 0
                              • BB  

                                omezení záznamu na 4 hodiny, pokud je ukládán po 1s od firmware 2.6 už neplatí.

                                0 0
                                • ptrs  

                                  To je skvělá zpráva,máš to nějak ověřené? Nikde jsem to nenašel napsané?

                                  0 0
                              • ptrs  

                                problém se špatnou čitelností mapy by částečně šlo řešit editací TYP souboru

                                http://ati.land.cz/gps/typedit/

                                 
                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Jen mi přijde že pokud bych měl být odkázán pouze na plánování trasy v PC tak nepotřebuji mapový přístroj a plně mi vyhoví EDGE 305.

                                S tímto vůbec nesouhlasím. Naplánuješ trasu terénem předem (tak to dělám, pokud jsem někde, kde to perfektně neznám) na PC a nahraješ do gpsky. Pak v reálu zjistíš, že to na několika místech nejde kudy jsi to naplánoval a jak se pak mapa hodí. Když jsou v mapě cesty posunuté oproti reálu, tak opět se mapa velmi hodí, pro lepší orientaci.

                                Když jsem párkrát jel po naklikané cestě někde u hranic a část trasy vedla mimo ČR a neměl jsem tam v té době tu mapu dané sousední země, tak to bylo vždy mnohem horší a i to vedlo k pár problémům s vracením (které by s mapou nebyly).

                                0 0
                                • ptrs  

                                  Mapa samozřejmě pomůže ,ale protože je velmi malá tak by se navigační funkce dost hodily.

                                  Využití mapy je proti tomu co by to potencionálně zvládlo dost mizivé.

                                  Já třeba dost často vyrazím jen tak ,nebo uhýbám z původně plánované trasy a dost by mi vyhovovalo kdybych si nějak mohl vyznačit kritická místa na trase a pak nemuset á 3km zastavovat a koukat kudy jedu.To už si můžu rovnou vytahovat mapu ,nebo si jí dát na řídítka.S edge jsem docela spokojený ,jen mě příjde že je to schválně ořezané o některé funkce aby se to marketingově neprolínalo s turistickýma navigacema.

                                  Ti marketingový koumáci vymyslej kolikrát dost velký zvěrstva a ještě si pak myslej že se toho prodá dvakrát tolik.Musíš si přece koupit jednu navigaci do auta ,jednu na kolo a jednu do přírody .To dá přece rozum:-)

                                  0 0
                                  • MaPa  

                                    S nemapovou GPS jezdím už tři roky (článek je rok starej). A je to opravdu velmi specifické ježdění který jen tak doporučit nemůžu. Mapa se většině lidí fakt hodí, byť to není na plánování ale jen na kontrolu pozice a hledání alternativ když se rozhodneš opustit naplánovanou trasu.

                                    Takže koupi nemapového přístroje doporučuju opravdu jen nadšencům, který to chtěj jenom pro to, že se o větší přístroj na řidítkách bojí. Ta hranice se dost stírá tím, že nová Edge je docela přímejmně malá a má i relativně malý display, takže poškození (při pádu, ostatní zacházení vydrží všechny) se minimalizuje. A jestli skutečně nemapovou tak je pak na zvážení jestli spíš než Edge Forerunner205/305 který jsou menší. Nemapová navigace přináší především absenci toho vyndavání mapy, ale jen za předpokladu že jedeš po připravené trase – a to je zásadní při porovnávání mapové/nemapo­vé GPS.

                                    Navigaci kterou provozuju na nemapovém přístroji samo můžeš spustit i v mapovém přístroji, proto trochu nechápu tvojí první větu. Na to tvoje uhybání z plánované trasy je právě lepší mapový přístroj, byť i s nemapovou se to dá (intuice rozhodování, paměť na papírovou mapu, orientace podle dobře připravených waypointů)

                                     
                                    0 0
                                    • ptrs  

                                      Jen jsem chtěl zdůraznit to že pokud jsem při plánování odkázaný pouze na PC, je využití mapové a nemapové navigace dost podobný.Pokud se chci navigovat nahraju to z PC do navigace a jedu,ale změnu udělám jen za cenu ztráty navigační funkce.Samozřejmě výhoda toho že mám mapu neustále před sebou je nesporná ,ale je to zkrátka nedotažený.

                                      Trošku to je jako srovnání jednoválcového a tříválcového motoru u kterého nejde jeden válec.

                                      Bude mít větší výkon než jednoválec ,ale nebude to ono.

                                      0 0
                                      • BB  

                                        vůbec nerozumím v čem je to nedotažený. Je tam prostě mapa, která se ti posunuje podle tvé pozice a ukazuje ti přesně kde jsi. I kdybys neměl PC, tak je to dokonalé. Chceš se někam dostat, zadáš jméno vesnice, dáš navigovat a jedeš, sice po silnicích, ale jedeš. Pokud jsi na Slovensku, tak tě slovenská topo má navigovatelné i turistické ces­ty. 

                                        0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Právě že to podobné vůbec není. Už jen hledat odbočku dle naklikané trasy v lese s mapovou a nemapovou gpskou (oboje pro naklikanou trasu předem v PC) je zcela zásadní rozdíl. Bez té mapy pojedeš hodněkrát úplně blbě, protože naklikané to budeš mít často o kousek jinde (mapa nesouhlasí přesně s realitou), v reálu pak jsou často třeba 3 odbočky těsně po sobě. Pokud máš mapu, tak určit tu správnou je mnohem jednodušší a bloudí se mnohem méně.

                                        A pak situace, že naplánová trasa v PC je v nějakém místě zcela neprůjezdná (třeba v reálu cesta zcela chybí nebo už dávno zarostla a zmizela) a musí se tedy část přeplánovat během vyjížďky, tak tohle je také velmi časté a tady jsi bez mapy úplně v …

                                        Jak už jsem psal, tak párkrát jsem jeli část vyjížďky u hranic Německem když jsem tam mapu Německa neměl a stálo to opravdu za prd. Dnes už si vždy hlídám, abych při ježdění u hranic měl i mapu sousední země.

                                        A jinak plně souhlasím s BB, že taky moc nechápu, co je nedotaženého.

                                        Z mojeho pohledu je trošku nedotažený pouze autorouting, což ale není problém gpskek, ale map (a to proto, že nejsou správně rozlišené všechny silnice, dle toho jak jsou moc hlavní a rozbité a ani nikdy tohle v mapě zcela ok nebude a bez toho ale nikdy nemůže autorouting pro kolo dle zadaných kritérii fungovat ideálně).

                                        0 0
                                        • ptrs  

                                          tak já to objasním jak to vidím já.

                                          Jezdím delší vyjížďky takže tak úpně přesně neplánuju kudy pojedu.Tím pádem pro mě plánování v PC většinou padá.Kouknu na mapu a pak jedu 20–30km v kuse a pak se zas kouknu.

                                          Jenže v tom 20km úseku jsou třeba tři místa kde se bez důklanějšího pohledu do mapy nedá zorientovat která odbočka je ta zprávná.Myslel jsem si že podobně jako to je u autonavigací zadám ty místa jako body do plánu trasy a ono mě to provede aniž bych musel zastavit a koukat na mapu nebo navigaci.

                                          Myslím si že technicky to není až tak strašný požadavek vzhledem k tomu že to zvládne i navigace za 2000,– Jen to tam ti sofwéráři prostě nedali.Dá se bez toho určitě žít,jak jsem psal pohled na mapu v navigaci dost napoví ,jen jsou situace (třeba ve sjezdu)kdy by to dost pomohlo

                                          0 0
                                          • weekend warrior  

                                            mi nerikej ze muzes jet 20–30km v kuse bez presne naplanovane(na­klikane) trasy tam kde to neznas. mam na mysli jizdu v terenu.  s papirovou mapou je to prece zhola nemozne, tedy chci-li dorazit z bodu a do bodu b a neni mi uplne jedno kudy pojedu. S papir. mapou jsem nucen resit cestu pomalu na kazde krizovatce. Faktem ale je, ze priprava kvalitni trasy je s pribyvajici delkou fakt docela opruz, ale nasledny komfort za to stoji.

                                            0 0
                                            • ptrs  

                                              právě proto mě že bez přesně naklikané trasy to moc nejde mě vadí že jí nemůžu naklikat v navigaci

                                              0 0
                                          • BB  

                                            To není problem navigace, to je problém mapy. To, co popisuješ můžeš klidně dělat v Garminovi, ale pouze na navigovatelných objektech, což jsou v případě Topo Czech silnice. Pokud si silničář, tak skutečně zadáš bod na navigovatelné trase a Garmin tě tam zavede.

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              A pokud jde o terén, tak tam je routing stejně naprosto nepoužitelný (taky z toho důvodu česká Topo nemá routing schválně nemá).

                                              A po navigovatelných objektech (silnicích) je myslím omezení na 50 bodů (tedy aspoň u 60CSxka), takže žádný problém.

                                              0 0
                                            • ptrs  

                                              teď nevím jestli se do toho nezamotám záměnou pojmů.

                                              V mapsource je to tuším „stopa“ což je vyklikaná trasa kdekoli po mapě.

                                              Na průjezd kritického místa kdekoli na mapě mi stačí vyklikat 3–4 body a pak se valí zase dál.

                                              Né že by to bylo zrovna optimální ,ale vzhledem k vlastnostem mapy by to byla alespoň nějaká možnost.No a omezení 50 routovacích bodů u routovatelných tras by mě na těch 30km mělo stačit.Vždycky mě dost irituje když valím z kopce a dole zjistím že jsem měl v půlce odbočit.Čekal jsem že mě v tomhle navigace pomůže.

                                              0 0
                                            • ptrs  

                                              Ad. mapa ? Má někdo představu jestli jdou nějak v topo mapě vypnout názvy ulic?

                                              Edge má dost malej displej ,takže pár názvů přes půl displeje dost zhoršuje čitelnost mapy.

                                               
                                              0 0
                                              • BB  

                                                bohužel Edge názvy ulic vynout neumí. Leccos se dá udělat pomocí volby úrovně zobrazované podrobnosti v kom­binaci s určitým měřítkem zoomu. Např. zobrazení podrobností nejmenší a měřítko 80 nebo 120 m potlačí zobrazení vrstevnic, které se mi bez brýlí pletou s cestami. Ale na potlačení názvů ulic jsem zatím nepřišel. Třeba nám tu někdo poradí.  

                                                0 0
                                                • weekend warrior  

                                                  myslím, že to fakt nejde. je to bohuzel jen o tom zvolit spravne detaily mapy(strední a lepe) a zoom na desítky metrů a nejak si na to zvyknout. Pri naklikane trase mi ale nazvy ulic az tak nevadi, nehlede na to, ze po meste nijak vyrazne nejezdim.

                                                  0 0
                                                • ptrs  

                                                  To je škoda že to nejde ,myslel jsem že by to šlo řešit úpravou TYP souboru ,ale tam jdou upravovat pouze čáry a značky.Mám v edge nahranou topo i autoatlas takže kdybych potřeboval nutně názvy ulic tak je přepnu.Takhle mě prudí že když jsou tam dva názvy z každé strany tak je půl mapy v čudu.Asi nezbývá než si na to zvyknout.Docela nechápu přístup Garminu k mapám.Asi do dneška nepochopili v čem tkví hlavní výhody vektorové mapy.Všude na fórech čtu jak není vidě tohle nebo onohle nebo jezas něco vidět moc ,turistické stezky a POI body posunuté aby byla vidět silnice ? Přitom kdyby se daly v navigaci zapínat a vypínat jednotlivé vrstvy mapy může každý nastavit to co mu vyhovuje ,úrovně malý až nejvyšší detajl je jen slabý odvar toho co vektorová technologie umožňuje.

                                                  0 0
                                                  • weekend warrior  

                                                    Prosimte taky furt ty tv oje vrstvy a jejich ovladani. O tom ty vektory prece nejsou:-)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Ony ty mapy jsou ale vidět na ostatních Garminech s větším displejem naprosto v pohodě (a to i na starší 60CSxku, na novějších modelech jako Oregon je jak větší displej, tak větší rozlišení, tedy je to ještě lepší) a možná ani ostatní uživatelé 705tky nemají problém (to se musí ale vyjádřit oni).

                                                    V partě máme (pokud vezmu i ty, co s nami jezdí jen sem tam) už asi 10 kusů gps a nikdo si nestěžoval, že by v mapě nebylo něco vidět (je ale fakt, že všichni mají něco s aspoň trošku větším displejem než je 705tka, většina je 60CSxka, něco Visty HCx, jeden Oregon). Tedy to, že všude čteš na fórech o nějakých probémech je hodně nadsazené (a je jedno jestli jen tím, že na fórech píšou především nespokojení uživatelé nebo že to trošku přeháníš s tím závěrem ty).

                                                    0 0
                                                  • Bougemil  

                                                    tak já už jsem něco podle 705ky najel a musím konstatovat, že ohledně displeje to bylo naprosto v pohodě. Pokud jedu podle dopředu navolené trasy – není problém páč se jakákoliv zatáčka nebo odbočka „vyzoomuje“ a je tak „čitelná“ :0)

                                                    0 0
                                                  • ptrs  

                                                    Já jsem nemyslel že by se podle toho nedalo jet.

                                                    Při detailním pohledu s čitelností není vůbec žádný problém.

                                                    Horší je když trochu odzoomuješ abys měl celkový přehled.

                                                    Dá se s tím jezdit bez problémů ,ale zbytečně to ruší.

                                                    Já jezdím kolem Prahy a tam se stane že tam těch názvů je třeba pět nebo šest a pak už tam fakt moc místa nezbývá.Kdyby šel alespoň zmenšit ten font.

                                                    0 0
                                          • MaPa  

                                            Jestli jsem tě správně pochopil, tak ti z toho stejně vychází mapová GPSka, protože ta jediná umí routing – tedy automatické hledání cesty někam podle tebou zvolených pravidel a podle možností podkladové mapy.

                                            A v tom je ten háček – esistuje jediná mapa a to TOPO Czech (když tedy nepočítám alternativy typu OSM, které zatím nejsou ve tvém rozsahu dostatečné), která neumí routovat po většině cest kvůli kterým většína lidí na MTB jezdí.

                                            Druhá alternativa je že si vyklikáš tzv. Routu, kdy za průjezdní body zadáš ty tvé body kterými chceš projet. Jenže pak ti navigace bude mezi těmihle body ukazovat jen přímé spojnice nijak nesouvisející se skutečnými cestami. Ty si pak v terénu musíš hledat sám a navigace ti jen ukazuje směr kde leží tvůj další průjezd. (To ale dle mne ani není navigace, to je pomůcka pro orientaci). Tak tohle umí každý Garmin, i nemapový. Za ty peníze ta funkce ale nestojí.

                                            A co takhle Java telefon, BT GPS přijímač a program Trekbuddy, to by se ti nehodilo víc, náklady daleko menší, a když se smíříš s tím že to nepovezeš na řidítkách (nebo že budeš drsoň a povezeš to na řidítkách) tak uvidíš svou pozici nad jakoukoli mapou, což by ti mohlo stačit ne?

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              Routování v terénu ale nikdy nebude použitelné, takže i kdyby to mapa uměla, tak by s tím rychle zkončil. Když si představím v okolí bydliště, kde to dodbře znám, že bych měl jet dle Topo Czech 2 Pro dle routingu (kdyby tam byl), tak bych tedy moc daleko nedojel. Nikdy nebude mapa v tak dobrém stavu, aby přesně odpovídal aktuální stav cest v lese mapě.

                                              0 0
                                              • MaPa  

                                                Já to mám taky tak, ale na druhou stranu znám lidi kteří by routing po lesních cestách brali, protože pro ně cesta není tak zásadní cíl jako třeba pro mne. Je to trošku pasivnější navigace, ale zase to není tak složité. U většiny lidí se to projevuje např. neochotou navigaci se věnovat, jen jí pasivně přebírat jako v autě. Špatně jsem odbočil, fajn, ale ať za mne ta krabička rozhodne zda se vrátit nebo jet dál jinudy.

                                                Je ale pravda, že v současné době nejsou mapy na routing po lesích uzpůsobeny. Ale tak by to nemuselo být vždy (jde jen o dostatečně kvalitní přiřazení parametrů jednotlivým cestám, zpřesnění výškových dat – hustší rastr, a jistě by pomohlo otevření systému routování – tedy možnosti změny parametrů výpočtu ve smyslu ovlivnitelnosti volby trasy.

                                                Podle mne je jen otázkou času kdy tu (použitelné) routovatelné mapy budou, a otázkou trošku delšího času než budou i kvalitní. Ale i potom to nebudu používat na plánování výletu, ale např. na rychlý návrat (nebo vyhledání nejbližší cesty do hospody) v případě deště apod. Hlavním motorem by např. mohl být vstup reklamy do map (tím mám na mysli systém Zlatých stránek – zaplať a budeš na mapě, takže za tebou budou lidi jezdit).

                                                0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  To že pro někoho není cesta cílem, to je jasné a to jsem i bral v úvahu. Já to myslel, tak, že by pak nedělali nic jiného než, že se budou pořád někde vracet, protože je to bude hnát neustále po cestách, které nepůjdou projet nebo tam ani nebudou.

                                                  Mapy se jistě mohou trochu zlepšit, ale ideální to nikdy nebude, spousta cest je v jednu chvíli naprosto ok a za půl roku už jsou neprůjezdné nebo naopak, tohle nikdy mapa tak rychle odrážet nebude.

                                                  Samozřejmě by to šlo způsobem, že budou označeny ty hlavnější cesty, které jsou sjízdné pořád a kde to udržovat v mapě půjde a dle těch by routovat už nějak šlo, ale tím se zase přijde o ohromné množství cest.

                                                  Posuzuju to dle stavu Topo 2 Pro, což je přitom velmi solidní mapa a patří k tomu nejlepšímu, co je v mapách vůbec k dispozici.

                                                  A to nemluvím o okamžitých změnách sjízdnosti cesty, když ji třeba aktuálně zcela zničí lesáci (výše jsem měl na mysli postupné zarůstání nepoužívaných cest nebo naopak zase projetí/prošlapání když se někde navýší provoz).

                                                  Mám mnoho sestavených a naklikaný tras pro různé oblasti, kde je třeba specificky kličkovat a vybírat přesně z existujících cest v mapě, aby to šlo projet.

                                                  0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    A to už jsem ani nebral v úvahu, že pro každého je sjízdné něco jiného a rozumná jiná kategorie cest.

                                                    0 0
                                                  • ptrs  

                                                    Myslím že pokud mluvíme o budoucnosti nemá otázka jestli routovat nebo neroutovat žádný smysl.Jednoznačně bude routovat.Je jen otázkou jakým způsobem.Člověk je tvor pohodlný a stejně jako v autě se dříve všichni obešli jen s autoatlasem bude tento tlak i pro turistické navigace ,už jen pro to že jsou na to zvyklí z auta.Navíc až se dostatečně nasytí trh autonavigací budou výrobci koukat kde by ještě něco utrhli i když už to nebude tak výnosné.Bude záležet na možnostech nastavení routování.Pokud budu moci dostatečně ovlivnit kudy trasa povede beru takové routování i já.

                                                    0 0
                                                  • BB  

                                                    tak to s tebou musím zásadně nesouhlasit. Pro terénní cyklistiku routování nikdy nebude to pravé ořechové. Budoucnost vidím v tvorbě tras na inteligentních web sitách. Představuji si to tak, že tam nebudou uložené celé trasy, ale zajímavé segmenty a člověk si postupným výběrem navazujících segmentů sestaví vlastní stopu a podle ní pojede. Routování je do auta a možná pro silniční cyklistiku.

                                                    0 0
                                                  • weekend warrior  

                                                    taky bych viděl nejbližší vývoj, co se kvality pohybu v terénu týče, spíše na uživatelských datech a jejich zpracovávání pomocí nějaké inteligentní web/desktop aplikace a komunitou kolem ní, než na výrobcem řízeném routování. To zřejmě ještě hodně dlouho nebude úplně přesné, do star treku máme přecejenom dost daleko:)

                                                    0 0
                                                  • ptrs  

                                                    Jenže to co popisuješ je vlastně také routování,prostě si seskládáš svou trasu a ono tě to pak vede.

                                                    Ale určitě máš pravdu že bude stoupat podíl online služeb ,ať už jako webu nebo jiné formy třeba přes mobilní připojení.

                                                    0 0
                                                  • MaPa  

                                                    To že to nebude pravé ořechové, zejména pro MTB je samozřejmé, ale s vylepšováním algoritmu routování a s nástupem více parametrů jednotlivých cest to pro běžného uživatele už bude zajímavé. Potíž bude právě v té „kalibraci“, tedy navigaci bude třeba zadat nějaký „koeficient výkonnosti“ (paralela s turistickým značením na Slovensku, které je v hodinách a každý si to upraví podle svojí výkonnosti) a říct jakou turistiku provozuje (pěší, cyklo-silnice, cyklo-treking, cyklo-MTB, běžky, …). Pokud budou cesty popsané dostatečně parametry, pak to smysl mít bude.

                                                    Jak zajistit ta data do map už je větší problém, ale myslím že pokud nějaká firma začne využívat více uživatele (typu MapShare, OSM, dataKČT), pak se jí může povést klasifikace cest a jakžtakž síť udržovat. Hodně by pomohla i opora v zákoně, kdy by se zrušení/omeze­ní/vznik cest muselo hlásit do státní databáze hned a ne do sedmi let jak je tomu dnes. Takový jako TMC systém, ale jen pro vlastní síť cest.

                                                    Když vidím jaký pokrok mapy udělaly a jaký je nyní po technoloii GPS hlad, tak si myslím že to nebude tak dlouho trvat. A pak už jen závisí na pružnosti a stupni otevřenosti vlastního systému.

                                                    Plánování tras doma na kompu je hezká věc, ale s routingem nemá nic společného, je to jiná cílová skupina. Routing nikdy tohle plánování nenahradí. Plánování už teď funguje moc fajn, jde opět jen o mapové podklady. Ty databáze o kterých píšeš tu dle mne hned tak nebudou, je strašně těžké je na úrovni od trekingu „výš“ směrem k MTB klasifikovat a těch cest je moc. Je to spousta práce a uživatelů tohohle systému zas až tak moc není – mimo treking (průzkum Shockart).

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Problému rozumíš dobře a s většinou věcí souhlasím s tím co píšeš. Nejsem v tomto ohledu ale až tak optimistický.

                                                    Podle mě je šance, že to časem nějak začne fungovat pouze pro ty trošku větší a hlavnější cesty v lese (a prostě pro routing budou označeny jen právě tyto cesty a hodně menších stezek bude pořád neroutovatelných). Pro většinu úzkých pěšinek (které jsou ale často velmi zajímavé na ježdění) to podle mě hodně dlouho fungovat nebude, jestli vůbec někdy.

                                                    Stačí když kouknu na současný stav Topo 2 Pro, která byla jako první mapa vzatá z podkladů 1:10000, tedy z toho nejpodrobnějšího, co je vůbec k dispozici. A i tak tam spousta malých stezek chybí nebo naopak jsou tam označeny cesty, které už neixstují, vedou jinudy nebo jsou zarostré. A nejzákeřnější na tom je, že je častá situace, kde počátek cesty je v dobrém stavu a souhlasí s mapou a až třeba po kilometru najednou cesta prostě končí a dál nevede (v mapě samozřejmě pokračuje). Tohle se samozřejmě může časem ještě o něco zlepšovat, hlavně to využití uživatelů o kterém píšeš by mohlo značně pomoci, ale ideální pro routování to podle mě nikdy nebude.

                                                    0 0
                                                  • MaPa  

                                                    Beru to hlavně jako zajímavou diskuzi s lidma kteří to vidí trochu jinak než já :-).

                                                    Než budu psát dál, chtěl bych říct že co Picodas v mapovém odvětví dělá je výborné a doufám že se mu to zaplatí a bude dál pokračovat. Téměř všechny produkty které vydává jsou vzhledem k době vydání výborné.

                                                    Ale, já prostě nesouhlasím s tím konceptem který tyhle firmy (a garmin se bohužel chová stejně – každý kdo viděl Training Centre nechápe proč tam nejsou aspoň GoogleMaps) zaváděj. Mapa by měla být otevřený produkt, ne že si jí koupíš a pak nemáš šanci ovlivnit data v ní. Vždyť každý kdo zná svoje okolí by chtěl v té mapě vidět cesty o kterých ví. A proč je pak nedat k dispozici ostatním? Vzpomeň si jak vypadala Topo 1.2 a jak dlouho byla nepoužitelná než vyšla aktualizace…

                                                    Picodas si koupil data 1:10000, ale jsou to data ve své podstatě (a většinou) sedm let stará. A jsou to data státní. Státu zatím tahle perioda zřejmě stačí, vojenské důvody už asi pominuly a jiný význam už to asi nemá, stát nechává vše na soukromých vlastnících/správ­cích, bez zpětné vazby a kontroly. Z osobního porovnávání pak vím že aktuální mapy.cz měly většinu těch chyb (rozhodně ne všechny a občas se to stalo i obráceně) méně.

                                                    Naproti tomu stojí firmy, které dávají své updaty na web k použití pro plánování (a celkem pravidelně a hustě). A přesto evidentně nestrádají, naopak rozvíjí se. Takže ta koncepce rozhodně není špatná. Pravda, většinou jsou to jen rastry, ale většinou obasahují i vektorové vrstvy, dokonce od určitých tříd umí i routovat. A tohle je ta revoluce která v oblasti map musí nastat. Bez toho aby se mapy pružně měnily a ne se čekalo na oficiální upgrade routování po lesních cestách/stezkách radši nikdo nezavede, protože je nepoužitelné.

                                                    Škoda že KČT nefunguje jako v dobách své slávy. Kdyby ve vedení byl někdo kdo by z toho opět udělal ekonomicky fungující organizaci, data která KČT má popř. může mít od své členské základny+značkařů by jistě leckdo rád využíval. A když už někdo cestu značkuje, není pro něj problém jí klasifikovat pro parametry routovatelnosti. A tyhle data by taky leckerá firma dobře zaplatila…

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Ty data 1:10000 už jsem chtěl také zmínit, že už tu pár let existují. Už tak rok a půl před vydáním Topo 2 Pro jsme řešili, zda nějakým způsobem tyhle podklady nevyužít do gpsky, ale pak jsme se na to vykašlali, že se nikomu do toho nechtělo, aby z toho byl pěkný grafický výsledek použitelný v Garminu.

                                                    S tím konceptem souhlas, přeci jen jak má dnes gpsku kde kdo, tak spousta lidí by byla pro svoje okolí ochotna dodávat opravy. Ale chtělo by to nějaký jednoduchý systém, jak by se ta oprava mohla dostat rychlou cestou zpět do mapy.

                                                    S Picodasem souhlas, Topo 2 Pro už ušla velký kus cesty od těch prvních map, co byly na počátku a je už to velmi slušná mapa. Taky jsem byl ochotný za ni dát prachy za upgrade z 1.2 (kterou jsem měl také koupenou), i když bych ji samozřejmě dokázal zprovoznit i bez zakoupení.

                                                    Uvidíme za pár let, jak to bude vypadat.

                                                    0 0
                                                  • MaPa  

                                                    Ahoj, po letech se tedy Topo Pro naučilo routovat po turistických značkách :-). Zdroj

                                                    Už dlouho jsem vektorovky pro Garmina nepoužil ani neviděl, tak netuším nakolik se zdokonalila databáze cest a její skutečná aktuálnost.

                                                    0 0
                                                  • ptrs  

                                                    Myslím že máš určitě pravdu že budoucnost je v online aktualizaci map.Viděl bych to něco jako wikipedia.Samoz­řejmě to předpokládá spolupráci s výrobci navigačních přístrojů ,ale takovou armádu zaměstnanců jako je uživatelů navigací si určitě žádný výrobce map dovolit nemůže.

                                                    Mapy by tím neskutečně zlevnili a zpřesnili.Jen doufám že to brzo nějakého výrobce napadne.

                                                     
                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Kolik toho máš najeto v terénu s nějakou současnou mapou typu Topo Czech 2 Pro a srovnáním stavu cest v reálu a v mapě?

                                                    Skoro mi přijde, že vůbec nemáš představu v jakém stavu mapy jsou oproti reálu. Celý ten problém není o přístrojích, ale pouze o těch mapách. On by nebyl vůbec žádný problém, aby u té Topo 2 Pro povolili routování, odhaduju to práci tak na 5 minut, pouze by rozšířili seznam objektů, které je možné použít pro routování. To routování v terénu je tam ale schválně zakázané, protože by přineslo víc starostí než užitku pro současnou podobu mapy. Picodas se k tomu routování vyjadřoval a i schválně nepovolili routování ani po turistických značkách.

                                                    0 0
                                                  • ptrs  

                                                    Už vím v čem si nerozumíme.To že nebude možnost routování úplně dokonalá a v terénu ne vždy použitelná v tom s tebou souhlasím.Určitě nikdy nepůjde routovat po každé pěšince ,ani bych to neočekával.Mě se jedná o to když vím že ta trasa kterou chci jet je sjízdná že prostě nedokážu nijak ovlivnit aby navigace naplánovala trasu tak jak chci já.Ona to prostě nalajnuje po silnici a je jí jedno že je v lese o 200m dál routovatelná asfaltka nebo zpevněná cesta.Je jasný že pěšiny se neustále mění ,ale dost cest je stálých.Pokud si chci užít terénu tak mi nevadí že semtam zastavím a kouknu kde jsem,ale při přesunech a cykloturistice by se mi to líbilo.

                                                    0 0
                                                  • ptrs  

                                                    Samozřejmě že každý potřebuje něco jiného a těžko se to dává dohromady .

                                                    U Edge ale vzniká paradox že ciklistická navigace nedokáže navigovat po cyklostezkách.

                                                    0 0
                          • kolombo  

                            V počítači bych to přidal jako bod na trase, ale v GPSce fakt nevím.

                            Nejsnáze asi navigovat do toho bodu a pak navigovat na další bod.

                            0 0
                            • ptrs  

                              to je to co mě na tom trochu mrzí.Ztácí to kouzlo toho že stále jedu a nemusím koukat kudy.

                              Je to trochu jako když vytáhneš mapu a koukneš se kam dál.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Autorouting je i v případě, že chceš jet po silnici stejně pro kolo použitelný jen velmi omezeně a bídně, protože to pro kolo naviguje stejně naprosto nevhodně.

                                Po silnicích jsem autorouting na kole zkusil použít cca 5× (myslím v případě, když jsem neměl trasu předem naklikanou) a vždy jsem stejně raději přepnul na přímou navigaci do cíle, tedy nechal si ukázat přímou spojnici na cíl a na křižovatkách si vybíral dle mapy a vhodného směru. Jinak mi gpska vždy se snažila autoroutingem navigovat někam na nějakou hnusnou silnici, po které bych sám nikdy nejel (hlavně kvůli provozu).

                                0 0
            • veteran  

              Možná dělám něco blbě, možná všechno, zkouším to poprvé…

              Chci si v MapSource naklikat trasu, kterou potom chci přetáhnout do EDGE705 a chci podle ní zkusit jet. Používám nástroj Trasa – kliknu na body kudy chci projet a trasa se mně celkem příjemně lepí na cesty a cyklostezky. Pak dojdu k místu, kde je možné si cestu zkrátit přes pole (že tam je polní cesta vím, na mapě není). Pokud kliknu na silnici za polem, trasa se udělá oklikou po cestě, když se pokusím použít Nástroj kreslení tras, trasa se sice přes pole udělá, ale nejde mně nějak navázat na předtím naklikanou trasu. Ví někdo jak na to, jak program donutit, aby se trasa v tu chvíli nelepila na silnici, ale šla přímo od bodu k bodu? Předem díky za radu.

              0 0
              • weekend warrior  

                upravit/nasta­vení/trasování a tam dej použít přímé trasy

                0 0
                • weekend warrior  

                  teď to máš v modu kdy ti  to samo hleda cestu po cestách, po kterých to umí samo navigovat(rou­tovat), tedy těch co jsou v databázi. Pokud dáš přímé trasy, můžeš si udělat cestu třeba skrz mácháč.

                  0 0
                  • veteran  

                    Díky, zkusím, to asi bude ono, ale ozvu se asi až zítra, dnes už jdu spát,

                    0 0
              • BB  

                radši používám v Mapsource stopu. Potom se ti do toho Mapsource nemontuje a kudy to naklikáš, tam to nakreslí. Do Edge to dáš buď jako .gpx file do adresáře GPX, nebo to zkonvertuješ do .tcx a uložíš to do adresáře Courses. Pokud to necháš jako .gpx, tak potom spustíš přes Navigovat a máš dvě možnosti, buď ho necháš, aby tě vedl, nebo zvolíš nastavit mapu a potom to pouze zakreslí. Pokud jsi dáš .tcx soubor, tak spustíš Course (český překlad menu je Běh) z menu Trenink. Zásadně používám Courses, pro terém je to mnohem výhodnější než navigované trasy.

                0 0
                • shurty  

                  Tak se s Garminem pomalu sžívám- už jsem si troufnul se nechat vést i zcela neznámým terénem-pohoda. Že jsem jednou skončíl někde před vraty, přikládám nepřesnostem v mapě a ne chybě navigace. Mám ale jiný problém-omylem jsem na cestě vypnul stopky a mám teď trasu rozdělenou. jak ji spojit? k navigaci používám „courses“, záznam je také *.tcx. Mapsource, kde by trasy měly jít spojit,  ale *.tcx ani *.gpx nenačte, pouze *.gdb… Třeba někde dělám chybu,zkoušel jsem všechno možné,  ale už si nevím rady.. prosím poraďte…, díky

                  0 0
                  • BB  

                    Zrovna teď jsem to dělal, Mapsource .gpx načte. Takže neúplný záznam najdeš v adressáři History v .tcx. Takže jsem ho zkonvertoval TCX Converotorem do .gpx, natáhnul do Mapsource a tam ho zeditoval tak, že místo, kde jsem neměl zapnutý stopky jsem jsem doplnil z originál trasy v .gpx

                    0 0
                    • shurty  

                      díky, chybu jsem dělal v tom, že jsem zkonvertovaný soubor .gpx ukládal i se srdečním tepem…aby to mapsource načetl, musí to být jako „všeobecný“ (nebo jak to tam píšou) soubor .gpx

                      0 0
        • storm!!  

          1)<span style=„font-family: "Times New Roman“; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; font-size: 7pt; line-height: normal; font-size-adjust: none; font-stretch: normal; -x-system-font: none;"> počítám li správně, máte GPS už min.pul roku – jak dlouho vydrží baterie po této době ? 

          2)<span style=„font-family: "Times New Roman“; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; font-size: 7pt; line-height: normal; font-size-adjust: none; font-stretch: normal; -x-system-font: none;"> software freeware Sportacks jsem si stáhnul a dívám se co to vše umí – funguje to bez problému s Edge 705 ? představuji si to tak, že zapnu PC, software, připojím Garmina a natáhne to trénink a nemusím provádět žádné změny formátu apod. automaticky se vše vyplní a já si jen doplním své poznámky. Nechtěl bych se pak motat ve všech možných formátech, konvertovat a polovinu udaju ručně dopisovat.

          Díky moc za odpověd.

           

          0 0
          • weekend warrior  

            ad1: kolem 12 hodin, bez podsvícení, ale to se ti v normálním provozu snad ani nepodaří, protože pokud přístroj nedáš do compu, počítá všechny vyjíždky jako kola jednoho balíku/aktivity:-), takže pak máš několik dní jako jednu aktivitu. Možná to jde poladit, ale nepřišel jsem na to jak to cutnout, a ani to teda nijak dlouho neřešil:)

            ad2: ne, nemusíš převádět, ST funguje a je velice dobrý program až na fce s mapou, tam se trochu vyskytují problémy(seká se, náhle jsem třeba u grónska atd.), ale to je asi tím, že to fachá s online map. podklady.

            Radši používám training center od garminu a studuji postupně možnosti formátu tcx tak, abych byl schopen podat požadavek programátorovi na nějaký convertor a zpracování dat dle mých požadavků:-). je to přeci jen xml.

            0 0
            • MaPa  

              ad 1 a ukládání aktivity: Mám Forerunner a tam aktivitu ukončíš Stop-em a následně podržením tlačítka Lap/Reset. Po ukončení odpočítávání je aktivita uložena do historie a můžeš Startem začít novou.

              Není to u Edge stejné?

              0 0
          • BB  

            výdrž baterie po roce zatím beze změny, na dva celoddení výlety, když vypínám v hospodách. Osvědčilo se mi dokoupení čidla kadence a rychlosti, protože potom na denní švihy okolo baráku vůbec nezapínám GPS a pak to má několikanásobnou výdrž. ST pracuje jak říkáš, pokud si připojený k internetu, tak imporuje přímo ze zařízení, pokud off line, tak otevřeš složku a zvolíš soubor pro import. První varianta mnohem pohodlněnší. Na ST je senzační, že pracuje s mapy.cz a umí udělat průhlednou stopu, takže krásně vidíš turistické značky jako podklad. Vůbec se mi nijak nezasekává. Nejlepší je funkce vybavení, kde ST automaticky sleduje, kolik máš najeto na řetězu, pláštích, převodnících a čemkoli si zadáš.

            0 0
            • storm!!  

              Díky moc za odpovědi. Bál jsem se, že baterie bude hned K.O. a zase investice navíc.

              Tep a kadence to je pro me jasná volba a varianta bez GPS me zaujala!!!to je super – hodne času totiž strávím na silnici na tréninku, kde mi přijde vhod spíše tréninková výbava Edge než navigační výbava.

              A ten prográmek ST je super, už jsem si tam nastavil dalši aktivity (posilka, in-liny), list sportovce je cool, položky vybavení. Dnes si to vedu obyčejněji v Excelu.

              Až nakoupím, tak se vsadím, že se budu potýkat s nějakými těmi dětskými nemocemi a zase si sem napíšu o radu.

              Přeji všem fajn bikování/bloudění bez GPS po lese :) /trénování a závodění

              Dík!

              0 0
        • storm!!  

          Z kterého udaje počíta ST % z max. TF ? není mi jasné proč u mě počítá z hodnoty 177, když mám v údajích mnoho tréninků, kde jsem měl vyšší…dokonce mi to pak u vyšších hodnot napíše…např.103% a­pod.

           
          0 0
          • BB  

            koukám na nastavení v ST a nejsem z toho moudrý. Nikde se žádná pásma ani max TF nenastavují. Nebere si to při importu přímo z Edge ? Tam to mám nastavené.

            0 0
            • storm!!  

              Edge jeste nepřišel poštou, ale já si tam již předem chystal nějaké údaje a přepsal některé významné tréninky…a u aktivity jsem zadal průměrný tep…a v závorce to hodilo procenta, tak si říkám..hmm kolik je 100% a vyšlo to na 177…a vůbec nechápu, kde k tomu PC přišel :)

              Vyplňuji si i kolonku sportovec a tam mám již několikrát hodnotu pres 185…uvidím, jak se to bude chovat dál.

              0 0
              • BB  

                jestli těch 177 nevypočítal nějakým tím zjednodušeným způsobem přes věk. 220 mínus věk atd.

                0 0
      • Bougemil  

        Díky moc ! Stráááášně jste mi pomohli. Tak by to mělo na fóru vypadat. Pěkný zbytek večera všem :-)

        0 0
      • Bougemil  

        Zdravím. Tak už mi to snad fachá jak má. Přešel jsem i na ten soft. Sport Tracks a přenáší se asi opravdu vše. Jen snad už jeden z posledních dotazů :-D Natáhne se asi vše jen na webu jsem viděl, že okruh, který jsem jel není na bílém podkladu, ale na mapě a je jasně vidět trasu kudy se jelo. Pro příklad uvádím jak to vidím po exportu já.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Co ta sobota??? To jsi tlacil nebo se na kole vozil nejaky klucina kolem hospody a ty jsi chlastal? :-)))))

          0 0
          • Bougemil  

            To byla katastrofa – necítím nohy........zítra budu death......4 pády. Když se daří, tak se daří :-D

            0 0
        • kovar  

          klikni na ten bílý trojúhelník v modrém kolečku úplně vpravo uprostřed a zvol Street nebo Satelite

          0 0
          • Bougemil  

            Bum a jeto.........­...díky, proklikal jsem co šlo…nastavení atd. , ale toho trojúhelníku jsem si vůbec nevšiml  – díky

            0 0
    • Bougemil  

      Tak a po delsi odmlce zase ja :o) a jedna (max dve) question, kdyz uz jsme zavaleni snehem muzeme alespon polemizovat a radit se.

      Tak otazka cislo jedna: kdyz jsem si chtel stahnout naplanovanou trasu z Cykloserveru ve formatu GPX nemohl jsem si ji naexportovat do Sport Tracksu i kdyz tam vidim, ze tento format podporuje. Myslel jsem si, ze si trasu prohlidnu v programku pres Google.

      A na to navazujici otazka cislo dve: mozna detinska, ale ja jezdim vetsinou jen podle mapy, kterou jsem si prohledl den – dva pred jizdou a pak uz jen kdyz „zakufruju“. Jak presne funguje postup „planovani“ trasy v softwaru Sport Tracks, kam ulozit soubor a kde nasledne v Garminu nastartovat (nalezt) ?

      Toz chvopci pro dnesek vse. Jdu si dat stamprlu Kalvadosu (rocnik 2005 :-)  ) a pak si necham zdat o letnim bikovani. Tak zdar vsem bez rozilu bydliste (regionu), rasy, vyznani  a postaveni (toho spolecenskeho) :o)

      0 0
      • BB  

        K otázce č. 1. Cykloserver nepoužívám, ale obecně formát GPX je taková obálka, ve které se mouhou skrývat různé věci. Například trasa, stopa, waypointy. Stortracks určitě pracuje se stopou, ale nejsem si jistý, zda tam nacpeš trasu, nebo množinu waupintů. To jsem nezkoušel. GPX formát je XML soubor a když se podíváš do trasy, tak tam jsou tagy <routepoint> a ve stopě <trackpoint>.  K otázce č. 2. Sportack není SW na plánování trasy, ale je to primárně určené na ukládání projetých tras. Trasy pro Garmina se plánují v Mapsource a výstupní soubor (zda trasa nebo stopa, formát .gpx, .tcx, .crs) a adresář v zřízení zařízení záleží na tom, co máš za Garmina. Zda outdoor, nebo fitness.

        0 0
        • ptrs  

          Mám taky dotaz ohledně plánování .Všude čtu že si stáhnu projetou trasu z GPSky do mapsource a můžu jí upravit.Mě se to ale nijak nepovedlo?Dělám něco špatně nebo to u Edge nejde?

          0 0
          • weekend warrior  

            nejde, musis to dostat do training centra nebo rovnou z gps prekonvertovat file do gpx atd…

            0 0
            • ptrs  

              Hm,koukám že je to všude stený.Ať si koupíš ledničku ,televizi,vrtačku nebo navigaci,nakonec zjistíš že ti pitomci co to vymejšlej to ani nezkusili používat.Nedej bože když je to potřeba opravit.Měli by si to jednou vyzkoušet a pak by je takovýhle blbiny přešly.

              0 0
          • BB  

            nejlepší je použít TCX Convertor. Připojíš si Edge přes USB. Objeví se ti jako disk. Spustíš TCX Convertor, vstupní soubor je .tcx file z adresáře Garmin/History a výstupní si zapíšeš jako gpx kam chceš. A pak edituješ v Mapsource. Pro mě je naprosto nepochopitelné, proč Garmin Mapsource nezná Garmin formát .tcx 

            0 0
            • Bougemil  

              Kdepa ho najdu ke stažení ? Díky.

              0 0
            • weekend warrior  

              tak proč by mělo, pak by to bylo vše hrozně jednoduché:-) ale hlavně by „nikdo“ nepoužíval jejich training centrum, nechodil na jejich web atd…

              0 0
              • ptrs  

                Co by dávali do nových verzí kdyby to hned všechno umělo.

                Příští verze EDGE bude umět takovou novinku jako jsou SDHC karty:-)

                0 0
                • BB  

                  Je pravda, že ve firmawre je řada chyb, manuál je úplně k ničemu a řada funkcí, které by člověk čekal úplně chybí. Na druhou stranu od verze 2.2 k dnešní verzi 2.6 prakticky všechny chyby vychytali. S manuálem je to těžké. Kamarád si nedávno koupil novou Edge a tak přišel na školení. Myslel jsem, že tak během půl hodiny to probereme. Nakonec to trvalo 3 hodiny a neprošli jsme všechno. Musel jsem s ním probrat nejen ovládání Garmina, ale i základy Mapsource, WebUpdater, Sportracks, TCX Converter.

                  0 0
                  • weekend warrior  

                    a to si mu měl ještě přidat oziho, pak by to měl kompletní

                    0 0
                    • MaPa  

                      Význam Oziho, zvláště pro Edge rapidně klesá. Drtivou většinu funkcí už dnes umí Sprotracks když do něj dáš správné plug-iny.

                      0 0
                      • weekend warrior  

                        je to možné, já jej ještě(ST) nijak nestudoval

                        0 0
                        • BB  

                          to je chyba, ten dodá celému procesu tu správnou šťávu. Jednak tam v klasické turistické mapě studují, kudy jsem jel. Tohle pomocí Mapsource nejsem schopen udělat. V ST mám projetou trasu nastavenou jako na poloprůhlednou a nádherně vidím podklad. Taky mi automaticky počítá najeté kilometry na pláštích, brzdových destičkách, řetězu atd. Nádherný kousek SW. Ale pouze tehdy, pokud máš důsledně .gpx file z každého ujetého kilometru. Proto jsem si dokoupil čidlo rychlosti k Edge, abych nemusel zapínat GPSku když si jedu udělat pár koleček do lesa za barák.

                          0 0
                          • weekend warrior  

                            hm, hmm, a jdou do něj nahrát a zkalibrovat naskenovane turist. mapy?

                            0 0
                            • BB  

                              na to je plug in pro české mapy. To se tam nahrává on line při zobrazování projeté trasy. Stahuje to z Mapy.cz. Když to zvětšuješ, tak se ti tam objeví perfektní turistická mapa. Teď je tam nová verze plug in, ale nejde mi nainstalovat, potřebuji poradit, jak odinstalovat tu původní verzi. Nová verze umožňuje brát mapu z dalších serverů.

                              0 0
                            • MaPa  

                              S Plug-inem jsou nahrát mapy formátu Oziho.

                              Stejně tak jdou nahrát i OpenStreetMap.

                              0 0
                          • wawrik  

                            Nechceš urobiť špeciálne vlákno na Sportracks, keď sa v ňom tak vyznáš? Napríklad by ma zaujímal popis pluginov, čo používaš a podobne. Navyše som dosť rozladený z interfejsu, kopec vecí nie som schopný pochopiť, ako vlastne pracujú… Určite by tvoje skúsenosti so ST pomohli viacerým…

                            0 0
                            • BB  

                              používám plug in – year view, accumulated activity, české mapy. Jinak Sportrack není těžký na ovládání. Jsou tam dvě finty. Zjistit, že určité funkce se skrývají za trojúhleníčkem v kroužku, který je v pravém horním rohu okna. A tam se taky najdou podrobnosti importu, které je nutné nastavit pro každou součást vybavení, aby se automaticky načítaly najeté kilometry. Žádná věda, ale špatně se to popisuje, je to nutno vyskoušet.

                              0 0
                              • wawrik  

                                Dá sa niekde nastaviť, aby mi ST ukazoval čistý čas jazdy, resp. čistú priemernú rýchlosť? Garminovský Training Center ukazuje správne trebárs 16,6 km/h, ale ST zaryto počíta hrubý priemer – 9,5 km/h. To sú potom dosť depresívne čísla :-)

                                0 0
                                • BB  

                                  tohle dělá ST bez problémů. Máš poslední verzi ? Někde jsem četl, že garmin v XML souborech nemá jasný tag pro pauzu. Tak předchozí verze to dělal jak píšeš, poslední bez problémů. Nevím jak se na tom podílel i upgrade firmware Edge na 2.6.

                                  0 0
                                  • wawrik  

                                    Mám poslednú verziu ST aj firmware v Edge. Používaš autostart alebo pri pauze vypínaš Edge ručne?

                                    0 0
                                    • BB  

                                      používám autostart. Možná je taky něco v nastavení ST. S něčím jsem si tam hrál.

                                      0 0
                                • MaPa  

                                  Mě ve verzi 2.0.3170 to taky sedí. Import z Foretrexe, Forerunnera i z GTC.

                                  0 0
                          • kovar  

                            BB, prosimtě, dá se nějak udělat v ST aby při importu se automaticky přidělovaly Kategorie aktivit třeba dle půměrné rychlosti – nebo je třeba je při importu  vždy ručně volit?

                            0 0
                  • ptrs  

                    nemáte někdo vyzkoušený jestli edge skousne 4GB kartu?

                    SDHC to neumí ,ale dají de sehnat normální SD.

                    Max velikost odílu pro FAT16 je 4GB tak by to nebylo nemožný ,ale některá zařízení podporují jen 2GB.

                     
                    0 0
                    • MaPa  

                      Moje zkušenost není přímo s Edge, ale s PDA který SDHC neumělo a s 4GB kartou byl problém. Načíst šla, ale po týdnu se kousla, zpátky na 4GB šla naformátovat jen specielním nástrojem na kompu a pak jí PDA už vůbec nechtělo.

                      0 0
      • kovar  

        1. možná jsi při importu nezadal datum , takže pak naimportovanou trasu nemůžeš v Sporttracku najít, protože nevíš ve kterém dni ji hledat.

        0 0
      • MaPa  

        ad 1. SportTrack je v prvé řadě vyhodnocovací program. Na prohlížení naplánované trasy jsou vhodnější nástroje, třeba GPS Visualizer nebo přímo program pro plánování navigace, který ty ale nepoužíváš. Jde o programy typu OziExplorer nebo TTQV, kde si nad SVÝMI mapovými podklady plánuješ trasu.

        0 0
        • storm!!  

          V čem doporučejete plánovat trasu ?

          něco jsem našel zde… http://www.bikeroutetoaster.com/Course.aspx celkem dobré, ale rád si nechám poradit a přiučím se od zkušených.

          0 0
          • MaPa  

            Každému vyhovuje něco jiného, i proto že hodně záleží jakým typem záznamu se necháváš navigovat. Někdo používá klasické routes, tedy spojnice waypointů, někdo tracks, což jsou detailní stopy a někdo courses, což jsou rozšížené tracks s dalšími informacemi. Většinou záleží co za přístroj mají. Ve své podstatě existují tři přístupy:

            1. Primárně plánovací soft (OziExplorer, TTQV, MapSource-GarminTrainin­gCentre). Většinou běhá i off-line a je jakýmsi správcem map které máš uložené v kompu (rastrovky nebo vektory).
            2. Inetrnetové plánovače (je jich spousta, ale ten který si uvedl patří k nejlepším). Potřebuješ připojení a jseš odkázán na typ map které umí (ve tvé ukázce GoogleMaps a OpenStreetMap).
            3. Něco mezi – zmiňovaný SportTracks, po nainstalování pár modulů typu OziExplorer plugin, OpenStreetMap plugin, CzechMaps plugin a jiné. Většinou moduly zadarmo fungují jen on-line, pro off-line je třeba autorům přispět.

            Obecně: naklikáš trasu a necháš vyexportovat buď přímo do přístroje nebo soubor v patřičném formátu přesuneš do GPS.

            Každému vyhovuje něco jiného (málokterá GPS umí všechny formy navigace) a hodně záleží na dostupnosti netu.

             
            0 0
      • Bougemil  

        Díky moc za info :o)

        0 0
    • Sponge  

      Nejnovější model: http://cs.euroclimbing.com/?…

      (Nejde to lépe nalinkovat – je to ten první obrázek vlevo nahoře – Garmin..)

      :o))

      0 0
    • weekend warrior  

      tehle thread budu ještě nějakou dobu sledovat, pak položím pár dotazů:) zatím spokojenost, ale pár výhrad mám

      0 0
    • Ježdík  

      Co 705ka a geocaching? Muze nekdo posoudit jeji vhodnost (prip. nevhodnost:)? Podotykam, ze na GC mam nyni Legenda, takze v tomto smeru zmlsany nejsem:)

      0 0
      • alaks  

        Na geocaching je přímo skvělý, měl jsem také Legenda a právě jsem ho loni vyměnil v akci za Edge 705. Má sice trochu odlišné ovládání než Legend, ale dá se na to zvyknout. Hlavně je oproti Legendu dost přesný, takže zaměření kešek je téměř 100%. 

        Potřeboval jsem na nové kolo cyklocomputer a GPSku, tímto jsem to vyřešil, že je vše v jednom přístroji a dokonce je o dost menší a hlavně i lehčí než Legend. Vozím ho na představci.

        0 0
      • MaPa  

        Pokud očekáváš stejný typ navigace na cache jakou jsi používal doteď u Legenda, tak jediným rozdílem je přesnost přístroje, lepší mapa v pozadí, v podstatě jen grafika.

        Fičury Colorada a Oregonu jako listing tu ovšem nejsou.

        0 0
    • shurty  

      Zdravím, tak jsem majitelem 705ky něco přes měsíc a zatím moc výhrad nemám. Zatím se ještě víceméně učím a zápasím s převody mezi *.gpx a *.tcx. Co mě však vyrazilo dech, byl záznam, když jsem navigaci sundal z kola a strávil cca hodinu v cukrárně v Rumburku. Stalo se to někomu? Něco podobného to udělalo, když jsem šel pěšky na Tanečnici.

      0 0
      • MaPa  

        Doporučoval bych ti něco si o GPS přečíst. Ne o Garminech, ne o turistických navigacích, ale o technologii jako takové. Třeba knížka GPS od A do Z je na to fakt fajn a skoro nic nestojí.

        Je to naprosto normální.

        0 0
      • BB  

        někde v tréningu se nastavuje, aby se automaticky vypnul při zasravení a přestane ti to dělat

        0 0
        • MaPa  

          Fce se jmenuje AutoPause, ale tady mu nepomůže, protože při horším signálu si GPS dopočítává „špatné polohy“, mezi nimiž tím pádem spočte poměrně vysokou rychlost, tudíž záznam zase zapne, protože si myslí že jedeš.

          Jediné co pomůže je tlačítko Start/Stop, prostě na tvrdo přerušit aktivitu a po kremroli a kafi nezapomenout to zase spustit.

          0 0
          • shurty  

            díky, Autopause je aktivní, ale asi stačí udělat pár kroků a sama se zas zapne. Asi budu muset když navigaci sundám s kola ji vypnout.  Při té pauze mi naběhla max. rychlost asi 144 km/h…

            0 0
          • BB  

            možná, že u mě to díky snímači rychlosti funguje trochu lépe. Rychlost nebere z GPS, ale od zadního kola a autopause zabere, když se zastaví zadní kolo.

            0 0
    • richard_majer  

      Jsem od brezna majitelem 705ky a uz nekolikrat jsem ji malem rozslapal. Po precteni tohoto fora jsem konecne pochopil neco ze SW a jak nastavit virtualniho partnera. Byl jsem uz z toho tak rozladeny, ze jsem na 705ku nadaval, kudy jsem chodil. Originalni manual je uplne k… :-( Ted se konecne zacinam orientovat. Taky jsem nainstalovat Sport track. Je to podstatne lepsi nez originalni SW. Hlavne kompletni statistika a prehlednost. Jen jedna vyjizdka se mi zobrazjue 1000× vetsi nez byla realita :-)

      0 0
      • BB  

        ozvi se mi na mail, pošlu ti pár souborů, které jsem připravoval pro kamarády, kteří se nebyli schopni orientovat v routpointech, waypointech, trackpointech, coursepointech, routes, tracks, courses, .GPX, .TCX a dalších pojmech. Garmin v tom má docela guláš a u 705 se mu ho podařilo přivést k dokonalosti.

        0 0
        • magura  

          Zdravím,

          mohl bych také, jakožto majitel EDGE, poprosit o pár souborů z oblasti gps za účelem lepší orientace v uvedených pojmech.

          Předem děkuji

          magura

          0 0
    • jecnak  

      Muzete mi prosim nekdo doporucit nejaky jednoduchy programek pro prevod *.tcx do *.gpx? Zkousim Route Converter, ale nejak z techy vysledku nejsem moudrej. Diky

      0 0
    • storm!!  

      Tedy mám Edge 705 pár dnů doma a moc se v tom nemohu zorientovat. Dnes jsem si nachystal Course 500m dlouhý – jen takový testík, zapnul jsem ho u domu, navigovalo mě to k počátku Course, pak zapnutí Course, pak jsem dojel po silnici k cílí – Navigace napsala – „Vítězství“ nebo něco takového…já jsem pokračoval dál na kole no a když jsem ted doma připojil Garmina, tak v historii je jen těch 500m toho Course jinak nic…přitom stopky jsem měl zapnuté, dokonce pak v určitých místech  zmáčknul LAP, abych si měřil úseky…nějak se s tím přístrojem nezžívám :)

      Když jsem měl doma POWERTAP tak jsem s ním byl hned kamarád :) tady se mi nějak nedaří nastavit obyčejnou věc typu – vyjedu od domu, zační měřit, přijedu k domu, vypni se :) vypadá to na testovací neděli :)

      Když dokončite COURSE? a přitom jedete dál mačkate nějaká tlačítka ? říkám si, že dnes byla nejspíše chyba v momentě kdy jsem dokončil ten testovací Course…

      0 0
      • Beeda  

        jednodychy:-)

        vyjedu z domu – zmacnku prave tlacitko

        mam ject interval – zmacnku leve, koncim zmacknu leve (pozor je brano jako dalsi interval…)

        dojedu domu – zmacknu prave

         

        jo a muzes nastavit autostop mereni pri urcite rychlosti…nicmene autostop/start nezapina trenink…

        0 0
      • BB  

        nezapoměl jsi dát reset ? Levé tlačítko držíš po dobu 4 sekundy. Odpočítává ti to na obrazovce. Tím uzavřeš soubor a objeví se ti to v historii. Četl jsi manuál ? Je strašně blbý ale něco tam přece jen najdeš

        0 0
    • BB  

      Dotaz ohledně upgradu firmware. Dočetl jsem se, že Garmin doporučuje po každém upgrade firmware hard reset. Nikdy jsem to nedělal, ale po upgrade na verzi 2.70 se mi přestaly vytvářet history soubory. Udělal jsemhard reset a vše OK. Jaké jsou vaše zkušenosti ? Resetujete ?

      0 0
      • storm!!  

        Vyzkouším, protože mě se žádné historii nezobrazuji…provedl jsem hard-reser (mode + Lap) a jdu to testnout :) doufám, že už to zprovoznim :)

        0 0
        • Beeda  

          mrkni na cyklodiskuzi „garmin 605“ se to ram resilo, ja zatim 2.6 neupgraduju…

          0 0
          • BB  

            to dobře činíš, někteří dokonce downgradovali z 2.7 na 2.6.

            0 0
            • storm!!  

              Mé problémy byly vyřešeny DONWGRADEM zpět na 2.6.

              použil jsem tento postup:

               

              Re: Version 2.70 does not save rides « Reply #6 on: Friday : May 01, 2009 »

              Quote from: AnnoyedUser on Friday : May 01,  2009

              Does anybody know how I can „upgrade“ back to 2.60?

              If you want to go back? to 2.60 here is how:

              1. Manually download the update here:

              http://www8.garmin.com/…_705_260.gcd

              1. Hook the 705 to your USB cable.
              2. Rename the file to gupdate.gcd and place it in the GARMIN folder of your 705 when it is hooked up to the PC/MAC.
              3. Unhook the 705 from the USB cable and power it on.? The „Software Loading“ screen will come up.? DON'T disturb the 705 until this process is finished which can take a few minutes.
              0 0
      • alaks  

        Něco asi na tom bude. Jel jsem minulou středu odpoledne na Karlštejn a zpět – 90km. Doma jsem potom připojil Garmina k PC. Chtěl jsem si to uložit do Sport Tracks_u a ejhle jízdu jsem nenašel. Musel jsem si to tam napsat ručně. Provedl jsem tedy hard reset a další jízdy se mi už zaznamenávají. Nevím jestli to bylo tím upgradem, ale ten jsem měl nahraný už dříve a šlo to. Nikdy předtím jsem neresetoval, teď po této zkušenosti, radši budu…

        0 0
        • BB  

          to přesně odpovídá mému případu. Po upgrade na 2.7 ukládání do history filu fungovalo asi tak týden a pak najednou nic. Po hard resetu je to v pořádku. Je zajímavé, že sice file nevytvořil, ale bylo to přístupné přes menu history a hlavně přes menu Course (Beh). Takže se mohl z history vytvořit Course a ten už byl v .tcx filu a ten se dal importovat do ST. Takže taková podiná oklika. Naštěstí po hard reset už je to dobré.  

          0 0
    • lizar  

      Zdar lidi. Sice to je trošku od věci na téma Garmin Edge 705 ale tak přeci. Zajímám se o přístroj, který by nepotřeboval tolik měnit zdroj energie a přitom byl velmi přesný. Mám Cateye CC-AT100 kde se  musí před každým švihem kalibrovat a ukazuje poměrně velké rozdíly. Nezajímají mě tepy ale spíš převýšení, maximální a profil trasy. Kde by veškeré data se dali stáhnout do pc. Zná te li něco tak napiště a případně doporučte. Díky

      0 0
    • Schuminier  

      Ahoj, je to asi měsíc, co jsem si taky pořídil Garmina Edge 705 a jsem z něho rozhodně nadšenej. Malinko jsem ale občas nespokojenej s měřením „ascent“ a „descent“. Dneska i včera jsem jel naprosto stejnou trať, včera mi to ukázalo 112 Ascent, 234 Descent a dneska 166 Ascent a 275 Descent. Jako já chápu, že záleží na tlaku, tedy na počasí, ale až takhle velkej rozdíl se mi teda vůbec nelíbí!! Máte někdo podobný zkušenosti? Nebo to dělá jen mě?

      0 0
      • BB  

        divný, zatím vždy rozdíl pár metrů vysvětlitelných změnou tlaku. U tebe mi připadá, že ti nefunguje barometrický výškoměr a že ti to bere z GPS.

        0 0
        • Schuminier  

          Hmm takže to jdu reklamovat, dík za příspěvek

          0 0
        • Schuminier  

          Ahoj BB, ještě jedna věc, když už si mi tak hezky a rychle odpověděl. Existuje ještě jiná stránka než tato: http://connect.garmin.com/explore#…, na kterou uživatelé vkládají svoje soubory?

          0 0
        • Schuminier  

          Ahoj, dneska jsem jel závod Praha-Karlštejn, po závodě jsem se podíval do Garmina a tuším, že jsem tam měl našlapáno 980 metrů převýšení. Teď už to však nezjistím, vymazal jsem to. V každém případě jsem to přetáhl do počítače a už mi to zase ukazuje 1160 metrů převýšení (podle propozic to však má jen kolem 900 metrů), tak já to nechápu. Nemůže to být třeba i tím, že jsem měl nastaveno „záznam bodů“ každou sekundu? Protože když si to zobrazím detailněji, tak i když jedu po rovině, ukazuje mi graf převýšení ±1 metr…

          0 0
          • BB  

            Otázka zní, co to znamená „přetáhl do počítače“. Záleží na tom, do jakého programu. Já používám Sportrack a ten převýšení sám počítá z elevačních dat GPS. Můžeš nastavit větší, či menší vyhlazování. Nikdy to nebude tak přesné, jako to, co vidíš na display na konci trasy. Tam je hodnota načítana z barometrického výškoměru. Ta je ovlivněna pouze změnou tlaku během švihu.

            0 0
        • Luke288  

          v souvislosti s tímhle mám taky dotaz na zkušenější. chvilku mám edge 705, zatím jsem s ním byl akorát bruslit, kde mě převýšení moc netrápí, ale dneska jsem ho vzal s sebou na lyže, kde mi to krásně vykreslilo křivku převýšení, ale total ascent a total descent (mám radši nastavenou angličtinu, protože ten kdo to překládal to podle mě dost odflák) jsem měl 1m a 2m. z čeho to počítá? edge jsem měl v kapse u bundy. zrovna u lyží mi nejde o metr sem a metr tam, ale tohle mě překvapilo. je to tím, že si bere data z barometru a jak jsem ho měl v kapse tak to nefachalo?

          0 0
          • teepeex  

            descent 1m mas, jak sis zavazoval tkanicky a zena ti drzela krizky;)

            a ascent 2m mas, jak sis zkousel toho dvojityho radne odpichnutyho ritbergera:)

            0 0
          • tuleník  

            Nejaké vrecko bundy nemôže brániť barometru vo funkcii.

            Overiť inde, v prípade opakovania takéhoto zvláštneho konania:

            1. upgrade firmware a hard reset

            ak nepomôže

            1. reklamácia
            0 0
            • Luke288  

              fw mam novej, hard reset zkusim. jinak chápu hodnoty total ascent/descent jako metry, který se po čas měření neustále načítaj podle stoupání/klesání?

              když jsem přetáh data do sporttrack, tak z něj vylezlo nastoupaný přes 3km, naklesaný přibližně stejně. údaje to tedy bere z barometru? nejde to někde nastavit jestli se má řídit podle barometru nebo podle GPS?

              0 0
              • BB  

                Tohle nastavit nejde. U Sportracku dej pozor na nastavení. Má tam různé možnosti, jak zacházet s údaji z GPS a jak je vyhlazovat. Mě se nepodařilo donutit SP, aby si vzal ten nakumulovaný součet ze 705. Stále si to počítá sám z GPS dat a to jsou hauznumera.

                0 0
                • Luke288  

                  aha. s SP zatím taky dost bojuju. díky za odpovědi, ještě to párkrát vyzkouším a kdyžtak ho holt půjdu reklamovat…

                  0 0
                  • BB  

                    vyzkoušíš ho tak, že ho zapneš na místě, kde chytí dostatek satelitů a necháš ho zapnutý třeba půl hodinky. To je dostatečná doba, aby si nastavil přesnou nadmořskou výšku. Pokud se nastaví přesně, tak to je první test, že je v pořádku. Potom bych s ním podnikl nějakou cestu, kde znám přesně převýšení. Základ je mít poslední firmware, to je v současné době 3.10 a po aktualizaci firmwaru vždy udělat hard reset. Je to otrava, ale co se dá dělat. Někdy dokonce doporučují před hard resetem smazat soubor profile.txt.

                    0 0
                    • Luke288  

                      dobrá, za chvilku vyrážim na brusle na Lipno, vezmu ho s sebou a uvidíme kolik ukáže, podle wiki má Lipno 725,6m/n.m.

                      0 0
                      • Luke288  

                        takže rozdíl v nadmořský výšce ukázané garminem a realitou je asi 4,5m, nevím, jestli je možná přímo v edge nějaká ruční korekce, nicméně to asi není nic zásadního. co mě ale potěšilo je, že hard reset nejspíš „vyléčil“ načítání výškových metrů, protože když jsem lezl po stráni nahoru a dolu, tak už vesele metry načítal.

                        mám hned další dotaz- na kterou aktivitu je edge 705 primárně navrženej? jde mi o počítání kalorií, protože při bruslení a lyžování mi to sice nějaký kalorie počítá, ale předpokládám, že si edge myslí, že buď běhám nebo jedu na kole?

                        a další věc, nějaký „návod“ na sportrack někde na netu najdu? jde mi hlavně o oddělení běhu, kola a ostatních sportů, aby se mi všechny km nenačítaly dohromady.

                        začíná mě tenhle přístroj bavit :)

                        0 0
                        • Luke288  

                          rozdělení aktivit už jsem vyřešil deníkama…

                          0 0
                          • newbie  

                            a na aktivity (abys nemusel mít víc deníků) je Other Tasks / Select view / Categories… a tam si je doplníš. u každý aktivity máš pak okýnko Category

                            0 0
                            • Luke288  

                              to jo, jenže pak mám pod sebou sice kategorie brusle, lyže apod, ale kilometry to sčítá dohromady. já bych potřeboval, aby se mi separovaly data z lyží, bruslí, až bude počasí tak běhu a kola.

                              0 0
                              • newbie  

                                no to se pak dá nastavit v Other Tasks / Select view / Activity reports, vyjede ti všechno a pomocí Search by.. to filtruješ – v tvém případě dáš Search by… / Category

                                0 0
                        • newbie  

                          edge by měl (po zadání hmotnosti) počítat kalorie na biku, ale má poměrně optimistický algoritmus – si to můžeš porovnávat se sporttracks, kde je to počítá (zase po zadání hmotnosti) taky

                          0 0
                        • BB  

                          Návod na Sportrack pouze to, co vidíš na jejich stránkách jako demostránky. Víc jsem nenašel. Rozdíl 4 m oproti skutečnosti je perfektní výsledek. Výpočet kalorií vychází z váhy, z rychlosti a nastoupaných metrů. Je to zoufale nepřesné, tak to může sloužit pouze pro porovnání různých aktivit, jinak je to k ničemu. Jo ještě jsem si vzpoměl u Sportracku je největší finta takový malý trojúhelník v kolečku, který když rozklikneš, tak se tam skrývají různá menu. A pak je taky dost obtížné nastavit aktivitu na import tak, aby načítal kilometry pro různé součástky.

                          0 0
                          • Luke288  

                            ty kalorie mě moc netrápí, to je spíš něco navíc čemuž nepřikládám velkou váhu :) SP budu muset teda nastudovat z nějakýho diskuzního fora, protože zatím jsem ani nedokázal nastavit graf tak, aby mi vykreslil profil.

                            btw co myslíš těmi různými součástkami? o trojúhelníčku vím :)

                            0 0
                            • BB  

                              součástkami myslím equipment. Mám tam zadefinovanou každou součástku, která je spotřebákem (přední zadní plášť, destičky, kotouče, převodníky, kazeta, řetěz) a on při importu (poměrně složitě se to nastavuje, z hlavy si nepamatuji jak) načítá kilometry pro každou součástku. Takže když vidím, že řetěz má najeto okolo 1200 km, tak vezmu měrku a jdu ho měřit. Když střílí kazeta, tak se jdu podívat do SP, abych viděl, kolik má najeto a zda má právo na výměnu. Tahle evidence je pro mě nejlepší vlastnost SP.

                              0 0
                            • storm!!  

                              Velice užitečné – u součástky je navíc výborná fce, že si nastavíš, kdy se má automaticky přiřadit. Já například používám na horském kole 4 řetězy, které točím cca po 300–400km (jak kdy, vždy přeměřím), abych se na kazetě pohybovaly, co nejdelší dobu řetězy stejně „natažené“. V SP pak jen zruším výběr jednomu a zaškrtnu druhý.

                              To stejné boty na běh – u nich to není tak podstatné, ale je při běhu to automaticky načte km k botkám.

                              0 0
                    • Luke288  

                      je mi divný, že když garmina zapnu a hned zapnu stopky, tak se elevation chvilku porovnává, vykreslí mi to i nějakou křivku s ±5m, ale prostě total descent/ascent stále 0m

                      0 0
          • BB  

            Tak jsem koukal na Garmin forum a zdá se, že problém s nastoupanými metry zanesla nová verze firmware a někteří dokonce downgradují na 2.9. Např:

            "I've been having problems with 3.1, no matter what I do it records elevation 200ft below reality constantly.

            Noticed today half way through a 75 mile ride that on the elevation page I'd only climbed 14ft, at the end of the ride I'd climbed a massive 17ft. Thankfully uploading has the correct total, but with the –200ft recording.

            I've hard reset a bunch of times, tried using the waypoint fix at ride start so I think next step is to roll back to 2.9 if I can."

            0 0
            • Beeda  

              jj rek bych fw, taky mi to dela neplechu, profil to nameri ok, cili cidlo meri dobre, asc/desc vsak pak nekdy keca..

              0 0
        • Mirek1  

          To je měření výšky přes GPS tak nepřesný? Rozhoduju se mezi 605 a 705, 605 nemá barometr, takže asi v podstatě na měření vejšky nepoužitelný. To sem nečekal.

          0 0
          • BB  

            Měření výšky pomocí GPS je přesné, ale pouze tehdy, když zařízení vidí dostatek satelitů. Jestli se nepletu, tak při osmi satelitech je přesnost OK. Takže když vjedeš do lesa, tak je s přesností konec a nadmořská výška se silně rozkolísá. Fakt je, že programy na analýzu dat jako např. Sportracks umí křivku vyhladit a dát poměrně služnou informaci o nastoupaných metrech. Ideální je ale kombinace měření výšky podle GPS a podle tlaku. 705 v momentě, kdy vidí dost satelitů, tak si automaticky provede kalibraci tlakoměru a potom počítá nastoupané metry podle tlaku.

            0 0
            • newbie  

              :-) zkusím doplňující otázku:

              takže je v případě použití 705 a sporttracks

              1. lepší nechat nastoupané metry na garminovi
              2. použít v ST nějakou míru vyhlazení (kolik?)
              3. nechat to třeba ještě přepočítávat pluginem Elevation correction (má

              to v případě 705 nějaký smysl? jsem zkoušel a rozdíl je občas 100 m i víc)

              0 0
              • MaPa  

                ad 3 – Elevation correction udělá to že ignoruje zaznamenané hodnoty a přiřadí výškové údaje odečtené z NASA výškových dat terénu (cca100×100m lokálně hustěji), pro E705 se imho nevyplatí kromě velmi specifických situací kdy na grafu sám vidíš že profil neodpovídá realitě.

                0 0
                • newbie  

                  díky… jsem nevěděl, jak přesně u 705 funguje spolupráce gps a barometru… a taky mě mátlo, že po objetí nějakýho okruhu má obvykle garmin rozdíl mezi startovní a cílovou výškou desítky metrů… a Elevation correction jen ± dva tři metry… a až teď mi došlo, že to vlastně vůbec nemusí znamenat, že je EC přesnější :-)

                  0 0
                  • BB  

                    před tím, než spustíš stopky/záznam, tak to chce nechat Edge tak 5 minut ******** pořádně satelity. Když si necháš zobrazit nadmořskou výšku, tak vidíš, jak to postupně kalibruje. A potom když vyrazíš, tak rozdíl mezi začátkem a koncem nebývá velký.

                    0 0
        • lucifr  

          Je nějaký způsob jak to zjistit, kterým způsobem stanovuje nadmořskou výšku?

          Do teď jsem si myslel, že to bere z GPS, že to barometr vůbec nemá.

          0 0
          • BB  

            nadmořskou výšku upravuje podle GPS a to v případě, že vidí dost satelitů.Akorát nevím, zda to dělá, když už jsou spuštěny stopky. Druhá možnost je, že pokud startuješ stopky a v blískosti do 30 m je definovaný bod s nadmořskou výškou, tak nastaví tuhle výšku.

            0 0
    • visions  

      Jaký je rozdíl mezi TOPO CZECH 2 a TOPO CZECH 2 PRO ?

      0 0
      • BB  

        jde sice o vektorové mapy, u kterých se neudává měřítko, ale Picodas říká, že PRO odpovídá měřítku 1:10000 a normální verze 1:25000. Na normální chybí některé objekty jako dráty vysokého vedení, studny atd.

        0 0
        • visions  

          Takže pro normálního smrtellníka verze TOPO CZECH 2 oproti PRO postrádá celkem zanedbatelné detaily,že?

          0 0
          • BB  

            rozumem to taky tak cítím, ale moje neposednost co se týče dokonalých řešení mě vede k tomu, že si teď přece jen pořídím TOPO CZECH PRO verze 3, která právě vyšla.

            0 0
            • shurty  

              Ahoj, asi budu za blbce, ale nějak se mi v novém roce moc nedaří :-(…, pořídil jsem si Topo Czech3 Pro, v PC nainstalovaná, je to paráda. Mám ale dotaz- jak mapu dostanu do Garmina? Myslel jsem že to jde rovnou z CD, ale to umožňuje instalaci pouze do počítače. Přes Mapsource?ale jak? Poraď, prosím…Díky

              0 0
              • newbie  

                :-) podle návodu:

                1. Spusťte program MapSource a zvolte mapu, kterou

                chcete do přístroje nahrát (v tomto případě TOPO

                Czech 3 PRO). Název mapy je zobrazen v levém

                horním rohu programu (je-li nainstalováno více

                mapových produktů).

                1. Nastavte měřítko mapy tak, aby bylo zobrazeno celé

                území republiky (např. 50 km). Potom zvolte nástroj

                Mapa a označte regiony, které chcete do přístroje

                nahrát. (Při volném posunování ukazatele myši nad

                územím se budou hranice označovat žlutě, klepnutím

                na území se požadovaná oblast označí růžově a vloží

                vlevo do záložky Mapy.) Celé území republiky lze

                označit tak, že klepnete mimo její území (držte levé

                tlačítko myši stisknuté) a současně přetáhnete myš

                přes celou republiku – za ukazatelem myši se bude

                vykreslovat obdélník a jednotlivá území se budou

                žlutě označovat. Potom tlačítko myši pusťte. Všechny

                vybrané části mapy se zapíší do záložky Mapy, kde je

                pomocí klávesy Delete můžete postupně mazat v

                případě, že jsou vybraná data větší než maximální

                kapacita paměti přístroje (velikost a počet map je

                uveden v dolní části záložky).

                1. Jakmile budete mít všechny části mapy označeny pro nahrání, ujistěte

                se, že je zaškrtnuto políčko

                „Včetně dat pro výpočet trasy“* v dolní části záložky Mapy. Potom klepněte na tlačítko „Odeslat do

                zařízení“ (předtím se ještě ujistěte, že je přístroj připojený a zapnutý). Program MapSource by jej měl

                automaticky zjistit a data určená pro nahrání (v tomto případě položka „Mapy“) by měla být označená

                v dílčí části „Co odeslat“. Klepněte na tlačítko „Odeslat“.

                0 0
                • shurty  

                  díky…

                  0 0
                • shurty  

                  Tak jsem tady opět…, mapy jsem překopíroval (možnost zaškrnutí políčka „včetně dat pro výpočet trasy“ nebyla aktivní), ale po zapnutí se objeví hlášení: „mapy nelze odemknout“. ještě podotknu, že problém byl už při samotné instalaci- upgrade z verze 2 na verzi 3Pro nešlo nainstalovat, na prodejně mi upgrade převedli na plnou verzi.Nemůže být problém tady?

                  Děkuji

                  0 0
                  • BB  

                    Mě připadá, že máš mapu odemčenou pro práci v PC, ale nemáš ji odemčenou pro přenos do Garmin zařízení. Nikdy jsem se s tím nesetkal, ale je možné že je špatně udělaný upgrade.

                    0 0
                    • shurty  

                      Nevím, ale myslel jsem, že jedno odemčení je pro práci s počítačem i pro přenos do Germina. Nicméně, v pondělí to jdu reklamovat…

                      0 0
                      • newbie  

                        ještě to můžeš zkusit najít/vyřešit tady:

                        http://www.garmin.cz/…-dotazy.html?…

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Není. Pro fungování v počítači stačí libovolný odemykací kód. Pro fungování v přístroji musíš mít kód vygenerovaný na základě kódu dané gpsky.

                        Tedy lze zcela jednoduše mít funční mapu v počítači a aby nešla nahrát do gpsky.

                        Pokud pak máme doma třeba více gps přístrojů, tak abych mohl nahrát mapy do všech, tak musím v mapsource mít více odemykacích kódů (pro každý přístroj zvláštní). A na fungování v počítači by také stačil jen jeden (a ani by to nemusel být od žádného z těch přístrojů).

                        Tedy jeden odemykací kód stačí pouze v případě, že je vygenerován z čísla dané gpsky (a samozřejmě bude stačit pouze pro použití s tím jedním daným přístrojem).

                        V mapsourcu lze pak ke každému odemykacímu kódu změnit název a tím si označit k jakému patří přístroji. Při použití s větším množstvím map a gpsek je to nutné, bez toho se v tom jinak ztratíš a pak nevíš pro který přístroj a mapu odemykací kód chybí.

                        Standardní postup při koupení nové mapy je takový, že koupíš mapu, pak na stránkách garminu si ji aktivuješ tím, že tam zadáš kód id kód svojí gpsky a svojí mapy a oni ti vygenerují odemykací kód a to je ten správný pro daný přístroj.

                        Jen pozor na to, že pro jednu mapu lze vygenerovat odemykací kód pouze jednou (tedy teď myslím legální cestou na stránkách Garminu).

                        Můj odhad je ten, že na prodejně ti pro aktivaci v počítači zadali nějaký jiný kód, co měli po ruce a tvojí mapu vůbec neaktivovali.

                        Jinak pokud trochu pohledáš, tak se dá stáhnout na internetu ten generátor klíčů (pak si můžeš pro jakoukoliv mapu vygenerovat kód pro jakýkoliv přítroj). To sice není legální cesta, ovšem při politice Garminu je to někdy jediná schůdná cesta. Tím myslím situaci, kdy si poctivě koupíš mapu a pak ti odejde přístroj a kvůli tomu bys musel koupit mapu znovu, což je opravdu hodně ujeté.

                        0 0
                        • shurty  

                          Takže-děkuji všem co se snažili mi pomoct, chybu jsem našel-jine Unit ID přístroje skutečné a v registračních udajích na stránkách Garmina. Prvotní instalaci(při zakoupení přístroje) mi dělali v GPScentru a vypadá, že skutečně použili někaké číslo, co měli po ruce… Se skutečným číslem to nemá nic podobného-kdyby někdo chtěl namítat, že jsem se přepsal :-).Při registraci jsem použil ID číslo z registrace..

                          Ještě jednou děkuji a v pondělí se vydám do obchodu znovu, snad se s tím nějak poperou..

                          0 0
                          • shurty  

                            Konec dobrý, všechno dobré…:-) považuji za svou povinnost se tady veřejně omluvit pracovníkum gpscentra a současně i všem kteří se mi tady snažili pomoci radami, chyba vznikla na mé straně- už při prvotní instalaci mapy TOPO 2 jsem zadal chybné ID číslo navigace (kde jsem k tomu číslu ale přišel nevím…) a nyní pří upgrade na TOPO3pro jsem toto číslo opsal, Na prodejně mi velice ochotně registrační údaje opravili a mapa funguje jak má. Ještě jednou díky všem :-)

                            0 0
    • TREK6700  

      Ahoj všem,

      asi budu za blba,ale co.Mám Edge 605 mapa Topo Czech 2 a chci upravit mapu pomocí souboru .TYP (špatná čitelnost a žlutá není vidět )

      vlákno jsem si pročetl :

      stáhneš si .typ soubor z adresáře Garmin edituješ a uložíš zpět.Pak pomocí Mapsource nahraješ do gps

      pokud by měl někdo zájem o upravený TYP soubor je na http://uloz.to/…i000056f.TYP

      Je celkově zlepšena čitelnost mapy,ale hlavně splývání pozadí s žlutou značkou.

      ještě jsem zmenšil vrstevnice http://uloz.to/…i000056f.TYP

      <span style=„font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman“;">po přejmenování na i000056e.typ lze použít i na mapu topo czech2

      pročetl ,ale nepochopil.

      Jestli máte někdo dostatek trpělivosti a času,tak budu vděčný za návod.Třeba na mail.Díky.

      0 0
      • ptrs  

        stáhneš upravený .TYP nakopíruješ do adresáře s mapou.

        Spustíš mapsource a nahraješ mapu do EDGE

        0 0
        • Mender  

          Ahoj všem – je to tu docela staré vlákno, ale pro mně docela aktuální. Asi jsem taky natvrdlej, ale nějak se mi nedaří.

          1. Mám zeditovaný TYP soubor, uložený v PC na správném místě,

          v MapSource se změny projevily

          1. Pořád nechápu jak změny dostanu do Edge

          Najde se někdo ochotný, kdo zde zapíše polopatistický návod krok za krokem.

          Díky za pomoc

          0 0
          • Mender  

            Tak už jsem to vypártal s pomoci internetu a trochy pokusů. Problem byl, v tom, že se mi nový .img soubor vyexportoval do zařízení, původní mapu jsem měl na SD kartě, tak jem to tam překopíroval a je to OK.

            0 0
    • BB  

      verze firware 2.80 je k dispozici

      0 0
      • Beeda  

        jeste pocakam zda nebude zas nejaky bug…

        0 0
        • BB  

          Dva dni jsem to zkoušel a nový bug se neobjevil. Zdá se mi, že se trochu zlepšila jedna věc, která mě strašně vadí. Pro navigaci v terénu zásadně používám Course (stupidně přeložený jako Běh), který si připravím v Mapsource a do .tcx přeložím TCX Convertorem. Od určité verze firmware (nepamatuji se od které), mě začala Edge dělat to, že najednou některé objekty mapy (lesní cesty, vrstevnice) namalovala jako tlusté, tmavé čáry, které zakryly vlastní růžový zákres Běhu. Jak se objevily, tak zmizely. Kamarád jim začal pracovně říkat slimáci. Zbavyt se jich dalo pomocí zoom out, ale zase jsi přišel o detaily mapy. Ne že by se mi slimáci o víkendu neobjevili, ale pouze se mihli při překreslování mapy v zatáčkách. Takže pokrok, uvidím, zda to byla náhoda.

          0 0
    • visions  

      Já o téhle navigaci uvažuju,ale zajímá mě jedna věc,jak je to s baterií?Píšou,že vydrží cca 15hod.Osobně bych uvítal spíš napájení 2× AA jako u ETrex.

      0 0
      • BB  

        S baterií je to celkem dobrý, těch 15 hodin vydrží. Je možnost k tomu pořídit externí dobíječku ze 2 nebo 4 AA baterií. Takže když se dostaneš někam, kde není 220 tak to můžeš dobít i takhle. Taky jsem viděl, že po úpravě miniUSB konektoru na této dobíječce (nerozumím jak, ale jde o zapojení, jaké používá Motorola), potom dobíječka funguje jako externí zdroj. Není to sice nic pěkného, musíš to nějak přivázet za spodu představce, ale na fotkách jsem to viděl. Protože já používám Edge i jako cyklocomputer na běžné švihy okolo baráku, tak jsem si pořídil snímač rychlosti a kadence a v těchto případech vypínám GPS a to mě potom na jedno nabití vydrží déle než týden.

        0 0
        • myki  

          Dobrý den,

          upozorňuji, že jsem úplný začátečník , GPS vůbec nerozumím. Chci si pořídit GPS na kolo, tak zde pročítám vaše příspěvky. GPS chci hlavně na jezdění po Evropě. Alpy, Dolomity atd. Dnes existuje většina tras pro GPS ke stažení z PC. Co k tomu potřebuji za mapy a kolik to stojí. Předpokládám, že je potřeba nějaké lepší mapy přikoupit?

          0 0
          • Twisp  

            třeba mapa švajcu co jsem koukal stoji desítku … tak jako moment …

            0 0
            • BB  

              stojí desítku a s naší Topo Czech se vůbec nedá srovnat. Taky pozor na Topo Dolomiti, nechal jsem si poslat náhled a pokrývá pouze kousek u Gardy a něco nad Roverettem a stojí šestku.

              0 0
              • visions  

                Jak je to s mapou Topo Czech 2 ? Normálně se prodává s navigací,ale když budu chtít Topo Czech 2 PRO ?

                0 0
                • BB  

                  koupíš na www.garmin.cz , už prodávají i verzi 3. Stojí 4900

                  0 0
                  • visions  

                    A GPS s TOPO CZECH 2 nebo 3,verze PRO(1:10 000) se dá taky koupit?

                    0 0
                    • BB  

                      Myslím, že dávají k GPS Topo Czech, ale běžnou verzi, ne PRO.

                      0 0
                • Twisp  

                  jaky je rozdil mezi PRO a ne-PRO ? diky

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Rozdíl je obrovský, v PRO je mnohem více všech prvků včetně cest.

                    Pro verzi Pro je základem mapový podklad ZABAGED 1:10 000 a je označována jako mapa 1:10.000 (tedy jsou tam všechny prvky z toho podkladu 1:10.000). Datový objem 314MB.

                    ne-Pro verze má jako základ vybrané části ZABAGED 1:10 000, tedy ty hlavnější cesty, označována je proto také jako mapa 1:25.000. Datový objem 168MB.

                    Samozřejmě označení měřítka pro vektorovou mapu je trošku zcestné, ale je to jen orientační příměr k tomu, že na příslušných měřítkách by bylo použito příslušných prvků. Zvlášť dle toho objemu dat je dobře vidět o kolik toho je v té Pro verzi více.

                    Jinak verze Pro 3 je opravdu povedená, zase o kousek lepší než Pro 2, i když chyby se tam najdou nějaké stále (to ale bude vždy).

                    A pro srovnání objem dat předchozích verzí. Pro 2 měla 200MB, ne-Pro 2 nevim, tu tady po ruce nemám.

                    Takže i verze Pro 3 oproti Pro 2 má obrovský nárůst dat a je to i dost znát v GPSce jak ohledně rychlosti, tak ohledně použitelného měřítka. 60CSxko už začíná být rychlostně pro verzi Pro 3 dost krizovka (příliš pomalý HW). A dále je třeba pro verzi Pro 3 co největší displej, už i na 60CSxku to není žádný zázrak. Díky tomu nárstu detailů je třeba jezdit jiné měřítko. Topo 1.2 jsem jezdil nastavenou na 200m (měřítko je ke srovnání jen relativně mezi sebou, na každé gpsce to bude trošku jinak del rozlišení a velikosti displeje), Topo 2 Pro jsem jezdil na 120m a Topo 3 Pro už jezdím střídavě na 120m/80m, aby to bylo dobře čitelné při nárůstu všech prvků. Bohužel 80m je zase už moc malá oblast, takže by to chtělo větší displej.

                    0 0
                    • visions  

                      Ale když si koupím GPS,třeba s TOPO czech 3,bude to s mapou verze ne PRO,tu koupím jen samostatně,je to tak?

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jak je to s možností koupit přístroj přímo s PRO verzí netušim.

                        0 0
          • Vlady  

            náhodně jsem narazil na tuhle adresu: http://openmtbmap.org/  třeba už znáte......

            0 0
          • minikin  

            http://gpsmapsearch.com/?l=cs

            Zname oblasti maju celkom postacujuce free mapy. Len treba najst tu spravnu, ktora ti vyhovuje. Neoplati sa kvoli par navstevam danej oblasti kupovat oficialne topo mapy za par tisic…

            0 0
    • mky  

      prosím, prosím nepřebývá Vám někomu držák na Garmin Edge na představec? Mám Edge 205, ale držáky asi budou stejné i pro 305, 605 a 705.

      Koupím za Vaši cenu – případné nabídky na mky@seznam.cz

      Děkuji převelice

      0 0
    • sjx  

      Zdravim,

      mam tak trosku problem. Pristrij nelze zapnout. Kdyz ho dam do nabijecky, ukazuje 0% (prazdna baterka) a kdyz ho dam na USB, tak ukazuje, ze je pripojen k PC. Ale za zadnych okolnost nelze zapnout (ani s adapterem, ani s USB, ani bez pripojeni kamkoli).

      Nevite nekdo co s tim? Soft reset jsem zkousel – nepomohlo. Hard reset nelze provest, protoze se pristroj ani nezapne.

      Diky

      0 0
      • MaPa  

        Zkus projít tohle fórum, je docela nabitý informacemi.

         
        0 0
        • BB  

          asi reklamace

          0 0
          • HoK  

            Dotaz na BB. 705 mám krátce, na silničce mám i měření kadence, které šlo hned napoprvé a fungovalo v pohodě. Minulý víkend jsem vzal 705 na bika (samozřejmě bez čidla na kadenci) a když jsem se v úterý vrátil na silničku, tak už mi neměří kadenci. Když otočím kolem, resp. klikami, tak LEDka na čidle reaguje, ale 705 ne. Dříve stačilo když se otočilo kolo a 705 už identifikovala měřič kadence, teď už ne. Nevíš kde je zakopaný pes? Díky

            0 0
            • BB  

              Nejsdřív bych zkusil v nastavení 705 znovu vyhledat čidlo. Přesně nevím kde to je, ale najdeš to. Pokud by to nepomohlo, tak bych dal do čidla novou baterku. Někdy se vybije, když zaparkuješ kolo tak, že čidlo je blízko magnetu. Pokud to nepomůže, tak čidlo reklamuj. Předpokládám, že máš ramínko čidla správně vůči magnetu.

              0 0
    • storm!!  

      Setkal jste se někdo někdy s tímto ? nejde mi nyní spustit MapSource ani Training Center…do Sporttracks se gramin přihlásí, ten je v pohodě. Odinstalace a následná instalace bohužel nepomohla – hláška zobrazí při pokusu o spuštění.

       
      0 0
    • BB  

      Protože se mě několik lidí ptalo na zkušenosti s využitím Edge 705 po roce a půl provozu, tak takových pár shrnujících poznámek: (1) 705 není vhodná jako univerzální outdoor GPS. Na to má malý display a nešikovný způsob posunu mapy na display. Do auta bych ji nedoporučil vůbec. (2) 705 je perfektní pro navigaci neznámým off road terénem na kole a současně plně nahradí cyklokomputer a sporttester. Z tohoto pohledu je to dokonalý all in one přístroj. (3) Aby byly cyklofunkce dokonalé, tak doporučuji pořídit čidlo kadence a rychlosti. To umožňuje jezdit rutinní švihy s vypnutou GPS. (4) 705 perfektně naviguje na předem připravených nebo projetých trasách, není vhodná na tvorbu ad hoc trasy v terénu. (5) 705 sice umí routovat (předem upozorňvat na změnu na křižovatkách), ale pro teréní cyklistiku je routa nepoužitelná. Snad pro silniční, ale to není moje doména. (6) 705 nejlépe funguje, pokud vede formou Course (Beh v českém překladu). Pouze upozorňuje na odchýlení z kursu a ukazuje zákres kursu v terénu a pozici. Taky často používám profil Course, kde vidím, jaké kopce mě čekají. Čím je course přesněji připravený a čím lepé odpovídá mapa skutečnosti, tím pohodovější je jízda. (7) Zákres Course je tak zřetelný, že ani nepotřebuji brýle (mám dvě dioptrie na blízko) (8) Czech Topo v3 je nejlepší ze všech topomap, podle kterých jsem jezdil. Lze připravit celodenní course v naprosto neznámém terénu aniž by se bloudilo. Neplatí to ale po celé republice. (9) Příprava tras, vyhodnocování projetých tras, vedení statistik, update firmware, to vše vyžaduje poměrně velkou počítačovou gramotnost a nákup 705 aniž by to se využilo všech jeho funkcí je zbytečný luxus. Příručka k 705 je nejmizernější manuál, jaký jsem kdy četl. Většinu know how jsem našel na garmin fórech.

      0 0
      • Beeda  

        ja jen pridam, ze super je 2× prepinatelny velky displej s az 8 hodnotama (na prvnim mam aktualni hodnoty na druhem prumerne), zaroven pouzivam s mericem vykonu a parada…

        co stoji za pikacu je ten platovy drzak, 1× se mi urvala pojistna packa a jednou vnitni oko pro stazeni…

        skoda ze nema cidlo teploty:-)

        0 0
        • minikin  

          Myslim ze cidlo teploty by to malo mat – nadmorsku vysku meria barometricky a tam je nevyhnutna korekcia podla teploty. Skoda je to, ze teplotu nema ako jednu z moznosti v ponuke na zobrazenie udajov… takze sa neda zobrasit, ako samostatny udaj.

          Mozno v niektorej dalsej verzii firmware…

          0 0
          • Arty  

            podle všeho má jen interní teplotní senzor

            http://weightweenies.starbike.com/…iewtopic.php?…

            0 0
          • tuleník  

            Nevyhnutná nie je, aj tak má zrejme len 1-point kalibráciu (tento výstup na A/D prevodníku barometra je toľkoto metrov nad morom) miesto 2-point (tento výstup na A/D prevodníku barometra zodpovedá aktuálnemu tlaku toľkoto hPa v tejto výške). Pokiaľ nerobíš veľké denivelácie (na biku si nad 1000 m denne neviem predstaviť v teréne slovenského typu, v ČR tým skôr nie) tak pri tomto spôsobe kalibrácie absencia tepelnej kompenzácie nevedie k zreteľnej odchýlke (tým skôr že je otázne čo by to meralo za teplotu – viď skúsenosti s HAC-5, kde je kalibrácia ako má byť na dvojicu teplota/tlak plus tepelná kompenzácia… ale ak ti pečie slnko na budík, tak pri 20 stupňoch v tieni máš na slnku aj virtuálnych 35).

            0 0
            • fousek  

              A Garmin by to moh korigovat jeste pomoci GPS ne?

              0 0
              • MlokCZ  

                Taky to tak dělá (pokud si to uživatel nastaví). Tady je pak zajímavé, že každý model Garminu má jinak dělané korekce dle GPS souřadnic, některé modely přímo převezmou výšku z gps souřadnic, jiné provádějí jen relativní poustupné korekce a také se to liší dle signálu (některé modely provádí korekce dle gps pouze když mají výborný signál z více družic a nebo dokonce je tam složitější algoritmust typu, že čím je menší rozdíl mezi barometrickou výškou a výškou z gps, tak tím potřebuje lepší signál, aby relativní korekce byla provedena, to aby se naopak z gps výšky nezanášely zbytečně chyby).

                Jak tohle má konkrétně provedené 705tka netuším.

                0 0
                • BB  

                  Edge to dělá přesně jak píšeš. Korekci dělá podle kvality signálu z družic. A není to v manuálu vůbec popsáno. V poslední verzi firmware 3.1 přibyla jedna vychytávka a to kalibrace při startu vyjížďky. Pokud je v místě startu definován waypoint (v okruhu 20 m), tak provede nastavení barometru podle výšky definované pro waypoint. Může to být užitečné při startu z domova atd.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Kalibrace na domácí výšku je dobrá věc, tohle 60CSxko neumí. U Polaru to používám (tam je to nutnost, když je jen barometrický). U 60CSxka na ruční kalibraci většinou kašlu, při ježdění v domácím revíru mi to zase tak netrápí a zpět dojíždím už vždy se správnou výškou, jak na cestě zafunguje automatická kalibrace.

                    Ale třeba na dovolené v horách bych to ocenil.

                    0 0
                  • jluk  

                    Ahoj, mám nového Garmina Edge 705 a mám také problém s výškou. Před barákem mám ofiko výšku 308 m. Včera, když bylo hezky, tak Garmin ukázal 412 m a dnes ráno za deště 284 m. To už je dost značný rozdíl. Zkoušel nějak nastavit tu domácí výšku (MENU-ULOŽIT UMÍSTĚNÍ) zde jsem ručně opravil výšku na skutečných 308 m, dal OK, ale výška byla pořád zobrazena na těch 284 m. Napsal jsem na technickou podporu, zda jde domácí výška nastavit nebo korigovat a toto napsal:

                    „je mi ľúto, ale v tomto prístroji sa nedá nastaviť ručne výška daného bodu. Prístroj pracuje s údajmi z družíc a barometru, takže preto môže nastať výchylka. Presné údaje, čo sa týka výšky sa Vám zobrazia v programe Training Center po prenesení prejdených trás, alebo bodov“.

                    Jestli Ti to funguje, můžeš mě prosím napsat jak na to.

                    Díky

                    0 0
                    • BB  

                      výška se synchronizuje automaticky, pokud vidí dost družic, tak během pěti minut zkalibruje tlak. Taky si můžeš před domem udělat waypoint u něho nastavit ručně výšku a edge při spuštění stopek v blízkosti tohoto waypointu nastaví podle něj výšku

                      0 0
    • pepazdepa-84  

      Už to tu nějakou dobu sleduji a 705 chci koupit, ale zajímalo by mne jestli třeba nepřipravují nějaký upgrade, abych si to po novém roce nekoupil a oni v březnu nevydali nějakou novinku . Zdá se mi to jako málo pravděpodobné, protože mají skoro monopol, ale jeden nikdi neví.

      0 0
      • BB  

        zatím jsem nic neslyšel, momentálně vylezli s Edge 500, což je nemapové pokračování 305, takže logicky je na řadě 705. Předpokládám novou verzi do konce roku 2010. Očekávám, že při stejné velikosti přístroje zvětší display a bude dotykový. Větší výdrž akumulátoru. Už mám hrůzu z množství chyb v novém software.

        0 0
        • pepazdepa-84  

          Takže by jsi šel raději do 705? Aby pak nezastavili podporu ap. I když ono to bude jedno, dám 705 přítelkyni a koupím novou :-D

          0 0
          • BB  

            Tohle je ideální řešení, přítelkyně to určitě ocení. Podporu nezastaví, ta spočívá v tom, že budou dostupné náhradní akumulátoty. Zatím mě dva roky slouží původní, ale asi dojde na výměnu. Původní verze firmware byla 2.2 a postupně se dopracovali k 3.1, takže většina chyb již byla odstraněna. Klidně do toho jdi, ale doporučuji pořídit včetně snímače rychlosti a kadence. Potom se to používat s vypnutou GPS jako pouhý sporttester a cyklokomputer. Hodně potom šetříš akumulátor.

            0 0
            • pepazdepa-84  

              Tak to přesně zamýšlím udělat! Chci to doma ještě používat na durhém kole na trenažeru na takové to domácí šlapání. Takže asi dokoupím ještě jednu kadenci a magnet. Cena tomu koukám už 2 roky nepadá tak to asi příští týden zakoupím. Je možné si s tebou BB potom domluvit soustředění v hospodě u jídla a pití zaměřeném na užívání? :-)

              0 0
              • BB  

                určitě, rád pokecám, zejména pokud jsi z Prahy. Jinak jsem napsal pár rad kamarádům, tak až to koupíš, tak se ozvi a pošlu ti to.

                0 0
              • tuleník  

                Pozri na eBay, ja som bral od jedného power sellera z Izraelu asi o 30 % lacnejšie ako je „v kraji zvykom“ a colníkov ten „Gift“ nevidel.

                0 0
        • MaPa  

          Novinky které by ovšem také mohly být zapracovány do „nové“ edge:

          • nová generace GPS čipů s daleko nižší energetickou náročností,tzn. daleko větší výdrž
          • možnost rastrových map (v současné době garmin v rámci aktualizacefirmwaru turistických přístrojů povolil používání rastrových čtverců,otázka je zda u toho skončí nebo konečně rastry povolí)

          A pak už je novinka na dost velkou pováženou…

          0 0
          • tuleník  

            GPS chipset nemá až takú energetickú náročnosť, ale ten embedded microcomputer ktorý to všetko riadi ju má stále vyššiu, a to výrazne – dnes môžeme povedať, že mapy o kúsok presiahli možnosti hardwaru, takže ak to má obslúžiť nové mapy… niet inej možnosti. Tá istá situácia ako v PC … kedysi bol 250 W zdroj aaaž dosť, ja mám teraz 750…

            0 0
            • MaPa  

              Můžu se zeptat odkud čerpáte info o energetické nenáročnosti čipsetů? Protože moje stávající zkušenosti, stejně jako lidí na fórech jsou spíš o něčem jiném.

              Nicméně i tak, jak MTK II., tak SirfStar IV. mají kromě cca 4× vyšší citlivosti i dvakrát vyšší výdrž, což je dost podstatný skok kupředu.

              0 0
    • Mender  

      Tak ježíšek naježil 705ku a pár dní si s tím hraju. Máte někdo zkušenosti s nastavením úrovně podsvícení? Po každém zapnutí je podsvícení nastaveno na 0 a musím je znovu přenastavit a to i když provedu nastavení v menu nastavení. Lze to nějak nastavit na pevno?? Mám FW 3.1

      0 0
      • BB  

        funguje to přesně tak jak popisuješ. Znamená to dvakrát zmáčkout power a dostaneš se na nastavenou úroveň.

        0 0
    • Mender  

      Mám další praktický dotaz – V režimu mapy se na zařízení v levém dolním rohu zobrazuje měřítko a pod ním popisek – overzoom / mapsource ( při zoomování 80m a „méně“=vyšší hodnota ). Tato mez má na něco vliv? Je dána pevně, nebo ji lze nějak ovlivnit? Předem díky za trpělivost se zajícem.

      0 0
      • BB  

        Jak blbě vidím, tak jsem si toho popisku zatím nevšiml, dík za upozornění :-) . Pokusím se tipnout o co by mohlo jít. Popisku mapsource bych si vysvětlil tak, že ještě není tak zazoomováno, aby byly zobrazeny všechny detaily, které vektorová mapa obsahuje. Popisku overzoom bych si vysvětlil tak, že už pouze zvětšuješ, ale žádný nový detail už se ti neobjeví, vše co mapa obsahuje je už zobrazeno. Asi takhle, ale třeba mi to někdo vysvětlí lépe. Tohle je potíž se všemi přístrojí od Garmina, strašně odfláknutý manuál.

        0 0
        • tuleník  

          Je to v podstate ako píšeš – overzoom znamená že už bolo prekročené „praktické rozlíšenie“ mapy.

          0 0
    • minikin  

      Dalsia otazka k EDGE 705: po upgrade firmware na … hm, co je tam teraz najnovsie, tusim 3.10? … sa vsetky nastavenia vyresetovali. To sa da prezit. Ale ako hladam, tak hladam, neviem kde naspat nastavim AUTOSTOP funkciu, ktora tam predtym fungovala – po zastaveni sa, zastavil sa aj cas a po rozbehnuti sa automaticky rozbehlo aj meranie casu, rovnako sa cas prestavok nezapocitaval do celkoveho casu a vypoctu napr. priemernej rychlosti v Training centre ale teraz to tam zapocitava.

      Ako teda nastavim AUTOSTOP? Dakujem.

      0 0
      • alaks  

        V hlavnim menu si najed na Trenink a prvni polozka je Auto pauza/kolo – tam si nastav: Pri zastaveni

        Já to tak mám nastavené a vždy se mi při zastavení, zastaví i čas.

        0 0
        • minikin  

          Dakujem. Mal som to nastavene niekedy ale v Treningoch ma to hladat nenapadlo… Sypem si popol na hlavu.

          0 0
          • BB  

            Z toho si vůbec nic nedělej. Než mě došlo, že nějaký umělec přeložil Course jako Běh a že se mi to v menu neobjeví, dokud neudělám adresář a desítky dalších věcí.

            0 0
            • daldrum  

              Před časem jsem s jistým Astralem na CK psali na místního dovozce, jaký jsou ve firmwaru kraviny, jestli by s tím nešlo něco dělat. Oni, že to mají na starosti v USA, takže nic. Nedalo mi to a kontaktoval jsem evropskou centrálu v Británii. Ti zareagovali docela vstřícně, že to pošlou do USA a pokusí se na ně zatlačit. No a to bylo docela dlouho před posledním updatem a stále nic. Nechci psát, co si o nich myslím. Mimochodem ten seznam navrhovaných změn obsahoval možná i 20 změn, většina z nich řešily nesmysly nebo nějaké nepřenosti:-)

              Tož snaha byla.

              0 0
    • jadamek  

      Zdravím,

      mám problém s edge 705 fw ver. 3.1 a než začnu řešit reklamaci chci se ujistit, že není problém v nějakém nastavení. Nefunguje mi výškoměr: místo správné výšky mi to hází výšky asi o 100m nižší, jakoby se nechtěl kalibrovat s gps. Jinak stoupání a klesání zobrazuje asi dobře. Poradíte co stím??

      Díky Honza

      0 0
      • BB  

        Když se podíváš na Garmin forum, tak je tam přesně téhle závady plno. Ti kterým to vadí, instalují zpět starou verzi 2.9. Reklamace nemá smysl, neudělají nic jiného než ten downgrade. Na Garmin foru najdeš i postup manuálního downgradu.

        0 0
        • jadamek  

          díky za radu, zakopaný pes je asi v tom fw. Nemáš náhodou ten fw někde po ruce? Nějak jsem ten soubor nedokázal stáhnout:/. Pošli mi ho když tak na mail. Díky moc.

          Honza

          0 0
          • tuleník  

            Neviem či je to to správne riešenie, ja mám 3.1 a funguje všetko ako má, len tomu treba dať trochu času pred výjazdom – pred zapnutím stopiek, alebo skúsiť novopridanú feature, kalibráciu na nadmorskú výšku waypointu v blízkosti (do 30 m) miesta štartu.

            Skús hard reset… aj keď ten mal nastať už pri update firmwaru. „Samoskalibrovanie“ Edgu bolo od počiatku o troche trpezlivosti.

            0 0
            • jadamek  

              no trpělivost jsem měl, garmina jsem měl zapnutého asi hodinu v kuse a kalibrace stále nic…:/ tak nevím

              0 0
            • fousek  

              A jak se dostanu k ty novy feature?

              0 0
              • BB  

                Nová feature spočívá v tom, že si místo ze kterého často vyjíždíš zadefinuješ jako waypoint, u něj uvedeš přesnou nadmořskou výšku a Edge vždy při startu zkalibruje tlakoměr přesně podle definice waypointu a vykašle se na satelity.

                0 0
      • shurty  

        Ahoj, mám podobný problém s verzí FW 3.1– po zapnutí Garmina mi ukáže správnou výšku, po spuštění stopek se vynuluje, a nastoupanou výšku počítá od nuly. To bych ještě skousnul, co ale je horší- asipo hodině „zamrzla“ mapa-to se stávalo i dřív, stačilo proklikat menu a mapa zas ožila. Teď ale se Garmin vypnul. PO znovu spuštění si pamatuje ujetou vzdálenost, ale čas počítá od nuly. V garmin Trainig Centru pak ale počítá sice celkovou vzdálenost ale průměrná rychlost je vyšší(chybí čas prvního úseku před výpadkem)

        Stalo se taky někomu? Ten FW 2.9 najde kde? Vím, že je Garmin forum, ale moje angličtina není nejlepší…:-(

        0 0
        • BB  

          udělal jsi po aktualizaci firmwaru z 2.9 na 3.1 hard reset. Pokud ne, tak to zkus

          0 0
          • shurty  

            Jsem myslel, že se tak stane automaticky. Hard reset je něco jiného než normální reset?

            0 0
            • BB  

              hard reset vymaže pamět, kromě vlastního programu, takže současně zmizí aktuální nastavení a firmware se dostane do úvodního stavu. Při přechodech z jedné verze na druhou je hard reset dost nutný, protože nastavení proměnných z předchozí verze může aktualizovanému firmware dělat problémy.

              0 0
    • jecnak  

      Neresil jste nekdo prodlouzeni vydrze baterii? Asi by slo nejak ho napajet z usbcka behem jizdy ze?

      0 0
      • BB  

        Prodlouženou výdrž lze řešit pomocí nabíječky, do které se dávají běžné 4 AA baterie. Objednal jsem ji někde na netu. Do verze firmware 3.1 to dobře sloužilo jako off line nabíječka, to znamená, když nebyla 705 aktivní, tak jsi dobíjel. Verze 3.1 ale změnila chování, když jí připojíš k nabíječce, tak jde automaticky do aktivního modu, takže můžeš vyrazit a jet. Zatím jsem nezkoušel, zda by šla nabíječka nějak přidělat pod představec. Zatím jsem neměl potřebu prodlužovat těch 15 hodin, co 705 vydrží.

        0 0
        • Dzordano_Bruno1  

          http://www.vodafone.cz/…abijecka.htm

          Pomocí nějaké redukce by to mělo jít:)

          0 0
        • jecnak  

          Diky, prave ze bych obcas potreboval delsi vydrz, mrknu se na netu.

          0 0
          • MaPa  

            Pokud chceš produkt na míru, zajel bych za Batmanem na Tachovské náměstí, rozhodně minimálně poradí a doporučí vhodné články, popř. sesmolí i celou „off-line nabíječku“ podle zadaných podmínek (tvar, délka kabelu atp.)

            2BB: zajímavá informace, díky.

            0 0
            • BB  

              Já ale nevím, zda to změněné chování 705 při připojení k nabíječce je záměrné, nebo jde o chybu, kterou v příští verzi FW odstraní. Dříve to řešili tak, že nabíječka musela mít na nějakém PIN signál a Garmin nešel do sleep modu.

              0 0
              • MaPa  

                Je to možné, ale mě to přijde jako zapracovaný požadavek uživatelů. Přijde mi logické že se umí dobíjet i při zaplém čipu, naopak to že to 705 do teď neuměla považuji za velkou chybu snižující její využitelnost. V podstatě ji teď můžeš brát za GPS fungující na AA články, to kdekomu hodně usnadní život.

                0 0
                • fousek  

                  Tak tohle je hodne zajimavy, do nedavna jsem mel FW 2.8 nebo 9 a vzdycky kdyz sem garmina zastrcil na nabijecku tak se sam zapnul. Ja sem ho manualne vypnul, aby se nabijel rychlejs. To ze by se nenabijel zapnutej sem vubec neresil, takze uplne jistej si tim nejsem, ale rek bych ze se nabijel i zapnutej.

                  0 0
                • BB  

                  Jenom si ještě neumím představit, jak bych to uspořádal na představci. Mám Garmina na představci, takže si myslím, že pod ním není místo na kabel, který jde kolmo dolů, ale můžu to zkusit.

                  0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Máte nějaký typ, kde se dá pořídit tento přístroj levněji?

      Řada českých shopů jej nabízí za slušné peníze, ale ušetřit nějakou kačk use vždy hodí:) Díky

      0 0
    • Martin  

      mám dotaz na hrudní pás pro Edge 305

      kamarádce asi prasklo těsnění víčka pro baterii a dovnitř se dostal pot. pás přestal snímat. tvrdí, že očistila kontakty, zkusila je napružit a vyměnila baterku. pás však nefunguje.

      je nějaká možnost jak pás zachránit? máte nějaké tipy?

      a druhý dotaz – je k Edge 305 speciální pás nebo se dá použít nějaký jiný?

      v případě že speciální pás, poradíte prosím, kde pořídit náhradní?

      díky.

      0 0
      • ProtoolsTDM  

        K všem Edge je pás stejný a dovnitř se, myslím, dostat nedá. Teoreticky by měl fungovat jakýkoli, podporující technologii ANT+Sport. Jediný co znám je ale ten originál. Našel jsem ho u českého Garminu

        0 0
      • MaPa  

        Teoreticky funguje každý Garminí pás s ATN. Je jen potřeba ho spárovat.

        Zkusila spárovat ten původní manuálně z menu?

        0 0
      • Martin  

        u mě je to asi neopravitelné, uhnil kontakt baterky a nedá se přiletovat :-(

        0 0
      • newbie  

        mi přestal fungovat asi po roce používání… napružil jsme kontakty, vyměnil baterku a nic… tak jsem vyhrabal fakturu a reklamoval, bez problémů jsem po pár dnech dostal nový

        0 0
    • jora  

      Jsem čerstvým majitelem Edge 705 a hodně mi toto forum pomohlo. Díky všem.

      Teď moje dotazy, které jsem nikde nenašel, ale mohl jsem se přehlédnout :

      1. Jedu určitou trasu, uložím si ji do HISTORIE. Je tam napsáno – datum,

      čas, 1 – tedy asi jedno kolo. Přetáhnu si ji do SportTracku (přes import dat) a v programu je tato jízda rozdělena na dva různé úseky, ačkoliv jsem nic nemačkal, nezastavoval atd.? Může mi někdo poradit proč se trať dělí na úseky? Dělá se mi to jen u některých tras.

      1. Proč se mi ve SportTracku zobrazuje jiná max. rychlost než na Garminu, to

      že si program přepočítává průměrnou rychlost, převýšení atd. to chápu, ale ta maximálka je zvláštní. Nepřišel jsem na to jak ji v programu změnit (přepsat).

      1. Může mi někdo poradit s tím vyhlazováním dat ve SportTracku –

      jaké nastavení máte. Zda je lepší méně nebo více, nebo to máte přibližně uprostřed.

      0 0
      • MaPa  

        Ahoj, sice mám Forerunner, nicméně to je pro tuto chvíli jedno:

        ad 1) Nepíšeš na jaké úseky ti to rozdělí – pokud na dvě různé aktivity, pak v „Nastavení/Im­portovat/“ poslední kolonka dole buď odškrtnout nebo zadat delší interval.

        Pokud myslíš že ti tam nafláká pauzy, pak je to v pořádku, ale s daty to nesouvisí.

        Pokud myslíš „rozdělené úseky“, tak na nějakém grafu je to symbol žlutého kosočtverce, kde si vybereš zda je chceš zobrazovat, popř. zda ty odklikané nebo po nějaké vzdálenosti.

        ad2) Je to dáno rozdílem v tom co se zaznamenává do gpx souboru který jde pak ven a co si zazanamenává vnitřní paměť GPS-ky. Smiř se s tím. Případné nesmyslné špičky jdou relativně pracně upravit v menu vlevo: „Denní aktivita/Upravit aktivitu/Datové záznamy“, tam na grafech manuálně můžeš data upravit. Popř. můžeš šáhnout v nějakým textovým editoru přímo do .gpx souboru který naimportuješ.

        ad3) Záleží jak si s tím chceš hrát, zda máš možnost vzít s sebou třeba někdy druhý srovnávací přístroj. Já za sebe jsem po už dlouhodobém laborování s různými GPS-kami a programy (baví mne to) na tuhle rutinu trochu rezignoval, je to přeci o ježdění ne o grafech, takže to moc nestuduju, výsledky ze SportTracks jsou rohodně bližší realitě než třeba z Garminu Connect kde ty filtry snad nejsou vůbec.

        Nastaveno mám (shora dolů): 20–100–5–5–5

        Snad ti to pomůže…

        0 0
        • jora  

          Přesně jak píšeš, udělá mi to žlutý kosočtverce. Vím, že se dají odstranit z mapy, ale v trase jsou stále zahrnuté, takže nevím z jakého důvodu se vytváří. Jinak jsem teď zjistil, že se mi vytváří u všech tras kromě jedné. Jsou to různé úseky, celková vzdálenost rozdělená na dva nebo tři úseky u zatím krátkých tras do 5 km. Zajímá mě to hlavně z důvodu, že mi to přičítá určitou hodnotu k celkovému času. Potom musím zaškrtnout DATA – Použít ručně zadané hodnoty a přepíše mi to celkový čas z Garminu. Příklad obr. 1 – trať dlouhá 1,03 km rozdělená na úseky 1,02 km a 0,01 km. Čas prvního úseku 2:53 min, druhého 0:08 vteřin. Původně mi to napsalo ve Sporttreku celkový čas 3:01, ale v Garminu byl celkový čas pouze 2:53. Změnilo se to po zaškrtnutí Data – ručně zadané… Další obr. 2 – Trať dlouhá 5,16 km, rozdělená na úsek délky 5,16 a 0,01 km, kdy toto neodpovídá obrázku, kde rozdělený úsek je ve větší vzdálenosti od cíle a dále čas 15:35 a 2:46 min. Dohromady 18:21, kdy skutečný čas byl pouze 15:23. Mám strach, že při delší vzdálenosti mi to bude psát hrozné časy. Omlouvám se za delší dotaz a dva obrázky. Když bude něco špatně nebo to bude zabírat na foru hodně místa žádám admina ať to zruší. Jsem v tomto začátečník.

          0 0
          • BB  

            Zkus to stopu naimportovat do jiného programu a uvidíš, zda to bude v kuse nebo rozdělené. Buď máš něco blbě nastaveného v Garminu, něco okolo tréningových kol, nebo taky může být něco špatně ve sportacku, jak interpretuje zastavení, zda má dělat novou aktivitu.

            0 0
    • pepazdepa-84  

      Chlapci (děvče jsem tu neviděl), když chci stáhnout trasu z netu (závod kolo pro život v Mladé Boleslavi) je to soubor gpx. ten dostanu do přístroje (705) ale funguje jen jako navigovat. Kdybych chtěl course tak musím použít konvektor? Nebo v tom gpx je to ctx. obsažený? Jak ho vytáhnu? Nebo už se to u nového firmwaru vyřešilo a umí to i pod navigovat vést bez problémů? Zatím jsem se prokousal tím že mi to zaznamenává jízdy a dostanu to do kompu. :-)

      0 0
      • newbie  

        jojo, konvertovat z .gpx do .tcx

        :-)) teda pokud jsi tím „konvektorem“ myslel tohle

        http://www.teambikeolympo.it/…WNLOADS.html

        0 0
        • pepazdepa-84  

          Já zatím nezkoušel, ale dle minulé diskuze mi to tak přišlo.

          Když to potom pustím jako běh (course) tak mi to bude ukazovat kde jsem i ve stoupáních? Ještě jsem se k tomu nedostal. Díky za odpověď.

          0 0
          • newbie  

            no asi úplně nechápu, jak to s tím stoupáním myslíš, ale kde jsi, ti to určitě ukazovat bude, pokud nestoupáš zrovna někde jeskyní nebo pod převisem a chytí se gps :-)

            0 0
          • BB  

            Bude ti to ukazovat, kde jsi ve stoupání za předpokladu, že vstupní soubor GPX obsahoval elevační údaje a ne pouze poziční. Už se mi stalo, že jsem si stáhl odněkud stopu v GPX, zkonvertoval do TCX, ale course se mi zobrazil jako placka. Asi to někdo naklikal na rastrové mapě.

            0 0
        • pepazdepa-84  

          Ještě jedna začátečnická chyba. Jak to do toho garmina dostanu? gpx. jsem tam dostal přes mapsource. Vůbec mi není jasná správa paměti v 705.

          0 0
          • newbie  

            .tcx si po připojení garmina (který pak vidíš v exploreru jako disk) prostě zkopíruješ do GarminCourses

            0 0
            • newbie  

              ňák mi tam vypadlo lomítko:

              Garmin/Courses je ten adresář

              0 0
    • Miopa  

      Nevíte náhodou jak (zda) se dá nějaký waypoint uložit trvale do Edge, tak aby se vždycky ukazoval na mapě? jde mi o to, jak si nadefinovat výchozí waypoint i s nadmořskou výškou, aby se při startu Edge automaticky kalibroval (taky mi měří divně i při silném GPS:(. Waypoint jsem si nadefinoval v mapsource, ale co teď? Exportovat dpo Edge jako …?

      0 0
      • BB  

        a co ho zkusit udělat přímo z menu Edge ?

        0 0
        • Miopa  

          To jsem zkoušel jako první, bohužel ani po 5-ti minutách se údaje o výšce nezměnili a Edge dál ukazoval svéřepě o 150m blbou hodnotu:(-anebo jsem nepochopil jak má tahle funkc fungovat – zda je pak potřeba Edge restartovat nebo stisknout start/stop nebo začít nové měření…

          0 0
          • BB  

            Mělo by to fungovat tak, že když odstartuješ záznam ve vzdálenosti do 30 od waypointu, který má definovanou nadmořskou výšku, tak provede synchronizaci podle výšky waypointu. Takže dokud neuděláš start, tak se nic nezmění.

            0 0
    • skricx  

      Nevíte jaké mapy se teď k přístroji dávají Topo 3 (1:25000), nebo Topo 3 PRO (:10000) ? Díky

      0 0
      • MaPa  

        Pokud jsou nějaké součástí balení, jsou uvedeny. Pokud u balení zmínka o mapách není, nečekal bych že tam nějaká bude ;-). Ale to ti spíš řekne prodejce než někdo odtud.

        0 0
      • pepazdepa-84  

        já jsem kupoval před 14 dni a měl jsem tam 3 topo

        0 0
        • skricx  

          Napsali mi, že tam jsou TOPO 3, stačí tyto mapy, nebo je lepší si pořídit tu verzi PRO 1:10000, jestli s tím má někdo zkušenosti

          0 0
          • skricx  

            ještě jsem se chtěl zeptat, zda se pak na trase v PC dají přiřadit fotky z fotoaparátu, abych věděl, kde jsem co nafotil

            0 0
            • BB  

              To zase záleží na programu, ve kterém si projeté trasy eviduješ. Myslím, že sportracs by to uměl, ale sám jsem to nezkoušel

              0 0
          • newbie  

            asi záleží na tom, jak ji (předpokládám, že máš 705) používáš… jako ale obecně hledat něco na tom malým displeji není nic moc, takže v přístroji je podle mě pro celkem zbytečná… a v počítači záleží na tom, v čem si klikáš trasu/stopu, po jakých cestách/pěšinách jezdíš, jestli tě baví hledat něco nového nebo ti stačí turistické značky, popř. trasy značené na cykloserveru – na to asi pro potřeba není

            0 0
          • fousek  

            Myslim ze pro jsou pro tuhle GPS uplne knicemu, i u normalnich topo 3 na full detaily to vykresluje dost pomalu a ten display je fakt mrnavej, ja vetsinou jezdim na detaily normal, to mi prijde optimalni, vzhledem k rychlosti vykreslovani a toho co je na display videt

            0 0
      • vekoka  

        Kupoval jsem včera a mám TOPO 3.1. Hlavně bacha na eshop ITAGE. Prodávají to nelokalizované s polským návodem a bez map. Po vrácení vam záměrně podrží peníze.

        0 0
        • vekoka  

          Pro uživatele BB. Všiml jsem si, že 705 ovládáš perfektně. Mám dotaz, který se tu už opakuje, ale bohužel jsem majitelem pár dnů a nějak si nevím s některými funkcemi rady.

          V první řadě mám fw 3.1 a v adresáři zcela chybí garmin/course.

          Trasy kreslím v mapsource s použitím nastavení/tra­sování/použít přímé trasy…nahraju ji do gpx a zobrazí se růžově, ve chvíli kdy ji mírně opustím, tak mi Gps pípá a přepočítává na routing a je po trase.

          Existuje přenastavení , které mi ji prostě nechá takovou jakou jsem si jí nakreslil a v jiné barvě? Tu barvu asi změním v mapsource, ale ještě jsem to nezkoušel.

          0 0
          • skricx  

            To já jsem se chtěl ještě zeptat. Trasu jsem nakreslil v GPSies, kde je také možnost stáhnou trasu s koncovkou .tcx

            Zkoušel někdo takto vytvořenou trasu (přes GPSies) ?

            0 0
          • BB  

            Adresář courses (nebo course ?, teď nevím, nemám 705 u sebe) si musíš vyrobit. Course potom uděláš tak, že v mapsource klikáš stopu (ne trasu) a tu stopu potom přeložíš z gpx do tcx pomocí programu TCX Convertor, je to freeware. Pokud bys chtěl zůstat u trasy, tak jsi omezen na 100 routpoints a 705 si nastav tak, aby nepřepočítávala trasu. To najdeš v menu bez problémů. Pokud uděláš trasu s více routepointy, tak 705 ji při startu přepočítá a některé routpointy vyhází. Navigovat můžeš dokonci i podle stopy, pokud ji uložíš jako gpx soubor do adresáře GPX, ale potom ji při startu vyrobí ze stopu trasu, ale routpointy (body zlomu) si vybere sám, podle úhlu lomení stopy. Takže tě na odbočení upozorňuje v nesmyslných místech.

            0 0
            • vekoka  

              Tak jsem narazil na problém u kterého nějak nechápu. Zcela mi chybí Běhy. Nikde nejsou, ani pod trénink,nastavení prostě neexistující možnost. To je oříšek

              0 0
              • vekoka  

                Tak po dvojitém restartu, tam ta složka naskočila. Ale ani při změně barvy v mapsource mi to nezmění barvu. Dost mi vadí ta mdlá růžová. Existuje možnost změny?

                Pochopil jsem správně, že jako běh mi to nebude zobrazovat zbývající čas do cíle, protože ani mapsource nenapočítává kilometry?

                Poslední(snad) dotaz je, jakým způsobem přejmenuju název trasy? Po přejmenování složky v PC mi Garmin stejně ukáže název TEMP i po konvertování do TPX

                0 0
                • BB  

                  Růžovou tlustou čáru nezměníš. Běh ti bude zobrazovat zbývající čas do cíle, pokud si ho vyrobíš ze své historie, nebo ti ho dá kámoš jako projetou stopu. Běh ti dokonce vykreslí profil trasy a ukazuje, co tě z hlediska výškového čeká. Běh ti umožňuje závodit s virtuálním partnerem a řadu dalších věcí. Chce to vyzkoušet. Pokud by ti opravdu vadila ta růžová čára (mě vyhovuje moc, vidím jí i bez brýlí), tak na to můžeš jít jinak. Nech stopu (ne trasu !] v gpx a dej ji do GPX adresáře. V menu zvol Vést kam a Nastavit mapu. Takhle to pouze vykreslí na mapě, můžeš tak vykreslit i více stop najednou a volíš si barvu. Není s tím spojena žádná funkčnost, což nemusí vadit, ale čára je trochu subtilní a já jí nevidím :-(

                  0 0
                • MaPa  

                  Co všechno se zobrazuje u Coursy. Je to sice nafocený z Forerunneru, ale u Edge je to nemlich to samý kromě hlavního zobrazení na mapě.

                  Na obrazovce údajů o course vidím že nejbližší coursepoint je odbočka „Náměstí“ vzdálená 87m (reálných, ne „vzdušnou“), což by mi mělo trvat 21sec. Vzdálenost do konce je 557m což bude trvat něco málo přes dvě minuty.

                  Souboj s virtuálním partnerem. Vedu o 105 metrů.

                  Jedeme celkem po rovině.

                  0 0
                  • vekoka  

                    Tak díky moc. Musím si to osahat, hlavně toho virtuálního partnera…doufám, že ho zapnu bez problémů.

                    A závod sám se sebou se mi spustí automaticky po otevření z historie nebo zase musím použít běhy?

                    0 0
                    • MaPa  

                      Závod sám se sebou bez použití přípravy v PC:

                      Training-Courses-Create New-vybereš „aktivitu“ se kterou chceš závodit. V seznamu Courses vybereš tuhle-Do Course a jedeš.

                      0 0
                      • vekoka  

                        Ve verzi 3.1 to bude asi Trenink/běhy…složka new create nebo cokoliv jiného tam není a hodí to přímo do výběru uložených TCX souborů a následně to nabízí možnost Spustit běh. Snad to bude fungovat.

                        Ušel jsem venku krátkou trasu a uložil ji. Analyzovat mohu , ale v bězích se mi nezobrazí. Prostě bych ji chtěl jít znovu a zkusit porazit svůj čas, jen zkušebně, ale bohužel nemohu.

                        0 0
                        • vekoka  

                          Zkusím napsat jednoduchý příklad.

                          V mapsource si vytvořím trať-překonvertuju-spustím jako běh.

                          To znamená, že tuto trať jedu poprvé. Mohu využít možnosti nějakého náhodně vypočítaného virtual partnera?

                          Dokončím tuto trať a za týden bych si ji chtěl zopakovat se svým minulým časem, jak na to?

                          0 0
                          • MaPa  

                            V jakémkoli softu si naklikáš gpx.

                            Pak si tohle gpx otevři ve free utilitě gpx2crs.

                            V parametrech zadej průměrnou rychlost jakou chceš.

                            Nech vytvořit .crs

                            Crs nahraj do Edge.

                            Dej Course, vyber nahranou coursu a dej Do Course.

                            Na začátku coursy zmáčkni Start/Stop, jinak se aktivita neukládá.

                            Po ukončení dej Stop, následně podrž tlačítko Lap čímž prošlou aktivitu uložíš.

                            Kdykoli později (do vymazání) si uloženou aktivitu můžeš překonvertovat na novou coursu i bez PC.

                            • Tip: pro vytváření coursy z historie je lepší než v MapSourceto dělatv Garmin Fitness, můžeš si tam navíc dát i Coursepointy.
                            0 0
                            • vekoka  

                              Díky vyzkouším. Takže tato jízda po uložení bude operovat s mým časem, který se uložil?

                              0 0
                              • MaPa  

                                Ano. Dokonce s časy v každém bodě trasy.

                                0 0
                                • vekoka  

                                  Tak, toto mi ukázal po nahrání šesti tras z Garmin connect. Měly by to být projeté trasy z mého okolí a ve správném formátu. Hard reset????

                                  0 0
                                  • vekoka  

                                    Restart nepomohl. Celé to způsobil TCX converter, protože jednu trať poškodil(asi). Vylučovací metodou jsem je nahrával po jedné. Tu poškozenou jsem překonvertoval znovu z originálu a jedou všechny. Díky za rady, jdu je manuálně přejmenovávat.

                                    0 0
                                    • newbie  

                                      jsem měl taky v Courses podobnou šílenost… a pomohlo smazat celý folder Courses a vytvořit ho znovu

                                      0 0
        • Mirek1  

          Chystám se taky ke koupi 705, koukal jsem, že dobrý ceny maj v Digital republic v Sadské A navíc to k nim mám kousek. Nemáte s nima někdo zkušenost? Nedodávaj taky polskou variantu? :-)

          0 0
          • vekoka  

            Tak s kupováním mám trochu zkušenost, protože jsem jednu vrátil a jednu nekoupil. Podle popisu tam není mapa,karta a CD. Původ bude neznámý. Ovládání na 99% v angličtině. Mi mrskli poprvé tu verzi z Polska a tu druhou snad z neználkova. Hledej prodejce , kteří to berou od Picodasu. Připlatíš sice 500kč, ale máš CZ verzi s prohlášením o shodě

            0 0
    • zajdaZ  

      Zdravím, už asi hodinu se prokousávám ovládáním a pročítáním tohoto fora, ale to je nic proti prokousáváním se návodem na EDGE 705 – jsem jeho novým šťastným uživatelem, ale s některými problémy základního nastavení si nevím rady :

      1/ kde se dá nastavit reálný čas?

      2/ váhy to po mně chce v librách, výšku udává ve feetech – je to normální?

      3/ u nastavení profilu kola mi pole pro vyplnění končí u počítadla kilometrů, pole pro zatrhnutí kadence a výkonu a pole pro zadání rozměru kola chybí – poradí mi někdo, čím to je? Děkuji

      0 0
      • newbie  
        1. :-) na volném prostranství… tam, kde chytneš gps signál, který

        přenáší i čas… jinak to myslím neumí

        1. settings/units – nastavit metric
        2. settings/ant+spor­t/accesories si musíš nastavit, že máš cadence

        sensor/power meter, pak se to ukáže

        0 0
        • fousek  

          1. ktery prenasi jen cas

          0 0
          • newbie  

            :-)) no jo, vlastně – mi nějak nedošlo, že se poloha počítá z časů

            0 0
            • zajdaZ  

              Díky moc – jak je to najednou snadné – v návodu to není a v přístroji mi menu na displeji končí položkou Zobrazení – mám již menu v Čj, tak mě nenapadlo, že se dá ještě rolovat dolů. Jdu se vrhnout do dalších tajů přístroje.

              0 0
    • vekoka  

      Ještě bzch měl nějaké uživatelské dotazy, pokud budete mít trochu trpělivosti.

      1. Jaký typ ukládání používáte? Mám fw3.1 a je v manuálu napsáno 4.5 hodiny max.-odzkoušel jsem 5"26 při 1s záznamu a vydrželo..sice bez tepu a kadence na stole, ale zkouslo to.

      2.Pokud pojedu svůj course a u domu zmáčknu start, přijde změna počasí a já pojedu jinudy tak tam ten záznam bude celý?

      3.Pojedu course od uživatele z Garmin connect. Je to dva kiláky od domu…tady jsem se dočetl, že musím zmáčknout u domu start, pak na začátku staženého course zmáčknout lap a po ukončení zase lap. Je to tak nebo se to odstartuje automaticky?

      4.Funguje u course autostop na uživatelskou rychlost? Tím myslí, jestli se při mém zastavení zastaví i virtuální partner.

      5. Mohu na mnou zvolené trase nebo course použít zároveň funkci intervalový trénink, tak aby mě to i navigovalo?

      0 0
      • MaPa  

        ad 2) Ano, zaznamená se vždy vše mezi zmáčknutím tlačítek „Start“ a „Stop“. COursa jako taková se spouští z menu „Do Course“ a „Stop Course“ (resp. projetím cílem Coursy).

        ad 3) Coursa se sice odstartuje automaticky, ale záznam zapínáš ty tlačítekem Start/stop. V případě že budeš chtít vyhodnotit zvlášť cestou na start/z cíle a ofiko část coursy, musíš si to označit buď tlačítkem „Lap“ nebo ty kusy oddělit postupným nulováním=uklá­dáním.

        ad4) Ano. Dokonce při vyjetí mimo coursu a opětovném navrácení na ní to virtuálního partnera přepočítá. Autostop není aktivní pouze u rozšířených tréninků.

        ad5) Ne, coursa je samostatným druhem tréninku a nelze jí kombinovat.

        0 0
      • newbie  
        1. taky po sekundě a myslím, že to zvládlo i přes 7 hod
        2. na záznamu bude to, co jsi skutečně odjel mezi start a stop
        3. course naviguje, start/lap/stop počítá, takže pokud tě zajímají jenom

        údaje z course, můžeš si start klidně zapnout až na jeho začátku

        0 0
        • vekoka  

          Chci používat vždy aktuální čas, který jsem zajel. Takže na začátku course start, po dojetí coure lap…pak třeba pokračování a ukončím to stiskem start? Pak asi uložit…podržením lap. Dělám to správně?

          0 0
          • newbie  

            u té trojky mě trošku znejistěla odpověď MaPa (MaPy?) nade mnou, který je tady rozhodně větší gps-specialist, tak to spíš nechám na něm

            :-) já jsem jen uživatel, který se po pár hoďkách studia na netu a metodou pokus/omyl dostal k tomu, že mi garmin dělá, co potřebuju…

            …což je stažení vymyšlené trasy nebo její naklikání v mapsource nebo cykloserveru, konverze do tcx, projetí, načtení a zpracování v sporttracks… a závěrečné kochání se :-) trasou, zatím bohužel ne časem

            0 0
            • vekoka  

              Jsem taky jen hobík, ale těch 10 tisíc najetých si chci trochu porovnat k předešlým jízdám. Asi budu tvořit vlastní coursy a to snad nepokazím…maximálně využiju optický shlédnutí jiných tras z okolí

              0 0
            • MaPa  

              Shodujem se, jen to každý říkáme jinak. Takže ještě jednou jinak:

              Coursa je v podstatě jenom něco, co ti na displayi zobrazuje navigační linii a po zapnutí Virtual Partnera i porovnání tvého výkonu s ním. Coursu aktivuješ z menu zmáčknutím Do Course. Tím se ti na displayi objeví navigační linie. Je-li v nastavení zapnutý Virtual Partner, pak při přiblížení ke startu nebo k linii jako takové se spustí porovnávání tvého výkonu s původním záznamem toho kdo coursu vytvořil (tzn. např. někoho z Connectu, tvého výkonu z historie = aktivity, nebo coursou vytvořenou z gpx pomocí gpx2crs).

              Naproti tomu tlačítka Start/stop ovládají pouze začátek a konec záznamu tvé současné aktivity, s coursou vůbec nesouvisí, je to nezávislá věc a tvá volba zda absolvovanou aktivitu hodláš dál využít (nechceš-li, neodstartuješ, ale proč že?). Tlačítko Lap jen rozdělí úseky, jako stopky. Vyhodnocovací programy pak umí s Lap počítat, tudíž pomocí Lapů můžeš „vytáhnout“ jen určitý úsek tvé aktivity ke srovnání.

              Takže ve tvém případě pokud je ti šumák jak se dostáváš ke startu coursy a nehodláš tuhle část trasy sledovat/vyhod­nocovat, pak můžeš Start zmáčknout až na začátku Coursy. Pokud ale ne (a ať mi nikdo neříká že třeba 10km k začátku si nehodlá „nastřádat do deníku“, pak máš šanci buď to to zaznamenat jako úsek (použitím tlačítek Lap), nebo jako samostatnou aktivitu, tedy použitím Start a Stop a vynulováním=u­ložením v místě startu Coursy.

              Nevím jak u Edge, ale u Forerunneru je navíc nepříjemný bug. Pokud v průběhu aktivity (tedy po Startu, když běží stopky) zadáš Do course, stávající aktivita se ukončí, uloží a zapne se nová. Trochu pruda. Garmin s tím už dva roky nic neudělal :-(.

              0 0
              • Renholder  

                tak u Edge FW 3.1 ten bug pořád zůstal, tedy ani jsem nevěděl, že je to bug. Myslel jsem si že to tak má (ikdyž blbě) fungovat :(

                0 0
    • BB  

      Info pro ty, kteří tvoří stopy v mapsource. Včera jsem stáhnul novou verzi a ta umí uložit stopu v .tcx formátu, takže odpadá konverze gpx 2 tcx pokud používáte course.

      0 0
    • black.horse  

      Ahoj, Oregonovský vlákna jsou celkem mrtvý, zkusím se zeptat s dovolením tady. Mám Oregona 550t a po pádu ze stolu prasknul dotykový displej (zřejmě logicky na něco spadnul). Vyjádření PICODAS bylo, že jediné řešení je že mi dají slevu 10% na nový přístroj. (asi jsem jsem divnej, ale dávat dalších přes 10litrů za outdoor krabičku co nepřežije pád z nočního stolku, mi přijde magořina – pardon, musel jsem si ulevit:-) ) Máte někdo zkušenost, radu atd? PS.zkusím aspoň vznést dotaz na Garmin, jestli mi k tomu něco neřeknou.

      0 0
      • fousek  

        Hehe dalsi stastlivec, ted to zrovna resim u 705, psal sem mail na garmin.com. Odpovedeli mi z UK ze za 100 liber vymeni celej pristroj.

        Momentalne je to ve fazi ze to chtej zaplatit predem a chtej po telefonu poslat cislo kreditky, coz ja kreditku nemam, takze je to takovy zdlouhavejsi.

        Tadyto je bod od kteryho sem se odpichnul

        http://www8.garmin.com/…arranty.html

        0 0
        • Renholder  

          tak jde o to, jestli praskl celý display, nebo jen dotyková vrstva. Před rokem mi u PDA praskla dotyková vrstva a po vyhledání na ebay mě oprava stála 200Kč. Jen jsem si to musel vyměnit sám.

          0 0
          • fousek  

            Zkus najit nahradni dily na Garmina na ebay, kdyz najdes display na 705 tak ti budu vdecnej. Ja sem nikde nahradni dily nenasel.

            U PDAcek je to sranda

            0 0
            • Renholder  

              Tak to je asi marné, kromě baterie na Edge 705, jsem nic nenašel. Ale dotyková vrstva na Oregony se sehnat dá, nikoliv celý display.

              0 0
              • black.horse  

                pls linkni mi;-)

                0 0
                • Renholder  

                  dotyková vrstva na oregon

                  zde

                  0 0
                  • black.horse  

                    Ahoj, dlouho mi trvalo než jsem se rozhoupal(neměl jsem paypal), ale nakonec jsem ten display objednal a dnes namontoval. Montáž není nijak extra obtížná, spíš taková jemná piplačka. Každopádně to zase FUNGUJE! :-)

                    Díky za tip;-)

                    0 0
    • vekoka  

      Ještě jedna otázka ke Garminu 705. Dá se nahrát FW s češtinou do anglické verze? Asi budu mít dva

      0 0
    • veteran  

      Neví někdo, jestli umí MapSource u naklikané trasy spočítat nastoupané metry? K zobrazení profilu trasy se dostanu, ale nemůžu najít,jak z toho dostat ty nastoupané metry, popř. jak nebo v čem by to šlo. Díky za radu.

      0 0
      • vekoka  

        Nevím jestli to umí Mapsource, ale pokud tu trasu převedeš do Garmina(myslím navigaci) a pak otevřeš v programu TCX converter, tak v kartě preview je kolonka elevation a tam to je přesně

        0 0
    • vekoka  

      Mám dotaz na navigaci ve stopě. Vytovořil jsem stopu a jel jako běh s virtuálním soupeřem. Bohužel mi to neukazovalo takové věci jako na fotkách od uživatele MaPa. Prostě žádné odbočky atd. Jen tlustá čára v mapě…osobně mi to zas tak nevadí, ale je nutno si to pak víc hlídat.

      A ještě k výškoměru ke kterému je tady toho dost. Převýšení v mapě jsem měl 397m, Garmin napočítal 200 a programy na vyhodnocování od 100m do 250m. Po cestě mi Garmin některá táhlá převýšení zcela ignoroval a dokonce jsem se vrátil domů o 50metrů níž. Jel jsem v počasí…déšť,slun­ce,déšť, zataženo,slunce a střídalo se to po 15 minutách…má to velký vliv?

      0 0
      • MaPa  

        Musíš si pohrát s přípravou. Přečti si tohle Odbočky jako „kytičky“ jsou čistě jen z důvodu nemapové navigace, symboly manévrů jsou dělány v Garmin Fitness jako Coursepointy.

        0 0
        • MaPa  

          Kua, Garmin Fitness = Garmin Training Centre.

          0 0
          • vekoka  

            Budu možná vypadat jako méně chápavý.

            1.Vytvořím si stopu v Mapsource

            2.Otevřu ji v Garnin training centre..teda myslím vytvořenou a zkonvertovanou v TCX

            3.Zadám New course a otevře se mi možnost coursepoint

            4.Na jakoukoliv pro mne důležitou křižovatku si ho vložím i s příslušným symbolem

            5.Do kolonky name si ho nějak pojmenuju(nebo to pojmenuje dle topo czech?)

            6.Převedu do Garmina a jedu?

            Ještě maličkost. Nešly by ty ikony rovnou otevřít v Mapsource v rozšířeném zadávání ikon? Chovalo by se to stejně a jdou nějak konvertovat?

            jde mi totiž o to že trasové body používám od druhého dne z důvodu korekce nadmořské výšky…cca 40 bodů

            0 0
            • MaPa  

              S Mapsourcem nedělám, nepotřebuju ho.

              Coursepoint. Je součástí coursy a pokud není zaplá course tak se nezobrazí. Primárně jsou coursepointy určeny na občerstvovačky, prémie apod., přístroj ti ukazuje vzádlenost, čas k nejbližšímu. Jediný mě známý soft který coursepointy umí je Garmin FItness, ten postup který uvádíš je správný, coursepointy si pojmenováváš ty. Já to používám víc na navigaci než na prémie, ale to se nediv když nemám jako podklad mapu. BTW: hodně praktické jsou coursepointy sedlo (vrchol), který ti umí vytvářeče coursy nasekat samy. Je fajn vědět kolik je to ještě do kopce.

              Coursepoint není waypoint, nedá se na něj navigovat a bez zaplé coursy o něm přístroj neví.

              0 0
              • vekoka  

                Takový detail. Pokud budu mít zaplou zvukovou signalizaci, tak při sledování jiných údajů ten coursepoint bude i ohlášen jako změna směru(například)?? teda v manuálu píšou , že to hlásí, ale toto je course a musím uznat, že bych asi nic jiného než course nepoužil.

                Já to ale udělal normálně v Garmin trainer a jsou tam přesně ty ikony co máš na fotkách ve Foreruneru. Dělám tím chybu? Zatím jsem to neodjel na kole…moc práce mne vytížilo

                0 0
              • vekoka  

                Nic pod názvem Garmin fitness jsem totiž nenašel…máš nějaký link?

                0 0
                • MaPa  

                  Když se dostaneš nad coursepoint, Forerunner pípne a zobrazí se na displayi ve „vyskakovacím okně“ jeho ikona a název. Proto dávám symboly odboček zásadně o 50m před křižovatky, abych měl čas na upozornění zareagovat.

                  Garmin Fitness, nevím proč to mám furt v hlavě, myslím tím stále Garmin Training Centre. Sry.

                  0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Měl bych také jeden dotaz. Nikde jsem se to nějak nedočetl, ale:

      Pokud si doma pečlivě připravím trasu. Vyrazím na výlet a v půlce trasy zjistím, že nelze pokraočvat, protože je to nesjízdné, popř. něco jiného. Lze si stávající trasu upravit v přístroji? že bych jen dal objížďku nesjízdného úseku a pak to napojil?

      A pak dále, co geocaching. Jde to s touto navigací?:)

      D9ky za odpvoědi

      0 0
      • vekoka  

        Nevím jak to je s trasou, ale asi ti to automaticky přepočítá k dalšímu bodu. Pokud myslíš course-běh-tak to se mi stalo včera. Po povodních neprůjezdno …cca 3km…prostě jsem si zvětšil mapu a projel okolo , protože tu stopu tam stále vidíš. Jak najedeš zpět na stopu, začne to zase počítat a stopovat. Pokud bys běh změnil na přenavigování, tak ti asi už nenajede. mohu tady říct, že se mi včera povedlo za jízdy vypnout zcela přístroj. Po restartu a zapnutí stopek vše naběhlo a pokračovalo bez jediné odchylky a v programech na vyhodnocení byl celý course bez rozdělení…super věc…má poklona vývojářům FW

        0 0
        • Dzordano_Bruno1  

          Aha, tak to jsem rád. Hodně jsem si to tady pročetl a taky našel hodně recenzí, ale lidé víc doporučují oregon 550 než tuto, ale konečný výběrt bude pak mě. ale díky za odpověď

          0 0
          • vekoka  

            Tady ani tak nejde o kvalitu, protože ve svých kategoriích jsou to špičky. Edge 705 bundle je primárně určen pro kolo i když se dá použít i na turistiku nebo v nouzi do auta. Je to plnohodnotný sportester. Osobně bych ho v mém případě (užívání pouze na kole) nevyměnil, protože se ve světě nic lepšího nedělá. Na turistiku bych šel asi do jiného stroje.

            0 0
    • dino.velvet  

      Mám trošku problém s MAPSOURCE. Když se pokouším nahrát vytvořenou trasu z PC do Garmina, tak to jakoby proběhně ale v garminu nelze podle trasy jet. Nedokázal by někdo poradit?

      0 0
      • dino.velvet  

        Ještě abych to upřesnil. vždy mi to napíše „CHYBA VYPOCTU TRASY“

        0 0
        • BB  

          záleží na tom, zda v Mapsource vyrábíš track (stopu), nebo route (trasu) a taky záleží na tom, zda v Garminovy z toho chceš udělat route, course, nebo jenom namalovat do mapy. Podle mě děláš chybu v tom, že asi vyrábíš track a Garmina nutíš, aby z toho udělal route. Zkus v mapsourse vyrobit route, zkontroluji, že nemá více jak 100 routepointů, dej do Garmina a pak zvol navigovat a bude to fungovat. Pokud v Mapsource děláš track, tak v Garminovi zadej course (beh).

          0 0
          • dino.velvet  

            Přikládám obrázek, jak postupuji. toto pak dám jen přenést do Garmina a v němo zvolím KAM VEST a vyberu uložené jízdy a pak se zobrazí ona chyba výpočtu trasy vzdy hned po 2%

            0 0
            • BB  

              vypadá, že postupuješ dobře. Zkusil bych udělat hard reset, tím nic nezkazíš a může to pomoci. Taky bych zkusil udělat trasu přímo v Garminovi.

              0 0
              • dino.velvet  

                Jak se prosím dělá HARD RESET ?A Vytvořit trasu v Garminovi také nevím jak. Určitě se to tady tady řešilo, ale je to natolik obsáhlé, že se mi t nedaří najít. Nebo nějaký update Firmware v Garminovi?

                0 0
                • dino.velvet  

                  Tak mi pomohl Google a HARDRESET taky pomohl, akorát nevím jak se dá v MAPSOURCE tvořit trasa po cyklotrasách. vždý se spojnice mezi dvěma body nastaví po cestě

                  0 0
                  • dino.velvet  

                    A ještě nechápu proč vždy když nahraju trasu do Garmina, tak mi to nějakou již uloženou trasu smaže. Mám tam kartu 2GB, obsazeno je jen 200MB a v zařízení vždy zůstává jen jedna trasa. Dokonce i volba v Garminovi Uložit na kartu, je neaktivní.

                    0 0
                    • BB  

                      Smaže se to protože to tam posíláš pomocí Mapsource a ten to do Garmina pere pod jediným jménem souboru a neustále ho přepisuje. Dělej to jinak. Ulož si trasu na disk z Mapsource a pojmenuj si soubor. Na a potom to zkopíruj do Garmina operačním systémem (copy paste) do adresáře GPX (pokud je to trasa).

                      0 0
                      • dino.velvet  

                        Tak to funguje. Díky moc a snad poslední nejasnost kterou mám, je že když se pokouším vytvořit trasu, tak mi to ne a ne navrhovat spojení bodů po cyklotrasách nebo cyklostezkách. Myslím že nastavení mám správně. Vy používáte pro tvorbu tras Mapsource nebo něco jiného? Děkuji za trpělivost

                        0 0
                        • BB  

                          to je tak, trasu můžeš tvořit po tzv. routovatelných objektech, to znamená po objektech o kterých mapa ví odkud, kam a kudy vedou. A to nemusí být každá čára, která je v té mapě namalovaná. Např. Topo Czech nemá udělány turitické trasy jako routovatelné objekty, takže po nich pomocí mapsource trasu neuděláš. Topo Slovenska ale umí po turistických routovat. Takže pokud chceš podle TOPO Czech jezdit v terénu, tak nemůžeš dlat trasu, ale stopu a to znamená vyklikat to bod po bodu kudy chceš jet. Nebo můžeš jít na cykloserver.cz a stáhnout si hotovou stopu, kterou tam někdo uložil.

                          0 0
                        • skricx  

                          Já dělám trasu na GPSsie.com, z kterého jde trasa přímo importovat do Garmina jak GPX tak do Course. A lze tam dát do trasy i waypointy

                          0 0
                        • vekoka  

                          No vidím že máš ten samý problém jako jsem měl já. Po několika dnech jsem ho s velkou pomocí zdejších lidí překonal. Prostě musíš to tvořit jako stopu, pak převést do Garmina a otevřít v progranu tcx converter a znova uložit jako tcx format do složky course, kterou si manuálně v Garminu vytvoříš. Přesně vím jak jsem se trápil. než jsem na to přišel. je to tu popsané, ale pokud chceš tak ti s tím pomůžu třeba přes ICQ. byla by to asi hodinka práce a vše ti pojede. Nasosal jsem tady od uživatelů vše a je to neskutečný zážitek. Prakticky nejezdím ani cyklotrasy, protože se vedu mezi domečky skrz vesnic třeba 90 km a nedotknu se cesty. Pokud chceš pomoc napiš kontakt na resident33@seznam.cz

                          0 0
                          • martin_bakov  

                            Hm tak presne kvuli temhle cestickam bych si garmina mozna nekdy poridil… je otrava furt cumet do mapy a pak skoncit stejne na turisticky ceste

                            0 0
    • Beeda  

      vysel novy FW 3.2

      http://www8.garmin.com/…_details.jsp?…

      0 0
      • fousek  

        A jaky jsou ohlasy? Me v 3.1 obcas nepocital prevyseni, tak doufam ze to opravili.

        0 0
        • Beeda  

          nahral, resetnul a naloadoval, nic vic, nic min, zatim:-)

          odpo uvidim, je ot jen sw :-)

          0 0
          • fousek  

            Tak zatim bych rek ze 3.20 se celkem poved, nenarazil sem na zadnej problem az na jedno zapnuti, kdy se rozsvitila na displaji jen bila barva a jinak se choval normalne, pipal ze nasel ruzny senzory a tak, po vypnuti a opetvonem zapnuti vse v poho.

            0 0
            • Renholder  

              mě se občas stává že když není osvětlení zapnuto na max, tak pri držení směrového tlačítka osvětlení problikává na maximum…ale komu by to vadilo, za jízdy je to úplně nepodstatné:)

              jinak vše ostatní už funguje jak by mělo, žádný problém se mi nepodařilo najít:)

              0 0
              • skricx  

                No mě už dvakrát špatně vykreslil výškový profil a tím mě obral o nastoupané metry, musel jsem zapnout korekci nadm.výšky

                0 0
                • Renholder  

                  předevčírem se mi zas sekl vyškoměr(měl jsem zapnutý běh/cource)..tedy výškoměr ukazoval, ale nepočítaly se nastoupané/ses­toupané metry a stupeň náklonu kopce…po vypnutí a zapnutí už to neudělalo…ale asi nějaké bugy stále zůstaly:(

                  0 0
    • Renholder  

      Zdravím, teď jsem se na Garmin Connect dočetl, že vyšel nový firmware 3.2.

      Máte někdo s tímhle zkušenost? Když jsem 705tku koupil měl jsem tam fw3.1 a zlobilo počítání nastoupaných/ses­toupaných km (se to vždy ňák seklo a pomohl jen hard reset…po týdnu znova a stále dokola), tak jsem po měsíci přešel na 2.9 a ten se mi zdá ok (používám 3 měsíce).

      Se mi nechce experimentovat, když to teď jede dobře…tak kdyby jste ho někdo měl, tak dejte vedět jestli ten update stojí zato…

      0 0
      • BB  

        v release notes je to oznámeno jako opravené

        0 0
        • Renholder  

          Nakonec jsem to nahrál, zítra chci jet do Beskyd na Skalku, tak to snad otestuju…

          0 0
          • vekoka  

            dnes jsem ho mírně testnul…po hard resetu fw3.2…nastoupaných 830metrů okolo Hrabyně, Hýlova směr Opava z Ostravy a sedí to téměř na metr. Uvidíme co to udělá za týden

            0 0
    • skricx  

      Včera po tréninku jsem si stáhl trasu, ale v Garmin connect se mi neukázala mapa ani grafy, jen v shrnutí bylo pár údajů. Dnes jsem zapl přístroj ale jen se mi ukázala druhá úvodní obrazovka – znak Garmin a pod nim Powered by Sirf…(první je znak Garmin a pod tím text Powered by Garmin…) Zkusil jsem Hard reset ale nepomohlo to. Nemáte s tím někdo zkušenosti?

      0 0
    • BB  

      Měnil už jste někdo akumulátor v 705 ? Po více než dvou letech začínám mít pocit, že už nevydrží déle než cca 7 hodin. Začal jsem před hospodou vypínat. Tak jsem objednal nový zde a zkusím to vyměnit sám. Na Garmin fóru říkají, že je to brnkačka, ale rád bych slyšel někoho našince, který to zvládnul. Dík.

      0 0
      • fousek  

        Ja ho mel rozsroubovanyho a nic slozityho bych v tom nevidel, preletovat 2 draty se spravnou polaritou, ale jeste jsem nevymenoval

        0 0
    • Pebe  

      bude nová Edge 800

      0 0
      • newbie  

        :-( hnusně lesklej a jakožekarbonovej (vím, vkus je individuální, ale mě se prostě imitace nelíbí :-) karbonový ani silikonový)

        :-) ale ten displej vypadá, že by se s ním mohlo dát konečně i navigovat a hledat

        :-? jak se bude ovládat touchscreen v terénu, fakt netuším

        0 0
      • claid  

        už aby tady byla…už bylo na čase!!!

        0 0
      • black.horse  

        vau… tak abych zase měl na co šetřit:-) jestli to úspěšně zkombinuje Oregon a 705tku do jednoho přístroje, mohlo by to být super:-)

        0 0
      • MaPa  

        Cesta Garminu zvětšování displaye místo zvětšování rozlišení se mi moc nelíbí, ale chápu že to nemám šanci změnit a asi jsem nezajímavá minorita.

        0 0
        • ptrs  

          pod to hle se podepíšu

          Ale marketingoví mágové si myslej něco jinýho :-)

          0 0
      • felda  

        Vypada super. Ted nevim co delat. Chcu si koupit edge 705, ale kdyz vidim tohle, tak nevim jestli radsi pockat. Kdovi ale za jak dlouho se bude prodavat u nas

        0 0
    • claid  

      něco o něm.. http://www.dcrainmaker.com/…st-look.html

      0 0
      • ptrs  

        trochu škoda že nenechali na zomování tlačítka,ty se daj nahmatat a zmáčknout i na šotolinový cestě.

        0 0
      • fousek  

        Si uplne nejsem jistej jestli je ten dotykovej display lepsi nez joystick, chvily sem si hral s Oregonem a prislo mi ze ta velikost toho displaye je na prsty uz dost mala a kdyz ma Edge 800 display jeste mensi tak to ve me moc nevzbuzuje duveru (hlavne scrollovani v mape)

        0 0
    • Pavel54  

      Pokud můžu poradit, řešil jsem problém s přendáváním navigace na více kol. Abych pořád neskřípal pásky, přidělal jsem navigaci na držák computeru Sigma(páskama) a ten se pak snadno montuje pomocí jejich opravdu pevné gumičky na jakýkoliv představec nebo řidítka. Sundávám to vždy celé, i s držákem. Je to fakt jednoduché.

      0 0
      • ptrs  

        proč si prostě nekoupíš další držák?

        0 0
      • veteran  

        Nahoď nějaké foto jak to vypadá. A snímač kadence/rychlosti máš taky nějak vyřešený?

        0 0
    • folty.hans  

      Chci se zeptat, jdou v Edge 705 nějak zadat souřadnice ?

      0 0
      • ptrs  

        jde

        0 0
        • folty.hans  

          byl by rychlý návod pro méněznalé ? :-) děkuji

          0 0
          • ptrs  

            kdekoli na mapě zmáčknout joystik ,vybrat jakýkoli nabízený bod,uložit,změnit hodnoty a název na požadované,na­vigovat na požadované souřadnice

            0 0
            • folty.hans  

              Bezva díky, potřebuji to hlavně na Geocaching.

              0 0
              • MaPa  

                Zkus mít připojenou edge k počítači a na stránkách geocachingu dát u zvolené keše „Send to GPS“. Rovnou ti tam pošle bod i případné pomocné body uvedené v listingu.

                0 0
    • martin_bakov  

      Umi garmin 705 zaznamenavat tep a kadenci ze si to pak v grafu nahraju do pocitace a pak budu moct rozlisovat jestli sem jel trenink v ZDV / Interval spravne ? Nebo na tohle musi mit clovek navic nejaky sporttester napr. polar ?

      0 0
      • Beeda  

        umi i zobrazovat relatime, nastavis si zony a pak ukazeje v jake zone tepove prave jedes, zobrazeni zaznamu je zakladni veci SW a umi to x sw…

        0 0
        • martin_bakov  

          dik, tak to si ho poridim

          0 0
          • claid  

            aby si se neunáhlil…je na ceste Edge 800, v listopadu má být k mání i u nás.. „http://www.dcra­inmaker.com/2010/08­/garmin-edge-800-in-depth-first-look.html“

            0 0
            • claid  

              „Edge 800“http://ww­w.dcrainmaker­.com/2010/08/gar­min-edge-800-in-depth-first-look.html

              0 0
              • claid  

                po 3-tí.. :-)

                (Edge 800)„Edge 800“http://ww­w.dcrainmaker­.com/2010/08/gar­min-edge-800-in-depth-first-look.html

                0 0
                • martin_bakov  

                  v pohode, stejne sem googlil „garmin-edge-800-in-depth-first-look“ a naslo to…

                  0 0
              • newbie  

                :-) druhej pokus nejblíž – mezi uvozovky nahoře a http patří ještě dvojtečka a bude to ok

                0 0
            • martin_bakov  

              To je dobre vedet. Prozkoumam jeste podrobnejc rozdily mezi verzemi ale na prvni pohled mi pripada ze funkcne mi bude dost dobre stacit i ta 705tka. (precejen cena 8tisic vs. 12tisic je uz dost rozdil)

              0 0
              • Beeda  

                uvazuj i o 500ce, pokud nebudes jezdit podle mapy, kterou nema, jen zaznamenava GPS sourdnice…

                imho jezdit v tepovych pasmech je docela intuitivni, ze vlasne ani ani nepotrebujes, aby ti neco ukazovalo, ze jedes v Zone2 kdyz tepes 130–150… spis nasledna analyza v SW je dobra – vedet kolik casu jsi v ktere zone stravil…

                0 0
    • veteran  

      všeobecný dotaz – Půjde do EDGE 705 nahrát mapa City Navigator Europe NT 2011.20 ?

      0 0
      • chorvi  

        určitě jo, už jsem to zkoušel, pro koupil jsem si kvůli tomu 4GB SDHC kartu, vše funguje jak má, jen jsem ještě nezkoušel 3D doplněk, ale to asi nebude umět.

        0 0
    • skricx  

      Chtěl jsem se zeptat, chci si uložit trasu do Garmina, – jaký je rozdíl mezi formáty TCX a CRS (do adresáře Courses)

      a při navigaci mezi GPS Track a GPX Route ? Díky

      0 0
      • BB  

        mezi tcx a crs není žádný rozdíl, crs je starší formát. Rozdíl mezi track a route je zásadní rozdíl. Track startuješ jako course a je to dobré do terénu. GPX route slouží pro klasickou navigaci jako v autě. Hodí se to na silnici. Tohle téma je na dlouhou přednášku.

        0 0
    • bradek  

      Ahoj, mám několik všeobecných dotazů.

      1/ Chci se zeptat jestli umí Edge 705 (800) navigovat nahranou trasu pouze pomocí velké šipky, která je přes celý displej bez mapy, jako to uměla třeba Vista nebo tam je jako podklad stále mapa, která nejde vypnout ? V tom případě navigace probíhá pouze pomocí malé šipky na mapě ?

      2/ Mám již z dříve koupený Touratech QV verzi 3.0.135 Light, který jsem používal s Vistou, nevíte zda bude spolupracovat i s Edge 705 (800) nebo je potřeba nějaká novější verze ?

      3/ Nevíte jestli existuje nějaká levná GPS na kolo, ve které není TOPO (nebo jiná) mapa, ale do které se dá nahrát připravená trasa z počítače, po které pak bude GPS pouze pomocí velké šipky navigovat ? Upřímně, tu mapu tam ani nepotřebuji, lépe si připravím trasu doma z naskenovaných map v počítači a pro případ nouze s sebou papírovou mapu stejně vozím.

      4/ A jeden dotaz trochu mimo téma. Mám rovná řídítka, která mají uprostřed největší průměr (31,8 mm)a ke kraji ze zeslabují. Pokud bych na ně chtěl připevnit nějaký další komponent (počítač, GPS) musí přijít na tu šikmou část, jinde už není místo. Jak toto řešíte, stačí tu slabší část omotat nějakou izolační páskou, aby se to srovnalo nebo nějaký jiný nápad ? Prostě, aby mi to nesjíždělo k té tenčí straně. Taky chci, aby to nějak rozumně vypadalo. :-)

      Děkuji za odpovědi. :-)

      0 0
      • skricx  

        K prvnímu bodu jsem našel tento fotonávod:

        klasická navigace v přístroji soubor.gpx – http://petrmikeska.rajce.idnes.cz/…_GPX_Tracks/

        nebo se dá navigovat také pomoci souboru .tcx – http://petrmikeska.rajce.idnes.cz/…_soubor_TCX/

        0 0
      • BB  

        Pokud máš soubor se stopou (track) v TCX formátu, tak ho potom spustíš v 705 jako course (česky BĚH) a na to vůbec žádnou mapu nepotřebuješ. Někdy je mapa spíš na obtíž, například v zástavbě se díky detailům zákrez strácí. Takže klidně vypneš Topo mapu a jedeš podle kursu. Můžeš si zvolit obrazovku, kde 705 stále ukazuje na následující trackpoint velkou šipkou, ale tohle jsem moc nepoužíval. Lepší je mít zákres kurzu na prázdné obrazovce. 705 tě upozorňuje, když z kurzu vyjedeš.

        0 0
      • MaPa  

        ad 1) mapa jde vypnout, pak jedeš podle slepé mapy, v podstatě nemapová navigace, ostatní zobrazovací možnosti zůstanou stejné (datová pole atd.)

        ad 2) moc nevím proč by neměla, ale možnost to ověřit nemám

        ad 3) jakákoli nemapová gpska (forerunner např.). nejen garmin, v poslední době i holux.

        ad 4) umístit na představec, nebo vytočit z hliníku kónickou vložku mezi objímku a šikmou část řidítek a nechat třeba naeloxovat.

        0 0
        • bradek  

          Ad 3/ Obávám se, že do jakékoliv nemapové GPSky nemůžeš nahrát trasu naplánovanou v počítači, aby tě po ní GPS pak pomocí šipek navigovala. Alespoň dříve to bylo pomerně omezené a trasy by jsi musel vytvářet přímo v GPSce, což je nemyslytelné, ale možná se to už změnilo.

          Ad 4/ Na představci místo právě už nemám :-).

          0 0
        • bradek  

          nemyslitelné :-)

          0 0
      • Mafut  

        K bodu 1: To bych si moc pral, podle te sipky jsem si zvykl se navigovat u Etrex Legendu, ten ukazoval primo k nasledujicimu bodu stopy. A v pripade velkeho zlomu stopy dal jasne zvukove znameni, rozsvitil podsviceni a ukazal vzdalenost k bodu zlomu. To mi stacilo. V lese neocenitelne! Edge bohuzel ukazuje bud k cili, nebo k nejakemu, pro mne nepochopitelnemu bodu kdesi na trase, tedy nepouzitelne. Proto musim jezdit podle tluste cary na mape a davat pozor. Upozorneni se kona jen obcas, pokud se pohybuji po silnici, po zpevnenych i nezpevnenych cestach se varovani kona jen zridka. A nekdy prestane varovat uplne a vsude. Kupodivu vypnuti a zapnuti navigace na chvili pomuze. Tohle zvlastni chovani jsem nepochopil, ani nenasel podobne postizeneho.

        Stopy si delam sam v MS a ukladam do adresare GPX.

        Bohuzel tohle chovani sipky na kompase se nekona ani u Dakoty, a udajne ani u noveho Legenda, nebo ma nekdo jinou zkusenost? Pry tahle funkce u novych turistickych Garminu uz nebude podporovana. To je tak,kdyz si clovek na neco zvykne a novy programator mu to vezme. Bez nahrady.

        0 0
    • skricx  

      Ještě jsem se chtěl zeptat jak velkou mikroSD kartu si mám do 705 pořídit. Uvažuji, že bych si na ní dal Eurocity Navigator a možná nějaké openstreet mapy. Díky

      0 0
      • BB  

        já tam měl 2GB, nevím,zda by tam šla 4GB, bylo tam nějaké omezení

        0 0
        • Beeda  

          od fw 2.90:

          • Added support for high capacity SD cards. (4GB, 8GB, etc.)
          0 0
    • skricx  

      Ještě jsem se chtěl zeptat na co jsem tu nenašel odpověď.

      Virtuální partner používá údaje z Rozsahu rychlosti ? (co jsem se díval tak ty údaje budu muset upravit, protože jsou dost nízké, jaké máte vy ty rozsahy ?).

      Také když vytvářím trasu, zadávám tam prům.rychlost, tak nevím co Garmin vlastně bere. Trasu pak spouštím v Bězích (Course).Díky

      0 0
      • MaPa  

        Pokud při vytváření coursy zadáš průměrnou rychlost, jede partner stále touhle rychlostí až do konce. POkud zadáš vytvoření coursy z předchozí aktivity, pak máš šanci ponechat původní rychlosti v každém bodě trasy ze záznamu. Soupeříš tak vlastně se svým (nebo cizím) minulým výkonem.

        0 0
    • fíha  

      Mimodebatu: co robi funkcia „Zero Averaging vyp/zap“ ?

      0 0
      • skricx  

        vypnuto = pokud nešlapete tak se vám nulová kadence nezapočítává do průměru kadence (tempa), zapnuto = průměr kadence (tempa) bude nižší, nulová kadence se započítává i i když nešlapete.

        0 0
        • fíha  

          Aha.

          Dik. Asi nevyuzijem, ale aspon chapem.

          0 0
        • Beeda  

          nejsem si jisty zda to plati u kadence, nicmene 100% plati u vykonu, prumerovani s nulou je jednou za sekundu, pokud neni zapnuty SmartRecordin­g rezim…

          0 0
    • fíha  

      A zas jedna kontrolna:

      Hore sa to spomenulo, len tak okrajovo. Je v 705 priama navigacia (doved ma z TU do TAM) aj niekedy pouzitelna?

      Parkrat som to skusil (TOPO 3 Sk, mesto, jasne ulice, nastavenie rozne pre auto, bike, chodec) a proste to trepe naproste blbosti. Na uvod ma posle rovnou ciarou na nejaku ulicu, potom ma taknejak naviguje spravne a od isteho bodu ma potom zasa posle rovnou ciarou do cieloveho bodu. Skaly, domy fabriky- vsetko jedno.

      Je to na tento typ navigovania naozaj naprosto neurcene, alebo? FW 3.3

      0 0
    • skricx  

      Chtěl bych si stáhnout nějaké mapy z openstreetmap do Garmina, ale mám v tom trochu chaos.

      Jednou jsem si stáhl mapy, ve složce jsou soubory s koncovkou img a hlavní soubor je gmapsupp.img

      Z jiných stránek jsme si stáhl také soubory s koncovkou img, ale hlavní soubor je zde asi ten s koncovkou TYP.

      Poradíte nějaký dobrý návod jak na to?

      0 0
    • lucifr  

      Dá se hrudní pás pro měření tepu použít s nějakým jiným měřákem tepu než origo Garmin 705? Třeba pro jiné aktivity by se hodily víc nějaké hodinky na ruku než mít v kapse celej přístroj a stejně na něj nevidět.

      0 0
      • fousek  

        Myslim ze se da pripojit ke vsemu co podporuje standart ANT+sport

        0 0
    • EL  

      Ahoj, hledám nějakého ochotného majitele 705tky, který by byl ochoten vysvětlit jak do přístoje nahrát mapy jiných států (popř. i kde je sehnat:-)).Často přejíždím z Moravy na Slovesko, při soustředění ze Slovenska do Maďarska, tak by se mi to hodilo.

      Díky

      0 0
    • jecnak  

      Pouzivate nekdo 705 s pridavnou baterkou Monkey Power ? Zajima me jestli se to chova tak, ze se Garmin z te baterky nabiji.

      Jde mi o to, ze chci mit zapnuty Garmin vic jak 24h a z te externi bat ho vzdy treba po 10h dobijet.

      0 0
      • Rudyn  

        Ahoj, ten Monkey Power nemám,ale je fakt,že v původním software se Garmin po připojení k síti přepl do nabíjecího modu a neudělal jsi s tím nic. Teď v aktuálním software je změna a po připojení na síť normálně Garmin nabíhá jako obvykle a můžeš s ním pracovat (zároveň se dobíjí baterka). Pokud po najetí zmačkneš tlačítko vypnout,tak to přejde do stavu, kdy se pouze nabíjí. Z toho bych usuzoval,že to s tím Monkey bude fungovat, jak bys potřeboval.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Pripojim se s dotazem.

      Dneska jsem lital s garminem v kapse po venku s vidinou, ze si vecer stahnu data do kompu. Kde jsem chodil a tak. V historii primo v garminu trasa s informacema ulozena je, ale kdyz ho rpipojim a importuju data do Traning center, tak se mi nic neukazuje. Nevite v cem by mohl byt problem?

      Dikes:)

      0 0
    • xetron  

      Trošku z jiného šálku, ale více méně o přístroji. Naskytla se mi možnost nechat si dovézt v podstatě cokoliv ze země za velkou louži a chci se zeptat, kde se dají takové přístroje tam nakoupit? Elektroniku(ipod, foto) sem tam nakupoval kdysi v bestbuy ale na jejich stránkách sem nenašel ani jeden přístroj řady Edge. Je tedy třeba se zaměřit na sporty? Existuje nějaká velká síť prodejen? Jde mi o to ať konkrétní osoba nemusí lítat půl dne a shánět a taky o to abych si zjistil cenu na kolik mně to může vyjít. Pokud někdo má zkušenosti, budu velmi vděčný…

      0 0
    • karliner  

      Ahoj, než se vrhnu do eshopů, zeptám se tady, neválí se doma někomu přebytečný držák na řídítka pro 705? Pokud ano, dejte prosím vědět (ICQ nebo email v profilu), ideálně v Praze nebo okolí, dojel bych si pro něj a kdyby to bylo ještě tento týden, tak by to byl luxus. Díky

      0 0
      • Smazaný účet  

        Stejny dotaz, okoli ostravy:)

        0 0
        • Martin  

          jenom taková drobná informace, garminí držáky (nejen) pro 705 jsou dva – starší a novější typ. ty starší jsou ze dvou kousků a rády praskají, ty novější jsou z jednoho kusu a vypadají bytelněji

          0 0
          • Smazaný účet  

            Diky..asi mam ten novejsi..jeden kousek plastu a pod nej nejaka guma?

            Jinak odpoved na muj predesly dotaz bys nemel?

            0 0
            • Martin  

              jo, jeden kousek plastu, gumka a dvě sady dírek pro montáž na představec a řídítka, nejde to rozebírat

              ad předchozí dotaz – zkus si nainstalovat sporttracks a naimportovat to tam. uvidíš jestli je problém v budíku nebo v softu training center. já TC nepoužívám, jsem spokojený se sporttracks, takže přesněji neporadím

              pokud se ti chce, vygoogli si instalačku ST 2.1, ten je zadarmo, aktuální ST 3 je ve free režimu dost omezený

              0 0
              • Smazaný účet  

                asi to mam nejake dojebane, pise to chybu dat pri importu…zkusim to resetovat a trochu si s tim pohrat…a uvidim:)

                0 0
              • MirkoCarver  

                Ahoj, máš v ST3 i české mapy? U ST2.1 problém není, ale u ST3 jsem tuto možnost zatím nenašel.

                0 0
                • Martin  

                  já jsem ST3 nainstaloval, zjistil množství omezení free verze a s díky se vrátil k 2.1

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    jak tma ty mapy dostanu..neukazuje mi to zadnou:(

                    0 0
                    • Martin  

                      nainstaluj si plugin czech maps – http://www.zonefivesoftware.com/…cks/plugins/?…

                      a jako bonus si můžeš udělat účet na runningfreeonline a tam publikovat vyjížďky :-) k tomu slouží taky plugin http://www.runsaturday.com/…ay.st2plugin

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tak uz mam nainstalovano. Dnesni cestu autem ze skoly sem zaznamenal a mohl i prohlednout. Trochu se divim, ze neni k dispozici nahled na prubeh rychlosti, kdyz ji prece meri i GPS, ale asi funguje jenom s cyklocidlem.

                        Ostatni datove soubory hlasi nejake poskozeni. Tak kdyz ted nebudu jezdit, budu jezdit v tramvaji s garminem a zkoumat co ma a co nema rad:)

                        0 0
                        • Martin  

                          graf výšek, rychlostí a tepů to zobrazit umí… viz přiložená obrazovka, doufám že to bude čitelný. v červeným kolečku je čudlík kterým se přepínají grafy a statistiky. to ovládání je trochu netradiční, já s ním pěkně dlouho bojoval

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            jeee…dekujuu:)

                            ted uz jenom zjistit proc se kurvi nejake ty zaznamy..mozna kvuli „nebezpecnemu“ odpojeni od pocitace..?

                            0 0
                            • Martin  

                              life is too short to safely remove USB :-)

                              já garmina před vytažením kablíku neodpojuju. prostě počkám až je nabitej a vypojím kabel.

                              pokud tam nemáš moře záznamů nebo svou vlastní konfoguraci bůhví čeho, o kterou bys nerad přišel, tak udělej „velký reset“ a uvidíš co se stane dál

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Jak se dela veliky reset?

                                0 0
                                • Martin  

                                  To hard reset the unit turn the unit off, hold down the mode button and turn the unit on. When the unit asks if you want to erase all user data, select yes. After resetting the unit, leave it with a clear view of the sky for about 30 minutes to acquire the satellite almanac. “

                                  Do not worry You don’t loose Your saved rides data, only all screen settings and some other device settings will go away. Set it back to Your preferences and You’re done. Hard reset is suggested after software updates. In my case it heals all self shutdown problems in my Edge 705 GPS.

                                  tenhle hard reset pomáhá i pokud třebas edge nechce vůbec naskočit. po hard resetu je fakt dobrý nechat ho tu půlhodinu kouskat na satelity

                                  ještě je soft reset, který třebas já hodně používám, protože se mi občas kousne měření nastoupaných metrů a sklonu stoupání… ten se dělá pomocí stisku Mode a Lap, potom ho zas musíš zapnout

                                  0 0
                        • newbie  

                          k těm datům – když se z compu koukneš do garmina/history, máš tam ten .tcx file ze dne, kdy jsi „lítal po městě, aby sis to zkusil“ a ten file nejde načíst, nebo jsi ho tam vůbec neměl?

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Je tam(po resetu muzu rict ze byl), ale nesel nacist. Tranincenter ho nestahl a sporttrack hlasil nejakou chybu na nejakem radku a konec..

                            0 0
                            • newbie  

                              tohle se mi občas stávalo s dřívějšími firmwary (jakej tam máš?), ale teď už dlooouho ne… to si garmin v těch datech udělá nějakej bordel (typicky tam třeba chyběla k nějaké sekvenci hláška pro konec)… a i v tomhle případě jsem to i jako compulaik spravil tímhle , když bylo potřeba… :-) třeba když se takhle pos*** na gardě. ze začátku to je (nebo aspoň pro mě bylo) dost nepřehledné, ale když jsem se zorientoval v tom, jak garmin ty soubory dělá, pak už se chybka dala najít za chvilku

                              0 0
                              • Martin  

                                nebo bych zkusil http://www.teambikeolympo.it/…ter_ENG.html

                                0 0
                                • newbie  

                                  TCX umí nějak najít/opravit chybu v souboru?

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    nikdy jsem po tom nepátral bo mám, díky bohům, celkem spolehlivej záznam, ale na ten convertor se docela pěje chvála… ted teda doufám, že jsem si to nespletl s jiným softem, pokud ano, tak to přičítejte stařecké demenci :-D

                                    0 0
                              • Smazaný účet  

                                nevim jake firmware mam..ale po veceri otevru manual azkusim to vylustit:)

                                0 0
                  • MirkoCarver  

                    Uvažoval jsem o tom, že ST3 koupím, ale bez českých map to pro mě nemá cenu.

                    0 0
                    • Rudyn  

                      Mohl bys mi blíže vysvětlit problém? Já nechápu to s těmi českými mapami. Mám ST3, trasy plánuju v TOPO a pak projeté trasy vyhodnocuju v ST3. Bez problému s mapami.

                      0 0
                      • Martin  

                        jaké mapy v základu zobrazuje ST3? umí i české? ST2 uměl v základu jenom googlí mapy a pro české se doplnoval plugin

                        0 0
                        • Rudyn  

                          ST3 obsahuje Sporttrack Garmin GPS Plugin,

                          Sporttrack Map Provider for Google Maps

                          Sporttrack World Weather Provider – (ten ale nefunguje).

                          Jinak vše je ve verzi 3.0.4125.

                          Já nahrávám projeté trasy buď v .gdb nebo .gps, funguje to bez problému.

                          0 0
                      • MirkoCarver  

                        Když se chci podívat kudy jsem jel, potřebuju mapu s turistickýma značkama, když si potřebuju změřit nějaký úsek, který jezdím častěji potřebuju turistickou mapu, abych ho rychle našel a pro přesné určení místa startu a cíle zase fotomapu. U turistických českých map v ST2.1 se to přepne samo, což je pro mě ideální. Prostě, nový soft je mi na ho.no, když neumí to co starý :-(

                        0 0
                        • Rudyn  

                          Jasný, když nová verze neumí to, co uměla ta stará, to naštve…

                          Já při vyhodnocování trasy už turistické značky neřeším. Nechápal jsem ten problém, protože v TOPO turistické značky a trasy jsou. A to, že to ST 2.1 takto uměl, jsem ani nevěděl…

                          0 0
                          • Martin  

                            tož je pravda, že seznamácké turistické mapy stojí za vyližprdel, ale ST mi na koukání na data z budíku sedí víc než garminí soft, takže musím vzít zavděk seznamem. ideální by bylo, kdyby ST uměl pracovat i s mapami z mapsource :-)

                            0 0
                            • Rudyn  

                              Ideální by bylo, kdyby v Garminu nepracovali voli, resp. čeští voli nepřekládali návod…

                              Pak by uživatelé neměli pakárnu a neřešili tisíc věcí metodou pokus-omyl.

                              Fakt jsem ještě neměl horší zkušenost s obsluhou přístroje, než u 705ky.

                              Bohužel ale, na trhu je to prostě to nejlepší co je…

                              0 0
                              • Martin  

                                eštěže umím anglicky :-)

                                z české lokalizace garminích softů a garminího firmware jsem se málem zblil, tak idiotsky přeložený termíny jsem ještě neviděl :-)

                                zajímalo by mě, kdo ty překlady po překladatelích kontroloval…

                                například přeložit údaj „grade“ (stoupání/klesání) jako stupeň, to snad nemyslí vážně…

                                nad garminí češtinou jsem zlomil hůl a lituju lidi, co to musí používat

                                0 0
                                • Rudyn  

                                  Jo,angl.je povinnost :-).

                                  Mě fascinuje,že na angl.diskuzích se člověk dozví o funkcích přístroje,které český návod vůbec nezmiňuje,přitom jsou dost důležité a užitečné…

                                  Prostě marketingově to Garmin v Čechách úplně podělal.

                                  Zdar.

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    aneb jak zabít hezkou hračku :-)

                                    u nás je to obecně zabitý, na všem se chce akorát vydělat s minimálními náklady :-)

                                    0 0
                                    • Rudyn  

                                      já bych to nezobecňoval…je spousta věcí, který nejsou o penězích a o nákladech…tak například ježdění na bajku s garminem na řidítkách, no prostě paráda :-))

                                      0 0
                                  • karliner  

                                    Já tu 705 mám tedy teprve chvíli, ale jaké třeba?

                                    0 0
                                    • Rudyn  

                                      Třeba, že Edge nemá měření okolní teploty. V diskuzích si přečteš, že lze z přístroje údaj o teplotě vytáhnout (i když o relevantnosti lze pochybovat – údajně je to teplota u procesoru), ale když víš,že to tam je, tak to prostě zkusíš a pak si uděláš vlastní názor,jestli Ti to k něčemu je. Dále třeba malý a velký reset přístroje, nebo možnost vypínání mapy, to taky v návodu není, doporučuju Ti přečíst si zde na BF celou diskuzi o 705, tj. tak 3 roky zpátky – dozvíš se opravdu hodně.

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        ten teploměr se podle diskuzí používá ke kalibraci GPS čipsetu. ale nějak jsem nepochopil, proč přesně…

                                        v dřívějších verzích firmwaru byla možnost teplotu zobrazit, jenže v posledním FW ji vyhodili

                                        0 0
                    • newbie  

                      jsem ST3 koupil a až pak zjistil, že plugin na mapy cykloserveru (zatím?) nemá… tak teď používám 3 i 2.1

                      0 0
                • MaPa  

                  jde to obejít plug-inem pro Ozi mapy.

                  0 0
      • Beeda  

        meli ho skladem v tom gps centru pod nuselakem..

        0 0
    • Smazaný účet  

      Zdravim,

      tak mam zase nejaky dotaz:) Dneska jsem zase garminoval cestou domu a uz vim, proc mam problem s tim, ze trasu zaznamenam, ale nejsem ji schopen stahnout do PC. Historie tras se mi totiz uklada to „laps“, na garminu si trasu muzu prohlednout, ale nevytvori se soubor typu „2011–06–14–14–41–50.tcx“ ktery by byl pouzitelny v PC. Nevi nekdo co sem kde mohl zmatlat?

      0 0
      • Beeda  

        na 99% mas uz plnou pamet,odmaz naky stary .tcx..

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tech txc tam mam jenom tri a navic se mi ukazuje 800MB volneho mista.

          Ted jsem se byl projet a zase jenom historie v „laps“…uz mn to vazne se*e:(

          0 0
          • Martin  

            zkoušel jsi ten velký reset? :-)

            to vypadá, že tam máš něco pěkně dojebané

            mmch, těch 800 mega je v přístroji nebo na kartě?

            0 0
            • Smazaný účet  

              to maajkeemu spocitam:DDD

              Ted jsem se nekde na netu docetl, ze se to stava, kdy je zaznamenany soubor nejak poskozeny. Tvrdy reset jsem zkousel, pak jsme par tras zaznamenal a od te doby nic. 803MB na pristroji, 725 na karte. Porad to jebe tak ani nemam cas to plnit:D

              0 0
              • BB  

                verze firmare ? máš poslední ?

                0 0
              • Martin  

                jak padlo níž, zkus to flešnout, pokud nemáš poslední FW. a pokud ano, tak zkus pomazat všechno, co najdeš v paměti přístroje :-)

                uf, mám celkem kliku, že můj bazarový garmin chodí bez problémů. akorát já se zas děsně žabil s hrudním pásem, který odmítal měřit. bývalý majitel mi k tomu dal nepoužitý pás od forerunneru a já se s tím nemohl domluvit. až po dost dlouhé době zoufalství jsme našli řešení – ten pás se musel dát vyprat, pak už měřil dobře

                0 0
                • Smazaný účet  

                  tak novy FW uz je v krabicce, hyn sa ukaze:)…a radeji jsme nechal krabickui v anglictine, bo ta cestina mi sla na nervy..taaak uvidime co dal se pokundi:)

                  0 0
                  • BB  

                    po upgradu ještě doporučují udělat hard reset

                    0 0
      • fousek  

        Hale kazda flash pamet vykazuje nejaky chyby, me se s Garminem delo kapku neco jinyho, ale podle me muj postup by ti moh vyresit i tvuj problem.

        Normalne jsem pripojil Garmina k PC a primo pripojenou jednotku garmin jsem naformatoval (dat pozor na filesystem z NTFS by asi nebyl garmin moc moudrej) pro jistotu hardreset a melo by to fungovat.

        Vpodstate to samy co se doporucuje u pametovejch karet u fotaku, obcas je naformatovat.

        0 0
    • Pebe  

      chtěl bych se zeptat ohledně Sport Tracks.

      Nainstaloval jsem verzi 2.1.3478

      všechno mi funguje víceméně jak bych s představoval, jen mi nejdou importovat data z Garmina(Edge705). Když dám Importovat, vyberu 605/705 a dám další, tak mi napíše, že nemám správně nainstalovaný Garmin Communicator Plugin. Přitom podle stránek Garminu a jejich Test page to mám nainstalované v pořádku, funguje mi to jak na Garmin Connect tak i na Geocaching.com. I když místo výběru zařízení kliknu na složku níž a ze seznamu v G:GarminHistory vyberu aktivitu, tak mi jí to importuje. Ale tím výběrem zařízení to nefunguje. Netušíte někdo co s tím?

      0 0
      • MaPa  

        Možná zkusit dát kabel do jinýho USB-portu… Občas mě to taky zlobilo a tohle většinou pomohlo (ale mám Forerunner)…

        0 0
        • Pebe  

          tak to mi nepomohlo :-(

          0 0
          • Martin  

            zkusil jste nastoupit a vystoupit? :)

            čili odinstalovat a znova nainstalovat plugin a garminí USB ovladače?

            0 0
            • Pebe  

              děkuju, to pomohlo :-)

              0 0
              • Martin  

                já se s tím taky na začátku žabil… nevím proč, ale jedna z těch věcí se mi nainstalovala blbě a edge prostě nešel načíst…

                0 0
                • MirkoCarver  

                  Prosím tě, načte ti to i tepovku, mě u Oregona ne. Musím to kopírovat ručně přes gpx soubor, pak tam je bez problémů.

                  0 0
                  • Martin  

                    pokud se nepletu, tak GPX neumí údaje o tepovce, ty jsou uložené v TCX

                    jinak ano, sporttracks mi čtou i data o tepovce, pokud jsem měl na vyjíždce tepák

                    0 0
    • rdx  

      Zdravim, mam nove tento pristroj tak jsem hendlenc vyrazil na turu. Vse v pohode zaznamenano, exportovano, ale co me zarazilo jsou rozdilne udaje o trase v SportTracks vs web connect.garmin. na 70km kolem Prahy jsou rozdily:

      • nastoupane metry

      300m ve prospech webu (1400 vs 1700)

      • prumer kadence

      o 10 ve prospech webu

      • max rychlost

      o 15km/h ve prospech webu

      • prumerna rychlost

      o 2km/h ve prospech webu

      • ujeta vzdalenost je skoro stejna (200m ve prospech webu)

      Oboje byl import primo z pristroje pres USB.

      Je proto nejake vysvetleni?

      V programu mam nechane defaultni vyhlazovani.

      Pripadne jake mate zkusenosti co je presnejsi, pokud to jde nejak pausalizovat.

      asi se na ten program vykaslu, na webu je vsechno lepsi za stejny cas :))

      0 0
      • BB  

        Zaleží na tom, odkud který údaj program bere. Např. pokud máš připojen snímač rychlosti a kadence, tak Garmin na obrazovce ukazuje údaj podle snímače rychlosti.. Když to nahraješ do Sportracku, tak ten ujetou vzdálenost vypočitá z údajů GPS. Máš tam ale volbu na ruční zadání údajů a tu když zvolíš, tak Sportrack použije přímo údaj spočítaný Garminem. Co zobrazuje Garmin Connect jsem nezkoumal.

        0 0
        • rdx  

          mam snimac kadence a rychlosti. Rucne to zadat muzu, ale nevim v kterem programu je to po importu spravne :)

          0 0
      • MirkoCarver  

        SportTracks má v nastavení automaticky zapnuté vyhlazování, zkus ho dát na nulu a asi se to zlepší.

        Max rychlost bere Garmin jen v případě, ža má dostatečně silný signál, tím eliminuje chyby způsobené špatným signálem a odrazy.

        0 0
        • rdx  

          uplne jsem vypnul to vyhlazovani a data porgramu vs webu se k sobe znatelne posunula

          0 0
    • Pebe  

      takový dotaz, jde někde v Historii zobrazit nastoupané metry, které ukazuje Edge za jízdy, tedy ty z barometrického výškoměru?

      0 0
      • Beeda  

        nenasel jsem..

        0 0
      • rdx  

        primo v pristroji historie neni

        0 0
        • Pebe  

          přímo v přístroji Historie samozřejmě je, jenom to u každého tréninku ukáže jen pár vybraných hodnot a to převýšení tam není…

          0 0
    • Smazaný účet  

      Tak jsem se vratil z dovolene a po importu dat z garmina mne omylo:(

      Jde o to, ze v prubehu tydne se kazda jizda ukladala pod stejny den-ten prvni, ale jako novy „lap“ (kolo) a jeste nejak posahane, protoze po nacteni ve sporttracks se vykresli uplne hovadiny – treba ze jsme najeli pres milion kilometru:(

      TrainingCenter od garminu data nacte vporadku,a le precejenom je v tom docela mrdnik, kdyz je vsechno vedene v ramci jednoho dne:(

      Firmware posledni, restartovano. Den pred tim se zdalo, ze krabicka funguje jak ma…

      0 0
      • Martin  

        tys garmina jenom připojoval na nabíječku nebo jsi ho připojoval k počítači? dělalo se ti to „saving history“?

        já měl taky problém s mrdníkem, pokud jsem jel někam, tam na pár hodin zastavil, vypnul garmina a zas ho pak zapnul

        asi by to mělo vyřešit stisknutí reset poté, cos zastavil stopky

        0 0
        • Smazaný účet  

          jenom rpipojoval na nabijecku, jestli se tam neco ukazovalo nebo ne, tak to nevim, vetsinou jsme to dal cisnici at mi to nekde pichne do zasuvky. Jinak jak pises, dojeli jsme ndo hospody, vypnul jsem stopky a garmina..po chvili zapnul a valili jsme dal.

          Takze po vypnuti stopek doporucujes teply restart..hmm, sikovna krabicka:D

          0 0
          • Martin  

            ne teplý restart. podržet čudlík LAP a tím udělat reset hodin

            zrovna včera jsem to koumal bo mě to taky medilo :)

            jel jsem někam autem, tak jsem vzal garmina s sebou, zapnul stopky, po příjezdu do cíle jsem stopky zastavil, udělal reset hodin, znova je pustil a po dojetí dom jsem měl v budíku dva záznamy.

            0 0
            • weekend warrior  

              tak tak

              0 0
              • Martin  

                ted mi to potvrzoval i kamoš, co mi prodával edge. po resetu (čili dlouhý stisk LAP) se vymaže počítadlo a záznam se uloží jako samostatné TCX

                0 0
                • Smazaný účet  

                  ahaaa..tak to jsme ti zauzlovan…ted abych si projel celou trasu znova at mam kompletni GPS zaznam v rozumne forme…problem je, ze moje pozadi jaksi protestuje:D

                  0 0
                  • Martin  

                    teoreticky by to mělo jít nějakým editorem rozkouskovat :)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      hmm..hmm..ono by to melo jit…ale…chmm..uz ted se mi nechce. Horsi je, ze to po mne chtel kamos az bude psat recenzi, takze mne ti asi fakt nemine…

                      0 0
                      • Martin  

                        tak piš piš piš, rád se přiučím jak rozkouskovat tcx :)

                        600

                        0 0
                        • fousek  

                          Ja kouskuju tracky celkem bezne, ale v jinym SW nez co pouzivate, takze asi vam moc nepomuzu.

                          Proste a jednoduse pri kazdym vypnuti pristroje vytvori garmin lap (mark) a ve vyhodnocovacim SW si najedu prave na tento bod a dam rozdelit track (dany SW musi umet editaci tracku). Zmeny ulozim a je to.

                          Jinak to nulovani kazdej den, nebo nekolik vyjizdek v ramci dne mi prislo uplne samozrejmy, asi pozustatek z dob normalnich tachometru kdy jsem nuloval denni pocitadlo:-)

                          0 0
                  • newbie  

                    jj, rozpitvat ten soubor jde, taky mi to 705 udělala – samozřejmě zrovna na Gardě u těch nej-… tras. nepřišel jsem na to proč, od té doby funguje víceméně ok i bez resetu

                    rozkouskoval jsem to tímhle napoprvý je (nebo pro mě aspoň bylo) trošku složitý se v tom zorientovat, ale pak to jde celkem rychle

                    0 0
                    • Martin  

                      to vypadá jako geekovský nástroj :)

                      něco user friendly by nebylo? představa, že pitvám obrovský XML mě vyloženě děsí :)

                      0 0
                      • weekend warrior  

                        to teda jo no, to můžeš rovnou použít „poznámkovej blok“:)

                        0 0
                      • newbie  

                        :-D žádnej geek rozhodně nejsem, pouhý bfu… taky mě to napoprvý trošku vyděsilo, ale třeba v případě lukase by stačilo jen ten soubor párkrát nakopírovat, rozklikat si ty stromečky vpravo a víceméně jen vymazat všechna data z dnů kromě toho „správného“… a tohle zopakovat pro každej den

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          presne o tohle se ted snazim:D

                          nastesti v TC je mozne tu strasu otevrit nejak rozumne, tkaze to odhaduju podle mapy jak by to mohlo byt…

                          0 0
                          • newbie  

                            a ještě vlastně v ST je nějaký edit/split, kterým by to asi šlo jednodušeji? ale nikdy jsem to tam nedělal…

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              No to uz neni tak podstatne, v tom xml editoru to jde docela rychle, samotna struktura dat z garmina je nastesti prehledne udelana. Takze to chce jenom par kliknuti a je to hotove.)

                              0 0
                              • Martin  

                                kamoš mi tvrdí, že někde ve sporttracks, nevím přesně kde bo to tu nemám, je možnost udělat si split trasy, pokud je v ní prodleva delší než doba zadaná kdesi v nastavení. implicitně je tam prý 4 hodiny. tak zkus hledat. možná to bude jednodušší než se žabit s editací XML

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Je to tam a mam to zaple…a presto mi po importu udelalo takovy mrdnik, jako jsem uvedl vyse:)

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    tak tuhle informaci jsem přehlédl :)

                                    0 0
                                    • newbie  

                                      tahle fíčura je na to, když importuješ dva soubory z jednoho dne… takže v případě jednoho souboru s daty splácanými za týden nepomůže

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        já měl právě za to, že mi rozkouskuje záznam z více akcí v jednom souboru

                                        0 0
                                        • newbie  

                                          :-) nn, tahle je na opačný proces skouskování… na rozkouskování tam je ten Edit/Split

                                          0 0
                                          • MaPa  

                                            Rozkouskování: Edit/split

                                            Spojování: potřebuješ plug-in Apply routes a v nastavení když zaškrtneš „join activities“ tak se v menu objeví i volba pro spojení

                                            Import s rozkouskováním: nastavení-Importovat a tam navolit po jak dlouhém časovém úseku (časový údaje dvou sousedních bodů) už to rozdělí na víc aktivit. ale pokud je celá dovolená ukládána do jedný aktivity, tak v tomu bude bordel a bude se to muset stejně dělat na několikrát… Osobně tyhle bordely řeším v Ozim a vyjíždím si oddělený gpx-ka který pak strkám do ST.

                                            0 0
      • Martin  

        taky si postěžuju, asi budu resetovat. taky se mi začal ***** garmin :)

        v sobotu mi zmršil jednu vyjížďku, v neděli mi ukradl půlku druhé – dal jsem si 90 km, cca v půlce jsem potkal kamoše, tak jsem s ním dal řeč, stopnul jsem stopky, pak jsem je zas pustil, na displeji se dál načítal čas a kilometry, ale po stažení trasy do počítače mi sporttracks ukázal jenom prvních 40 km. tak nevím.

        v budíku mám ještě půlku paměti volnou, tím to není.

        0 0
    • Hadra  

      Ahoj.Pora%dte mi prosím .Mám naklikané trasy v mapsource a pak jsem si je uložil jako gpx.Jak je mám dostat do garmina,nebo kam je nahrát,do jaké složky?Když to dám přes map source „odeslat do zařízení“tak se mi to pořád přepusuje a zůstává tam jen jedna trasa…Dík.

      0 0
      • BB  

        pokud máš 705, tak ta se vždy snaží gpx file interpretovat jako route a navigovat. To ale po lesních cestách nefunguje, takže pokud jsi to klikal jako stopu, tak doporučuji gpx soupor překonvertovat do formátu tcx, např freeware TCX Convertor, a potom uložit do adresáře Courses a spustitvjako Course nebo Beh, pokud máš české menu. Pokud To nechceš konvertovat, tak to dej do adresáře GPX a nech se podle toho navigovat, ale s tim jsem v terénu neměl dobré zkušenosti.

        0 0
        • fousek  

          Proc si s tim GPX nemel dobry zkusenosti? ja to takhle delam, s tim ze zakazu rekalkulaci a ono se to vpodstate zobrazuje jen jako cara a na silnicich to normalne ukazuje krizovatky.

          0 0
          • BB  

            myslím, že jsem měl problém s počtem routpoints. Alespoň v nižšich verzích firmware byl počet omezen na 100 a pokud jsi dával routu s vyšším, tak se v tom Garmin nějak divně pohrabal, ale fakt je, že to se mohlo později změnit.

            0 0
        • Mafut  

          Pokud kliknes na „Odeslat do zarizeni“, posila EDGE stopu jako .gdb a tu ma v pameti vzdy jen jednu, takze kazda nova premaze starou. Taky jsem si chtel jako u Legendu poslat stopy na cely tyden a koukal jsem ze mam porad jen tu posledni. Ta stopa/stopy se napred musi ulozit jako .gpx do adresare v PC a pak je vsechny jen pretahnout do slozky GPX. Vsechny ty stopy pak najdes v menu Kam vest / Ulozene jizdy.

          Nepouzivam Course, ani behy a nechavam se navigovat po prosle trase od bodu k bodu a nenechavam prepocitat.

          0 0
    • veteran  

      Povedlo se mně vymazat si z Trainig Centra celou historii – neví někdo kam a do jakých souborů to Garmin ukládá?

      TC přestal fungovat a po reinstalaci novou verzí tam už historie nebyla :-( . Ale ještě jsem při tom dost mazal na disku, tak jsem si to možná smáznul sám, když budu vědět co hledat, tak to možná v koši najdu.

      0 0
      • fousek  

        V adresari histori tedy konkretne u 705. U Oregonu to je jinak a u 800 myslim ze taky

        0 0
    • Martin  

      na co jsou v edge waypointy? nějak jsem je nepochopil…

      měl jsem takovouhle představu – edge routuje podle nějakých algoritmů, které jsem přesně nepochopil. nicméně se stává, že mi navrhne cestu tak, jak bych nejel. hlavně když se odněkud vracím a dávám where to, favorites, home…

      tak jsem si do edge nahrál pár waypointů a myslel jsem, že routing trasy mi pak povede přes ně. jenže se tak nestalo a edge si dál routuje „jak chce“

      tak mě zajímá, na co je takový waypoint dobrý

      0 0
      • MaPa  

        Geocaching, přehledně zobrazené místo zájmu (ubytování, zaparkované auto, místo které stojí za to projet,…)

        atd, spousta lidí to používá k něčemu jinému…

        0 0
        • Martin  

          takže na „inteligentní“ routing to nejde? stejně mě povede kudy chce on, pokud si dopředu tu trasu nenaklikám přesně?

          0 0
    • jecnak  

      Vcera jsem kupoval novy model drzacku na riditka/predstavec. Soudruzi z Garminu se konecne poucili a novy model je podstatne robustnejsi, postrada vnitrni otocnou plastovou vlozku a nahrazuje ji ctyrmi derami primo v tele drzaku. Takze snad uz se nebudou konat polety 705ky z riditek. Cena 230,–CZK ve firemni prodejne (OC Letnany Praha).

      0 0
      • Martin  

        jo, ten nový držák mám taky, na obou kolech, a vypadá podstatně líp

        0 0
    • Pebe  

      Jak dloho, přibližně, vám vydrží baterie CR2032 v čidle rychlosti/kadence?

      Po cca měsíci mi došla, to mi přijde dost málo, tak buď jsem měl smůlu na špatnou baterii nebo jsem někdy nechal kolo s magnetem u čidla…

      0 0
      • jecnak  

        Vydrzela mi pres rok, ted uz cidlo nevozim, prijde mi to jako zbytecnost.

        0 0
        • Pebe  

          taky nad tím tak nějak uvažuju to dát dolu, ona je ta 705 překvapivě hodně přesná…ale říkám si na zimu na válce by to bylo dobré…

          0 0
      • Renholder  

        v prvním čidle mi vydržela cca 3 měsíce a pak po výměně bateerií asi týden…zkusil jsem asi 5ks baterek a pokaždé stejné…jasná reklamace :(

        Nové čidlo (reklamace kladně vyřízená) mi už jede cca 5 měsíců a zatím v klidu. Jinak v manuálu píšou myslím 1000 hodin.

        0 0
      • MaPa  

        už přes rok a půl drží

        0 0
    • treatt  

      Zdravím přátelé,

      vím, ideál by bylo přečíst si celou diskuzi tady, ale teď na to bohužel není čas. Dostal jsem k narozeninám Edge 800 a už v pátek odjíždím na maraton do Söldenu. Zatím vůbec nevím, jak tu krabičku ovládat, mohl bych tedy poprosit nějakou laskavou duši, co by byla ochotna mi poradit ve stručnosti, jaká je nejrychlejší cesta ke zprovoznění tak, abych si nahrál data k danému rakouskému maratonu do toho a mohl podle toho jet? jaký soft, kde by se daly najít mapy atd?

      Mimochodem, mám bohužel mašinku ze Slovenska, takže s Topo SK..v tom případě asi abych sháněl topo CZ, co? Jsem docela zíral, kolik stojí :(

      Předem moc díky!

      0 0
      • Pebe  

        Topo SK ani CZ ti bude v Rakousku a Itálii k ničemu ;-)

        když jsme byli v Rakousku na dovolené, tak se mi podle Ječňákových rad vyplatilo stáhnout na microSD kartu tuhle mapu, rozbalenou, dal jsem to do přístroje (Edge705) a po zapnutí mi naběhla v menu.

        A k trase, to má 800 nějaké novější, u 705 si naklikám trasu v BikeRouteTo­asteru, uložím do přístroje jako TCX soubor a v menu Trénink>Běhy spustím a jedu podle toho. I to pípá před křižovatkama…

        ale s 800 ti poradí BB ;-)

        0 0
        • treatt  

          Dík :) no hele City nabigator jsem k tomu měl na microSD kartě přiložen..ale nějak jsem z toho pochopil, že to je jen na velký města..co mi přijde zvláštní, že když jsem se připojil na web garminu, tak mi to neukazuje vůbec žádnou mapu, že bych v tom měl..

          0 0
      • Beeda  

        pockej maraton se jede podle sipek, ne podel gps, to bys taky mohl bloudit nebo skoncit ve strouze:-)

        0 0
      • BB  

        jestli máš stopu maratonu v .gpx formátu, tak to dej do adresáře NewFiles a zvol Běh. Ve vlastnostech běhu nastav Navigovat vypnuto a na staru dej Jít. Na mapu se vykašli, podle sprojeté stopy se jede lépe bez mapy.

        0 0
        • treatt  

          No, já jsem to ani nechtěl že bych potřeboval mít nutně mapu, na tom maratonu opravdu není kam odbočit špatně..spíš jsem to myslel tak, že bych si představoval něco následujícího:

          Nahodím tam trať s body na trase – třeba úpatí a vrcholy kopců (ideálně s poznámkou, v jakém čase jsem tam byl minule) abych až potom pojedu, se mohl podívat, kolik km a výškových metrů mi zbývá na kopec, prostě do dalšího průjezdního bodu..

          0 0
    • Smazaný účet  

      Tak jsme tu s dalsim veselym dotazem:)

      Kdyz si naklikam nejakou trasu v GPX, nahraju ji do garmina, tka si ji muzu nechat ukazovat na mape nejakou zvolenou barvou, to je OK, ale kdzy pak to ukazovani na mape vypnu, porad se mi ta trasa vykresluje. Mazat z garmina se mi je nechce.

      Tak co s tim, nevite prosim nekdo?

      0 0
      • BB  

        já už si to tolik nepamatuji a plete se mi to s 800 , ale tam je přece volba, zda má bý stopa namalovaná permanentně, tak bych to vypnul a pak vymaluje pouze jednu.

        0 0
      • Bald  

        stalo se mi jednou – u trasy jsem vypnul zátržítko zobrazení, ale bylo to tam furt i s novou trasou, se kterou se to ke všemu na několika místech křižovalo, takže vcelku problém. Pomohl reset (klasický mode+lap)

        0 0
    • rdx  

      Mam velky problem s exportem z MapSource do gpx (posledni verze, mapy cz topo pro 2010). Kdyz chci neklikanou trasu ulozit (trasa delana rucne po routovatelnych i neroutovatelnych cestach) mapsource vetsinou spadne, nebo zahlasi nespecifikovanou chybu. Obcas se povede trasu ulozit, ale te je pak vetsinou jen mala cast (trasu pak prevadim do txc).. Stazene trasy z netu funguji bez problemu. Mam win7 64b.

      Resil nekdo neco podobneho?

      0 0
      • MirkoCarver  

        Aktualizoval jsi MapSource? Mě na Win7 64b chodí s Oregonem v pohodě.

        0 0
        • rdx  

          mam v. 6.16.13

          0 0
          • MirkoCarver  

            Já 6.16.3

            0 0
            • rdx  

              tak ja teda taky :) . proste tu posledni, ale delalo to i v predesle verzi, update nic neporesil :(

              0 0
              • BB  

                na cd s topo czech 2011 je prográmek na kontrolu konzistence registrů. Zkusil bych zkontrolovat tímto prográmkem

                0 0
    • richard_majer  

      prestal mi jit snímač rychlosti a kadence šlapání, vymenil jsem baterii za novou (a jeste pro jistotu jednu navic) a snimac porad nefunguje. Stalo se to prosim uz nekomu? Po zmacknuti tlacitka reset se tlacitko nerozsviti a nevysila zadny signal :-(

      Diky za Vase postrehy.

      0 0
      • BB  

        stalo se mi to, při výměně baterie dojde ke ztrátě těsnosti, je tam takové subtilní těsněn, které většinou výměna poškodí a první voda snímač zlikviduje.

        0 0
    • winter.ondra  

      Zdravim, mel bych maly dotaz:) Mam pomerne nove Garmina Edge 705 + 2GB SD. Zajimalo by me, kdyz chci nahrat mapy, tak se ukladaji do pristroje…to celkem chapu:) ALe jak je to, kdyz chci nahrat vetsi mapu(mapy), nez je vestavena pamet (500MB)? Bude to cpat automaticky na kartu? Diky za odpoved

      0 0
      • BB  

        nepůjde to automaticky na kartu, musíš v Mapsourse zvolit kartu

        0 0
    • Bonebiker1  

      Ahoj, měl bych dotaz ohledně TCX convertoru. Mapu si vytvořím v Mapsource, uložím ve formátu .gpx, pak ji pomocí TCX convertoru převedu na .tcx a nahraju do edge 705 do courses, ale tam je nahrána třeba jen třeba první polovina trasy, nevíte v čem je problém?

      0 0
      • BB  

        postup je naprosto správný, chyba musí být někde jinde. Možná máš plnou paměť nebo kartu v 705. Postuppval bych tak, že bych zkusil naimportovat výsledný tcx file do nějakého programu, kde bych zkontroloval, zda je kompletní. Napadá mě Garmin Training Center, nebo Garmin Connect. Pokud bude trasa celá, chyba je v 705.

        0 0
        • Bonebiker1  

          Díky, chyba byla ve mě, převod jsem spouštěl tlačítkem „open file“ a tam mi naběhlo na převod asi 138 bodů trati, přes „multi gpx“ je vše ok :-)

          0 0
          • Bonebiker1  

            Jinak jak jsem se díval do tvého profilu, nemáme to k sobě daleko, jsem z Nehvizd…Edge 705 mám druhý měsíc a pořád s tím tak trochu bojuju, je velká drzost požádat někdy o konzultaci v nějaké hospůdce na půl cesty?

            0 0
            • BB  

              nic proti konzultaci, ale já už skoro rok používám Edge 800 a tam je vše úplně jinak, proto pochybuji, že bych ti nějak pomohl. Dělám v centru Prahy, tak klidně někdy během dne zaskočit do hospůdky na oběd, žádný problém.

              0 0
        • MaPa  

          dodám jen že gpx file lze prohlížet např. i přímo v TCX convertoru – záložka Preview

          0 0
    • Keeya  

      Ahoj, mám dotaz ohledně ANT čidla, baterie mi tam vydrží vždy cca. 4 dny. Máte někdo podobné zkušenosti? Jaká je standardní Výdrž? Reklamace včetně Gramina nebo myslíte, že čidlo samotné vemou? Díky moc

      0 0
      • BB  

        baterie tam musí vydržet tak cca rok, jinak reklamace. Někde psali, že baterka se může vybít, když je kolo odloženo tak, že máš praporek čidla u magnetu, ale k tomu by těžko došlo pokaždé

        0 0
    • Bonebiker1  

      Ahoj, prosím o radu, již několikrát se mi stalo, že při navigování uložené trasy, kdy jsem se 100% na trase nacházel, mi navigace hlásila „otočte se do protisměru“. Vím, že jsem trasu jel ve správném směru, v kterém byla uložena. Vždy na mapě ukázala navigace cca dalších 100–200m, přepočítala se a vyhodila uvedenou hlášku. Když jsem dal znovu navigovat, na mapě jsem byl na trase, pár stovek metrů navigace ukazovala jak má, a pak opět stejný problém…

      0 0
      • BB  

        vypnul bych přepočítávání trasy, s tím byly vždy velké problémy a tuny diskusí na Garmin fóru

        0 0
        • Bonebiker1  

          Díky, vyzkouším, dnes jsem poprvé použil virtuálního partnera, vše ok, trasa na dispeji běžela jak měla jen jsem se domníval, že navigace bude navádět jako při normálním projíždění uložené trasy. To se však nedělo, když jsem si na displeji nastavil třeba data, tak abych věděl kam odbočit, musel jsem na displeji namačkat zpět mapu. To je v pořádku? Pro virtuálního partnera jsem použil již projetou a uloženou trasu v paměti přístroje.

          0 0
          • BB  

            virtuální partner je vlastnost course (běhu), course nenaviguje ve smyslu levá pravá, pouze udělá zákres stopy a varuje, když vyjedeš z koridoru, který je široký cca 50 až 100 m. Je to nejlepší způsob, jak se nechat vést v terénu po projetých nebo naklikaných stopách

            0 0
            • Bonebiker1  

              Ok, dík, potvrdil jsi mi to, co jsem si myslel, takže když si naklikám stopu v pc, převedu ji do .tcx, nahraju do navigace a pak se nechám vést přes „běhy“ bude to ten samý případ…když už jsem u těch dotazů, u některých stažených tras v .gpx mohu v navigaci trasu prohlížet, měnit barvu stopy apod. a u některých mi to pouze nabídne „navigovat“ nebo „zkopírovat na kartu“, nevíš proč to tak je?

              0 0
              • BB  

                to je z toho důvodu, že gpx formát je kontejnér, ve kterém může být trasa (route) nebo stopa (track) a 705 ti nabídne buď možnosti trasy nebo stopy. Ty na první pohled nepoznáš, co je vevnitř, musel by sis gpx file otevřit v nějakém editoru a podívat se, zda tam jsou routepoints, nebo trackpoints.

                0 0
    • umimjennatrikolce  

      nejspíš tuto navigaci koupím, pokud nanejdu jinou lepší.

      Můžete mi zkontrolovat podezřele nízkou cenu v tomdle obchodě

      http://www.shop-centrum.cz/…-europe.html

      bude mít opravdu vše jak ostatní stejné navigace,které stojí 1–2tis výš?

      0 0
    • koko0925  

      Koupil jsem postarsi 705ku, ale bohuzel mela problem s nacitanim SD karty. No a jak jsem si s tim tak ruzne hral, tak se mi nechtene podarilo vymazat hlavni jednotku. Nemohl by me prosim nekdo ulozit nekam ke stazeni soubory disku Garmin vcetne zakladni world mapy? Moc prosim!

      0 0
    • krokus  

      Pořídil jsem si nedávno Edge 705. Musím říct, že jsem dost zklamaný z rychlosti překreslování mapy. Doufal jsem, že oproti starším typům (Etrex Vista) bude přístroj podstatně rychlejší – mám pocit, že není. S Topo Czech 3 je rychlost ještě ucházející, Topo Czech 2011 je na Edge 705 prakticky nepoužitelná. Samozřejmě jsem si tuhle navigaci nepořizoval kvůli častému ručnímu posouvání po mapě (plánovat trasu budu zásadně v počítači), stejně mě to ale nepříjemně překvapilo.

      S přístrojem se postupně sžívám, vyvstávají ale různé otázky, např.:

      • Dá se změnit barva linie běhu? Růžová je na některých pozadích(ulice ve městě) docela blbě čitelná.
      • Je možné některé obrazovky skrýt? Při aktivním běhu je jich tamzbytečně moc, přepínání mezi nimi je zdlouhavé. Uvítal bych např.skrytí kompasu nebo výškového profilu.
      0 0
      • Pebe  

        barvu běhu asi změnit nejde, kompas se mi skrýt nepodařilo, výškový profil mám vypnutý trvale (Menu>Setting>Sys­tem>Page mode option nastavit na Map only)

        0 0
        • krokus  

          Ok, díky.

          Jak máš prosím tě vyřešené uchycení magnetu kadence ke klice? Stačí stahovací páska, jak se píše v návodu?

          0 0
          • Pebe  

            já to mám obyč stahovačkou, ale mám to teď jen na válcích, až půjde kolo ven, tak ten senzor asi zase sundám. Zase tak špatnou kadenci nemám, abych si to musel hlídat…

            0 0
          • MaPa  

            Já jsem dal jen dva neodymový magnety na osu pedálu a čidlo posunul na šavli tak aby to vycházelo. Odpadla tak nevzhledná páska a drželo to tam dostatečně – dokud jsem nezlomil rám :-).

            0 0
            • krokus  

              Sensor kadence snímá všechny magnety? Co jsou vůbec neodymové magnety? Takové ty klasické kulaté, které si lidi dávají na ledničky apod.?

              0 0
              • MaPa  

                Jasně, je to normální čidlo jako každé jiné, bere to jakýkoli magnet. Neodymové magnety dostaneš v každém pořádném železářství, velkej výběr maj třeba v provaznictví na Florenci

                0 0
                • krokus  

                  V tom případě se nemusím bát, že ten magnet od Garminu ztratím, a můžu ho na kole nechat i přes to pochybné uchycení:-)

                  0 0
    • weekend warrior  

      už jste někdo řešil výměnu prasklého kricího plexi? jde to, kolipa za to chtějí?

      0 0
      • minikin  

        Tusim ze 12eur za komplet predny kryt. Ani som neskumal, ci sa da samostatne vymenit to plexi, kedze ja som mal predrate gumove kryty tlacidla od pouzivania v blate (zablatene rukavice alebo nafrkane blato) a od vkaldania do tesneho puzdra pri pouziti na bezky.

        Menil som si to sam.

        0 0
        • artoo  

          resim uplne stejny problem. po dvou letech pouzivani (intenzivniho, nejen na kole) tohoto pristroje, se mi uplne prodrely tlacitka na stranach. viz tvoje foto. dnes mi rekli v garminu cenu za novy kryt. 1.750,–Kč (70 EUR) je ale trochu rozdil oproti tomu co pises ty. nemel bys prosim typ na nakup krytu za rozumnejsi penize?

          uprimne jsem cekal u hracky za 10k trochu lepsi naslednej servis a ne donucovaci prostredky k nakupu vyssi rady. predem diky

          0 0
        • obor  

          ahoj, tiez tie pryzove tlacika mam predrate a jedno vypadnute, kde sa to da prosim ta kupit a za kolko?

          Dakujeem.

          0 0
    • krokus  

      Když jsem včera připojil garmin počítači, objevil se nápis „ukládání historie“, na displeji běžela procenta (potud vše v pořádku) a pak se přístroj restartoval. Znova se to opakovalo asi 8×, než se podařilo historii uložit (procenta vždy doběhla někam jinam, ale nikdy ne k číslu 100). Když jsem asi v polovině těch pokusů klikl na „zrušit“, poslední vyjížďku jsem v počítači vůbec neviděl, přestože v garminu uložená byla. V čem může být problém?

      0 0
      • pepazdepa-84  

        To se mi občas stává také. Řeším to tak, že to nechám odpočinout (někdy i den) a pak znovu připojím a ono to naběhne.

        0 0
      • Rudyn  

        Ahoj, taky se mi to už stalo, pochopitelně na dovolené, pochopitelně jsem vedl asi 15 lidí a pochopitelně jsem to asi tak 10× restartoval. Za všeobecného veselí…

        Mám ale pocit, že po posledním upgrade mi to už neudělalo.

        0 0
    • krokus  

      Měl bych ještě pár otázek:

      1. Jak máte v garminu nastavenou autopausu?
      2. Jak při nabíjení přes USB poznám, že je přístroj nabitý?
      3. Používám mapy Topo Czech 3.1. Při navigaci podle course na určitých

      pozadích růžová čára absolutně není vidět. Týká se to hlavně měst, což je nepříjemné (v neznámém městě člověk snadno zabloudí). Nemáte toto někdo vyřešené?

      1. Netušíte, jak je přesné měření rychlosti podle GPS? Jak velké mohou

      být odchylky od reálných hodnot?

      0 0
      • Martin  

        ad 1 – já mám pauzu při zastavení

        ad 2 – po nabití by se na displeji měla objevit zelená baterka

        ad 3 – nevím

        ad 4 – v lese občas rychlost ulítne, kór při pomalé jízdě. jinak je měření celkem přesné, plus mínus kilometr/h proti běžnému tachometru nebo když jedu kolem radarové cedule

        ad 5 – co myslíš tím rychlým menu?

        0 0
        • krokus  

          Rychlé menu – viz odkaz níže, obrázek 27.

          Když nastavím pauzu při zastavení, stopky i po zastavení běží (i na silničce, kde mám senzor rychlosti – to mě překvapilo). Průměrná rychlost uložená v přístroji pak vychází nesmyslně. Pauzy je pak třeba započítat v softwaru (používám Sporttracks). Připadá mi tedy, že je lepší funkci autostop v přístroji aktivovat a nastavit třeba 2 km/h (nebo víc? právě nevím).

          0 0
          • Martin  

            to chce experimentovat.

            sporttracks je trochu potvora. podle mých pozorování si opravdu započítává celkový čas vyjížďky včetně zastávek, přestože mám zapnutý autostop. ale dá se to obejít – v pohledu „aktivita“ máš možnost zadat údaje rukou – je tam na to tlačítko – a v okamžiku, kdy si přepneš zobrazení na to zadání rukou, se ti vezme správný údaj o čase bez pauz a přepočítá se i průměr.

            mluvím o ST2 – trojku sice mám nainstalovanou pár měsíců, ale přiznám se, že jsem moc nekoumal, jak pracuje s pauzami.

            to quick menu by mě taky zajímalo… nikdy jsem ho neviděl. ale je docela možné, že jde o nějakou fičurku předprodukční verze firmwaru, která se do produkčních verzí nedostala

            0 0
            • krokus  

              To, že je ve ST dobré přepnout zobrazení na zadání rukou, jsem náhodou zjistil včera:-) Blbé je, že když člověk měří rychlost jen podle GPS (např. na horáku), tak nastavení autostopu „při zastavení“ určitě způsobí značné odchylky od reálných hodnot. Přišlo mi, že to funguje blbě i při měření rychlosti senzorem (na silničce)- ještě to znova vyzkouším.

              Jen pro zajímavost: jak máš nastavená datová pole v mapě? Když nechám zobrazit jen mapu, musím při navigaci neznámou krajinou neustále přepínat mezi obrazovkami. Když nastavím zobrazení 2 polí (konkrétně tep + kadence), vystačím si delší dobu s jednou obrazovkou, ale zase zmenším velikost mapy. Druhé řešení mi připadá jako menší zlo…

              0 0
              • Bonebiker1  

                S Garminem Edge 705 jsem už nějaký ten kilometr najezdil…stopky mám na autostop a když zastavím, zastaví se i stopky, když se rozjedu začnou běžet…od toho ten autostop je.

                0 0
              • Martin  

                v mapě nemám žádná datová pole. už tak je její zobrazení maličké. užil bych větší displej. a přiznám se, že pro zjištění „gde ***** su“ spíš používám rastrovou mapu v mobilu, garmin je při práci s mapou děsně pomalý

                0 0
                • krokus  

                  Takže přepínáš mezi obrazovkami? Nebo mapu běhěm jízdy vůbec nepoužíváš?

                  0 0
                  • Martin  

                    přepínám mezi obrazovkami – když mám zapnutou mapu, sleduju mapu a čísílka mě nezajímají a naopak mě spíš ruší

                    0 0
                • jecnak  

                  Ja dokonce skoncil s routovanim nactene trasy. Radsi si jen trasu zobrazim v podkladu a priblicim si a jedu podle toho. Vyhnu se tak nemilym prekvapenim, ze si nabigace (obvykle je to pak ta krava atd.) prepocita trasu a nebo se restartuje. Routoval jsem driv na dlouhych jizdach pres 200km, na kratsich to fungovalo vetsinou bez problemu.

                  0 0
                  • Martin  

                    taky raději routuju per partes – budík kratší trasu počítá rychleji a je s tím méně ******. a při návrhu trasy doma v mapsource raději tu trasu klikám opravdu precizně bo budík má velice často vlastní hlavu a routuje jinak než mapsource a člověk se pak nestačí divit, kam ho ta mrcha vede…

                    0 0
                  • krokus  

                    Máš přitom spuštěný běh (course)? Spatřuji hlavní výhody běhu ve dvou věcech: 1. upozorní člověka na opuštění trasy, 2. umožní využití druhé obrazovky s údaji o trase (bez aktivovaného běhu to pokud vím nejde). Různé speciální tréninkové funkce (plánované intervaly apod.) jsem zatím nevyzkoušel.

                    0 0
                    • jecnak  

                      Popravde netusim. V Bikemapu si udelam trasu, tu vyexportuju do gpx souboru a v navigaci ji pak nactu a necham se vest. Proste se mi stavalo, ze se navigace mezi jednotlivymi body rozhodla pro jinou cestu nez jsem mel vymyslenou na Bikemapu a nastavaly problemy.

                      0 0
                      • krokus  

                        Máš navigaci nastavenou na chodec/pěší? Já gpx převedu v počítači na tcx a v přístroji pak spustím běh. Má to výhody, o kterých píšu výše. Nevýhody postupně objevuju:-)

                        0 0
                  • Smazaný účet  

                    +1, radeji si trasu vyklikam a necham modre zobrazit v mape.

                    0 0
          • MaPa  

            U Forerunneru to mám nastavený někde těsně pod 3km/hod, nemám ho dnes u sebe.

            0 0
      • newbie  

        3.

        0 0
    • krokus  

      A ještě:

      5. Jak se člověk dostane do rychlého menu? Viz zde

      6. Dá se nastavit, aby se při posouvání mapy nezobrazovaly informace o vzdálenosti apod. (zmenšují velikost mapy)?

      0 0
    • rdx  

      Po roce celkem pohodoveho pouzivani se mi za posledni 2 vyjizdky ze 4 stala neprijemna vec. Treba bude mit nekdo zkusenost:

      Garmina pouzivam jako navigaci ve forme spusteneho Behu.

      Predevcirem najednou v pulce jizdy prestal Garmin merit rychlost (ukazatel spadnul na nulu) a to same i stopky. Nicmene dal to ukazovalo tep i kadenci a na mape byla moje pozice stale aktualni. Po par kilometrech se to znovu chytlo, ale jen na par okamziku a zase sla rychlost na nulu atd.

      Ve vyslednem exportu samozrejme chybel ten kus kde byla rychlost nulova (ze 78km to zaznamenalo pouze 58).

      Stalo so to dvakrat, oboje ve volne prirode – soubezne spusteni zaznam na iphonu zadnou chybu nevykazoval. V prvnim pripade jsem zkousel restart/reset, zapnout znova stopky nic nepomohlo. V druhem uz jsem to nechal, vysledek stejny.

      Nejaky tip? :)

      0 0
      • fousek  

        Zkusit opravit a naformatovat vnitrni pamet garmina (tim si samozrejme smazes vsechny data v historii atd) Ja to delam vzdy na konci roku.

        Neco podobneho se mi parkrat stalo v mraze.

        0 0
    • Bonebiker1  

      Čau, nevíte někdo, jak edge 705 počítá spotřebované kalorie? Použil jsem navigaci jako nouzovku při jízdě autem, ujel jsem 200km a spotřeba kalorií byla přes 4000 :-). Samozřejmě bez snímače tepu. Jinak při jízdě na kole používám jak snímač tepu, tak i snímač kadence a rychlosti…

      0 0
      • Martin  

        asi pomocí bulharské konstanty :)

        odhaduje to z nastoupaných metrů, rychlosti a zadané hmotnosti jezdce

        0 0
        • newbie  

          v každým případě z něj vypadávaj u kalorií nesmyslně vysoká čísla… u mě cca 1,5 až 2× vyšší než reálná spotřeba… a to jezdím kopce a traily… na polňačkách nebo asfaltkách ten overestimate bude ještě větší

          0 0
    • Bonebiker1  

      Tak jsem opět narazil na problém u vytváření tras…v MapSource vytvořím trasu, uložím ji ve formátu .gdb, po otevření je ok, uložím ji ve formátu .gpx. Stále je při otevření v MapSorce ok, pak ji otevřu v TCX konverteru a když dám náhled trasy, tak tam poslední úsek (třeba cca 1km) chybí, když ji převedu do .tcx, tak tam ten úsek samozřejmě taky chybí. Nevíte kde dělám chybu?

      0 0
      • Martin  

        k čemu je ten postup dobrý? ty potřebuješ dostat trasy z mapsource do budíku nebo z mapsource do jiného programu?

        0 0
        • Bonebiker1  

          Chci vytvořenou trasu uložit do navigace v souboru .tcx

          0 0
          • Martin  

            já používám funkčnost odesílání trasy přímo do budíku – naklikám trasy v MS, označím je a pošlu do přístroje tlačítkem na panelu nástrojů. zatím mi to vždycky fungovalo

            0 0
      • MaPa  

        Zkusil jsi to dělat pro nějakou „příkladovou“ krátkou nekomplikovanou­ trasu?

        • Někde se mohlo stát že se trasa uložila s více segmenty a tcxconverter možná bere jen první segment (?) – mělo by být vidětv notepadu.
        • Některý soft cos použil má nějaký limit bodů (?) – trackbodů budepodezřele kulaté číslo.
        0 0
        • Bonebiker1  

          Zkusím něco kratšího, ale stejný problém mám i u jiné trasy, jinak dlouhé, vypadá to jako když konvertor nenačte konec tras. Vždy se jedná o poslední úseky. Zkoušel jsem trasy vytvořit znovu, s podrobnějším naklikáním konců tras a finále tam vždycky chybí…

          0 0
        • Bonebiker1  

          Tak mám pocit, že jsem si experimentováním se soubory .tcx v navigaci něco pojebal. Když chci teď nahrát jakoukoliv trasu do course, ať už třeba projetou a uloženou v historii v navigaci nebo staženou z netu, hlásí mi navigace plnou paměť i když je 700MB volných. Zkoušel jsem soft reset ale bez výsledku, fw je nejnovější. Nemáte někdo radu co s tím?

          0 0
          • BB  

            možná máš moc souborů s projetými trasami v 705, zkus něco smazat

            0 0
            • Bonebiker1  

              To jsem všechno vymazal, ale pomohl hard reset. Je zajímavé, že i když jsem dal smazat všechny data, tak osobní profil zůstal, počet km, nastavení kola…

              0 0
          • fousek  

            Na tohle pomuze jen hard reset, cimz se ztrati cela historie, ale pak zas uklada dobre.

            0 0
      • hejnija  

        V BaseCampu můžeš na mapě naklikat trasu a exportovat ji přímo do tcx.

        0 0
        • hejnija  

          Tak jsem kecal, v BaseCampu uložit trasa do tcx sice jde, ale vygenerovaný soubor je nepoužitelný…

          0 0
      • Pebe  

        já už jsem TCX convertor smazal, používám na převod z GPX do TCX Bike Route Toaster

        vyexportuju si odkukoli GPX soubor trasy, najedu na BikeRouteToaster, v záložce Courses kliknu na Vybrat soubor, vyberu GPX soubor, zaškrtnu Add Height Data a kliknu na Upload GPX. Trasa se nahraje, je vidět v záložce Map a v záložce Summary je sumář trasy s délkou a nastoupaníma metrama a výškovým profilem.

        Pokud máš připojený Garmin, tak můžeš rovnou uložit do něj nebo si to uložíš do PC a potom překopíruješ do Garmina.

        Tady na té stránce se dají i trasy plánovat, hlavně teda silniční, ale občas to při exportu do Garmina blbne a vodí mě to všude možně :-)

        takže já si naklikám trasu v Bikemapu nebo Cykloserveru, export do GPX, převod do TCX přes BikeRouteToaster a do Gamina…

        0 0
        • skricx  

          Jak jsem kdysi zjistil, že trasa se musí v Mapsource naklikat, tak jsem ho ani nepožíval. Já používám GPSies.com. Párkrát kliknu na mapu,(trasa se vykresluje také po cestách), vidím i výškový profil, můžu zadat i waypointy i rychlost pro Virtuálního partnera. Pak to přímo exportuji jako TCX soubor. Stačí mi na to opravdu jen chvilka. Když to vidím, jak to všichni tak složitě exportují, tak se ptám, dělám něco špatně, nebo ostatní neznají tento postup ?

          0 0
          • MaPa  

            Coursa se dá vytvořit v lecčems, třebas i ve Sportracksu, výhoda TCX convertoru není v široké palatě funkcí spojených s plánováním, ale spíš kontrolou gpx souboru, možností jeho editace, měněním vlastností coursy, přejmenování a používání coursepointů apod. A je to platforma která běhá nejen pod windows, pro note/netbook na dovolené bez dat na kterém nejsou třeba ani nainstalované plánovací softy je to super aplikace pro komunikaci s přístrojema na řidítkách.

            Osobně v TCX convertoru neplánuju, ale pokud se mám nechat nějakou trasou vést, pak si jí v něm rád upravuju k obrazu svému. Je jasné že v dnešní době je softů hafo. Já třeba zase vůbec nepoužívám Mapsource :-)

            0 0
            • skricx  

              To já právě taky nepožívám Mapsource. Používám právě GPSies, tady je fotonávod: http://petrmikeska.rajce.idnes.cz/…px,_tcx,…/

              0 0
              • BB  

                a jsou v mapě turistické značky ? Jde tam spojit dvě trasy, něco doklikat a něco vystříhnout ? pokud ano, tak taky Mapsource zahodím. Pokud ne, tak zůstávám. Dík za odpověď.

                0 0
                • skricx  
                  • Mapy jsou zde Google, Microsoft, OSM, OCM, HikeBike map. Jestli myslíšturistické trasy jestli tam jsou nakreslené jako např. na Cykloserver tak tov ČR nejsou (bohužel jen na Slovensku)
                  • Spojit dvě trasy jdou. Trasa jde upravit, přesunutím jednotlivých bodů,vystřihnout ne, body jdou jen jednotlivě vymazat (Počet bodů jde snížitpodle Douglas logaritmu, aspoň se pak nemusí tolik bodů přesouvat přiúpravě)
                  0 0
    • krokus  

      Nedaří se mi odeslat do počítače dnešní trénink. Soubor nejde otevřít ve SportTracks, v Garmin Connect, v TCX Convertoru, prostě nikde – prý je poškozený. Stalo se vám někdy něco takového? Co s tím? Zrovna taková pěkná vyjížďka, skoro 150 km:-(

      0 0
      • newbie  

        se mi párkrát stalo, jde to opravit v nějakým xml editoru, používám tenhle

        napoprvý mi chvíli trvalo se v tom zorientovat, ale i jako compulama jsem to zvládl :-)

        0 0
        • krokus  

          Ok, ale jak poznám, co je v souboru špatně?:-)

          0 0
        • krokus  

          SportTracks mi píše toto: Počáteční značka Time na řádku 2 neodpovídá koncové značce Timew. Řádek 2, pozice 357842. Soubor jsem si otevřel v editoru, který jsi mi doporučil, ty hodnoty v něm ale nevidím…

          0 0
          • newbie  

            no vidíš, už se do toho začínáš dostávat :D

            kdyby to nešlo, mi ho případně pošli mejlem, sice jsem to naposledy dělal tak před dvěma roky, ale zkusil bych zavzpomínat :-)

            0 0
            • krokus  

              Díky. Zkusím si s tím ještě zítra pohrát, dneska už na to nemám.

              0 0
            • krokus  

              Strukturu těch dat jsem myslím pochopil, ale nevím, kde je řádek 2, a nemůžu najít značku time w ani výše zmíněnou pozici (ani pomocí CTLR + F).

              Soubor ti tedy pošlu mailem, kdybys někdy měl čas a chuť se na něj podívat, budu rád.

              0 0
              • newbie  

                :-) máš ho zpátky v mejlu… si tam Garmin prostě 4s zapisoval nějaký nesmysly, v tom editoru je to dobře vidět, když roluješ v pravým okně… najednou kousek nějakejch podivnejch znaků a zbytek zápisu je šedej… tak vždycky stačí jen ten divnej kousek vyhodit

                0 0
                • krokus  

                  Díky moc – jsem tvým dlužníkem. Už jsem se bál, že včerejší kilometry přijdou vniveč:-)

                  0 0
                  • newbie  

                    :-) není zač… si doteď dobře pamatuju, jak jsem první den na Gardě nastoupal mraky metrů a najel mraky kilometrů, večer si sedl k vínu a počítači a… :D to víno mi přestalo chutnat

                    0 0
                    • krokus  

                      Jo jo, kilometry, které nejsou zaznamenané v grafech, jako by nebyly:-)

                      0 0
    • Rudyn  

      Ahoj, nevíš prosím Tě, jak bych mohl zadat do Garmin Edge 705 přímo souřadnice? Jedu na návštěvu a mám pouze souřadnice…

      Moc dík

      R.

      0 0
      • newbie  

        když dáš „save location“, vyskočí obrazovka, ve které se daj editovat souřadnice

        0 0
        • Rudyn  

          Díky moc, zapamatuju si to.

          Šel jsem na to nakonec obráceně…zadal jsem ty souřadnice do Mapsource v pc, označil jako trasový bod a přetáhl do EDGE…

          0 0
    • krokus  

      Nevíte někdo, jak lze vytvořit běh z tcx souboru uloženého v historii? Když dám Běhy … Vytvořit nový, zobrazí se mi jen poslední jízda. Pokud se dá mezi jízdami listovat, nepřišel jsem na to jak.

      Mezi uloženými běhy lze listovat v historii, tam ale zase chybí možnost vytvoření běhu.

      0 0
      • newbie  

        to je ňáký divný… při „Courses“ – „Create New“ vyskočí úplně stejná obrazovka jako u „History“ – „By Day“… v horní půlce listovací seznam jízd, ve spodní detaily vybrané jízdy

        0 0
        • krokus  

          Jo jo, to bych očekával, ale je to tak, jak jsem psal. Nějaký nápad, čím by to mohlo být?

          0 0
          • newbie  

            nejsem žádný garmin-specialist

            zkusil bych reset… kdyby nepomohl, tak vymazat historii a dát tam znovu jen to jedno .tcx, ze kterého chceš udělat course… kdyby nepomohlo, se zaklením bych usedl ke gůglu :-)

            0 0
            • krokus  

              Vzal jsem to od konce, usedl jsem ke Googlu – a nic jsem nenašel. Do resetování ani mazání historie se mi moc nechce. A propos, co vlastně myslíš tím resetem? Hard reset? (hard reset: držení tlačtíka LAP/RESET při zapínání přístroje, při dotazu zda chcete vymazat uživatelská data zvolte možnost „ANO“.)

              Já tu funkci zase tak životně nutně nepotřebuju, dá se to obejít, ale štve mě, když něco nefunguje, jak má.

              0 0
      • Martin  

        předpokládám, že to děláš v budíku… přes training center to nejde?

        0 0
        • krokus  

          Export z PC funguje, někdy by si ale člověk rád zopakoval uloženou vyjížďku, aniž by cokoli musel exportovat.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Kdyz davam vyrobit beh (course), tam mam na vyber z tras za posledni tri mesice…pak je tma moznost jet jenom podle care na mape, zavodit sam se sebou nebo ty dalsi hovadiny…vice ale vyuzivam importovani gpx, kdy si mapu nahrubo naklikam na webu (cykloserver) a pak si trasu necham vykreslit do makpy a jedu podle toho…

            0 0
          • Martin  

            já to vrtání se v budíku nemám rád, takže co můžu, to si udělám v poči :)

            0 0
            • krokus  

              Používáš při navigaci „běhy“ nebo „uložené jízdy“? V prvním případě je čára na mapě tlustá a růžová, v druhém lze barvu zvolit, čára je ale tenká. Oboje je na určitém pozadí hodně blbě vidět – pořád jsem si na to nezvykl.

              Stejně tak jsem si nezvykl na garminovské mapy. Používám TOPO 2011; možná jsou lepší než starší verze, ale zase ne o tolik. Turistické trasy je těžké odlišit od silnic, potoků atd. A žlutá turistická není vůbec vidět na žlutém pozadí.

              0 0
              • Martin  

                běhy (course) jsem zatím nepoužil, ale chystám se na to, mám pár pěkných tras v terénu, které by mi klasický routing pomocí „uložené jízdy“ (route) nezvládl.

                na silnici se orientuju pomocí „uložené jízdy“ připravené v mapsource.

                0 0
              • MaPa  

                zobrazení mapy: zkus v historii (i pro 60tky a podobné starší přístroje) pohledat věcí týkající se výměny typ souboru, tuším tu byly i odkazy. čitelnost se tím zlepší.

                0 0
    • jecnak  

      Resil jste nekdo vymenu gumove krytky USB portu? Tim myslim reseni sofistikovanejsi nez prelepit izolackou ;-). Napadlo me zalepit cernym silikonem a ten pak vydloubnout a pouzivat jako krytku.

      0 0
    • Ali.g.i1  

      Plánuji odjet na týden pod stan ⇒ problém s výdrží baterie. Všiml jsem si na ebay, že se dá sehnat náhradní baterie. Dá se výměnit baterie bez ztráty údajů?

      0 0
      • Martin  

        není lepší si koupit externí baterku a připojit ji do USB díry? nemám pocit, že by se v edge 705 dala baterka vyměnit jednoduše jako třebas ve fotoaparátu.

        třebas tohle… http://dx.com/…s-blue-81066

        0 0
        • Ali.g.i1  

          Našel jsem toto video a nepříjde mi to nic náročného.

          http://www.youtube.com/watch…

          Máš nějaké zkušenosti s těmito dobíječi slyšel jsem že mají mizernou účinost :( neco kolem 50% což by asi stačilo na jedno nabití

          0 0
          • Martin  

            data o nastavení jsou uložena v interní paměti v souborech, takže po vytažení baterky by se smazat neměla.

            0 0
          • Martin  

            jinak, dlouhodobé zkušenosti nemám, ale párkrát jsem to zkusil a fachčilo to bez problémů

            0 0
      • rdx  

        ja to vyresil universalni externi baterkou s USB vystupem na dealextreme za par korun.

        http://www.dealextreme.com/…-grey-136125?…

        Ta moje umi zaroven i nakrmit ajfouna.

        0 0
    • treatt  

      Zdar Garministi, nevíte někdo o nějaké fintě, jak ze záznamu trasy z Garmina udělat podrobný a pěkný profil kopce? Předem dík

      0 0
    • maajkee  

      Jak dlouho se Vám nabíjí 705ka když je uplně vybitá, do plného nabití?

      0 0
      • BB  

        jestli se dobře pamatuji, tak to bylo okolo 4 hodin

        0 0
    • krokus  

      Jak dlouho vám trvá přenos dat do PC? Mně odhadem tak 15 min. To je docela dost – neznáte trik, jak přenos zrychlit?

      0 0
      • skricx  

        smaž si staré trasy co má v paměti.

        0 0
      • Martin  

        co tím konkrétně myslíš? pokud přetahování záznamů z budíku do tréninkového deníku, dost pomůže promazat historii – já staré záznamy mažu co čtvrt roku

        0 0
      • fíha  

        Pouzi Manual upload, t.zn. klepni v zozname len na konkretny datum, necakaj na nacitanie kompletneho zoznamu, jak sa to deje pri beznom nacitani. Manual je hned.

        0 0
    • maajkee  

      Čirou náhodou, nezjišťoval někdo kolik by stála výměna sklíčka displeje? Nebo nedá se někde koupit třeba přes ebay celej přední kryt?

      Zas tak moc mě to nepálí, ale mám tam jeden takovej větší rejpanec, na funkci to nemá vliv, ale občas mě to prostě sere :)

      0 0
      • black.horse  

        Na tohle jsem narazil během pár vteřin, ale bude toho asi i více: bytelná ochrana nebo celej displej a obecně fólií bude tři pr.. pozadí:-)

        Jinak zkušenost mám jen s výměnou dotykové vrstvy na Garmin Oregon 550 a je to takový plastový lego, rozebereš to během chvilky a v klidu složíš, takže bych se toho nebál (sám jsem antitalent na elektro přístroje).

        0 0
        • maajkee  

          Díky, já jsem to vůbec nenašle, hleal jsem to pod edge 705 cover, nenapadlo mě glass :)

          To první by mohlo být ok, akorát teda přesně nevím jak to vyměním, nějak násilně odloupnu to starý sklíčko a pak něčím nalepím to nový?

          LCD mám v pohodě, to měnit nepotřebuju.

          0 0
          • black.horse  

            S největší pravděpodobností bude sklíčko nastrčené do korpusu „zevnitř“, tedy otočíš 705 zády nahoru, vezmeš šroubováky a začneš rozebírat a jako psolední díl bude to krycí sklíčko:-) good luck ;-)

            0 0
          • jecnak  

            Zkus se poptat tady

            0 0
    • maajkee  

      Co mě na 705ce sere asi uplně nejvíc, že jakmile člověk zapomene spustit stopky, tak se nezaznamená trasa :/ Já hlava děrává na to zapomenu každou chvíli, pak po 5, 10, 15 km na to čumím, že mám pořád nějak málo najeto a pak začnu nadávat. :) Byl jsem zvyklej z etrexu, že to prostě zaznamelo všechno.

      0 0
      • skricx  

        jo to mi vadilo taky, naštěstí už mám 800ku a ta tě upozorní na displeji, že si ji máš zapnout (jak se rozjedeš)

        0 0
        • maajkee  

          Dotykáč si nedovedu představit, když vím v jakým bahně občas jezdím a jak mám zadělaný rukavice. Jak se to pak ovládá? A jde to vůbec v celoprsťákách? A výdrž oproti 705ce? Vydrží to celodenní vyjížďku?

          0 0
          • skricx  

            Pořád to má 2 tlačítka start/pause a reset a v rukavicích to jde ovládat také-. Výdrž do maxima jsem nezkoušel, ale vyjedu v osm ráno a v šest se vracím a vyjde to. Myslím, že tam píší 12 hod.

            0 0
            • kankrlicek  

              Píšou 15 hodin, ale to bude asi taková haluz jako průměrná spotřeba u auta :), 12 to dá.

              0 0
      • Pebe  

        Mě to třeba nevadí vůbec, vylezu před barák, zapnu Garmin, počkám na satelity a hned zapínám Start. Přes Autopause se mi to po vteřině pauzne a Stop mačkám zase až před barákem.

        0 0
        • maajkee  

          No já rád jezdím dlouhý výlety, na nějakým švihu si to taky prostě zapnu a mám nastavený autopausy. Ale když třeba 2 hodiny jedu, pak se někde zastavím na občerstvení nebo na oběd, tak to nechci nechávat zapnutý na kole zbytečně.

          0 0
          • Pebe  

            mě třeba vydrží kolem 12–14hodin zapnutý, tak v tom až takový problém nevidím…takových výletů moc nemívám :-)

            0 0
      • Martin  

        budeš muset žrát lecitin, aby se ti zlepšila paměť :)

        půl hodiny před vyjetím zapnu na balkoně budík, nechám zkalibrovat výškoměr, dál jako PeBe – u baráku před vyjetím zapnu stopky a vypnu je až po dojetí

        0 0
        • Smazaný účet  

          akorat kdyz se zastavis u hospody, tak garmin zacne delat pavouka:(

          0 0
          • Martin  

            u hospod zastavuju málokdy, při delší pauze samozřejmě stopky vypnu :)

            0 0
          • Pebe  

            To záleží na tom, jestli ho necháš venku na kole nebo ho vezmeš s sebou dovnitř. Venku na kole pavouka nedělá, tedy aspoň mě ne.

            0 0
          • raceman  

            kdyz mas autopause na 1km/h nebo treba 2km/h tak uz nedela :) ale stopka je nejjistejsi :D

            0 0
            • Smazaný účet  

              myslim, ze to mam na 2km/h…ale jak zastavis a nechas kolo nekde kde neni moc signal, muze to zacit blbnout…jak pises stopka je jistota…

              0 0
        • maajkee  

          Jinak nechápu proč to zapínat půl hodiny předtím, já vyvezu kolo ven, zapnu garmina, protáhnu se a jedu. Když mi to náhodou ukazuje o 20, 30m víc nadmořskou tak je mi to fuk, pak se dá v garmin connectu zapnout korekce. Ale většinou se mi to chytí hnedka v pohodě. Mám uloženej domov jako bod, ten má jasně danou nadmořskou výšku, takže se to prý podle toho lépe chytá, nevím co je na tom pravdy.

          0 0
          • Martin  

            pokud nestojíš o přesná data z výškoměru, tak není potřeba nechat čidlo ustát a vytemperovat…

            u „neodstátého“ budíku dělá velice často výškoměr psí kusy, které nesrovná ani korekce v programu. kalibrace na domovskou výšku je sice dobrá věc, ale pokud se po vyjetí první půlhodinu výškoměr temperuje, tak z něj stejně lezou strašné kraviny.

            už chápeš?

            0 0
            • Smazaný účet  

              jak pises…ja treba v prvnich par metrech od baraku absolvuju i 300m klesani…takze si muzu pripadat jako husty fryjarjed i na pevnaku:)

              0 0
              • štája  

                dám garmina vždy tak 15 minut před jízdou za okno a pohoda, vytemperuje se načtou se satelity a před barákem dám start, zkalibruje se výška a frčim a na nic nečekám… nepřijde mi to tak pracný to dát za okno :)

                0 0
            • maajkee  

              Nechápu, vždyť si to samo kalibruje podle dat z gps. Přístroj u kterýho musím půl hodiny čekat než funguje by byl dost na hovno, tak navrženej určitě není. Navíc jsem si psích kusů nevšiml, stejně tady tzrvá půl hodiny než se dostanu někam ke kopcům, takže to ani nemá moc jaký nastoupaný metry počítat :)

              Nechápu jaký psí kusy vlastně máš na mysli. Nic takovýho v záznamu u výškovýho profilu nepozoruju.

              0 0
              • Martin  

                ne, z GPS si to výškoměr stoprocentně nekalibruje

                jeden příklad za všechny. loňská cesta na Praděd, zapomněl jsem nechat budík odstát, po odjetí od baráku kalibrace na mých 213 metrů, během 45 minut cesty výškoměr slezl na cca 55 mnm a celou akci ukazoval chybně.

                nevím, jak dlouho máš edge a jaké s ním máš zkušenosti… já ho tahám tři roky a troufnu si tvrdit, že za tu dobu už jeho chování celkem znám

                0 0
                • maajkee  

                  Tak to máš porouchaný :) Nic takovýho se mi ještě nestalo.

                  Tak nevím proč to garmin píše, že si to automatikcy kalibruje výškoměr dle dat GPS.

                  0 0
                  • Martin  

                    bitch, please… nejsem sám, komu se edge 705 takhle chová…

                    0 0
                    • maajkee  

                      Asi vadná série :)

                      Ne, jen si tě dobírám, já holt nejsem asi takovej hrotič, mám věci aby sloužily mně a né já jim, prostě je zapnu a používám :)

                      0 0
                      • Martin  

                        hraješ to na remízu? :)

                        0 0
                        • maajkee  

                          O to tady přeci vůbec nejde. S těma remízama pořád, to je jak u blbejch :)

                          Jdu radši něco dělat, mám toho hafo.

                          0 0
                        • ememem1  

                          bych povedal ze pravdu mate ciastocne obaja. asi to ozaj neni navrhnute tak jak sa to tu popisuje prax ale ukazal ze to tak funguje lepsie. na druhej strane mne sa este nikdy nestalo ze by to robilo uplne psie kusy a pocet +/- metrov je povacsine ok aj ked s inymi absolutnymi vyskami((kontro­lovane cez suntoo ktore mam roky overene). co ma teda ako docela serie a je to ***** trapne. nedokazem pochopit jak moze byt obycajny 15 rocny barometricky vyskomer (suntoo) v tomto ohlade spolahlivejsi jak kombinacia gps+barom vyskomer. a vobec najvacsia haluz je ten kalibracny bod – obcas ho najde obcas nie, odlezanie na okne pred zapnutim nehra rolu. nechapem. taktiez cidlo ukazujuce teplotu je uplne zbytocne kedze lieta +/- 2 az 3 stupne. tiez nechapem. a okamzita rychlost je niekedy tiez zaujimave cislo a to dokonca aj vo vyssich rychlostiach(to som si ale vsimol az na to upozornil mlok :-) ). ale inak je to dobry gerät.

                          0 0
                          • Martin  

                            to čidlo ukazující teplotu prý není teploměr pro uživatele, ale nějaký interní senzor používaný ke kalibraci GPS čipsetu a možná i toho barometru.

                            ve starších verzích firmwaru šlou teplotu lezoucí z čidla zobrazit na displeji, v posledním FW už tahle hodnota uživatelsky zobrazit nejde…

                            nevím, co je na tom pravdy, oficiální vyjádření jsem neviděl, jen jsem to četl kdesi na fóru, když jsem hledal příčinu, proč se výškoměr v 705 chová tak debilně…

                            stejně jako tebe i mě překvapuje zvláštní chování výškoměru 705 – výškoměr v sigmě 2006 nebo ciclu 4.3 byl spolehlivější, i když i tyhle budíky uměly pěkně blbnout.

                            ale není mi jasné, proč garmin nedal možnost zkalibrovat si výškoměr ručně i počas cesty – nějakou funkcičku, která by umožnila vybrat si, jestli chci aktuální výšku zadat rukou, přebrat z mapy nebo z údaje GPS… garminí inženýři evidentně nemyslí mozkem

                            0 0
                            • ememem1  

                              tak tak, jak pises, proste zopar naprosto nepochopitelnych pricom inak uplne beznych veci.

                              inak ja hovorim o garmin 500 ale zjavne su to „celobrandove“ features :-).

                              0 0
                              • Martin  

                                pokud se nepletu, pětistovka je 705 bez nějakých navigačních fičurek…

                                ale základ firmwaru bude stejný… a jelikož to programují pravděpodobně stejní lidi, budou tam stejné nelogičnosti

                                0 0
                            • maajkee  

                              Ona jde nějak zobrazit teplota?

                              0 0
                              • Martin  

                                přečti si ten příspěvek ještě jednou ;)

                                0 0
                                • maajkee  

                                  No já to myslel tak, jestli na to není nějakej fígl.

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    v nějakém servisním menu to jde, ale jak přesně jsem nekoumal

                                    0 0
                                    • Sidewinder  

                                      U vypnutého přístroje podržet současně tlačítka power a enter. Jde ale jen o vnitřní teplotu přístroje.

                                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    btw…ten garmin, edge 705, ktery mam od tebe, se tak taky chova:)

                    0 0
              • Smazaný účet  

                Jo, ale pro urceni nadmorske vysky je treba uz trochu pokrocilejsi algoritmus nebo trochu vice casu na presnou synchronizaci se satelitama…

                Nestalo se ti snad nekd,y ze jsi prijel domu, koukl na log a presto ze jsi zacinal a koncil na stejnem miste, tak jsi nekoncil ve stejne nadmorske vysce? Pokud jenom zapnes budik a jedes, tka je to dost pravdepodobne viz treba tu … pokud budik nechas odpocnout, tak vysku urci presne a skutecne dojedes do te same nadmorske vysky, jako ve ktere jsi zacal:)

                0 0
                • maajkee  

                  Jako ± 10 metrů neřeším. Jako to, že vystartuju ve výšce 238mnm a skončím ve výšce 232mnm, to mi fakt vrásky na čele nědělá, to zas takovej blázen nejsem :)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    a co 100m to uz bys resil…situace stejna..zapnuty budik, chyceny na satelity tak, abych mel „presnost“ pod deset metru a start…

                    0 0
                    • maajkee  

                      Tak to už bych řešil, ale jak říkám, takový problémy nemám a to nic netemperuju :D Ty voe to je jak z Návštěvníků, „temperujem!“

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        ja to mam v pazi a nevadi mi to…ale tak proste s tim edge 705 miva problemy…

                        0 0
                        • Bonebiker1  

                          Pokud jedu z domova, GPS zapnu, během 1–2minut najde satelity, zmáčknu start, okamžitě najde uložený bod „Domů“, zkalibruje se podle něho a pak ukazuje ok, aspoň takhle mi funguje.

                          0 0
                          • Martin  

                            viz výše :)

                            0 0
                            • Bonebiker1  

                              ..ano, viz výše, akorát že mě nikam „nesleze“ ale ukazuje jak má

                              0 0
                          • maajkee  

                            Přesně tak mi to taky funguje. Říkám, asi maj špatnou sérii :)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              zadny homopoint nemam nastaveny:)

                              0 0
                              • maajkee  

                                Tak si ho nastav, ale defaultně bývá v zadku :)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  jak?

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    pokud se nepletu, tak where to, favorites, go home… pokud home point není nastaven, tak se zeptá, jak ho vytvořit…

                                    pokud máš home point nastavený blbě/jinde, tak ho napřed vymaž z favorites

                                    0 0
                                    • maajkee  

                                      Ty to máš v angličtině?

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        české lokalizace garminu jsou k blití

                                        0 0
                                        • maajkee  

                                          To nevím, já se zatím ještě nepoblil :)

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            mne docela sralo jak je to prelozene…takze anglictina vede:)

                                            0 0
                                            • maajkee  

                                              Já nevim no, jedu, mám tam puštěný čísla z kompůjtru, maximálně někdy přepnu na mapu. Nědky zírám jaký maj lidi problémy :)

                                              0 0
                                              • Martin  

                                                mě by zajímalo, která osoba přeložila „grade“ jako „stupeň“

                                                0 0
                                                • maajkee  

                                                  Nějaká co věděla prd o problematice a prostě dostala zakázku na přeložení několika anglických hesel :) Tak to běžně chodí.

                                                  0 0
                                                  • newbie  

                                                    jojo… ale já kvůli ní nebudu jezdit s Garminem na „Běhy“… :-) takže taky English

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    +1 :)

                                                    lokalizace jsou zlo… aspon kdyby ty překlady někdo kontroloval, než je bezmyšlenkovitě namrdá do programu

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Já nevím, já dám garmina řidítka a žádný běhy nenastavuju. Prostě spustím stopky a jedem :)

                                                    Takže by tam klidně mohla bejt i čínština :)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    pokud bys z ty rozsypany rejze enco mel..jinak nekomu staci, nekomu ne:)…ja teda taky poustim jenom stopky:)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    hehe, jak tě tak čtu, tobě by klidně mohl stačit nějaký základní Holux :D

                                                    teda ne, že bych podle Courses jezdil moc často, ale je to jedna ze skvělých funkcí

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Nemohl. Displej se nedá s garminem srovnat. O výšce holux taky kecá daleko víc a nějakej garmin provozuju už spoustu let.

                                                    0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Tak co bych se dival na neco, co je prelozene spatne…to je jak by nekdo prelozil nazev „parktool“ jako „odkladaci pomucka“…cajk by fungoval stejne, ale jinak nic moc…

                                                0 0
                                            • Frostty  

                                              Ruština No.1.

                                              0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      diky..uz krabicka odpociva na parapetu aby se chytla:)

                                      0 0
    • maajkee  

      Máte někdo zkušenost s přidáním gpx souboru z jiného přístroje do garmin connectu? Píše mi to, že některé aktivity nejde přidat.

      0 0
      • MaPa  

        Já s tím neměl nikdy problém a i teď mi to prošlo (gpx z oruxmaps)

        0 0
    • Bonebiker1  

      Tak jsem si upgradoval mapu na TOPO CzechPro 2013 a zatím spokojenost, naviguje i po cestách o kterých před tím navigace nevěděla.

      0 0
      • maajkee  

        Kolik stojí upgrade? A není to s nima ještě pomalejší než to je?

        0 0
      • Sidewinder  

        Jakpak se Vam nova Topo2013PRO na Garminech Edge705 zobrazuje? Zkusil jsem si ji zkompilovat jako demo a moc se mi to nelibi – mensi silnice a zpevnene cesty v obcich jsou bilou barvou, takze je to strasne neprehledne. Nazvy obci a silnic velkymi pismeny zustavaji, takze asi v klidu necham v navigaci nadale verzi 2012.

        Navigovani po cestach je alespon pro mne skoro nepouzitelne, protoze nez se nacte obrazovka „nahled pred krizovatkou“, tak uz jsem vetsinou v krizovatce nebo dokonce za ni.

        Nebo nemate nekdo optimalizovany TYP soubor – primo pro Edge705?

        0 0
        • Martin  

          TYP soubor se tu někde motal, ale je otázka jestli bude fungovat s 2013 :)

          0 0
    • krokus  

      Nedávno jsem při pádu lehce ťukl s garminem o zem. Nebylo to nic hrozného, ani jsem přístroj nepoškrábal. Garmin se vypnul – několikrát jsem se ho marně pokusil nahodit. Když konečně naběhl, vše fungovalo, jak má. Po pár dnech se mi ale přestala zobrazovat mapa. Když garmin připojím k PC, disk odpovídající paměťové kartě vůbec nenaběhne. Vyndání paměťovky nepomohlo. Nevíte, co se mohlo stát, resp. co mám dělat?

      0 0
      • Sidewinder  

        Nahrat mapu do int. pameti.

        0 0
        • krokus  

          Ten Garmin se asi zbláznil. Dnes během tréninku nekomunikoval s tepákem (teoreticky to může být baterkou v tepáku, nevím). Když teď přístroj připojím k PC, nezačne ukládat data, ale prostě se spustí. Nenaběhne ani disk odpovídající paměťovce, ani disk odpovídající interní paměti. Fakt nevím, co mám dělat…

          0 0
          • Martin  

            začal bych resetem, nejdřív „měkkým“ a potom „tvrdým“

            0 0
            • krokus  

              Tak bohužel ani „tvrdý“ reset nepomohl – přístroj po připojení k PC stále nabíhá. Co teď? Zahodit?

              0 0
              • newbie  

                v mém případě stejný problém vyřešila výměna usb kablíku :-)

                0 0
                • krokus  

                  Ten USB kabel jsem používal 2 roky. Zkusil jsem teď schválně ještě jiný – výsledek byl stejný.

                  0 0
    • Martin  

      děcka, nemáte prosím někdo k dispozici nějaký aktuální upravený soubor TYP pro czech topo pro 2012 nebo 13? něco se zlepšenou čitelností?

      mám stažený nějaký historický a mapa v mapsource se mi chová divně.

      díky předem

      0 0
      • Smazaný účet  

        co jo za soubor?

        Btw. nema nkdo neajke slusne mapy slovenska…mam garmini TOPOSk a ty jsou uuuuuplne nahovno…

        0 0
        • Martin  

          viz výš v diskuzi

          jde o soubor, který popisuje, jakým stylem se vykreslují objekty

          0 0
    • rdx  

      Do garmina uz zadny mapy davat nebudu, neda se podle toho jezdit.

      Jelikoz 99% mojich jizd je podle predem naklikane trasy nejsou mapy absolutne potreba. Podle cary se da krasne jet a mira heldani spravne odbocky v tom maglajzu se mi znacne snizila.

      Jak na silnicce (mallorka, rakousko, cechy) tak mtb naprosto bez problemu. Vozim s sebou iphona pro jistotu, ale nepotreboval jsem ho nikdy.

      0 0
    • maajkee  

      Poslední dobou se mi stane, že se 705ka občas sama z ničeho nic vypne, pak třeba nejde ani najet, musím dopojit konektor od baterky a pak najede.

      Nestalo se to někomu, může to být špatnou baterkou? Dělá to i když ukazuje že je skoro plně nabítá.

      0 0
    • maajkee  

      Takže 705ka kaput :/ Shaním nějakou jinou 705ku a na bazArech jakoby se po nich slehla zem, přitom každou chvíli jsem někde na nějakou narazil, na cyklobazarau, na aukru, teď nic.

      Nevíte někdo o nějaký na prodej nebo nechystáte se někdo upgradovat na novější model a 705ky se zbavit? :)

      0 0
      • Martin  

        co se ti s ní stalo?

        0 0
        • maajkee  

          Rozbila se :) Nevim, vypnula se a už se nezapla. V servisu mi řekli, že jedině nová deska za cca 3500,– Kč :)

          0 0
    • richard_majer  

      mam KO baterii v Edge 705. Mate nekdo zkusenost s vymenou, respektive kde jste a jakou jste kupovali?

      nasel jsem 1200mAh za cca 220kc a pak 1250 za 330 a vic Kc.

      diky

      0 0
      • maajkee  

        Člověče, loni v září jsem kupoval náhradní baterii do 705ky a než jsme ji tam stačil dát, tak mi edge odešel do věčných lovišť. Někde ji doma mám, ješt zatavenou. Případně za pár korun odprodám.

        Jinak už jsem to kdysi měnil a nic na tom není, jen rošroubovat, odpojit opatrně konektor, zapojit, sešroubovat a hotovo.

        0 0
        • richard_majer  

          psal jsem Ti mail – klidne Ti od ni pomuzu

          0 0
        • jecnak  

          Nemas jeste prosim nejaky zbytky z toho Edge? Hodil by se mi spodek s uchytem co se zacvakava do drzaku na riditka. Mam to na takovej bastl.

          0 0
      • rdx  

        ja menil v lete (sunnysoft.cz) podle navodu na youtube (ale nic sloziteho) jeste budes potrebovat spesl sroubovak s hvezdickou ci co to je, maj ho v hobby marketech, ale treba to jde i bez nej.

        0 0
    • krokus  

      Můj Edge 705 bohužel od včerejška nechce naběhnout. Nejdříve zamrzal na úvodní obrazovce. Na jednom garminovském fóru jsem se dozvěděl, že je třeba nainstalovat jiný (starší?) firmware. To se mi ale zdá divné – firmware jsem neaktualizoval, není podle mě důvod, aby původní firmware zničehonic přestal fungovat. Dále tam někdo radil, že je třeba vymazat adresář Laps (v adresáři History). To jsem zkusil, ale bohužel neúspěšně. Některé soubory se mi odstranit nepodařilo, vlastně nevím, jestli vůbec nějaké. Problém je možná v defektnosti některých souborů a v délce jejich názvu (Průzkumník si s těmi dlouhými názvy neporadí vůbec, Total Commander alespoň s některými snad ano). Ale změna by tu byla. Garmin už nezamrzá na úvodní obrazovce, ale po naběhnutí úvodní obrazovky se okamžitě vypne.

      Možná skutečně bude problém v Adresáři Laps. Ten obsahuje adresář 116, v něm je adresář History, v něm adresář Laps, v něm adresář 116 atd. Celá struktura se rekurzivně opakuje až do nevímjaké úrovně. Odtud asi pramení ten problém s dlouhými názvy.

      Nenapadá vás prosím, co s tím? Nedávno jsem si pořídil novou baterii, bylo by mi líto nyní Edge vyhodit.

      0 0
      • jecnak  

        Co reset do tovarniho nastaveni?

        0 0
        • krokus  

          Nepomohl.

          0 0
          • jecnak  

            Nemas tam nahodou vlozenou nejakou pametovou kartu? Stalo se mi to parkrat, kdyz byla nejak nakopnuta – stacilo zformatovat.

            Jinak me teda dost prekvapuje problem se soubory v pameti, protoze po tovarnim resetu bys mel mit cisty pristroj.

            0 0
            • krokus  

              Paměťovou kartu tam vloženou mám, ale když ji vyndám, nemá to žádný efekt.

              Po továrním resetu bohužel vnitřní paměť skutečně čistá není.

              0 0
              • jecnak  

                Provadis reset takto?

                hard reset: držení tlačítka MODE při zapínání přístroje, při dotazu zda chcete vymazat uživatelská data zvolte možnost „ANO“.

                0 0
                • krokus  

                  Ano, přesně tak.

                  0 0
                  • jecnak  

                    Tak to uz netusim. Neda se ta interni jednotka navigace po pripojeni k pc normalne naformatovat? System je stejne na skryte partition, takze po resetu to normalne musi naskocit.

                    0 0
                    • krokus  

                      Díky, naformátování konečně zafungovalo! Nevím, proč mě to samotného nenapadlo. Jsem zvědavý, jestli teď bude navigace normálně fungovat – vyzkouším to co nejdřív.

                      0 0
    • krokus  

      Zjistil jsem, že když si naklikám trasu třeba na bikemap.net nabo na Endomondu (tak, že zadám jen několik bodů a nechám aplikaci dopočítat spojnici mezi nimi) a pak si trasu přetáhnu do Garminu (ve formátu gpx nebo tcx), navigace si trasu přepočítá po svém. Snaží se mě např. hnát po cyklotrasách, což nechci, pokud jedu na silničce. Jak je to možné a jak tomu zabránit? Díky.

      0 0
      • koko0925  

        Už si nepamatuju jak je to na 705tce, ale obecně je třeba vypnout navigování trasy v menu. Pak pojedeš po trase z bodů GPX. Nejsnadněji se to dělá na Mapy.cz (teď jim ale nejdou ty body stahovat, maj to rozbitý)

        0 0
    • André Vebr  

      Navážu na téma: Pořád jsem na 705ce nepochopil jednu věc: přijedu večer 9.5. (např), vypnu stopky a celý přístroj. Ráno 10.5. vyjedu, zapnu přístroj. Čekal bych, že se mi začně načítat nová jízda, ale ne, začne se přičítat k předchozímu dni. Když to napíchnu do PC, mám tam jen jednu trasu z 9.5., ale spojenou i s tou z 10.5. Nikde jsem nezjistil nějaký uložení dat po jízdě… Když data do PC stáhnu, tak se mi začne načítat nová jízda, jinak to jede pořád na jeden záznam. ???????

      0 0
      • rdx  

        musis to „vynulovat“ podrzenim tl. Lap

        0 0
      • jecnak  

        Vypnes stopky a pak bys je mel vynulovat – myslim podrzenim tlacitka lap? Pak vypnes pristroj.

        0 0
      • BB  

        Tak amerikanci sdělali :-) Takhle se chovaly všechny Garminy, co jsem měl. Záznam jsem vždy musel explicitně ukončit a nepřišlo mi to nelogické.

        0 0
      • MaPa  

        Takhle ale už dlouho (>2005?) fungují všechny garminy, jen to ukládání se děje nějakým jiným způsobem, u téhle řady podržením tlačítka lap (na displayi se objeví odpočet do uložení…)

        0 0
        • jecnak  

          Novejsi Edge s dotykacem se po zastaveni aktivity tlacitkem Stop zeptaji, zda chces aktivitu ulozit + ukoncit a nebo ne + smazat.

          0 0
          • MaPa  

            Nejen dotykáče ;-)

            0 0
            • jecnak  

              Ja vzdycky zapomenu ze 5×x nejsou dotykace. Vzdycky se nad tim podivuju.

              0 0
            • ememem1  

              nicmenej mi to moc sikovne neprijde, uz sa mi v rukaviciach podarilo jednu jazdu zmazat.

              riesenie starsich kde bol „autosave“ a bolo treba nulovat alebo sa po novom zapnuti pokracovalo sa mi zdalo logickejsie.

              0 0
              • MaPa  

                Njn, dotykáče. Spousta virtuálního (rychlejšího) mačkání a díky tomu snazší možnost překlepu. U 520ky sice smazat aktivitu dá „dost“ práce, nicméně zase s ní něco udělat (snad jen kromě toho uložení) taky :-). Buďme rádi za diverzitu a relativní možnost volby.

                0 0
                • ememem1  

                  uz som to tu volakde pisal, napriek tomu ze nejsom s dotykacmi kamarat mi po tom, co som mal chvilu v ruke kolegovu 520 s tusimze 7 gombikami prijde dotykac na mojej 820 ako krok spravnym smerom. dokonca by som tie dva gombiky co tam zostali vyhodil lebo su extremne citlive a viac menej zbytocne. alebo ked uz, tak by bolo fajn im priradit lubovolnu funkciu.

                  0 0
                  • MaPa  

                    Aspoň je vidět jak to mají výrobci těžké – co člověk to názor. Mě tlačítka zas tak moc nevadí, ale aby to byla plnohodnotná alternativa k mainstreamu (ze které je odvozena), pak by měly imho zmizet potvrzovací hlášky („a opravdu jste si svatosvatě jisti že chcete tento segment vynechat?“), protože samotné vyhledání tlačítek a jejich mačkání už překlep zpravidla vylučuje.

                    Ale rozhodně chápu, že každý má jiné preference. Zvyknout se dá na obojí.

                    0 0
    • André Vebr  

      Díky, zkusím! :) Já zkoušel držet start/stop, ale nic se nedělo, Lap mě nenapadl :)

      0 0
      • jecnak  

        RTFM ;-)

        0 0
        • André Vebr  

          RTFM proběhl 2×, ale nic o tom nebylo psáno, aspoň ne ve verzi, která se ke mě dostala :)

          0 0
          • ememem1  

            to bude tym ze je to v lokalizovanej verzii dost blbo napisane

            0 0
            • jecnak  

              Tak ceska lokalizace pristroje je vubec dost neuveritlna – pole vykon (z powermetru) je prelozeno jako napajeni… mozna to uz opravili, nevim, pouzivam uz jen anglickou lokaci.

              0 0
    • fíha  

      Užitočné hmaty:

      Pokiaľ nebootuje a ani sa nehlási ku pc (môj prípad), zabere toto:

      Drzať joystick HORE pri pripojení USB

      ak ani to, tak

      Joystick HORE, k tomu MODE+ LAP (soft reset?) a pripojiť

      Po tomto sa aspon prihlási, dá sa formátovať a Garmin Express ho synchronizovaním vráti na začiatok.

      0 0
    • Pumpitchkar  

      Ahoj vsem, mam prosbu ohledne tohohle dedecka. Snazil jsem se do nej natahnout novejsi mapy (prepisoval jsem soubory v nem i na SDkarte) a ted mi nefunguje mapa vubec zadna. :( Jestli s nim nekdo jezdite, byl byste ochotny poslat mi celou strukturu souboru v ZIP file treba pres leteckaposta.cz? Predem dekuji, uz fakt nevim jak na nej… :(

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.