• Louis

    Dobrý den, chtěl bych si koupit svoji první navi na kolo. Uvažuji o navigaci Garmin Dakota 10. Co jsem zatím pochopil je to, že se navigace prodává ve dvou verzích a to buď s mapama TOPO CZECH a nebo CYKLO CZECH a nebo nahrané mapy obojí v přístroji tzn. TOPO a CZECH, chápu to dobře?? Co jsem se všude možně dočetl je, že navi s mapama CYKLO CZECH jsou lepší (snaží se cyklistu více vést po lesních cestách atd..) než-li TOPO. Myslím i že CYKLO CZECH vycházejí z TOPO a jsou novějsí?! :/

    Děkuji za reakce!

    0 0
    • sYs  

      Ahoj.

      Rozdíl mezi TOPO CZECH a CYKLO CZECH je ten, že cyklo je taková rozšířenější verze topo. V cyklo jsou navíc zaznačené cyklostezky.

      Ještě je možnost koupit přístroj bez mapových podkladů a použít třeba open source mapy, např. odsud: http://openmtbmap.org/

      Sám teď vozím Garmina Dakotu 20, která je v podstatě úplně stejná jako ta 10, jen má navíc slot pro paměťovky. Používám TOPO CZECH, tuším že 1:25000 + open source mapy, když jedu někam ‚ven‘.

      0 0
      • Louis  

        Dík za reakci,

        no já sem se spíš teda rozhodl pro ty mapy cyklo czech. Ještě mám dotaz jak navigace tedy pokud bych se rozhodl pro verzi Cyklo czech jak moc se to snaží vést po lesních cestách atd… s cyklo navi nemám vůbec zkušenost… Furt se rozhoduji zda do navi jít. :/ No a k těm mapám open source to jsou nějaké mapy třetích stran???? Šlo by to tedy narvat i do dakoty 10???

        Dík za odpověď.

        0 0
        • sYs  

          Dakoty mají profil pro auto, kolo a pro pěší. Používám tu pro pěší, protože ten cyklo profil neumí vést po turistických značkách, pokud vedou třeba lesem po nějaké pěšině.

          A ty open source mapy normálně nahraješ pře ten soft (MapSource), který dostaneš na CD s navigací. Jen u te Dakoty 10 asi nenahraješ více map najednou, protože interní paměť má jen 850 MB a TOPO Czech má cca 300MB (nevím jistě). Takže pokud bys tam třeba chtěl dát celou open source mapu Rakouska, tak bys musel buďto vybrat jen určité oblasti, nebo pokud bys ji tam potřeboval nahrát celou, musel bys smazat TOPO/CYKLO (dají se přes MapSource v pohodě nahrát zpět).

          0 0
          • Louis  

            Díky, už se vtom trošičku ztrácím, ale jinak k tématu takže když chci navi na kolo tak beru Garmin Dakota 10 mapy CYKLO CZECH http://www.1nakup.cz/…cyklo-czech/ a mělo by mě to tedy v pohodě vést po cyklo trasách, lesní trasách atd.. ano? :D

            0 0
            • sYs  

              mělo by to tak fungovat ;-)

              Až si s tím budeš hrát, tak to pochopíš docela rychle.

              0 0
              • Louis  

                Díky za trpělivost. Ještě poslední dvě otázky.

                Jak velká je zhruba při použití alkalických baterií výdrž navigace s minimálním podsvícením???

                Dají se nějakým způsobem importovat již naplánované trasy do navigace přes počítač????

                Díky Moc :-)

                0 0
                • sYs  

                  Alkalické baterie nedoporučuju, výdrž cca 5 hodin a je po nich. Používám teď NiMH 2700 mAH akumulátory a stěma nemám problém s výdrží, nabíjím co 2 dny.

                  Trasy si v pohodě naklikáš nebo importuješ do toho MapSource a odtud do GPS.

                  0 0
                  • Louis  

                    Ahoj,

                    našel jsem tuto stránku, kde jsou již vytvořené trasy uživateli kteří trasy jely… http://www.bikemap.net/route/1204370… ,v pravo v dolní polovině stránky je ikonka GPS EXPORT rozumím tomu dobře, že na ni kliknu a stáhnu do počítače soubor s příponou gpx. a přes dodávaný program od Garmina MapSource natáhnu mapu do GPSky, zapnu přístroj, vyhledám trasu a můžu jet???

                    Díky za odpověď.

                    0 0
                    • fousac  

                      ano…

                      jeste bych dodal, ze az si to otevres v MapSource, tak je dobry si kliknout pravym mysitkem na tu trasu a ve vlastnostech si ji pojmenovat, jak chces, aby se ti zobrazila v GPSce, jinak to tam da tusim nejakje obecnej nazev jako „stopa“ nebo tak neco..

                      0 0
                      • Louis  

                        Díkes za odpověď. Asi budu volit tu cyklo czech mapu. Nevíš jaký je rok těch CYKLO CZECH map (viz. odkaz na obchod víše) by to mohl být, řekl bych, že 2011???

                        0 0
                        • inova  

                          Aktuální verze mapy je CYKLO Czech 2012 NT.

                          0 0
                          • Louis  

                            V Dakotě 10 bude nejšpíš nainstalovaná 2011. Popř. kolik by stála aktualizace na 2012?

                            0 0
                            • inova  

                              Cca 700,– Kč. Otázka je, zda je to vůbec potřeba (o kolik je na nová mapa podrobnější, nebo jestli má i nějaké nové vrstvy).

                              Ale jsou i další možnosti – OSM, které jsou free, nebo taky „nelegální získání“ Garmin mapy (tím ale nechci nikoho k ničemu podněcovat).

                              0 0
                            • newbie  

                              aktualizaci na topo/cyklo 2012 budeš mít za 0… je zdarma na všechny 2011 mapy zaregistrované od 1.4.2012

                              0 0
                    • choliv  

                      Ahoj,

                      prosím o radu. Soubor GPX stažený z netu (např. cykloserver.cz) nahraju do Dakoty 10 přes MapSource. Poté zvolím v navigaci Kam vést – Prošlé trasy a vyberu danou trasu. Po stisku tlačítka JET bych předpokládal, že mě Dakota bude navigovat po zvolené trase. Místo toho se mi ale na mapě zobrazí pouze aktuální pozice bez jakékoliv navigace. Dělám něco špatně?

                      0 0
      • radek.n1  

        Nemáš pravdu. Topo mapa je podrobnější a obsahuje víc cest nežli obyč cyklo mapa.

        0 0
        • Louis  

          Dík za odpověď. No a pokud bych si teda koupil tu navi s verzí CYKLO CZECH map mohl bych si později třeba dohrát do navi TOPO CZECH mapu??? Pokud ano, tak jak?? Musel bych dokupovat nějaké licence v nehorázných sumách?? :D

          0 0
          • radek.n1  

            Buď si koupit od garmina upgrade (novou mapu), nebo si to můžeš stáhnout a nahrát neoficiální cestou. Záleží na každém… ;)

            0 0
          • newbie  

            tady máš ceny map a apgrejdů… levný to není, topo pro koukám za lidových 5k… ještě že jsem ji měl taky v nějakým bundlu :-)

            vypadá to, že z cyklo na topo pro upgrade není, musel bys pak koupit plnou verzi… z topo na topo pro je to za 2k (a k topo pro dostaneš i cyklo)

            záleží na tom, kudy chceš jezdit… :-) mě třeba hledání zajímavě vypadajících trailů v topo pro a následný terénní průzkum dost baví

            0 0
        • newbie  

          nejspíš nemáš pravdu ty… „obyč“ topo má 214 MB, cyklo 324 MB… nejpodrobnější je samozřejmě topo pro, ta má 425 MB

          0 0
          • radek.n1  

            Ok máš pravdu, že jsem neměl pravdu :)). Srovnával jsem Topo Czech Pro s Cyklo Czech.

            0 0
    • pavlos12  

      chtěl bych si taky koupit dakotu10 s mapama cykloczech,jak jste stěma mapama spokojeni? ví někdo jestli jsou tam všechny cesty,i ty kde nejsou žadné cyklostezky,nebo to vyhledá jen pár cest? dá se to aktualizovat zdarma,popřípadě přehrát jinou lepší mapu?

      0 0
      • zat.  

        hele pokud chcež kupovat tak mapy sou dobrý už sem hodněkrat padl někam a vždycky sem se podle ní dobře vymotal ale bejt tebou tak přemejšlim aby to mělo slot na pamět. kartu dohraješ par map a je to plný ja v tom mám pár leteckejch a foto map a sem rád že prohazuji paměti ale pokud chcež ušetrit prachy tak si kup telefon nebo ten polo telefon s androidem a gps a maš větší výběr (ale je pravda že garmin je praktičtější a lepší do ruky¨)

        0 0
        • d_USA2  

          Slot na kartu je dobrá věc ale myslím, že se bez něj dá žít. Výhoda Dakoty 20 a paměťové karty je v tom, že do ní můžeš naládovat hromadu map (Topo Čechy, Alpy, Evropu) a o nic se nestaráš. To u Dakoty 10 nejde. Jelikož má pouze 850MB vntřní paměť, vždy do ní musíš nahrát část mapy území, na kterém se budeš pohybovat. Takže je to jenom o tom nepohodlí. Mám Dakotu 20, ale asi bych mohl žít i s 10kou. Mapa CykloCzech stojí za hovno (pokud jezdíš MTB), když už tak Topo Czech – ta je skvělá.

          0 0
          • Jetson  

            +1

            Slot mne nijak neomezuje. Co mi trochu chybělo, když už jsem použil Dakotu 10 opravdu pro navigaci, tak kompas. Při každé přestávce se to roztočilo, dokud se člověk zase nerozjel. Takže v případě zastávky na rozcestí, to byl občas problém. Nakonec jsem rodinku nechal vždycky stát a až když byla jistota, tak se mohli všichni pustit za mnou.

            0 0
    • gongadze  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.