Free náhrada za MS Office pro win 10 -co by jste doporučili ?

420 nepřečtených
  • d69

    Hledám nejlepší free náhradu za MS Office pro WIN 10. Jde mi hlavně o maximální kompatibilitu WORD a EXCEL souborů a tabulek otevíraných a upravovaných střídavě v klasických officech a některé z těchto verzí.

    0 0
    • blue.sun  

      Jestli chceš fakt plnou kompatibilitu, tak neexperimentuj s náhražkami. Vždycky v nich něco nefunguje. Používal jsem OpenOffice, používal jsem LibreOffice a poslední dva roky si radši platím MS Office 365. Nemám nervy a čas řešit, co se zase kde rozhodí a jak to spravit.

      0 0
      • d69  

        je mi jasný,že plná nebude nikdy..ale co nejlepší..nějaké zkušenosti s tím WPS a FREE?

        0 0
        • blue.sun  

          Ty další dvě neznám. Ale aby mi to rozhazovalo i jednoduché funkce, nebo formátování u relativně snadných tabulek, to fakt nechci. Prostě buď jedu v jednom nebo v druhém, nic jiného nefunguje.

          Třeba příklad: tabulka s rozpočtem. Pár tisíc řádků, stovka sloupců, různě funkčně provázaná mezi sebou. Je nastavená tak, aby sčítala jen filtrované řádky. Když jsem to udělal v Libre, tahle funkce byla v hajzlu a tvrdošíjně mi prostě házela jen celkový součet, já přitom potřeboval asi třicet z těch řádků.

          0 0
          • Pavel  

            Jak píšeš, ty náhražky jsou max na tabulky typu primitivní seznam. Jak to má tisíce řádků, různé vzorce, tahá si do data z nějakého úložiště, potřebuješ to posílat jiným, neřku-li tam člověk potřebuje nějakou automatizaci, tak jedině plnokrevné MS Oppice.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Hosi, a neni spise primarni problem ten, ze by se podobne ulohy snad ani nemely delat v nastrojich kancelarskeho baliku? Chapu ze se da napr. lopata pouzivat jako kladivo, a ze pak budou mezi jednotlivymi lopatami rozdily ve vhodnosti zatloukani hrebiku. Ale spravny nastroj na to asi bude vhodnejsi.

              0 0
              • Goob  

                Excel je na to zcela vhodný nástroj. Excel je hodně robustní věc, zvlášť s VBS. Ale jako se vším: musí v tom pracovat někdo, kdo to umí.

                0 0
                • Martin  

                  To je ten základní předpoklad :)

                  Excel je jako nástroj pro analýzy a konzumování různých datových zdrojů boží věc. Zvlášť, když se na něj ještě navěsí různé doplňky. Takový PowerPivot…

                  0 0
                • JakeF  

                  S robustnosti nemas pravdu… Excel ma hodne podivnych bugu, problem s corrupted workbooky, jakmile prekrocis urcitej objem dat, problemy s userformy, ktery v lepsim pripade znici jen sebe a staci je prekopirovat, v horsim s sebou vezmou i vsechny VBA moduly.

                  Excel je fajn na zakladni veci a je pravda, ze s dobrou znalosti VBA je to relativne silnej nastroj, ale jakmile jde o neco dulezitejsiho nebo vic dat, tak co nejdriv pryc od nej.

                  0 0
              • bruco  

                Co by sa malo, podla teba, robit nastrojmi kancelarskeho balika a co uz niecim inym?

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Co se tyce tabulkoveho procesoru. Tak vsechno, co ma vice sloupcu, nez rekneme treba 20. A kdyz jsou nejake spojeni mezi tabulkama. Na to mi treba prijde lepsi pouzit nejaky databazovy program. ALE: verim, ze tohlee je pravdepodobne muj problem. S DB neco umim, pracuji v nich relativne bezne. Ale v tabulkovych programech delam jen obcas a zvladam zakladni funkce. Takze, pokud dnes jiz umi stejne efektivne (nebo efektivneji) pracovat s daty a nekdo to umi pouzivat, tak chapu, ze je to spise osobni zalezitost. Na druhou stranu, ale zase kdyz vidim obcas nejakeho uzivatele, ktery treba v Excelu nejak pracuje s daty, tak mi vstavaji hruzou chlupy na rukach.

                  A nejde jen o ten tabulkovy procesor. Uz jsem parkrat videl jak nekdo „upravoval“ obrazek jpg ve Wordu. Prijde mi lepsi na toto pouzit program/aplikaci k tomu zameru urcenou – malovani, nejaky paint (tri ****** malych utilitek), gimp, photoshop, atd…)

                  0 0
                  • bruco  

                    Ono je idealna kombinacia DB (inak sucastou kancelarskeho balika je aj Access) na hrubu pracu a s vysledkom sa hrat v exceli. Alebo potom druhy extrem, stlpec 20 cisiel v exceli spocitat na kalkulacke s papierovou paskou a potom do excelu vitazoslavne prepisat vysledok.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Access? Kdyz slysim tento termin ve spojenim s DB, tak se me zmocnuji sebevrazedne sklony. Pred cca 20 lety jsem v tom cosi zkousel. Tenkrat jiz se znalosti nejake SQL DB. A po cca dvoumesicnim laborovani jsem usoudil, ze uz to nechci nikdy videt.

                      Verim tomu, ze dnes se jiz asi jedna o neco uplne jineho, ale ta hruza ve me prebyva dodnes.

                      0 0
                      • Japhy  

                        Engine uvnitř je furt stejný hnůj, sere se to neskutečně. Exportuju do toho nějaký data pro ministerstvo (reverzním inženýringem plníme napřímo tabulky u kterých se očekává že to budou klikoši klikat dodanou appkou, což je při daných objemech dat zhola nemožné). Člověk by řekl blbejch osm truncate+insert into. Kulový, nekontrolovatelně to bobtná a bobtná, musím vždycky rozkopírovat prázdnou šablonu a tu nakrmit. Je to stejnej šit jako před těma 20 lety, bohužel jeden zákoš ho doslova miluje a musim mu udržovat propojení na bambilion tabulek (což by teoreticky šlo VBAčkem zautomatizovat, ale taky se sere. A nezná to například ani takovej bigint.

                        0 0
                      • Martin  

                        #metoo

                        0 0
                      • Pavel  

                        No a já se programováním v Accessu docela slušně živím. Je to jako se vším, v dobrých rukách je to solidní nástroj a hlavně vývoj docela odsejpá (zejména po tom, co jsem si v tom vytvořil vlastní prostředí pro tvorbu aplikací).

                        Pochopitelně data jsou na SQL, v Access jsou jen formuláře, reporty a programová logika.

                        0 0
                  • Martin  

                    Jsou masochisti, co si v Excelu dělají faktury. Kdysi to tak dělal i kamarád, pak jsem ho jednoho krásného dne zlomil na Pohodu… sice pičoval, když si musel udělat karty zboží a partnerů a učit se dělat skladové pohyby, ale dneska je strašně rád, že jsem ho k tomu dokopal :)

                    0 0
                  • blue.sun  

                    To, o čem píšu, nemá propojení, je to jeden soubor, jen prostě rozsáhlý. Jako DB si ho nedovedu představit, tím spíš, když se průběžně mění a ne moc plánovaně.

                    0 0
      • Rowdy  

        Mám zkušenost s OpenOffice a LibreOffice. Obojí je fajn, pokud od toho člověk nechce kompatibilitu s MS Office. Jakmile se opustí příklady typu „Hello World“, je po ptákách. Běžně jsou problém komentáře a verzování a dál už to pak ani člověk nechce zkoušet. Takže taky říkám, office zdarma vyjde docela draho.

        0 0
        • Aviatik  

          Zkoušel jsem Libre Office a celkem se dalo (s tím, že jsem si občas musel připomenout, že je to zadarmo), až jsem otevřel excelovské tabulky se skripty a bylo po kompatibilitě. Samozřejmě pro méně náročné domácí uživatele to může stačit.

          0 0
      • krabica  

        +1

        0 0
      • Roxteedy  

        Presne tak. Off365 personal za par stovek. Mas tam i onedrive a spoustu dalsich dobrych veci.

        Kdyz uz nahrazka, tak Libre, ale fakt je to nahovno a pokud se pohybujes mezi MS Office, budes trpet…

        0 0
        • Tomcat  

          Pár stovek… ano a kolik pak to je za xx let po které by používal „kravicovou“ verzi Office ?

          Spoustě lidí by stačili Office 97 jenže potřebují onu 100%ní kompatibilitu a jsou to neučené opičky. Dáte jim ikonu jinam a jsou „vprdely“.

          …i onedrive a spoustu dalsich dobrych veci… takže je klidně oželí pokud to bude za několik let několik tisíc neli desetitisíce.

          V prostředí nejen ČR se bavíme o tom že mezi lidmi je stále velké množství počítačů Core 2 Duo. Které na onu kancelář a fejšíček, seznam a idens stačí.

          0 0
          • blue.sun  

            Stačí, abys potřeboval komunikovat s úřady, a se starší verzí Office jsi v hajzlu. Ve firmách to samé. Pokud někdo chce plnou kompatibilitu (a tu zakladatel chtěl), pak je Office 365 nejlepší volba.

            Třeba můj táta: dostává a posílá dokumenty ve Wordu a Excelu, ale s verzí z roku 2007 už je zkrátka ztracený. Takže od letoška přechází taky na 365. Já to mám kvůli práci stejně, dělám některé věci i doma a do pracovních verzí se pak musí přenést bez problémů.

            0 0
            • Tom-T45  

              Co to znamená „komunikovat s úřady“? Představa, že bych si jako běžný občan měl platit komerční SW, jen abych něco poslal na úřad, mě trochu děsí.

              0 0
              • Japhy  

                Slovy klasika – můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Když od úřadu chceš nějaký číselník, dokumentaci, cokoliv, můžeš si vybrat – buď to dostaneš ve Wordu nebo Excelu, případně v Excelu či Wordu. a nebo vůbec. Snadná volba.

                A pokud jsou ceny exhumusovaných licencí takhle nízké, už po první půlhodině řešení hypotetického průseru s nekompatibilitou formátů jsem v plusu.

                Od jistého věku nemám potřebu bojovat s větrnými mlýny.

                0 0
                • orm  

                  Toto neni pravda. Mas narok na otevreny format a je jedno zda je to pdf, openxml nebo odf. Na cem to vytvori by melo byt jedno. Minimalne openxml by MS office mely nejak umet, kdyz na vyvoji toho formatu spolupracovali. Staci si nenechat srat na hlavu. Stat te nema co nutit k tomu, abys kvuli komunikaci s nim musel kupovat uzavreny sw. Moje zkusenost je posledni roky vesmes pozitivni.

                  0 0
                  • Japhy  

                    Šedá je teorie, zelený strom života. Načalstvo nezajímají nějaké ideologické spory s úřednictvem o formátech výměny informací, načalstvo chce výsledky v termínech. Jasně, můžu zaslat stížnost, řešit a odvolávat se, ale chci takhle neproduktivně trávit čas v práci?

                    0 0
                • Tom-T45  

                  Ale jo, taky mám doma Office 2007, buď někde z Aukra nebo stáhlý, už si to ani nepamatuji a zatím mi to stačí. Reagoval jsem na tu „nutnost“ Office 365 pro zajištění plné kompatibility.

                  0 0
            • Tomcat  

              Podle mě kecáš. Úřady v ČR komunikují jednak formou podepsaných PDF/ODF a pak Office 2003 také zvládají.

              A rozlišuj jestli to máš do podnikání ,nebo pro domácnost. Za těch deset let které člověku vydrží retail dají za cloud příšernou cenu.

              Ne pro běžného člověka není v ČR Office 365 rozhodně výhodnější. To se týká předplatného i pro Adobe Cloud , nebo Zoner Photo studio.

              Chápu že firmy vytvářející SW v tom vidí dojnou krávu , ale TCO na které stačí počty pro ŽS na straně zákazníků jsou neprosné.

              0 0
              • blue.sun  

                Hele, třeba teď NBÚ, polovina dokumentace je Word. Něco jejich vlastní formuláře, ale něco ne. Zrovna ve starém Office jsem s nimi měl problémy už před dvěma lety.

                0 0
    • Martin  

      Něco, co má kontrolu gramatiky…

      V okamžiku, kdy licence na O 2016 stojí pár korun, o nějaké free náhradě přemýšlí jen chronický šetřílek nebo linuksový autista s nutkáním zničit zlý Microsoft. Openoffice a podobná havěť byly cool někdy kolem roku 2000, kdy MS ještě zápasil s kompatibilitou.

      Samozřejmě záleží na použití, pokud v tom chceš psát „ahoj babi jak se máš já dobře“, tak OO stačit budou.

      0 0
      • d69  

        BTW kde prosím licence na O 2016 stojí pár korun ?

        0 0
        • Martin  

          Nedávno jsme to řešili v jiném tématu… ebay, aukro…

          0 0
          • d69  

            Mám tč měsíční free verzi Office 16 Pro 64 bit-skončí příští týden.

            takže třeba TOHLE by mělo být OK?

            0 0
            • Martin  

              Jo

              0 0
              • snas89  

                Chapu to dobre tak, ze se koupi jen licencni klic a ja to pak muzu pouzit i na maca? Nebo to jsou jen klice k instalackam na windows?

                0 0
        • xtonda  

          Tvl řešilo se to přímo v tvém vláknu zde:

          https://www.bike-forum.cz/…ysi-ve-win10#…

          Tak jak se můžeš takhle ptát?

          Navíc si tam psal, že nechceš žádnou z těch free náhražek, takže WTF?

          0 0
          • d69  

            Tvl nepruď a radši poraď.Řešil jsem asi milion věcí spojených s přeinstalací,tak si jako starší člověk už vše nepamatuju:)

            0 0
      • blue.sun  

        Exactly!

        0 0
      • nitraq  

        Asi tak. Nedávno jsem kupoval u Němce z ebaye Office 2016 za asi 170 korun.

        0 0
        • d69  

          a vše OK ?

          0 0
          • nitraq  

            Ano, asi hodinu po koupi (bylo celkem pozdě večer, tak asi proto to trochu trvalo) přišel mail s kódem a odkazem ke stažení a od tý doby to prostě funguje.

            0 0
      • BabbaJagga  

        Některé uštěpačné poznámky by jsi si mohl ušetřit :)

        0 0
        • Martin  

          Další takové…

          0 0
          • BabbaJagga  

            Já vím, že je to učivo základní školy nebo je potřeba mít pořádně načteno, na druhou stranu je ten maník třeba vynikající svářeč nebo automechanik nebo co já vím, tak mu to pro tentokrát odpusťme.

            0 0
            • Goob  

              I vinikající svářeč jsi může přečízt Vergylyja v originále! Sorry, nedalo mi to.

              Jinak jako détépák tyhle náhražky nenávidím. Podklady dodané v Libre Office jsou vždycky problémy.

              0 0
              • orm  

                Kvalitni sazbu jedine v TeXu. Kdyz se clovek podiva na diplomky vytvorene v Office, tak je to hrozne a je jedno co je to zac, jestli Libre nebo MS.

                0 0
                • Goob  

                  Přeju hodně štěstí s TeXem při sazbě časopisů, ebooků atd.

                  Jinak i Word je celkem silný nástroj, když ho ovšem umí člověk používat.

                  0 0
                  • Martin  

                    Jako vždy je to o uživateli. Ruky bych lámal pičusům, a že jich je dost, co k zarovnávání textů používají výhradně mezerník. Pak se na to aplikuje styl a jsme kde?

                    0 0
                    • blue.sun  

                      Jo, za to bych taky zabíjel. Když tímhle stylem dostávám návrhy legislativy a podobné věci, je mi na zvracení.

                      0 0
                    • Vrci  

                      To byla jeden rok moje brigáda na střední. Upravoval jsem texty, kde byly právě používaný jen mezery. Představa byla, že je budu mazat backspacem. Použil jsem trochu jiný postup. Byl jsem placený za stránku a použití Ctrl H dvě mezery za jednu mezeru hodně urychlilo tehdejší nákup nového řazení.

                      0 0
                      • Martin  

                        Ženiální

                        0 0
                      • Japhy  

                        Práce snů. :-)

                        Bejvalka před pár lety zase strávila týdny (možná měsíce) práce rozepisováním tisíců dopisů. Pane xy, vlastníte parcelu z… na úřadě jim nikdo neudělal školení na nástroje hromadné korespondence. Snažil jsem se, ale jako hrách na stěnu.

                        0 0
                  • orm  

                    Tak kde nezalezi na typografii a kde je velke mnozstvi manualni prace, tak je to asi jedno. Kdyz chces veci mit typograficky hezke nebo potrebujes veci automatizovat promoci skriptu/davek, tak fakt klikaci nastroj ne :-).

                    0 0
                    • Goob  

                      Nech mě hádat: fanatický linuxák, že? Který se nikdy neživil DTP.

                      Například tohle vůbec není skript, který používám při sazbě našeho časopisu, vůbec jsem si ho nepsal sám (podle toho taky vypadá) a už vůbec se nedá použít v klikacím Indesignu narvaném klávesovými zkratkami. B O Ž E.

                      0 0
                      • orm  

                        mam na to reagovat, kdyz se uchylujes k urazkam? asi ne.

                        0 0
                        • Goob  

                          „Fanatický linuxák“ je urážka? Umím to i lépe. Například: z toho, s jakou samozřejmostí sypeš typické fráze o TeXu, klikacím software atd. bych si tipl, žes v tom TeXu v životě nic složitého nezlomil.

                          0 0
                          • Martin  

                            Linukáci jsou na to klikání jaksi vysazení. Možná i proto, že linukovská klikátka nejsou zrovna dvakrát intuitivní a tak raději napíšou urpme *\$$&^ěcxoxmxmxux­nxixsxtxs/\ˇ´´

                            0 0
                          • orm  

                            Pokud nekoho automaticky nekam radis s pejorativnim nadechem, tak se to da povazovat za urazeni. Diskuse zacala o MS Office, tj. treba o MS Wordu a ty pak vytahnes nejake sazeni casopisu. Co ti na to ma clovek napsat? Na sazeni casopisu TeX opravdu neni, ale netvrdil jsem nikdy opak. Timto bych to ukoncil. Diky.

                            0 0
                            • Goob  

                              Fakt, jo? TeX's sem zatáhl ty. Sbohem a šáteček.

                              0 0
                              • orm  

                                Ano, jako konkurenci k MS Wordu, kdy TeX dava rozhodne lepsi vystup. Pac a pusu.

                                0 0
                          • 7021  

                            Řeč je o plain TeXu nebo o derivátech jako LaTeX?

                            0 0
                            • Goob  

                              Řeč byla původně o tom, že jako détépák nesnáším alternativy Office, protože podklady dodané v alternativách znamenají problémy při importu dat. Pak se do toho nacpal tady linuxový mág s typografií, klikáním a TeXem.

                              Ale abych odpověděl na tvou otázku: já samozřejmě LaTeX, TeX jsem viděl naposledy někdy v roce 1995, když jsem v něm dělal semestrálku.

                              0 0
                  • Japhy  

                    Na časáky nebo brožury asi nic moc, ale na diplomky, články nebo prostou knižní sazbu je TeX ideál. V pravěku (2002) jsem se naučil základy LaTeX jen kvůli diplomce a byl to velice účelně vynaložený čas. Když si vezmu jak se tehdy od určitého počtu stránek sral Word, jak se nevypočitatelně rozesíralo obtékání obrázku, jak se mršily indexy… Hezky každou kapitolu do vlastního texťáku, nad tím verzování, komfortně se to psalo.

                    0 0
                    • Goob  

                      Samozřejmě. Lámu lingvistické sborníky pro UPOL a tam se na vzorce a schémata používá TeX. Ale udělám si v něm jen tohle a celý blok sázím v Indesignu, protože jsem v něm asi 10× rychlejší.

                      0 0
                      • Japhy  

                        Tak Knutha taky k napsání TeXu dokopalo hlavně to, jak mu neustále v článkách mršili matematický vzorečky. :-)

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ovsem Word 2002 neni Word 2019 ;-)

                      Myslim roky, ne verze…

                      0 0
              • BabbaJagga  

                To chápu. Měl jsem na ZŠ 2 spolužáky, kteří s mateřštinou dost zápasili a diktáty pro ně byly učiněná pohroma. Časem to ale začali brát sportovně a soutěžili mezi sebou o to, kdo udělá víc chyb. To bylo počteníčko…

                0 0
      • orm  

        No, beztech linuxovy autistu bys tu pravdepodobne zadny komentar nepsal …

        0 0
        • Martin  

          A tak jo, na síťovou infrastrukturu a webové servery je ten Linuk fajn, ale mezi živé lidi bych ho moc nepouštěl.

          0 0
          • orm  

            Hmm a Android je podle tebe co :-)? Jadro drtive vetsiny webovych prohlizecu, take vzniklo na linuxu. Takze s nejvetsi pravdepodobnosti i prohlizec, ze ktereho pises.

            0 0
            • Martin  

              Já mám v Linuxu akcelerovanej desktop a vy ve Windowsech ne. Já v linuxu nemám viry, rootkity a ostatní bordel, kdežto vy ve Windowsech furt. Mě nehrozí, že mi spadne počítač, kdežto vám vjednomkuse. Já si můžu nastavit všechny barvičky v KDE, protože KDE rulezzz a ve windowsech je to natvrdo šedé. Já mám zadarmo v Linuxu defaultně předinstalované už i aplikace iptables, xmms a mozilla. Linux má OBROVSKY VELKÝ UPTIME, daleko větší než ty vaše ******** náhražky operačního systému. Vy musíte složitě klikat, jenže já, fiškus, si napíšu do commandlajny jen if [ -f ~/.bashrc ]; then . ~/.bashrc; fi. Kdybyste nebyli vymaštění imbecilové tak byste už dávno nádherný kvalitní operační systém Linux používali jako každý normální člověk!!!

              0 0
              • Renda69  

                Normální – běžný lidi nepoužíval cmd ani podobný věci, bo neví co to je.

                Prostě klikaj. Podívej se co leze ze škol.

                Když jim dáš do ruky šroubovák, tak se nejdřív zeptají co to je a pak si vypíchnou oko.

                Vypni jim wifinu a jsou v kelu.

                0 0
                • Goob  

                  A potřebují ti běžní lidé cmd? Až si budou chtít flushnout dns, někomu zavolají. Pořád vycházíte z nějakého obskurního sebeklamu, že každý musí umět kompilovat kernely, nebo, nedejbože, že to CHCE umět.

                  0 0
                  • Renda69  

                    To jsem netvrdil, jsem taky skoro klikač, linux nezvládnu. Ale instalačku a základní věci jo,mladý uměj akorát střílet hry. Nový kolega nedává skoro excel a word. Poněkud k pláči.

                    0 0
                    • Martin  

                      Excel a Word nedávám taky. Nedávno jsem se jebal se slučovacími poli v dokumentu, než jsem vygooglil, že v O2007 chybí jedna věc, kterou potřebuju :)

                      0 0
                  • Martin  

                    Přesně, od toho jsme tu my :)

                    p.s.: nestraš se šroubovákem, za chvilku jdu měnit armaturu v koupelně. Naštěstí jsem v přízemí, tak nikoho nevytopím.

                    0 0
              • Frostty  

                Typický nedělní trolling :D.

                0 0
              • orm  

                Nejak tvuj prispevek nechapu. To mne jako davas za pravdu? Diky.

                0 0
                • Pavel  

                  Takže opravdu jsi linuxák..

                  0 0
                  • orm  

                    Tak bych to nenazval, protoze to neni pravda. Lepsi by bylo napsat, ze nejsem uzivatel MS Windows. MS Windows to uz stejne projel na cele care a vsude, krome desktopu, coz se do par let stejne stane minoritni platforma pro uzivatele pro pristup ke sluzbam, uz ho GNU/Linux nebo jine opensource systemy prevalcovaly. MS uz to davno doslo a na GNU/Linuxu vydelava vice nez na svych systemech.

                    Ale ano, pracuji na vyvoji operacniho systemu, ktery je na GNU/Linuxu zalozeny.

                    0 0
                    • Martin  

                      Když zvážíme, že uživatelů linuksu na desktopu je méně než homosexuálů…

                      Ono záleží, kde to MS projel. Spousta serverů na linuksu nepojede, spousta služeb a aplikací linuks nepodporuje.

                      Ano, v mobilech, routerech a podobných věcech linuk funguje dobře, ale to je tak asi všechno.

                      0 0
                      • orm  

                        Desktop je mrtvej, takze tam at si MS klidne vyhraje. IT je uz jinde. Nevim proc porad zminujes desktop, minoritni segment z celeho IT. Ale pokud z IT vidis jen ten desktop a o zbytku mas jen mlhavou predstavu, tak ta diskuse nema smysl a klidne se poplacej po zadech jak to ten MS Windows drti.

                        0 0
                        • Martin  

                          Ale jo, o tom, jak linuk převálcuje Microsoft a všichni se budeme radostně komunitně držet za ručičky, se básní už 20 let. Taky jsem byl kdysi strašně linukpozitivní, ale vyrostl jsem z toho. Někomu se to halt povede později :)

                          0 0
                          • Pavel  

                            S Linuxem je to jako s komunisty. Kdo nebyl do 20 komunista, nemá srdce. Kdo je i po 30, nemá rozum. :-)

                            0 0
                            • orm  

                              Proto jednu takovou malou linuxovou firmu koupila jina firma za 30 miliard dolaru, coz je mimochodem nejvetsi akvizice v IT, ktera byla.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Za kolik koupilo AMD Ati? S prihlednutim k inflaci…

                                0 0
                                • orm  

                                  To netusim. Pod pojmem IT jsem myslel sw. Moje chyba, mel jsem to upresnit.

                                  0 0
                                • xtonda  

                                  Podle wiki pouhých 5,4 mld., v enterprise se točí jiné peníze.

                                  Nějaké přehledy

                                  https://en.wikipedia.org/…acquisitions#…

                                  https://www.itworldcanada.com/…-of-all-time

                                  Nejvíc v IT dal DELL za EMC 67 mld.

                                  0 0
                                  • orm  

                                    Ale to nebylo za ciste sw firmu. Ja to spatne napsal. Kazdopadne to o cem mluvim je na druhem miste :-).

                                    0 0
                                    • xtonda  

                                      Některý věci sou tam pro mě překvapivý, člověk má zkreslený představy, 34 za RedHat – tvůrce linuxovýho distra bych nečekal, ani 32 za ARM, zrovna tak částky za LinkedIn a WhatsApp mi přijdou jako úlet. A ve světle těchto čísel bych zase čekal víc když Oracle kupoval BEA Systems a později Sun Microsystems.

                                      0 0
                                      • orm  

                                        Ver mne, ze u nas to nikdo necekal a nejsme z toho moc nadseni (zamestnanci), ikdyz na tom dost lidi vydela balik. Ta akvizice stale neni hotova. RedHat uz davno neni jen tvurce linuxove distra. Je to leader v cloudu a jave.

                                        IBM jde hlavne o cloud (hybridni cloud), protoze IBM ujel vlak a chce znovu naskocit. RedHat mu v tom pomuze, protoze v tom jsou ted penize a nic jineho nez Linux takove veci neumi. RedHat je linuxovy leader a cloud leader (tvurce). Desktop, to uz Linuxove firmy vubec nezajima. Prijde me, ze u nas to uz bezi ciste ze setrvacnosti. To je to co jsem se tu lidem snazil napsat, ale nekteri vidi jen PC svet :-).

                                        Jinak souhlas, castky za nektere sw firmy jsou fakt silene.

                                        0 0
                                        • hanys  

                                          Jako Sun/Oracle zaměstnanec s tebou soucítím. Ironií osudu je, že jedna z prvních technologií, kterou Oracle odepsal byl Sun Cloud, jelikož Larry v té době nepovažoval cloud technologie za perspektivní. Otočil až o pár let později a horko těžko se to snaží nyní dohánět. S cloud klapkami na očích následně odepsal či odsoudil k pomalému zániku většinu zbylých Sun technologií, naposled před rokem zaříznul vývoj Sparcu a Solarisu.

                                          Abych se vyjádřil i k tématu, tak momentálně používám LibreOffice, předtím i OpenOffice a StarOffice. Mým potřebám plně dostačují. K pořízení MS Office zatím nebyl důvod, hlavně proto, že se s dokumenty ve formátu MS Office ve své praxi nesetkávám.

                                          0 0
                            • Japhy  

                              Jako bych někdy slyšel řemesniky se hádat jestli je lepší Hilti nebo Makita. Je mi víceméně ukradený na čem si pustím vývojový prostředí.

                              Nicméně, nebýt rozvoje Linuxu, Microsoft by si dál valil svoje prasostandardy a na interoperabilitu by zvysoka házel Pavel Bobek. Ledy se za posledních 10 let hnuly a to dost výrazně.

                              0 0
                              • Martin  

                                V tomhle Nadella zafungoval pozitivně, to bez debat. Narozdíl od Ballmera.

                                0 0
                                • Japhy  

                                  S Ballmerem byla zas větší prdel, to byl ukázkovej magor.

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    Jako Hery Šoumen fajn, ale ten zbytek už nebyl tak OK. Oblbnout investory zvládl, ale pro techniku cit neměl.

                                    0 0
                          • orm  

                            Linux uz davno Microsoft, respektive MS Windows prevalcoval. Ze ma MS Windows 90% na nejakem segmentu trhu, ktery sam o sobe ma mene nez 10% celkoveho trhu s OS nikoho uz nezajima.

                            0 0
                            • blue.sun  

                              No jo, něčím se při té nepoužitelnosti utěšovat musíte, já to chápu.

                              0 0
                              • orm  

                                Definuj prosim tu nepouzitelnost, co tim myslis a tak, at vim, ze mluvime o tomtez.

                                0 0
                            • sodek  

                              To je velký omyl, protože v zisku se počítá každá koruna.

                              0 0
                              • orm  

                                Nemyslim si. Vyvoj OS neco stoji a stoji to hodne. Pokud sam MS tlaci sve webove sluzby na ukor nativnich klietu, treba u sveho MS Office, a webove sluzby mohou bezet kdekoliv, tak proc by mel davat miliardy do vyvoje sveho OS, kdyz samotny OS na desktopu uz neni podstatny. Pro vetsinu lidi se OS na desktopu smrskl na zavadec weboveho prohlizece. Jestli webovy prohlizec spusti Linux, MS Windows, *BSD je uplne jedno. MS uz neni ta firma za Balmera nebo Gatese. V soucasne dobe je MS hodne pragmaticka firma, ktera pujde i do Linuxu, pokud to pro ni bude vyhodne.

                                0 0
                                • BB  

                                  kupodivu znám i velké firmy, které běží na Windows serverech, mluvím o finančním sektoru. Dost často používají jako databázi SQL Server. Mluvit o tom, že by Microsoft Windows odepsal je pouze přání, nikoli realita. V korporátní sféře, kde má MS obrovské zisky, Windows desktop ať ve formě PC nebo virtualizovaného terminálu zcela kraluje.

                                  0 0
                                  • Rowdy  

                                    Ano, taky takové firmy znám a taky a nejsou malé.

                                    0 0
                                    • Pavel  

                                      Taky potvrzuji. Nějaký čas jsem takové „mamuty“ okopával.. :)

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        Já je okopávám furt :)

                                        MS ERP, MS SQL, okrajově pak SHP, SfB, Teams…

                                        A nejsou to firmičky o 10 zaměstnancích včetně hajzlbáby.

                                        0 0
                                  • orm  

                                    Nikdo dominanci MS Windows na desktopovem trhu nerozporuje. Jen pisu, ze desktopovy trh je v soucasne dobe v porovnani s celym IT maly a ze nikoho, krome MS, to uz nezajima a MS to zajima, jen protoze je tam historicky usazen. Linuxovy svet (firmy) desktop uz davno nezajima. Penize jsou jinde a tam Linux dominuje a bude dominovat, protoze jedna, ikdyz bohata, firma ho technologicky dohnat uz nemuze. MS je pragmatik a stejne jako si uvedomil u sveho prohlizece, ze nema cenu delat svoje jadro a presel na webkit, tak si dokazu predstavit situaci, kdy totez udela s jadrem os.

                                    K tem obrovskym ziskum. Podivej se jake ma MS rozlozeni prijmu a jake trhy mu nejvice rostou.

                                    0 0
                                    • -b-n-x-  

                                      Tak ale ja si ani moc nedokazu predstavit co by z toho nejaka firma mohla mit – kdyby se snazila „prodavat“ linuxovy desktop, ktery je zdarma. Jina vec je rozsireni desktop systemu, ktery nic nestoji. Z toho jsem treba ja, jakozto linuxak asi zklamany a spokojeny zaroven. Zklamany, ze se tento system nedokazal v segmentu vice prosadit. Spokojeny, protoze timpadem se mu zcasti vyhnuly klasicke problemy masivne rozsirenych prostredi – viry, idioti za klavesnici, atd…

                                      0 0
                                      • orm  

                                        Red Hat na tom vydelava. Primarne sice na serverech, ale i na desktopu a to proto, ze Linux podporuje technologie, ktere jine systemy ne a tyto technologie jsou vyzadovany napr. us vladou.

                                        0 0
                            • Smazaný účet  

                              Koukam, ze linuxak je neco jako vegan…

                              0 0
                              • orm  

                                No vidis, a kdyz je to zaroven, tak je to peklo ;-).

                                0 0
                                • Martin  

                                  A ještě odpůrce aut, aby to bylo kompletní? Nebo rak daleko nesaháš?

                                  0 0
                                  • orm  

                                    Tak nejsem priznivec naduzivani aut, ale auto mam, i ridicak, ale nepouzivam, do prace jezdim na kole :-). Vis, my Linuxaci musime setrit :-).

                                    0 0
                              • -b-n-x-  

                                Jako ze bych nemel zrat maso?!! :-)

                                LINUX PICO!

                                0 0
                        • blue.sun  

                          Kolik let už jen se ti linuxáci utěšují tím, že MS je mrtvý, protože oni mají servery (mobily, auta, doplňsisám)… A Windows si spokojeně žijí na svých devadesáti procentech trhu a je jim to ukradené.

                          0 0
                          • orm  

                            Linux uz MS Windows davno prevalcoval, jen ne na desktopu, ktery uz nikoho nezajima. Ano, MS Windows ma 90% z desktopoveho trhu, ale desktopovy trh je > 10% vsech instalaci os v it. Tyhle valky se vedli pred 20 lety, ted uz je rozhodnuto a nikoho to nezajima. Jen porazena strana (ne MS jako firma, ten se prizpusobil a dokaze vydelavat i novem svete) stale odmita prijmout porazku, ale svet je uz jinde.

                            0 0
                            • Martin  

                              Pokud počítáš routery, pračky a ampy, tak jo :)

                              V autě mám taky linuka.

                              0 0
                              • orm  

                                Drtiva vetsina Internetove ifrastruktury jede na GNU/Linuxu. Prvni top 500 super pocitacu jeden na Linuxu. Veskere cloudy jedou na linuxu. V kazdem Intel procesoru mas unixovy system Minix, ale ne, desktop je MS Windows, tak to musi byt top.

                                Jak rikam, svet je uz jinde. Desktop nikoho uz nezajima. Svet IT se presunul do sluzeb, kdy sluzby bezi pres web (a ten bezi na Linuxu) a na cem ti bezi webovy prohlizec je uplne jedno, protoze os je jen spoustec. Tech par lidi, kteri potrebuji konretni platformu, protoze jim na nicem jinem jejich specializovany sw nebezi, jaro nedela.

                                Kazdopadne uz toho nechme. Jsme mimo tema diskuse. Open/LibreOffice bezi kdekoliv. Nevim proc jsi do toho zacal tahat Linux.

                                0 0
                            • blue.sun  

                              Deset procent instalací je „nikdo“? Aha… To je hezké, jak se linuxácí naučili ohýbat si čísla. Tolik let a pořád jste jen pro smích.

                              0 0
                              • orm  

                                Tak nerikam, ze je to nic, ale ze MS Windows ve svete OS je minorita. Nic dulezite na tom nebezi. Kazdopadne ve svete IT se pohybuji uz dlouho a v linuxu uz 20 let. Tyto svate valky mely smysl kolem roku 2000, kdy se vedla bitva o Desktop. Tu Linux prohral, ale to uz nikoho nezajima, protoze desktop uz nikoho nezajima. Zvitezil pragmatismus a to i u toho MS, kdy se prizpusobil nove dobe a sam tlaci Linux kde se da, protoze na nem vydelava.

                                0 0
                                • Pavel  

                                  Tak dlouho jsem se už nepobavil! Skvělé! Jen tak piš dál, barde! ;-)

                                  0 0
                                  • orm  

                                    Pokud jsem te pobavil, zrejme tim, ze jsem napsal nejakou nepravdu. Muzes prosim te napsat jakou. Diky.

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      Evidentně se pohybujeme každý v jiném vesmíru. Ty umožníš lidem data sdílet a konzumovat, Heky nebo já jsme na straně, která umožní data hlavně pořídit a zpracovat.

                                      0 0
                                • sodek  

                                  Už se těším, až MS vyhlásí konec svým operačním systémům.

                                  0 0
                                  • orm  

                                    Kdyz to pro nej bude vyhodne, tak si myslim, ze soucasny MS to s klidem udela.

                                    0 0
                                  • blue.sun  

                                    Až někdo vymyslí něco lepšího, proč ne?

                                    0 0
                                    • orm  

                                      Definuj prosim parametry, podle kterych chces delat usporadani lepsi, horsi.

                                      0 0
                                      • blue.sun  

                                        Kvůli tobě? Nekrmím trolly.

                                        0 0
                                        • orm  

                                          Proc krmit trolly? Napsal jsi, ze az bude neco lepsi, tak to MS nahradi. Tak snad mas nejake parametry podle kterych to posuzujes. Ty parametry mne zajimaji. Nevidim na tom nic spatneho se zeptat, pokud tedy jen neplacas a zadne parametry nemas ;-).

                                          0 0
                                          • blue.sun  

                                            Mno, tímhle jsi to dorazil, takže…

                                            0 0
                                            • orm  

                                              Cim, ze jsem vyjadril myslenku, kterou jsi potvrdil?

                                              0 0
                                              • sodek  

                                                Nebudou hledat něco lepšího pro 10 mrtvých procent:)

                                                0 0
                                          • BB  

                                            parametrem jsou aplikace. Až bude aplikace pro Garmina kromě Windows a Mac na linuxu, až budu mít editor epub souborů na linuxu, čtečku knih s mluveným slovem atd, atd , tak o linuxu možná budu uvažovat až teda tem MS zruší ta mrtvá Windows, jak píšeš.

                                            0 0
                                            • Goob  

                                              Cyve nainstaluješ Wine na těch pár tejdnů, než to Linux totálně ovládne, ne? Stejně to maximálně za pár měsíců všechno budou webové apky (a teď bez ******: až tahle doba zavládne, tak fakt nebudu rád. Protože model „jednou za 3 dny slezu z hor, natahám data, pak se vrátím zpátky na chatu a po večerech / deštivých dnech si v klidu patlám na svém sandboxovém desktopu“ už tak snadný nebude).

                                              0 0
                                            • orm  

                                              Tento argumnet beru, ale nic to nerika o tom, jak je ten ktery system technicky dobry, ale beru. Jen pro zajimavost, co pro garmina potrebujes za aplikace? Garmina mam a pouzivam ho na linuxu normalne. Co se tyka eknih, tak Calibre. Nevim co myslis tou ctecku s mluvenym slovem, jako ze ti to cte normalni textovou knizku a da se to poslouchat? Tak to nevim, to jsem nikdy nepouzil.

                                              Zena je prekladatelka, prekladatelsky sw bezi na MS Windows, tak ma ve virtual boxu MS Windows a prekladatelsky sw. Nevidim v tom problem. MS Windows jako primarni nema na notebooku proto, protoze MS Windows technologicky neumeji to co potrebuji a Linux ano.

                                              0 0
                                      • Pavel  

                                        Žádný Linux, žádný Apple?

                                        0 0
                                        • orm  

                                          Moc to nechapu. Jakoze parametry budou, kdyz to neni Linux nebo Apple, tak je to lepsi? Nekdy bych si pral, aby lide, kteri broji proti Linuxu, nebo proti z Linuxoveho sveta vzeslym vecem, aby to prestali pouzivat. Pak by si ale nikdo ty jejich nazory neprecetl.

                                          0 0
                                          • Pavel  

                                            HAL 9000 jede na čem?

                                            0 0
                                            • Goob  

                                              To byly tuším řady od Autocontu, takže Windows :D.

                                              Dobré ráno, Davide.

                                              0 0
                                    • JakeF  

                                      Dávno vymyslel… Jmenuje se to Mac OS.

                                      0 0
                                      • blue.sun  

                                        Tak to nikdy.

                                        0 0
                                      • Pavel  

                                        Žíš, další fanatik.. :-)

                                        0 0
                                        • JakeF  

                                          Fanatik je člověk, který je něčím vášnivě, nezdravě posedlý. Fanatik není schopen kritického přístupu, netoleruje jiné názory a nestrpí odpor proti svému přesvědčení.

                                          Zrovna ti tu píšu z Windowsů, takže do tý definice moc nezapadám, že… Ale zkusil bych se na tvým místě zamyslet, jestli u tebe ten kritický přístup a tolerance jiných názorů fungují jak by měly :)).

                                          0 0
                                          • Pavel  

                                            Ve svém věku a hlavně profesním a profesionálním postavení si už můžu dovolit na nějakou toleranci jiných názorů zvysoka srat.. ;-))}]

                                            0 0
                                            • JakeF  

                                              Podle toho jak tu píšeš, tak to na profesní ani profesionální postavení moc nevypadá…

                                              0 0
                                              • Pavel  

                                                Nezáviď! A navic ještě budu prezident!!! :-)

                                                0 0
                                              • Pavel  

                                                Jo a zajdi si na to oční! ;-)

                                                0 0
                                      • orm  

                                        Jadro MacOS (darwin, je opensource) je hrozna zplacanina. MacOS je dobry na jejich hw, kde je vyladeny, ale jinak nic neumi. Servery vzdaly uz pred hodne dlouhou dobou. Apple ale dela na jinych opensource projektech jako je CUPS (tiskovy server) nebo pozvedl KHTML (soucasny webkit), takze komunite vraci, coz je dobre.

                                        0 0
                                        • JakeF  

                                          Řešíme OS pro uživatele, ne? Tam to máš z uživatelskýho pohledu zdaleka nejlepší, zvlášť pokud používáš víc věcí z ekosystému – hodinky, telefon, tablet, zálohovací HDD, sluchátka atp. Že si nechaj relativně draze zaplatit HW je věc druhá…

                                          0 0
                                          • orm  

                                            Prave to se snazim dopatrat, podle ceho lide hodnoti tu kvalitu os :-). Pokud podle toho co pises, tak ano, prvni MacOS (pokud se uzivatel smiri s tim co mu Apple nalinkoval), pak MS Windows a pak Linux. Ikdyz si myslim, ze v nekterych ohledech uzivatelske privetivosti (pro uzivatele bez minulosti) bude Linux lepsi.

                                            Pokud to vezmeme obecne podle schopnosti co ktery os dokaze, ne jen desktop, tak je Linux, dlouho dlouho nic a pak nejake ty *BSD, pak MS Windows a na konci MacOS.

                                            0 0
                                • Rowdy  

                                  Člověče, asi ti to nějak leží v žaludku, když jsi schopný říct, že desktop nikoho nezajímá. Že to najdeš skoro v každý kanceláři na každým PC, u kterýho každý den lidi seděj od rána do večera produkujou spousty těch nesmyslů, co pak za to dostávaj vejplatu, to ti nějak uniká. A že na počet instalací je to zcela zásadní trh. A že to generuje velmi slušné peníze i z globálního pohledu. A že v celém západním světě je to prakticky standard. A že z pohledu domácích PC je to prakticky stejné. Procento jiných OS na domácím desktopu proti M$ je nějaký ten zlomeček, páčto víme .. gamesky .. že jo? Že to nezajímá tebe, vůbec nemusí znamenat, že to nezajímá nějakou tu miliardu jinejch, pro který to vlastně může být dost důležitý. Chci říct, že jestli i po 20 letech v IT (či dýl) ti tohle ještě furt uniká, asi žiješ v nějaký IT jeskyni, či kde.

                                  0 0
                                  • Pavel  

                                    On je takový IT vegan.

                                    0 0
                                  • Martin  

                                    Spíš mi přijde, že je zmanipulovaný modernistickou propagandou. Nedávno u nás byli věrozvěstové z Microsoftu ukazovat něco, čemu říkali „digitální transformace“ naše vedení se v tom vidí…

                                    Jako jo, věci typu MS Flow pro životní cyklus dokumentu, Continia na OCR a „vytěžování“ dokladů nebo PowerBI jsou fajn pro vyšší management. Nicméně třeba vize Microsoftu a jeho webového klienta pro ERP je celkem prasečina, co se UX týká. Byť MS na webovém klientovi intenzivně maká, tak proti Windows klientovi je pořád dost neohrabané. Takže já osobně bych to s běžnou kancelářskou krysařinou a webovými klienty neviděl tak růžově.

                                    0 0
                                    • Pavel  

                                      Kopeš mu do báboviček, zpátečnícky fanatiku!

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        Na jedné straně samozřejmě fajn – IoT, sběr dat, AI… to všechno bude chtít slušný backend, ale pořád zbude místo na frontend, ve kterém se ta data budou zpracovávat. Ne vše se dá automatizovat.

                                        A třeba NAV/BC asi na linuku v brzké době nepojede, takže MS servery pořád potřeba budou.

                                        MS s Linukem koketuje, kus infrastruktury Azure na linuku jede.

                                        A co takové MS SQL? Je pod Linuk?

                                        0 0
                                    • JakeF  

                                      Ti nevím… Vidím to teď v jedný bance a vyjma MS Office tam běží na web aplikacích prakticky všechno…

                                      0 0
                                      • Pavel  

                                        Ne všechny firmy jsou mega společnosti, které si tyto mega nákladné pičovinky můžou dovolit..

                                        0 0
                                      • Martin  

                                        A co konkrétně tam useři dělají?

                                        Přicmrdoval jsem na dvou implementacích ve velkých lízingovkách a webového klienta striktně odmítli.

                                        0 0
                                      • Rowdy  

                                        Soft v bance znamená typicky pořizování dat ve formulářích. Nějaký to účetnictví, CRM, vymáhání, reporting … skoro všechno tohle je tak, že máš nějaký přehledy dat, formulářové detaily a pár hodnot na vyplnění. Na to WEB stačí.

                                        0 0
                                    • Rowdy  

                                      No právě, spousta softu na produkci obsahu je pro windows anebo dokonce jen pro windows. Počínaje tedy officem, když už jsme ve vláknu pro office. Nebo ještě lépe řečeno, spousta sw pro produkování obsahu je jen pro desktop a WEBové alternativy buď nejsou, nebo jsou hrozně neohrabané či limitované funkčně. Ehm zas jsme u office. Ta 365 sice chodí přes WEB slušně, ale jakmile jde o cokoli trochu hlubšího, je tam čudlík na otevření v desktopu. Osobně zatím nevidím cestu, jak udělat prohlížečový SW stejně uživatelsky kvalitně jako desktopové aplikace. Tedy SW pro produkci obsahu, ne pro konzumaci. Na konzumaci obsahu si WEB vystačí, krom her, víc než dobře. No a jsme u her, kde zatím WEB taky není tak úplně alternativa. Možná se to tam jednoho dne doplácá, zatím to tak ale není a ani se k tomu neschyluje.

                                      0 0
                                      • orm  

                                        No vidis, ze se konecne dostavame k nejakemu parametru, podle ktereho posuzujes, ktery os je lepsi nez jiny, – dostupnost tvych oblibenych aplikaci. To beru a to nikdo nerozporuje. Je OS, ale lepsi nez jiny, jen proto, ze se nekdo pro nej rozhodl udelat aplikaci? Tod otazka.

                                        Jinak co se tyka MS Office, tak sam Microsoft propaguje office 365 naukor desktopove aplikace.

                                        https://www.zive.cz/…default.aspx

                                        Mne se to take nelibi, ale webove aplikace jsou soucasny trend a z PC se pro vetsinu lidi stane pouhy tenky klient, kdy bude jedno co webovy prohlizec spousti. Na hry maji lide konzole.

                                        0 0
                                        • JakeF  

                                          Office 365 je ale pořád hlavně desktop verze… Ty webový jsou dost krizovka.

                                          0 0
                                        • Rowdy  

                                          Hele kde jsem psal o tom, že nějaký OS je lepší či horší? Prošel jsem svoje příspěvky a nic takovýho jsem nepsal. Začíná ti to nějak přerůstat přes hlavu. Přisuzuješ mi věci, který sis vybásnil sám.

                                          Jinak máš úpkně pravdu. Důležitost OS jde ruku v ruce s tím, kolik a jakýho softu na tom běží a jak moc je ten soft důležitej. Což v případě zrovníka těch windows je dost a dost. Aniž bych tím chtěl říct, že to je lepší, nebo že jiné světy neexistují. Jen podotýkám, že to je tak významná platofrma, že je globálně zásadní.

                                          0 0
                                          • orm  

                                            Promin, popletl jsem si asi nicky :-). Kazdopadne jsem rad, ze jsi to uvedl, protoze je to relevatni argument nez jen placnout MS Windows je lepsi a nenapsat proc.

                                            Nejsme ve sporu v tom, ze MS Windows je vyznamna platforma pro desktopovy trh. Zrejme je a bude. Ja jen pisu, ze to uz skoro nikoho nezajima, ani ta valka, ani ten vysledek.

                                            0 0
                                        • blue.sun  

                                          Nerad tě zklamu, ale Office 365 je normální desktopový program, akorát namísto jednorázového nákupu platíš roční předplatné.

                                          0 0
                                          • orm  

                                            Nezklames, neboj. Podle videa, kde porovnavali obe verze, mne to prislo jako webove rozhrani, podobne jako ma google. Pokud jsem to spatne pochopil, tak moje chyba. Kazdopadne ty verze nebudou stejne, kdyz MS vychvaluje Office 365 oproti klasickym officum, takze rozdil jen v predplatnem nebude.

                                            0 0
                                            • JakeF  

                                              Zrovna se mi tu desktopovej Excel z 365 kousnul a vzal s sebou i Word, takže je to pořád stejnej ****** jako vždy…

                                              0 0
                                    • gerrard  

                                      Ja bych rekl, ze to je hlavne uplne jiny level programatora nez vy dva. :) Vy ste takovi moc normalni. :) Jinak skvele vlakno, jak kdybych byl v hospe s borcama co delaji FW a resili jestli Cisco nebo Checkpoint.

                                      0 0
                                  • orm  

                                    Nezajima = prachy jsou dnes jinde. Najdi si na cem MS v soucasne dobe vydelava, jak se to zmenilo za posedni roky a kam to smeruje. Myslis, ze Amazon je nejhodnotnejsi firma sveta, protoze ma svuj eshop? Chapu, ze mas svuj omezeny svet PC a nevidis dal, protoze si to treba ani nedokazes predstavit co se v IT deje. Proc se k tomu, ale vyjadrujes? Nikdo nerozporuje dominanci MS Windows na desktopu. To je neco, co se nezmeni. Linux (distribuce) to uz ale davno nezajima (krome treba US vladnich organizaci, ktere maji specialni pozadavky a generuje to penize). Obchod se dela jinde.

                                    0 0
                                    • Pavel  

                                      Ty máš akcie Microsoftu?

                                      0 0
                                    • Rowdy  

                                      Si protiřečíš v jednom přípěvku. Hele tak Windows desktop nikoho nezajímá, nebo nerozporuješ M$ dominanci na desktopu? Kde jsem se jakkoli vyjadřoval k Amazonu? Nějak jsem je někde podceňoval či haněl? Upíral jsem jim jejich zásluhy či nedejbože peníze? Jsem se vlastně jen vyjádřil k tomu faktu, že ty celkem hezky přiznáváš ty klapky na očích a nerozumíš tomu, že na světě je nějaká ta miliarda instalací Windows desktopu. A že cena Amazonu s tím má celkem co do činění. Páčto fakt podstatná část těch peněz, která se jim tam točí, byla naklikána z windows. Hehe … vole.

                                      Jsi zbytečně agresivní vůči někomu, kdo programoval již v době, kdy ses narodil. Jsem programoval už v časech, kdy Windows neexistovaly a psal ještě pro systémy jako byl RSX či IAS.

                                      0 0
                                      • Pavel  

                                        Já ho chápu. My si z něho děláme srandu a on to halt těžce nese. ;-)

                                        0 0
                                        • orm  

                                          Ale prd. Internetove bitvy, zvlast zde na BF, clovek musi brat s nadhledem. Tahle bitva je uz davno dobojovana, tak si tu jen vzpominam na mladi na nekonecne flame :-). U nas ve firme mame citat od Gandhiho, ktery to krasne vystihuje.

                                          Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Potom zvítězíš.

                                          Podivej se do historie Linuxu a vztah MS k nemu a rekni mne kde jsme :-).

                                          0 0
                                          • Pavel  

                                            Jo, jasně! My ve firmě máme citát.. No jo vlastně, my žádný citát nemáme, na takové chujoviny nemáme luxus času, bo nekecáme, ale makáme! ;-)

                                            0 0
                                            • orm  

                                              A jakou hodnotu ma vase firma :-)?

                                              0 0
                                              • Frostty  

                                                Krizová věkovka, 30–40, to se člověk žene za hodnotama, které považuje za argument váhy svých tvrzení :D. Nezávidím.

                                                0 0
                                                • orm  

                                                  Ja se za nicim nezenu. Jen me zajimalo kam to dopracovala firma pro kterou dela, kde vsichni hodne makaj :-). Ja jsem s tim nezacal :-).

                                                  0 0
                                              • Pavel  

                                                Hodně nul.

                                                0 0
                                                • orm  

                                                  Tak pokud pred tema nulama je i jine cislo tak super, ze ma firma takove pracanty, kteri makaj a nekecaj :-).

                                                  0 0
                                      • orm  

                                        Nepsal jsem, ze Windows desktop nikoho nezajima, ale ze desktop jiz nikoho nezajima a jako duvod jsem uvedl to, ze se penize v soucasne dobe toci jinde. Nevidim v tom rozpor. MS Windows dominuje na trhu, ktery je minoritni a zmensuje se.

                                        Amazon jsem jako priklad dal proto, ze je to firma, ktera vydelava hodne hodne penez na Linuxu. V soucasne dobe je mezi top 3 nejhodnotnejsima firmama sveta, kvuli Linuxu. MS to ma v soucasne dobe stejne. Prijmy se jim zvysuji ne kvuli desktopum, ale kvuli cloudu a Linuxu.

                                        Jen protoze jsi stary, tak si automaticky nezaslouzis uctu. Uvazl jsi myslenim v jinem svete. To chapu, jsi stary a nove myslenky se hure prijmaji. Nikdo nemladneme.

                                        0 0
                                        • Rowdy  

                                          Možná jsem starý, a taky si neprotiřečím v rámci svých přípěvků, a to ani napříč sadou příspěvků. Ty to zvládneš v jednom. Budu tvůj styl pečlivě studovat. Děkuji

                                          0 0
                                          • orm  

                                            To nebylo mysleno jako urazka. Jen konstatovani faktu. Jsem sice o 10 let mladsi nez ty, ale vidim to na sobe take. S rostoucim vekem clovek hure vstrebava nove technologie a myslenky (mozek je slabsi, cas venuje jinym vecem) a casteji se vraci k tomu co zna a povazuje to za spravne a jedine mozne.

                                            Pokud si nekde protirecim, tak napis kde. Myslim, ze pisu konzistentne, ale chyby delame kazdy.

                                            0 0
                                        • Martin  

                                          Ono záleží, jak v čem nezajímá. Pokud je to otázka konzumace, potom ano, na konzumaci máme nejen desktop. Pokud je to otázka tvoření a zadávání, pak je desktop pořád ergonomicky nejlepší volba.

                                          Snahy o přesvědčení lidí, že desktop je mrtvý a budoucnost je v mobilních zařízeních a tabletech už tu byla. Trh se nasytil, tablety a podobné pičoviny klesají, desktop se drží.

                                          0 0
                                          • blue.sun  

                                            Klesají i mobily, a různá IoT zařízení se naopak ne a ne rozjet, ač měla být už před pěti lety jasným hitem.

                                            Jen ty mrtvé počítače se drží a drží, mrchy jedny.

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              Ono to v prezentacích a videích vypadá strašně dobře. Všechny ty dyvajzy s tačskrýnou, senzory, inteligence… jen lidi se to ne a ne naučit používat.

                                              I když, ted jsem kdesi viděl reklamu na chytrý zámek od Xiaomi a to bych si snad aj dokázal představit doma. Odpadlo by takové to „*****, zamčel jsem“? :D

                                              0 0
                                              • blue.sun  

                                                Hm, chytrý zámek… jak dlouho chytrý, než ti ho někdo hackne?

                                                Nejsou nějaké bezpečnostní zámky, které mají zvenku „vždy zamčeno“ a zevnitř „vždy odemčeno“?

                                                0 0
                                                • Japhy  

                                                  Copak o to, hacknout se dá každý zámek, stačí dostatečně velké pákovky nebo akuflexa, ale bál bych se spíš toho abych si to nemusel dílenským vercajkem někdy v nouzi hackovat do pozice odemčeno sám.

                                                  Sorryjako Dejve.

                                                  https://www.youtube.com/watch?…

                                                  0 0
                                                  • blue.sun  

                                                    Tak tam musí být nějaká možnost nouzově odemknout klíčem, ne? Teď jen aby ten nouzový klíč neměl kdekdo…

                                                    Na některé věci je stará dobrá mechanika prostě lepší řešení.

                                                    0 0
                    • gerrard  

                      Programator v RedHatu?

                      0 0
              • -b-n-x-  

                Ty taky?

                Vyborne, ted jsi Doome dost stoupnul v mych linuxovych ocich! :-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tuhle zpravu ma Doom ulozenou v textaku s nazvem fucktux.txt a ve vhodnych chvilich s tim trolli na webu uz asi 15 let…

                  0 0
                  • Martin  

                    Prd, tyhle věci outsourcuju… http://bill-gates-je.borec.cz/

                    Já mám v Linuxu výbornou správu paměti a vy ve Windowsech ne. Já v linuxu nemám viry, rootkity a ostatní bordel, kdežto vy ve Windowsech furt. Mě nehrozí, že se mi samovolně smažou data na disku, kdežto vám vjednomkuse. Já si můžu nastavit všechny barvičky v GNOME a ve windowsech je to natvrdo šedé. Já mám zadarmo v Linuxu defaultně předinstalované už i aplikace iptables, xmms a mozilla. Linux má OBROVSKY VELKÝ UPTIME, daleko větší než ty vaše dementní zavaděče na hry. Vy musíte složitě klikat, jenže já, fiškus, si napíšu do commandlajny jen soubor=$(echo $1 | sed ‚s/^\(.\+\/)\([^/]­\+)\.wav$/.og­g/‘). Kdybyste nebyli brněnští vesničani s Intelem tak byste už dávno naši komunitní rozkvetlou květinu Linux používali jako každý normální člověk !!! Jste jen tupci a hovada jdoucí s davem. LINUX RULEZZZZZZ!!!!!!! Beztak je máte ukradený vy socky s nagelovanejma vlasama. Je mi z vás na blití.

                    0 0
                    • Goob  

                      Tyjo to je slušnej hulanátor!

                      0 0
                    • -b-n-x-  

                      Pekne :D

                      Libi se mi zminka o Brnu. Treba takto: „Kdybyste nebyli brněnští vesničani s Intelem tak byste už dávno naši komunitní rozkvetlou květinu Linux používali jako každý normální člověk !!!“

                      0 0
                      • Pavel  

                        jj, Brno best rulezzz!! :-D

                        0 0
      • maajkee  

        Aha, zajímavý, jako linuxový autista nebo chronický šetřílek jsem si nikdy nepřipadal a přesto spousty let spokojeně používám libre office, předtím open office a nemám s tím žádnej problém :)

        Na ty moje faktury, tabulky domácího rozpočtu a texty písniček mi to úplně vyhovuje a pár stovek radši někde projím :)

        0 0
        • Tom-T45  

          „Samozřejmě záleží na použití, pokud v tom chceš psát „ahoj babi jak se máš já dobře“, tak OO stačit budou“

          A vo tom to je. Pokud ty soubory nikdo další nepoužívá, needitují se střídavě v MO a LO, tak tam není žádný problém a LO budou určitě stačit 99% domácích uživatelů.

          Problém s kompatibilitou se u nás v práci projevoval třeba v tak stupidní věci, jako podbarvené pozadí textu (zvýrazňovač), pokud se to udělalo LO, tak ve Wordu to nešlo zrušit, a to byly jen primitivní technické zprávy bez jakýchkoli maker.

          0 0
    • puka  

      Offtopic- používám v chromu tabulky a dokumenty google. Je to trošku ošizený, ale export a sdílení jsou na výborné úrovni.

      0 0
      • blue.sun  

        Hodně ošizené. Rozpočet není náročná tabulka a stejně si s ní neporadí.

        Dělá bordel i v mé jednoduché tabulce na sledování nákladů u auta.

        0 0
        • puka  

          Zadavatel nenapsal, jestli je profi účetní nebo si jen chce číst emaily.

          Pro domácí využití to je celkem dobré řešení hlavně díky automatickému zálohování a dostupnosti k souborům všude, kde je signál.

          0 0
          • blue.sun  

            S požadavkem na maximální kompatibilitu to asi nebude o čtení mailů…

            0 0
    • d69  

      Nějaká zkušenost s těma WPS nebo FREE ?

      0 0
      • MatS  

        Ano. Tatovi jsem puvodne nainstaloval „vyleceny“ Office 2016. Jenze po urcite dobe to stejne chtelo licenci. Tak mne to prestalo bavit a stahnul jsem WPS office free. Co mne prekvapilo, je temer uplna podoba jako Office. Neboli je vse tam kde jsi zvykly. Vse funguje, ale netestoval jsem slozitejsi veci. Tata to ma na zakladni praci. Jedine, co muze nekomu vadit, ze je to pouze v anglictine. Cestinu jsem do toho nenasel.

        Je to free, takze to klidne zkus a budes treba mile prekvapeny. Libre office a Open office jsou proti WPS jak Win95 proti Win10.

        0 0
      • totalmaster  

        WPS Office je hrůza, nadch mě design, že vše vypadá jak MS Office, ale jinak je to nepoužitelný. Na nějaké otevření dokumentu, nebo tvorbu tabulek OK, ale na psaní textu to fakt není. Neumí to češtinu, nenašel jsem úpravu stylů, no prostě nic moc. To radši oželím vzhled a budu používat Libre Office.

        0 0
    • zdenek  

      Za mne také Libre Office. Mám ho nainstalovaný v práci od doby, než mi koupili licenci na MS Office. Jako používat se to dá. Otevřeš v tom soubory vytvořené v MSO, ale hlavně u tabulek jsou potíže s kompatibilitou. Calc nemá úplně stejnou syntaxi vzorců. Čím víc využíváš možnosti Excelu, tím horší kompatibilita. Třeba Draw mi vyhovuje na kreslení diagramů víc než alternativa od MS.

      Ale rozhodně bych se rozloučil s požadavkem: „Jde mi hlavně o maximální kompatibilitu WORD a EXCEL souborů a tabulek otevíraných a upravovaných střídavě v klasických officech a některé z těchto verzí.“ Upravovat soubor střídavě v obou programech je cesta k jeho rozbití.

      0 0
    • scota  

      A co Google apps?

      0 0
    • Renda69  

      Nedělejte zbytečné kraviny, když je to na Aukru ofiko s fakturou za 180 až 250, jen hledat.

      Já to kupoval třikrát, na různé stroje a s malým problémem to šlape.

      Nebo dvě kila jsou moc? Při ceně železa 10 až 20 kilo?

      0 0
    • Renda69  

      Nefachčilo to, tak mi poslal jinou licenci obratem a to už šlo.

      Jsou to druhotné, z odinstalovaných strojů. Dle zákona to lze přeprodat.

      0 0
    • Renda69  

      Třeba tady

      za 180

      0 0
      • Youda  

        Tak jsem to koupil, uvidíme. :-)

        0 0
        • d69  

          dej vědět

          0 0
          • Youda  

            Nejsem žádný IT tak napíšu že to šlape a s aktivací nebyl problém. Odinstaloval jsem vše co se týká office a naštěstí zůstal někde uložený sešit PERSONAL s nahranými makry. :-)

            0 0
            • d69  

              díky-takž po zaplacení ti na mail přišel odkaz na stažení+product key,ty jsi odinstaloval staré office a nainstaloval 16 z toho odkazu OK +vložil key ? jen se zeptam jaký máš OS WIN 10?

              0 0
              • Youda  

                Mám Win 10, přišel mi odkaz s klíčem, tam jsem se přihlásil svým účtem Microsoftu (vyžadovalo to), zadal klíč, stáhl jsem instalační soubor, ještě při instalaci to chtělo klíč a pak jsem aktivoval přes telefon (má to tam v postupu, volba byla ještě přes internet) což byl největší vopruz (vyplňovat ty cifry) a vše OK. Je možné že se ti to aktivuje automaticky. Ještě před instalací jsem smazal staré office.

                0 0
              • Pavel  

                Instalačku „vhodného“ balíku si najdi tady:

                https://tb.rg-adguard.net/public.php

                Rozhodně bych NIC s žádného zaslaného odkazu NEINSTALOVAL.

                Já si Opici 2016 pořídil takto takhle (pravda, u mě je to jen na testovací potřeby), přišel mi emailem JEN přímo ten kód, žádné odkazy ke stažení. Nainstaloval (do virtuálu, samozřejmě), zadal product key a zatím se zdá, že to šlape. Ale je teda fakt, že to denně rozhodně nepoužívám.

                0 0
                • d69  

                  podle toho co psal to vypadá že stahoval z ofiko Microsoft stránek,když se tam přihlašoval jejich účtem,ne ?

                  0 0
                  • SloM  

                    Asi ano. Ale jina modelova situace:

                    Prodejce bude „kriminalnik“ a odkazovana web stranka bude pouze kopirovat tu oficialni od MS. Jen bude lehce jina web adresa, cehoz si treba nevsimnes. Bude vypadat naprosto totozne a bude chtit to stejne – at zadas svuj MS ucet a heslo. A ejhle, po zadani nemas zadny office a jeste k tomu ti ukradli ucet (i s heslem)… Pripadne si nainstalujes office s nejakou haveti uvnitr.

                    Proto je opatrnost na miste a idealni vzdy stahovat primo z ofiko stranek

                    0 0
    • Tomcat  

      Libre Office

      Co se týká kompatibility tak s tím mají problém i Office mezi sebou . Dokonce různé jazykové verze, protože názvy funkcí se mezi jazykovými mutacemi liší.

      0 0
      • blue.sun  

        Z toho, co jsem zkoušel, byl Libre snad nejhorší.

        0 0
        • Tomcat  

          Vzhledem k tomu že StarOffice OpenOffice a LibreOffice vychází z jednoho zdroje a „problém“ byla jen licence na kód není podle mě horší či lepší.

          0 0
          • Auditor  

            Ta.

            Zlaezi jestli chcces vic odpovidajici puvodni myslence OpenOffice, ktery taed vlastni – mam pocit – Oracl a kod je uz lehce uzavren .. nebo LibreeOFfice naplnujici puvodni myslenku.

            Sam mam Libre i MS Office 365 … a LO mam radši…

            0 0
          • orm  

            Tak jednoduche to neni. Zacalo to StarOffice, z toho vznik OpenOffice, ktere bylo pod Sunem. Kdyz Oracle koupil Sun, tak se udelal fork a vznikl LibreOffice. OpenOffice a LibreOffice maji od te doby jiny vyvoj. Oracle pak OpenOffice soupl do Apache foundation, ale vyvoj se tam prakticky zastavil. Uvazovalo se o opetovnem sjednoceni, protoze ikdyz LibreOffice ma zivejsi vyvoj, tak OpenOffice ma/mel funkcionalitu, kterou LibreOffice nemel. Z open source variant v dnesni dobe bych bral jen LibreOffice.

            0 0
    • Kaire  

      Jestli chceš tak moc šetřit (nechceš koupit office za 250kč), tak si stáhni proste MS Office s aktivátorem / crackem. Zas takovej zločin to není a náročné zrovna taky ne…

      0 0
      • Martin  

        No nevím, jestli je dobrý nápad šetřit dvě stovky zrovna na Officech. Chápal bych to v době, kdy to stálo tisíce. Ale crackovat soft za dvě kila, ***** si výjimku do antiviru a podobné opičárny?

        0 0
        • Kaire  

          No jestli to za to stojí si musí zhodnotit sám, jen říkám že to relativně lehce jde. Jak si sám napsal… stojí to dvě kila, to je za Office skoro nic.

          0 0
        • sodek  

          +++

          0 0
        • Roxteedy  

          Za mne je ta licence z aukra nelegalni. Uz jen to, ze pisou OEM a ty to kupujes samostatne. Navic je to podle mne „refurbisched“ licence ktera smi byt prodana jen se „srotem“, ktery byl predtim zalicencovan. Nekdo tomu rika repasovane PC ;)

          Takze je to podle mne snadnejsi a bezpecnejsi cesta k nelegalnimu softu, nez crack :)

          Bezpochyby to bude 100% slouzit a doma se ti nic nestane. Zivnostnik to taky neresi. Neni zalobce, neni soudce… ale do firmy bych s tim nesel…

          0 0
          • Martin  

            řešilo se to jinde, nemáš pravdu. přeprodej licencí je legální, jsou k tomu vyjádření příslušných orgánů.

            0 0
          • nitraq  

            Bacha na ty cizí termity, ať neskončíš jak suterén.

            0 0
          • Tomcat  

            Legální je protože jí člověk legálně koupí. Porušení smlouvy dohody v B2B segmentu nedělá nelegální software.

            To jestli dojde k porušení dohody mezi MS a prodejcem není problém koncového uživatele. Stejně by pak šlo říci že když kupujete rohlíky řešit jestli ten supermarket platí brzo faktury a má v regálech zboží tak jak chce distributor.

            0 0
          • Pavel  

            Tuším je na to právě rozsudek nebo tak něco Evropského soudu, že licenci lze přeprodat, pokud se sw již nepoužívá. A na tom je to postaveno.

            0 0
            • Roxteedy  

              Tohle licencovani je velka dzungle. Zrovna vcera jsem resil, ze zakos chce na serveru mit virtualne W10Pro. Vyloupl se z toho zajimavej licencni pripad :)

              Za mne temito office porusujes hned nekolik podminek pro jejich pouziti. Jestli se na to vztahuje direktiva EU nevim. Ale moc se mi to u tohoto typu licence nezda…

              No kazdopadne na doma je to fuk. Neni zalobce, neni soudce…

              0 0
              • Martin  

                Co je nadřazené? Legislativa nebo licenční podmínky?

                Je fakt, že licencování je hrozně komplikované, to asi museli vymýšlet děsní zhulenci.

                0 0
                • Pavel  

                  Nadřazená je samozřejmě legislativa.

                  0 0
                  • Roxteedy  

                    Souhlas. Jenze ted jeste korektne rozhodnout, jak je co mysleno :)

                    0 0
              • Pavel  

                Tak úplně na doma to nepoužívám, ale asi takto: na vývoj, za který dostávám hezký penízky, lesklý, žluťoučký, mám zaplacené a tady tyto používám jen na testovací účely. Nicméně, pokud JE přeprodej licence v EU legální, tak asi nic neporušuji. Ale ruku do ohně za to nedám. ;)

                0 0
                • Roxteedy  

                  ANO, legalne si prekoupil licenci

                  NE, nepouzivas ji v souladu s podminkami, zejmena OEM a „refurbished“ (nevim ted jak se ten licencni program jmenuje). Takze ji pouzivas nelegalne.

                  Kdyz Ti skola preproda EDU licenci cehokoliv, take ji muzes legalne komercne pouzivat?

                  Samozrejme jsme ve shode, ze na funkci rostlinare to nema vliv a Office ti budou dlouho a spolehlive slouzit :)

                  0 0
                  • Pavel  

                    S tou EDU licencí je to taky docela zajímavé :-). Pokud si jako student nainstaluji EDU verzi Windows, tak až student přestanu být, tak bych ji měl asi odinstalovat. A když ne, tak ji používám nelegálně, ale získal jsem ji legálně. A teď babo rad.. :-D

                    0 0
                    • Roxteedy  

                      Zrovna vcera jsem studoval prave kvuli tem virt w10P nejaky licencni chlisty od MS. A zaujalo mne to, co je vsude v prvnich radcich. SW od MS nikdy nevlastnis. Pouze si licencujes jeho vyuzivani…

                      0 0
                      • Pavel  

                        Kupuješ si právo užívání. Ono totiž u nás nelze SW vlastnit = prodat vlastnictví = autorská práva. Jako „firma“ tvořící zákaznický SW o tom vím svoje, zákazníkům jsem na základě našich zákonů nucen jim „jen“ udělit trvalé uživání SW, ne jim „jejich“ SW prodat ve smyslu vlastnictví, byť si za něho zaplatili.

                        Nicméně s přechodem na „novou technologii“, kdy zákaznický SW tvořím v „mém“ SW (vytvořil jsem si prostě program na tvotbu programů), tak bych jim stejně program „neprodal“.. :)

                        0 0
                        • Roxteedy  

                          Zajimavej pohled „z druhe strany“ :)

                          Vytvoris pro TOP klienta co te zivi utilitu pro jeho 1000 zamcu. A on ji pak proda za dumping 1000 tretim stranam. Protoze EU…

                          Blby, co?

                          0 0
                          • Pavel  

                            Toto všechno je samozřejmě ošetřeno ve smlouvě. ;-)

                            0 0
                    • orm  

                      U nas na skole to bylo tak, ze pokud sis nainstaloval MS Windows na skolni licenci, tak jsi MS Windows mohl pouzivat i po tom co jsi prestal byt student. Bylo to legalni. Uz jsi ale nemohl tyto MS Windows pouzit jinde, pokud ti napr. odesel pocitac.

                      0 0
                      • Roxteedy  

                        To, že Ti to nepřestalo fungovat a to, jestli je to legálně, jsou dvě odlišné věci :D

                        Pokud skončíš jako student, pozbýváš právo na využívání té licence…

                        0 0
                        • orm  

                          Ne. Ta informace byla primo v licenci, respektive na strankach skoly jako pruvodka k licenci. Samozrejme to ted muze byt jinak, stejne jako to muze byt jinak na jinych skolach. Toto byla informace z FI MUNI.

                          0 0
                          • Roxteedy  

                            divný, ale jak říkáš… furt se to mění…

                            Na všech školách to musí být stejně, je to stejná licenční politika MS. jen si to jinde můžou jinak vykládat :)

                            0 0
                          • obda  

                            Jo, fungovalo to tak, nicméně s příchodem Office 365 (a tudíž předplatného) se věci změnily. Momentálně platí:

                            Životní cyklus studentského účtu

                            Účet je aktivní po dobu studia. Po jeho ukončení zůstává účet plně funkční po dobu 300 dnů (režim prodloužené životnosti), ale není již k dispozici MS Office pro soukromá zařízení.

                            O přechodu do režimu prodloužené životnosti a blížícím se konci prodloužené životnosti je uživatel informován mailem.

                            Po ukončení režimu prodloužené životnosti je účet převeden na absolventský. Všechny aplikace kromě aplikací Pošta, Kalendář, Lidé a Úkoly jsou odebrány a jejich data odstraněna.

                            Pokud se uživatel v době prodloužené životnosti stane znovu studentem či zaměstnancem, je účet automaticky převeden do standardního stavu.

                            0 0
              • zdenek  

                Ten bordel udělal MS. Definoval OEM licence a ještě ke všemu je průběžně měnil (byla doba, kdy šly koupit i k periferiím jako tiskárna nebo myš, pak zase jen k MB nebo HDD…). Některým obchodům to pak bylo jedno a prodaly OEM i bez HW. MS dosud tvrdí, že nejde přenést OEM licenci na jiný HW.

                Na druhou stranu firmy, které přeprodávají použité OEM, se ohánějí výrokem soudu, že je to legální a že zákony mají větší váhu než licenční podmínky.

                0 0
                • Pavel  

                  O víně, tj porušení zákona, rozhoduje jen soud. A pokud ten porušení zákona nehledal, tak to není nelegální. Není koho a jak trestat. Zákony mají vyšší váhu než licenční podmínky..

                  0 0
                • Roxteedy  

                  Souhlas i s Hekynenem

                  A i proto se cely licencni svet obraci k predplatnemu… Napr. ADOBE udelal radikalni rez. MS to zkousi po dobrym. Ale proslycha se, ze 2019 jsou posledni office co koupis bez predplatneho.

                  0 0
    • Smazaný účet  

      Jsou nahrady zadarmo, treba zmineny libreOffice. A z vlastní zkušenosti vím, že není nic lepšího, než když se pracuje na dokundamentech ve více lidech a jeden z nich jde cestou alternativy. Ty radosti z opravování dokurveného formátování, podelanych tabulek a podobne, bo to jiny sw proste vychroupe jinak…to je nakokot ty pico!

      0 0
      • orm  

        Otazka je kdo to dela spatne :-).

        0 0
        • Martin  

          Windows

          0 0
          • orm  

            Bavime se o programech, tak nevim proc vytahujes OS. MS office nedodrzuji ani svuj standard openxml, ktery inicializovali jako trucstandard k odf, o kompatibilite mezi jednotlivejma verzema ani nemluve. Pokud chce mit clovek jistotu u ms office, tak musi vsichni pouzivat stejnou verzi.

            0 0
            • Pavel  

              Jinou reakci jsem od tebe opravdu nečekal.. :-D

              0 0
              • orm  

                Je neco v tom co jsem napsal nepravda?

                0 0
                • Pavel  

                  Nežereš maso, používáš linuk, pliveš na Microsoft.. Co myslíš? :-)

                  0 0
              • -b-n-x-  

                No, já třeba jsem zažil takovou legraci s mso13cs vs. Mso13en. Člověk by řekl, že musí fungovat stejně. No, a ono ne.

                0 0
            • HonzaRez  

              Hlavička na hřebíček, uindousáci tohle opravdu moc nechtějí slyšet, ale otevřené kancelářské balíky nikdy nemají problém se svými soubory. Word a spol. mají problémy se soubory nejen v různých verzích, ale i v úplně stejné verzi… Vybavte 10 lidí LibreOppice a nikdy mezi sebou nebudou mít nekompatidebilitu. 2 lidi s MS Oppice ji mezi sebou budou mít každý lichý den a v přestupný rok…

              0 0
              • Martin  

                A proto je Libre Office leaderem trhu s kancelářskými balíky. Ještě tu o Karkulce bych prosil.

                0 0
                • HonzaRez  

                  To jsou dvě rozdílné věci…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ne nejsou – lidi si prece kupuji jen to nejlepsi

                    A pokud tomu davaji prednost i kdyz je to za prachy, zatimco konkurence je zadarmo, tak je to asi vyrazne nejlepsi…

                    0 0
                    • Martin  

                      Lidi jsou samozřejmě lamy a nechcou se učit nové věci.

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Tady ten flame nějak upadá.

                        Hoši, to ale nic nevypovídá o kvalitě. LO je určitě lepší!

                        0 0
                        • Martin  

                          Kdybyste nebyli vymaštění imbecilové, tak byste už dávno naši komunitní rozkvetlou květinu Linux používali jako každý normální člověk!!! LINUX RULEZZZZZZ!!!!!!!

                          Takhle nějak?

                          0 0
                          • Goob  

                            Absolutně nechápu, o čem se tady bavíte, když jediný správný nástroj na hudbu a video je Apple. Teda fakt je, že všechny sekvencery jedou na Linuxu a Vangelis, Jarre, Bono a dokonce i Britney Spears mají vlastní distra. Navíc se teď zjistilo, že Smetana psal muziku přímo ve Vimu.

                            0 0
                          • -b-n-x-  

                            Vymaštění vesničtí imbecilové z Brna!

                            0 0
                          • -b-n-x-  

                            Tak tady mame dalsi krasnou komunitni rozkvetlou kvetinku:

                            Open Cola

                            0 0
                          • Pavel  

                            EPL PIČO!!!

                            0 0
              • blue.sun  

                Vybav 5 lidí Libre a 5 lidí Open a bude z toho větší bordel, než mezi verzemi MS Office.

                Testováno sám na sobě.

                0 0
                • Goob  

                  Dokonce i podklady z RedHatu mi chodí v korporátní LibreOffice, protože se to musí, ale bokem rovněž dostávám Wordy a Powerpointy, protože se v tom všem dělá lépe :D.

                  Další kapitolou, kterou tady radši ani nebudu otevírat, jsou alternativy Adobe Acrobatu (bavím se o Acrobatu, ne o Acrobat Readeru, než sem zase nalezou nějací fanatici).

                  *mimochodem, jakmile vidíš, jak někdo píše slova jako „mrkvosoft“, „oppice“ atp., z 99 procent vůbec nemá smysl se pouštět do diskuse.

                  0 0
                  • Martin  

                    A ještě slovo linuk

                    0 0
                  • blue.sun  

                    Takže ta linuxová pravověrnost asi tak důsledná nebude, jak vidím.

                    Acrobat, naštěstí, řešit nemusím… Na jednoduché exporty do pdf stačí i ten Word nebo Excel, u nás je to naštěstí brané jako hotový produkt.

                    0 0
                  • orm  

                    Jen bych rad pripomenul, ze cela tato plodna diskuse na zabijeni casu vznikla proto, ze tu zacal urazet DoomHammer.

                    0 0
                    • Martin  

                      Aneb kam až vede nepochopení sarkasticky laděného komentáře. Je vidět, že absence konzumace masa vede k degeneraci jistých mozkových procesů.

                      0 0
                      • blue.sun  

                        Jsi zlý.

                        0 0
                        • Martin  

                          Já vím, za trest si dneska nedám pivo.

                          0 0
                      • orm  

                        No vidis, zas urazis, asi se k nicemu jinemu nezmuses, ale ok.

                        0 0
                        • Martin  

                          Až někoho začnu urážet, napíšu mu, že je osel, idiot, ******, *****, *******… pokud sarkastické konstatování, že nežereš maso a tudíž nemáš smysl pro humor, bereš jako urážku, je to tvůj boj.

                          Neber se tak vážně, nepomáháš tím k potvrzování představy autistického linuxáka.

                          0 0
                          • orm  

                            O tve ingeligenci svedci to, ze do diskuse o techickych vecech vytahujes argumenty, ktere s diskusi nemaji co delat, ktere maji za ucelem oponenta zesmesnit. Neboj, neurazi me to, ale ukazuje to o tobe hodne. Myslim, ze ikdyz mame rozdilny nazor, tak ja te tu neurazim, ani nezesmesnuji, a snazim se diskutovat vecne. Prosim tedy, uz na me nereaguj. Diky.

                            0 0
                            • Martin  

                              No, jestli dojmologii o tom, jak Linux válcuje trh, říkáš věcná diskuze, potom oukej…

                              A pokud si dobře vzpomínám, tak ses do mě v jiných diskuzích párkrát taky velmi nevybíravě a naprosto „nevěcně“ navezl… takže zamést před vlastním prahem, pěkně prosím.

                              Howgh, domluvil jsem.

                              0 0
                              • orm  

                                Tak mne nevadi, kdyz je diskuse ostra, ale musi byt vecna. To ze nejim maso, snad v teto diskusi nehraje zadnou roli, tak nevim, proc to vubec vytahujes? Ceho si tim chtel dosahnout?

                                Ze Linux valcuje trh je fakt. Ze ve sve zaslepenosti nevidis nic jineho nez desktopy, je tvuj problem, ale na veci to nic nemeni. Pokud, ale za trh myslis jenom desktop, tak ano, tam to neplati a tam je dominantni MS Windows. Nikdy jsem ale nepsal opak.

                                0 0
                                • Pavel  

                                  Jak o někom poznáš, že je vegan? Řekne ti to. A jak, že je linuxák? Taky ti to řekne.. ;-)

                                  Dej si maso! :-D

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    Kdybych předtím nenapsal „howgh“, tak bych ti řekl, že jsi zlý.

                                    Ale jelikož jsem „howgh“ napsal, tak budu držet přední horní kosočtverečnou­ díru.

                                    0 0
                                    • Pavel  

                                      To howgh mělo být i na mne? :-D

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        Ať nevypadám, že si nevidím do přední díry…

                                        0 0
                                  • orm  

                                    Psal jsem, nekde ze jsem vegan? Psal jsem, ze nejim maso. Pokud si ale projdes celou diskusi, tak vegan neni ten, co ma potrebu to porad vytahovat.

                                    0 0
                                    • Pavel  

                                      Ano, zareagoval jsi tak, že z toho vyplývá, že vegan jsi.

                                      0 0
                                    • Nikovlas  

                                      Tak to je klasická představa společnosti o vegetariánech/ve­ganech – že mají potřebu to všem cpát. Obvykle to probíhá nějak takhle:

                                      • Ty si to nedáš?
                                      • Ne, nejím maso.
                                      • Seš snad vegan?
                                      • Ne – jen nejím maso.
                                      • Takže seš vegetarián?
                                      • Tak nějak.
                                      • Proč?

                                      Zkrátka s veganem/vege­tariánem se prostě nejde bavit bez toho, aby vám cpal, že nejí maso.

                                      0 0
                                      • orm  

                                        Zapomnel jsi, ze na konci prijde ten vtip o tom jak poznas vegana …

                                        0 0
                                      • Pavel  

                                        Hmm, no já ti nevím…

                                        *Sgt Pepper 4.3.2019 08:12

                                        Koukam, ze linuxak je neco jako vegan…

                                        orm 4.3.2019 10:41

                                        No vidis, a kdyz je to zaroven, tak je to peklo ;-).*

                                        0 0
                                        • orm  

                                          Moji vetu muzes interpretovat ruznym zpusobem a vybral sis z toho co se ti hodi.

                                          0 0
                                          • Pavel  

                                            Spíš co se hodí na tebe. ;-)

                                            0 0
                                • BB  

                                  Jenom jeden článek o tom, jak Linux „válcuje“ trh:

                                  https://www.root.cz/…i-s-linuxem/

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    A můžou za to ty čubky uživatelské… a školy.

                                    *Nedivím se. U nás jsme to vzdali již dávno.

                                    Na serverech si vesele ševelí Slackware (pěkně „hardcore“ v CLI), ale na pracovních stanicích jen a pouze Windows.

                                    Je pravda, že jde o sw jako Siemens Step7, Autodesk Inventor, Office apod…

                                    Neskutečná pakárna jen kompatibilitou obyčejného wordu a open řešeními, navíc všude ve školách se učí MS produkty a stále dokola vysvětlovat, že tahle funkce je jinde… na to není čas. Tolik fakta.*

                                    0 0
                                    • BB  

                                      ten Mnichov je zajímavý v tom, že před lety, když přecházeli na Linux spočítali obrovské úspory a projektově „ošetřili“ všechny problémy s kompatibilitou směrem k historii i směrem vně magistrátu. Byla to výkladní skříň implementace Linuxu v kancelářském prostředí. Takhle to dopadlo … Nic proti Linuxu, jsem rád, že výrobce mého routeru použil GNU licenci linuxu jako jádro pro jednoúčelový SW a nemusí mi účtovat za nějakou verzi embedded Windows, stejně tak výrobce vysavače, čtečky knih, výrobce televize, … Akorát si myslím, že nejde o válcování trhu. Jde o efektivní vyplňování nového prostoru.

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        Souhlas.

                                        U jednoúčelových zařízení se krásně projeví ta modulárnost linuxu. Ale s desktopem je to trochu jiná písnička. Z Raspbianu mám dodnes noční můry.

                                        0 0
                                      • orm  

                                        Zas tak jednoduche to nebylo, jak to tu prezentujes. Kdyz Mnichov zacal prechazet na Linux, tak Microsoft zacal neskutecne lobovat u tamnich politiku, vcetne navstevy Balmera a snazil se to zvratit. V tom roce 2017 vyhrala opozice, ktera uz predem deklarovala, ze cele linuxove funkcni reseni zahodi a prejdou na MS bez ohledu na naklady. MS je v tom zadotoval levnejsima licencema. Neco si o to precti a nevytrhavej veci z kontextu.

                                        Linux valcuje IT trh jako celek. Nevalcuje jeho jednu cast a to jsou osobni pocitace. Tam je hegemon MS. Ze za trh povazujes jen osobni pocitace je pochopitelne, pokud jsi laik.

                                        0 0
                                        • BB  

                                          ale neválcuje vůbec nic, pouze zaplňuje volná místa jako součást firmware miliónů zařízení. Kdyby něco válcoval, tak by něco musel vytlačovat a někdo jako nositel technologie by musel mít z toho zisk. Takhle z toho mají zisk tisíce producentů různé elektroniky. Nic jako pan Linux, který by někoho válcoval na rozdíl od pana Microsoft neexistuje. A ten linux v Mnichově nakonec skončil ne kvůli politickým hrátkám, ale protože se ukázala naprostá nepoužitelnost v masovém nasazení.

                                          0 0
                                  • orm  

                                    Mas informace jen z tohohle jednoho clanku nebo jsi sledoval celou historii? Kazdopadne, je to zas o desktopech, kde je MS leader, coz nikdo nerozporuje. Ja chapu, ze normalni uzivatel nic jineho nez desktopy nevidi, tak si mysli, ze je to jedine odvetvi IT a ze se kolem toho toci cely svet. Netoci.

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      A proto mají všichni „moji“ zákazníci serverovou infrastrukturu na Windows. Oukej.

                                      0 0
                                      • orm  

                                        Pripominas mne ty lidi, kteri odmitaji ockovani, take posuzuji svet jen podle toho co vidi kolem sebe, ale ok, jak velci jsou tvoji zakaznici? Pod pojmem server myslis co? Stale bezici PC nebo server?

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          Asi takhle: |→ a někteří i větší.

                                          V podstatě od firmiček se třemi lidmi až po nadnárodní společnosti s desítkami poboček. Automotive, banky, výrobní firmy…

                                          A serverem myslím opravu server běžící 24/7 (případně HA cluster), ne nějaké PC s UPS a rozjetým Apačem, kde běží obskurní webshop.

                                          0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          15 let u Fujitsu, ted pul roku u nadnarodni korporace (systemovy integrator), zakaznici jsou vetsinou podobne korporace = nejprodavanejsi reseni jsou na bazi MS+Cisco

                                          0 0
                                        • Pavel  

                                          Já dělal databázoveho specialistu u mezinárodní IT firmy. Pod sebou jsem měl stovky MS SQL serverů až na výjimky v edici Enterprise. Clustery, databáze o velikosti stovek GB. Zákazníci z většiny od velikosti naší VZP či Škoda Auto. A to jsem měl na starosti jen malou část portfolia klientů..

                                          0 0
                                          • hanys  

                                            Jak příznivcům, tak i odpůrcům MS bych možná doporučil juknout např. na Usage share of operating systems či DB-engines. Obrázek o tom, kdo koho a v jakém segmentu „válcuje“ či „neválcuje“ nechť si každý učiní sám.

                                            0 0
                                            • Pavel  

                                              Mě je u ****** žabomiší válčení, kdo koho válcuje, to nechám linuxakum a vegetarianum ;-). Jen jsem reagoval na „názor“, že pod MS nejedou žádné větší servery. My normální (=masožravci a ne epl či linuk) si perko honit nepotřebujeme. ;-)

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                přesně tak – my máme global byznys z MS (a Cisca) = jje mi fakt u ******, co si o tom myslí nějakej linuxák…

                                                0 0
                                            • Rowdy  

                                              No všechny ty statistiky jsou fajn. Především ukazují pitomost se domnívat, že kterákoli z těch stěžejních platforem je nezajímavá (nikoho nezajímá). Nicméně i tyhle statistiky mají problém, ony totiž dávají odpověď jen na otázku, jaká jim byla položena. Tedy MySQL vychází jako databáze s větším podílem než MSSQL. Což tak asi i je, ale co když se člověk zeptá, jaký je podíl databázových enginů v aplikacích, na kterých stojej miliardové businessy? Matematicky řečeno „průměr vážený penězma“. Myslím si, že v tu ránu bude MySQL stát stranou. Já takovou statistiku nemám, usuzuji čistě podle vlastní zkušenosti, kdy naši klienti – velké finanční firmy – již leta inklinují buď k Oracle či MSSQL. Rozdělení je u nás 50% na 50%. Všechny ty „free“ platformy již opustili, když se ukázalo, že to stojí moc peněz. To není můj závěr, to je jejich závěr, který udělali na základě zkušeností.

                                              U operačních systémů se dá položit podobná otázka. Jak by vypadal ten koláč podílu u instalací, které slouží pro produkování obsahu? V konzumaci obsahu vedou mobilní platformy, jistě. Ale jak a kde se ten obsah produkuje? Obrázek bude jiný, ne?

                                              0 0
                                              • Martin  

                                                Na produkování obsahu vs. konzumaci obsahu už jsem taky upozornil, ale náš linuxák mi nerozuměl :)

                                                0 0
                                              • Pavel  

                                                Přesně! Money talks!

                                                0 0
                                              • hanys  

                                                Pravděpodobně ano. Jaký, to netuším. Když to vztáhnu na své nejbližší okolí, tak moje dvě školou povinné dcery produkují (v rámci své sociální bubliny) zásadně na mobilu. Na desktopu s Win10 většinu času konzumují (rozumněj gamesí).

                                                Já jsem ze staré školy, takže doma i v práci zásadně desktop (Win7, Win10, Linux, Solaris), nejhodnotnější obsah (z pohledu mého zaměstnavatele) vygeneruju ve Vimu, takže je mi šumák, na jakém OS to zrovna běží. Nemám mentální problém ani s Winy, ani s Unixy.

                                                A co třeba taková BigData? Brát či nebrat v úvahu, na jakém OS běží apky, které taková data generují a zpracovávají? Jakou „váhu“ přiřadit např. 300 petabajtům dat vygenerovaných během druhého běhu LHC?

                                                0 0
                                                • Rowdy  

                                                  Váhu si každý soudruh může zvolit podle jeho preferencí. Za mě je celkem smysluplná váha ta finanční. Ale i ta má svoje limity, protože by třeba nepostihla důležitost různých databází, které neslouží přímo ke komerčním účelům. Zas samotná velikost databáze není taky bezchybná metrika. Páčto v principu není problém sbírat neuvěřitelná množství dat.

                                                  Další smysluplný pohled je to, jak velké firmy provozují svoje stěžejní systémy. Říct, zajímají nás firmy s obratem 100M a víc a jejich ERP, CRM, DW … na čem to běží. Zde by asi MySQL taky nebodovalo.

                                                  Chci říct, že pohledů se dá vymyslet mnoho a že počítat čistě počet běžících instancí je jen jeden z mnoha smysluplných pohledů.

                                                  Stran produkce obsahu na mobilu máš asi na mysli příspěvky na sociální sítě. Já to původně chápal spíš tak, že to je sofistikovanější činnost občas také nazývaná práce. Ale OK, i selfies a příspěvky na FB jsou tvorba obsahu.

                                                  0 0
                                                  • Martin  

                                                    Obsah se v podstatě tvoří i v okamžiku, kdy sedíš na záchodě.

                                                    0 0
                                                  • Rowdy  

                                                    Správně, na hajzlu člověka napadaj nejlepší myšlenky, takže by se to mělo taky počítat do IT. Prostě Linux, Windows a mísa tvoří základní trojboj IT.

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Názor, že na hajzlu člověka napadají nejlepší myšlenky, už jsem slyšel nesčetněkrát. Moje zkušenost tento mýtus jednoznačně boří.:-)

                                                    0 0
                                                  • Rowdy  

                                                    Neříkej, že tě tam napadá hovno!

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Je to tak.:-)

                                                    0 0
                                            • orm  

                                              Nevidim tam Minix, ktery je v kazdem procesoru od Intelu za poslednich 5 let a podle vseho je to nejrozsirenejsi os na svete :-).

                                              0 0
                                              • -b-n-x-  

                                                Nebyl/není minix náhodou od ms?

                                                0 0
                                                • orm  

                                                  Ne, to byl xenix a myslim, ze to bezelo tak na 286/386. Minix je vyukovy operacni system s otevrenym kodem a knihou, ktera popisuje jeho principy. Na studium OS idealni. Dospele unixy jsou uz proste moc komplexni na studium. http://www.minix3.org/

                                                  0 0
                                          • orm  

                                            Ano, jsi MS clovek a vidis kolem sebe MS Windows, protoze s nima pracujes. Nikdo nerozporuje, ze MS servery existuji, ale opravdu to nemuzes srovnavat s Linuxem, protoze to co jsi vyjmenoval jsou proti opravdu velkemu nasazeni jen hracky :-).

                                            Kazdopadne ja uz koncim, uz to prestava byt zabava. Diky za vzpominani si na dobu pred 20 lety a nekonecne flame :-).

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              Enterprise na Linuxu

                                              (Můstek lodi – vše se otřásá, z monitorů padají spršky jisker)

                                              Kirk: „Scotty! Už se zavedly ty ovladače warp jádra?!“

                                              (Strojovna – Scotty se drží zábradlí a zuřivě listuje v tlusté knížce s VELKÝM, barevným obrázkem tučňáka)

                                              Scotty: „Nemůžu najít správnou kombinaci přepínačů pro konfiguraci injektorů, pane!“

                                              Uhura: „Pane, velitelství hvězdné flotily hlásí že automatícká konfigurace injektorů bude zprovozněna až ve verzi 1.0.12a“

                                              Kirk: „Pane Sulu, úhybné manévry! Pane Čechove, fotonová torpéda! Scotty, okamžitě vraťte změny v jádru na předchozí verzi! TO JE ROZKAZ!“

                                              (Scotty se drží zábradlí a dál zuřivě listuje)

                                              Scotty: „Pane, dejte mi ještě 30 sekund, myslím že už jsem to našel…“

                                              Kirk: „Scotty, máte 10!!! Pane Sulu co ty úhybné manévry?!“

                                              (Sulu právě dopsal strašně dlouhý řádek s příkazy a zmáčkl Enter. Nic se neděje, loď se otřásá dál.)

                                              Spock (kouká do přístroje). „Pane, nalezl jsem chybu ve zdrojovém kódu! Hlavní řídící smyčka má chybu která způsobuje zacyklení při odchytávání eventů klávesnice. Pane Sulu zkuste to ještě jednou“

                                              Scotty (ze strojovny): „HOTOVO! Injektory zkonfigurovány!“

                                              Sulu: „Vidíte pane? Teď to nemusím psát celé znova, stačí když napíšu jen začátek a pak takhle zmáčknu TAB…“

                                              Kirk: „S U L U!!!!“

                                              Sulu: „Promiňte pane … úhybné manévry na váš rozkaz!“

                                              Kirk: „Připravte se na přechod na warp! Pane Čechove, PAL! Pane Sulu, PROVEĎTE!“

                                              (Fotonová torpéda úspěšně zasáhnou cíl, loď obloukem přejde na warp a zmizí v dáli. Kirk se zdrceně zhroutí do křesla.)

                                              Spock zvedá obočí : „Fascinující…“

                                              0 0
                                      • sodek  

                                        V hnusní ajťáci! Co má dělat chudák uživatel, když se nedokážete dohodnout ani mezi sebou. Fuječky, fuječky.

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          Založit tiket na helpdesku a vyčkat odpovědi.

                                          0 0
                    • Pavel  

                      Tak s tím bych si dovolit nesouhlasit.

                      0 0
        • Smazaný účet  

          Moje perspektiva je jasna…spatne to dela ten, kdo pridelava zbytecnou praci jinym…a vazne nemuzes chtit po dvaceti lidech, aby presli na open…

          0 0
    • psbiker  

      byste ne ‚by jste‘ O.o

      0 0
    • Renda69  

      TVL 150 příspěvků na Office za 2kilča – boží!

      0 0
    • milan.v  

      To ještě pořád vybíráte tu free variantu MS Office?!? Vždyť jsou toho plné IT weby a fóra…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Hele, kdyz si tak vzpomenu na radosti s prekladem funkci v excelu…polud vemu ‚cesky‘ excel a otevru to ve free variante, taky se to zesere?:))

      0 0
    • Martin  

      Ještě trocha trollingu, úplně mimo zakládající téma…

      jak jsou na tom „free office“ se integraci do firemního ekosystému?

      Konzumace dat z ODBC nebo SQL?

      Publikování na portály typu SHP?

      A podobné srandy, které domácí uživatel moc nepoužije. Vím, že když kdysi jeden zákazník koketoval s nějakým Libre Office, tak propojování přes ODBC byl problém. A hromadnou korespondenci jsme nerozchodili.

      0 0
    • niC00L  

      Google docs

      0 0
    • d69  

      Díky všem – udělal jsem si přehled o freeverzích, nakonec funkční O16pro pořízen za závratných 105,– – takže ve finále spokojenost moje i přeprodavače licencí, naši IT bikeforisti si hezky popovídali a zatrollili a možná se i někdo jiný něco dozvěděl.Takže myslím že vlákno splnilo účel a tak to mý být !

      0 0
      • Roxteedy  

        dobře si udělal. OpenSource alternativy jsou naprd.

        legálnost licence tě nezajímá a těch 105 je dobrá investice výměnou za bezpečnost a spolehlivost – v porovnání s crackem

        0 0
      • Roxteedy  

        Možný bych raději koupil toto

        https://aukro.cz/…e-6932737045

        švindl na první pohled. Ale pokud to funguje a máš licenční právo v ******, tak proč ne? Už jen ten 1TB OneDrive na doživotí je pecka

        Ikdyž, tohle v popisu na aukru dost smrdí:

        !POZOR!

        Doživotní licence znamená, že pokud Microsoft nevypoví firmě, škole… smlouvu, máte licenci navždy.

        OneDrive je pouze bonus, data a kopie souborů uklídejte i na jiné servery (MEGA, Google Drive…)

        Uzavřením kupní smlouvy kupující stvrzuje, že se seznámil s mými obchodními podmínkami, a že s nimi souhlasí.

        0 0
        • Martin  

          Mno, licenční právo mají v kosočtverci hlavně záchododárci, když umožnili přeprodej licencí ;)

          0 0
      • Smazaný účet  

        Jsi koupil na aukru nebo na bazoši?

        0 0
    • obok  

      Na ebay jsem kupoval multilanguage verzí na 5 PC za 3,5 doláčů.

      0 0
    • Roxteedy  

      Informace primo z ceskeho Microsoftu:

      Nesmime se k tomu vyjadrovat, ani s tim cokoli delat. S nekolika prodejci vedeme soudni spory, ale nesmime k tomu cokoli rict.

      Cili: pokud to koupis a pouzivas, bude to fungovat a to nejhorsi, co se ti muze stat, ze ti licenci bez nahrady zariznou. Riziko spise u O365 nez u krabicovych.

      Ovsem predpokladem pouziti je, ze musis mit licencni pravo v pici. Je to jednoznacne NELEGALNI pouziti.

      0 0
      • Martin  

        Řekni to politikům a soudcům :)

        Tady toho moc nevykňouráš.

        0 0
        • Roxteedy  

          Mam svych starosti dost… a min prach nez MS… tak at se o sebe postaraji sami, ne? :)

          Mne slo jen o to, zjistit jak to je… a popravde premyslim, ze to koupim „nadoma“ Jedine co mne odrazuje, je upozorneni prodejce:


          Doživotní licence znamená, že pokud Microsoft nevypoví firmě, škole… smlouvu, máte licenci navždy.

          OneDrive je pouze bonus, data a kopie souborů uklídejte i na jiné servery (MEGA, Google Drive…)


          protoze o ten Onedrive by mi hodne slo. A ten prave slouzi jako zaloha. A zaloha, kterou ti nekdo bez nahrady vezme, jakmile studenta ci skolu smaznou, je naprd…

          0 0
      • xtonda  

        Jaký má smysl ptát se Microsoftu? Ten o tom nerozhoduje, přeprodej licencí umožňuje legislativa EU. A z toho, že se to MS nelíbí, s někým se soudí a zastrašováním se snaží od toho lidi odradit, vůbec nevyplývá, že je to nelegální.

        Jinak licenční právo mám v ****** a dřív sem používal hračky jako AutoKMS.

        0 0
        • Roxteedy  

          Smysl to ma, protoze se jedna o jejich produkt.

          Ta legislativa, kterou se vsichni ohaneji, by zafungovala v pripade, kdy by si to predali studenti te dane skoly po dobu studia.

          0 0
          • Martin  

            Tady by se hodila citace místo kňourání…

            0 0
            • Roxteedy  

              Nerozumim…

              0 0
            • Rowdy  

              Licenční smlouva typicky obsahuje omezení. Omezení územní, časová, způsobu užití atp. Jedno z omezení těch akademických licencí je na způsob užití, kde musí být splněna podmínka toho akademického prostředí. Tedy přeprodat licenci legálně můžeš, ale v případě akademických licencí ji stejně smíš použít jen v rámci omezení té licence. To je pokud jsi student nebo kantor … a asi tam bude ještě něco.

              Aktuální legislativa neumoňuje prodávat SW s omezením na osobu uživatele. Umožňuje tedy přeprodej licence jiné osobě. Ale ani tahle legislativa neumoňuje obcházet zbylé licenční podmínky.

              0 0
              • Roxteedy  

                +1

                Jak pisu vyse. Koupit muzes, fungovat bude, pouzivas v rozporu s podminkami, tj. nelegalne…

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.