• mudla

    nazdar bikeři, budu kupovat novou vidli a potřeboval bych poradit, která bude pro mě lepší, vážím 85 kg a jezdím xc , maraton..rozhoduji se mezi manitou R7 comp a marzzochi MX PRO ETA…mam moznost mit ETU za cca 7kkc tak me zajima do čeho byste šli vy..jezdite je nekdo? jak je to s tuhostí a citlivostí? mi osobně se víc páčí ta ETA, ale zase je o cca 0,6 kg težší. tak radte bikři! dik..

    0 0
    • Pekáček  

      Jestli v tvém okolí někdo tyhle vidle jezdí tak se na ně podívej, pohoupej se, projeď. Asi bych bral Etu, je lépe zatěsněná, i když to nejspíš bude na úkor citlivosti.

      0 0
    • vlk  

      No pokud jezdíš závodně, tak bych vzal r7, jednak kvůli té váze a jednak závodníci ji často oceňují, že prý nění moc houpavá/citlivá na drobné nerovnosti.Já ji dlouhodobě nejezdil, jen vyzkoušel v rukou(málo nafouklou a s takovým tlakem byla i citlivá).

      Pokud budeš jezdit dost v kopcovitém terénu(tedy asi využiješ často etu) a nevadí ti ta váha navíc tak asi tu marzocchi.

      Obě je možné upravit na žehlivost. Řek bych, že u Marzocchi je postup o něco lehčí.Ale je otázka co preferuješ, znám hodně lidí kterým např menší necitlivost vyhovuje.

      Jinak bych ještě pouvažoval o RS.

      0 0
    • raceman  

      no tak ja budu prvni no… :-)

      REBA Pi*o

      0 0
      • mechanik  

        Ale tohle už je hodně trapné…

        0 0
        • raceman  

          no ale co jiného by si mu doporucil… osobne manitou nechcu kvůli 30 nohám, lockoutu… MX pro eta je podle me lepsi na pohodovou jizdu, ale etu pouzije malokdy fox? trochu mimo cenově, pokud nemá dobré konakty… no a zbyva rock shox… vzal bych uturnovou rebu, ale to je taky pres 10 tis kč… tak zbývá normální reba

          0 0
          • mudla  

            nj souhlasim , že ta reba bude kvalitou asi někde jinde..mimochodem i ta ETA ma 30mm nohy :-( ale jak jsem se díval tak i obyčejná REBA stojí přes 10kkč což je cca o 2–3 litry dražši..

            0 0
            • cabbage  

              na kupkolo za 9 a nebo kolokram za 8.8 …

              0 0
            • Pekáček  

              Reba má v sobě daleko víc plastu než zmiňovaná Marzocchi MX Pro.

              0 0
              • mudla  

                a to ma byt plus nebo minus pro REBU ? :-D

                0 0
                • Pekáček  

                  Je to celkem fuk, ale mohla by stát trochu méně ;o) Reba si hraje svýma kovovýma čepičkama ventilků a kovovou regulací tlumení na vyšší třídu (zbytečně) a uvnitř schovává umělou hmotu. Co oko nevidí… :o)

                  0 0
                  • mudla  

                    nj ale musiš uznat že kov vypada designově mnohem lip než plast..i když o tom plastu uvnitř REBY jsem nevěděl…

                    0 0
                    • Pekáček  

                      www.bike-forum.cz/…big/4583.jpg Ono to zas není tak hrozné. Hlavy pístků a vodící kroužky jsou plastové, blok MC je tvořen plastovou „pružinou“. Nic zásadního, co by mělo negativně ovlivnit životnost vidlice.

                      0 0
                      • mudla  

                        no dobře ja se nehadam se v tom tolik nevyznám..ty asi dost když sis rozebral REBU na jednotlivé kousky co? :-D

                        0 0
                    • dessloch  

                      Aj u Marzocchi je čepička ventilu a páčka ety kovová.

                      0 0
                      • Pekáček  

                        To ano, ale uvitř, tedy alespoň moje postarší MX Comp ETA, má kovové „střeva“ vyjma plunžru ve vzduchové noze. U otevřené olejové lázně/vzduch je to vlastně jen přepuštěcí prvek na olej.

                        0 0
          • mudla  

            tak moje finančni situace se začíná vyvíjet celkem slibně a tak celkem vážně uvažuju o RS REBA SL :-) předpokládám, že u této vidle nebude problém moje váha 85 kg??.. jo a jak je to s tim zdvihem 80/100/115 jde ten zdvih podomácku předělat když budu šikovny??

            0 0
    • sobul  

      Jezdím ETU 07 od letošního jara. Ze začátku jsem ji ladil aby byla citlivější – tzn. podhustil oproti tabulkovému tlaku, nyní jsem s ní spokojený. Těch 10 cm zdvihu je až až i na drsnější XC, krkonošské terény zvládá bravurně. Ale zdá se mě, že chytá trochu vakl (mám véčka), uvídíme do podzimu. ETA dobrá, ale vidle jde zavřít jen neztlačená, pokud ji zatlačíš a zamkneš (což jde blbě…), tak stejně po chvíli vyjede, zbytkový zvdih cca 3 cm je super – rozhodně nehoupe ani když jdeš ze sedla, ale je super na díry na silnici nebo pokud ji zapomeneš odemknout. A nevím jak je to s lockoutem z řidítek, dle návodu jde přidat, ale nikde jsem ho nesehnal.

      0 0
      • mudla  

        jj diky za zkušenosti, ten lockout ze říditek pro mě není až tak důležitý..moc často ze sedla nejdu..dofám, že s tím vaklem to nebude tak vážné..taky mám véčka..

        0 0
        • Pekáček  

          Mě se Maruna nevaklá skoro vůbec, ale při poslední opravě (2004)bjsem upozornil na vzniklou malou vůli a oni mi z ní udělala žádnou vůli a teprv teď se zachodila (3 roky). Malý vakl nemá cenu řešit, prostě tam je aby vidle chodila.

          0 0
    • mudla  

      ještě malé upřesnění: nepotřebuju tak nutně aby to byla úplna žehlička, ale chtěl bych aby byla „rychlá“ a stíhala v nějakem tom technickém sjezdíku brát střední a větší nerovnosti.( kameny, kořeny) a taky aby využívala co nejvíc zdvihu. tzn aby se při jízdě z kopce nezanořila do půlky zdvihu jen proto že je jine rozložení váhy přední/zadní kolo..moje nynější vidle to tak dělá :-( a jelikož je to SR axon D-RL ve ktere se udajně nedá vyměnit pružina tak chci vzduchovku! vážím totiž 85 kg. ( snad to pujde na moji váhu nafoukat..)

      0 0
    • zen  

      MX PRO ETA movie: www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • PietroUL  

        Ten singl nemá chybu.

        0 0
      • mudla  

        jj dik za videjko..to se mi dost líbí, vidle chodí krásně.nevíš náhodou hmotnost bikera ? nebo třeba i tlak na jaký je vidle nafouklá?

        0 0
        • zen  

          netusim … zkus napsat tomu co tam dal to video ;)

          0 0
          • JMT  

            dyt chodi tak na pul zdvihu ?

            0 0
            • mudla  

              jak na pul zdvihu? to chces aby chodila na doraz?? ..já myslím že chodí dobře..

              0 0
        • Pekáček  

          Já si myslím, že takové video je dost neprůkazné co se vlastností vidlice týče, takové bych ti natočil s Rebou stejně jako se starou MX Comp a ta je dost nevšímavá k malým podnětům. Vypadaly by podobně, ale jejich projev je absolutně rozdílný.

          0 0
          • default  

            Taky si myslim, ze na tomdle nejni nic moc poznat… …krom toho ze vidle nejak chodi.

            0 0
      • delfyn  

        když vidím tohle video tak bych si myslel že to je jedna z nejlepších vidlic, pruží výborně

        0 0
    • mudla  

      ještě jeden blbý dotaz : nevíte někdo jestli je součástí balení i pumpička?

      0 0
      • Q  

        Bohužel není.

        0 0
        • mudla  

          no a jak je to teda s tou pompičkou? musí se koupit originál za velke penize, nebo existuje nejake udělátko (redukce) na normální pumpu ?? jaky je tam vlastně „ventilek“? níkdy jsem vidli na vzduch neměl :-D

          0 0
          • Bongroww  

            redukce na pumpu asi těžko páč bys tam neměl tlakoměr a to se myslim nedělá......zas tak drahý to neni,ja ji mel bbez daně asi za 1000kč…a sou určo i levnější;)

            0 0
          • Q  

            U maruny je autoventilek. A rozhodně ti doporučuji koupit pumpičku na vidlice. Můžu doporučit pupičku od BBB za cca 800,–. Má dobře řešenou hlavu.

            0 0
      • Bongroww  

        Pumpa není součást balení,holt musíš dokoupit.Ale mam PRO ETU 120mm půl roku a přitom co si psal že požaduješ-jako pobírání těžšího terénu atak,tg určitě doporučuju...­..Ikdyž je fakt že žehlička na drobný nerovnosti to zrovna neni,ae proto sem si ji taky nekupoval:) Ty asi budeš pořizovat 100mm vid??

        0 0
        • mudla  

          jj ja chci 100mm vice uz by nemuselo byt pro muj ram uplne idealni…leda že by mě někdo překecal na nějaký U-TURN nebo RTWD pak by to šlo kdyby to bylo 100mm – 130mm(např.)

          0 0
          • saab  

            R7ma je špičková vidle, ale obávám se, že při 85kg a drsnějším chování by to nemuselo dělat dobrotu…

            Někdo tu zmiňoval rebu a naprosto souhlasím – je lehčí než marzocchi a běhá super…

            0 0
    • rasto  

      ahoj, byl jsem 5letym vlastnikem mxc ecc – 100mm. nalital jsem na ni 15k km. byl jsem hooodne spokojeny. ke konci by se ji hodila prohlidka, chytla nepatrny (jetelny) vakl. + unikal vzduch – za 6 mesicu se vyprazdnila. prohlidku jsem neudelal, haj.li me pripravili o sfinxe. necht je ji bikerske nebe lehke!! vydrzela hodne. daval jsem ji zahul. dokonce pobrala (po roce provozu) naraz do leziciho panelu asi ve 30kmh – odnesl to ram. vidli se vubec nic nestalo. jde o vysoce odolnou zalezitost. co se tyce r7, ta je namontovana na mem soucasnem kole. po necelych 2 mesicich provozu (1k km) si muzu dovolit srovnavat: neni tak citliva jako mxc. je ale lehci, dostatecne pevna. takze spokojenost. kvuli vaze a moznosti uzamykani bych koupil r7. plne mi vyhovuje. vazim 67 kg, obe vidle maji kotouce.

      0 0
      • Cyklostranky  

        Ahoj Jsem 5 letým vlastníkem MXC ECC právě včera jsem na ni pokořil 15 000km. Za celou dobu vidle prodělala pouze jedinou závadu hned po koupi s 2 ruky a to povolenou korunku s následným přelisováním v itálii. Koupil jsem ji jetou od kluka co sní lehce freerideoval půl roku. Vakl jsem nezaznamenal, vozím Včka, moje váha laborovala za posledních 5let mezi 86 – 96kg. Vidli nijak nešetřím.Občas ji zamykám a to je jediná chvíle kdy vidle se chová jinak, krapet se skřiví. Olej ani gufera jsem už neměnil 3 roky. Vidle se chová stále stejně. Moje další vidle bude Marzocchi. Váha u mě nehraje roli pač muj bajk má doma 14kg a na švihu 16kg, na cyklovýletě běžně i kolem 20ti kg.

        0 0
        • Pekáček  

          To zní jako reklama na Marunu :o) No já přetěsňovat musel, ale nevím přesně kolik nalítala, přes desítku, možná patnáct tisíc. Úniky vzduchu mě trápily od loňského podzimu.

          0 0
    • dancing dog  

      R7 jsem jezdil,ikdyž to rozhodně nebyla vidle na moji váhu,ale výhodná koupě,znáte to… na závody je asi vynikající, lehká, při řádnym nafouknutí reakce jen na větší věci, jak už bylo napsáno výš… pro mě jako těžkýho turistu to bylo trochu mimo, ale pro závodníka proč ne, jenom nevim, jak těch 85kg na kotoučích, ikdyž- Já jí měl na sice Včkách, ale zas přes metrák…a vydržela

      0 0
    • RADO77  

      Mám ETU rok, z toho půl roku ji mám poladěnou od Milana. A můžu ji jenom doporučit. R7 má táta na svém Anthemu párkrát jsem ji projel a je to super závodní vidle nic víc nic míň.

      Pokud nechceš mít jen chrtí kolo doporučuji ETU a nech si ji poladit u Milana. Pak se dostane (ne nebijte mě, je to jen můj dojem) na úroveň Reby (teda alespoň té co mám na Canyonu). Ani před laděním není špatná, ale potom dostane správné grády. Jemná na začátku a na konci dost tuhá na to, aby všechno zvládla v klidu.

      0 0
      • Pekáček  

        Nebudu tě bít, jen nechápu, jak se může Maruna se všema těma těsněníma dostat na úrověň Reby :o)

        0 0
        • RADO77  

          Ve technice se nevyznám myslel jsem to tak, že když jsem se projel na kole s tou poladěnou Maruš a na Canyonu s Rebou tak M. byla na začátku stejně citlivá na jako Reba a přitom byla dostatečně tuhá v druhé půlce zdvihu. Prostě z hlediska jízdy minimálně stejná, ne-li trochu sympatičtější než ta Reba. Nebudu se pouštět do technických rozborů – nerozumím tomu. Jen jsem popsal své zkušenosti z přímého srovnání vidlic co mám doma. Mít víc limitovaný rozpočet tak bych s touhle zkušeností šel určitě do ETY (já osobně ji měl za 5,4). Pokud však můžeš víc přitlačit tak Reba je jasná volba, o tom žádná.

          BTW, teď jsem si nechal poladit i tu Rebu a je to zase jiné kafe.

          0 0
          • Pekáček  

            Nevím jakou verzi Maruny máš, ale u té mojí je přidrhování stíráků a tvrdá + krátká negativka dost znát, hlavně na malých nerovnostech. Reba je oproti MX Comp ETA žehlička a možná proto že ta Reba je model 2007 (vetší komora?) tak si vede dobře i rozbitém terénu. Ale nemám ty vidle poladěné jako ty. Nejedeš Beskyda?

            0 0
            • RADO77  

              Souhlasím s Tebou. Před laděním to bylo tak jak popisuješ, ale Milan si ji vzal do parády a já mluvil o výsledku po ladění. Jak toho docílil nevím, to se musíš zeptat jeho. Vzhledem k tomu, že si s technikou moc netykám mě to ani moc nezajímalo. Důležitý byl pro mě výsledek. Beskyda bohužel nejedu – termínová kolize – jedu halfironmana na Přimdě. Pojedu Ex. Bike Brdy a Sudety.

              0 0
              • MlokCZ  

                Po tuningu u Milana opravdu tak chodit může, jak popisuješ. Ale pak se musí vzít v úvahu, že i Rebu umí Milan dost vylepšit, takže ta se pak zase dostane dále.

                0 0
                • Pekáček  

                  Netvrdím že ne, jen nevím, jak snížit odpor dvou stíráků (olejového a prachového) tak, aby chodil jako trojbřitý od RS.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Taky netuším, co přesně dělá Milan zrovna u Marun, ale odhaduju, že dává stíráky úplně jiné. Ale co ještě dělá u RS, když se dokázal dostat u té Fibermanovi na 5kg odtrh, to může být ještě zajímavější.

                    Milan1: Samozřejmě neočekávám, že sem budeš psát přesné postupy, jak jsi té citlivosti dosáhl.

                    0 0
                    • Pekáček  

                      Odtrh na 5kg? Možná proto, že mám v pouzdrech trošku vůli od začátku, mám odtrh velice nízko, pohledám graf. Recon taky, tam stačilo položit ruce zlehka ruce na řidítka a vidle sjela o pár mm níž a uzamkla komory.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Ruce lehce na řídítka bývá už dost přes 5kg. 5kg už je většinou jen váhou biku samotného.

                        0 0
                        • Pekáček  

                          V tom případě ano, ale otázkou je, jestli to poznáš za jízdy. Na Maruně mám odtrh cca na 15kg a to je opravdu hodně, Reba je proti tomu máslo. Myslím, že i u RS jsou rozptyly parametrů dané sériovou výrobou s tolerancemi.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Souhlas s tím, že každý kus je na tom trošku jinak. Jinak tu citlivost já poznám a třeba při porovnání vidlic s 10kg, 6kg a 3kg odtrhem je propastný rozdíl. A vidíš, že i ty to poznáš. 15kg x Reba (a ta může mít tak něco kolem 7–12kg dle stavu vidlice a konkrétního kusu, nejčastěji nekde kolem 9–10kg).

                            0 0
                            • Pekáček  

                              Hmmm, jak to, že už na 5ti kg jsem onehdá do grafu zapisoval hodnotu zdvihu (kolo na váze bez předního kola)? Ten graf teď nemám po ruce, ale pohledám, po dovolené. Ty tvoje hodnoty se mi fakticky nezdaj, ale nechci se hádat :o)

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Klidně se podívej. A ještě aby nedošlo k nedorozumnění, to by tedy znamenalo, že jsi položil kolo na váhu (bez předního kola), na řídítka nezatlačil ještě ani trošku a vidlice už šla sama do zdvihu (protože v tu chvíli už tam těch 5kg budeš mít).

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  A hodnoty pod 5kg nejdou vůbec s vidlicí namontovanou na kole změřit.

                                  0 0
                                • Pekáček  

                                  OK OK :o) Tento týden budu bajkovat na rodném Plzeňsku a pak, když mě to bude zajímat, zkusím poměřit kolik váží předek kola a kolik je třeba dotlačit na odtrh, ju? ;o) Jako že váhu nebudu srovnávat na nulu s položeným kolem. Ale musím se ho zeptat, jestli se neurazilo, jestli z něj neděláš většího cvalíka než je (Career, viz profil).

                                  0 0
    • IDF  

      ahoj před 14dny jsem vyměnil na kole vidlici Manitou R7 za MX PRO ETA .A DOBŘE JSEM UDĚLAL !R7 s kotoučema a mojí váhou 87kg nebyla moc dobrá volba.

      0 0
      • destr  

        a co si s tou R7 udělal? ;-)

        0 0
      • saab  

        Já mam necelých 80kg a za ty peníze asi pro mě nic lepšího neexistuje… Je možný, že 10kg je pro vidlici takový rozdíl?

        0 0
    • IDF  

      10kg rozdíl určitě bude znát. tu moji R7 si vzal kamarád ,který má asi 75kg a je spokojen.ale jinak to není špatná vidlice.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.