• Jenda

    tak a jsem tu s dalsim ze svych stupidnich dotazu:-) neco jsem nasel v hostirii ale jako u vseho odpoved byla dost nejednoznacna. Zajimalo by me jake mate zkusenosti s duralovym orechem – trvanlivost, odolnost proti omackani od kazety, ojebavani zubu na zapadky a dalsi co vas napada. Zanedlouho me totiz ceka nova naba a nevim jestli si zagramarit a nebo vzit overenou tezkou klasiku z oceli. K vasim zkusenostem prosim napiste i o jakou nabu se jedna a jak dlouho ji jezdite pripadne styl jakym jezdit (zavodnik, turista, rychlej turista, dolekopcom …) Resim to hlavne proto, ze na starych shimano nabach mi prave vzdy prasknul orech (ocelovy:-)

    Anketa: Duralovy orech

    5x
    63%
    2x
    25%
    1x
    13%
    0 0
    • kubad  

      vozím AL a nemám problémy, ale chce to kazety s AL unašečem od SLX nahoru.

      DT240, Tune, Hope, Chris King I9, tohel se mě tu za poslední roky vystřídalo

      zavodnik, turista, rychlej turista, … jak kdy  :-)

      0 0
    • yetti  

      Vozim duralovy orech na biku i silnici a problem jsem s tim nikdy nemel. Take jsem mel strach, ze se to bude treba vymackavat, ale treba na silnici to vypada i po dvaceti tisicich naprosto v pohode.

      0 0
    • PietroUL  

      Mám DT 240s a omačkává se teda dost. Rukou jsem sundal kazetu jen při první výměně, teď už jen kladivem přes dřevo.

      0 0
      • Jenda  

        a vozil jsi tam kazetu s unasecem nebo „normalni“ bez nej?

        0 0
        • PietroUL  

          Aha, teď jsem na to koukal a bez. Jsem vůbec nevěděl, jak unašeč vypadá a to jsem myslel, že už jsem starej a vim všechno :)

          0 0
    • Jaromír  

      mám DT s alu ořechem. kazetu odjakživa jen s unašečem, ale ořech je stejně vymačkaný dost, i když jen pod pastorkama mimo unašeč.

      mám ji cca 9let, pomalý turista. alu ořech sem nechtěl, ale nába s jiným nebyla:(

      0 0
    • rf  

      Z a prvé souhlasím s Kubadem – chce to něco s unašečem. Měl jsem LX a bylo to špatný, šlo to sundat velmi obtížně, protože se to silně zakusovalo. V současné době mám XT 760 a v tomto pohledu bez problémů, jde to sundat rukou (samozřejmě po povolení). Bohužel to ale vydává podivné zvuky při záběru, ale to už je asi jiný příběh… Mám náboj a ořech Ringlé.

      XT kazetu budu ale muset brzo měnit, takže asi dojde na SLX. Stávající XT 770 má totiž zvláštní nýty či co směrem k drátům, kvůli kterým je na Ringlé nepoužitelná (tyto čepy pak zasahují až do drátů). Ledaže bych je zkusil upilovat – máte někdo představu proč tam jsou?

      0 0
      • Blade  

        No stará XT kazeta měla ramena unašeče delší, zasahovala až za první pastorek, skoro bych řekl že na úroveň těch čepů. Teda až doteď jsem myslel, že až na jejich úroveň, ale pokud ti na staré kazetě nezavazely a teď tyhle čepy jo, tak jsou asi delší, než původní ramena. Proč tam jsou? Já si to zdůvodňoval jako ochranu proti spadení řetězu..

        0 0
        • rf  

          Takže by se to asi mohlo trošku upilovat. Na funkci by to mít vliv němělo :-)))

          0 0
      • destr  

        Mladá má taky nádboje ringlé (sun dirty flea), má tu samou kazetu a no problem!

        0 0
      • tom_777  

        mě ty čepy zasahující do drátů nutili běhat do servisu na útáhnutí výpletu. S kazetou SRAM problém zmizel.

        0 0
    • Jenda  

      takze zatim jsem se dozvedel ze v podstate je potreba XT kazeta, bo i SLX ma kratkej unasec a kouse se do orechu.

      Dale jak je to s vydrzi zarazek na zapadky – tusim Blacky psal ze nekde se mu to vysralo ale jestli to byly superlehky TUNE nebo to hrozi i u normalnej­sich vah?

       
      0 0
      • kubad  

        vyber si náboj který chceš a pak to propereme, takhle všeobecně to fakt nemá smysl, každý náboj to má jinak a nejde to paušalizovat

        0 0
        • Jenda  

          no jo jenze to je prave tezky – protoze nemam moc prehled co je jak kvalitni tak vybiram tak nejak od oka. Cenovy strop je cca 140 euro, pozadavky – velka vydrz, potreba minimalni udrzby, rozumna vaha.

          a co by se mi libilo navic – pevna osa nebo nejaky ekvivalent – nevim nacpu do normalnich patek 12 osu? Pokud nejaky takovyto system tak treba jako ma hope toto. abych nemusel vozit klic na povoleni zadniho kola pri defektu. Slibuju si od pevne osy trochu lepsi tuhost zadni stavby (neni to ted zadna tragedie ale proc to nezlepsit)

          krome hope vyse me zaujalo treba toto, nebo toto u tohoto nevim hmotnost, "nebo ":#mce_temp_ur­l#s klasickym rychloupinakem a nebo cokoli jinyho – fakt moc prehled nemam:-(

          0 0
    • chodec  

      Trochu se to omačkává i na kazetách s unašečem – tedy jen ty 3 nebo 4 malé pastorky, co jsou mimo unašeč, ale není to nic kritického. Prostě se tam udělá pár grotů. To nejhorší, co se může stát je, že díky grotu na ořechu to může chtít při demontáži kazety po sundání jistící matky trochu ťuknout dřevěnou nebo gumovou paličkou (nebo přes prkýnko). Když chceš být velkej pečlivka, tak před opětovnou montáží groty srazís nějakým malým pilníčkem (dural jde snadno).

      Blbé je, když se povolí jistící matka. to se to pak omačká rychleji a víc.

      Každopádně pokud vezmu v úvahu to, že měním kazetu tak jednou za 4–6 tisíc km (cca), tak při mém nájezdu a obměně kol se obvykle nedožiju toho, abych na jednom kole měnil kazetu víc jak 2×. No a to samozřejmě není pro alu ořech žádný problém – asi by mělo smysl tohle řešit, pokud bys to sundaval co 14 dní.

      A kdyby bylo jo zle, najížžděl jsi 2000 a 4 výměny za rok a čekal, že to s tebou bude žít 5 let, tak všichni výrobci co dělají alu ořechy s tím pracujou jako s náhradním dílem, který jde koupit po opotřebení.

      Nebo si u většiny z těhle výrobců a části jejich repertoáru můžeš dopřát titanový oříšek – to se omačkávat nebude celkem jistě :-) 

      0 0
      • chodec  

        P.S. pokud jde o praporky, tak tam záleží na konstrukci, ale u HOPE, které se mi na kolech proháněly jsou západkové díly (tj. u Hope praporky a radiálně ozubené kolo) z něčeho tvrdšího než Al. u HOPE konkrétně je v Al těle náboje nalisovaný ocelový ozubený prvek, který se neošlamtá. Praporky jsou také ocelové nebo možná titanové (prostě rozhodně ne Al.) – Al je tak jen tělo ořechu – povrch. 

        0 0
      • Nimrod  

        s tím titanovým ořechem… třebas ck ho nedělá, nemýlim-li se… hope už asi taky ne… :-(

        0 0
        • Jenda  

          popravde vzhledem k tomu ze maximalni castka kterou jsem ochoten za nabu dat je cca 140 euro – viz vyse, tak Ti orech mam obavu by byl spis v cene jakou jsem ochoten investovat pripadne do paru zapletenych kol:-(

          0 0
    • Vilém  

      na fotu orech DT hugi, po pouziti normal kazety. S unasecem neni problem. Akorat kamaradovi na nediskove nabe American Classic, nesla bez uprav pouzit XT kazeta, unasec brnkal o draty.

      0 0
      • Wojtek  

        to maš ještě dobré, ja mam doma taky jednoho Hugiho, a ten je vymačkanej tak do 3/4 :-)

        0 0
    • fousek  

      Orech a2z jak sem ho onamtal normalni kazetou za 4t. Pak mam Easton Havoc AM s nakejma cca 1t. najetejma km a na tom jsou stopy po 1. ctyrech pastorkach, ale kazeta sla sundat krasne. Takze duralovej orech je super, s praporkama sem zadnej problem nikda nemel.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.