• cekanka

    Ave ananas.

    Protože se pomalu blíží léto, začali jsme doma hledat nějakou zajímavou destinaci a jelikož proběhla domluva, že středomoří už bylo dost, rozhodli jsme se pro Skandinávii, přesněji řečeno Švédsko. Severské země jsou už dlouho mou vysněnou destinací a když se tedy naskytla tato možnost, tak proč po ní nesáhnout? Nemám ale zájem o organizovaný poznávací zájezd s cestovkou, protože si chci udělat vlastní program a improvizačně do něj zasahovat. Chtěl bych se tedy předběžně zeptat těch, kteří už ve Švédsku byli (snad zde takoví jsou) na možnosti a ceny ubytování ve Stockholmu či okolí (nemám tím na mysli Hilton a podobné hotely, ale prostě standardní komfort). Dovolená bude koncipována jako „městská turistika“ po památkách (Stockholm, Kalmar, Uppsala …). Pokud byste tedy mohli doporučit další zajímavosti podobného rázu, budu jen rád. Samozřejmě by asi bylo nejlepší pro projíždění na vlastní pěst půjčit si auto a tedy by mě zajímalo, zda má někdo zkušenost s vypůjčením auta ve Švédsku (ceny atd.).

    Doufám, že jsem nikoho nepohoršil svým troufalým dotazem zařazeným v off topicu a bikefórum, jakožto Hlubina myšlení, mi poskytne relevantní odpovědi :-)

    0 0
    • Smazaný účet  

      nejsem sice ve Švédsku ale připrav se, že skandinávie je dost drahá :)

      0 0
    • piskot  

      Na severu jsem byl několikrát, ve městech jsem se nikdy moc nezdržoval, ale z toho co jsem viděl, tak jen abys nebyl zklamanej. Seveřani si na nějakou městskou architekturu moc nehrajou, historický budovy jsou dost strohý a kromě pár pevností tam nic moc zajímavýho není. To už možná budou hezčí Helsinky a metropole v Pobaltí.

      0 0
      • Smazaný účet  

        to je pravda, ale helsinki jsou prej taky tak na 1 den. Hodne dobry je to pobalti nebo udelat sea battle – helsinki – riga – stockholm, pripadne misto stockholmu talinn nebo petrohrad.

        taky co je blby tak ceny benzinu jsou kolem 1,5 eura za litr

        no a kdyz se chce setrit tak se daji najit v marketech hodne levna jidla.

        0 0
      • Ossis  

        Jak to vypada v pobalti?

        0 0
      • cekanka  

        Zklamaný. Kdybych chtěl vidět přaplácané budovy, tak zajedu do Itálie. Staré město mi přijde hodně pěkné. Navíc ještě není zcela jasné, jakým směrem se bude pobyt ubírat. Samozřejmě, že skandinávskou přírodu by ignoroval jen ***** (pro první návštěvu se chci držet spíš na jihu při jezerech a hory nechat až na jindy; s kolama rozhodně nepočítám), ale tento thread je zatím předběžná sonda.

        To, že je ve Skandinávii draho vím.

        Cestu tam plánujeme letadlem a auto půjčit na místě na pár dnů, což by snad problém být neměl.

        0 0
    • Volf  

      Ve Švédsku jsem nebyl, ale jezdí tam moji známí s koly a nebo rybařit. Vždycky mluví o nádherné přírodě, slušných lidech, ale že by mluvili o úžasné architektuře nebo to tedy ne.

      0 0
      • toram  

        Přešně tak známí jedou letos po 3 do Švédska na kola.. a nikam do města nejedou..

        0 0
    • jachymk  

      Ve Švédsku jsem byl třikrát. Ubytování je super i v kempech dobře vybavené chatky, lepší je bydlet v kempu jelikož tam máš lednici a sporák. Jídlo je drahý takže je lepší grilovat nebo vařit v kempu. Je potřeba si sehnat katalog kempů a dělat rezervace jelikož o prázdninách bývá často plno. S autem si nedělěj hlavu za pár šupů tam od někoho koupíš starý funkční volvo a na každý benzínce na něj seženeš díly a pak až pojedeš domů ho zas někde necháš :-). Jih a středozemí jsou hezký, ale mnohem zajímavější je oblast Kiruny. Úplně jiná příroda spousta sobů a losů. Nádherná jezera na ryby, v noci je tam světlo…Ale autem je to na tři dny z Česka. Ty tři dny jsou dost vyčerpávající ale stojí to za to!!!

      0 0
      • royal  

        taky jsem tam parkrat byl, ale napsal bych spis:

        • autem je to (na jih svedska) den – pres noc na Rujanu, 3 hodky natrajektu, i s rezervou 16 hodin. Par dni je to ale na ten sever (z CR doStockholmu je to skoro stejne daleko jako ze Stockholmu na Nordkap)
        • v lete jsou servisy dost narvany (vsichni mechanici jsou na dovoleny adlouho se ceka i na zakladni opravy) – sam jsem si zazil se starym SAABem,t.j. koupi staryho Volva ber jako vtip
        • leto je tam uzasny, hlavne v jiznim a strednim svedsku (teplo jako u nas,hlavne v cervenci)
        • bydlet radsi v mensich campech u jezirek, mestskejch bazenu nebo rek
        • katalog campu si objednat na camping.se, campingovou kartu na camping.fi.Katalog maj v anglictine (bez cen) a ve svedstine (ceny + nektere campy navic),doporucuju mit oba. Ceny jednotlivejch campu jsou na camping.se.

        Plati se za misto na stan, vetsinou je jedno jakej. Jak se plati za chatku (Stuga) nevim

        0 0
      • jachymk  

        Takhle pokud chceš památky a stoprocentně krásný počásko tak Gotland. Největší Švédský ostrov. Pokud autem tak musíš hodně dopředu rezervovat místo na trajektu a taky ubytování tam není legrace. Všichni Švédové se tam v létě stahují (většina jich jezdí s karavany takže je trajekt obpravdu plný!!). Pak ale krása, písečné pláže (moře je spíš pro otužilce ale dá se), všude ovce :-) a keltské památky. Hlavní město ostrova Visby stojí za navštívení.

        0 0
    • hrosek  

      Ahoj,

      ve Svedsku jsem 4 roky zil. Stockholm je tak na den, to same Uppsala a pak uz tam toho moc krome Visby nemas. Pujceni auta je jednoduchy, osvedcil se mi asi nejvic avis.se. Zameril bych se vic na prirodu (u Stockholmu je pekny park Tyresta, vic na zapad je park Tiveden), dojed na Hoga Kusten (High coast)m je kus nad Sundsvallem taky krasny. V rozumny dostupnosti je park Fullufjallet a pak samozrejme Abisko a zejmena Sarek (=posledni opravdova divocina v Evrope), zalezi jak moc „hardcore“ si to predstavujes. Pocitej ale ze jejich vzdalenosti jsou trochu jiny, takze 500km je porad jeste blizko :). Svedsko jinak o tolik drazsi nez Cechy neni (vyjma alkoholu samorejme, ale pivo v plechovkach se da).

      Jeste me napada, pokud mas vztah k vode tak seakayaking ve Stockholm archipelagu je super.

      Kdyztak se ptej dal :)

      0 0
      • martin_bakov  

        pekny fotky na picasse, jsi hodne zcestovaly clovek, snad se mi to v budoucnu povede taky

        0 0
      • cekanka  

        Díky hlavně za ten avis.se. Pokud to chápu dobře, můžu si auto objednat předem na určité místo a ve smluvený čas tam bude? Mají i kamennou pobočku (ta adresa v Sundbybergu)?

        Jinak děkuji i za ty tipy na přírodní zajímavosti. Budu si to muset promyslet, co a jak a dát si to dokupy časově. :-)

        Mohl bys mi kdyžtak napsat kontakt na můj mail v profilu?

        0 0
        • hrosek  

          To samozrejme objednat muzes, ale taky za to zaplatis. Nejlevnejsi je si rezervovat na datum na konkretni pobocce. Jinak je to normalni firma jako je Hertz nebo Budget, takze operuji pres normalni pobocky. Pokud poletis, tak ber auto uz na letisti (Stockholm Arlanda), nema smysl jezdit do mesta…

          0 0
    • karliner  

      Jestli se tam chystáte v červnu/červenci, tak sice budeš moci hrát golf i o půlnoci, ale nezapomeň si ssebou přibalit sud repelentu…

      0 0
    • jan.pernik  

      Obnovím toto vlákno. Nemáte někdo zkušenost z poslední doby, jak to vypadá ve Švédsku s ohledem na mraky imigrantů? Děcka tam mají jet na školní výlet a máme celkem obavy, jak to bude vypadat ve městech jako Malmo a Goteborg. Dík za reakce.

      0 0
    • cyklista86  

      Nechci zakladat nove tema. Chtel jsem se zeptat ma nekdo zkusenosti s Flixbus a cestama treba do Svedska?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.