• warzone

    Zdravim vospolok :)

    takze ako hovori nadpis vyberam fotacik na bike aj na fotenie celkovo a preto Vas skusenych fotografov prosim o rady.Moje podmienky,hm…hlavne chcem aby to robilo co naj fotecky,minimalne 8mpix,opticky stabilizator,necham si poradit ohladom objektivu,ci je lepsia vstavana bateria alebo tusky(asi tie tusky?),aby to robilo aj pekne video zabery(samozrejme chapem,ze sa to nevyrovna kamere,ale…),aby to fotilo fajn aj v pritmi a dalej neviem…proste slusny fota

    Rozhodujem medzi niecim vacsim alebo skor mensim,bezpecnejsim na bike.Najvacsi kandidat bol zatial Canon PowerShot G9, Canon PowerShot S5 IS poskuloval som aj po comsi takomto-Sony DSC-T100, ci nieco z novsich Canon Powershotov…? kludne pridajte nejaky tip.

    Mam starucky Canon Powershot,ktory si uz prezil svoje(az sa divim co vsetko vydrzal) a sice tie fotky treba este upravovat(chyba tomu kontrast,trochu ostrost…) bola celkom spokojnost.Co sa tyka mojich fotografickych zrucnosti a znalosti,nieje to bohvieco,ale stale skusam,experi­mentujem…Moc diky za kazdu odpoved :)

    linky:

    http://www.dpreview.com/…non_s5is.asp

    http://www.dpreview.com/…canon_g9.asp

    http://www.dpreview.com/…_dsct100.asp

    0 0
    • warzone  

      a ozaj-cenovy strop tak 400eur,nakupem to vonku(NL)

      0 0
    • dieegoo  

      S5 IS jsem si koupil, poměrně slušný foťák, fotky pěkný, video super – ale pozor na datovou náročnost, v nejvyšší kvalitě se na 4GB kartu vejde pouze 20 minut videa. Stabilizace funguje krásně a je to skutečně vydatný pomocník, ovládání je snadný, není potřeba pořád lozit do menu jako v případě staršího Olympusu co jsem měl. 

      Zda je lepší AKU či tužkové baterky – nekonečná debata. Já používám tužkovky, protože jich mám doma hromadu a zatím jsem nenašel odvahu cokoliv objednat z asijských eshopů, u nás jsou ceny poměrně náhradních aku poměrně vysoké, proto jsem dal přednost AA baterkám. 

      No a nyní se má situace asi tak, že bych svoji dva měsíce starou S5 IS nejradši prodal, protože ceny zrcadlovek klesly poměrně výrazně .  Ale pro tebe zrcadlo asi nebude – jednak aby jsi dosáhl stejného zoomu jaký umožnuje S5IS či G9, musel by si vozit 2 objektivy, případně jeden z vyšší řady, ale pak se nevlezeš do cenového limitu. Jo a zrcadla neumí točit video.

      0 0
      • Misiak  

        no, objektivy vyssej rady. sirokorozsahovy zoom je skor podradny objektiv na ktory sa zvacsa pozera pomedzi prsty. ak teda ide cloveku o max kvalitu obrazku-co si myslim ze je skoro vzdy, inak by si dotycny asi nekupil zrkadlovku. vynimkou moze byt reportaz, resp. nejaka dokumentacna fotografia. castokrat je lepsie si ten rozsah rozdelit na dva objektivy, ale su to zase gramy navyse. superdrahe sirokorozsahove profi objektivy nema cenu uvazovat pokial sa tomu clovek nechce venovat na pro urovni. kazdopadne na dovolenku bohate posluzi aj uz objektiv, neni o com…

        0 0
        • dieegoo  

          Však souhlas, ale pokud se řeší foťák do 400euro, tak předpokládám, že by případně, pokud by došlo na zrcadlovku, tak by se vybíralo mezi EOS400D, D40,E410 a podobnýma „low endama“. A kdo si koupí foťák z tohodle konce nabídky, nepředpokládám, že to bude mít na profi použití. Když jsem vybíral, jaký objektiv bych vzal k D40, hodně se mi líbil Nikkor 18–200mm, ale cenově bych se dostal rázem do uplně jiných cenových relací. Tahání dvou objektivů jsem odmítl a tak zrcadlo bude až příště :)

          0 0
          • warzone  

            hehe a ja som mal za to,ze EOS400D je high end :))

            0 0
          • Misiak  

            pravdu mas samozrejme. ja som zobral zrkadlovku a pravdepodobne budem teraz musiet vymenit ruksak za nieco vacsie, pripadne rovno namiesto camelu zoberem fotoruksak :) aj ked vidim to tak, ze na bajk ju zoberem parkrat do roka, predsalen je to slusny macek…

            0 0
            • dieegoo  

              I když je fakt, že poslední dobou dost přemejšlim o tom, že bych svoji dva měsíce starou S5 IS prodal a vzal zrcadlo, ty ceny hodně za základní sety dost klesly… a splnil bych si sen :)

              0 0
              • Misiak  

                ja som kupil pred rokom a pol minoltu a2 z bazaru. dva mesiace nato som ju predal so slusnou stratou. jednak som potreboval prachy a jednak produkovala zasumeny obraz, co bola vlastne jej jedina vada. teraz som si splnil dalsi sen a kupil som si poriadny stroj a je to ***** rozdiel, minimalne v kvalite obrazu. a to mam zatial len tupy setak z predchadzajucej generacie. takze uz „len“ 2–3 poriadne objektivy a mam to v suchu :D

                0 0
                • dieegoo  

                  Já bazar zavrhnul.. je sice šance, že nakoupím s hodně velkou cenou a často i skoro nový zboží, ale nikde už nemám záruku, že předchozímu majiteli foták nezahučel do bazénu a mně po 14 dnech nezoxidují tišťáky a nepřestane fungovat :/

                  0 0
                  • Misiak  

                    tiez nerad kupujem 2nd-hand, ale nikde inde sa uz A2 nedala zohnat a v tom case nebol na trhnu fotak ktory by mi vyhovoval (manual, 28mm, antitras, nie zrkadlo). minolta splnala vsetko co som chcel, preto som sa nakoniec odhodlal a pre jednu som si prisiel az do brna :)

                    0 0
          • Luk02  

            No mezi EOS400D(350D) a Nikonem D40 je podstatnej rozdíl. Na Nikon D40 totiž nejde dát všechny objektivy od Nikonu kompatibilní s modely D70,D100,D200 atd. Zátímce v ředě EOS od Canonu to jde. Ta D40 je oproti ostatním Nikonum hračka, jsou tam přednastavený programy, živý náhled atd.

            0 0
            • dieegoo  

              Bla bla bla, trochu to pleteš :) Přednastavený programy má každá low end zrcadlovka, ty dražší to budou mít nepochybně taky. A právě že EOS400D má živej náhled, D40 ne.. mimochodem, živej náhled je důvod na zařazení foťáku do hraček? Zajímavej názor.. asi proto to teď implementujou do všech novejch modelů. 

              A kompatibilita objektivů nemá s kvalitou foťáku nic společnýho. A když už jsme u kvality seťáku, tak seták od D40 kreslí mnohem líp než u 350D. U 400D už je myslim jiný.

              0 0
              • Luk02  

                Nevím všechny low-end zrcadlovky jsem v ruce pochopytelně neměl, ale EOS 350 přednastavená programy myslím nemá. A dražší je nemaj určitě, k čemu? D 200, D 300 je nemaj určitě, řada D 2, D 3 taky ne. Jinak co se týče živýho náhledu tak je to dobrý ta na to aby si nemusel dokupovat úhlovej hledáček, pro focení z podhledu atd..Popřemejšlel ale jak je ten živej náhled realizovanej vzhledem ke konstrukci zradlovky a k čemu Ti bude dejme tomu za horších světelnejch podmínek. Rozhodně se lépe ostří podle hledáčku.

                Nechci se hádat o kresbě setovejch objektivů, ale každopádně zrcadlovku si nekupuješ na použití se seťákem..Ikdyž u Olympusu E-510 je třeba slušnej.

                Nechci se hádat o kvalitě jednotlivejch foťáků, ale ta D 40 mě vyloženě nenadchla,radši bych si pořídil starší D70 nebo D80. Ty píšeš že by Ti nevadilo že nejsou kompatibilní objektivy, máš  to prostě další komplikaci při přechodu na lešpí tělo..

                Pokud si chceš vybrat dobře nejlepší si je ten foťák na víkend půjčit a tak nejlíp zjistíš co Ti vyhovuje.

                 
                0 0
                • dieegoo  

                  Ale je třeba si skutečně uvědomit, o jaké kategorii se tady bavíme. Zrcadlovky v ceně okolo 10 tisíc si nekupují profesionálové a amatéři rozhodně ocení víc živý  náhled na displeji, než možnost přikoupit si nějaký úhlový hledáček. Stejně tak bude většině stačit kitový objektiv, pokud si pořídí set se dvěma objektivy, vystačí si rozsahem určitě.

                  S těmi objektivy – teď to není rejpanec, ale otázka. Pokud D40 nemá ostřící motorek v těle, ale pouze v objektivech, určitě to bude komplikace s přechodem na lepší tělo? Ten objektiv přece bude ostřit i nadále, když má samostatný motorek.

                  EOS350D přednastavené programy má. Ale programy jsou pro mne stejně nepodstatné, na většinu si stejně vystačím s režimem „P“, čili ovlivnitelnou atomatikou, na zbytek si zvolím alespon prioritu clony. Jediný přednastavený režim, který používám je panorama, to proto, aby mi foták ukázal návaznost snímků. Jinak podle mne naprostá zbytečnost.

                  0 0
                  • Luk02  

                    S těma programama máš asi pravdu, ale protože jsem je nepoužíval opravdu jsem je mohl přehlídnout, ale to je celkem jedno..S tím náhledem máš taky pravdu, ale jen podotýkám, že je to dobrý jen na kompozici fotografie a foťák bych podle obrazu z živého náhledu nenastoval, nebo ne nějak podstatně aby to neovlivnilo kvalitu snímku.

                    A co se týče tý kompatibility, Nikon má objektivy rozdělené podle 4–5 tříd a podle dalších kriterií. a podle té tabulky těch objektivů co máš v návodu k ělu, jsou některé objektivy vrámci stejné třídy nekompatibilní s některými těly. Ale to není zás takovej problém, vždycky se dá najít nějaká ekvivalent, blbý je že jsou ty objektyvy s vlastním ostřícím motorkme trochu dražší a je jich menší výběr. Takže asi opravdu moc nemá cenu uvažovat při koupi D 40 o dokoupení objetkivu..Protože pak si mužeš rovnou koupit lepší tělo a jiný objektivy a jseš na tom finančné stejně..

                     
                    0 0
              • mr.antik  

                Nemá náhodou živej náhled až EOS 450 D?

                0 0
          • Luk02  

            Hele D40 nebrat, je to taková hračka, jsou přednastavený programy, živej náhled(to se, ale muže hodit). A ted setovej objetktiv mi příjde u canonu trochu lepší. Takže bych šel asi do te EOS 400D idkyž je trochu dražší..Nebo do Sony Alpha 100 – na tu mám koneckonců doma spoustu příslušenství po starým foťáku..

            0 0
          • Janesho  

            Zdravím, nevím jestli jsem v dobrém fóru, koukám, že tu řešíte pořízení fotoaparátu a moc bych potřebovala poradit, chtěla jsem si pořídit panasonic dmc – fz50, ale zjistila jsem, že už jej nevyrábí. Můžete mi poradit, jaký typ panasonicu je teď v kurzu a má podobné, ne-li lepší funkce než fz50? Anebo, který z Canonu EOS by byl s podobnými funkcemi také dobrý. Díky za odpověď. S pozdravem Jana

            0 0
            • t29  

              Ehm, Panasonic FZ50 je kompakt (ať ho obchodníci nazývají EVF zrcadlovkou, stejně se řadí mezi kompakty), zatímco Canon EOS je zrcadlovka. Srovnáváš nesrovnatelné.

              Kompakt je systém „vše v jednom“, má jeden objektiv, který se nedá měnit. Je menší (i když ne do kapsy) a za stejné peníze nabídne víc funkcí, kvalita obrazu je výsledek kompromisu (malý objektiv pochytá míň světla).

              Zrcadlovka je systém, kde skládáš tělo fotoaparátu a k němu objektivy. Je dražší než kompakt a postupným dokupováním techniky naplníš celý batoh. Za to dostaneš kvalitnější fotky.

              Co teda hledáš?

              0 0
    • rich  

      riesim podobnu dilemu s tym, ze nechcem zrkadlovku. radil som sa s par ludmi co to beru vazne a ked prisla rec na G9 len suhlasne prikyvli. kolega mi pridal este nikon 5100. nikon som mal uz predtym – tenky, „kovove“ telo a bol som velmi spokojny.

      fotim len kde tu krajinka a ludi na zurke, takze mi nejake defekty, ktore nezbadam ak mi ich niekto nevysvetli, vobec nevadia. je to na ukor skladnosti a odolnosti.

      G9 zozenies z UK za 400EUR aj so 4GB kartou, nahradnou bateriou (a tu by som bral na 100%), puzdrom a citackou kariet.

      0 0
      • warzone  

        tiez sa skor priklanam k tej G9 koli rozmerom,viac pouzitelne aj na bike a rozdiely s S5 IS sa mi vidia minimalne…skoda ze nema tiez tusky.Este kuk na ten Nikon 5100.Inac dam prednost lepsej svetelnosti pred ultrazoomovym objektivom.

        0 0
        • rich  

          s dopravou na slovensko £300

          http://cgi.ebay.co.uk/…cmdZViewItem?…

          0 0
          • warzone  

            kupujem to v NL(najskor Mediamarkt), takze toto si uz checknem :) dik

            inac podla tohto(Nikon 5100 vs. Canon G9):

            http://www.fotoradce.cz/porovnani.php

            mi to stale vychadza na G9

            0 0
            • Smazaný účet  

              mediamarkt je super, skoda ze neni i u nas :(

              0 0
            • kcvalin  

              Ja mam Nikon5100. Jsem s tim spokojeny, použivam to podobne = do kapsy nebo camelbagu. Jeho nevyhody:

              Makro zameruje trochu hur nez jsem byl zvykly a navic to nezvetsuje tak moc, jak bych chtel.

              Kdyz to stahuju do pocitace, tak svisle fotky musim otacet – narozdil od jinych fotaku, kde se to deje automaticky.

              Schazi mi tam manualni zaostreni, nebo aspon o tom nevim.

              Jinak si nejsem jistej, jestli je tam nekde zminovanej opt. stabilizator  – kazdopadne je tam fce redukce vibraci a ta funguje zvetsenim ISO a preferenci optimalnich casu.

              Ja jsem si ho vybral predevsim proto, ze fotky v recenzich se mi libily nejvic – Na funkce a parametry jsem nekoukal a mozna bych byval vybral lip… Ted uz je to jedno. Tak 80% fotek je povedenych a libi se mi – to je dulezity, skoda ze ne 100%.

              0 0
              • warzone  

                no vyzera tiez zaujmavo,keby bola zaujmava cena…omrknem aj ten :)

                0 0
              • dieegoo  

                Ta redukce vibrací pomocí navýšení ISO je neuvěřitelná bouda na uživatele… nemá to se stabilizací nic společnýho, jen to kazí fotky :/

                0 0
                • warzone  

                  tak nejak ocakavam Vase reakcie na vyradenie modelu z mojho listu ;) mimochodom dnes som si skusal tu S5,je to supa,vraj aj videa robi super(vraj mal chalan lepsie video ako jeho znamy z digit.camcor­deru,ale neviem aky model…) no na Slovensku ma vyjde menej ako tu v NL aj bez dane.G9 bude okolo 400eur…no neviem este si to preratam.

                  0 0
                  • dieegoo  

                    Videa dělá S5ka opravdu skvělá, se stereozvukem a během natáčení umí i zoomavat. To se možná zdá jako samozřejmost, ale spousta foťáků to buď neumí a když ano, tak je pak video doprovázený zvukem motorku „vrrrrrrr“. S5 má USM – čili ultrasonický motorek, ten umí během focení dvě rychlosti zoomavání, jednu hodně pomalou a plynulou, druhou naopak hodně rychlou, kdy z širokého na tele přejde během jedné vteřiny. U videa je pak dostupná pouze nižší rychlost, která je u tohoto typu motorku naprosto neslyšitelná, taže nijak nekazí záznam. 

                    Ovšem v plné kvalitě se na 4GB kartu vejde jen 22 minut, na LP už je to dvojnásobek. No při současných cenách karet to nemá cenu řešit :)

                    0 0
        • dieegoo  

          Jinak myslim, že se ti nevyplatí pořizovat takto „levný“ foták v UK pokud tam nebydlíš. S5IS se dá pořídit lehce nad 7 tisíc v ČR, nevim jestli by případné problémy se zárukou stály za těch ušetřených pár korun. 

          G9 je taky super, jen by mi chyběl grip, který je u S5 velmi vydařený a díky němu se foták skvěle drží.

          0 0
          • warzone  

            ok,mozem to mat bez dane,takze tu cenu si uz spocitam ci sa mi to oplati,este co ma zaujma je garancia-plati v EU,teda ak si ho kupim v NL,donesiem ho domou a cosi sa pos… vyreklamuje mi ho Canon Slovensko?

            Inac ohladom toho gripu mas pravdu,no tie rozmery prevladaju…

            0 0
            • dieegoo  

              Canon poskytuje jednotnou evropskou záruku EWS v délce jednoho roku, v České republice má pak zákazník dle Občanského zákoníku nárok na garanci dvouletou. Záruka na zboží, nakoupené mimo Evropu pak podléhá zákoným úpravám v daném regionu. Ovšem pokud bys měl jó smůlu a foťák by se rozbil opakovaně a ty by si trval na vrácení peněz, tak poslední reklamace musí proběhnout přes prodejce, čili je nutný zaslaf foťák zpět do NL a pak doufat, že ti vrátí peníze – asi na účet. 

              Jinak S5 se mi vleze bez pouzdra i do 2L Hydrapaku. Pro mě jsou větší rozměry rozhodně plus, foťák se jistěji a lépe drží. Pokud chceš ale fotit stylem – napřažený ruce kilometr před sebou, pak tě tohle nemusí trápit.

              0 0
              • warzone  

                super,pravdepo­dobnost ze ho budem chciet vratit uplne je miziva,ibazeby som zle vybral.

                No asi sa pojdem pozriet blizsie na oba…

                Este mi kolegovia radia cosi z Ixusov http://www.fotoradce.cz/…-is-cislo772 ,ale to uz je asi ina kategoria…

                0 0
                • dieegoo  

                  Ixusy jsou spíš stylovky. Navíc doteď si měl ve výběru jen foťáky s větším zoomem (6× vs 12×), to Ixus nabídnout nemůže.  G9 je „profi“ kompakt s hromadou funkcí, stejně tak S5IS, pokud tě focení baví, vybral bych jeden z nich, pak už záleží na tobě, jestli dáš přednost menším rozměrům a většímu rozlišení či většímu zoomu a vyklápěcímu displeji.

                  0 0
                  • warzone  

                    no bude to tazky vyber…este pozeram na tu novu generaciu digitalov-napr.

                    http://www.dpreview.com/…anasonictz5/

                    0 0
                    • Matony  

                      Ještě se podívej na špičkové kompakty Ricoh

                      např. tenhle se širokým objektivem 24mm ekv. a slušnou světelností

                      http://www.dpreview.com/…/ricohgx100/

                      to je můj kandidát k zrcadlovce!! a nebo Ricoh R8

                      Samozřejmě dobrém kompakty dělá Panasonic s Leicama objektivy, bohužel bez manuálních režimů

                      0 0
                      • warzone  

                        nevyzera tiez zle,akurat mi ta znacka nic nehovori…

                        0 0
                      • filipes  

                        Zajimavej kousek, zvazoval jsem, ale dal jsem prednost dlouhemu sklu 35–200mm ekv (G9) misto sirokemu / zakladnimu 24–70 (gx100).  Rozsah zoomu je asi hlavni kriterium ktery z tech dvou zvolit…

                        0 0
                      • mr.nobody  

                        otázka je, jak moc bude využívat plnej manuál. Na drtivou většinu věcí ti stačí režim AE a oba režimy priorit + korekce expozice :-)

                        0 0
                        • warzone  

                          no zatial som sa ku manualnym nastaveniam nedostal,ale rad by som sa z tym pohral ked budem mat na to casu…Na mojom starom Powershote A530 fotaku som nastavoval iba programy,no v sere mu uz nepomohlo nic.

                          0 0
    • jecnak  

      Neco z historie.

      0 0
    • filipes  

      G9. Ma pouzitelny RAW a slusnou optiku a suprovy provedeni. IMHO se daji delat fotky tak 45×30cm, na nizky ISO a presne exponovanou scenu se to ± vyrovna zrcadlovce se setovym objektivem. Ale zapomen na foceni dynamickych objektu pri slabsim osvetleni, na to je maly chip v kompaktech nepouzitelny.

      0 0
      • warzone  

        „…Ale zapomen na foceni dynamickych objektu pri slabsim osvetleni…“

        to znamena ze je na bike viac-menej nepouzitelny? :(

        0 0
        • Matony  

          na Bike OK!

          0 0
        • dieegoo  

          Záleží, co chceš fotit… pokud fotky ve stylu „manželka jede na kole“, tak ten foťák bude dostatečnej. Fotil jsem s S5 IS závody XC v lese, ISO se navýšilo na 400 a fotky vypadaly pořád pěkně, ovšem pokud chceš fotit třeba závody ve sjezdu či něco víc akčnějšího, narazíš na jiný problém než je šum a to rychlost zaostřování. Většinou si budeš muset zaostřit naprázdno, podržet namáčklou spoušť a ve správný okamžik docvaknout.  Pokud bys fotil stylem – ha jede závodník, rychle to zmáčknu, mohla by velká část fotek být zaostřena uplně jinam, případně než zaostříš, tak jezdec bude uplně někde jinde. Ale to je problém všech kompaktů a i levnějších setů u zrcadlovek.

          0 0
          • warzone  

            hehe pekne si to vystihol :D fotit chcem aj v style „manželka jede na kole“ aj vyjazdy,momentky jazdcov ale aj bezne rodinne foto…zatial nic umelecke,najskor sa naucit narabat…

            A nieje nejaky kompakt dobry na „sport“,co dobre odfoti aj v sere lesa?

            0 0
            • filipes  

              podle me neni.

              ale na web bez nejakych ambici to staci.

              0 0
            • dieegoo  

              Třeba ta S5 ostří velmi rychle, podle měření na serveru dpreview.com téměř 2× rychleji než G9 (na širokém ohnisku), tele nemá cenu porovnávat, každý má jiný rozsah zoomu. Kde ale S5 výrazně ztrácí, je sériové snímání.

              Doporučuju prostudovat recenze S5 IS, G9

              0 0
          • Al_Bunda  

            Mam S5 IS, pokud bych mohl vybirat tak bych si vzal G9 s tvarem S5 jen proto, ze G9 ma vetsi cip. Podle me musi mit aparat alespon nejakou vahu, musim citi, ze v te ruce neco drzim. Jinak me mrzi mizerne sekvencni snimani, zatim jsem si na to nejak nezvykl. Jinak se da udelat aby se S5 vylepsila tzn. muzete si pridat ukladani do RAW, indikace stavu baterie, mista na karte, zobrazeni prepalu atd. Cimz se mazou rozdily mezi G9 a S5, bohuzel az na velikost cipu. JInak sem dam nejake fotky neni to buh vic co, ale je tam pohyb, makro a panorama slozene ze dvou fotek, vse je zmenseno na sirku 1000 px. Preji hodne stesti pri vyberu.

            0 0
            • warzone  

              sakra tak teraz dilema-S5IS foti 2× rychlejsie,ale G9 vacsi cip…:?

              0 0
            • warzone  

              inac tie pictures su super,podla mna teda…takto nejak by som si to predstavoval

              0 0
              • Al_Bunda  

                At veris nebo ne tak G9 ma uhlopricku cipu 1/1,7" a S5 1/2,5" Vice o srovnani zde – http://digiarena.zive.cz/default.aspx?… Jinak se daji pekne fotky udelat i mizernym aparatem a zkazit snimek muzes i se spickouvou technikou. S5 nemam jeste zazitou mam ji teprve necely mesic a nafoceno neco pres 2500 snimku. Jinak pro S5 hovoiri jeste cena da se poridit do 7500, alepson ja jsem ji koupil v akci jednoho obchodu a jeste jsem k tomu dostal 50 fotek 10×15 zdarma + slevu 40% na nejaky fotosoft, kterou jsem nevyuzil. Jinak by ti mozna pomohl odkaz na diskuze,kde se muzes podivat co se s tim da vyfotit. G9 – http://forum.digineff.cz/read.php?… S5 – http://forum.digineff.cz/read.php?… jedna fotka z patku je slozena opet ze dvou zmensena na sirku 1000 px. Nemam tolik zkusenosti abych ti mohl doporucit kup tohle a neprohloupis. Konecny vyber je na tobe. Jestli se ti bude chtit tak projdi diskuze co jsem ti dal odkaz a treba ti to pomuze ke konecnemu rozhodnuti.

                0 0
            • Luk02  

              Dobrý fotky..

              0 0
        • filipes  

          Na bajku ho vozim. Fotim nejruznejsi krajinky + jedouci lidi kdyz je dost svetla. IMHO se nedaji delat kvalitni fotky treba zavodniku v lese. ISO 400 uz je za hranici toho, co povazuju za kvalitni fotku. Navic pomalu ostri, pomalu zapisuje RAWy, hledacek je prakticky nepouzitelny (ostrost snimku posuzuje po foceni nazoomavy na displeji), nedostatky v expozici nelze ex-post korigovat bez ujmy na kvalite…

          Prijde mi, ze je to super vecicka na vozeni casto s sebou s tim, ze kdyz se „udela scena“ tak, se za urcitych omezeni daji delat dobre fotky. Na systematicke foceni jednoznacme zrcadlovku. Ale zrcadlovku beru na kolo tak 2× do roka, G9 vozim skoro furt :-) vejde se do camelu a nemusim tahat batoh a 2 objektivy.

          0 0
          • warzone  

            hm…miska vah sa naklana :) este jedna vec,nestacila by G7 ci uz sa oplati priplatit na G9?

            0 0
    • warzone  

      tak bol som to trochu obzriet a zaujalo ma par kuskov,bol by som zvedavy co mi na ne Vy skusenejsi :) poviete (ci vyradit z hry…?)

      Olympus mju 1030

      http://www.digimarket.sk/…mju-1030.php

      Olympus mju 1010

      http://www.digimarket.sk/…mju-1010.php

      Sony DSC-W 300

      http://www.digimarket.sk/…dsc-w300.php

      Nikon Coolpix S600

      http://www.digimarket.sk/…pix-s600.php

      Sony DSC-H10

      http://www.digimarket.sk/…-dsc-h10.php

      Canon PowerShot A650

      http://www.digimarket.sk/…-a650-is.php

      0 0
      • dieegoo  

        Dost různorodý výběr :) Pokud tě focení skutečně baví a chceš proniknout víc do jeho tajů, vyškrtnul bych asi všechny ty „stylovky“ jako Mjůčka, Coolpixe… A zůstal bych u G9, protože ten nabízí skutečně snad všechno, co kompaktní foťák nabídnout může.

        0 0
        • Misiak  

          az na siroke ohnisko :-/

          0 0
          • dieegoo  

            Pokud si s těma fotkama chce vyhrát, tak myslim, že mu bude víc vadit absence manuálních režimů a různých nastavení, než široký ohnisko. A pokud by to byl jó problém, může použít některou z optických předsádek (u S5IS určitě, jestli i u G9, to nevim…)

            0 0
            • Misiak  

              ja som zobral na bezne kazdodenne pouzitie panasonic tz2. stabilizacia, 28mm, ale nema to polomanualne rezimy, natoz este full manual. na cvakanie staci a tych 28mm sa len a len hodi. keby to malo aspon rezimy priority a menej agresivne hladenie sumu tak je to vynikajuci fotak.

              0 0
    • ¨MZ  

      a co říkáte na Panasonic DMC FZ50 ?  http://www.megapixel.cz/…nic-dmc-fz50

      mě se celkem zamlouvá, na kolo to nechci, to jezdim na lehko a něco když už potřebuju, tak to vyfotim Nokií N73. Taky o něčem přemýšlím a ten Panasonic mi vychází nejlépe. Jenom ta váha…

      0 0
    • orca.1  

      Ahoj, mám S5. Celkem spokojenost, výhody a nevýhody jsem dřív napsal tady:

      http://www.bike-forum.cz/…7/forum.html#…

      je tam i pár fotek a link na Rapidshare kam jsem uložil několik fotek v originále (má to 30MB).

      G9 má nepatrně větší čip a fotky z něj vypadají líp, ale má zase menší zoom a je dražší..

      Tak dobrou volbu! :)

       
      0 0
      • warzone  

        pekne fotos z tej S5…trochu mi ale pridu take hmliste ci svetle(?)

        0 0
        • orca.1  

          :) Ty první je focena při dohlednosti tak 20m a vysoké vlhkosti, v podstatě v mlze, nebo oblačnosti. Druhá v Šanghaji, expozice 2s, foták v ruce a opřený o zábradlí. Dohlednost malá, pořád tam bylo kouřmo, slunce jsem tam za týden prakticky neviděl:)

          Za normálních podmínek jsou fotky čistější.

          0 0
    • kcvalin  

      Ja mam Nikon5100. Jsem s tim spokojeny, použivam to podobne = do kapsy nebo camelbagu. Jeho nevyhody:

      Makro zameruje trochu hur nez jsem byl zvykly a navic to nezvetsuje tak moc, jak bych chtel.

      Kdyz to stahuju do pocitace, tak svisle fotky musim otacet – narozdil od jinych fotaku, kde se to deje automaticky.

      Schazi mi tam manualni zaostreni, nebo aspon o tom nevim.

      Jinak si nejsem jistej, jestli je tam nekde zminovanej opt. stabilizator  – kazdopadne je tam fce redukce vibraci a ta funguje zvetsenim ISO a preferenci optimalnich casu.

      Ja jsem si ho vybral predevsim proto, ze fotky v recenzich se mi libily nejvic – Na funkce a parametry jsem nekoukal a mozna bych byval vybral lip… Ted uz je to jedno. Tak 80% fotek je povedenych a libi se mi – to je dulezity, skoda ze ne 100%.

      0 0
      • warzone  

        makro zatial moc nepouzivam,fotim skor krajinky,niekedy portret ale hlavne sport a rodinne foto a na otacanie fotos v pc som zvyknuty,to mi nerobi problem :) opticky stabilizator by mal byt,to je jedna z mojich podmienok…

        0 0
    • michalxo  

      Zdravim, necital som cele forum, ale mam Canon A720 PowerShot a som s nim spokojny. Je to taka vyssia stredna trieda. Odporucam [a href=http://w­ww.dpreview.com/re­views/specs/Ca­non/canon_a720is­.asp]pozriet[/a] ale tipujem, ze bude „lacny“ pre vas „len“ 200$ :) mna stal 5500 v januari (leden). Plny manual + CHDK (nieco ako super f-cie od uzivatelov) [a href=http://c­hdk.wikia.com/wi­ki/CHDK]tuto[/a]

      0 0
    • warzone  

      OK pani,tak ked som dnes videl ten S5IS za tu cenu,tak mi viac netrebalo a uz je doma :) diky moc za kazdy nazor,dufam,ze budem spokojny.Uz len vyriesit ako ho budem vlacit na bike…

      0 0
      • michalxo  

        Tak nech ti sluzi :)

        Aj tak si myslim, ze si si mohol pockat na tu moju „malicku“ A720is :D (pozri si recenzie na dpreview)

        Este odporucam nastavit SD kartu na bootovatelnu a skopcit si tam CHDK a bude fotit aj RAW + velke mnozstvo novych featuriek, kt normalny clovek ani nevyuzije ;)   (je to len pre canony)

        0 0
        • warzone  

          diky,myslim,ze budem spokojny,aj ked rozmery su trochu vacsie ako som chcel,ale tie fotky a videa su krasne :)

          Inac co si to mam nakopcit ci nastavit???Mozes mi to prosim trochu popisat?Inac aky rozdiel je,ked fotis jpeg a raw?

          0 0
          • kankrlicek  

            RAW by měla být surová data z čipu, která si převedeš pomocí spec. prográmku na jpeg, tif… Je to časově náročnější, výsledky jsou výrazně lepší než foto přímo do jpegu.

            Třeba to někdo vysvětlí lépe a důkladněji.

            0 0
            • warzone  

              hm,to znie dobre,zvykol som si dorabat fotky hlavne ktore idu vonku…Aky program k tomu potrebujem(na upravu fotos v pc) a co si to mam skopcit na sd kartu?

              0 0
          • michalxo  

            RAW – http://en.wikipedia.org/…image_format

            CHDK – http://en.wikipedia.org/wiki/CHDK#…

            Pre viac info odporucam pouzit google (nasiel som nejake navody (fora) aj v sk/cz). Nie som expert, fotak mam 5 mesiacov, hlavne sa ucim pracovat s manualom, takze nevyuzivam kopu funkcii, ktore CHDK ponuka (aj tak im nerozumiem :~) ). Ale ked sa do toho clovek dostane, tak myslim, ze to velmi oceni. Tieto fn-cie robia hlavne amateri-profici. Snad staci na uvod :) zvysok je na webe.

            0 0
            • warzone  

              diky popozeram,pos­kusam,potom hodim nejake vydarene foto ;)

              0 0
            • Windblow  

              mám G9 a maximální spokojenost, fotky jako ze zrcadla, magnéziové pouzdro, ale nejvíce mě překvapila kvalita videa v HD

              0 0
            • Mamut  

              Mam 710IS s CHDK. Pozuivam hlavne zivy histogram, hodinky, percento nabitia baterie a skript na sekvencne snimanie. Raw som este nevyuzil, ale to bude tym, ze vlastne neviem, pre ktore sceny ma vyznam sa hrat s rawom a vrodena lenivost ma zatial neprinutila to vyskusat. V mojom fotak funguje aj automaticke loadovanie firmwaru po zapnuti (aj rovno v snimacom mode), co podla ich webu nie je uplna samozrejmost.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse