• audiac

    Ahoj, prosím všechny fotiče a fotičky o radu. chystám se pořídit si foťák, ale pořád se nemůžu rozhodnout, jestli mám jít do zrcadlovky, nebo nějaký EVFky. Zamlouvá se mi zrcadlo Canon 350D a nebo evfka S5 IS, ale na tom netrvám. cena asi tak plusmínus 10k… použití jak na běžný focení na cestách i mimo ně, tak na snb/bike fotky a občas i nějaký romantický západy slunce nad oceánem=)
    díky za rady

    Anketa: takže zrcadlovku, nebo ultrazoom?

    30x
    79%
    2x
    5%
    0 0
    • Lister  

      Pokud jde o kvalitu fotek tak se kompakt nemůže rovnat běžnému sklu, ono nejde jen o lepší opriku, ale také velikost čipu, možnosti nastavení, možnost změnit objektiv… atd. Pořídil bych co nejkompaktnější zdrcadlo – třeba Nikon, ale teď nevím přesně jestli je to 400d nebo 40D, ale dohledat to půjde jednoduše.

      0 0
      • Daf  

        Cim vetsi cip, tim je zpravidla mensi sum. U zrcadlovek se da bezne fotit bez rusiveho sumu i na podstatne vyssi citlivosti nez u kompaktu. Se stativem se cloveku vetsinou moc tahat nechce, takze tohle povazuji za velikou vyhodu.

        0 0
        • Lister  

          ano, přesně z tohoto důvodu jsem tu velikost čipu uváděl :-)

          0 0
      • Michal.J  

        je to d40, pak je i d60. Akorat bacha, na tyhle nejdou vsechny objekticy, resp. jdou ale nefunguje automaticky ostreni. Musi se vybirat objektiv s vlastnim pohonem.

        0 0
        • Vrci  

          Jaký poslední digitální Nikon měl ostření v těle?

          0 0
        • Lister  

          máš pravdu, ale psal jsem to s přesvědčením, že běžný uživatel nebude dokupovat další objektivy, pokud chce někdo fotit více a předpokládá i použití váce objektivů, tak si většinou koupí i vyšší model s lepším tělem a tam už ten problém není.

          0 0
          • Michal.J  

            Jasne. Akorat je dobry o tom vedet, protoze spousta lidi je pak prekvapenejch ze ne vsechny objektivy jim budou plne fungovat. Mne to skoro prijde od Nikonu jako takovej spinavej trik jak prinutit lidi aby si po case koupili jinej model:-)

            0 0
            • palkac  

              zrovna kompatibilita u Nikonu je příkladná.40 let dozadu Ti budou fungovat s každou dnešní zrcadlovkou(více či méně, ale budou). To že se do nejlevnějších typů nedává ostřící motor je trochu blbé, protože naprostá většina levnějších objektivů nemá ostření v těle. Na druhou stranu nikon dnes už nabízí i nejlevnější objektivy s vnitřním ostřením(sice to není ultrazvuk, ale nabízí).

              Spíš mi teda víc vadí, že nejlevnější modely nemají funkční expozimetr když se nasadí objektiv bez cpu.

              Jinak nikon nebo canon, to je jedno. Nejlepší je si vybrat systém, který mají lidé v okolí. Dá se tak půjčovat různá technika. Já jsem jedinej nikonista mezi známými a je to škoda..

              0 0
    • marapara  

      Řekl bych to takto, otázka je co od toho očekáváš. Pokud ti jde o kvalitu fotek, možnost měnit objektivy, rychlost, tak zrcadlovka je v tomto někde jinde, než ultrazoom. Zrcadlu se slušným objetivem (ne setový canon) se ultrazoom nemá šanci vyrovnat. Ale je to něco za něco. Zrcadlovka je poměrně velká + objetiv nebo více objektivů, možnost poškození při pádu, vyšší váha + filtry, takže když budeš chtít jezdit a fotit, tak s sebou budeš muset tahat poměrně větší batoh, než malý batůžek s vakem. Pokud ti to nevadí, tak asi není co řešit.

      Ultrazoom je relativně taky velký a těžký proti cvakátkům velikosti krabičky od cigaret, ale pořád bude několikanásobně menší a lehčí, než zrcadlovka. Dají se s ním většinou udělat celkem slušné snímky, ale zrcadlu se prostě nevyrovná. Ale do středně velkého batůžku bez prblémů vejde i s filtry.

      0 0
      • Michal.J  

        Podle mne rozdil ve velikosti ultrazoomu a zrcadlovky neni tak velky. Mam s tim vlastni zkusenost – nejdriv jsem vozil ultrazoom, po case jsem si uvedomil ze zrcadlovka neni o tolik vetsi a kvalita fotek je o mnoho lepsi. Na normalni foceni neni treba vozit vic objektivu, takze to vyjde nastejno jak ultrazoom.

        Takze jestli jde jenom o velikost tak bych otazku spis polozil „kompakt nebo zrcadlovka“.

        0 0
        • pepko  

          presne tak … velkost velkeho kompakt a malej zrkadlovky je skoro to iste … obe su nepouzitelne na kazdodenne nosenie … rozhodne by som nezavrhoval ani kategoriu maly kompakt a dobre si zvazil co od toho ocakavam … zrkadlovka do buducna je skvely doplnok k malemu kompaktu … ale ultrazoom je uplne nanic doplnok k zrkadlovke …

          0 0
        • marapara  

          Když si připočteš objektiv + třeba ještě jeden, tak u nejmenší zrcadlovky je minimálně dvojnásobný a to nepočítám případné filtry.

          Takový canon 350D není sám o sobě moc velký, ale určitě je o dost větší, než ultrazoom.

          0 0
          • Matony  

            tak s tím zas až tak nesouhlasím, tady jsou rozměry z dprewiev, sony dsc H2; canon S5 IS; a Canon 350D. Je tady celkem pro mě zanedbatelný rozdíl ve vaze cca 150g u canonu 350D (Ef 50mm/F1,8 II) vs Sony DSC-H2. Proč DSC-H2, protože jej dost čsto používám vs 350D co jsem si teď objednal vs. S5 IS viz zákládající příspěvek.

            0 0
    • mara53  

      1oo% souhlas s Listrem, mám taky jednu a zdaleka ne za takový peníz, jaký hodláš utratit, a jsem maximálně spokojený – jen ta velikost – ale dá se s tím jezdit i na bajku .. mám tohle .. http://www.olympus-europa.com/…5_IS-300.htm

      0 0
    • Manas  

      Mam S3 IS a spokojenost. Ovsem kdyby mi nevadilo sebou tahat zrcadlo + objektiv tak bych asi sel do toho. Ale protoze se mi nechce tahat sebou hodne a bat se o to, tak mi staci ultrazoom. Ono i s nim se da delat dost, konkretne pro tu S5 jsou i firmwary co ti umozni fotit do RAW, scriptovat apod.

      0 0
    • dieegoo  

      Řešil jsem naprosto stejnou situaci jako ty – ultrazoom (S5 IS) a nebo levnou zrcadlovku (Nikon D40, Canon EOS 350D). Už jsem byl více méně rozhodnutý pro D40 s dvojicí objektivů 18–55 a 55–200mm (trval jsem na rozsahu odpovídajícímu ultrazoomu). Včas se mi ale rozsvítilo a rychle jsem objednal S5 IS. Zrcadlovka je sice pěkná věc, ale hrozně by mě otravovala věčná nutnost měnit objektivy (někteří to považují za výhodu-pokud uvažuješ v relaci kolem 10k, pochybuju, že si koupíš plný batoh náhradních skel, ale pravděpodobně zůstaneš u setového. Ano, je tu sice možnost koupit širokorozsahový objektiv třeba 18–200mm, ale cenově se dostaneš na dvojnásobek), velikost je taky někdy na obtíž – do menšího batohu na kole ji s brašnou nejspíš nenarveš.

      Je potřeba si tedy ujasnit – chceš hlavně fotit a nebo dělat všechno okolo a občas při tom něco vyfotit? Pokud první, ber DSLR, pokud chceš foťák jen jako záznamníček, ber UZ.

      0 0
    • brozis  

      mno nejlepší je kompakt na momentky a zrcadlo když víš že budeš opravdu fotit… ale kde na to vzít že? Jde o to jesti jsi ochoten sebou zrcadlovku tahat, přeci jen to není žádnej drobek, nehledě na to že tahat jí na kole tak bych se bál že časem něco vyklepu… a cena? za 10. tisíc seženeš pravděpodobně (tedy pokud mluvíme o novým) pouze tělo a optika je další pálka navíc… takže na tahání nějakej bytelnej kompakt s co největším opt. zoomem např. něco z řady SP od Olympusu.. do 10 tisíc se dostaneš

      0 0
      • pepko  

        na tahani na bike jedine co najmensi kompakt s co najmensou vahou a rozmermi … rozhodne nie nieco ako ultrazoom …

        0 0
        • brozis  

          mno lepší UZ než zrcadlovka… ale jinak máš samozřejmě pravdu… jenom jsem bral jeho výběr UZ x zrcadlovka

          0 0
        • Meesha  

          furt nechapu co mas proti tomu ultrazoomu? Jednak nejsou vubec velky (predpokladame-li, ze ho teda nebudes vozit v kapse dresu) a jednak je to nekolikrat pouzitelnejsi na vsechno nez nejakej kompakt

          0 0
    • pepko  

      pokial chces nieco za plus minus 10k, tak sa musis rozhodnut pre kompromis … musis zvazit priority, ci 10× zoom je pre teba tak dolezity … pokial ti bude stacit 3× zoom tak ber zrkadlovku so setovym objektivom …

      nikon D40 set urobi za kazdych okolnosti vyrazne lepsiu fotku ako nejaky velky kompakt s dlhym objektivom … odskusane mam panasoniky FZ8, FZ18 … stoja ± rovnako ale zrkadlovka je uplne ina liga (a to aj so setovym objektivom) … teda odhliadnuc od toho 10× zoomu, ktory mne osobne vobec nechyba …

      0 0
      • m.arek1  

        nemyslim si ze je to takto … ak si kupis zakladne telo so zakladnym setovym objekivom tak toho vela neziskas … ved si pozri ake maju tie objektivy parametre … plastova konstrukcie … svetelnosti 4–5,6 (prip az 6,3) a to cele pri rozsahu 28–80 (max 105) s mizernou kresbou a silnym flare ak nezaclonis aspon na 8 …

        co si ziskal? … ak ti teda ide o kvalitnejsiu fotografiu … podla mna nic …

        to radsej kompakt alebo ultrazoom za podobne peniaze – kde vymenou za kvalitu fotiek (ktoru by si zakladnym telom so setovym obj. aj tak nedosiahol) dostanes aspon kompatne rozmery a sirovy rozsah ohnisk …

        0 0
        • Blabas  

          podstatné negativum je hlavně malinký čip. Větší nejde dát, páč jsou čočky malý a ještě nacpaný těsně před něj. Jinak máš docela pravdu. Já na kolo zrcadlo nevozim, protože pro mne je to nástroj vyšší školy a jen vzít do ruky je určitým způsobem fotofetiš. Se zrcadflem mám sklony víc foti než jezdit:-)

          0 0
          • m.arek1  

            s tym cipom je to relativne … lebo ked na velky cip privedies obraz cez mizerny objektiv tak je jedno ci je cip velky alebo maly - vysledok je nanic … a ide o ten vysledok – nie o sposob ako si sa k nemu dopracoval …

            a najviac ma „bavia“ ludia ktori si kupia zrkadlovku a k nej ultrazoomovy objektiv s rozsahom cca 28–200 za tazke prachy a myslia si ako super kupili lebo to uz musi byt predsa kvalitne ked to tolko stalo nie? :o) … ze dostali malo svetelny objektiv s ktorym bud budu musiet fotit bud s naplno otvorenou clonou alebo s vysokym ISO a budu si teda „moct“ vybrat medzi zlou kresbou alebo vyssim sumom im nedochadza … tak naco im je zrkadlovka ked na nej chcu pouzivat len jeden objektiv? …

            zrkadlovka nie je kompaktna … a ani taka nema byt … kto chce skladny fotak s jednym objektivom nech nechce zrkadlovku …

            ale jednu vyhodu to predsa len ma – tito „experti“ ktori vyvolali taky boom v predaji zrkadloviek stlacili uzasne ceny nadol – co ma tesi … a aj podporili vyvoj stale svetelnejsich objektivov so stale nizsou hmotnostou … vdaka vam chlapci :o)))

            0 0
            • palkac  

              souhlasím v několika bodech ale v jiných zase ne.

              Zrcadlovka nabízí kromě výměnného objektivu a většího čipu daleko lepší možnosti, které EVF či skvělý kompakt nikdy mít nebudou. Namátkou- okamžitá reakce na spoušť, rychlé ostření(i kon­tinuální) manuální zoom, externí blesk, jednoduchý manuální režim, optický hledáček přes který je něco vidět, velikou výdrž, solidní hmotnost(výrazně zlepšuje fci stabilizátoru).

              Pořídil jsem si 18–200VR od nikonu a pro to co fotím mi perfektně stačí. Hlavně na některé akce lepší objektiv nenajdu, npař. svatby, závody a jakékoliv jiné akce kde je třeba rychlá změna ohniska a rychlé ostření či blesk s výklopnou hlavou. Nic z toho mi žádný kompakt neposkytne a mít na krku 3 zrcadlovky, každou s jiným objektivem opravdu nejde(hlavně finančně).

              Nepopírám že kvalitní sklo na daný účel je opravdu nezbyté pro skvělou fotografii, ale na dobrou to není nutná podmínka. Vím co za fotky se dá udělat s kompaktem za 5kkč. Navíc kdo se má furt tahat s někkolika objektivama, když to vytisknu pak maximálně na A4 nebo A3, jestli vůbec :-)

              0 0
              • dieegoo  

                Nedá mi to a rejpnu si… manuální zoom nabízí i EVF, stejně tak sáňky pro externí blesk, manuální režim – nevím co konkrétně myslíš tou jednoduchostí, u EVF měníš směrovým ovladačem čas do ± a clonu ±, nic snažšího snad být nemůže (nepočítám změnu clony kroužkem na objektivu, výdrž – opět se můžem přít, třeba D40 vydrží dle testů cca 450 snímků a jak už jsem psal níž, v sobotu jsem na jednu sadu baterek dal přes 800 snímků a ještě nebyly prázdné. Rychlé ostření není ani tak věc zrcadlovky jako objektivu, čili není uplně fér to sem zahrnovat, přijde mi to stejný jako porovnávat externí blesk s vestavěným.

                0 0
                • palkac  

                  samozřejmě souhlasím s tím co píšeš. já reagoval na ta silná slova  o lidech, kteří si na zrcadlovku koupí univarzální zoom, že si raději měli koupit evf. Můj objektiv rychle ostří, má stabilizaci a dostatečnou optickou kvalitu na 95% mých snímků. Oproti standardním ultrazoomům, má i celkem široký konec(vím, dnes už jsou ultrazoomy které začínají na 28, ale před třemi roky nebyly), a má optický hledáček(v šeru či tmě supr věc). Ty objektivy jsou pro lidi, kteří se nechtějí tahat a obtěžovat se s mnoha objektivy za cenu mírně horší kvality obrazu(jestli vůbec) a světelností(to je trochu problém) Já bych svůj 18–200 4.5–5.6 za sadu tří objektivů 2.8, které by pokryly to samé ohnisko asi nevyměnil.

                  Dnešní evf jou asi na docela jiné úrovně než před pár lety, takže hlavní je co se bude fotit a za jakých podmínek. Podle toho se pak rozhodnout. Mě tam chybí optický hledáček, okamžitá reakce na spoušť a možnost mít široké (či po zvážení preferencí jiné, lepší) sklo na výměnu.

                  Na kolo a občasné fotky pro potěchu oka i duše je vhodný evf ultrazoom. Pro hraní si s externím bleskem, dlouhými časy, vysokým iso či širokúhlou fotografií, tak zrcadlovku.

                  0 0
                  • dieegoo  

                    Tak tak, záleží na prioritách každého soudruha. S tím, že ultrazoomy udělaly za poslední roky velký skok souhlasím, po 4 letech mě opustil Olympus C745UZ a proti němu je ten Canon trochu jinej level – nemluvim o kvalitě fotek, rozlišení se sice pořád zvedá, ale nějakej extra vliv to nemá, šum je výrazně nižší. Ale co se zlepšilo je rychlost ostření, canon používá usm motor stejně jako u vyšších modelů objektivů k DSLR a ta rychlost je skutečně výborná, stejně tak reakce na stisk spouště s předchozím namáčknutím. Bez namáčknutí trvá dle měře­ní cca 0,2s od zmáčknutí spouště do zhotovení snímku, což je p­oměrně slušná hod­nota (samozřej­mě na širokém oh­nisku).

                    0 0
                  • m.arek1  

                    je to samozrejme vec nazoru – ja sa nejdem hadat … ale chciet dobrovolne fotit na tie najbeznejsie ohniska okolo f50 (cize od cca 35 do cca 70 na ktore sa robi podstatna cast fotiek) na svetelnost slabsiu ako 1:2,8 – to proste nechapem … ale jasne – vec nazoru a toho ze mi tahanie sa s tymi viacerymi objektivmi proste nevadi …

                    0 0
                    • Ladap  

                      Když fotím 50mm objektivem, většinou nejdu pod 3,5, Spíš tam dám 5,6 na reportážní fotku.

                      To seťák v pohodě zvládne.

                      0 0
                      • m.arek1  

                        ach jo …

                        je hadam rozdiel medzi svetelnostou a zaclonenim nie? …

                        male vysvetlenie – vacsina objektivov sa sprava tak ze maju najlepsiu kresbu vtedy ked su trochu priclonene (napr o 2–3 clonove cisla) … tzn. ked mas svetelnost objektivu 1:5,6 a priclonis o 3 clony tak uz si na clone 16 a to uz je vcelku tma ze? … kdezto ked mas svetelnost 1:2,8 a priclonis o 3 cisla tak si na 8 a to je kusok rozdiel …

                        proste si myslim ze na tie najpouzivanejsie ohniska treba mat objektiv s co najlepsou svetelnostou aby si mal vyssiu variabilitu prace so svetlom … kdezto ked mas horsiu svetelnost tak sa o cast tej variability dobrovolne oberas a musis ju nahradzat inak – vyssim ISO napr – co ma tiez svoje negativne nasledky – sum (pri digitale – filmu je to v podstate jedno akurat ze material s vyssim ISO je drahsi a ma vacsie zrno) alebo nutnostou pouzivat blesk – co vacsinu fotiek v podstate zabija …

                        ale ako vravim – komu je ako libo – ak je prioritou variabilita a skladnost tak OK – len fakt mi potom trochu unika zmysel vlastnenia zrkadlovky (lebo tam je podla prioritou kvalita a nie variabilita) … no offence …

                        0 0
                        • pepko  

                          len uz sme zase z diskusiou mimo cenovu kategoriu toho tredu … niekto riesi problem ze nedokaze vyrobit pozeratelne fotky … niekto riesit detailiky okolo objektivu … ja tiez viem, ze je lepsie trochu priclonit … ale malokedy mozem robit take zasahy … moj FX07 ma tiez svetelnost 2.8 … ale je mi to naprd … to co z neho niekedy vychadza sa neda ani trochu porovnat s tym co vyslo napriklad z nikon d40 so setovy objektivom …

                          zase sa zopakujem, mam vela odpadu toho typu

                          http://mmm.ic.cz/…P1040737.JPG

                          ja nefotim vela roznych umeleckych fotiek, vidim, ze sa daju urobit aj s kompaktom, ale ja mam problem, ze neviem urobit ani len peknu obycajnu doku­mentacnu fotku …

                          jasne, ze kompakt (maly, velky, UZ, EVF) vie urobit pekne fotky (mozno az skvele) … ale musi byt denne svetlo alebo musia byt objekty staticke … ak su trosku horsie svetelne podmienky a ak sa objekty trochu pohybuju, je uplne bez sance … a nepomoze mu ani 2.8 …

                          0 0
                          • dieegoo  

                            Pokud je tvůj kompaktík naprostý automat, dalo by se s tím souhlasit. Pokud umožňuje manuální nastavení aspoň některých parametrů, jde dosáhnout slušných výsledků i za zhoršených podmínek.

                            Když budeš chtít, můžu dát jako „důkaz“ fotky ze sportlifu nebo z autosalonu, kde rozhodně není denní světlo.

                            0 0
                            • pepko  

                              nerozumiem ti … ake nastavenie som mal pouzit ? … je tam iso200, F2.8, 1/8 …

                              je to sice automat, ale ma pomerne vela volieb a scenickych rezimov a viem ho donutit urobit fotku s nastavenim ako chcem ja … nie je to sice taky komfort ako fotenie z manualom, ale prezijem to …

                               
                              0 0
                              • dieegoo  

                                No pokud ti foťák dělá už pri ISO200 takovouto omalovánku, tak pak je každá rada těžká :)

                                0 0
                                • pepko  

                                  a co by si chcel od 7mpix cipu velkosti 1/2.5" … rovnaky bordel urobi aj predrazeny FZ50 s cipom 1/1.8" a 10mpix …

                                  ten tvoj canon nemam odskusany, mozno je to fakt lepsie … aj ked podla recenzii pochybujem …

                                  0 0
                                  • dieegoo  

                                    Mnohem lepší fotky dělal i 4 roky starý Olympus C745UZ.

                                    0 0
                                    • pepko  

                                      mam taky pocit, ze si poriadne namyslas … je fajn, ze si vyvalil dost penazi za velky kompakt … velmi vsak pochybujem, ze robi nejako vyrazne lepsie snimky ako iny kompakt … iso400 je nepouzitelne aj u teba …

                                      http://www.fotografovani.cz/…s5-is-r.html?…

                                      http://www.fotografovani.cz/…X07-rec.html?…

                                      sum ako sum … tvoj model je sice novsi, ale cip teda kvalitnejsi nemas … rozdiel je maximalne na SW urovni … este dodam, ze fotky z FX07 su v zakladnom nastaveni zehlenia sumu, fx07 umoznuje aj redukovane zehlenie aj zvysene … osobne radsej fotim s minimalny nastavenim zehlenia …

                                      hovor si co chces, ja vsak urcite nebudem upgradovat na S5 IS … neprisnieslo by mi to okrem dlheho objektivu vobec nic …

                                       
                                      0 0
                                      • dieegoo  

                                        Mysli si co chceš, mně je to srdečně jedno, jen ti trvdím, že i 4 roky starý EVF Olympus dělá lepší fotky při vyšších ciltivostech, než ten Lumix, o kterém píšeš. Ta fotka, na kterou si sem dal odkaz je toho jasným důkazem. 

                                        Tady jedna pro porovnání, také umělé osvětlení, ISO200. Pořád nevěříš, že ty fotky vypadají líp?
                                        Jinak to žehlení šumu, kterým se oháníš, je největší zlo pro fotku. To je právě to, co z ní udělá omalovánku a zničí veškeré detaily. http://ukazto.com/…P1010308.jpg

                                        0 0
                                        • pepko  

                                          so zehlenim suhlasim … prave preto som tam napisal ze ho vypinam !!!

                                          stary fotak urobi lepsiu fotku, to je fakt … prave kvoli tomu cipu … v starych boli totiz vacsie cipy s mensim poctom mpix … ten tvoj s5 is ma 1/2.5" … co je jeden z tych najhorsich rozmerov ktory sa vyskytuje …

                                          inak zase si dal staticku fotku … ty vyberas tie najlepsie fotky, aby si obhajoval svoj fotak … ja hovorim ze tie fotaky s miniaturnym cipom je skoda kupovat a vyberam fotky, ktore su odpad … takto sa mozeme natahovat donekonecna …

                                          0 0
                                          • dieegoo  

                                            No ta tvá fotka taky nevypadá zrovna dynamicky :) Tady jedna s ISO400, tentokrát už z S5IS a fotka nestatická.

                                            Jinak ne, nevybírám ty nejlepší. Tohle byla první, kterou jsem našel ze sportlifu a měla ISO200. Pokud chceš vidět další, řekni. Pokud ne, tak t­uhle diskuzi u­končíme, nemá to ce­nu. Oba víme, že zrca­dlo je někde jin­de, ty si budeš ra­zit svoje šidít­ka do kapsy a já ty s­vý velký.

                                            0 0
                                            • dieegoo  

                                              Ještě link. Není to žád­ný zázrak, ale po­řád ISO dvojná­sobně vyšší,než z tvé u­kázky.

                                              http://ukazto.com/?…

                                              0 0
                                              • pepko  

                                                no to je uz zase vonkajsia fotka pri dennom svetle (aj ked v lese) … ale toto je uz pre mna skareda fotka … iso400 nepouzivam na svojom, nepouzil by som ho ani na tvojom … no mozno na zmenseninu na web sa to da pouzit …

                                                ta moja fotka je aspon dynamicka v tom, ze ti ludia na stanku a pri stanku sa stale pohybuju … miesta bez ludi som fotil s dlhsim casom a polozenym fotakom … ale akonahle tam bol nejaky pohyb tak som ju zase mohol zahodit …

                                                0 0
                        • palkac  

                          clonit na digi zrcadlovce na víc než f10 nemá cenu. díky difrakci pak výrazně měkne kresba..

                          0 0
                          • m.arek1  

                            no ved akurat som isiel nekonstruktivne prispiet ze by sa mali chlapci na tie digitaly ****** a ak chcu FOTOGRAFOVAT a nie len tvorit virtualne farebne fliaciky tak nech si gkupia poctivy klasicky filmovy fotoaparat … pri tychto digitaloch sa mozte donekonecna natahovat co je lepsie co je horsie co ma ake nevyhody co sa da a co uz nie – je to proste cele naprd …

                            takze moja rada je: ked chcete digital a chcete ho na to aby ste si zaznamenavali nejake momentky s kamosmi na chate alebo cokolvek ine „prchave“ tak co najmensi a najlahsi digitalik s co najvacsim rozlisenim … ale ak chcete fotografovat NORMALNE a chcete aby tie fotky aj nejako vyzerali tak jedine klasicku filmovu zrkadlovku …

                            0 0
                            • pepko  

                              no jasne … uz ma vidis … na fotenie si kupim zrkadlovku na film, na pocuvanie hudby si kupim gramofon a na jazdenie si kupim golf z 90tych rokov s SDI motorom, lebo to bolo to najlepsie co kedy na tejto zemi vzniklo :-)))

                              sorry ale riesit chladnicku s filmami, ich prehadzovanie vo fotaku podla potrebnej citlivosti, nemoznost si fotku skontrolovat a cakat a platit za ich vyvolanie, sa mi uz nezda normalne …

                              a navyse som nemale pocit, zeby oscanovany negativ alebo fotka v pocitaci vyzerali az tak skvelo, uz to na mna posobilo takym rozmaznutym dojmom … ale dynamicky rozsah je asi lepsi na filme …

                              0 0
                              • m.arek1  

                                no ved ja ti nehovorim ze to mas urobit … ja ti len hovorim ze je to PODLA MNA najlepsie riesenie …

                                preboha preco chces filmy alebo fotky scanovat ?!? … to sa da aj vyvolat na papier a divat sa na to takto … preco to vsetko trepete do pocitaca? … ked to nie je v PC tak to nie je? … halo!

                                to s tou zmenou citlivosti – to je cisto zhyckanost – kym neboli digitaly tak sa fotilo IBA takto a vznikali daleko kvalitnejsie fotky (lebo si kazdy rozmyslel co odfoti) ako teraz ked kazdy len cvaka a cvaka a cvaka a NIC ho to nenauci lebo nemusi … potom mate milion fotiek a z toho 10 dobrych … fakt pokrok … cista nikam neveduca nadprodukcia …

                                a ano – ak chcem pocuvat hudbu kvalitne pustim si 180 g vinyl na gramofone … to je kvalitativne daleko lepsi zazitok ako mp3 na iPode alebo CD hoci je to menej „moderne“ … mna fakt nezaujima co je „in“ – ja chcem kvalitu …

                                0 0
                                • pepko  

                                  z jednoducheho dovodu … pretoze to co nemam v pocitaci to vlastne neexistuje … tych mojich par giga fotiek mam na domacom pocitaci, mam ich na pocitaci vo firme, mam ich na nb, a tych par najlepsich mam na nete, v pda a v mobile … kdekolvek sa objavim, mozem ich ukazat … papier, album, negativy, diaky to nie je pre mna, to uz je ukoncena vyvojova vetva, skoda o tom hovorit … no obcas si aj ja dam nieco vytlacit … pre rodicov, pre babku, pre dedka … a este aby sme mali nieco nalepene na chladnicke …

                                  a nadprodukcia ma tiez zmysel, neveril by si kolko suvislosti sa da na fotkach najst aj po par rokoch … to zase hovorim o klasickych dokumentacnych fotkach a nie nejakom umeni :-)))

                                  0 0
                                  • m.arek1  

                                    OK – koncim diskusiu – pre mna to uz stratilo zmysel …

                                    0 0
                                  • dieegoo  

                                    To je snad poprvé, co s tebou souhlasim :) JInak digitál sice trochu „nutí“, aby bezmyšlenkovitě cvakal, vznikne spousta odpadu, ale na druhou stranu vznikne i spousta skvělých momentek, které by jinak nevznikly – i za cenu ne uplně profi kvality. Ale momentka je od zachycení situace, pokud někdo nezkoumá obsah fotky, ale kouká, jeslti náhodou neaberují okraje.. no tak pak není co řešit.

                                    0 0
                                • Lenka.05  

                                  Bez kvalitního filmu a kvalitního postprocesingu (čímž rozhodně není myšleno nechat si udělat fotky v první drogerii 10×15)  je to nesmysl.

                                  Na tvou otázku proč proboha chce někdo fotky scanovat – stačí se podívat do jakékoliv fotogalerie na internetu vč. B-F. Tak třeba (mimo jiné) proto :-)

                                   
                                  0 0
        • pepko  

          fotis s oboma typmi? … ja nemozem povedat jedine zle slovo na zrkadlo so setovym objektivom … no teda nieco ano … je to velke a tazke … ale inak je to uplne ina liga obrazoveho vystupu … tiez som bol podozrievavy voci svetelnosti setaku … ale podla mna tych 3.6 nie je ziaden problem … a 2.8 pri kompakte je aj tak asi iba marketingovy podvod … no a okrem toho su uz len potom same pozitiva … ako napriklad fotenie v byte pri umelom osvetleni bez blesku na vysoke iso … a nejaku mizernu kresbu objektivu voci kompaktom som fakt nezaznamenal …

          ale sak povedz konktretne ktory model voci ktoremu prehrava …

          0 0
          • dieegoo  

            http://www.dcresource.com/…IMG_0001.JPG http://www.dcresource.com/…IMG_0120.JPG

            Doporučuju porovnat tyhle dvě fotky v plném rozlišení. Nemůžu si pomoct, ale v kvalitě zobrazení ten „drek“ S5 IS napráší zrcadlu od Canonu se seťá­kem zadek.

            To jen aby si měl co negativního říct ke kvalitě setových objektivů. To, že zrcadlo udělá pěknou fotku na vysoké ISO je pěkný, ale k čemu mi to je, když ta kresba není ostrá? Fotíš víc „obyčejných“ fotek a nebo víc těch, kde potřebuješ použít ISO 1600?

            0 0
          • m.arek1  

            ked fotim „len tak“ ze o nic nejde a ide mi len o dokumentarne zabery ze aha boli sme v meste tak fotim na taky starsi kompaktik Panasonic Lumix … ked chcem kusok lepsie fotky uz trochu „umelecky smrncnute“ tak beriem LOMO (filmovy kompakt s pevnym ohniskom – tusim 28) … a ked sa chcem hrat s fotenim tak beriem brasnu (coskoro bude ruksak) s filmovym Nikon F80 a objektivmi … napr Tokina 28–80/2,8 v celom rozsahu – krasna kresba a moire – mnam … + stativ + filtre … je to velke a tazke … ale robi to krasne fotky bez kompromisu … jediny limitujuci faktor som ja :o)

            proste kazdy by si mal vybrat co a ako chce fotit a tomu prisposobit to CIM to bude fotit … proste chciet dokonale fotky z lahkeho plastoveho fotaciku s objektivom s rozsahom od milimetra do nekonecna a to cele velkosti zapalkovej skatulky je blbost … zivot je o kompromise :o)

            0 0
    • jecnak  

      Za tu cenu nejakej kompakt se stabilizatorem. Z EVF stejne lepsi fotky nedostanes.

      0 0
      • dieegoo  

        Myslim, že kompakt vs EVF není vůbec o kvalitě fotek, ale právě o tom rozsahu zoomu ;)

        0 0
        • pepko  

          ved prave to … jediny rozdiel je iba ten zoom … aj kompakt aj EVF produkuju fotky kvality odpad … teda z pohladu vystupu ktory lezie z tej najlacnejsej zrkadlovky …

          0 0
          • dieegoo  

            Mrkni na cameralabs.com , otevři si recenze D40 a S5iS či FZ18… fotky za dobrého osvětlení jsou naprosto srovnatelné, s klesající úrovní osvětlení už je to jiná liga. Ale myslim si, že pro většinu momentek ten kompakt stačí.

            0 0
            • jecnak  

              Jenze pri tech velikostech uz muzu rovnou nosit zrcadlovku. Proste malej fotacek za 5k se stabilizatorem odvede az na ten nesmyslny zoom stejnou praci.

              0 0
              • dieegoo  

                Až pochopíš, že pro někoho ten zoom není nesmyslný, ale vítaným „bonusem“, nebudem tohle muset vůbec řešit. Já ti ultrazoom nevnucuju ;)

                0 0
                • jecnak  

                  V podobe neprenositelnosti.

                  0 0
                  • dieegoo  

                    Mrkni se po UZ od Panasonicu, nevím co je to za typ, ale je velikostně plně srovnatelný s kompaktem. Je to sice vyjímka, ale potvrzuje, že když se chce, můžeš mít velký rozsah objektivu v malém těle. Vzhledem k tomu, že audiac řeší, jestli DSLR nebo EVF, tak předpokládám, že rozměry ho zas tak moc netrápí.

                    0 0
                    • jecnak  

                      Chce to na foceni sportu, jestli jsem pochopil, takze trebas neco jetyho. Ac tu zas budou spackovat Olympusobijci, tak neco jetyho od Olyho je dobra volba – dobra kvalita tel i ojektivu + ultrazvukove cisteni cipu. Rychlost a pohotovost foceni se zrcadlem je neporovnatelna proti EVF.

                      0 0
                      • dieegoo  

                        Nechci se hádat, ale opět tomu tak být nemusí :) Porovnej na dpreview.com rychlost E-410 a S5 IS. Kontinuální focení má sice rychlejší olympus, ale od zapnutí do prvního snímku a rychlost k zaostření je srovnatelná – ale S5IS ma USM motor, takže má trochu n avrch proti ostatním EVF.

                        0 0
                        • jecnak  

                          Tyhle kravinky o nicem nevypovidaj. Zkus si nekdy vzit tyhle fotaky do ruky a cvakat trebas na nejakem prujezdu brodem na zavode.

                          0 0
                    • pepko  

                      tym by som si az tak isty nebol … vela ludi si nasetri 10–12tisic a potom chcu za tie prachy co najviac … maju pocit ze text z marktingoveho oddelenia ze UZ je vlastne EVF zrkadlovka a teda to je „zrkadlovka“ takze to foti minimalne ako nikon D300 … a pritom to foti iba kompakt za 3–4tisic …

                      pre mna su iba 2 cenove hladiny … 5tisic = maly kompakt … 15 a tisic = zrkadlo so setom … vsetko medzi ma velmi zly pomer vykon/cena …

                      0 0
                    • RadoXC  

                      Minulý rok som kúpil od Panasonicu TZ3 – veľkosťou kompakt (zmestí sa do bočnej kapsy dresu) a 10× zoom. Šikovne sa s tým fotí a za dobrých svetelných podmienok je aj výsledok celkom prijateľný. Po roku používania môžem povedať, že dnes by som vybral asi niečo iné. 10× zoom používam málo, stačil by 6×, ale svetelné podmienky sú málokedy ideálne. Malý čip 1/2,35" urobí svoje – buď je tam šum, alebo je obraz vymydlený. Ten istý problém má každý ultrazoom. S malým snímačom sa nedajú robiť zázraky.

                      0 0
              • dieegoo  

                A není to jen o velikosti, pořád je tu cenová otázka (UZ bude pořád za poloviční peníze) a druhá věc – nemusíš tahat dva objektivy a trnout, aby se ti na čip nedostal nějakej bordel.

                0 0
                • jecnak  

                  Srovnavas nesrovnatelne veci. Aby si koupil zrcadlo mu neradim, na to nema ani nahodou, protoze 10k nestaci ani na objektiv.

                  Ad osvetleni – jenze kdy mame idealni osvetleni ze. Z praxe muzu rict, ze temer nikdy.

                  0 0
                • Milenius  

                  Nejak moc to resite. Osobne mam tri fotaky, starzi Minoltu Z2 ultrazoom, ktery ale uz v podstate nepouzivam, pouzivam zrcadlovku Nikon D40× na poradny foceni a na pesi vylety. Kdyz jedu na kole, mam v brasnicce strceny takovy sunt Benq E310 se 3Mpx fix focus, jelikoz se tam nic nehejbe, nemusi ostrit tak se ani nema co vytrast. Za denniho svetla foti dobre, za umeleho osvetleni ho nepouzivam. Delal jsem z nej i fotky na papire 18×13 a nerozeznal jsem je od toho nikona.

                  Zrcadlovku jsem kupoval kvuli decku – fotit dite kompaktem opravdu moc nejde, protoze se porad hejbe, je malo svetla, takze nutnost pouzivat vyssi ISO a aby to za neco stalo, tak musi byt velky cip a velka optika.

                  Za denniho svetla a foceni do dalky je fotka z kompaktu k nerozeznani od zrcadlovky. Kdyz jedu na kole, tak fotim vzdy venku, zoom nepotrebuju, protoze nefotim zajice v dali a vetsinou jen krajinu a rostlinu, na to to staci. Takze na co sebou tahat nejaky ultrazoom nebo zrcadlovku.

                  0 0
              • Manas  

                S tim zoomem to mi to umozni malinko vic si hrat – a ta velikost zas tek velka neni (do Mayhemu ho nacpu). Jinak to ale vidim stejne.

                0 0
            • pepko  

              blbost … ziaden kompakt neurobi fotku kvalitou sa priblizujucou najlacnejsej zrkadlovke … jednoducho kompakt, EVF, UX produkuju odpad … a je jedno ci je to fotene na plazi alebo v krcme … fotky som daval do vedlajsieho tredu, ale pre teba ich pohladam …

              0 0
        • jecnak  

          A ten vetsinou vyuzijes jen pri slunecnem pocasi (ani stabilizator nepomuze). Pri tak malem cipu zvysovat ISO abych mel udrzitelny cas…

          0 0
          • dieegoo  

            Není tak docela pravda. Stabilizator pomůže poměrně výrazně – dokud jsem ho neměl, nevěřil jsem :) Záleži taky na světelnosti objektivu, to je ale jasný. Se stabilizátorem udržíš na plný zoom i 1/30 vteřiny, když si foťák opřeš o čelo a nefotíš jak mrcas s napřaženejma rukama.

            0 0
            • jecnak  

              POkud fotis neco statickyho, tak rozhodne, pokud chces fotit neco co se hejbe, tak muze mit stabilizator problemy. Respektive pokud nedelas panning (neznam cz ekvivalent) atk z toho pohybujicho se objektu bude pri tomhle case stejne jen smouha.

              0 0
              • dieegoo  

                To samozřejmě ano, stabilizátor už z principu nemůže stabilizovat objekt, který se pohybuje.

                0 0
    • t29  

      Můj názor:

      Jestli chceš sportovat a při tom občas něco fotit, tak vem S5IS. Sám na kole vozím menší a starší S1IS, zabere jednu kapsu dresu.

      Jestli chceš fotit, a občas si vzít foťák na kolo, tak vem 350D. Když jdu fotit, tak beru zrcadlovku, tři objektivy, pár filtrů, stativ… na kole to už nějak poskládám, když nejedu daleko.

      0 0
    • Oakey  

      Jestli chceš opravdu kvalitní fotky a uneseš těch pár deka navíc, tak di určitě do zrcadlovky.

      Jednak ti dovolí větší individuální nastavení u kompozice, nehledě na plně manuální režim a pak obrázky zachycený přes velkou skleněnou plochu sou podstatně lepší než ty zachyceny přes malý plastový sklíčko.

      Sám mám doma ještě starou Praktiku na filmy a málokterej kompakt se jí alespoň kvalitou fotek přiblíži a to má holka už nějakejch 15 roků…

      0 0
      • Manas  

        Ona i ta S5 ti dovoli nastavit si vsechno. Jen to „horsi sklo“ a nemoznost rychleho manualniho ostreni. No a pak ten chip samozrejme. A ta rychlost … a .. no a radsi koncim :-)

        0 0
        • pepko  

          a samozrejme odpadove fotky …

          napriklad toto su podmienky ktore kompakt neodfoti … a to je pritom denne svetlo …

          http://mmm.ic.cz/…P1040737.JPG

          0 0
          • Manas  

            Taky tohle je foceny malinkym kompaktem, pri ISO 200, cas je 0.125s.

            Pokud ses tak narocnej na fotky tak si koupis zrcadlovku, ale pokud na to nemas, tak co potom.

            0 0
            • pepko  

              no je este moznost ze si kupim drahy UZ a odfotim presne taku istu fotku :-)))))

              0 0
    • Omen  

      koukám že každý tu má jiný názor já přemýšlím o Panasoniku fz50 protože zrcadlovka canon d400 v setu stojí 22 a panasonic 12 je mezi fotkama z těchto dvou fotáků opravdu tak propastný rozdíl v kvalitě??Pa­nasonic má ovládání zoomu taky na objektivu a dá se použít velký blesk

      0 0
      • dieegoo  

        Záleží, co od toho čekáš. Já jsem pořád přesvědčenej, že drtivý většině lidí kompakt poslouží až až, fotky z něj lezou pěkný a pokud chceš jen mrknout do hledáčku a cvaknout, asi nemá smysl brát DSLR. Na 10×15 fotky bohatě stačí 3MPx rozlišení, když na stejnou plochu vytiskneš fotku z 10MPx, tak se tam ztratí i dost šumu.

        FZ50 už je taková na rozhraní. Velikostně jako zrcadlo, výkonem pořád kompakt. Pokud by ti nevadila nutnost měnit objektivy, mrkni na ebay.de, dá se koupit D40 s 2 objektivy, brašnou, baterkou a kartou za 13 tisíc.

        0 0
        • Omen  

          No právě tahat 2 objektivy se mi moc nechce ale chtěl bych takový všestraný foťák co bych s ním mohl vyfotit slečně portrét jindy nějakou tu krajinku nebo kámoše na biku ale aby to dohromady nemělo 2 kg

          0 0
          • dieegoo  

            V tom případě si myslim, že jsou i lepší volby než FZ50. Když se podíváš na vzorové fotografie a testy, tak kvalitou ostatní UZ – ať už FZ18, S6500df či S5 IS nijak nepřevyšuje. Jediný, co bych viděl jako výhodu je manuální ovládání zoomu. Pokud bych to měl srovnat se svým S5 IS – je menší, větší výklopný a otočný displej, pro mne výhoda v tužkovkách, sáňky na blesk mají oba dva, z nejširšího na nejdelší ohnisko „přezoomuje“ během 1 vteřiny při rychlém zoomování a pomalé zoomování je zas dostatečné pomalé, aby si dokázal zastavit přesně tam, kde potřebuješ.

            0 0
            • Omen  

              já se rozhoduju právě mezi fz 50 a s5is vypadá to ale spíš na fz 50 protože se mi líbí právě to manuální ovládání zoomu a že si za ten objektiv můžeš foťák "podržet"a má 10 oproti 8 Mpix .Každopádně díky za rady

              0 0
              • dieegoo  

                Jsi pohlcen marketingem? :) Ptám se kůli honbě za megapixely. Poslední dobou vidím trend spíše opačný – na stejném čipu radši míň MPx, fotky netrpí tolik šumem.

                0 0
                • Omen  

                  upřímně se v tom zas tak nevyznám proto se tady radím každopádně zvažuju mezi těma dvěma s5 is je levnější témšř o 3000 je to těžká volba

                  0 0
          • honza.hk1  

            já tady ve všem souhlasím s dieegem. Já jsem vždy fotil na zrcadlo nebo dokonce na svitek 6×6, ale vždy je to o tom, co opravdu chceš fotit. Z klasiky zrcadla jsem přešel poměrně dlouho na DSLR, ale v tělu problém není. Jen jsem prostě chtěl fotit sport a tam jsem měl problémy se setovým sklem (světelnost prostě nestačí na potřebný čas), takže jsem našetřil a postupem času nacpal cca 65 tis. do dvou objektivů, něco do orig blesku, stativ, atd. Ale přesto si netroufnu říct, že vždy jenm DSLR. Dokážu si představit klidně focení na EVF. Prostě dojdeš někdy k situaci, kdy EVF nezvládá, ale kolikrát to bude, to musíš posoudit sám a zda kvůli tomu chceš investovat víc, tahat s sebou víc, mít starostí víc. Je hromada super fotek focených na EVF, které bych si dal doma na zeď a je hromada průměrných fotek z DSLR, které má někdo doma na zdi. Tohle je klasická diskuse, kterých je na www.grafika.cz desítky a ještě se to tam rube zda Nikon nebo Canon. Je to však především v oku a citu proto vidět víc než jiní. Ale tak jako tak já za sebe tvrdím, že radikálně odmítat UZ například jen proto, že má nekvalitní optiku, atd. je blbost. Zajímalo by mne, zda by každý kdo tu haní UZ vždy poznal zda je fo fotka z UZ nebo DSLR.

            0 0
      • pepko  

        ak ti vyhovuju taketo fotky

        http://mmm.ic.cz/…P1040737.JPG

        tak ber FZ50 … ak chces puzitelne fotky tak sa na FZ50 vykasli a este si trochu priplat … a myslim tym trochu … nemusis hned kupovat dlhe sklo … v sete si vystacis so zakladnym objektivom … a casom si dokupis lepsie … ale uz budes mat zaklad … FZ50 je zaciatok a bohuzial aj koniec … za cenu ako ho kupis ho uz nepredas … o rok bude mat polovicnu cenu …

        0 0
        • dieegoo  

          Tohle jak uznáš je trochu extrém. Na druhou stranu by taky bylo dobrý zmínit, že je poměrně výrazný množství lidí, kteří udělají s kompaktem lepší foto než s DSLR. Takových zkušeností je na netu poměrrně hodně, stačí hledat.

          0 0
          • Omen  

            no to je taky věc co mě táhne od zrcadlovky spíš ke kompaktu protože jsem začátečník a se zrcadlovkou už to chce asi fakt umět

            0 0
          • pepko  

            vysvetli extrem … mam takychto fotiek tisice …

            0 0
      • Pablo  

        FZ50 se s 400D nedá porovnávat ani vzdáleně, z obou tu mám haldy fotek. Konkrétně FZ50 je totálně zabitá malým chipem/moc mpix, výsledkem je zašumělý iso100 a naprosto nepoužitelný iso200. Mrzí mě to za kamaráda, protože si to koupil, ale je to tak. Souhlasím s pepkem, přečti si jeho posty.

        0 0
        • pepko  

          len ho nechaj … kazdy sa uci na vlastnych chybach … potrebuje vyhodit par tisic, tak nech si to kupi …

          staci si pozriet original marketingove fotky na stranke panasonicu a je mi z toho na grrrrc … a to su tie idealne podmienky … v praxi to bude uz len horsie a horsie …

          http://www.lumix.sk/…P1000768.JPG

          0 0
      • Michal.J  

        Ja prave vozil ten fz50 a pak ho vymenil za zrcadlovku, neni o moc mensi, je o neco lehci ale njak vyrazne. A s tou nutnosti vymeny objektivu to neni zase tak hrozny, vetsina zakladnich objektivu ti pokryje mnohem vetsi rozsah nez nejakej kompakt. Takze jedina vyhoda u UZ je prave ten velkej zoom, ale ja ho zase pri foceni pri vyjizdkach v podstate vubec nevyuzil.

        Kdybych se rozhodoval tedka znova tak bych asi tu fz50 uz nekoupil, je to takovy mezi a tim to podle mne ma nevyhody z obou alternativ – velky jako zrcadlovka a kvalita fotek jako kompakt.

        U toho srovnani cen jeste ber v uvahu ze kvalitu fotaku ti delaji spis objektivy, takze kdyz si misto nejnobvejsiho modelu zrcadlovky vyberes nejakej starsi model, nebo pouzitej tak se zase dostanes na jiny ceny.

        Hlavne co se mne osvedcilo je ze kdyz si neco drazsiho koupim tak hned prestanu sledovat vsechny mozny testy a sledovat co stoji neco jinyho a jaky jsou novinky a tak, vzdycky totiz za cas nahdes lepsi alternativu a zacnes spekulovat jestli si vybral dobre:-)

        0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Viděl bych to tak, že do 10 tisíc se fakt s zrcadlovkou fakt nevejdeš. Jestli trochu přihodíš (2–3 tisíce) tak máš na základní modely (Olympus 510, Canon 350D apod.), který už jsou podle mě dost dobrý. Ale musíš počítat s tím, že k nim postupem času budeš dokupovat další příslušenství, objektivy,… Když se rozhodneš pro jakýkoliv EVF (nebo i ultrazoom), tak máš solidní foťák komplet. Jak píšou všichni ostatní, tak na běžný focení na vejletech je praktickej malej ultrazoom (kdo by se tahal se zrcadlem?), ale na sport, krajinky, portréty, noční fotky nemá zrcadlo naprosto konkurenci. Jo a rozdíl mezi kvalitou fotek ultrazoomů a EVF podle mýho není (záleží teda na jednotlivých typech – velikost čipu, postprocessing, optika,…). Rozdíl je téměř pouze v ovládání a ergonomičnosti. Fakt si ujasni, jestli chceš foťák na cesty (menší,lehčí a s třeba 16× zoomem) nebo Foťák (kvalita a zas kvalita, ale taky víc nastavování, těžší, větší).

      0 0
    • chico*  

      asi si budes muset rozmyslet, co chces fotit. Jestli chces CASTO fotit pohyb-bikery v akci :) tak s kompaktem je to peklo. Hlavne nizka svetelnost objektivu, pomaly ostreni a prodleva po zmacknuti spouste a snimanim. S kompaktem jde fotit maximalne tak, ze navolis continualni snimani kolem tech 5 snimku za vterinu a doufas, ze se nejakej povede. Jinak to je loterie :) Navic mas skoro vzdycky elektronickej hledacek, taky peklo. Navic nezobrazuje cely vyrez. Zrcadlovka tyto neduhy nema ovsem vyvazuje to hmotnosti. Jestli chces sportovat, tak ber kompakt. Ja mam jako Manas Canon S3 IS uz dva roky a vsechny fotky co jsem vkladal na B-F jsou tim foceny. Dlouho jsem tehdy vybiral a S3 bylo maximum toho, co jsem ochotnej s sebou na sport tahat. Pouzival jsem hodne fotaku od komaktu Olympus, pres praktiky, Nikony digi kompakty i SLR i klasicky na film az po digi Canon Mark 1D a studiovej sinar ve skole.

      0 0
      • dieegoo  

        Zas jen pár „rejpanců“.. setové objektivy u DSLR na tom se světelností a rychlostí taky nejsou kdo ví jak, zejména pak ty s delšími ohnisky. A věc druhá – hledáček. Je tomu naopak, EVF hledáček zobrazuje už z principu celou scénu, obraz dopadá na CCD prvek a ten předává data na displej. Nemá důvod cokoliv ořezávat. Zato kydž se podíváš na DSLR, u každé je uvedeno, že v hledáčku zobrazuje třeba „jen“ 95% snímané scény. Proč tomu tak je nevim, ale je to tak.

        0 0
        • chico*  

          ok ok, hledacek beru, ale blbe se do toho kouka, to neoddiskutujes :)) a o setovejch ojektivech jsem nepsal, i kdyz autor za to co chce investovat asi nic jinyho nekoupi. Pokud kupuju teleobjektiv, musim na to fakt mit penize, protoze se svetelnosti 3.5 a horsi, ktera u tech setovej je se fotit moc neda. :/

          0 0
          • dieegoo  

            Ano to je pravda, rozlišení by mohlo být větší. Nevím, proč se upustilo od trendu, který nastolila myslím Minolta se svojí Z1 nebo Z2, nejsem si jistý. Ta nabízela hledáček s rozlišením 640×480 bodů, což je baj oko trojnásobná hodnota proti průměru, co se dělá dnes.

            Čili jak říkám od začátku, je to o ochotě tahat velký věci a nacpat do toho kupu peněz. Když koupí ten nejzákladnější double zoom kit, dost možná bude zklamaný, že ona proklamovaná blesková rychlost ostření není zas tak blesková, kresba taky není uplně jak slibovali… Když sem takhle koukal po sklu k D40, za hodně dobré peníze byl tamron 55–200mm,a le po tom, co jsem se dočetl, že přeostření z jednoh konce na druhý mu trvá kolem vteřiny – díky nechci, to zvládne i můj EVF.

            0 0
            • v POHODÌ klokan  

              S tím hledáčkem to nebyla řada Z, ale A. A1 a A2 měla 640×480 (má ji bratr) a fakt se podle toho o dost líp ostřilo. Ostření je rozhodně obrovským plusem u DSLR (zmiňovaná A1 a A2 má taky manuální otočný prstenec). Rychlý, přesný, nežere baterky-prostě všechny výhody. Co se týče kitových objektivů-není to to nejlepší, ale normální člověk ten rozdíl oproti nejlepším skoro ani nepozná (kámoš má kitový objektivy k D400). Kitový objektivy pokrývaj nejpoužívanější rozsahy (28–55 a 55–200mm), takže se daj použít skoro na všechno. To je taky plus zrcadel :-)

              0 0
              • v POHODÌ klokan  

                Samozřejmě co jsem psal u manuálního ostření platí úplně stejně u zoomu…

                0 0
              • dieegoo  

                Plus neplus, objektivy pořád musíš měnit, u EVF ne :) Kdyby se prodávala cenově dostupná DSLR s rozsahem 18–200mm, tak ji mám teď na stole místo S5 iS. Bazar neuvažujme, nikdy nevíš, kdy na foťák někdo převrh v hospodě pulitr plnej piva a ono koupit za 10k z druhý ruky zrcadlo a po týdnu zjistit, že přestalo záhadně fungovat. nic moc.

                0 0
              • dodo  

                Tak u nikonu je 28–80 a pak 18–55 a 55–200 jako setaky hoooodne pomaly. To samy jako treba 70–300, ale zase je to trosku pak neco jinyho. Ale do normal setaku od Nikonu uz bych nesel krom 18–70 a jeji odnoze:) S 28–80 jsem chvili zkousel fotit sport a celkem slusny peklo:) Takova 80–200/2,8 rychlost jak svin po celym rozsahu ohniska. Je to o penezich, plno lidi si vystaci s tim, ze maj zrcadlovku:) a kdo jde dal, stoji to dost penez:)

                0 0
                • dieegoo  

                  Však to samé už jsem tu psal. Spousta lidí vidí zrcadlovku jako něco megarychlýho, něco, co fotí ještě dřív, než se na fotografovaný objekt vůbec podívají. Jo, zrcadlovky jsou rychlé, ale je k nim potřeba mít i odpovídající výbavu. To se ovšem neslučuje s celkovou investicí 10 tisíc korun.

                  0 0
    • eXcream  

      ahoj, kockopes neexistuje a smir se s tim …

      musis si ujasnit co chces … UZ, EVF je dle meho slepa ulicka fotoaparatu (pro fotografa) ktera se dobre prodava ptz se tvari jako kockopes ale vyuzitelnost v praxi je 0,000 … bud kompakt s kvalitnim(! … i takove se delaji ale chce to hledat) 3×-4× objektivem s sirokym (!) koncem objektivu … nebo zrcadlo …

      na vazne minenou sport fotku je cokoliv krom zrcadla nevhodne … to ale neznamena ze se ti z kompaktem (spise nahodou) nepovede dobra fotka

      osobne bych se ale se zrcadlem na kolo (pokud by nebyl hlavni zamer fotit) nevypravil

      pokud preci jen zrcadlo tak na zacatek pokud nezadas dlouha ohniska bych koupil Nikkor 18–70DX a k tomu jakekoliv nikon telo (komplet se da sehnat pri trose stesti i za tech 10k, bezne 12–13k – z druhe ruky) a mas prvotridni kombo … pri jinem vyberu postupuj „opacne“ tzn vyber si sklo (podle toho i vyber znacku systemu) ktere chces pouzivat a k tomu v podstate jakekoliv telo … fotku dela objektiv!!!

      otazky ktere by pri vyberu mely zaznit jsou zda chci pracovat s hloubkou ostrosti, zda fotky na vysoke ISO pujdou na tisku A4+, zda chci fotit pohyb stylem „ted je to tam = prask!“ … tam jsou totiz konstrukcni prekazky kompaktu

      0 0
    • Blabas  

      oba mají své pro i proti. Osobně plánuji zrcadlo, protože jsem měl analogový a focení je to o dost jiné i kvůli prstencům ostření, zoomu,…

      Pro bikování ji ale nikdy vozit nebudu, když klepneš s UZ, nejspíš mu nic neuděláš ( vlastním – opak. vyzkoušeno ), když klepneš se zrcadlem, tak rozhodíš zrcadla a opravit nelze. Alespoň u Pentaxu to tak píšou. Takže když jedu fotit, tak zrcadlo, když jdu jezdit a možná fotit, tak nejlépe kvalitní kompakt. Co něco od PANASONICU? Malé kompaktní, kvalitní a přitom UZ. Kolem 7t kč

      0 0
    • hobby.biker  

      Na bajk něco malého, ať můžeš fotit pohodlně za jízdy (fotky mají své kouzlo). Zatím se ale nedělá malý kompakt (ani ultrazoom myslím) s velkým čipem, což je škoda. Pokud tě fotografie zajímá více, tak zrcadlovka. Ultrazoom nebo EVF je kompromis, který na kole zdržuje a při focení samotném má sice dobré výsledky, ale o podstatný krok za zrcadlovkou (DSLR). Klasická poučka zní, že mnohem více záleží na fotografovi než na fotoaparátu. Pro mě je ideální řešení malý kompakt na kolo atd. a DSLR na fotografovo vyžití.

      0 0
    • hombre_71  

      Jelikož netisknu metrové zvětšeniny, je pro mě ultrazoom jasná volba. Měl jsem Konicu-Minoltu Z3, teď mám Panasonica DMC-FZ18. …no a kromě něj ještě kapesní cvakátko Panasonic DMC-LS3.

      0 0
    • fíha  

      Ak si chces dobre a bez obmedzenia zajazdit a pritom nieco seriozne a s patricnou technikou nafotit, tak to sa spolu neda. Na to , co pises, si kup UZ. Okrem toho v zrkadlovke bude viac mechanickych casti, ktore budu urcite nadsene z Tvojho jazdenia. A aj to vazi trapne moc.

      0 0
      • pepko  

        UZ sa ti na biku znici rychlejsie ako maly kompakt, alebo ako zrkadlovka s kratkym sklom … cim je totiz dlhsi a zlozitejsi objektiv, tym je citlivejsi … zrkadlovka je navyse predsa len z lepsich materialov a celkovo kvalitnejsie prevedena s minimom plastov … a navyse pri zrkadlovke mozes menit objektivy, takze na bike das lacny, co ti nevadi, ze sa casom vytrasie (napriklad dodavany setovy kludne mozes nicit na biku) … UZ sa ti znici cely a nikto a nic ti ho neopravi …

        0 0
        • dieegoo  

          Už by sis měl ale uvědomit, o jakých cenových relacích je tenhle dred ;) Zrcadlovka za 10,12 tisíc je komplet plastová – na konstrukci levných objektivů taky nepějí zrovna chválu. Když u UZ zničíš objektiv – sice nevim jak, ale dejme tomu, že teda jo, hodíš ho do servisu a komplet objektiv ti vymění. Navíc u UZ ti celý objektiv zajede do tubusu a je tam myslim, že víc než dobře chráněný, rázy nejdou přímo do těla objektivu jako u DSLR.

          0 0
    • tomfree  

      Taky jsem to dlouho řešil a nakonec jsem pořídil casio f1 je to ultrazoom,je rychlý,umí pěkné video velikostně mi v batohu nepřekáží a fotky jsou pro mne dostačující.

      0 0
    • audiac  

      mno, tak jsem zase tam, kde jsem byl, ale zas o něco moudřejší…=) vzhledem k tomu, že se focení pravděpodobně nehodlám v nějaké větší míře věnovat (tj nehodlám se stát fotomaniakem) a vidina dalších výdajů v podobě objektivů se mi moc nezamlouvá, protože si přecejen radši koupím novou vidlici než sklo, tak asi vezmu ten S5IS. časem třeba přejdu na zrcadlo, ale v tuhle chvíli pro mě asi bude lepčí volba tohle. každopádně si ale oba typy pořádně ošmatám a vyzkouším a třeba mi rupne v bedně a odnesu si zrcadlo… děkuji všem za rady…

      0 0
      • dieegoo  

        Stejně si myslim, že dopadneš jak já :) Měsíc dumání, desítky recenzí, x vybraných prodejců co nabízí D40 za slušný peníz a pak lup, S5 IS v košíku.

        0 0
        • Splinter  

          Taky tak… Je to kráva, ale fotí „dobře“.. Až na ten šum…

          0 0
        • audiac  

          jako ja to na tu S5ku vidim celkem reálně, protože zas takovej fotograf nejsem a děsim se těch neustálejch investicí do objektivů. sice budu muset oželet zoom a ostření na objektivu, zas tam ale jsou takový ty príma funkce pro blbce=) a s tou kvalitou fotek to pro mě nebude až tak horký, plakáty z toho tisknout nechci.

          0 0
          • orca.1  

            Zdar, mám S5 IS tři měsíce. Rozhodoval jsem se dlouho a přes jeho nevýhody (malý čip, velký šum(od iso 200) málo bodů v hledáčku) jsem ho vzal. Pokud se do budoucna nechceš intenzivně věnovat focení je to dobrá volba. Na kompakt dělá super fotky, pokud je nebudeš zkoumat (a tiskknout) na formátu A3 je to jedno… Fotku do velikosti A4 zmákne výborně. Zoom 12× je sice už překonaný, ale bohatě stačí. Je v něm dost muziky za málo peněz (zoom, na kompakt dobrá rychlost, kvalitní video a zvuk, makro, výklop. displej, ca 500 foto na akku 1700mAh!). Dokupil jsem adaptér předsádek se slun. clonou, polarizační filtr a makropředsádku (včera:) a jsem spokojen. foto v příloze.

            Zrcadlovky jsou ve všech parametrech prostě jinde. časem k ní jistě dojdu, ale pro letošek jsem spokonenej:-)

            Z

            0 0
            • dieegoo  

              Souhlas. Hlavně to video je krásný. Já si řikal, že parametry videa nebudu brát vůbec v potaz při výběru, ale po tom, co jsem viděl, jaký video z S5 leze.. velký překvápko.

              0 0
            • pepko  

              daj to niekam aj v plnom rozliseni … 1mpix fotka je dobra z kazdeho fotaku …

              0 0
              • orca.1  

                Ted nemám přístup k originálům, můžu ti večer něco poslat na mail, ale i z tohoto rozlišení se dá vytisknout pěkná fotka do A4, na orig. formát je samo šum, ztráta kresby detailu atd, ale jak jsem psal nepotřebuji se v tom štourat nebo tisknout na A3 a víc.

                0 0
                • orca.1  

                  Na foták za 8 tisíc dělá výborné snímky, za tím stojím! :)

                  0 0
              • dieegoo  

                A ty si prohlížíš fotky v 1:1 nebo pořád hledáš něco, jen abys nám dokázal, že EVF je skutečně největší odpad?

                0 0
                • jecnak  

                  Ono na to jednou dojde – taky jsem si myslel, ze z fotacku s 3Mpix nikdy nebudu chtit foto v plnym rozliseni a staci mi to. Dneska jsem na 24" LCD a foto si prohlizim v plnym rozliseni.

                  0 0
                  • dieegoo  

                    3MPx je trochu jiný rozlišení, než u zmiňovaných foťáku, i když skok není tak velký. Je zas ale potřeba přiznat, že od 24" monitoru sedíš nepoměrně dál, než třeba od 17"… teda pokud nemáš zálibu v rozlížení se po ploše :)

                    0 0
                    • jecnak  

                      Jen jsem chtel upozornit, ze co je dneska dostacujici za 3–4 roky bude malo. Kdyz udelas foto zrcadlovkou, tak i v plnem rozliseni je to vetisnou koukatelna fotka, coz u vetsiny kompaktu neplati. 3Mpix by bylo naprosto ok, kdyby byly videt detaily a fotka byla ostra jak ma byt.

                      Od 24ky sedim stejne daleko jako jsem sedel od 17ky LCD a nebo 21ky CRT.

                      0 0
                    • pepko  

                      ja mam teda tiez uz na stole 24" a je to presne ta ista vzdialenost ako 17" … ta velkost plochy je uzasna … a mozno prave preto mi vadi, ked fotka nema detail … obcas sa mi totiz stane, ze mam nutkanie fotku priblizit, teda pozriet v 100% … potom sa idem z toho vygrckat … a zase to nejaku dobu neurobim … no ale naco mi je taky fotak, ked mozem na fotku pozerat iba v 25% alebo 50% zmenseni ????

                      som zvedavy co povedia na tie fotky decka, ked im ich budem o 10 rokov ukazovat … ja osobne fotim fotky preto, aby som ich mal aj v buducnosti … a nie iba pre dnesok … na 30" lcd v rozliseni 8000×4500 budu fakt vyzera horsie ako si hocikto z vas dnes mysli …

                      0 0
                • pepko  

                  na tom odpade trvam … zatial ste ma nepresvedcili …

                  0 0
                  • orca.1  

                    …to máš relativní, z pohledu Canon 1Ds jsou všechny ostatní fotáky světa taky odpad…

                    0 0
                    • pepko  

                      :-)))

                      ved niekto tu musi robit trochu vietor, inak by vsetci uverili tomu, ze EVF = zrkadlovka …

                      0 0
              • orca.1  

                Tady jsem dal 9 fotek v originální velikost bez úprav(30MB), můžeš zkoumat:-)

                http://rapidshare.com/…tos.rar.html

                0 0
                • orca.1  

                  Ups, tak je tam jedna zmenšená, ale ostatní jsou orig.

                  0 0
                • pepko  

                  tak za prve, fotky su to velmi pekne …

                  ale vsetko su to za silnych svetelnych podmienok, staticke objekty, taketo fotky odfoti pekne vacsina kompaktov … pri iso80 sum naozaj minimalny … pri iso 100 uz je vacsi … na ten zbezny pohlad sa mi zda, ze pri iso100 je sum asi ako u mojho panasonic fx07 … vyssie iso tam tusim nemas … na tych stromoch je naznak farebnej aberacie, ale skutocne iba naznak … chlpy na macke asi nie su tak rozmazane ako to robia panasoniky … ale to iba tak subjektivne …

                  za tychto podmienok foti vyborne, chcelo by to tazsie podmienky, tu nemam co kritizovat :-)))

                  ako sa ti inak pozdava napajanie 4×AA ? nie je to zbytocne tazke ? a co samovybijanie ?

                  0 0
                  • dieegoo  

                    Pak už je to o tom, jestli fotíš a prohlížíš fotky pro to, aby si zaznamenal a následně připomenul nějaké okamžiky a nebo jestli fotíš abys pak mohl hledat chyby foťáku, kterých si myslim drtivá většina lidí vůbec nevšimne.

                    Jinak k věci. S5 IS se 4AA bateriemi je skutečně hodně těžká, až mě to překvapilo, ale dobře se drží a větší váha dává do ruky takovou jistotu… atkže rozhodně není na obtíž.

                    0 0
                    • pepko  

                      alebo je to este o tom ci niekto foti len vonku pri slnku alebo foti aj vo vnutri, pri umelom osvetleni … alebo ci foti pohybujuce sa objekty … napriklad v divadle, na vystavach, na oslavach, decka ktore sa blaznia, alebo halove sporty … toto jednoducho kompakt nezvlada … ono to nezvlada ani ta lacna zrkadlovka, ale aspon urobi lepsiu fotku … a tieto situacie fakt nie su o prehliadani fotky v 1:1 … niekedy jednoducho potrebujes pouzis iso 400, iso800 a obcas aj iso1600 … tieto situacie nie su ani o stabilizatore ani o stative …

                      (mimochodom par ludi tu pisalo, ze k zrkadlovke potrebujes aj stativ a ci ho budem vozit na biku, to je tiez nejaky popleteny nazor, ten stativ treba hlavne ku kompaktu a k EVF :-))))

                      0 0
                  • orca.1  

                    Je pravda, že to jsou povedenější fotky za příznivých podmínek. Chtěl jsem ukázat jakých výsledků lze dosáhnout. Za horších podmínek jde kvalita samozřejmě dolů. Iso používám 80 nebo 100, 200 za soumraku je ještě použitelné, 400 –1600 – drastický narůst šumu, jako dokument ano, jinak ne..

                    Rychlé akce jsem zatím moc nefotil. Výsledky mi přijdou průměrné (s programem Sport – automat posouvá na vyšší iso, ale myslím, že to jde vypnout) Lepší by byly s plným manuálem nebo prioritou času. Možnost tu ale je.

                    Aberace se někdy projeví víc, někdy méně, prý je v porovnání s podobnými výrobky velmi slušná.

                    Aku. Podle mě velká přednost. 4 tužkovky Sanyo NiMH 1700mAh stačí na 400–500 cvaků přes den, občas blesk, stabilizátor stale zapnutý, střídám displej a hledáček. Další 4 aku mám v kapse, protože signalizace vybité aku začne varovat pár fotek před zhasnutím… Samovybíjení nepozoruji, vždy je vybiju dřív já sám:))

                    Pár foto s různým iso a test: http://www.digineff.cz/…16canon.html

                    0 0
                • pepko  

                  v ramci objektivnosti by sa ale patrilo ukazat aj ine fotky …

                  napriklad takto foti canon 350D macicky … ale teda z poriadnej vzdialenosti a s vysokym iso …

                  iso400

                  http://dpreview-img.fotki.com/…img_0132.jpg

                  iso800

                  http://dpreview-img.fotki.com/…img_1084.jpg

                  povedal by som, ze ta srst na iso 400 je lepsia ako tvoja na iso100 … iso800 je tak porovnatelne s tvojim iso100 …

                  to len tak na otazku ci zrkadlovka naozaj robi o tolko lepsie fotky ako EVF …

                  0 0
                  • orca.1  

                    Gepardové jsou pěkný. Já to vím, že UZ není zrcadlovka:-) Na druhou stranu, bych asi nepoznal rozdíl ze dvou stejných fotek vytištěných na běžných formátech (šířka 10, 13 nebo 20cm).

                    0 0
                  • t29  

                    na pořízení takových fotek je potřeba dvě věci:

                    tělo: Canon EOS 350D – cca 10 tisíc.

                    objektiv: Canon EF300/4 L IS USM – cca 42 tisíc.

                    Jsme na bike-foru, tak bych chtěl radši vidět něco, co se dá pořídit zrcadlovkou se setovým 18–55.

                    0 0
                    • dieegoo  

                      Doporučuju www.cameralabs.com … Je tam test EOS 350D s kitovým objektivem a uvidíš, že kresba Canonackeho setového objektivu je vážně tragická proti konkurentům (Nikon, Olympus).

                      0 0
                      • t29  

                        Znám ten rozdíl dobře, taky seťák skoro nepoužívám. Chtěl jsem poukázat na to, že pepko se tady ohání fotkama ze zrcadlovky s profi objektivem, ale jaksi pozapoměl, že zakladatel vlákna má cenovou představu kolem 10 tisíc.

                        0 0
                        • dieegoo  

                          To už jsem mu říkal…

                          0 0
                        • pepko  

                          pozeral som aj recenzie kde boli fotky s kitovym objektivom … a boli velmi pekne … o takych fotkach mozem len snivat … a ked sa mi obcas dostane do ruky nikon d40 s kitovym objektivom, potom som v siedmom nebi …

                          ale ok … nech si radsej kupi ten UZ … bude mat uzasne fotky a nie smejdy degradovane tragickou kresbou objektivu …

                          0 0
                          • dieegoo  

                            Čím ty vlastně fotíš?

                            0 0
                            • pepko  

                              drzal som v ruke iba vyrobky do 15tisic … ale aspon nemam skreslene predstavy dokonalejsimi vyrobkami … moc dobre to poznam … napriklad kto jazdi na biku so svetlom s vykonom 1000lumen, ten prakticky nedokaze rozlisit rozdiel medzi 100 a 200lumen svetlom …

                              ale spat … teraz vlastnim iba panasonic fx07 … obcas fotim s firemnym TZ2 … mal som pozicane FX3, FZ7, FZ8, FZ50 a nikon D40 … tieto som mal v ruke par dni … canon 400 mi zatial kamos nechcel dat na dlhsie do ruky … o starsich modeloch sa mi pisat nechce, tieto co som vymenoval mam este tak nejako v pamati … ale aj starsie 3–4mpix fotili pekne … teda az na priatelkin samsung, ale toho sme sa nastastie rychlo zbavili …

                              0 0
                              • dieegoo  

                                Jo tak. Já myslel, že jsi majitelem nějaké DSLR, když ji tak vehementně prosazuješ…

                                Teď koukám na nějaký fotky z toho S5 IS a napadá mě další plus ultrazoomů – uděláš s tím rozzostřené pozadí, s kompaktem máš smůlu. Je jasný, že hloubka ostrosti je pořád jinde než už lepších objektivů k zrcadlu, ale proti kompaktu nebe a dudy. Občas to té fotce hodně pomůže.

                                0 0
                                • t29  

                                  potvrzuju :)

                                  0 0
                                • pepko  

                                  k hlbke ostrosti som uz svoj suhlas vyjadril … objektiv maleho kompaktu ma rozsah objektivu samozrejme obmedzeny … ale toto povazujem za fakt poslednu vec ktora ludi zaujima …

                                  ja som pri vybere posledneho fotaku len o vlas unikol UZ (FZ7) a v poslednej chvili som sa rozhodol pre co najmensi kompaktik … FX07 teda nerobi ziadne skvele fotky, ale je to standartny priemer kategorie kompaktov (malych aj velkych) … mozem ho nosit stale so sebou a je vzdy pripraveny makat … a uz dlhu dobu sa rozhodujem ktoru zrkadlovku k nemu dokupit … stale som sa nerozhodol, ked potrebujem mozem si pozicat toho nikona, takze az tak nie som k tomu nuteny … a ceny tak prijemne klesaju …

                                  takze snad moje posledne slova … nekupujte kockopsa … kupte si nieco male, noste to stale so sebou, stale cvakajte … a ked nebude stacit kvalitou, treba kupit nieco co vie kvalitu urobit … nie vymenit, ale dokupit … a oba fotaky si potom najdu svoje miesto …

                                  0 0
    • mr.nobody  

      na to focení co tu uvádíš, si myslím stačí evf. zrcadlovku bys asi nevyužil

      0 0
    • t29  

      Každý by chtěl fotit zrcadlovkou…

      začínající fotograf koupí třeba Nikona D40 v setu s objektivem 18–55 za 11 tisíc… předtím ale zkoušel Canona S5IS a chce mít větší zoom, tak koupí levný teleobjektiv 70–300 za 6 tisíc… za týden ho přestane bavit pořád vyměňovat objektivy, tak koupí 18–200 za 13 tisíc… fotí a fotí a za půl roku zjistí, že 18–200 při zoomování špatně zaostřuje, 70–300 je pomalý, 18–55 nemá tak dobrou kresbu, jak si původně myslel, a že by potřeboval stativ a lepší blesk, než je ten ve foťáku. A že se mu líbí fotit krajinky, a potřebuje filtry, aspoň polarizační a přechodový. A tady se začne lámat chleba…

      Takže objektivy třeba 18–50/2,8 za 12 tisíc, 50–150/2,8 za 16 tisíc, blesk cca 5 tisíc, a nesmím zapomenout na stativ, filtry a drobnosti jako brašna/batoh, balónek na ofukování prachu a další čistící prostředky, paměťové karty… na to už jde vydělat prodejem těch 70–300 a 18–200, které mu leží ve skříňce, protože se s nima nechce tahat, i tak se mu výbava dost pronese.

      To máme 11 + 6 + 13 + 12 + 16 + 5 = 63 tisíc. Jaké by za to bylo kolo? :)

      0 0
      • Meesha  

        jenze s prvnim 2,8 sklem zjistis, ze D40 nebo 400D je shit a jedes dal v telech. No a konci to u D3 nebo 1D MkIII a 2,8 sklama od 16 do 300 mm nedej boze, kdyz se pak clovek zacne na neco vic specializovat :-)

        0 0
        • t29  

          Takže nakonec ne kolo, ale auto, případně barák :)

          0 0
      • pepko  

        napriklad aj olympus e410 robi pekne fotky, napriek tomu, ze ma mensi cip ako ine zrkadlovky, ale stale vacsi ako ostatne EVF … rozmerovo a vahovo je uplne maly a lahky … na zaciatok staci, problem bude asi s prislusenstvom do buducna …

        napriklad v rakuskom pluse je za par korun

        http://www.plus.co.at/…aahJ-ct.html

        ja osobne by som skor ten nikon D40 …

        k tomu svojmu cenovemu vypoctu asi len tolko, ze je mozno spravny … ale ina moznost nie je … ine su uz len horsie … moze totiz dopadnut tak, ze najskor kupi EVF za 10tisic a potom zisti, ze to produkuje nizku kvalitu a zacne sa obzera po lepsom … tak ze vo vysledku z toho nebude 63tisic ale 73 tisic … a tych prvych 10k fakt vyhodil zbytocne …

        0 0
        • jecnak  

          S prislusenstvim prave problem nebude nejmensi 4/3 system ma tu obrovskou vyhodu, ze je kompletne kompatibilni v cele sve siri. Navic muze pouzit treba pridavne blesky od panaka, objektiviy od Leica a Sigmy atd.

          0 0
          • pepko  

            no vidis … tiez nazor … ja sa toho olympusu tak trochu bojim, ale mozno su moje obavy zbytocne …

            0 0
            • jecnak  

              Mne vadi, ze ostatni vyrobci porad meni nejaky systemy ostreni, motoru atd, takze ve vysledku kdyz koupis novy telo musis treba i novy objektiv atd. Takhle pokud je neco kompatibilni se 4/3, tak funguje s necim jinym. Ze zacatku byl problem ze proste nebylo dost levnejsich objektivu, ale to uz je minulost.

              Abych pravdu rekl, hlavne se mi libi, ze je to otevreny system a kdokoli k tomu muze zacit delat objektiv, nebo i svoje telo. To ze je mensi cip zas ma i svy vyhody – slap mirror, mensi teleobjektivy atd. Nevyhody jsou taky jasne. Nic proste neni dokonaly.

              Mimochodem vybirat fotak jen podle namerenych casu burstu atd. je podle myho hovadina. Pro me je treba mnohem dulezitejsi cisteni cipu, odolnost tela, provedeni tela a objektivu, opticka kvalita skel, ergonomie ovladani, velikost atd.

              0 0
      • palkac  

        kéž by 18–200 stál 13kkč.. samozřejmě s dph.. a blesk z 5kkč je taky bohužel snová cena :-(

        mám kombinaci D70(4roky)+18–200(2 roky) a blesk sigma DG SUPER(2,5roku) a je to fajn (jen ten blesk je nějakej divnej)

        Myslím, že pro běžného fotografa je to víc než dostačující kombinace. Pokud je fotografie jen jeden z mnoha koníčků tak to postačí na hodně let a spoustu krásných fotek. Stejně je to v rukách a hlavě.. :-(

        0 0
        • t29  

          Než jsem napsal ceny, podíval jsem se pro jistotu na Oehling, vybral jsem SB-600 (i když SB-800 umí víc) a ta 18–200 byla Sigma, ne Nikon. Prostě snaha šetřit, jen tam dostat ten rozsah. Taky bych mohl jako teleobjektiv místo Sigmy 50–150/2,8 vybrat EF70–200/2,8L IS USM nebo něco podobného u Nikonu, ale to už je vyšší liga.

          Jinak tu 18–200VR ti jako Canonista docela závidím :) A s rukama a hlavou je to pravda.

          0 0
    • jf  

      Pro fotografy samozrejme zrcadlovka, jak jiz bylo receno.

      Pozor: nektere kompakty a ultrazoomy jsou HODNE pomale. Napriklad vyfotit nekoho, kdo jede na kole proti tobe muze byt problem. Pro dynamicke foto se vetsina kompaktu nehodi. Pomalejsi start nebyva takovy problem.

      A jeste nebylo receno: zrcadlovky jsou nachylne na zapraseni cipu (bez ohledu na ruzna setrasani u nekterych zrcadlovek). EVF jsou tesnene a prach neni problem.

      Pro makrofoto se zdaji byt dobre nektere kompakty (zejm Nikon). Jen je potreba vedet, ze maximalni clona je zde nekde kolem 8, coz na skutecne makro je malo (+ vyrazne opticke vady na okraji obrazu).

      Spotreba proudu je vetsi u EVF, zrcadlovky na jedno nabiti udelaji stovky fotek.

      Pro bezne foceni staci EVF, jen bych si overil tu rychlost

      0 0
      • ritch  

        Takto, dnes uz ma vacsina zrkadloviek samocistiaci cip a predsa nebues fotit pocas jazdy,takze to by som neriesil su na to aj baloniky takze v poho,ide proste oto ci sa ti oplati vrazit do zrkadlovky ak si vasnivy fotoamater tak huraa do toho ak ta potesi fotka aj z ultrazoomu tak nieje co riesit,ak chces napis mail poslem nejake samle rozdiely a pod.,zatim

        0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Pokud bys preferoval kvalitu vysledneho snimku tak DSLR ale ne se setovym objektivem. Takze pocitej dejme tomu 20K fotak + 25K+ za objektiv + 5K za filtry + 3K za batoh to je hodne zhruba. No a pokud bys chtel hlavne jezdit a pri tom fotit tak bych doporucil kompakt s ne moc velkym poctem pixlu max tak 6Mpx a pevny ohnisko nebo zum s malym rozsahem tak max 3. Jinak to bude mit velkej sum a hnusny chromaticky vady a je lepsi to potom nevozit vubec. Ja vozim obcas DSLR FUJIFILM S2 s obj NIKON 24–85/2.8–4 a vetsinou NIKON P5000.

      0 0
      • Ladap  

        Nejlevnější cesta ke kvalitní fotce je levná dslr + pevná 50ka za cca 4000,–

        0 0
        • Ladap  

          25mm 1:2.8 „Pancake“ objektiv + E410 nebo E420 a máš vyloženě foťák do kapsy, menší než většina ultrazoomů. A ještě se s tím člověk může naučit fotit ,což se s evf foťákem většinou nestane. 

          0 0
          • dieegoo  

            Na druhou stranu si s tím nezazoomuješ.. to se ti zas neustane s ultrazoomem :)

            0 0
            • Ladap  

              To je právě ta největší výhoda, je to fakt osvobozující nemuset zoomovat :)

              0 0
              • jecnak  

                Taky si myslim, ono to cloveka nauci si rozmyslet kompozici. Navic neni zas takovej problem udelat si z dobry fotky vyrez.

                0 0
                • pepko  

                  ved to je to … stale sa tu porovnavaju cisla ktore k sebe nepatria … 10mpix pri FZ50 je klamstvo … ziadny vyrez sa z toho neda urobit … podla spravnosti tu fotku treba zmensit na 50%, aby sa na nu dalo pozriet … takze jeho 12× zoom je vlastne iba 6× …

                  naproti tomu fotku zo zrkadlovky ako nikon d40 alebo este lepsie d40×, alebo samozrejme z canon 350, 400 mozes krasne zvacsit, mozes ju orezat … a dovolim si povedat, ze setovy objektiv so zoomom 3×, po vyreze a zvacseni fotky urobi lepsi vysledok ako cely ten EVF ultrazoom FZ50 …

                  mam niekde chybu v matematike alebo nie som daleko od pravdy ? urobi nam niekto kto vlastni ultrazoom aj zrkadlovku s kratkym sklom testovacie fotky so zoomom na urovni 8–10× ?

                  0 0
                  • jecnak  

                    takze jeho 12× zoom je vlastne iba 6× …

                    • spis 10Mpix je pri kvalite optiky, mnozstvi sumu a vyhlazovani jako 5Mpix ci min
                    0 0
                    • autor_trek  

                      Hromada Mpix u kompaktu nebo UZ je marketing – v praxi nevyužitelný. Objektivy nemají takovou kresbu, aby dokázaly to hafo Mpix využít a malý čip s hafo Mpix = velký šum.

                      0 0
                  • dieegoo  

                    Zmenšením fotky „odzoomuješ“? Nebude to náhodou tak, jak píše jecnak?

                    0 0
                  • t29  

                    Na prvním obrázku S1IS při zoomu 1× – 2,6× – 10× a k tomu 350D+EF50/1,8 ze stejného místa. Expozice prioritou clony bez korekcí, nastavení fotek vyšlo pro S1IS u první fotky f2,8, 1/15s při ISO200, u druhé f3,1, 1/13s při ISO200, u třetí f3,1, 1/8s při ISO200 a pro 350D to bylo f2,8, 1/80s při ISO 1600.

                    Na druhém obrázku 1:1 výřezy z fotek 350D a S1IS při 10× zoomu – a schválně, který je který?

                    0 0
                    • pepko  

                      heh … na to ti odpovedat asi neviem … trochu si to pokazil tym vysokym iso pri 350D …

                      kazdpadne je to presne to co som pytal, akurat mi este urob fotku aj z 350D pri iso200 a rad by som ich videl v plnej kvalite … takto z toho viem iba to ze, fotka z 350D pri iso1600 je celkom porovnatelna s s1is pri iso 200 …

                      0 0
                      • t29  

                        Čtyři detaily fotky z S1IS – plus mínus stejně ostré bez ohledu na čas expozice, díky stabilizátoru obrazu. ISO 400 silně šumí, jinak nejsou velké rozdíly.

                        ISO 50; F3,1; 1/5s — ISO 100; F3,1; 1/10s — ISO 200; F3,1; 1/20s — ISO 400; F3,1; 1/40s

                        Pět detailů fotky z 350D+EF50/1,8 – čím vyšší citlivost, tím je fotka ostřejší díky kratšímu času expozice, objektiv nemá stabilizátor obrazu. ISO 1600 silně šumí, jinak nejsou velké rozdíly.

                        ISO 100; F2,8; 1/8s — ISO 200; F2,8; 1/15s — ISO 400; F2,8; 1/30s — ISO 800; F2,8; 1/60s — ISO 1600; F2,8; 1/125s

                        0 0
                        • Meesha  

                          Pockej, to si jako drzel 1/5 sek? 

                          0 0
                          • t29  

                            Ano, všechny fotky jsou z ruky.

                            0 0
                            • t29  

                              Ještě doplním, u S1IS jsem měl ohniskovou vzdálenost nastavenou na 100,5 mm v přepočtu na kinofilm, podle doporučení „čas = 1/ohnisková vzdálenost“ by bylo na ostrou fotku potřeba 1/100s. S trochou cviku se dá dostat někam kolem 1/60 až 1/30, zbytek zvládne stabik.

                              0 0
                              • Meesha  

                                Vzhledem k tomu, že to neudrží stabilizator u objektivu za padesat tisíc tak neverim, ze to urdzi S1. I na ty fotce je to videt. To je pak test o nicem, kdyz ti ostrost zkazi pohyb. 

                                0 0
                                • t29  

                                  Nefotím testovací fotky, abych zjistil, jak je ostrý objektiv. To se dělá na DPReview.com, s foťákem na stativu a laboratorníma podmínkama. Víc mě zajímá reálná situace, kdy jsem večer venku, je málo světla, stativ doma, protože se mi s ním nechtělo tahat (případně protože by se mi na kolo nevešel), a prostě chci něco vyfotit.

                                  0 0
      • pepko  

        boze ved ho nestraste … on chce kupovat EVF a vy mu tu kecate, ze zrkadlovka so setom je zla … mozno pre vas je zla, ale stale produkuje 100× lepsie fotky ako EVF …

        videli ste nejake fotky z EVF ??? ved tie objektivy maju tak neskutocnu chybovost objektivu … ked pozriem ktorukolvek recenziu tak na kazdej fotke z EVF je tolko obrazovych vad, ze mi je az zle … a to nespominam sum a dynamicky rozsah … potom pozriem fotky z nikonu D40 alebo canon 350D alebo aj olympus e410 a su akoby z ineho sveta …

        setovy objektiv je ina liga oproti ultrazoomu a vobec ho nemusi menit za lepsi … ano casom MOZE kupit lepsi … napriklad male svetelne sklo s pevnym ohniskom a potom sa vsetky EVF mozu niekam strcit … s EVF uz nemoze nikam pokracovat … EVF akurat tak MOZE zahodit …

        0 0
        • ritch  

          jasan suhlasim s tym,a ja som jazdil s Nikon D80, a take keci ze ked chces jazdit tak si zober kompakt s malym rozlisenim moze napisat len ten co nemal zrkadlo, firma Crumbler robi plecniaky aj na bajky s priecinkom na zrkadlovky a aj s uloznym priestorom, proste ak mas zaklady fotografie prejdene tak sup ho do zdkadla a kludne by ti stacila D40 na bezne foto parada, ja si jednoducho neviem predstavit aby som pri foteni nevedel pracovat s hlbkou ostrosti, s kompaktom ZABUDNI

          0 0
          • R-A-D-I-U-S  

            To o tom malém rozlišení jsem psal proto, že většina kompaktů má hodně malej čip a tudíž velkej počet Mpx zmenšuje velikost pixelu. Pokud je to CCD tak šum hodně závisí právě na ploše pixelu a u CMOS obdobně. Pevnej objektiv bych pak preferoval proto že u slušnějšího kompaktu může (ale nemusí) bejt to sklo vykompenzovaný.
            Ono na focení lidí v helmě a na kole to pro dokumentační účely stačí. A taky když nechceš vozit ty 2Kg. A taky zkuz rychle vyndat DSLR z batohu. Kompakt zavěšenej na popruhu batohu mam venku za 3s.

            Ale jinak naprosto souhlasím že DSLR typu D40 D80 nějakej OLY nebo PENTAX bude mnohem víc supr než EVF a podobný takze když už vozit něco většího, tak zrcadlo.

            0 0
          • fíha  

            Ajtak sa musi rozhodnut, ci sa na bajku dopravi tam, kde ide fotit, potom si mu poradil. Ak ale chce jazdit a pri tom nasekat vazne veci znesuce tazke zvacsovanie a pod, tak si nedokazem predstavit vsetok HW + dajaky fajny stativ. To asi nebude bezproblemove jazdenie.

            0 0
    • karlos2053  

      Tahat se se zrcadlem na biku, no nevim. Canon ma ještě jednu volbu, a to je řada G(poloprofi) aktuálně G9 (zoom 6×). Mám G7, předtím jsem měl G3 (obsluha ve fotolabu se vždy když mi davali hotové fotky na A4 ptala jakou že to mám zrcadlovku :)) Po pořádným skle jsem vždy koukal, ale praktičnost nakonec vyhrála. Jen škoda, že nová Géčka už nemají vyklápěcí display.

      0 0
    • Nodar  

      No existují kategorie fotografů:

      • fotograf záznamník, takový co pořád cvaká kamarády, domečky, kopečky by si měl pořídit vhodný placatý kompakt
      • fotograf hračička a nadšenec, takový co si včera u kamaráda prohlídl DigiFOTO a chce si hned vyzkoušet street foto by měl asi začít s nějakým EVF nejlépe vybaveným opravdu velkým zoomem. Většině bude stačit ohromovat okolí detailními záběry vlaštovek a různého hmyzu. Část zjistí, že chce víc a existuje něco jako hloubka ostrosti nebo mu začnou vadit rozmazané postavy při halových sportech. Další level bude
      • fotograf amatér, teoretik a objevovatel, majitel vysněné DSLR. Teoretický terminální řešení, v praxi ale komplikované obrovskou nabídkou příslušenství a neustále uváděnými dokonalešími modely, omezenými financemi a především narůstající váhou přenášené techniky. Část fotografů to zlomí a začnou se vracet v levelech na začátek a skončí u fotomobilu.

      a bikerů:

      • biker model, kolo i oblečení ve stejné barvě, vše vyleštěné a většinu času opřené ve stojanu před restaurací. Vyhovuje libovolný foťák pokud je v barvě kola.
      • biker opatrný, jezdí pomalu a upravený terén. Vyhovuje většina foťáků, větší modely dá do brašen vycpaných molitanem.
      • biker neopatrný, jezdí razantněji a přes šutry. Foťáky by dostaly zabrat, jediná možnost je baťůžek a foťák raději lehčí.
      • BIKER. Poté co hodí při sjezdu v Dolomitech salto, rozbije o záda foťák a pak už nejezdí ani nefotí.

      Vybrat správnou kombinaci fotografa a bikera si asi musí každý sám, já jsem přesvědčený, že bez postupného vyzkoušení všech variant (foťáků) to jde jen těžko. Jediné opravdové omezení pro bikera představuje DSLR, ale co existuje Oly 420 s tím pevným sklem, tak už to tak úplně neplatí. Osobně jsem šel do Oly 410 Kit (neber to za 11k), na kolo beru základní objektiv a je to na hraně, pokukuji po tom Zuiko Digital 25 mm F2,8 a občas beru jen malý kompakt.

      0 0
      • Nimrod  

        proč jsi uplně vynechal temnokomorníky? nebudu a nechci tady zase rozhánět širokou diskuzi o analogu vs digi, jen nevim, proč jsi ani do jednoho z tvých rozdělení nedal analog

        0 0
        • Nodar  

          protože temnokomorníci jsou slepá větev patřící do musea ! :-)

          No dobrá, tohle je stejně jako to moje rozdělení fotobikerů jen napůl vážně míněný přízpěvek. Klasika je fajn, sám jsem si komorou prošel, ale podle mne už nemá opodstatnění pro VĚTŠINU výše uvedených kategorií – kromě DSLR. No a pro bikera, který to s focením myslí vážně může být už jedno, jestli veze 1,5kg DSLR nebo SLR. Takže proto :-)

          0 0
    • makak  

      Měl jsem ultrazoom, na kolo se to dalo, ale nic ultrapohotového to nebylo. Když morálně zastaral koupil jsem zrcadlovku. Fotí opravdu krásně … ale po roce jsem zjistil, že z kol nemám skoro žádnou fotku, protože se mi nechce tahat … a když tak "jedu fotit ". Nedávno jsem v bazaru koupil za 1800,– jetý malý kompakt jako záznamník. Oba dva od sebe nic zázračného nečekáme :-)

      0 0
      • Lenka.05  

        Asi tak:-)

        Na focení mám několik DSLR s 10kg příslušenství, ale na focení NA KOLE mám kompakt velikosti mobilu, který vozím v kapsičce u bundy nebo dresu, případně na šňůrce na krku zastrčený pod triko. Z vláčení DSLR na vyjížďky na kole jsem jaksi vyrostla, protože jsem si ani pořádně nezajezdila, ani nic extrovního nefotila. Jsou samozřejmě vyjímky – kdy se chci jen tak potoulat po krajině s tím, že chci hlavně fotit. Pak je kolo jen dopravní prostředek :-)

        Na výcvaky (viz přiložená fotka) mi stačí i ten kompaktík :-)

        0 0
    • Ladap  

      Nikdo tu zatím nezmínil to, jakej záhul foťák na kole dostává. A na to je UZ to nejhorší co může bejt. Ten jeho objektiv složenej z hromady čoček bude brzo vyklepanej jak startky. Objektivy na zrcadlovce vydrží přece jen víc, hlavně ty bez zoomu. A když už jsou hotový, dají se vyměnit.

      Na kolo mi přijde nejlepší kompakt bez zoomu, škoda že se moc nedělají. Nebo teda nějaká malá zrcadlovka, ale já osobně bych jí teda nevozil. Ultrazoom bych si na kolo nikdy nevzal.

      0 0
      • Nodar  

        což ale neplatí pro ty, co vozí na zádech nějakou variantu na camel bag – existují opravdu lehké a pohodlné baťůžky, o kterých na zádech cyklista ani neví. Samozřejmě v brašnách se vyklepou čočky i z dírkové komory …

        0 0
      • jecnak  

        Zrcadlovka s objektivem vydrzi pad z ruky, nakopnuti a kutaleni se :*) Oly-300

        0 0
        • pepko  

          uz si tak testoval aj nejake EVF alebo iny kompakt ?

          :-)))

          0 0
      • Lenka.05  

        Sigma začala dělat kompakt s pevným 28mm objektivem, 14mpix a Foveonem používaným v DSLR;-) Vytas dvacet tisíc a je tvoje:-)

        Jinak UZ na kolo v báglíku na zádech je OK…dřív ho vyhodíš jako zastaralej šmejd než se ti vymlátí čočky:-)

        0 0
        • Ladap  

          Já vím, je fakt krásnej. Ale nemůžu mít všechno :-(

          0 0
      • t29  

        I kompakt bez zoomu zaostřuje a vysunuje objektiv. U zrcadlovky zas máš mechanickou závěrku.

        0 0
        • mildante  

          Pokud tady ma nekdo zrcadlovku, jak ji teda na kole vozite, aby dostala co nejmensi zahul a bylo to pohodlne. Jak to tak ctu, tak brasny na nosici asi nepripadaji v uvahu, ze? Nejlepsi je tedy batoh na zadech? Nemam s tim zadne zkusenosti, tak se ptam. Mam zrcadlovku, ale kolo zatim ne :)

          0 0
          • makak  

            Jaký zkušenosti si představuješ? Dáš zrcadlovku do baťohu a jedeš. Narozdíl od nosiče a třeba brašny na řidítkách to tak nenaklepeš.

            0 0
          • t29  

            Když jdu jezdit, beru si S1IS – výbava viz nalevo od míče :) ale do brašničky se mi vejde jenom foťák s náhradníma baterkama, takže redukce, polarizák a sluneční clonu nechávám doma. Brašnička sama o sobě je v relativním bezpečí zadní kapsy dresu a popruh od brašničky si dám kolem pasu. Tak můžu jezdit bez omezování a strachu. Dřív jsem měl foťák volně v kapse, bál jsem se každého místa, kde jsem musel rychle ze sedla, ale zase se mi do kapsy vešel i s nasazenýma redukcema a polarizákem.

            Když jdu fotit, beru si 350D – výbava viz napravo od míče :) do brašny nacpu 350D + EF50/1,8, pod to se vleze seťák 18–55, zbytek do postranních kapes za přepážky. Sigma 105 má vlastní pouzdro, připnuté na popruhu brašny. Celé to nacpu do košíku, který mám na řidítkách na starém kole, stativ přivážu na košík, a snažím se jezdit maximálně opatrně, pomalejším turistickým tempem. Košík vepředu mi přijde lepší, než nosič vzadu, odpružená vidle je dneska už snad na všech kolech a něco utlumí, navíc na náklad vidím.

            Jediný problém je, když přesednu z nového kola (kde mám řidítka 63 cm široké) na staré kolo (s 58 cm řidítkama) a do košíku naložím 3,5kg fotovýbavu – jako by v autě přestal fungovat posilovač řízení.

            Sportovní jízdu na kole a k tomu vození zrcadlovky jsem si dlouho nedokázal představit, dneska bych si troufnul doporučit Olympus E420 a Zuiko 25 mm, dohromady je to se zde zmiňovaným S5IS docela srovnatelné.

            0 0
            • pepko  

              kolko toho nafotite pri jednom vyjazde, ze sa tu stale opakuju prispevky o noseni nahradnych baterii ???

              ja teda potrebujem pardnovu dovolenku aby som vycvakal malu bateriu v FX07 …

              0 0
              • t29  

                Jenže když jedeš na pár dní, tak si nachystáš věci včetně nabité baterky. Když jezdím obden na hodinu nebo dvě, nebudu baterky pořád cpát do nabíječky. Počet fotek je různý – často foťák ani nevytáhnu, jindy přivezu dvacet nebo padesát fotek.

                0 0
    • vlkouš  

      Doporučil bych z důvodu kvalitnějších výstupů zrcadlovku za rozumnou cenu (Nikon 60, Canon 450), třeba do Camelu M.U.L.E. se vejdou. Ultrazoom není zase o moc menší, ale zase na běžné momentky z výprav stačí. Kompakt se strčí do kapsičky dresu a za dobrých světelných podmínek u portrétních snímků svoji práci tyky odvede. V.

      0 0
      • mildante  

        Myslis Camelbak Mule? Jaka je vyhoda oproti „normalnimu“ batohu (krome toho vodniho vaku)? Jezdi se s tim pohodlne? Pokud bych chtel nejaky bez vodniho vaku a aby se mi tam vesel Nikon D80 se setakem, tak co byste doporucili? Batoh mam Boll Ghost Town, tak me zajima, jaka je vyhoda, kdyz si koupim nejaky batoh specialne na kolo.

        0 0
        • vlkouš  

          Použití Camelbaku M.U.L.E. jsem psal jen pro ilustraci, že to s váhou a velikostí nejmenší zrcadlovky není až tak zlé. D80 je o nějaký mm větší, než třeba D60. M.U.L.E. dobře sedí, je lehopučký a těžiště má blízko těla. Nemám pocit, že bych cokoliv vezl na zádech. Foťák se mi tam vejde bez brašny a se seťákem. Kromě toho jen lékárnička a nářadí. Vak neplním na maximum. Na delší poježdění třeba v Alpách používám spíš Deuter BIKE I, vak se vejde vpoho, kromě toho třeba i stativ, další objektiv, GTX bundu. Ale to už poznám, že mám něco na zádech. Klidně písni po ICQ. V.

          0 0
          • mildante  

            Aha, tak to je fajn :) Koukal jsem se ted na nejake batohy a jeste se mi libi Deuter Superbike (970g) a Salewa Enduro 25, ktera ma i plastenku a vazi jen 700g. Ale asi je tedy figl v tom tezisti, jak pises. Ten Camelbak Mule je sice tezsi, ale mozna je s nim v konecnem dusledku mene poznat, ze neco vezu na zadech. Tak nevim, ktery z nich by byl nejlepsi. Asi to bude chtit vyzkouset. Chtel bych jezdit treba i na dvou denni vikendove vylety a pak je lepsi asi neco vetsiho, ale zase uvazuju, ze se mi vse nebude chtit tahat na zadech, tak bych na zadech nechal jen ten fotak a na ostatni veci bych poridil nejake brasny nekam na nosic.

            0 0
            • vlkouš  

              Já myslím, že jde o zvyk, jaký batoh a jak velký máš na zádech. Občas vozím i Deuter Transalp 30. To už je batoh na 2 – 3 dni. Já při jízdě na kole nemám moc rád batoh na zádech, i když třeba při chození i lezení po Alpách tahám 70 Karrimor nebo 40 + 10 Deuter. A tam batoh mi nevadí. V.

              0 0
              • mildante  

                Ja ted tedy sice kolo nemam (budu porizovat), ale driv, kdyz jsem mel, tak mi batoh na zadech take hodne vadil, tak se mi do toho moc nechce, ale kvuli te zrcadlovce to budu muset nejak vydrzet, protoze nikam jinam bych se ji na kole asi dat neodvazil. No asi vyzkousim v nejakem obchode par batohu a uvidim. Kazdopadne diky moc za rady, pomohly mi :) Mej se pekne.

                0 0
                • vlkouš  

                  I když jsou dražší, já doporučuju Deuter. Mám 18, 30 a 45+10. Fakt držáky, pohodlíčko, výbava. Vyplatí se. V.

                  0 0
        • pepino  

          „aby se mi tam vesel Nikon D80 se setakem“ bez rozflákání tak Boblebee, řek bych

          0 0
          • palkac  

            ales tim na kolo není moc dobré jezdit. potim se pod nim jak vepř..

            0 0
    • honza.hk1  

      musíš brát v úvahu také i zápory zrcadlovky. Pokud chceš focení dát hodně času, ale i peněz, pak jedině zrcadlovku. Od UZ by jsi časem utekl k zrcadlu, ale na druhou stranu musíš brát v úvahu i jiné věci. Co budeš chtít fotit?! Pokud chceš fotit například sport nebo zvířata, tak koupit tělo, tedy zrcadlovku je jen první krok a věř, že ne zdaleka poslední. Pokud já jsem dal za zrcadlovku před lety nějaké peníze, tak cca 5× víc mám dnes v příslušenství. Například objektiv, který bude mít rozsah 70–200mm a po celém rozsahu ho lze otevřít na 2,8 těžko pořídíš pod 25tis. Nějaké ultrazoom objektivy v rozsahu 50 – 400 neuvažuji, to pak můžeš koupit UZ, protože kvalitou budeš podobně, tedy pokud do toho ultra skla nedáš cca 60tis.

      Dlaší věcí je čištění. UZ nečistíš, tedy uvnitř. Pokud však jdeš fotit třeba MTB závody a je sucho a prach, tak každé sundání objektivu je riziko. Musíš čistit čip, ale to není jen tak. Spešl čistící sada dle typu přístroje, venku to nikdy nevyčistíš a riziko poškození tu je vždy pokud to nedáš do servisu. proto vždy v každém návodu výrobce píšou, že čištění jedině v servisu. Ale taky se ti stane, že musíš čistit každý večer pokud často měníš skla a nemáš dvě těla a na každém jiné sklo.Takže musíš zvažovat použití kdy, jak a co. Koukat nejen na typ, ale především na světelnost objektivu v setu. Stačí běžné světlo v lese, rychle se pohybující bajker a se setovým sklem ho nevyfotíš…tady ani s ultrazoomem, ale pak je otázkou, zda využiješ ten rozdíl mezi UZ a zrcadlem. Takže dospěješ k tomu, že to myslíš s focením vážně a například bles od Nikonu je bratru 7000,–Kč, tedy pokud nechceš top blesk za 13000. Musíš počítat se vší okolo.

      0 0
    • Tomcat  

      Zajímalo by mne jakou zrcadlovku si za cena asi tak plusmínus 10k.. našel?

      Já sem se pod 16 s daní nebyl schopnej dostat

      • nekoukám po bazaru (ebay, aukroni  prostě ne)
      • nekoukám po starých modelech ale po aktuálních přístrojích
      • cena pro mne = komplet foťák tedy telo + objedtiv + blesk + medium (karta)
      0 0
      • vlkouš  

        Zkus Nikon D40 na netu. Pod 16 budeš určitě. V.

        0 0
      • vlkouš  

        http://prodejonline.cz/…etail/510464 a blesk je vestaveny, do 10 metru bez problemu. v.

        0 0
        • honza.hk1  

          :-) zapomeň na vestavěný blesk a ještě do 10m. Ideálně tak od 1,5 – 3m, ale na žádnou vzdálenost ti vestavěný blesk neosvítí scénu tak, aby z toho byla fotka trochu na úrovni. To jsme pak zpátky u ultrazoomů. Pokud chceš regulérně fotit s bleskem, tak musíš koupit extérní blesk. Jistě ne hned, ale časem ano. Dá se fungovat i bez něj, ale to právě popírá výhody zrcadlovky. Když tam dáš dlouhé sklo a to nemusí být dlouhé kvůli vzdáleným scénám, ale třeba  i v místnosti chceš fotit tak, aby si tě nikdo v okamžiku exozice nevšímal, tak ti vestavěný blesk neosvítí co má, protože mu vadí dlouhé tělo objektivu a světlo nemá šanci se rozptýlit. Extérní blesk je cca o 15cm výš a úhel rozptylu je ok. A hlavně z každého blesku je světlo nepřirozené. Opět pro přirozenost fotky je ideální blýskat třeba o strop pak je odražené měkkčí a je to super. Takže není nad výklopnou a otočnou hlavu blesku. Vůbec tu nehaním zrcadlovky, sám na ně fotím, ale jen říkám, že je to na vážnější focení než jen na cvakání krajinek. Je to jako s kolem…někomu „stačí“ Deore a jiný prostě preferuje pouze XTR a myslím, že každému může vyhovovat a sloužit ke spokojenosti obojí. Jde o to kdo co jezdí, kolik toho najede…

          0 0
          • Vrci  

            ale kvuli tomu neni nutné kupovat originál systémový blesk, já používám k plné spokojenosti s nikonem axaktu 400AF, která stojí zlomek toho co originál blesky

            0 0
            • honza.hk1  

              no to je právě úhel pohledu na využití zrcadlovky jako takové. Já potřebuji, aby když fotím si blesk sám zoomoval a popojížděl s ohniskem hlavy a já se o něj nemusel starat, aby pálil a především dobíjel opravdu rychle. Tady spatřuji výhody zrcadlovky…tady je pak největší šance soustředit se jen a jen na focení a udělat skvělé fotky. Jistě ti poslouží i neorig. blesk, ale věř mi, že to zdaleka není ono. Zkusil jsem i jiné blesky, ale prostě komunikace nikonu s nikonem, canonu s canonem, atd. je jiná. Prostě mi připadá zbytečné kupovat zrcadlo pokud nebudeš dokupovat za dost peněz příslušenství. Velikost čipu je sice fajn, ale pokud se nechystá fotit materiál na bilboardy, tak to není úplně to podstatné. Pro mne je zrcadlovka především o tom obrovském příslušenství a objektivech. Například to setové sklo má na nejdelší ohnisko 55mm (při přepočtu na konofilm 82mmm) na plnou díru 5,6, což opravdu ruku na srce není nic moc a jaký čas k tomu můžeš dát, aby jsi chytil nějaký pohyb když není zrovna slunce… Prostě chci říct, že kopí setu to zdaleka nokončí.

              0 0
              • Vrci  

                Blesk o kterém mluvím má samozřejmě propojení s TTL těla fotoaparátu, má i vlastní kontrolu přez skušební záblesk na dostatečné osvětlení scény, akorát nezoomuje s objektivem (stejně většinou blízkám přes strop nebo prasátko) a mám natvrdo nastavenou hlavu na 50 mm ohnisko, ale přiznávám, že originál nikon jsem nezkoušel

                0 0
              • pepko  

                vy ste trafeni ludia … naco tu rozoberate take blbosti … ked sa chcete predvadzat tak si zalozte tred „ako fotim so zrkadlovkou a prislusenstvom za 100tisic …“ … ale on tu riesi fotak za ±10k … bolo by rozumne mu dat odpoved k teme …

                drzite alebo ste drzali v ruke prilis vela veci z uplne inej cenovej hladiny … skresluje vam to pohlad … komentar typu – ked si nekupis k zrkadlovke externy blesk za dalsich 10k tak si vobec nemusel kupovat zrkadlovku, sa mi zda poriadne odveci …

                dnes uz zrkadlovku nekupuju iba maniaci do foto prislusenstva … ludia v mojom okoli si kupuju zrkadlovku z uplne jednoducheho dovodu … lebo aj so setovym objektivom robi lepsie fotky ako nejaky kompakt … ale mozno podla niekoho nie … ale rad by som tu videl prakticku ukazku preco nie …

                drzme sa pri zemi … mna osobne toto rozhodnutie tiez velmi zaujima … rad by som zainvestoval 10tisic, mozno 15 … ale viac fakt nie … urcite nie v horizonte jeden az dva roky … a potom mozno ano … a to sa mi prave paci, ze si mozno nejake prislusentvo prikupim …

                tak skusme este raz … od zaciatku a pomalsie …

                0 0
                • vlkouš  

                  souhlas

                  0 0
                • Vrci  

                  vždyť to je o čem mluvím, k zrcadlovce neni nutné kupovat originál blesk v ceně zrcadlovky, ale stačí koupit nezančkový, protože ten odvede, pro člověka kupujícícho set za 15, více než dostatečnou službu

                  0 0
                  • palkac  

                    mám nikon D70 a 18–200VR a k tomu sigma dg super II a fotí to dost divně. Hodněčasto se stává, že po chvilce nečinnosti je první fotka totálně přepálená a pak to dost kolísá se stejnoměrnou expozicí. Možná je to starým fw blesku, nebo holt sigma není tak dobrá jak nikon blesky, kde se tohle nestává. takže pokud externí blesk, tak raději značkový.

                    0 0
                    • honza.hk1  

                      jistě, ale tady o tom to přece je. Prostě zrcadlovka je předurčená k tomu, aby se člověk focení pokud možno věnoval jako koníčku a přesto to ještě nemusí být jako argument proč zrovna zrcadlo. Zrcadlovka nemá jen pozitiva, ale i negativa (tedy v uvozovkách řečeno). A věřte tomu, že přece jen bakelitový  setový zoom není nic moc záležitost. A naopak u ultrazoomu zjistíš, že je kolikrát osazen skvělou optikou. Ale zanechme řečí, ať si zajde na grafiku.cz nebo na diginet a tam je praktických recenzí víc než dost. Stejně tak super stránky jsou fotoroman.cz, prostě musí vědět co chce fotit, ale nikdo mi nevezme to, že s kvalitním UZ udělám stejně dobrý fotky jako se setovým sklem a zrcadlem. Přirovnám to třeba k autu…jistě, že dvoulitr komplet v elektrice, s tempomatem a vím já čím ještě je lepší než třeba třídvéřová dvanáctistovka, ale pokud ji má používat manželka z práce do práce všho všudy 15km denně a občas na nákup…je stále ten dvoulitr lepší???

                      0 0
                      • honza.hk1  

                        můj dobrý kamarád je vydavatelem časopisu Photolife a do testů se mu dostává do ruky lecos a měl jsem i možnost lecos vyzkoušet a některé EVF jsou opravdu skvělé. A to pominu postřehy a názory právě jeho, jako člověka, který se celý život živí focením, pořádáním workshopů a vydáváním foto časopisu.

                        0 0
    • honza.hk1  

      jen jako ukázku…tohle je foceno na Sony DSC717. UZ, který je dnes už opravdu předpotopní…dnes v bazaru vlastně těžko úprodejný…myslím, že to není tak zlé, nebo ano? Podotýkám, nejsou to moje výtvory.

      0 0
    • Matony  

      Tak vám sem dám taky svoje rozhodnutí. Jenom připomenu, že jsem vždycky chtěl zrcadlovku a proto jsem měl to rozhodování o trochu jednodužší, i když jsem taky uvažoval o S5 IS apod..

      Nakonec to dopadlo že jsem objednal Canon 350D se seťákem 18–55mm +  70–200mm/F4,0 L, ten využiju nejvíc, vic než 50% fotím lyžování na horách,MTB, divokou přírodu. A ještě jsem objednal alternativní blesk Bower za 69$. To vše mě bude stát 1000$ x 16.10=16.100kč. Jenom ten Lkový objektiv stojí tady cca 20.000,–kč. Ještě k tomu dokoupím objektiv pevné ohnisko      Canon EF 50mm f/1,8 za 84$(ostrý a velice kladně hodnocený a hlavně super cena)

      Můj závěr je hodně muziky za málo peněz.

      • snad jen větší rozměry a hmotnost, ale pokud to vemu s tou 50kou tak se to celkem vyrovnává
      • rychlost, hloubka ostrosti,možnost dál rozšiřovat, i když jak se znám, tak si tady s tím vystačím
      0 0
      • dieegoo  

        Když píšeš o těch dolarech.. připočítal jsi clo a dph a počítáš s tím, že nemáš v podstatě žádnou záruku?

        0 0
        • Matony  

          Nepočítal, jedná se o osobní dovoz(pašování), takže žádné clo a DPH. Na reklamaci to tam můžu kdykoli poslat, mám tam rodinu. Jistě menší komplikace tam jsou, ale když vemu v potaz pořizovací cenu, tak není co řešit :-)

          0 0
      • dieegoo  

        Jinak gratuluju k výběru. Kdybych se focení chtěl věnovat a nebyl línej tahat na každej výlet velkou brašnu nebo batoh, taky bych měl teď na stole DSLR…

        0 0
    • dieegoo  

      Taky přihodim něco z S5 IS. První fotka zhoršené světelné podmínky, na druhé je vidět výše zmiňovaná hloubka ostrosti, kterou lze s UZ dosáhnout (jas­ně, není to a­si berná mince, po­dle které se vět­šina lidí roz­hodne nevzít kom­pakt, ale něk­dy s tím lze d­osáhnout pěkných výs­ledků) a třetí rozsah zoomu – z ruky.

      0 0
      • honza.hk1  

        jo, přesně tak jsem to myslel, jak píše Matony. Pořídí za fajn peníze zrcadlovku, ale už uvažuje dále…blesk, delší sklo a další sklo. Pak je to jasná volba pro DSLR. Ale pokud jak znělo v zakládajícím příspěvku „na běžný focení a romantické západy slunce“. Na to si myslím není DSLR to nejnutnější, takže jen bych zvažoval pro a proti. A jak je vidět na posledních pár fotkách, tak s UZ se dají udělat supr fotky a kdo tady píše, že žádný UZ nemá kvalitní optiku, tak se dost plete. Dieego je toho myslím jasným důkazem.

        0 0
        • dieegoo  

          Mně trochu vadí prosazování DSLR jako jediných foťáků, se kterými lze fotit. Po­kud ten foťák má být ur­čen na běžné fo­cení, tak si m­yslim, že EVF pos­louží víc než d­ostatečně. 

          Podle mě je po­řád lepší mít fo­ťák, který mů­žu vzít vždyc­ky s sebou, u­dělám s ním sp­oustu pěknejch fo­tek a hold se smí­řit s tím, že v mi­nimálním procen­tu případů pros­tě neudělám tak pěk­nou fotku jako s DSLR, n­ež si koupit zrca­dlo a pak ho n­echávat doma pro­to, že se mi s t­ím nebudu chtít ta­hat.

          0 0
    • kali222  

      mam zrcadlo a presne jak pisou kolegove. nema zadnou fotku z kol skoro :).bud si reknu, ze je to kratka vyjizdka a nebo uz tak sebou beru chranice a jiny blbosti.takze letos si koupim nejaky kompaktik,nebo starsi kompaktik a ten budu tahat. pokud chci fotky „mana na kole“ nebo „pepovyho spesla vokusuje krava -Dolomity 2005“,pak je spravna volba kompakt. pokud chci fotit jakoze umelecky a a a a aaaaaaaaa machrovat pred kamaradkama :D(berte s rezervou)jakej ze jsme fotograf aktu :D,pak zrcadlo. tot muj neskromny nazor.

      0 0
      • palkac  

        s tím souhlasím. pořídil jsem si na kolo a podobné aktivity lumixe fx10 a fotí výborně. a na zbytek mám zrcadlo. škoda že se levný kompakty nedělaj s širokým objektivem :-(

        0 0
        • pepino  

          Stačil by http://www.aukro.cz/…b_karta.html  mně má přjít (druhá) S45, ta je ještě 35–105mm.

          0 0
        • honza.hk1  

          jo, a o tom to je. Pokud někdo chce foťák „na vše“, tedy na kolo, na běžné focení, ale i na trochu vážnější fotky, tak kvalitní UZ mu poslouží velice dobře na vše. Já osobně to sám vidím, kdy zrcadlovku na bike nevozím. Nebojím se, že bych ji zničil, ale nechce se mi tahat, protože moje milovaný sklo, který tam mám skoro pořád váží skoro dvě kila a moc skaldný zrovna nenní :-). Takže pak kompaktík, ale to zase není úplně to pravé. Na statické věci a fotky toho kde jsem byl to stačí…takže něco někde mezi, tedy UZ by nebyl vůbec od věci.

          0 0
    • Tomcat  

      sestavujete někdo HDR fotky?

      0 0
      • dieegoo  

        j, občas je z toho zajímavý výsledek, někdy hrozný kýč

        0 0
        • Tomcat  

          jakej používaš SW.?

          0 0
          • dieegoo  

            Když se s tím nechci brblat, tak Photomatix a když mám čas, tak to dělám ručně ve photoshopu.

            0 0
          • dieegoo  

            Tady je jedna z photoshopu, nechal jsem tam i originál na porovnání. Téhle fotce to dodalo takovou zvláštní atmosféru. Zas nemám rád ty hdr, kde je efekt skutečně přehnaný.

            0 0
            • Tomcat  

              dost dobrý

              0 0
            • pepino  

              Já myslel, že HDR je sendvič, aby vynikla kresba ve stínech i v jasech (nebo přechoďák).

              0 0
              • Tomcat  

                a? Sedvivič ano ale provedení může být od jemného přikrášlení (úpravy kontrastu) a po dost ujeté výjevy podávající naprosto nereálný až kýčovytý dojem

                0 0
              • dieegoo  

                Jak píše Tomcat… HDR nemusí být jen složenina. HDR může být i fotka s takto vyhnaným kontrastem, stíny a barvami.

                0 0
                • pepino  

                  Já se jen ptal, sendvič i přechoďák používam, o HDR jsem neslyšel, tak jsem projel net, skutečně to vypadá na rozsah od sendviče až po „plakát“ či „malbu“.

                  0 0
            • honza.hk1  

              hmm, souhlasím, že tohle má něco do sebe. já osobně vůbec nemám rád jakékoli úpravy. Prostě stará škola a film má své kouzlo dodnes. Mám doma starý měchový kodak na svitek 6×6 a to je focení. Snažím se hledat kompozici a přemýšlet o každém snímku. Přece jen člověk byl zvyklý n ato, že výsledek viděl až doma po vyvolání a tak dělal jeden dva snímky stejné scény a bylo. Ale některé úpravy mají něco do sebe :-).

              0 0
    • tibro  

      Ja mam zrkadlovku a nosim ju aj na bajk, vo vaku, vacsinou so zakladnym objektivom. Na bezne fotenie to staci. Akurat sa mi to nechce zakazdym vytahovat z vaku :) Vaha je v pohode, je to plastovy olympus. Fotky to robi dobre, aj ked za podmienok ake su na na vylete, ked v podstate nieje vela casu na hranie s nastavovanim (v takych podmienkach fotim vacsinou na programovu automatiku P)sa s tym vymyslat velmi neda, takze to asi dava rovnake vysledky ako nejake UZtko

      0 0
    • mr.antik  

      Nevim, na co je na kole ultrazoom, větší ohnisko než 100mm ekv. bych nikdy nepoužil, ale spíš bych se ptal na možnost širokoúhlého objektivu, což tyhle ultrazoomy většinou nemaj, ale já zas nemam takovej přehled.

      0 0
      • dieegoo  

        Lumix FZ18, Fuji 6500fd a další mají široké ohnisko. Jinak na kole ultrazoom možná nevyužiješ, ale asi ne každý si kupuje pro každou aktivitu zvláštní foťák :)

        0 0
        • mr.antik  

          A kompakty s 28mm ohniskem? Pokud vím, tak kompakty a ultrazomy používaj stejnou velikost čipu, takže rozdíl mezi elektronickou „zrcadlovkou“ a kompakty už by neměl být tak velký…

          0 0
          • dieegoo  

            Popravdě o kompakty se vůbec nestarám – můj požadavek byl prostě EVF nebo DSLR, nic mezi tím. Ale určitě se nějaké širokáče najdou.

            0 0
          • pepko  

            elektronicka zrkadlovka je iba vymysel … EVF a kompakt je to iste, jediny rozdiel je obejktiv v tele ohnisku … wide 28mm dnes uz umoznuju aj kompakty 3× zoom, aj kompakty typu mini UZ 10× ako panasonic TZ2, TZ3 a samozrejme aj velke kompakty zo zoomom viac ako 12× … zvysok mimo objektivu je uplne rovnaky, cip, procesor, elektronika, firmware, stabilizator … minimalne zmeny su v SW, lacnejsie modely maju niektore veci blokovane …

            28mm ohnisko je podla asi tak 100× vyuzitelnejsie ako ohnisko 200mm … dnes uz by som bez 28mm nic nekupoval …

            0 0
            • dieegoo  

              No nemáš tak uplně pravdu. Elektronické zrcadlovky se jim říká proto, že stejně jako u klasické zrcadlovky koukáš hledáčkem přes objektiv, jen je tam displej místo obrazu odraženého zrcadlem. U kompaktu máš, pokud vůbec, tak průhledový hledáček.

              0 0
              • pepko  

                no super … tak konecne viem rozdiel u panasonicu medzi TZ1 a FZ7 … respektive medzi TZ2 a FZ18 … jedno je kompakt s UZ objektivom … druhe je elektronicka zrkadlovka s UZ objektivom …

                 
                0 0
                • dieegoo  

                  To, že je teď nějaká úchylná móda hledáčky u foťáku vynechávat, je věc jiná. Nevim jak ostatní, já bych si foťák bez hledáčku nekoupil. Je to pro mne mnohem důležitější, než široké ohnisko u objektivu.

                  0 0
                  • Blabas  

                    nevím jaký jsi fotograf ( bez urážky ), ale po spoustě foťáků, co už jsem zkoušel, musím říct, že je to o zvyk. Hlavně u těch akčnějších fotek máš přehled lepší než s hledáčkem. Zrcadlový hledáček je ale něco, co nemá obdoby a přez nic lepšího se koukat nedá. Pro to a pro ovládání zoomu a ostření prstencem SLR miluju.

                    0 0
                    • dieegoo  

                      Neberu to jako urážku, jen si myslim, že preference každého z nás nemají vůbec nic společného s tím, jak dobrý nebo špatný je fotograf. Mně prostě vyhovuje focení přes hledáček – neříkám, že displej nepoužiju nikdy, to určitě ne. A protože mi to tak vyhovuje, tak nevidím důvod to měnit. Nikomu to nevnucuju, jen spousta lidí si to při nákupu vůbec neuvědomí.

                      O tom, že focení s DSRL je trochu někde jinde se přít nemusíme. Zvlášť manuální zoomování mi chybí, ale existují i EVF, které tuto funkci mají – již zmíněnajá Fuji 6500fd, nebo Lumix FZ50.

                      0 0
                      • Blabas  

                        Já celý život horoval pro hledáček, ale od doby, co tahám kompakt na sedáku a sotva stojím/visím na nějakym šutru, jsem rád, že mám displej a výklopnej otočnej bych nacpal i na ten kompakt.

                        0 0
                        • dieegoo  

                          Jo, nepopírám, že jsou situace, kdy je displej lepší. Jen prostě nechápu, z jakýho důvodu ten hledáček vynechávají. Nic víc :)

                          0 0
                          • pepko  

                            z jednoducheho … je fajn, ked mozes fotacik nosit vo vrecku na koseli …

                            0 0
                            • dieegoo  

                              Eee a? Co to má společného s přítomností či absencí hledáčku?

                              0 0
                              • mr.antik  

                                velikost. Já mám teda starý cannon A75 a v podstatě jsem spokojený. Vyměnil bych 28mm za absenci hledáčku, protože hledáček jsem použil pouze při extrémních podmínkách (focení ve tmě, za deště apod.) Možná že si situace zlepšila, ale elektronický hledáček co jsem viděl rozhodně nemá takové rozlišení, že by se podle něj dalo ostřit nebo ohadovat clonu. Je to teda tím, že nejsem zastáncem kočkopsů, ale radši kompakt + zrcadlovka (když už kompakt nestačí – světelnost, šum, objektivy)

                                0 0
                                • dieegoo  

                                  No tak ještě jednou… nikomu to nevnucuju, jen prostě říkám, že já bych foťák bez hledáčku nechtěl :)

                                  Jinak k velikosti – http://digiarena.zive.cz/…x-z10/01.jpg – jeden příklad za všechny. Nemám dojem, že by přítomnost hledáčku jakkoliv negativně ovlivnila velikost fotoaparátu. Pokud by měl jako všechny EVF přečnívající očnici, pak ano, ale to tyhle stylové kompakty snad nikdy neměly.

                                  0 0
                  • pepko  

                    to je tvoje rozhodnutie … podla mna sa da bez hladacika prezil uplne v pohode … ale bez 28mm mas problem urobit peknu fotku, pripadne musis robit panoramu … ja ked teraz dostanem do ruky naradie s 36mm tak som som zufaly pri niektorych fotkach …

                    0 0
                    • dieegoo  

                      To máš pravdu, širokoúhlé ohnisko může chybět. Ale stejně jako ty nahradíš hledáček displejem, i tady je možnost širokého ohniska dosáh­nout konverto­rem. Jen nevim proč tohle řešíme,  původní dotaz byl uplně o něčem jinym.

                      0 0
                      • Manas  

                        Me hrozne absence hledacku stve – hlavne pri foceni kdyz nekdo projizdi okolo tebe a na tu chvili pri zmac­knuti ti proste u EVF obraz ztmavne – kdyz fotim sekvenci tak skri­pu zubama.

                        0 0
                        • dieegoo  

                          S tím souhlasím, když fotíš rychlou dávku, tak než se displej opět rozsvítí, tak fotografovaný objekt je kdo ví kde… tady je lepší dát foťák dál od obličeje a pokusit se fotografovaný objekt sledovat oči i foťákem, jinak to nejde.

                          0 0
              • Blabas  

                zrovna zmíněné Panasoniky jsou malé, mají docela velký čočky, začínají na 28mm, hledáček nemají pro jistotu vůbec, končí na 280mm. Už dlouho vymýšlím, co na kolo a lepší volbu jsem nenašel/nevymylsel.

                0 0
                • dieegoo  

                  Jak píšu o příspěvek vejš, rozmysli si pořádně, jesi ti nebude hledáček chybět. Mně by skutečně chyběl moc, drtivou většinu fotek fotím přes něj. V sobotu jsem byl fotit závody na Kunětické hoře a na jednu sadu AA baterií 2500mAh jsem udělal přes 800 fotek. To se ti s displejem sotva povede.

                  0 0
                  • pepko  

                    800 foto neni malo … ale ja zase nezivim fotografovanim a ani nefotim kazdu blbost co sa hybe a pripadne aj co sa nehybe … na ten moj liion akumulator velkosti polovice zapalkovej skatulky urobim v pohode 300foto s vel­kym displejom … za 10$ mam z ciny aj nahradny aku … a som rad ze fotacik je malicky a baterie ho nezvacsuju … a ze nemusim riesit samovybijanie u nimh … ale takto sa mozeme dohadovat donekonecna …

                    0 0
                  • honza.hk1  

                    jo, tak opět s tebou musím souhlasit. Hledáček by mně chyběl, ale to je spíš i srdeční záležitost. Právě ten pocit pohledu přes hledáček, to je právě jednou z kouzel focení, tedy alespoň pro mne. Pohled do hledáčku a focení na film. Docela dlouho mi trvalo, než jsem utekl od klasického kinofilmu na digi. Ale na druhou stranu v té době byla pro mne DSLR jediným možným řešením. EVF se moc použít nedalo. Tenkrát vylezla minolta s převratným hledáčkem na EVF (model Minolta A2). Ovšem překreslování bylo otřesný a nějakých 110 tis bodů byla velká sláva :-). Dnešní EVF jsou hledáčkem zcela někde jinde, ale opravdu si myslím, že foťák bez hledáčku je pro maminu na dětské hřiště nebo jako druhý foťák na bike do kapsy.  Ale ohnisko 28mmm není zrovna široké sklo. Je to tak těsně na hraně, ale pokud má někdo ohnisko 28 na DSLR a koeficient přepočtu je 1,5, tak z toho je 42mm a to se širokáčem už nemá nic společného. Pokud používám širokáč, tak 20mm a plně manuální. Na krajinu je to super věc, ale například na portréty je ideální ohnisko okolo 100mm, takže nelze říct, že to nebo ono. Jde o to co kdo uvažuje fotit.

                    0 0
    • audiac  

      tak jsem měl všechny kandidáty v ruce a nakonec to vypadá na EOS 400D. na ebay je k sehnání za slušný peníze a i když připočtu clo a daň, tak to vyjde levněji než 350ka tady a navíc v těch s­jupr ofrs jsou­ clony, stativ at­d…  zkusí mi někdo nákup foťáku přes ebay rozmluvit, nebo je to dobrá volba?

      0 0
      • dieegoo  

        Risknout to můžeš, ale nebudeš mít záruku.

        0 0
        • audiac  

          jelikož se chystám cca na rok do zahraničí, tak mě záruka v ČR tolik ne­trápí. a ten ce­novej rozdíl je fak­t znát… jen pak budu muset seh­nat neamerickou­ šňůru k nabí­ječce…

          0 0
          • Nodar  

            jde fakt jen o záruku, ale pokud nejedeš do USA, tak bych zvažoval ještě nějaký evropský e-shop (třeba na Pixmanii je C400D+18–55mm za 12.400Kč a posílat balíček do Francie je přece jenom levnější, než do USA). Ale nevím kolik na eBay ušetříš, nechce se mně to hledat …

            0 0
            • RADO77  

              Pixmanie Ti to pošle i do čech za cca dve stovky. Ted jsem tam kupoval tiskarnu k pocitaci a maly fotoak pro zenu. Maji i ceske stranky www.pixmania.cz

              0 0
            • audiac  

              mno jedu do austrálie, takže je celkem jedno, jestli bych to koupil v EU nebo USA. A na ebay ho seženu za cca 60­0$ i s paměťov­kou, brašnou a dal­ším příslušen­stvím. pořád je to roz­díl několika ti­síc…

              0 0
    • RADO77  

      Taky jsem váhal mezi EVF a zrcadlovkou. Z části na základě doporučení známých co fotí a také z části na základě tohohle threadu jsem se rozhodl pro zrcadlovku. Nejsem sice žádný profík, ale u digi focení mě nejvíc štvaly nejvíc dvě věci a to je prodleva a pak focení za zhoršených světelných podmínek – indoor (hlavně teď, když máme doma malého). Na doporučení jsem si vybral sice jen Nikona D40 ale k tomu tenhle objektiv Nikon 18mm – 200mm f/3.5–5.6G ED IF AF-S DX VR ("http://w­ww.adorama.com/NK18200­DX.html) ":http://www.adorama.com/NK18200DX.html) . Pokud mě to půjde a bude mě to bavit, koupím si někdy potom i lepší tělo.

      Vzhledem k tomu, že kámoš jede do států budu to kupovat asi tady: http://www.adorama.com/  Posílají to i do čech, ale když přičtu dopravu do CZ a DPH, tak už to není jako originál. 

      0 0
      • palkac  

        objektiv je supr a lepší tělo Ti stejně nic moc nepřinese – vyšší hmotnost, více fps, více pixelů-to je otázka zda-li je to lepší, více ostřících bodů, rychlejší autofocus, kompatibilitu s objektivy bez ostřícího motoru a lepší kvalitu obrazu Ti dá až pak D300 nebo D3.. takže tuhle kombinaci opravdu doporučuji.

        jen ten 18–200 není moc lehounký(oproti plastovým seťákům) ale s tou d40 to asi bude lepší než s moji D70. celkem obsáhlá recenze objektivu zde

        0 0
        • jezevec2  

          zkusim protahnout toto vlakno a poresit nakup DSLR, konkretne Canon 5D s 12,8 Mega, ne Mk II – ta je preci jen cenove jinde. Da se jeste ted nekde koupit nova. Dik

          0 0
          • jezevec2  

            …taky me zajimaly vase zlusenosti s timhle fotakem. Nebo nejaka alternativa.

            0 0
          • Siddha  

            asi jo, kvalita spickova, ale prej dost pomala, na ty prachy co to furt stoji. ale jestli potrebujes FF, tak to je jasna volba. jety byvaji na paladixu kolem 30

            0 0
            • jezevec2  

              dik za info. Nevis nejakou aktualni cenu. Porad googluju, ale lezou mi bud kity s objektivem, ktery nemusi byt uplne ok nebo stary ceny. Do jetyho fotaku se mi nechce. Ty mas petku? Dik

              0 0
              • jezevec2  

                zatim jsem nasel nejnizsi cenu 47 litru + 4GB karta k tomu. Sel by jsi do nej nebo se da levnejc?

                0 0
                • Siddha  

                  ja mam staryho nikona :) za ty prachy bych to nebral. ted sem mrkl a za 65 je 5D mark II. nebo pokud bys uvazoval i o konkurenci, tak za 60 je ted po zdrazeni nikon D700. coz jsou fotaky zas nekde jinde. muzes zkusit uvazovat i o nakupu v zahranici.

                  jeta 5D byva jak sem psal za cca 30. pokud se dohodnes se slusnym clovekem a sepises s nim ferovou smlouvu na zodpovednost za skryty vady treba na nejaky tri mesice, tak bych se nebal ani druhe ruky.

                  0 0
                  • jezevec2  

                    nasel jsem cenu v Nemecku za 1700 E tzn. cca 37400,– Myslis, ze to je blbej kauf? Ten Nikon 700 je cenove uz jinde. Bude to moje prvni SLR, takze si necham poradit. V cem je ta 700 tak lepsi?

                    0 0
                    • jezevec2  

                      Tak uz mam z tech menovych kurzu gulash – samo 1700e – 47600,– Tedy dneska

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.