Jakou zrcadlovku za cca 20 tis. Kč?

551 nepřečtených
  • siafu

    Uvažuju o koupi první zrcadlovky. Cenový rozpočet by byl zhruba těch 20 tisíc s tím, že momentálně po dobu tak roku od její pořízení nepředpokládám velké výdaje do fototechniky. Počítám s koupí brašny, paměťové karty a možná filtru, s objektivem v ceně nad 10 tis. zatím moc ne…

    Výběr směřuji ke značkám Canon, Nikon nebo Olympus s tím, že do 20 tis. mi je tak nějak pocitově nejbližší právě Olympus e-620 v kitu s dvěma objektivy + gripem, i když na vyšší ISO děla horší fotky než Canon eos-500 nebo Nikon 5000d. Nicméně ještě mě zaujal Nikon D90 asi rovnou s objektivem 18–105 mm, který se dá tedy sehnat do 25 tisíc Kč. Tady mám akorát obavu přeci jen z vyšší hmotnosti – tělo 700 g, objektiv přes 400 g – ve srovnání s předchozími dslr je to v ruce znát a zatím nedokáži posoudit, do jaké míry by mě toto vadilo. Fotit zatím budu především statické snímky: budovy, památky, krajina, lidi a věci v místnosti. Ten Nikon d90 by byla jinak dobrá volba?

    0 0
    • pepko  

      to ja d90 mam a nemozem mu nic vycitat … je to uz dost vysoka kategoria na amatera … a pokial neurobim nahodou dobru fotku, tak chyba urcite nie je vo fotaku ale niekde inde :-)))

      0 0
    • Tomcat  

      z těchhle dvou D90

      0 0
    • PHiLiPZ  

      urcite Nikon D90

      hmotnosti sa netreba bat (mam Nikon D300 s Nikon 70–200 a Nikon 17–55 – telo + objektiv > 2kg)

      cim je zostava tazsia, tym menej sa trasie a lepsie sa udrzia snimky na dlhsi cas

      snimaci cip z D90 (takmer totozny ako v D300) ma velmi dobry dynamicky rozsah a nizky sum

      pri DSLR je velmi dolezita velkost hladacika, u D90 je velmi dobra

      na druhu stranu – ak neplanujes vacsie investicie do fototechniky, tak DSLR nemusi byt dobre riesenie

      na vyslednu fotografiu ma vacsi vplyv pouzity objektiv ako telo

      ak neskor planujes prikupit zopar kvalitnejsich objektivov (Nikon 70–300 a mozno 16–85), slusny stativ (na DSLR treba podstatne pevnejsi, ako na male kompakty, scasti koli vyssej hmotnosti, scasti koli pohybu zrkadla ktore moze rozhybat celu sustavu), filtre a blesk a zmieris sa s nosenim aspon 10kg batohu s fotovybavou, tak to moze stat za to

      odporucam prestudovat www.fotoroman.cz a dobre svetlo pri foteni

      0 0
      • OCG  

        Ty jo, tak to slyším prvně, že by bylo možný udržet delší časy s těžším fotákem líp než s lehkým! Sorry, ale větší nesmysl jsem dlouho neslyšel!

        Kdybys napsal, že se to bude líp držet kvůli tvaru těla, řekl bych OK, ale tohle je totální nesmysl, teda pokud nejsi schopnej dokonale zklidnit organismus (dech, srdeční tep) a nemáš ocelový svaly.

        Jinak Siafu, z těch dvou jednoznačně D90, i když pro mě osobně je zrovna tenhle model tím „live view“ degradovanej na úroven kompaktu. Být tebou, asi bych si raději koupil jetou D80 a dobrej objektiv, ale pokud vybíráš z těchhle dvou, pak jednoznačně D90. Jak tu někdo píše, na Nikon je hodně různého vybavení, nejen od Nikona, ale i různých „third party“, jako je Tamron, Tokina, Sigma… Co se hmotnosti týče – je to zrcadlovka, ne bakelitovej kompakt. Pokud fotíš kompaktem, tak se ti to ze začátku bude zdát hrozně těžké, pak si ale zvykneš. Subjektivní výhoda váhy je v tom, že víš, že něco držíš.

        Druhá věc je, že kdyby tě to náhodou přestalo bavit, Nikon má – řekl bych – trochu jiný zvuk než Olympus, bude se ti to líp prodávat. :o)

        0 0
        • pepko  

          ty si mal co z fyziky ???

          samozrejme ze s kilovym fotakom bude robit mensie otrasy ako so 100g miniaturnym kompaktom … ta hmotnost ma velky vplyv na hybnost a zotrvacnost ruky …

          na canon je samozrejme presne to iste mnozstvo prislusenstva 3rd party vyrobcov … kazdy vyraba sucasne aj na canon a nikon, rozdiel je iba v origos vyrobkoch … napriklad canon nemam lacny dobry pevnak 35/1.8 co u mna zasadne prevazilo …

          no a D80 urcite nekupuj, to by musela mat velmi vyhodnu cenu … LV a video sa ti bude dost hodit, aj ked to zaryty zrkadlovkari neradi pocuju, ale som rad, ze to tam je a su situacie kedy sa to hodi …

          0 0
          • OCG  

            Z fyziky jsem měl trojky, počítání nosníků mě nikdy nebavilo :o)

            Ale snažíš se tu říct, že s kilovým fotákem v ruce udržíš 1/30 bez opory? S malým 200 g kompaktem, který má menší čip a obj. 6.2–22.5 tohle udržíš i na cloně f/8 a bez rozmazání, na což můžeš u dSLR zapomenout. Samozřejmě tam hraje roli právě kombinace čipu, objektivu a váhy, o čemž ovšem fyzikální teorie nehovoří…

            Takže říkat a bez b jaksi nejde. Ano, je dobré mít těžší fotoaparát, kvůli vyšší jistotě úchopu atd., neznamená to však, že jde o samospasitelné řešení, díky němuž bude schopna držet nespecifikovaně „delší čas“. Jak píšu, člověk dýchá, bije mu srdce, unavují se mu svaly, ne vždy může držet fotoaparát tak, jak by ho měl držet, občas ho má někde mimo tělo a čeká, až budou ideální podmínky (na party atd.)

            Co se týče Canon vs. Nikon, narážíme tu na osobní sympatie k té či oné značce – u tebe evidentně Canon, pro mě zas Nikon. Ale ona zvažuje Olympus nebo Nikon, nikoliv Canon nebo Nikon.

            Nezpochybnuju, že občas je situace, kdy se live view hodí, subjektivně pro mě jeho nevýhody ovšem převáží nad výhodami, viz níže.

            0 0
            • pepko  

              :-)))

              len sa snazim zostat objektivny a sympatie odlozit prec … mimochodom ja som skoncil u nikonu z dovodu, ktory som napisal o prispevok vyssie … canonak urcite nie som :-))))))

              0 0
              • OCG  

                He, já začínal na PRaktice (dodnes ji mám), a Nikon F80 byl můj jsem už když jsem studoval VŠOFZ ve Zlíně. A od té doby jsem nikonák, i když canonák nejsem z toho malicherného důvodu, že Canony se mi prostě zdají „hračkoidní“ :o)

                Jinak zpět k té váze: vzpomínám si na kolegy fotografy, kteří chodili (teda spíš se mořili) s Pentaconem Six. Tihle borci nevycházeli fotit bez stativu, a to i když bylo hezky slunečno. A nebyli to všichni jen krajináři… Podle té teorie těžší foták = schopnost udržet delší časy by měli chodit vesele bez stativu a fotit tak na 1 sekundu z ruky, ne? Totéž fotografové sportáci, co mají ty skleněno-kovové megaobjektivy, co každý váží 3 kg! Ale oni mají monopody!

                Jak o tomhle hovoří fyzika? ;o)

                (jinými slovy to je přesně to, o čem mluvím, když říkám, že váha fotoaparátu umožnuje držet delší časy, je kravina, ačkoliv připouštím, že s kratičkým objektivem 28/1.8 to může být jinak)

                Jo a ještě jeden dotaz, neb nemám nastudováno: v čem je pro člověka, který bude evidentně fotit „amatérsky“ pro radost, nejspíš na vyjíždkách, s přáteli atp. rozdílné fotit s 10Mpix D80 a tuším 12MPix D90? Tělo D80 se dá sehnat za 7000, zbývá pak 18000 na sklo (skla), bágl, CPL atd.

                0 0
                • pepko  

                  s tou vahou sa asi nezhodneme … moje osobne skusenosti su take, ze zatial co s malym panasonikom FX07 trasiem jak besny a stabilizator az tak nepomaha … urobit fotku s casom 1/8 je nad moje sily, tak s D90 mam uplne iny uchop a celkom sa mi dari urobit pouzitelna fotka … samozrejme to suvisi aj s drzanim, ale ta vaha tam ma tiez velky podiel … jednoducho s tym fotakom tak nekmitam a to urcite pomaha aj stabilizatoru, ktory dokaze jednosmerny pohyb lepsie odfiltrovat ako kmitanie na vsetky strany v pripade lahkeho kompaktu … sekundu samozrejme neudrzim ani keby som co robil … rozdiel je mozno o jeden cas, ale aj to je niekedy rozhodujuce …

                  k tym rozdielom D80 a D90 … ja ked som vyberal, tak D80 bol tiez hlavny kandidat … priplatok za D90 bol dost velky, ale teraz ho uz nelutujem …

                  hlavny rozdiel je CIP … D80 ma stary CCD, D90 uz ma vychvalovany CMOS z D300 … ten rozdiel dost poznat … potom taka vec ako VGA displej na rozdiel od nejakeho smejd displeja ala kompakt v pripade D80 …

                  no a potom take vychytavky, ktore profik hned zavrhne, ale amaterovi ich sakra doporucujem … cistenie senzora, liveview, video, D-lighting, rychlejsi procesor a seriove snimanie … jo a HDMI vystup tiez casto pouzivam …

                  ja by som amaterovi D80 uz neodporucal … pokial je hlavne kriterium cena, tak mozno ano … ale ak dokaze financne uniest D90 + setak 18–105 tak neni o com … bude mu to sluzit velmi velmi dlho a mozno ani nebude nic dokupovat …

                  0 0
                  • pepko  

                    a ako si si vsimol tak „zasadny“ rozdiel medzi 10mpix a 12mpix som opomenul :-))))))))))))))))

                    0 0
                  • OCG  

                    Máš recht, v tom se neshodneme. :o)

                    Samozřejmě chápu tvoje argumenty, ale přijde mi, že ideálně fungují jen v případě, že máš ruku svisle dolů a velmi krátký objektiv. Pokud ruku nakloníš, vznikne rameno a to už není tak stabilní.

                    Další věc je objektiv, resp. jeho délka, že jo. Ta dokáže kvalitně pocvičit se stabilitou, a to i když fotíš a la střelec – zapíchneš loket do boku a přestaneš dýchat, tedy nefotíš „en face“ ale bokem natočený k tomu, co fotíš. Na D80 mám jen 18–55 (digi moc nefotím, hlavně momentky a barvičky), ale s F80 používám 3 obj., často Cokin filtry a když nasadím skleněno-kovový 70–300, tak je ta váha už znát – a samozřejmě pak stačí malý otřes, jenž se s délkou toho objektivu projeví na výsledném obrazu jako rozmazání. Samozřejmě pohyb není zapříčiněn délkou, ale vahou fotáku. Vysoká váha + vysoká délka obj. + absence stativu = rozmazanej snímek.

                    Tzn. beru, že za určitých podmínek je váha (d)SLR výhodou, protože dokáže eliminovat mírné otřesy, tedy spíš chvění a mluvíme o použití velmi krátkých objektivů (set¡ák, pevné široké sklo atd.). U delších objektivů nebo ultrazoomů je váha – dle mého názoru a zkušeností – spíše na obtíž.

                    Ad D90 vs. D80: možná je to tím, že pořád preferuju starej dobrej film a vývojky, že mi pro obyčejnýho člověka – fotografa ryzího hobbíka – přijde D80 pořád jako velmi kvalitní věc (a LiveView a video(!) degradují dSLR na jakýsi hybrid – za mně FUJ!).

                    Nechci tady rozpoutávat flame, ale jaký je rozdíl 10MPix a 12MPix, který si bude snímky prohlížet na (nejspíš nezkalibrovaném) monitoru, bude uploadovat fotky na web, možná občas něco někomu dá v rámečku ve formátu 18×24 max.? Možná se pletu, ale dle mého názoru je to úplně egal.

                    Samozřejmě beru argument v podobě nového senzoru a rychlejšího procesoru. Vše ostatní je dle mého názoru zbytečné. Fotím roky, ale nikdy jsem nepotřeboval víc než přepínání různých režimů měření, Aperture a Shutter Priority, Manual Mode, korekce expozice na blesku a fotoaparátu, bulb. Asi dvakrát jsem využil sériové snímání.

                    A čím víc fotím, tím víc si uvědomuju, že to není o tom, čím člověk fotí. Moje Praktica bez expozimetru, pár Carl Zeiss obj. světelnost F/1.8 a starej Leningrad expozimetr, jo to byly časy… A ty fotky, jaký to dělalo!!!

                    :o)

                    0 0
                    • Sobi  

                      Ona hmotnost: lehký plasťáček nic moc, ten se hlavně blbě drží, pak do určité hmotnost je její nárůst výhodou a od určitého momentu nevýhodou. Moje magneziová Eos 1OD tam je to dost znát, s objektivem kolem 300mm je tuž fakt závaží, ale s 28–135 obj se s tím fotí nádherně.

                      Jo konofilm je kinofilm… až teď jsem přešel na digi, můj oblíbený fotoloba ČTK zrušili a všude je jen kodak ( co nešetří s červenou ), a z finančních důvodů jsem přešel na digi. Celkem teď experimentuji, že tam dávám taré M42 objektivy, mezikroužky atd. a je to hnedka lepší pocit při hraní si. :-) Jinak teď mi kamarád podaroval zrcadlová obj. 500mm s pevnou clonou F8, a při přepočtu 1,6 crop tak mi vychází pevná 800 tak se chystám na měsíc! :-) Prostě ta stará fototechnika má fakt něco pro sebe! :-)

                      0 0
                    • pepko  

                      k tomu rozdielu D80 a D90 … to je taky typicky nazor profika alebo skuseneho amatera zo starej skoly … my zaciatocnici mame radi vsetky nove vychytavky … autor tredu pravdepodobne nepatri medzi profikov, vela skusenosti asi nema, takze sa skus na problem nakupu pozriet aj jeho ocami … ja neprehovaram teba na kupu D90 … ale pre neho rozhodne D90, teda pokial nebude cenovy rozdiel extra zaujimavy …

                      0 0
                      • OCG  

                        Já se snažím to respektovat ;o)

                        Jen prostě vím, že spousta těchhle blbinek prostě nemá moc praktickýho využití. Prostě mi je daleko bližší (a možná je i rozumnější) přístup, jaký popisuje níže Sobi.

                        Ale ten argument, že „my zaciatocnici mame radi vsetky nove vychytavky“ naprosto beru, takové to zkoušení, zkoumání, to je fajn. :o)

                        0 0
                        • madcat  

                          Ten novej CMOS senzor v D90 je ohromnej krok kupředu hlavně co se týče šumu, respektive jeho téměř úplné absence. Samotný rozlišení zvýšení z 10 Mpix na 12 Mpix už je taková relativně nepodstatná třešnička na dortu.

                          0 0
                  • OCG  

                    jo, ještě jedna věc, sem si vzpomněl :o)

                    Ad váha: ještě jsem neviděl člověka, který by držel kompakt dvěma rukama, narozdíl od zrcadlovky. A myslím, že platí, že dvě ruce = vyšší stabilita.

                    Jinak ad displej: VGA displej slouží primárně ke kontrole kompozice. K tomu, abys byl v terénu schopnej určit, jestli má snímek vyváženou (nebo pro danou scénu dobrou) expozici, ti stačí monochromatický displej, který ti zobrazí histogram, víc fakt nepotřebuješ.

                    0 0
                    • pepko  

                      a ostrost jak zistis ?

                      0 0
                      • OCG  

                        To, jestli je snímek opravdu ostrý, nezjistíš z žádného displeje, tot¡ moje zkušenost. Kolikrát to na displeji vypadalo docela ostře a ouha, pak to doma stáhnu do PC, zvětším na 22" monitor a vidím, že to, co se jevilo ostré je ve skutečnosti ne tak ostré. Ano, základní výraznější neostrost uvidíš na LCD, ale k tomu stačí i to, co je na D80 ;o)

                        0 0
                        • pepko  

                          nestaci … displej na D90 je ina liga … a ver mi, ze sa s nim pracuje o kus lepsie … manualne ostrit s displejom na D80 je nemozne …

                          inak tato debata nema zmysel, za kazdu cenu sa snazis presvedcit sam seba, ze stara D80 je lepsi kus ako D90 … pritom D90 priniesla tolko vylepseni, ze porovnavat tieto 2 kusy nema vobec zmysel … keby si porovnaval D90 s D300 tak to pochopim, ale D80 je dnes uz ina kategoria …

                          0 0
                          • OCG  

                            Nee, Pepku, tos to špatně pochopil. Nikde se nesnažím sám sebe přesvědčit, že D80 je lepší než D90, natož abych to někde napsal. Vím, že objektivně je D90 lepší, u mně jako ortodoxního zrcadlovkáře ji však shazuje live view a video, což jsou společně s cenou dva důvody, proč bych si ji nekoupil. To už raději bazarovou D300.

                            Co se celou dobu snažím říct je, že dle mého skromného názoru je pro lidi, jako je Jana Siafu, takovejhle kus techniky zbytečnej. Sama píše, že neví, jestli ji to chytne („jak moc mě to bude bavit“), ale je ochotná do toho vrazit 25000 a přitom ji čekají další investice. No je to její věc, nic nikomu nenutím, ale podle mého názoru – a to je to, co si tu vyměnujeme – by jí do začátku stačil SROVNATELNÝ fotoaparát za daleko méně krupice. Což je právě ten můj argument, na který ty nehodláš z pozice majitele D90 přistoupit.

                            Slovem srovnatelný rozuměj takový, který ji nabídne vysokou užitnou hodnotu srovnatelnou s D90, přičemž jeho nižší cena se promítne do absence funkcí, které stejně – jako začátečník – s nejvyšší pravděpodobností nevyužije a které jen zbytečně navyšují cenu fotáku. Troufám si tvrdit, že Siafu bude řešit jiné věci než D-lighting, lepší displej a bůhví co ne. A až je začne řešit, tyhle funkce už budou morálně zastaralý :o)

                            Pro mě osobně je D90 lepší jen tím, co má lepší ve funkcích, které skutečně využiješ. Co píšou v katalogu je mi egal. Podstatné je to, že D90 má lepší snímač a displej a má vyšší rozlišení – vše ostatní je pro člověka, který nebude umět přečíst histogram, protože se s ním nikdy nesetkal, aspon pro začátek zbytečné. I když o tom rozlišení by se dalo polemizovat…

                            Aneb jak tu kdosi napsal: ta krabička není až tak důležitá.

                            :o)

                            0 0
                          • BlackRider  

                            no to je nemožné na D80 s displejem ostřit, když se ostří přes hledáček :)

                            0 0
                • pepino  

                  Prosímtě dost, nebo si stříknu do gatí:) Myslíš, že budeš mít přesnější mušku s lehčí nebo těžší zbraní? Myslím těžší, ne neudržitelnou.

                  0 0
                  • petrun  

                    To není vždycky pravda. Pokud se ti klepou křápy jak dědkovi nad hrobem, nepomůže ti ani 2 Kg foťák. Podívej se tady: http://www.vysokohorskesporty.cz/…et/index.htm na časy kterými to bylo foceno. Fotil jsem 0,5 Kg Minoltou A1 bez blesku, z ruky bez stativu při ISO 2OO.

                    0 0
                    • pepino  

                      Se zapnutou redukcí dědkovského třesu? BTW na A1 teď čekam ze servisu, výměna čipu, 19.1. prý skončil bezplatný servis, v USA už to nedělaj zadara delší dobu, proto se daly sehnat kolem 1500kč.

                      0 0
                  • OCG  

                    Já ti nevím, do zbraní nedělám…

                    Jen mi přijde nepravděpodobný, že by se ti s 20 kg zbraní mířilo líp než se zbraní, která má ty kila 4.

                    A nezapomenme taky na velikost těla, ergonomii atp., to do schopnosti udržet nějaký časy hovoří taky, ale třeba se pletu a tyhle věci výrobci řeší vlastně jen tak pro srandu králíkům.

                    0 0
    • ¨MZ  

      Olympus- výhoda dvou objektivů kdy máš pokryto od 28mm eq do 300mm eq a ty objektivy jsou vzhledem k ceně výborné, zatímco u D 90 máš pouze 27–157mm eq, kvalitu toho skla nemůžu posoudit. D 90 je ovšem parádní na vysoké ISO, ve špatných světelných podmínkách super, co jsem viděl snímky na 1600 ISO, tak paráda úplně bez šumu, u Olyho je od 800 ISO už znát šum v tmavých partiích. To se ovšem musí zkoumat ve zobrazení 1:1, na tisk běžných fotografií je to v klidu použitelné.

      0 0
      • pepko  

        k tomu novemu objektivu nikkor 18–105 som este necital zlu recenziu … skor naopak, vsetci ho chvalia … myslim, ze s nim vystaci velmi dlhu dobu … ked bude prikupovat tak si by skor mohol dokupit 35/1.8, maly lahky vysoko svetelny objektiv s idealnym ohniskom …

        0 0
      • pepino  

        Nikon 18–105 VR má velmi dobrý hodnocení, na rozdíl od seťáků Oly (tedy co píší majitelé).

        0 0
        • ¨MZ  

          Já zase na seťáky od Oly slyším opačné názory. Kratší jsem prodal jenom z důvodu lepší světelnosti 14–54ky, na focení detailů je těch 54mm při cca stejné zaostřovací vzdálenosti znát a díky lepší světelnosti je i lepší bookeh, jinak v obrazové kvalitě je to nastejno. 40–150ku mám furt, spokojenost, tele zasd tak často nepoužívám a dávat dvacet litrů za 50–200 se mi nevyplatí

          0 0
          • pepino  

            Nevím, já čet superlativy na 14–54 (kolem 9–10000 v bazarech) na rozdíl od 14–45 (1500 v bazaru), ale s Oly jsem nefotil.

            0 0
    • jURis_1  

      šel bych do D90ky.. už se dá sehnat za 18 999kč.. za tu cenu super

      0 0
    • madcat  

      Asi bych volil taky D90.

      0 0
    • t29  

      E-620 bez gripu = 500 g (s gripem odhaduju + 100 g), Zuiko 14–42 = 190 g, Zuiko 40–150 = 220 g, celkem v brašně kolem kila, v ruce kolem třičtvrtě kila podle objektivu a gripu.

      D90 bez gripu = 700 g, Nikkor 18–105 = 420 g, celkem v brašně lehce přes kilo, v ruce taky.

      E-620 je menší, lehčí, zas ale budeš muset přehazovat objektivy (je to otrava, člověk aby na to měl nejmíň tři ruce a pravidelně má nasazený jiný objektiv, než by se mu zrovna hodil:-) pro D90 zas mluví kvalita fotek na vyšší ISO – je to jeden z hlavních důvodů, proč lidi pořizujou zrcadlovky místo kompaktů.

      Pokud chceš koupit kompletní balení a nic dalšího už neplánuješ, vem E-620. Pokud po „momentálně tak roce“ plánuješ, že budeš fotovýbavu rozšiřovat (myšleno hlavně o další/lepší objektivy), vem D90.

      v Antikfotu mají k setu D90 a 18–105VR ještě paměťovku zdarma:

      http://www.afoto.cz/…karta-zdarma

      mají tam i E-620 (bez paměťovky zdarma:-), oboje skladem, tak se zajdi na Mendlák poptat a osahat si je. Třeba ti jeden líp padne do ruky a budeš mít jasno.

      http://www.afoto.cz/…-kit---HLD-5

      0 0
      • goofy  

        Jenze jaky mas rozsah s tim jednim Nikkorem a s dvema Zuikama? To jenom tak na zamysleni ;-)

        0 0
        • madcat  

          Rozsah není všechno. I když samo záleží, co člověk na foťáku preferuje – někdo rozsah, někdo nízkej šum, někdo další zas třeba nabídku blesků, že…

          0 0
        • t29  

          Větší rozsah přiblížení jó, ten jsem zapoměl zmínit :) Ale Nikoních 105 stačí na cokoli normálního. Na sport, divokou zvěř a podobné aktivity bych vybíral objektivy od 20 tisíc nahoru, což je mimo finanční limit.

          0 0
          • goofy  

            Ja to jen bral k te hmotnosti.. Pokud bude vozit stejny objektiv a ten druhy necha doma, tak je to lehci.. Na to jsem narazel.. Zbytek me nezajima.. To jsem nekomentoval..

            0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Olyho neee…nemaj náhodou pořád crop faktor 2× ?

      Ještě bych zvážil někde z druhý ruky FUJIFILM S5 (objektivy NIKON) nebo nějakou jetou profinu…

      0 0
      • czajda  

        Ano, Olyho neee.

        Ovládání a ergonomie stojí celkem za houby (ve své třídě ujde), respektive je to taková „point and shoot“ zrcadlovka (ne jen ovládáním) a s D90 by to rozhodně srovnání nesneslo – jak co do kvality fotek, ovládání a samotného držení.

        Co do objektivů tak od seťáků většinou nečekejte zázraky, spíše je lepší koupit jen tělo a k němu nějaký slušnější objektiv.

        U D90 jsem měl možnost ozkoušet seťák s ohniskem 18–55 a ten se jevil jako vcelku slušné řešení, snad až na tu světelnost. Objektiv Olympusu (set 14–42) neurazí ani neuchvátí, ale ve srovnání s Nikoňáckým je slabší.

        Daný Olympus je foťák do rodinky a občasné pořízení fota krajiny atd. od kterého se nic zásadnějšího nečeká, naproti tomu Nikon D90 je foťák, který je spíše zaměřen na ty, kterým režim auto, kytička a mráček nedávají dostatečnou svobodu – čili jiná kategorie.

        0 0
        • pepko  

          no ale D90 je stale este ta amaterska automaticka kategoria … ano ma to rychle ergnomicke manulne ovladanie, ale zase ma aj automaticke scenicke rezimy … a vela dalsich automatickych vylepseni … kto nechce manual ten ho nemusi pouzit … zenska pozna len 2 moznosti, automatika s bleskom a automatika bez blesku a 99% fotiek co urobi je technicky bezchybnych …

          0 0
        • ¨MZ  

          Já Oly E-510 vlastním a v žádném případě si nemůžu stěžovat. Samozřejmě když budeme porovnávat s D90 někde v laboratoři a budeme snímky zkoumat v zobrazení 1:1, tak ten Nikon hlavně na vyšší ISO bude lepší(taky je za jiné peníze), ale v reálném použití pro amatéra je Oly v pohodě. Taky má na voliči symboly jako kytičku, domeček a já envim co ještě, ale zatím jsem to ani jedinkrát nepoužil. Ten foťák prostě udělá takový snímek, jak si ho nastavíte a když je to špatně, tak je to v rukách, ne v aparátu. Za rok a půl ani jednou neudělal nepovedený snímek, který by byl vinou techniky, vždycky to můžu svádět na sebe.

          Z Olympusu jsem viděl moc parádních fotek, samozřejmě by se udělaly stejné i Canonem, Nikonem, je to prostě v rukách a v oku. Nedávno měl jeden fotograf, co fotí s OLY E-3 výstavu, na ní plátna 60×90 a osatní kolegové od fochu mu nevěřili, že je to focené Olympusem.

          0 0
          • pepko  

            no to je sice pekne … ale ked fotak nedokaze vyprodukovat slusnu fotku na ISO1600 tak je to potom tazko … nekupoval som zrkadlo pre to, aby som fotil iba v dobrych podmienkach, alebo aby som stale blyskal bleskom … chcem zachytit moment aj v interieri a nestratit atmosferu … a tam olympus jednoducho nebude stihat … na krajinky a interier s bleskom staci aj olympus, ale na viac jednoducho nema …

            0 0
            • ¨MZ  

              A v interiéru nutně potřebuješ ISO 1600? Bez toho nejde udělat snímek? Do nedávna na tuhle citlivost neudělal pořádný snímek žádná aparát a taky to šlo.

              Je to stejný, jako když D90 budu porovnávat s nějakým FF, tak D90 taky bude o kus níž, ale nebudu nikoho přesvědčovat, že s D90 nejde fotit. A to FF a D90 je pořádný rozdíl ve velikosti čipu, oproti D90 a Oly (D90 má na výšku 15,8mm, Oly 13mm, takže rozdí 2,8mm. Jenže kdo by s FF a těma sklama tahal někde po horách, to už je fakt pro ty, co se tím živí.

              0 0
              • pepko  

                ked nechces pouzit blesk alebo nefotis staticky zaber, co rodina a decka vacsinou nie su, tak to iso potrebujes … samozrejme FF by bol lepsi, no ale to sme uz zase o kus inde :-)))

                na hory mi staci kompakt, tam zrkadlo nenosim … denne krajinky nacvakam aj kompaktom …

                0 0
              • madcat  

                To bych taky mohl říct „donedávna jsme lezli po stromech a taky to šlo…“. Samozřejmě, že se taky dá udělat fotka interiéru i s foťákem, kterej má maximální použitelný ISO třeba 200, ale musíš ho postavit na stativ, nastavit dlouhej čas a eliminovat všechny pohyblivý předměty, což není snadný. Proč si to novým lepším foťákem neusnadnit?

                0 0
                • ¨MZ  

                  ale taky podstatně dražším… (E-620 nabízí v tom kitu dvě skla a pořád je o pět litrů levnější než D90)

                  0 0
                  • madcat  

                    Každýmu to co preferuje. Já bych radši měl kvalitní fotky ve špatným světle na vysoký ISO i z ruky třeba, a dva objektivy bych oželel, a to i když bych si musel oproti Olympusu připlatit. Olympus je pro mě jenom taková tříčtvrteční zrcadlovka – hlavně tím svým divným formátem.

                    0 0
                  • yedlosh  

                    D90 neni potreba.. I D3000 foti dobre. Lip nez 510ka, o 620 nemohu rozhodovat, nefotil jsem s ni ;) Ale jak pisu vedle, je pro me klicove vysoke ISO a ano, je potreba :)

                    0 0
          • yedlosh  

            Prosim jenom ne E-510 :) Nemohu zatracovat vsechny Olympusy, jelikoz na to nemam dostatecne reference, nicmene mam tu doma svuj Nikon D5000 a pritelcin E-510 a neprijde mi ze je vhodne vubec tyto dva stroje srovnavat. Olympus se snazi tvarit profesionalne, avsak obrazovou kvalitou je Nikon jina liga. Nejvic me bavi kdyz pritelkyne hodne foti v divadle a potrebuje kratkou zaverku pri spatnem osvetleni.. a ta 510ka sumi na 800, 1600 ani nema cenu zkouset..

            Jednoduse na nizkem ISO je asi v poho, ale pokud jako ja bezne pracujete na vysokem ISO s kratkou zaverkou, tak se obavam ze dost zklame.

            0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      kdyžtak TADY se taky něco dozvíš..

      0 0
    • bu11et  

      No osobne bych bral v uvahu jen Canon nebo Nikon je na ne nejvic ruznyho vybaveni a to jak vlastni produkce tak hlavne vyrobky tretich stran.

      Osobne mam Canon 20D a jen cekam na finance na 5D Mark 2

      v okoli znamich je Canon 450D, 2× Canon 500D a 5D Mark 2

      vsichni velmi spokojeni.

      Nikony moc neznam tak je nebudu popisovat, u canonu jsem si zvyknul na ergonometrii a na otocne kolecko v zadu ale kazdy ma sve pro a proti a proto je potreba vzdy fotak vzit do ruky a vyzkouset jak sedi v obchode fotoskoda ve vodickove ulici jsou myslim ted tydny Canon a pak Nikon dobra prilezitost na vyzkouseni a mozna budou i slevy.

      dobry recenze jsou na www.dpreview.com

      Canon 500D ma FullHD video coz pro nekoho muze byt zbytecnost pro jineho rozhodujici vlastnost

      Nikon 5000D at nizsi trida ma zase vyklopny a otocny displej coz bych rekl ze je velmy super vec pri foceni na akcich skoda ze i ostatni fotaky nemaj tuto vychytavku

      dalsi kriterium by asi taky pro me bylo jetli nekdo v mem okoli ma nejakou zrcadlovku Canon nebo Nikon moznost pujcit si objektiv nebo blesk, dlouhodobe zkusenosti s pouzivanim urciteho zarizeni (objektiv, blesk, baterygrip) atd.

      konecne rozhodnuti bude vzdy na vas a asi s zadnym z vami vybranych (Canon 500D, Nikon 5000D,D90) neudelate primo chybu ale nektery vam muze lepe sednout

      0 0
      • pepko  

        no ale ergonomia D90 je o kus inde ako u tych ostatnych vymenovanych …

        0 0
      • OCG  

        Jo, live view a výklopný displej… Zkoušel sis to někdy? Moje 2 dny stará zkušenost: přijde mi, že to trpí úplně tím samým neduhem jako kompakty – zpožděním závěrky neboli tuším „shutter drag“, tedy že mezi zmáčknutím spouště a expozicí snímku je prodleva několika desetin sekundy, které mohou způsobit rozmazání.

        Když si vezmu váhu fo¡táku s objektivem, to, že nejspíš fotíš tak, že aparát je někde mimo tělo a třeba naklopený a ještě je tam shutter drag, pak je pro mě výklopný displej spíše nevýhoda než výhoda. Lepší je se naučit fotit „odhadem“, bez dívání do hleáčku. Ale proti gustu žádný dišputát ;o)

        0 0
        • pepko  

          liveview je samozrejme pomale ako svina … pouzitelne iba niekedy … zenuska sa na to tesila, ze nebude musiet kukat do hladacika, ale moze s tym fotit ako s kompaktom … no ale rychlo pochopila, ze tudy cesta nevede … na druhu stranu sa to niekedy hodi a aj napriek tej pomalosti to pouzivam … fotenie makra, alebo v dave ludi mi to pride lepsie ako fotenie uplne naslepo …

          0 0
        • yedlosh  

          Zkousel, mam ten fotak :) A je to super vec.. Samozrejme neni to na to, ze se prepnes do LV a behas s tim jako s kompaktem, ale nachazi to sve vyuziti :) Samozrejme ne pro normalni foceni, ale v situacich ve ktere bys proste jinak musel strilet naslepo..

          0 0
    • pjv  

      Sel bych do D90.Mam ji taky vyhlidlou a kdyz je nekde za vylohou tak slintam :-).Mam doma klasiku F80 a nemuzu rict pul slova spatne takze NIKON

      0 0
    • petrun  

      Taky jsem uvažoval o D90 ale nakonec jsem kvůli rozměrům a hlavně hmotnosti šel do výprodejové D60 v akci. K ní zmíněný objektiv 18–105 VR a jsem maximálně spokojen. Je to malé a lehké. V pohodě se vejde do koltového pouzdra na opasek a při jízdě ho ani necítím. D90 jsem měl půjčenou a při slézání k kola jsem dík většímu pouzdru už zachytával o sedlo. Jediná výhoda je snadnější nastavení parametrů v manuálním režimu kdy nemusíš tak často lézt do menu. Lepší fotky ale za tebe sama od sebe neudělá.

      0 0
      • Stanislav__1  

        Na prvnim snimku je krasne videt cyan obloha v podani a la Nikon. Prekvapuje me, ze se doposud Nikon s timhle problemem nevyporadal.

        Jinak na vsech snimcich neni spravne vyvazena bila.

        Me doporuceni by bylo tedy Nikon nebrat. A to nejen kvuli barevnemu podani, ale i z duvodu spatne spolehlivosti tel a kvuli prisernemu autorizovanemu servisu na Kodanske.

        0 0
        • camlost  

          zrejme jste jediny, kdo si vsiml „cyan“ oblohy ala Nikon. tak se tim nikdo nezabyva.

          pohadky o spolehlivosti tel Nikon jasne naznacuji, odkud vitr fouka.

          0 0
        • pepko  

          jasne … nikon je ksunt … a my nikonisti to raz tazko olutujeme … raz sa budeme skvarit v pekle za to, ze sme si mysleli, ze nikon je jednicka :-))))))))))))))))

          0 0
      • petrun  

        Pro white-balance úchyly doporučuji toto:

        http://www.daganet.cz/…m-p-238.html

        Používám to při focení v interiéru. Na kole ale opravdu nemám na píčoviny čas. Jediné co venku občas používám je priorita clony:-)

        Mimochodem kdo z ostatních výrobců nabízí objektiv podobných vlastností za 6 litrů ???

        http://www.oehling.cz/…9939%5D.html

        Na kecy o tom že je třeba sklo za dvacku z vysoka kašlu!

        0 0
        • Stanislav__1  

          Copak to nefotis do RAWu? WB si muzes vyvazit vklidu doma.

          Jinak cim byl focen ten posledni snimek? Bokeh se mi ani trochu nelibi.

          0 0
          • t29  

            RAW je berlička pro ty, co neumí nastavit foťák, aby z něho lezly schopné JPEGy.

            0 0
            • OCG  

              :o)

              Stejný nesmysl: JPEG je záchrana pro ty, kteří neumí pracovat s RAWem v Photoshopu.

              0 0
              • petrun  

                Jsi opravdu dobrý komik, jen tak dál:-)))))))))))))

                0 0
                • OCG  

                  snažil jsem se mu napsat stejně nesmyslnou věc, jako napsal on. JPEG i RAW mají přece svoje výhody a nevýhody, nedá se říct, že jedno je lepší či horší…

                  0 0
                  • t29  

                    Moje reakce mířila na Stanislava, který má plnou hubu keců o vyvažování bílé.

                    Výhody RAWu jsou tři:

                    • máš důkaz o autorství snímku
                    • můžeš se pokusit zachránit snímky, které by v JPEG bylyztracené
                    • dá se z něj vytáhnout víc obrazových dat, víc detailů,víc barev

                    Jenže:

                    • v okamžiku, když dáš fotku na net, stane se tak jako tak veřejnýmmajetkem
                    • zachraňování snímků oceníš teprv při finanční nebo jiné podobnémotivaci, jinak je to jen práce navíc
                    • pokud fotka nemá náboj, z RAWu ho nevytáhneš
                    0 0
              • Sobi  

                Pro děti a hobíky je tu Zoner, tam je to fakt jednoduchý… :-) prostě s tím RAWem to fakt nepotřebuje komentář… zásadně mám nastavený RAW jen při rychlofocení se přepínám na JPG a to z důvodu rychlosti zápisu na kartu.

                0 0
                • OCG  

                  Já fotím na RAW a pak s tím nic moc nedělám (jen takové ty základy), bo to neumím a ani se mi to nechce moc učit. Ale fotím na RAW, protože si říkám, že se to jednou naučím. Ted¡ ale radši půjdu špinit hadry vývojkou :o)

                  0 0
            • Stanislav__1  

              Pokud jde o kvalitu fotografie, tak foceni do RAWu je nutnost. Jde o nasledne zpracovani snimku a moznost menit mnoho dulezitych parametru. Fotky zpracovane a vypilovane v PC budou vzdy lepsi nez ty primo vyfocene do JPEGu.

              0 0
            • BlackRider  

              když ti stačí JPEG, tak nemusíš mít zrcadlo

              0 0
              • t29  

                zrcadlovka líp fotí v šeru

                zrcadlovka rychleji zaostřuje

                zrcadlovka má větší hloubku ostrosti

                proto mám krom kompaktu i zrcadlovku a klidně fotím do JPEGu ;)

                0 0
                • pepko  

                  presne tak …

                  RAW je maximalne na umelecku fotografiu … ja fotim hlavne reportazne, tam neni cas sa s tym serinkat … potrebujem zachytit moment a urobit bezchybnu fotku hned na prvy krat … a to kompakt nedokaze … ani kompakt s velkym telom …

                  0 0
                • lindas  

                  Zrcadlovka má MENŠÍ hloubku ostrosti.

                  0 0
                  • t29  

                    napsal jsem to naopak, dík za opravení.

                    takže ještě jednou jinak – zrcadlovka má větší možnost ovlivnit hloubku ostrosti.

                    0 0
                • PHiLiPZ  

                  s hlbkou ostrosti je to presne naopak

                  0 0
            • Sobi  

              Když neumíš nastavit foťák, tak je úplně jedno jestli fotíš do RAW, JPG, TIF a pokud ho nastavit umíš tak z RAWu ti vyleze lepší snímek…

              Takže naprostá většina fotografů tedy asi neumí nastavit foťák…

              0 0
              • t29  

                Hlavní je se s tím nes*at ;)

                OCG> RAW je žrout času a diskového prostoru.

                Stanislav> Zpracovat v PC můžu i JPEG, viz portrét dole. Fakt nemíním řešit, jestli všechny lístky květu a všechny řasy, vlasy a obočí jsou správně prokreslené a jestli by mi RAW pomohl s ostrostí nebo něčím jiným, pokud ti 50/1,8 udělá takový bokeh, jak vidíš.

                Sobi> Souhlas, bohužel je to tak.

                0 0
          • petrun  

            Na úpravy není čas, fotím rovnou do jepegu. Nepovedené foto rovnou mažu (nic nezachraňuju). Foceno je to tím 18–105, bokeh se zatím líbil všem. Jinak mně ale tvé postřehy docela baví:-)))))

            0 0
          • Krys  

            Na tom snímku je bokeh to posledné, čo by ma bolelo.

            0 0
        • pepko  

          presne tak … tento objektiv nema za tu cenu konkurenciu … nikon sa s nim dostal o kus dopredu pred ostatnych …

          este ti doporucujem dokupit maly nikkor 35/1.8 … na interierovu fotograviu taky maly zazrak … tiez za tu cenu nema konkurenciu …

          0 0
          • petrun  

            Já koupil v bazaru kovovou světelnou padesátku s manuálním ostřením za trojku a jsem taky maximálně spokojen. Fotím s ní svatební šaty na Aukro a na dva e-shopy. Po novém roce plánuji navíc toto:

            http://www.oehling.cz/…5800%5D.html

            Ještě jeden postřeh z praxe. V zaměstnání občas fotím starou ošoupanou třistapadesátkou od Canona s příšerným seťákem. Tahle kombinace je ve srovnání s mým Nikonem fakt šrot a je to taky hlavní důvod proč jsem nešel do Canona.

            0 0
          • OCG  

            ty sis prostě koupil super vybavení a to je dobře! :oD

            0 0
            • pepko  

              kupujem podla ceny … 35/1.8 ma stal 190eur … je to lacny plastak, mozno je uz teraz lacnejsi … ale obraz ma prekvapivo dobry a foti sa s nim dobre … D90ku som kupil v madarsku na zaciatku roku, to vyslo asi 800eur aj s 18–105 … s cenou do 1000eur je tato kombinacia neprekonatelna, alebo sa mylim ?

              0 0
              • OCG  

                Já ti nevim. Máme každej priority jinde, já bych 28 000 za digi foták prostě nedal, obzvláště když vím, že za půl roku ta cena bude třeba o 8 litrů níž… Mně na to moje digi focení stačí D80+18–55 s tím, že tam občas dávám svý objektivy z analogu, to když si chci zablbnout a fotit třeba veverky :o)

                Mně prostě technika nepřijde tak důležitá, vzhledem k tomu, že pro mě digi není to hlavní, tak nákup pevnýho skla – jakkoliv vidím jeho výhody – mi přijde zbytečný. Pokud bych měl investovat do své D80, investuju možná do SB-900 a každopádně do objektivu 18–105 nebo 135.

                Důležitý každopádně je, jestli TY seš s tím, co máš spokojenej, jestli ti to přináší potěšení. :o)

                0 0
                • pepko  

                  ano je to o prioritach … ja som usetril peniaze za blesk a kupil som si radsej svetelny objektiv a zrkadlo s cipom, ktory dobre zvladne vyssie iso … osobne neznasam oblyskane fotografie … niekedy sa samozrejme neda ale ak je nejaka sanca fotit bez blesku tak ju pouzijem … FF by bol samozrejme lepsi, ale je este drahy … par rokov prezijem aj s D90 a potom snad viac klesnu ceny FF …

                  0 0
                  • OCG  

                    Ohledně blesků, které teda rád nemáš… Kup si tuhle http://www.zonerpress.cz/…alych-blesku knížku, mně osobně to, co ten týpek dělá s bleskama přijde neuvěřitelný. Občas nepoznáš, že tam je blesk…

                    0 0
                    • pepko  

                      ako som uz pisal … nerobim umelecku fotografiu … ked tak nejaku reportaznu … vacsinou iba rodinnu, krcmovu a tak … na taketo experimenty neni cas ani priestor … blesk beriem iba ako nudzove riesenie, ktore pokazi atmosferu a pokial ho netreba tak ho nechcem …

                      a na bike, na hory, k moru, kde je dost svetla mi staci kompakt …

                      0 0
                      • OCG  

                        Ted¡ si to prosím tě neber osobně, ale pro focení rodiny a v hospodě fakt potřebuješ D90? Huuuu… No, každej to má nastavený jinak, mně na tohle focení stačí jeden z těch 2 kompaktů, co máme doma.

                        Hele, ale zcela vážně: do té doby, než jsem si přečetl toho McNallyho, tak jsem blesk používal taky jako nouzové řešení. V současné době mi přijde jako super věc, i když to s ním ještě moc neumím.

                        0 0
                        • pepko  

                          nebodaj poznas tazsie podmienky pre fotografa ako rodina alebo krcma ???

                          ja si skor myslim, ze na potretnu fotku ako si urobil ty mi naozaj staci panasonic FX07 …

                          ono sa to tu hemzi samym umelcom … ale ako niektori uz spravne poznamenali, na to nepotrebujes spickove zrkadlo … na umelecku fotografiu, makra, kvetinky, krajinky, portrety kde objekt zaujme staticku poziciu nie je potrebna ziadna super vybava … staci sa pozriet trochu po nete a clovek ostane uzasnuty co vsetko sa da nafotit kompaktom …

                          0 0
                          • OCG  

                            No poznam těžší témata, no… Makro u kovových předmětů, zvířata ve volné přírodě, focení ve smíšeném osvětlení (nejen) s bleskem, focení ve vysoce kontrastních scénách…

                            Jedno mi řekni prosím tě: co fotíš v hospodě? Tohle je Franta u piva a tohle zas Jindra s Jarkou nad uzenými žebry? A všichni se hezky smějí? To je ta „reportáž?“

                            Nechci se tě nějak dotknout, ale koupit si poloprofi zrcadlovku na to, abych s ní pak fotil mámu, tátu a děti nebo kámoše nad škopkem mi přijde divný. Teda každopádně jsi zvolil přesně opačný postup než většina fotografické populace, která si na rodinu a hospodu pořídí kompakt.

                            Ale proti gustu žádný dišputát.

                            Btw. můžeš sem hodit nějakou tvoji fotku? Dík.

                            0 0
                            • pepko  

                              no pozri … to co robi vacsina automaticky neznamena, ze to je dobre a spravne riesenie …

                              ale v principe mas pravdu … nie som postihnuty fotenim konarikov, kvetiniek, ftacikov, kvapiek rosy, zapadov slnka a podobne … na take nemam cas … fotim spomienky, alebo to co potrebujem prezentovat okoliu …

                              moja posledna fotka vo fotaku je tato …

                              http://www.upnito.sk/…bcvc8fut.JPG

                              a inak mas 100% pravdu … fotit kovove predmety je hroza … tak aspon obcas fotim nieco na co by si zobral zrkadlo aj ty :-))))

                              0 0
                              • OCG  

                                Pokud fotíš pouze vzpomínky a to, co chceš prezentovat okolí, k čemu ti je poloprofi zrcadlo? Tobě nejde o nic víc než o POUHÉ ZAZNAMENÁNÍ REALITY, chápu-li to dobře. Neber si to osobně, mně to prostě hlava nebere, k čemu potřebuješ D90, když fotíš svý děcka, kámoše v pandžábu a pak takový kovový bazmeky a když jak se zdá nevyužíváš jeho kreativního potenciálu.

                                Ale to je každýho věc, že jo. Nesoudím, jen nerozumím. :o)

                                0 0
                                • pepko  

                                  ale s cim inym chces odfotit decka pri umelom osvetleni tak, aby si pouzil cas aspon 1/100, aby si nemal oblesknute ksichty a aby si mal nejaky bokeh ????

                                  kludne porad lacnejsiu variantu ak o nejakej vies :-))))))

                                  (rodinne foto tu radsej ukazovat nechcem, aby sa tu na mne neodbavovali ako na tebe …)

                                  0 0
                                  • OCG  

                                    Já ti nevím. Já prostě nechápu, proč máš takový požadavky na rodinnou fotografii, asi úplně obyč. fotky do rodinnýho alba bez uměleckých ambicí.

                                    Bokeh bych řešil u portrétů s dlouhým sklem a ty bych prostě neřešil v interiéru při umělém osvětlení.

                                    Pokud to však chceš takhle dělat, pak si pořid SB-900, tam už jsou i nějaký gely na připlácnutí, umí to iTTL a spoustu dalších blbinek, s D90 si to rozumět bude a hlavně to tuším bude umět dálkový odpalovaní, díky čemuž budeš moct blesk postavit na stojánek někam do pryč a dětičky nebudou oblesknuté. A hlavně nebudeš muset používat ISO 1600. Není to lacinější varianta, to ne.

                                    Jinak bokeh není o těle, ale o objektivu, ale to asi víš… Tam je jedno, jestli máš D40, 60 nebo 700.

                                    0 0
                                    • dieegoo  

                                      Děti nejsou statický objekt. Těžko si postavíš blesk někam na stojánek a budeš čekat, než ti kolem něj proběhnou, aby si zachytil momentku ;)

                                      0 0
                                      • OCG  

                                        a zkoušel jsi to, že víš, že to nefunguje? ;o)

                                        0 0
                                    • pepko  

                                      no vidis … a zase to tlacis do tej umeleckej roviny … reportazna fotografia ti nic nehovori … momentky ti nic nehovoria … rad si precitas mudru knihu a potom chodis a dumas co by si ako nastavil, ako osvetlil, aby si mohol vlozit do fotky nejaku hlboku myslienku … toz to ja take ambicie nemam …

                                      mne staci fotak, ktory schmatnem do ruky vo chvili, ked sa decka zacnu ohadzovat tortou nahodim sekvencne snimanie a cvakam co to da … pretoze taku scenu uz tak lahko nenaaranzujem … a na nastavovanie blesku a hlavne nabijanie medzi jednotlivymi snimkami nie je cas … chapem, ze tym mozno D90 degradujem, ale kupoval som fotak z amaterskej kategorie, tak snad sa na mna nebude hnevat …

                                      0 0
                                      • OCG  

                                        Osobně si myslím, že kvalitní reportážní fotografie je to nejtěžší, co existuje a rozlišuju mezi reportážní fotografií a momentkou – reportážní fotografie je obecná a přitom osobní pro široký okruh lidí (např. váleční fotografové, sportáci atp.). Momentka má hodnotu pro úzký okruh lidí, což neznamená, že nemůže mít „umělecké“ kvality.

                                        Vzhledem k tomu, že se v žádném případě necítím natolik zdatný, tak reportáž nedělám. Přijde mi, že dobrá reportážní fotka je kombinace jak technické vyspělosti (mám na mysli schopnost exponovat, upravovat expozici, blýskat, korigovat záblesk – a to sakra rychle), tak jakýchsi fotografických reflexů (schopnost zachytit „The moment it clicks“) a také schopnosti vidět (tedy komponovat) no a nakonec by také měly mít určitou výtvarnou hodnotu.

                                        Momentky mi hovoria vela: s D80 nedělám nic jiného.

                                        A nakonec: spousta fotek nemá hlubokou myšlenku, jen prostě vhodným způsobem zobrazují něco, co je hezké. Ale to se dostáváme od technických rad ohledně fotáků do roviny teoretických statí o umění a to asi patří na jinou půdu než na BF, ne? :o)

                                        0 0
                                  • petrun  

                                    Na pořádný bohet není třeba zrdcadlovka, stačí kvalitní kompakt. Ten snímek jsem pořídil nebožkou Minoltou A1 která se dá v bazaru pořídit za 5000 Kč. Navíc má vynikající stabilizátor a úžasně světelný objektiv pro focení v interiéru. Všechny moje fotky jsou momentky bez přípravy, předražené techniky a studiových podvodů.

                                    0 0
                                    • madcat  

                                      Tady z toho bokehu teda moc vidět není – jenom téměř jednotvárná plocha za bodlákem…

                                      0 0
                                      • petrun  

                                        Tahle je f3,5 a 200mm. Mám tu samou s f5,6 a tam je na pozadí jakási barevná, mázlá tapeta. Ta se mi ale ani trochu nelíbí, strhává to zbytečně pozornost jinam. Fotím tak abych se na to já rád díval!

                                        0 0
                                • dieegoo  

                                  Takže podle téhle logiky si fotky do rodinného alba můžeš pořizovat třeba mobilem, protože na kvalitě vlastně vůbec nesejde, ale na focení „uměleckých“ blbinek je profi výbava nezbytná, protože tam se na tu kvalitu hraje?

                                  Já teda nevim, ale radši budu mít kvalitní fotky v rodinném albu, abych se je nemusel stydět někdy někomu ukazovat a aby byla radost se na ně dívat pořád dokola, než naprosto perfektní fotku kobylky na stéble trávy, na kterou stejně není „nikdo zvědavej“ :)

                                  0 0
                                  • pepko  

                                    pepko

                                    0 0
                                  • OCG  

                                    no ve své podstatě to tak vidím, tedy pokud ten mobil má nějaké rozumné rozlišení, ale ty to trochu ženeš do extrému :o)

                                    A nikde jsem neřekl, že k focení uměleckých blbinek musíš mít jen a jedině D1X a skla o světelnosti 2.8. Ono se to dá fotit i s obstarožní flexaretou. Pokud však chceš dělat „umělecké“ foto, nejspíš od techniky potřebuješ trochu víc, než potřebuješ od fotáku, se kterým budeš fotit momentky z pandžábu nebo z rodinné oslavy.

                                    Celou dobu píšu, že si myslím, že výbava by měla být úměrná zamýšlenému použití. To byl počátek – Siafu jako začátečník chce D90, přičemž musí být jasné, že spoustu funkcí jako začátečník nevyužije a je to tedy – dle mého názoru – zbytečná investice. Ale nutit jí ani nikomu jinému to nebudu.

                                    A můj názor je ten, že na rodinu a fotky z hospody ti stačí kompakt, především pro jeho skladnost, snadnou manipulaci a taky nižší pořizovací náklady. Sám Pepko tu x-krát řekl, že v současnosti dělají i kompakty super fotky.

                                    Nezpochybnuju, že fotit neposedný děcka není lehký, vyzdvihovat to ovšem nad např. technicky velmi náročnou produktovou fotografii je podle mě trochu moc. Možná je můj názor ovlivněnej jedním panem fotografem, pro kterýho jsem dělal, když jsem byl ve Skotsku, kterej dělal ve své viktoriánské zahradě rodinný portréty. Tam jsem nabyl dojmu, že fotit rodiny není až tak těžký – ten borec byl totální lata.

                                    0 0
                                    • pepko  

                                      no dobre … tentokrat si to uz tak zamotal, ze mi unikla myslienka tvojho prispevku a druhykrat sa mi to uz citat nechce …

                                      inak je podivne, ze napriek tomu, ze sa zda, ze mas dost skusenosti a teoretickeho pozadia, tak dokazes vypustit taky blud, ze D90 je uz prilis silny stroj na interierove fotky deti, rodiny, priatelov v krcme a podobne … nechcem tu davat svoje rodine fotky, ale skus si napriklad pohladat na nete co sa da odfotit vo chvili, ked dieta sfukava sviecky na torte s kompaktom a co s D90 … svetlo nemas, predlzit cas nemozes, ISO zvysit nemozes, svetelnosti objektivu nepomozes … ano mozes blesknut, ale co z toho vylezie ??? ako bude vyzerat ten plamen na sviecke ? ako budu vyzerat stari rodicia v pozadi kam blesk nedosiahne ? … ano mozes pouzit externy blesk a blesknut o strop, ale atmosfera uz bude ina a ten plamen na sviecke tiez … stihnes urobit tak 2 fotky a ked si sa netrafil do vyrazu, tak ich mozes zahodit … ja neviem, ale taketo skusenosti ti zjavne chybaju inak by si tu nepisal tieto bludy …

                                      takze sorry, s tvojim nazorom sa nestretneme … fotit kvapky rosy ma nezaujima, na bike, alebo do tatier na turu si vystacim aj s panasonic FX07 … ale na domace situacie sa kompakt pouzit neda …

                                      0 0
                                      • OCG  

                                        Ježiš, mně už se nechce pořád opakovat to, co už jsem tady řekl x-krát. Evidentně se mi nesnažíš porozumět, nevadí. Neřekl jsem, že to je silný stroj. Řekl jsem, že mi přijde zbytečně dobrý kvůli fotkám rodiny a kámošů v hospodě pořizovat D90, která je jako high-end v kategorii amatérský fotoaparát s nejvyšší pravděpodobností zamýšlena pro úplně jiný druh focení než jsou jen a jen momentky (fakt nezaměnuj momentky s reportážní fotografií). A možná se pletu – vyjadřuju svůj subjektivní názor. Můj názor je ten, že pro zakladatelku threadu je D90 do začátků zbytečná. Přijde mi to stejné, jako kdybys svým dětem, které se právě naučily jezdit bez přídavných koleček, ale pořád se jim občas podaří spadnout, koupil celopéro na XT za x desítek tisíc (kdyby se vyrábělo ve velikost XXXS).

                                        Jo, ale pokud na to má(š) a chce to, at¡ si to koupí :o)

                                        Nepopírám, že podmínky při fotografování dítěte sfoukávajícího svíčku ve tmě jsou složité. To, co bych v tomto ohledu našel na netu za fotky, se nedá brát jako berná mince, protože lidi umí různě fotit. Tzn. najdeš tam parádní fotky pořízený dobrým kompaktem a taky naprostý zoufalosti exponovaný zrcadlem. A to, že někdo neumí něco vyfotit (kompaktem) nebo se mu to třeba nepovede neznamená, že to není možné.

                                        Ad tvůj konkrétní příklad: co bych udělal já je, že bych se na to focení připravil, když už nechceš fotit s bleskem. Chceš-li mít prarodiče v pozadí zřetelné, rozsvit u nich malou lampičku nebo svíčku. Eventuálně bych foták hodil na stativ (pro hlavní téma – dítě) a zadek bych si přibleskl natonovaným bleskem mimo osu objektivu, klidně za dítětem (ne to napral, jen pribleskl). Prostě použij víc malých světelných zdrojů, které tě neokradou o atmošku, ba dokonce ji možná navíc ještě vytáhnou… Evidentně netrpíš hmotnou nouzí – kup si SB900 a nauč se s ním dělat, ale tady asi narazíme na tvůj odpor k nim.

                                        Zkusme to tedy jinak. Když teda máš zato, že na kompaktu nemůžeš zvýšit ISO a nemůžeš použít světlo, pak by mě zajímalo co přesně používáš (jak fotíš) při fotkách dítěte sfoukávajícího svíčku ve zšeřelé místnosti? Je pro tebe naprostá ostrost podmínkou?

                                        Fakt by mě zajímalo, co přesně v tomhle případě použiješ.

                                        Vyšší ISO a malé zaclonění obj.? D-lighting? Displej? Nebo hromadu dalších vychytávek, kterejma D90 disponuje?

                                        Prosím tě o jedno: budme k sobě korektní a nenapadejme se. Já ti říkám svůj názor, to, že ty máš názor jiný neznamená, že ti říkám bludy.

                                        0 0
                                        • OCG  

                                          Jo a ještě jedna věc: zkoušel jsi někdy synchronizaci blesku na druhou lamelu clony? Pro tvoje potřeby ideální, jen by ses nesměl bát blesku…

                                          0 0
                                      • OCG  

                                        Velmi podobný případ, jaký popisuješ. Řešeno bleskem s CTO gelem (vyfoceno z Joe McNally: Hot Shoe Diaries)

                                        0 0
                                • bu11et  

                                  No mě to tak nepochopitelný nepřijde, někde u pivka ať už v hospodě nebo jinde na akci je pohyb a večer tma a kompakt ma vecinou problem zaostrit a vubec nastavit spravne fotak zrcadlovka si vetsinou poradi a kdyz ne muzu ji nastavit rucne muzu fotit bez blesku i na ISO 800 a porad je to pouzitelna fotka nebo hodim externi blesk Metz 54 a mam svetla dositosti a abych se vyvaroval primich odlesku muzu odrazet pres strop

                                  Kompakt co mam temer nepouzivam protoze ponem chci to co od zrcadlovky a to bohuzel nejde.

                                  0 0
                                • JSt  

                                  to mas uplne jednoduchy. nekomu staci na kolo jedno, max dve svetla. druhy jich musim mit x-krat vic, aby byl spokojeny. nekomu staci na foceni v hospode kompakt za dvojku, druhy musi mit zrcadlo, aby byl spokojeny. jen by me zajimalo, jestli pepko neporidil familii celej jeden panelak :-)).

                                  0 0
                              • ¨MZ  

                                teda co ten šum v horní části snímku? a na ISO800 ??? To by Oly zvládnl lépe ;-)

                                0 0
                                • pepko  

                                  myslim, ze nie …

                                  mam tam trochu pridany sharpen a pri takomto rozliseni tam vzdy nieco vylezie … mozem ti hodit fotku z panasonic FX07 pri ISO200 a potom uvidis co to je sum :-))))))))

                                  0 0
                            • goofy  

                              goofy

                              0 0
                      • goofy  

                        Pokud clovek umi s externim bleskem, tak se z toho daji vykouzlit opravdu paradni kousky..

                        0 0
                  • petrun  

                    Pokud používáš kvalitní blesk a dobrý difuzér nemohou být fotografie nikdy oblýskané. Já fotím s tímto:

                    http://www.oehling.cz/…2410%5D.html

                    Při použití difuzéru žádné přepaly nemám. Častěji tam najdeš podexponovaná místa než přepal.

                    PS: ty vlasy mají opravdu takovou barvu, holt chemie:-)))

                    0 0
        • madcat  

          Takovou fotku vyrobím s obstarožním Panasonikem FZ-5 taky.

          0 0
    • lindas  

      A trváš na tom, aby to mělo zrcátko? o třeba zkusit něco z tohoto nebo tohoto?

      0 0
      • Tomcat  

        Sqele předražené stylové „kompakty“.

        Úspěšně se podařilo přenést nevýhody obou do jedné věci. Za zrcadlovku to zdědilo velkou cenu ( řekl bych moc elkou) a obrazovou kvalitu a výdrž kompaktu a to se vyplatí.

        0 0
        • lindas  

          S cenou lze souhlasit, ale v jedné věci se pleteš: obrazová kvalita není na úrovni kompaktů nýbrž na úrovni D-SLR Olympus.

          0 0
          • Tomcat  

            jen testy byly trochu horší než lowend zrcadla od Olympuse

            0 0
      • petrun  

        Malý čip a velký šum:-(

        0 0
        • R-A-D-I-U-S  

          Velikost čipu je stejná jako v jejich DSLR

          Takže OLY né, ale myšlenka docela dobrá, tuším jen že to bude asi děsnej plastic box, chtělo by to něco kovového :-)

          0 0
          • lindas  

            tušíš blbě – je tam víc kovu než ve zde zhusta propagovaném D90… :)

            0 0
            • R-A-D-I-U-S  

              no v ruce jsem ho neměl…to by tedy mohl být potom docela dobrý adept na můj kompakt, mám rád když to něco váží a vydrží :-)

              0 0
    • Sobi  

      Nedávno jsem řešil něco podobnohého a mám u výsledek se kterým jsem relativně spokojen :-)

      z těchto dvou určitě Nikon ( ač je nemám rád jsem už dlouhověký Canonista :-) )

      Ale k výběru:

      1.jako první si vyber výrobce, kvůli následné kompatibilite. U mne to bylo jasné, takže Canon.

      2.objektiv pro toto focení budeš potřebovat objektiv s rozsahom od 18 (architektura) po 100 (portrét), čím větší rozsah tím horší optické vady, větší hmotnost, takže musíš zvážit jestli zvolíš kompromic nějakého většího zoomu nebo pořídíš dva objektivy. Já jsem spíš krajinkář, takže mám Sigma 28–135 ASP Macro. Zvaž u objektivu i makro, já celkem využívám.

      3. filtry, jediný který budeš potřebovat je cirk.polarizák. Samo UV na objektivy jako ochrana skla! :-)

      4. foťák, já jsem si jako svůj první digitál pořídil z druhý ruky EOS 10D ( 6mpix,RAW ) sice to není nějaký zázrak ( dnes ) ale pořád je to poloprofesionální foťák s funkcema jako např, předsklopení zrcadla atd.. a koupil jsem ho za 5tkč i s nějakým setovým objektivem, který se používal spíš jako krytka :-) koupil jsem ho abych zjistil co budu vůbec od digi zrcadla potřebovat, abych si ujasnil priority v požadavcích na tělo

      Takže zkus zvážit, jestli koupit nový foťák, pokud by jsi seš spíš do bazarovýho, zůstane ti více peněz na objektivy a tam bych spíš investoval a koupil dva jeden např 18–30 a druhý 28–105(135). Já bych to tak rozhodně udělal, protože sklo je dle mne důležitější ve výsledku ( světelnost, vady, rychlost atd. )

      0 0
      • OCG  

        Tvůj poslední odstavec = přesně můj názor.

        0 0
        • Sobi  

          Já jsem chtěl poloprofi tělo, mám k tomu své důvody i kinofilmy jsem měl poloprofi, hlavně máš v ruce foťák a ne krabičku od sýru maratonec! :-))) No a za 5tkč 6mpix je naprosto vyhovující. Navíc s dnešními mají stejnou velikost čipu, jen na nových je narvaných víc snímacích bodu, starší ho má tedy větší pixel a tímpádem má menší náchylnost k pískovišti od volných nábojů na snímači. Mě ta 6mpix pro krajinářskou fotografii stačí. Na focení psa je už problém, ale spíš je to v pomalém objektivu ( krajinář ) teď uvažuji o nějaký krátký širiký tokině či tak…

          Vidím že mne neomezuje tělo ( jen snad rychlostí zápisu, ale při statických fotkách to není problém, jen při focení pejska ) ale hlavně ty objektivy!

          0 0
          • OCG  

            He, já jsem zvolil D80 před D60 (před rokem) především kvůli ceně a taky proto, že prostě miluju svoje F80ky. Zvykl jsem si na ovládání a na D80 a F80 je totožné a přijde mi, že i to tělo je stejný.

            Kamarád nákup dSLR řešil před cca 1/2 rokem, taky zvažoval D90 (hlavně kvuli videu a live view) a nakonec šel do D60 a finanční rozdíl investoval do výbavy a skel. Takže za cenu D90 s obj. 18–105 (tehdy 900 GBP) má D60 s obj. 18–105 VR + tuším 70–200 VR, stativ Manfrotto s kulovou hlavou, CPL, 4 karty, čistící sady a bágl LowePro FastPack. A s tím, co mu ten foták nabízí, je naprosto spokojenej.

            0 0
            • Tomcat  

              Problem je že do toho zrcadla nevidíš, takže to je vždy sazka.

              • čištění u novějšich není tak časté = menši náklady, delšízáruka atd…

              Oprava D60,70,80 by mohla stát v konečnym důsledku víc, než vsadit na D3000 , 5000 a d90ku

              Nelze to prostě paušalizovat.

              0 0
              • OCG  

                Ano, s tímhle nejde nesouhlasit. To je pro mě jediný argument proti nákupu bazarové dSLR. Chce to hodně vybírat, nebrat hned tu první.

                0 0
            • Sobi  

              Kdyby jsi nebyl Nikonista tak bych zvolal: Bratře! :-))))

              Jí zase přešel Eos 50/Eos 5 na 10D taky kvůli ovládání, vezmeš ho do ruky a hnedka fotíš. Je to ve výchově ;-)

              0 0
            • PHiLiPZ  

              70–200VR stoji okolo 1200 GBP, asi ma 55–200

              D60 ma velmi maly hladacik na manualne ostrenie, D80 mala problem s expoziciou

              D60 a Dx000 nemaju motorcek v tele, takze automaticky ostria iba s objektivmy s vlastnym motorcekom

              0 0
              • OCG  

                jj, to je ten objektiv 55–200. Nepamatoval jsem si přesně. Díky za opravu.

                0 0
              • Tomcat  

                D40 , D40X , D60 , D3000 a D5000 nemají motorek prostření, ale i tak můžou objektivy pro motor spoluracovat.

                Elektronika stále ovládá clonu a přístoj signalizuje zaostření

                Do budoucna se vůbec s mororem v tělu nepočítat u neprofesionálních těl. D90 je asi poslední svýho druhu u Nikonu, ale nástupce 90 už motor mít pravděpodobně nebude ( Dx000 , kde X > 5) , ten bude až v řadě kterou dnes začíná D300s

                Pokud projdu řadu třeba u Canonu , bude to s motorkem to samý.

                0 0
                • t29  

                  Canon EOS systém je od začátku (1986) navržený s motorem v objektivu, takže všechny objektivy mají motor.

                  0 0
                • Sobi  

                  Nechápu výhodu motoru v těle… myslím že pořád výhodnější mít motorky v objektivu.

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Lidé kupují staré bazarové objektivy to je celý, prostě ušetřit.

                    Je to historickej odkaz , mikroelektronika akcelerovala né tak dávno a udělat, malý přesný krokový servo motorkem ovládaný objektiv pro ně nebylo tak jednoduchý. Prostě motorek v těle byl tehdy výrobně jednoduší.

                    Dneska nejenže to dokáží vtěsnat do objektivu, ale dokonce pařenost a rychlost je vyšší než u starší výše posazených modelů s motorkem v těle.

                    0 0
                • pepko  

                  presne tak … zaciatocnika nemusi absencia motorceka vobec trapit … vsetky nove objektivy uz maju rychle tiche ultrazvukove ostrenie … jeden objektiv som si kupil bez motorceku, reku nech to vyskusam (tokina 80–400), no ale to je strasne … myslim, ze to je moj prvy a posledny bezmotorovy objektiv co som kupil … je to hlucne a pomale … motorcek v tele fakt nema zmysel, jedine ze by niekto mal doma zasobu starych „kvalitnych“ objektivov …

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Ano optická kvalita by musela bejt opravdu velká, aby to nevýhodu ostření vyvážilo.

                    Sice není vždy pravda, že //…setky nove objektivy uz maju rychle tiche ultrazvukove ostrenie… // ale rychlý a přesný sou.

                    Pokud se podívám třeba na suché parametry…

                    http://www.dpreview.com/…are_post.asp?…

                    Musel bych třeba tu D80 ( nebo D70) sehnat „jako novou“ pod 6000,– aby se to vyplatilo. Možná bych se hádal že v některých vlasnostech je už i „lowend“ D3000 dál.

                    0 0
                    • pepko  

                      ked nie vsetky, tak 90% snad ano …

                      no D3000 ma cip asi na urovni D80 … D5000 je uz dalej ako D80 … ale cena D5000 sa mi nezda, pripada mi nadhodnotena, to uz je snad lepsie kupit canon 500D …

                      0 0
                      • Tomcat  

                        Myslím, že cena je nasazena úměrně záměrně aby se vyprodaly nejdříve zásoby D60 a následně D90. Pak přijde nástupce který se zařadí nad D5000 nebo vůbec nic a jen D5000 a D300s se posune dolů.

                        0 0
                        • pepko  

                          ano je to tak … ale pri tej cene D5000 uz je asi lepsie nasetrit na D90 alebo kupit canon 500D … nikonu to asi vsak vyhovuje, kedze je takto ta cena postavena uz pol roka …

                          0 0
    • OCG  

      Jano, zkus se ozvat na tenhle inzerát:

      http://www.paladix.cz/bazar/index.php…

      Podle mě máš za 60% ceny solidní výbavu a jediný, co bys možná mohla pořešit, je prodej toho setáku (cca 2000) a nákup 18–105 VR. A můžeš si ho vyzkoušet v Brně! btw. ten prodejce nejsem já :o)

      0 0
    • siafu  

      Tak čím víc o tom přemýšlím, tak vše přeci jen směřuje k Nikon D90 zatím jen s nějakým univerzálním objektivem 18–105 mm. Další investice už budou ovlivněny tím, jak moc mě to bude bavit a zatím ani nemám představu, co s takovým objektivem reálně nafotím a co ne, i když podle photoextract.com to nevypadá až tak zle.

      Ten Nikon D60 co si snad matně vzpomínám by měl mít jen 3 ostřící body a i když tomu nerozumím, tak mi to na dnešní dobu připadá málo. Takže vemu kvalitní tělo a objektivy budu řešit zřejmě až podle toho, co uvidím, že by bylo potřeba.

      No do nákupu přes bazar se mi moc nechce, něco kupovat přes bazar není problém třeba u kola, kde vím aspoň zhruba na co koukat, i když u odpružené vidlice člověk ani tak nikdy neví, ale už to aspoň trochu líp dovedu posoudit :)

      0 0
      • OCG  

        He he, 3 ostřící body nejsou až zas tak moc málo (obzvláště pro člověka, který začíná), to jen my jsme tak rozežraní a z nějakého důvodu chceme i to, co vlastně vůbec nepotřebujeme.

        Navíc se stane, že budeš fotit s manuálním ostřením, protože AF nebude schopnej kloudně zaostřit, a tam ti bude naprd i 12 ostřících bodů :o)

        No každopádně pokud to opravdu bude D90, pak vítej do klubu nikonistů, dobré světlo a pevnou ruku! :o)

        0 0
        • ¨MZ  

          To by mě zajímalo, jak foťák může vědět, kam chci zaostřit? :-) Já mám napevno nastavený středový ostřící bod, když je to potřeba, tak si expozici zamknu tlačítkem AEL AFL, pak si středovým bodem zaostřím přesně tam kam potřebuju, vrátím se zpátky na to co chci fotit a mačkám spoušť, otázka tak dvou vteřin.

          0 0
          • BlackRider  

            Třeba tak, že místo středového bodu vybereš jiný :) a odpadá ti blokování expozice a změna kompozice.

            0 0
            • ¨MZ  

              no to jo, ale než ten správný bod vyberu, tak mi to zabere mnohem víc času…

              0 0
              • BlackRider  

                asi otázka zvyku

                0 0
              • pepko  

                jak je to mozne, ze vyber bodu ti dlho trva ?

                ja som teda rad, ze ma D90 az 11 bodov, ono sa to dost hodi … casto pouzivam predvoleny bod, ved to staci iba parkrat stlacit krizovy volic a vybrat spravny bod a potom uz len cvakat … na portrety je to perfektna vec …

                a dobry je aj automaticky rezim bez preferencie stredoveho bodu … to tiez staci iba parkrat namacknut a fotak vzdy zaostri na iny bod a potom uz len domacknes, ked je zaostrene na spravne miesto … napriklad na take interierove krcmove fotenie (portretove je asi silne slovo) s nikkor 35/1.8 to nema chybu … ked fotis viac ludi a nevies hned dopredu na koho zaostris, kto ma ten spravny vyraz, tak staci len namackavat spust a fotak ti postupne ostri na inu osobu a v spravnej chvili urobis cvak …

                0 0
          • OCG  

            Pokud to měla být otázka na mě, pak jsi ji za mně odpověděl. Dělám to úplně stejně a k tomu potřebuješ 1 bod, už 3 jsou luxus :o)

            0 0
        • Sobi  

          Osobně používám jen dva: střed a středopravý, stejně zaostřim změřim překompunuji a exponuji. Fakt by mi stačili i ty tři :-)

          A kup si Canon, já ti přeji ještě lepší světlo a ještě pevnější ruku! :-))))))

          0 0
          • OCG  

            Di do háje s Canonem, dyt¡ to vypadá jak od Vietnamců, bratře! ;o)

            0 0
            • Sobi  

              Tohle je ve fotografii černobílé bez jakékoliv šedé!

              Buď Nikon nebo Canon, nic mezi.

              :-))))) tohle to mne s při hovorech s Nikonistama baví…

              No, stejně hnikon neumí vysorychlostní synchronizaci s bleskem! I stará eos50 uměla synchronizovat na 1/4000 což se Vám hnikonistům může jenom zdát! ;-)))))

              :-)))))

              0 0
              • OCG  

                He, ty jo, a kterej magor používá vysokorychlostní synchronizaci na 1/4000? Vím o jednom: Joe McNally a to je profík. Btw. mám takový neodbytný pocit, že ty profi modely Nikon umí i 1/5000.

                Mně ale tyhle technický vychytávky, který jako běžnej fotograf-smrtelník neocením a nevyužiju, nechávají stejně naprosto chladným.

                Pro mě je podstatný jen a jen to, že Canon má škaredou, lacině udělanou prcinu a hlavně – není na něm nápis NIKON! :o))))

                0 0
      • michals1  

        Křížový senzor AF má D90 stejně pouze ten centrální. Jiný bych tam raději ani nezkoušel dávat.

        0 0
        • pepko  

          ???

          preco ?

          bezne pouzivam vsetky body a nemam s tym problem, ostri to dobre, rychlo a presne …

          0 0
    • yoggi  

      D90 mame ho v praci pekna hracka, inak bracho by tiez jednoznacne doporucil D90, olympus snad ani fotaky nerobi :) niekolko mu ich preslo rukami a pekne slovo na ne nepovie.

      0 0
      • Sobi  

        Na Olympus třeba fotí Robin Trnka a jeho fotky se mi kua libí! ;-)

        0 0
        • OCG  

          No jo, ale to, že Robyn Trnka má hezký fotky, není tím, že fotí na Olympus. Když někdo umí fotit, je úplně vedlejší, jestli fotí na Canon, Nikon nebo Pentax nebo třeba i Olympus.

          He, když jsem tak u toho, vzpomen na staré mistry, Heckela, Adamse… na co ti fotili.

          0 0
          • Sobi  

            Jo, já vím, vždy je to jenom o tom co je mezi okulárem a spouští. Podle mne jsem osobně dělal nejhezčí fotky na Praktice MTL50 a pořád to nemůžu dohnat. :-)

            A co teprve camera obscura!? Tam je jedno jestli máš krabičku Nikon nebo Canon! :-)))))))

            0 0
      • Sobi  

        Ale stejně bych Olympus nekoupil… Canon je Kanón! ;-)

        0 0
      • kudlanka32  

        no to uz tady dlouho nebylo…

        0 0
    • goofy  

      Moc se mi ty nove prispevky nechteji cist, ale predtim to tu byla sama D90.. Ja osobne bych se podival nekde po D80.. Onehda jsem jeste nekde videl telo tusim za 9000 nove. D90 je dle me zbytecnost a pokud by sla sehnat D80, tak by ses do 20000 vesel i se stejnym objektivem a portretackem 50/1,8 navic..

      0 0
      • BlackRider  

        Tak tak, D80 jde sehnat jetá i za 7,5k a pevná 50ka je naprosto perfektní sklo a nejen na portrety.

        0 0
      • Sobi  

        50 portrét? To je univerzál, na portrétové jsou 100mm a to kvůli hloubce ostrosti a odstupu od fotografovaného objektu, protože ten při 100mm ohn. vychází na vzdálenost fotograf portrétovaná osobo 2m což je pro portrétní fotogfrafii ideální protože je to „podkávací a identifikovávací vzdálenost“

        Samozřejmě že 50/1,8 nesmí v každý brašně chybět, je to prostě univerzál-lidské oko.

        0 0
        • pepko  

          pre mna je univerzal 35/1.8

          0 0
          • BlackRider  

            která je na nikonu něco okolo 53 mm

            0 0
            • pepko  

              ano … original 50/1.8 je podla mna pouzitelna iba na fullframe … na D90 je 35/1.8 nutnost … daju sa s tym robit velmi pekne interierove fotky aj v zlych svetelnych podmienkach bez blesku …

              0 0
          • Sobi  

            Ale to je be crop faktoru ne? Takž při přepočtech to vychází kolem 50mm dle snímače.

            0 0
        • goofy  

          Dobre.. kazdy to nazyva jinak.. :o) Vsichni kolem me ho nazyvaji jako portretacek.. Je nenahraditelny ;o)

          0 0
          • OCG  

            Hmm, já občas jako portét¡áček používám i 19 mm (mám tím na mysli na SLR, nikoliv dSLR) :oD

            0 0
            • apache6000  

              To je pekna blbost.Posli nakou fotku.

              0 0
              • OCG  

                Rád bych, ale nemůžu sloužit – fotím na kinofilm a ty portréty jsou bud jako negativ nebo v rámu u někoho doma.

                Jinak proč by to měla být blbost? Btw. fotím třeba i close-up s ohniskovou vzdáleností 19 mm. A například krajinu kolikrát fotím s ohniskovou vzdáleností 300 mm. Co je na tom divného?

                0 0
                • OCG  

                  tak přece jen něco. Začátky…

                  0 0
                  • t29  

                    je možné v nějaké netové nebo kamenné galerii vidět „konce“ ?

                    k diskusi výše:

                    • 50/1,8 je „portréťáček“ kvůli velké světelnosti, která dovolírozostřit pozadí, nikoli kvůli ohniskové vzdálenosti. Pěknýportréťáček je taky 85/1,2.
                    • 300 mm nebo podobný teleobjektiv na krajinku je v pohodě:

                    http://www.dfklub.cz/…ografie.html

                    • 19 mm na portrét si představit umím taky:

                    http://www.dfklub.cz/…ografie.html

                    0 0
                    • Sobi  

                      Portréťák není kvůli světelnosti ale odstupu, ohnisku, hloubce ostrosti a bokehu respektive jejich kombinací!!! Ten odtup je důležitý pro přirozený poměr a zkreslení obličeje a busty.

                      300mm na krajinku? Si děláš srandu ne? Na krajinku se právě používají krátká ohniska 18–30( aby jsi tam tu krajinku dostal!!! )

                      300mm je na sport, detaily arch apod.

                      Když vidím co tu píšeš ohledně RAWu a objektivech…

                      0 0
                      • t29  
                        • Odstup dělá fotograf tím, kam se postaví a z jakého úhlu fotí.Ohnisková vzdálenost už pak omezí jenom šířku záběru.
                        • Portrét není podobizna.
                        • Považuju výše odkázanou fotku (focenou +/- 300 mm teleobjektivem) zakrajinku, ty ne?
                        • Na sport se hodí i rybí oko, pokud máš nervy (případněprůkazku) nato, aby ses dostal doprostřed akce.
                        • za poznámkama o RAWu a objektivech si stojím.
                        0 0
                        • Sobi  

                          Je to právě obráceně, nejdřív usoudíš jakou plochu by měl portrét zabírat na snímku a podle ohniska které máš ustoupíš/přis­toupíš. Jinak ti může na snímku zůstat spousta místa a la „popíček na Karlštejně“

                          Ne, hele tohle už je diskuze mezi těma co fotí, spíš to byla technická, aby ten kdo s tím začíná nepřišel do krámu a neřekl že chce „portrétní rybí oko“ a „krajinářskou 400“. Pak by ze sebe udělal blbce a vnutili mu něco špatnýho. Samozřejmě že nic není přesně vyhrazené, ano viděl jsem portrét rybím okem a vypadalo to fakt pěkně. Šlo mi spíš o obecnou terminologii abychom nemátli nováčky.

                          0 0
                          • t29  

                            Nejsem otrokem ohniskové vzdálenosti – postavím se tak, jak bych se na portrétovaného chtěl dívat, a pak zoomuju nebo měním objektivy, až dostanu požadovaný úhel záběru.

                            Ještě k portrétním objektivům a ohniskové vzdálenosti – 50 mm na 1,6 cropu znamená 80 mm na kinofilmu, 85 mm na 1,6 cropu znamená 135 mm na kinofilmu, 105 mm na 1,6 cropu znamená 168 mm na kinofilmu. Kterou ohniskovou vzdálenost si začátečník-laik vybere?

                            (samozřejmě 50 mm, protože 50/1,8 stojí pakatel v porovnání s jakýmkoli jiným objektivem, který se na portréty hodí :)

                            0 0
                          • R-A-D-I-U-S  

                            Já tedy nevím, školy nemám ale bavíte se zde PERSPEKTIVĚ která bude na snímku a ta se ladí vzdáleností mezi fotoaparátem a objektem zájmu fotografa, tu bohužel nelze obejít žádným ohniskem…

                            0 0
                    • OCG  

                      „Konce“ jsou na negativech, pár těch povedenějších visí u mně doma nebo různě u kamarádů, rodičů atp. Vyvolávám si sám a zde se považuju za naprostýho začátečníka, takže o technické kvalitě svých zvětšenin nemám povětšinou valné mínění. Občas se náhodou něco povede, že se mi to líbí, ale jít s tím na net (nemám kvalitní skener) nebo do kamenné galerie, to fakt ne.

                      Třeba jednou :o)

                      Přesně takhle fotím krajinku s 300 mm i já. :o)

                      0 0
                  • pepko  

                    fuj to je, ale oblesknuty ksichtik … nie je to moc prirodzena fotka … zrovna taketo prepalene sa mi moc nepacia …

                    0 0
                    • OCG  

                      Hmmm… A zkoušel jsi udělat přirozenou fotku vestavěným bleskem těsně poté, co zapadlo slunce a ten, koho fotíš je od tebe půl metru? :o)

                      Jediný místo, kde je čistá bílá, je ten odraz blesku od brýlí…

                      A jen taková drobnost: zde nejde o kvalitu, ten snímek není žádný zázrak (viz „začátky“ – kdybych portrétoval, tak bych v tomhle prostředí určitě použil ještě jeden blesk + bych jí dal jinou košilku nebo co to má – ta růžová tam pekelně razí – plus bych jí sundal ty talíře, co má na uších), jde o ilustraci toho, že pro portrét můžeš použít i 19 mm ohniskovou vzdálenost.

                      Ale podle toho, cos tady dnes ráno napsal, jsem ti svou argumentací pro D80 na úkor tvé super D90 musel šlápnout na kuří oko, takže mě tvoje reakce vůbec nepřekvapuje ;o)

                      Jinak bych chtěl mít tvoji sebejistotu, když píšeš, že fotíš „hlavne reportazne a potrebujes urobit bezchybnu fotku na prvy krat“ a jinde se popisujes jako „my zaciatocnici mame radi vsetky nove vychytavky“. Asi to dělám blbě, ale já mám za ta léta bezchybných fotek tolik, že bych k jejich počítání cizí ruce nepotřeboval…

                      0 0
                      • pepko  

                        tusim som pre zmenu zase ja slapol tebe na „kuri oko“ … ale to nic nemeni na tom, ze sa mi ta fotka nepaci …

                        a tu nasu diskusiu ukoncime tym, ze ak niekto vlastni D80 tak D90 urcite nie je dovod na kupu … ale ak chce kupovat teraz novy fotak, tak tu D80 by som velmi zvazoval …

                        0 0
                        • OCG  

                          Ne, nešlápl jsi mi na kuří oko. :o)

                          Nevadí mi, že se ti ta fotka nelíbí, je mi to jedno – mně se nelíbí spousta fotek a nemyslím to zle. Tu fotku jsem tam nedal kvůli líbí nelíbí (na to jsou speciální webový stránky), ale kvůli tomu, že tu Apache6000 považoval portrét s ohniskovou vzdáleností 19 mm za blbost.

                          A vzhledem k tomu, že vím, že aby se dala považovat za povedenou (aby vypadala přirozeně), musel bych řešit korekci expozice víc, než jsem tehdá řešil a hlavně vyvážit blesk na nějakých 4000K a nenechávat ho s vyvážením na denní světlo. Z toho důvodu mně tvoje kritika netrápí, nešlápl jsi mi na kuří oko. Ačkoliv musím přiznat, že při hodnocení fotografií nemám rád takové to „líbí-nelíbí“: mám radši, když už na to přijde, když je někdo schopen říct, proč se mu ta fotka nelíbí a ne jen že řekne ono univerzální „je to přepálený“, což teda není tvůj případ, tys napsal, že to na tebe nepůsobí přirozeně. :o)

                          0 0
                    • OCG  

                      A ještě jedna věc, Pepko: existuje knížka, která mě osobně v určitých ohledech otevřela oči.

                      http://www.amazon.co.uk/…5/ref=sr1_2?…

                      Vřele doporučuju :o)

                      0 0
                  • apache6000  

                    Promin,ale tohle je krajina ktere ve predu zaclani prepalena zena :-)

                    PS: jde fotit vsechno vsim jen je podle me blbost fotit nekohu z pul metru bleskem primo do tvare.

                    0 0
                    • OCG  

                      Nebudu se s tebou přít a tvrdit, že ta fotka je nějak dobrá – jak jsem uvedl, jde o začátky, navíc tohle je momentka, tedy fotka bez jakýchkoliv uměleckých ambicí. Snažil jsem se ukázat, že fotit širokáčem portrét je možné, že když si dá člověk trochu záležet, tak nemusí automaticky dojít k onomu známému zkreslení tváře. To, že jsem zvolil blbou fotku /jedinou, kterou mám na HDD, vše je jinak na negativech ve složce/, je věc druhá.

                      Přít se však s tebou budu ohledně toho, že ta tvář není přepálená. Resp. možná by bylo dobré si ujasnit, co je přepálené – pro mě je to to, co mi LCD ukáže jako tzv. „blinkies“ neboli to, co bude na histogramu úplně vpravo, kde je čistá bílá bez kresby. V téhle fotce je to jen odraz blesku od skla brýlí.

                      Podle mě nemůžeš zaměnovat přepal s tím, že blesk je vyváženej na denní světlo a tohle v denním světle v žádném případě foceno nebylo. Takhle naexponovaná fotka bude prostě vypadat nepřirozeně; zkus si však představit, že by záblesk měl takovou barevnou teplotu, jakou má např. nebe, ta fotka je úplně jiná – co se týče domnělého přepalu…

                      Co se týče tvé poslední věty: v USA je jeden týpek – podle mého subjektivního estetického vnímání pseudo-fotograf – který si na focení výklopným bleskem (často) z blízkosti postavil celou kariéru. Na jméno si nevzpomenu…

                      0 0
                      • apache6000  

                        Koukni se na to v nakem programu zoner,photoshop zobrazuje prepal.Prosim te a kde se koukas na ten histogram kdyz fotis jenom na film a v pocitaci zadnou fotku nemas?

                        Preji dobre svetlo :-)

                        0 0
                        • OCG  

                          kde se na něj dívám? Na své D80. Samozřejmě ne u tohohole snímku – myslel jsem obecně. Fotím hlavně s F80, vzhledem k tomu, že mě digi moc nebaví a neumím to pořádně upravovat, tak s D80 fotím málo. Ale fotím ;o)

                          Jinak taky dobré světlo! :o)

                          0 0
                  • JSt  

                    pekne foto. nazval bych to: autoportret nadrzene zrzky dosedajici na dildo pri zapadu slunce.

                    0 0
                    • OCG  

                      hm. a to má být asi vtipný, že? už poněkolikáté opakuju, že ta fotka tam není kvůli kráse, ale pro někoho asi zbytečně ;o)

                      0 0
          • Sobi  

            Já to spíš myslel pro nováčka aby věděl správnou definici, já třeba dělám nejradši portréty na 135mm. Ale to je už o osobních preferencích.

            Vlastně to spíš byla jenom technická… :-)

            0 0
    • apache6000  

      http://www.oehling.cz/…gb-sd-zdarma

      Nikon nebrat servis je hruza.Prodal jsem celou vybavu a presel ke canonu.

      0 0
    • Vilém  

      A to potrebujes na foceni vahy zrcadlovku? :)

      0 0
    • jecnak  

      Podle me je to jedno, dulezitejsi co se ti lip drzi v ruce a cim by se ti lip fotilo, takze zajdi do obchodu a zkousej. Ty fotaky nejsou az tak rozdilny v parametrech. Vyrobci za stejnou cenu nabizeji dost podobne muziky. Mne osobne vyhovuje Olympus, protoze se muzu spolehnout, ze vydrzi my prasacky zachazeni a foti se mi s nim dobre. Nez krabicka jsou dulezitejsi skla, ale tady si stejne nemuzes moc vybirat. Podle toho co jsi napsala budes vlastne fotit vsechno, s prevahou statickych veci, takze stabilizator vrele doporucuju. Muj tip je nejaky Oly telo, kratkej zoom objektiv a pancake. Ale urcite i s cimkoli jinym udelas pekny fotky. Kazdopadne pokud mas nekoho z kamaradu s tou ci onou znackou, priklonil bych se spis k ni, protoze si muzete pujcovat objektivy, blesky apod.

      0 0
    • mais  

      pentax k-x

      0 0
    • Trainman  

      Jsem taky pro D90. Váhu bych neřešil – tohle není kolo – holt „dospělý“ foťák něco váží. :-) Fotím s její předchůdkyní D80 a vyhrála u mě díky asi nejlepšímu technickému zpracování, konstrukci (krásně se drží, což se nedá tvrdit o Canonu, natož Olympusu), solidní dostupností a rozsahem vyráběných skel. Takže za mě Nikon :-)

      0 0
      • Sobi  

        Je to v rozdílnosti ovládání, já zase nezvládnu mít v ruce Nikon, Canon mi padne do ruky naprosto skvěle (Eos 10D, 50, 5):-)

        0 0
        • pepko  

          D90 ma dokonale ovladanie … D60, D40 nemaju pomocny displej a iba jeden kruhovy volic … ked som ich mal v ruke, tak som ich nedokazal ovladat … ale D90 sadne hned kazdemu do ruky … uz som ju parkrat pozical aj kanonakom a sami boli prekvapeny ake prijemne ovladanie ma D90 … takze tie kecy o tom, ze nevladnes ovladat nikon su iba take internetove legendy … realita je uuuuuplne ina …

          0 0
    • jan 2  

      Nepíšeš jestli už máš nějakou praxi s focením nebo ne, jako biker ti radím kup něco né moc drahého, já mám taky jen H9 od Sony, zrcadlovku jsem viděl jen v obchodech a RAW ani nevím co je. Likvidovat foták za 20 litrů v batohu je nesmysl. Důležitější než všechny ty rady co tady všichni píšou je bejt tam venku a doufat že budeš ve správnou chvilku na správném místě při správném světle.

      Píšu to proto, protože takhle to funguje a až dostaneš do ruky lehčí stroj, budeš schopen reagovat s tím složitějším

      0 0
      • OCG  

        Ta fotka je tvoje? Fakt povedená!

        0 0
      • Smazaný účet  

        voni ty zrcadlofky dneska uz dost vydrzej, vozim dva-roky v batuzku, zadnej obal speshl nemam, jako nova nevypada to je fakt.. jo ale.., fotit na kole neni uplne vdecna a snadna zalezitost, ostatni zdrzujesh, musish odjizdet dopredu, pripravit se, koukat kolem kde asi, jak asi.. no proste, pri ty energii ktery tomu venujesh prinest domu usmoleny jpegy z compactu..( rozdil to je fakt propastnej ) tak to bych se nato ani nevys… :-))

        0 0
      • t29  

        Za ty prachy musí foťák něco vydržet :)

        0 0
      • bu11et  

        Je fakt ze s lehcim a mensim pristrojem se lepe a rychleji operu a za dostatku svetla neni problem, ale kdyz je malo svetla nebo jsou neobvikle svetelne podminky tak vecinou selze automatika ostreni a tak nezbyva nez jen manulani osvetleni a lepsi cip s mensim sumem tedy Digi zrcadlovka

        Ohledne niceni fotaku v batohu, no ja mam Canona 20D a jezdim stim na kole, lyžuju a v pohode

        0 0
    • petrun  

      Teď jsem našel toto: http://www.fotoaparat.cz/bazar/ad/19629

      Kdybych foťák neměl, neváhal bych. Za zbytek bych koupil blesk a už nic víc nepotřeboval.

      0 0
    • dada  

      fotil už někdo se sony A550?

      btw konečně cmos od sony za rozumou cenu…

      0 0
      • Smazaný účet  

        http://www.dpreview.com/…0/page27.asp

        pouhe recommended, dyz prakticky vsechny slusny zrcadovky dostavaj high recommended… :-) je podezrely :-) asi je neslusna ;-)

        0 0
      • Sobi  

        Co je to Sony? :oO

        0 0
        • kubad  

          Sonny

          0 0
        • petrun  

          Měl jsem půjčenou Alfu 200 a šuměla při pouhých ISO 200 jako kompakt Minolta A1. SONY nebrat!!!

          0 0
        • Frostty  

          Fotil si ze sony DSLR?

          0 0
          • Sobi  

            Ne nefotil, ale měl jsem to v ruce. Jsem zvyklý na pořádný foťáky, a těma děckýma foťákama DSLR Sony, Sigma, Olymp mi to ani nejde, protože se nedají pořádně držez. To samé je jako flexi makita mi sedne do ruky, narex ne. S makitou udělám mnoho víc a líp práce, protože se nemusím soustředit na to: „Jak to držet“

            Jinak DSLR Sony mne ani neláká, připadá mi že výrobci krom N a C. pořád jenom dohánějí co N a C vymyslí, tedy jsou pořád pozadu. Navíc Sony DSLR je plasťák, cenově vychází dráž než to co nabízí C a N. Jinak snímky co jsem z toho viděl ( nemohl jsem porovnat objektivy, tedy jen pocitovka ) mi nějak nesedl poměr kontrast/satu­race/barevnos­t. Můj standart je Canon a s tím porovnávám, zatím se kvalitě přibližuje jen Nikon. Nikonisti prominou! ;-)))

            0 0
        • dada  

          už mlčim :)))

          0 0
      • pepko  

        sony robi aj fotaky ?

        0 0
    • Smazaný účet  

      me uz ztech zvastu de hlava kolem :-) furt nejakej shum, jpegy a jine kraviny se resi.. ale nejaky zakladni parametry pro vyber nikde…, si dovolim shrnout praktishe skusenosti..

      1. znacka je uplne fuk, BER KTERA TI JE SYMPATICKA, a to nejen ‚telama‘ ale

      i vyberem objektivu, jejich cenou a kvalitou…vyhnul bych se canonu pac ho ma kazdej ;-))))) navic i sobi !! ;-))))

      1. koukal bych po strojich majici dva rollery, jak kdo ale vetsinou lidi fotej

      na prioritu clony, je to asi nejprirozenejsi, tedy potrebujesh necim ovladat clonu a korekci expozice, pripadne na manual clonu/cas, pripadne priorita casu: cas/korekce…

      1. velmi dulezity parametr je velikost hledacku, dost zasadni vec..

      sou podle me nejdulezitejsi vlastnosti, jeste jednou: sympatie ( mit rad a verit ve svuj stroj je velmi dobre ! ), dva rollery, velkej hledacek..

      pak sou nejaky ty additional vlastnosti, jako je pocet pixlu, stabilizace v tele, watr-pruuf, ne-plastovy pevny telo, velikost displaye, moznost vetsiho isa, atp.. to uz neni tak podstatny, zalezi na osobnim fkusu, preferencich

      pro vozeni zrcadlofky na bajku bych si dovolil nekolik poznamek: telo radsi bytelne, objektivy mensi/lehci a taktez bytelne, svetelnost cim vetsi tim lepsi, v lese nebejva tolik svetla a bikeri se hejbou…, todle je sumasumarum celkem orisek vyresit dobre ! spousta protichudnych pozadavku…

      dycky davej vetsi duraz na objektivy, krom toho ze vysledek ovlivnuji daleko vice, je to i investice ktera ti zustava prakticky po zbytek zivota.., ceny kvalitnich skel sou temer konstantni a ani v bazaru nanich tak moc neusetrish.. zatimco ceny fotaku padaj a padaj…

      nejaky jpeg/raw sem tu cetl flame, je naprosta kravina pripravovat se o moznosti rawu, je asi kazdymu soudnymu cloveku jasny :-)

      mno :-))) tolik prakticky pohled nekoho kdo ssebou dva roky imrvere taha v batuzku zrcadlofku..

      0 0
      • goofy  

        Goofy.

        Hlavne ty dva rollery, hlavne ty dva rollery.. :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          joooo, si delash srandu, ale vis jak blbe se beztoho cvaka ? :-)))))

          0 0
          • goofy  

            Ja si nedelam.. ja to moc dobre vim.. jelikoz pouzivam prakticky jenom manual, a kdyz pak clovek este dostane sklo bez konstantni svetelnosti, tak to je pak totalni opruz bez toho.. Proto trebas u mne Canon existuje az od 30/40/50D

            0 0
        • pepko  

          presne tak 2 rolery su zaklad … D90 !!!

          0 0
          • BlackRider  

            a flame vesele pokračuje…

            0 0
            • Tomcat  

              dva rollery taky do budoucna nebudou stejně, jako tělo s motorem. Problém je že zvyk je železná košile, proto se lpí tak na postarší tělech a je jedno jakej výrobce.

              0 0
              • BlackRider  

                Měl jsem jak 1 tak 2 a obojí je v pohodě, u jednoho se to řeší dvojhmatem.

                0 0
              • dieegoo  

                Trochu mě zaráží, jak s určitostí tvrdíš, co bude a co nebude. Na základě čeho tyhle verdikty vynášíš? Mně nějak nenapadá žádný důvod, proč by se dva rollery měly rušit, vždyť je to jednoduchý a velmi rychlý systém ovládání.

                0 0
                • pepko  

                  on si totiz mysli, ze sa tie rolery presunu do objektivov podobne ako ten motorcek :-))))))))))

                  0 0
                  • BlackRider  

                    ne nemyslím si nic, ale nikomu pořád necpu D90 jako jedinou možnost…

                    0 0
                • Tomcat  

                  Ne oni se nezruší vůbec, jen se oddělí víc ovládání jednotlivých tříd těl zrcadlovek aby si nekonkurovali. Nechtějí přijít o zisk tím, že si koupí člověk horší tělo + lepší sklo. Prostě pokud někdo bude chtít kompletní kontrolu bude muset sáhnout po vyšším modelu. Protože ten nižší nebude mít dané funkce stejně dostupné.

                  0 0
                  • dieegoo  

                    No a co se teda změní proti současnosti? Snad i teď je to odstupňované podle tříd – nižší mají méně pohotové ovládání a okleštěnou paletu funkcí, střední třída má něco navíc a lepší ovládání a vyšší třída ještě něco k tomu.

                    0 0
                    • goofy  

                      Vyzsi hlavne nema serepeticky jako oblacek, sport, noc, krajinka, a cert vi co jeste to tam ma.. ;o)

                      0 0
                      • Tomcat  

                        Jasně to se u střední třídy nečeká a ale taky ta nová není do 20 pokud se vrátíme uplně na původní dotaz. Tak bych to neosuzoval. Tím, že jde zapnout lehčí mód ovládání pro začátečníky se přece nedegradují slavnosti který má zrcadlovka daný svou mechanikou a optikou.

                        Pa přesný opak je že rádoby profi nastavení neudělá z kompaku nic lepšího pokud omezení plynou hlavně z mechaniky a optiky.

                        0 0
                        • goofy  

                          Teoreticky nedegraduje, ale prakticky jo.. Podivej se treba co v miste toho super prepinace ma D200/D300 a je jasne, ze na to misto se pak najde mnohem uzitecnejsi funkce ;o)

                          0 0
                    • Tomcat  

                      Jenže problém je „nárazníkové pásmo“, které třeba u Nikonu tvoří na D90, ta už je také „nepohodlná“. Jak sem psal výše , je asi poslední svého druhu a nástupce bude „lepší D5000“ . A to produktivnícre­ativní navíc bude mít až řada co začíná dnes Nikon D300s

                      Problém je tu, ale v tom zvyku, jak sem psal. Spousta lidí tu vychází z starých bazarových exemplářů a vsází, že jim se zrovna to tělo nepokazí. Jenže pokud chci v delším časovém úseku dělat něco pořádně nebudu přece vsázet na náhodu.

                      Skoro bych řek, že kupování starých těl je znoze cnost.

                      0 0
                      • dieegoo  

                        Já chápu, co se snažíš naznačit, ale ptal jsem se, podle čeho soudíš, že to takhle bude. Přijde mi totiž, že si o tom skálopevně přesvědčen a přitom to nemůžeš mít podložené ničím jiným, než svými domněnkami ;)

                        Proč by měl výrobce mít své modely odstupňované nějakými velkými rozdíly? Podle mě zrovna ta D90 nepohodlným modelem není. Oproti D5000 nabízí určitě vyšší užitnou hodnotu a příplatek v tomhle případě stojí za to. Spíš bych polemizoval nad smyslem modelů D3000 a D5000, které se liší rozhodně méně, než D5000 vs D90.

                        Současný model, kdy výrobci produkují relativně širokou paletu modelů, které se na první pohled nijak výrazným způsobem nelíší, funguje dobře, nevim, proč by ho měli měnit. Lidi to kupují :)

                        0 0
                        • Tomcat  

                          Problém se jmenuje nízké prodeje.

                          Tedy od každého modelu je potřeba prodat určitý počet kusů.

                          Je sice hezký že Nikon, Canon atd.. má spoustu spokojených „zákazníků“ kteří koupily bazarová poloprofesionální tělo ( myšleno v té době) ale z toho entuziazmu se neuživí.A to že lidé jsou schopni dělat kompromisy jim bere zisky.

                          Je to tedy potřeba dostačně eliminovat, protože pokud někomu odejde staré tělo bude si chtít nechal skla a mezeru zalepit buť bazarem, nebo nižší třídou. Jenže pokud některé vlastnosti se posunou výběr bude mít omezený na úkor vyšší zisků výrobce.

                          Takže furt se točíme okolo D90 , takže někomu odejde 70(80) bude muset koupit bazar D90, jenže těch bude málo. Nebo bazar d300 a vyšší, jenže to už zase cenově nebude ono. Nástupce D90 bude mít bajonet pouze na motorové objektivy a nebude mít druhé rolovátko, rovná se je zase směřován k vyšší řádě.

                          Protože, vzájemná konkurence je mezi jednotlivými výrobci divadílko pro diváky, nedá se předpokládat, že by to z nich neudělal také a zákazník, mohl jít takzvaně jinam.

                          Podle čeho soudíš, že to takhle bude… …jeden programátor firmware…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            dyz te tak posloucham, tak ja nanich teda netrvam nooo ;-) budeme to tam jako jelita honit pres puntik ;-)

                            0 0
                          • apache6000  

                            Protože, vzájemná konkurence je mezi jednotlivými výrobci divadílko pro diváky

                            ?

                            Co to porad meles.Canon ma motorek v objektivu uz hodne let a taky to nikomu nevadi. 2 rolery jsou sice lepsi,ale s 1 to taky neni problem.Pri rolovani akorat drzis odpovidajici tlacitko.

                            http://divnej-svet.spaces.live.com/blog/cns

                            Jde videt,ze tomu ocividne rozumis :-)

                            0 0
                            • Tomcat  

                              Jenže je rozdíl mít půjčený D70 i D300 a mít cashe sotva na D3000. Na blogu D90 a lepší vůbec neřeším, protože na ní prachy vyčlenit nemůžu ( neříkám že nemám). Mě se taky dva rolery líběj , ale nic neudělám stím že výrobce je prostě do třídy kterou budu moc koupit nedá. mezitím jsem taky dostal do ruky účet kolik stojí lehká oprava a vyčisštění D80 , no pěkný , takže změna byla barar už ne.

                              Mimo to souhlas u Cannonu to nikdo v nižší třídě neřeší , nejvíc "řvounů je asi u Nikonu protože bazarový tělo seženou vyhodně , ale u skel je problém.

                              0 0
                              • apache6000  

                                Ber radsi novou D3000 jestli chces nikon nebo canona 450 nez neco bazaroveho.Jestli te to chytne tak zjistis,ze nejvic penez stejne sezere prislusenstvi a optika treba Canon EF 70–200 mm f/2,8 L USM me stal daleko vic nez telo.Az pak neco dosetris tak si koupis lepsi telo a optika ti zustane.A kdyz zjistis,ze te fotit moc nebere tak D3000 se zarukou prodas vzdycky lepe nez fotak z bazaru bez zaruky.Mel jsem D200 kolega D40X a po obrazove strance zadny rozdil.Nikon servis je hruza v hledacku D200 se mi objevil naky chlup za odstraneni chteli 2500–4000kc a to byl fotak pul roku stary a byl v zaruce.2* jsem mel v servisu objektiv a po kazde to trvalo min 25 dni.Prodal jsem telo,objektivy i blesk a sel do canonu 40D a zatim spokojenost.Tim nechci rict ze nikon stoji za prd,ale bohuzel ma hrozny servis.

                                0 0
                                • Sobi  

                                  Jen pro info: výměna matnice v AWH servisu čekačka cca 1,5hodky. Oprava motoru objektivu 5dní… Samozřejmě Canon, Nikon neznám…

                                  0 0
                                  • apache6000  

                                    Canon jsem mel v servise jenom 1 .Po asi 3 letech mi na kompaktu odesel cip .Poslal jsem ho do servisu .Po 3 letech mi zadarmo vymenili cip s tim,ze slo o nakou vadnou edici.Tak asi proto canon a ne nikon

                                    0 0
      • kankrlicek  

        Tohle je konečně srozumitelná reakce, díky za ní.

        0 0
    • siafu  

      Tady je fotka z Panasonic FZ7, původní rozměr 2304×1728 px, jpg, f/5, 1/200 sec, ISO 100, maticové měření) zmenšeno bez jakýchkoliv úprav na 640×480 px – no celé se mi to zdá nějaké neostré, nevýrazné… nebo to je tak OK?

      0 0
      • Sobi  

        Ne takhle je to hnus… ale to tak mohla udělat to zmenší, zkus jsem hodit oroginál, ten řekne mnohem víc. Jinak FZ7 jsem měl na bika a fotila relativně slušně, ovšem hloubka ostrosti… :-(

        0 0
      • dieegoo  

        Není možné hodnotit kvalitu fotoapárátu z fotek, které proženeš jakoukoliv úpravou. Přepočet z původního rozlišení na jiné negativně ovlivní kvalitu obrazové informace, následně proběhne opakovaný převod do JPEGu nějakým kompresním algoritmem, který v závislosti na svém nastavení degraduje kvalitu znovu.

        Pokud chceš vynášet nějaká verdikty, je potřeba hodnotit fotografii tak, jak vyleze z fotoaparátu – tedy v původním rozlišení, v původní datové velikosti.

        0 0
        • dieegoo  

          Navíc tohle není zrovna nějaká obtížná scéna, kterou by kompakt neměl zvládnout. Tady si se zrcadlovkou moc nepomůžeš.

          0 0
      • apache6000  

        Pri zmensenijsi to mel doostrit

        0 0
      • apache6000  

        to bude rukama :-) tenhle fotak zvladne fotit celkem pekne : http://www.fotoaparat.cz/index.php…

        0 0
      • kolečko  

        Zjednodušeně řečeno: po zmenšení se fotka musí ještě doostřit. Obecně stačí jednou zaostřit po zmenšení, ale kdo si chce hrát, používá několik kroků před i po zmenšení, aby byla výsledná fotka ostrá. Taky záleží na použitém programu. Ale algoritmus b-f zmrší jakoukoliv fotku, i když má potřebné parametry.

        0 0
    • Honza729  

      Nebyl by tu zkuseny majitel SB-900 ? Potreboval bych se na neco zeptat. Diky

      0 0
      • Honza729  

        Plosím, plosím… :-)

        0 0
      • camlost  

        jen 600ku, coz ti asi moc nepomuze. njn.

        0 0
        • Honza729  

          Mozna jo…

          Ja jsem ted cerstvym majitelem te devitistovky, terpve se s tim seznamuju a priznam se, ze to zatim moc neumim :)

          Pochopil jsem dobre, ze se da blesk pouzit i jako AF detekce pro ostreni ? Jinymi slovy ze si telo vezme info od lamp AF a ostri presneji (velikost AF lamp) bez pouziti zablesku ?

          A druhou otazku mam: Na displeji neni indikace stavu baterie, jak poznas ze slabnou ? Jen podle rychlosti nabijeni kondenzatoru ? Nebo bude vyrazeno AF sviceni ?

          0 0
          • palkac  

            nevím jak nikon belsky, ale sigma, když máš v menu foťáku zapnuto af assist, tak přisvěcuje takovým červeným „barcodem“. ostření to zlepšuje ze dvou důvodů

            1. je to výraznější a dosvítí to trochu dál
            2. žárovička ve foťáku má v sobě tepelnou kontrolu, takže po

            cca 3–5 zaostření ve tmě se pak cca 1 min nerosvítí.

            Nevěřím, že by v nej blesku nikonu tohle nefungovalo. POkud Ti přisvicuje foťák bez blesku tak by měl i s bleskem a vice versa.

            U blesků se obecně stav baterky měří dobou za kdy se nabije naplno. Víc než 20s je už docela dost a baterky jsou zralé na výměnu.

            0 0
            • Rakosnik  

              Jo, nikoní blesk (sb 600) taky přihodí takovej komplikovanej červenej obrazec (čáry vodorovně, svisle, čtverce a tak)…

              0 0
              • Honza729  

                jj, to je ono. Mne jde o to, jestli se to da vyuzit bez nasledneho blesknuti.

                0 0
                • palkac  

                  na sigmě když zakážu na blesku záblesk, tak to stále funguje a nebleská.

                  0 0
          • camlost  

            nejsem tu zase tak casto, abych dokazal reagovat okamzite, sorry.

            v manualu ke svemu blesku (manual najdes v krabici a na nikon.cz po registraci) jsem se docetl:

            Prodlužuje-li se doba mezi rozsvícením indikace připravenosti k záblesku, můžete použít jako pomůcku při zjišťování nutnosti výměny baterií následující tabulku.

            (a v tabulce se pise: Ni-MH, dobijeci doba > 10 s, Reseni: nabiti aku)

            ja jsem si z toho odnesl, ze zadne upozorneni na displayi neni a ze toto je ten spravny zpusob, jak poznat vybite aku.

            mimochodem, osvedcily se mi longlive aku panasonic.

            a ta druha otazka? jo, ty cervene mrizky.

            jasne, pouzivaji se pro ostreni (fotak zaostri a podle citlivosti, ohniskove vzdalenosti (= uhlu) a vzdalenosti objektu se nastavi sila zablesku, tj. vykon)

            zaostrit a neblesknout? to jsem nikdy nezkousel a nepotreboval. v manualu jsem popis tohoto zpusobu prace s bleskem nenasel, ale treba to u 900ky jde (nebo to bude popsane v jine kapitole, nez jsem se dival).

            0 0
            • Honza729  

              jj, ja uz jsem si manual stahnul ze stranek nikonu. V krabici byl jen v nejake silene reci :)

              Dekuju za odpoved !

              0 0
              • Manas  

                Pak dej vedet, tohle by me celkem taky zajimalo. Ja do toho koukal ale moc mi to neporadilo. SB-900 taky planuju casem dokoupit.

                0 0
    • Mirek1  

      Já bych bral určitě Nikon s nějakym objektivem v setu (pro začátek :-)). Osobně bych uvažoval, jestli nekoupit levnější tělo a lepší objektiv (pochopitelně vše od Nikonu :-)), to dle mého názoru má na fotky větší vliv.

      0 0
      • Sobi  

        Souhlasím, až na ten Hnikon! ;-) Jsem pro Canon! :-)

        0 0
        • pepko  

          presne tak … nikon je pre profikov … nepatri do ruk detom a bikerom … pre tych jedine kanon …

          0 0
          • Sobi  

            :-))))

            0 0
          • Honza729  

            :-))))) Pepku, tys na to kapnul :-))))

            0 0
          • Tomcat  

            a pán se vyzná, jasně :-))

            0 0
            • Honza729  

              No…vem si do ruky Nikon a Canon a rozdil ti bude jasny hned :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                jo, Canon padne do ruky jako ulitý

                0 0
                • pepko  

                  no mne stacilo, ze mi majitel canon 500D uznal, ze nikon D90 je predsa len ergonomickejsi a celkovym prevedenim serioznejsi … 500D pri priamom porovnani posobi ako hracka … odvtedy som je zo mna spokojny nikonak a viac na tomto svete nepotrebujem :-)))

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    no tak ale D90 bych spíše srovnával s canonem 40 nebo 50D a tam si myslím, že ovládání je díky tomu roleru vzadu lepší. 500D bych zařadil na úroveň D3000.

                    Nebo je to tak mezi jako Shimano XT vs. X9 :)

                    0 0
                    • pepko  

                      cenovo ?

                      vybavou ?

                      alebo cim ???

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        kaslem radeji na to. to by byl zase flame :)

                        0 0
                        • pepko  

                          jaky flame ???

                          sak normalne uznaj, ze si napisal somarinu … a ze do kategorie 40D, 50D by sa mala zaradit skor D300 ako D90 …

                          0 0
                      • goofy  

                        Klidne i cenovo… Nikon D90 je jenom o par kacek momentalne drazsi nez Canon 50D, a Canon je na tom ergonomicky mnohem lepe… Bavim se o telech samozrejme.. Nejak jsem doufal v zazrak, ale u Nikona mi do ruky sednul az D200/300.. A nesrovnavej 400/450/500D s D90, pac to je totalni somarovina..

                        0 0
                        • pepko  

                          :-))))

                          0 0
                        • Honza729  

                          definuj „mnohem“

                          Diky

                          0 0
                          • goofy  

                            Nevim. Jak to chces proste vysvetlit? Lip mi proste sedlo do ruky.. Dal jsem tam vpohode vsechny prsty, nektere tlacitka se mi taky zdaly lip po ruce.. Treba D200 se mi ovladalo jeste lip, ale uz zas je cenove jinde. Ale kdyz porovnam ceny za tela u D90 (cca 20000) a 50D (cca 22000), tak u mne jasne vede Canon. Obrazove na tom budou podobne, ale to telo mi proste lepe padlo do ruky.. To je vse..

                            0 0
                            • Honza729  

                              No, takze to „mnohem“ se nam smrsklo na „pro me“.

                              0 0
                              • pepko  

                                pepko

                                0 0
                              • goofy  

                                Ano, velice se ti omlouvam, ze jsem te tak ohromne urazil, a zapomnel ve sve vete dodat slovo, ktere je snad vsem jasne… Uchop a ovladani zrcadlovky, je a vzdycky bude individualni zalezitost, tak mi ani nepripadlo, ze to je tak velka chyba, a ani mi nedoslo, ze tam ty slova nemam.. Jeste jednou se ti prevelice omlouvam a moc se kaju.

                                0 0
                                • Honza729  

                                  Tak prestan ty svy „pravdy“ hlasat jako obecne vlastnosti tech veci. A vic uz to radsi nerozmazavej, uz tak jsi ze sebe udelal kasparka… Podivej se treba na diskuzi na digineff.cz : Tam se muzes v tech vasich NikonoCanonnich valkach vyzivat jak chces.

                                  0 0
                                  • Krys  

                                    Súhlasím, že Can/Nik vojna je už trochu trápna.

                                    Sobi rýpne, pepko si to nenechá. A ty máš Nikon tak sa pridáš a už sa to valí. :))

                                    Aj tak je najlepší Pentax, pretože vyrába aj červenú alebo bielu zrkadlovku :))

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      ale nemá bílý skla! :)

                                      0 0
                                    • Honza729  

                                      Ja Nikon sice mam, ale Canon uznavam jako dalsi kvalitni znacku.

                                      Mimochodem Pentax ma vyborny pomer vykon/cena !

                                      0 0
                                      • Krys  

                                        Tiež mi to tak niekedy pripadá. Všimol som si nárast množstva Pentaxov v mojom okolí.

                                        0 0
                                      • Mirek1  

                                        Přesně tak, kdysi, když jsem hledal nástupce Praktiky mi taky Pentax vycházel v poměru cena/výkon nejlíp. Ale byl malej, blbě se mi držel, tak je ze mě Nikonista :-)

                                        0 0
                                    • Mirek1  

                                      Přesně tak, kde jsou ty krásný nekonečný debaty N/C/P/M na fotodiskuzích před 15 lety… :-) S omezením na N/C už ubývá podmnětů k diskuzi. Ale jsem rád, že se to takhle hezky tady rozhoří fotofóra nejsou tak navštěvovaný, tak si užiju alespoň tady… :-)

                                      A co debaty na téma, který přechodový filtry (Cokin/Lee/Hoya)? Dočkám se? Ty taky bejvaly dobrý! :-))))

                                      PS: Pokud už nemáš skla a blesky kup, co Ti sedne nejlíp do ruky. Za podobný prachy dostaneš podobnou kvalitu. To je důležitější, než pár pixelů a dvě tlačítka navíc. Svůj foťák musíš mít hlavně rád, pak budeš dělat dobrý fotky! :-)

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        filtry jsou na nic.. to se dožene v photoshopu :))

                                        0 0
                                        • Honza729  

                                          Vim ze tam mas smajliky, ale je to blbost…

                                          0 0
                                        • Krys  

                                          Ako nasimuluješ polarizák? :))

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            Asi programem Kreslení :-)

                                            0 0
                                            • camlost  

                                              jo, ty se smejes, ale skoro se bojim, ze v budoucnu nekdo prijde s fotakem, ktery pomoci gps zjisti tve souradnice, podle kompasu smer, kterym fotis, podle ohniskove vzdalenosti a pouziteho objektivu spocita, co fotis a jak to ma byt velke, a nakonec ti stahne jiz hotovou fotku z netu.

                                              jen pro staromilce tam pak bude zvuk spouste, aby to aspon vypadalo jako fotak.

                                              rozdil mezi timhle a malovanim je pak uz zanedbatelny – realitu nezachytis ani jednim zpusobem.

                                              toz to byl takovy maly vylet do budoucnosti. :-)

                                              0 0
                                              • Manas  

                                                No to bych se bejt tebou uz zacal bat. Jednak se zacinaji GPS moduly bezne montovat to fotaku, smerove senzory uz benze – takze to pekne pozna jestli fotis na vysku/sirku. Kompas uz je jen detail, EXIF mas u vseho, no. Je to hned :-)

                                                Navic to stahne okamzite diky bezdratovemu modulu v pametove karte :-)

                                                0 0
                                                • Honza729  

                                                  K cemu kompas, kdyz je GPS ?

                                                  0 0
                                                  • Manas  

                                                    Protoze kdyz stojis na miste tak ti GPS nerekne kam se divas. GPS pomuze jedine pokud se hybes a pokud chces vedet svoji polohu. Ale smer v klidu neumi.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Tomu rozumim. V GPS 60CSx se pri stani na miste take mapa nehybe, ale otocim-li se o 180 stupnu, mapa se natoci. Neni to nahodou tim, ze pri zamereni 4 a vice satelitu se dokaze prepocitat i smer anteny ?

                                                    0 0
                                                  • Manas  

                                                    Tomu moc neverim, ale to otoceni o 180 je zajimavy. Muzes zkusit otocit jen ten pristroj a uvidis jestli se to zmeni. rekl bych ze ne, ale za pokus to stoji :-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ne, fakt, tohle funguje tak jak rikam. Dokonce drzis-li tu GPSku v ruce a otocis se k ceste bokem, natoci se take o plus minus 90 stupnu…

                                                    0 0
                                                  • Manas  

                                                    Jak pise Dieegooo :-)

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Ešte je možné, že to GPS má v sebe kompas.

                                                    0 0
                                                  • dieegoo  

                                                    Jo, bude to elektronickým kompasem, určitě ne GPSkou. Aby tohle fungovalo, musela by mít GPS přesnost v milimetrech a ne metrech :)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No, je to mozne… nevim, nejsem GPS specialista.

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    chybí ti tam smajlík maestro

                                                    0 0
                                                  • vocho  

                                                    To bude tim ze v 60CSx je vestaveny kompas.

                                                    0 0
                                                  • PHiLiPZ  

                                                    hej, to je rozdiel medzi 60CSx a 60Cx

                                                    0 0
                                                  • MattsSpeed  

                                                    elektronicky kompas tam je, presne tak

                                                    0 0
                                              • Krys  

                                                A čo je na tom špatné?

                                                Pre mnohých by to bol ideálny foťák.

                                                0 0
                                              • Honza729  

                                                Ja se nesmeju. Mne nedavno kluk, co byl kdysi fanda do foceni, zcela vazne rekl, ze uz nefoti, protoze stejne je uz vsechno vyfoceny k dispozici na netu.

                                                Jsem koukal jak puk.

                                                0 0
                                  • Manas  

                                    Nechapu co resis, kvuli takovy z prominutim ‚picovine‘ pises slohovku jak je pisatel kaspar. Mam Nikona a rovnou rikam ze lip se mi drzi Canon, ze i ovladani mi prislo lip po ruce.

                                    U Nikonu jsem mel lepsi pocit az z tech opravdu vyssich rad.

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      Slohovku na ctyri radky ???? Chodils do zvlastni skoly ???

                                      0 0
                                      • dieegoo  

                                        Už nějakou dobu mi, při čtení tvých reakcí na cokoliv a kohokoliv, vrtá v hlavě otázka, jesti se fakt musíš neustále chovat jak mistr světa, co sežral všechnu moudrost… Ať už se jedná o reakci na goofyho příspěvek srovnávající ergonomii C vs. N, ze kterého každému, kdo jen trochu chce, dojde, že je to názor subjektivní až po tu poslední s prominutím ubohou reakci na Manase o zvláštní škole…

                                        Kdyby ti bylo 15, tak bych tu neustálou potřebu do někoho rejt pochopil, ale takhle fakt ne.

                                        0 0
                                        • Honza729  

                                          Co kdyby ses na to zkusil podivat z jine strany ? Ja napisu ctyri radky, dostanu odpoved, ze pisu slohovku. No nepripada ti to debilni ? Mne jo. No tak proste napisu, ze asi chodil do zvlastni skoly, protoze takhle blbe nekoho osocit kvuli 4 radkum muze fakt jen retard.

                                          Ale tak na druhou stranu chapu, ze nick Honza729 tady na nektere plati jako cervena na bejka.

                                          Tak dobrou, bejku :)

                                          0 0
                                          • Manas  

                                            Hele promin, ale kdyz nepochopis psany text ve kterem nekdo rika, ze se mu Canon lip drzi jako subjektivni nazor a pak vyjedes jak strejda u piva s hlaskou ze uz by se nemel ztrapnovat a jit „domu“ namisto abys to jako normalni clovek vzal a rekl: „ok, no problem“.

                                            Pak okamzite s prvni odpovedi napises ze jsem retard. Prima. Diky, uz vic informaci nepotrebuju.

                                            0 0
                                        • pepko  

                                          co keby ste sa uz konecne naucili pozerat na flamy z nadhladu … alebo aspon piste o veciach a funkciach a nie o inteligencii pisatela … osobne spory sem fakt nepatria …

                                          nikon je jednoducho jednicka, ja viem, ze to je tazke uznat, ale snad ma za to neukamenujete :-)))

                                          0 0
                                      • Krys  

                                        „Slohovka“ je metafora, ktorá sa používa, keď niekto napíše viac ako mal. Relatívne, nie absolútne. To sa ale neučí v žiadnej škole. :/

                                        0 0
                                        • Honza729  

                                          Tak tenhle vyklad jsem tedy nikdy neslysel.

                                          U nas se „slohovka“ rikalo vyplodum rozsahu ktery tu treba predvadi milan první.

                                          0 0
                                    • kolečko  

                                      Škoda, že na foru nejdou blokovat jednotliví uživatelé. Ušetřilo by mi to číst jejich arogantní bláboly.

                                      Nemyslím tím tebe.

                                      0 0
                                  • goofy  

                                    Napadl jsem tvuj fotacek, nebo, co? Je tak tezke pochopit, ze z tehle dvou se mi proste Canon drzi lepe? Je to fakt tak tezke? Hned ve svem prvnim prizpevku jeste pisu, ze se mi Nikon D200 drzi jeste lepe… Ja nevim, co tu proboha porad resis? Jake Nikonocanonove valky?!

                                    btw: vcera jsem cely vecer fotil s Nikonem D200 a to je proste pan fotak..

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      Ne, muj fotacek (Nikon D90) jsi neurazil. To ani nejde :)

                                      0 0
                                    • pepko  

                                      mal by si konecne zacat fotit poriadnym fotakom … ano mam na mysli nikon d90 …

                                      ja neviem pochopit kanonakov preco ho tak zatracuju … a tym myslim aj teba … ani za nic neuznaju jeho kvality … bezny clovek, ktory ma trochu viac penazi, sa rozhoduje medzi canon 500D a nikon D90 a z tychto blabolov ma pocit, ze kanon je ergonomickejsi … pritom 500D je lacny maly plastacik … naozaj je to smiesne … aby si mohol naozaj argumentovat ergonomiou kanonu, tak musis siahnut o kategoriu vyssie a zacat tu pisat o 50D … sorry, ale to si tu kupi malokto, mozno nikto … kanon jednoducho nema ziadnu odpoved na nikon D90 …

                                      a na dvojkombinaciu objektivov ako setovy 18–105 a pevny 35/1.8 tiez nema canon odpoved …

                                      0 0
                                      • Honza729  

                                        Pepko, v pristroji to neni. Rozhodujici je cit, oci a ruce. Videl jsem fotky delane ruskym Zenitem s kinofilmem, ktere s nasi D90 dela malokdo.

                                        0 0
                                      • goofy  

                                        ????? Co mi to prosimte porad tlacis do hlavy?! Proc bych o 50D nemel uvazovat v souvislosti s D90? Proc 35/1,8 je nejvhodnejsi sklo? Moc te nechapu, co se mi tu snazis natlacit do hlavy..

                                        0 0
                                        • Manas  

                                          Pac to je jeho modla :-)

                                          35mm f/1.8 je pekny sklo ale situaci nezachrani :-)

                                          Do interieru je fajn, ale musis mit trochu prostor, preci jen kdyz chces zabrat vic tak si v pytli. Mam ho doma. Je super do i do mesta ale stejne, musis udelat tech kroku dopredu i vzad obcas vic nez jde.

                                          Muj sen je:

                                          12 – 24 f/4

                                          35mm f/1.8

                                          55–200mm f/4–5.6 VR

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            55–200 sen ? No ja ho mam, ale ze by to byl sen…prumerny zoom, pro zacatecnika akorat, ale sen ????

                                            Sen je napriklad:

                                            http://www.europe-nikon.com/…details.page?…

                                            0 0
                                            • Manas  

                                              Jenze ja tim co mam pokryju vsechny ohniska na rozumny pouziti za predpoklady ze do toho nechci strkat tisice.

                                              Ta 300vka se ti vyplati jen za predpokladu ze se ti to fakt libi a chces fotit zvirata/sport/smi­rovat lidi. A nebo jestli mas zbytecny penize :-)

                                              Jinak ja jsem realista a staci mi to co opravdu vyuziju. Proto jsem treba nekupoval drahy telo ale bohate mi staci D80 :-)

                                              0 0
                                              • camlost  

                                                300ka neni zase tak dlouha, jak se muze zdat. srnky ti utecou driv, nez se k nim dostanes na rozumnou vzdalenost.

                                                kazdopadne 55–200 opravdu neni zadny sen. je to spis doplne pro setovy 18–55, ackoli oba jsou na svou tridu dle ruznych recenzi velmi povedene.

                                                co treba nikkor 70–300mm f/3.5–5.6 vr?

                                                ted je k mani za cca 10 nebo 11 000 kc, coz je dobra cena.

                                                casem k tomu stejne dokoupis nejaky sikovny zakladni zoom (18–50 nebo treba 18–105) – proste pro jeho univerzalnost.

                                                a nebo si ho pujcis od znameho. :-)

                                                0 0
                                                • Manas  

                                                  Ja momentalne mam:

                                                  18–55

                                                  35

                                                  28–200

                                                  ale ty dva setovy mam pujceny a tak chci neco misto nich.

                                                  Ostrosti ten dlouhej rozhodne nevynika a 55–200 co jsem misto ni mel na chvili puceny bylo nekde uplne jinde. Je mozny ze taky ten kousek co mam doma to ma uz za sebou :-)

                                                  0 0
                                      • Meesha  

                                        :-))))

                                        0 0
                • Honza729  

                  jj, do detskych rucicek ano. Pro poradny chlapsky ruce je Mikon jak ulitej :)

                  (Delam si srandu, mne jsou ty NikonoCanoni valky k smichu)

                  0 0
    • Smazaný účet  

      když je tu zase nahoře to foto vlákno, nemáte někdo zkušenosti s objektivem Canon EF 28/2,8 ?

      Do budoucna pokukuju po nějakým zrcadle a nemám na Lkovou řadu skel a tohle mě napadlo jako takovej záklaďák, je to sice pevné sklo ale myslím, že se s tím dá žít. Měl bych to hlavně na ‚reportážní‘ fotky a focení v interiéru.

      Objektiv 50/1,8 mě taky napadl ale do místnosti je to už docela dlouhé ohnisko. (navíc s cropem 1,6)

      Přemýšlel jsem do začátku ještě nad seťákem 18–55 ale tam je ta světelnost trochu horší.

      0 0
      • Smazaný účet  

        PS: tělo budu mít určitě Canon, protože kámoš má taky a může mi sem tam něco půjčit.

        0 0
      • lindas  

        si kup fullframe a nebudeš mít crop;-)

        0 0
      • t29  

        Jako první objektiv buď 50/1,8 kvůli světelnosti, když přesně víš, že se hodí na to, co chceš fotit, nebo seťák kvůli použitelnosti, když přesně nevíš a chceš fotit tak nějak všechno. Pevná 28 je na cropu sice dost blízká padesátce na kinofilmu, ale pro začátek je to omezující volba. Mluvíš o kámošovi s Canonem, třeba by se levně zbavil svého seťáku, pokud má místo něj něco lepšího.

        0 0
        • Smazaný účet  

          on seťák přeskočil, má všechno v Lku f/2,8. Pro mě nic na odprodej nemá.

          Stejně to budu řešit až v řádu měsíců. Ještě to musím zvážit, tu 50ku má sice taky tu bych si mohl půjčovat bezproblému.

          U toho seťáku se bojím té světelnosti. No ale asi to dopadne tak, že ho zkusím.

          0 0
          • pepko  

            no canonaci to maju tazke … nemaju ziadnu rozumnu crop alternativu k zakladnej 50/1.8 … ja mam nikkor 35/1.8 a neviem si ho vynachvalit … za 190eur v kamennom obchode je to super kupa …

            0 0
            • Honza729  

              Pepko, nemas SB 900 ?

              0 0
            • goofy  

              Pro mne je treba 35 uz malo, a plno lidi kolem ma stejny nazor.. Jako zaklad snad vsichni zvolili 50/1,8

              0 0
              • pepko  

                50/1.8 vsetci kupuju len preto, ze za taku cenu sa ine neda kupit … ja som to mal tiez v plane, kym som nezistil, ze nikon zacal predavat 35/1.8 … a kedze recenzie aj hodnotenia mal dobre, siel som do neho … na interier ako univerzalny objektiv je urcite vhodnejsi … ale zavisi od tvojho pouzitia, mozno je 50tka pre teba lepsia … ja vsak ohnisko 75mm uz nemam ako rozumne vyuzit …

                0 0
          • t29  

            Do začátku kup tělo se základním seťákem, já jsem s ním vydržel tři roky. za tu dobu našetříš na něco lepšího.

            a ISO 1600 na fotce 10×15 nejde poznat :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              hm máš pravdu, asi to tak dopadne, stejně než se to naučím používat tak mi to bude taky chvíli trvat.

              0 0
            • pepko  

              ale na full hd lcd to poznat je … aj tak dnes uz skoro nikto fotky netlaci a pozeraju sa hlavne na pocitaci alebo na lcd tv …

              0 0
              • t29  

                Když máš objektiv s kvalitní kresbou, tak ji šum nerozbije natolik, aby vadil. Jenže kvalitní kresba začíná u 17–40/4L a 70–200/4L, a každý z těchhle objektivů stojí víc, než základní tělo+seťák dohromady.

                0 0
                • pepko  

                  taky objektiv nemam … ale ani 35/1.8 nema zlu kresbu … rozhodne vsak na telke hned vidim rozdiel medzi iso800 a iso1600 … cize to je to hlavne co mi vadi …

                  0 0
                  • camlost  

                    nema moc smysl srovnavat kresbu pevneho skla se zoomy – ty na tom budou vzdycky hur.

                    mira sumu pri vyssich citlivostech je primarne zavisla na pouzitem cipu, nikoli na objektivu.

                    0 0
                    • pepino  

                      Huž neplatí, viz zoomy Nikon na FF, ovšem za ranec.

                      0 0
                      • pepko  

                        zase neprehanajme … porovnavajme porovnatelne … nema zmysel porovnavat embecko a formulu 1 …

                        0 0
                        • pepino  

                          Najdi se srovnání třeba 24–70 s pevnejma sklama, ty embéčko:-) Já to teď hledat nebudu. To staré „Nic se nevyrovná pevnejm sklům“ už neplatí. A to fotím 30 let, nejsem ovlivněnej free cool in módou :)

                          0 0
                          • pepko  

                            ja som nenasiel ziaden zoom za 190eur, ktory by fotil tak ako 35/1.8 …

                            0 0
                            • pepino  

                              Já si nevšiml, že se bavíme o kategorii do 190eur. Když pomineme světelnost, hoď sem nějaký srovnávací fotky ze zoomů a tý 35/1.8 (která je skutečně dobrá). Mít je musíš, kdyžs to srovnával.

                              0 0
                              • pepko  

                                ved ja som si vsimol ze si tu zacal pisat o FF … 99% ludi, ktori tu nieco napisu o pevnaku, pisu o 50/1.8 alebo 85/1.8 co je ta kategoria do 200eur … takze pisat o kvalitach zoom na FF alebo Lkovych zoom od canonu je trochu mimo misu … to ze su kvalitne mi nepomoze, kedze nemam na to prasule …

                                fotky si pozri z nejakych recenzii, mas ich na nete mrte …

                                0 0
                                • t29  
                                  • seťák za 150€ je pro začátečníka pořád nejlevnější volba,zvlášť když ho koupí v setu s tělem.
                                  • až se s ním naučí a zjistí, kde ho co omezuje, může si podle chuti apeněženky pořídit světelné pevné ohnisko s f/1,8 za 200€ nebo profizoom s f/4 za 800€. Obrazová kvalita bude srovnatelná, každý objektivbude mít trochu jiné využití.
                                  0 0
                      • camlost  

                        (snazim se psat strucne, abych tu neplnil forum strankovymi prispevky, ale asi jsem to mel napsat explicitne, tak trochu rozvinu puvodni myslenku)

                        lze zkonstruovat zoom objektiv, ktery bude prijatelne ostry s nizkou aberaci a zkreslenim, atd. konkretne uvedeny Nikkor 24–70 ma napr. 1.1% soudkovitost na 24 mm, coz je pochopitelne vynikajici. pro srovnani, jednoduchy a levny Nikkor 50mm F/1.4 D ma soudkovitost 0.5%. (proc jsem vybral 50ku? jednak je nejpouzivanejsi, jednak je 50 mm priblizne uprostred mezi 24 a 70 mm)

                        nicmene takto vykonny objektiv bude drahy. presneji velmi drahy (45 tis. v pripade 24–70 nikkoru).

                        za podobnou cenu lze vzdy zkontruovat lepsi pevne sklo. je to proste tim, ze je jednodussi (mene optickych prvku), svetlo je tedy mene pohlcovano a mene se odrazi, atd. to je asi kazdemu zrejme.

                        nejsem kdovijaky fotograf, fotim chvilku. ale tohle je spis „fyzikalni“ pohled na vec.

                        0 0
                    • t29  

                      Souhlas, šum je věcí snímače.

                      Ale zatímco u obrazu ze seťáku se šum projeví na detailech stylem „kde nic není, ani smrt nebere“, tak u obrazu z profi zoomu je i po zašumění dost detailů, aby stálo za to si s fotkou pohrát.

                      0 0
    • camlost  

      (uplny offtopic, ale to snad ve vlaknu o foceni na bajkovem serveru nevadi :-))

      nechce se mi hledat tu hadku mezi nikonisty a canonisty, tak to dam sem.

      vcera jsem byl na nejakem maturitnim plese a vsiml jsem si pohledne slecny fotografky. fotila Nikonem, asi D300kou.

      uvedomil jsem si, ze i na party po zavodech v Rakousku fotila slecna fotografka Nikonem, i na zavodech v CR na trati maji fotografove Nikony, co jsem si tak vsiml.

      priznavam, ze me to prekvapuje, protoze Canon ma zdaleka nejvetsi podil na trhu a (logicky) i nejvetsi pocet uzivatelu. asi nahoda.

      (a ne ze se tu strhne hadka o to, ze ta ci ona znacka je pro profesionaly :-). tohle je jen muj postreh, nic tim nesleduju a hadky se ucastnit nebudu. navic profesional by si koupil D700ku a fotil by na uplne jine casy v jine kvalite. jak po strance technicke, tak umelecke.)

      0 0
      • pepko  

        tak v mojom okoli ma vacsina ludi canon … ani nie kvoli funkciam a kvalite, ale skor sa na to pozeraju tak, ze nikon nepotrebuju, trochu maju v podvedomi, ze to nie je znacka pre masy …

        aj ked s tym podielom to vyzera byt uplne vyrovnane …

        http://blog.ondra.cz/…aparatu.html

        0 0
        • t29  

          Canon získal dost uživatelů na svoji stranu v roce 2003, kdy vydal 300D, první digi zrcadlovku pod 1000 dolarů. Něco podobného se Nikonu povedlo s 18–200VR o tři roky později, kdy spousta lidí fotila UZ kompaktem a chtěli i se zrcadlovkou mít podobný rozsah.

          Přitom 300D mělo spoustu „nasíracích očesávek“ proti 10D, aby mu nekonkurovalo, a 18–200VR opticky taky není žádný zázrak.

          A když je Canonismus a Nikonismus něco jako náboženství… křesťanů a muslimů je na světě taky zhruba stejně, a člověk si svou víru vybere buď podle přátel, nebo srdcem :)

          0 0
        • Mamut  

          Je to JAPONSKY trh, a ti su tak divni, ze to nehovori nic o zvysku sveta. A predpokladam, ze je to pocet predanych za dany rok. Vzhladom na to, ze zivotnost fotakov (moralna aj fyzicka) je viac ako rok, tak to nehovori vela o zastupeni v populacii. Ak jedna znacka je lacnejsia, ale ma zivotnost ma 1 rok a druha je o trocha drahsia, ale zivotnost ma 10 rokov. Tak ak podobnom teste kazdy rok ta drahsia prehra o 20%, predsa vacsina ludi bude mat tu drahsiu (pretoze lacnejsej sa vela preda ale aj vela uhnije).

          Nijak som tym nechcel tvrdit, ze Canon nema poziciu 1. na trhu (mozno ma, mozno nie), len ze podobne taulky nehovoria absolutne nic.

          0 0
        • camlost  

          V CR je (byla) situace takova:

          „Zcela odlišná situace je pak v oblasti digitálních jednookých zrcadlovek, kde dominantní postavení mají především společnosti Canon s podílem 46,7 % a Nikon s 30% podílem na trhu. Není bez zajímavosti, že digitálních zrcadlovek bylo v uplynulém roce podle informací GfK na českém trhu prodáno 35 500 kusů, což představuje meziroční nárůst na úrovni 60 % oproti roku 2007.“

          Zdroj: http://www.svettisku.cz/…ate_page.php?…

          0 0
    • kubad  

      heh tak sem to tady přelouskal ale stejně mám pořád dilema :-)

      Cannon EOS 500D nebo Nikon D90

      a teď babo raď kterou cestou jít :-) při nákupu se základním seťákem je rozdíl v ceně minimálné

      tak šup sem s doporučením ať je trochu flame

      0 0
      • Daf  

        V tomto případě. Bych volil jednoznačně D90. Ten foťák je o třídu výš.

        0 0
      • pepko  

        jedine D90 … ale so setakom 18–105 bude o kus drahsi ako 500D … toz to je na tebe ci si priplatis …

        0 0
        • Daf  

          Přesně tak. Ten objektiv je ve své třídě špička.

          0 0
          • kubad  

            no kloním se právě k téhle variantě :-)

            0 0
            • Daf  

              Nebudeš tomu věřit, ale dnes jsem si přesně tuto kombinaci objednal :) Před tím jsem 3 týdny pečlivě vybíral. Ještě vypadá velice dobře malý levný Pentax K-x, který je dle recenzí opravdu velmi dobrý a v kvalitě fotografií s D90 minimálně srovnatelný. Ale objektiv v setu není žádná sláva a s lepším sklem např Sigma 17–70/f2.8–4.5 už nevychází o moc levněji než D90 s výrazně kvalitnějším tělem a už velmi slušným nikorem 18–105/f3.5–5.6.

              0 0
      • Matony  

        Taky jsem pro D90, sám mám Canon, ale ze zásady nepatřím do žádného z táborů :-).

        0 0
      • goofy  

        Pokud se rozhodujes mezi temi dvema, tak D90…

        0 0
      • camlost  

        a ja to reknu rafinovane :-):

        je pravda, ze D90 je velmi povedena dslr. z tech dvou imho lepsi.

        ale zvolil bych takovy fotak, ktery maji tvi znami.

        proc? protoze si muzete navzajem pujcovat objektivy, blesky, atd.

        a to usetri spoustu penez.

        0 0
        • kubad  

          vím, ale nechci nikoho moc otravovat, to půjčování je mě proti srsti, tak to moc neřeším

          0 0
          • camlost  

            v tom pripade je to jasne.

            D90 + 18–105 + UV filtr jako ochrana objektivu pred poskozenim

            (prumer 67 mm, pokud si dobre vzpominam).

            pak zaregistrovat na nikon.cz a posilat sem fotky :-).

            0 0
            • Honza729  

              UV filtr jako ochranu ? Daleko efektivneji toto splni slunecni clona, ktera navic ma v popisu prace eliminovat parazitni svetlo, coz UV filtr presne nedela, navic v nekterych pripadech parazitni odlesky primo zpusobi.

              0 0
              • pepko  

                ty nepouzivas UV filter ???

                fiha … od teba by som si teda pouzity objektiv nekupil …

                0 0
                • Honza729  

                  Nepouzivam, lepe receno jen na horach ho nasazuju. Je totiz k nicemu. Muzu ti nekdy ukazat moje 14 let stare objektivy a stav celni cocky je to posledni co by ti na nich vadilo.

                  Zkus se zeptat profiku, 9 z 10 ti rekne to same. (od nich mam tu radu se na UV vys…)

                  (i kdyz na druhou stranu na foceni po hospodach by ti nejaky ten skrabanecek ani vadit nemel, ne ?)

                  0 0
                  • Honza729  

                    viz treba i na diskuzich:

                    http://forum.digineff.cz/read.php…

                    0 0
                    • pepko  

                      videl som doskriabane/ob­suchane canony u kolegov, takze ja sa radsej drzim pravidla stale nasadeneho UV filtra … mam tri velkosti 67mm na 18–105, 52mm na 35/1.8 a 72mm na tokine 80–400 … ta tokina bola second hand a bral som ju len preto, ze manik mal nasadeny filter (uz trochu zajdeny a osuchany), ale objektiv vyzeral absolutne bez chyby …

                      slnecna clona ti nepomoze ani proti prachu ani proti vode …

                      0 0
                      • Honza729  

                        takze pred optickymi vlastnostmi jsi preferoval radeji to, ze mel UV :-)))

                        Ne, delam si srandu, nechci jakkoliv snizovat to co pises.

                        Podivej se, pokud fotim v prachu, typicky jak pise ten clovek v diskuzi na neffu treba motokros, pak UV nasadim, o tom zadna, ale s vedomim, ze si snimek muzu zkazit nestastnym odleskem filtru. V desti nefotim, D90 neni zrovna odolny vuci vode.

                        A pokud jde o samotny fakt UV, tak ten je uplne zbytecny, pac na ceste ke snimaci, ktery sam o sobe UV filtr ma, je nekolik cocek, ktere jako pseudoUVfiltr funguji take.

                        0 0
                        • pepko  

                          nejde mi o UV efekt … to samozrejme uz riesit netreba … hlavne mi ide o poriadnu ochranu objektivu …

                          v dazdi som uz fotil, ale nebolo to moc pekne … drobny dazd D90 znesie … a pri niagarach sa vode tiez neubranis a nepomoze ani slnecna clona … takze vtedy som bol tiez rad, ze kazdu chvilu sucham iba filter a nie priamo objektiv …

                          0 0
                          • Honza729  

                            Jasny, ale jak casto fotis v takovych podminkach…

                            Clovece, reknu ti mou cerstvou zkusenost:

                            Kdyz bylo kolem nuly a mel jsem nasazeny polarizacni filtr a jen prosel vytapenou chodbou napric (cca tri metry), zamlzil se filtr tak, ze mel na sobe milimetrove kapicky. Sundal jsem, neresil jsem, fotil jsem. Jdu zpet, zase prochazim chodbou, stejne tri metry, stejny rozdil teplot, ale na objektivu ani naznak kondenzace…

                            0 0
                            • pepko  

                              no co ti mam na to povedat … to je ucivo z fyziky na strednej skole …

                              0 0
                              • Honza729  

                                tak nejak :-) Zaroven odpoved na to, ze filtr ne.

                                0 0
                                • kankrlicek  

                                  Moje ségra se celý pracovní život živila jako fotograf. Furt mi tluče do hlavy: Filtr!

                                  Radši dám na ni.

                                  0 0
                                  • camlost  

                                    je to vec nazoru. ale když vidím něco takového:

                                    http://forum.grafika.cz/file.php…

                                    tak radši dám na zkušenosti ostatních. za těch cca 10–15 tisíc, které by mě nový objektiv stál, umím blízkým koupit hodně zajímavých věcí.

                                    0 0
                                  • Honza729  

                                    Tak co fotograf, to nazor…to je zivot.

                                    0 0
                                  • Honza729  

                                    Zkus se mrknout na diskuzi na digineff. Ludek se focenim zivi a ma celkem jasny nazor..

                                    http://forum.digineff.cz/read.php…

                                    0 0
                                    • pepko  

                                      este ta to nepustilo ????

                                      stale hladas dovod, aby si ospravedlnil stokorunovu investiciu alebo co ?

                                      ak sa tu snazis vsetkych presvedcit, ze robia velku chybu tym, ze pouzivaju filter, tak to sa ti asi nepodari … len prosim ta, netahaj novacikov to takychto absurdit, lebo skor ci neskor mozes aj ty sam tazko olutovat, ze si tam ten filter nemal …

                                      to je ako s pouzivanim pasov v aute … tiez sa najde kopu expertov, ktori su presvedceni o tom, ze zapasat sa v aute nie je potrebne … ale to este neznamena, ze to je spravne riesenie pre vsetkych a za kazdej situacie …

                                      0 0
                                      • Honza729  

                                        Podivej se:

                                        Mam na jedne strane vyjadreni profika, ktereho znam a za ktereho mluvi profi prace. A na druhe strane pepka s fotkama z hospody.

                                        Komu myslis ze uverim ?

                                        PS: poznamka o stokorunove investici jen dokladuje, ze nevis o cem je rec…

                                        0 0
                                        • pepko  

                                          mne verit nikto nemusi … ja na tom netrvam … len upozornujem novacikov, nech neveria ani tebe … a profici nech si robia co chcu …

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            :-) njn, novacek ma uplne stejnou volbu:

                                            Profik versus hospoda :)

                                            0 0
                                            • pepko  

                                              snad mi nechces povedat ze mas poruke nejaku serioznu statistiku ?

                                              to, ze jeden akoze profik nepouziva filter predsa nic nedokazuje …

                                              0 0
                                              • Honza729  

                                                stejne tak muzu rict, ze jeden hospodsky cvakač taky ne :-)

                                                0 0
                                                • pepko  

                                                  tak inak, v mojom okoli kazdy, okrem jedneho, filter pouziva a doporucili to aj mne … a som rad … a ten co to nema je uz nespokojny, ze mu to nikto nepovedal, lebo ten jeho objektiv uz nevyzera 100% …

                                                  ale ako chces … ak si si vedomy rizika tak to nepouzivaj … ja tiez nebudem nikomu ponukat unprotected liion akumulatory, aj ked sa ich zopar mam a pouzivam a som s nimi spokojny, lebo su vlastne lepsie … ale som si plne vedomy rizika … vzdy je to nieco za nieco … pre profika ano, pre amatera nie …

                                                  0 0
                                                  • goofy  

                                                    By me jenom zajimalo co to je za profika, ktery nevedel o riziku, nebo moznosti filtru.. To jenom tak naokraj

                                                    0 0
                                                  • pepko  

                                                    no taky typicky „profik“ :-)))

                                                    0 0
      • t29  

        Sice jsem canonista, ale z těchhle dvou doporučím D90.

        0 0
      • Smazaný účet  

        no ale pokud budeš chtít natočit nějaké to video tak 500D ho umí i v HD kvalitě.

        0 0
      • rastoo  

        David jeb na digi kup si Hasselblad :-))))

        0 0
        • kubad  

          neser nebo sem jebnu tvoje foto inflagranti :-)s Meridou

          0 0
    • Krys  

      Zdá sa mi to, alebo tie nové Canony skutočne nemajú ten malý monochromatický display?

      0 0
      • Daf  

        U základních modelů zrcadlovek je to tak. Nejen u Canonu.

        0 0
        • Krys  

          Už vidím, pogooglil som: Canon 500 nemá, 50 má. Nikon 5000 nemá, 90 má.

          0 0
      • t29  

        stovková řada a tisícovková řada ten displej odjakživa nemají, jedničková a desítková řada ho má.

        0 0
    • Hrosik1  

      Nevím jestli jsi již nenakoupil, ale za mne určitě Nikon D90, už pro to, že má ostření uvnitř těla oproti 5000, tady větší spektrum objektivů. Výborný fotoaparát, taky po něm pokukuji 8-) Nepročítal jsem celé vlákno, tak se možná opakuji.

      0 0
    • Hrosik1  

      Nevím jestli jsi již nenakoupil, ale za mne určitě Nikon D90, už pro to, že má ostření uvnitř těla oproti 5000, tedy možnost většího výběru objektivů. Výborný fotoaparát, taky po něm pokukuji 8-) Nepročítal jsem celé vlákno, tak se možná opakuji.

      0 0
      • Hrosik1  

        Jo a také výhoda na D90 stavový display na vrchu těla, jak již výše vzpomenuli. Ale asi bude nejlepší si zajít do obchudu a Nikon D90 i Canon 500D si vzít do ruky, to si myslím by mělo rozhodnout, když už oba přibližně splňují požadavky na funkce a kvalitu.

        0 0
        • goofy  

          Chjo.. Nechapu proc porad srovnavate Canon 500D a Nikon D90, kdyz je srovnatelny s Nikonem D5000

          0 0
            • goofy  

              Mea culpa.. Se mi zdalo, ze reaguje na zakladatele..

              0 0
            • pepko  

              mas bod :-)))

              0 0
              • goofy  

                Imho bod nema, bo hrosik reagoval na zakladatele, ale to je fuk…

                0 0
                • pepko  

                  a v prvom prispevku su ake fotaky spomenute ?

                  0 0
                  • goofy  

                    Je tam i 500D, ale hlavne se tazatel rozhodoval mezi Oly a nebo proplatit za Nikon.. Jako ja to neberu. D90 je lepsi. Jen cim dal vic pochybuju o smyslu teto investice. Zabit takove telo jednim setakem, jeste s nezrovna dlouhym ohniskem.. Ale asi jsem divny, jak to tady pozoruju.. Jinak pokud kuad planuje dokoupit dalsi skla, tak to beru.

                    0 0
                    • camlost  

                      proc by mel na zrcadlovku apriori patrit objektiv s dlouhym ohniskem? naopak, v moznosti pouziti kratkych vidim znecny prinos. 12mm na FF – to musi byt uzasny zaber.

                      0 0
                      • goofy  

                        No nevim.. Siroke je taky pekne… …na krajinky (nebo ted kdyz pujdu nafotit trhliny v baraku)… Ja rad fotim i detaily a momentky, kde proste 200mm sklo vyuziju. Nevim mozna hodne lidem tento rozsah postacuje? Nemam zdani na co ten dotycny bude ten fotak pouzivat, nevim ani jak bude fotit, jenom, ze by si to lidi meli uvedomit, a taky mi prijde skoda davat na telo D90 sklo se svetelnosti 3,5–5,6..

                        0 0
                        • Krys  

                          Krajinky cez krátke sklo sú väčšinou nudné.

                          Ale ako píšeš dôležité je na čo to dotyčný potrebuje. Chystám sa tiež svičnúť na zrkadlovku a ako prvý objektív plánujem niečo okolo 30mm s dobrou svetelnosťou.

                          Fotiť budem hlavne svoje deti v pohybe a často v interiéri.

                          0 0
                          • goofy  

                            To je vlastne taky fakt :-)

                            0 0
                          • pepino  

                            Nerozumim, krátkým sklem je myšlen širokáč nebo tele?

                            0 0
                            • Krys  

                              Širokáč. Akože krátka ohnisková vzdialenosť.

                              0 0
                              • pepino  

                                A širokáč je na krajinky špatnej? Proto mi to nešlo na hlavy. Myslim širokáč nás starců, tj 22–28mm, ne dnešní modu všechno fotit rybim vokem (po 3,fotce mě bolí hlava:))

                                0 0
                                • Krys  

                                  Nie, širokáč na krajinky nie je špatný.

                                  0 0
                                  • pepino  

                                    Krajinky cez krátke sklo sú väčšinou nudné.

                                    0 0
                                    • Krys  

                                      Chceš sa hádať? Ja nie.

                                      V každom prípade, keď odfotíš obrovský kus krajiny, nebýva to veľmi zaujímavá fotka, je tam toho natlačeného veľa.

                                      Navyše keď fotíš napríklad more širokáčom, musí byť fakt kvalitný, aby to more bolo rovné.

                                      Myslím si, že to je len taký mýtus: „Kúpil som si širokáč“, „Načo? Ideš fotiť krajinky?“

                                      Prooste sa mi nepáči tá rovnosť širokáč=krajinka. Krajinky sa fotia rôznymi objektívmi a širokáčom sa hojne fotí niečo úplné iné ako krajinky.

                                      0 0
                                      • pepino  

                                        Co převážně? A nevím, proč bych se chtěl hádat, já za 25 let foceni ty krajinky se širokáčem spojuju (ale není to samozřejmě dogma).

                                        0 0
                                      • pepino  

                                        „keď odfotíš obrovský kus krajiny, nebýva to veľmi zaujímavá fotka, je tam toho natlačeného veľa.“

                                        Jo tak, tak to fakt debata nemá smysl:) Ale jen detail-když 50mm vyfotíš „krajinku“, už to není krajinka.

                                        0 0
                                        • Krys  

                                          když 50mm vyfotíš „krajinku“, už to není krajinka.

                                          Pravdu máš, tá debata skutočne nemá zmysel. :)

                                          0 0
                                      • kolečko  

                                        Zajímavou fotku nedělá foťák nebo objektiv, ale ruce fotografa.

                                        0 0
                        • Daf  

                          Ten objektiv má sice horší světelnost, ale to do značné míry dohání opravdu dobrá optická stabilizace. Třeba na ohnisku 105mm udržíš z ruky i 1/15.

                          0 0
                        • Honza729  

                          No jo, jenze ono taky koupit svetelny zoom nebo tele je ponekud draha sranda…

                          0 0
                          • goofy  

                            Nerikam, ze ne.. Proto dle me by si clovek mel rozmyslet, ci ma opravdu cenu priplacet za drazsi telo..

                            0 0
                            • Honza729  

                              To je pravda.

                              Na druhou stranu se podivej na marketing Nikonu. Ma rozdelene zrcadlovky na amaterske (konci prave D90kou) a profesionalni. Nic mezi tim. Kdyz k tomu prictes dramaticke snizeni cen za poslednich pet let v teto tride digitalu, pak je zamer zcela jasny: co nejvice lidi chytit na poveru, ze zrcadlovka foti lepe, aby si je pak pripravili na prodej drahych skel. Pisu to hodne zjednodusene, ale ja ten marketing Nikonu takto ctu. Co ty na to ?

                              0 0
                              • goofy  

                                Jasne.. Hlavne u te D90 je to podle me markantni.. Nalakat lidi na dobry set.

                                Kdyz si vemu:

                                1000D vs. D3000

                                500D vs. D5000

                                50D vs. D90

                                7D vs. D300

                                Kdyz porovnam tela, tak ceny jsou priblizne stejne, kdyz porovnam sety, tak ty nizsi rady taky, ale prave u te D9O uz je prave markantni rozdil v levnych setech. D90 prvni pouzitelny set nejakych 26000 (z 21000), 5OD nejakych 32000 (z 23000).. A prave tam vidim tah Nikonu nalakat na sebe klientelu, ktera stejne bude fotit jenom s jednim sklem a budou tvrdit jaky to nemaji super fotak..

                                0 0
                            • Daf  

                              Připlatit si za tělo vyžaduje třeba 3000. Opravdu kvalitní skla stojí od 15000 nahoru :( Lepší tělo se hodí. Spousta funkcí se dá nastavit přímým tlačítkem na těle. Větší hledáček a lepší ergonomie taky není k zahození.

                              0 0
                          • Krys  

                            Na takéto reči mi kolega raz povedal:

                            Keď si kúpiš lacný objektív (napríklad, ale dá sa generalizovať), časom ti jeho chyby prestanú vadiť.

                            Keď si kúpiš drahý objektív, časom ti prestane vadiť jeho cena.

                            :)

                            0 0
                            • Honza729  

                              To jo :-))

                              Ale ja to myslim spis obecne. Pro valnou vetsinu lidi jsou skla proste draha…

                              0 0
                        • camlost  

                          ja jsem reagoval na „zabit takove telo … setakem, jeste s ne zrovna dlouhym ohniskem“.

                          dlouhe ohnisko lze snadno ziskat i na kompaktu a evf. (o rozdilu v opticke kvalite neni sporu, ale taky o ni neni v tvem prispevku zadna zminka)

                          naproti tomu siroky uhel na kompaktu neni bezne k dispozici (aktualne me zadny model pod 20 mm nenapada a hledat se mi to nechce).

                          siroke ohnisko … interiery, krajinky, zduraznena perspektiva – pomerne siroke pouziti. mnohem sirsi nez 700mm dostupnych treba na tom novem Fuji.

                          konkretne D90 se prodava v setu s 18–105kou, ktera sice neni profi, ale v dane (amaterske) tride patri podle ruznych testu k tomu lepsimu, co lze koupit. rozsah ohniskovych vzdalenosti povazuji za rozumny kompromis ve smyslu rozsah vs. opticka kvalita vs. cena. v podobne hladine je k dispozici napr. 18–125 sigma, porovnani necht si kazdy udela sam. o dalsich cca 5 tisic drazsi je zajimavy tamron 18–270mm pro milovniky ohromnych rozsahu.

                          D90 je porad jen obycejny fotak pro amatery, a tak je treba se na nej divat. to, ze se povedl, je vec jina, ale D300s to proste neni, natozpak D700 s fantasticky nizkym sumem.

                          0 0
                          • goofy  

                            Nechapu moc to srovnani s kompakty? Kazdopadne pokud nemas FF, tak stejne treba prepocitat crop faktor a jsme na 28mm, ktere ma uz dost kompaktu

                            0 0
                            • camlost  

                              co se tyce srovnani s kompakty, tak (stale se drzim tveho „zabijeni setakem s ne zrovna dlouhym ohniskem“) argumentuju tim, ze jedna ze zasadnich vyhod zrcadlovky je prave moznost osadit _kratkym_ ohniskem, nikoli dlouhym.

                              kratke neni k dispozici nikde jinde, dlouhe je.

                              (kratkym rozumim napr. 10–20mm, fish eye v potaz neberu)

                              srozumitelneji to napsat neumim, cili je to na toto tema zrejme muj posledni prispevek. bud bude pochopen, nebo ne.

                              0 0
                              • goofy  

                                Ano.. Pokud vidis jako zasadni vyhodu zrcadlovky tohle… ja videl vzdy vyhody nekde jinde.. Pokud chces teda ohnisko 10–20 (takove sklo ja moc nechapu), tak potom treba jo.. Jinak kdyz si prenasobis crop faktor tak vetsina skel ma ohnisko jak kompakty uz.. Od 18mm(resp 28) uz jde dost kompaktu sehnat

                                0 0
                    • kubad  

                      skla sou časem v plánu o tom žádna, jen na začátek a naučení nějaký rozumný univerzální seťák, pak podle potřeb doplňovat.

                      ještě pořád zvažuju jestli nevzít zrovna nějaké rozumné sklo.

                      0 0
                      • goofy  

                        Tak to jo.. to pak beru.. Ale prave bych se mozna rovnou rozhodl koupit nejake poradne sklo, pokud mas dost penez. Ale je jasne, ze je to zase celkem investice, pac tam vidim jedinou vyhodu te D90, ze vychazi v tom setu hodne pekne financne.

                        0 0
                    • pepko  

                      goofy tu stale nejako prudi …

                      D90 a 18–105 nie je nejaka lacna zalezitost … ale zase ani nejako draha … je to dobry stred, velmi slusny fotak kopirujuci vybavu drahsieho brat … a k tomu velmi slusny setak … pomer vykon/cena to ma podla mna najlepsi zo v sucasnosti predavanych zrkadiel …

                      iste fotit sa da aj z lacnejsimi telami ale ja zase pochybujem, ze lacne telo v kombinacii s drahym objektivom bude davat dobry vysledok … a hlavne, ze to bude dobre cvakatko pre amatera …

                      zabit takove telo jednym setakom … no ja ti nerozumiem … sak podmienkou kupy zrkadla nie je predsa to, ze sa zaviazem, ze do 1roka kupim dalsi 5 objektivom a preinvestujem XXX penazi …

                      preco nedokazes pochopit, ze niekto chce kupit fotak, ktory bude robit technicky dokonale fotky … lepsie ako kompakt … ale mozno sa uz nechysta viac investovat … podla mna to nemusi … D90 + 18–105 mu vystaci na 95% situacii … a stale mu zostane ta moznost, ze ak mu 18–105 nestaci tak si dokupi ine objektivy … a potom o X rokov zase nove telo …

                      jednoducho ten komplet ma slusny vykon a dokupovat dalsie skla netreba … to sa tu na BF stale opakuje, ze nekupuj zrkadlo, lebo musis dokupovat aj objektivy … ale on nemusi, on moze, ked chce dalej investovat, tak si dokupi, ked nechce tak si nekupi …

                      0 0
                      • pepino  

                        pepino

                        0 0
                      • camlost  

                        nerekl bych, ze prudi. aspon ja to tak nevnimam. :-)

                        ke zbytku se pripojuju, presne takhle to vidim (zejmena tu cast o moznosti volby).

                        0 0
                      • goofy  

                        Neprudim.. A mozna mi tam prave unika smysl kupovani zrcadla.. Na cvakani na automat si muzu koupit i kompakt.. To je jedno. Proste jsem asi divny jak to tu vidim, ale pro mne je prakticky dulezitejsi sklo 70–200 nez 18–105.. Ale asi hodne lidem tady to staci.. Na cvaknuti pole idealni. Ja jsem jenom poukazal na to se zamyslet, jak ten clovek bude fotit a co bude fotit, at pak pripadne nebreci. Imho foceni sklem s rozdilnou svetelnosti je fakt pruda. Vam to nevadi? Konec debaty.

                        0 0
                        • Honza729  

                          Nevadí, proč by mělo ? (Tedy jestli ti rozumim dobre, vadi ti prenastavovani expozice, atd…?)

                          0 0
                          • goofy  

                            Jo… Chvili mi to nevadi, ale trebas kdyz uz jsem po dni ani nevedel, kterym koleckem mam tocit, tak m to celkem dozralo… ;o)

                            0 0
                          • goofy  

                            Kor kdyz clovek potrebuje neco narychlo zazoomovat a cvaknout… Tam mi pak uplne odpada vyhoda pohotovosti zrcadla

                            0 0
                            • Daf  

                              To snad leda v případě, že fotíš na plný manuál. S poloautomatikou, nebo P přece není problém.

                              0 0
                        • pepko  

                          ked si ficis na zoomoch tak preco su nekupis ultrazoom ? vyrobcovia teraz uvadzaju az 30× zoom fotaky … rozsah 28–840 … to by bolo nieco pre teba, ze ?

                          0 0
                          • goofy  

                            ???

                            0 0
                            • pepko  

                              vid prispevky o kusok vyssie … kedze je pre teba dolezitejsie dlhe ohnisko ako siroke … dlhe ohnisko nie je problem v kompakte, ale siroke ano …

                              kup si velky kompakt a budes mat taku dlzku, ze az :-)))))

                              0 0
    • camlost  

      btw. novy prirustek do rodiny Canonu:

      Canon EOS 550D, cena za telo cca 800 USD, pokud si to pamatuju spravne.

      http://www.dpreview.com/…anonEOS550D/

      0 0
      • dada  

        to mi řekněte proč C upgraduje tak často a nikon tak málo????

        0 0
        • madcat  

          Páč Nikon nepotřebuje furt někoho dohánět, a přitom furt zjišťovat, že to vlastně ještě nestačí :)

          0 0
    • Dexter78  

      Doporucuju Nikon D5000 telo a k nemu nejaky bud pevny sklo (kvalita) nebo sigmu 70–300 (zoomak)

      0 0
    • MattsSpeed  

      Ahoj, presne tymto som si presiel pred troma mesiacmy, rozpocet bol iny a zatial ti ani neprezradim co som nakoniec kupil.

      Olympus – nie, dovodov je vela

      Canon – vysoka cena, spatna nekompatibilia, zuzeny vyber objektivov

      Nikon – lacnejsie varianty su strasne osekane, tie dobre zase dost drahe, siroky vyber objektivov

      Pentax – priserna podpora v SR/CR, stabilizator v tele, spatna kompatibilita, siroky vyber objektivov, kvalita vystupu vo vsetkych produktoch, vode a prachu odolnost

      Sony – stabilizacia v tele, dobra cena, pre majitelov Minolty vyhoda kompatibility

      Este by mohla byt Leica, ale to si netrufam hodnotit

      Nakoniec vyber to co ti padne do ruky, cez co sa ti bude dobre pozerat a ako ta oslovi ovladanie, ak neplanujes vyvolavat foto 1:1, alebo mat profesionalne BW fotky, ak ti staci jeden objektiv, vyber nieje zlozity. ALe ak casom budes ciet cokolvek akokolvek upgreadovat, tak si to treba rozmysliet, nevyberas len znacku ale vyberas aj system. A tam sa da narazit, v zmysle: Ked vtacka lapaju, pekne mu spievaju…

      hlavne fotit, fotit, fotit. Technika nieje cielom, je iba prostriedkom jeho dosiahnutiu…

      0 0
      • MattsSpeed  

        este ma napadla jedn vec, Pentax zverejnil rozhranie ovladania objektivov. T.z. vyrobcovia ako Tokina, alebo Sigma vedia co vyrabaju, kdez to u ostatnych znaciak iba hadaju…

        a este poznaka k spatnej kompatibilite → spatna=spätna, nie zla

        0 0
        • pepko  

          a co si kupil ?

          0 0
          • MattsSpeed  

            ehm, nerad by som spustal dalsi flame… ja niesom dobra vzorka, pretoze este do novembra 2009 som fotil na kinofilm.zrkadlovku ktoru mam uz 10 rokov a zavieram sa doma do kuplne koly vyvolavaniu (a hlavne kludu) :))))

            …takze pre mna je jedno ci ma fotak 10 alebo 14 MPix, pretoze vacsie rozlisenie pri rovnakej velkosti snimaca???

            …mne jedno ci ma nikon teple podanie farieb alebo canon neutralne a ze pentaxisti o tom nehovoria, pretoze je to ciste softwarova zalezitost.

            …a mohol by som pokracovat…

            vyberal som pragmaticky, zmenil som system a mal som stastie, ze moj vyber bol nakoniec v zhode s mojou vysnivanou znackou na ktoru som pred 10 rokmi nemal :)

            ale aby som tu len tak blbo a na prazdno netliachal, tak aspon nejake to foto s cyklotematikou pridam :)

            0 0
            • Honza729  

              Hezký fotky máš. Jen tu poslední bych prosvětlil bleskem.

              0 0
              • MattsSpeed  

                to mi hovoria vsetci :)

                ja by som ju naopak stmavil, ale nakoniec ju necham stale tak ako je, pretoze tak nejako to vtedy na tom Lipne bolo :))) tak si to pamatam…

                0 0
                • Honza729  

                  No jak myslíš… :-)

                  Ale kdyby byla prokreslena ta hromada a biker a pozadi zustalo tak jak je, tak je to fotka do katalogu :-)

                  0 0
                  • MattsSpeed  

                    hmmm… ak ju kupis, idem skladat HDR-ko :)))

                    inak celkom sa na tejto diskusii zabavam…

                    0 0
                    • MattsSpeed  

                      zabavam sa dobre a pripomenul som si na toto:

                      http://www.dfens-cz.com/…l/clanek.php?…

                      citat povinne!!!

                      0 0
                      • Honza729  

                        Ja tedy nevim jak ostatnim, ale mne pripada tohle jako dost ubohy a ohrany cteni…

                        0 0
                        • MattsSpeed  

                          treba to brat s nadhladom… a je to sranda, kdezto tato diskusia vobec… :)))

                          a pod tuto vetu by som sa kludne podpisal:

                          Je to přece krásný koníček a má sloužit k radosti z výsledků, tedy fotografie. Zbytek řečí je jen o tom, kdo dál dočůrá.

                          0 0
                          • camlost  

                            jen je to bohuzel jedina veta, ktera v uvedenem clanku stoji za pozornost. i s prihlednutim k dobe, kdy vznikala.

                            co se tyce zabavy, ja se naopak timhle a podobnymi vlakny docela dobre bavim. bavi me fanatismus majitelu te ci one znacky nebo privrzencu te ci one technologie, neschopnost argumentace, atd. (joo, je docela dobre mozne, ze do nekterych skupin patrim i ja. nikdo neni bez chyby. :-))

                            mimochodem, taky tipuju, ze mas pentax.

                            co se tyce canonu a objektivu, za par dolaru lze koupit adapter pro pouziti nikonackych objektivu. ale nevim, jaky to ma vliv na optickou kvalitu, nezajimal jsem se o to.

                            0 0
                            • MattsSpeed  

                              mna by skor zaujimalo co si vybral zakladatel tohoto vlakna a ci sa riadil tunajsimi radami :)

                              0 0
                • pepino  

                  Low key, nic neprosvětluj :)

                  0 0
            • pepko  

              a co si kupil ?

              0 0
            • madcat  

              Pěkný fotky čoveče, hlavně ta první se mi líbí – kde to je?

              0 0
          • kankrlicek  

            pentax :)

            0 0
    • Krys  

      Ak by ste sa náhodou stále nevedeli rozhodnúť :)

      „The two sides always at war all across the message boards“:http://www.youtube.com/watch…

      0 0
    • siafu  

      Takže pořád mám ve výběru Nikon D90 – původně s objektivem Nikkor 18–105 mm (23 tis. Kč), nicméně ještě mě zajímá, zda by objektiv Nikkor 16–85 mm nebyl lepší volbou resp. zda stojí za cenový rozdíl asi 7 tis. Kč – v setu Nikon D90 za 30 tis. Kč.

      Jinak po nákupu zrcadlovky nemám hned v plánu nějaké větší investice do jiného objektivu v cenové relaci nad 10 tis. Kč.

      0 0
      • Pedro404  

        Já bych rozhodně šel do 18–105, výrazně delší rozsah na konci, a ty chybějící 2 mm na začátku imo extra chybět nebudou… Se 16–85 zkušenost nemam, za ty prachy bude mít asi lepší optiku, ale jak sem psal jinde, pokud nějaký vady obrazu přímo nehledam ve 100% zvětšení (což sem za ten rok a půl co ho mam ještě nedělal), tak mi 18–105 příde naprosto dostačující. Těch ušetřenejch 7k můžeš si můžeš ušetřit na širokoúhlý sklo nebo telefoto, podle toho co budeš chtít víc když bys v budoucnu rozšiřoval sbírku.

        0 0
      • Bully  

        Nikkor 16–85 podle testu kresli o neco lip, ale ten rozdil neni skoro znatelny. 18–105 je o dost levnejsi a ma vetsi rozsah, jako univerzal ti vystaci dost dlouho. Sam mam D90 a a koupil jsem ji prave v setu s 18–105. V Nemecku se jinak prodava tenhle set bezne uz za 850 € v normalnich kamennych obchodech- Saturn nebo Media Markt.

        0 0
      • Hrosik1  

        Určitě bude stačit i 18–105, ale těším se až budu mít pár zlaťáků navíc a zakoupím 16–85, je přeci jen o třídu výše, tedy opticky.

        0 0
        • Bully  

          Opticky nepatrne lepsi, stejne jako zpracovanim, o nejakem rozdilu tridy bych mluvil jenom v souvislosti s mnohem vyssi cenou. Je to porad jenom setak s beznou svetelnosti, za podobne penize se daji najit uz vyrazne lepsi skla od druhovyrobcu.

          0 0
      • pepko  

        tuto dilemu som mal aj ja … ale v case ked som kupoval, by som doplacal asi 300eur, co sa mi zdalo naozaj vela … ten cenovy rozdiel mi nie je uplne jasny, totiz oba su to setaky … aj ked niektori pasuju 16–85 do vyssej triedy a neviem ako ospevuju jeho opticke kvality … v podrobnych porovnacich recenziach sa dali najst nejake odchylky od 18–105, ale na fotkach to moze vidiet iba totalny foto fanatik …

        co vsak bolo pre mna dolezite, je to ohnisko zacinajuce uz na 16mm (24mm) … mna totiz velmi serie, ked sa mi v byte nezmesti cela rodina do objektivu … dlhe ohnisko je uz jedno, 85 alebo 105, sum a fuk … na dlhe si aj tak dokupis nejaky dlhsi zoomak … ale siroky objektiv si moze dovolit dokupit len malokto … su drahe ako slak … po roku zivota s D90 uz vazne zacinam rozmyslat, ze dokupim nejaky sirokac …

        0 0
      • Ruprt2  

        na tomto foru ti skoro všichni řeknou, že stačí 18–105 a mají pravdu.

        Běž na fotografické forum a tam ti většina řekne, že by si připlatili za 16–85, protože to stojí zato. A budou mít taky pravdu.

        Otázka je, co je tobě bližší :-)

        0 0
        • t29  

          Souhlas s malou výhradou – na fotografickém fóru by mohli poradit 18–105 + šetřit na pořádné objektivy, bez ohledu na to, že siafu do toho nemíní dál vrážet :)

          Za sebe jako první volbu 18–105, ale napřed popřemýšlet, jestli bude 18 mm v malé místnosti stačit, ty 2 mm na krátkém konci se často hodí víc než 20 mm na dlouhém.

          0 0
          • Bully  

            16–85 vsichni vychvalovali predevsim do doby, nez prisel na trh 18–105. Od toho momentu najdes i na fotodiskuzich, ze se kvalitativne skutecne temer nelisi. To temer se skoro rovna nule, takze mnohem vetsi rozsah 105ky staci na opravdu dlouhou dobu, aniz by clovek musel neco prikupovat. Navic za ty penize. A pokud uz neco lepsiho, urcite svetelnejsi sklo.

            Mam i ultrasirokac a rozdil mezi 16 a 18 mm nestoji za rec. Kdo se specializuje vylozene na interiery, stejne si koupi neco s mnohem sirsim ohniskem. Ja na bezne domaci foceni (a nejenom na nej) pouzivam pevnou 35ku 1.8 a nevim proc by nestacilo i tohle. Tolik reci kvuli 2 mm kdyz se da ziskat 20 mm na konci nechapu.

            0 0
            • pepko  

              35mm staci v interieri iba na portrety … na rodinnu foto, jedine v exterieri, kde mozes mat dlhsi odstup … 18mm sa uz da pouzit … ale 16mm by sa mi urcite hodilo …

              0 0
          • madcat  

            Jako první bych bral set s 18–105, a až bych se s tím naučil fotit, tak pak bych teprve řešil nějaký sklo typu 10–20 jakožto širokáč a pak třeba Sigmu 70–200/2,8 jakožto telátko…

            0 0
    • RUSH  

      V současné době bych bral jako „Canon TOP Nákup“ Canon EOS 40D z bazaru (www.paladix.cz) v ceně cca. 12 tis. Jako záklaďák, bych si koupil novou Sigmu 17–70 (teď nová se stabilizací).Delší zoom, např. na focení sportu, je Canon 70–200/4L. Dle mého ideální sestava. Levnější objektivy jsem měl a v podstatě jsou drahé, protože nakonec zjistíš, že za ty prachy vlastně špatně fotěj!

      Nikony jsou určitě taky dobré, Olympus nebrat, je to šumák.

      0 0
      • potápěč  

        já mám canona 50D objektivy k tomu L 17–40 a L 70–200. V porovnání canon 40 nebo 50 D a Nikon 90 je nikon až na posledním místě. Před nákupem zrcadlovky je vždy důležité si uvědomit co chceš a co budeš fotit. Na tělech až zase tolik nezáleží ale objektiv ti dělá fotku. Canon má za přijatelné peníze docela kvalitní objektivy u Nikona tato možnost až zase taková není. Porovnej si třeba cenu teleobjektivu 70–200. Jinak Nikon 90 je super foťák a objektiv 18–105 je moc chválenej objektiv určitě neuděláš chybu.

        hodně štěstí

        0 0
        • Bully  

          Jestli porovnavas Nikon D90 s Canonem 50D, pak sice delas to co spousta lidi (ze porovnavas 2 pristroje se srovnatelnou vystupni kvalitou snimku), zato je Nikon D90 z pristroju o dost nizsi cenove relace. Se svetelnym telezoomem od Canonu mas bohuzel pravdu, stoji min. Zase pochybuju, ze jeden z nejdrazsich beznych profi-objektivu rozhoduje o nakupu fotoaparatu. Kazdopadne ted vychazi i nova stabilizovana Sigma 70–200 f2.8, ktera bude dostupna pro vsechny znacky a bude jeste levnejsi. Uroven setovych objektivu je jinak u C. i N. podobna, to je jako porovnavat Campa vs. SRAM vs. Shimano, jenom hloupy flame.

          0 0
          • potápěč  

            V žádném případě tady nechci vyvolávat nějakou hádku jestli Canonn nebo Nikon. Přístroje těchto značek patří k top co na trhu s fototechnikou je. Je to jen o názoru a jak píšeš o srdeční záležitosti. Já bych si třeba nikdy nekoupil zrcadlovku Samsung nebo podobné značky. Prostě mi to k fototechnice nesedí. Při koupi foťáku si to chce zajet do prodejny a oba přístroje si vzít do ruky. Který z nich ti líp padne do ruky, který z nich se ti bude líp ovládat. To jsou věci které ti tady nikdo neporadí je to jen a jen o tobě. Nemusíš ani posloucht názory prodavače, jelikož oba přístroje znáš z různých recenzí a názorů jak zde, tak třeba na digineff a podobných stránkách. Nákup objektivu 3 stran to jest sigmi, tamronu a ostatních bohužel nemohu doporučit. Každý objektiv se chová jinak na jiném těle. Já třeba měl sigmu 17–70 a nikdo nebyl schopen ji srovnat tak, aby fotila jak na krátkém tak na dlouhém konci stejně. Ale jak říkám je to jen o názoru.

            tady v linku dávám odkaz na blesky nikon a canon. Je to jen ukázka v jakých cenovkách se dá pořídit třeba blesk od obou značek.

            http://www.megapixel.cz/blesky…

            0 0
    • yedlosh  

      D90 je urcite vyborna volba, pokud bys chtel usetrit a snad si i odlehcit v rukou tak D5000. Mam ho tez jako prvni zrcadlovku a nemuzu si ho vynachvalit. Jedinou chybu co jsem udelal byla koupe v kitu 18–55, urcite doporucuju ten 18–105.

      Co se tyce jinych znacek tak nic proti Canonu, puvodne jsem ho chtel taky, ale pote co jsem si je vzal v prodejne do ruky se mi Nikon mnohem lepe drzel a mel vcetne objektivu solidnejsi feel :) Nikon je ale rozhodne vic srdecni zalezitost :)

      Olympus ale na druhou stranu nemuzu doporucit, nerikam ze maj spatny fotaky, ale po osobnich zkusenostech s E-510kou jsem vuci nim dost predpojatej :)

      0 0
    •  

      Ahoj Bikeři, trochu to tu oživím sestra se mi vdává a chtěl bych jako svatební dar dát zrcadlo. Limit je 20litrů může být i rok starší použitá to vůbec nevadí pokud za to bude stát máte nějaké návrhy? Odkazy na weby? Děkuji…

      0 0
      • Lister  

        Mám návrh zeptat se jí, jestli chce opravdu zrcadlo.

        0 0
      • plzakj  

        S objektivem? Bez? Ma nejake? Foti neco?

        0 0
      • black.horse  

        Zrcadlo seženeš levně fungl nové třeba v Ikea:-) ale pokud jde o foťák, chtělo by to specifikovat… opravdu chce foťák? A určitě ocení DSLR s jejími benefity i zápory? Umí to použít? Už má nějaké příslušenství? Už fotí? Jaký žánr?

        0 0
    •  

      Co třeba tohle?

      https://www.mall.cz/…vr-584064001

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.