• Java

    Ahoj, rozhodl jsem se, že si postavím zimáka ze zbylých komponent, ale zasekl jsem se na středové ose. Na starém rámu jsem měl domeček 68 mm, osu 111 mm a kliky Suntour. Společně jsem to přemontoval na nový rám…Merida TFS (domeček také 68 mm). Nastal problém, že pravou kliku mám od rámu o 2,5 mm více než levou, ale co je horší, že mi nedrží řetěz při převodu druhá pila/největší kolečko a ani druhá pila/druhé největší kolečko; na starém rámu to bezproblémově fungovalo. Řetěz se přiliš zalamuje a celá řetězovka je špatná. Nevím, jak se to řeší, protože jezdím na integrované ose a tam jsem pohýbal jenom s podložkama, ale u těchto starých čtyřhranů nemám ponětí, jak se např. ten nepoměr vzdálenosti klik od rámu řeší. Můžete mi někdo poradit, jak tuto situaci řešit?

    0 0
    • Pi†el  

      vyhodt to :-P

      0 0
    • mr.antik  

      delší osa?

      0 0
      • Java  

        Pokud tomu dobře rozumím, tak mi delší osa spíše kliky odsune od rámu ještě více a tudíž se to celé zhorší. Řekl bych, že spíše osu kratší. Ale stále mi vrtá hlavou, že pokaždé je pravá klika dále od rámu než levá…nevím, jestli to tak je pokaždé, jsem už rozežranej z integrované osy, kde se to dá podložkovat a tento starší systém jsem nikdy nezkoumal.

        0 0
        • Vašur  

          Pokud si vzpomínám, tak se tyhle osy nejdřív šroubovaly z pravé strany do domečku a pak z levé zajistily. Proto je řetězová linka vymezená pravým čelem domečku. Takže pokud je domeček stejný a symetricky umístěný, musí být linka stejná. Když ti to nehraje, tak je ještě možné, že je nesymetrická zadní vidlice. Jinak už mě nic nenapadá. Vlastně jo, taky byly dělaný osy na přesmykač s držákem pod maticí osy. To bys tam musel mít ten držák na tomhle kole. Pak by to byly ty 2,5 mm ven, držák smyku je vlastně podložka. Ale protože levá strana je pak o 2,5 mm blíž, celkově je levá klika o 5 mm blíž než pravá. Ale to už jsou spekulace

          0 0
          • Vilém  

            Tak tak, bud krive navarena zadni stavba, nebo stredova mufna.

            0 0
        • Seadat  

          Hele jestli mas osu od kinexu tak tam se to da cely vyndat a vymenit misky mezi sebou, to je cca ten tvuj 2.5mm co potrebujes. a pokud to je shimano tak si kup osu takovou aby ti to sedelo – proto doporucuju zatocit misku u prevodniku a tim si najit optimalni delku osy – jinak teda jestli to je 4hran tak to kinex tak ma shimano ma misku u prevodniku nalisovanou nebo vcelku :-) pa

          0 0
          • tomaasz  

            Pokud má střed se závitem BSA tak nemůže ani u kinexu měnit pravou a levou misku. Domnívám se, že máš křivou zadní stavbu.

            0 0
            • Patar  

              Nepochopils příspěvek nad tebou (4×). Samozřejně, že osu je možno otočit. Všechny osy se samostatnými miskami jsou asymetrickéa je jedno k dosažení řetězové linky, kteou misku k příslušné straně naklepneš. Co se týká rámů MERIDA mohu potvrdit, že jsou jedny z nejkřivějších na českém trhu.Obchodní úspěchy této značky nejsou postaveny v Čechách na kvalitě, ale na reklamě a designu.

              0 0
              • Zdeněk-k1  

                Není ta osa dána odráceně? U osy na 4hran není u některých os stejná vzdálenost.Zdělej ty misky se závitem a změř vzdálenost od ložiska po konec osy (x-y).Vzdálenost na obou koncích (x-y)není stejna.Může být vzdálenost (x-y) rozdílná o několik mm.Tím,že by tam případně byla obráceně to může dělat co popisuješ.

                0 0
                • kubad  

                  to ti jen tak připadá, ta levá, neosazená miska se totiž pohybuje, ta s tím osazením jde na doraz rámu, a osa vevnitř je už symetrická, takže i pokud bys dal osu obráceně, měla by být symetricky v rámu

                  0 0
                  • Vilém  

                    U kinexu to tak neni, kdyz ho vyklepnes z prave misky a nalisujes naopak.

                    0 0
                    • kubad  

                      je to možné – kinex sem v ruce neměl ani nepamatuju :-) 4-hran sem naposledy montoval v Titanu a ta byla symetrická jak píšu :-)

                      0 0
              • tomaasz  

                Mám na stole dvě osy kinex na čtyřhran JIS, 108 a 115,5 mm šíře a obě jsou symetrické – na jedné rozdíl 0,1 mm, na 115,5 ose rozdíl 0,15 mm. Takže u kinexu otočení osy v miskách nepovede ke změně vzdálenosti klik od podélné osy kola.

                0 0
                • Patar  

                  K servisním i montážním pracem využívám KINEX osy v kompletním sortimentu , a to 107 , 110 , 113, 115,5, 119 , 122.5 , 127 a 131mm. Setkávám se v jednotlivých délkách s různou délkou vetknutí na pravé straně.Např . u rozměru 119mm je mezi rozmšrem pravé části až 2.5mm. Jsou opravdu případy, kdy jsou osy symetrické, na druhé straně např. 127 a 122.5 mají asymetrii až 5,5mm. Značný rozdíl je rovněž při použití misek typu SHIMANO a FAG.

                  0 0
    • jihra  

      Obrátit osu. Nevím, proč si všichni myslí, že všichni mají zapouzdřené osy – spousta lidí jezdí na středovém složení miska s těsněním – věneček – osa – věneček – miska s těsněním -kontra. Tam si osu otočím jak chci. A navíc si můžu korigovat vůli v ložiscích, což u zapouzdřených os většinou nejde (u některých jo). A pro gramhoniče – „nezapouzdřené“ středové složení je lehčí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.