• rock

    Znám délku středové osy (řekněme 113mm). Znám počet pastorků (9). Znám typ osy (čtyřhran). Znám typ kola (MTB). Když si chci koupit nové kliky, musí být bikové, musí pracovat s devítkovým řetězem a musí být na čtyřhran. Hraje roli i délka té osy ? Existují kliky mapř. Shi Deora doporučené pro osu 103mm a jiné Shi Deore doporučené pro osu 116 mm, nebo na obě délky osy mohu použít stejné kliky a pořád to bude fungovat ?

    0 0
    • náčelník  

      Kliky na čtyřhran se nevyrábějí v provedeních pro různé délky osy. Obyčejně se uvádí rozmezí, setkal jsem se s klikami, kde bylo uvedeno, že jsou pro rozměr osy 108–113 mm, což je dost velký rozptyl. Navíc do toho vstupuje i rám, protože ne všechny rámy mají středovou mufnu stejně souměrnou s podélnou osou kola. Dle mých zkušeností je tam příliš mnoho proměnných a bohužel je nutno použít metodu zkouška-omyl.

      0 0
    • pavelr  

      Shimano má na svých stránkách u klik uvedenu délku osy a řetězovou linku. Letos např. existují 2 modely klik alivio, jedny pro osu 113mm, druhé pro 123mm. Takže bacha na to.

      0 0
    • Lister  

      ke každému modelu klik by měl výrobce udávat potřebnou délku osy pro danou řetezovou linku – třeba 113/47,5 – 118/50 Jinak já tedy osobně nechápu, proč se dělají osy pro delší linku než je 48, protože už ta je v naprosté většině případů delší než je velikost zadní řetězové linky. Třeba na mojem kole mám vepředu 47,5 a když hodím řetěz na střední talíř a vzadu doprostřed, kdy by měl řetěz teoreticky jít rovně, tak ve skutečnosti se velmi výrazně odklání ke středu kola. Z toho je jasné že zadní linka – se kterou toho imho nic neuděláš je ještě mnohem menší. Příští týden budu montovat kliky s pevnou osou a linkou 50, tak jsem zvědavý jestli to vůbec bude šlapat.

      0 0
      • jihra  

        To Lister – je možné, že máš „pohnutou“ zadní stavbu. Nebyl nějaký pád? Ještě k těm klikám. Problém bývá i s výměnou osy. Pokud je už čtyřhran v klikách vymačkaný častým sundáváním a nasazovaním klik (např. při údržbě), tak se musí nová osa koupit o něco delší než původní, protože kliky (tedy převodníky) by pak byly moc blízko rámu.

        0 0
      • MlokCZ  

        To už jsme tu řešili. U Hollowtech II jsme narazili na dva možné důvody té úchylné řetězové linky. Jednak jim to umožní dělat pouze jednu osu pro obě velikosti domečků. A potom to řeší problémy, které mohly vznikat s shimano přesmykači (místo aby vyrobily pořádně přesmykač).

        Ale jinak ta linka u Hollowtech II dle mojeho ročního ježdění žádný problém není a funguje ok i převod střední převodník/největší pastorek (který teda moc nejezdim, ale jde v pohodě). Mě ta linka sedí skoro lépe, protože jezdim hodně lehký převody a mám v terénu pak skoro pořád nejmenší převodník a používám k němu i menší pastorky až třeba 4-nejmenší (a k tomu je ta linka lepší).

        0 0
        • Lister  

          Ježiš fuj to jsem se lek, Shimano XT převodník Holl II. To tedy neee, to bych si nidky nevybral :o))))

          Jinak já vím že se to tady řešilo, jsem to všechno četl, ale stejně si myslím, že i s integrovanou osou to jde udělat – pokud se nepletu tak FSA má i s integrovanou osou linku 48.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jasně, že to jde udělat, u Shimana by stačilo kdyby soudruzi udělali druhou verzi osy, která by byla kratší o podložku na každé straně (která má právě těch 2,5mm).

            Jinak já nejsem žádný zastánce Shimana a už nikde moc Shimana nemám, ale zrovna ty XT kliky se mi i přes tu řetězovou linku fakt líbí.

            0 0
    • m4rkus  

      Ahoj, chci se zeptat, kámoš koupil kliky a narazil na problem s delkou osy. Bud musi vymenit osu nebo koupit jiny kliky.

      Jen otazka, budou fungovat tyhle kliky na razeni 3×8? Smyk to pobere, hazka taky. Jen me zarazi, ze tam pisou 9tkovy razeni. Diky

      KLIKY FC-M430

      0 0
      • worlusho  

        Správná osa vyjde levněji než nové kliky. Osmičkový řetěz si s tím rozumí. Nastavit osmičkový smyk lze, ale líp to chodí z devítkovým.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.