Dámské kolo pro mrňouse do 13 tis.

17 nepřečtených
  • Hanďajs

    Krásný den všem,

    byl by někdo tak hodný a poradil naprosto nezkušené při výběru nového kola? :) Jak je v názvu, vybírám dámské kolo hlavně pro cesty do práce a rekreační vyjížďky po zpevněných cyklostezkách. Jelikož nehodlám jezdit horentní počet kilometrů a finanční situace mi nedovolí jinak, ráda bych investovala do 13 tis., což je málo, já vím, ale musí stačit. Zároveň jsem celkem malá, měřím 155 cm, váha do 50 kg. Chápu, že za ty peníze nekoupím majestátní kousek, ale spíš jde o to, abych si nevybrala zbytečně hodně špatný :D.

    Kola, který se mi líbí, ale parametry mi nic neříkají :)

    http://www.kola-online.cz/…modra/d24242

    http://www.merida-bike.cz/…ay-40-d-lady

    http://www.maxbike.cz/eshop/naryn

    Co jsem taky velmi bystře postřehla je to, že spousta lidí si nechává kolo sestavit. Vyplatí se to za tyhle peníze? Případně sestavuje někdo takový kola v okolí Olomouce?

    Děkuju za odpovědi a buďte na mě hodní, jsem ještě malá :).

    0 0
    • t29  

      Určitě bych se v téhle ceně vyhnul kotoučovkám, které znamenají vyšší váhu a nutnost ušetřit jinde. Véčka jsou pro dané použití naprosto dostatečné.

      Co se týká stavby, vyplatí se proto, že dostaneš vyvážený mix dílů. Většina velkovýrobců se chlubí třeba lepší přehazovačkou, ale zamlčí, že náboje kol a odpružená vidlice jsou úplný low-end.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Hlavně si kup kolo na 26" ráfcích, tedy horské, které přezuješ/necháš přezout na jiné = hladší pláště, ale aby byly dost široké.

      Kolo bude mít lepší (míněno lehčí) převody. Také do geometrie rámu se trefíš snadněji. Vidlice pružinová XCM by pod Tebou při občasné údržbě pružit mohla obstojně, stejně většinu nerovností poberou pláště. U stavitele bych poptával vidlici pevnou.

      0 0
      • scalar  

        Bude muset vozit tak 25kg batoh, aby pod ní ta vidlice XCM pružila. Otázkou je, jestli stejně jen pružení má smysl.

        0 0
    • Prazak0  

      Ty kola, co tu uvádíš, jsou pro Tebe asi moc velký. Taky záleží na délce nohou, ale menší lidi mají nohy obvykle kratší. Zkus se kouknout do tabulek pro doporučené velikosti u kol. Orientačně tam uvádí, pro jak vysokou postavu kolo dané velikosti je, případně to mají dle délky nohou atd.

      Kolo do 13 tis asi nikdo stavět nebude. I když ty stavitele to baví, tak se tím taky živí, takže jejich obrat by na takové zakázce je asi neuživil. Co se týče kol merida, tak když jsem si všímal u těch levnějších, tak za stejnou cenu byly hůř osazená než kola méně renomovaných značek. Zkrátka za značku se platí. Je otázka, jestli mít meridu a na tom nejlevněší komponenty, nebo jinou značku, lépe vybavenou, za tytéž peníze.

      0 0
      • scalar  

        Krosová kola za 13–14 se staví úplně běžně- základní vzduchovka, ráfkové brzdy, Alivio…

        0 0
        • plzakj  

          Jak je to s velikosti? Nebude pro takoveho prcka snazsi tocit 26" kola nez 28"?

          0 0
          • scalar  

            Záleží na prckovi, někteří mají celkem páru :-) Rozdíl v průměru 26" kol na širokých gumách a 28" kol na užších crossových gumách tak zásadní není.

            0 0
            • plzakj  

              Teoreticky by slo dat pevnou vidli na 26", kde pruzeni vyresi siroky plaste. Coz by posunulo cenu i hmotnost nize.

              0 0
        • Prazak0  

          Co občas mrknu na kola, co se nabízí za nějakých 15 tisíc, tak tam Alivio moc nevidím, tam je spíš nižší řada. Nebo se někdy na kolo hodí jeden díl třeba Deore, ale zbytek je zas Acera ap. Já než přehazovačku, tak mě víc zajímají náboje, ráfky, dráty, jak to je vypletené. To bych asi dívčině doporučil si nechal kolo postavit u solidního stavitele.

          0 0
    • Dumbíček  

      Z vlastní zkušenosti bych ti poradil oslovit stavitele Scalara. Manželka je o pár cm větší a kolo jsme po dohodě poskládali. Jen se obávám, že s cenou se dostanete výš, ale myslím, že to nebude nic dramatického.

      0 0
      • pepek  

        Ještě bys měl upozornit, že za tu upadlou brašnu a rohy nahoru Scalar nemůže.

        0 0
      • Japhy  

        Nauč manželku řadit. :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.