• osobne

    Vypadá to, že bude nutné nebo vhodné nošení roušek několik měsíců i po ukončení nouzového stavu. Máte zkušenosti s nějakou rouškou vhodnou pro cyklisty na delší jízdy kolem 100 km?

    Co tahle?

    https://www.gearbest.com/…8099596.html

    Nebo nějaký jiný tip?

    0 0
    • Smazaný účet  

      Šátek na dvojito a mezi tím vyměňovat „filtr“ třeba papirovej. A tady plánovat trasu co nejvíc mimo lidi. Tvoje odkazovaná maska filtruje jen prach směrem dovnitř a ven letí všechno skrz ventil.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak je to imho rouška do smogu konstruovaná pro osobní ochranu s max. možností výdechu. Na rouškaře s ventilem se pohlíží jako na vrahy.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Přesně tak, ventil nebrat.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jsem si u politiků nevšim, že by se ventilům bránili.

            0 0
            • kubad  

              Na to se přišlo později. :) tak jeden dva dny se

              0 0
            • Smazaný účet  

              Jsi pozadu, už jim to bylo vysvětleno a hlavně vyčteno. Teď nosí domorobo roušky, aby ukázali jak jsou solidární. Ono to vypadá blbě, mít prvotřídní respirator když nemusím a doktorům dát hovno.

              0 0
            • pepek  

              Mají přece imunitu, na ně nic neleze.

              0 0
            • Romancero  

              ventil se dá zablokovat-nebo výdech přelepit…Takže nemusíte soudit každého, kdo má respirátor se zpětným ventilem..

              Také ho v práci využívám.

              Stačí používat jen zdravý selský rozum a nenechat se ovládat první signální a házet špínu na druhé, že?

              0 0
              • zdenek  

                Fakt si nedělám iluze, že každý s respirátorem vlastní i zdravý selský rozum…

                0 0
      • xtonda  

        Jako kdyby ty hadry co většina lidí přes hubu nosí těsnily, odstává to u nosu a po stranách, nevidím v tom rozdíl, tahle nesmyslná kampaň proti respirátorům s ventilem mi pěkně pije krev.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ideální je přes ten ventil prelepit nějaké prodyšné krytí

          0 0
          • xtonda  

            Jakákoliv obstrukce bude zhoršovat dýchání a zvyšovat vlhnutí a tedy i funkčnost a dobu použitelnosti respirátoru.

            0 0
        • Mikikuba  

          Přesně tak!

          0 0
        • Prazak0  

          Rouška chrání ostatní, respirátor chrání toho, kdo ho nosí. Ale na kole jsou roušky nebo respirátory zcela zbytečné, i na cyklostezce by stačilo od sebe držet odstup. Propocená látka na obličeji toho moc nepochytá.

          Včera jsem viděl kohosi, stáhli si roušku, zapálil cigaretu a odplivl na zem. Nebo jsem i viděl někoho, kdo smrkal. Ne do kapesníku, ale tím způsobem na zem. Hlavně, že si pak zpět nasadil roušku. U lidí s tímto pojetím hygieny a ohleduplností jejich rouška velký smysl nemá.

          0 0
          • orm  

            Jak prosim te smrkas na kole? Zastavis a do jednorazoveho kapesniku?

            0 0
            • RomanH  

              Asi tak. A i kdyby, ten kapesnik pak stejne hodi do kose. Lidi blbnou.

              0 0
            • Prazak0  

              Zpravidla za jízdy, nebo když je křižovatka, tak to využiju. Smrkám jen ze začátku, pak už minimálně, leda za velmi chladného počasí. Kapesníky mám látkové, ty jednorázové nemám rád, jsou mi nepříjemné. Ale nesmrkám ani do dlaně, ani na zem, jak někteří borci zvládnou.

              0 0
              • RomanH  

                Takze za jizdy taky smrkas na zem, nebo jsem to jen nepochopil ? Ja jsem treba alergik (traviny, urcite pyly, zmena teplot). Za jizdy si proste musim obcas odfrknout.

                Samo jedu do boku, na konec, nebo kdyz jsem sam.

                0 0
                • Prazak0  

                  Smrkám do látkové kapesníku, vozím zpravidla menší, ze začátku ho někdy držím v ruce, nebo ho mám v kapse. Spíš je to nějaká chladová alergie nebo co, někdy se vysmrkám i v létě za horka. Na silnici bych tolik neřešil, když někdo bude smrkat na zem, ale na chodníku kousek od lidí, tak ono je humus se na to koukat. Vzpomínám na kohosi, zas smrkával do dlaně, pak rychlým pohybem to s dlaně setřásl, ruku si na závěr otřel do kapesníku. To je lahůdka si pak s takovým potřást rukou při setkání.

                  0 0
          • kyl  

            Dnes jsem se byl trochu projít (8km),hadr furt na hubě a sundal jsem ho až v lese.Asi 10m od cestičky nějaká baba cosi sbírala a jak mě zmerčila,začala pyčovat že nemám nasazenou roušku.

            0 0
            • Esi  

              Tak jsi ji předpokládám poslal tam kam si zasloužila :-)

              0 0
              • kyl  

                Šel jsem dál.Stačilo mi minulí týden když jeden debil z práce rozhlásil že ve firmě jsou nakažení a bylo veselo.Napřed jsem mu chtěl rozmlátit hubu ale pak jsem si to rozmyslel a z práce odešel.

                0 0
                • Esi  

                  Takového blbce bych propustil a podal trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy

                  0 0
                  • kyl  

                    Potrestám je jinak.

                    0 0
                    • Esi  

                      Jo chápu, že někteří zaměstnanci se shánějí hodně těžko, kamarád se kterým jezdím na mtb svářeče sháněl rok, tak že takového člověka potom těžko potrestat kvůli nějaké kravině, to je pravda

                      0 0
                      • kyl  

                        Mají cnc a jsem jedinej co to umí programovat,za další je pořeba často přestavět přípravky,nebo z části udělat nový,na to taky nikoho nemaj.Ten blbec je jen obyč.dělník.Já se hodil marod.

                        0 0
                        • Esi  

                          Tak to jo, já to blbě pochopil, když jsi psal potrestám je jinak tak jsem si myslel že jsi majitel firmy a blbé kecy má někdo koho těžko můžeš nahradit.

                          Já dělám z domova a když už musím do firmy tak tak jezdím v noci kdy tak nikdo není, mám to přes celou prahu tak že autem v noci 20 minut ve dne hodinu.

                          Jen stála služba dole na recepci se třeba v 1 ráno tváří kysele když na ně zvoním a chci dovnitř :-)

                          0 0
          • Mikikuba  

            Existují respirátory s filtry na výdechovém ventilu…Co včera Primula vypustil je opravdu na pováženou jak obecně to podal…Myslím, že začíná mít dost což se není čemu divit na druhou stranu. Jenže tady myslím obecně ne BF je každý odborník i když ví prd. Jinak rouškou kterou si plno lidí ušije projde to samý co ventilem respirátoru při dýchání zvláště když navlhne.Asi tak.

            0 0
            • Prazak0  

              Na kole rouška cenu nemá, já i na chodníku nebo v MHD jdu dál od lidí, když jdou naproti, tak je obejdu obloukem. Bez roušky by to bylo nastejno, dnes při cestě na nákup (po vedlejší ulici) jsem roušku nebo spíš respirátor s filtrem měl stažené z nosu, jen když byl někdo v dohledu, tak jsem to nasadil. Na kolo by s tím nešlo, hodně se mlží brýle, nevím když se oteplí, jestli to bude lepší.

              Tak k situaci se nevyjadřují jen lidi zde, ale i jiní lékaři, ať přímo z oboru, nebo i jiní. Už dříve např. kardiochirurg Pirk prohlásil, že nejlepší by bylo, aby to dostali všichni a získali tím imunitu. Což je asi přehnané. Jsou tu ale názory lékařů z infekčních klinik, ti na rozdíl od Prymuly skutečně léčí lidi. Prymula jako epidemiolog spíš dává jen nařízení jako nyní, případně studuje průběhy epidemií. On stihlu udělat profesuru jako ředitel nemocnice, jiní naopak tvrdí, že za tu dobu vypadli z oboru a musí se ho pak znova učit (např. Leoš Heger). Pak i třeba doktorka, co se zabývá mikrobiologií, která dělá pouze primářku a nestřídala vysoké funkce jako prorektor, rektor, děkan, ředitel velké fakultní nemocnice, náměstek ministra. Ta dělá skutečnou medicínu a ne jen velkou šéfku, což je trošku rozdíl. Dosti ho kritizoval i dr. Hnízdil.

              0 0
              • Esi  

                No on a omezování kvůli rýmičce, to je stejné jako kdyby určoval kolik alkoholu to smí v restauraci nalejt Mudr. Nešpor, určitě je to odborník ale trochu extrémista a podle jeho měřítka jsme alkoholici skoro všichni.

                0 0
                • Prazak0  

                  Já se nyní hlídám i před běžným nachlazením, nemocenskou jsem neměl více let ( i když asi před rokem a čtvrt jsem pár dní si vzal z práce sick day za tím účelm, jinak je vybírám jako další dovolenou). Protože nyní by každé respirační onemocnění dali jako možné onemocnění Covid 19.

                  0 0
                  • Esi  

                    Ale to za dělám vždycky, nachlazený do práce nechodím, mám to jednoduché v tom že mohu pracovat z domova, neschopenku jsem neměl 22 let. Když jde potřeba není problém pracovat 1 a více týdnů z domova

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Tak já na nachlazení moc netrpím, nebo je mi třeba zima, trochu posmrkám, ale bez teploty. Nebo lehká teplota, např. špičkově odpoledne 37.0 a většina dne v normálu.

                      0 0
                      • Esi  

                        Já taky ne ale když se necítím dobře tak prostě zůstanu doma

                        0 0
              • MlokCZ  

                Tak cílový stav, kdy to dostane postupně každý (nebo nějaké procento populace zajišťující konec šíření) je sice dobrý, ale celé je to o tom kolik mrtvých bude po cestě k tomu stavu.

                A je už snad jasné každému, že když se k tomu stavu dostaneme moc rychle, že mrtvých bude mnohem více z důvodu přehlcení až totálního kolapsu zdravotnictví.

                0 0
                • Smazaný účet  
                  0 0
                • oddie  

                  Ty jsi expert na čísla, tak schválně zkus spočítat, jak rychle se k tomu dobereme současným tempem :)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Problem je neznamy pomer poctu zjistenych nakazenych vs realne vsech nakazenych. I ty rozumne vypadajici dostupna srovnani Korea vs jine oblasti maji dost odlisne vysledky (od 10× po 50× az v extremu nekteri „vedci“ z UK tvrdi, ze to u nich uz 50% populace).

                    A pak teprve tak za tyden se mouhou zacit projevovat opatreni u nas a uvidime jak moc ovlivni vyvoj. Tedy nema smysl picitat z dosavadniho vyvoje, ten se zmeni.

                    K tomu zase snad bude vyrazne narustat testovani (doufam ze pristi tyden uz pojede ten nas test) a tim zvysovat % odhalenych pripadu.

                    0 0
            • Smazaný účet  

              Tak třeba u nás jsme dostali dvojkovej respirator, který má ventil s gumovou membránou. Při nádechu to jde přes tkaninu, ale výdech odchlipne tu gumu a vše jde volně ven. Tak to pacienti jistě ocení, to už je lepší dobře nasazená rouška. Když přes ten ventil přelepim sterilní krytí na rány, tak jde většina výdechu zase skrz samotný respirator a zbytek skrz ventil je aspoň takto filtrován. Tak děkuji ministerstvu za skvělý nákup.

              0 0
              • zdenal8  

                Ano, takhle respirátory fungují.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ne, jen ty s ventilkem a ještě záleží, zda je vdechovací, nebo vydechovcí. :)

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Zdaleka ne všechny, jenže ty opravdu vhodné prostě nejsou. Tak nafasuješ polofunkční krám a drž hubu. Pár ffp3 tu máme, ake jen pro kontakt s již potvrzeným nakaženým. Takže takové řešení neřeší nic. Nakonec to chytnou všichni zdravotníci a konec.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Teď nechci nikoho obhajovat, ale respirátor je celosvětově nedostatkový zboží a jedinej stát na světě, kterej z toho má profit je Ćína. A podle toho dodávky vypadají. Teď když tam něco koupíš, tak ani pomalu nevíš, co ti vlastně do letadla naložili, protože nakupuješ jen to co aktuálně je. To, že by sis naspecifikoval parametry je unreal. Seš rád, když z letadla vyndají respirátor ve ochraně, jakou si chtěl a stát ti tvojí zaplacenou zásilku nezabaví. Já spíš doufám, že se tohle začne ve velkém dělat v rámci EU a tam už u toho snad budou přemýšlet víc.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Místo nákupu ffp2 za nesmysl s Číny, mohli dávno ve velkém tisknout respiratory 3D tiskem a jen by se vyměňoval filtrační materiál který si taky umíme udělat. Pro každého zdravotnika by stačil jeden, později dva, aby se ten jeden mohl déle desinfikovat. To že úmyslně odmítli nabídku českých výrobců roušek, kteří mohli dávno chrlit kvanta jen za cenu materiálu je rovnou na žalobu.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tak teorie je super, ale ono není všechno tak, jak někde píšou. Nejen státní sektor nakupuje v číně, protože sehnat v tuhle chvíli v CZ vyrobené tohle zboží bylo a asi pořád je trochu utopie.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Moje informace nepochází z médií, ale od několika výrobců zdravotnického materiálu.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Tak proč to ty firmy nevyrábí komerčně? Nakupujeme do nestátního sektoru desítky tisíc kusů respirátorů (jako spousta jiných) a v CZ není nikdo kdo by nám byl schopný dodat. To, že máš nějaké info od firem je super, ale realita je trochu jinde. Klidně mi pošli sz, zkusíme je poptat. Neber to špatně, ale je rozdíl reálně schánět, než čekat co dostanu a být u toho masírován třetí osobou, jak by to bylo kdyby bylo…

                            0 0
                            • zdenek  

                              Že by kvůli vládě, která rozhodla, že nesmí prodávat nikomu jinému než státu?

                              0 0
                            • Charles2k  

                              na desítky tisíc ks Ti mohu poslat nabídku na KN95 a N95 respirátory.

                              (od dodavatele, který mi je nabízí jsem již za pár set tisíc USD v uplynulých letech nějaké zboží jiného sortimentu odebral)

                              Samozřejmě mi nabízejí i roušky a rychlotesty

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                My ale z Činy kupujeme (KN95) a s dodávkou není problém. Řec byla o CZ výrobci, který prý umí vyrobit ale nikdo nechce.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Řeč byla o roušce, ne o respiratoru. Momentální situace je, že výroba běží v standardním komerčním režimu a pomalu dochází materiál. To se týče většiny netkanych textilií a laminovaných materiálů.

                                  0 0
                      • Barak  

                        Pochybuju, že v tak krátkém čase bychom byli schopni takto vyrobit tolik, aby nebyl nákup z Číny potřeba. Pokud by to tak, nedovedu si představit firmu, která by to nerealizovala a nenabídla k okamžitému prodeji.

                        0 0
                    • Charles2k  

                      V Číně jsou běžně skladem respirátory třídy KN95 (= cca FFP2) a N95 (= něco mezi FFP2 a FFP3). Můj ověřený dodavatel v Shenzenu v Číně, se kterým mám realizováno mnoho velkých obchodů mi je s expedicí do 48h nabízí již asi 2 týdny v desetitisícových množstvích (pravděpodobně by měl i statisícové, ale taková množství jsem nepoptával). Dodání klasicky letadlem přes DHL. A takových dodavatelů jen v oblasti Shenzenu bude více.

                      Jediný problém je ta třída FFP3 (v Číně je značeno tuším N99), což si Čína nějak hlídá a běžně není nabízeno.

                      0 0
                      • xtonda  

                        K tomu značení, N95 je USA značení, KN95 je čínské značení a FFP2 evropské a podle tohoto dokumentu https://multimedia.3m.com/…asses-tb.pdf je to prakticky ekvivalentní.

                        0 0
                      • Smazaný účet  
                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          No nevím, lítá toho teď dost, skoro bych řekl, že cargo o dost víc.

                          0 0
                          • Smazaný účet  
                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Ach jo, tady je to jeden odborník za druhým. Naopak je teď po světě o dost snazší cokoliv přepravit. Lítá teď spousta letadel bez lidí, který můžeš naopak doložit víc zásilkama (to sou ty tvoje osobní letadla, kam se vejde něco jinýho než kufry) a vzrostl provoz čistě cargo letadel. Podívej se na radar, odkud kam co lítá. To, že se územní pár letadel, který není kam dát je logický, ale vztaženo k celkovýmu provozu carga to nic není. Pokud už někde seženeš něco, co je vyrobeno, jediný problém je volný slot na letišti, ne chybějící letadlo.

                              0 0
              • plzakj  

                A dostavate na kazdy den jeden nebo je nejak sterilizujete?

                0 0
          • tomxxx  

            Tvl zas lidi vzali narizeni tak, ze lidsky sliny od vsech jsou nebezpecnej odpad. Fakt nevidim nic spatnyho, kdyz si clovek na ulici, kde nikdo neni odplivne. Zase bych se uklidnil.

            0 0
    • adam1  

      Mlží se mi vidivo a vše je hned vlhké :( ta od babičky je cajk :)

      0 0
      • Smazaný účet  

        K tomuto to stejně chtě nechtě bude směřovat, co nejřidší, než začne prosvítat xicht.

        0 0
    • psbiker  

      Proč to mít na kole? Stačí jet sám a držet si odstup. Roušku použít jenom jako ochranu před lynčováním v době davové rouškopsychózy.

      0 0
      • RomanH  

        Ted to od nekterych schytas ;-)

        Jinak souhlas, mam to stejne (hodne ridky BUF si nasazuji v tech nejnutnejsich pripadech), ale predsi jen bydlim v male vesnicce v lesich, kde konci silnice, tak to mam v tomto jednodussi.

        0 0
        • jIrI___  

          A nejsmutnější na tom je, že ten buf je úplně k ničemu (předpokládám, že není ze 100% bavlny) :(. Ale zas když člověk má les hned za barákem, tak to není takové drama, jako když k lesu musí přejet půl města.

          0 0
          • RomanH  

            Ona je pri pohybu k nicemu prakticky kazda rouska, protoze bude behem chvile mokra. Ale nekomu vyhovuje pocit falesneho bezpeci. Nerikam, ze je to uplne k nicemu (treba na nakup / na pracoviste dobry), ale v lese nebo pri osamocene jizde po silnicni je to fakt zbytecne.

            0 0
          • iron.hide  

            tiez nosim na kole len buffku, a tiez jenom preto aby ma nezlyncoval nejaky k****

            akonahle pridem do lesa, buffka ide dolu.

            0 0
            • iron.hide  

              a do obchodu samozrejme nosim normalnu rousku cez nos aj hubu a na rukach rukavice.

              0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
      • Lister  

        Na silnici to ale moc neukecáš.

        Na roušky v lese mám takový názor, že se hodí asi tak jako toaletní papír u chronické zácpy (většinou je k hovnu).

        Ale na silničce ji prostě beru – nechci zbytečně provokovat. A jako nejlepší se mi zatím osvědčila jednoduchá bavlněná – netvrdím, že nějak extra filtruje, ale splní účel, aby na mě lidi nekoukali jako na ignoranta. Pokud není vedro, tak se v tom dá.

        Naopak jsme zjistil, že šátek v MTB sjezdu, když je lehce nad nulou je vlastně docela fajn.

        0 0
        • mastihuba  

          chtel sem napsat ze to mas dobry s fasovanim ve spitale, ale kdyz sem videl info z olomouce kde stali doktori ve fronte jak na banany, tak radeji mlcim :)

          0 0
      • Esi  

        Tak na kolo ideální rouška žádná rouška, stejně je to na kole k ničemu, musíš být v blízkém kontaktu určitou dobu a to na kole v podstatě nenastává, pokud bude člověk jezdit sám i kdyby pít silnici tak roušku na nic nepotřebuje pokud nebude jezdit někde na frekventované cyklostezce a podobně.

        0 0
        • Prazak0  

          To si myslím taktéž a v podstatě to tvrdí i lékaři. Pokud je člověk dál od lidí, tak rouška nemá smysl, naopak tu roušku propotím a pokud by fungovala třeba po návratu, tak její funkčnost je snížena až nulová. Ale nařízení je nařízení.

          0 0
          • Mikikuba  

            +1

            0 0
          • Esi  

            Vždycky přejedu s nataženým nákrčníkem přes hubu za 3 minuty ten kilometr od garáže přes město a potom to stáhnu zpět na krk a kašlu na to, protože to příště nemá smysl a v lese nebo polní cestě kde nejbližší kontakt zajišťují srnky a zajíci nemáš koho nakazit. Mimo to už 14 dní pracuju z domova tak jsem se ani neměl kde nakazit…

            0 0
            • Prazak0  

              Já to mám na kraj Prahy asi 9 km, pak jsou ještě dvě obce hned za tím, než jimi projedu, tak je to 12 kmi, za tím z kopce další vesnice. Musím vlastně ujet asi 15,5 km abych se dostal do pásma, kde jsem mimo obec nebo krátce mezi.

              Jinak nyní taky práce z domova, což mi zas umožní, že na trenažeru můžu šlapat více, žádná cesta do práce ap. Venku přitom lidi jezdí, asi si zahraju na krejčího či Láďu hrušku a nějakou roušku na kolo ušiju. Asi takovou, aby se vlk nažral a šlo přes to dobře dýchat a nemlžily se brýle. Na kole to smysl nemá, ale bez ničeho bych se neodvážil

              0 0
    • jihacv  

      Sportovní a cyklistické oblečení ve Vašem vlastním a originálním designu. : https://www.sweepsport.com/

      0 0
      • Mlezitom  

        Vypadá to super a mám rád Sweep materiály, ale zajímalo mě, jak to budu dezinfikovat. 100% polyester určitě nemůžu hodit do vroucí vody :) Nějaký nápad?

        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • xtonda  

      Před týdnem sem si něco podobného objednal, pokud to dojde dám vědět.

      0 0
      • Lada1  
        • pokud dojde. Jsem měl z Aliexpresu něco objednáno 20.1. a ještě někde na cestě…
        0 0
        • xtonda  

          Objednal sem u prodejce, který má možnost zvolit Ships From Czech Republic a uvádí Estimated delivery 4–7 dní. To asi nestihne, to by to muselo dojít zítra a mám zatím jen sledovací číslo od DPD, které ukazuje, že prodejce podal objednávku přepravy, ale balík ještě fyzicky podán nebyl. Každopádně v odpočtu do uzavření objednávky není obvyklých 60 dní, ale bylo tam jen 18 a aktuálně zbývá 13, tak stále doufám, že to dojde nějak rozumně.

          0 0
          • tompca  

            Dojde ti to DPD za cca. 10 dní. Já takhle v únoru objednal zadní světla 14.2. a 23.2 doručeno.

            Dáš jsem odkaz?

            0 0
            • xtonda  

              https://www.aliexpress.com/…1436448.html

              Já sen na podzim objednával blikačky a barevná světýlka s shippingem z Česka, Polska, Německa a všechno to mělo číslo začínající YT a podle trackingu to šlo stejně z Číny jakýmsi YunExpressem a tady to pak dovezlo PPL, neprocházelo to poštovní celnicí a dosčlo to cca za 11 dní od objednávky.

              Nicméně doufal sem, že to mají skladem skutečně někde v Evropě, pokud to jde z Číny, tak mám obavu, Pošta na webu píše, že zásilek z Číny chodí místo 100 tis. denně asi pětina, a že v Číně čeká na let do ČR 1,5 mil. zásilek, prý je problém s kapacitou carga do Evropy.

              0 0
              • Nutribird  

                Nejlepší je ten sportovní tunel/ šátek. Měl jsem období kdy jsem to zkoušel na zimu a šátek je nej. Podle vrstev se dá regulovat prodyšnost a utěsnění přes nos je taky ok. Jakákoliv rouška většinou špatně těsní přes nos a pak ti to vše fučí do očí.

                0 0
                • psbiker  

                  Je to nutné vylepšit drátkem :)

                  0 0
                • xtonda  

                  Já sem si v chladu zkusil přetáhnout tunel přes nos jednou a okamžitě sem měl mlhu, od té doby to nepoužívám. Úplně sem tedy nepochopil v čem by tunel měl být lepší než rouška, mě to jde kolem osu nahoru na brýle úplně stejně tedy spíš víc u tunelu než u roušky s drátem.

                  0 0
                  • Morchella  

                    Když už ten tunel musím nasadit mezi více lidma na delší dobu, tak se mi osvědčilo vydechování se skloněnou hlavou. Nadechnu se a zároveň se podívám na cestu a pak hlavu co nejvíc skloním a rychle vydechnu, asi jako když plavu prsa. Brýle se tak nepotí, ale stejně to stojí za starou belu a proto raději jezdím ráno, když ještě nejsou všude lidi.

                    0 0
                  • Smazaný účet  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
                • gregorus  

                  Jakou značku tunelu mas? Ta prodysnost se asi bude dost lišit. Venku zatím nejezdim, na procházky s detma nosím tunel z dekáče a mám problém v tom udychat rychlejší chůzi.

                  0 0
                  • Nutribird  

                    Mám Čínu, nějaký další reklamní, ale je to všechno stejné. Zimní mají spodní část flees, to dám na krk, zbytek přes hlavu a přetáhnu zpět. Jde z toho udělat kukla. Člověk si na to musí zvyknout a naučit se s tím pracovat. Dýchání je horší jasně. Mlžení brýlí je také, ale až při delším pořádném stoupání. Zase pak celkem rychle zmyzne po přechodu do rychlosti.

                    0 0
    •  
      0 0
    • Tydlii  

      nasazuju jen nakrcink pres pusu kdyz vyjizdim z mesta nebo nekoho potkam, abych po lidech neprskal → nejezdim zrovna na kochačku, takže sebelepší rouška by stejně byla hned mokrá. smrkám jen když není nikdo v dosahu/dohledu :D kdyby mě u toho někdo viděl, tak by mi asi rozlámal karbon o hlavu… tak jsou lidi zblbí… za chvíli budou lidové milice… jiná věc je v obchodě/ v civilizaci – používáme přiléhavé roušky s dvojitou bavlnou a mezi tím výměnný filtr. Jenže to nějak neřeším protože mezi lidi/ do krámu prostě a jednoduše nelezu a to je nejlepší ochrana.

      0 0
      • Esi  

        Mám to stejně, jen proti tobě jezdím tu kochačku když na MTB na 50km s převýšením tak těch 500m mám průměr přes 25km/h tak to už jsem jel sakra rychle

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
          • Esi  

            No myslím že v mém pokročilém věku už se zlepšovat moc nebudu, v zimě je celkem poctivě točil na trenažéru tak že je to celkem znát. Na kole nezávodím tak že spíš kochací vyjížďky s průměrem kolem 22km/h

            0 0
            • Smazaný účet  
              0 0
              • Esi  

                Jojo tak u nás v polabské nížině to sice není úplně rovné když se snažíš si tak nějaké ty kopečky najít, ale většinou je to otázka třeba 300m s 15% stoupáním a potom sjezd nebo rovina tak že to tak nějak vyslapeš na kyslíkový dluh v podstatně vyšším průměrem než kdyby ten kopec měl stejný sklon, ale 2km :-)

                Taky jsem jel z Tanvaldu na hvězdu dolů na Mýto a nahoru na Čerťák až k lanovce, je to jen 15km a trvalo mi to 2 hodiny, je to teda trochu do kopce :-)

                0 0
                • Tydlii  

                  Tak dnes 77km/1600 m převýšení.

                  Průměr 17,2kmh – spíš jsem jel na pohodku/nejelo mi to… Při „normální“ kopcovatosti (do 150m na 10km) dělám průměr okolo těch 22kmh, ale to už se snažím dost :D. Co čtu tvoje čísla tak teda kloubouček

                  0 0
                  • Esi  

                    No to není moc nad čím jásat u mě, přece jen u nás jsou to většinou polní lesní cesty, žádný terén tak že tam se dá po rovině jet těch 27+ a kopečky jsou tak 2–4 minuty tak že to dáš trochu na kyslíkový dluh a dodýcháš na rovině, jak je ten kopec dlouhý nad nějakých 10 minut tak jsem v háji, přece jen mám 100kg a do delších kopců hodně ztrácím, na rovině a tvrdém povrchu jsem schopný sám držet 27 km/h tak hodinu samozřejmě to musí být den kdy to člověku prostě jede. Nejsem žádný závodník ale sportuju od mala.

                    0 0
                • Smazaný účet  
                  0 0
                  • Esi  

                    Já z Neratovic tak že to víš o čem je řeč když se říká rovina :-) v létě když se člověk trochu rozjezdí tak jezdíme směrem Kokořínský důl, tam už kopečky trochu jsou, ale zase pak je to co vyjížďka to 80km a víc, to jsou s pivem 4 hodiny není víc s na to je čas tak 2–3× za měsíc :-(

                    0 0
    • Standa  

      Jsem potěšen, že zde většinou převládá zdravý rozum, působit si dobrovolně hypoxii není zrovna dobrý nápad

      0 0
    • Biker 560  

      Obyčejnej šátek (tunel), jede se v něm dobře, ochrání taky a berou ho. Taky v něm jezdím.

      0 0
    • RUSH  

      Jezdím s tunelem a jde to. Tunel je variabilní a dá se s ním za jízdy snadno manipulovat. Do anaerobního prahu to udýchám i s nasazeným tunelem přes ůsta i nos.

      0 0
      • RUSH  

        Ovšem jak se oteplí, třeba jako dneska, rouška nebo tunel bude asi vadit víc.

        0 0
        • mr.antik  

          stopro… jsem to zkoušel na jednom trejlu a ve sjezdu se mi děsně zapotily brejle, celkem o držku.

          0 0
    • tomxxx  

      Jezdim s tunelem pres hubu, kdyz jsou kolem me lidi, jinak ho sundavam. Nema smysl mit neco pres xicht, kdyz jedes sam v lese nebo na silnici.

      Jinak se ted spis odvezu autem nekam za mesto, abych nemusel pres preplnene stezky.

      Serou me lidi, ze cumej jak curaci, kdyz si dovolis jet na kolo v teto opravdu vypjate dobe a nesedis doma jako *****.

      Jinak ten hon na respiratory s ventilem mi prijde uplne dementni. Do obchodu a pri vetsim kontaktu s lidma ho nenosim, mam uctu k prodavacum atd. a snazim se je ochranit jak nejlepe muzu, ale kdyz jdu na prochazku, tak mi prijde lepsi ventil nez propocenej hadr.

      0 0
      • oddie  

        Bohužel bude dost trvat, než se to usadí do nějakejch rozumnejch pravidel. Do té doby se holt pocvičím ve vymýšlení tras, kde nikoho nepotkáme, na ten vejlet jednou týdně se to dá, minule 3 hodinky komplet sami, pak v závěru potkání 3 jiných dvojic, to celkem jde.

        0 0
        • Esi  

          Jo já mám naplánováno na zítra odpoledne nějakých 80km vše v podstatě mimo civilizaci kromě prvního a posledního km bych neměl potkávat lidi max nějaké stejně postižené jednotlivce :-) tak že tunel na hubě první km to bude v pohodě a poslední km to bude chuťovka ten propocenej hadr natáhnout přes hubu

          0 0
      • xtonda  

        Hlavně roušky podfukujou kolem nosu, což jasně dokazuje jak se s tím rosí brýle, ty obdélníkové odstávají spoustě lidí i po stranách. Ani továrně vyráběné roušky se netestují na těsnost, to chrání před kýchnutím nebo zakašláním. Hon na respirátory s ventilem je fakt na facku, ten ventil je překryt platem, který výdech směruje někam dolů nebo do strany.

        Až někdo nahodí nějaký seriozní test nebo studii tak to třeba uznám, ale do té doby to považuju za nesmysl.

        0 0
        • Mikikuba  

          Přesně tak!

          0 0
        • xtonda  

          Ještě tu měl být odkaz https://youtu.be/Gdsy_sZnBZg?t=29

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jo super odkaz, nějak tam nevidím ten ventil. Ale to nevadí. Tak nevím, kdo je tady na facku. :-P

            0 0
            • xtonda  

              Pointou bylo, že přímo výrobce uvádí, že rouška netěsní a podfukuje, si fakt tak hloupej nebo nechápeš protože nechceš chápat?

              0 0
        • Smazaný účet  

          Jojo chybí mi logické myšlení, tak požaduji test nebo studii. Celou dobu jde o ochranu před kapénkovou infekcí, dobře nasazená rouška tovární výroby zachytí 99% těchto částic. Když zakašlu do ventilu, tak je úplně jedno kam to směřuje, prostě je ten aerosol venku a někam se pohybuje. Typicky u kasy v obchodě, kdy je prodavačka pod mojí úrovní, je vyloženě ideální, když ten ventil navíc směřuje dolů. Nebo bankomat, klávesnice atd. Mimochodem na těch 99% je to testováno, ty nesmysle.

          0 0
          • xtonda  

            Roušky nejsou navrženy a testovány na těsnost, takže otestovat a porovnat jestli to vůbec je nějaký rozdíl oproti respirátoru s ventilem je zcela logické, absence logického myšlení je papouškování nepodloženého tvrzení papalášů.

            0 0
          • Prazak0  

            Tak 99% – tomu nevěřím. Možná chirurgická jednorázová rouška, nošená dokud je plně funkční, tak ta bude mít přes 90%. Ale procent čeho? Může zachytit kapičky, viry jako takové sotva. Taková rouška se musí nasazovat předepsaným způsobem. Nějaká šála přes ústa, nevěřím, že to lidi denně perou a je-li to umělina, tak to sotva budou přežehlovat na vyšší teplotu, tak ta nezachytí skoro nic. Zachytí leda to, kdo by při řeči prskal, u dýchání je efekt skoro nulový.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jasně,že to je za optimálních podminek a ještě někde v laboratoři.

              0 0
              • MlokCZ  

                Kapénky jsou ale ještě daleko větší než baktérie. Tedy pro co je rouška určená, tak funguje velmi dobře.

                0 0
              • Prazak0  

                Tam ovšem píšou 98,1 bakteriální účinnost. U virů to může být dosti jiné.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Viry jsou menší a prolezou samotné každou rouškou. Jenže jak se tu opakuje pořád dokola, tak jdou ven z těla při dýchání/kašlaní obalené v kapénkách, které jsou naopak mnohem větší než baktérie.

                  Proto také rouška chrání jen ty ostatní (a ne toho, kdo i nosí), aby to neprskal někdo všude okolo. Opačně to nefunguje. Když se dostane virus v kapénkách na roušku, tak kapénky rychle vyschnou a samotný virus při nádechu vesele projde rouškou.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Já chápu, viry jsou v aerosolu, tj. v kapénkách, vzduch je vlhký, nejen vysoká relativní vlhkost, ale vysrážené kapénky. Ale viry můžou být přece i mimo kapénky. Vydechuji vzduch, aerosol je smě vzduchu a těch kapiček. A ty viry přece jsou v tom vzduchu taktéž.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      třeba vir mimo kapénku umře žízní!

                      0 0
                      • hawrda  

                        A my pod rouškou taky…

                        0 0
                      • Prazak0  

                        Je možné, že většina virů je v kapénkách, ne tom vzduchu jako takovém. Nebo že ve vzduchu je těch virů málo a v kapénkách je toho většina. Na tom ovšem závisí, nakolik ta rouška je účinná. Ovšem Prymula by mluvil i o tom, že má význam snížit množství šířených virů třeba o polovinu.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Nejsem virolog, takže je to jen můj odhad z toho co jsem kde vyčetl a myslím si, že je v podstatě jen v kapénkách.

                          0 0
                    • psbiker  

                      Ty anténky na povrchu viru se bez vody porouchají.

                      0 0
            • MlokCZ  

              Jenže ten vir se právě nejvíce šíří obalený v kapénkách, o tom to celé je.

              A proč řešíš praní, předepisové nasazování, žehlení? To je přesně o čem rouška není. Ta má zachycovat kapénky od přenašeče směrem pryč. Fungovat to bude i kdyby každý nosil jednu roušku bez praní pořád dokola. Stačí když bude suchá.

              Samozřejmě bez praní na roušce za chvíli bude mít spoustu jiného humusu, který se tam začne i množit, coronavir to ale nebude (ten tam zůstane vždy jen chvíli a sám se po pár hodinách na látce rozloží).

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tesat do kamene.. Ale tak nějak je to poslední dobou stejný, Někdo napíše třeba i seriozní kritiku, pak to nějakej jantar překroutí a stádo to pak opakuje pořád dokola (po kolikátý je to jen na BF). Nakonec ona i ta vlhká rouška chrání před šířením kapének víc, jak žádná rouška.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  HEle, a proc je vlastne ta vlhkost na zavadu?

                  (nechce se mi to hledat a BF to umi vysvetlit vzdycky lepe)

                  0 0
                  • kyl  

                    Že by se při vydechnutí mohli kapénky uvolňovat z povrchu roušky?

                    0 0
              • Smazaný účet  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
        • Prazak0  

          Roušky mají hlavně psychologický efekt, lidi si od sebe odsedají, na chodníku se vyhýbají navzájem, takže nějaký smysl tu je. Ale provlhlá nebo profukující, nesedící rouška, ta moc platná není.

          0 0
    • xtonda  

      Někdo tip na tip na tunel z nějakého tenkého řídkého materiálu aby byl co nejprodyšnější, eventuálně cokoliv z takového materiálu pro rozstříhání, asi spíš umělina aby to za jízdy dobře schlo? Ale zase aby to na první pohled nevypadalo podezřele, nic na pohled síťovaného.

      0 0
      • oddie  

        Mám z moiry.

        0 0
      • pete  

        něco podobného používám v dnešních dnech. Tunel z armyshopu za si 120 kč, tunel z prodyšného materiálu, kdy se brýle vůbec nerosí. Jako přidanou hodnotu beru zateplení krku a dýchá se přes něj úplně v pohodě.

        0 0
        • RomanH  

          S tim zateplenim bych byl opatrnej. Krk to samo zatepli, ale jak je teplo, tak se pod nim i vyrazne zpotis. Pak staci i lehky zavan studeneho vetru, kdy to nemas pevne nasazeno a jsi treba predkloneny.

          Dnes jsem si misto prodysneho tunelu nasadil tenkej satek (vzadu jen uzel) a bylo to vyrazne lepsi.

          0 0
          • kyl  

            Rozdělal jsem obyč.respirátos FFP1 od 3M,obkreslil ten tvar na sáček z vysavače a slepil.Vypadá to stejně,jen nemá ten ventil.

            0 0
            • jIrI___  

              Čím jsi to slepoval? Já měl u sáčku do vysavače problém s tím, že byl snad ze čtyř vrstev a po rozstřižení se mi delaminovaly.

              0 0
              • kyl  

                Podle obkreslene šablony jsem to vyrizl po kouskach pajkou a hned to místo stlačil ať se slepí. Zbytek lepidlem na textil.

                0 0
            • Smazaný účet  

              mám bezsáčkový vysavač…co teď?

              0 0
      • xtonda  

        Já má tedy tento letní Force, ale klidně by to mohlo být ještě řidší.

        https://www.force.bike/…uo-sedy-uni/

        0 0
      • MlokCZ  

        Tenké, levné, dobře prodyšné, ale pořád to není úplně průhledné, aspoň něco to také zachytí, gramáž to má 135g/m2. Za ty prachy mi materiál přijde slušný. Nakoupil jsem jich větší množství, abych mohl prát po více kusech a měl dost čistých připravených. A také když se mohou prát jen na 40°, tak je nechávám vždy pár dní odležet po vyprání (zase se hodí více kusů).

        https://online-textil.cz/…er/tyrkysova

        Některé barvy už nemají i když na skladě bylo skoro 10.000 kusů od každé barvy. Jdou zřejmě slušně na dračku.

        0 0
      • xtonda  

        Tak sem dneska zkusil šátek z autolékárničky, je to velmi prodyšné, spodek sem nechal volný. V pohodě 2,5 hodiny, na smrkání lepší nadzvednout než pak složitě znovu rovnat na nose pod brýlemi. Ale jako je to tedy dost průsvitné, otázka co by říkali policajti, kdybych nějaké potkal.

        0 0
        • Mikikuba  

          By valili voči :D

          0 0
        • -b-n-x-  

          K čemu to má být?

          Trojcypy šátek na uvazani ruky?

          0 0
          • Esi  

            Pravděpodobně, jiný z lékárničce není, ale nejsem si jistej že by to tohle uznali jako zakrytí ksichtu, to už si můžeš ušít roušku že záclony :-)

            0 0
          • xtonda  

            Jestli myslíš trojcípý, tak ten.

            0 0
      • petrx  

        pořídíl jsem toto https://www.kupkolo.cz/…pgrab_z2747/, zatím mě neprovlh ani při funění do táhlého kopce a dýchat se přes to dá taky dobře.

        0 0
        • Namtos  

          praní na 30°C to kvůli sterilizaci ho budeš muset odpísknout a prát na 60. (nebo tenhle funkční materiál desinfikujete na 90°C?)

          Nemám řešení na kolo, ale ze starého dresu, který ještě nebyl úplně řídký jako ty dnešní letní, jsem na vycházku, kde nepotkáš pomalu nikoho udělal kombinaci šátek/rouška (prostě takový trojúhelník, který drží na nose a pomocí šňůrek se zaváže po ušima za hlavou, aby nešel teplý vzduch na brýle). Plně to splňuje krytí úst i nosu,dole to umožňuje dobře dýchat a kašel a další kapénky to filtruje stejně jako rouška, kde se dýchat nedá kort při teplejším počasí a stoupání do místních šumavských kopců …

          Hnus u roušky je dýchat zpátky ten teplý vyfuněný vzduch…

          0 0
      • Prazak0  

        Obvazový šátek, síťovina ale na kole si toho policie nevšimne, dýchat přes to jde. Navíc to je dvojitě, takže to i něco chrání. Ani v obchodě na to nikdo nic nenamítal.

        0 0
    •  
      0 0
    • Smazaný účet  

      Ustřihl jsem nohavice z vysloužilých cyklokraťasů vznikly dvě roušky,zadarmo a výborně prodyšné,moc toho nezachytí ale o to snad nejde,stejně jsou i ty nejlepší před virem k .ovnu.

      0 0
    • RUSH  

      Chtělo by to jednoduchou jednovrstvou prodyšnou roušku, která v teplejších dnech nahradí tunel. To se ukázalo teď v sobotu.

      Rouška od sweepsport se mi líbila, ale jen jako jednovrstvá. Prostě mám zakrytá ústa a nos, ale dýchání není téměř omezeno. Třeba by to mohli šít výrobci cyklistického oblečení. Lawi nabízí ponožky s motivem covid-19, ale to není úplně to co bych teď nejvíc potřeboval.

      0 0
      • zdenal8  

        Tak to bude tím, že kdo nabízí roušky, nabízí něco, co možná trochu funguje. Ty chceš roušku, co tak bude jenom vypadat a funkce ideálně nulová.

        0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • RUSH  

          Kolik z nás jezdí s tunelem? A jakou funkci plní tunel? Mám zakrytá ústa a nos? Mám.

          0 0
          • Smazaný účet  

            ěhám s ním, ale mlží se mi brejle = nasazuju jen když někoho míjím

            0 0
          • zdenal8  

            No plní funkci, že se mi v tom ráno neskutečně mlží brýle a během chvilky mám na hubě mokrej hadr. O jeho přínosu proti šíření čehokoliv pochybuji. Spíš se do toho mokrýho hadru toho nachytá víc, než bych měl kdy možnost vdechnout.

            0 0
        • Esi  

          Přesně tak protože pokud nejsi masochista co jezdí po cyklostezce, kde je to jako na pouti, je rouška na kole úplně k ničemu, jen je momentálně vyžadována a protože se píše jakékoliv zakrytí, tak čím prodyšnější tím lépe, klidně si na cestu z garáže a do garáže vezmu nějakou normální, zrovna tak jako se sousedama co jsou důchodového věku nejezdím výtahem abych je nenakazil kdyby náhodou, těch 7 pater klidně vyběhnu. Snažím se být ohleduplný tam kde to má smysl, mít natažený tunel přes hubu uprostřed lesa kde nikdo není smysl nemá.

          0 0
      • RomanH  

        Doma mam stare tricka Moira UL, ktere uz nepouzivam. Jestli tahle saskarna s rouskama bude pokracovat, jedno z nich obetuji na pokusy. Pak uz jen rouska od babicky :-)

        0 0
        • matbiker  

          Já teď budu párat a šít roušku z dresu, na kterém mám zepsutý zip…

          0 0
    • -b-n-x-  

      Vidim, ze narizeni vlady opet velmi uspesne: vymysli se na prvni pohled jakoze hrozne dulezite a bezpecnostni opatreni: rouska vsude venku povinne. A kvuli tomu, ze je to proste picovina, tak si cyklisti zacnou delat rousky ze „zaclony“. Cimz se akorat docili pravy opak: nejaka cast lidi bude mit jakoze „ochranu“, ale jen optickou. Coz je horsi, protoze ostatni budou pocitat s tim, ze by je nemuseli pripadne nakazit.

      No, ne ze by se to uplne nedalo predvidat.

      Znova tedy: jakakoliv rouska, nebo i treba respirator je ve volne prirode uplne k nicemu. A nejen ze k nicemu, ale vlastne naopak jeste zhorsuje situaci. Mensi objem vzduchu do plic, mene kysliku, vice CO2. Ale co muze byt mozna z hlediska momentalni nakazy problem je, ze na rousce treba mohou nejake viry byt z mhd, apodobne, ale treba se stane, ze se z rousky dostanou do tela az pri sportovani nekde dale od lidi. Kdyz by to clovek pouzival jen mezi lidma, tak v poradku.

      0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • RomanH  

        jakakoliv rouska, nebo i treba respirator je ve volne prirode uplne k nicemu

        Ano, to vime, ale Baba s Vojtechem + narizeni mluvi jinak, a vyzaduji ji i v aute, coz je jeste vetsi hovadina. A kdyz si prectes diskuze pod clanky treba na Seznamu ci iDnesu, tak je spousta ovci, ktera jim veri. Osobne rousku (BUF ci satek) v prirode pouzivam akorat tehdy, kdyz jde proti mne nekdo s malymi detmi a zacnou si v panice nasazovat rousky, nebo naopak kdyz vidim nekoho fakt stareho (taky s rouskou). Ale jestli to narizeni nezmeni a budou se zvedat teploty, budu muset chte-nechte vyrobit lite variantu.

        0 0
        • zdenal8  

          Vyžadovat v autě je blbost. Pokud vezeš někoho cizího ok, ale jinak to není veřejný prostor, je to můj soukromý prostor. Sice se pohybujuna veřejnosti, ale díky autu mám zakrytý nos i ústa. Jsem chráněn celý. A pak pro řízení nutně potřebuji brýle, v roušce se mi mlží, tak ji v autě nenosím, protože nechci někoho zabít.

          0 0
          • RomanH  

            Vidim to stejne

            0 0
            • -b-n-x-  

              ME na tomhle snad nejvice prekvapuje, ze se tady o tom vubec diskutuje. Ze se najdou lidi, kteri to chapou nejak zvlastne.

              0 0
              • RomanH  

                Tak znovu – vyhledej si, jake je (bylo) ofiko stanovisko, a kolik lidi bonzovalo na PCR. Tu se jen resilo, jak ten nesmysl pripadne obejit. Ted pro prohlaseni Hamacka to uz nebude nutne.

                I kdyz – on uvadi, pokud clovek pohede sam. Co rodina (ktera spolu normalne doma zije bez rousek) ? Nebo kamarad, se kterym vyjeli ve dvou v ramci zakona o zakazu shromazdovani ? I tam je to nesmysl, ale to uz Hamacek nespecifikoval.

                0 0
              • UHU  

                mě to překvapuje tady na BF – zřejmě to není vzorek průměrné české populace :)

                0 0
    • -b-n-x-  

      Vidim, ze narizeni vlady opet velmi uspesne: vymysli se na prvni pohled jakoze hrozne dulezite a bezpecnostni opatreni: rouska vsude venku povinne. A kvuli tomu, ze je to proste picovina, tak si cyklisti zacnou delat rousky ze „zaclony“. Cimz se akorat docili pravy opak: nejaka cast lidi bude mit jakoze „ochranu“, ale jen optickou. Coz je horsi, protoze ostatni budou pocitat s tim, ze by je nemuseli pripadne nakazit.

      No, ne ze by se to uplne nedalo predvidat.

      Znova tedy: jakakoliv rouska, nebo i treba respirator je ve volne prirode uplne k nicemu. A nejen ze k nicemu, ale vlastne naopak jeste zhorsuje situaci. Mensi objem vzduchu do plic, mene kysliku, vice CO2. Ale co muze byt mozna z hlediska momentalni nakazy problem je, ze na rousce treba mohou nejake viry byt z mhd, apodobne, ale treba se stane, ze se z rousky dostanou do tela az pri sportovani nekde dale od lidi. Kdyz by to clovek pouzival jen mezi lidma, tak v poradku.

      0 0
    • jIrI___  

      Že by se rýsoval nějaký ústupek? Asi je toho plakání dýchavičných na internetech už příliš :)

      https://www.irozhlas.cz/…03301418_mim?…

      0 0
      • RUSH  

        No super. Možná jsem tomu taky trochu pomohl, krátce před tím jsem objednal dvě sportovní roušky od sweepu :-)

        0 0
      • mastihuba  

        Konečně se v tom stádu okolo velkomožnýho co mají zabořenou hlavu doprdele až po ramena našel jeden co je schopnej uvest věci na pravou míru.

        0 0
        • oddie  

          Moc bych se neradoval, tohle četlo pár lidí, kdežto v televizi si milióny poslechly kváky o tom, jak se rouška musí nosit i v autě. Policajta stejně nepotkáš, zato agresivní dementy, kteří budou kvůli chybějící roušce pokřikovat, na každým rohu. Skoro bych řekl, že to záměr, takhle rozeštvávat lidi.

          0 0
          • Potkan007  

            +1

            Ještě přidej ty kontrolující policajty schované za hromadou klád uprostřed lesa, co jsem je potkal. Nejsem si jistý, jestli tohle neoficiální prohlášení slyšeli. Rozkaz zněl rouška vždy a všude mimo domov.

            Já už mám optimalizováno, nákrčník tak tenký, že je skrz něj skoro vidět, barva světle hnědá (neprosvítá obličej). Dýchá se mi přes něj jako kdybych ho neměl na hlavě, nehřeje a jak je tenký, tak se mi ani nemlží brýle. Plním státní rozkazy, o to jde podle hlídkování především, ne o zdravý rozum.

            0 0
          • mastihuba  

            jako vim že jedna vlaštovka jaro nedělá, ale v té šedi je to světlo na konci tunelu. Ja sem se zařídil po svým . Roušku beru prakticky jen do obchodu. Práci jsem omezil na elektronickej kontakt a na kole začnu jezdit vnoci a nad ránem tak jak sem to ostatně dělal vždy. Doufám že se to za 2–3měsíce nějak vykristalizuje než mi to odrovná všechny zákazníky. :(

            0 0
          • Smazaný účet  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • -b-n-x-  

            Takovou trubku nos u sebe, a když tě nějaky dement pozdraví agresivně, hned ho s ní jebni po hlavě.

            0 0
    • kiwaf  

      Mam nakrcnik hodne tenky, necha se pres nej dobre dychat. Jsem zvykly ho vozit i normalne do cca 20°C, takze za me zatim pohoda. Kdyz nekoho potkam natahnu pres ksicht a hotovo.

      0 0
    • snas89  

      Tvl…celou dobu tady vidim super sportovce, ktery resi kazdej gram na biku, vsechno vi a vsude byli na kole dvakrat. Tvrdaci, co si davaj komy pomalu kazdej tyden.

      A jakmile musi snyst trochu diskomfortu s dychanim pres rousku, tak se rozbreci jak maly decka:)

      0 0
      • -b-n-x-  

        Vubec nejde o diskomfort, ale o uplne zbytecnou (az mirne i skodlivou) kokotinu.

        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • babkanakole  

        Já tu nebrečím, ale včera jsem ani při chůzi nic neviděla. Kombinace roušky, studených skel brýlí a normálního dechu, žádné funění :(

        Jen se trochu ochladilo.

        Nepomohly ani samodomo přípravky proti mlžení, a profi byly samozřejmě vyprodané.

        Mohla jsem vybírat, jestli poslepu s brýlemi nebo bez nich. I pěšky to bylo zajímavé, na kole bych asi zvedla počet obětí současné situace. Minulý týden to bylo bez větších problémů…

        0 0
    • -b-n-x-  

      Hele a neslo by misto rousky pouzit normalne cigaretu?

      Samozrejme s filtrem :D

      0 0
    • robb  

      Tak se bojím že na kole bez roušky (minimálně tam kde vás může policie zastavit) to bude drahá záležitost. Bez ohledu na to, že Hamáček sám zmiňoval, že cyklista co jede sám roušku mít nemusí. Asi to člověk s policajtem neukecá…

      https://www.irozhlas.cz/…04011206_tzr

      „Ústřední krizový štáb také navrhne vládě změnu zákona, na jejímž základě by policisté a strážníci mohli ukládat lidem na místě pokuty za porušení vládních nařízení zavedených kvůli nákaze novým koronavirem. V současné době se podle něj musí veškeré delikty řešit ve správním řízení.“

      0 0
      • polo  

        Mělo by to být takto (citace):

        „Pokud bude někdo přistižen na předzahrádce, jak ve skupině popíjí pivo, tak policie jim tam rozdá desetitisícové pokuty a je po problému,“ přiblížil ministr.

        Nyní jsou podle Hamáčka v rámci správního řízení sice „drakonické sankce“, které jsou však velmi obtížně vymahatelné.

        „Je to velmi silný nástroj, který tady chyběl,“ uvedl Hamáček. „Je to pro situace, kde je to evidentní, že lidé porušují nařízení, a zároveň je evidentní, že může dojít k rozšíření infekce,“ zdůraznil ministr, že rozhodně nejde o to, trestat „osamělé cyklisty v lese“.

        0 0
        • robb  

          Jo to vím, ale nebyl bych překvapený, kdyby se tady objevil někdo, kdo jel sám po silnici mimo vesnici a měl zrovna šátek stažený a zastaví ho policie.

          Ten policajt se může opřít o ti usnesení, můžeš mu na internetu hledat co chceš a stejně ti dá pokutu a bude v právu.

          Usnesení č. 106/2020 Sb.

          https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-106

          0 0
          • polo  

            Když tě zastaví, tak si šátek samozřejmě dáš. Myslím, že budou mít instrukce pro tyhle případy. Fakt bych to nehrotil.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Už sem to sem psal, kolegu zastavili (cesta do práce na silničce), protože ho naštěstí všímavý občan na 158 ohlásil, kriminálník jeden. Po zastavení si nandal nákrčník, všichni se zasmáli a on pokračoval. Ani mu nehrozili pokutou, bylo to dávno před vyjádřením Hamáčka. Spíš je otázkou, jak bude postupovat městská policie, ta je v podstatě z pokut živená.

            0 0
    • CervezaMatador  

      Myslim, že to moc hrotíte

      0 0
    • scalar  

      Tak kdo už má teleskopický nákrčník s výsuvem na nos ovládaný z řidítek?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.