• BH

    na tema cyklista versus motorista tu bylo napsano jiz mnoho. Pridavam k pouceni svuj zazitek coby motoristy z dnesniho dne.Takze jel jsem ze Vsetina smer Usti po pomerne siroke hlavni ceste. na ktere je vyznacena i krajnice po ktere se mohou celkem bezpecne pohybovat cykliste. Asi v polovine trasy mezi uvedenymi obcemi jsem mijel na krajnici jedouci cyklistku. V te chvili jsem mel rychlost cca 90 km/hod.(je to cast v extravilanu, tedy mimo obec) Predpisove jsem dal jiz zavcasu smerovku a pomerne velkym obloukem jsem nasadil k predjizdeni te cyklistky.Jako cyklista uplne nenavidim, kdyz me predjizdejici auto miji v tesne vzdalenosti a tak se jako motorista snazim dodrzet maximalne moznou vzdalenost od cyklisty.To te cyklistce asi zahranilo zivot a mne klidny spanek Ta k… totiz v okamziku, kdyz jsem se priblizil na jeji uroven, ukazala levou rukou a zaroven prudce vybocila doleva, aniz se vubec ohledla,zda za ni neco jede.Byl to naprosto necekany manevr, vubec jsem si jednak nevsiml uzke cesty v polich po leve strane kam si to namirila( to misto neni ani znacene jako krizovatka)a hlavne vubec jsem nepredpokladal, ze by mohl nekdo na teto komunikaci mimo obec , kde jezdi vetsinou jedno auto za druhym a to znacnou rychlosti, vubec mohl takovy manevr provest.Reflexivne jsem strhl volat doleva a tim jsem se dostal az na druhou polovinu vozovky,kde bohudik nic nejelo a zmackl jsem houkacku. Ta zenska nastesti na tu houkacku zaregovala tak , ze uhla trochu doprava a tim jsem ji minul tak o pul metru. Vse se odehralo ve zlomcich sekundy, bylo fakt stesti, ze cyklisty objizdim s hodne velkym odstupem, ze jsem periferne tu cyklistku vnimal a ze nic nejelo v protismeru. Po tomto manevru jsem dupl na brzdu a zastavil u krajnice. zenska (cca 60 let vybavena prilbou)zustala stat uprostred cesty a vyjevene na me zirala. Kdyz k ni prisel a ptal,co blazni,ze jsem ji mohl zabit, tak me rekla, ze ona odbocovala podle predpisu,, nebot ukazal, ze odbocuje a ze tedy nechape proc se rozciluji. To me dorazilo uplne. Ani po delsi diskuzi nechtela priznat, ze udelala nejakou chybu. Takze zaver a pouceni: nedivim se , ze nekteri cykliste mohou dostat i slusne motoristy do pekneho prusvihu, chybi jim totiz alepon zakladni osveta, jak se maji chovat na ceste a take jiz chapu averzi motoristu vuci cyklistum.Nekteri cykliste se na cestach chovaji fakt jak hova…

    0 0
    • mosquito  

      jo i takovy kolisty nebo spis kolistky znam (vetsinou starsi) .. je pro ne dulezitejsi ukazat nez se podivat :(((

      0 0
    • kurýr na bajku  

      Myslim, žes dost přesral už jen to, že řídíš motorové vozidlo ,–)

      0 0
      • BH  

        jak to myslis?Ze je tedy chyba na me strane? prosim vysvetlit, necham se rad poucit

        0 0
        • Jogador  

          Měl jsi jet na kole, nic takového by se ti nestalo:)

          0 0
          • Polka  

            To by ses divil. By ju predjizdel a vona be ho pleskal levackou po ksichte, jakoze ukazuje doleva :-)

            0 0
            • Jogador  

              No vidíš, jaký by měl štěstí, kdyby ho cyklistka pohladila po tváři, bychom všichni jen záviděli:)

              0 0
    • Blade  

      nekteri lidi sou hovada. to si pak nevyberes co ridi. vem si ze by baba ridila auto. to by to pak mohlo odnest mnohem vic lidi nez jen ona. ale nejsmutnejsi je to, ze v pripade srazky bys sel brucet ty:-/

      0 0
      • pelt  

        No mohlo by ho „utesovat“, ze ona by nejspis skoncila na prkne… stesti, ze to dopadlo takhle… skrtaci riditkovi by uz ji meli na chladici.

        0 0
      • fousek  

        No kdyby byl dobrej pravnik tak by urcite brucet nesel, viz. odbocovani na mista mimo pozemni komunikaci

        0 0
        • orca  

          Pokud by nebyli důvěryhodní svědci tak by bručel až by sčernal žel … těžko by dokazoval …

          0 0
          • fousek  

            No to mi vysvetli, rovna cesta na ni vyjezd z polni cesty (aspon tak si to predstavuju) babka rozslehana o 10 m dal , brzdny stopy treba 1 m pred vyjezdem, rek bych ze je to naprosto zrejmy nedani prednosti, i kdyz v tomhle state nikdy nevim

            0 0
            • orca  

              jestli jsem to pochopil tak babča jela po hlavní a „chtěla“ odbočit na polnačku přes silnici …

              0 0
    • VencaV1  

      Doufam, ze ti tu nekdo vycte, proc si tu babu neprejel, kdyz nemela doleva co odbocovat. :)

      0 0
    • Gorgov  

      Hele jako ve vsem souhlas, je to… kdyby:„Reflexivne jsem strhl volat doleva a tim jsem se dostal az na druhou polovinu vozovky, kde bohudik nic nejelo a zmackl jsem houkacku“ a to nechapu… Pises, ze se snazis cyklisty mijet v co nejvetsi vzdalenosti, coz je dle me druha polovina vozovky. Me dokaze ze vseho nejvic ******, kdyz si to nejakej ***** soli rovne a je treba i metr ode me, ale ve svym pruhu a pritom je protismernej prazdnej. Za to bych strilel.

      0 0
      • raceman  

        ještě lepší je kamion na 30 cm !!!

        0 0
      • VencaV1  

        To me pri cteni toho prispevku taky dost prekvapilo.

        0 0
        • Jogador  

          Mě teda vůbec…:)

          0 0
          • VencaV1  

            Ja kdyz predjizdim nejakyho cyklistu, tak vetsinou bejvam minimalne pulkou auta v protismeru.

            0 0
        • Gorgov  

          JJ, a podle toho jak to pise je hovado hlavne i on sam:)

          0 0
          • BH  

            tak bach vaz slova, asi neznas tu konkretni cestu, ta ma sirku ccm 9–10 m + krajnici 2× 1 m, v okamziku predjizdeni jsem jel zhruba v pulce te vozovky mozna 2/3 auta na prave strane a cca 1/3 na leve strane vozovky. ta zenska jela po krajnici, takze jsem ji mohl mijet ve vzdalenosti cca 3–3,5 m, (pokud by nevybocila) takze dle meho nazoru jsem mel dostatecnou bocni vzdalenost od ni,nevim kolik ridicu by melo takovou rezervu. Kdyz vybocila, tak jsem strhl volant a vjel celou siri auta do protismeru, Ta zenska potrebovala na pricne premisteni o ty 3 m cas cca 0,9 s ( podle vzorce : ty ≥ 0,5 druha odmocnina( y/µy) ≥ s , kde µy pro asfalt suchy je 0,7–0,9, y = velikost pricneho premisteni= 3 m.takze jiste uznas, ze pokud jsem ji minul, tak jsem musel mit ten bocni odstup od ni tak akorat, kdyz jsem jeste stihnul zareagovat.

            0 0
            • BH  

              jo pro srozumitelsnost toho vzorce to ≥ je znak pro rovno a nebo vetsi. Nejde me to tady vlozit.

              0 0
            • Lone1  

              Pokud se ke mně blíží odněkud ženská a jde to vůbec poznat,že je to ženská,blikají ve mně všechny kontrolky.Jen díky tomu jsem snad ještě naživu.Nemůžeš v žádném případě čekat od baby,že se bude chovat předvídatelně a logicky.To by jsi byl naivní.Proto je přeci přeoperování muže na ženu,tak bolestivé.Ono odebrat půlku mozku není sranda!

              0 0
              • enjoy  

                to prevypravej manzelce:-) pak uz ale asi budes navzdycky chodit za erotikou do videopujcovny:-)

                0 0
              • BH  

                celkem bez ohledu na pohlavi si davam na cyklisty chodce majzla, ale tady to byla uplne nepredvidatelna situace, to ze to je zenska jsem poznal az kdyz jsem ji mijel, zdalky to byl nejaky cyklista. ovsem vem si ze jedes po siroke cesta mimo mesto, je pohoda, krasne pocasi a uz se tesis, ze sednes na kolo , ktere si vezes vzadu v aute. cesta je pomerne prazdna a tak to trochu rozjedes, vdalce vidis jak ve tvem smeru jede u krajice nejaky cyklista s prilbou. Jedes po ceste, kde se to vetsinou kali , nebot je to jeden z mala rovnych sirokych useku u Vsetina.Mozna v protismeru jedou i nejak auta, zvcasu das smerovku a snazis se co nejdal toho cyklistu objet. teprev az si pomerne blizko neho si vsimnes ,ze je to zenska. Stale nic netusis a ani te nenapadne, ze by se neco mohlo stat. A nejdnou vystreli leva ruka te cyklistky uz ji mas skoro pred autem. Tem mene inteligentnim, kteri reaguji, ze jsem jel spatne, znovu zdurazniji, ze to, ze jsem ji minul, je dukazem, ze jsem nastesti jel s dostatecnym odstupem. takze v tom neni problem. Problem je v tom, ze ta zenska si doted mysli, ze jela spravne a ze kvuli takovym jako je ona se rocne x ridicu dostane do pekneho prusvihu. me od neho delilo mozna 50 cm. stacilo aby jelo v te chvili v protismeru autoo a ja jsem ji mijel o 0,5m bliz a nestesti je hotovo.Pravde­podobne chytraci typu Gorgov a spol. jezdi podobnym stylem, nebot asi neznaji moc pravidka. Napr. §21 zakona 361/2000 Sb ve zneni pozdejsich neovelizaci rika: "§ 21 Odbočování (1) Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti.

                nebop take dalsi §: § 30 Znamení o změně směru jízdy (1) Znamení o změně směru jízdy musí řidič dávat kromě případů uvedených v jednotlivých ustanoveních také vždy při změně směru jízdy, vybočování z něho, nebo jestliže to vyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. (2) Znamení o změně směru jízdy musí řidič dávat včas před započetím jízdního úkonu s ohledem na okolnosti provozu na pozemních komunikacích, zejména na řidiče jedoucí za ním a na povahu jízdního úkonu.

                a tak bych mohl pokracovat.

                0 0
                • zirecek  

                  Chlope klid. Neřeš některé zdejší rýpaly. Fakt je ten, dle toho co popisuješ, patříš mezi slušnější řidiče, čiliž paní zachránilo život to, že jsi tam jel ty a ne někdo ze zbylých 60% řidičů, kteří by ji smetli tím, že by jeli rychleji, měli menší odstup nebo by zareagovali zpožděně z různých důvodů. Ukázat rukou směr jízdy má dát včas před odbočením jak cituješ. Bohužel je tohle častý jev u starších lidí. Skoro by mělo cenu zavést něco podobného jak u motoristů nad 60let nebo zvýšit osvětu. Tyhle smrťáky se stávají poměrně často. Nepočítaje to, že ze Vsetína do Ústí a kousek dále, vede krásná, asfaltová cyklostezka, takže pohlavní nemusí. Vede úplně mimo cestu, kolem Bečvy, klid, pohoda. Jak nekompromisně jsi ji vysvětloval, že má ukazovat předem? To by mě naštvalo ještě více, že bych ji nepřesvědčil o chybě na její straně.

                  0 0
                  • BH  

                    no snazil jsem si vysvetlit, ze pokud hodala na takove ceste odbocit, tak se predevsim musi podivat za sebe, zda neco nejede a ne vystrcit ruku a smyknout do napric vozovkou. ze na tomto useku je povolena devadestaka a ze neni sance aby se ji pak auto vyhnulo.To ukazani rukou tesne pred odbocenim proste nestaci. Ona vsak tvrdosijne trvala na tom, ze postupovala spravne, ze pred odbocenim proste ukazala rukou a tak dokola. V teto souvislosti by jiste nebylo od veci, aby vsichni ucastnici silnicniho provozu meli nejaky ridicak,jinak by na vozovku vubec nesmeli. Vzdyt takovych mylne informovanych a nepoucenych cyklistu- chodcu- kararu je asi velky pocet. pokud ma nekdo ridicak, tak vetsinou ma anunk, jak se cesta alepon ramcove chovat.kdo ma ridicak, tak bere automaticky , ze to musi vedet vsichni,ale ta pani (a asi neni sama,) vubec nemela potuchy jak se na ceste chovat.To je skutecne na povazenou.

                    0 0
                    • zirecek  

                      Máš pravdu. Na pováženou je v životě víc věcí; chápu, dotklo se to přímo tebe, ale nelze zavést řidičák alla „vstup na silnici povolen“. PS.: Vyplň si trochu nick, :-).

                      0 0
                    • Gorgov  

                      Fakt to neni o tom kdo má a nemá řidičák.

                      0 0
              • Dados  

                přesně tak!

                0 0
            • Radek Broz  

              „vaz slova“ – me neprijde nadpis „cyklisti jsou hovada“ na b-f uplne vhodnej;-)

              0 0
            • Gorgov  

              si delas prdel, ne? vzorecky na me! Ja vidim stejne jen nejaky nesmysly, asi jinak zajimavy znaky, myslim, ze kdyz predjizdis babu na kole, fyzika ti nepomuze. Je to debata o…babe. Nevim proc bych mel vazit slova, kdybys nebyl pohodlnej, mohl si jet jeste 3 metry vlevo, kdyz je ta silnice tak siroka. Nemusel bys pak psat, ze sou cyklisti hovada…

              0 0
              • BH  

                tim vzoreckem se nemusis zabyvat, to bylo jen pro nazornost, ze ta zenska se do me drahy premistila pekne rychle a tedy, ze je nesmyl co tvrdis ty, ze jsem nemel dostatecny bocni odstup. naopak, ti, ze jsem se ji vyhnul, jsem jel OK.Z tvych pripominek jde videt, ze mas ridicak mozna pionyra a ze jsi asi v zivote neridil auto,pokud ano tak jsi sakra mizerny ridic, jinak by jsi tu nepsal takove hloupousti.

                0 0
                • Gorgov  

                  Jako třeba?

                  0 0
                • VencaV1  

                  Ja myslim, ze dobry ridic musi pocitat se vsim, oni by ti to pak u soudu vysvetlili. :)

                  0 0
                  • Lone1  

                    Venco,jsou situace,které předvídat nemůžeš.Před lety jsem jel s kamarádem v jeho autě.Najednou mu po hlavě skočil chlap šipku pod auto.Spáchal sebevraždu,dopis mněl už doma napsaný.Na zvuk toho nárazu a to, jak vypadal,nejde zapomenout.Stejně mu dali 50%spoluúčast na nehodě,protože to mněl podle pana soudce předvídat. Sakra,to bych musel vidět v každém chodci potenciálního sebevraha.

                    0 0
              • -b-n-x-  

                Nevim co furt resis? BH tady pise uplne srozumitelnou situaci, ve ktere se nejaka pani zachovala debilne a jen diky jeho stylu jezdeni ji nezabil. Ja treba nikdy nepochopim mysleni lidi, kteri se chovaji neinstiktivne. Viz vstupovani chodcu na prechod tesne pred autem a podobne zverstva. Kdyz prece vim, ze jsem ten slabsi, tak bez ohledu na nejake pravo a prednosti, si budu radeji davat pozor, rozhlizet se a chovat opatrneji.

                0 0
                • fousek  

                  Takovyhle lidi by mohli mit jeden dobrej predpoklad jezdit dobre DH, 0 pud sebezachovy

                  0 0
                  • goofy  

                    Ano.. Jezdil by dobre, ale tak jednu nebo 2 jizdy ;-)

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      ja bych rek, ze jen do prvni zatacky :-)) potom by se jiz valel mezi stromy

                      0 0
    • CzMiras  

      Cyklista versus motorista je téma nekonečný, to víme všichni. Jel sem dneska 150 km, za tu dobu mě ohrozil jeden postarší cyklistickej pár (nesprávný odbočování, něco podobnýho jak popisuje BH, stihnul sem za nima zabrzdit, ale jen tak tak). Naproti tomu aut, který mě ohrozily bylo nepočítaně. Takový ty klasický prohřešky, jako míjení v těsný vzdálenosti (ať už je protisměr prázdnej nebo plnej), předjíždění za každou cenu, i když to dotyčnej stejně pak přede mnou musí zacápnout a já mu následně hypnotizuju blatník, podobně vyjíždění z bočních uliček na poslední chvíli, atd, atd. Slušnej cyklista a slušnej řidič si na silnici nepřekáží. Ale když se na jednej straně najde blbec, je na ******* zaděláno. Můj osobní názor je, že za volantem je nalezení blbce podstatně snadnější.

      0 0
    • tjuren  

      Ukaž prstem na cyklistu kterej je hovado! Jinak je to o ničem, furt dokola jak u blbejch. Lidi sou hovada, ženy sou hovada, děcka sou smradi. Někdo nedává bacha na kole a žije kratší život, někdo dává bacha kudy chodí a má kratší život protože ze stresu má vysokej krevní tlak.

      0 0
      • Jituschka  

        Cyklistů-hovad je podle mě spousta…Ale mě by zajímalo, jak jsi dospěl k názoru, že ženy jsou hovada?!

        0 0
        • tjuren  

          To neni muj nazor to je nazor BH. Podle mne jsou zeny super, zvlast nektery:-) Myslel jsem, ze z absurdity toho co jsem napsal o detech a zenach vyplyne ze je to nadsazena replika.

          0 0
      • RUR  

        Máš recht, já bych to všechno zakázal, zavřel, poslal do dolů, nebo ještě něco horšího:-))) 2BH: Babu jsi měl přejet, pak si nechat umýt auto a vyklepat blatník a ve volné chvíli si v blízkém internet cofee vyplnit nick:-) Když se budeš rozčilivat nad každým, kdo se na silnici chová jak magor, nebudeš dělat nic jinýho.

        0 0
        • pepino  

          Přesně tak. Za sobotní 4hodinovou vyjížďku při přesunech po silnici ani JEDNO auto neblikalo při objíždění. A rozčiluju se? NE!Páč nás aspoň žádný nepřejelo:-)

          0 0
    • Vrabčák1  

      I tací bohužel jezdí…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jako cyklista musíš chápat a jako motorista předvídat

      0 0
      • Splinter  

        Včera sem nepředvídal (na kole), že když jedu po hlavní a ukazuju, že odbočuju doleva a ten řidič se na mě dívá, tak mi tam vjede autem až jsem metr od něj…

        Lance promine…

        0 0
        • martt  

          v takejto situacii ak je krizovatka dost siroka idem na biku vacsinou za zadkom a nie pred cumakom auta. Nie je to moc predpisove ale bezpecnejsie.

          0 0
          • rock  

            Tak to si nemyslím. Na silnici by se každý měl chovat pokud možno předvídatelně a standartně. No a do toho nějaké improvizování nezapadá. Bike je vozidlo jako každé jiné a podle toho má křižovatkou projíždět. Třeba ten Splinterův řidič měl zkušenosti s cyklisty „Tvého typu“ :-) a předpokládal, že se zachová stejně …

            0 0
        • Lance  

          nevypada to vubec zle ten obrazek

          0 0
        • Komi  

          Sem zprvu myslel, že máš obrázek na zakázku :-) Jinak někteří se bohužel nesmíří s tím, že na silnici neplatí právo silnějšího :-(

          0 0
    • jecnak  

      Hovada jsou na obou stranach. Dneska me zas malem sejmul nejakej kreten co predjizdel a minul me proti cca o 10cm. Super pocit. S tim, ze ridici necekaj, ze muzu jet po rovine kolem 50ti, jsem se uz smiril, ale predjizdeni, kdyz v protismeru jede cyklista, me vazne stve. Jinak me ale prijde, ze se situace na silnicich rok od roku zlepsuje a ridici jsou, zvlast kolem Prahy, tolerantnejsi.

      0 0
      • Splinter  

        Jo souhlas.. Celkově se to zlepšuje.. Ale ty setkání s „hovadem“ sou pak o to extrémněší… Aspoň můj pocit..

        0 0
      • zirecek  

        Přesně, při jízdě na užší frekventované cestě I. třídy sleduju více provoz za sebou a předjíždějící auta z protisměru jsou pro mne větší nebezpečí. Je to vždy šok, když se podívám před sebe a přede mnou předjíždějící auto. Opravdu adrenalin je to v noci. Světla přibližujících aut vyrázně znesnadňují orientaci u krajnice, takže řítící se předjíždějící auto, které nejede 90 km/h, často má dálkové, aby mě vidělo, vůbec nechápe, že mám plné gatě a nemám vůbec potuchy, kde se na silnici nacházím, :-).

        0 0
        • zirecek  

          Často si neodpustím komunikační prostředky rukama a řevem s peprnými výrazy; obé je mi k ničemu, :-).

          0 0
          • pelt  

            Chtelo by to na riditka fotograficky blesk smerne cislo alespon 20 s manualnim odpalovanim… jen mam dojem, ze pak by to bylo zarucene na parte:)

            0 0
            • zirecek  

              :-)

              0 0
            • Stancek  

              20 je slaby… to by chtelo vic. Tohle me sere skoro kazdou cestu z odpoledni, tak nad necim podobnym premyslim. Mam docela silnou bliknu vepredu, kdyz neztlumi, zapinam jeste svetlo na dynamo (pracovni favorit), ale nektery hovada se proste ztlumit svetla neobtezuji, tak mam nekdy v kapse hrst kaminku, ono uz to tomu debilovi prskne na kapotu dojde a kdyz nemam kaminky, tak flustanec na sklo a „jsi jednicka“ …

              0 0
              • lootza  

                jestli to s těmi kamínky myslíš vážně, tak mě celkem děsíš.. plivnout si – proč ne, ale není nutný ty řidiče, ať sebeblbější, děsit palbou kamínků ne? když bude za volantem nezkušené pako (třeba já) tak mu ještě způsobíš šok a nedej bože nějakou nehodu..

                0 0
              • djano  

                Nesalejte – ja v takom pripade zapinam 10W Sigmu Mirage. A je pokoj, vsetci zatial stlmili. Este som skusal Marwi Extreme – to vodic s autom radsej zastal na kraji cesty, ale to sa mi zda az moc brutalne, uplne ho oslepit svetlom. Zial ina nenasilna cesta asi nie je…

                0 0
    • pajik  

      hmm, tak na kole ukazuju rukou jen když odbočuju doprava a zprava jede auto, tak abych ho nezdržoval a mohlo jet… Jinak vždycky dávam autům přednost! Na to, že daj přednost oni mě, byť jedu zprava atd… atd… opravdu nespolíham… A po zkušenostech s řidičema, že sou schopný mě předjet na hlavní těsně před křižovatkou a vzít mě s sebou doprava se koukam za sebe už i když jedu rovně a neodbočuju… No je to podle mě o tom, nebejt ve špatnej čas na špatnym místě (jak pro řidiče, tak pro cyklisty a vlastně pro všechny)…

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Tak s tím plně souhlasím. Taky nesnáším, když mě nejlépe kamion předjede s 10 cm rezervou. Taky nesnáším tady tento druh „cyklistů“, protože právě kvůli takovým nás řidiči nesnášejí. Někdy mi udělají to samé co tobě, i když jedu na kole, proto už je objíždím s 2 metrovou rezervou…

      0 0
    • fakt hobík  

      Já vím, že se to nebude hodně cyklistům líbit, ale silnice jsou dnes arénou, v které si spousta lidí zvyšuje sebevědomí a cyklista neuvěřitelně riskuje, pokud s nimi chce v tomto prostoru jezdit.
      Především nemá okolo sebe žádnou ochranu – plechy, akceleraci apod.
      Sám jsem prošel cestou od rekreačního silničáře přes treking, HT až k enduru a i když se mi zpočátku zdálo, že ta tlusté kola nejedou, zvykl jsem si. Co víc, je to mnohem zábavnější a po silnici jen s největším sebezapřením. Nakonec je to koníček a ten má přinášet radost tzn. nechci se při něm pořád vytáčet kvůli neohleduplným řidičům.
      To je jen můj pohled na konflikt mezi řidiči a cyklisty obecně, zakladatele tématu chválím za správné řidičské návyky. Věřím, že té paní zachránil život.

      0 0
    • coyot  

      Uprimne – IMHO nejlepsi je se silnici a potazmo vubec moznosti ke stretu s motoristy vyhnout. A koneckoncu se vyhnout i chodcum – pred lety me jeden sejmul na prechodu, proste se ani nekoukl kolem sebe a na cervenou vyrazil, ja nohy v klipsnach a uz jsem letel… Takze jsem prodal ziletku a jezdim po polnich a lesnich cestach!

      0 0
      • zirecek  

        Tak, tak. Silnější vítězí. Je lépe se konfliktu vyhnout. I když jsem spíš opak, často na úzké hlavní silnici.

        0 0
    • capis  

      souhlasím, mnohokrát jsem podobnou scénku viděl, při které tuhne krev v žilách, ženské jsou v tomto nevyzpytatelné, já osobně jako cyklista hodně spoléhám na tzv. oční kontakt ostatními řidiči, jinak manévr odkládám a raději čekám u krajnice, až se situace pro můj úmysl stane vhodnou, zkrátka jezdím pro radost a ne o život, ikdyž přiznávám, že se mě už taky v životě podařilo pár kopanců a vždy se ohleduplnému židiči omluvím, alespoň zdvižením ruky

      0 0
    • B0B0  

      Bol som raz na cyklomaratone, kde som sa vytrieskal tak, ze ma museli odviezt do nemocnice na osetrenie. Zhodou okolnosti na osetrenie dostal prednost dedko, ktoreho zrazilo auto. Za podobnych okolnosti, ake si popisal. Dedka sa pytali co sa stalo. „no co by sa stalo, isiel som domov, stocil som korman dolava a uz som bol na zemi.“ Dedko mohol hovoril o stasti, lebo sa to stalo v obci pri 40 km/h takze ho sofer nedal dole uplne.

      0 0
    • roud  

      ja mam ted akorat opačnou zkušenost… ohlíd sem se auto bylo předaleko ode mě tak sem ukazal že budu odbočovat najel sem si a když dojedu na křižovatku tak mě auto dojelo a řidič na mě řval že sem idiot (důvod neznam…) tak sem odbočil a jel sem dál.....

      0 0
      • hribik A1  

        nazabudaj ze si v cz, ako mozes pocitat s tym ze auto pojde 60 a nie 130?

        0 0
    • dancing dog  

      Něco podobného jsem zažil, bylo to v Německu, kousek za Chebem ve Waldsassen. Z vedlejšky, kde byl stopka bez jakéhokoliv rozhlédnutí vyjela starší paní na takový tý německý libertě bez zaváhání na hlavní. Naštěstí sem jel skoro krokem, tak sem to ubrzdil, nicméně o fous. Bába na mě jěště začala něco pokřikovat a gestikulovat. Tak sem zastavil / na busový zastávce / a vylezl. Bába mi dost nadávala a rozčilovala se, jaký že sem grosse Gefahr a jak fahre gefährlich.. co mi má němčina stačila sem se snažil jí vysvětlit, že přednost sem měl já, ale furt mlela svou..tak sem jí dotáhl k tý stopce a začal na ní už taky řvát, to jí zarazilo, vykulila oči, chvíli mlčela a pak mi řekla . " Na ja, aber ich bin eine alte Frau!… Tak sem pochopil, že pro ní pravidla provozu se řídí jejím věkem, mávl sem rukou a jel dál..když sem pak nad tím přmýšlel, tak mě nasranost přešla a byl sem rá, že to dopadlo, jak to dopadlo..

      Někomu prostě nebysvětlíš zakládní racionální věc, buďto že je uplně tupej nebo že to nechce přijmout, aby nemusel přiznat vinu.. Za ní i za Tebe sem rád, že to včera dopadlo takhle…

      0 0
      • peky  

        Bohužel v tomto směru prostě preferuji pravidlo buď prase a jeď co nejnebezpečněji, aby si lidi rozmysleli jestli ti to tam střelí nebo ne (bezohlednost vede k tomu, že se nic nestane, vždy se budou lidi jen otáčet a kroutit hlavou co je to za hovado. Nikdy ti tam nevlezou zachráníš jim tím vlastně jejich život).

        0 0
        • hribik A1  

          ale ta tetka co to tam strelila BH by to tam strelila bez ohladu na to ako ides, lebo sa (s)proste nepozrela. iny ti tam nevleze (teda ked k nemu prichadzas spredu), ale taki ako ona co sa nepozeraju naokolo, a dozadu vobec nie, ti tam vlezu aj tak, a tym padom ich zrazis nadobro, takze v niecom to pomoze, v niecom zase nie

          0 0
    • Volf  

      Mně zase jedna babka dojela přede mnou na přechod, tam seskočila jako cyklokrosař a hnala to doleva jako pěšák. Naštěstí jsem jí trefil jen zadní kolo. Ber to tak, že kolo je jedinej dopravní prostředek se kterým můžeš na silnici bez kvalifikačních zkoušek. No a hodně těch starších dam ani netuší jak se na silnici chovat, protože když byly mladý tak málokterá ženská měla řidičák. A starý chlapi na tom nejsou o moc líp.

      0 0
    • hribik A1  

      to sa proste stava, vdaka takym som si zvykol ked jazdim na hajtre (na aute zatial nie) predbiehat chodcov, pomalych cyklistov, ale aj obchadzat auta stojace na krajnici (otvorenie dveri) s vacsim odstupom, a na sledovanie tych co predbiehaju mna (je jedno ci auto, cyklista, motorka, traktor, hocico) mam spetne zrkadlo. je to lepsie nez sa stale otacat. podobna situacia ako tebe s autom sa stala aj mne, a to som siel na bicykli-hajtre. isiel som cez jednu dedinu, uzka trochu klukata cesta poslednej triedy, malo aut, takze miestni si na ceste robia co chcu. bolo to dole udolim, takze rychlost okolo 30. obchadzam nejaku zenu iducu pesi oproti mne v mojom pruhu, a za nou bola asi jej dcera na bicykli, co isla jej rychlostou. cesta prazdna, takze ich berem po stredovej ciare, s dvojmetrovym odstupom. a zrazu si to dievca na bicykli zmysli bez toho aby ukazala alebo co, stocit to o 90 stupnov a prejst cez cestu zrovna ked som ich obchadzal. tiez nastastie nic neslo, tak som sa vyhnul az lavym okrajom cesty a siel dalej. uz som len pocul ako ju ta jej matka hresila, ja som sa s nimi znervoznovat nehodlal. ono par nevyspytatelnych jedincov sa najde medzi kazdymi, ale najhorsi su vseobecne v tomto chodci, o nieco menej podobnych je cyklistov, a percentualne najmenej takychto blaznov je medzi motoristami (ktorych je ale poctom najviac, a tam ked sa blazon najde, tak to stoji za to)

      0 0
    • maaareee  

      V každé skupině jsou hovada, ať jsou to kooolisti nebo motoooristi apod.- bohužel

      0 0
    • mm  

      takto se chovaji vsichni starsi nejisti a zmateni lide, jiz nezpusobili pro provoz na pozemnich komunikacich. nerikam, ze v 60 je clovek (obecne) pro cyklistiku na silnici starej, nekteri vsak ano. to same plati pro jizdu autem

      0 0
      • mm  

        proste si nemyslim, ze by byla zenska hovado, jen uz nezvladne soucasne jet na kole a jeste sledovat dopravni situaci

        0 0
        • camron  

          Jenže takový člověk pro mě hovado je (bez rozdílu pohlaví). Jestli nezvládá naráz držet řidítky, šlapat a ještě čumět a sledovat dopravní situaci, tak na silnici rozhodně nepatří. Říkám to hlavně z pozice řidiče, protož při kiksu cyklisty to bohužel většinou odnese řidič.

          0 0
        • hribik A1  

          skor si myslim ze si na sledovanie dopravnej situacie nikdy v zivote nezvykla, nie ze nestiha. a az sa nezvlada alebo proste nechce otacat dozadu, tak nech si tam namontuje zrkadlo, uz som videl viacero takych co spetne zrkadla maju, aj ked obzvlast v mode to este neni

          0 0
          • hribik A1  

            potom je tu este ten aspekt, ze aj vdaka takymto, co nezvladaju cestnu premavku alebo sa ani nesnazia, pribuda nazorov typu dfens, ze cyklista = triedny nepriatel. o to to bude horsie pre tych co jazdia po cestach slusne, lebo narast takychto veci poskytne podu pre vacsiu buzeraciu, trebars zavedenie espezetiek na bicykle, vodicakov, technickych kontrol a pod. (samozrejme z tvojho volneho casu a vsetko za poplatok), cize ti slusni zaplatia za to ze takychto buranov treba dokopavat k slusnosti… proste obdoba toho co hrozi mtb kolegom co sa tyka zakazov, buzeracie, argumentovanej skrotenim buranov

            0 0
            • mm  

              u tech starych lidi bych ten jejich zpusob vystupovani v doprave opravdu prisuzoval hlavne degenerativnim zmenam v organismu. nejsou schopni vsechno sledovat, domyslet si nasledky sveho akutualniho jednani, nenadale zmeny je vyvadi z jejich i tak narusene jistoty… to, jestli jsou/nejsou slusni uz moc nejde.

              2Camron – ten clovek si sam neuvedomuje (mozna nepripousti), ze uz to nezvlada.

              0 0
              • hribik A1  

                uz som napisal, ze ciastocne mas pravdu, ma to svoj podiel vplyvu, ale ze by to bolo len ciste tym a nepodielali sa na tom hlavne celozivotne, dlhodobe navyky…ini dochodcovia su zase az chorobne opatrni…kazdopadne s tymto ako hlavnym faktorom by sa dalo uvazovat pri vyssom veku nez 60, mozno pri 80ke, alebo pri osobitne zlom zdravotnom stave. mam ten pocit ze ta tetka co vbehla BH pod auto, by mu tam vbehla aj keby bola mala 30 alebo 40, lebo mozno na bicykli jazdi 2krat do roka, autom vobec, na cestach sa cely zivot moc nevyskytovala, takze si myslela ze ma patent na prednost, ze nech si tam robi co chce tak to druhi za nu vyriesia. ja tvrdim, ze tato by sa podobne zachovala bez ohladu na vek. keby sa zacali riesit taketo situacie sposobom, ze sa dochodcom zakaze pohyb po cestach, za chvilu by sme dosli k tomu, ze pre nich uz neni z toho isteho dovodu bezpecne nic a ze jedine co mozu je sedet doma a ani sa nepohnut. (taky dochodca aj ked ide len po chodniku alebo v parku pesi je rovnako nevyspytatelny ako na bicykli, aj prechadzky po parku im zakazeme? aj pohyb po dome im zakazeme? sak tam maju tiez vyssie riziko urazov nez clovek v inom nez dochodkovom veku). dost blbe, uvedom si ze aj na teba to (pravdepodobne) raz, za 50 rokov pride, na mna tak isto.

                0 0
      • hribik A1  

        to je sice ciastocne pravda, ale ako to chces riesit? zakazat im presuvat sa po ceste (vratane prechadzania cez cestu, vsetkeho co suvisi s premavkou)? dost absurdne. okrem toho, zdaleka nielen ti starsi sa tak chovaju, nevidis ake manevre vedia predvadzat kluckujuci 4 20rocni typci iduci po ceste pomaly vedla seba a o to dynamickejsie vzajomne konverzujuci? alebo robotnik v monterkach? take iste alebo podstatne horsie nez ti dochodci. blby dojem pri dochodcoch robi aj to, ze v tejto skupine je vela takych (mozno najviac spomedzi vsetkych skupin cyklistov), co sa na tych svojich ukrajinach, eskach, libertach, sobi 20 vracaju naj*bani z krcmy. ano, v aute su niektori taki tiez asi vyhukani z dnesnych ciest a premavky a jazdia ako klobuci (50 mimo obce, stredom cesty, smrt v ociach) ale tiez nie vsetci. vela z tych co vidim za volantom (ked sa nahodou pozrem do auta na sofera) je postarsich, tak 50+, a nezda sa mi ze by vseobecne jazdili nejak horsie nez ti ostatni

        0 0
        • mm  

          u motoristu uz existuji nejaky testy zpusobilosti. ovsem zatim to asi moc neresi. pravdepodobne probihaji stylem „ahoj franto, jak se mas, ridit muzes? ok. tu mas razitko“. muj deda ma 85 let, na jedno oko nevidi, znacky typu STOP ho nechavaji v klidu a ridi. sice jenom 3 km na chatu a zpatky, ale prece. kamaraduv deda zase srazil 3 lidi na prechodu. dokud do nich nevrazil, vubec je nevidel.

          0 0
          • hribik A1  

            ono 85 a 60 je uz trosku rozdiel, a takych 80–90rocnych uz moc nejazdi. nikde, lebo ukrajinu uz vacsinou neroztahaju a autom uz sa boja. 60 rokov mi nepripada tak moc aby taky clovek nevedel davat pozor na cestu alebo bol tak slepy ze si nevsimol (napr. auto rozbehnute na 90–100km/h, navyse na ceste prvej triedy kde sa so zvysenym vyskytom takych „patologickych javov“ ako auta, kamiony, motorky tak nejak musi pocitat). v pripade tej tetky to asi bola proste naprosta ignoracia z jej strany, podobne u nemeckej babky co o nej pise dancing dog

            0 0
            • mm  

              kazdej je jinej a ma ty hranice pouzitelnosti jinde. ti co maji problem s rizenim i ve dvaceti, budou natom v sedesati jenom a jenom hur (viz dve uvedene zenske). uznavam, ze 60 a 85 je opravdu velky rozdil

              0 0
    • MatyxCZ  

      Stáří je bohužel prevít, čeká nás to všechny, tak doufejme že až budeme v takovém věku jako byla ona dáma, tak nás také budou objíždět dostatečný obloukem. U řízení motorového vozidla je to ještě horší. Nedávno jsem zažil skutečný šok, když čtyřproudé silnici kousíček za Kačerovem se na světlech začal otáčet stařičký děda (s babičkou sedící vzadu), a to tak že si to naštrádoval z úplně pravého pruhu přes dvě plné čáry proti autům, co stála naproti na konci odbočovacího pruhu a celou komunikaci zablokoval. Naštěstí se nikomu nic nestalo, jen plný autobus lidí musel docela flekovat, aby je nesundal. A děda nereagoval na troubení a nastalý chaos a vytrvale se snažil dokončit tenhle šílený manévr. Další bohužel typický příklad: www.novinky.cz/…5_po3cd.html

      .. já osobně když autem předjíždím staršího člověka, ať již na kole či v autě (dá se většinou poznat podle stylu jízdy či dalších prvků), tak si dávám extrémního majzla, ale vždycky mám tak trochu strach, že ani to nebude stačit a nedopadne to dobře.

      0 0
    • Luža  

      Mě hodně zaráží taky to, jak se chovají cyklisti, kteří sednou za volant. Včera mě předjeli mimo jiné dvě auta, nevím jestli to byla shoda okolností nebo patřili k sobě, obě se mně otřeli o loket a obě měli na střeše po čtyřech bajcích. Jenom jsem kroutil hlavou …

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.