ČR/ Alpy - kola, lidi, domluva, singltrack

37 nepřečtených
  • weekend warrior

    Ahoj, přes celé léto jsem tu nebyl a jako jeden z iniciátorů threadu o boj o křivoklátsko (http://www.npkrivoklatsko.cz/) toho i trochu lituji. Přesto, že jsem tu nebyl tuším(vím) že se tu probírali témata ježdění v přírodě, rozpolcenosti s.r.o. čemby a všech věcí a důsledků s tím spojených.

    Zde, ted a tady vyzývám všechny letošní návštěvníky ALP, kteří měli jakýkoli problém s pohybem po běžných turistických stezkách na jejich vlastních nebo půjčených strojích. Popište jej, tu na zde… Já žádný problém neměl…

    Já sám jsem jel, na zapůjčeném kole, z gornegratu do zermattu, potkal desítky dalších, všichní jeli za plného pěšího provozu(šňúra lidu nahotu i dolu), na jediné možné cestě z vrcholu. Dále, v údolích již jen ojediněle, ale o to rychlejší.

    Na aletském ledovci, na místě kde bych to fakt nečekal(úzká cesta(1 a 1/2 man), hafo chodců-krkonošské zlaté návrší???) jsem potkal celkově 36 bikerů, jak skupinek tak jednotlivců(všichni díkly, ja jim enjoynul:).

    V méně exponovaných místech(20chodců na 15km) jsem potkal bikerů jen kusy(2bikery), ale i tak…terén totál fekál na omláceniny, přenášečky, tlačenky atd…

    Není český problém bikingu jen jakýmsi českým zaprděným problémem podporovaným nesnášenlivostí ke všemu co neumíme/nedělá­me/nemámenato­todělat. Potažmo možností vydělat na tvorbě nových singlů.

    Kua, to mě docela .ere, a zajímá mě na to váš názor…

    Jan Zeman

    http://www.npkrivoklatsko.cz/

    0 0
    • mr.antik  

      No na tlačenku bikerů a pěšáku nad saalbachem nevzpomínám rád.

      Nějaké poznámky na adresu cyklistů od důchodců-pěšáků jsem taky zaslechl.

      0 0
      • weekend warrior  

        jasný. důchodci pruděj asi všude, ale jízda jako taková nejni zakázaná… a doufám, že v tomto nejdeme evropě příkladem… mě šlo o to, zda by jsme tu byli schopni sebrat nějaké příklady, kdy ta souhra funguje a vše je relativně ok,

        fotky a popis by byly vítány.

        Během září se Vašek chystá na další odevzdání podpisů na ministerstvo, a tak by nám pomohly i nějaké příběhy řešení z venku. Ty lidi tam nejsou jen nelidi:)

        vsuvka: nejvic mě vyprudili duchodci na nějakym ledovci(nevím méno), prý že danger, ice, helicopter, crash atd…, a tak to nechtěla manželka jít(v půlce scéna, málem rozvod:), ačkoli to jiní důchodci kolem nás šli a v abs… pohodě přežili:)

        0 0
        • Flegmatik  

          Asi nevím co přesně chceš, ale tady máš příklad z Rakouska, že i na široké šotolinové lesní cestě to může být pro cyklisty zakázané. A že to nebylo až tak nic výjimečného, takových cedulí bylo vidět dost. Nicméně před značkou se dalo vždycky odbočit někam jinam, kde to na kole bylo umožněno.

          0 0
          • Markyz  

            Já jsem takovýhle cedulí v okolí Kaprunu a Zell am See viděl docela dost. Až na dvě značený bikový trasy (Maiskogel a Hundstein) se bez porušení nějakýho zákazu dalo jezdit jen po asfalkách, nebo šotolinových cestách. Byl jsem z toho docela zklamanej a říkal jsem si zlatý Česko.

            0 0
            • malamala  

              To mi dej nějaké tipy kde jsi viděl zákazy na kola? Žiji tady a vím jen o zákazu na Schmmitten ze dvou stran, potom z Hundstein je zákaz na sjezd okolo jezírek. Občas bývá zákaz z Maiskogel na Kitzsteinhorn pokud něco kutají ve skále a jezdí tam nákladní auta. Jinak o ničem další nevím a to tu mám hodně projeté :-). Tady máš pár tipů na cesty, kde žádná zákazovka nebude :-)

              http://www.gps-tour.info/…l.64603.html

              http://www.gps-tour.info/…l.64507.html

              0 0
              • Markyz  

                Bylo to zrovna z toho Hundsteinu, takže asi to co zmiňuješ. Pak přímo v Kaprunu a okolí. Chtěl jsem si např. projet značený XC okruh z roku tušim 2002 a téměř záhy jsem narazil na zákaz i se závorou. Jinak abych si jen nestěžoval, sjezd z Maiskogel je parádní, a hustá síť cyklostezek pro ježdění s rodinkou je něco co u nás taky nevidíš. Díky za tipy, jestli se tam ještě někdy podívám (snad jo), určitě vyzkouším

                0 0
                • malamala  

                  Na XC jedna závora je jak je vjezd na šotolinu, dá se objet, ale hlavně je to jenom zákaz pro auta, nikoli pro kola. Jinak ta část tratě je docela příjemná, nenáročná s přejezdem malé bystřinky.

                  0 0
        • mr.antik  

          No jako vzor by se asi daly použít takové ty cedule, které upozorňují, že cesta je společně využívana pěšáky a cyklisty a tuším i nějaká pravidla (kdo koho pouští) – v němčině jsem to nestudoval :-)

          0 0
    • vlasto  

      jednim z duvodu proc jsem se odstehoval z cech byly prave neustale zakazy vsude. V rakousku tento problem nemam, i kdyz i tady jsou nekde zakazy, vesmes na slepych cestach, nebo na cestach horsi kvaliy, kde provozovatel nechce brat na sebe odpovednost za pripadny uraz, na soukromych majetcich(ten je potreba opravdu respektovat).

      0 0
      • weekend warrior  

        ale já se nechci stěhovat:( CHCI aby mi stát spolu s nějakým (pseudo)ekoak­tivistou ve starém aru se spotřebou 25litrů na sto nebo i v novém autě za 2 státní ekotendrové miliony nezakazoval jezdit na kole, protože/přestože tam někdo chodí pěšky, jede na koni, nebo (moje hlava nechápe) jezdí s lakatošem…

        Chci jezdit na vlastní odpovědnost a se všemi důsledky mého chování – ublížení jiným, škodách na majetku jiných, případných škodách na chráněné přírodě mimo cesty… Tresty chci tvrdé, respektive odpovídající a vymahatelné, ale chci mít tu možnost být na kole v lese… jak jednoduché…

        A ať se na mě vrchnost nezlobí, myslím si, že vzhledem k povaze tamního terénu, není rozumně sjízdná část Alp na uzemí jednotlivých států o moc větší než naše hory, pohoří a vrchoviny…

        0 0
        • vlasto  

          tak to preju hodne sily v tomhle marnem boji. Mne se proste nechtelo ztracet cas hadkama s pitomcema. Vetsi problemy jsem ale mel spise jako lyzar nez jak bajker. Jediny problem jsem mel v krkonosich, na dnes jiz povolene stezce.

          0 0
      • BB  

        Rakousko mám projetý skrz na skrz a řekl bych, že je tam víc zákazů než u nás. Tohle by pro mě zrovna důvod pro stěhování nebyl.

        0 0
        • vlasto  

          hmmm. Ja jezdim kazdy vikend, cely rok a netroufnu si rict, ze mam projetou skrz naskrz ani solni komoru. Za tech sest let:-))

          0 0
          • karliner  

            Ale takovejch suterénů, co tam byli třikrát a nic už je nemůže překvapit najdeš :-)))

            0 0
          • BB  

            No skrz na skrz jsem myslel z pohledu cizince, který tam dojíždí v rámci dovolených. Takže mám projetý všechny etapy Alpentour, okolí Saalbachu, okolí Moonsee a letos 6 etapový aplský přejezd ze Salzburku do Spittalu. Možná to není skrz na skrz, ale relativně dost a troufnu si tvrdit, že zákazů jsem tam viděl více než u nás (pokud vynechám Šumavu a Krkonoše).

            0 0
    • HKou  

      V Graubuendenu je bikovani na turistickych stezkach povoleno. Chodci a cyklisti se maji navzajem respektovat a chodci maji prednost (viz pruvodce).

      Myslim, ze cela slavna Cemba by mohla zkusit prosadit tohle a jen tohle a uplne by to stacilo.

      V Ticinu je to tak, ze kam clovek dojede vlastni silou, tam muze. Duchodci ho dost casto povzbuzujou a obdivne koukaj. Nektere traily jsou specialne oznaceny pro MTB, zbytek se dost casto neda moc jet (schody, strmost, pulmetrovy sutry).

      0 0
      • weekend warrior  

        to jen potvrzuje můj dojem, že v naší banánový republice existuje neustálá nutkavá potřeba ruzných mocenských (i zákonem definovaných) skupin lidí něco někomu neustále přikazovat nebo zakazovat. Není tu takřka prostor na svobodné a lidské rozhodnutí o tom co a jak chci dělat.

        Důvod? Přestože tu jsou pravidla mnohdy přísná, jsou závazná jen pro někoho, všeobecně takřka nevymahatelná(stačí známý na příslušném místě nebo nějaká ta kačka na zamáznutí při samotném vzniku problému)… Sh.t…

        0 0
        • BB  

          Když se ti to u nás zdá tak špatné, zajeď si třeba do Francie. Tam se nemáš ani kde vychcat, protože vše je souromý majetek zadrátovaný ostnatým drátem, např. Korsika. Takovou svobodu pohybu krajinou jako u nás jsem jinde v Evropě nezažil (zatím). Spíše me vadí, že staré stezky zarůstají a tam kde jsem před rokem dvěma projel už to nejde. Občas vezmu mačetu a něco prosekám, ale to je kapka v moři. Tohle by bylo téma pro nějaké bikerské sružení.

          0 0
          • jizby  

            Je to tak, jak říkáš, v těch civilizovanějších zemích, jako Francie, Itálie, Rakousko, Německo atd, tam se dá pohybovat ve volné krajině jen když je to vysoko v horách.

            V obydlené a industriální krajině všechno všude někomu patří a všude ploty, závory, nebo aspoň cedule private.

            Zatímco u nás je okolo veřejné cesty většinou volný prostor, tam tvoří veřejná cesta jakýsi koridor, případné odbočky jsou většinou slepé. Jedeš jak v tunelu.

            0 0
            • Volf  

              Na to nemusí jezdit ani nikam daleko. stačí zajet ke Znojmu do Havraníků, tam nechat auto a vyrazit si projet Národní park Podyjí. Díky tomu, že je jak v Česku tak i v Rakousku, můžeš si okamžitě na pár kilometrech porovnat co znamená bikování u nás a na rakouské straně parku.

              0 0
        • Flegmatik  

          Další příklad. Via Scanuppia v Itálii. Asi nejprudší stoupání v Evropě. Od roku 2009 je pro cyklisty zakázaná.

          0 0
    • Volf  

      Mám dojem že hlavní problém spočívá v tom, že spousta jedinců si vezme dres a helmu a tím mají ocit, že se stali něčím víc. Příroda je pro turistiku a ne na závodění. Když máš takto projetou Evropu, tak jsi si jistě musel všimnout, že mimo ČR to funguje tak, že cyklista při míjení pěšáků skoro zastaví, usměje se, poděkuje a popřeje šťastnou cestu. V ČR kolem teme proletí co nejrychleji a se slovy uhni ******. Jak sedneme na kolo, tak máme pocit, že my jediní máme prvo na naprostou svobodu a ostatní jsou přímo povini nám to umožnit. Ale ten pěšák také nejde do přírody, aby šel po levém kraji stezky a v řadě za sebou jako husy. On tam chce zažít také kousek svobody, kterou už ve městě prostě nemáš. Chce jít roztažený po půlce stezky, povdat si s kamarádem a kochat se tím krásným pocitem volnosti a svobody. O tom to je. Když mě někde v Alpách ohrozí jako pěšáka cyklista, tak se skoro 100 % jistotou to je čech. No a pak je tendence státního úředníka, raději skupiny lidí s různými zájmy izolovat než sdružovat.

      0 0
      • lidumil  

        Ale takhle vyhraněné to není, je to všecho o lidech. I tady potkáš pěšáky, kteří Ti uhnou a usmějou se na Tebe a na můj dík mi odpoví, stejně jako pěšák potkám bikery, kteří jedou ohleduplně, počkají a nebo poděkují. Nic není černobílé, ale úřady tu bohužel v zájmu „ochrany“ pěšáků zakazují leccos a při tom třeba v místech, kde normálně jezdí auta…

        0 0
    • RomanH  

      Presne pod tohle se podepisu – Italie, Francie, Svajc – nikde zadnej problem. Rakousko – v Alpach opet zadnej problem (ale na me uz moc umele – vysterkovane a vyasfaltovane), par zakazu je v Podyji a na rakouske strane Sumavy (na druhou stranu zrovna zde si nemaji s Cechama co vycitat). Duchodci me vsude vetsinou povzbuzovali.

      Ale ani u nas nemam v realu problem, vse je o slusnosti, jen male skupinky chteji neco v nasi male zemicce urvat pro sebe, tak krici.

      0 0
      • mr.antik  

        Taky myslim že u nás je to prakticky pohodě. Jenže každej pražák (myšleno jako občan velkého města) frčí v hlavní sezóně rovnou na Český ráj, Jizerky, Krkonoše, vstane v 10 hodin, vyrazí tak na 11tou a pak vznikaj ty popsaný situace.

        Většinou je to tak, že nejlepší bajking (terén) je tam, kde nejsou žádný profkláknutý turistický zajímavosti (snad s výjimkou Ještědu a Kozákova). Já třeba pro takový výlet nepotřebuju rozhlednu, počmáraný skály, cesty se zábradlím sezení s mapou, kofolu a podobný vymoženosti.

        0 0
      • BB  

        Tak to fakt nevím, kde vy chlapy v tom Rakousku jezdíte. Minulý týden jsem se vrátil z alpského přejezdu, jeli jsme ze Salzburku do Spittalu šest etap a můžu odpřísáhnout, že jsem narazil na mraky zákazů pro cyklisty. Nejvíc nepochopitelné bylo, že většinou šlo o široké šotoliny, takže kolize s pěšáky důvodem nebyla. Ve Švýcarsku je taky dost zákazů, ale tam to dávají logicky na úzké pěšiny, kde je hodně pěších.

        0 0
        • Volf  

          Ber to tak, že když u nás na 160 000 km lesních a polních cest není kde, tak jsou země kde pro je kde :-)

          0 0
        • RomanH  

          Prave ze do Rakous uz moc nee, protoze siroke sotolinove cesty me az tak neberou a asfaltu je tam jak kdyz naseje (nebo jsem tam holt nikdy nemel stesti na lokalitu). Na druhou stranu jsem na nich zakaz nikde nevidel.

          Me naopak prekvapuje, co jsi psal vyse o Francii (soukrome pozemky – na tohle jsem narazil akorat ve Svajcu, ale bylo to vzdy pouze kvuli zakazu parkovani, pro auta a camping). No a na uzkych singlech, at uz v okoli Morice ci Zerrmattu, jsem nikde zakazy nevidel. Italie s Francii jsou z meho pohledu uplna parada, je sice par zakazu v castych destinacich, jako je Garda, ale pokud jedes nekam mimo, do malych stredisek v horach, na zakazy jsem tam fakt nerarazil. Pouze pro motorkare, ale zase, pesi naopak kluky na stupackach povzbuzovali a divali se, jak skacou pres kameny.

          0 0
          • BB  

            Ve Francii jsem se pokoušel bikovat mimo horská střediska a mimo Alpy. V normální krajině v Provance. V tom je asi problém.

            0 0
    • mr.antik  

      Některý cedule však postrádaj logiku

      0 0
      • mr.antik  

        ještě fotka

        0 0
        • BB  

          Kdyby dali alespoň „walk the bike“, ale přímo nařídit „carry the bike“, tak to je silná káva :-) Fakt je, že jsem zrovna v tohle místě nikoho s kolem na zádech za deset let, co na gardu jezdím, neviděl.

          0 0
          • mr.antik  

            Naopak všichni se snažili hecnout a vyšlapat to :-)

            0 0
            • přišlapávač  

              taky jsme to letos vyslapli, cestou na tremalzzo. Docela stojka, ale jen kratka :-)

              0 0
              • mr.antik  

                hmmm, já udělal chybu, že jsem na Termalzo vyrážel z Ledra, pak si sjel Ponale a tohle jsem šlapal v závěru :-)

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.