• antuch

    nevím, jestli jste to slyšeli, ale podle České obchodní inspekce se na ložiska nevztahuje záruka. Tudíž, když vám na kole třeba po prvních 300km odejdou, tak prodejce nemusí tuto reklamaci uznat a ve finále je to jen jeho dobrá vůle… Nejlepší na tom je, že to neví ani mechanici ve velkoobchodech a vesele nám vše reklamujou:-D

    0 0
    • Marccoo  

      A to se nevztahuje ani na spoj.materiál,takže šrouby matky taky.

      0 0
    • petrun  

      No tak to je od tebe dost hloupé troubit to do celého světa. Když to do dnešního dne nevědí, proč jim dávat šanci aby to zjistili z bike-fora?

      0 0
      • antuch  

        Je to jen pro informaci. Prodavač i mechanik by byl sám proti sobě, kdyby tohle odmítl třeba u kola za 30000. Přišel by díky pár korunám o zákazníka. Jde mi jen o to upozornit na to, že něco takovýho je. Aby se pak tady na foru nešířily dredy o tom, jak obchodníci stojí za hovno, když neuznaj špatný ložiska.

        A taky netvrdím, že to nikdo neví. Jen říkám, že to neví pár lidí…

        0 0
    • peky  

      Taky sem to slyšel. Včera to říkala Růžena z prasečáku, když se bavila s Majdou. Máš to někde podložený? (víš takových fám koluje po světě moc moc moc)

      0 0
    • Vegan  

      no nevim, ale ja loziska a podobny material bych zaradil do kategorie jez podleha rychle skaze a tudis je na nej zaruka jen 6 mesicu namisto dvou let, ale zaruka musi byt podle platnych predpisu v EU na vse minymalne 6 mesicu, avsak musi se prihlizet k moznosti opotrebeni.

      Tzn. koupis lozisko doma ti lezi na stole a pri montazi zjistis, ze je vazne mas pul roku na reklamaci stejne tak, kdyz ti hned, ze zacatku napr diky vade materialu prestane fungovat tak porad mas na reklamaci pul roku. Ve chvili kdy je lozisko jiz jete od pohledu i, kdyz je namontovano trebas jen den reklamace nemusi byt uznana z duvodu opotrebeni.

      Toto je moje interpretace slov pani na lince S.O.S.

      0 0
    • vset  

      Je to zase ukazka ruznych vykladu zakona pokud prodejce proda vyrobek musi na nej poskytnout minimalne 2 roky zaruku tedy i na lozisko druha vec je bezne opotrebeni kdy uplatnovat zaruku je hodne problematicke a bez znalce temer nemozne.

      Ale pokud COI tvrdi ze konkretne nloziska nepodlehaji zaruce tak to pouze  vypovida o spatne praci nebo jsi jejich odpoved uplne nepochopil

      0 0
      • Vegan  

        na vyrobky jez podlehaji skaze nebo jak to je v zakonu napsane 2 roky neplati ( baterky, spojovaci material, loziska, atd… )

        0 0
        • drtyc  

          baterka se uzitim spotrebuje a tedy podleha zkaze a nelze reklamovat vybitou baterku.

          lepidlo se uzitim zalepi a zmeni konzistenci a prestane lepit, ale zase drzi.

          lozisko? si nedelej prdel.

          0 0
          • drtyc  

            leda by si ty loziska louskal jak marfusa zubama a to by pak podlihaly rychle zkaze.

            0 0
            • drtyc  

              ta prava sranda nastane, az vykukove zacnou prodavat set kolo dohromady s musli tycinkou jako jednu polozku.

              0 0
          • Vegan  

            A proc se to vztahuje na baterku v mobilu nebo NTB kdyz jde nabyt ? he ? tim myslim proc i tyto baterky maji jen 1/2 roku.....

            0 0
        • vset  

          Na vyrobky podlehajici skaze musi byt uvedena doba spotreby po tu dobu plati zaruka i na baterky se vztahuje zaruka pokud si koupis baterky vadne nebo casove prosle mas narok uplatnovat zaruku

          0 0
    • Kohout  

      Nejsem teda pravnik, ale zaruka se vztahuje na vyrobek jako celek, ne?

      Kdyz mi po pul roce v napr. kompu odejde vetrak a prodejce me posle s reklamaci do haje, ze v nem odesly loziska? To asi ne…

      0 0
      • Vegan  

        kdyz ti po pul roce odejdve v NTB baterka obchodnik ti rekne at si koupis novou a ma na to pravo. Kdyz ti v aute odejde spojka po pul roce co snim nalitas 60k tak platis take stejne tak loziska, stabilizatory, provozni naplne

        0 0
        • Kohout  

          Napr. u bot, muze byt zivotost kratsi nez zaruka.

          Znamy jednou reklamoval docela drahe lyze. Po par jizdach praskla hrna. Neuspel, vyrobce lyzi tvrdil, ze jejich zivotnost je jen par jizd.

          U te spojky u auta se treba opotrebuje oblozeni, ale pokud by se roztrhl pritlacny kotouc, tak by to asi na zaruku bylo, ne?. Vzdy ale zalezi na serioznosti a ochote prodejce.

          0 0
          • Vegan  

            jj stou spojkou je to jak rikas. pokud v zarucnich podminkach prodejce neni Spojka jako celek uveden ve skupine ze snizenou zarucni dobou jako celku pak da 0.5 roku a neresi. Trebas KIA to tak ma zaruku 7let, ale kdyz kouknes na co tak skoro na nic a zaruku 2 roky maji take ne na vse.

            0 0
            • Kohout  

              Tyhle prodlouzeny zaruky jsou jen marketingovy trik. Nejlepsi je „dozivotni zaruka“, ktera ale plati je do konce zivotnosti veci :-).

              0 0
              • DaSnail  

                niektoré firmy dávajú na svoje výrobky doživotnú záruku- do konca života majiteľa

                a nezáleží na tom, či si prvý alebo sedemnásty majiteľ daného výrobku…

                ale súčiastky na bicykle nerobia 8o(

                0 0
            • drtyc  

              a babo rad, kdyz ty zacnes tvrdit, ze tam teda asi nechali od vyroby smeti a kvuli tomu se zkratila zivotnost loziska, coz by asi byla vyrobni vada.

              0 0
              • Vegan  

                Pak jedine znalec, ale veskrze tady maji vyhodu oni a vetsinou je neporazis.

                0 0
                • Kohout  

                  Ted jsem se dival do OZ a nic o zkracene zaruce na 1/2 roku jsem tam teda nenasel. Odkud to mas?

                   
                  0 0
                  • Vegan  

                    zkus se zeptat dkekoli kde prodavaji mobyli mam to od S.O.S.

                    0 0
                    • Kohout  

                      Nemyslim ted zaruku na baterky. Jen obecne. Musi to prece byt podlozeny nejakym zakonem, ne?

                      0 0
                      • Vegan  

                        hele netusim nejsem pravnik jen jsem tohle kdysi resil u jednoho vyrobku kde jsem to malem dotlacil az k soudu celou situaci zachranim mediator ktereho doporucili prave S.O.S.

                        0 0
                    • vset  

                      1/2 rocni zaruka neexistuje prodejci mobilu ji pouzivaji jako dohodu na baterky je to od nich vstricny krok pro pozdejsi reklamace

                      0 0
    • Tomcat  

      I kdyby byla záruka na ložiska , stejně záruka se nevztahuje na na opotřebení provozem.

      0 0
    • chodec  

      evidentně tu v tom hodně lidí plave – takže – pokud jste spotřebitelé a vztah se řídí podle OZ (což pokud kola nekupujete na kšeft bude případ nás všech), tak je na jakékoliv nové spotřební zboží prodané v obchdě bez jakékoliv výjimky dvouletá zákonná záruka. BEZ VÝJIMEK !!!

      Zboží podléhající zkáze je něco zcela jiného (primárně potraviny a biologický materiál). Mechanické věci nejsou zbožím podléhajícím zkáze. NEZNÁM VÝJIMKY – zcela jistě ložiska ani šrouby ani baterky nejsou zbožím podléhajícím zkáze ve smyslu toho ustanovení OZ, o kterém se tu někteří zmiňují.

      ALE (vždycky je tu nějaké ALE), jakékoliv spotřební zboží na které je ze zákona dána 2 letá minimální záruka podléhá „běžnému opotřebení“. Prostě každá věc ubějvá, podle toho jak se ošoupává. Opět toto platí bez výjimek. Co se tedy děje u zde zmíněných baterek v NTB nebo i u těch ložisek, ale krásným příkladem jsou pláště na kolo, řetězy, pastorky – to všechno jsou věci, na které sice ze zákona je 2 letá záruka, ale nemužete v rámci záruky uplatnit to, že se věc opotřebovala (tj. že se destičky ojely, řetěz vytahal ježděním, plášť ojel a baterka dosáhla po pár cyklech horších parametrů, než měla na začátku. Ale to neznamená, že by na to zboží nebyla záruka vůbec, nebo byla kratší. I řetěz kupujete povinně s 2 letou zárukou, le většina z vás ho ošoupe daleko dřív, než doběhne záruka.

      Takže pokud někdo říkal, že na ložiska záruka není, tak je to dokonalý nesmysl (i pokud to opravdu říkal někdo z ČOI). Jen vám nemusí prodejce uznat záruku, pokud nejde o vadu věci, ale o její opotřebení. Příklad – pokud se ložisko rozlomí, bude to na 90% vada, pokud se vymele pískem, ve kterém jste ho raubovali, tak to bude opotřebení.

       

      jeto všem srozumitelné a jasné ?

      0 0
      • antuch  

        já sem to pochopil, děkuji. Tudíž v tom plave i Čoi, když mi tohle tvrdila…

        0 0
        • gargamel  

          Sorry, že ti to píšu se…jakej máš mail? Viz http://www.bike-forum.cz/…7/forum.html#…

          Nebo mi napiš ty, Dík

          0 0
        • chodec  

          setkal jsem se s tím, že ČOI ve snaze učinit vysvětlení srozumitelné zjednodušuje. Dovedu si představit, že tak trochu mlčky předpokládali, že ložisko se většinou spíš omele než, že by bylo vadné ve smyslu vady zralé pro reklamaci, nebo si to dovodili z nějakého náznaku v kontextu a proto řekli, že se na daný případ záruka nevztahuje (a už nedodali …neboť si myslí, že daný případ spadá pod opotřebení…)

           

          alespoň doufám, že je to tak, protože jnak by to byla hodně chabá znalost oboru, kterej je má živit.

          0 0
          • Bikes  

            Nenechte se lidičky ždímat, podle obchodního zákoniku platného v české republice je na veškeré zboží prdané po 1.1.2001 záruka 2.roky. Výjimku mají potraviny. Pokud máte hroší kůži uhadáte i prošoupanou podrážku u bot. V zákoníku výjimka na opotřebení neexistuje. Záleží jen na nás spotřebitelích (kupujících) jak jsme blbí, dajní a líni si stát za svými penězi.

            0 0
            • Wojtek  

              a víš to určitě?

              0 0
              • Bikes  

                Stoprocentně!!

                Bohužel i na vlastní kůži jsem se o otm přesvědčil.Jak se dají vyreklamovat gumičky stěračů po 1 a 3/4 roce.

                0 0
                • drtyc  

                  to bylo pred 2003, ne? staci 5 vterin googlit.

                  odstoupeni od smlouvy: jakož i zboží, které podléhá rychlé zkáze, opotřebení nebo zastarání,

                  odpovednost za vady: (2) Záruka se nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána.

                  0 0
            • chodec  

              prosímtě piš jen o věcech, kterým rozumíš – to cos napsal sem jsou úplný  nesmysly.

              nejedná se o obchodní zákoník, který řeší zákonnou záruku v délce 2 let, ale zákoník občanský

              opotřebení není žádná výjimka, ale zákon prostě rozlišuje mezi „vadou“ (rozdílem mezi vlastnostmi, které by zboží mělo mít podle smlouvy či vlastnosti vymíněné nebo obvyklé a skutečným stavem a opotřebením ve smyslu obvyklého ošupu veci tím, k čemu je určena.

              vyreklamovat se dá lecos – i po 1a3/4 roce se konečně může objevit vada zboží – to že si po té době něco vyreklamoval není nic neběžného. Ale informovanej a soudnej obchodník nemá důvod ti vyměnit špalky do brzd jen proto, že si je obrzdil.

              nevím, co děláš, ale prosím, nemať lidi věcma o kterejch evidentně nemáš ponětí.

               
              0 0
      • náčelník  

        Přesně tak. Zákonná záruka se vztahuje pouze na vady výrobku nebo materiálu. Na opotřebení žádná záruka není a nebyla.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.