• IveKle

    Zdravím, chtěla bych začít s jízdou na kole. Věnovat se jí opravdu do hloubky. Jenže problém je, že nevím, jak začít. No a další problém jsou finance. Nevím kolik bych do tohoto sportu musela vložit peněz, protože bych si musela našetřit sama. Naši mi to nezaplatí. Chci se Vás všech zeptat kolik jste do toho museli dát peněz a času, a na jaké jste úrovni. (Vím, že je to opravdu drahý sport, a pokud mi potvrdíte, že na penězích záleží nejvíc, nezbývá mi nic jiného než se toho vzdát.) Díky fíky, Ivet

    0 0
    • MichaelSimek  

      Vetsina lidi do toho da mnohem vic penez nez na jake jsou urovni. To se srovnavat moc neda, zacit zavodit se da ale v pohode na o hodne levnejsim materialu nez co je prumerna kola BF uzivatelu.

      Kazdpoadne bys mela asi rici aspon jestli silnice/mtb-xc/mtb-enduro/atd……za­vody/nezavody. Atd atd…

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Nepíšeš, jestli chceš jezdit na MTB nebo silnici, jak do hloubky – ambice na bedny v závodech, členství v oddíle, maratony, expedice?

      Cyklistika je právě tak drahá, jak drahou si ji uděláš. Takže kolo klidně z bazaru (nic proti tomu), oblečení z Lidlu, naučit se základní servisní úkony … a je to celkem levné. Se spotřebním materiálem, jako je řetěz, maziva, pláště a brzdové špalíky/destičky nic neuděláš, ale to jsou řádově stokoruny ročně. Drahé kolo a komponenty se Ti vyplatí až při větším ročním nájezdu.

      0 0
    • mikryn  

      Slušné kolo se dá pořídit do 12 tisíc. Ale to je kolo tak na cestování, než nějaké závodění. Pokud zacinas na nule, tak musis minimalne pocitat s helmou (litr) a pak hadry taky neco stoji. Zalezi jaky mas zaklad a co si od cyklistiky predstavujes.

      0 0
    • Kosta  

      Nevíš, jak začít? Najdi doma kolo a začni jezdit. Možná tě to přestane bavit a možná začne ještě víc, každopádně ani druhý případ není důvod do tohoto koníčku vrážet těžké prachy. Většinou se jedná o (jednorázovou) investici do kola a pak už jenom nějaké to udržování.

      Každopádně ze začátku neřeš prostředky, neřeš úroveň a hlavně jezdi. ;-)

      0 0
      • Krejca  

        +1

        0 0
      • tigermoth  

        +1, takhle jsem začal na staré al solidní silniční favoritce asi před pěti, šesti rokama a najezdil jsem dost. Dnes mám bajka, ale favoritku jsem zrenovoval a rád se na ní projedu.

        Kdybys doma použitelné koleso nenašla, je skoro jisté že v okolí případně na bazarech se silniční favoš vyskytuje. Bývají za přijatelnou cenu a srandy si užiješ. A nenech se rozhodit, je to sport a né tuningsraz a časem až budeš vědět co tě baví pořídíš nový stroj.

        0 0
    • Josef Panek  

      Je to jak se obáváš! Je úplně fuk, co děláš, jestli tě to baví apod. Nejdůležitější je, kolik na to máš prachů. Vzdej se!

      0 0
    • jIrI___  

      Peníze jsou vždy až na prvním místě. Jakž takž rozumné kolo se dá pořídit za 15 tis Kč, za zbývající výbavu (oblečení, obuv, přilba…) z levnější kategorie na letní jezdění v teple dáš dalších 5 tis Kč. Další náklady pak souvisí se samotným jezděním (přeprava z místa A na místo B apod.), ale ty se dají jednoduše držet na nule. Takže pěkně přes prázdniny na brigádu a vydělat si na kolo :). A pokud chceš jezdit závodně bez sponzorů, tak si připrav desítky tisíc ročně.

      0 0
      • Krejca  

        Jak může říct někdo že chce jezdit závodně,aniž by nejprve zkusil,co cyklistika obnáší,jaká je to dřina a že to dřina je a aniž by pár tisíc nastoupal????

        Jestli k tomu chce dospět,stačí zainvestovat pár tisíc do bazarovýho kola a helmy,funkční hadřík má doma každý sportovec a po pár propocených hadrech si říct co dál a pak už bude tahle debata zbytečná.

        0 0
    • karel d.  

      Kup si zanovni bazarove kole pro turisticke ucely-samozrejme podle toho co chces jezdit -teren ci silnice atd.; a pak to jezdeni opravdu zkus a uvidis jak zde mnozi uz rikali jestli te to opravdu chytne. Treba jo, treba vubec ne a nebo ti i to solidne funkcni bazarove kolo splni tve představy o jezdeni a bude ti na nejakou dobu stacit. Hlavne se neupinej k nejakym představám jake to asi je apd. Napred to zkus a pak uvidis co a jak.

      0 0
    • McBlacky  

      výrazně levnější je začít se silničkou, jen měníš řetěz. Na bajku toho odchází dost a pořád.

      Bazarové slušné kolo se dá koupit za deset, k tomu pedály, boty, helma a nějaké oblečení.

      U koupě kola si vzít sebou někoho kdo tomu trochu rozumí, at to nemá skryté investice typu ojeté převodníky, probržděné ráfky.

      Na takový kole se dá v pohodě jezdit tísíce i desetitíce km.

      časem uvidíš a zjistíš co a jak

      0 0
      • Džey Ár  

        Taky bych to tak viděl. Ojetá silnička ti udělá spoustu radosti a je větší šance na dobrý kup za málo peněz, plus minimální náklady. A kolem UH máš spoustu silnic s malým provozem, kde tě to bude určitě bavit.

        0 0
        • Koloman  

          Nic proti Moravskému Slovácku, ale zrovna o uherskoostrožsku bych netvrdil, že tam „máš spoustu silnic s malým provozem, kde tě to bude určitě bavit.“

          Jiné (mnohé) části ČR jsou na tom po stránce automobilové dopravy nesrovnatelně lépe.

          0 0
          • Concorde  

            Zas je tu ale poměrně hustá síť cyklostezek.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              … síť cyklostezek, což není na silničku (a vůbec cyklistiku) to pravé ořechové. A pravdou je i to, že jsou oblasti, kde se k cyklistům na silnici řidiči chovají mnohem lépe, než na Slovácku.

              0 0
              • Concorde  

                Vlastně bych všechny cyklostezky zrušil, protože to na kola prostě není. :))

                0 0
                • HonzaRez  

                  Přesně tak, to každý cyklista ví. Jsou jenom k tomu, aby se široká veřejnost, kolizisti a čoklaři měli kde motat…

                  0 0
          • Džey Ár  

            Ok tak ať si teda koupí silničku a odstěhuje se někam jinam, samo že jen na tvé doporučení, protože " v jiných částech ČR jsou na tom po stránce automobilové dopravy nesrovnatelně lépe". Dost dobrý :-)! Jsem žil v bludu hold.

            0 0
        • pesimum  

          Silnice je boží. Potvrzeno.

          0 0
    • Brian1986  

      Možná to chápu špatně, ale zakladatelka vlákna nikde nepíše, že chce jezdit závody, píše, že se chce věnovat cyklistice, takže ty náklady a pod. budou úplně jiné, než při závodech. Jestli jsem to blbě pochopil, tak mě ignorujte :-)

      0 0
    • mr.antik  

      Co to přesně znamená „věnovat se jí do hloubky“?

      Buď bych začal nějakou teorií, aspoň vědět, jaký disciplíny jsou a o čem jsou.

      Drahý to být nemusí, určitě ne nutně první roky.

      0 0
    • HonzaRez  

      Rozhodně je nejdůležitější rozebrat to na internetech, dát si status na ksichtbůk (fňuk, nemůžu začít, mocinky XD), pak je taky dobré demostrativně si nadělat šrámy na pažich (dřevěnou vařečkou), aby vynikla ta bezmoc, ale hlavně – v této fázi nesmíš sednout kolo, jinak by to nebylo dost kchůl!

      Dělám si prdel. Sedni na kolo, jakkoliv staré, jezdi, dokud nepadneš, přihlaš se na místní závody O velikou řepu, nauč se prohrávat a až stokrát padneš na hu-ústa, pak žádej radu na tréninkový plán…

      0 0
      • heerer  

        zase na druhou stranu me prijde uchylny resit toto tema namisto jezdeni…kdyz te to laka/bavi tak preci jezdim a pak resim co si koupit lepsiho…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jakkoliv jde o vlákno od základu prapodivné, přemýšlel jsem o tom, napsat i odpovědi na otázky, kolik času a peněz mě cyklistika stála a stojí, kam jsem se dostal a co mi to přineslo.

          Takže: jsem jen výletník, který jezdí v týdnu přes kopec na kole do práce, občas se rád projedu i někam dál, jezdívali jsme s dětmi na dovolenou na víc dní „na těžko“.

          Chci se povozit, jinak nemám žádné ambice. Čas mě to stojí skoro všechen, zvlášť při takové nezimě, jaká byla letos, kdy se lyžovalo pod psa – a i nadále počasí přeje.

          Tedy nedostal jsem se nikam dál, než že dojedu z ‚A‘ do ‚B‘ a tuším, jak se obléknout a najíst a napít, abych to další den mohl zopakovat. Mám představu o tom, jak udržet své kolo v bezporuchovém chodu, totéž pro manželku a potomstvo.

          Když to sečtu za celou rodinu, stálo mě to za posledních deset let už na provozu a vybavení nejspíš hodně přes sto tisíc korun. Zážitky neopakovatelné.

          0 0
          • McBlacky  

            Ti co tomu věnují hodně, pravidelně závodí a jsou v užší špičce to stojí 10× tolik a víc.

            0 0
            • heerer  

              kdyz cas od casu vyjedu s rodinkou (jinak jezdim jen v tydnu) o vikendu a vidim jake stroje lidi maj a tlacej je do kopce:-) tak zcela neplpati „hodne, pravidelne atp“ …daj za kolo, hadry a ostatni kolem 100K a k cemu…? No preci aby to vypadalo dobre:-)

              0 0
              • scret  

                mindracek?:)

                jednoduse jsi chtel napsat, ze ten kdo tlaci na kolo si nezaslouzi jezdit na biku kolem 100k?

                0 0
                • heerer  

                  :-)

                  mindracek rozhodne nemam:-)

                  At si jezdi na cem chce, jen me to hlava nebere proc vyhazovat 100K za neco co tlacim…

                  0 0
                  • pepek  

                    A ty Mtrojky, range rovery, porsche a lamba v ulicích, myslíš že jsou plně využitý?

                    0 0
                    • heerer  

                      M3 ci Porche si koupi clovek jezdici po dalnici 90?

                      jasne:-)

                      0 0
                      • nitraq  

                        I kdyby jel 150 po dálnici, je to plný využití? Neřekl bych.

                        0 0
                        • heerer  

                          rekneme, ze je maximalka auta 250 = pri 150 je vyuziti 60%.

                          U kola co tlacim 4km/h proti 16km/h slapani je vyuziti 25%.

                          :-)

                          0 0
                          • nitraq  

                            Takže by celá populace ČR měla přejít na Smarty, který mají omezenou rychlost na 130 km/h? Pak bude využití na 100 % a to se vyplatí!

                            0 0
                            • heerer  

                              Ptal jsi se na vyuziti? Ptal. Ciselne to mas nahore, netreba dale rozebirat;-)

                              0 0
                              • nitraq  

                                Emoce, pohodlí, zábavu, případně sociální status, to taky vyjádříš číselně?

                                0 0
                                • arny71  

                                  Sociální status? :) Myslíš snobárnu?

                                  0 0
                                  • nitraq  

                                    Ne, myslím sociální status.

                                    0 0
                                    • heerer  

                                      proc se me na to ptas?

                                      0 0
                                      • heerer  

                                        jinak si troufam ric, ze sociologove budou schopni „Emoce, pohodlí, zábavu, případně sociální status“ vyjadrit ciselne taky.

                                        0 0
                                    • arny71  

                                      To jako že kolegové manažeři z firmy mají bika za 100+,i když jezdí prdlačku, tak já musím taky bike za 100+, abych neztratil status rovnocenného manažera, i když taky jezdím prdlačku? To je ovšem čistokrevná snobárna.

                                      Nebo to myslíš jinak? Můžeš to rozvést? Celkem mě to zaujalo.

                                      0 0
                                      • nitraq  

                                        Ne, to je ten sociální status. Snobárna je totiž zatraceně relativní označení obvykle pro něco, co si nemůžu dovolit.

                                        0 0
                                        • Petr.T.M  

                                          No, já Ti nevim, ale tak nějak bych se spíš přiklonil k názoru, že snobárna není něco, na co nemám, ale naopak koupě něčeho na co mám a to jen proto že na to mám, ačkoli je mi to úplně k ničemu a ani mě to vlastně nezajímá a vůbec to nepotřebuju a ani se mi to nijak zvlášť nelíbí. Asi jako jezdit do Metropolitní opery ačkoli se tam pak dotyčný nudí, tahá ho to za uši, nic o tom neví, nelíbí se mu to, ale chce se tam ukázat.

                                          0 0
                                        • arny71  

                                          Ale kdeže. Jsi naprosto vedle, snobství není nic relativního, je to naopak velice konkrétní pojem. A už vůbec se obvykle netýká nedostatku peněz, právě naopak. Dovolím si velmi zlehka nastínit definici, přeci jenom, sociologii jsem měl na VŠ jen 2 semestry, nejsem odborník, na druhou stranu v tom tak neplavu, jako ty:

                                          Snob je označení pro člověka, často zbohatlíka, který si kupuje módní věci jenom proto, aby byl „in“, aby zapadl do své (ať již skutečné,nebo jím vytoužené) společenské vrstvy. Snob si pořídí např. kolo určité ceny a značky jenom proto, že je momentálně populární u celebrit, nebo proto, že ho vlastní lidé z vrstvy, kam si přeje být řazen, nejde o to, že by se skutečně zajímal o cyklistiku. Snob je tedy povrchní člověk, který vystavuje na odiv módní, obvykle drahé věci, a očekává za to obdiv okolí. Snob často klade rovnítko mezi cenu člověkem vlastněných věcí a cenu samotného člověka. Snobství se ale neomezuje jenom na vlastnictví věcí, ačkoliv tak je to nejmarkantnější. Intelektuální snob často věří tomu, že jeho cena jako člověka je větší, než cena jiných lidí, kteří nedosáhli jeho úrovně vzdělání a pohrdá jimi. Atd. atd. doporučuji si nejdřív něco přečíst.

                                          No, takže to by bylo z mé strany vše k tématu „sociální status“ – jak jsem očekával, nic extra jsem se nedozvěděl, jdu raději zase makat. :/

                                          0 0
                                    • Petr.T.M  

                                      A poslechnite, čo si predstavujetě pod takým pojmom sociálny status?

                                      0 0
                          • scret  

                            takze kdyz sjezdari vozej kola lanovkou nebo tlacej, tak vlastne dle tve logiky vubec nejezdej:))

                            Pak nechapu, proc si nekdo koupi kolo za 80tis. a vejs… Snobaci:))

                            0 0
                      • alinceb  

                        Porsche ani M3 nejsou auta na ježdění po dálnici…;)

                        0 0
                        • heerer  

                          jj ti co je maj bezne jezdej na okruhy, pravdu mas.

                          0 0
                          • Vilém  

                            Ale jo, teda aspon ti co znam.

                            0 0
                            • heerer  

                              No ja znam prave naopak. Muj svagr ma Mini GTr/myslim/ neskutecna pila a je snad jedinej co jezdi…

                              Kolega s M3 to roztaha jen na ty dalnici a dalsi jsou na tom podobne…

                              0 0
                      • kali222  

                        Ano.

                        0 0
              • nitraq  

                Ale prdlačky. Dávat nějaký rovnátko nebo přímou úměru mezi cenu vybavení a míru četnosti jeho využití (nejen u kola, platí to všeobecně) je nesmysl. Pokud na to mám peníze, tak proč jezdit víkendových 50 na plečce do deseti, když si to můžu užít na daleko lepším kole za několikanásobek těch deseti?

                0 0
                • scret  

                  presne tak, navic je to o prioritach, kolo za vic jak kilo si dneska muze dovolilt opravdu skoro kazdy…

                  Malokdo je ale takovej magor si to poridit na ukor lepsiho auta, bydleni atd.

                  0 0
                  • Petr.T.M  

                    Tak to jsem asi někde v životě udělal chybu…

                    0 0
                    • scret  

                      ?? byt, dum mas? auto mas? chytry mobil mas? atd. atd.

                      Znam lidi, kteri si misto auta radsi koupili bajk…

                      0 0
                      • Petr.T.M  

                        Mam, nemam, nemam, nemam… :-)

                        0 0
                        • scret  

                          tak vidis, mohls byt v najmu a koupit si drahy bajk:))

                          0 0
                          • Petr.T.M  

                            Tak to je naprostá pravda. :-) I když: byt mě stojí měsíčně jen asi o 2–3 tis. více než by mě stál pronájem. Ale víceméně tím zároveň částečně investuju do budoucnosti, takže přidaná hodnota. I když otázka je budoucí hodnota toho bytu. Abych si mohl koupit ten nový bajk, musel bych se nastěhovat k mamince. :-)

                            0 0
                    • jIrI___  

                      Asi ses špatně učil :)

                      0 0
                • heerer  

                  vse vybiram dle cena/vykon, proto se nad tim pozastavuju:-)

                  0 0
                  • nitraq  

                    Spíš si nad tím honíš ego. A cena/výkon platí i v tom mým srovnání, na tom dražším kole budeš mít neporovnatelně lepší zážitek.

                    0 0
                    • heerer  

                      nad cim si honim ego?

                      rikas ze na kole za 50K se me pojede hur nez na kole za 100K?

                      Opravud to bude tak vyrazne lepsi pozitek?

                      0 0
                    • Petr.T.M  

                      Jako jo… ale jen do určité míry. Myslím, že bych nedokázal při svých (ne)zkušenostech a (ne)znalostech rozpoznat či ocenik kolo za 100 tis oproti kolu za řekněme 50 tis.

                      0 0
              • McBlacky  

                píšu lidi z užší špičky, věř mi, že ti to fakt do kopce netlačí, pokud to nemá přes 25%.

                Jinak kolik dá kdo za kolo je jeho věc. Podívej se na to co staví bicycle café, kolo pod 200t kč málokdy a na závodech je nevidíš a ani se na nich nenajíždí takový dardy.

                ber to tak, že když třeba máš přes kilo v čistým měsíčně, tak tě asi netrápí si ušetřit na supersix nebo sworks

                0 0
                • Petr.T.M  

                  No jo, ale tak do té špičky se asi moc lidí nevejde…

                  0 0
                • scret  

                  presne tak, pokud nekdo ma ten prijem a chce si udelat radost, tak proc ne… Koneckoncu udela kramskymu kseft… a ze na tom kole najede 500km rocne? a?

                  0 0
                • alinceb  

                  Když máš přes kilo čistýho měsíčně, tak nemusíš šetřit. Prostě si ho koupíš…:)

                  0 0
                  • Josef Panek  

                    Pokud je přes kilo třeba 190, tak bez šetření kolo za 100 asi jo. Pokud je přes kilo 110, tak na kolo za 100 bude potřeba pošetřit;-)

                    0 0
                    • nitraq  

                      Zas ale musíš vzít v potaz, že ten člověk s 190k ročně bude mít trochu jiný životní náklady, než jouda sekuriťák ze supermarketu bydlící v garsonce, takže ten vysoce vydělávající asi nedá jednorázově kilo bokem z měsíční výplaty.

                      0 0
                      • Josef Panek  

                        Píšu asi… Jinak samo souhlas;-)

                        0 0
                      • alinceb  

                        Ale taky kilo obvykle neutratí, takže se mu ty peníze hromadí na účtu a cíleně šetřit na takové věci, jako je bike za kilo, nemusí…

                        0 0
                    • alinceb  

                      Tyhle lidi obvykle neutratí celý plat a mají takovou „krátkodobou rezervu“, že si věc za 100–150k koupí bez cíleného šetření.

                      Ale znám případ, který bere kolem kila a pravidelně končí v kontokorentu…:D

                      0 0
                      • Josef Panek  

                        To jo, ale musí pod polštář;-) Jj, znám taky a když rozebíráme strukturu výdajů, moc to nechápu. Ale je pravdou, že by zase třeba oni nedali za kolo víc jak 15. Cokoli nad jim přijde jako nebetyčná pitomost.;-)

                        0 0
                        • alinceb  

                          To je fakt, tenhle kluk má, tuším, Author Stratos. Ale vykulit za večer po barech 5–7k mu nedělá větší problém…

                          0 0
                      • kali222  

                        nj s jidlem roste chut. :)

                        0 0
                    • heerer  

                      tak muze to vzit na splatky:-)

                      0 0
              • jIrI___  

                Avotomtoje přece. Když člověku dobré kolo udělá radost a jsou na něj finance, tak proč si ho nekoupit, byť kondička je na bodu mrazu?

                0 0
    • Pavel  

      Já do jízdy na kole vložil peněz a času nepočítaně… ;-)

      Účty si tak nějak ponechávám. Až budu stařec nad hrobem a přestane mne život bavit, tak se to pokusím sečíst, zjistit tu příšernou sumu, z čehož mne trefí šlak a budu mít pokoj. Věčný… :-))

      Pořiď si kolo, nemáš-li, a začni jezdit. Pro začátek by asi bylo nejlepší kolo „krosové“, s tím se dá jezdit po silnicích i v lehkém terénu. Zbytek se časem přidá „automaticky“. Silnička na silnici, bajk do terénu, zimák na zimu, cyklokrosku na takové to podzimní a jarní domácí ježdění… :-DD

      0 0
    • Luker  

      Jedinou nutnou investicí je kolo (± 10k, záleží jestli bazar nebo nové) a helma (nějaká základní za pár stovek). Oblečení nemusíš řešit, když jsem začínal tak jsem rok jezdil v obyčejném oblečení a teniskách a najezdil jsem toho hodně. Po chvíli ježdění budeš vědět, jestli v tom chceš pokračovat nebo ne a až v ten moment to má cenu začít nějak víc řešit.

      0 0
    • alinceb  

      Miluju tahle témata, která někdo založí, lidi v nich reagují, ale zakladatel se už neukáže…

      0 0
      • Josef Panek  

        a pokud mi potvrdíte, že na penězích záleží nejvíc, nezbývá mi nic jiného než se toho vzdát

        To tak nějak vypovídá o všem, alespoň pro mě.

        0 0
      • Petr.T.M  

        Tož asi včera založila, dnes večer si přijde třeba přečíst odpovědi. … a vyděšena zase hodně rychle zmizí s poznáním, že s takovejmahle těmahlectěma cyklistama nechce mít nic společného… a začne pěstovat kaktusy.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Dobrá, když se k tomu nikdo nemáte, udělám to já.

          Cyklistika je opravdu drahý sport, potvrzuji, že na penězích záleží nejvíc, nezbývá Ti nic jiného než se toho vzdát a dát se na golf a sjezdové lyžování.

          0 0
        • karel d.  

          No, vsak kaktusy jsou docela fajn, ne? Hlavne pak kdyz zacnou kvest, to je pak podivana – a te radosti!!!

          0 0
          • Petr.T.M  

            Jak na starém bělidle. :-) Ale ne. Rozumných odpovědí dost. Vybere si. Pořídit obstojné kolo, upravit posaz a jezdit. A pak se uvidí.

            0 0
    • Georrge  

      jak už tu psali ostatní, jezdit se dá na všem, ale na kvalitnějším kole tě to více chytne. Takové základní kolo, na kterém to i baví, koupíš do 20k včetně všech dalších věcí (hadry, helma, boty…). A pak už jen jezdit :) pak začít studovat, chodit na BF, koupit dražší kolo, míň jezdit, víc studovat, koupit LV a už jen studovat a ladit :D

      0 0
      • karel d.  

        Presne tak. Vzdyt jezdeni je jen pro zacinajici cyklisty. Komu by na to zbyl cas a chut kdyz je vsude kolem porad tolik novinek, modelu co se musi jit otestovat,vymen nazoru na to co je nejlepsi apd. No kazdy ale musi nejak zacit, ne?

        0 0
      • zichis  

        chodit na BF? To jakože jedině tady je pravda svatá?

        Podle toho, že nereaguje, si myslím, že si mezitím projela gůglem kde jsou jaký jiný fóra a už vykecává se svou krevní skupinou na cyklodiskuzi nebo zapadla mezi nákoláky.

        0 0
      • Tomáš  

        :D

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.