• Milenius

    Jezdím i v zimě na kole, což sebou obnáší hlavně špínu. Vždy se vrátim tak špinavej, že musím celej do pračky. Jelikož jezdim třeba 3× týdně, tak taky někdy 3× týdně peru, což totálně zničí všechny protivětrné a voděodolné vychytávky. Na loňskou zimu jsem si koupil levnou zimní sportovní bundu v intersparu za 400, zateplenou fleecem a castecne nepromokavou. Byla docela dobrá, ale častým praním ze z ní stal jen takový hadřík, který profoukne jak nic.Zkoušel jsem koukat po bundách, ale žádnou v podobné cenové kategorii, abych ji mohl třeba po zimě vyhodit, jsem nenašel. Ještě jsem nekoukal u vitnamců ;). Chci se proto zeptat, kdybych si koupil pořádnou bundu jako windstopper apod.,jak moc trpí tento materiál praním? Nerad bych za ni dal nekolik tisic a za mesic tu bundu mohl vyhodit. Máte s tím někdo zkušenosti?

    0 0
    • tomfree  

      Asi to nechceš slyšet,ale peru pouze spodní prádlo,svrchní oděv nechám uschnout zhruba otřepu a používám dále peru bez aviváže na 30stupňů max jednou měsíčně.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Takové zkušenosti nemám. Vozím blatníky.

      0 0
    • marapara  

      Vozím blatníky, takže se tolik nezaseru. Semtam ano, dělám to tak, že až to uschne, tak to normálně otřu rukou, semtam potřeba nehtem. Dejme tomu, tak jednou za měsíc, někdy 2×, podle intenzity ježdění peru svrchní hadry, teda hlavně bundu. Vozím tenkou windstopperku, mám ji asi od září a pral jsem ji ani ne 10×. Zatím v pohodě. Zateplené čapáky s neprofuk membránou peru párkrát do roka. Častěji peru spodní funkční prádlo. Dejme tomu jednou za 2–3 vyjížďky. Záleží na počtu km.

      0 0
      • Zdenda CUBE  

        NO FUUUJ :-(

        0 0
        • marapara  

          Co se ti nezdá?

          0 0
          • Zdenda CUBE  

            Dokážu překousnout ledacos, ale nevyprat po každém švihu spodní prádlo, TAK TO JE TEDY SÍLA. Vždyť to stačí přemáchnout ve vlažné vodě v ruce a za chvilku je to suché. Nedovedu si představit lézt do propoceného prádla druhý den, úplně se mi z toho ježí chlupy BRRR !

            0 0
            • marapara  

              fajnovko :)

              0 0
            • marapara  

              za 20 km po rovině to pomalu ani nestačíš zapotit

              0 0
            • MlokCZ  

              Peru spodní vrstvu po každé jízdě téměř vždy, ale jaký je rozdíl, když jedeš 3× na jednu hodinu v zimě volným tempem a nebo v létě na celý den ve vedru. V tom létě je ten celý den určitě horší, takže když ve srovnání v zimě bych si to vzal 3× po sobě na hodinu, tak je to proti tomu pohoda.

              0 0
      • KOMOÒ  

        Dělám to podobně-nechávám všechno uschnout na topení,ale jedna z našich koček usoudila,že smrad linoucí se z jednou použitého a usušeného prádla je příliš a přeznačkovala to ;-) ,málem sem si to při oblíkání i pozvracel 8-D

        0 0
        • marapara  

          Tož to já věci na topení nesuším. Spíš rozvěsím na ramínka a nechám volně uschnout. Termotrička, roláky … peru celkem často. Když dám nějakou delší vyjížďku, tak i po jedné vyjížďce. Většinou jedu ale kratší 20–30 km, tak peru třeba po dvou vyjížďkách. Bunda a čapáky vydrží dýl.

          0 0
          • KOMOÒ  

            Jo to mám podobný,to sušení myslim nedělá rozdíl,ale ta kočka Ti doma schází ;-)

            0 0
            • marapara  

              Já myslím že dělá. Když to flákneš na topení, tak se teplem víc uvolňuje smrad, pač je to náhlé. To se pak nediv, že se to ani kočce nelíbí :) Když pověšíš na ramínko, tak se suší pomaleji, ale není z toho tolik smradu.

              0 0
              • KOMOÒ  

                To jó,ale kočka si počkala až to sundám a složím(do koule),pak až to přechcala :-)

                0 0
      • Eila  

        copak blatniky, ale mladej ted nazul plaste bez vzorku, sice mu to pry trosku klouzalo ale prijel uplne cistej:-)

        0 0
    • scret  

      no pokud to budes prat podle doporuceni vyrobce a ve spesl pracich prascich tak by podle me problem ve funkcnosti byt nemel…esteticky to pranim bude dostavat na prdel…

      kazdopadne za ty spesl praci prasky vyhodis za tu zimu urcite vic penez nez za tu noname sustakovku ktero vyhodis po sezone…

      0 0
    • slavekRM  

      Windstoper si svoje vlastnosti praním zachovává, jelikož je to membrána. Ale Windstoper je membrána odolná proti větru nikoli vodě… Máš jedině možnost bundu s memránou proti vodě nebo využít některých přípravků ve speji nebo do pračky(Nikwax)

      0 0
      • scret  

        nesmysl,v tom se bude akorat parit…teda aspon na biku v terenu samozrejme… jako idealni matros se mi porad jevi Pertex! prodysnost vysoka,neprofuk,sba­litelnost,niz­ka hmotnost,membrana se nemuze poskodit,protoze tam zadna neni…prat se relativne muze docela casto… uprava DWR proti vode na chvilku vydrzi,kdyz je durch,tak zase rychle za jizdy uschne…co vic si prat…:)

        0 0
        • slavekRM  

          Jo, to je dobré řešení.

          0 0
          • scret  

            v dnesni dobe jsou vselijaky membrany,softshely apod. (ja sam na ne nedam dopustit) ale znam kamose a ten taha furt Pertexu a je na horach spokojenej,az me to kolikrat prudi:))

            0 0
            • vladaza  

              já mám jednu Pertexovku od Jurka / co dělá stany/ a už se mi pomalu rozpadá, protože ji nosím i v zimě /pod ní bunda z Polaru/, super a rád bych koupil novou, nemá někdo nějaký tip? V záplavě membrán je docela problém větrovku z tohoto materiálu sehnat. Windstoper mám taky / už roky, výrobce „warmpís“/ a tu peru, co nejmíň /taky věčně smrdí/ a používám jen spec. přípravek Sport Wash, z membránových matrošů se do zimy osvědčuje nejlíp pro vysokou prodyšnost. Klasický Goretex mám taky a to je na sport skoro nepoužitelný, protože se v tom potím jako vepřík.

              0 0
        • Milenius  

          A co treba tohle? www.holan.cz/DetailPage.asp?… Je to z PES, coz se necha prat porad dokola, vodeodolonost primo nepozaduju, snad je nejake lehke mrholeni, dest stejne musi resit plastenka nebo to castecne muzu resit impregnaci, jde mi hlavne o to, aby to neprofouklo, co myslite? Neni to zase moc obycejna sustakovka?

          0 0
          • scret  

            jj,Craft je dobrej,pokud vim tak tohle by mela bejt bunda z rady pro behani a cyklo ne? bohuzel je nejaky divny,kdyz jsem si cetl udaje prodysnosti HyperVentu,byla tabulkove dost mizerna!!! kazdopadne v realu funguje prej dobre… tak udajema se mozna Craft jenom „kreje“…jinak si to neumim vysvetlit…

            0 0
    • matts1  

      já mám softshellku od direct alpinu a super, jak na chození do hor, tak na kolo. A prát to chce tak jak psali, bez aviváže, protože ta ucpává póry prakticky na každém funkčním prádle, které pak ztrácí své schopnosti, třeba i ponožky. A jinak windstopper, nebo i ty softshellové bundy udrží i trochu té vody, kvůli té membráně. Samozřejmě to není goretex, ale do lehčího deštíku není problém.

      0 0
      • scret  

        dovol abych te jenom trosku opravil,ono to drzi vodu trochu kvuli membrane,ale hlavne kvuli te vnejsi „klouzave“ vrstve kterou sofshely maj… WS – stejna membrana,ale membrana je nalaminovana na jinej material…

        0 0
    • Pavel  

      Prát „to“ 3 x týdně?!? Bundu tak možná 3 x do roka. Termo dle potřeby (prostě až to smrdí tak, že mne z toho natahuje:-), tak to nechám projet pračkou na 30 jako „vlna“ samozřejmě že bez aviváže). Blato po zaschnutí vytřepu, případně odrápu…

      0 0
      • Milenius  

        Nojo, ale kdyz prsi nebo je mokro, tak presto, ze mam blatniky, jsem jak prase. Nohy totalne zmaceny, ze z nich kape (voda strika z kola dopredu a jak jedu, tak ji nabiram), na bunde pak klasicky blato, kdybych nemel blatniky, tak tam mam pruh, takhle ji mam „jen“ postrikanou. Taky ji neperu pokazdy, ale tak jednou tydne je to nutnost.

        0 0
        • Pavel  

          Pokud je to zmáčené, tak to prostě namočím do vody a to nejhorší blatíčko nechát „vyplavat“. Našplíchané bláto prostě nechám uschnout (případně to nejhorší otřu vlhku hubkou) a pak to prostě otřu rukou… Sice vypadám jak „idiot“ s pruhem na zádech, ale „normální“ lidi si stejně myslí, že jsem blázen, když v tomto počasí jezdím, takže nějaký proužek na zádech prostě neřeším; a cyklistům je to šuma fu©k…:-))

          0 0
    • mosquito  

      bundu mam softshellku a za 2 roky sem ji pral mozna 3× .. mam blatniky a drobny kapicky setru hadrikem, peru vsechno co mam pod tim a hold je potreba ji nechat poradne vycuchnout venku no

      0 0
    • vlkouš  

      na prani modernich materialy jsou dneska specialni pripravky. poradi ti v obchode, co budes bundu kupovat. ale snaz se prat co nejmene, kdyz toho blata neni moc nekdy staci nechat uschnout a setrit. do nejvetsiho marastu pouzivam jako nejvrchnejsi vrstvu skladaci obycejnou lehounkou bundu z pertexu za par stovek. slouzi spis jako ochrana pred blatem. pod to nowind flisku, pak mikinu a triko od craftu jako 2. a 1. vrstvu. funguje to. v.

      0 0
      • Milenius  

        No mozna to takhle vyresim, ze si koupim poradnou bundu a pres to budu davat jeste nejakou tenkou levnou proti blatu. DObry napad, dik :)

        0 0
    • jonti  

      Proste ju tolko neper. Ine rozumne riesenie nie je. Podla mna po 50 praniach je kazdy kus oblecenia dost zniceny.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.