Brzdy Shimano BRM6100 / jaké kotouče

4 nepřečtené
  • Houba.126

    Ahoj, podařilo se mi výhodně sehnat brzdy Shimano BRM6100 a to jak přední tak i zadní (předpokládám, že tam jsou z výroby RESIN desky). Teď řeším jaké kotouče (úchyt CL), výrobce doporučuje buď SM-RT54 nebo SM-RT64. Jaké byste doporučovali? Vím, že 64 mužou použít jak polymer tak kovové desky, ale zas mi připadá (nebo prakticky nevím jaký to má vliv), že brzdná dráha kotouče je oproti 54 užší (rozuměj je tam méně masa na kotouči).

    Navíc je u 64 právě uvedeno „Pad lining shape compatibility_Na­rrow“. Předpokládám ale, že když to doporučuje Shimano, tak že to bude kompatibilní a mělo by fungovat jako celek.

    Je tady někdo kdo má tuto kombinaci brzdy/kotouče (sm-rt64) a nemá s tím problém?

    Mám kolo CUBE AIM EX, dopředu chci dávat 180mm, vzadu ponechat 160mm, vážím 65kg, jízda horský terén – časté sjezdy (lesní/asfalt cesty – ne Downhill v bikeparcích). Opravdu řeším jenom kotouče k dané brzdě, vyšší verzi brzd bych si myslím nevyužil, nebo by nemělo pro mě cenové opodstatnění.

    Díky za případné info, doporučení.

    0 0
    • MatS  

      K Shimano Deore můžeš použít libovolný Shimano kotouč právě proto, že destička v této brzdě má narrow brzdnou plochu. Takže rozhodně spíš SM-RT64 a vyšší modely kotoučů (rozdíly v kvalitě oceli a chlazení). Pokud budeš chtít jiné než Shimano, tak tam je taktéž relativně slušný výběr, ačkoliv jsi limitován uchycením CL. Z mé zkušenosti je dobrý, ale dražší Sram Centerline.

      Pouze bych se vyhnul kotoučům s tloušťkou větší než 1,9mm, vzhledem ke štěrbině ve třmenu. Taktéž hledat co nejlehčí kotouč taky není úplně optimální. Některé kotouče, které mají děrování převážně uprostřed brzdné plochy a ne opakující se v celé ploše, se můžou sjíždět nerovnoměrně. Je tu o tom mnoho vláken, stačí pohledat a nastudovat.

      0 0
    • JachymP  

      Ještě bych dodal, že na horský terén bych bral metalické desky a to i s tvojí relativně nižší hmotností. Takže Smrt-54 bych rovnou vyloučil.

      0 0
    • Johny_r  

      Ahoj,

      u Shimana existují široké a úzké desky. S tím částečně souvisí šířka té brzdné plochy na kotouči. Pokud bys měl brzdy na široké desky (jsou to ty levnější řady brzd třeba MT-BR500) a úzký kotouč (třeba ten SM-RT64), tak by to byl problém. Opačně akorát úzké desky (třeba ty tvoje v MR-M6100) nebudou využívat celou brzdnou plochu kotouče, ale to nevadí.

      Na velikosti samotné brzdné plochy nezáleží. Je to sice trochu kontraintuitivní, ale když se podíváš na vzoreček pro výpočet třecí síly, zjistíš, že plocha v něm vůbec nefiguruje. Proto je z tohoto fyzikálního pohledu jedno, jestli je kotouč široký, úzký nebo hodně/málo děravý.

      Takže s úzkými deskami můžeš vzít kterýkoli kotouč. Doporučil bych ti ale nějaký „lepší“, který vydrží metalické desky, kdybys je chtěl používat. SM-RT54 je docela bláto. Sám jsem kvůli přechodu na Galfer desky měnil kotouče právě ze SM-RT54 na SM-RT70 (mám široké desky).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.