Brzdové destičky - Shimano Deore XT

56 nepřečtených
  • Babec

    Zdravím,

    prosím všechny o radu, objednávám nové destičky na XTčkové brzdy (chci originál – Shimano, nebo ne?) a narazil jsme na dva druhy, a to tyhle: http://www.kupkolo.cz/…al_5443.html a proti nim tyhle:Brzdové destičky Shimano BR-M965 polymer

    Jaký je mezi nimi rozdíl? Mezi polymerovými a Titanovými, Ti by měli obsahovat více kovu a déle vydržet, naopak polymer ostřejší nástup a menší životnost?

    Jak to je?

    0 0
    • BigKarel2  

      No šimaňácký desky nejsou špatný, ale 95% lidí říká že od jiných firem (Koolstop, Fastop, Goldfren atd…) jsou desky o poznání lepší, a brzdný účinek se rapidně zvedl…

      0 0
    • akula  

      První jsou sintr a druhý organika viz: http://www.bike-forum.cz/…ganicke.html#…

      Souhlasím s názorem BigKarla2 resp. patřím k těm 95% – minimálně v organikách jsou koolstopy rozhodně lepší jak oreginál shimana.

      0 0
      • Babec  

        Díky no, tak na letošní závody budou asi lepší ty sintry :)

        0 0
    • goofy  

      A2Z/Fastop, Shitmano sintered, mozna A2Z sintered

      0 0
    • Dzany  

      Prikladam dotaz.

      Brzdy shimano xt, jake desky? Odjizdim do Tyrol na bajkovacku a potrebuji dopredu dat nejake dobre desky, abych je pri dlouhych sjezdech neuvaril a zaroven nespalily a nesedrely kotouc. POradite jake?

      0 0
      • Vilém  

        To jsou vcelku protichudne pozadavky:) Abys je neuvaril, tak by byly lepsi metalicke, ale ty zase vic zerou kotouce. Ze bys je ale odrovnal za dovolenou, to nepredpokladam.

        0 0
        • Dzany  

          No ja jsem si dopredu ´pred tim dal nejake polymerove shimanam, ty odesly behem chvilky. Pak nejake metalicke shimana, ty zase zerou kotouc. Na zadku jsem mel polymerova shimana a ted od aligatoru nejake metaliky, jsou tiche, ale hur brzdi. Tak co si tam mam dat? Chci aby to chvili vydrzelo a ne po 2 mesicich menil desky. Poradte :)

          0 0
          • Shadow.1  

            to snad pořád jenom brzdíš, že po 2 měsících měníš desky :-)

            0 0
            • Dzany  

              Da se tak rici, bohuzel ty polymerova shimana moc nevydrzi. :(

              0 0
              • AsiJura  

                To nemůžu souhlasit, mi vydržely ve předu cca 3000Km, a to jezdím dost často v bahně a mokru. Ale stejně už bych je znovu nechtěl:)

                0 0
              • Shadow.1  

                mám zatím origo shimana co dávají k brzdám… je na nich 3500 a pohoda… Je pravda, že tady kolem je to samá rovinka :-)

                0 0
          • goofy  

            Sintered Shitmana

            0 0
    • Luk029  

      používám tyto jsou to ty samé co byly v brzdách od novoty.

      http://www.bikesport.cz/…vove%29_2496

      0 0
    • Dzany  

      Pratele ja nejezdim rovinky, ale kopce, takze sjezdy a vyjezdy. Zadne rovinky, to je pro beckare :)))

      0 0
      • felix.org  

        Áčkaři nebrzdí, tak jestli seš takovej frajer, tak na desky kašli ;-)

        0 0
        • Dzany  

          Tak na tuhle radu jsem cekal :)))

          Ne vazne… potrebuji poresit dopredu nejake desky, ktere vydrzi. Mam na zadku nejake metalicke alligatory, ale pripada mi, ze to na zadku neni moc citit. Takze jake doporucit? Asi metaliky co?

          0 0
      • destr  

        Kevlarovy superstary, budu je teď objednávat.

        0 0
        • HKou  

          Kevlarový Superstary mají dobrou odolnost proti přehřátí, ale tak moc dlouho mi zase nevydržely (350km, 13km převýšení, 85 kg, XT). Brzdí výborně. Jediná vada je, že jsou o 1.5 mm užší než originály (nejsou přes celou plochu XT kotouče).

          0 0
      • Shadow.1  

        taky bych rád jezdil, ale terénní profil široko daleko a zejména do práce co jezdím denně, takové věci neumožňuje… a z kopce stejně nebrzdím, takže je to vlastně jedno…

        0 0
    • ice  

      Swis stop! nejlepsi desky jaky jsem kdy zkusil.doporucuju!

      0 0
    • pumpy  

      ahoj, spalil jsem vcera desky, a potrebuji koupit nejake nove na deorecko, muzete mi poradit jake mam koupit, jeydim tak zhruba vsechno co kde je dostupne :D

      toto jsem nasel

      http://www.expressport.cz/…90Zn1ak3.php

      je to sintered ale nevim jakej je v tom moc rozdil a jestli nema cenu investovat vice penez, coz se mi nechce pac si chci jak zacnou slevy koupit neveho bika ale bez brzd jezdit nemohu jsem hold Bcko

      0 0
    • smash_mouth  

      No mam aktualni zkušenost, mam origo Shimana XT v setu i s kotoučema od podzimu (model2010), najel jsem 500 a origo setové organik desky fuč. Jezdim hodně kopce, de facto nahoru dolu a prudky. Říkal jsem, si koupim držaky – KOOLSTOP. Brzdily parada 15 km než jsem dal prvni sjezd – přední jako by tam byly kaminky divnej zvuk kov na kov a přestay brzdit. Zadni v tom samym začala vrzat a jako by jemnoulince vibrovat do celyho kola. Přijel jsem, umyl, odmastil , vse OK, ticho, klid funce dobra. No a při následující vyjížďce, na prvnim velkym sjezdu to začalo na novo… nevim co s tim :-S sem votravenej. Brzdy a kotouce maj 500 desky nový a na H. Jeste muzu vyndat desky a omrknout povrch, nevim ale co uvidim :-O mozna lehce strhnout vrstvičku jemnym smirkem?

      0 0
    • Mr.Dan  

      Pomalu přestala brzdit zadní brzda (XT 785) a nepomohlo ani odmaštění kotouče, takže je zřejmě čas vyměnit desky. Polymery (organiky) evidentně moc nevydržely, a tak jsem chtěl zkusit sintry. Objednal jsem tyto http://www.koloshop.cz/…-Kovove.html (G03S)

      a dostal jsem tyto

      http://www.spoke.cz/…-m985-g03ti/?…. (G03Ti)

      Je to to samý, akorát s tím, že nosná destička je titanová, nebo jde o organiky s příměsí titanu? Na obrázcích vypadaj stějně, akorát jedny maj zezadu navíc nápis „TITANIUM“. Na obou teda vidím vyraženo „METAL“, takže předpokládám sintry v obou případech. Cena byla dobrá a předpokládám, že jsem na tom ještě „vydělal“ (na bikediscountu jsou ty titanový o něco dražší).:)

      0 0
      • goofy  

        Mělo by to být to samé jenom s titan nosnou destičkou. Stejnou konstrukci jsem vozil na předešlých XT-čkách a taky jsem je tak dostal z koloshopu… :-)

        0 0
        • Mr.Dan  

          Ok, díky za potvrzení, tomu říkám gramaření! :) Jinak jsem je pořídil v BikeInvest (Vršovice), ale měli poslední kus (resp. pár)… Snad to bude fungovat líp než ty původní.

          0 0
          • pepek  

            titanové za čtyry stovky? To se vyplatí :-)

            0 0
            • Mr.Dan  

              Ne, za necelý tři. Za 4 mi to právě přišlo nějak moc…

              0 0
    • TeryPV  

      trošku to tu oživím. Originál kotouče SH RT56 jsou Resin only. Znamená to, že jsou pouze pro organické destičky? Pokud ano, co se stane, když na ně použiju metalické ? Budou rychleji mizet?

      0 0
      • Vilém  

        Mozna je znicis:)

        nekde tu je foto jak sintry desky z takovychto kotoucu uplne vytrhaly kusy materialu.

        0 0
        • TeryPV  

          to není dobrá zpráva :) i když nějak si to nedokážu představit, jak můžou destičky vytrhat kusy kotoučů…

          0 0
          • Dejv94  

            Ber to tak, že ti ty desky sežerou kotouč před očima…

            0 0
      • Roxteedy  

        Ja ho z kopce uvaril do modra. Ted mam RT86 ice a pohoda.

        0 0
    • Strakááč  

      Taky to tu pokropim zivou vodou…

      Mam desky shimano origo co davaj do deore BR-M615 meli by to bejt organiky.. ale co tak ctu, tak měď je v sintrech, sintry jsou v mokru hlucny a brzdi porad stejne skoro.. a po zahrati brzdi lip… to presne delaj moje organiky, tak nejak nechapu jestli to delaj podobne organiky taky nebo mam sintry ? Je to divny.. kousavy jsou zezacatku taky.. mozna to michaj nejak ze to ma vlastnosti sintru a organik dohromady nebo co je prevda ze jsem moc sjezdu nedal ale desky jsou skoro jak novy..

      0 0
      • MatS  

        No popravdě jsem byl teď dost překvapen z Shimano sintrovaných destiček. Byl jsem v Kitzbuhelu v Alpách a vyjel jsem si na Kitzbuheler horn (ne lanovkou, ale hezky na kole) a že si to sjedu z těch 2000m dolů do údolí. Brzdy mám SLX, kotouče SRAM Centerline 180/160. Vepředu origo shimano organiky a vzadu jsem dal sintry bez chladičů. Jako brzdit umím a nejsem pako, už jsem tady ty kopce sjížděl i s véčkama bez problémů. Bylo celkem teplo, asi 26st. Ale že ty sintry po cca 200m převýšení uvařím jsem teda nečekal. Začaly kvílet jak prase při porážce a až skoro rozrezonovaly celý kolo. Není možné aby byly mastné, neměly se kde umastit. Přední organiky byly úplně v pohodě a zbytek kopce jsem opatrně dojel jen s přední brzdou a staženou prdelí. Jak jsem dojel, tak jsem je vyměnil za rezervní nové organiky (Shimano s AL destičkou) a další dny byl klid a brzdily normálně. Takže kotouč to naštěstí přežil (byl nový), jen je trochu víc barevný :-)

        Takže nevím jestli byla chyba někde u mne nebo vadný kus desek. Měl jsem pocit, že brzdím železem o železo jako když jsou sjetý, ale matroše tam bylo jak u nových.

        Žena měla taky sintry (BBB) a stejný kopec sjela úplně v pohodě. Jsem myslel, že to v tu chvíli hodím do škarpy.

        0 0
        • xtonda  

          Mě desky G04S na kotoučích RT64 taky řvou, někdy po zahřátí, občas mi přijde, že i studený, ale i když to řve, nepřestává to brzdit. Samozřejmě kotouč byl fialovej hned po první vyjížďce. Co mi ale štve, je že se mi po zahřátí zkroutí, že škrtá a po vychladnutí se úplně nesrovná, ale aspoň to neškrtá. Příště zkusím asi ty Centerline.

          0 0
          • MatS  

            No ony ty destičky brzdily, ale ten řev byl slyšet na celé údolí a až to rezonovalo celým kolem. Bych vyplašil všechny zvířata v okolí. Todle nebylo normální. Kotouč taky trošičku škrtal, ale minimálně, to je normální a neřeším to. Jak vychladne je klid. Ale tak nějak jsem pak nepochopil význam těch sintrů (G03S), když vydrží míň než organiky. Protože pak už řvaly při každém silnějším brzdění. Proto jsem je večer vyměnil. Ještě, že sebou vozím víc párů různých desek, protože už jsem jedny taky sjel během pár dnů :-) Nevím, jestli verze s chladičem by pomohla, ale ty chladiče mi přijdou vzhledem k vyvíjené teplotě dost nedostatečné.

            0 0
            • MlokCZ  

              To vypadá, že byl problém úplně jinde než uvařené desky. Kdybys je uvařil, tak to nebude brzdit vůbec. Tedy verze s chladičem by nijak nepomohla.

              Popsané mi přijde spíš jako problém rámu, to se takhle projevuje. A jen se sintry to bývá k těmto problémů náchylnější, i když nejsou přímo jejich zdrojem.

              Těch vlivů na podobné problémy je ale celá řada.

              0 0
              • MatS  

                Tak kolo je Canyon Grand Canyon AL SL 6.9 (2016). Původní brzdy jsem vyměnil za SLX. To že se rezonance kvílících desek přenáší rámem není nic co by mělo být spojeno s nějakou vadou rámu. Trubky rámu se v tu chvíli chovaly jak ozvučnice. Ten zvuk vznikal v třmenu z desek a čím byly zahřátější, tím to bylo horší. Když jsem je nechal schladnout, tak brzdily potichu než se zas ohřály. Jenže to zahřátí bylo velmi rychlé, stačilo jedno delší zabrždění. Třmen byl žhavej, že by na něm neudržel prst a na deskách by se daly smažit vejce. Přitom kotouč nedrhnul o desky při nebrždění, na to jsme háklivej. Docela bych na to rád přišel, co to způsobilo.

                0 0
              • Libores  

                kde bys hledal problém? Jak píšu níž, mám teď úplně stejný problém a nenapadá mě žádná příčina. Rám je RB CRR 290. Třmeny mám stejný už roky, kotouče mám od jara, desky jsou tak na polovině. Vůbec to nechápu.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Je to dané mnoha faktory jak se sejdou všechny komponenty dohromady. Sintry jsou na to jen trochu náchylnější, ale klidně to může dělat na organikách taky.

                  Nejdříve vše zkontrolovat, jestli není někde žádná vůle a vše je dobře seřízené. S tím souvisí i u jetých desek jejich nerovnoměrné sjetí (když to nebylo vše přesně rovnoběžně a delší dobu se to tak používalo).

                  Tedy klidně se to může postupně objevit až se sjížděním desek.

                  Po kontrole všeho bych jako první zkusil nové desky (nový kus, klidně těch stejných když s nimi problém nebýval).

                  0 0
            • snílek  

              Taky jsem měl tu čest vyzkoušet Shimano sintry a se Shimano SLX kotoučema to řvalo a vibrovalo tak, že jsem se bál, že se pode mnou rozpadne a rozdrobí kolo:) Přirovnal bych to k řezání asfaltu. Vyhodil jsem desky a koupil nějaký Force za 200,– a pohoda.

              0 0
              • Libores  

                vůbec to nemusí být deskama. Roky jezdím XT brzdy a kotouče a sintry BBB a nikdy s tím nebyl nejmenší problém. Teď jsem po dovolený měnil pohon za Eagle GX a zadní plášť a zadní brzda začala neskutečně řvát plus vybrace celým rámem. O víkendu musím ten problém najít, ale v deskách to nebude…

                0 0
                • snílek  

                  Jo, to souhlasím. V mym případě ale bylo nejjednodušší vyměnit desky než zkoušet jiný kotouče, frézovat úchyty brzd a další milion možností. Dřív mi ještě způsoboval vibrace na přední brzdě vakl ve vidlici. Dal jsem menší kotouč a pohoda, protože reklamovat vidlici jsem línej :)

                  0 0
        • smash_mouth  

          Zajimave, ja jezdim Shimano XT brzdy s XT kotouci , cca 6 let vsechny posledni modely na trail/enduro vyjizdkach a ted jsem poprve zkusmo presel z origo organik na Shimano sintry a sem fakt spokojenej. Pocitove vyrazne lepe mi to brzdi, nemusim je „zahorovat“ na zacatku vejletu a maj ostrejsi nastup (pokud zrovna nestavkujou m8000:)) ,,, a miki nekomentuj :)

          0 0
          • snílek  

            Jsem si řikal, že jseš nějaká brzda poslední dobou :D

            0 0
        • Roxteedy  

          A nebyla tam nejaka nekompatibilita s sram kotoucem? Ja mam XT vsechno. Sintry s chladicem a ice kotouce a poho spolehlivy. Slyset jsou jen za mokra. Ale nic, co by mi sralo…

          0 0
      • xtonda  

        To je jednoduchý, co je na těch deskách zezadu napsáno?

        0 0
    • Strakááč  

      ještě jedna otázka.. narvu tyhle desky, co patří do nových SLX (7000) a dalších brzd… do mejch Deore BR-M615 ?nebo to bude nějakej problém ?

      popřípadně.. neměl by někdo chuť vyfotit vedle sebe desky do nových sh. s deskama do klasických sh brzd ? :) že kdyby byli jen širší, tak bych to pořešil na hranovej brusce.. :))

      0 0
      • xtonda  

        Jo, kompatibilita je BR-M9000, BR-M9020, BR-M987, BR-M985, BR-M8000, BR-M785, BR-M675, BR-M666, BR-M615, BR-S700, BR-CX77, BR-RS785, BR-R785, BR-R517, BR-R317.

        Proč ten titan?

        0 0
        • Strakááč  

          Ja nevim.. desky jiny jsem nenasel.. teda az na jedny tedkon.. na velo hanak kde maj I to co potrebuju… brunox.. parada :)) titan je mi u zadku.. na destickach..

          0 0
          • xtonda  

            Kovový na oceli G04S sou skoro o stovku levnější, pokud bys to ale měl kupovat na jiným shopu a platit druhý poštovný, tak to nedává smysl. Já myslel, že gramaříš. :-)

            0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce