• jarak

    Ahoj,

    už dva měsíce se léčím s boreliozou, beru ATB .Zatím s pohybem nic moc.

    Nemáte někdo skušenost s léčbou,a hlavně kdy se dá aspoň pomalu začít znovu na kole?

    Dík

    0 0
    • op  

      Ja marodil s borelii rok .. 7 mesicu nez se na to prislo, pak 5–6 mesicu leceni a davani se dohromady. Dost cloveka rozhodi i ty silny antibiotika. Clovek nema silu, chce se mu akorat spat. Pokud Ti na to prisli driv (hned) jak zacla kozni forma (prvni stadium nebo jak tomu rikaji) tak v pohode, za mesic dva budes OK. S kolem bych zacal pomalu na vyjizdky a uvidis jak to pujde ne..

      0 0
      • jarak  

        No já už ji mám starší.Přišlo se na to po udběru krve,při léčení silných bolestí zad a kyčle.

        Takže mám za sebou lumbálku,tři týdny kapačky s penicilinem,no a teď ty antibiotika(sta­dium 2).

        0 0
        • Paja  

          V tomhle stadiu bych to vubec nehrotil, hlavne aby ti zabraly ty ATB, jsou taky lidi, co se s boreliozou leci nekolik let. Momentalne taky zobu Doxybene, ale 1. stadium, zadny obtize prakticky nemam, takze opatrne na biku popojizdim;)

          0 0
    • Frostty  

      U mě na to naštěstí přišly u kožní formy, takže po 1 měsíci můžu říct že jsem už naprosto v pořádku. Ono v podstatě sem byl „dobrej“ cca týden po dobrání oblbováků. Kamarád co neměl to štěstí a přišli mu na to celkem pozdě, si prožil to co ty a celkově byl půl roku slabej. Podle mě je to u každýho jinák, třeba budeš jezdit na kole ani se nenaděješ. Hlavně nelámat hůl, dá se to vydržet..

       

      Mám takovej pocit že těch klíšťat je čím dál víc..

      0 0
      • mastihuba  

        jaký projevy jsou při tom prvním stadiu?

        0 0
        • HROOLI  

          Máma měla boreliozu a přišla na to tak,že se ji kolem místa,kde si našla klíšťaka udělalo do několika dnů velký flek,jenž následně zmodral/zfialo­věl.Navíc se ji točila hlava,zvracela..

          0 0
          • mastihuba  

            aha sem myslel že kromě tohoto ještě navíc třeba nějaká vyrážka nebo tak něco.

            0 0
            • HROOLI  

              No nevím,co si pod tím pojmem vyrážka představuješ.Ono ji to mimojiné vytvořilo takovou hroudu na tom místě.Jestli máš podezření na toto onemocnění zajdi raději k doktorovi.Ačkoliv je to pouze tvá věc,vím co to dělalo mámě (byla totálně mimo.V den,co sme ji vezli na pohotovost se nám vyvrátila a omdlela…)

              0 0
        • kolečko  

          Kolem místa přisátí různě velká rudá skvrna s bílým prostředkem, ale nemusí se vyskytovat vždycky. Objevuje se tak po 14 dnech. Taky může být zvýšená teplota, únava, pálení pokožky.

          0 0
          • jarak  

            No u mně to už byla stabilní únava a hlavně velké bolesti v zádech a kyčli.

             
            0 0
            • kolečko  

              Jo, druhé stádium už není žádná prdel. Já měl naštěstí jen první, ale přitlačil jsem na doktorku kvůli větším dávkám ATB. Hlavně ať se z toho dostaneš.

              0 0
        • Frostty  

          U mě to byly bolesti hlavy (jiný než normálně), celkově jsem byl malatnej, trpěl sem nespavostí, mírná horečka, zimnice, bolesti kolen a na místě přisátí flek velikosti alá „odkaz ":http://cs.wikipedia.org/…reli%C3%B3za, takže sem hnedka pádil k doktorovi, ten mi předepsal ATB, kterýma mě přelečil a za 2 týdny jdu na kontrolní odběr. Kamoš taky měl to štestí před 3 rokama, ale neměl flek tak na to kašlal, nakonec skončil na infekčním pač "ochrnul“ na pul těla (obličej, ruka, noha)  a doteď má problém s mimickými svaly na levé části obličeje.

          Pokud máš podezření na nic nečekej, vyšetření spočívá pouze v odběru krve, přinejhorším ti nasadí prášky, který budeš muset brát, to se dá vydržet.

          0 0
          • tassajara  

            btw ako to je s tym vyliecenim? Nie je to tak, ze ked sa raz nakazis, uz to mas nafurt?

            0 0
            • JSt  

              to si pletes s aidsem ;-)

              0 0
            • Frostty  

              To že když se nakazíš tak že to máš „na furt“ jsem už slyšel, na tohle se zeptám doktora až pujdu na kontrolní odběr.

              0 0
            • kolečko  

              Borelie můžou být v těle x let a příznaky se nemusí vůbec projevit. Nebo naopak a problémy se pořád vrací. Já je podle testů v sobě už měl a další infikovaná svině je probudila k činnosti. Když se podchytí první stadium a pořádně se přeléčí, tak od nich může být pokoj, ale testy budou pořád ukazovat zvýšený stav protilátek. Horší je, že se člověk může nakazit zas. Teď už bez repelentu nevyjedu.

              0 0
            • op  

              Asi uz budes mit nafurt chronicky protilatky .. proste neco se bude dat odberem v Tvym tele namerit ze jsi to mel, ale (akutni) borelii uz mit nebudes.

              Blby je, ze i kdyz to clovek uz mel, muze to klidne chytnout znova.

              Ja mel kliste v Texasu, flek jo, ale niz moc a za chvili zmizel tak jsem to neresil. Pak za nejakou dobu horecky, bolest a paleni uplne vseho vcetne kuze (ale uz bez vizualnich efektu), doktori na nic neprisli. Pak za dalsich par mesicu neurologicky problemy, vypadky pameti, jemna motorika v prdeli. Problem byl, ze v Texasu jsou jiny kmeny boreliie a ne vsechny cesky testy (ktery testuji prizozene na cesky kmeny) davaji stabilni vysledky. Takze se dlouho nevedelo cim to je. Takze bacha na exoticky kmeny :)))

              0 0
              • Frostty  

                Proti tý „US verzi“ se dá udajně očkovat.

                0 0
              • tassajara  

                tie protilatky pretrvavajuce v krvnom obehu pravdepodobne znamenaju, ze nakaza preziva v tele v nejakom latentnom, rezidualnom stadiu – aspon som pocul, ze borelioza je ak ju raz chytis uz nafurt, a ked je organizmus oslabeny, moze prepuknut. Ale ak to je mozne len pri opatovnom nakazeni, to trochu meni situaciu, dobra sprava.

                0 0
            • Paja  

              Pokud se to poradne preleci a ATB zaberou, tak to nafurt neni. Rozhodne je ale blbost vykaslat se na testy po kousnuti klistetem, ikdyz nemas zadny priznaky (skvrna, unava, bolesti kloubu…) protoze tyhle priznaky 1. stadia se nemusi vzdycky objevit (taky ji muzes dostat nejen od klistat, ale i napr. od komaru),  a pokud nemoc postoupi dal a priznaky se dostavi ve 2. stadiu, je lecba daleko obtiznejsi a pro telo narocnejsi… …no a pak jsou taky pripady, kdyz ATB nezaberou, priznaky se vrati, borelioza se vyvine v chronickou neuroboreliozu, ktera se leci dlouho, kombinacemi ATB, neni o co stat…:(

              0 0
              • mastihuba  

                zas je ale blbost letět po každým klíštěti na odběr, to by labina asi nestíhala. Krom toho prej se to nepozná hned, ale až třeba po 14dnech.

                0 0
                • Paja  

                  Jestli mas 3 klistata tydne, tak to jo, ja vetsinou tak 2 rocne…spolehlive se to pozna cca po 6 tydnech, az si telo zacne vytvaret protilatky, ktery se testujou.

                  0 0
                  • mastihuba  

                    no ja mám tak ty dvě do roka a když sem se tři dni po klíštěti domáhal odběru krve, tak mne všichni poslali někam :) tak od té doby to moc neřeším bo fleky sem žádný nikdy neměl

                    0 0
            • rodo  

              kamoska mala boreliozu aj s flakom pred cca 10 rokmi. preliecena ATB v I. stadiu. odvtedy nemala problemy a pred cca 3 rokmi mala aj testy negativne. podla toho, co som cital je dolezite nasadit ihned ATB, ktore sa aktualne povazuju za najucinnejsie a kaslat na vedlajsie ucinky. neliecena ATB moze byt ovela horsia ako najbrutalnejsi­e ATB.

              0 0
              • tuleník  

                Borelióza rozhodne nie je „navždy“, len je dosť otázne na ako dlho.

                Ja som okolo 1.4. :D schytal na biku svojho prvého tohtoročného kliešťa (miestami bol ešte sneh a krstil som nového Zestyho) a MAL JU. Následne samozrejme aj ja. Že tá červená škvrna bude erythema migrans (asi najpodstatnejší príznak), som si uvedomil až asi o mesiac vo Varíne (zasa na bikovačke), „však to nejako nemizne, ale rastie… moment… a nebude to TO?!“ (a to podotýkam, že som zo zdravotníckej rodiny a s prírodovedným vzdelaním). Potom mi došlo aj čím môžu byť spôsobené stuhnuté svaly, hlavne na chrbte.

                „Prvé kolo liečby“ sa odohralo na pohotovosti, kde som síce celkom správne dostal 2 balenia deoxymykoinu (bol by som radšej za 4, dôvod: tie potvory sa vedia zacystovať a v tomto stave „nežerú“ – vydržia tak 30 dní, potom sa už musia napapkať a vtedy to schytajú… no a po vyvraždení obetí sa odporúča ešte pokračovať asi 10 časov delenia… a spirochéty sa delia oveľa pomalšie ako bežné baktérie), ale len 100 mg. Minimum čo sa dnes dáva je 200 mg denne. Takže ma poddávkovali. Po vybratí liekov som bol na sérologickom vyšetrení, kde sa stále ukázali IgM hodnoty vysoko pozitívne (tie indikujú aktívnu infekciu, úlohou liečby je ich dostať pod istú hranicu) a IgG negatívne (dlhodobá imunita – maximum je asi po pol roku, potom to pomaly klesá). Zároveň som mal aj pocit návratu príznakov. Takže následne som už skončil u infektológa a dostal som ďalších 20 dní 200vky. Ďalšia kontrola o pol roka, v prípade neblahých príznakov kedykoľvek. Blbé je, že keď viete, čo asi môžete od tých potvor čakať, tak to cítite aj keď to reálne nemáte (niečo ako negatívne placebo, hovorí sa tomu aj morbus medicorum).

                Jo a neviem čo sa tých ATB tak bojíte. Je lepšie sa párkrát zosrať z vyvraždenej črevnej flóry (aj to mi časom prešlo) ako sa dostať do 2. štádia… koniec koncov aj tie ATB sme len odpozorovali od prírody (resp. získali z nej) a ak ich modifikujeme, tak len preto, aby sme zvýšili účinok na to, na čo treba, znížili nežiadúce účinky a zvýšili stabilitu.

                0 0
        • Paja  

          Tady si pocti

          0 0
    • Karkulka  

      Malí ale sakra nebezpeční smradi to jsou!

      0 0
      • tassajara  

        Coze, kliest je tiez len clovek, obcas si sce cucnut tej krvi, sak neni problem, ja by som im siel aj dobrovolne darovat. Lenze ti chumaji asi kefuju s kade kym, promiskuita kliestov, vies a tak, asi s blchami alebo co, a potom cosi chytia, a potom to este na nas prenasaju. By im to chcelo zaviest nejaku vychovu k rodicovstvu, celibat alebo tak cosi. Krestanstvo napriklad! :D

        0 0
        • Splinter  

          ty dáváš všude smajlíky, aby bylo vidět, jak jsou ty tvý kecy vtipný, co?

          0 0
          • tassajara  

            ano, lebo ti bez zmyslu pre humor su obcas bez toho dezorientovani :D

            0 0
      • hribik A1  

        s tym suhlasim, a dodavam, ze povazujem za vacsie riziko sadnut si do travy nez schadzat strmy kopec bez prilby…

        0 0
    • tassajara  

      AKO PROTI KLIESTOM

      Prispejem aj nejak konstruktivnejsie – lepsie nez riesit boreliozu a spol. je asi sa tomu celemu pokial mozno vyhnut, takze nasiel som takyto recept:

      Odvar na odpudenie kliestov

      1 vrecusko rozmarinu (dostat v obchode ako prisadu do jedla)

      1 liter vody

      1 lyzica bieleho vinneho octu

      Dame varit 1 liter vody, ked sa voda vari, odstavime ju a dame do nej luhovat 1 vrecko rozmarinu az do vychladnutia. Odvar scedime a pridame 1 lyzicu bieleho vinneho octu.

      Odvar prelejeme do sprej-flasticiek a uchovavame v chladnicke. Pred vyletom do prirody si nasprejujeme casti tela.

      Udajne existuju aj nejake cesnakove tabletky…

      Zdroj: spravodaj SVTS

      0 0
      • Svět videa  

        někdo bere preventivně i vitamín B, klíšťatům údajně smrdí a je menší šance, že se přisají

        0 0
        • tassajara  

          to som pocul o komaroch, ale mozno aj klieste odpudzuje.

          0 0
          • marapara  

            Vitamín B je v pivu. Já to dodržuju celkem pravidelně :). Večer, když je taký hic, tak dám 2–3 kusy a už jsem tak 2 roky neměl klíšťáka a ani komáři na mě moc nelezou (v noci mám odpuzovač) :))). Klíšťáky fakt moc nemívám a to jezdím cestama ve vysoké  trávě celkem často.

            0 0
        • StuntJ  

          vitamín B ? hurá na pivo, tam je ho dost … No já naštěstím mám nějakou dobrou rezistivitu oproti klíšťatům, sami na mne nelezou, asi jim nevoním :o) . Ani nevím, kdy jsem měl naposled nějaké podobné zvířátko.  Jinak všem postiženým přeji brzké uzdravení !

          0 0
          • tassajara  

            no neviem, ci to je s tymi vitaminmi v pive uplne taka pravda, alebo to je len propaganda pivovarnikov :o)

            0 0
            • djano  

              Zial propaganda. Aj ten „recept“ proti kliestom bude na dve veci. Mne proti komarom nepomaha nic.

               
              0 0
            • hribik A1  

              vitaminov je v pive malo, coz je dovod, preco, aby sa naplnila ich potreba, ho treba pit vela :-)

              0 0
    • Martin  

      v pondělí jsem na noze objevil škaredej červenej flek, asi mě taky něco kouslo. po pročtení téhle diskuze jsem včera rači zašel k doktorce. taky jsem dostal ATB :-)

      0 0
    • op  

      Mimochodem, podle informaci z posledni doby je taky dulezity jak se zakousnuty kliste vytahne. Nemam ted odkaz na nejaky erudovany clanek, ale princip je asi tenhle: nakazu nema kliste v kusadlech, ale ve vnitrnostech. Pokud se tedy zakousne, jeste neni vysoka pravdepodobnost nakazy. Pokud vsak ho vytahujete pomoci mastnyho kremu jak nas to ucili drive, klisteti dojde vzduch, zacne se dusit a do rany se pozvraci :) Potom dojde nejcasteji k nakaze. Doporuceni tedy je nepouzivat mastne kremy, ale bud kliste vytahnout „zaziva“ a nebo ho spalit nejakou silnou dezinfekci (napr jodem) a potom vytahnout mrtve. Prodavaji se na to kity – dezinfekce + vytahovak + hojic rany.

      0 0
      • tassajara  

        S tym co robi kliest to je myslim tak, ze zalezi od stadia jeho vyvinu, jedno je take ze sa prisaje a pije krv a potom to vypluje do cloveka a znova sa napije a znova vypluje, a takto ho to bavi celkom dlho (sak coby nie). To je uz nejaka pokrocilejsia faza. Skorsia faza je ze len sa napije a ide domov ;)

        0 0
    • m4rkus  

      Oživím tohle vlákno. Mám podezření na tuhle nemoc. Na noze mám klasickej červenej flek. Zajdu s tím k doktorce a uvidí se.

      Prodělal jste už někdo letos boreliozu? Jak jste to zvládli?

      Díky

      0 0
      • Bjerndi  

        Ja :-/ 2 klistata jsem chytl presne v den Wimbledonu, zacatek cervence. Flek jsem zadnej nemel a za par dni jsem boreliozu tusil, bolesti hlavy a zimnice druhej den po treninku ve futsale. Testy po 3 tydnech ukazali hranicni boreliozu a dostal jsem lsaby ATB na tri tydny, nastesti jsem se o tom neco docetl a po trech tydnech si zazadal o lepsi a ted dojizdim dalsi davku 3 tydnu a bolesti hlavy jsou uz temer pryc, ale jeste tak mesic je asi budu miset zobat. U nas je dost velka tendence doktoru to prelecit spatne.

        Kazdopadne je to dost otravny leto bez poradnyho pohybu

        0 0
        • Lister  

          Nic takového jako slabá ATB neexistují. Buď jsou citlivá nebo necitlivá.

          0 0
          • Paja  

            Mozna myslel davkovani…

            0 0
            • Lister  

              Nemyslím.

              0 0
              • Bjerndi  

                nemyslel, omylem jsem reagoval k prvnimu prispevku, takze odpoved je dole

                0 0
              • Paja  

                Chce to napred docist a pak odpovidat;)))

                Docela by me zajimalo, proc kdyz je Summamed jak tvrdis (a jako doktor to vis urcite lip) je setrnejsi a stejne ucinny jako Doxycycline, se standartne na preleceni 1. stadia boreliozy predepisuje Doxybene – loni jsem boreliozu v 1. stadiu mel a doktorka mi po konzultaci s infekcnim tady v Brne v Bohunicich predepsala 2×100mg Doxybene na 3 tydny – po tom co jsem si o borelioze hledal informace po internetu (takovi pacienti jsou prej nejhorsi;) jsem ji hlavne na zaklade tohoto presvedcil, aby mi po tydnu na zbyvajici 2 zvedla davkovani na 2×200mg. Podle testu je to pryc (coz samozrejme nevim jestli by nebylo i s nizsim dalvkovanim, ale v tu dobu me to rozhodne uklidnilo – zvlast po tom, co jsem si precetl o chronicke neuroborelioze…)

                0 0
                • Lister  

                  2 hlavní důvody.

                  Ten hlavní je cena – Doxebene stojí bez nadsázky pár korun.

                  Ten další – jsi dospělý a tak jsou případné nežádoucí účinky potlačeny, protože už nerosteš. Poškozuje nejvíce svaly a kostní aparát ve vývoji a z tohoto důvodu se tento lék ve slušných státech nepodává dětem a dává se přednost aminopenicilinum (třeba Augmentin), cefalosporinům (Zinnat) a makrolidům – hlavně Sumamed (učinná látka azithromycin).

                  0 0
                  • Paja  

                    Ten azithromycin je v tom prehledu taky – dokonce jen 2×500mg jeden den (nebo 1×500mg 4 dny) priste (snad zadny nebude) z ni vymlatim to;) proti 3 tydny doxy s tim, ze je ti po tom obcas blbe od zaludku, to musi byt „pohoda“…

                    0 0
      • Lister  

        ATB na 14 dní nebo 3 týdny, odběr krve, měsíc klidový režim a při troše štěstí o tom pak už nebudeš vědět.

        0 0
        • Esi  

          V neděli jsem dobral ATB název si nepamatuju jen vím že tam bylo 1000mg bral jsem je 3× denně a nebylo to na bázi tetraciklinu (když jsem začínal tak bylo hodně slunečno a tetraciklin sluníčko nerad :-) ) teď mám jít za 3měsíce na kontrolní odběr krve, měl jsem 1 stadium takovej ten klasickej flek přes celé stehno. klíště jsem neměl tak že asi ta malá svině. NEměl jsem žádné potíže i odběr krve byl negativní asi bylo moc brzo na protilátky, ale klinický nález byl jako z učebnice tak mi na kožním dali ta antibiotika rovnou tak budu doufat že ten kontrolní odběr bude v pohodě

          0 0
      • Dag  

        Svagr ma boreliozu a zitra jde na odber misniho moku, nebo neceho podobneho z patere. Rikal ze si ani neni vedomy toho ze by mel kliste. Chytil to asi od komara. Ma bolesti kloubu, zad. Trvalo asi tri mesice nez mu doktor udelal odber krve, kterym na to prisli.

        0 0
        • Lister  

          Podle posledních zpráv komáři nejsou schopní borreliosu přenášet. Většinou se člověk infikuje od tzv nymf, což jsou nezralci klíšťat. Jsou tak malé, že si jich člověk většinou nevšimne, přisají se, nakrmí a po čase zase pustí.

          0 0
    • Bjerndi  

      priteli to existuji. Dostal jsem summamed a to jen v cyklu po, ut, st a pak zas po, ut, st na tri tydny. Pricemz se doporucuje alespon doxy 400 nejmin na mesic :)

      0 0
      • Lister  

        To bylo asi na mne – nauč se řadit.

        Místo abys byl rád, že dostaneš makrolid, který se dávkuje 3× a pak drží týden hladinu a je poměrně málo toxický (ano, někteří upřednostňují kontinuální podávání bez dnů volna, ale ve výsledku to vyjde na stejno), tak chceš v podstatě archaický silně toxický lék, který proti prvnímu nemá žádné výhody ani vyšší účinnost. Ale každému, co jeho jest…

        By mě zajímalo jak bylo hodnocen ten malý účinek léku, ale to je vlastně jedno, je to tvoje tělo a zodpovědnost tvá a tvého lékaře.

        0 0
        • Bjerndi  

          jasne o mensi toxicite vim, ale nemel temer zadny ucinky a zlepseni stavu moc neprislo. Zkus se mrknout tady http://www.borelioza.cz/…a_boreliozy/? Jinak opravdu nejsem antibiotickej typ a predchozi jsem mel naposledy pred 8 lety.

          V podstate podle novych trendu se ma lecit silnejma ATB a minocyklin se bohuzel u nas nepredepisuje. Ja nerikam, ze mam nejakou absolutni pravdu, ale kdyz jsem o tech ATB rekl lekari z IKEMU tak rovnou vypalil, ze to jsou slaba ATB a leci se klidne i 2 metry a vic. Kazdopadne diky za nazor

          0 0
        • Dag  

          Vim ze jsi tak trosku z oboru dr. a proto bych mel jeden mozna hloupy dotaz. Muzou si lekari splest pocatecni boreliozu se sifilisem??? Svagr mel totiz pred boreliozou hned na zacatku odhaleny sifilis a kdyz mu prisli na tu boreliozu, tak mlzi ze asi zadny sifilis nemel:-)

          0 0
          • Aesculap  

            No, obojí je to způsobeno typem bakterií, které se jmenují spirochety. A je fakt, že jeden z testů na syfl, který se používá – tzv. BWR – Bordetova-Wassermannova reakce – reaguje myslím i na Borrelii…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.